#1 2009-02-14 11:46

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Kertészkedés

Szia, Mindenki!

Mikor eszembe jutott, hogy elindítom ezt a topikot, bevallom, személyes okok vezéreltek :). Nekem ugyanis alig egy éve van saját kertem, és bizony néha szükségem lenne ezzel kapcsolatban segítségre. Milyen növényeket, mikor, hova ültessek, mit hogyan kell gondozni, stb. Ezen kívül pedig imádom a szobanövényeket is, ezekrõl is szívesen beszélgetnék. És persze lehetne csereberélni, magokat, növényeket, könyveket...remélem, tetszik az ötlet, és sokan csatlakoztok majd hozzám.
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#2 2009-02-14 12:00

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Ez hogy sikerül Neked?! Mármint kinyírni szegényeket :)

Nincs jelen

 

#3 2009-02-14 12:32

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

A képeket jó ötletnek tartom, akkor fogok tudni segíteni, ha látom mirõl van szó.
A ceca meg csak legelje, de azért ne mindet :)..

Nekem is lenne kérdésem, sehol nem találok választ a neten..hamarosan kapok egy pici fenyõfát, amit a Tátrából hoztak a barátaink, azóta a kertjükben nevelõdik, de már nem akarják megtartani, mert nem lenne elég helye. Fejlõdik náluk szépen. Azt nem tudom, ha elhozom onnan tavasszal, hova ültessem a kertbe, milyen helyet kedvel, naposat vagy inkább árnyékosat?

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#4 2009-02-14 12:41

Ánya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Ági!
Jó ötlet ez a kertészkedõ hely, de szakértõ is írhatna már!!

Nekem is kérdésem lenne:
Lehullott az összes levél a citromfánkról (padlófûtéses helyen próbáltuk teleltetni).
Mit lehet még tenni? Jó, ha megnyírjuk? Már a hûvösbe vittük, de nem látszik rajta, hogy jobb neki  ott.

Nincs jelen

 

#5 2009-02-14 13:02

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Õsszel vigyük be a növényt teleltetni. Itt nagyon fontos, hogy olyan helyiséget válasszunk, a növény számára ahol van elegendõ fény, a hõmérséklet kb. 10-12 fok, és van elég páratartalom.

Ha túl meleg van télen, vagy száraz a levegõ, nincs elég fény, a citromfa lehullajtja az összes levelét. Tehát hûvös, világos és párás klímára van szüksége télen. Figyelem! A téli levélhullás kis mértékben természetes folyamat, de ha  egyszerre hirtelen hullik le minden levél, akkor a környezettel van gond.

Õsszel csökkentsük le az öntözést, havonta egyszer-kétszer, épp csak annyi vizet kapjon a nyugalmi idõszakban, hogy ne száradjon ki a növény, és hagyjuk el a tápoldatot is. Kissé vissza lehet ilyenkor vágni a növényt.

Tavasszal, amikor az idõ már megengedi, szépen lassan szoktassuk a növényt újra a friss levegõhöz, és kezdjük el kéthetente tápoldatozni, és öntözni. Ilyenkor is érdemes az elsõ hajtásokat vissza metszeni, így sûrû egészséges lombozatot kapunk nyáron.

Kedves Ánya, nekem nincs citromfám, de ez a cikkecske talán segít.

És köszi a dicséretet :)

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#6 2009-02-14 13:06

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Ánya!
Citromfa ügyben ezt olvasgasd
Azt majd Zotyesz mint házi kertész észreveszi az oldalt s gondolom beszáll a tanácsadásba!

Nincs jelen

 

#7 2009-02-14 13:06

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Halika!

Fúú ez jó topik lesz érzem.:D:D:D
Hasonlóan Leonhoz én is vagy úszni tanítom a virágokat,vagy bemutatom nekik/rajtuk a sivatag klimáját.:D
Adott egy leander,egy fikusz,egy izébizé (vékony hosszú zöld levél középen fehér csíkkal),ja és a sok futó.:D
Még nagyon jól vannak,télire megálltak a növésben,kivéve a futó mert az valami hihetetlen módon burjánzik.:D
Tavasszal mit kell csinálni velük?
Most heti egy alkalommal kapnak vizet.
És sok szeretetet,meg becézgetést,ja és egész nap a fény is éri õket.:D

Nincs jelen

 

#8 2009-02-14 13:08

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Roor egy tanács. Ha úszni tanítód õket csinálj egy akváriumot. Ha meg sivatag akkor kaktuszt neki! :D

Nincs jelen

 

#9 2009-02-14 13:11

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Roor, örülök hogy örülsz :)

Én tavasszal szoktam a szobanövényeimet átültetni, vagy ha már a végleges cserepükben laknak, akkor csak felszíni talajcserét végzek. És persze elkezdem sûrûbben tápoldatozom õket, mint õsszel és télen. És még többet beszélgetek velük, mert tavasszal én is újra kinyílok, és e boldogságomat rájuk is sugárzom!!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#10 2009-02-14 14:01

nori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Nem értek a virágokhoz,nálunk anyu a fõ virágos de rengeteg van,amennyitõl már az embernek dzsungelhangulata is tud lenni:) de azt tudom,hogy õ minden egyes benti cserepest megszoktatott hogy heti 1x kapnak vizet,nyáron többször persze de evvel a tempóval nem pusztultak még ki...:)

Nekem tanács kellenne hogy homokos talajra kint milyen fákat (gondolok itt pl.fõleg termõkre) javasolnátok..?Ha sikerül kiköltöznünk a város szélére kis kuckóba nagy lesz a kert és szívesen ültetnék,de olyat ami nem túl érzékeny.

köszi:)

Nincs jelen

 

#11 2009-02-14 14:36

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Nóri, nálunk Kókán nagyon homokos a talaj, ennek ellenére sok termõ gyümifánk van ( persze ezeket a házzal együtt vettük, nem én ültettem egyiket se ). Van egy hatalmas korai cseresznyefánk, ami májusban már csodafinom cseresznyét ad, van két almafa, egy diófa, egy birskörte, meg három szilvafa. Ezekkel én a világon semmit nem teszek, nem permetezem, metszem vagy ilyesmi, csak a kis almafa alsó ágát támasztottuk meg alulról, mert annyi alma volt rajta, hogy leroskadt szegény a földig...ezeken kívül van egy nagy aranyesõbokor, három orgonafa, meg tavaly õsszel ültettem kis tujákat, majd kiderül tavasszal, megmaradnak-e. Virágként nagyon tudom ajánlani a kannát, én tavaly ajándékba kaptam 5 gumót, amibõl õszre lett vagy 60..nagyon jól érzi itt a homokban magát, csak tûzõ nap kell neki, meg sok víz. Kicsit macerás õsszel levagdosni meg kiásni meg elhelyezni valahova a gumókat, de megéri, mert nagyon hamar hatalmasra nõ, és szerintem nagyon szép, mutatós virág, nem igényes.

Az én szobanövényeimmel lett valami gáz, azok, amiket gyökereztettem és úgy ültettem el, nem indultak meg, pedig már viszonylag nagy volt a gyökér rajtuk. Kettõt ki is vettem már a földbõl, mert elhaltak az új gyökereik, úgyhogy most megint vízben laknak, hátha újranõnek. Szóval most elég szegényes nálam a felhozatal, pedig annyira szeretem ha soksok növény van a lakásban...:(

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#12 2009-02-15 11:08

Ánya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

köszönöm a kedves válaszokat, majd próbálkozom a citromfa újraélesztésével!

Mikor kezdjem el a szobanövényeimet tápoldatozni? Március elején, vagy már most?

Mi az a kanna virág? Más neve nincsen?

Elõre is köszönöm a válaszokat!! :D

Nincs jelen

 

#13 2009-02-15 11:19

Györgyina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Társaim! a Szakértõ éppen túrázi Árpapával.Szerintem, ha megjönnek lesz nagy meglepi. Biztosan segít, mert imádja a szakmáját. Tudjátok Zotyesz.

Nincs jelen

 

#14 2009-02-15 11:45

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Ánya! Íme a kanna leírása.
Rózsanád (Canna indica)
A kanna trópusi, lágyszárú növény, aminek a gyöktörzse a földben van. Nagyon hajlamos arra, hogy a fagy áldozatául essen, ezért jobb, ha ezt a növényt elõneveli. Így ezt már kezdheti is februárban/ májusban. Ültesse a gyöktörzseket cserepekbe vagy ládákba tápanyagban gazdag, tõzegtartalmú földbe! Vékony réteg földdel be kell fedni. Állítsa olyan helységbe, ahol legalább 15°C van! Áprilisban jön el az ideje, hogy a növényeket nagyobb edényekbe kell ültetni. Szép napos, fagymentes idõben napközben kitehetjük õket a szabadba, magától értetõdõen a napra.
A canna indica fajták hidegebb környezetben július végétõl a fagy beálltáig virágoznak. A melegebb országokban gyakran már júniusban virágoznak anélkül, hogy elõ lettek volna ültetve. Ha nem lettek a növények elõültetve, akkor májusban el lehet õket kint ültetni úgy, hogy a gyöktörzsek közötti távolság 80 cm legyen. Így késõ nyáron és õsszel virágpompában tündökölhetnek. A virágzás után, õsszel, mielõtt a fagy beáll, vegye ki a gyöktörzseket a földbõl! Hagyja, hogy száraz helyen kiszáradjanak, például néhány régi újságon! Ha a gyöktörzsek jól kiszáradtak, akkor elcsomagolhatja azokat, és 10°C-os hõmérsékleten áttelelnek.
Én tavaly tavasszal ültettem elõször ( kezdõ kertészként ), de elõtte nem neveltem elõ, csak simán elültettem. És nem cserépbe, hanem a földbe. Április elején ültettem el, május végére már szép nagyok voltak, szeptember végéig folyamatosan virágoztak. Azt vettem észre, hogy azok, amik tûzõ napon voltak, sokkal szebben fejlõdtek, mit a félárnyékban lévõk. Én mindig levágtam róluk az elvirágzott hajtásokat, így sokkal több virágot hoztak. És nagyon szapora, mint írtam, az elültetett 5 gumóból most van legalább 60. Ha keresel róla képeket a neten, szerintem ismerõs lesz, sok kertben láthattad már, nagyon szeretik. Sõt, azt olvastam, hogy valahol még kanna- napot is rendeznek ennek a növénynek a tiszteletére.
A szobanövényeket szerintem már lehet tápoldatozni, de csak fele mennyiségû tápoldattal, amit aztán fokozatosan lehet növelni. Az én növényeim egész évben kapnak tápot, de télen kevesebbet és kevesebbszer, így folyamatosan hozzák a leveleiket. Az " öreg " növényeimmel nincs is baj, de a kis gyökereztetettek egymás után adják fel..nem tudom,mi lehet, eddig mindig sikerült a gyökereztetés. Úgyhogy most körbekérdezek mindenkit az ismerõseim közt, hogy ugyan nincs- e számomra valami gyökereztethetõ növénybabájuk :(

Kedves Györgyina, ez jó hír, végre lesz szakértõnk!! Hurrá :D!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#15 2009-02-15 16:40

Ánya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Köszi Ági!

Akkor tápozás indul!!
Kívánom, hogy a kis növénykéid gyökerei ne adják fel, ha födlet érnek, hanem erõsödjenek!! :D :D

Már megnéztem a neten, tényleg elég gyakori és szép virág!!! Ismerem is. Sajna nálunk elég árnyékos a kert, de a legnaposabb részére ültetek egyet! :D

Szerkesztette: Ánya (2009-02-15 16:42)

Nincs jelen

 

#16 2009-02-15 18:21

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Ánya, ha gondolod, szívesen küldök Neked egy gumót. Mármint kannát :).
Tudod, az a baj, hogy a növénykék már el voltak ültetve, volt kicsi gyökerük, aztán egyszerre megálltak a fejlõdésben. De most megint vízben vannak, nem adom fel a harcot értük :).

Jó tápozást!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#17 2009-02-16 12:23

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

A forgalomban levõ gyökereztetõ porok:

Gyökereztetõpor A 0,05 kg 228ft

III. kat., Dísz-, erdészeti és egyéb haszonnövények szaporítása, Dugványszedés, Nedves dugványtalp bemártása kb. 1 cm mélyen, A felesleges por lerázása (1000 dug-vány/50 g por), Dugványozás laza, jó minõségû közegbe


Gyökereztetõpor A 0,5 kg 997ft

Azalea, Begonia, Bougenvillea, Dahlia, Dianthus, Euphorbia p., Ficus, Ilex, Juniperus, Kalanchoe, Sansevieria, Schefflera, Viola stb


Gyökereztetõpor B1 0,05 kg 300ft

Lágyszárú növények szaporítása, Dugványszedés, Nedves dugványtalp bemártása kb. 1 cm mélyen, A felesleges por lerázása (1000 dug-vány/50 g por), Dugványozás laza, jó minõségû közegbe; Ageratum, Anthirrhinum, Araucaria, Arabis, Aster, Buddleia, Bromélia, Calceolaria, Chrysanthemum, Cissus, Clematis, Corylus, Cotoneaster, Ficus, Fragaria, Gazania, Lavandula, Pelargonium, Rhododendron, Ribes stb

Gyökereztetõpor B2 0,05 kg 468ft

Félfás-szárú növények szaporítása, Dugványszedés, Nedves dugványtalp bemártása kb. 1 cm mélyen, A felesleges por lerázása (1000 dugvány/50 g por), Dugványozás laza, jó minõségû közegbe; Clematis, Corylus, Dracaena, Euphorbia p., Fuchsia, Gerbera,j., Hedera c., Lavandula, Matricaria, Monstera, Pyracantha, Yucca

Gyökereztetõpor B3 0,05 kg 662ft

Fás-szárú növények szaporítása, Dugványszedés, Nedves dugványtalp bemártása kb. 1 cm mélyen, A felesleges por lerázása (1000 dugvány/50 g por), Dugványozás laza, jó minõségû közegbe; Abies p., Acer p., Aucuba j., Berberis th., Buxus, Camelia, Chamaecyparis, Citrus, Cotoneaster, Diffenbachia, Erica, Eucalyptus, Euonymus, Euphorbia p., Forsythia, Gerbera, Gingko, Hibiscus, Hydrangea, Hypericum, IIex, Jasminum, Ligustrum, Lonicera, Mahonia, Prunus, Salix, Syranga, Vaccinium, Vitis v. stb

Nincs jelen

 

#18 2009-02-16 12:25

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Citromfa így hirtelen ennyit.

Magyarországon könnyen nevelhetõ, télen világos, kb. 5 fokos helyiségben kell tartani.

Gondozás
Tavasz végén amikor éjszakánként 5-10 fok alá nem süllyed le a hõmérséklet (fagyok elmúltával) ki lehet ültetni cserép nélkül a szabadföldbe félárnyékba. ássunk egy megfelelõ méretû gödröt, majd homok, tõzeg és virágföld (C típusú) keverékébe ültessük a fát.



Szaporítás
Ha szeretnénk szaporítani egy gyorsan termõre forduló citromfát, akkor erre a legegyszerûbb módszer a dugványozás. Egy edényben összekeverünk homokot és virágföldet 50-50%-ban. Benedvesítjük a keveréket. A tavaszi, vagy évközi alakító metszésbõl származó csúcshajtásokat szoktam ledugni 6-12cm-eseket. Lehetõleg esõvízzel tartsuk nedvesen a közeget. A dugványokat érdemes lefedni egy félbevágott ásványvizes mûanyag palackkal. Nyáron tegyük félárnyékban az edényt, így biztosítani tudjuk a kedvezõ 20-25 fokot. 4-6 hét múlva kifejlõdik a kis gyökérzet. Így hamar magasra növõ egyenes törzsû fácskát kapunk. 3-4. évben meg kell hoznia az elsõ virágait, melynek elengedhetetlen feltétele a helyes teleltetés.



Betegségek, kártevõk és ezek kezelése, megelõzése
Meleg helyen teleltetéskor pajzstetvek jelenhetnek meg a leveleken és a szárakon. Ellenszere Bi58, amivel természetesen csak a szabadban permetezhetjük le.

Nincs jelen

 

#19 2009-02-16 16:16

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Zotyesz, hát le a kalappal :)...

Egy kérdés: én mindig vízben gyökereztetek. Melyik a hatékonyabb, ez a vizes megoldás, vagy a dugványozás ? Mondjuk azzal  még sose próbálkoztam. Van olyan növényem, egy kála, amit ha elültetek, rögtön meg akar halni, csak vízben érzi jól magát, évek óta abban lakik.
Ja, még valami. Mi pontosan az a jó minõségû közeg? Sima, de jobbfajta virágföld, vagy valami más?

Köszike

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#20 2009-02-16 20:21

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Szaporitás modok

Fás dugványozás

A fás dugványozás nagyon egyszerû szaporítási mód, különleges berendezést nem igényel. Fás dugványozással szaporítják a gyümölcstermõ növények közül a ribiszkefajtákat, valamint az egyes gyümölcsfa alanyokat (myrobalan, birs), de a szõlõvesszõ gyökereztetése is ebbe a kategóriába tartozik. A díszfák közül a nyár (Populus) és a fûz (Salix) fajok, illetve a legtöbb díszcserje történik szaporítása ily módon. A dugványszedés idõszaka lombhullástól az elsõ fagyok beálltáig tart, de a fagytûrõ fajokat, fajtákat még januárban is lehet szedni. Üzemi körülmények között a megszedett dugványnak való vesszõket kötegelik, címkével látják el, és a téli munkaszegény idõszakban végzik el a méretrevágást, és magát a dugványozás mûveletét. Az eredés szempontjából azonban elõnyösebb, ha szedés után azonnal elvégezzük a mûveletet. A fásdugványok hossza általában 15-30 cm közötti, így egy jól fejlett vesszõbõl 2-3 dugvány is készíthetõ. A fás dugványok dugványozására sor kerülhet õsszel (legkésõbb október végéig), vagy tavasszal, amikor a talaj felsõ rétegeinek hõmérséklete elérte a 10 oC-ot.

Zöld-, vagy hajtásdugványozás

Ennél a szaporítási módnál a növény zöld hajtásait használjuk fel a vegetációs idõ alatt. A zölddugványok a növekedésüket épp befejezni készülõ hajtásokból készülnek, májusban, vagy júniusban. A dugványokat késsel vágjuk, amelyekbõl növényfajtól függõen 10-30 cm-es darabokat készítünk. Az alsó metszlap közvetlenül egy nódusz alatt legyen (talpalás), fölötte a leveleket távolítsuk el. A zölddugványokban a tartalék tápanyag nem elegendõ a begyökeresedéshez, szükség van a levélfelületre, ezért a felsõ leveleket hagyjuk meg. A nagyobb levelû növényeknél kurtítsuk meg a leveleket, mert a túlzott párologtatás a dugvány kiszáradásához vezet. A nehezebben gyökeresedõ növényeknél a gyökérképzõdés elõsegítése érdekében gyökeresedést serkentõ hormonokat (1-naftil- ecetsav, 1,3-indolil-vajsav) is használunk, por vagy alkoholos oldat formájában. Figyelmükbe ajánljuk az áruházunkban is kapható Gyökereztetõ por-családot, amelyek közül az A jelû dísz- és erdészeti növények számára, a B1 jelû zöld-, a B2 jelû félfás-, a B3 jelû pedig fásdugványozáshoz alkalmazható.
Gyökereztetõ közegként mosott folyami homokot, tõzeget, perlitet, vagy ezek keverékét, de mindenképpen jó vízáteresztõ-képességû, levegõs közeget használjuk. A gyökérképzõsét a talpmeleg segíti. A levéllel is rendelkezõ dugványok esetében pedig olyan berendezést kell alkalmazunk (pl. fóliasátor), amelyben a gyökérképzõdés ideje alatt 95-98%-os relatív páratartalmat tudunk tartani, a tûzõ nap ellen pedig árnyékolni tudunk, és az állandó vízutánpótlást lombpermetezéssel, párásítással tudjuk biztosítani, ami egyben hûti a növényeket.

Félfás dugványozás

A félfás dugványozás csak a hajtásállapotban, vagyis a dugványszedés idõpontjában különbözik a zölddugványozástól. Itt a növekedésüket már befejezett leveles hajtásokról szedjük a dugványt, július-augusztusban.

Gyökérdugványozás

Gyökérdugványozással a gyökérsarjakat hozó és a gyökerükön járulékos rügyeket fejlesztõ gyümölcsfajok szaporíthatók (málna, szeder, birs, egyes almaalanyok). A dugványozás ideje a fagyok beállta elõtt, õsszel van. A dugványok mérete ceruza és ujjnyi vastagság közöttiek. A gyökérdugvány alapjául szolgáló gyökérzetet 5-10 cm-es darabokra vágjunk. A kész dugványokat a tél folyamán fagymentes helyen nyirkos, nedves, tõzeges homokban tároljuk és tavasszal fektetve vagy ferdén 4-5 cm-es mélységbe dugványozzuk.

Levéldugványozás

Levéldugványról egyes szobanövényeket szoktuk szaporítani, így a fokföldi ibolyát (Saintpaulia), a levélbegóniát (Begonia rex), a peperómiát (Peperomia), a díszcsalánt (Coleus) és az anyósnyelvet (Sansavieria). A növekedésben levõ anyanövény feljett, de nem öregedõ levelét válasszuk le. A fokföldi ibolya esetében levélnyéllel vágjuk le a levelet, és azt tûzzük a laza, homokos gyökereztetõ közegbe. Az anyósnyelv hosszú levelét daraboljuk fel, és a úgy duggassuk függõlegesen a közegbe, körülbelül 2 centiméter mélységben. A levélbegónia fõ levélereit vagdossuk be, és vízszintesen helyezzük el a gyökereztetõ föld felszínén, és nehezékként helyezzünk rá kavicsot. Így tegyünk a peperómiával is.
A kaktuszféléket a sarjak leválasztásával, és azok elduggatásával szaporíthatjuk.

Vízben gyökereztetés

Számos növényt gyökereztethetünk vízben, például a muskátlit, a leándert, az angyaltrombitát (Datura) is, és a szobai levéldísznövények többségét is (filodendron, fikusz, Scindapsus). A lemetszett szárvégek csak 2-3 centiméter mélyen merüljenek el a vízben, nem kell, hogy az egész szár a vízben álljon. Fontos azonban, hogy az elpárologtatott vizet rendszeresen frissel pótoljuk.

Tõsarj.

A tõsarj a gyökérnyak rügyeibõl tör elõ, amely idõvel gyökereket fejleszt, illetve azon is rügyek jelennek meg. Az anyanövény tövét kibontva a gyökerekkel rendelkezõ tõsarjak eltávolíthatók, és eltelepíthetõk, belõlük teljes értékû növény fejlõdik. Többek között ily módon is szaporítható a málna, és talán ez a legegyszerûbb módja.

Gyökérsarj.

A málna gyökérsarjakat is fejleszt, de a tõsarjak erõsebbek, továbbnevelésre alkalmasabbak. Erõsen sarjadó gyökérzettel rendelkezik a Prunus nemzetség, közöttük a cseresznye és a meggy. Sarjaik alanynevelésre alkalmasak, amelyekre megerõsödés után a nemest szemezhetjük majd. Annak érdekében, hogy a gyökérsarjak erõs gyökérzetet fejlesszenek, tavasszal bontsuk ki a sarjak tövét, töltsük fel a gödröt tápdús kerti földdel, vagy komposzttal. A szaporításra fel nem használt tõ- és gyökérsarjakat a termõ növény életerejének megõrzése érdekében rendszeresen el kell távolítani.
Több díszcserje is képez gyökérsarjat, például az orgona (Syringa) és a trombitafolyondár (Campsis) is. Ezeket elültetve új növényt nevelhetünk.

Indanövény.

Egyes növények, mint például a szamóca is hosszú indákat nevel, amelynek szárcsomóin új növénykék fejlõdnek. Ezek a talajhoz érve legyökeresednek, és a következõ évben már termést is hoznak. A termõ, 2-3 éves szamócanövényekrõl célszerû eltávolítani az indákat, mert ezek – a sarjakhoz hasonlóan – gyengítik a növény terméshozamát. Az idõsebb, 4-5 éves, felszámolásra ítélt állományban azonban meghagyhatjuk az indákat, amelyekrõl az indanövényeket, kis indaréssel leválasztjuk, és laza, tápdús talajba sekélyen elduggatva meggyökereztetjük.
Indanövényrõl szaporítható szobanövény a csokrosinda (Clorophytum comosum), amelynek hosszú indáin szintén újabb levélcsokrok nõnek, amelyek vízben, vagy laza közegbe ültetve szintén gyökeret eresztenek.

Sztóló.

Föld alatt növõ sarj a tarack, másnéven sztóló, amellyel a borsosmentát (Mentha piperita) szaporíthatjuk. A menta sztólóit októberben, 10-12 centiméter mélyen ültessük el, egymástól 10-15 centiméterre.

Hagyma.

A hagyma tápanyagot raktározó, húsos allevelekbõl álló, többnyire száraz buroklevéllel fedett, rövid szártagú föld alatti hajtásmódosulás. A hagymatönkön lévõ csúcsrügybõl fejlõdik a föld feletti hajtás, lefelé pedig hatáseredetû gyökerek nõnek. A hagymás virágok többségének (tulipán, nárcisz) hagymáját buroklevél fedi, míg a liliomé csupasz. A hagymalevelek hónaljában, a gyökerek eredési pontja fölött fejlõdnek a sarjhagymák. Ezek idõvel megerõsödnek, és belõlük új növény fejlõdik. A hagymás virágokat szoktuk leginkább sarjhagymákról szaporítani. Elvirágzás, és a szár és a lomb leszáradása után (tavaszi hagymás virágok esetébe júniusban) felszedjük a virághagymát, és leválasztjuk róla a sarjhagymákat. Ezeket méret szint osztályozva tároljuk õszig, ültetésig, és ugyanígy méret szerint ültetjük el, lehetõleg csoportosan.
A hagymafélék közül a téli sarjadékhagymát (Allium fistulosum var. bulbiferum) szaporítjuk ily módon, valamint a liliomokat.
A liliomok közül a tigrisliliom (Lilium tigrinum) hajlamos kis, mindössze 0,5 cm átmérõjû levélhónalji sarjhagymák, úgynevezett bulbillik képzésére. A leválasztott, érett bulbilliket aztán tápdús földbe elvethetjük.

Hagymagumó.

A hagymagumó külsõ megjelenésében a hagymához hasonlít, de nincsenek húsos hagymalevelei. A megvastagodott raktározó tengelyrészt a hagymához hasonlóan hártyás buroklevelek borítják. Ilyen szaporítóképlettel rendelkezik a kardvirág (Gladiolus), az õszi kikerics (Colchicum), a frézia (Freesia) és a sáfrány (Crocus), amelyeket a sarjhagymához hasonlóan fiók-hagymagumóról szaporíthatunk.

Gumó.

A gumó megvastagodott, húsos, rövid szártagú, tápanyag-raktározó, földbeni módosult hajtás, amelyen az allevelek hónaljában rügyek vannak. A gumó lehet szárgumó (ciklámen), illetve ággumó (dália, begónia, sáslilom, burgonya, csicsóka). Ezeket leválasztva, és szétültetve lehet a növényt szaporítani. A dália és a begónia esetében ügyelni kell arra, hogy a gumóhoz gyökérnyak fölötti, rüggyel rendelkezõ szárrészt is vágjunk.

Fióknövény.

Egyes növényfajok fióknövényeket nevelnek, amelyek maguktól is leválnak az anyanövényrõl, és gyökeret eresztve önálló életet kezdenek körülötte. A fióknövények szétültetésével szaporítható például a kövirózsa (Sempervivum) és néhány kaktuszfaj.
A növényvilágban ritkán, de elõfordul az elevenszülés.A malgasi sarjika (Kalanchoë daigremontiana) például leveleinek szélein apró növénykéket növeszt, amelyek lepotyognak, és a talajra érve meggyökeresednek.

Nincs jelen

 

#21 2009-02-17 10:08

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Jajjj...mennyi  minden...köszönöm szépen :)

pusz
Ági

Nincs jelen

 

#22 2009-02-17 17:38

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Szia, Ági,
tecccccccccccik a topik, amit nyitottál... Gratula.
Szép napokat Mindenkinek!!

Nincs jelen

 

#23 2009-02-17 20:45

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Köszönöm szépen, remélem, sok mindenkinek hasznos lesz majd.
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#24 2009-02-18 04:31

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Húú ez nagyon klaszz topik, akkor majd összeszedem a kérdésözönömet, mert az lesz bõven. :)

Nincs jelen

 

#25 2009-02-18 09:27

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Vicaa, várom szeretettel, amiben tudok, szívesen segítek!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#26 2009-02-18 11:55

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Help  me :)!!!

Kaptam egy hónapja a névnapomra egy hatalmas, kifejlett Calathea-t, ami azóta már a második levelét hozza, úgy tûnik jó lesz itt neki. Kérdésem a következõ lenne: miért néz ki folyton kókadtnak, mikor egyébként merõlegesen kéne tartania a leveleit? Éjszakára mindig gyönyörûen becsukódik, nappal viszont lekonyul, pedig erõs, egészséges növény. Mikor meglocsolom, szépen " kiegyenesedik ", de hát nem locsolhatom mindennap...viszont naponta többször permetezve van, és nedves kavicsra van állítva a cserepe, mert nagyon páraigényes. Szerintetek szabad a levelét higított tápoldattal permetezni? Úgy tudom, így is lehet tápozni a növényeket, de én még nem próbáltam.

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#27 2009-02-18 12:21

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Calathea

Brazília mélyén az õserdõk árnyékos dzsungelében õshonosak a calatheák. Annyira szép hogy el sem hisszük hogy igazi növényrõl van szó.

A calatheának számos szebbnél szebb változata létezik. Levelei színesen, csíkosak, szinte olyan mintha kézzel festették volna meg. A Dél –Amerikai õserdõk mélyén talajfelszín közelében a meleg párás ám félárnyékos klímán érzi igazán jól magát.

A legkisebbtõl a legnagyobbik találhatunk ebbõl a növénybõl már itthon is. Nagyon hálás szobanövénnyé válik, ha elég idõt és odafigyelést fordítunk a gondozására.

A növényt legyen az a calathea bármely fajtája soha ne tegyük ki tûzõ közvetlen napsütésnek. Árnyékos vagy szûrt fényt kapjon. A téli idõszakokban a cserepét állítsuk kavicsos tálcára, vagy szórjuk tele a földjét jó vastagon agyag granulátummal, így biztosítva a magas páratartalmat.

Egész évben egyenletes melegre van szüksége, így télen óvjuk a hideg huzatos helyiségektõl, az ideális hõmérséklet 18-20 fok. Ennél hidegebb helyen a növény megfázik.

Földje legyen egyenletes nedves, ne hagyjuk kiszáradni, de a pangó vizet kerüljük, mert ha állandóan áll alatta víz a gyökerek megfulladnak. Öntözésre a legjobb a lágy víz, mert a túl kemény, vagy meszes víz tönkre teheti kedvencünket.

Aki egyszer hozzájut egy ilyen különleges növényhez, biztos, hogy a rabja lesz szépségének, érdemes több fajtát is egymás mellé helyezni.

A növény fõbb igényei:

Fényigény: Télen tegyük világos helyre a cserepét, de nyáron csak szórt fényt kapjon. Védjük az erõs napsütéstõl.

Öntözés: Földje legyen állandóan nedves, de ne álljon alatta pangó víz, mert a gyökerek kirohadnak.

Átültetés: Évente egyszer érdemes laza tõzeges virágföldbe átültetni.

Tápoldatozás: Tavasztól õszig hetente egyszer adhatunk neki kevés tápoldatot.

Páratartalom: Az egyik legfontosabb gondozási igénye a magas pára. Tegyünk a cserepe alá kavicsos tálcát, vagy permezettük levelét naponta.

Nincs jelen

 

#28 2009-02-19 10:31

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Zotyesz, köszönöm a kimerítõ leírást. Ezeket tudom, és így is tartom a növényt, mindent megkap, csak azt nem tudom, hogy adhatok-e neki levéltápot. A neten sem találtam errõl semmit sem.De szerintem az lehet a gond, hogy mivel mi kandallóval fûtünk, ezért nem állandó a lakásban a hõmérséklet. A kinti állapottól függõen hûl le a lakás reggelre, általában úgy 5 fokot, talán ez zavarja, ezért olyan kis kókadtka.

Viszont az egyik diffenbachiám tegnap reggelre gyönyörû virágot hozott :D!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#29 2009-02-19 10:37

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kis hõ ingadozást elvisel,szerintem a páratartalommal lehet gond,táp-oldatozni lehet de inkább az öntözõ vizébe rakd.

Szerkesztette: zotyesz (2009-02-19 10:38)

Nincs jelen

 

#30 2009-02-20 13:43

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Emberek, jelentem, visszavonhatatlanul közeledik a tavasz, bármennyire nem érezzük még...a kertemben elkezdtek szépen kibújni a krókuszok :D !!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#31 2009-02-20 14:21

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

éjjjjjjjjjjjjjjjjenéjjjjjjjjjjjjjjen!!!

Nincs jelen

 

#32 2009-02-22 08:24

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Szeretném kérni, hogy akinek van tapasztalata a rózsákkal kapcsolatban, az ossza meg velem :)! A neten alaposan utánaolvastam, kiírtam mindent róluk, de azért a tapasztalatok mindig jól jönnek. Tudom, hogy jobb lett volna õsszel kiültetni, de akkor sajna nem volt lehetõségem. Nálunk elég homokos a talaj, ennek ellenére sok szép növény, virág él meg. Anyukámnál is homokos talaj van, és mégis gyönyörû rózsái vannak. Bele merjek vágni?

Köszi

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#33 2009-02-22 08:34

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Még egy kérdés: ismeri valaki közületek ezt a növényt? Millió helyen kerestem, de nem tudom, mi ez, egyáltalán szobanövény-e, vagy a kertbe való ?

<kép>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#34 2009-02-22 10:46

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Ági írta:

".....Még egy kérdés: ismeri valaki közületek ezt a növényt? Millió helyen kerestem, de nem tudom, mi ez, egyáltalán szobanövény-e, vagy a kertbe való ?..."

Valamilyen "codiaeum" csaladba tartozo lehet....
Az egyik tipp
A masik tipp

Nincs jelen

 

#35 2009-02-22 11:50

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Drága Aiolosz, nagyon szépen köszönöm!! Megtaláltam, megnéztem, már mindent tudok róla!! Ezer hála és köszönet :D

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#36 2009-02-27 13:07

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Drága Mindenki, hát senki nem nevel a kertjében rózsákat? Tapasztalt rózsások segítségét várom, mert ami a neten van, az mégsem ugyanaz. ( ld. 34. hsz. ).:D

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#37 2009-02-27 14:09

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Ági írta:

Drága Mindenki, hát senki nem nevel a kertjében rózsákat? Tapasztalt rózsások segítségét várom, mert ami a neten van, az mégsem ugyanaz. ( ld. 34. hsz. ).:DPusz
Ági

Kedves Ági, nekunk telen bazsalikom, rozmaring, diszpetrezselyem es kakukkfû_ablak_ultetvenyunk van, nyaron pedig sargarepa, gyoker, paradicsom es paprika_kerti_ultetveny, de rozsaban nem "utazunk" mert nem lehet megenni :D

Nincs jelen

 

#38 2009-02-27 20:32

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Szia, Ági, ez egy kroton alfaj (vagy mi...). Ezt írják róla:
Kroton (Codiaeum)
Szár / Törzs
Fás szárú növény. Szára elágazó, hengeres. Felszíne repedezett, színe szürkés-barna.
Korona
Koronája gömb alakú. Ágai ferdén felállóak.
Levél, lombozat
Levelei egyszerûek, állásuk szórt, a levélkék szárnyasan karéjosak, hosszúkásak vagy kerekdedek. A levelek válla keskenyedõ, csúcsa hegyes vagy tompa. Szélük ép, színük zöld vagy piros, foltos. A levélnyél rövid. A levelek erezete élre futó szárnyas, színe sárga. Örökzöld.
Virág
Virága fehér. Virágai kicsik, jelentéktelenek, ezért ajánlatos lecsípni õket a növényrõl, még mielõtt kinyílnának. Egyébként csak az idõsebb példányokon jelennek meg, de léteznek kivételek is.
Termés
Termése toktermés.
Élettani hatások
A növény tejnedve mérgezõ.
Gondozás
A laza, tõzeges talajt kedveli. Bõségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a pangó vizet. Magas páratartalmat igényel, száraz helyen rendszeresen permetezzük a leveleit. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli. Hõigénye nagy. Fagyérzékeny. A növény magról vagy dugvánnyal szaporítható.


És szerintem a rózsák - hacsak nem valamilyen túlnemesített fajta - akkor olyan nagyon különleges dolgot nem igényelnek.
Nekünk voltak próbálkozásaink, ahol fényt kap rendesen, ott szépen virágzik és hajt.
Nagyon fontos a beállt növény metszése, a tõtõl mi mindig vagy 3 szemet (duzzanatot) hagyunk meg és felette ferdén metszük el. Ez azért fontos, mert ha meghagyja az ember a hosszú szárat, állati energiát dolgoz fel a szegény növény a hosszú szárára és nem lesznek szépek a virágai, csak olyan kis satnyák. Amióta kicsi gyerekek vannak, azóta inkább úgy próbálok meg védekezni a levéltetvek ellen, hogy ültettem a rózsák közé orvosi zsályát és levendulát... De még így is egyszer legalább permetezni kell. Jó rózsázást!!! És szép napokat!

Nincs jelen

 

#39 2009-02-27 20:33

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

jajj, bocs, én meg jól átugrottam, hogy mit írt Aiolosz... bocs a spanyolviaszért..... D)

Nincs jelen

 

#40 2009-02-28 09:16

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Aiolosz, ez a hsz. nagyon aranyos volt, jót mosolyogtam rajta :)..bár úgy tudom, van olyan " elvetemült ", aki megeszi a rózsát is :D.
Ede, semmi baj, nagyon jólesik, hogy ennyire utánajártál. Így legalább meglesz a leírás, nem kell külön keresgélnem :). A rózsákat is köszönöm, úgy döntöttem, belevágok. levendulám van is a kertben, majd melléültetem. Én személy szerint már alig várom, hogy mehessek kertészkedni...olyan jó érzés, mikor látom, életet teremtettem magam köré...

Szép napot
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#41 2009-02-28 09:38

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Ági írta:

"...Kedves Aiolosz, ez a hsz. nagyon aranyos volt, jót mosolyogtam rajta :)..bár úgy tudom, van olyan " elvetemült ", aki megeszi a rózsát is :D.Ági

off
Kedves Ági, en nem eszem rozsat, de szivesen hasznalom csinos holgyek eseteben a "Bülbül szavú rózsa" kifejezest...ugye nem vagyok azert elvetemult  ;) Rozsak ugyeben erdemes egy pillantast vetni ide:
Allah Rózsái...Bülbül szavú rózsák
uff

Nincs jelen

 

#42 2009-02-28 15:30

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Drága Aiolosz, ezek szerint még vannak gáláns úriemberek, akik tudják, hogyan kell bókolni egy nõnek...ez nagyon megnyugtató:). Köszönöm!! És a szép írásokat is, nagyon érdekesek.

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#43 2009-02-28 18:24

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Ági, nagyon szívesen és tényleg nem akartam okoskodni, csak sajna rohanvást szoktam olvasni és ennek ez (is) a jelensége...
Teljesen egyetértek Veled, hogy milyen jó is az, ha valami szép felüti a fejét egy-egy helyen... fõleg, ha az szép és egészséges növény. Ha netán még virágzik is, akkor....
Én most éppen azzal küzdök,hogy ilyen miniüvegházban magvakból nevelgessünk Anyukámmal palántákat.... Nos, nem egyszerû. Viszont, ha kint vetem el a földben a magvakat, ott kieszik a hangyák... Majd megoldjuk.
Sziasztok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nincs jelen

 

#44 2009-03-01 14:57

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Ede, tavaly én is neveltem palántákat ( virágokat és zöldségeket egyaránt ), de nem üvegházban, hanem mûanyag poharakban, amiket beletettem egy ládába, és kint tartottam a kertben. Sok napfényt kaptak, sok vizet, és szépen meg is nõttek. Így lett a teraszon muskátli, a kertben répa, paradicsom, paprika. Érdemes lenne kipróbálnod, hátha Neked is sikerül így nevelni õket. Csak még kicsit várni kell vele, míg elmúlnak az éjszakai fagyok, és olyan 10-15 fok lesz nappal. Én tavaly március közepén csináltam, és kevés kivételével megmaradtak a kicsinyek.
Sok sikert!
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#45 2009-03-01 20:10

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Ági, köszi szépen a tippet, talán akkor most korán kezdtem neki....
Szép napokat!!!

Nincs jelen

 

#46 2009-03-06 13:53

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Szia, Mindenki! Azt szeretném kérdezni, nincs-e valakinek közületek csodatölcsér magja, illetve ha van, nem küldene-e nekem belõle. Cserébe tudok adni ricinusmagokat vagy kannagumókat.

Pusz
Ági

Amúgy szerintem nyugodtan lehetne mindenféle kerti és egyéb magokat csereberélni, biztos van nektek is olyan magotok vagy egyebetek, ami esetleg felesleges, vagy mást szeretnétek ültetni helyette.

Megint pusz
Ági

Nincs jelen

 

#47 2009-03-08 14:56

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni, ha dunsztban csíráztatok magokat, azokat meddig kell letakarva hagyni? Amíg az elsõ levélkék megjelennek?

Köszi
Ági

Nincs jelen

 

#48 2009-03-20 21:07

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Szia, Ági
Internetes tudományom ezt találta:
"Az erre szánt magokat ha lehet, bioboltban vegyük, mert akkor garantáltan vegyszermentesek lesznek. A magok csomagolásán általában rajta is van, hogy kell csíráztatni. A legtöbb esetben a módszer a következõ:



Egy nagyobb dunsztosüvegbe tesszük a magokat, és vizet engedünk rá. Egy régi konyharuhából - aminek ritkább a szövése -, vágunk egy akkora kockát, amekkorát rá tudunk gumizni a szájára. Ezt tegyük is meg. Aztán fejjel lefelé tartva csurgassuk le róla a vizet, és mikor mind eltávozott, egy olyan edénybe tegyük az üveget, amelyikben szájával lefelé, félig megdöntve megáll. Naponta kétszer - reggel és este - öblítsük ugyanígy át.
"
Vagy még meg lehet nézni itt is: http://prerikert.hu/utmutato/csiraztatas.html
Remélem, tudod használni.
SZép napokat
E

Nincs jelen

 

#49 2009-03-21 09:51

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Kedves Ede, átnéztem az oldalt és nagyon jónak találom. Majd beszámolok a végeredményrõl!
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#50 2009-03-29 16:25

Ági
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kertészkedés

Hát senki nem kertészkedik rajtam kívül :(? Nekem már szépen beindult a kertem, bújik ki a sok tulipán, nárcisz, csillagvirág, pattannak a rózsákon a rügyek, a leanderek is bimbósodnak, hamarosan ültetem a cannákat, kivirágzik az aranyvesszõ, és terem a korai cseresznye...itt a tavasz, végre...lehet egész nap a kertben tenni- venni :).

Pusz
Ági

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB