Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#51 2009-03-29 18:02

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Ági.
Mi most boglárkákat ültettünk ki, illetve vettünk két hunyort és azokat (őket még éjszakára letakarjuk, de már szokják).
Nekünk nagyon kicsi a terület, úgyhogy ennyiben ki is merülünk, viszont akarok majd venni paprika bokornak valót, ami magasra nő, azt még kiültetjük nagy cserépbe, vagy kettőt, hogy legyen mit enni.
A meggy rügyezkedik, meg már az orgonán is szép nagyok a kipattanó rügyecskék.
Minden nappal nagyobbak, és most már állandó a madár zaj is nálunk, amúgy pesti módra:). A rigók abszolút  nem bírnak magukkal :D !
Szép napokat!!

Nincs jelen

 

#52 2009-03-29 18:32

Móni78
Tag

Re: Kertészkedés

Szia Ági!
Én is szeretek kertészkedni, de sajna nem mindig bírom fizikailag elég gyenge vagyok.
Hatalmas birtokunk van, de még kertépítés előtt áll. Még nem fejeződött be az építkezésünk, de remélem idén nyáron végre kész leszünk. Addig virágos kertet nem szeretnék, majd jövőre. Addigra talán megszünnek a sóder kupacok és társai. 5700 négyzet méter a terület. A hátsó részen van két körte fánk, tavaly ültettem egy pár meggy fát a többi részen lucerna volt amit kaszálásért elvittek a jószágoknak. Így legalább rendbe tartották.
Az a vicces, hogy most három fát akartam elültettni az első udvarra (legyen itt is valami), itt rohangáltam velük és nem tudtam eldönteni bőség zavaromban hol legyen a helyük. Végül csak sikerült. Az egyik a karácsony fánk volt mert már előre gondolkodtam és gyökeresset vettem, aztán kaptam egy ecetfát és egy spirálfűzet. Egyenlőre fákat és bokrokat szeretnék telepíteni semmi árnyék nincs az udvaron a fák nélkül. Venni sajna nem tudok, tudod a gazdasági válság, de azért próbálom innen-onnan beszerezni, a barátnőm is ígért bokrokat már fére rakta nekem.
Nagyon szeretnék tujákat, kaptam igéretet kb. 10 db-ra kezdetnek ez is jó. Csak elkell mennem érte és kikell ásnom, elég nagyok már nem nagyon fog az autómba beférni de majd megoldom.
A tulipán hagymáim amiket szereztem még virágcserépben pihennek, jövőre tudnak csak díszelegni.
Viszont van három hatalmas leander bokrom (cserépben), de még nem mertem őket kihordani, egyedül nem is menne. Még várok vele kicsit féltem őket a hidegtől.
Ja és anyukám segítségével csináltunk egy kis konyha kertet (a meggyfák mögé), nagyjából elis vetőztünk.
Jobb lesz a hazai bio zöldség a pocakomnak :)=)

Nincs jelen

 

#53 2009-03-30 08:28

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Edit, nem a kert mérete számít, hanem a benne - vele eltöltött idő, a belefektetett munka és annak a gyümölcse. Bármilyen kicsike is a kert, az ember szíve akkor is örül, ha látja az áltatla létrehozott életet kinyílni, felnőni...Nálam is kezdenek nyiladozni az orgonák. Viszont errefelé- sajnos- rigók nincsenek, viszont van helyettük rengeteg barázdabillegető, rozsdafarkú, zöldike, cinke, seregély, csíz, és több millió veréb :). Ezeknek nagy része a kertünkben lakik, nemrég érkeztek meg, már keresgélik a fészkeiknek a jó kis helyeket.
Móni, nálatok is szép nagy a kert ( a miénk 4000 nm, de ebből csak úgy 1000nm-t használunk ki, a többi egyelőre szántó ). Én nem is szándékozom az egész területet beültetni, sem időm sem kapacitásom nem lenne egy akkora terület gondozásához.  Azt a fajta dilemmát én is ismerem, hogy hova is ültessem a kincseimet, de mikor már a helyén van mindenki, az olyan jó, nem? És az is nagyon jó, ha sikerül beszerezni ajándékképen növényeket. Lehet hogy butaságnak hangzik, de azok valahogy még sokkal hálásabbak mint amiket veszel. A tuja jó választás, remélem, sikerül gond nélkül hazaszállítani őket. Én tavaly ősszel vettem az OBI- ban tujacsemetéket 300 ft.-ért darabját, úgy néz ki, meg is maradnak. Érdemes egyébként ősszel, vagy a szezon végén körülnézni a kertészetekben, árudákban, mindig van valami " elfekvő " anyag, ami aztán nagyon szép növénnyé nevelhető. Én így hoztam haza tavaly pár tő teljesen kiégett nebáncsvirágot, ami aztán hónapokig ontotta a virágokat a teraszon.
A tulipánok miért csak jövőre kerülnek ki? Amiket én ősszel elültettem a többi hagymással együtt, már gyönyörűen növekszik, szerintem hamarosan virágozni fognak. Én kicsit elhamarkodtam a leanderek kihordását, de úgy tűnik, kibírták..mondjuk nekem el vannak már ültetve, nem cserépben laknak, oda majd ősszel mennek vissza. Így sokkal nagyobbra nőnek, és sokkal jobban érzik magukat. A konyhakerttel tavaly  én is kísérleteztem, nekem nem jött be, ezért idén csak a virágokkal- fákkal- bokrokkal foglakozom. Az jutott eszembe, ha ekkora napsütötte területed van, érdemes lenne canna-t ültetni, mert nagyon szereti a tűző napot, hamar megnő,nagyon mutatós, és nem túl igényes növény. Annyi a teendő vele, hogy a rizómáit ősszel fel kell szedni a földből, hűvös helyen eltárolni ( pl. pince ) tavaszig, aztán mehetnek újra ki a kertbe. Szerintem az enyémek is mennek ki szépen a napokban..nem akarok elhamarkodott ígéreteket tenni, de elég sok rizómám van, ha az ültetés meg a megígért ajándékozás után marad belőle, szívesen küldök Neked.
További jó kertészkedést kicsi és nagy kerthez mindenkinek. Szép napokat!
Pusz
Ági
( Azt még megjegyezném, hogy HAMAROSAN INDUL A MOTOROSSZEZON...VÉGRE!!! :D)

Nincs jelen

 

#54 2009-03-30 17:41

Móni78
Tag

Re: Kertészkedés

Ági, nagyon aranyos vagy! Még ha nem is jut belőle nekem így is nagyon örülök már a szándéknak is!
Szívesen elfogadok mindenféle növényt.
A tulipánokat azért nem ültettem ki mert nincs felásva virágos kert, még kijelölve sincs. Viszont van két kutyánk a nagyobb (fiú) rendszeresen kipisilja az új növényeket, vagy kiássa. A kis kölyök kutya (lány) pedig mindent megrág, kihúz, kikapar. Úgy, hogy minden új dolgot körbe kell kerítenem egy időre míg meg nem szokják a jelenlétüket. Addigra a növény is megerősödik és jobban bírja a kutyákat.
Üdv: Móni

Nincs jelen

 

#55 2009-03-30 19:29

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Szassztok Kertészek.
Tényleg igaz lehet, hogy vagy kert vagy kutya... vagy egy idő után a kutyák tanulékonyak? MOndjuk így van, m ert a szomszédasszony kiskutyája sem bántja a növényeket, amikor meg pici volt, arra már nem emlékszem. Mondjuk kipisili a füvet... ez gáz. Én azon aljas emberek közé tartozom, akik nem nagyon szívlelik a kutyákat (bocsánat), és ez a sok pisifolt a fűben nyáron annyira gááááááz.
Most néztem, hogy rengeteg nárcisz és jácint is lesz, hurrááááááááááááááááá.
Úristen, Nektek ekkkkkkora birtokotok van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nem semmi. Akkor ott aztán lehet mit csinálni! Jó munkálkodást, most már egész este 7ig világos van!!! Szép napunkvolt ma, nem?

Nincs jelen

 

#56 2009-03-31 08:39

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Móni, még ma átszámolom a megmaradt rizómákat ( ami nekem kellett, már kint sütkérezik a helyén a kertben ), ha marad, mindenképpen elküldöm Neked.
A kutyahelyzet ismerős, nekem is van kettő uszkárom. Volt nekik egy szép kis elkerített rész a ház előtt, meg persze egész nap kint lehettek, de sajna az az igazság, hogy tönkreteszik a kertet. Nemcsak a pisilés - mindkettő kankutya -, de a rohangálás, a mindenen átgázolás se tett jót a kertnek. Én is próbálkoztam a körbekerítéssel, de le se tojták, átmentek a kerítésen ha épp úgy hozta kedvük...ráadásul a kert se volt valami mutatós a sok elkerített résszel. Úgyhogy a párommal nekiláttunk, és csináltunk a hátsó kertben helyet a vauknak, ami egyrészt sokkal nagyobb, másrészt ott vandálkodhatnak kedvükre a drágáim. Cserébe hetente többször kiviszem őket a mellettünk lévő erdőbe, mert azért kell nekik a mozgás..úgyhogy mi egy ilyen kompromisszumos megoldásra jutottunk. Amúgy, ha szívesen szereznél be újdonságokat a kertedbe, vagy csereberélnél, ajánlom Neked ezt az oldalt : Fórum »  Hobbi, szabadidő »  Kertészet » 
Csere-Bere mag, tő, dugvány, stb.
Érdemes megnézni. Most pl. van valakinek sok orgonája, másnak canna gumója, szerintem egy kezdő kertésznek szívesen küldenek ellenszolgáltatás nélkül, főleg ha van felesleges, illetve nélkülözhető.
Edit, szerintem ez a kutyás dolog nem mindig jön be. Az én két vaum okos, tanulékony, de a kertben egyszerűen irányíthatatlanok. Annak nincs értelme, hogy az ember folyton veszekedjen velük, olyan megoldás kell, amivel mindenki jól jár. Mert akinek van kutyája, az szereti ( jobb esetben ), és nem kiköti egy félméteres láncra élete végéig. Mikor járkálok a faluban, utálom látni, ahogy némelyik vaut olyan picike helyre kötik, hogy mozdulni is alig tud..mondják, hogy vidéken más a helyzet, de akkor is. Amúgy a szomszédomban lakik egy hatalmas keverék kutya, és a gazdi hiába szeretne kertészkedni, az előkertje olyan, mint a sivatag. Ott is megvan a vau helye, de ha bezárják, egész nap ordít, úgyhogy inkább kiengedik. Szóval szerintem kert is, kutya is, de okosan :).
A kertészkedésben az a jó, hogy minden nap jókat lehet bogarászni a kertben, aztán lehet gyönyörködni az eredményben. Én még csak egy éve csinálom, de elveszett ember lettem :D.
Nagyon szép nap volt a tegnapi, és jön a folytatás is...úgyhogy megyek is és ápolgatom a kis drágákat...aztán irány az erdő:).
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#57 2009-03-31 10:10

fater
Tag

Re: Kertészkedés

Teljes pompájában virágzik a mandula/gyönyörű/.Azt tudjátok hogy a kutyák imádják a jácinthagymát, mármint megenni?Nekem a nárciszok alig hoznak most virágot.Akinek dupla fahér orgona suha kellene szóljon időben,őszre hagyok belőle.Most már késő,kihajtott. Szép napot nektek.

Nincs jelen

 

#58 2009-03-31 11:33

Tünde
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok Kertészkedők,

Már én is ide tartozhatok, hiszen szeptember óta van 600 m2 területem amit majd szépíthetek.
Mi egy olyan házat vettünk meg tavaly ahol minden a földbe lett elásva, begányolva. A tavalyi tavasz nyár azzal telt, hogy ganéztuk a fűvel, gazzal benőtt cuccosokat elő a földből. A férjem mindig talált érdekességeket, hol téglát, hol gumilemezt, hol rongyot, valamit mindig. Mostanra szépen elpucoltunk mindent és próbáltuk egy síkba hozni a terepet. a 90 % rendben. Még a garázst most építjük tavasszal, így egy kicsi helyen még sóder, tégla, cserép van sajnos. Ősszre kész lesz minden és akkorra tudjuk teljesen befüvesíteni a kertünket. Most is már kezd szépülni, hisz sehol beton, nincsenek ronda ólak, stb. Sokat dolgoztunk vele. Vannak a már virágaim gyönyörűek. Tulipán, nárcisz, nagy fejű 100xszépeket vettem, lila valami de szép nagyon. A férjem már kerti tóról és hidacskáról beszél mindig.
Mindenkinek lerajzolja a fölbe, hogy hol lesz majd, amit természetesen ő fog készíteni. Álmodozunk, és várom, hogy kész legyen a garázs, hisz akkor tudunk már örülni a rendnek. Addigis gereblyézünk, locsolunk, szépítünk. Ültettem szedret, és ribiszkéket már és nagyon élveztem. Jó érzés egy saját kert akár mekkora is. :)
Ági, mi az a canna, nem emlékszem, milyen virág.?
Hétvégére szép idő lesz 20 fokkal, így irány a kert!

Nincs jelen

 

#59 2009-03-31 20:35

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok!!!
Tünde, teljesen elképzeltem, amint a Férjed rajzolgat a talajra és ábrándozik. Tök jó. Az ember tényleg olyan boldog tud lenni, mikor dolgozik és látja, hogy szépülnek körülötte a dolgok.
Ági, azért Benned is valahol elveszett egy tollyús író, nem?
Fater, milyen igazad van, a mandula... gyönyörű. Rengeteget fényképeztem Anyukáméknál, hihetetlen, mennyi virág bír egy ilyen fán lenni. Ezt már csak az überelte, mikor a szomszédnál lévő óriási körtefa volt telített azokkal a szép nagy virágokkal. Istenem... TOvább, tovább, ne hagyjátok abba a szép élménybeszámolókat!! Szép napokat!!

Nincs jelen

 

#60 2009-04-01 09:35

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Szia Mindenki!! Úgy látom, kitavaszodott a topicban :D!!!
FATER, én még nem láttam virágzó mandulafát, majd rákeresek a neten, mert kíváncsi vagyok rá. Bár az nem lesz olyan, mint az igazi.
TÜNDE, hajrá, csak így tovább. A gondolatnak teremtő ereje van, minden dolog, ami körülvesz, először gondolat volt, úgyhogy ne szabjatok gátat a vágyaitoknak :).
Canna : Kannahagyma Délibáb'/Canna/Feltűnő leveleikkel és gyönyörű virágaikkal úgy néznek ki, mintha a kardvirágok és a banánnövény keresztezésével jöttek volna létre. Ezekkel a tipikus jegyekkel a kanna (rózsanád) minden kertnek trópusi atmoszférát kölcsönöz. A dísznövény-ágyásban erőteljes hátteret biztosító növényként, de kis kertben egyedüli tekintet-csalogatóként is főnyeremény. Emellett a kannát terjedelmes cserépben teraszára vagy balkonjára is teheti, hogy exotikus és fényűző hatást biztosítson. Tehát több ok van arra, hogy a természeténél fogva feltűnő rózsanádat kipróbálja.A rózsanád a napos helyet kedveli és a tápanyagban gazdag, laza talajt. A kerti talajban (május közepétől) a növény havi egyszeri tápanyag-utánpótlással, magától nagy pollent képez.
Az első éjszakai fagyoknál vágja le a leveleit, és ássa ki a gumóját. Tegye cserépbe, és száraz talajban teleltesse át. Márciustól néha-néha, kevés vízzel locsolja meg, mihelyt az új sarjhajtások nőni kezdenek  ( én nem tettem az enyémeket cserépbe, csak leraktam a pincében az asztalra, semmi bajuk nem lett ). Nekem kezdő kertészként hatalmas sikerélményem volt vele tavaly, csak elültettem,és rövid időn belül hatalmas, gyönyörű növényeim lettek. Az nagyon fontos, hogy tűző napon legyenek, árnyékban nem fejlődik rendesen.
EDIT, szerencse hogy az az író elveszett bennem, csak valaki meg ne találja :). És még mindig jutnak eszembe dolgok, pl. az egy hete kapott és hazahozott 60 centis fenyőcske úgy néz ki, itt is jól érzi magát ( amúgy a Tátrában kezdte az életét ), meg hogy a tuják leveleinek végei tömve vannak hajtásokkal ( ez azért jó, mert tavaly végkiárusításon vettem őket, kétesélyes volt, hogy megmaradnak -e ), meg hogy tegnap jó 5 percig szemeztem a kertben egy csudaszép barázdabillegetővel...szóval lesz még írnivalóm, de hagyok későbbre is, sőt, még gyűjtök hozzá.
Szép napot, jó kertészkedést!
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#61 2009-04-01 20:07

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Jaj, a legfontosabbat majdnem elfeledtem...tegnap a vaukáim megkapták tőlem a tavaszi szőrikéjüket...olyan aranyosak lettek, hogy na...egy fél zsák kutyaszőr ment a kukába, kijött volna belőle egy harmadik kutyi :D.
MA PEDIG HIVATALOSAN IS BEINDÍTOTTUK A TAVASZT AZ ELSŐ NAGY MOTOROZÁSSAL ! Elmentünk megnézni az Állatkertet. Szerintem nagyon jó lett. Fél napot elmászkáltunk,láttunk sok szép és érdekes állatot, de a lényeg a MOTOROZÁS volt :)!!!
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#62 2009-04-01 20:52

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Ági.
SZóval nyested a kutyákat;)? Én a gyereket egy hete...  nagyon ordított végig, hogy mennyire fáj a hajvágás, aztánmeg csak nézett nagyot, hogy mennyi haj lehullott róla, na, akkor meg azért....
Jelentem, kinyílt az első, narancsos-sárgás-aljánpirosas-cirtos tulipán a kertünkben. Gyönyörű. És nem tudom, írtam-e, de vettem boglárkákat, akiket Anyucim vasárnap kiültetett és olybá tetszik nekik a hely, hogy egyre terebélyesebb a virágjuk és növelik a sok kis bimbót is!!!
Jövő héten, ha jól leszek, én is el akarom vinni a gyerekeket az Állatkertbe. Tök jó lesz. Nagyon szeretek odamenni. Legjobban a pálmaház tetszik, ahol a majmokhoz szinte hozzá lehet nyúlni.
Jó éjszakát!!!

Nincs jelen

 

#63 2009-04-02 08:12

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Szépséges jó reggelt! Igen, megnyestem őket, már nagyon rájuk fért. Látni kellett volna, mit műveltek utána az erdőben...rettentően élvezték, hogy nincs rajtuk a nagykabát, ugráltak mint a kergebirkák, annyit nevettem rajtuk :). Bár a nyírást világéletükben utálták, főleg a nagyobbbik, de utána hawaii van ezerrel :D.
Az én tulipánjaim meg a többi hagymásom még alszik, csak nőnek, itt vidéken kicsit később indul be a virágzás. Viszont a csillagvirágok már tobzódnak, és nagyon szépek. Úgyhogy most kicsit irigykedem :), de Veled örülök az új szépségeidnek. A boglárkának utánanézek, nem igazán ugrik be, hogy melyik is az, de van még hely a kertben :).
Az Állatkerti sétát csak támogatni tudom. Csak kell sok elemózsia, meg innivaló, mert nem kis túra lesz. Mi a párommal bementünk az állatsimogatóba, ahol a kecskék mindenáron le akarták enni rólunk a motorosnacit, de meggyőztük őket, hogy a pucér fenékkel motorozáshoz még nincs elég meleg :). Aztán ahogy jöttünk kifelé, láttuk, hogy csak gyerekek mehetnek be, illetve az őket kísérő felnőttek :D, de volt ott annyi gyerek, hogy fel se tűnt senkinek hogy ott ténfergünk.
Szép napot mindenkinek.
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#64 2009-04-02 19:27

fater
Tag

Re: Kertészkedés

Virágba borultak a barackfák olyan jó illat van a kertben.A mi kutyáink még télikabátban vannak csak május végén,junius elején szoktuk nyiratni.A nagy kap egy adag nyugtatot s végig alussza az egészet.

Nincs jelen

 

#65 2009-04-02 19:32

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Egek, mekkora az a kutyu, hogy  altató kell neki a nyíráshoz :)?
Itt még nem kezdődött el semmiféle virágzás, de már nagyon célegyenesben van minden...
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#66 2009-04-03 10:23

fater
Tag

Re: Kertészkedés

Egy landsier/ ir vizimentő kutyáról van szó KB50kg.Gyönyörű fehér,fekete hatalmas szőrzettel.Nagyon jámbor állat.
Hasonló mint a bernáthegyi.Molli a neve.A lakótársa Alfi egy pici rotveiler kinézetű harapos tacsi keverék.Tartozik még a csapathoz egy kan macska,ők együtt esznek,alszanak.Békében.Télen a nagykutyára feküdnek az melegiti őket.

Nincs jelen

 

#67 2009-04-05 11:09

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Az szép nagy kutya, amennyire ismerem, elég ritka fajta. Szép kis társulat van Nálad :D.
Az én nagyobbik vaumra rátört a szerelem, pénteken este nyoma veszett, aztán egyszercsak előkerült. Tegnap reggelre megint nem volt sehol, 4 órán keresztül kerestem teljesen elkeseredve, hiszen 10 éve a barátom és a társam...már feladtam, nem találtam sehol, mentem a boltba, hogy kitegyek egy papírt, hogy keresem. Megkérdeztem a pénztárost, nem mondta-e valaki, hogy talált egy fehér uszit, mikor mondta, hogy fél órája szóltak neki, elsírtam magam. Lényeg, hogy megtaláltam, rendes emberek befogadták, nehogy baja legyen. Már itthon van, de meg kellett kötnöm, nehogy végleg elmenjen...nem tudom, hol mehetett ki. Most nagyon rossz látni így kikötve, de más lehetőségem nincs...ha majd elmúlik a tüzelés, megnyugszik, nem megy a lányok után.
A kert viszont burjánzik, hamarosan füvet kell nyírnom :).
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#68 2009-04-05 11:37

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok+
Ezekkel a kutyákkal majdnem annyi izé van, mint a gyerekekkel:). Azért izét írtam, mert igazából ami van velük, az enm baj, meg nem gond, de azt szokták mondani... Szóval, oda kell figyelni...
Jelentem, tegnap Drága Férjecském megejtette a fűnyírást idén első alkalommal és a fa alá telepített fakorongok közé elvetett fűmagok is kikeltek. Zöldell minden, de sajna jön rájuk ez a rohadás meleg. Miért nem lehet már tavasz???? Hát már tényleg nem lesz sosem... Káááár.
Viszont gyönyörűséges idő van!!!!

Nincs jelen

 

#69 2009-04-07 07:49

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Szép jó reggelt Mindenkinek! Tegnap Párom meglelte a likakat a kerítésen ( jelzem, én ötször néztem meg, de nem láttam ), amin én is kifértem volna. Szóval likak befoltozva, de a vau azért éjszakára még meg van- lesz kötve. Az őszi tüzelésnél meg folyt.köv :(.
Vasárnap kaptam két nagy tő pampafüvet, szépen elültettem őket, nőnek mint a bolond:). Kezdenek kibújni a petúniák, a bársonyvirágok..lassan virágba borul minden...és tegnap már én is lenyírtam a füvet :).
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#70 2009-04-07 11:25

fater
Tag

Re: Kertészkedés

Én most fűnyirás helyett olvasgatok pedig gyönyörű idő van.A fű nagyon megnőtt megfogok szenvedni vele,de lusta vagyok.

Nincs jelen

 

#71 2009-04-07 16:07

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Ami késik, nem múlik :), az is meglesz majd, ha itt az ideje. És olvasni NAGYON jó, pláne a kertben:)
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#72 2009-04-08 10:59

fater
Tag

Re: Kertészkedés

A porta felén lenyirtam a füvet.A többit majd holnap,most ruha van tetegetve,s az nem szereti a benzingőzt.Kivirágoztak a szilvafák is.A füge ismét elfagyott.
Gigi az altatás nem az én találmányom de hidd el jó dolog.Nem kell birkozni a kutyával, s olyan mókás mikor nyirás után tántorog mintha részeg lenne.
Szép napot mindenkinek.

Nincs jelen

 

#73 2009-04-08 19:06

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Fater, a ruha a fűnyírással járó port sem szereti :D.
Nálunk a vén cseresznyefa borult virágba. Annyira szép, mint mikor az öreg nénik szépen kiöltöznek, és mennek a templomba, vagy a cukrászdába, csevegni a barátnékkal :)...délután olvasás helyett figyeltem, ahogy a méhecskék és egyebek megszállják, annyira szép látvány...és ma reggelre kinyílt életem első saját, különbejáratú nárcisza.
Kérdés: a tulipánok és egyéb hagymások szeretik ha felülről vannak locsolva, vagy inkább csak a tövüket locsoljam? Még nem virágzanak, de félek, hogy ha felülről kapnak vizet, nem is fognak.
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#74 2009-04-08 19:33

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Ági.
Szerintem mindegy. Az Istenke is felülről öntözi, mégis jó nekik.
Gyönyörűek a fák, csak ez a hirtelen meleg szerintem nem túl jó nekik sem.
Nálunk a meggyfák bontogatják a virágszirmaikat.
Annyira dilik vagyunk a szomszédasszonnyal, most vettünk eg ykis madáretetőt... kész röhej. De legalább már megint van valami hasznos és új dolog.
Bár, ahogy elnézem a hangyainváziót, szükség lenne egy hangyaetetőre is;)
Szép tavaszi napokat!!!!

Nincs jelen

 

#75 2009-04-09 15:22

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Edit. Igazad lehet, erre  nem gondoltam, hogy az eső is felülről esik :). A madáretető jó dolog, nekem is van kettő, de az etetés csak októbertől márciusig időszerű, utána hagyni kell a madárkákat, hadd keresség meg maguk a hamijukat. Legalábbis én így tudom, és e szerint is járok el. Az a baj, ha sok kaját találnak, nem fogják megtanítani a picinyeiknek, hol találnak az etetőn kívül kaját, és az nem jó.
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#76 2009-04-09 20:30

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Ági,
vettem. Azért is írtam, hogy milyen balgák vagyunk... Csak a szomszédasszony belelkesedett, de jó lesz az télen is.
Csákó:)

Nincs jelen

 

#77 2009-04-10 07:50

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Edit, remélem, azért nem bántottalak meg...nem akartam elrontani az örömödet, elhiszed???
Azért még mindig ott a kertecske, az is nagy-nagy kihívás és öröm tud lenni egyszerre...
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#78 2009-04-10 15:34

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Valami fontosat elfelejtettem. Nagyon jót tehetsz a madárkáknak, ha mindig teszel ki nekik friss vizet, meglátod, mennyien fognak járni hozzád inni és fürdeni. Aztán már természetes lesz számukra, hogy enni is kapnak, mikor eljön az ideje :).
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#79 2009-04-10 18:15

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Annyira édes vagy. Pont mikor írtad, hogy magvakat ne, ma mikor mentem el a virágzó fán elrejtett kis izé alatt, akkor pont ez jutott eszembe. Te kis telepata!!!!
Pusz
E

Nincs jelen

 

#80 2009-04-11 09:44

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Hát igen, igyekszik az ember ugye :D

Nincs jelen

 

#81 2009-05-04 15:41

Tünde
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok,

kb 1 hónapja ültettem körbe tujákat össz. 42db-ot.  kb. 50-60 cm magasak, de még kis csenevészek. Olcsón vettem, de eddig még meg vannak. Reggel, este locsolom. Van egy beagle fiú kedvencünk aki rendszeresen permetezi őket. Szerintetek van megoldás arra, a kutya eltávolítása nélkül, hogy megmaradjanak?  Táp, stb?

Nincs jelen

 

#82 2009-05-04 16:39

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

FLORIMO® Fenyo és örökzöld tápoldat
Felhasználható: Fenyofélék, tiszafák,
tuják, borókák, fagyalok, rhododendronok,
azaleák tápanyag utánpótlására.
Tartalmazza a növények
sajátos vonásainak megörzéséhez
szükséges tápanyagokat kiegyenlített
formában.
N: 8,0%, P2O5: 3,0%, K2O: 4,0%
+ vas, + mikroelemek + magnézium
hozzáadásával.


Lehet kapni különböző tablettákat:

A szájszag intenzitásának csökkentésére pedig klorofill és yuccapálma kivonatot tartalmazó tabletták folyamatos szedése ajánlható. Ezek a tabletták ajánlhatóak még az öreg kutyák jellegzetes testszagának enyhítése érdekében, valamint megszüntetik a kutyaürülék és vizelet okozta legmakacsabb szagot is. A kertben tartott kutyáknál jelentősen csökkentik az ürülék növény- (pl. tuják), illetve gyepkárosító hatását.

Nincs jelen

 

#83 2009-05-05 08:44

Tünde
Tag

Re: Kertészkedés

Köszi Zotyesz, a tápot kipróbálom, hátha az is elég lesz egyelőre.

Nincs jelen

 

#84 2009-05-06 12:24

Tünde
Tag

Re: Kertészkedés

Gigikém, hát jól vagy? már kertészkedsz is? :)

Nincs jelen

 

#85 2009-06-09 10:17

Móni78
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok!
Jó régen jártam erre! Nagyon elfoglalt voltam, vizsgáztam. Amikor viszont az időm engedte, a számítógép helyett a kertet választottam.
Sikerült megszereznem a beígért tujákat. 20db kb. 1,5-2m-es gyönyörűségeket hoztunk. Szép nagy gyökérzettel sikerült kiásni őket, és mindjárt el is lettek ültetve a helyükre. Kb.3-4 hete történt mindez, mindennap locsolom őket mikor nem esik az eső. Ez az utolsó 2hetes esőzés egész jól jött. Nagyon remélem, hogy megmaradnak.... olyan szépek!
Kaptam még cserjéket és bokrokat mindenféle fajtát. Ezek már szépen megeredtek és virágoznak. Aztán még liliomot, abból is több fajtát némelyik a napokban virágozni fog.
És sziklakertet is csináltam= Imádom!!!
Szóval, most már nem olyan sívár a területünk! Egyre több növénem van, de még mindig van hely!
Móni

Nincs jelen

 

#86 2009-11-17 15:20

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Kertészkedők, bár egy ideig nem voltam, és most igazán nincs kertészkedős idő, meg aztán már a természet is készül a télre, azért lehet folytatni a témát, pl.tavaszi tervekkel, ötletekkel, csereberével, kérdésekkel, akár szobanövényekkel kapcsolatban is :)!
Ági

Nincs jelen

 

#87 2010-10-06 17:23

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Hosszú szünet után megpróbálom újraéleszteni a topicot...hiszen a kertészkedés ilyenkor ősszel, sőt télen sem áll le, lehet folytatni a lakásban a szobanövényekkel.
Én el is kezdeném..van közöttünk valaki, aki tart orchideákat, és a vele kapcsolatos tapasztalatait megosztaná velem?
Tegnap óta van két gyönyörűségem, és nagyon szeretném, ha meg is maradnának, ezért minden tanácsot örömmel elfogadok:).
Ági

Nincs jelen

 

#88 2010-10-06 17:26

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Meg persze szívesen olvasgatnám a kerti beszámolókat..kinek hogy sikerült megvalósítani a régi terveit, ilyesmi..

Nincs jelen

 

#89 2010-10-06 18:58

Edith
Tag

Re: Kertészkedés

Szia Bögni!Én is kaptam 2 orhideát még anyáknapjára,mostanában hullottak le a virágai,azóta virágoztak gyönyörüen.Úgy hallottam,hogy vigyázni kell nehogy túlöntözzük,de arra is figyelni kell nehogy kiszáradjanak,én úgy szoktam öntözni,hogy/mivel átlátszó cserepekben vannak/mindíg párás legyen a cserép,tehát nem kell sokat öntözni!Vigyázni kell hogy ne álljon alatta a víz!Én azt szeretném kérdezni attól aki tudja hogy tavasszal ültettem leander hajtásokat,nagyon nagyot nőttek kb60-70cm-esek,most mielőtt beviszem őket vissza kell,vagy lehet vágni őket?Várom a hozzáértők tanácsait,köszönettel:Edith

Nincs jelen

 

#90 2010-10-07 09:36

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Edith, köszönöm szépen a tanácsokat. Sajna nem átlátszó cserépben vettem őket, de hamarosan beszerzem, és elvirágzás után abba ültetem át.
Nekem évek óta vannak leandereim, fél méterestől embermagasságig. Mikor beviszem őket a pincébe, a nagy, bokros növényeknek kicsit összekötöm az ágait, egyrészt hogy jobban elférjenek, másrészt hogy minél kisebb felület kapjon hideget ajtónyitáskor. A kisebbeket meg berakom közéjük, így megvédik őket a huzattól.  Mivel ez a pihenőidejük, én soha nem vágom vissza őket, mert elgyengülnek, hiszen ez idő  alatt nem tudnak növekedni, erőt gyűjteni, így el is pusztulhatnak. És csak nagyon keveset locsolom, talán 3-4 alkalommal egész télen, és csak nagyon keveset. Tavasszal, mikor kiviszem őket, és már kint is maradhatnak, átnézem mindegyiket, és a satnya, csúnya, elhalt ágakat akkor vágom vissza. Van, hogy eltelik egy-két hét, mire mindet levágom, mert a növénynek először fel kell ébrednie, így nem látni elsőre, melyik ága nemkívánatos. Teleltetés előtt viszont érdemes azokat az ágvégeket levágni, amiken virágzott, így ott jövőre is hajtani fog. Ha úgy látod, hogy nem bírta a teleltetést, és teljesen vissza kell majd vágnod, akkor se keseredj el, én tavaly tavasszal a közel másfél méteres leanderemet metszettem vissza tövig, mert az összes levelét eldobta. Nyár végére közel akkora lett, mint volt, csak sokkal dúsabb, szebb, és virágot is bontott. Én azt gondolom, hogy a leander is olyan, mint az orchidea: azt mondják, macerás, pedig egyáltalán nem az, és nagyon meghálálja a törődést. Ja, még valami, az enyémek évek óta szabad földben vannak tavasszal, azóta sokkal szebbek, mint mikor cserépben voltak.
Remélem, tudtam segíteni, de ha van még kérdésed, csak tedd fel bátran:)!
Ági

Nincs jelen

 

#91 2010-10-08 11:48

Edith
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Bögni!Nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat.Edith

Nincs jelen

 

#92 2010-10-09 08:09

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Edith, nagyon szívesen. És máskor is :).
Tegnap elcsábultam..és gyarapodott a gyűjteményem még két pillangó orchideával:). Azt hiszem, egyelőre ennyi elég is lesz -bár orchideás barátaim előre figyelmeztettek, hogy ha egyszer elkezdem, nehéz lesz leállni -, és szépen megmarad mindegyik. De máris van egy új vágyam, egy csónakorchidea..csak ő nagyon sokba kerül. De ha a mostaniakat sikerül " beszoktatnom ", és belejövök az orchideázásba,akkor már tudom, mit kérek karácsonyra:).
Szép napot Mindenkinek!
Ági

Nincs jelen

 

#93 2010-10-15 10:01

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Jelentem, az összes orchidea él és virul, ezerrel nyitogatják kifelé a bimbóikat:). Odáig merészkedtem, hogy tegnap a boltban én adtam tanácsot egy másik orchideásnak:)..

Azt hiszem, lassan itt az ideje eltenni a kertet télire. Valaki nekilátott már?

Szép napot:)!

Nincs jelen

 

#94 2010-10-15 20:04

Edith
Tag

Re: Kertészkedés

Szia Ági!A kaktuszaimat behordtam mert nagyon lehült az idő,nem akarom,hogy megfaggyanak,a leanderek még kint vannak,de nemsokára azokat is be kell hoznom.A veteményeskertből mindent begyűjtöttünk már a férjemmel,még legényrózsa van kint,míg nem fagy addig marad,azután ki tépem őket./Hátsó kert ott van nagy helyem és oda szoktam vágnivaló virágokat ültetni,a temetőbe kellenek./Hát egyenlőre ennyi.Szép estét!Edith

Nincs jelen

 

#95 2010-10-16 08:08

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Szia:)! A kaktuszokon én is gondolkodtam, de addig nem viszem őket telelőbe, míg nappal nincs túl hideg. Én idén tavasszal szereztem be egy komolyabb gyűjteményt, de még nem teleltettem kaktuszt, viszont azt olvastam, hogy ezeknek a növényeknek természetes a nappali meleg után az éjszakai hideg. Mondjuk már készítem elő őket a telelőbe való költözésre, kb. egy hónapja nem kaptak vizet, ez segít nekik leállni.
A leandereket majd csak nov. elején hordom be, ők szabad földben vannak, jobban bírják a hideget. Holnap, ha nem esik, nekilátok én is a virágoskertnek, kiszedem az elhervadt virágokat, felásom és komposzttal feltöltöm az ágyást, hadd érlelődjön jövő tavaszig. Ideje elültetni a tulipánhagymákat, meg a fagyérzékeny növények tövét avarral takarni. Meg persze majd felszedni a Canna gumóit, az angyaltrombitát..azt hiszem nem fogok unatkozni:). És már töröm a fejemet a jövő évi virágágyáson:).
Milyen vágott virágnak valóid vannak? Ez érdekelne engem is. Tavasszal már egy komoly méretű veteményesem lesz, de oda is tervezek valamilyen szép, de kevésbé igényes virágokat ültetni.
Szép napot:)!

Nincs jelen

 

#96 2010-10-17 16:21

Edith
Tag

Re: Kertészkedés

Szia!Igazából nem túl sokmindenem van,legényrózamag,őszirózsamag,liliom.Volt sok-sok virágom,de amikor beteg voltam elpusztultak/benti virágok/.Az udvart szeretnénk majd jövőre rendezni,és addig nem érdemes ültetni újakat.Nekem is volt rengeteg kannavirágom,az volt egy sövénynek ültetve a járda mellett,gyönyörü volt,most ez van majd újra kell beszereznem sok virágot.Az a baj,hogy nagyon fájnak a térdeim mostanában,így nehéz a kerti munka/izület vagy valami olyasmi/.Majd tavasszal hátha jobb lesz. 
További szép napot:Edith

Nincs jelen

 

#97 2010-10-17 17:38

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Abban igazad van, hogy idén már nem sokat lehet tenni kert ügyben, hacsak nem a hagymásokat ( tulipán, stb ) elültetgetni, meg persze előkészíteni jövőre a virágok helyét. Én rendeltem csodasövényt pár hónapja, de az eladó azóta sem jelentkezik, úgyhogy valószínűleg kicsit át lettem verve...most azon gondolkodom, hogy kannavirágból csinálok sövényt, de ahhoz nincs elég rizómám, úgyhogy tavasszal majd be kell szereznem jó párat. És remélhetőleg a finom tavaszi meleg a Te ízületeidnek is jót tesz majd, hogy ezerrel szépítgethesd a kertedet:).
Amúgy ma egész délelőtt kint voltam, és a kutyáim díszkísérete mellett elvégeztem az őszi munkák egy részét..annyira nemszeretem dolog, mikor az egész nyáron át virító virágok elhervadnak,és fel kell szedni őket, aztán csak hűlt helye marad a szépséges virágágyásnak:(..de hát ez az élet rendje. Viszont kezdenek nyílni a különféle krizantémok, ők azért valamelyest vigaszt jelentenek az egyre kopárabb kertben. Lassan ideje beszereznem a téli madáretetőbe az eleséget, mert bár még nem etetek, de reggelente hallom a kis kosztosaimat, akik szép lassan visszatérnek:).
Azért az ősznek is megvan a maga különös szépsége, varázsa...

Nincs jelen

 

#98 2010-10-22 15:12

Zsuzskaa
Tag

Re: Kertészkedés

Az orchideához szólnák hozzá még egy picit :)
Abban igazatok van hogy ne álljon alatta a víz és nem szabad sokat öntözni. Azt nagyon szereti ha egyszer 1 héten a kádban lezuhanyozza az ember hagyja jól lecsöpögtetni, ez elég neki egy hétre.
Ha esetleg nem lenne átlátszó cserépben nem oylan nagy tragédia. (sokan azzal együtt beteszik egy kerámia kaspóba ,amiben ugyancsak semmi fényt nem kap, mégis eléldegél :)

Ha ledobálja a virágait, de a virágszár még nem szárad, akkor nem szabad kivágni, mert vannak rajta rejtett virágrügyek.Amik előbújhatnak. Akkor szabad csak kivágni,ha pattanósra szárad.
Van hogy egy növény 2 évig pihen mielőtt újra virágzik,úgyhogy nem szabad feladni.Főleg nem kidobni.
Sokan jönnek be úgy hozzánk hogy kidobhatják ugye? abból már semmi sem lesz... :)
Még nem is említettem virágboltban doglozom :) Szívesen segítek ha valami kérdésetek lenne :)

szép napot!
ZSu

Nincs jelen

 

#99 2010-10-22 16:46

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Zsuzska. Köszi a tanácsokat:), igyekszem megfogadni őket. Mióta megvannak az orchideáim, eddig csak locsoltam őket, de pár napja fogtam magam,és zsupsz, az egész társulatot bevágtam a kádba egy kiadós, tápoldatos ázikálásra:D. Azóta olyanok, mintha folyamatosan vigyorognának:). Nagyon megszerettem őket. Lassan az ékszerorchidea is kinyitja a virágait, kíváncsi leszek rájuk.
Remek lehet virágboltban dolgozni, sokszor álmodozom arról, hogy ha sok pénzem lesz, nyitok egy kis virágüzletet, vagy kertészeti árudát. És majd mindenkinek megengedem, hogy nálam kidobja az elvirágzott orchideáit, én meg majd jól örökbe fogadom őket:D...
Amúgy pedig szerintem az orchideáknak a leveleik is szépek, úgyhogy akkor is mutatósak, ha éppen  nincs rajtuk virág.
Kérdésem is van: nyáron kaptam a szomszéd nénitől két picike szobai hibiszkusz hajtást, amik azóta meggyökeresedtek, sőt, az egyik még egy óriási virágot is bontott. Most még a teraszon laknak, úgy tűnik még nem fáznak, de ha megjön a hideg idő, hol teleltessem őket? Szerintem a pince nekik még túl hideg lenne, hiszen olyan picikék...
Szép nyárutót, jó kertészkedést Mindenkinek:)!

Nincs jelen

 

#100 2010-10-22 17:34

Zsuzskaa
Tag

Re: Kertészkedés

Én úgy tudom olyan 15° -os hőmérséklet körül szeret lenni télen.
De mindenképpen be kell vinned valahova télire. Ha csak a pince van ,erre alkalmas akkor az :) A lakásban tuti melege lesz hiába mediterrán származású növény.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB