#1 2008-05-05 04:58

Chris
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Adalékanyagok, E-számok

Nem találtam hova kellene errõl írnom (ha tud jobbat ROBUR majd áthelyezi a helyére), de fontosnak találtam. Már régebben is hallottam róla, de nem néztem utánna. Most megtettem. Már régóta elkerülöm azokat az élelmiszereket, amelyekben benne van az ASZPARTAM, de mostmár mégjobban odafigyelek rá. Belerakják az olcsóbb üditõkbe, de még a gyerekvitaminokba is.
A termékek "összetevõk" listájában meg van csillagozva az aszpartam: fenil-alanin forrást tartalmaz ami kimondottan mérgezõ (álltalában nem szoktak jeleket tenni az összetevõk közzé, de valami miatt fontosnak találták hogy megcsillagozzák!)

Egy néhány oldal a témában:
http://www.virtus.hu/index.php?id=detai … p;aid=2423
http://www.macosz.hu/cukor-edesito-szer-karositas.html
Csak az elsõ kettõt raktam fel amire rátaláltam, de szerintem elég ennyi figyelemfelkeltésre.

Az "E betûsök" közt vannak természetes adalékok (pl. színezõk, aromák stb.) amivel nincs gond, de vannak amik szerintem nem az emberi szervezetbe valóak. Ha valakinek van hasonló infója, szerintem mindenki szívesen venné ha közzétenné, vagy ha ellenkezõ állásponton van azt is ossza meg mindenkivel.

Nincs jelen

 

#2 2008-05-05 07:12

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Chris: azért nem kell mindennek bedõlni, (az aszpartamos hoax még mindig nagy erõkkel kering a neten)és pláne nem az aszpartamtól félni. hogy egy korábbi hsz.-t idézzek

Szerintem az alábbi cikk kicsit helyreteszi az édesítõszer témát.


http://www.nana.hu/nyomtat.php?cikk=21576


Két apróságot kiemelnék amiket fõ méregként szoktak emlegetni:

" metanol kis mennyiségben természetes tartalomként sok élelmiszerben fordul elõ. Egy aszpartammal édesített üdítõitalban azonban kevesebb a metanol, mint ugyanannyi természetes paradicsomlében.

Az aszpartam fenilalanin- és aszparaginsav-tartalmát sem szabad túlmisztifikálni. Egy adag tejben nyolcszor több a fenilalanin és tizenháromszor több az aszparaginsav, mint egy azonos adag 100%-osan aszpartammal édesített üdítõitalban. "


-
Szóval az amúgy természetesnek vélt bolti kristálycukor sokkal károsabb mint az aszpartam, sõt sok emberre veszélyes is! (cukorbetegek, stb.)

Persze sajnos nem minden élelmiszer édesíthetõ vele úgy hogy az eredmény kellemes legyen, (bár sokminden tökéletesen - és gondoljunk bele
a kristálycukor sem harmonizál a rostonsült hússal... viszont a méz pl igen )
) és habcsókot meg karamellt sem lehet belõle csinálni:)

Nincs jelen

 

#3 2008-05-05 08:35

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Adalékanyagok, E-számok

Chris,

tulajdonképpen jó helyen nyitottad a topikot, de a címében a "vegyszerek" szót kissé erõsnek találtam, és "E-számok"-ra cseréltem. Így inkább megtalálják azok, akiket ez érdekel. Tudom sokan vannak, akik a csomagoláson ezeket bogarásszák.

Nincs jelen

 

#4 2008-05-05 09:16

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Szia Chris!
Egyetértek veled az aszpartam nem más , mint édes méreg. Egy borzalom, hallottam olyat , hogy egy élsportoló kerékpáros agydaganatot kapott tõle (az igaz , hogy õ eszméletlen mennyiségben fogyasztotta ezeket a vitaminkészitményeket amiben aszpartam volt). Azóta nem rágózom, pedig régebben szerettem az orbitot, valószinûleg én lennék az egyetlen aki megvenné a "natur" orbitot, ha lenne, mármint csak a gumi része :).
És egyszerûen vérlázitó, hogy a népet ez a mocskos élelmiszeripar jóhiszemûen eteti ezekkel a borzalmakkal. Mert hát joggal elvárhatná az ember, hogy amit ételként vesz abban nincs méreganyag, amit ráadásul direkt tesznek bele. Borzasztó látni, hogy szinte minden üditõitalban benne van, és diétás trendi nevet adnak neki.
Az élelmiszeripar soha az életben nem fog tõlünk elnézést kérni.

Szerkesztette: Ottó (2008-05-05 09:16)

Nincs jelen

 

#5 2008-05-05 09:20

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ottó - nem bizonyított. Riogatós anekdoták meg tudatlan huhogás kb mindenre van - ez alapján semmit se szabadna enni de tényleg.
Ajánlom neked is a fenti cikket, "kicsit" helyreteszi a tényeket.

Nincs jelen

 

#6 2008-05-05 09:34

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

El fogom olvasni, az igaz hogy már nagyon kevés bizalmam van az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban is (nem is gondolnánk, hogy milyen közeli területek ezek , mármint a gyógyszeripar és az adalékanyaggyártás). Az biztos, hogy helybõl elutasitanék bármilyen új dolgot amit pl az élelmiszeripar hoz be.
Az aszpartam például egy olyan példa, hogy ebben az esetben konkrétan gyógyszert akartak elõállitani, mármint vmi savcsökkentõt, és észrevették, hogy arra nem jó, de rettenetesen édes.
Amit a kerékpárosról hallottam, és egyebet az aszpartamról, ami nem jut eszembe. Ezeket hangfelvételrõl hallottam egy Ron Chamberlain amerikai úriember elõadásán.
Tulajdonképpen amikor vmi újat bevezetnek az élelmiszeriparban persze az adott szerrel készitenek állatkisérletet. Mondjuk egy hónaposat, v akár ettõl hosszabbat is. Egy biztos, hogy hosszú távú kisérletet, nem tudnak végezni vele, hiszen ahhoz sok idõ kéne. (ezt egy illetékestõl tudom, egy élelmiszeripari mérnöktõl aki tudja a kulisszatitkokat is, többek közt ezért hiszek neki).
És persze a rövidtávú kisérleteknél semmi gond és bekerül az emberi fogyasztásba, igy a hosszútávú kisérleti alanyok mi, emberek vagyunk!
És több szer van amit utólag már visszavontak, majd újra bevezettek szalicilsav, mint tartósitó, szacharin. Hogy engedélyben van-e egy konkrét szer vagy sem ez országonként is változik.
Amig egyértelmûen be nem bizonyosodik vmirõl , hogy káros addig nem vonják ki.
Nagyon súlyos következményeknek kell történnie, mig egy adalékot, v gyógyszert kivonnak: súlyos betegség, vagy halál és statisztikailag mérhetõ számban. Köszönöm szépen annak a nevében aki meghal, vagy súlyos betegséget szerez, senki nem kér tõle elnézést!

Szerkesztette: Ottó (2008-05-05 09:35)

Nincs jelen

 

#7 2008-05-05 10:05

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ahogy így mondod hogy gyógyszernek indult, (ahogy a coca cola is,  - bár az meg szimplán egyszerûen borzalmas) rávilágított hogy ezek szerint még biztonságosabb mint bármilyen más élelmiszer, vagy étrend kiegészítõ, - tekintve hogy a legnagyobb biztonságot azok a tesztek nyújtják bármibõl amit az ember megehet amit a gyógyszereken végeznek:)   Az hogy valami "gyógyszer" - a szó nem tesz mumussá semmit, (van az emberekkel valamiféle animizmus a gyógyszer szóval, vagy megnevezéssel kapcsolatban, holott ez olyan hihetetlenül tág gyûjtõfogalom hogy nem szabadna kategorizálni - mégis sokan teljes egészében elutasítóak a "gyógyszerekkel" - mint olyannal - egyfajta tudatlanságból fakadó preventív félelem miatt) az lehet a világ legártalmatlanabb  valamije is - inkább a magas szintû minõségellenõrzést jellemzi.

Nincs jelen

 

#8 2008-05-05 22:36

Chris
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Anyósom fõnöke, aki amúgy osztályvezetõ fõorvos, hallott az aszpartamról és uttánnanézet orvosi szakkönyvekben, valamint orvosi lexikonban ennek a szernek és azt találta hogy nagyobb mennyiségben ez aszer idegméreg. Odahaza mindent kidobált, ami tartalmazott aszpartamot. Ezek után én is kerültem. Érdekes egybeesés, hogy mielõtt diagnosztizálták a crohnom, én is sok üdítõt, édességet fogyasztottam, lehet hogy hozzásegített a kialakulásához (hasonló tüneteim voltak mint amit az aszpartamnál írnak).
Az a cikk amit írtál Rigor, azért nem gyõzött meg, mert jó hogy nem írja, hogy veszélyes az aszpartam az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet Élelmiszeradalék és Kémiai Szennyezõanyag Fõosztályának vezetõje, mert ha azt írná hogy mérgezõ, felmerülne, hogy akkor miért engedik. Saját maguk ellen pedig már csak nem beszél.
Ha egy pár év múlva meg kiderül, hogy mégis Pl. rákkeltõ, lehet hogy már sokaknál visszafordíthatatlan dolgokat mûvelt.
A lényeg hogy én biztos továbbra is messzi ívben elkerülöm amiben benne van.

Szerkesztette: Chris (2008-05-05 22:40)

Nincs jelen

 

#9 2008-05-05 22:46

Chris
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Roburnak: a topikcímbe amúgy azért írtam a "vegyszereket" mert azokról is akartam írni, nem pedig az adalékokat akartam oda minõsíteni. De azt hiszem inkább hagyom, nehogy az legyen hogy mindennek bedõlök, és csak rémísztgetek mindenkit.

Nincs jelen

 

#10 2008-11-08 23:43

cyan
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Hmmm kár, pedig ez jónak indult téma... meg merem kockáztatni egy "régi topicba" utólag reagálva, hogy a Minden egyéb-ben végre kis véleményt írjak én is.

Egy fontos dolog: miért válhatott az IBD ilyen gyakorivá?! És fõként miért pont nyugaton?!! Nem érdekes?... aki  mesterséges adalékanyagokat "véd", kicsit elgondolkodhatna ezen :) régebben nem volt ennyi ilyen anyag mindenben, ma már örül az ember, ha találhat olyan terméket amiben még egy picike sincs.
Ez megadja az IBD fizikai (táplálkozásbeli) hátterét. Ez egy igen nyomós háttér, ha ez nem lenne talán hiába a genetikai hajlam (ami így a jövõ generációinál még gyakoribbá és kiélezettebbé válhat) és még talán a túlhajszolt élet, stressz sem lenne elég ahhoz hogy elKEZDÕDHESSEN egy gyulladásos bélbetegség.

Remélem nem baj hogy ideírtam ezt, talán elfér ez itt, ha enélkül jóval kevesebb gyulladásos bélbetegség kezdõdhetne el. /táplálkozás -> emésztõrendszer <- hosszútávú hatás, összeadódás/
(ez az én véleményem, rém egyszerûen látom az okokat [és még ezt is leegyszerûsítettem!], i'm sorry)

Nincs jelen

 

#11 2011-02-13 17:50

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Étel kiegészítõk

Düsseldorfi Orvosi Egyetem gyermekklinikának megállapításai:

1. Semlegesek:


              E
100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170


              E
174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290,300

              E
301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382

              E
400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,472

              E 473,474,475,480

2. Gyanúsak:

              E 125,141,150,153,171,172,173,240,241,477

3. Veszélyesek:


    E 102,110,120,124


4. Egészségünkre károsak

1  Bél károsodás                          E 220,221,222,223,224

1  Emésztési zavarok                     E
338,339,340,341,450,451,483,485,486 Eiscreme E 107

1  Ko?17Ení onemocn?11Bní            E 230,231,232,233

1  B12 vitamin semlegesítõ            E 200

1  Koleszterin                             E 320,321

1  Idegtúlérzékenység                    E 311,312

1  Fokozottan rákkeltõ                E 330 legveszélyesebb !!! (tengeri rák
húsában talál-ható, BONBEL sajtban, dobozos gombában, dobozos paradicsomban

5. Rákkeltõk


                       E 131,142,210,211,213,214,215,216,217,239


Vigyázat!


                       E 123 erõsen rákkeltõ !!!


USA-ban és Oroszországban tiltott a használata !

Vigyázat a következõ összetevõkre és élelmiszerekre:

Mamba E 123/E 110 !

Zselés cukorkák, Harribo - zselé, tejszínhabos puding Zotti, fagyasztott
Iglo halfilé, Kraft tejföl, Kraft szalámis tejfölös sajt, vaníliás puding E
102/E 110,

Nincs jelen

 

#12 2011-04-02 14:40

Kócos
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Milyen jó kis téma! És majdnem halott... =(
1.: Cyan (ha még látogatsz erre): egyet értek veled: szerintem is van szerepük a mesterséges, sokszor az emberi szervezet számára lebonthatatlan, vagy a sejtekben felhalmozódó, így a beleket irritáló anyagoknak a bélbetegségek kialakulásában, és a gyomorbetegségekében, és egyéb betegségekében is.
2.: Zotyesz: nagyon köszi a listát, hasznos, örülök neki! Általában próbálok figyelni arra, hogy -mivel a jelentéseket sokszor nem tudom, ezért a mennyiségre- ne túl sok adalékanyagot tartalmazó ételt válasszak, mikor választhatok több közül. A baj csak az, hogy a teljesen természetes összetevõjû élelmiszerek, kozmetikumok, ... stb. nagyon ritkák, vagy sokkal drágábbak, mint táraik, és igenis, Magyarországon szerintem nagyon-nagyon sokaknak számít az ár, sõt, talán legtöbbeknél az dominál (a minõség felett).
A listát meg, ha magammal hurcolnám, és mindennél, amit veszek, ellenõrizgetném, asszem, elájulnék vásárlás végére... Bár csak egyszer kéne magammal vinnem, és rátalálni a megfelelõ termékekre, onnantól azokat venném. De ha pl. ahol vagyok, ott azt nem lehet kapni, ami nekem kéne... persze így is csökkenteném az ártalmakat, ha majdnem mindig figyelnék erre.
Egy másik, számomra nagyon fontos téma az állati eredetû élelmiszerek -illetve fõleg a tojás, és a húsok eredete, az is az állatok szempontjából nézve. A legtöbb vágóállatot embertelen/állattalan körülmények között tartják, és ölik le. Gondolom, sokan láttak közületek errõl mûsort a tv-ben, vagy hallottak róla a rádióban. Amit én személy szerint meg tudok tenni, az az, hogy olyan tojást vásárolok, amelyet nem ketreces tartásban élõ tyúkok tojtak. Persze, a legjobb lenne a szabadtartásos, vagy biogazdálkodásból származó tojást megvenni, de tízes csomagban még nem láttam ilyet szupermarketekben -talán majd a piacon fogom megnézni. A legtöbb tojáson manapság már ott van a kódolás, hogy a termékre nyomott kód mit is jelent. A sor elején a 3-as szám például a ketreces tartást jelzi, a kettes az alternatív tartást (mélyalmos tartás, sokkal jobb szegény kis pipikéknek)... stb.

Szerkesztette: Kócos (2011-04-02 14:43)

Nincs jelen

 

#13 2011-04-02 15:21

Kócos
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ja és ráadásul még ha figyelünk is, mit eszünk, mit iszunk, mivel kenjük-fenjük magunkata levegõ akkor is mérgezett... pl. Valamiben meg kell halni sajnos... =P

Nincs jelen

 

#14 2011-07-14 11:56

andrea09
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Szerintem ma már elkerülhetetlenek az adalékanyagok, mert szinte mindenben megtalálhatóak. Amennyire pénztárcám engedi biotermékeket választom. Én így próbálok tenni családom és magam egészsége érdekében

Nincs jelen

 

#15 2014-10-30 21:34

Haider459
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

"Kétféle értelmes lény van a földön:  az emberiség és a magyarok..."
Isaac Asimov
smile

Nincs jelen

 

#16 2014-11-16 17:54

andifeher
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ajánlom a drprobiotikum.hu oldalt, tudományos cikkek amik érdekelhetnek.

Nincs jelen

 

#17 2014-11-16 21:22

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ez a protexin reklámoldala :) - Kétségtelenül hasznosak a probiotikumok, de egy kissé túl vannak értékelve. Amit egy drága készítmény hoz, azt jó esetben (ha nincs tejfehérje allergia) a házi kefír is tudja, csak olcsóbban :P

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB