Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#1 2005-07-08 09:05

miró
Tag

Hurrá, nyaralunk!

Sziasztok,

Fél éve járok a coltisisek cipőjében, kezdettől fogva olvasom a fórumot és szinte kivétel nélkül mindenki azt mondja nyáron jobban van. Nos, nálam most megint beindult valami odalent, pedig nyár van. remélem ez csak vmi rövid dolog lesz, mert júl végén szeretnék nyaralani menni és ez az amiért billentyűt ragadtam.
Sokan kérdezték, hogyan merem bevállalni az utat ( Horváto.) nem félek-e attól mi lesz?
Légyszi írjatok meg nektek milyen tapasztalatotok van  a nyaralással kapcsolatban, esetleg jó tanácsok, ellenjavallatok?

Nincs jelen

 

#2 2005-07-08 12:54

miró
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Köszi Hugi,

A pollen konc. is számít valamit, tudtommal nem vagyok allergiás semmire vagy ez nem számít? Komolyan, már nem tudom van-e egyáltalán olyan dolog amire nem kell figyelni.

bocs, most látom, hogy a HUgi nem a név

Szerkesztette: miró (2005-07-08 12:56)

Nincs jelen

 

#3 2006-06-15 14:41

dori
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

szia miro'''
hmm..en meg majdnem mindenitol azt hallottam hogy nyaron azaz tavasz fele langol fel a betegseg..
bar nem tudom en nyaron voltam inkabb szarul...
en is bevallaltam ilyen utakat mint pl.:nemetorszag, sieles, + ilyenek..:o
persze ez csaladostol tortent de a sitabor az iskolai volt..
szoval nekem ket evig tartott a betegsegem CU-es mar egybol mutetre keult a sor..
de nem bantam meg sot..
ha CU-d van es ezzel evek ota szenvedsz akkor neked jot is tenne a mutet..:o
ajanlatos ajanlatos..mert utana teljesen okes leszel esetleg kisebb zurrel..:o
de megeri en ezt vallom;)
mikor nyitottad ezt a topicot??

Nincs jelen

 

#4 2006-06-16 13:28

timcsi32
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Dori!
Mütét segit miben meddig részletezhetnéd valahol, mert eddig nem jo tapasztalatokat olvastam,a mütétet meg hallogatom egy ideje..

Nekem is mindig tavasszal lobban fel a betegség, bár egyre drasztikusabb, és most nagyon el is huzodott a javulás. Nyaralás? --hát azt hittem lesz végre egy szabad jo nyaram, de wc függö vagyok, nem sokat mozdulok ki...
Pedig imádom a napfényt, de allergiám lett a gyogyiktol.
Imádok  uszni... -no komment
És imádom a fagyit ,amit fellángolt állapotban szintén nem tudok enni. De legyünk optimisták!!!

Szerkesztette: timcsi32 (2006-06-16 13:30)

Nincs jelen

 

#5 2006-06-17 16:36

dori
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

szia timi''''
hogy a mutetet reszletezzem...?
oke benne vagyok...talan ezt az en topicomnal(a megfelelo sebesz)kellene vegrehajtanunk...mert amugy is odaillo tema...szoval majd odaird hogy pontosan mikre is vagy kivancsi...
nah majd irj oda szia:)

Nincs jelen

 

#6 2006-09-22 22:00

Judit
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

nyaralás? - na idén remek volt... :D úticél: Margit kórház :)
na jó balcsiban fürödtem sztómával.... megoldható... nem gáz.

Nincs jelen

 

#7 2006-09-22 22:22

barna-by
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Judit:
Az nem gáz, é na sztómával akartam uszodába menni mert kóros vízhiányom volt a mütét után és első nem eldöntötem, hogy úszni fogok, de aztán mégsem mentem, mert tuti kivágtak volna és nem akartam az embereket "sokkolni" ("úú...miaz? Ezek után tuti nem megyek be a vizbe...") Ezt akartam elkerülni, ezért minden nap habfürdőztem itthon :) Az mindenért kárpótol és jó feszültség levezető is, úgyhogy ajánlom mindenkinek!

Nincs jelen

 

#8 2006-09-22 23:55

Judit
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

jaj igen hát neked más, nekem az egyrészes fürdőruha megoldás volt ilyen szempontból....
de a víz nélkül hát tényleg,.... nem ugyanaz...
én most is kipróbálom a tippedet :)

Nincs jelen

 

#9 2007-03-26 19:53

unicum
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

NYaralás, Fürdés???
Imádom én is de megmetszett hassal tényleg nehézkes. Én a taval ynyáron az elhagyott partszakaszokat látogattam, ahol egyedül voltam, és nem zavart senki. Illetve mentem én szabadstrandra is, csak kicsit bolondnak néztek, hogy a hasam egy részét letakartam a pólómmal

Nincs jelen

 

#10 2007-03-26 20:01

barna-by
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Hmm..ugy látszik nem vagyunk egyformák!
Én simán végigflangálok bárhol egy kisnaciban, pedig én aztán világháborús veterán vagyok!Nem is győzöm mesélni hangosan a Balcsin, hogy amikor Afganisztánban voltak, a Black Hawk-unkat hogy trafálták telibe egy RPGvel és az oldalamba fúródott és fel nem robbant töltettel szálltma le a földre és igy 12 bajtársam mentettem meg.Vagy amikor 2026 Alan Ripley után én voltam a második, akinek a hasából kiműtötték az alient, de végül zipzárt csináltak, hoyg ha visszanő, cska egy húzás és már ki lehet dobni a kicsikét!
Ezeket szeretik hallgatni a népek, a legjobb, maikor a magyar szájából kiesik a lángos amikor épp hangosan ecsetelem az afgános részt...lol

Megjegyzem ez nem nem kérdése, mert én rohadt hiu vagyok és néha engem is zavar, de ezért nme fosztom meg magam semmi jótól, mert van rajtam egy nagy, 2 kisebb vágás és 14 luk....nem ér annyit!

Nincs jelen

 

#11 2007-03-27 15:21

CSICSU
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Már előre félek a nyaralástól mert eddig még minden évben pont akkor volt az aktív időszakom . És állandóan a wc közeli helyeket kellett keresnem a strandon is ,a hosszú útról nem is beszélve és még sorolhatnám... szeretjük a melegfürdőket ,lehet hogy az sem tesz jót ennek a betegségnek ,már erre is gondoltam ,szerintetek?/Ja és más: tudna vki IWIW-re meghívót küldeni ?/ Köszi!

Nincs jelen

 

#12 2007-03-27 18:47

Vicaa
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

CSICSU!
Küldöm a meghívót!

Nincs jelen

 

#13 2007-03-28 13:35

ani58
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Sziasztok!

A nyaralással kapcsolatban van egy "jó kis élményem" Tavaly úgy indultunk útnak Horvátországba, hogy előtte beadtuk az Entocort klízmát a lányunknak, nem is volt semmi baj egy jó darabig, még Pesten egy nagy áruházba is benéztünk éjfél körül, élveztük, hogy ilyenkor boltban lehetünk. Már Horvátországban voltunk az alagutas szakaszon, mikor alvásból ébredt a lánykánk, hogy nagyon kell neki. Nyugtatgattuk, hogy tartson ki, az első toaletnél megállunk. Ki is tartott majdnem az utolsó percig, de a WC-be már nem volt ideje letolni a nadrágját. Gondolhatjátok, már ez a reggeli órákban volt, elég nagy volt a forgalom, ő meg legalább egy félórára lefoglalta a WC-t, az ajtó alatti nyilláson adta ki a nadrágját, s adogattam be neki vizes papírokat, s amikor a csapba a nadrágját mostam, hát ne tudjátok meg, hogy néztek rám. Szerencsére nem egy fülke volt, és csak akkor volt hajlandó kijönni, mikor éppen nem volt az előtérbe senki, de azt mondta, hogy akkor azt gondolta, nem jön ki soha. Ez volt az első nyár, amikor aktív volt a betegsége, de utána már nem volt vészes. Igaz lakókocsis nyaralás volt, de vittünk neki egy vödröt, rá WC ülőkét, de azt csak hajnalban használta.
Azelőtt a nyár neki mindig tünetmentes volt, pedig előtte való évben Törökországban voltunk és rengeteg mindent összeevett, igaz minden nap kapott Neurosan port, ami megelőzte, hogy valamit elkapjon. A strandoláskor is adok neki, különösen hasznos, ha vizet nyel, nyaralásra érdemes beszerezni.
A melegvízű stranddal kapcsolatban, mi gyógyfürdőhelyen lakunk, a gyógyvíz még nem okozott gondot, bár aktív betegség esetén szerintem se strand, se gyógyvíz nem ajánlott. Passzív időszakban viszont többször volt gyógyvízbe. A nyíltvíz, tó, tenger az más, szerintem a tengervíz még használt is neki.
A szteroid okozta strigák még amiket szégyelt, de lassan azt is megszokja, főleg ha lebarnul a combja, olyankor már alig látszik. Krémekre kár költeni a pénzt, mert egyik sem használt, csak az idő, ahogy múlik úgy halványul egy kicsit.

Nincs jelen

 

#14 2007-03-28 17:12

CSICSU
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Vicaa ! Köszi megkaptam!

Nincs jelen

 

#15 2007-03-29 12:29

Pilli
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

ani! az a Neuropan por mire hat? Nekem is tele vannak striával a lábaim és kenegetem, néha halványabbnak látom őket de még mindig nagoyn lilák. a doki azt ígérte hoyg másfél év múlva elmúlnak. ne reménykedjek?

Nincs jelen

 

#16 2007-03-29 13:13

ani58
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Pilli! Ha beírod a keresőbe a nevét, akkor sok mindent megtudhatsz róla. A saját tapasztalat szerint: gyomorrontás, hasmenés, calcium pótlás, bár azt hiszem a TSO topikban írt róla valaki, hogy nehezen lehet beszerezni mostanság, de szerintem érdemes utána kutakodni.
A striákkal kapcsolatban valószínű a lilaságra értette a doki, hogy az múlik el, mert ahol ezek kialakultak ott megszakadt a bőr és az már sose fog eltünni, csak halványulni. Attól is függ, hogy hogyan esik rá a fény, néha alig látszik, de a lányomnak 2003-ban alakultak ki a combján és rá két évre kezdte a hatosztályos gimit, s mikor a gimi orvosa meglátta levetkőzve, rögtön megakadt a szeme rajta, hogy mi a csuda az. De még mindig azt mondom ennél nagyobb baja sose legyen, sajnos ha nem kapott volna nagy adag medrolt, már .......... bele se jó gondolni mi lett volna. Egyébként véleményem szerint a szteroid mellékhatásának kivédésére is jó a Neurosan por, mert mióta használjuk már kétszer kellett medrolt szednie és nem lett nagyobb hasa, arca, stb. Ennek az lehet az egyszerűsített magyarázata, hogy a medrol hatására a víz megkötödik a szövetekbe, amit a neurosan por megakadályoz, mivel annak is van víz megkötő tulajdonsága, persze ez csak az én elméletem. De azért kíváncsi lennék, hogy másnál is működik-e, mint nálunk, mert más magyarázat nincs rá. Most legutóbb is megjegyezte a gasztrodokink, hogy meg se látszik rajta a medrol hatása, azelőtt pedig mig nem találtunk rá erre a porra úgy eltorzult a medroltól, hogy sokan nem ismertek rá, az adag most legutóbb ugyanakkora volt mint első alkalommal, de az is igaz, hogy nagyobb ütemben lehetett csökkenteni.

Nincs jelen

 

#17 2007-03-29 18:09

Pilli
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

ani!

Köszi! Szerintem is ez legyen a legkisebb bajunk, de azért még küzdök vele, hátha tdok rajta halványítani valhogy. Mert innentől rövid naci, rövid szoknya kilőve. Bár ez sem olyan nagy baj.

Nincs jelen

 

#18 2007-03-30 19:25

unicum
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Barna ez jó ezt a szöveget megjegyzem, csak én majd valahol máshol megsérült embert játszom el :), csak nehogy azt mondják, ja a múltkor volt itt egy fazon aki máshol járt ugyanígy :)

Nincs jelen

 

#19 2008-02-18 15:10

Tomi83
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Tudja valaki üdülési csekket, hogyan lehet igényelni és kinek jár? Előre is köszönöm az infot.

Nincs jelen

 

#20 2008-02-18 15:30

kbalu
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Tomi83: vagy a munkáltatód adja juttatásként, vagy pályázat útján közvetlenül a Nemzeti Üdülési Szolgálattól, ez utóbbit csak a valamilyen módon rászorultak vehetik igénybe és "önrész" is kell hozzá

én pl. 3 éven keresztül utóbbival kaptam üdülési csekket, első évben 10e ft megfizetése mellet 25e ft-ot, második évben 10e mellett 30e-t, harmadik évben 10e mellett 40e-t, de sajnos megszüntették a mezei munkavállalók pályázatát, pedig csak az volt a feltétel, hogy egyedülálló legyél és ne haladja meg a nettód a 75e ft-ot

a www.udulesicsekk.hu oldalon fenn vannak mindig a pályázatok, hogy kik igényelhetnek, szemét módon a nyugdíjasokból kivették a rokkantakat, pontosabban beletették, hogy 62 év felett, így a rokik most nézhetnek okosan, hogy az ő hatalmas nyugdíjuk miért nem jogosítja őket eme támogatásra :(

Nincs jelen

 

#21 2008-02-18 15:53

Tomi83
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Köszi kbalu, munkáltatótol nem kapok mert nem vagyok munkaviszonyba, rokkantnak vagyok minősítve de csak járadékot kapok mert nem vagyok a rokkant nyugdíjra jogosult mivel keves a szolgálati időm. Akkor erröl ennyit, ez nem jár nekünk, hogy enné meg a fene öket.

Nincs jelen

 

#22 2008-02-18 16:08

kbalu
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

az a szomorú, hogy tavalyelőtt még benne volt a pályázatban, hogy nyugdíjasok és ebbe a rokkant is beletartozik, aztán rájött valaki, hogy ők aztán nehogymá' kapjanak (holott sokkal kevesebb pénzt kapunk), valszeg mindezt azért, mert az öregségi nyugdíjasok bőven kimerítették a rendelkezésre álló keretet

Nincs jelen

 

#23 2008-03-12 10:38

batman
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a napozás árt-e a bélgyulladásos betegeknek, illetve szoláriumba lehet-e menni, nincs-e valami káros hatása a betegségre?

köszönöm a válaszokat!

Nincs jelen

 

#24 2008-03-12 11:26

Linus
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

szia batman!

szerintem az alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban kell figyelni. én 3 éve szedem az immurant, ami mellett nem javallott. bár az én akkori orvosom azt mondta, hogy azért annyira nem kell megijedni. arra persze mindig figyeltem, hogy ne akkor feküdjek ki a napra, mikor a legerősebb, és krémet is használtam; sőt emellett - bár nem vittem túlzásba - de néha még szoláriumba is betévedtem a téli időszakban. elég sok anyajegyem van, úgyhogy ezeket is figyelgetem, hogy látok-e némi változást, de soha semmilyen problémát nem találtam. azért megint készülök megnézetni őket, az soha senkinek sem árt.

aztán tavaly tavasszal elkezdték szedetni velem az imuran és salofalk mellé a budenofalkot is. innentől érdekes a dolog, mert az arcom végig sebes volt mihelyst kijött az igazi jóidő, egészen addig amíg csak be nem köszöntött az őszi időszak. egyértelmű, hogy a két gyógyszer együttes szedése tette fényérzékennyé, és kifejezetten csak az arcomat érinti a probléma. nem is pattanásszerű az egész, hanem inkább mint mikor kipattogsz vmitől és piros. míg rá nem jöttem a dologra - mert amíg pattanásnak véled, ugye napra mész/szoliba, hogy leszárítsa, de aztán meg mégiscsak rosszabb lesz - a szemem alatt és az államon, szám környékén elég "frankón" néztem ki. idén azt hiszem be fogok szerezni vmi magas faktorú arckrémet napi használatra, vagy ha ez sem segít, hát felfedezem magamnak a mostani kalapdivatot :D

szóval nem tudom, milyen gyógszert szedsz, nekem tuti ezektől van. azért csak szép fokozatosan csináld, észreveszed, ha nem "esik jól". én most belementem egy kontrolltükibe, mert fél éve jól viselkedik a crohnom, és ha belül is minden ok, akkor csökkenthetők a gyógyszereim, és így nyilván mérséklődni fognak ezek a tünetek is. nem v'ok egy nagy kalapos...

Nincs jelen

 

#25 2008-03-12 17:44

zolcsi
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Nem biztos hogy ide tartozik de úgy látom a bőrproblémákról van most szó.Nekem festékhiányom van.Latinúl vitilogo ha így ismeri valaki.A bőrömön  különböző helyeken nincs festék és ott nem barnúl le ha napfény éri.Olyan mint a térkép.Persze vigyázok rá mert 6 éves korom óta ezzel is együttélek.De nem fáj csak ha sok nap éri.Mert olyankor bevörösödik.És persze esztétikailag sem olyan frankó.Nem is ez az érdekes hanem az orvosom kapcsolatba hozta a crohnnal illetve az anygacsere problémával.Azt kérdezném tőletek van e hasonló beteg a fórumon?Ja és akkor most már vigyázzak még jobban mert Imuránt szedek.Köszi.

Nincs jelen

 

#26 2008-03-17 09:24

batman
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Köszönöm Linus a gyors válaszodat!

Igen, tudom vannak olyan gyógyszerek egyéb más betegségekre is, amelyek mellett nem ajánlott a napozás, a fényérzékenység miatt, de engem igazából az érdekelne, hogy magár a betegségre, a belek gyulladásra van-e kihatással a szolárium, illetve napozás. Nem vagyok egy nagy szoliba járó típus, de különböző jeles eseményeknek nézek elébe és nem ajánlana egy kicsit "beszínezni" a hófehér bőrömet, és ez az érdeklődésem csak egy szimpla elővigyázatosság lenne, mert ha a szolinak az ereje, vagy a fénye vagy egyéb más tényező magára a gyulladásra károsan hat, akkor persze kihagynám... De ha semmilyen rossz hatással nincs a gyulladásra, akkor megejtenék pár alkalom barnulást :), szóval, ezzel kapcsolatban van valami infód? köszönöm szépen

Nincs jelen

 

#27 2008-03-17 09:34

Linus
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

menj és barnulj! :D ha tényleg olyan hófehér vagy, akkor meg csak kezd el időben és fokozatosan csináld! a lelked is jobban érzi majd magát, ha szép színed lesz, és elégedettebb leszel a külsőddel :D puszi

Nincs jelen

 

#28 2008-03-17 16:56

Marthuska
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Szia Batman! Kérdésedre válaszolva, Dr. Kovács Ágota Gyulladásos bélbetegségek című könyvéből idézek:
"Napozás, szolárium. Sajnos nem tesz jót, mert az ultraibolya sugarak aktiválják az immunológiai folyamatokat a szervezetben, valamint a betegségben szedett gyógyszerek egy része fényérzékenységet okoz. Nyáron fényvédő kenőcs, napkalap, könnyű világos ing használata javasolt sportoláshoz napozáshoz."
Azért én még hozzátenném, mindenkinek más az egyéni tűrőképessége. Régebben én is sokat napoztam, de most már vissza kell fognom magam.

Nincs jelen

 

#29 2008-03-17 18:24

Pilli
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Nekem a dokim külön felhívta a szolihasználat tilosságára a figyelmemet. Azt mondta, hogy az beindítja a gyulladást. Nem is járok szoliba az immuran meg az anyajegyek miatt, de azért úgy gondolom, hogy az évente tíz napom Horvátországban sem épp a legjobb ....

Nincs jelen

 

#30 2008-03-17 20:39

N.T.M.
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Na ezt még nekem senki nem mondta....
mindenesetre elgondolkodtató, hogy LAli sin cs túl jól H.országba...Viszont a bőre kifejezetten szebb a tengeervíztől...
Pedig külön vittünk neki minden kaját, és végigfosta a hetet....

Nincs jelen

 

#31 2008-03-17 21:08

Pilli
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Hát igen, én is mindig igyekszem figyelni, hogy mit eszek abban a tíz napban. Lemondtam a szoliról és sok-sok mindenről a betegség miatt, de minden évben elmegyek a tengerhez ha a fene fenét eszik akkoris....
Ilyenkor általában tengeri halakat eszem, az könnyű kaja és amúgyis ajánlják, de azért tényleg vigyázni kell. A másik meg az, hogy soha nem iszom kinn csapvizet, még fogatmosni is ásványvízzel mosok. Biztos ami tuti alapon.

Nincs jelen

 

#32 2008-03-17 21:08

tunde
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Mi Szlovéniában voltunk , de az sem volt túl jó , viszont a Balatonon 2 hétig mondhatni tünetmentes volt , persze ott is tartottuk a nagyon szigorú diétát ! De sokszor a szigorú diéta ellenére is nem túl jó a produkció!
A szolárium a pikkelysömörre kimondottan jó de nem veszélytelen .

Nincs jelen

 

#33 2008-03-17 21:10

N.T.M.
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Szia Pilli!!Én itthon is LAlinak tisztított vizet adok,ha elmegyünk akkor a borszéki vizet vissszük neki,és csak itthonról vitt saját készítésű kaját eszik ott is..De hiába, a baj akkor is jön, és megy a hasa....

Nincs jelen

 

#34 2008-03-17 21:25

Pilli
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

szia N. T. M.! Hát igen, sokszor bármit csinálunk, akkoris baj van. Azt már megfigyeltem, hogy ha idegen helyre megyek több napra, akár szeretek ott lenni, akár nem, többnyire rossz a hasam. rosszabb mintha itthon lennék. NEm tudom ez miért van.
Itthon én is többnyire ásványvizet iszom, bár mostanában a pesti vizet is megkóstoltam. Nyáron sokat cikkeztek a Hepatitisről, azért is nem ittam kinn HOrvátban csapvizet. Oltást nem kaphattam a Crohn miatt, úgyhogy muszáj volt vigyáznom.
Azért remélem Lali idén jobban lesz ha mentek nyaralni. Sok-sok banán is segíthet....

Nincs jelen

 

#35 2008-03-17 23:11

Rigor
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Én idén aug 26.-tól 30. ig nyaralok az fix:) http://www.szin.org

Nincs jelen

 

#36 2008-03-18 06:19

Pilli
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Rigor! Az idén én is nyaralok ott:) És még augusztus 10-20-ig is. Ez is fix. Csak már lennénk ott :)

Nincs jelen

 

#37 2008-03-18 09:24

Linus
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

alapvetően a környezetváltozás is hat ránk, sz'tem. ha másért nem, hát a tudat, hogy nem a saját budidra ülsz le. nekem még szinte akkor is mindig képlékenyebb a végtermék, ha hazamegyek, pedig Anyu nagyon igyekszik a főzéssel kapcsolatban. ja és persze már ott kezdődik, hogy az ember utál szambázni ezekben a fantasztikus "wc"-kben a vonaton. az olasz konyha viszont kedvemre van, bár nem is értem, hogy bírtam most is azt a sok tésztát :) mindenesetre ott is kerülöm, ami problémás. Mamma pedig szinte mindennap megkérdezi, hogy ezt vagy azt csinálhat-e, esetleg mi mást készítsen még, hogy én is tudjak enni.

vendégségben utálok lenni a legjobban, mikor el kell magyaráznom, hogy pl. nem, nem kérem azt a rohadt sütit, és nem, én olyat még mindig nem ehetek... és nem, abból sem, nem akarom megkóstolni, bár biztos vagyok benne, hogy nagyon finom...

Nincs jelen

 

#38 2008-03-18 09:39

N.T.M.
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Sziasztok!!Én is azt figyeltem meg, hogy a környezetváltozás nem jó  Lalinak, pedig minden normális embernek használ......Hát nem tudom, de a tenger jó , az biztos,meg jobban is alszik ott, de a pocija ,hát az elég gáz....
De mi is minden évben elvisszük őket a tengerhez....Már nagyon várják....
Én is utálom a vendégséget, meg a magyarázkodást, hogy miért nem ehet Lali  , köszi ,ezt nem kérünk, stb.Aztán jön a sajnálkozás, hú, ettől rosszul vagyok....A következő percben meg ott zabálnak LAli előtt, hogy csak úgy csorog szegény nyála....
De már túltettem magam ezen, nem megyünk sehova, ahol kaja van....Így megvédem LAlit az efféle élményektől...

Nincs jelen

 

#39 2008-03-18 09:41

ani58
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Mi olasz kempingbe megyünk, tavalyelőtt voltunk Horvátországban, de elég jól boldogultunk vödörrel a lakókocsiban, de most saját toalettünk lesz. Valahol már leírtam az odautazásunk kalandos történetét. A lányom is mindig tengerpartra vágyik és én nem győzöm kenegetni, tavalyelőtt pl. egyáltalán nem fogta le a nap olyan magas faktorú babanapozót vittünk, ami persze nem tetszett neki. A plitvicei tavaknál ivott a forrásvízből, hogy annak-e, vagy másnak köszönhetően romlott a helyzet nyaralás után. Most meg még az imurán mellé jött a salazopyrin is, ami szintén okozhat fényérzékenységet, ugyhogy nem tudom mi lesz, bár eddig csak egyszer voltak a naptól kiütései Törökországban, de akkor sikerült leégnie minden óvatosságunk ellenére, valahol már ezt a történetet is leírtam.

Nincs jelen

 

#40 2008-03-18 09:42

porshe
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Ismerős a dolog a vendégségről. Nem szeretem Nórit vinni,mert még neki is nehéz elmagyaráznom,hogy nem lehet,főleg ha azt látja hogy mindenki más azt eszi előtte.
A tengerrt mi is szeretnénk idén végre kipróbálni,de félek az imurantól nagyon.

Nincs jelen

 

#41 2008-05-03 13:56

porshe
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Sziasztok!
A segítségetek kérném!
Az imuran miatt Nóri el van tiltva a napfénytől,de azért gondolom napkrémmel kimerészkedhetünk. Melyik az a krém ami magas faktorszámú és lehetőleg ne allergizáljon,mert az már végképp nem hiányozna? :(
Üdv mindenkinek:Porshe

Nincs jelen

 

#42 2008-05-03 14:18

Szuszidi
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Orsi szó szerint anno nekem azt mondta a prof hogy 10-20 perc max de az is árnyékban! Szóval vigyázattók nagyón!

Nincs jelen

 

#43 2008-05-03 15:09

roor
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Halika!

Orsi:nivea 50-es faktorú,babáknak találták ki.:D:D:D
Ezt használom (hatalmas baba lévén),nekem nem váltott ki allergiás tünetet.:D
Hófehér pólót rá és uzsgyi játszani!:D:D:D
Azért ha nem muszály,nem kell órákat kint tölteni.:D

Nincs jelen

 

#44 2008-05-03 17:08

zolcsi
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Sziasztok!
Ez az allergia mikor jelentkezik?mert én dec óta szedem ai Imuran-t de szerencsére még nem észleltem semmit.Szeretek napra menni autót vezetek kertészkedem stb.Igaz a nappal 4 éves korom óta harcban vagyok mert festékhiányos a bőröm.És milyen allergiás tüneteket okoz a napfény? Hy

Nincs jelen

 

#45 2008-05-03 17:30

Linus
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Zolcsibal, az a helyzet, hogy én az imurannal semmi ilyet nem tapasztaltam... persze nem v'ok olyan lüke, hogy nyár közepén épp délben feküdjek ki a napra, meg krém nélkül vagy ilyesmi... de pl. páromnál a tengerpartból, meg itthon standra járásból nem csináltam problémát, meg nyílván esély nincs rá, hogy ott töltse az ember minden egyes napját :/ viszont ősztől-tavaszig néha-néha azért szolizgatni is szoktam, mondjuk kb. tíz perceket másfél hetente. hogy legyen vmi alapszínem, de aztán egy idő után elunom, úgyhogy inkább csak tavasszal jellemző. szóval az imurannal én semmit nem észleltem, pedig figyeltem is magam, jó pár anyajegy is akad rajtam, amit érdemes szemmel tartani...

a fényérzékenység csak tavaly jött elő, amikor a budenofalkot is hozzácsaptuk a többihez. és egyébként csak az arcomat érintette. hát most kíváncsi leszek, a medrol miatt is, de egyenlőre tiszta. ha nem vettük volna el a budenot mot tükrözés után, az utóbbi napokban tuti kivert volna a nap.

Orsi, csatlakozom Roorhoz. figyeld a kis bőrét, de remélem nem lesz semmi gond :D

Nincs jelen

 

#46 2008-05-03 18:17

porshe
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Köszönöm mindenkinek a tippet!
Betankolunk belőle,mert ez a csibe már most képtelen itt benn maradni és hogy ruha is legyen rajta,na az már szinte csak a body meg a pelus. :)
Porshe

Nincs jelen

 

#47 2008-05-03 19:57

Zoltán
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Csendben jegyzem meg,hogy a mellékhatásokat azért komolyan kéne venni!

Nincs jelen

 

#48 2008-05-03 21:59

Rigor
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Nyáron nem csak a napfényre, de a melegre is oda kell figyelni, én árnyékban is kaptam akkora hőgutát (bár lehet hogy előtte a nap kapott meg annyira, csak épp már kb 15 perc árnyékban ülés után tört ki rajtam mégis) hogy első körben egy olyan szívdobogás, stb hogy az az érzése van az embernek hogy most úgy elmegy a kép hogy végleg - igen erős "most nagyon megfogok halni érzéssel" - aztán elől hátul kirobbanó minden+fejfájás, plusz annyira forgó világ hogy egy óráig feküdni is kapaszkodva. Mindezt tisztán egy kis napszúrástól.  Szóval én az elmúlt pár évben nagyon szigorúan vizes kalapokban, kiegészítve egy palack vízzel hogy bármikor egy picit is száraznak érzem utánlocsoljak, és tudatosan is iszogassak.

Szerkesztette: Rigor (2008-05-03 22:01)

Nincs jelen

 

#49 2008-05-03 23:33

Linus
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

amúgy épp készülök bőrgyógyászhoz megint, hogy átnézessem az anyajegyeim, ezt elfelejtettem mondani - ha esetleg felelőtlennek tűntem volna. mert azért lehet hogy nem bújok el a nap elől, de ez fontos, ezeket időnként orvossal is nézetem. Zoltán, nálad volt vmi gond konkrétan az imurantól, vagy ezt most csak általában véve írtad? hőségben amúgy vedelek, meg naptej, meg arckrém, meg most már aztán tényleg felfedezem magamnak a nyári kalapdivatot :D legalábbis, ha kimegyek páromhoz, ott tuti magamra húzom. majd megszokom vhogy, nem érdekes, de olaszban azért ütős nagyon, nem vagyok annyira hozzászokva... azt viszont pl. még nem tudom, hogy a bkv-n hogy maradok életeben a nyáron :/

Nincs jelen

 

#50 2008-05-03 23:48

sziszi32
Tag

Re: Hurrá, nyaralunk!

Bocsi, Porshe, hogy én beleszólok, lévén, hogy csak hét hónapos a fiam. Mi a gyógyszertárban kérdezősködtünk, nekünk a Bübchen 50-est ajánlották, hozzátéve, hogy egyébként elég kellene, hogy legyen a 25-ös is, mivel amúgy sem ajánlatos a gyilkos napon tartózkodni, legalább délután háromig. Na ezt is olyan mondja könnyedén, akinek vagy nincs gyereke, vagy ha van, akkor könyvtári moly az illető... :)
Az Ambre Solaire is jó a Garniertől, viszont cefetül drága :D

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB