#1 2005-02-02 00:51

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!
Azért nyitottam ezt a topikot mert sérelmeim vannak az egészségügyi ellátást illetõen.
Nem csak én panaszkodom, hanem barátnõim is akik szintén érintettek, sõt egyikük lealázásának is szemtanúja voltam.
Nem értem h bizonyos kórház bizonyos alkalmazottai miért taposnak még bele a betegekbe akik amúgy is ki vannak nekik szolgáltatva és szenvednek épp eleget???
Írjak panaszt valakinek, vagy mit tegyek?
Nem beszélve a diagnózisokról, amik sok esetben a betegségek rosszabbodásához vezet(hetne) - ha mi esetleg nem váltanánk idõben orvost.
Hát bevallom kicsit mélyen érint a dolog, és kíváncsi vagyok a véleményeitekre, tapasztalataitokra. (nyilván nekem is és másnak is van pozitív is persze)
Judit
************************ már nem nagyon emlékszem erre mint ahogy sokmindenre :D de a topic címe legyen a mérvadó :)

Szerkesztette: Judit (2008-05-28 10:28)

Nincs jelen

 

#2 2005-02-02 01:42

andris
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Judit!

Sajnos nem vagytok egyedül.
Ez egy olyan betegség,amire a legjobb orvosok is csak célozgatni tudnak a kezelés terén.Nincs konkrét jele a betegségnek,ami egydöntetüen azt mondaná az orvos hogy crohn,vagy colitis.
Sokszor a jelek más irányba mutatnak,ami előfordulhat hogy ideiglenesen más diagnózist állitanak fel.
Sajnos a Magyar egészségügy,nem épp az aranykorát éli.Az orvosok továbbképzése nem kielégitő,és olykor hiányos.Igy az is előfordulhat,hogy nem igen ért egy adott orvos a betegséghez.
Ez van:(
Rossz betegség,rossz időben,és rossz helyen.

 

#3 2005-02-02 15:27

Cápamama
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Judit!

Ha az a konkrét dolog tényleg olyan személyiségi jogokat sértett, akkor forduljatok a betegjogi képviselőhöz! Minden egészségügyi intézményben ki van függesztve a helyi képviselő neve, és fogadóideje! Ha nagyon dologról van szó, már csak magatok és jövendő betegtársaitok miatt se hagyjátok! Ha mindig mindent elnézünk, akkor mikor fog végre valami változni?

Nincs jelen

 

#4 2005-02-02 15:29

Cápamama
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Bocsi, kimaradt egy szó: "nagyon durva dolog" lett volna eredetileg...
Beszélj a barátnőddel is, és sztem fontoljátok meg! Véleményem szerint vesztenivalótok nincs!

Nincs jelen

 

#5 2005-02-02 20:11

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Igazad van Cápamama, én is úgy gondolom, hogy nem lehet ezt ennyiben hagyni, beszélek a barátnőmmel és kiötlünk valamit, bár ő lehet h nem akar belekeveredni, de nekem ez sem számít. Betegekkel nem lehet így bánni szerintem még akkor sem ha nemigen vannak megfizetve... :(

Nincs jelen

 

#6 2005-02-03 09:46

zozo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Szerintetek nem megalázó,amikor a vastagbéltükrözés előtti beöntéseket a főnővér négy 16 éves fruskával csináltatja egy 30 éves srácnak.Nekem a tükrözéskor ez volt a legkellemetlenebb és megalázónak éreztem.Ez 6 éve történt,azóta nem tükröztek,de nem is szeretném.

Nincs jelen

 

#7 2005-02-03 10:04

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Nekem a vastagbéltükrözés volt a legkevésbé rossz de csak azért mert kaptam egy kábítóinjekciót és nem voltam képben. De megértem zozo mit érezhettél. mintha kísérlati nyulak lennénk...

Nincs jelen

 

#8 2005-02-03 10:46

hcsillacska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Én megkérdeztem a dokitól az első, teljes tükrözés után, hogy meg is műtött közben? Azt hittem, meghalok, úgy fájt,gondolom be volt lobbanva a belem rendesen. Se kábítás, se altatás. A másodiknál már csak a sigma-bélig ment, az már nem volt annyira vészes. Mindkét alkalommal én vezettem hazáig, mert a párom dolgozott. Nagy élmény volt.

Nincs jelen

 

#9 2005-02-03 10:49

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Úristen!Miért nem csinálnak mindenkinél ilyen kábító injekciót? Nem értem. ANélkül nem éltem volna túl. Így csak az fájt nagyon mikor felfújták a hasam triplájára...

Nincs jelen

 

#10 2005-02-03 11:59

shadow
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Tényleg jó lenne, ha mindenkinél alkalmaznák a kábítást, ha tükrözésre kerül sor... én még nem kaptam egyszer sem (:() de márcsak azért is jó lehet, mert állítólag JÓ érzés olyan kábának lenni ;)

Nincs jelen

 

#11 2005-02-03 12:10

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Nekem még csak egyszer volt, de akkor úgy kilőttek, hogy 40 percig nem tudtam magamról. De csak nem tudtam mi történik velem, közbe meg járt a szám és minden hülyeséget összehortam, meg kikérdeztem a gyakorló orvost. Másnap akármelyik fehérköpenyesre ránéztem az osztályon, mindenki mosolyogva nézett rám. :)
Feltételezem én azért kaptam ekkora dózist, mert gyakorló korházról van szó, s gondolták inkább maradjon nyugton a beteg, had oktassanak nyugodtan. De amúgy nem volt rossz, csak a "józanodás" volt vicces. Mint ha jól leitattak volna vizsgálat előtt :)

Nincs jelen

 

#12 2005-02-03 12:31

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Igen, tényleg jó érzés volt az a kábaság, és ha a barátom nem lett volna ott nem tudtam volna utána mikor kell visszamennem stb. mert a doki visszajött az eredménnyel és magyarázott én meg udvariasan figyeltem, de semmit nem is hallottam szinte :)

Nincs jelen

 

#13 2005-02-03 14:15

Cápamama
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

A kábítás, az tényleg érdekes dolog. Akivel csinálják, azt hiszi, órákat vagy esetleg perceket töltött benne. Van, aki a végén megkérdezi, h mikor csinálják már meg a beavatkozást?
Valamikor később eszmél rá mindenki, h már minden kész, pedig addig senkit nem engednek ki a rendelőből, míg "fel nem ébred". De sztem erre senki sem emlékszik...
Judit, tényleg ne hagyd magad! Azért van annyi fórum, h igenis elmenjünk oda!
Én mindig irigykedve nézem az amerikai filmekben az orvosi vizsgálatokat... Csak a szükséges mértékben "tárják ki" a betegeket, és valóban csak a szükséges személyzet van jelen.
Bár az is igaz, h egy oktatást is végző intézetnél vannak tanulók, akiknek vhogy be kell mutatni az "eseteket" meg a beavatkozásokat. De az már nem mindegy, hogyan! Ráadásul, amit tanulóként lát, azt fogja csinálni majd oktatóként is...
Brrr... Ebbe belegondolni is szörnyű...
Hol van a kiút?????

Nincs jelen

 

#14 2005-02-11 09:43

ani58
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!

Sajnos mi is megjártuk a poklokat, sőt ha az orvosokon múlik ki tudja az én gyerekem életben van-e még. A mai napig felzaklatt ha arra gondolok mit állt ki és mit állnak ki azok, akiknek a szüleik belenyugodnak az orvosok döntéseibe. Az első a gyerekorvos, aki az infulenzára fogta, hogy a gyerek vasa a béke feneke alatt van, a CRP-je meg az egekben, és véres hasmenése van és a férjem erélyes fellépése kapcsán küldte be a hematológiára. Ott ujabb veszekedés, mert be akarták fektetni a fertőzőre, de a férjem elérte, hogy a megfigyelőbe kerüljön, ahol szerencsére volt egy gyerekorvos, aki felismerte a tüneteket és másnap már tükrözték, vagyis hát tükrözték volna, de csak kb. 20 cm-ert tudtak megnézni, mert nem tudtak tovább haladni, annyira ödémás volt ott minden. Aztán felső tükrözés, mivel a gyermekem nyelni sem tudott, a nyelőcsöve tele volt mély fekéllyel, a nyombeléig  tudták megnézni ami szintén fekélyes volt, vért adtak neki, mivel a vasa már nem volt kimutatható. Ezek után azt hittük jó kezekben van, mivel 3 gasztros doki is dolgozik ezen a gyerekosztályon, de tévedtünk. Szerintetek ez a kórkép nem volt elég súlyos ahhoz, hogy tudják mivel kell rögtön kezelni? Most olvastam egy cikket a Gyakorlati szempontok a gyulladásos bélbetegség terápiájában, abban le van írva, hogy a pentasa az egyedüli ami az egész emésztőrendszerben hat, hát még véletlenül sem azt kapott. A medrolt sem kezdték el rögtön. Két és fél hónapon keresztül egyre rosszabbá vált az állapota, mígnem újra kénytelen volt erélyesen fellépni a férjem, hogy konzultáljanak már valakivel, mert ez nem normális dolog, hogy itt van a kórházban és csak egyre rosszabbul van, sőt már hacsak ránéztünk sírhatnékunk volt 10 évesen lement 22 kg-ra, hajmosáskor meg ömlött a hajából a gyógyszer szag. Akkor azt mondták, hogy ők adnak mentőt is vigyük fel a Heim Pál Gyerekkórházba a B. Kovács Judithoz, aki lebeszélte őket erről, hogy a gyereket ne, csak a papírjait küldjék. Na ettől kezdve fordult a kocka, ő megadta a terápiát és két hét múlva kikerült Anikó a kórházból. Ő lecserélte a Salofalkot Pentasára, felemeltette a steroidot és jött az immunmodulátor. De kérdem én mi lett volna, ha mindenbe belenyugodunk, és az orvosok ilyen súlyos esetben miért nem konzultálnak rögtön. Na azóta nem is oda járunk vissza, mert utána is volt velük összetűzésünk és isteni szerencsénkre találtunk gyerek gasztrodokit nem is olyan távol, csak azt sajnálom, hogy hamarabb nem találtunk rá. Azóta tudok egy olyan lányról, aki kilenc hónapig volt egyfolytában ezzel a betegséggel abban a kórházban, ahol mi voltunk és végül meg kellett műteni, és a szülei meg vannak velük elégedve.

 

#15 2005-02-11 16:27

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia ani58! Sziasztok!
Amit írtál borzasztó, annak viszont nagyon örülök, hogy kiharcoltátok a "törődést".
Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy a mai egészségügy hol tart.Hogy sokan felelőtlenek, a betegeket érzések nélküli tárgyaknak tartják stb, sőt sok egészségügyis érzéketlen!!! NEm tudom fog-e ez változni, nem tudom mikor és hogyan, de ez így botrány. Ja, biztos fáradtak, keveset keresnek, de sokunknak egy kedves szó, egy biztató mosoly lehet h jobban esne a nyomasztó falak között.
Az én esetem mondjuk kicsit kevésbé volt ilyen durva, nekem mikor már alig éltem azt állapították meg hogy lisztérzékeny vagyok. nem kell szednem semmit csak diétázzak aszerint és 2-3 hónap múlva menjek vissza hogy bejött-e. Ha nem megyek másik dokihoz aki egyből felismerte a Crohnt lehet, hogy már odafenn enném a gluténmentes ételeket... 
És nem csak nekem van rossz tapasztalatom ezügyben, két olyan barátnőm is van, akiknek több éve nincs még mindig egyértelmű diagnózisuk, és hatásos (javító) kezelésük, ellenben folyamatosan rosszul vannak, járnak orvoshoz és hihetetlen de semmi.
Mikor az orvosnál vagy még te érzed azt hogy meg kell alázkodnod hogy foglalkozzon veled és választ kapj  a kérdéseidre, ha egyáltalán kérdezhetsz és kapsz választ.
Ani58 a férjed határozottságát irigylem, és követendő példa lenne, ha merném, bár a gyerekemért valószínűleg én is így kiálltam volna, csak magunkért nem vagyunk annyira bátrak.
Az hogy az orvosok meg konzíliumot tartsanak egy-egy beteg ügyében, mikor az indokolt lenne meg szintén nem működik. Mintha az ős-, na jó, a középkorban élnénk!!!
Bocsi, de ezért én nagyon mérges vagyok...

Nincs jelen

 

#16 2005-02-11 18:25

Sziget
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Kérdezem én, miért kell tükrözés amikor egy LÁTÓ (aki nem tudná az egy olyan személy aki látja a belső szerveket pl. daganat, fekély stb) megállapítja egy egyszerű pillantásból!!! Még mielőtt azt mondaná vk. hogy ez hülyeség annak mondanám hogy NEM az! Kipróbáltam, átéltem, elhiszem, tapasztaltam..
Kérdezem én, miért kell abba belenyugodni, hogy ez egy életreszóló betegség? (! a genetikai már más) Miért kell szedni gyógyszert?? (az Univerzum Törvénye: ha felmerül egy probléma akkor abban a pill. megteremtődik a megoldás is) vagyis ami "elromlik" az meg is javítható!!! Meg kell keresni a megoldást, a természetes megoldást! Higgyétek el nem véletlen hogy betegek vagytok!!! Van megoldás...
lehet hogy vk. a prána lesz az vagy az akupuntúra stb...(a lelki okot is meg kell keresni) Viszlát!

!!!Persze ha nagyon súlyos az eset irány az orvos!!!

 

#17 2005-02-11 18:40

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Azért írok, hogy legyen ellenpélda is és ne egy egyöntetű, szörnyű kép alakuljon ki az egészségügyről.

Magamat okolhatom csak, hogy nem fordultam időben orvoshoz, viszont mikor már kellőképpen rosszul voltam, visszamentem a kórházba a doktornőhöz, aki pár hónappal azelőtt kivette a vakbelemet, mert úgy gondoltam, hogy tán összefüggés lehet az állapotom és a műtét között. Első szóra fogadott, és bár nagyon fiatal (azt saccolom, hogy egyidős lehet velem), rögtön vágta, hogy mi a helyzet, azonnal, soron kívül kért időpontot nekem egy vastagbéltükrözésre. Akkor még úgy tűnt, hogy ambuláns lesz a dolog, de a hét végén még rosszabbul lettem, hétfő reggel "berohantam" hozzá, és ő azon nyomban befektetett egyelőre a sebészetre, hiszen ő sebész, hogy ott, náluk várjam meg a tükrözést és utána is még bent tartott addig a pár napig, amíg a dokim fogadni tudott. Bár csak a sebészeti osztály ágyát "foglaltam", mert ez nem rájuk tartozó dolog volt, mégis megtette, hogy amíg nem kapom meg a megfelelő kezelést, addig is állandó megfigyelés alatt és jó kezekben legyek.

Köszönöm mindezt neki és köszönöm a dokimnak is az elmúlt egy évet, hogy jól vagyok. Oda is adom az adóm 1%-át a budapesti Nyírő Gyula kórháznak. :-))))

Nincs jelen

 

#18 2005-02-11 19:23

Cápamama
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Adrika!

Te tényleg kivételes vagy! Az ilyen példa a ritka!
Az enyém az előzőekhez hasonlít inkább. Annyiból másabb, h én KÓRHÁZBAN, SEBÉSZETEN DOLGOZTAM akkor, amikor már nagyon rosszul lettem. Kértem az ott dolgozó orvosokat, h mondjanak már vmit, miért fáj ennyire a hasam, és miért van állandó hasmenésem? Ajánlottak is széntablettát, meg Algopirynt.
Erre én kitaláltam magamnak különböző vizsgálatokat, velük csak aláírattam a papírt. De nem a legjobbakat választottam - így utólag már tudom. Bár, a belgyógyász (akihez ezután mentem) elküldött UH-ra, és ott sem láttak semmit. A kiadott eredmény szerint minden hasi szerv ép, csak epekövet találtak. Végül ezzel akartak megműteni.
Ekkor jött a szerencse: mivel ottani dolgozó voltam, csak az osztályvezető főorvosnő műthetett meg. Mikor neki is elmondtam a panaszaimat, jelentőségteljesen bólogatott, és megígérte, miután kivette az epémet, megnézi, mitől is fájhat a hasam. Ez megnyugtatott.
Aztán műtét után közölték, h crohnos vagyok, ezért kivették a vékonybelem egy darabját, a vakbelet, a felszálló vastagbél egy darabját. Ezek gyulladtak, fekélyesek, porckeménységűek voltak, a vakbél (pontosabban a féregnyúlvány) perforált, sőt, ekkorra már be is tokosodott.
Mikor vizitelni jöttek, csak ennyit mondott az egyik orvos: szegény...
Aki széntablettát rendelt, meg sem látogatott... Pedig a műtétnél ő asszisztált...
Ja, és a hab a tortára: a műtét előtt egy héttel elküldték levélben a felmondásom. Meg sem várták, mi lesz velem! Beteg van itt elég! Nehogy már a dolgozó is azt játssza, h valami baja van!

Nincs jelen

 

#19 2005-02-11 19:32

maKACS
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Nekem nagyon vegyesek a tapasztalataim eü kapcsán, egyaránt van pozitív és nagyon negatív is a kényszerû gyûjteményben.

Debrecenben élek, így az itteni klinikáról és a Kenézy kórházról tudok csak beszélni. Ez alapján egyiket sem tudom kategorizálni, mindkettõben erõsen függ az adott osztálytól és azon belül a dokitól és természetesen a személyzettõl is, hogy milyen érzések maradnak meg bennem az adott helyrõl és a kezelésekrõl.

Bátyámnak 1980 körül kopogtatott be a colitis ulcerosa, s akkor még vérhasként kezelték, s majd csak a következõ belobbanásakor lett meg a helyes diagnózis. Bennem 1988-ban jött felszínre a dolog, nekem is gimi közepén mint bratyónak, s a családi tapasztalat alapján már a vizsgálatok nélkül is adta magát a dolog, hogy ugyanarról van szó. (Ez talán példázza, hogy mennyire fontosak a másoktól szerzett információk és hogy miért is jó például egy ilyen oldal, fórum.) Elsõ vizsgálatom a klinikán volt, akkor még a merev fémcsöves módszerrel, mindenféle bódítás vagy fájdalomcsillapítás nélkül. Rossz emlék, de túl lehetett élni és persze szükséges volt. Másodszor már a Kenézyben landoltam, ott már a száloptikával találkoztam, ugyanúgy csillapítások nélkül, de még így is nagyságrendekkel elviselhetõbb volt. Azóta is ugyanaz a szakorvos kezel, a vizsgálatokat is mindig õ végzi, azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam e tekintetben, életem meghatározó keresztjét így könnyebb cipelni, van egy biztos pont és ez megnyugtató.

Más problémákkal vegyes a kép, de számomra ez a legfontosabb.

Szerkesztette: maKACS (2011-05-25 15:31)

Nincs jelen

 

#20 2005-02-11 19:53

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Cápamama!Hogy miket tudunk meg!Ez szerintem jogilag teljesen szabálytalan is volt, nem?Legalábbis elvben be lehetett volna perelni őket, csak ez nem Amerika... igaz itt most nem orvosokat, hanem munkáltatókat kell nézni...
Annak örülök, hogy van aki jó tapasztalatokat szerzett az EÜ. terén, bárcsak ez lenne a több és növekvő számú. De sajnos nem az... :(
Csak ismételni tudom magam: nem tudom mit lehetne csinálni.
De biztos hogy az ilyen dolgokat el kell viselnünk? Szerintem van épp elég bajunk...
És persze nem mondom hogy nincs kivétel, annak pedig jár a tisztelet...

Nincs jelen

 

#21 2005-02-11 23:07

Beteg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Hello mindenki,

Én még csak most fedezem fel magamnak az újabb és újabb topikokat, úgyhogy már kikeseregtem magamat ebben a témában az Orvost keresek! cím alatt. Bizony nem mindegy, hogy Dr. Ássaelmagát, vagy Dr. Vanremény karjaiba fut-e a páciens. Kezdő kolitiszes létemre pár hét alatt orvost váltottam, de leszögezhetem: nem én vagyok egy hisztizsák. A doki, akihez átkerültem az egy igazi cukorfalat. Nem dorgált meg kapásból és nem azt sugallta már elsőre, hogy rettenetes az állapotom - ellentétben az előző orvosommal -, hanem elmagyarázta türelmesen, hogy mi a helyzet, mik a lehetőségek és megnyugtatott, hogy ezzel együtt lehet élni. És nekem erre a bánásmódra van szükségem. Nem hogy tiszta para legyek, mielőtt belépek a rendelőbe, hogy már megint nem tudok meg semmit, viszont valószínűleg már megint lecsesznek valamiért, és ha kérdezek bátortalanul, akkor megvádolnak okoskodással...
Viszont az asszisztensnők minden esetben nagyon kedvesek voltak. Annak ellenére, hogy ők végezték el a mocskos munkát.
Ja, és a háziorvosom egy tünemény. Tőle megkaptam minden segítséget. Ti ilyenkor borítékot visztek, jóöreg csemege ajándékkosarat, színházjegyet, vagy aranyhalat?

Beteg

Nincs jelen

 

#22 2005-02-13 11:01

Beteg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Zoli,

Kattintok vadul, de az oldal nem található. Segííííts!

Beteg

Nincs jelen

 

#23 2005-02-13 11:11

Beteg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Aha, megvan az oldal a www.webdoki.hu címen, viszont csak orvosok regisztrálhatnak.
Zoli, nem lehetne, hogy bemásolod ide a cikket?

Beteg

Nincs jelen

 

#24 2005-02-13 11:15

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia !
Azert sem tudod elerni, mert nem vagy regisztralt a webdoki site_on, vagy rosszul adta meg Zoli a link cimet :(
En sem tudtam elerni, mert en hiaba vagyok regisztralt, nem tudom a kongresszus parametereit. (mirol szolt, mikor volt, ect.)

Nincs jelen

 

#25 2005-02-14 07:34

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok, jo reggelt !
Talan meg ezt nem olvastatok ebben a temaban:

A kapszula-endoszkópia szerepe az ismeretlen eredetű gasztrointesztinális vérzések okának felismerésében

Szerkesztette: aiolosz (2005-02-14 07:51)

Nincs jelen

 

#26 2005-02-14 18:12

hcsillacska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Nem tudok belépni a webdokiba, mert jelszót kér. Mit csináljak, jelentkezzek be?

Nincs jelen

 

#27 2005-02-14 19:25

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia !
Sajnos csak orvosok regisztralhatnak, mert peldaul orvosi pecsetszam is kell.
Nem art egy orvos a csaladban, vagy a baratok kozott :->
Van meg jonehany portal, ahol ugyan ez a helyzet.

Nincs jelen

 

#28 2005-02-14 21:09

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Vizsgálatok A-Z

Aiolosz:

Ha tudtad, hogy korlátozott az oldal hozzáférhetősége,
akkor miért nem kopiztad be ide magát a cikket?


Üdv,
Robur

ui: És te orvos vagy?

Nincs jelen

 

#29 2005-02-14 21:33

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Robur:Ha tudtad, hogy korlátozott az oldal hozzáférhetősége,
akkor miért nem kopiztad be ide magát a cikket?

Mert luke vagyok :-(


Robur: És te orvos vagy?
Nem, en ugyes vagyok :-)

Elnezest mindenkitol, rogvest helyrehozom
Szia

Nincs jelen

 

#30 2005-02-18 00:25

Cápamama
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Judit!

Ha láttad a Philadelphia C.filmet, akkor tudod, miről beszélek. A munkáltató arra ügyel, h látszólag minden törvényes legyen. Neked kell bebizonyítanod az állításod igazát. Nekem semmi kedvem nem volt a "philadelphiázáshoz".
Na, meg örültem, h megműtöttek, és rendbe jöttem. Annak meg legfőképp örültem, h olyan műtött, aki már látott crohnost, és ránézésre tudta, miről van szó. Mi lett volna, ha vesz egy szövetmintát és visszazár? Vagy meg sem nézi a hasam? Kiveszi az epémet, aztán mehetek? Az egyéb vizsgálati eredményeim alapján jogos lett volna... De az én orvosom a panaszaim alapján hozta meg a döntését!
Én mindenképpen "jól jártam" így!
Bár mindenki ilyen szerencsés lenne! Én a mai napig annak érzem magam!

Nincs jelen

 

#31 2005-02-22 09:27

Andrisss
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

A Tso-s topicban elhangzottakról jutott eszembe,2 évvel ezelötti eset a salazopirynről. A László kórház akkori gasztrósa,egy két gyógyszer mellett,azzal kezelt,persze akkor még annyit se tudtam a betegségről mint most.Orvos létére nem nézett normális vérképet,igy az jött le az egészből,hogy nekem igen enyhe lett a gyulladásom.Az utólsó vizsgálatnál is igy volt,vérképpel csatolva.2 hét múlva egy másik dokihoz mentem,ahol kiderült a crp-ből hogy elég komoly a helyzet,és megkérdezte tőlem hogy minek szedem a salazopyrint?Aztán tudtam meg,hogy azt enyhe lefolyású betegségre alkalmazzák,és hogy egy évig szenvedtem feleslegesen.Én akkor is mint most is hittem annyira az orvostudományban,hogy ha legalább nem tudnak meggyógyitani,az életminőségemen javithatnak,és szedtem rendesen akkor is a gyógyszert,és tartottam a diétát!

 

#32 2005-02-23 16:36

zoli703
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Monik, szerinted akkor melyik 5ASA származék a legjobb gyulladáscsökkentő? Tudtommal (bár neked biztos nagyobbak a tapasztalataid) minden CC-s beteg szed eyg alapgyógyszert, ami egy 5ASA származék.

Üdv,
   Zoli

 

#33 2005-02-24 08:45

zoli703
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

és olyan van, hogy a legrosszabb 5ASA? Én úgy tudom, hogy 4 5ASA hatóanyag létezik. A Salazopyrin, Pentasa+Salofalk, Dipentum, Colazide tartozik ebbe a 4 csoportba hatóanyag szerint. Az utolsó nem elérhető Mo.-on, s Dipentumból túl sokat kellene szedni. A maradék kettő közül az egyik igen régi, a masik (mesalazin) pedig újabb. Egy nemrégen olvasott cikk szerint ez a 4 egyenrangú, mindenkinek más jön be. Monik jelentette ki, hogy a Salazopyrin az enyhe lefolyású vastagbelet érintő CC-re jó, ezért kérdeztem, hogy akkor melyik másik a jobb ettől? A Salazopyrin tudtommal inkább a gyakori mellékhatások miatt esik ki sokaknál.

Üdv

 

#34 2005-02-24 09:47

gitta
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!

Nem vagyok pesti, így nem tudom hol induljak el egy megbízható, szakmailag kiváló, lelkiismeretes Nőgyógyász orvos "felkutatására"! Ha bárki tud egy jó nőgyógyászt, aki ingyenesen végez alap kivizsgálásokat, írja meg nekem!
Előre is köszi! Gitta

 

#35 2005-04-10 20:52

Zoltán
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!

Arról szeretnék érdeklődni hogy a fiatalok szoktak ilyennel szórakozni hogy levegőzés ami azt takarja hogy legugolsz és sok mély levegőt kell venni és hirtelen gyorsan kifújni és amikor már eléggé szédülsz akkor becsukod a szemed, felálsz és kihúzod magad amennyire csak lehet!Ezekután összeesik illetve eldől és azt mondják hogy utána nem emlékeznek rá hogy mi történt bármit is csinálnak vele!
azt mondják pár percig nem emlékeznek!
És azt szeretném kérdezni hogyha nem ütötte meg magát meg nem éri ilyesfalyta károsodás miközbe összesik akkor lehetséges az hogy tényleg nem émlékszik rá hogy mi történt?
Mert akiket eddig megkérdeztem mindenki azt mondja hogy pontosan emlékeznek rá csak ez egy álca!
szoval amit tudni szeretnék!
Emlékeznek utána rá hogy mi történt vagy nem?
Azért itt kérdezem mert ez kicsit egészségügy is mert a rendszernek valami nemtudomilyét felborítja ez!
Előre is köszönöm!
Sziasztok!

 

#36 2005-04-10 23:37

maKACS
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Nem vagyok biztos benne, hogy jófelé kapisgálok, de nekem ez úgy tűnik, mintha szándékosan hiperventillációt idéznének elő, amit tetéznek a hirtelen felálláson keresztül azzal, hogy kiszáll a vér a fejükből.

A hiperventillációval felborul, megváltozik a vérgáz összetétele, szintje. A kobakban a vérhiány alacsony vérnyomásúaknak illetve vérszegényeknek ismerős lehet hirtelen felállásokkor.

Külön külön is lehet látászavar, egyensúly vesztés, ájulás az eredmény, együttesen meg pláne. El tudom képzelni az emlékezetkiesést is, de passz.

Nem tűnik egy egészséges, rizikómentes "szórakozásnak", elég együgyünek tartom... hosszabb távon meg lehet még együgyübbek lesznek az önkéntes alanyok (agykárosodás), az ájulás balesetveszélyességéről nem is beszélve.

Szerkesztette: maKACS (2005-04-11 09:16)

Nincs jelen

 

#37 2005-04-12 19:17

Zoltán
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Köszönöm a segítséget, bár sokra nem jutottam vele!
hát elég gyerekes dolog, de 13-16 évesek csinálják de ugy vannak vele hogy bajuk ugysem eshet mert ők a nagy és sebezhetetlen!
Mégegyszer köszönöm!

 

#38 2005-04-12 20:06

rolee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

sziasztok
ezt ugy csinálják hogy vesznek levegöt benntartják ugye a CO2 benntmarad és akkor vki elkezdi nyomni a szerencsétlen gyerek tüdejét és visszapréseli a tüdöbe lévö CO2-t a vérbe ami aztán bekerül az agyba és az agy oxigén hiányába "lekapcsol" magyarul elájulsz...vmi ilyesmi ez az egész

Nincs jelen

 

#39 2005-04-12 20:29

tomekkk
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

pontosan így van ahogy rolee írta ,én is csináltam ilyet még régen,de tök rossz volt mégegyszer nem próbálnám ki az tuti

Nincs jelen

 

#40 2005-04-15 23:57

tica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!

Nekem is voltak rossz tapasztalataim, főleg a tükrözés terén. A vizsgált előtt kérdeztem a dokit, hogy lehet-e v.mi nyugtatót, kábítót stb. kérni, de azt mondta, nem szokás... Ennyi. A belem a vizssgálat felénél jól összegabalyodott, nagy ijedtség lett, én meg azt hittem ott halok meg helyben. Különben az orvos nagyon kedves volt, de semmi konkrétat nem mondott. Salazopyrint írt fel, és viszlát. Két hónap múlva hívott kontrolra és csökkentette a gyógyszer adagot. Mondta, ha elfogy a gyógyi ne szedjem többet. Én kérdeztem, hogy nem lesz rosszabb, nem esek vissza?... Ő meg azt mondta, még szép, hogy nem. Ez négy éve volt. Eredmény? Javasoltam a férjemnek, hogy szerkesszen a wc-be kábeltévét és könyvspolcot. Fele éltemet ott töltöm. Félek orvoshoz menni, mert ne akarok több tükrözést, és a gyógyszerek sem segítettek.

Ja és azt olvastam vhol, hogy a Salazopyrint enyhébb tünetekre írják fel. Ha nekem akkor 55 cm-ig fekélyes, vérzékeny, sebes volt a vastagbelem, a vérvételen pedig azt mondták, hogy csoda, hogy élek ilyen kevés vassal, és már fél éve biztos voltam benne, hogy nem kell télikabátra pénzt félreraknom, miért salazop-int kaptam?

És miután nem használt, miért nem írt fel az orvos v.mi mást?

Miért nem mondta, h. nem gyógyítható?

Miért nem tájékoztatják az embert?? Szerintem ez a legnagyobb probléma.

Üdv:
Tica

Nincs jelen

 

#41 2005-04-16 09:20

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Tica: keress gyorsan egy másik orvost! Bármelyik részén vagy az országnak biztos lesz olyan fórumlátogató, aki arrafelé tud ajánlani egy jó orvost, mert 1: tükrözést nemhogy szinte mindenütt kábítással végeznek, de már elég sok helyen altatással is, 2: a szavaidból úgy veszem ki, hogy a mostani egyáltalán nem törődik veled. Én pl. a 2004. januári diagnosztizálásom óta ugyanabban a formában és mennyiségben szedem a gyógyszereket és még fel se merült az, hogy esetleg csökkenteni kellene az adagokat (nemhogy elhagyni), pedig 2004. májusa óta úgymond semmi "különleges esemény" nem történt velem, vagyis jól vagyok. És végül 3: tájékoztatást is nagy vonalakban kellett volna adnia egyrészt a betegségről, másrészt az alkalmazandó diétáról. De ez utóbbi legyen a legkevesebb, mert szerencsére az interneten már mindent meg lehet találni ez ügyben. :-))))

Nincs jelen

 

#42 2005-04-16 10:47

Norc
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Tica!

Elképedve olvasom soraidat!<kép>
Sűrgősen válts orvost!!!!!
Nem tudom merre laksz,de az enyémet bátran ajálhatom.Veszprémben.Ha érdekel Írj e-mailt.Az orvosom kábitás nélkül neki se kezd!!!!!
Hát ne haragudj,de elég nagy barbár,pancser orvosod van!
Bocs,de egy kicsit kiakasztott!

Nincs jelen

 

#43 2005-04-16 13:01

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Tica,
keresned kéne egy olyan orvost, aki jobban ért a cc-s dolgokhoz. Nekem egész vastagbelet érintő colitisem volt, én is salazopyrint kaptam elsőre, s haza se engedtek a kórházból, vártunk a bogyó mellékhatásaira, illetve hogy használ-e. Napi 12 db-ot szedtem, s a dokit is meglepte hogy milyen klasszul reagáltam rá, így nem is kellett szerencsére szteroid. Viszont most is napi 6 az adagom, pedig jól vagyok. S a doki minden alkalommal elmondja, a számba rágja, hogy el ne merjem hagyni.
Ha megírod, hogy hol laksz, az 'orvost keresek!' topicba, biztos tudnak olyan orvost mondani, aki tapasztaltabb cc-s betegségek terén.

Nincs jelen

 

#44 2005-04-19 11:19

tica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!

Kösz, hogy együtt éreztetek velem. Az "orvost keresek" topicba nagyon várom, a javasatokat!
Talán lesz merszem megint orvoshoz fordulni...

Jó, hogy vagytok!

Tica

Nincs jelen

 

#45 2005-04-19 17:24

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Tica: szerintem kérdezd meg Motom-ot is az "Orvos válaszol" rovatban, hátha tud egy jó kollégát ajánlani Pécsett. :-))))

És, ha megvan a jó doki, akkor se mersz kérdése legyen a dolog, hanem KÖTELEZŐ, hogy felvedd vele a kapcsolatot (a Te érdekedben). Sok sikert! :-))))

Szerkesztette: Adrika (2005-04-19 17:25)

Nincs jelen

 

#46 2005-04-19 20:17

Norc
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Tica!

Ez nem mersz kérdése!!!!! Múszáj elmenned, ha olyan állapotban vagy!!!!!!!!!!! Tessék minnél hamarabb orvost keresni! Tényleg a te érdeked!!!
<kép>

Nincs jelen

 

#47 2005-04-21 13:18

Szilvi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy tud-e valaki egy jó bőrgyógyászt ajánlani.
Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nekem a betegség óta egyre érzékenyebb a bőröm - gondolom "jót tesz neki" ez a sokféle gyógyszer -, a lábamon pl. sokszor van gyulladt piros pötty, vagy begyulladt szőrtüsző, ami korábban nem volt jellemző. És ezekkel nem tudok mit kezdeni :(
Van valakinek hasonló problémája?

Nincs jelen

 

#48 2005-12-04 08:26

janko
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia!

Nekem nem volt ezeddig fogalmam arról milyen helyzetben van az egészségügy. Azt mindenhonnan hallottam hogy rossz, de konkrét tapasztalataim nem voltak. Egészen mostanáig. 3 héttel ezel?tt az apám rosszul lett, és korházba került, (Nyír? Gyula). Ment? vitte be, de még a saját lábán ment be.  Már az el?zetes vizsgálatok is kimutatták hogy komoly a baj, de úgyéreztem jó kezekben van, és mindent meg fog tenni a gyógyulásáért az egészségügy... Sajnos nem igy volt. Egyszerüen indokolatlanul sok id? telik el a vizsgálatok között, mikor percek is számíthatnak. Állapota rohamosan romlott, de nem a betegsége miatt, hanem mert egyszerüen nem foglalkoztak vele. Nem etették nem itatták, nem tették tisztába, nem kezelték félrediagnosztizálták, TALÁLGATTÁK a baját. Még egy infuzióért is külön kellett figyelmeztetni a n?vért aki véletlenül "elfelejtette" az aznapi adagot. Sok id?t töltöttünk bent, szinte a nap minden szakában volt vele valaki, de a "személyzettel" sajnos ritkán lehetett találkozni. Hivatás gyakorlása helytt inkább a n?vérszobába ment a "buli".Mindenért külön könyörögni kellett, hogy elintéz?djön. (pedig nem voltunk "hálátlanok") Totális érdektelenség nemtör?dömség és hozzánemértés mutatkozott minden fronton, egyszerüen nem éreztem ezt a "mindent a beteg érdekében" "tegyük meg amit csak lehet" hozzáállást. Bár igen el?rehaladott betegsége volt, meggy?z?désem, hogy más országokban mindent megtettek volna a túléléséért, de legalábbis megfelel? ellátással empátiával, hivatástudattal együttérzéssel megkönnyítették volna a helyzetet, nem romlott volna ilyen drasztikusan az állapota, és egy küls?re tünetmentes járóképes jó fizikumu, jó husban lév? önellátó emberb?l nem lett volna 2 hét alatt megváltásért könyörg? magatehetetlen emberi lény, aki csak árnyéka volt hajdani önmagának. Miután láttuk hogy nem történik semmi érdemi, s?t minden nappal csak rosszabb a helyzet, csütörtökon elhoztuk haza fatert, hogy itthon ápoljuk. Hazaérte után másfél órával elaludt örökre.

Minden tiszteletem az orvosoké, de amit a Nyir? Gyulában láttam az kritikán aluli, és gyalázatos. Az egész egy húsdaráló amit a pénz hajt. Nem akarok általánosítani, csak annyit mondok erre, hogy az érintett orvosokból és a n?vérekb?l is lesz majd egyszer magatehetetlen id?s beteg ember, pont ilyen ellátást kívánok nekik is. Azért írtam ezt le, mert egyszerüen nem tudom sehol kifejteni, mennyire mélységesen elszomorít hogy ilyen állapotok uralkodnak ma az egészségügyben. Tudom hogy az orvostudomány még nem elég fejlett ahhoz hogy legy?zzön minden betegséget, s?t azt is tudom, hogy rosszul fizet? kemény szakma az egészségügy, de nem kéne ennek azt jelentenie, hogy a beteget magasról leszarjuk.

Nincs jelen

 

#49 2005-12-04 09:30

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Kedves Janko!
Részvétem elvesztett pótolhatatlan édesapádért! Pontosan így van mindenkit a pénz, hajt!
Sajnos tapasztalatból tudom, ha nincs csúszópénz, akkor sajnos leszarnak, mind a dokik, mind az ápoló személyzet! Szomorú de még szomorúbb hogy nagyon sok betegségre megvan a gyógyír, de nem kerül forgalomba, üzleti szempontból! Ennyi nem több a hozástolásom, mivel elakad a kezem a billenty?n! Ha tudod bizonyítani a hanyag ellátást, perelnék, de keményen!
Üdv: Szuszidi!
Jobbulást mindenkinek!

Nincs jelen

 

#50 2005-12-05 23:14

janko
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Vizsgálatok A-Z

Köszönöm szépen a részvétet család nevében is. Pótolhatatlan érték veszett el, amit nem tudom hogyan fogok feldolgozni, de nem vagyok egyedül, a kórház tele van pótolhatatlan értékekkel, apákkal anyákkal testvérekkel stb, minden egyes beteg valaki(k) számára ugyanolyan pótolhatatlan, mint nekem az apám, ezért elfogadhatatlan az egészségügy és a benne dolgozók hozzáállása (tisztelet a kivételnek). Itt nem m?szaki cikkekr?l, hentesárúról, stb van szó hanem emberéletekr?l, sorsokról, családokról.

... nem tudom lehet-e definiálni milyen is a hanyag ellátás, ezt inkább érzi tapasztalja az ember, olyan az egész mint egy félálomban megírt, elgyötört házi feladat... minden valahogy olyan sokadszori unszolásra könyörgésre, netán erélyes hangnemre történik csak meg... vagy még úgy sem, látszik, érezni a totális nemtör?dömséget. Hosszasan sorolhatnám miket tapasztaltam az elmult hetekben, de komolyan a gondolattól is libab?rös leszek ahogy a méltóságuktól megfosztott beteg emberekre gondolok. Csak a jóisten a megmondhatója milyen esélyei vannak egy el?rehaladott gyomortumoros+agyvérzéses betegnek, (az apámat ez vitte el) túlélhet?-e, vagy nem, de az biztos, hogy ez a drasztikus és drámai ütemü állapot romlás 80%-ban a hanyag ellátásra, és legf?képpen a folyadék és táplálékpótlás alapos hiányára vezethet? vissza. Vagyis az ominózus osztályon dolgozók nem értették meg, hogy el?rehaladott tumorral a hasban, agyvérzéssel, bizony az ember nem önellátó, nem veri be a reggelit magától, és nem tudja megitatni magát. (minden este ott találtuk a reggelit felbontatlanul, meg sem próbálták megetetni) Annak ellenére hogy iszonyatos düh van bennem a korház iránt, sajnos ezen mostmár sehogyan nem lehet változtatni, inkább emberi oldalról próbálom nézni, megérteni és okulni a tapasztaltakon, talán olvassa ezt az orvos társadalom is, és remélem kicsit elgondolkodnak azon, miért írom ezeket a sorokat. Ami mindenképp elvárható lenne, normális emberi hozzáállás, egy esély a túlélésre, minden lehet?séget megvizslatni, és hamár százezer vizsgálat után sem látszik a kiút, legalább tisztességes ellátás az utolsó idöszakra, hogy az a szerencsétlen akinek már nincs sok hátra, ne szenvedjen addig sem hiányt semmiben. Apám esetében 50 év aktiv munka után azt hiszem ez a minimum ami kijárt volna...

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB