#1 2008-02-08 16:18

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Gyorstalpaló

Ezzel a topikkal az a célom, hogy segítsük a számítástechnikában kevésbé jártas fórumtársainkat eligazodni ebben a csodálatos és néha túl bonyolultnak tûnõ világban :)

Kérdezzetek, nyúzzatok bátran mindenféle apró-cseprõ dolognak tûnõ kérdéssel, lehetõségemhez mérten segítek és válaszolok.

Ahogy idõm engedi, idõnként "Gyorstalpaló" hozzászólásokat is készítek egy-egy fogás elsajátításához.

Nincs jelen

 

#2 2008-02-08 16:19

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Mivel nem mindenki informatikus és nem feltétlen ért a képszerkesztéshez, méretezéshez, belinkeléshez, úgy gondoltam, álljon itt egy kis képekkel illusztrált gyorstalpaló, remélhetõleg mindenki számára érthetõen. Egy kisebbfajta számítástechnikai ismeretekre azért szükség lesz, de aki fórumozni tud, annak remélem ez sem jelent majd akadályt.

Képek átméretezése:

A belinkelt képek átméretezésére azért van szükség, mert a fényképezõgépek általában sokkal nagyobb felbontású képet készítenek, mint amit a monitoron úgy tudunk megtekinteni, hogy az egész kép látható legyen, nem beszélve arról, hogy ezek a képek általában több MB méretûek szoktak lenni. Az internetes megjelenítés viszont annál gyorsabb, minél kisebb a feltöltött képek mérete, így lényegesen gyorsabban fog megjelenni az oldalon és nem tépjük ki a hajunkat az odal betöltõdése közben (fõleg ha már sok kép van belinkelve).

A képek átméretezéséhez a Google Picasa2 nevû programot javaslom, mely letölthetõ az alábbi címrõl:

http://dl.google.com/picasa/picasaweb-current-setup.exe

A program telepítése után egy magyar nyelvû, igazán jó, gyors és egyszerû, de legfõképpen ingyenes képszerkesztõ programot érezhetünk magunkénak. Használatának elsajátítása a vállalkozóbb kedvûek számára nem bonyolult, képes kezelni mindenféle médiafájlt, automatikusan megkeresi gépünkön a képállományokat, képes hordozható eszközrõl / fényképezõgépbõl / szkennerbõl importálni a képeket. (A program elsõ indítása után ne lepõdjünk meg ha kicsit lassan akar észheztérni és kerregeti a merevlemezt, médiaállományokat keres a számítógépen)

Nem célom a program részletes bemutatása, csak egy lényeges funkcióját, egy kép átméretezésének a mikéntjét szeretném bemutatni.

1. Elsõ lépésben indítsuk el a programot és keressük meg a kiszemelt mappát, melyben az átméretezendõ kép(ek) található. Ha a Picasa magától nem találta meg a képet tartalmazó mappát, vagy ezt nem engedtük neki, akkor kattintsunk a Fájl menüre, majd ott válasszuk a Mappa hozzáadása a Picasahoz... menüpontot, majd a megjelenõ ablakban keressük meg a képet tartalmazó könyvtárat és a jobb oldalon jelöljük be, hogy Keresés mindig, ezután már látszódni fog a programban a kívánt könyvtár.

<kép>

2. Kattintással jelöljük ki a kiszemelt fényképet. Amennyiben több képet szeretnénk egyszerre átméretezni, úgy tartsuk lenyomva a CTRL billentyût minden egyes kattintásnál, így akárhány képet ki tudunk jelölni.

3. Kattintsunk a jobb alsó sarokban található Exportálás gombra.

<kép>

4. A megjelenõ ablak elsõ sorában megadhatjuk, hogy az átméretezett képek melyik mappába kerüljenek, illetve mi legyen az újonnan létrejövõ mappa neve.

A képméret opciók alatt válasszuk az Átméretezést, értéknek pedig adjuk meg, hogy 577. A képminõséget hagyjuk Automatikus beállításon.

<kép>

5. Az OK gombra kattintással hagyjuk jóvá. A kiválasztott mappában létrejönnek az átméretezett képek.

Az átméretezés során a képpont méret (esetünkben az 555) a nagyobbik oldalt határozza meg, tehát ha fekvõ képünk van, akkor a szélessége lesz 555 képpont, ha állót, akkor pedig a magassága.

FONTOS! A képméretezés során az eredeti kép minõsége lényegesen lecsökken, tehát mindenképpen külön mappába mentsük a feltöltendõ képet, ezzel elkerülve az eredeti kép minõségromlását.

Kép feltöltése és beillesztése a fórumba:

Mivel nincs lehetõség arra, hogy a crohn-colitis.hu szerverén tároljunk képeket, ezért egy külsõs oldalt, a kepfeltoltes.hu címen elérhetõt fogjuk a képeink tárolására használni. Az újonnan átméretezett képünk feltöltéséhez az alábbi lépések szükségesek:

1. Nyissuk meg a www.kepfeltoltes.hu címen található weboldalt.

2. Az oldalon lehetõségünk van egyszerre akár 20 kép feltöltésére is, mégis azt javaslom, hogy a képeket egyesével (esetleg 3-4-et egyszerre) töltsétek fel, mivel minél több képet akarunk felölteni, annál lassabban fog az megtörténni, és elképzelhetõ, hogy hosszú feltöltés esetén a szerver eldobja a kapcsolatot. A feltöltéshez a beviteli mezõk melletti sorokban látható Tallózás gombot használjuk.

3. A megjelenõ mappatallózó ablakban navigáljunk a feltölteni kívánt képek mappájára, majd válasszuk ki a fotót.

4. Ha azt szeretnénk, hogy mások is tallózhassák az oldalt böngészve a képet, akkor hagyjuk bejelölve a Publikus boxot, ha csak mi szeretnénk ismerni a kép címét, akkor szedjük ki a pipát belõle.

5. Az oldal alján látható Feltölt gombbal kezdjük meg a képek feltöltését.

<kép>

6. Ha végzett az oldal a feltöltéssel, akkor az oldal alján megjelenik egy új rész, Utoljára sikeresen feltöltött képek néven, ahol láthatjuk a feltöltött képet / képeinket. Ebbõl a részbõl ami érdekes nekünk, az a Direkt link a képekhez rész, innen másoljuk vágólapra (akár az alatta lévõ linket használva) a feltöltött kép címét. Ha több képet töltöttünk fel egyszerre, akkor mindegyikhez tartozik egy külön direkt link, ezeket minden kép mellett megtaláljuk.

<kép>

7. Menjünk az IBD fórumon a kívánt topikba, de ne az oldal alján található szövegdobozban készítsünk új hozzászólást, hanem az Új hozzászólás linkre kattintva (a topik alján vagy a topik tetején). Így lehetõségünk van a hozzászólás elküldése elõtt elõnézet segítségével megtekinteni, hogy mit produkáltunk.

8. A hozzászólásba úgy tudunk képet belinkelni, hogy az ún. bbcode-kat használjuk. Ahhoz, hogy a kép megjelenjen, használjuk az img cimkét úgy, hogy [img]-vel kezdünk, közé beillesztjük a linkünket, majd a végén[/img]-vel zárjuk. A fórummotor a két címke közötti részt tekinti képnek és jeleníti meg.

Tehát pl. így:

<kép>

9. Az Elõnézet gombra kattintva nézzük meg, hogy sikerült-e jól belinkelnünk a képet, ha igen, akkor küldjük el a hozzászólást.

Remélem azért nagyjából érhetõ, hogy kb. mit kell csinálni, akinek ennek ellenére mégsem sikerül, az bátran keressen e-mailben, chaten vagy MSN-en!

Nincs jelen

 

#3 2008-02-08 16:33

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Gratulalok kbalu es orulok annak, hogy most mar nem csak colonoscopiai vizsgalat temaban es hashajto modszerek javaslataban lehet itt a forumon tippeket adni :-)
Valtozo es fejlodo vilagban elunk.....annak idejen Robur ezert az otletemert az agyagba dongolt es a topicot torolte :-)
Pedig meg jamesdean is lobbizott mellettem :-)))

Nincs jelen

 

#4 2008-02-08 16:35

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

köszönöm aiolosz

na majd én kiharcolom és nem hagyjuk magunkat :D:D:D

úgy látom, hogy tényleg egyre többen vannak, akik valóban nem értenek az ilyen dolgokhoz, de hát miért is kellene nekik, hiszen ez egy beteg fórum, nem kockafejûek találkozóhelye :)

megkérek mindenkit, hogy ha érzi létjogosultságát a topiknak és véletlenül idetévedt, akkor adjon hangot neki, különben jön az Õsanya és lomtárba teszi :)

Nincs jelen

 

#5 2008-02-08 16:53

Zoltán
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Ez egy nagyon jó ötlet volt.
Az olyan kezdõk mint én is nagy hasznát vesszük majd.

Nincs jelen

 

#6 2008-02-08 17:00

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Én például kitûnõen kezelem az excelt, word-öt, de mivel még képméretezést, feltöltést sose csináltam ideje, hogy tanuljak valamit. Szeretem önállóan "kiszenvedni" ha valamit el szeretnék érni, ehhez ez a topik és most Balu az instrukciód és magyarázatod is kitûnõ segítség!
Szóval én támogatom a topikot ezerel!!! :) :) /Bár nem vagyok jamesdean :D:D:D:D/

Nincs jelen

 

#7 2008-02-08 17:14

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

A képfeltöltéshez a www.fotoalbum.hu is tudom ajánlani

Szerkesztette: zotyesz (2008-02-08 17:14)

Nincs jelen

 

#8 2008-02-08 17:16

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Vicaa, ugye Te nem tudod, hogy itt a forumon kit takar a jamesdean nick name :-)

Nincs jelen

 

#9 2008-02-08 17:18

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Gyorstalpaló

Köszönöm kbalunak a remek útmutatót.

Nem tudom az 577 pixel szélesség honnan jött, átjavítottam 555-re. Ekkora lehet a szövegmezõben a feltöltött kép max. szélessége. Lásd a vonalzót a lenti képen: ScreenCalipers (iconico.com), a webdesignerek eszköztárából nem hiányozhat.

<kép>

Ha szélesebb, akkor "kikényszerített átméretezést" csinál a fórummotor, ami sosem olyan jó, mint egy képszerkesztõben végzett átméretezés, ezért a kép láthatóan életlen lesz. És ráadásul az 555-öt könnyebb is megjegyezni!

:D

Nem tudom miért kell engem piszkálnátok, amikor én már 2005 áprilisában buzdítottam mindenkit további képek bemutatására, errõl szintén árulkodik a fenti kép. Meg arról is, hogy mennyi sört meg tudok inni. With a little help from my friends. Na, peace...

Nincs jelen

 

#10 2008-02-08 18:39

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Aiolos: De igen, tudom, õ Robur Anyukája!!!!! Azért is gondoltam, hogy én nem "érek fel odáig", hogy egy ilyen topik mellett szólva többet érjen a szavam mint neki. :)

Ha én úgy csinálom a kicsinyítést, hogy a gépemen a Paint-ot használom (attributumok, és ott a szélességet megváltoztatom) majd úgy töltöm fel a képfeltöltés.hu-ra az is jó???

Szerkesztette: Vicaa (2008-02-08 18:39)

Nincs jelen

 

#11 2008-02-08 20:43

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

iszonyat instabil az oldal ma este és eltûnt a hsz-em :(((

nah szóval

Vicaa: jó az is, de figyelni kell az arányokat, mert ha csak a szélességet állítod át, akkor a magassága marad a régi és akkor nyújtott lesz a kép, tehát arányosan csökkentsd a magasságot is

amúgy pont ezért nem a Paintet választottam, mert képtelen erre a bonyolult dologra, hogy arányosan csökkentse a másik értéket it (megtartsa az oldalarányt), de lehet összedobok egy egyszerûbb Paint-ben történõ méretezés leírását is

Robur: az 577 neked jöt valahonnan :))) én csak követtelek :) de amúgy mintha néztem volna vmelyik képet és az 576 széles lett volna, bár nem tuti

zotyesz: azért nem a fotoalbum.hu-t választottam, mert ott regisztrálni kell, a kepfeltoltes.hu meg csak pár katt, meg amúgy nem is nagyon ismerem a fotoalbum.hu-t, képtárnak inkább a kep.tar.hu oldalt szoktam használni
de amúgy szívesen látunk tõled egy bemutatót a fotoalbum.hu használatáról ;)

várom a kérdéseket, kéréseket, ötleteket, mindent amit nem értetek, nem tudtok vagy eddig nem mertétek megkérdezni :)))

Nincs jelen

 

#12 2008-02-08 21:02

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

bocs Vicaa, balga voltam, azt hittem, hogy a Paint intelligensebb, de sajnos nem, képtelen a képátméretezésre :)
ha az Attributumoknál módosítod a képméretet, akkor a "vászon" méretét változtatja, tehát egyszerûen kisebbre veszi a látható területet, úgyhogy marad a Picasa :)

Nincs jelen

 

#13 2008-02-09 16:42

Licsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Kbalu,
kipróbáltam az ajánlott programot, most gyorsan meg kell néznem, hogyan sikerült.
Különben jó szórakozás,köszi !

Licsi

Nincs jelen

 

#14 2008-02-09 16:43

Licsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Á, nem is olyan rossz, sõt egész jó ! :))))

Nincs jelen

 

#15 2008-02-09 17:00

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

sztem szuper lett :)

Nincs jelen

 

#16 2008-02-17 13:47

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Elõnézeti képek használata a hozzászólásban:

Amennyiben nem szeretnénk a képek átméretezésével bajlódni, illetve a bemutatni kívánt kép eredeti méretben élvezhetõ igazán, használhatjuk az elõnézeti képek belinkelését is. Ezzel a hozzászólásban csak egy kis kép jelenik meg, és aki kíváncsi az eredeti méretre, az rákattint és a böngészõ átirányítja az eredeti képhez.

A folyamat a kepfeltoltes.hu oldalon ugyanúgy történik, de nem a legalsó linket kell beilleszteni a hozzászólásba, hanem a Fórumokhoz alatti részbõl az elsõ sort (hacsak nem akarjuk reklámozni a kepfeltoltes.hu oldalt :)). Figyeljünk arra, hogy az elsõ sor tovább tart, mint amennyi látszik belõle!

<kép>

Amennyiben beillesztettük a hozzászólásba a sort, nincs más dolgunk vele, mint megtekinteni, hogy minden OK-e és elküldeni a hozzászólást. Ha mindent jól csináltunk, az alábbi eredményt kell kapnunk:

<kép>

Így csak a kép elõnézeti képe látszik és rákattintva élvezhetjük az eredeti méretet.

Nincs jelen

 

#17 2008-03-03 18:57

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Gondolkodtam, hogy ezt vajon hova irjam ....
Akkor roviden.
Azoknak erdemes megszivlelni, akik kevesbe jaratosak a PC-k es a NET vilagaban.
Amennyiben egy csaladban tobben hasznalnak egy PC-t, akkor erdemes tobb felhasznaloi feluletet kesziteni, ez a mai operacios rendszereknel mar nem gond, persze, amikor meg DOS volt...  :-)
Igy mindenki sajat szaja ize szerint fazonirozhatja a sajat feluletet es amikor befejezte dolgait "KILEP", ha meg valaki var arra, hogy a gep ele uljon.
Ez igy korrekt, hisz az en fogkefemet is csak en hasznalom, vagy nem ? Velemenyem szerint ezt senki nem vegye bizalmatlansagnak, mert ez nam az.
Ma mar egy NET elofizetesnel tobb e-mail cim is letrehozhato es igy minden csaladtagnak lehet sajat mappaja es a leveleihez csak o ferhet hozza.
Meg annyit, nalunk egy kis halozat van otthon, harom esetenkent negy geppel. Mindenkinek van vendegfelulete a tobbiek gepen, mert arra bizony esetenkent szukseg lehet es csak a sajat nevevel es jelszavaval lephet be.
Nem a kioktatas szandekaval, hanem egy barat segitokeszsegevel irtam ezt a par sort.
aiolosz

Nincs jelen

 

#18 2008-03-03 19:37

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

aiolosz: miért lenne kioktatás, ha egyszer ez a "mumus" topik? :) itt mindenki kibontakoztathatja magát és jó tanácsokkal láthatja el a többieket, biztos vagyok benne, hogy ezzel is mondtál sokaknak újat, csak így tovább, mindenki elõtt ott a lehetõség ;)

Nincs jelen

 

#19 2008-03-03 20:02

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

aiolosz: régen se volt gond, bootmenü aztán mindenkinek saját partíció:)

Nincs jelen

 

#20 2008-03-04 07:30

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

nem szeretnék beleszólni, mert nem értek nagyon a számítógéphez, de én a képek tárolására már évek óta a www.tvn.hu -t használom. ott lehet publikussá és priváttá is tenni egy egy albumot. és lehet egész könyvtárat is feltölteni egyszerre.

Nincs jelen

 

#21 2008-04-20 21:39

nika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Sziasztok!!
Letöltöttem a Picasa2 programot. Meg is csináltam a képet, Fel tettem a Képfeltöltés.hu -ra. Kaptam linkeket amit a szöveg végére kell betenni. Az a kérdésem hogy ezt a képet hogy tudnám avatarnak betenni? Mert az a 4kb nekem nem elég feltöltésre. Lécci magyarázzátok el. Elõre is köszike. Pá.

Nincs jelen

 

#22 2008-04-21 07:17

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Gyorstalpaló

nika:

Küldd el az avatarügyi adminisztrációs bizottságnak

info@crohn-colitis.hu

és õk majd intézkednek

:)


"(6)4kb should be enough for anybody..."  :cool:

Nincs jelen

 

#23 2008-04-21 08:41

Ati24
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Szia! Én tegnap regeltem és szívtam én is mire fel tudtam tenni egy képet...

de egy apro ötlet, ha volna egy régi telod és azzal lefényképeznéd az elég kicsire csinálná (talán)...

Nincs jelen

 

#24 2008-04-22 20:08

nika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Szia.Robur köszi majd meg probálom.Csak az a baj hogy türelmetlen vagyok.                                                                                                                                             Ati köszi a tippet de nem jó mert még akkor is csak4.15kbra sikerült.De majd talán késõbb ha lessz hozzá idegem.

Nincs jelen

 

#25 2009-02-06 12:36

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Általános billentyûparancsok xp

CTRL+C: Másolás
CTRL+X: Kivágás
CTRL+V: Beillesztés
CTRL+Z: Visszavonás
DELETE: Törlés
SHIFT+DELETE: A kijelölt elem végleges törlése anélkül, hogy a Lomtárba kerülne
CTRL billentyû az elem húzása közben: A kijelölt elem másolása
CTRL+SHIFT az elem húzása közben: Parancsikon létrehozása a kijelölt elemhez
F2: A kijelölt elem átnevezése
CTRL+JOBBRA nyíl: A kurzor mozgatása a következõ szó elejére
CTRL+BALRA nyíl: A kurzor mozgatása az elõzõ szó elejére
CTRL+LE nyíl: A kurzor mozgatása a következõ bekezdés elejére
CTRL+FEL nyíl: A kurzor mozgatása az elõzõ bekezdés elejére
CTRL+SHIFT bármelyik nyílbillentyûvel: Szövegrész kijelölése
SHIFT bármelyik nyílbillentyûvel: Több elem kijelölése egy ablakban vagy az asztalon, vagy szöveg kijelölése dokumentumban
CTRL+A: Minden elem kijelölése
F3: Fájl vagy mappa keresése
ALT+ENTER: A kijelölt elem tulajdonságainak megjelenítése
ALT+F4: Az aktív elem bezárása vagy kilépés a programból
ALT+ENTER: A kijelölt objektum tulajdonságainak megjelenítése.
ALT+SZÓKÖZ: A helyi menü megjelenítése az aktív ablakban
CTRL+F4: Az aktív dokumentum bezárása olyan programban, amelyben egyidejûleg több dokumentum is nyitva lehet
ALT+TAB: Váltás a megnyitott elemek között
ALT+ESC: Az elemek váltogatása megnyitásuk sorrendjében
F6: A képernyõelemek váltogatása egy ablakban vagy az asztalon
F4: A címsáv lista megjelenítése a Sajátgép ablakban vagy a Windows Intézõben
SHIFT+F10: A kijelölt elemhez tartozó helyi menü megjelenítése
ALT+SZÓKÖZ: A Rendszer menü megjelenítése az aktív ablakban
CTRL+ESC: A Start menü megjelenítése
ALT+menünévben aláhúzott betû: A megfelelõ menü megjelenítése
Nyitott menüben található parancs nevében aláhúzott betû: A vonatkozó parancs végrehajtása
F10: A menüsor aktiválása az aktív programban
JOBBRA nyíl: A jobbra következõ menü vagy almenü megnyitása
BALRA nyíl: A balra következõ menü megnyitása, vagy az almenü bezárása
F5: Az aktív ablak frissítése
VISSZA (BACKSPACE): A Sajátgép ablakban vagy a Windows Intézõben egy szinttel feljebb található mappa megjelenítése
ESC: Az aktuális feladat törlése
SHIFT: A CD automatikus lejátszásának megakadályozása, amikor CD-t helyez a CD-ROM-meghajtóba
Párbeszédpanelek billentyûparancsai
CTRL+TAB: Lépegetés elõre a lapok között
CTRL+SHIFT+TAB: Lépegetés visszafelé a lapok között
TAB: Lépegetés elõre a választási lehetõségek között
SHIFT+TAB: Lépegetés visszafelé a választási lehetõségek között
ALT+aláhúzott betû: A vonatkozó parancs végrehajtása, vagy a vonatkozó beállítás kiválasztása
ENTER: Az aktív beállításhoz vagy gombhoz tartozó parancs végrehajtása
SZÓKÖZ: Jelölõnégyzet bejelölése, vagy a jel törlése a jelölõnégyzetbõl, ha a vezérlõ egy jelölõnégyzet
Nyílbillentyûk: Gomb kijelölése, ha a vezérlõ választógombokból áll
F1: Súgó megjelenítése
F4: A lista elemeinek megjelenítése
VISSZA (BACKSPACE): Egy szinttel feljebb lévõ mappa megnyitása, ha a mappát a Mentés másként vagy a Megnyitás párbeszédpanelen jelölte ki
Natural billentyûzet billentyûparancsai
Windows embléma: A Start menü megjelenítése vagy elrejtése
Windows embléma+BREAK: A Rendszer tulajdonságai párbeszédpanel megjelenítése
Windows embléma+D: Az asztal megjelenítése
Windows embléma+M: Minden ablak kis méretûvé tétele
Windows embléma+Shift+M: Kis méretre állított ablakok visszaállítása
Windows embléma+E: A Sajátgép ablak megnyitása
Windows embléma+F: Fájl vagy mappa keresése
CTRL+Windows embléma+F: Számítógépek keresése
Windows embléma+F1: A Windows súgójának megjelenítése
Windows embléma+L: A billentyûzet zárolása
Windows embléma+R: A Futtatás párbeszédpanel megjelenítése
Windows embléma+U: A Segédprogram-kezelõ megnyitása
A Kisegítõ lehetõségek billentyûparancsai
Jobb oldali SHIFT billentyû nyolc másodpercig: Billentyûszûrés be- és kikapcsolása
Bal ALT + bal SHIFT + PRINT SCREEN: Nagy kontraszt be- és kikapcsolása
Bal ALT + bal SHIFT + NUM LOCK: Billentyûzetegér be- és kikapcsolása
SHIFT billentyû ötször lenyomva: Beragadó billentyûk be- és kikapcsolása
NUM LOCK billentyû 5 másodpercig lenyomva: Állapotjelzõ hangok be- és kikapcsolása
Windows embléma+U: A Segédprogram-kezelõ megnyitása

A Windows Intézõ billentyûparancsai

END: Az aktív ablak aljának megjelenítése
HOME: Az aktív ablak tetejének megjelenítése
NUM LOCK+csillag a numerikus billentyûzeten (*): A kijelölt mappa alatti almappák megjelenítése
NUM LOCK+pluszjel a numerikus billentyûzeten (+): A kijelölt mappa tartalmának megjelenítése
NUM LOCK+mínuszjel a numerikus billentyûzeten (-): A kijelölt mappa bezárása
BALRA nyíl: A kijelölt mappa bezárása, ha az nyitva van; ha nincs, a szülõmappa kijelölése
JOBBRA nyíl: A kijelölt mappa kibontása, ha zárva van; ha nincs, az elsõ almappa kijelölése
A Karaktertábla billentyûparancsai.
Ha duplán rákattint a karakterrács valamely karakterére, az alábbi táblázatban található billentyûparancsokkal mozoghat a rácsban:

JOBBRA nyíl: Jobbra lép vagy a következõ sor elejére
BALRA nyíl: Balra lép vagy a következõ sor végére
FEL nyíl: Egy sorral feljebb lép
LE nyíl: Egy sorral lejjebb lép
PAGE UP: Egyszerre egy képernyõnyit lép felfelé
PAGE DOWN: Egyszerre egy képernyõnyit lép lefelé
HOME: A sor elejére lép
END: A sor végére lép
CTRL+HOME: Az elsõ karakterre lép
CTRL+END: Az utolsó karakterre lép
SZÓKÖZ: Egy kijelölt karakternél vált a nagyított és a normál mód között
Az MMC fõablakának billentyûparancsai
CTRL+O: Mentett konzol megnyitása
CTRL+N: Új konzol megnyitása
CTRL+S: A megnyitott konzol mentése
CTRL+M: Konzolelem hozzáadása vagy eltávolítása
CTRL+W: Új ablak megnyitása
F5: Valamennyi konzolablak tartalmának frissítése
ALT+SZÓKÖZ: Az MMC ablak menüjének megjelenítése
ALT+F4: A konzol bezárása
ALT+A: A Mûvelet menü megjelenítése
ALT+V: A Nézet menü megjelenítése
ALT+F: A Fájl menü megjelenítése
ALT+O: A Kedvencek menü megjelenítése
Az MMC konzolablakok billentyûparancsai
CTRL+P: Az adott oldal vagy az aktív ablaktábla nyomtatása
ALT+MÍNUSZJEL: Az aktív konzolablak ablakmenüjének megjelenítése
SHIFT+F10: A kijelölt elem Mûvelet menüjének megjelenítése
F1: A kijelölt elemhez kapcsolódó súgótémakörök megnyitása, amennyiben van ilyen
F5: Valamennyi konzolablak tartalmának frissítése
CTRL+F10: Az aktív konzolablak teljes méretûre állítása
CTRL+F5: Az aktív konzolablak korábbi méretének visszaállítása
ALT+ENTER: A kijelölt elemhez kapcsolódó Tulajdonságok párbeszédpanel megjelenítése, amennyiben van ilyen
F2: A kijelölt elem átnevezése
CTRL+F4: Az aktív konzolablak bezárása. Ha a konzolban csak egyetlen nyitott ablak található, akkor ez a konzol bezárását jelenti.
Navigálás Távoli asztali kapcsolat ablakban:
CTRL+ALT+END: A Windows NT adatbiztonság párbeszédpanel megjelenítése
ALT+PAGE UP: Váltás a programok között balról jobbra haladva
ALT+PAGE DOWN: Váltás a programok között jobbról balra haladva
ALT+INSERT: Váltás ciklikusan a programok között a programok indítási sorrendjében
ALT+HOME: A Start menü megjelenítése
CTRL+ALT+BREAK: Az ügyfél ablakban vagy teljes képernyõn történõ megjelenítése közötti váltás
ALT+DELETE: A Windows menü megjelenítése
CTRL+ALT+Mínusz (-) jel a numerikus billentyûzeten: Pillanatfelvétel készítése az ügyfél aktív ablakáról a terminálkiszolgáló vágólapjára (ugyanazt a funkciót látja el, mint PrintScrn billentyû lenyomása a helyi számítógépen)
CTRL+ALT+Plusz (+) jel a numerikus billentyûzeten: Pillanatfelvétel készítése az ügyfél teljes képernyõjérõl a terminálkiszolgáló vágólapjára (ugyanazt a funkciót látja el, mint az ALT+PrintScrn billentyû lenyomása a helyi számítógépen)


Navigálás az Internet Explorerben:

CTRL+B: A Kedvencek rendezése párbeszédpanel megjelenítése
CTRL+E: A Keresés sáv megjelenítése
CTRL+F: A Keresés segédprogram elindítása
CTRL+H: Az Elõzmények sáv megjelenítése
CTRL+I: A Kedvencek sáv megjelenítése
CTRL+L: A Megnyitás párbeszédpanel megjelenítése
CTRL+N: A böngészõ újabb példányának elindítása ugyanazzal a webcímmel
CTRL+O: A Megnyitás párbeszédpanel megjelenítése (ugyanaz, mint a CTRL+L billentyûparancs)
CTRL+P: A Nyomtatás párbeszédpanel megjelenítése
CTRL+R: Az aktuális weblap frissítése
CTRL+W: Az aktuális ablak bezárása

A firefox billentyû parancsai:

http://support.mozilla.com/hu/kb/Billen … =inproduct

Az opera billentyû parancsai:

http://help.opera.com/Windows/9.01/hu/keyboard.html

Nincs jelen

 

#26 2011-09-15 22:10

Laura26
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Hol tudom elolvasni a leveleimet, amit a belsõ levelezõrendszeren küldök el? Köszi!

Nincs jelen

 

#27 2011-09-15 23:08

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Azon az e-mail címen, amit regisztráláskor megadtál, de arra nincs garancia, hogy akinek küldöd, annak u.n. "élõ" címe van :(
Vagyunk páran, akik tudunk arról, kivel mi van, ha tudunk, segítünk, csak mond meg, kit keresel.

Nincs jelen

 

#28 2011-09-16 21:20

Laura26
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyorstalpaló

Köszönöm! Így már értem. Már írtam akinek szerettem volna :)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB