Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#101 2010-10-22 18:31

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Köszönöm szépen, akkor holnap irány a pince :) ( úgyis le kell vinnem a kint maradt társulat többi tagját is, mivel nálunk hajnalban már enyhén fagy ).

Nincs jelen

 

#102 2010-10-23 09:04

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Ma reggel a kis kosztos madárkáim megjelentek az etetőkön. Ha ilyen marad az idő - itt konkrétan 3 fok van -, akkor az eddigi gyakorlattal ellentétben előrébb fogom hozni az etetés megkezdését. Amióta etetem őket, azóta alkalmazkodom hozzájuk, mert ha megjelennek a kertben, akkor jelzik, hogy a természetben fogyóban az élelem, lassan itt a kiegészítés ideje:).
Van rajtam kívül valaki, aki szintén eteti telente a madárkákat?
Szép napot ( csakazértis:) )!

Nincs jelen

 

#103 2010-10-23 20:48

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Ági, de jó, hogy újra aktív vagy:). És tényleg szép nap lett. Nemrégen értünk haza Nagymarosról, felmásztunk a gyerekekkel a Duna felett látható barlangokhoz, épp hogy kiértünk az erdőből és teljesen ránk sötétedett.
Én tavaly próbáltam etetni madarakat, de nem jött be, béna kis házat vettem és nem szálltak rá, na, de majd az idén! Nagyon jól nézel ki a képen!!!!
Puszihegyek! E

Nincs jelen

 

#104 2010-10-24 07:44

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Szia Edit:)! De jó, hogy így örülsz nekem:D! Köszi:)!

Jó kis kirándulás lehetett..errefelé nem volt valami szép idő, én a kertben bogarásztam, most már tényleg csak a leanderek vannak hátra..ugyanis tegnap reggelre minden növény elfagyott:(. Én, a nagy megmentő, rohantam ezerrel, vittem őket a pincébe, mert hát ugye nehogy már fázzanak szegények:)..
A madáretetés szerintem nem az etetőn múlik. Mikor ideköltöztünk - illetve még csak hordtuk a cuccokat - az első dolgom volt kiakasztani két félbevágott üdítős flakont tele mindenféle magokkal, és egy-két napon belül tele volt a kert madarakkal. Azóta 2-3-szor cserélve lettek az etetők, olyankor egy-két napig kis bizonytalankodás van a pindurkák részéről, de hát az éhség nagy úr...ha javasolhatom, akkor " csalinak " használj cinkegolyót, jó sokat( bármelyik nagyobb áruházban lehet kapni ), mert azt nagyon szeretik, és ugyanakkor tedd ki nekik az eleséget is, szerintem nem fogják kihagyni. Az etetőnél az a lényeg, hogy peremes legyen, hogy a magok ne szóródhassanak szét, és legyen teteje is, hogy védve legyen a csapadéktól.  Még az is lehet, hogy úgy jársz, mint én, lassan a két etető már nem elég:)... Ha ma eljutok boltba, beszerzem nekik a kaját, mert már nagyon kérik. Ülnek az üres etetőben, és hangosan méltatlankodnak annak ürességén:)..

Köszi a bókot a képről ( ezen is van ám motor, mégpedig a sajátom, de ennyien nem fértünk el a képen:) ). Ez a műtétem előtt 3 hónappal készült..azóta hozzá lehet adni + fél méter hajat, meg jó pár kilót:D .

Puszi!!!

Nincs jelen

 

#105 2010-10-24 18:31

Zsuzsika
Tag

Re: Kertészkedés

Lányok, úgy tudom, ha valaki elkezdi etetni a madarakat, nem szabad abbahagyni, egész télen folytatni kell, mert utána már nem keresnek a természetben, csak várnak, várnak az etetőnél, és esetleg éppen azért hullanak el, mert az etetés nem folyamatos. Ti ezt biztosan tudjátok és jó gazdák vagytok...
Üdv.: Zs.

Nincs jelen

 

#106 2010-10-25 08:09

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Zsuzsika,ez így van, én egészen márciusig etetem őket, és bevallom, nagyon szeretem csinálni:). Ami nagyon érdekes számomra, az az, hogy évek óta rendszeresen mindig megjelennek, tudják, hogy itt jó dolguk van:). Márciustól pedig fürdőt és vizet kapnak, úgyhogy itt egész évben hatalmas madársereg zsinatol a kertben:). Nagyon szeretem őket:)...
Szép napot!

Nincs jelen

 

#107 2010-10-30 09:19

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Ismét egy új madárfajjal bővült a kis csapatom:). Tavaly előtt verebek és cinkék voltak, tavaly csatlakoztak hozzájuk a tengelicek, tegnap pedig megjelentek a csuszkák is:).
Lehet hogy hosszú telet jeleznek:(?
Mindegy. Akkor is szeretem őket:).

Szép napot Mindenkinek:)!

Nincs jelen

 

#108 2010-11-06 08:34

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Elhatároztam, hogy tavasszal nagy fába vágom a fejszémet:), sziklakertet fogok építeni. Minden ezzel kapcsolatos tanácsot szívesen fogadok:).
Használjátok ki ezt a szép napot:)

Ági

Nincs jelen

 

#109 2010-11-06 20:54

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Ági, tök jó, hogy ennyire készülsz.:)
Én nem vagyok tapasztalt ezügyben, de szívesen olvasom majd, hogy Te hogyan haladsz:).
E

Nincs jelen

 

#110 2010-11-08 08:44

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Rendben, majd megpróbálom képekkel is illusztrálni a dolgot:).
Puszi!

Nincs jelen

 

#111 2010-11-11 09:01

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Lenne egy kérdésem: két éve lakik a kertemben egy hatalmas, közel egy méteres agave, aki a teleket a pincében tölti. Idén tavasszal sok picinye volt, amiket szépen " leoperáltam " róla, és külön elültetgettem. Szépen meg is maradtak, sokat elajándékoztam, de hárman még mindig megvannak, őket szeretném ugyanolyan nagyra nevelni, mint a mamájukat. Viszont egyet szívesen behoznék a lakásba is, mert egy nagyon mutatós növény, csak nem tudom, hogy a kerti lét után kibírná-e a benti körülményeket. Szerintetek?
Szép napot
Ági

Nincs jelen

 

#112 2010-11-12 14:29

Zsuzskaa
Tag

Re: Kertészkedés

szia,

"Az agávék napfény és melegigényes növények, legjobb helyük a kertben vagy napos teraszon van. A nagyobb növényeket állítsuk olyan helyre, ahol díszítő hatásuk leginkább érvényesül. Tavasztól őszig rendszeresen, de ne túl bőségesen öntözzük őket. A fiatal, vagy kistermetű növényeket lakásban, ablak közelében is tarthatjuk.

Élőhelyükön az agávék szélsőséges időjárási körülmények között élnek. Nappal elviselik a tűző napsütést, forróságot, éjszaka pedig akár a -8°C fokos fagyokat. Hazánkban ne próbálkozzunk a szabadban történő teleltetéssel. Növényeinket tartsuk télen hűvös, világos, fagymentes helyen."

Ez alapján megpróbálhatod :)

Zsu

Nincs jelen

 

#113 2010-11-12 15:36

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Zsuzska, köszönöm Neked a segítséget. Utánaolvasgattam kicsit én is, és úgy döntöttem, a kicsiket is inkább a pincében teleltetem, szerintem jobb lesz nekik ott. Sajna ez a nedves-ködös időjárás kicsit kikezdte őket, és a nagyot is, úgyhogy kivételesen idő előtt leszállítmányoztuk a famíliát a pincébe ( a nagyot nem kis küzdelem árán:) ). Viszont az már biztosnak látszik, hogy a kicsik helye tavasztól a sziklakertben lesz, azt hiszem, nagyon jól fognak mutatni :).
Szép napot-hétvégét
Ági

Nincs jelen

 

#114 2010-11-14 18:31

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Azt szeretném kérni, ha valaki tud olcsón, esetleg ingyen elvihető sziklakerthez való követ, az szóljon nekem...esetleg ha tudtok valahol olyan használaton kívüli kőbányát, ahol nem lőnek le, ha elhozok pár követ, azt is megköszönném:).
Ági

Nincs jelen

 

#115 2010-11-14 18:46

Kobika
Tag

Re: Kertészkedés

Ági! Most olyan írok, amit remélem nem olvas senki "hivatalos" személy, de nézzetek körbe a Pilisben...
Vannak ott bányák is...
:)

Nincs jelen

 

#116 2010-11-14 18:53

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Igen, már hallottam róla, de sajna úgy tudom, hogy az természetvédelmi terület, úgyhogy ott nem szeretnék garázdálkodni:)...de azért köszönöm!

Nincs jelen

 

#117 2010-11-15 10:47

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok! A bezárt bányákban ugyan nem lőnek le senkit, de jogszerűtlen, ha onnan szed össze köveket valaki. A Pilis általában vagy Natura 2000-s, vagy természetvédelmi terület, ahol fokozottabban érvényes ez a szabály. Nézz körül esetleg építkezéseken, hátha maradt ki valakinek köve...

Nincs jelen

 

#118 2010-11-15 17:15

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Köszi:). Akkor marad a spórolás, tavaszig majd apránként megveszem ( tudod, mindig csak egy icipici sziklát:) ).
Puszi!

Nincs jelen

 

#119 2010-11-29 15:47

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Szia Mindenkinek:)!
Az a helyzet, hogy ez a fűtési szezon nem kedvez túlzottan a szobanövényeknek, nagyon száraz a házban a levegő ( téglaház, fatüzelésű kandallóval ). Nekem a kavicságy meg a spriccelés nem jött be, most szeretnék beszerezni egy kis teljesítményű párásítót, de tartok tőle, hogy az meg esetleg a falaknak nem tesz jót ( persze nem esőerdei klímát szeretnék, csak egy viszonylag kiegyenlítettet:) ). Valaki használ esetleg közületek ilyen párásító berendezést? Tatpasztalatok? Köszi:)!

Nincs jelen

 

#120 2011-02-07 12:37

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Szépséges napot Mindenkinek:)!
Nálam már ébredezik a kert, bújnak az első hagymások, hajt a varjúháj, a barkafűz...lassan tényleg vége a télnek:)!

Szükségem lenne 4 db nagyméretű cserépre ( másfél-két méteres leandereimnek ). Ha van valakinek felesleges, írjon nekem, tudok adni cserébe kána-gumót, bársonyvirág magot...vagy szívesen ki is fizetem.
Köszi!
Ági

Nincs jelen

 

#121 2011-03-04 12:50

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok:)!
Ma ültettem egy fát, én ezzel megérkezettnek tekintem a tavaszt:)!
Szépséges napot Mindenkinek:)!!!
Ági

Nincs jelen

 

#122 2011-03-04 18:15

fater
Tag

Re: Kertészkedés

Jó neked nálunk még sok hó van a tavaszhoz.(Csongrád)
Szép napot neked is.

Nincs jelen

 

#123 2011-03-05 19:34

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Megérkezett az első gólya:)!

Farkas László polgármester beszámolója szerint az elmúlt napokban már aggódva figyelte a házukkal szemben lévő üres fészket, hiszen a korábbi években Charlie ilyenkor már javában szépítgette, rendezgette a villanyoszlop tetején épített fészkét, hogy a néhány nap késéssel érkező párja mindent rendben találjon.

A polgármester azért is aggódott, mert gólyájukhoz hosszú éveken át naptár lehetett igazítani, ugyanis mindig elsőként, napra pontosan február 26-én érkezett, s rá néhány napra valóban be is köszöntött a tavasz. Mostani késését - ahogy néhány korábbi alkalommal is - az elmúlt napok télies időjárásával magyarázza a lakosok által már gólyafelelősnek titulált Farkas László.

- Úgy láttam, most kicsit elcsodálkozott a mi Charlie-nk - mesélte a polgármester, arra utalva, hogy novemberben a fészek nagy súlya alatt eltört a tartókosár, ezért le kellett szedni. A szakemberek kicserélték a vasszerkezetet, és a régi, már 80 centiméter magasra rakott fészekből egy alapot visszatettünk, amit persze még építgetni kell tovább - tette hozzá Farkas László.

A vörsiek szeretett gólyája 13. éve jár vissza, s hogy valóban nem más bitorolja a fészkét, arra a polgármester szerint az is bizonyság, hogy egyik szárnya a fészekért vívott küzdelemben két éve megsérült. Az azóta kissé lógó szárny kétséget kizáró ismertetőjele lett. Ahogy Charlie-nak a sérült szárny, úgy Vörsnek szinte védjegyévé vált a hűséges gólya. Érkezésének híre mindig futótűzként terjed a faluban. Farkas László pedig most is meggyőződéssel vallja: "Megérkezett Charlie, néhány nap, és itt a tavasz". Az előrejelzés szerint a jövő hét közepétől enyhül az idő.

Nincs jelen

 

#124 2011-03-09 17:24

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Hát gyerekek...
én ma már belevetettem magam a kertészkedés örömeibe:). Két napja gyönyörűen süt a nap, és elég meleg is van, úgyhogy előkészítettem a talajt a fűszerkertnek, átültettem a rózsákat, felhoztam a pincéből a leandereket, átültettem, megmetszettem őket ( éjszakára persze mennek vissza a pincébe ), úgyszintén az angyaltrombitát és a futómuskátlit is. A hagymásoknál kitakarítottam, egyre többen bújnak elő:). Sőt, kiraktuk a kerti hintát, ma már ott kávéztunk:). Holnap folyt. köv:).
Szép estét:)!

Nincs jelen

 

#125 2011-03-14 18:54

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok!
Segítségre, ötletekre lenne szükségem.
A szomszédomban van 2 teljesen nevelhetetlen, idióta kutya, akik rendszeresen odajárnak a kerítéshez, hogy hergeljék a németjuhászomat. Az meg megy nekik, mint a bolond, tarolva mindent lefele. Persze ha rászólok, vagy időnként megkötöm ( néha muszáj egy negyed órára, míg a két kis hülye eltakarodik ), akkor abbahagyja, de hát nem ülök itthon folyton...a szomszédnak hiába szóltam már többször, magas ívben tojik az egészre ( hozzáteszem, az se zavarja, hogy a kertje egy disznóól )...valami megoldás kéne erre a helyzetre, mert ez így tarthatatlan. Így hiába ültetek, teljesen tönkremennek, mielőtt kihajtanának:(...
Gondoltam már arra, hogy a felénk eső részt lefedem nádszövettel, de az meg annyira ritkás, hogy simán át lehet látni rajta...és nem szeretném folyton a saját kutyámat büntetni más hülyesége miatt. Nincs valaki, akinek hasonló gondjai voltak, és sikerült megoldania?
Minden ötletért hálás lennék:(...
Ági

Nincs jelen

 

#126 2011-04-23 13:21

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok,

ebkérdés megoldva, és hála legyen az égnek a gyorsan növő futónövényekért:)!!!
Ismét egy kérdés: mit tegyek, hogy az állómuskátlim szép bokros legyen?

Szép napot!!!

Ági

Nincs jelen

 

#127 2011-04-27 20:10

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Ági, tök bírlak, mondtam már?:)
Igen csodás idő van, nyílik mindenféle virágzat, bár azért kicsit hamarabb, de azért.
Jó kertészkedést és ha van kép.... :)
Ede

Nincs jelen

 

#128 2011-04-27 21:27

sibi
Tag

Re: Kertészkedés

Szia Bögni!
Én csak amatőrködöm a kertben, de azt hiszem, ki kell csipni a közepét, vagyis a fő ág végét. Ezzel bokrosodásra készteted. Amúgy én mindig rákeresek a google-n, ha valamit nem tudok, ott mindenre van bőven információ. További jó kertészkedést. Amúgy a képen a macsek mögött mi kel olyan szép sorjában? Én uborkára tippeltem.

Nincs jelen

 

#129 2011-04-28 07:29

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Edit, már említetted, de csak emlegesd minél többet, jólesik:)! És persze viszont:)!
Képeket a fészbúúúúkra teszegetek fel, mert az itteni képfeltöltés gátolva van az agyamban:). De próbálkozom, hátha...
Sibi, köszi a választ:)! Széttúrtam a netet, de ilyen infót nem találtam ( viszont bokros muskátli címszó alatt egyszer csak hopp, bejött egy rakás meztelen néni:)..mondta is az uram, hogy na akkor essünk csak neki azoknak a muskátliknak:)...). Ödönkém mögött a sógornőm napraforgói és tökei leledzenek. Uborka még nincs elvetve, viszont már szépen kel a borsó, a hagyma, a retek..
Muszáj leszek nekigyürkőzni ennek a képfeltöltésnek, mert dicsekedni akarok, hadd hízzon a májam ( hátha azt is beszámítják a következő felülvizsgálaton:) ).
Szép napot:)!
Ági

Nincs jelen

 

#130 2011-05-20 20:23

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok

Én is benevezném  a kertem a fórum kertjei közé :) bár képet nem tudok fel rakni róla :( kb 700 nm a terület amin jelenleg  található 350 nm korai burgonya, a maradék 350 nm pedig a következők osztoznak :

Csemegekukorica szakaszba vetve
uborka palánta és helyrevetett.
hónapos retek és müncheni sör retek
petrezselyem metélő és rendes
sárgarépa
két fajta futóbab
paprika
paradicsom
eper
saláta
karfiol
kelkáposzta
fokhagyma
sütnivaló burgonya
spenót

és még zöldbab , fűszerpaprika van tervben

Kb ennyit sikerült begyömöszölni kicsiny földdarabomba :)

Nincs jelen

 

#131 2011-05-23 08:20

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Zotyesz,
ez aztán szép, méretes veteményes:). Az enyém jóval kisebb ennél, de bőven ad munkát, gondolom, Te sem unatkozol:). Ha a párom nem segítene be néha, nehezen győzném, főleg hogy a virágoskert csak az én területem, és nem kevés virágom van:). De nagyon szívesen csinálom, jó érzés látni, hogy élet fakad a kezem nyomán ( hú, de költői valaki:) )...meg persze a megtermelt dolgokat megenni is nagyon jó.
Mindig próbálunk újítani valamit, most hétvégén csináltunk a paprika és paradicsom ágyásba csepegtetős öntözőrendszert, egyrészt mert ezek a zöldségek nem nagyon szeretik, ha felülről locsolják őket ( mondjuk az érdekelne, honnan tudják, hogy én locsolok, és nem az eső esik, ami ugye felülről jön:) ), másrészt így valamelyest tudunk spórolni a vízen, hiszen célzottan a növények töve van alaposan belocsolva.
Amúgy nálunk már a helyén van minden, kelnek, nőnek, virágoznak, lassan teremnek szépen...mindenkinek jó kertészkedést:)!!!
Szép napot
Ági

Nincs jelen

 

#132 2011-05-23 15:38

Edith
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok! Nekem is nagyon nagy veteményeskertem  van,mindenféle van benne és igazán szép.Ketten a párommal dolgozgatunk benne.Van burgonya fokhagyma(őszi ültetés),zöldhagyma,bab,uborka.sütőtök,spárgatök,cukkini,sárgadinnye,zöldborsó(már hüvelyes),sárgarépa,petrezselyem,póréhagyma,paprika,paradicsom,cékla,saláta,spenót,eper,málna,gyümölcsfák,virágok.Szertek a kertben lenni mikor jól vagyok!
Szép napot jó kertészkedést!

Nincs jelen

 

#133 2011-05-23 20:01

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

Egy kis leírás miből is kellett nekem kertet varázsolni :)

A 700 nm területen található volt kb 12 tonna sitt 1200 db cserép 200db tégla 1 mázsa vas ez mind elszórva félig földbe süppedve a gaz alatt. Ezenkívül két három ki öregedett fa és két három félig romos épület,beton alapok ezek likvidálásra kerültek de még mindig maradt egy régi pince két beton alap és egy rossz épület ami még hátra van :) előbb utóbb csak elfogynak :) :) Unatkozni nem unatkozok vele az tény :)

Nincs jelen

 

#134 2011-05-26 07:21

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Edith, üdv a klubban:)!!! Remélem, sok időt tudsz a kertedben tölteni, mert az azt jelenti, hogy jól vagy:)!!! Virágoskerted is van?

Zotyesz, minden elismerésem...komoly meló lehetett, míg kitakarítottad azt a helyet. Én is örököltem némi szemetet, itt inkább csak az volt a baj, hogy hosszú évek óta senki nem gondozta a kertet, néha lejöttek füvet nyírni, és kész. Teljesen el volt gazosodva, füvesíteni sem lehet így, ahhoz földcsere kéne, de mondjuk a három kutya miatt annyira nem is érdemes foglalkozni vele, annyi fű meg van, amennyi kell:).
Tegnap megszületett életem első zöldborsója, hamarosan lehet szüretelni:). A cseresznyefa roskadozik, ma ott is szüret lesz. Viszont amit nem értek, a sárga-és fehérrépa csak ímmel-ámmal keleget, ez a kettő van csak, ami nem akar rendesen beindulni, már minden más növekszik-erősödik...lehet hogy másfajta maggal kéne próbálkoznom????
Jó kertészkedést:)
Ági

Nincs jelen

 

#135 2011-05-26 07:43

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

Szia Ági

A petrezselyem nálam szépen kikelt mondjuk úgy 90 % mind. Na de a sárgarépa az nálam is nagyon szarul kelt pedig  drazsírozott maggal és szemenként vetettem és állandóan nedvesen volt tartva  . Mondjuk mindkettő arról híres hogy nagyon lassan vontatottan kelnek.Megoldás talán hogy vetés előtt ugyan annyi mennyiségű nedves homokba(kicsit langyos vízbe) kevered a magot mint a vetőmag
Két három órán át állni hagyod (ha látod hogy száradna a homok megnedvesíted picit megint) és úgy veted el ennek elméleti előnye hogy a mag felszívja magát valamint a homok miatt nem lesz olyan sűrű.Így kb egy héttel korábban kibújik .

Nincs jelen

 

#136 2011-05-30 08:29

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Szia,
az a helyzet, hogy már 2x vetettem a helyére a magokat,  a legutóbbit úgy 10 napja, most azokat várom..ha nem, hát nem. Ha meg de, akkor meg de:). Viszont ami elég zavaró, hogy az egész veteményes tele van apró hangyákkal, a retket tönkre is tették. Utánaérdeklődtem, de állítólag sok mindent már nem tehetek, majd az őszi rendbetételkor kell valamilyen hangyairtót használnom. Pedig jó lenne valahogyan kiirtani őket, mert tényleg az összes ágyásban, az összes növény alatt ott tobzódnak..van, hogy locsolásnál beomlik a föld a palánta körül.
Ötlet?
Köszi, Ági

Nincs jelen

 

#137 2011-05-30 09:08

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

Force 10 CS

Piretroid típusú talajfertőtlenítő rovarölő szer.

Hatóanyag:
100 g / l teflutrin (mikrokapszulázott)

Felhasználható:
- 0,5 l/ha dózisban gabonában a gabonafutrinka lárvák ellen, - kukoricában kukoricabogár ellen 1,2 l/ha, egyéb talajlakó kártevők ellen 0,4 l/ha adagban sorkezelés formájában - 1 l/ha mennyiségben teljes felületre kipermetezve napraforgó, cukorrépa kultúrákban illetve sorkezelésben 0,3-0,4l/ha - 1-1,5 l/ha burgonya - paprika, paradicsom, káposztafélék, gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem) hagyma drótférgek, pajorok ellen 1 l/ha - dinnye, pázsit és dísznövényekben hangyák ellen 1 l/ha - dohányban talajlakó kártevők ellen 0,2 %-os koncentrációban az ültetés utáni első öntözéssel kijuttatva. - felhasználható cukorrépa vetőmag csávázására a következő kombinációban: talajlakó kártevők ellen 60 ml Force 10 CS + 20 mg Cruiser 70 WS /100 ezer szem; répabolha ellen 80 ml Force 10 CS + 85 mg Cruiser 70 WS /100 ezer szem

Javasolt növényvédelmi technológia:
- A készítményt a talaj előkészítés vetést megelőző utolsó művelet során külön vagy egy menetben kell a teljes felületre kipermetezni és a talajba 10-15 cm mélyen haladéktalanul bedolgozni. A Force 10 CS erősen párolog, ezért a késleltetett bedolgozás hatóanyag veszteséget okoz. - Sorkezelés esetén a kezelt felületre az adott kultúrára engedélyezett dózist kell kijuttatni. Ez pl. cukorrépa esetében a sáv szélességétől függően 0,3-0,4 l/ha felhasználást jelent. - A készítmény hatásspektrumába tartoznak a talajlakó rovarkártevők (pajorok, drótférgek, mocskospajor). Eredményesen alkalmazható ezen kívül a gabonafutrinka lárva (csócsárló) ellen is. A tenyészidőszak kezdetén kiváló repellens hatású a káposzta- és hagymalegyek, a bársonylégy és növénykárosító hangyák ellen. - Kukoricában a Force-szal végzett talajfertőtlenítés után fitotoxicitás veszélye nélkül lehet szulfonilurea típusú gyomirtó szert használni (pl. Titus, Motivel, Basis). A kukorica gyökérbogár (Diabrotica) lárvái ellen a készítmény Amerikában a legszélesebb körben alkalmazott talajfertőtlenítő szer!

Forgalmi kategória:
II

Méregjelzés, veszélyesség:
Gyenge méreg. Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. Méhekre nem veszélyes.

Eltarthatóság:
3 év

Kiszerelés:
1 l, 5 l

Ez jó hangyák ellen csak nem szabad forgalmú szer de ha jól tudom lehet kiadják engedély nélkül is vagy ha nem keresel egy növ védelmist
ha találok szabad forgalmút belinkelem azt is

üdv: Zotyesz

Nincs jelen

 

#138 2011-05-31 09:39

Bögni
Tag

Re: Kertészkedés

Zotyesz, köszi a segítséget, asszem ezzel idénre elkéstem, majd az őszi ( vagy a jövő tavaszi ) beszántásnál fogom valamelyik szert használni. Addig meg reménykedem, hogy a hangyócák nem tesznek tönkre túl sok mindent...
Ági

Nincs jelen

 

#139 2011-10-10 14:43

sibi
Tag

Re: Kertészkedés

Na, becuccoltam az összes virágomat. Huh. Reggel nálunk már -1 fok volt. És még mindig van mit csinálni a kertben. :(

Szerkesztette: sibi (2011-10-10 14:43)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB