#251 2010-12-04 09:28

Auron
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Bordás. Van értelme a gyulladt beszûkült bélt eltávolítani.Gondolom nem szeretne senki bélelzáródással a sûrgõsségire kerülni!Roppant kellemetlen mikor elájul az ember a wc-én sajnos megtapasztaltam.Azt is gondolom nem akar itt senki hosszú ideig szteroidokat kapni mert akkor úgyjárhat mint én.Szürkehályog van mindkettõ szememen amit mûteni kell majd hamarosan ezen felül a szemem belsõ nyomásának értéke 19,0 ami zöldhályoghoz is közel van!Mindez ugyebár 30évesen.Elvileg van egy tályog is a hasamban amit szintén kikell venni.Ha nem mûtik az embert a szövõdményekre akár az életébe is kerülhet.Szeretném még felnevelni a fél éves és az 5 éves kislányomat!Ha kivesznek egy darabkát a beledböl nem feltétlenül fog visszatérni azon a szakaszon a betegség,de persze ez a valószínübb.Mindenesetre 5-10évig tünetmentessé válhatsz!

Nincs jelen

 

#252 2010-12-04 13:24

Auron
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Még egyenlõre nem.Most még vár rám 2 vizsgálat utána majd kiderül mivan.December 13.-án többet fogok tudni.
Most beültetnek majd nekem egy Crystal HD lencsét a szemembe ami 250ezer forint.Ezzel láthatok távolra és közelre jól egyaránt.Persze hogy a jó megoldásokat a TB nem támogatja.
Mondtam egyszer a dokimnak én soha nemfogom engedni a mûtétet ami a  beleimet illeti.
A válasza ez volt: Óriási tévedés fiatalember hogy ön azthiszi ebben a betegségben nemlehet meghalni.De lehet ezzel a betegségel élni akár 100 évig is.De ehez engednie kell hogy segítsünk.Ez megmaradt bennem nagyon.

Nincs jelen

 

#253 2010-12-04 14:08

Auron
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Visszaolvastam pár üzenetedet. Dr Miheller Pál szerintem az országban az egyik legjobb orvos de megmerem kockáztatni hogy õ a legjobb.Emberséges nagyon! Valahogy nála éreztem egyedül úgy mintha nem egy orvos ülne velem szemben hanem egy jó barát.Kovács Ágotánál is jobb szerintem.(Jártam nála is) Mivel visszaköltöztem Miskolcra így már nem hozzá járok kezelésekre.

Nincs jelen

 

#254 2010-12-04 16:49

Bögni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kedves Bordás,én ritkán vitatkozom, de most úgy érzem,el kell mondanom Neked, hogy itt sokunknak volt része életmentõ mûtétben, akár szûkület, akár gyulladás miatt, magyarul igenis van értelme elkezdeni a " szabdalást ", mert nem hinném, hogy van olyan ember, aki inkább belehal,minthogy megmûtsék. Az pedig, hogy a megmaradt részen valóban kiújul a betegség, egyáltalán nem biztos, nézd az én példámat, nekem csak a vastagbélcsonkban van jelen a betegség, a sztóma utáni bélszakasz teljesen ép és egészséges már két éve. Úgyhogy most Neked is elmondom azt, amit már sokaknak: az életemért a mûtét és a sztóma nem volt nagy ár...
Szép estét
Ági

Nincs jelen

 

#255 2010-12-04 18:35

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Bögni!
Bocsi, akkor rosszul tudtam, nem akarok vitatkozni, ti idõsebbek vagytok meg tapasztaltabbak, nektek már volt olyan szitu/kerültetek mûtét elé, hogy tudjátok mi is a helyzet. De csak maga a gyulladást is szokták mûteni? Nem amikor ebbõl kifolyólag vannak sipoly-tályog-szûkület?
Szép estét nektek! :)

Nincs jelen

 

#256 2010-12-04 18:39

Bögni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kedves Bordás, nem gond, csak gyûjtögesd az infókat:). Szerintem a gyulladásos területet csak akkor szokták mûteni, ha már visszafordíthatatlan bajt okozott a bélszakaszon. Az mondjuk tény, hogy az orvosok nem a mûtétet javasolják elõször, hanem mindenképpen gyógyszerekkel próbálják kezelni a helyzetet. Akkor van gáz, ha a beteg ezekre nem jól, vagy egyáltalán nem reagál. Meg az is biztató, hogy ezerrel folynak a kutatások, keresik a betegség okát, gyógymódját..remélhetõleg meg is fogják találni:).

Nincs jelen

 

#257 2010-12-04 20:36

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Bordás: Számolj azzal, hogy gyuladt idõszak alatt, Medrol mellett a szervezet megköti a vizet (mert kortikoszteroid ezt teszi ugye) így az okozhatja azt, hogy kicsit görcsösebb a bélmozgás, de a szükület sztem is kizárható. Ezeke a tünetek meg elmúlnak ha a gyulladás alábbhagy és a medrol is csökkentve lesz.
Fel a fejjel! :D

Nincs jelen

 

#258 2010-12-15 13:36

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!

Ma jutottam el odáig, hogy feladom. Idén háromszor mûtöttek, a beleim egy részén kivül a jobb petefészkem is repült, 4 hónapig ideiglenes sztómával éldegéltem, majd a harmadik mûtéttel zárták a sztómát szeptember 7-én. Novemberben voltam teljes labor kivizsgáláson, ami egész szép lett, de az ultrahang a bal alhasban fluidumot mutatott ki. Azóta nõgyógyászhoz járok kontrollra, és ezzel még nem is lenne bajom, DE: 8 évvel ezelõtt egy biciklitúra után lett egy szép kis tályogom a szebbik felemen ( nem a végbélnél), ami kifakadt magától, és amennyire tudott meggyógyult. Maradt egy 0,5 cm-es nyílás (valahol egy pici luk is lehet benne, de az nem látszik), de 6 éve semmit nem csinált, csak volt. Közben jártam kivizsgálásokra, colonoscopiára, CT-re..stb, ja és nõgyógyászatra. Senki nem törödött vele, pedig szóltam. Mivel senki sem törõdött vele, így pont a sebésznek nem szóltam róla, most már tudom, hogy ez hiba volt.
Most új nõgyógyászom van, elõször novemberben mentem hozzá, neki is elmondtam a fenti történetet, de ezzel õ sem csinált semmit, pedig szóltam neki, hogy mostanság valami pici szivárog belõle néha. Most hétfõn kellett újra mennem hozzá kontrollra, és én újra szóltam, hogy ezzel valami mostanság nem stimmel. Újra megnézte, és közölte, hogy minnél elõbb kérjek sebészeti konzultációt, mert õ nem tudja megállapítani, hogy hol lehet a másik vége (ebbõl gondolom, hogy sipoly, mert ki nem mondta senki), de akár a hasüregben is. Nem nagyon értettem a dolgot, mert az idei mûtéteknél olyan szinten nézték át a beleket, és mindent a hasüregben, hogy azt mondták ott semmi nem maradt bent, amin bármi pici elváltozást  is találtak. Tudom, hogy ennél erõsebbnek kellene lennem, de nekem így év végére elfogyott az erõm, kitartásom. Tényleg próbáltam végig bizakodni, de egyszrûen nincs nyugtom. Valamivel mindig orvoshoz kell járnom, most ugye mehetek újra sebészhez majd, de már a gasztroenterológusom közölte, hogy januárban kontroll colonoscópiát akar készíteni, természetesen elõtte megint labor, hasi uh, ja és a nõgyógyászhoz is vissza kell menni majd a sebész után. Most így átolvasva, látom szépen kinyavalyogtam magam, de annyira reménykedtem benne, hogy ha megmûtenek, akkor legalább picit újra normális életem lesz. Ehelyett szigorúbb diétát kell tartanom, mint a mûtét elõtt, egy mûtétbõl három lett, hol itt fáj, hol ott fáj, és ezek szerint még nincs vége...... Ne haragudjatok, nem akarok senki fárasztani a vergõdésemmel, csak most valahogy belefáradtam az egészbe. Végig az idei évben csak arra vágytam, hogy végre egy nyugodt karácsonyom legyen, de most megint ott tartok, ahol már 8 éve, két kivizsgálás között, bedarálva a rendszerbe. Bocsi a kesergésért, igyekszem összeszedni magam, de idén már több orvost, vizsgálatot nem szeretnék.... sõt, jövõre sem.

Nincs jelen

 

#259 2010-12-15 14:20

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Tim72 írta:

"...Bocsi a kesergésért, igyekszem összeszedni magam, de idén már több orvost, vizsgálatot nem szeretnék.... sõt, jövõre sem...."

Egy biztos, itt Rád senki sem fog haragudni, abban biztos lehetsz.... mivel segíteni én sem tudok, csak azt mondom, legalább írd ki magadból, ami kikívánkozik....
Amikor olvastalak, ismét szembesültem valamivel, amivel már nagyon sokszor, szóval azzal, hogy az én problémám a "szúnyog tökén a pattanás" kategória...
Még annyit, ha nem haragszol, virtuálisan megszorítom most a kezed.....és fel a fejjel...

Nincs jelen

 

#260 2010-12-15 14:45

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Timi72 az istenért fel ne add. Aki már ennyi mindenen átment, nem szabad, hogy magába roskadjon, ha a lelked hagyod összetörni, a tested sem fog meggyógyulni.Tudom, hogy nehéz, de próbáld megbeszélni magaddal, hogy valamiért ezt még meg kell tapasztalnod, át kell élned, de aztán megerõsödve ujra építheted magadat, az életedet.Lehet baromságnak tûnik, de így hidd el könnyebb túlélni a dolgokat lelki sérülés nélkül.Nem baj, ha "nyavalyogsz", az is segít, ha kibeszéled magadból.Sehol máshol, senki más nem ért meg olyan jól, mint itt bárki.Ne keseredj el kérlek, járd végig a számodra kijelölt utat, aztán ha a gondolataiddal is segítessz magadon, jön a jobb idõszak.Azért merem ezt itt így leírni, mert azt gondolom sokan megértik.Nekem így könnyebb.Hátha neked is segíthettem picit legalább és az sem baj, ha lesz aki a fentiekért kinevet.Most erõt, türelmet, kitartást és bátorságot kívánok neked. Fel a fejjel, lesz ez még jobb is.Üdv.
Még annyit, hogy aioloszhoz csatlakozva gondolatban én is megszorítom a kezed, mint sokan mások is. Érzed?

Szerkesztette: sibi (2010-12-15 14:50)

Nincs jelen

 

#261 2010-12-15 16:08

Zsuzskaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Elõttem már leírták a lényeget... Kitartást és erõt tudok csak kívánni,abban bízva hogy az együttérzés segíthet.Ennyi rossz után nehéz azt mondani az embernek hogy na jó..ezután már tuti jó lesz.de meg kell próbálni. :)

Zsu

Nincs jelen

 

#262 2010-12-15 16:20

mercy70
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Tim!A biológiai kezelés még nem jött szóba?Mert én is......hm......ugyanazzal a problémával küszködtem és amiatt kapom a Remicadet.Érdemes lenne kiharcolnod.

Nincs jelen

 

#263 2010-12-15 17:37

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!

Köszönöm a vigasztaló szavakat, tényleg jól estek! :)
Nem szoktam ennyire letörni, mint a bili füle, de az egész évem olyan volt, mint egy broiler csirkéé a vágóhídon....
8 éve mondogatom magamnak, hogy biztos van valami értelme ennek az egésznek, meg hogy ez az én utam, csak van benne valami értelem, de most valahogy értelmetlenné vált minden.

Még egyszer köszönöm a megértéseteket, én pedig újra megpróbálok felállni a ringben! :)

Nincs jelen

 

#264 2010-12-15 17:40

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia mercy70!

Biológiai kezelés eddig nem jött szóba, mert szükületeim is voltak, ezért nem is kaphattam. A mûtét óta annyira rosszul nem vagyok, ráadásul slusszpoéként ez a sipolyka 8 éve meg van, csak eddig senkit nem zavart.... mondjuk engem sem, mert nem csinált semmit. Hát, gondolom, ha sikerül kikeverednem az önsajnálatbõl, meg egy kicsit békén hagynának élni, akkor lenne erõm és energiám újra nekifutni a mostani helyzetnek!

Köszi! :)

Nincs jelen

 

#265 2010-12-15 17:46

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szorít, szorít!!!

Nincs jelen

 

#266 2010-12-16 06:11

Juni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

kedves Tim72!

a szûkületek miatt én sem kaphattam remicadet, de humirát igen. sipolyaim is voltak, és a szûkületek a humiránál nem kizáró tényezõ. kérdezz rá, nekem rengeteget használt.

veled érzek, hasonló cipõ. nagyon-nagyon szorítok! sok erõt és kitartást kívánok! fel a fejjel és lépj elõre egy nagyot!

Szerkesztette: Juni (2010-12-16 06:12)

Nincs jelen

 

#267 2010-12-16 06:56

mercy70
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Tim72!Én is beletörõdtem,hogy a szûkületeim miatt nem kaphatok biológiai kezelést.Aztán egyik napról a másikra jött a Remicade.Nekem nagyon bevált.

Nincs jelen

 

#268 2010-12-17 09:34

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Az a baj, hogy én abba kezdek beletörödni, hogy ennek a mókuskeréknek soha nem lesz vége. :( Most megyek és meglátogatom a Sipoly fórumot, hátha lesz valakinek valami ötletete, mert nekem jelenleg nincs. Egész évben annyira reménykedtem, hogy szép, nyugodalmas karácsonyom lesz idén, ha már ennyi mindenen túl vagyok..... helyette beszorultam a nõgyógyász-sebész-gasztroenterológus hármas közé, és újabb remek kivizsgálások igéretét hozza a Jézuska.... és még ki tudja milyen beavatkozásokat potyogtat rám a 2011.év!
Köszönöm mindenkinek a bátorítást, remélem valami jó is megtalál még idén, mert szükségem lenne valami kapaszkodóra az élethez. Valahogy tartani kellene tudnom magamat, hogy a családom karácsonyát ne rontsam el, így is elég nehéz évük volt miattam.... A bilológiai kezelést majd megkérdezem, de eddig sem sikerült a gasztrós dokimat izgalomba hoznom ezzel a témával, pedig õ a már a második orvosom a 8 év alatt. Az elsõ doki sem ajánlotta nekem. Ez is milyen mókás, az elsõ dokim az a laza tipus volt, a mostani meg az a túl analizáló. Hát egyik sem jó, valahol a középút lenne a megfelelõ. Még azt sem tudom, hogy melyik orvoshoz menjek elõbb, mert a nõgyógyász szerint a sebészhez, a gasztrós szerint meg hozzá, a sebész fusson külön körön. Nekem meg lassan nem lesz munkahelyem, ha így folynak tovább a dolgok. Így is rendesek voltak, hiszen félévig voltam betegállományban az idén, nem lepõdtem volna meg, ha megszabadultak volna tölem. Na nem rontom tovább a karácsonyi hangulatotokat, ennyi elég volt ebbõl. Még egyszer köszönöm az együttérzésetket!

Nincs jelen

 

#269 2011-01-21 19:20

Kujak
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok van itt valaki?

Nincs jelen

 

#270 2011-01-21 19:31

Kujak
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Ma regeltem be, még teljesen új vagyok.
2007-ben állapították meg a cholitist. Elõtte is volt, de nem volt soha olyan erõs, mint akkor. 6 hét alatt 25 kg-ot leadtam. Teljesen kétségbe estem akkor, mert azt hittem daganat okozza.
Azóta hol jobb, hol rosszabb. 2008-ban és 2009-ben kétszer lángolt fel tavasszal és õsszel.
A tünetek haspuffadás, bélzörgés, hasmenések. Beöntéssel, Xalazinnal, a hasmenést Bolussal tartottuk karban.
Az idén (2010) tavasz óta folyamatosan meg vannak a tünetek, ami szinte minden napos vérzéssel párosul.
A gasztrós orvos hétfõn végzi a tükrözést. Én egyértelmûen úgy érzem rosszabbodott az állapotom.
A 2008-as tükrözésnél a vastagbél 40-70 cm közötti szakasza volt gyulladt.
Szerintetek mi okozza a mindennapos vérzést?

Nincs jelen

 

#271 2011-01-21 19:40

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kujak! Hétfõn a tükrözésnél minden kiderül. Gondolom, hogy csináltak vérképet is, de én arra tippelnék, hogy a napi rendszerességû vérzést az aktív colitis okozza. Reméljük, hogy megtalálják a jó gyógyszert, a megfelelõ gyógykezelést neked. Egyébként üdv a klubban, olvasgass és kérdezz, ha valami nem tiszta. Itt mindig lesz valaki, aki válaszol neked. Fel a fejjel és számolj be a vizsgálati eredményekrõl!

Nincs jelen

 

#272 2011-01-21 19:49

Kujak
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Köszi a gyors választ-vigaszt :)
A vérvétel nem mutat daganatos betegségre....

Nincs jelen

 

#273 2011-01-21 20:17

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kujak! Néztek Tumor-markereket is a vérvételen? Reméljük, hogy nem tartasz még a ráknál, a vér nem feltétlenül azt mutatja, én inkább az aktív colitist tartom reálisnak, de feltétlenül kezelni kell, hogy ne legyen rossz a vége.

Nincs jelen

 

#274 2011-01-23 10:16

Kujak
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Nem tudom mit néztek.
A vejem ápoló a kórházban és prosztata gondjaim miatt néztem a vérben rákszûrést.
Hogy ez a vastagbéldaganatot is mutatja-e nem tudom...

Nincs jelen

 

#275 2011-01-24 19:50

Kujak
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

:) :) Ma voltam tükin, félelmem alaptalan volt, nincs dagi :)

:( Csak ez a kólika vagy mifene :(

Szerkesztette: Kujak (2011-01-24 19:51)

Nincs jelen

 

#276 2011-01-24 20:22

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kujak, akkor ez azért jobb, mint amire számítottál. Jobbulást Neked (is)!!!

Nincs jelen

 

#277 2011-01-25 08:14

stefike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Tim! Sok kitartást kívánok.Sajnos mi is át éljük ugyan ezt. mivel én csak közvetve vagyok érintett.Nekem a fiam beteg nála két éve diagnosztizálták a betegséget.Van sipolya is meg crohn beteg.Sipolyát kétszer mûtötték nyáron fogják harmadszor.szegényem már nagyon kivan é meg attol vagyok ki,hogy nem tudok rajta segíteni.Szeretném kérdezni,hogy pesten nem tudtok egy jó belgyógyászt mert kiesünk már a gyerekosztályról igy egy felnõtt szakorvost keresek.Elõre is köszönöm a segítséget.

Nincs jelen

 

#278 2011-01-28 09:05

Kujak
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Stefike!

Szerintem az orvost keresek rovatban tedd fel ezt a kérdést, illetve ott olvasva lehet már meg is találod... :)
Jó bulást mindenkinek :)

Nincs jelen

 

#279 2011-01-28 17:13

Lonni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Mikortól féljek a kiszáradástól, vagy vérvesztességtõl? Színte óránként megyek, és mindig jön vér is, étvágyam meg van, és iszom is. Hányni nem hányok

Nincs jelen

 

#280 2011-01-28 20:56

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Lonni!
Ha étvágy van akkor olyannyira nagy gáz nincs. Inni iszol úgyhogy kiszáradni nem fogsz. Ha végbélen keresztül nagy mennyiségû vér ürül/távozik, és ájulásérzeted van, netán elájulsz az azt jelzi, hogy sok vért vesztettél ugyebár, de akkor sürgõsen kórházba kell menni- mentõt hívni, és ott bent vérátömlesztést fognak csinálni. De hangsúlyozom:
SOK-SOK VÉRNEK KELL AHHOZ ÜRÜLNIE! Ettõl pedig szerintem távol vagy mint...
Üdv!

Nincs jelen

 

#281 2011-01-29 12:25

Lonni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Nagyon köszönöm. Asszony faggat mindig, mert óránként mentem ki, de most ritkultak a járatok, kezd hatni a gyógyszer.

Nincs jelen

 

#282 2011-03-08 11:37

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!

Ma megyek a sebészhez, hogy döntse el, a sipolyomat mûthetõnek ítéli-e (és melyik sebész nem itélné annak), vagy praktikusabbanak látja-e a biológiai kezelést. Mit mondjak repessek az örömtõl, hogy megint nyakig bennem lesz..... Imádom a végbélvizsgálatokat, ráadásul nekem eddig is heges és szûk volt a bélésem azon része, szóval egy élmény lesz, de legalább már ne találna semmi újabb vackot. Na mondjuk erre is kicsi az esély, mert mikor Reparonnal kezelgetem magam, akkor még én is érzem, hogy valami nem az igazi odalent. Szeretném megkérdezi, hogy tudna esetleg valaki olyan pszichiátert, pszichológust, csodatevõt, lelki gurut ajánlani, aki tényleg jó, mert lassan elnyel a pánik. Lehet, hogy az orvost keredek topicba illene a hozzászólásom, de ott leginkább belgyógyászt, gasztróst, vagy sebészt keresgetünk. Köszönöm a segítséget! :)

Nincs jelen

 

#283 2011-03-21 13:11

szliva
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok.

14.-Én Megyek PezsgÖkupos VÉgbÉltÜkrÖzÉsre.mÁr 1-Éve Voltam Ilyenen,meg AltatÁsos VastagbÉl TÜkrÖzÉsen.
Mivel Sajnos Az Elmult FÉl Évbe TÖbbszÖr Begyulladtam,orvosom Mondta,hogy MuszÁj Lenne MÁr MegvizsgÁlnija.
KÉrdÉsem FelÉtek,hogy Szerintetek Van Értelme A Sima VÉgbÉltÜkrÖzÉsnek Amit Max 20cm-ig VÉgeznek,vagy Jobb Lett Volna Megint Az AltatÁsos VastagbÉl TÜkrÖzÉs?
Kicsit Elbizonytalanodtam,hogy Lehet Jobb Lett Volna AltatÁsban Teljesen ÁtnÉzetnem Magam.

Mindenkinek SzÉp Napot!

Szliva

Nincs jelen

 

#284 2011-04-01 12:44

NorthWaves
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!

Új versenyzõ vagyok a rajtnál! Nálam egy kicsit más a helyzet mint a visszaolvasott hozzászólások zöménél. Nekem gyerekkorom óta hasfájásom van, és gyaníthatóan a pszichés faktor okozta a további erõsebb gyulladásos tüneteket. Én urológiáról lettem most célzottabban gasztróra küldve, a prosztata gyulladását gyakran okozza vékonybél gyulladás. Fogyogatok, ill nem tudok hízni. Fáradékonyság, néha erõs hasi fájdalmak. Orvosi vélemények annyira eltérõek, a vizsgálati módszereket tekintve hogy ember legyen a talpán aki kiigazodik rajta. Az ultrahangos dokim szerint mivel ilyen vékony vagyok, lát mindent ne menjek béltükrözésre, az sem lát mindent és még a csövet sem tudják rendesen tolni. ( tény, 2005-ben átéltem:-) A vékonybelet nem tudom hogy nézik meg, max képalkotó eljárással, de az sem 100% eredmény. Az ultrahang szerint a vékonybélgyulladásom hangsúlyos. Kiváncsi vagyok merre visz az utam, mi lesz a diagnózis, miben látják a megváltást. 6 féle gyógyszerben? Én aligha. Személy szerint most bármit is állapítanak meg, én nem mûttetem magamat. Ez ilyen értelmetlen tûzoltás szerintem.
Elõször is nem tudják a gyulladások okát. Orvosi tény. - Persze hogy nem mert pszichés - Ezek a fajta betegségek, egy fajta ember típusra jellemzõek. Ezek a bélbetegségek a szorongó, kételkedõ, útkeresõ, önmagát nehezen elfogadó, a világban helyét nehezen találó, párkapcsolati problémákkal küzdõ emberek sajátja. És azoké, akik nem merik felvállalni ha gond van, és elfojtják. Lenyelik! ez pedig bent megemészthetetlen! lesz. Azért merem ezeket leírni, mert énis ilyen vagyok részben. Ergo ha kivágnak mondjuk 30cm-t semmi nem garantálja hogy a többi nem gyullad be újra. Mindig eszembe jut egy volt úszómester kollégám, aki olyan vékonybélgyulladással küzdött, hogy néha felkelni nem bírt. Lefogyott, stb. Neki is vágni akartak. De a dietetikus barátnõje segített ezt étrenddel átvészelni. Ami a legfontosabb, : - ne legyen betegségtudatunk! Buddhista vagyok, a meditáció, és nadizás mindennapi tevékenységem. Ami a tudat tárgya az kap energiát, tehát amire gondolsz oda megy a prána. Ne erõsítsd a betegséget! Fogadd el! az állapotodat, és ne küzdj ellene, mert ez is erõsíti. Nem kell beletörõdni, gondolkodj pozitívan, ne foglalkozz azzal hová mi szúrt, meg görcsölt, stb. Találj hobbit, foglalkozz azzal ami örömet okoz, boldogságérzetet ad. Ha érdekel titeket, leírok röviden 1-2 módszert arra hogyan legyél pszichésen erõsebb. A test úgyis követi.
Étkezésben nálam ami tapasztalat szerint nem megy - túl fûszeres, paradicsomos, kemény sajtok, tej, élesztõs pékáruk. Húst eleve nem eszem. A rostdús ételekkel nincs bajom, pl. a káposztát nagyon kívánom, a sárgaborsó sem okoz semmi extra tünetet.
Végül jógamesteremet idézem, aki egyszer mikor nagyon szarul voltam, és úgy mentem jógázni, azt mondta 3 lehetõség van. Vagy halálos beteg vagy, akkor ez van ezért minek aggódsz. Ha nem vagy halálos beteg, de életed végéig fájdalmakkal kell élned, akkor ez van, nem kell parázni,meg pánikolni. Ha meg egyik sem az a legjobb:-)
Egyszer mind meghalunk, és soha nem tudjuk elõre mikor. Ezért minden pillanatban keresd a saját egyensúlyodat, keresd ami értékes, és széppé teszi az életedet. szard le a betegséget, ne adj erõt neki. Ha meg kell halni, akkor lásd feljebb.

Gyógyulást, és derût kivánok mindenkinek, ha van kérdés, vagy komment, vagy bármi szívesen látom. Köszönettel, Gábor

Nincs jelen

 

#285 2011-04-01 13:29

Margóci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kedves Gábor!
Nekem kérdésem egyáltalán nincs hozzád, viszont hozzászólni valóm lenne a fentebb leírtakhoz. Részben egyet értek veled, részben meg nagyon nem.
Amiben egyet értek, hogy keressük a pozitívat meg a szépet és a jót. Szerintem ez szinte mindenkinél megtörténik egy idõ után miután feldolgozta a dolgot (legalábbis a legtöbb "fórumlakónál" ezt látom). Mindenki a saját maga módján oldja ezt meg, van aki hittel, van aki meg saját magában hisz. Ez oké. Viszont, nem értek egyet azzal, hogy ez egyértelmûen lelki eredetû pszichés betegség. Inkább azt mondanám, hogy van egy ilyen ága is. Ok-okozati összefüggés oké, ezt is értem. Lelki problémák, párkapcsolat, munkahely, ez is rendben van. Megdobhatja a már meglévõ dolgot. Viszont, én azt szeretném tudni, hogy egy 6 hónapos pici babának, akinek ugye lássuk be nincs munkahelyi gondja és nincs párkapcsolati problémája sem, vajon miért van az egész vékonybele begyulladva, és miért tudták nála a Crohnt diagnosztizálni??? Mert én ismerek ilyent is... sajnos. Szóval akkor neki hol az a lelki probléma amirõl beszéltél?
Egyáltalán nem a "lelkisérültek", és ezt a szót most nem a negatív értelmében használom, betegsége ez!!! Ez sehol nincs leírva. Egy csomó olyan embernél is diagnosztizálják akinek boldog élete van, jó munkahelye stb. stb.
Engem már mûtöttek, és igenis határozottan állítom, hogy jobban lettem! Nem vagyok csont meg a bõr, nem vagyok olyan rosszul, mint a mûtétet megelõzõ idõszakban. Abban igazad van, hogy nem garantálja senki, hogy egy elsõ mûtétet nem követ egy második meg egy harmadik... Nincs rá garancia.. Viszont ha pl. perforáció következik be, csak azért mert nem vagyunk hajlandóak kés alá feküdni, hát az nem tudom mennyivel lesz jobb  helyzet. Ahelyett hogy a beteg szakaszt eltávolítsák... Nem mindenki olyan szerencsés, hogy megússza mûtét nélkül. Persze az lenne a legjobb ha elkerülhetõ lehetne, de sajnos ez állapot- és személyfüggõ. Én ismerek olyant aki 10-20 éve gyógyszerekkel éldegél és ismerek olyant is akit kb. 13 év alatt 2 esetben is mûtöttek (ez utóbbi én lennék). Mégsem bántam meg egyiket sem, sõt... Ha megbízol az orvosodban vakon, és õ indokoltnak látja a mûtétet ami már a legvégsõ megoldás ezeknél a betegségeknél, akkor szerintem nem túl szerencsés visszautasítani azt, de persze ezt mindenki maga ítéli meg a saját maga állapotát mérlegelve.
Hát elsõ körben csak ennyit szerettem volna. Szép napot! Margó.

Szerkesztette: Margóci (2011-04-01 15:55)

Nincs jelen

 

#286 2011-04-01 21:48

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok! Nem a vita kedvéért, de én meg egyetértek Gáborral.
A hat hónapos kisbabának - meg általában a kisgyermekeknek - egyetlen gondjuk lehet, hogy átveszik a család, talán elsõsorban az anya elfojtásait, frusztrációit. Nem bántólag írom ezt, még mielõtt bárki azt gondolná. Nekem a két gyermekem olyan hihetetlen (és kegyetlen) önismereti tanfolyamra járat, hogy elmondani nem tudom. Amikor igyekszem elfojtani rossz gondolatokat, a lányom hangosan ugyanabban a pillanatban kimondja. És ez nem véletlen.
A kezelést visszautasítani szerintem sem kell, mert azt nem éri meg, hogy végzetes dolog történjen! Kívánok mindenkinek tünetmentes széspséges tavaszt,nyárt és õszt meg telet, meg éveket :)

Nincs jelen

 

#287 2011-04-01 22:02

Margóci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Ede, itt biztos hogy nem lesz vita. :) Csak én tudom, hogy ennek a babának akirõl én írtam a szülei teljes harmóniában és boldogságban élnek az élet minden területén.. Szóval emiatt nem értek egyet. Persze ahány emberke annyi vélemény, ez tiszteletben is kell tartani. :) Szép álmokat mindenkinek! :)

Szerkesztette: Margóci (2011-04-01 22:04)

Nincs jelen

 

#288 2011-04-02 09:25

Hancsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy a vékonybél a és vastagbél találkozásánál 3-4 mm-es bélfal vastagodás az nem annyira komoly? és mért van az, hogy nincs aktív szakaszában a crohn, de bélvastagodás van? én eddig azt hittem, hogy ez cask aktív szakaszban van,
köszi
H

Nincs jelen

 

#289 2011-04-02 14:56

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia Hancsi! A Crohn márcsak egy ilyen alattomos betegség!  Lehet, hogy az aktív szakasz már korábban lezajlott. A vérkép nincs mindig arányban azzal, hogy mi is zajlik belül. Nem tudom, hogy 3-4 mm bélfalvastagodás mennyire komoly. Ha azt veszem, hogy most nyugalomban van a betegséged, akkor nem annyira. Ebben a kérdésben az orvosod véleménye a mérvadó!

Nincs jelen

 

#290 2011-04-07 10:21

kicsikatica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok :)

Tegnap regisztráltam de már most nagyon megtetszettt a fórum.Nagyon segítõkész és összetartó csapat ez az egész.Én 19 éves 3 éve crohn beteg vagyok.Néha nekem is nagyon nehéz tud lenni ez a betegség de van egy ismerõsöm, Noémi akinek még inkább az.Õ 16 éves és még elég új a dologban/bár a tünetei már 2 éve megvannak/.Noémi nyitott nemrég egy blogot és arra szeretnélek kérni Titeket hogy a van idõtök néha látogassátok azt az oldalt is mert szerintem így nagyon sokat tudnánk segíteni Neki.

A blog címe:www.crohnos.blogol.hu

Az õ nevében is köszönöm :) :) :)

Nincs jelen

 

#291 2011-04-07 10:30

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

kicsikatica! Ez mind nagyon szép és nagyon jó. De a bloggal nem tudok én mit kezdeni. Se belépni, se regisztrálni, se válaszolni nem lehet. Ezért azt javaslom, hogy szólj a barátnõdnek is, hogy regisztráljon ide, olvasson minket és ha kérdése, kérése, megosztható tapasztalata van, írjon itt nekünk. Mindig lesz itt valaki, aki beszélget, válaszol neki. Van egy chat is.

Nincs jelen

 

#292 2011-04-07 11:14

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Szia kedves kicsikatica! :)

Elõször is nagyon nagy szeretettel köszöntelek/tünk itt a fórumon! :)
Valóban jó kis csapat van itt... én-el teljesen egyet értek, hívd ide a barátnõd és akkor õ is megtud itt egy és mást...
Mindig lesz valaki aki segítsen/válaszoljon neki.
Csodaszép napot kívánok mindenkinek! :)

Nincs jelen

 

#293 2011-04-08 10:10

kicsikatica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Bordás :) Nagyon kedves amit írtál :)
Én-nek igaza van,én is sokkal jobb ötletnek tartom a fórumot mint a blogot,majd megpróbálom ide "terelni".
Azért köszi hogy ránéztetek és írtatok is páran Neki :)
Mindenkinek szép napot :)

Nincs jelen

 

#294 2011-04-08 14:03

Sztundi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Sziasztok! Van valakinek tapasztalata, hogy a Szent Imre kórházban hogy végzik a CT enterographiát? Kell elõtte hashajtást, vagy más elõkészítést végezni? És hogy történik a vizsgálat, mennyi idõt vesz igénybe? És fáj??? Még csak alulról vizsgáltak (colonoscopia), de az nagyon fájt. :(

Szerkesztette: Sztundi (2011-04-08 14:04)

Nincs jelen

 

#295 2011-04-30 11:55

Shikaritr
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Helósztok! 19 éves vagyok 10 éve 12 éves koromban derült ki a crohn betegségem.Azóta pentassát szedtem.Azt sem tudtam,hogy fel lángol a betegségem,vagy hogy milyen tünetei vannak ennek a betegségnek.Az elmúlt 1 évben iszonyatos fájdalmak kínoznak.székletem,étvágyam nincs.jobb oldalt felpuffad a hasam és pár másodpercre rá irtó nagy fájdalom utánna a puffadás elillan.ez még nem is zavarna csak a gond az hogy kb 5-8 percenként ez ismétlõdik.a korhazba irtak fel medrolt,kliont es megemeltek a pentassat. Az rendbetett mar masnapra.Most azonban 3 hete itthon fekszem,korhazba nem fektetnek be,azt momdjak ez a betegséggel jár.Ezek a fajdalmak eszmeletlenek.soha nem volt bajom a crohnomal,nem tudom mi ez,mi all a hata mogott amiota megmutottek soha de soha nem fajt.lehet,hogy sokat stresszelek vagy én nem tudom,de amikor mar semmi nem hat,akkor nem tudom,mihez,vagy kihez forduljak.volt már nektek is ilyen? A valaszokat elore is koszonom.

Nincs jelen

 

#296 2011-04-30 13:39

Margóci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Shikaritr
Sajnálom, hogy fellángolt a crohnod, de azért meglepõdve olvastam írásod. Kicsit furának és felelõtlenségnek tartom, hogy 19 évesen téged ennyire nem érdekelt ez az egész, hogy azt sem tudtad mivel jár ez a betegség, még akkor is ha évekig tünetmentes voltál. Nem olvastál utána, stb. Ez szerintem egy nagyon nagy hiányosság, mert lehet, hogy ha tájékozódsz alaposan akkor sok fájdalomtól megkímélhetted volna magad. Persze 12 évesen még gyerekként más a helyzet, na de lássuk be 19 évesen azért már vagy elég felnõtt ezekhez a dolgokhoz.
Furcsa az is, hogy nem fektetnek kórházba. Azért ha valakinek ekkora fájdalmai vannak és ilyen gyakorisággal mint neked, akkor az esetek 99%-ban irány a belgyógyászat minimum 1 hétre. Nem értem a kezelõorvosodat... Én a helyedben bemennék és igenis kiharcolnék magamnak valami normálisabb szintû ellátást (vagy egy lelkiismeretesebb orvost), mert ez így elég rizikós. Az szép és jó, hogy emeltek a gyógyszeradagodon, de önmagában ez nem minden esetben jelent hatásos megoldást. Bár ez csak az én laikus véleményem 14 év után...
Javaslom neked, hogy minél elõbb kezdj el tájékozódni a betegséggel kapcsolatban, ha az állapotod lehetõvé teszi. Ezen a fórumon minden kérdésedre megkapod a választ a megfelelõ topikban.
A stresszt próbáld a lehetõ legminimálisabbra csökkenteni. És kérdésedre válaszolva, nekem személy szerint ennyire erõs tüneteim nem voltak, pedig már kétszer mûtöttek. Soha nem hagytuk idáig elfajulni a dolgokat.
Mielõbbi jobbulást kívánok neked!!!

Szerkesztette: Margóci (2011-04-30 13:41)

Nincs jelen

 

#297 2011-04-30 14:23

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Shikaritr írta:

"..amikor mar semmi nem hat,akkor nem tudom,mihez,vagy kihez forduljak.volt már nektek is ilyen? A valaszokat elore is koszonom...."

Hallgass Margócira és tanuld meg,  igazán csak magadra számíthatsz....tudom, ez nagyon keményen hangzik, de hidd el, igaz...ja, láthatod, itt kapsz segítséget, legalább egy tanács erejéig...

Nincs jelen

 

#298 2011-04-30 14:28

Shikaritr
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Köszi.most ittam cickafark teát, valamivrl jobb.Igazából tudtam nagy vázlatokban mi ez a betegség,de nem törõdtem vele.A fellángolás számomra annyiban nyilvánult meg,hogy hánytam néha és ennyi.de ez ami az elmúlt fél évben történik velem ez borzalmas.Bármit megennék meg innék csak jobban legyek.Sajnos csak ez a kórház van.Hiába mondjuk,hogy tartsanal bent vizsgáljanak ki,semmi.Ez a betegségemmel jár és még egy hónapig így leszrek.jött a válasz a dokitól.Csütörtökön kolonoszkópia,addig meg is halhatnék az orvosoktól.sajnos.

Nincs jelen

 

#299 2011-04-30 15:20

Margóci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Shikaritr
Én csak azt nem értem, hogy miért nem törõdtél eddig a dologgal. Én is 13 éves voltam kb. mikor kiderült a Crohn, én sem fogtam úgy fel mint a mai eszemmel, de helyettem ott voltak a szüleim, akiknek minden célja az volt, hogy a lehetõ legjobb kezekbe kerüljek, és vigyáztak rám magam helyett is. Ez egy szülõ dolga. Hogy megvédje a gyerekét és gondoskodjon róla ha úgy adódik, pl egy ilyen helyzetben. Nyilván ma már 27 évesen ez változott valamennyit, de még most is ha kontrollra megyek, soha nem egyedül, valaki mindig van mellettem, és nem azért mert kérem vagy mert félek, hanem mert ez a szülõ, az anya! Ne érts félre, én nem akarok ítélkezni és nincs is jogom hozzá, csak a véleményemet írom le. Bocs, ha kicsit nyersnek tûnik, de tényleg nem értem, lehet azért mert nálunk ez másként zajlott le annó és elképzelhetetlen számomra a te eseted.
Ha nincs más kórház a környékeden akkor igenis menni kell messzebb. Az egészség mindent megér!
Az a baj, hogy beláttad, most hogy nagy a baj már megtennél bármit. :( Sajna így kellett volna látni a dolgokat nyugalmi idõszakban is, ahelyett hogy nem törõdsz vele. Biztos vagyok benne hogy akkor sok minden másként történik.
Remélem a kolonoszkópia többet mutat majd!

Szerkesztette: Margóci (2011-04-30 15:22)

Nincs jelen

 

#300 2011-04-30 15:22

Deart1
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Félelmek

Kedves Shikaritr!
Ha ennyire rosszul vagy akkor tényleg kórházban a helyed..A tüneteidbõl ítélve nekem szûkület gyanús vagy(persze ne legyen igazam.)
Nekem hatalmas fájdalmaim voltak amikor szûkületem lett.Evés után 2-3 órával azt hittem sokszor elpatkolok.Akkor ért ugyanis a kaja a vékonybél utolsó szakaszára ahol  30 cm-es szûkületem volt).Még loccsanás hangot is hallottam.Engem sem akartak kivizsgálni mondván tûrjek...
Akkor az egyik orvos azt javasolta,hogy a következõ ilyen nagyfokú fájdalomnál menjek be a sürgõsségire ott azonnal bent fognak és akkor 1 hét alatt mindent ki is vizsgálnak.Ne várj arra,hogy beutaljanak,mert az olyan lassan megy.Ez a betegség nem játék!De jól kezelhetõ..Fel a fejjel :)!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB