A gyulladásos bélbetegségek

www.crohn-colitis.hu

Az oldalon található idegen kifejezések magyarázata

Anémia (anaemia)

Jelentése vérszegénység. Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült, szapora légzés és szívverés tüneteivel, valamint sápadtsággal jár.

Autoimmun betegség

Kóros felismerési mechanizmus miatt a szervezet a saját sejtjeinek egy részét idegenként ismeri fel, és ezek ellen termel ellenanyagokat. Társbetegségként nem ritka, más szervek autoimmun betegsége (így fiatalkori cukorbetegség, bizonyos gyulladásos izületi betegségek, mellékvesekéreg-elégtelenség, bizonyos típusú vérszegénység.

Antitest

Antigén (allergén) hatására a szervezetben képződő ellenanyag.

Antigén (antigen)

A szervezetben ellenanyag termelését kiváltó anyag vagy tényező.

Báriumbeöntés (bariumenema)

Beöntés formájában a belekbe juttatott bárium-szulfát, melyet a belek röntgenvizsgálatánál, azok láthatóvá tétele érdekében alkalmaznak.

Bélelzáródás (ileus)

Hétköznapi nevén bécsavarodás. A bél passzázsának (továbbító mozgás) teljes leállása a bélben keletkezett szilárd akadály (bélsárrög, daganat, idegentest stb.), csavarodás, kizáródott sérv vagy a bélmozgató izmok bénulása miatt.

Biopszia (biopsia)

Kis szövetdarab sebészi eltávolítása a test valamely szervéből, szövetéből mikroszkópos vizsgálat céljára; annak megállapítására, hogy jelen van-e rákos elváltozás. A rákdiagnosztikában alkalmazott legfontosabb és legmegbízhatóbb eljárás.

Ciszta (cysta)

Kóros zsákszerű képlet, mely folyadékot vagy félfolyékony anyagot tartalmaz. Lehet jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus) is. A női emlőkben gyakran találhatók tapintható csomók, melyek sokszor ártalmatlan cisztának bizonyulnak.

Diagnózis (diagnosis)

Valamely betegség pontos megállapítása.

Diagnosztika

Mindazon eljárások összessége, melynek révén valamilyen betegség felismerésre, azonosítására kerül. Ennek érdekében figyelembe veszik a tüneteket, illetve fizikális, laboratóriumi és műszeres vizsgálatokat végeznek.

Dózis (dosis)

Jelentése adag.

Endoszkóp (endoscop)

Vékony, hajlékony, világítással és optikával ellátott cső, melyen keresztül az orvos a test belsejébe, annak üreges szerveibe tud betekinteni.

Endoszkópia (endoscopia)

Olyan diagnosztikus eljárás, melynek során az orvos az endoszkóp segítségével a test belsejébe, üreges szerveibe tud betekinteni. Szükség esetén szövetmintát vehet (biopszia) mikroszkópos vizsgálat céljára.

Fisztula (fistula)

lásd: Sipoly

Gasztroenterológus

Az emésztőrendszer rendellenességeivel foglalkozó szakorvos.

Gasztroszkóp (gastroscop)

Egy hajlékony, világítással, optikával ellátott csőszerű eszköz, amelyet a szájon és nyelőcsövön át a gyomorba vezetnek, és segítségével a gyomor belfelülete vizsgálható ("gyomortükrözés"). Szükség esetén szövetminta is vehető az elváltozást mutató területekről.

Granulóma (granuloma)

Szövettan által kimutatható, jellegzetes mikroszkópikus rendellenesség a Crohn betegségben

IBD (Inflammatory Bowel Disease)

A gyulladásos bélbetegségek angol nevéből származó elterjedt rövidítés.

Ileitis

Az ileum gyulladása (a Crohn betegség régi neve regionális ileitis, azaz szakaszos vékonybélgyulladás volt, de amikor az ötvenes években a kutatók számára bebizonyosodott, hogy nemcsak a vékonybélben, hanem az emésztőrendszer teljes egészében is előfordulhat, új nevet kapott.)

Ileum

A vékonybél alsó fele, amely a vastagbél kezdeti szakaszába nyílik a vakbél és a felhágó vastagbél között. Az ileitisz e bélszakasz heveny vagy idült gyulladása.

Immunoglobulinok

A szervezet immunrendszere által termelt fehérjék (proteinek), melyek a fertőzések és káros idegen anyagok (antigének) leküzdésében, semlegesítésében vesznek részt.

Immunrendszer

A szervezet azon szerveinek (csecsemőmirigy, lép, nyirokcsomók stb.), sejtjeinek és az általuk termelt anyagoknak az összessége, melyek a szervezet fertőzések és más betegségek elleni védelmében játszanak fontos szerepet.

Immunszuppresszió

A szervezet immunválaszának csökkentése egy külső beavatkozással szemben, melyet gyógyszerekkel és egyéb módszerekkel idéznek elő. ~t alkalmaznak pl. szerv- vagy szövetátültetés esetén, annak megelőzésére, hogy a szervezet immunrendszere kilökje a beültetett idegen szervet vagy szövetet.

Indexek

Az IBD súlyosságának meghatározására különféle mutatószámokat vezettek be. A Crohn betegség súlyosságának mutatója a CDAI (Crohn's Disease Activity Index) a fekélyes vastagbélgyulladás aktivitásáé az UCDAI (Ulcerative Colitis Disease Activity Index). Mi adódik össze ezekben a mutatókban? Az UCDAI például négy osztályzatból áll: a tünetcsoportokat egyenként 0-3 pontig, súlyosság szerint növekvő rendben osztályozzák, és végül ezeket a számokat összeadják. A négy szempont: a széklet napi gyakorisága, vérzés súlyossága, nyálkahártya kinézete, az orvos általános értékelése. Például a székletek számát figyelve egy beteg kaphat: 0 pontot, ha 1-3 széklete van naponta, 1 pontot, ha 4-6 van széklete egy nap, 2 pontot 7-10 széklet, 3 pontot 10-nél több széklet esetén. Az ún. Egyszerű Index ennél több szempontot vizsgál, de az eredmény egy kicsit szubjektívabb.

Inflammáció (inflammatio)

Gyulladás.

Intravénás (i.v.)

Gyűjtőérbe történő befecskendezés. Ezáltal a befecskendezésre kerülő gyógyszer, hatóanyag a leggyorsabb úton jut el a szervezet minden részébe.

Intravénás kanül

Vékony műanyag cső, amelyet egy gyűjtőérbe (vénába) vezetnek. Rajta keresztül különböző anyagokat, gyógyszereket újabb szúrások elkerülésével juttatnak be a vérpályába.

Karcinóma (carcinoma)

Rák. A rákos megbetegedés megjelölésére szolgáló szakkifejezés. A köznapi nyelvben mindenfajta rosszindulatú daganat (függetlenül attól, hogy honnan ered) megnevezésére szolgál.

Krónikus (chronicus)

Hosszantartó, állandósult, lassú lefolyású betegségek megnevezése.

Komputer tomográfiás vizsgálat (CT vagy CAT)

Olyan vizsgáló eljárás, melyet egy komputerrel összekapcsolt röntgen készülékkel végeznek. A vizsgálat alkalmával az emberi testről rendkívül részletes képek nyerhetők. A test vékony "szeletekben" történő feltérképezésről van szó. Az eljárás az egyszerű röntgen vizsgálatnál sokkal érzékenyebb, így elsődleges rákok (primer tumorok) és áttétek (metasztázisok) felderítésére igen alkalmas eljárás.

Kolon (colon)

A vastagbél azon része, amely a vékonybéltől a végbélig terjed.

Kolonoszkóp (colonoscop)

Világítással és optikai lencsével ellátott, hajlékony csőszerű készülék, mely a bél belfelületéről felvételek készítésére alkalmas.

Kolonoszkópia (colonoscopia)

A vastagbél belfelületének teljes hosszában történő vizsgálatára alkalmazott eljárás, kolonoszkóp segítségével.

Kolosztóma (colostomia)

A hasfalon keresztül a vastagbélbe vezető, mesterséges nyílás, ezen keresztül távoznak a testből a salakanyagok. Lásd még sztóma. A vastagbél- és végbélrák műtét esetében a sebész rendszerint - az egészséges vastagbél vagy végbél egy részével és a közeli nyirokcsomókkal együtt - eltávolítja a daganatot. A vastagbél vagy a végbél egészséges részei a legtöbbször újra összeköthetők (a megmaradt bélszakaszok vége újraegyesíthető). Ha a sebész nem tudja az ép részeket összeilleszteni, időszakos vagy állandó kolosztóma szükséges.

Kontrasztanyagok

Röntgendiagnosztikai eljárások során alkalmazott speciális anyagok, amelyek lehetővé teszik az üreges szervek, testüregek és az érrendszer vizsgálatát. Alkalmazásukkal a szervek körvonalai a felvételeken jobban kirajzolódnak. A kontrasztanyagot injekcióval vagy szájon át juttatják be a szervezetbe.

Kontrasztos röntgenvizsgálat

Röntgensugárral végzett vizsgálat. Ennek során kontrasztanyag beadásával növelik a szervezet egyes részeinek röntgenképernyőn vagy felvételen való láthatóságát.

Limfociták (lymphocyták)

A fehérvérsejtek egyik, a nyirokszervekben különösen nagy mennyiségben felhalmozódó típusa, melyek az immunrendszer egyik legfontosabb sejtes elemét képezik. A sejteknek az immunfolyamatok lefolyásában és szabályozásában egyaránt fontos szerepe van. Három fő formájuk a T-sejt, a B-sejt és a természetes ölősejt (natural killer, NK-sejtek).

Okkult vérzés kimutatására irányuló székletvizsgálat

Okkult = rejtett, nem látható. A székletben szabad szemmel nem látható vérnyomok kimutatására szolgáló eljárás. Lényege, hogy a székletből vett mintát olyan vegyi anyaggal átitatott papírlapra helyezik, melyben színváltozással járó reakció következik be, amennyiben a széklet nagyobb mennyiségben tartalmaz vérből származó festékanyagot. Viszonylag egyszerű, olcsó vizsgálati eljárás, mely a gyomor-bélrendszer különböző szakaszait érintő, vérzéssel járó kóros elváltozásokra (fekélyek, rák) hívhatja fel a figyelmet. Az eljárás nem rákszűrő vizsgálat, csupán a gyomor-béltraktusból származó kóros vérzést mutatja ki. Miután az ilyen kóros vérzés származhat daganatból is, a teszt elvégzése közvetett módon mégis elősegítheti a gyomor- béltraktusból kiinduló rákok, elsősorban a vastagbélrákok korai felismerését.

Placebo

Színben, alakban valamely gyógyszert utánzó, hatóanyagot nem tartalmazó készítmény. Új gyógyszer klinikai kipróbálása során a kontrollcsoport kezelésére alkalmazzák.

Polipus (polypus)

Különböző testüregek, üreges szervek (pl. vastagbél, orr vagy gége) hámbéléséből kiinduló szövetnövedék megjelölésére szolgáló szakkifejezés. A polipusok lehetnek jóindulatúak (benignusak) vagy rosszindulatúak (malignusak).

Prekancerozus (praecancerosus)

Rákot megelőző állapot. Olyan, a szervezet bármely részében észlelt kóros elváltozás, amelyből tapasztalat szerint rák fejlődhet ki.

Prevenció (preventio)

A megbetegedések számának csökkentése, megelőzése, ismert rákkeltő anyagok környezetből való eltávolítása, vagy emberre való hatásának más módon történő kiküszöbölése. Ezt elsődleges (primer) prevenciónak nevezzük. Például a dohányzás elhagyása nagymértékben csökkenti tüdőrák és számos egyéb ráktípus kialakulásának kockázatát.

Rektum (rectum)

Jelentése végbél. A vastagbél végső, végbélnyílás előtti, 12-15 cm-es szakaszának elnevezésére használt szakkifejezés.

Relapszus (relapsus)

Romlás, visszaesés. A betegség tünetmentes periódus után fellépő, újra történő megjelenését, kiújulását jelző orvosi szakkifejezés.

Remisszió (remissio)

A kórtünetek ideiglenes megszűnése vagy csökkenése, átmeneti javulás. A betegség okozta tünetek kezelés hatására történő teljes (komplett remisszió) vagy részleges (parciális remisszió) eltűnésének, megszűnésének jelzésére szolgáló szakkifejezés. Jelzi azt a periódust, időtartamot is, ameddig a betegség a kezeléssel ellenőrzés alatt tartható. A remisszió azonban nem jelent egyben gyógyulást is.

Sipoly (fistula, fisztula)

Közkeletű szóval sipolynak nevezett kóros összeköttetés szervek vagy testüregek között (belső sipoly), melyen keresztül élettani vagy kóros folyadék halad át. Létezik a külvilág felé kivezető sipoly is. Ezek a kóros összeköttetések lehetnek veleszületettek, de létrejöhetnek baleset, fertőzés vagy műtéti beavatkozás következményeként is.

Szepszis, szeptikus állapot

A szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre. Ennek következményeként beindul egy általános gyulladásos és véralvadási reakció, amely bizonyos idő után túlzottá, szabályozatlanná válik, és a szervezet gyakorlatilag elpusztítja önmagát. Ilyen esetben a fertőzés helyétől távol lévő szervek válnak érintetté a betegségben. A szepszisnek három súlyossági fokozata van: egyszerű szepszis, súlyos szepszis és a szeptikus sokk.

Szigmoidoszkópia (sigmoidoscopia)

A végbél és a vastagbél alsó szakasza belfelületének megtekintésére, vizsgálatára alkalmas hajlékony, csőszerű eszköz. Világítással és optikai lencsével ellátott. A végbélnyíláson át a vastagbélbe bevezetve lehetővé teszi a bél belfelületének szemmel történő vizsgálatát.

Szövettan (hisztológia)

Az orvostudomány azon ága, melynek művelői a szervezetből vett szöveteket, szervrészleteket megfelelő előkészítés után mikroszkóposan vizsgálják. Ez az ún. kórszövettani vizsgálat. Az eltávolított szövetmintát mindig kórszövettani vizsgálatnak kell alávetni, mert csak így állapítható meg biztonságosan, hogy van-e benne rákos elváltozás.

Sztóma

A műtét során a vastagbél egy szakaszát meghatározott méretű biztonsági zónával együtt eltávolítják, és azonnal vagy egy későbbi során helyreállítják a bél folytonosságát. Ha a végbélnyílást nem lehet megmenteni, a hasfalon úgynevezett sztómát, vendégnyílást (a görög sztóma szó szájadékot jelent) készítenek. A sztómával való együttélést, a sztóma ápolását az erre a célra kiképzett szakszemélyzet tanítja meg a betegnek.

Toxikus megacolon

A colitis ulcerosa súlyos szövődménye. Sürgős műtéti indikációt jelent. Ez leginkább akkor fordul elő, ha az egész vastagbélre kiterjedő, aktív gyulladás áll fenn. Ilyenkor a vastagbél teljes egészében kitágul, mozgása gyakorlatilag leáll, s fenyegető veszély a vastagbél kilyukadása (perforációja), amely egyébként toxikus megacolon nélkül is bekövetkezhet. Ha a beteg állapota általában 72 óra alatt nem javul, műtétet kell végezni. Ez az ilyen esetek 70-80%-ban nem kerülhető el.

Ultrahangos-vizsgálat

Nagyfrekvenciás, az emberi fül által nem hallható hanghullámokat kibocsátó készülékkel történő vizsgálat. Fájdalom- és kockázatmentes vizsgálóeljárás, melynek során a szövetek, szervek által visszavert hanghullámok képet alkotnak a vizsgált testrészekről, szervekről. A különböző sűrűségű szövetek eltérő módon verik vissza a hanghullámokat.

Vörösvértest-süllyedés

Olyan vizsgálati eljárás, amellyel azt határozzák meg, hogy az alvadásban meggátolt vérben az alakos elemek (vörösvértestek, fehérvérsejtek) egységnyi idő (pl. egy óra) alatt milyen mértékben ülepednek le. Az átlagértéket meghaladó ülepedési sebesség különböző betegségek, többek között daganatos betegség fennállására utalhat.