#201 2010-09-17 13:43

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Nekünk évente kell menni az üzemorvoshoz. Egyébként, ha nem végzel fizikai munkát, akkor alkalmasnak fog minõsíteni. Nyugalom!

Nincs jelen

 

#202 2010-09-17 13:49

ZoliJoy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Remélem, köszi a biztatást.

Nincs jelen

 

#203 2010-09-24 20:28

harcos
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok! Nekem is most ez a problémám. Pár hete mûtöttek meg a Crohn betegségem miatt. El kellet mennem ez miatt az üzemorvosomhoz , aki gondolkodás nélkül el akart küldeni orvosi felülvizsgálatra, hogy ott egészségügyi alkalmatlanság miatt leszereljenek. (egyébként a rendõrségen dolgozom) Én próbáltam meggyõzni , hogy 5 éve mióta tudom , hogy ez a betegségem van nem voltam egy nap táppénzen se és el tudom látni a munkámat rendesen. Ez õt nem érdekelte csak a zárójelentésemet lobogtatta , hogy milyen rossz rajta a vérképem és az van még rá írva , hogy szteroid szedése mellet is rossz volt az állapotom. Hiába mondtam neki , hogy azért kerültem el idáig , mert a kórházban ahol addig jártam ott teljesen félrekezeltek és ez a mûtét egy állapotjavító mûtét volt ami miatt évekig tünetmentes lehetek. Csak akkor esett meg rajtam egy kicsit a szíve amikor mondtam neki , hogy a családomat kell eltartanom egy fizetésbõl és a lakásomat is elveszthetem ha ezt csinálja velem. Ekkor adott két hónap haladékot , hogy utánna vigyek neki orvosi igazolást a gasztoenterologusomtól, a házi orvosomtól, a gyógytornászomtól és még egy teljes vérképet is vigyek, hogy teljesen jól vagyok , és akkor TALÁN irodai munkát engedélyezi nekem. Most itt tartok ,hogy azon kell két hónapig rettegnem mi lesz velem, tönkremegy teljesen az életem vagy még van remény.

Nincs jelen

 

#204 2010-09-25 12:27

Zsuzskaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Harcos,

Ez nagyon keményen hangzik :( Nem jönnék mindenféle közhelyekkel. De kitartást és erõt kívánok a most következõ idõhöz Neked. Ami még fontos, meg kell próbálnod (szerintem ez lesz legnehezebb) nem idegeskedni,hogy tényleg nehogy valami begyulladjon.
Vigyázz magadra!
Zsu

Nincs jelen

 

#205 2010-10-30 09:47

Sinemone
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok! Nem igazán tudom hova írhatnék ezzel, mindegy próbálkozok hátha valaki tud segíteni rajtam, szóval 2 napja nagyon rosszul vagyok borzasztóan fáj a hasam most inkább a gyomrom tegnap nem tudtam wc-ni ma meg már megy és hányok is de csak nyálat szóval szedem a megdrolt inmuránt pentasa ma vettem be mellé papáverint meg b6 ot de borzasztóan gyenege vagyok és még igy is fájdogál a hasam. Valaki tudja mi bajom azon kívül hogy Crohnos vagyok. Miért jött most ez így elõ mi lehet a baj azt se tusom mit csináljak mennyek orvoshoz de csak ügyelet van a gasztrósom meg Debrecenbe mit csináljak valaki ötlet? Köszönöm ha ír valaki sziasztok

Nincs jelen

 

#206 2010-10-30 12:37

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sinemone: Itt nem lehet felállítani egy diagnózist és pontos megoldást adni a bajodra sajnos, mivel senki sem orvos és sok dolog játszhat közre! Fel kellett volna hívni az orvost amikor elkezdõdött!
De a leírásod alapján egy vagy vírus vagy fellángolás, de mindkét esetben kell orvos.
Egyél diétás kajákat, amit hasmenéskor/hányáskor javasolnak...piritós, kevés vajjal, fõtt krumpli, reszelt alma kevés babapiskótával. Ha egész hétvégén fennáll ez, akkor kedden menj orvoshoz, mert súlyosabb mint egy hasmenéses vírus vagy fertõzés és azzal nem kéne játszani!

Nincs jelen

 

#207 2010-10-30 18:07

Sinemone
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Köszönöm hogy írtál nekem barna-by voltam délellõt az ügyeleten kaptam megint egy koktélt azóta jobban vagyok azt mondta  a doki hogy a medrol és a pnetasa bátja a gyomrom és a fiaimtól megint össze szedtem valami fertõzést kaptam még savlekötõt és így jobban vagyok diétázok úgyhogy most már sokkal jobban vagyok szerencsére. Hát remélem most már jobban leszek köszönök mindent sziasztok/bocs ha rossz helyre írtam/

Nincs jelen

 

#208 2010-11-03 12:39

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!
Lehet, hogy nem ide kellene írnom, de nem találtam a problémámnak megfelelõ helyet.
Idén háromszor mûtöttek, az utolsó mûtétem 8 hete volt, ekkor zárták az ideiglenes sztómámat. Az orvos mindent átnézett bennem, és azt mondta nincs crohnra utaló elváltozás bennem. A mûtét után 3 hétig szokták a beleim az újbóli müködést, hasmenésem is volt, de emiatt nem aggódtam. Aztán a 6. hétig valami csoda történt, és olyan szép lett a székletem állaga, mint még soha, igaz napi 5-8 WC-re menéssel kellett együtélnem. A 7. héttõl aztán elkezdett a mûtét után rendezõdni a hasfalam, azaz apadni kezdett a pocim, viszont egyik percrõl a másikra felhígult a székletem. Darabszámmal nincs baj, mert napi 3-szor járkálok, ezzel együtt lehet élni. Voltam labor kivizsgáláson most kedden, a leletem gyönyörû, egyedül a feritin szintem alacsony, viszont a hasi ultrahang a bal petefészek és a méh mögött egy 30*38*43 mm-es fluidumot (folyadék) mutatott ki. November 8-án megyek gasztroenterológushoz kontrollra, jelenleg napi 1 gr. Pentasat kell szednem....de félek. Ennyire peches lennék, hogy máris újra aktiválódott a crohnom?  Idén már elvesztettem a jobb petefészkemet, mert szétette a crohn, és most a bal oldalamat támadta meg két hónap alatt? Az egészet nem értem, a súlyom szépne gyarapodik, nem fáj semmim, nincsen semmi más tünetetem, még a székletszám sem gyakori, csak az állaga lett híg, a diétát is tartom. Van valaki aki bélmûtét után így járt? A crohn ilyen hamar újra támadhat? Iszonyúan el vagyok keseredve, hogy megint agyon fognak vizsgálni az orvosok, pedig annyira bíztam benne, hogy a mûtétek után legalább egy ideig normális, nyugodt életet élhetek majd.

Nincs jelen

 

#209 2010-11-04 06:42

Ancsa40
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kedves Tim 72!
Orvos nem vagyok ugyan, de abban biztos vagyok -mivel nekem is nagyon sokan mondták!!!) hogy sok minden fejben dõl el. Ne kezdj parázni. Fontos, hogy pozitívan állj a dolgokhoz. Annak örülj ami jól alakul: gyógyulsz, jobban vagy, nem mégy  tízszer a wc-re stb. Akard elhinni, hogy nincs gond. Valami apróság lesz ez, és rövidesen elfelejtheted. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne menj dokihoz, csináld végig a vizsgálatokat, de ne a félelemrõl szóljon az életed, hanem a pozitív gondolkodásról.
Saját példa: nekem a melleim voltak tele cisztákkal. Sok volt, nagyok és fájdalmasak. Eleinte rohantam rettegtem.
Aztán mondta a doki, hogy sajnos olyan a mirigyszerkezete az emlõimnek, hogy sajnos ezek rendre vissza fognak jönni. Akkorra már leszívtak vagy nem tudom hányat, Egyébként sem voltam sosem egy nagymellû nõ...de már alig maradt belõlük valami... (remek melltartókkal lehet ezt álcázni :), a férjem meg azt mondja, hogy olyan helyes kis tenyérbemászók...:):) )
Természetesen eljárok az ellenõrzésekre, de ameddig paráztam ezerrel, addig csak nõttek. Amikortól megbeszéltem magammal (ezt tudod le kell ám tisztázni!) : ez sem lesz más, nem daganat, és a maradék mellecskéimet már nem engedem leszívogatni, akkor egyszerre elkezdtek felszívódni. Addig akár hónapokig szenvedtem velük. Voltak percek amikor azt mondtam vágják le mindkettõt mert én ezt már nem bírom...
Most legutóbb nekem is a tályog mûtét után jött elõ néhány ( volt hogy 19 volt egyszerre) és akkorák lettek napok alatt, hogy gyakorlatilag csak a csomók alkották a mellemet. Túl tudtam lépni a depin, biotron lámpáztam, két hét alatt nem tudtam kitapintani csak pici apró göböcskéket.
Kicsit hosszúra sikeredett ez az írás, de ez bizony 5 év összefoglalása volt, és szerintem a lényeget érted: Ne félj! A jónak örülj. és túl leszel rajta. Nem lesz gond!

Most fél 7 múlt.  4 óra óta ébren vagyok. Ma kapom meg a szövettant.... Próbálok én is a fent leírtak szerint gondolkodni. Aludni nem tudtam, meg járom a mellékest, de elfoglalom magam. Tudom hogy jó eredményt kapok!!!  1000%.

Vigyázz magadra, és minden jót kívánok!  Ancsa40

Nincs jelen

 

#210 2010-11-04 08:01

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Ancsa40 írta:

"...Kicsit hosszúra sikeredett ez az írás, de ez bizony 5 év összefoglalása volt, és szerintem a lényeget érted: Ne félj! A jónak örülj. és túl leszel rajta. Nem lesz gond!...."

Az ilyen végkicsengésû írások esetében nem gond, hogy hosszúra sikeredik... :) A szövettan eredményérõl pedig légy szíves tájékoztatni bennünket is...

Nincs jelen

 

#211 2010-11-04 11:10

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Tim72: A fluidum egy érdekes szerzet! Tudomásom szerint ez fel tud szívódni magától, mivel rettentõ könnyü és egyszerû molekuláris felépítése van. Kérdé az, hogy a mûtéti hegekhe mennyire van közel, mert ha közvetlenül mellette van, akkor azért keletkezett, mert a belsõ gyógyulás alatt a forradás tolja ki a folyadékot, stb és ez a fluidum lehet ilyen, csak ez bennmaradt, nem tudott (még) felszívódni. Hangsúlyozom ez nem 100%, de olvasmányaim alapján ez maradt meg. Megpróbálok a Gasztros lexikonomban utánanézni (végre kinyithatom! :D ), ha találok valamit, leirom!

Nincs jelen

 

#212 2010-11-04 12:16

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!

Mindenkinek mindent köszönök! :)

Barna-by: kicsit megnyugtattál, mert valószínûleg tényleg az egyik varratomhoz esik közel. Ezt csak abból következtetem, hogy a sztómazáró elõtt is volt egy ultrahang (augusztusban), akkor azt írták, hogy a bal oldalon az uterustol distálisan egy kb. 3 cm-es echoszegény képlet volt látható, amit a sigmabér resectiojának véltek. Akkor normálisnak tartották
Reményeim szerint ez a bal petefészek és a méh mögött most kimutatott 30*38*43 mm-es fluidum (folyadék) tényleg valami banális. Mondjuk 6 hónapja volt a sigmabél mûtétem, a szeptemberi sztómazárónál csak átnézték, meg rendezgették ezt a részt.

Ancsa40:  remélem, hogy nagyon jó lett a szövettanod! Köszönöm szépen segítõ soraidat, és tudom hogy igazad van, de nagyon nehéz. 2002. óta van jelen a crohn az életembe, és soha nem viselt meg idegileg, pedig megszenvedtem a magamét. Nem tudom, lehet, hogy öregszem, de idén olyan gyorsan és rohamosan romlott az állapotom, hogy valahogy megijedtem. A cisztától meg különösen, mert a jobb petefészkemet úgy veszítettem most el, hogy nekem (és a vizsgálatokon másnak sem) fel sem tünt, hogy gond van! De igazából nem is az a baj, hanem hogy idén már 3 mûtéten vagyok túl, és szeretnék már kicsit élni is.  Én attól félek, hogy a sok vergõdés után, még mindig gond van. Tudom, hogy agyban kell elrendeznem a dolgot, de nagyon lassan sikerül. Valami mindig történik, amitõl összeomlik a kis kártyaváram! :)

Nincs jelen

 

#213 2010-11-04 12:27

Kobika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Tim! Én még nagyon új vagyok itt, nekem szeptemberben diagnosztizálták a crohn-t. Viszont az orvosaim szerint már körülbelül 6 éves korom óta ezzel küzdök, holott semmiféle hasi panaszaim nem voltak, mindent meg tudtam enni a tejtõl kezdve a savanyú káposztáig egészen múlt év novemberig. Akkor egy görcs miatt kórházba kerültem, és epekövet állapítottak meg. Nem akarom hosszú lére engedni, és én is tudom, hogy minden fejben dõl el. Idén nekem is kijutott a jóból, volt császár, mert a baba bradycard lett a születésnél, (utána monitoron volt, aztán kardiológiára járogatni vele...), volt fogmûtétem, aztán egy epekõ, és most novemberben megyek vékonybélszûkület mûtétre. Én már úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy ennél rosszabb nem, viszont csak JOBB LEHET!!! Nagyon félek a mûtéttõl, de vígasztal, hogy Anastacia is túlélte, és mekkora sztár lett azóta :-) Mi sem vagyunk kevesebbek :) Majd beviszem a gyerkõcök fotóit, és a férjem is mellettem lesz, csak lesz valahogy... Kitartás, mi vagyunk a sztárok :) :) :)

ui: Nekem is volt petefészek cisztám, egy férfi ökölnyit vettek ki belõlem... Az viszont fájt a mûtét elõtt is...

Szerkesztette: Kobika (2010-11-04 12:29)

Nincs jelen

 

#214 2010-11-04 12:31

csengö
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!:)
12 éve vagyok Crohn beteg, mindig is féltem attól "rettegtem" a gondoltattól hogy egyszer nekem is sztómám lesz. Most érkezett el az idõ amikor tulajdonképpen már csak a mûtéti idõpontra várok. Jelenleg úgy néz ki hogy csak ideiglenes sztómát kapok. Ahogy olvastam a korábbi bejegyzéseket nem azt mondom hogy elfogadom, mert nehéz lesz, de a ti beszélgetéseitek és egymásnak adott tanácsaitok átértékelték bennem a szómához való hozzáállásomat. :)

Nincs jelen

 

#215 2010-11-04 12:50

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kobica: minden elismerésem. Kitartást a mûtétre, és remélem, hogy gyorsan és jól fog sikerülni a gyógyulásod!

csengõ: ai idei elsõ mûtétemnek úgy indultuk neki, hogy azt mondták az orvosaim, hogy max. 5 % esély van arra, hogy sztómával jövök ki a mûtõbõl. Hát annál a mûtétnél tényleg így volt, de aztán a mûtét utáni 4. napon eleresztett egy belsõ varratom, irány vissza a mûtõ, és máris az oldalamon fityegett egy csinos kis ideiglenes vékonybélsztóma. Nem akarok hazudni neked, hogy nem viselt meg a dolog, de nem azért mert sztómám lett, hanem ahogy sztómám lett. Na jó, maximalista vagyok, de nem terveztem, hogy egy mûtétbõl hármat okozok, és a beleimen kivül még más szervemet is elvesztem! :) 4 hónapig voltam sztómás. Mint mindennek ennek is volt jó, és rossz oldala. A sztómás topicban rengeteg segítséget fogsz találni, de ha van kérdésed, akár e-mailben is, nyugodtan keress meg, szívesen válaszolok.

Nincs jelen

 

#216 2010-11-04 12:58

Tschabee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!

Mindent vártam, csak ezt nem. 19 évesen...... . Nem elég az a nyombélfekély, amit kifognak mûteni valószínûleg tavasszal.
Szeptemberben felment a CRP-m 41-re, ez volt a(z eddigi) legmagasabb. Újra kaptam Medrolt(már tavaly nyáron is) 64mg-ról építettük le szépen.Jó volt,híztam 5 kg-ot. Pénteken elfogyott, na csináltassunk vérvételt. Persze miért is lenne jó, hogy esetleg tudjam vinni a fõiskolát is? Felhívtam az orvost, hogy mennyi lett: CRP-> 95!!!!!!!!!!!!!! Igaz van valami vírusos fertõzésem is, de azt mondta az orvos, hogy nem érdekes. 16-án lesz pesten egy CT-enterográfiám, addig nem csinálunk semmit, marad a 3X2 Pentasa.
Teljesen padló alatt vagyok. Tudom, hogy az egészség a llegfontosabb, de mondjuk azt mondja a doki, hogy kórház lesz, lõhetem az én tanulásom. Vagy lesz valami más gyógyszer talán, ebben reménykedek, de ezek után.....
Valaki járt már hasonló bõrben, hogy szteroid kezelés után nem csökkent, hanem nõtt a gyulladás? Ilyen magas értéknél ti mit kaptatok, vagy kórházba kellett menni?
Komolyan mondom, már nem elég az a lelki nyomás ami a vékonyságból fakad(kinézik az embert, kinevetik a háta mögött, meghát önmagát is bántja). Én még viszonylag erõsnek számítok lelkileg, most már kezd felõrölni, a közelgõ nyombél(gyomorcsonkolásos) mûtét gondolata,a vékonyság, de ezekkel még valahogy ellennék, dehogy egyszerûen nem lehet végre egy kis nyugalmam, hogy megállapodva végre ez a szemét betegség. Nem igaz, hogy nem lehetne már egy kicsit jobb!!

Bocsánat, hogy hosszú lett, de ki kellett írnom magamból, ne haragudjatok!
Kérlek válaszoljatok, ha valaki járt már hasonló bõrben.
Szép napot mindenkinek!

Nincs jelen

 

#217 2010-11-04 19:35

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Csabi: Ne akadj ki, ott a biológiai kezelés, ami az esetek 85%ában használ, crohnnál többlépcsõs, colitisnél egy, de így is nagy az esélye, hogy elcsípj egy tünetmentes idõszakot, ráadásul az ilyen kezelések elõtt Medrol kúrát kell adni a betegnek és mivel ezen te már túlvagy, az orvostól, illetve a te erõszakosságodtól függ, hogy kapod-e vagy sem. Én mindenképpen elintézném, mert nálam csipcsup eltünt minden panasz és most szinte tünetmentes vagyok, gyógyszerek nélkül!

Nincs jelen

 

#218 2010-11-05 09:00

Bögni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kedves Csengõ, magam is hasonlóképpen jártam, 2 éve mûtöttek, ideiglenes sztómával, ami azóta is megvan. de bátran merem állítani Neked, hogy így teljesebb lett az életem, nincsenek vécére rohanások, tünetek, fellángolások ( igaz a vastagbél csonkban ott trónol Crohn úr, de közel sem okoz akkora gondot, mint mûtét elõtt ). Persze, eleinte én is utáltam, de rájöttem, hogy az életemért cserébe ez nem is olyan nagy ár...a sztómás topicban majd öntjük beléd a lelket ( velem is így történt :) ), bármi eszedbe jut, vagy bánt, gyere oda és oszd meg velünk bátran:)! Segítünk:)!!!!
Ági

Nincs jelen

 

#219 2010-11-21 20:06

Ildike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok. Nekem óriási problémám van. Ha mennem kell valahova rögtön reggel 3x megyek a wcre,hányingerem van,szédülök. Mit tegyek h ez elmúljon? Hogy fogok így dolgozni járni? Nyugtatót kéne szednem? Vagy mit csináljak? Nem akarok rettegésbe élni és nem menni sehova mert nem merek..:(((

Nincs jelen

 

#220 2010-11-21 21:46

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Ildi: Ez szimpla pánikbetegség, nem kell betojni! A legegyszerûbb megoldás erre, ha szembemész a félelmeddel és legyûröd a pánikot. Máshogy ez nem fog menni. A gyógyszer nem fog semmit sem érni hosszú távon, csak jobban tönkreteszed a szervezeted ezzel. Érdemes egy pszihológust felkeresni, õ pontosabb szaktanácsot tud adni.

Nincs jelen

 

#221 2010-11-22 10:07

k.and
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Ildi!
Én is wc parás vagyok, de én épp ellenkezõleg. Ha megyek valahova vagy idegen helyen vagyok, akkor nem mennek a dolgok, amúgy is nehezen :( Viszont ahogy kilépek otthonról, vagy útközben vagyok biztos rámjön persze ahogy wc közelébe kerülök mintha elvágták volna.
Üdv.:
Andi

Nincs jelen

 

#222 2010-11-25 18:19

andy0111
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Syasztok!én azt szeretném tudni hogy akinek volt már szükülete az hogy ederült ki?vagyis azt érzi az ember vagy vérvételböl jönnek rá?vagy ez hogy van?

Nincs jelen

 

#223 2010-11-25 18:26

Agi87
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia andy0111!
Nekem volt már szûkületem, de nem kellett mûteni. Vérvételbõl ilyet nem tudnak megállapítani, hogy neked van e szûkületed vagy nem. Ezt például a tükrözés vagy egy CT vizsgálat tudja kimutatni.
Ági

Nincs jelen

 

#224 2010-11-25 18:28

harcos
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia andy111! A  ,szûkületet ultrahangal,  hasi CT-vel vagy tükrözéssel állapítják meg.  Nálam CT-vel vették észre.

Nincs jelen

 

#225 2010-11-25 18:37

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Andy0111! A szûkületet röntgenvizsgálattal illetve CT-vel lehet megállapítani, legalábbis ami a vékonybelet illeti, mert a vastagbéltükrözés során elsõsorban a vastagbelet látják, és csak kicsit tudnak bekukkantani a vékonybélbe. Szóval nem tudják olyan "magasra" felvezetni az eszközt. Ezért szükséges a röntgenvizsgálat (CT). Létezik MR (mágneses rezonancia) vizsgálat is, azzal is jól lehet látni, de ez utóbbi vizsgálat, mivel elég drága, ritkábban alkalmazzák. A vérvételbõl elsõsorban gyulladásos jelekre tudnak következtetni, a szûkületre nem.
Akinek bélszûkülete van, erõs görcsei lehetnek, rendszeresen visszatérõ szúró érzések. De, ezek a tünetek meglehetnek anélkül is, hogy valakinek szûkülete lenne. Nehogy beszugeráld magadnak, ami nincs! Tehát, hogy van-e bélszûkület vagy nincs, ahhoz orvosi vizsgálatok szükségesek. Ritkább esetben már az ultrahang is jelzi, hogy van megvastagodott bélszakasz (az én esetemben ez keltette fel a gyanút a bélszûkületre, utána volt csak colonoscópia, majd vékonybélröntgen.

Nincs jelen

 

#226 2010-11-25 18:48

andy0111
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Martushka nekem mult honap 28-án volt tükrözésem ha lenne szükölet akkor azt biztos látták volna nem?ja amugy vastagbéltükrözésem!nekem akkor csak annyit mondtak hogy sajna nincs a vastagbelemen egy olyan centi sem ami nem lenne begyulladva!ezért adtak ennyi gyogyszert!medrol salazopyri immurán és vas!

Nincs jelen

 

#227 2010-11-25 18:49

andy0111
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

sya ági !ha neked volt szükületed akkor az csak elmulhat magátol is?az nagyon jo!

Nincs jelen

 

#228 2010-11-25 19:10

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kedves Andy0111! Ezek a gyógyszerek biztos, hogy sokat segítenek, és csökkenni fog a gyulladás. Ha a Crohn betegség nálad elsõsorban a vastagbelet érinti, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy a vékonybélen is lenne gyulladás! Szerintem, egyenlõre azért nem vizsgálták, mert nem látták szükségességét. Bízzál az orvosodban, biztosan jót akar neked.

Szerkesztette: Marthuska (2010-11-25 19:14)

Nincs jelen

 

#229 2010-11-25 19:39

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szûkület: A krónikus gyulladás következményeképpen alakulhat ki. A bél átmérõjének csökkenése miatt nehezen továbbítódik a béltartalom, a bélmozgások görcsössé, erõlködõvé válnak. A szövõdmény fel nem ismerése, növényi rostok fogyasztása teljes bélelzáródást idézhet elõ.

Nincs jelen

 

#230 2010-11-25 21:17

Agi87
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Andy0111!
A szûkületem nem magától múlt el, hanem a sok gyógyszer segített ebben, többek között szerintem a medrol nagy dózisban szedve. De igazából nem vizsgáltak azóta (Ct, tükrözés...) szóval nem tudom, hogy van e még szûkületem, de én magamtól úgy gondolom, hogy nincsen, mert a panaszaim megszûntek. Tehát nem kell ettõl annyira beparázni, mert nem mindig a mûtét az elsõ!

Nincs jelen

 

#231 2010-11-26 20:55

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!
Az létezhet, hogy augusztus elején volt a tükrözésem, és azóta elõjöhetett szûkület? Mert akkor ilyet nem látott a dokim, de ennyi idõ alatt kijöhet? Vagy a reggeli iszonyatos hasi görcsök-fájdalmak (mintha szülnék) az lehet colitisnél másnak is betudható, nem szûkületre kell egybõl gyanakodni?
Elõre is köszi a választ! :(

Nincs jelen

 

#232 2010-11-28 17:07

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Bordás, szerintem nekünk nem szokott lenni szûkületünk... (remélem, nem írtam marhaságot).

Nincs jelen

 

#233 2010-11-28 17:22

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kedves Ede! Sajnos lehet.

Idézek Kovács Ágota könyvébõl:

"Hegesedés, szûkület. A krónikus gyulladás következményeképpen alakulhat ki. A bél átmérõjének csökkenése miatt nehezen továbbítódik a béltartalom, a bélmozgások görcsössé, erõlködõvé válnak. A szövõdmény fel nem ismerése, növényi rostok fogyasztása teljes bélelzáródást idézhet elõ."

A fentieket az író,  mint a colitis ulcerosa egyik szövõdményét említi.

Nincs jelen

 

#234 2010-11-28 17:33

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Az, hogy létezik ilyen, nem jelenti azt, hogy lesz is! Cronh betegségre sokkal jellemzõbbek a szûkületek. Legalábbis azok alapján, amiket olvastam. Látjátok, sokszor jobb nem olvasni semmit!

Nincs jelen

 

#235 2010-11-28 17:43

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Köszi, pedig ez nekem is megvan, de nem tûnt fel...

Nincs jelen

 

#236 2010-11-28 18:32

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

És szerintetek ez augusztus óta kijöhetett? Mert akkor ilyet még a doki nem látott.
Ez az idõ is iszonyatosan megvisel most engem.  :/

Nincs jelen

 

#237 2010-11-29 09:19

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Bordás! Szerintem, ilyen rövid idõ alatt nem, hiszen az orvosod ezen a véleményen van. Fõleg, ha azt is nézzük, hogy a vastagbél átmérõje talán duplája a vékonybélhez viszonyítva. A görcsös fájadalmak lehetnek magától a gyulladástól. Ha augusztusban nem volt szûkületed, nem hinném, hogy most lenne. A gasztroenterológus biztos látta volna, ha elindul egy ilyen folyamat. Én úgy képzelem el, hogy CU-ban ez egy hosszabb folyamat eredményeként tud csak képzõdni.  Crohn betegségben viszont, nem tudták nekem megmondani, hogy mennyi idõ kellett ahhoz, hogy kialakuljon nálam a terminális ileum (vékonybél utolsó szakasza) szûkülete. Szóval ez egy ilyen talány?!
Meg azt sem tudom megmondani, hogy mennyire befolyásolja a szûkületek könnyebb kialakulását az, hogy Crohn betegségben a bélfal egész vastagsága beteg. Colitis ulcerosában pedig "csak" a bél nyálkahártyája. Mindenképp az orvosodra hallgass!

Szerkesztette: Marthuska (2010-11-29 09:24)

Nincs jelen

 

#238 2010-11-29 09:44

Andi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Bordás!
Teljesen egyetértek Marthuskával, ugyanezt szerettem volna leírni neked. Én CU-s vagyok, nekem is volt szûkületem, de ez egy hosszú folyamat! Évek alatt alakul ki a folyamatos aktivitás miatt! Ne izgulj, ha augusztusban a tükrözésnél semmi jelét nem látták szûkületnek, akkor nincs ott olyan nagy baj. Lehet, hogy elindult egy folyamat, de pár hónap alatt CU-ban nem alakul ki olyan mértékû szûkület, hogy nagy baj legyen. Nyugi, de beszélj a dokiddal!

Szerkesztette: Andi (2010-11-29 09:45)

Nincs jelen

 

#239 2010-11-29 12:32

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Köszi a megnyugtató hozzászólásaitokat, közben megtaláltam Dr. Kovács Ágota könyvében is, hogy ez magával a gyulladással is járhat Colitisnél. Az a baj nekem elég régóta fenn áll már a gyulladás, vérzek jó ideje, sajnos. Most ugyebár medrol kúrán vagyok, de semmi, gondolom jönni fog most a szuri kúra. Mikor megemlítettem háziorvosomnak, hogy iszonyatos görcseim vannak, de olyan hogy sokszor majd lefordulok a wc-rõl székelés közben, a reagálása semmi nem volt csak pötyögött tovább a számítógépében, írta le a panaszaim. Ez nála azt jelentheti, hogy nyugi ne aggódjak? Csak akkor mondja is mert szerintem van szája, ne csöndbe maradjon mert ez elég idegesítõ. :(
Köszi még 1x nektek!

Nincs jelen

 

#240 2010-12-01 10:09

Mara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Ajajj, lehet nem kellett volna olvasnom a topicokat, meg utána járnom mi is az az IBD.. mert csak elkap a pityergés, hogy hasonlóak a tüneteim.. 8 éve kivették a bal petefészkemet (15 évesen), hogy sok kis ciszta tönkretette és muszáj címszóval.. lehet már akkor a crohn volt az oka? viszont akkor sem volt semmi tünetem meg utána sem.. most is csak egy éve érzem, hogy vmi nem okés.. szednem kell Xalazint 3x1-et naponta.. és csak annyi, hogy az ultrahang vékonybélfal megvastagodást mutatott ki.. ez õrület..:S Rap buliba akarok menni és tombolni azt hiszem.. de mindennap!:S :D

Nincs jelen

 

#241 2010-12-01 10:25

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Mara írta:

Ajajj, lehet nem kellett volna olvasnom a topicokat, meg utána járnom mi is az az IBD.. mert csak elkap a pityergés, hogy hasonlóak a tüneteim..

Két lehetõséged van, szerintem...az egyik, homokba dugod a fejed és lesz, ami lesz...a másik, utánanézel mindennek, amivel most szembesültél és megkeresed a lehetséges legjobb megoldást, ami persze nem egy fáklyásmenet és nem öt percig tart....

Nincs jelen

 

#242 2010-12-01 12:05

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Mara! Üdv a fórumon!

Szerintem is ez a két lehetõség van, amit Aiolosz írt! Persze, én csak a magam példájára hivatkozom most. Mikor szembesültem a Crohn betegséggel, szinte mindent elolvastam ami ezzel kapcsolatos. Mivel az én régebbi kiadású "Nagy egészségkönyv"-em alig írt valamit róla, a neten kellett kutakodnom. Majd, egy ismerõsöm ismerõse:)  kölcsönadta Kovács Ágota könyvét, és hamarosan sikerült is megvennem egy könyvesboltban. Ezt nem reklámnak szánom! De, ebben a könyvben érthetõen le van írva a két gyulladásos bélbetegség. Hogy miért is olvasgattam és keresgéltem annyit itt-ott a Crohn betegséggel kapcsolatosan? Azért, mert segíteni szerettem volna saját magamon! Persze, az ember hajlamos a legrosszabbakat kiolvasni mindenbõl, fõleg ha éppen nincsen jó passzban! De, a tudatlanság akkor sem mentesít, semmi alól! A gasztroenterológián kevés az orvos ideje, hogy mindent részletezzen, vagy akár étkezési tanácsadást folytasson. És más amit az orvos mond, és más amit magunk átélünk. Talán, azért is érzi úgy, pl. két betegtárs, ha összetalálkoznak (akár a gasztrón várakozva), hogy egy nyelvet beszélnek. Hangsúlyoznám,  hogy mindezek ellenére, nincs két egyforma eset, viszont a tapasztalatcsere sokat segíthet.
Elsõre persze, hogy megdöbbentõ és riasztó, amit hallunk és olvasunk. De, ha már minden eshetõséggel szembenézünk, eljön az a pont, amikor másképp látjuk az egészet, és nem a félelem lesz az uralkodó.
A fórumon csak azt olvasd, ami segítségedre lehet, ami elõbbre visz! Itt nem a riogatás a cél! Nem is kell mindent elolvasni (fõleg, ha rossz hatással van rád), csak ami az aktuális problémáddal összefügg. Itt mindenki "gyógyulni" szeretne és jobban lenni!:) Ennek a betegségnek a lefolyása hullámzó. Jó és rossz periódusok váltogathatják egymást. Léteznek, hosszú tünetmentes idõszakok. Az alapgyógyszereket azonban, tünetmentes idõszakban is ajánlatos szedni, és fontos a gasztroenterológussal való együttmûködés, és rendszeres kapcsolat.
Kívánom, hogy a lehetõ legkevesebb kellemetlenséget okozza neked ez a betegség (persze még hiányzik a pontos diagnózis, ha jól olvastam), és sok vidámságot kívánok Neked!

Szerkesztette: Marthuska (2010-12-01 13:36)

Nincs jelen

 

#243 2010-12-01 12:20

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Marthuska írta:

"Szia Mara! Üdv a fórumon!
Szerintem is ez a két lehetõség van, amit Aiolosz írt! Persze, én csak a magam példájára hivatkozom most...."

Marthuska..<kép> <kép><kép><kép><kép>
Amennyiben ez nem pozitív stimuláció, akkor faguriga legyek... <kép>

Nincs jelen

 

#244 2010-12-02 10:48

andy0111
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!nekem most olyan gondom lenne hogy egy hete a medrol adagom mellé bevezették az Imuran Gyógyszert!azota tök fura a vizeletem teljesen sárga meg a székletszámom is nött eggyel kettövel!ez elfog mulni?vagy volt aki hasonloan járt ezzel a gyógyszerrel?

Nincs jelen

 

#245 2010-12-02 10:58

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Andy0111! Nem lehet, hogy most lett a Medrol is csökkentve? Mert olyankor növekedhet a székletszám.
Nem tudom, hogy mi okozhatja a sárga színt? Nem eszel valami olyasmit, vagy szedsz valami vitamint, amit eddig nem szoktál?

Nincs jelen

 

#246 2010-12-02 11:15

andy0111
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Köszi a gyors hozzászolást!nem eszek semmi olyat!a medrolt nekem most öt naponta kell csökkentenem 2mg-vel!most 16gr-nál tartok!én sem tudom mitöl lehet ez!amugy azon gondolkodtam hogy az idö az nem befolyásolhatja a székletszámot?meg pár napja érzem hogy görcsöl az alhasam!nem fáj csak ilyen fura hangokat ad ki!ez is mitöl lehet?és még azt szeretném kérdezni hogy aktiv gyulladásom van most de szerencsére nem fáj semmim!ha nem leszek gyulladásba attól lehetnek fájdalmamim majd vagy rosszul létek?vagy akkor végképp tökéletesen fogom magam érezni?

Nincs jelen

 

#247 2010-12-02 11:32

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Andy0111! Vannak, akik ézékenyek az idõjárás változásaira, és gyulladásos bélbetegségben megnyilvánulhat a székletszám változásában is, de én azért nem fognám erre! Inkább a Medrol csökkentésével lehet ez összefüggésben, de mindenképp meg kell beszélni a gasztroenterológussal. Okozhat bélkutyorgást maga a gyulladásos bélbetegség. Nem kell ahhoz még gyulladásnak sem lenni. Szintén lehet görcsös fájdalom gyulladás nélkül is, ha érzékenyek a belek.
Ha nem lesz nálad gyulladás, persze,  hogy lehetsz teljesen tünetmentes! De a betegség természetébõl adódóan, idõnként kiújíthat, ezért kellenek az alapgyógyszerek. Tartsd a kapcsolatot az orvosoddal, és bízzál magadban! A sárga vizelet pedig önmagában nem jelent betegséget. Jelezheti, hogy mennyit iszunk naponta. Minél több folyadékot viszünk be, annál világosabb, és minél kevesebbet iszunk annál sötétebb sárga. De, sárgának kell lennie! Azért ajánlatos, az orvosoddal mindent megbeszélni!

Szerkesztette: Marthuska (2010-12-02 11:39)

Nincs jelen

 

#248 2010-12-02 11:59

andy0111
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Köszi marthuska te mindig megnyugtatsz!holnap megyek vérvételre majd beszélek a dokival hogy mi ez a egész!most olvasgattam a többi topikot és láttam olyan emberkékt hogy ök is chronbetegek és mégis isznak tejet!szerinted megprobáljak tejet inni?amugy ha valakinek valami nem jön be akkor a görcsök meddig tartanak?ha valami olyat eszik?napokig vagy csak addig amig kinem jön az a bizonyos kaja?annyira bátortalan vagyok!és annyi mindent olvas az ember én már eldönteni sem tudom mit tegyek de azt tudom hogy már nem akarok ezzel a betegséggel foglalkozni mert akkor az egész életem csak szenvedés meg félelem lenne!

Nincs jelen

 

#249 2010-12-02 12:32

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kedves Andy! Nem is szabad egyfolytában a betegséggel foglalkozni! Soha ne úgy tekints magadra mint egy beteg emberre! Ez egy állapot, amit lehet kezelni! A tej aktív idõszakban semmiképp nem ajánlott. Az orvosok egy része szerint nyugalmi idõszakban sem javasolt. Ennek ellenére több betegtárs tudja fogyasztani, és nem ront az állapotukon. Mikor már jól leszel, megpróbálhatod Te is. Mindent lehet enni, ami nem okoz panaszt. De, tudnod kell, hogy az arra érzékenyeknél (és nem is kell Crohn betegnek lenni hozzá) a tejtermékek okozhatnak görcsöket. Valamint a nehezebben emészthetõk (bab, borsó, lencse, kukorica, karalábé, káposzta,narancs, mogyoró stb.). De, itt is az egyéni érzékenység a meghatározó, és nem amit a könyvbõl kiolvasunk!
Nálam a görcsök a WC-re menetel elõtt szoktak lenni. Utána lenyugszik.
Enned-innod mindenképp kell, éspedig nem félelemmel! Zöldségeket, gyümölcsöket lehet hámozni, magozni, párolni, sütni, fõzni ha szükséges, ki hogyan bírja fogyasztani. Magoktól, durva rostoktól aktív szakaszban ajánlatos óvakodni. A többi az egyéni tûrõképességen múlik. 
Remélem a vérképpel is rendben lesz minden! Drukkolok Neked!

Szerkesztette: Marthuska (2010-12-02 12:54)

Nincs jelen

 

#250 2010-12-04 00:58

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Köszike a választ, nem-nem ijesztettél meg. Amúgy ha jobban megnézem itt a fórumon a legtöbb beteget nem is a gyulladással operálták meg, hanem inkább a szövõdményeik miatt került sor operációra(szûkület) és ez is akkor mikor már nagyon komoly volt nekik, Remélem érted mit akarok ezzel mondani. A gyulladt szakaszt ha kiveszik akkor mellette kiújulhat, ezért nincs értelme elkezdeni "szafdalni" az embert ezen a téren. Jó éjt neked, és kitartást! ;)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB