#1 2006-05-06 19:07

Pilli
Crohnos közleány
Regisztrálva: 2006-05-06
Írások: 565

Félelmek

Sziasztok! Nálam négy éve diagnosztizálták a Chron betegséget. Egy tükrözésen vagyok eddig túl, de kedden átélhetem a másodikat is. Voltak jobb szakaszaim és voltak rosszabbak is. Most hogy végigolvasgattam a topicokat, tele lettem félelemmel. Mi lesz ha rám is műtét vár? Mi lesz ha sztómám lesz? Azért ez nem minden Chronosnál egyértelmű, ugye? Vagy lehet hogy olyan mértékű rosszabodás áll majd be nálam is egyszer hogy ezekre mind szükségem lesz? Hogy lehet elkerülni hogy rosszabbodjon? Ha szedem a gyógyszereket az nem elég? Kérlek titeket válaszoljatok nekem ha tudtok mert eléggé el vagyok kenődve. Az emailcímem: pilli88@citromail.hu. Köszönöm szépen előre is!


"This is a story of my life..." - Bon Jovi

Nincs jelen

 

#2 2006-05-06 22:37

Mancsa
Fantaszta-Lány
Hely: Szeged
Regisztrálva: 2004-07-23
Írások: 255
Honlap

Re: Félelmek

Kedves Pili!

Ha lehet, egy jó tanácsom: Ne vegyél minden olvasott dolgot magadra...a psziché sok mindenre képes.
Nem mindenkit műtenek és legfőképp nem minden műtött lesz sztómás. Műtétet csak -legutolsó esélyként a gyógyulásra- ajánlanak. Ha már semmi sem használ.
Ha szeded a gyógyszereket és a megfelelő gyógyszereket kapod, akkor sokáig tünetmentes lehetsz.
A gyógyszerek mellett fontos a lelki beállítottság, az élethez való hozzáállásod. Ezt most nem részletezem, mert van róla topik bőven, ahol ezt már kitárgyaltuk.

Szóval fel a fejjel:)

Üdv: Mancsa


" Itt van a titok- mondta a róka.
Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan"

Nincs jelen

 

#3 2006-05-07 12:21

Pilli
Crohnos közleány
Regisztrálva: 2006-05-06
Írások: 565

Re: Félelmek

szia!

Köszi a választ! Én is mindig ezt mondom magamnak, hogy erősnek kell lennem és végülis ez még nem a világ vége. Ez legtöbbször megy is, de most kicsit labilis az idegállapotom. Vizsgaidőszak, meg most ez a három nap vizsgálat annyira nem esik jól. Kaptam már emaileket is amik megnyugtattak, szóval no para. Még egyszer köszönöm. Szia


"This is a story of my life..." - Bon Jovi

Nincs jelen

 

#4 2006-05-09 19:24

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 2005-06-01
Írások: 195

Re: Félelmek

Csá! Szerintem ezekre a kérdésekre még a szakemberek sem tudják a választ. Tehát úgy ahogy mondod, no para. Majd ha műteni kell, azt tudni fogják, azt jónapot.


" Rat-racer információs szolgálat: - Cégünk mindig az ön rendelkezésére áll, asszonyom!"

Nincs jelen

 

#5 2006-11-09 15:39

Pancsy
Tag
Regisztrálva: 2006-07-14
Írások: 35

Re: Félelmek

Sziasztok!

Tegnap voltam a szakorvosomnál kontrol vizsgálaton.
a Medrol gyógyszeről már sokat hallotam hogy milyen kéméy mellékhatásokkal rendelkezik.
Na doktorbácsival közöltem hogy én már február ótaszedem a medrol gyógyszert (ezt már el kellett volna hagynom április vége felé de nem sikerült és még sajna titokban most is szedem)
A doki azt mondta hogy jobb lesz ha lemondok róla mivel volt egy betege aki 2éven át szedte a medrolt és csontritkulása lett tőle.
Ezen kívül a doki felsorolta hogy: cukor és magas vérnyomást is okozhat a hosszanti szedése során
Na ezt mikor mondta kissé lehidaltam.
És a Salofalk mellé írt fel nekem még egy gyógyszert de a nevét most nem hiszem hogy eltudom mondani(a doki azt mondta hogy ez a gyógyszer a bélben oldodik fel és nem kerül bele a vérbe (mint a medrol).Azt mondta hogy úgy képzeljem el mint egy védőréteget a beleim falán ,,mintha krémmel bekenné a beleimet" és ez álltal csökkenti a gyoulladást.
Ez eddig mind oké!!!!!!!
De félek!sad
mivel a suliból való hiányzás most 3.-ba nem jönne jól ráadásul a homeopátiás szerek mellett nem tom hogy fog reagálni a szervezetemre és félek hogy megint nem tudok suliba menni meg egy csomo hiányzásom lesz és a kellemetlenségek ami mind ezzel jár majd:(
Megint tök lehangolt leszek főleg ezekben a rosz őszi és téli évszakokban.

Majd leírom a gyógyszer nevét  és megszeretném kérdezni hogy ha vmelyikötök járt már hasonló helyzetvben mi volt vele?
Milyen változásokat vett étre a szervezetetek?

Nagyon megköszönném !!!!

Tovvábbi kellemes panaszmentes napot mindenkinek!!!


,,A cél halál, az élet küzdelem,
  S az ember célja e küzdés maga."
,,. . . . küzdj, és bízva bízzál.           "Madách: Az ember tragédiája

Nincs jelen

 

#6 2006-11-28 17:45

Pancsy
Tag
Regisztrálva: 2006-07-14
Írások: 35

Re: Félelmek

Sziasztok!

Na már nem szedem 3 napja a medrol gyógyszert és amióta nem szedem bal oldalt fáj a hasam úgy mond néha-néha beleszúr belehsít egyet ketőt.
De ez még nem katasztrofális.
A másik gyógyszerem neve amit nem tudtam annó ENTOCORT amit most a Salofalk mellé kell szedenme napi 2x1 adagban.
Volt valaki ilyen helyzetben mint én hogy reagált a gyógyszert elhagyás és a gyógyszer csere?
Akkor valaki majd írjon

Tovvábbi kellemes és panaszmentes napot mindenkinek.


,,A cél halál, az élet küzdelem,
  S az ember célja e küzdés maga."
,,. . . . küzdj, és bízva bízzál.           "Madách: Az ember tragédiája

Nincs jelen

 

#7 2006-11-28 19:48

csaba
Tag
Regisztrálva: 2004-09-07
Írások: 29

Re: Félelmek

Én 1 hete hagytam abba a medrolt.Nekem annyi hogy az étvágyam megint nulla.Tud valaki valamilyen étvágygerjesztő gyógyszert?Volt hogy 1 napig nem ettem semmit,és nem voltam éhes.Azt a 8 kilót amit felszedtem,nem szeretném leadni.Aki tud segitsen.Előre is köszi.

Nincs jelen

 

#8 2006-11-28 21:31

barna-by
A fórum rekreáció fejlesztője
Hely: Szeged
Regisztrálva: 2004-05-29
Írások: 1090

Re: Félelmek

Csaba:Nem fogod leadni a kilókat!De ha fent akarod tartani a súlyod, napi egy nutrit igyál meg és ajánlom még a Polivitaplex 8as tabletát.Ezek segitenek a sulyod megtartani!


"Az egészséget az ember teremti és éli meg minden napi élete díszletei között, ott ahol tanul, dolgozik, játszik és szeret"  (Ottawa-Charta 1986)

Nincs jelen

 

#9 2006-12-28 08:56

kipkop
Tag
Regisztrálva: 2006-12-28
Írások: 1

Re: Félelmek

Kissé "vakon" választottam ezt a topikot, de talán beletaláltam!... :) Remélhetőleg (és egyelőre?) kisebb panaszom van: nyolc éve hirtelen hasmenést követően (megettem három körtét, talán attól) egy másfél centiméternyi vékony, puha, talán a legérzékletesebben úgy mondhatnám, gilisztaszerű "valami" jött ki a végbélnyílásomon. Nagyon megijedtem, nem tudtam, mitévő legyek, idegen városban, orvoshoz nem mentem, reméltem, visszahúzódik. Kb. két centi mélyen lehet. Mivel kizáródott, bizonyos idő után megduzzadt, majd enyhén vérezni kezdett. Valamit olvastam a kizáródott belső aranyér visszahelyezéséről (ennek véltem), ezért doxiproct kenőcs alkalmazásával magam is megpróbáltam, hosszas próbálkozás után sikerült is visszahelyeznem. A gond csak az, hogy azóta is minden székeléskor előjön, ilyenkor zuhanyozom, alaposan (és nem szappannal, hogy ne marja) megmosom, bekenem, és ujjammal visszadugom. Az eltelt évek folyamán alakja megváltozott, apróbb kinövések jelentek meg, mivel "kocsánnyal" tapad a bélfalhoz, a kitüremkedő része vastagabb, tényleg "karfiolszerű", de nem nagyobb másfél-két centinél. Különösebb panaszom nincs, nem érzek fájdalmat; az évek folyamán talán két-három ízben gyulladt be, megnövekedett, de bizonyos idő után visszanyerte eredeti méretét. Laikusként feltételezem, hogy "kocsonyás polipról" lehet szó. Orvoshoz többször is készültem, de valahogy mindig elmaradt - nem utolsó sorban azért is, mert tartok tőle, egy esetleges műtét után csak rosszabb lehet. Ugyanakkor az elrákosodás veszélye is fennáll, hisz lassan egy évtizede jelentkezett ez a problémám. Elég szűk a végbelem, gondolom, fájdalmas lehet emiatt a végbélvizsgálat is. Lépnem kell - de milyen irányban?...

Nincs jelen

 

#10 2006-12-28 09:09

Pilli
Crohnos közleány
Regisztrálva: 2006-05-06
Írások: 565

Re: Félelmek

Kipkop! Érhető a félelmed, de ez nem gyerekjáték. Hidd el sokkal jobb lesz, ha megmutatod orvosnak. Legalább a lelked megnyugszik, hogy biztosan tudod miről is van szó. Utána még mindig eldöntheted hogy akarod-e a vizsgálatokat vagy sem. Azt tanácsolom, hogy bármennyire is félsz, az egészséged forog kockán. azonnal menj orvoshoz!!!!


"This is a story of my life..." - Bon Jovi

Nincs jelen

 

#11 2006-12-28 11:33

timba
Tag
Regisztrálva: 2006-12-28
Írások: 6

Re: Félelmek

Sziasztok! véletlenül tévedtem erre a topikra. remélem it  tud tanácsot adni valaki a problémra. Kisebb problémám hogy: én kronikus vashiányos vérszegény vagyok ,k a körzetim elküldöt a gasztrora ahol tulestem egy gyomortükrözésen (endoscopia+ biopsia) mely negativ lett a gasztros doki további kivizsgálást javasolt colonoscopiát. Bélgyulladás gyanuja végett ha negativ let a gyomortükrözés szükségs a további vizsgálat? Nagyon félek a vizsgálattol igy nem merek viszamenni.

Szerkesztette: timba (2006-12-28 21:56)

Nincs jelen

 

#12 2006-12-28 23:43

Pilli
Crohnos közleány
Regisztrálva: 2006-05-06
Írások: 565

Re: Félelmek

Szia timba! Sajnos attól h a gyomortükrözésed negatív lett az még nem zárja ki azt, hogy a colonoscopiád ne legyen pozitív. Nagyon remélem hogy nem így van. Ne félj, túl esel rajta és utána legalább megnyugodhatsz ha már tudod hogy mi bajod. Kitartást


"This is a story of my life..." - Bon Jovi

Nincs jelen

 

#13 2006-12-29 09:13

Vicaa
Crohnos közleány,Kingitanga Főmamija
Hely: Eger
Regisztrálva: 2006-02-09
Írások: 1268

Re: Félelmek

Ha már a félelmeknél tartunk, nekem is van egy nagy aggodalmam. Karácsony másnapján iszonyatos görcs után a sürgősségin kiderült, hogy vesekövem van. Az urológián a röntgen után mondták, hogy ez egy kis meszes kő ami a vese szájadékában van éppen. Olvastam már arról, hogy a crohn betegeknél nagyobb a hajlam a vesekő kialakulására, de őszintén szólva csodálkoztam, amikor mondta a doki, hogy kevesebb tejterméket fogyasszak, mert magas a vizelet kalcium tartalma. Hogyan lehet ez? Hiszenén alig fogyasztok tejterméket? Sőt kalciumban gazdag dolgokat se nagyon? Később is számíthatok erre?
Volt már olyan crohn-os köztetek, akinek hasonlóan veseköve lett? Előre is megköszönöm a tapasztalataitokat!!!

Most várom, hogy kimenjen ez a fránya kő, próbálok rengeteget inni, de állandóan görcsölök és nem hajlandó megmozdulni.


"A mosoly olyan görbület, amely mindent egyenesbe hoz"
                                                 
                                                    (Phyllis Diller)

Nincs jelen

 

#14 2006-12-29 09:55

Szuszidi
Crohnos rádiós
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2005-06-29
Írások: 1468
Honlap

Re: Félelmek

Kedves Vicaa!
Jelentkezem nekem volt! Nem kell félni! Igaz nagyon kellemetlen meg olyan mint  a szülés! De a jóhir hogy lehet robbantani, lehet müteni, az 1 icsi pici vágás nem is látni, csak epidurálnak fent vagy közben viccelödtök a dokival! Ja és a spontán távozás! Na ha kivették vagy távozott akkor megfogják vizsgálni és ehezz mért diéta lesz kialakitva! Nekem a doki tanácsolta hogy buszozak sokat állva a busz végében mert kirázodik, sajna nem mütét lett a vége! Ott csak a tükrözés volt nagyon szar, akkor lettem rosszul, hénytam a wc ajtora vért pisiltem, meg fostam. Ne hagyd magad megtükrözni!! Tudod vesénél hva tolják??? A mütét nem vészes kb 50 percig készitettek elő s tiz perc volt a mütét! Még aznap kivágnak az ágybol! Nem kell agodni!!! smile
Üdv: Szuszidi


Csak ma, felhagyok az aggódással! Csak ma, nem leszek dühös! Csak ma, becsülettel végzem dolgomat! Csak ma, szeretni és tisztelni fogok mindent, ami él! …Gyógyulást mindenkinek  http://www.energia-gyogyaszat.lapunk.hu

Nincs jelen

 

#15 2006-12-29 11:21

tomekkk
Tag
Hely: GyMS megye
Regisztrálva: 2004-08-21
Írások: 132

Re: Félelmek

Jelentem nekem is volt,de spontán el is távozott,fél napos szenvedés után.De megtaláltam a drágát a wc ben s bevizsgáltattam,s azt mondták hogy egy oxalát kő! Voltam dokinál aki azt mondta: " ez nem betegség hanem egy állapot" Crohnnál nem is meglepő,úgyhogy ne egyek csokit sóskát-spenótot meg a tejes dolgokat is csökkentsem...ennyi,azóta a környékére sem mentem...
S egy Nő aki szült is meg veseköve is volt,azt mondta hogy a 2 közé nyugodtan lehet tenni egy egyenlőségjelet...

Szerkesztette: tomekkk (2006-12-29 11:22)


"..nem értem csak kérdem:ki fizet nekem az elveszett tegnapokért...?"

Nincs jelen

 

#16 2006-12-29 15:38

Pilli
Crohnos közleány
Regisztrálva: 2006-05-06
Írások: 565

Re: Félelmek

Szuszidi! Hova tolják? Én nem tudom. Azt hittem a vékonybél passzázsnál nincs rosszabbb. De van?


"This is a story of my life..." - Bon Jovi

Nincs jelen

 

#17 2006-12-29 15:49

Szuszidi
Crohnos rádiós
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2005-06-29
Írások: 1468
Honlap

Re: Félelmek

Pilli! Van sajnos a veséhez 1 út van nemenként változok a neve de  a lényeg ua az a hugycsövön keresztül történik! Gondolhatod! Ha kéritek leírom a pontoss mentet! yikes
Üdv: Szusz


Csak ma, felhagyok az aggódással! Csak ma, nem leszek dühös! Csak ma, becsülettel végzem dolgomat! Csak ma, szeretni és tisztelni fogok mindent, ami él! …Gyógyulást mindenkinek  http://www.energia-gyogyaszat.lapunk.hu

Nincs jelen

 

#18 2006-12-29 16:08

barna-by
A fórum rekreáció fejlesztője
Hely: Szeged
Regisztrálva: 2004-05-29
Írások: 1090

Re: Félelmek

Huh...2,5 napig nem voltam, de látom termékeny volt ez az időszak!
Először is a vesekő:
Én úgy tudom, hogy aki Pentasát szed, az még joban hajlamos a vesekőre, épp ezért nem ajánlják, hogy narancsot, mandarint és egyéb citrusfélét együnk (már aki bírja). A másik meg hogy a crohnosok hajlamosak a kövekre (vese, epe, utóbbi nekem is van), így mint sokan irták erre is figyelni kell!
A végbeles dologra:Kipkop!
Én a helyedbe már elindultam volna a dokihoz, mert 10 éve ezzel együttlenni nemsemmi, ráadásul mint irtad fennáll a rákosodás veszélye!Inkább vizsgáltasd ki, a műtétet lehet, hogy altatás nélkül egy gyorsitott 3 napos bentfekvéssel megúszod, de nem szabad így rizikózni ezekkel!Ha a legeslegeslegrosszabbat nézzük, akkor ott a sztóma (de ez a vége, a legrosszabb, ennél jobbak az esélyek, csak az összehasonlitás végett), ami elég rossz!Hozzászokni nem kis feladat, a környezetnek meg mégnehezebb!De ez nem hiszem hogy előfordul, mert ahhoz eléggé kell roncsolni a zárógyűrűt,hogy sztómát csináljanak!

AMúgy nekem meg valszeg aranyerem van, úgyhogy most én is küszködök a végbél körüli fájdalmakkal, de megvan rá a tuti módszerem, remélem szilvesztrig elmúlik.


"Az egészséget az ember teremti és éli meg minden napi élete díszletei között, ott ahol tanul, dolgozik, játszik és szeret"  (Ottawa-Charta 1986)

Nincs jelen

 

#19 2008-05-31 12:20

Zsuzskaa
Crohn
Hely: Bp
Regisztrálva: 2008-04-09
Írások: 259

Re: Félelmek

Sziasztok!
Hirtelen nem is tudtam hova írjam a kérdést ami foglalkoztat.Nagyon sokan írjátok hogy tükrözéssel ellenőrzik,a benti állapotokat.Nekem eddig 1x volt. Ezután pedig  - ha jól tudom kímélőbb megoldás címszóval , illetve szöveti képek pontossága miatt - CT entero - clysis . Tehát engem tükrözés helyett mindig CTvel vizsgálnak. Ez is van ugyanannyira jó? Vagy ez tényleg abszolút orvosfüggő?


,,A szemet-szemért , az egész világot vakká teheti,, (Ghandi)

Nincs jelen

 

#20 2008-06-01 14:19

Tilda
Tag
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2006-10-27
Írások: 199

Re: Félelmek

Sziasztok Mindenki!

Nagyon régen írtam...  de most itt vagyok  smile
Zsuzskaa: Tükrözni csak vastagbelet lehet igazából... vékonybeles vizsgálathoz muszáj vmilyen másfajta módszert használni pl entero CT... vagy entero MR
Mindegyik vizsgálatnak meg van a maga kockázata... a CT sajnos lehet egészségkárosító... a tükrözésnél meg nagyon nyúzzák az amúgy is sebes bélfalat...  sad  Viszont mindkét módszerrel pontos eredmény lehet produkálni... pláne ha jó az endoszkópos vizsg orvos smile vagy a radiológus..

puszi
Téda

Nincs jelen

 

#21 2008-08-14 15:15

Hancsi
Tag
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2008-01-04
Írások: 112

Re: Félelmek

Sziasztok.remélem nem baj hogy ebbe a topikba irok e gondommal ,de végülis félek tőle:) szóval volt már valaki aki közületek keleti helyre utazott az én példám Tunézia.az ott lévő vírusok és baktériumok miatt kérdezem.szerintetek ez mennyire veszélyes egy crohn betegnek és valaki utazott e már ezzel a betegséggel ilyen helyre és ha igen hogy viselte.?
köszi
Hanna

Nincs jelen

 

#22 2008-08-14 15:55

Vicaa
Crohnos közleány,Kingitanga Főmamija
Hely: Eger
Regisztrálva: 2006-02-09
Írások: 1268

Re: Félelmek

Nekem még nincs tapasztalatom ilyesmiben, de sztem ugyanúgy igyekezni kell betartani, különösen odafigyelni az ilyenkor fontos higiániai szabályokra mint egy egészséges embernek. Gondolom viszont ha valaki "bekap" egy ilyesmit, akkor sokkal rosszabb a vége mint egy egészséges embernél. Érdemes kikérni orvos véleményét esetleg védőszuri terén, illetve a vízre (palackozott bolti, vagy felforralt, lehűtött) stb nagyon odafigyelni.


"A mosoly olyan görbület, amely mindent egyenesbe hoz"
                                                 
                                                    (Phyllis Diller)

Nincs jelen

 

#23 2008-08-14 16:17

Pilli
Crohnos közleány
Regisztrálva: 2006-05-06
Írások: 565

Re: Félelmek

Hancsi: Én még Horvátországba menet is beoltattam magam most egy hónapja, biztos ami tuti alapon és ugyanúgy, ahogy Gigi írta, még fogmosáshoz is palackozott vizet ittam. Így elkerülhető a baj. Étteremben ettem ugyan, de a megsütött felforrósított ételekből amúgyis távozik a baci és vírus. Úgyhogy ha odafigyelsz és beoltatod magad, amit be kell, akkor nem lehet baj!


"This is a story of my life..." - Bon Jovi

Nincs jelen

 

#24 2008-08-14 16:33

ildikócska
Tag
Hely: Vác
Regisztrálva: 2007-08-03
Írások: 102

Re: Félelmek

Hancsi! A barátnőm Tunéziában az éttermekben italba beletett jégkockától lett beteg, mert azt csapvízből csinálják. Úgy hogy arra is figyelj, hogy jégkockát sehol ne kérjél az italokba.

Nincs jelen

 

#25 2008-08-14 17:34

Hancsi
Tag
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2008-01-04
Írások: 112

Re: Félelmek

Nagyon köszönöm a sok segítséget!
TEhát ha odafigyelek akkor végülis meg lehet "úszni"? ha mégis bekapok vmit szerintetek nagy rá az esély hogy beiindítja ezt a fránya betegséget?én most elvileg inaktív vagyok.
mégegyszer nagyon köszi a sok választ!!

Nincs jelen

 

#26 2008-08-14 19:00

Hancsi
Tag
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2008-01-04
Írások: 112

Re: Félelmek

Gigi és miket ettél meg az étteremben?

Nincs jelen

 

#27 2008-08-15 08:37

ildikócska
Tag
Hely: Vác
Regisztrálva: 2007-08-03
Írások: 102

Re: Félelmek

Hancsi még egy dolog eszembe jutott. A barátnőmék vittek magukkal házipáleszt. Állítólag aki ivott egy stampóval minden nap annak nem lett semmi baja tongue
De ez most teljesen komoly!!

Nincs jelen

 

#28 2008-08-15 20:36

Ede
CU
Regisztrálva: 2008-01-20
Írások: 819

Re: Félelmek

Bizony, bizony, Ildikócska, a házipálesz nagy királyság, tényleg fertőtlenít! nagyon jó ötlet. Jó nyaralást Hancsi!!


"Élőlény, nem az élő lényeg vagyok, tudom, a Földre én is csak becsekkolok
Pörögni egyet a felfordulásba', és izgulni,ne legyek bálna Japánba'."

Nincs jelen

 

#29 2008-08-17 01:05

Hancsi
Tag
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2008-01-04
Írások: 112

Re: Félelmek

A pálinka az nem nagyon ártalmas a betegségnek?smile
én nem tudom nem nagyon szoktam inni:)

Nincs jelen

 

#30 2008-08-17 10:40

Ede
CU
Regisztrálva: 2008-01-20
Írások: 819

Re: Félelmek

Hogy nagyon-e, nem tudom, mert én sem iszom. Az égetett szesz nem tesz jót a bélnek, viszont hogy fertőtlenít, az tuti. Ha káros valami, akkor azt életmódszerű fogyasztás esetén kell érteni, szerintem. Ha az ember elutazik és kicsit bekap belőle nem egy felesnyit, hanem kevesebbet, olyan nagy baj nem lehet. Vagy mégis?


"Élőlény, nem az élő lényeg vagyok, tudom, a Földre én is csak becsekkolok
Pörögni egyet a felfordulásba', és izgulni,ne legyek bálna Japánba'."

Nincs jelen

 

#31 2008-08-17 14:22

Ottó
Crohn
Hely: Miskolc
Regisztrálva: 2004-08-05
Írások: 321
Honlap

Re: Félelmek

Kedves Hancsi!
Én nem ajánlom az alkoholt bélbetegeknek. Én crohn-os vagyok és abban is már az igen előrehaladott fajta.
Ma már semmilyen alkoholt nem iszom, másnak sem ajánlom. Személyes tapasztalatom a következő: nekem a sörrel nem volt problémám, a borral sem, ha keveset ittam és főleg !!!, ha nem kevertem. Én az égetett szeszektől mindig rosszul voltam, most csak a belemre vonatkoztatva. De voltam olyan oktalan, h többször próbálkoztam.
1997-ben egy 'bulin' csak egy felest ittam és utána csak egy korsó sört, ezutáni éjszaka felejthetetlen számomra iszonyatos volt a belemnek, pedig semmi mást nem ittam. Csak reggel 7 körülre könnyebbültem meg igazán.
De ennyi sem volt nekem elég, még többször kellett a falnak menjek, h észbe kapjak: 1999 szilvesztere, hogy ünnepel egy jófej társaság? Természetesen alkohollal , én is követtem a haverokat, ekkor mindent ittam, ráadásul elég sokat és a tetejében szerintem az volt a legrosszabb, h kevertem. Éjjel nemcsak a fejem fájt, hanem szó szerint csillagokat szórt a belem.
Egyébként máshol is olvashatod, h bélbetegeknek legfőképp a tömény italokat nem ajánlják.


bélgyulladás egyebek mellett döntően a húsevés következménye

Nincs jelen

 

#32 2008-08-17 14:26

Ottó
Crohn
Hely: Miskolc
Regisztrálva: 2004-08-05
Írások: 321
Honlap

Re: Félelmek

Na még valami: a fertőtlenítés. Inkább ajánlom neked a fokhagymát nyersen amennyiben bírja a gyomrod 2-3 gerezdet is megehetsz egyszerre. A fokhagyma kifejezetten jót tesz a bélnek, (annak ellenére, hogy ha például a bőrödre tennél egy félbevágott fokhagymát egy egész napra tuti, hogy azután ott nem lesz bőr, mert szétmarja).
Szokták hátrányként emlegetni a szagát erre nem tudok mit mondani, állítólag a zellerlevél rágása, vagy a szegfűszeg szopogatása elveszi a szagát.


bélgyulladás egyebek mellett döntően a húsevés következménye

Nincs jelen

 

#33 2008-08-17 20:23

Hancsi
Tag
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2008-01-04
Írások: 112

Re: Félelmek

Köszönöm a segítséget.igen a fokhagymáról én is hallottam hogy jó.hát az alkohol.igen... nem tul jó.hál istennek én soha nem ittam sokat pláne feleseket nem. én sem ajánlom egy crohnosnak se.
szerintetek egy ilyen vírus (nem tudom tunéziában mennyire "durvább" smile ) előhozhatja a crohnt?
nekem egy éve van ez a betegség nagy nehezen jobban lettem nem szeretném hogy megint előjöjjön.

Nincs jelen

 

#34 2008-08-17 20:24

Hancsi
Tag
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2008-01-04
Írások: 112

Re: Félelmek

Elfelejtettem még smile Pilli: mivel oltattad be magad?

Nincs jelen

 

#35 2008-08-18 13:24

Hancsi
Tag
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2008-01-04
Írások: 112

Re: Félelmek

Értem, és köszönöm a segítséget mégegyszer!!

Nincs jelen

 

#36 2008-10-21 14:36

youlcsi
chysh
Hely: Baja
Regisztrálva: 2008-02-21
Írások: 743
Honlap

Re: Félelmek

nem találtam ennél megfelelőbb topicot, így hát ide írok.

azt hiszem, kezdek besokallni...
nov. 3-án újabb tükrözés. ezzel nincs is semmi gond. végre célegyenesben vagyok. lesz diagnózisom.
nem sok esélyt látok arra, hogy nem crohn (úgy hiszem, olyan orvos mondta ezt, akinek muszáj elfogadnom).
hónapok óta járok ide. olvaslak benneteket, tájékozódom.
azt hittem, felkészültem.
hiszen némi kényelmességet beáldozva a mindennapjaimból még azt is mondahtom, hogy jól is érzem magam.
és most mégis. így, hogy kimondták, leírták... kattog az agyam, az elmúlt 5 napban jó ha összesen aludtam 10 órát. teljesen ki vagyok merülve.
nem tudom, mit tehetnék...


nem értek a lovakhoz...
***
http://www.facebook.com/fonalbarmi

Nincs jelen

 

#37 2008-10-21 16:05

zolcsi
Keleti Crohnos
Regisztrálva: 2008-03-07
Írások: 1164

Re: Félelmek

Kedves chysh!
Ez természezes érzés.Mivel még nincs pontos diagnózisod lehet sokat hozzáolvasgatttál a dolgokhoz.A crohn teljesen egyénre szabott.Ami mással megtörténik veled nem biztos vagy nem úgy történik.Engem kórházban ért a sokk kínok kínjai után és nekem sem tudták hónapokig mi bajom.De rossz volt mikor kimondták.Próbálj valahogy átlendülni rajta sokat segít ha beleolvasgatsz a "roor rosszalkodásai" topikba.Meglátod milyen jó kis csapat gyült itt össze akik tudnak neked sokmindenben segíteni.

Nincs jelen

 

#38 2008-10-21 18:51

Margóci
Tag
Hely: Tolna
Regisztrálva: 2008-07-19
Írások: 246

Re: Félelmek

Chysh!
Csatlakozom az előttem szóló zolcsibalhoz. Amit itt látsz és olvasol az közel sem biztos, hogy nálad is így fog jelentkezni. És tudom közhely, de ha netalántán tényleg Crohnod lenne, akkor az idő múlásával hozzá fogsz szokni a tudathoz és a végén olyan szépen fogsz vele együtt élni hogy ihaj! smile Természetesen 1-2 kellemetlen vizsgálattól eltekintve, de ahogyan olvastalak, te is már elég edzett vagy. smile
Kitartás neked, mi veled vagyunk!!!! smile
Puszillak!
Margó smile


"Nincs jobb orvosság a boldogságnál. Maximum a nevetés."

Nincs jelen

 

#39 2008-10-21 19:12

nori
Kingitanga Hízókúrázója
Regisztrálva: 2006-01-13
Írások: 616

Re: Félelmek

Én azt mondom,hogy ne idegeskedj,ne fuss a rúd elé ahogy régen mondták... tudom,hogy milyen nehéz nem gondolkodni,de élj a mában.
Nekem is ez komoly küzdelem nap mint nap de igyekezni kell,hidd el ha meglátod miért jó a mai nap,mit kell belőle leszűrni könnyebben fogod venni az akadályokat!!!
Mert KÉPES VAGY RÁ, bármi is legyen a mese vége te irányítod az életedet,amilyenek a gondolataid,olyanok a szavaid,a tetteid,az egész életet! Hajrá, bízz magadban, meg tudod csinálni! :-)

Nincs jelen

 

#40 2008-10-21 19:26

roor
Összekötő tiszt, Kingitanga uralkodója
Hely: Kingitanga Királyság
Regisztrálva: 2006-10-10
Írások: 2272

Re: Félelmek

Halika!

chysh :okosat nem lehet mondani.
Amíg ki nem mondták,csak a "lehet" volt előttem,addig para,kétségbeesés,önsajnálat stb.
Aztán mikor kimondták hogy crohn,nem örültem,de legalább tudtam már biztosra a nevét,hogy mi ez és mit lehet vele kezdeni.
Aztán megtanultam vele élni.
Ennyi.
Itt mindig van segítség,ezt ne feledd.big_smile


"Mindennek oka van!"

Nincs jelen

 

#41 2008-10-21 20:45

Nita
Crohn
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2007-10-19
Írások: 1208

Re: Félelmek

chysh!

Mindenki elkeseredett szerintem amikor ezt megtudta, hiszen ki örülne egy gyógyíthatatlan betegségnek?!...
De amikor ezt  közölték velem emlékszem, az volt az első kérdésem hogy, bele halok?! A válasz nem...innentől már, jobb is volt hmm Nálam ez az alap, közölhetek volna ennél rosszabbat is, erre szoktam gondolni. Nem mondom, hogy néha nem keseredek el, de mióta ide járok látom van élet a Crohn után! Kicsit, más kicsit nehezebb néha, de legalább van...


Naná, hogy normális vagyok... a hangok is megmondták. ;)

Nincs jelen

 

#42 2008-10-21 21:41

youlcsi
chysh
Hely: Baja
Regisztrálva: 2008-02-21
Írások: 743
Honlap

Re: Félelmek

köszönöm mindenkinek. csak lassan kezd elfogyni az erőm. (már elköszönéskor a doki sem "jobbulást", hanem "kitartást" kíván egy ideje). de majd belejövök. csak jó néha kiírni magamból az ilyeneket.


nem értek a lovakhoz...
***
http://www.facebook.com/fonalbarmi

Nincs jelen

 

#43 2008-10-21 21:43

zolcsi
Keleti Crohnos
Regisztrálva: 2008-03-07
Írások: 1164

Re: Félelmek

youlcsi gigabájtnyi tárhely van erre az esetre.big_smile

Nincs jelen

 

#44 2008-10-21 21:45

youlcsi
chysh
Hely: Baja
Regisztrálva: 2008-02-21
Írások: 743
Honlap

Re: Félelmek

azért annyit nem szeretnék nyígni itt nektek, mert még meguntok smile


nem értek a lovakhoz...
***
http://www.facebook.com/fonalbarmi

Nincs jelen

 

#45 2008-10-22 08:09

zolcsi
Keleti Crohnos
Regisztrálva: 2008-03-07
Írások: 1164

Re: Félelmek

Youlcsi!
Ez nem az a fórum tudod.big_smile

Nincs jelen

 

#46 2008-10-22 08:35

youlcsi
chysh
Hely: Baja
Regisztrálva: 2008-02-21
Írások: 743
Honlap

Re: Félelmek

köszi smile

elgondolkodtam azon, hogy most éppen minden bajomat a fáradtság okozza. egy hete nem alszok rendesen (bár most éjszaka a közel 4 óra szinte már sok volt). már csak azt nem tudom, hogy lehet-e ez esetleg gyógyszermellékhatás (nemkívánatos mellékhatások Entocort kapszula szedése közben: ... magatartásbeli változások, mint pl. idegesség, alvászavar, vagy hangulatingadozás...) ez megmagyarázná a dolgot. csak éppen kezdeni nem tudok semmit vele.


nem értek a lovakhoz...
***
http://www.facebook.com/fonalbarmi

Nincs jelen

 

#47 2008-10-22 08:39

Nita
Crohn
Hely: Budapest
Regisztrálva: 2007-10-19
Írások: 1208

Re: Félelmek

youlcsi!
Tegnap akartam írni ezt, de nekem a medrol csinálja az álmatlanságot...szóval nem kizárt hogy te is a gyógyik miatt nem tudsz rendesen pihenni. smile
Azt hiszem ezt a "kísérő jelenségek" topiban már kitárgyaltuk egyszer olvasd el sokan voltunk akik írták ezt.


Naná, hogy normális vagyok... a hangok is megmondták. ;)

Nincs jelen

 

#48 2008-10-22 08:43

youlcsi
chysh
Hely: Baja
Regisztrálva: 2008-02-21
Írások: 743
Honlap

Re: Félelmek

köszi. megyek is oda.


nem értek a lovakhoz...
***
http://www.facebook.com/fonalbarmi

Nincs jelen

 

#49 2008-10-22 08:55

Irénke
Tag
Regisztrálva: 2008-01-15
Írások: 27

Re: Félelmek

Szia Youlcsi! 4 éve tudtam meg hogy crohn betegségem van,semmit nem tudtam róla,mivel soha nem is hallottam ilyen betegségröl,de még az ismerőseim sem.Az orvostól kérdeztem mi ez a válasz ,ez egy gyógyíthatatlan bélbetegség ami azt jelenti hogy állandóan szabdalni fogják a beleimet,ezt a bélműtétem után 2 héttel tudtam meg.Hetekig csak sirtam,szegény férjemtől kérdezgettem szerinted mennyi idöm van még,honapok esetleg évek? Nem volt netünk,nem tudtam kitől kérdezni a betegségről,amikor a gyógyíthatatlan szót meghallottam megszólalni sem tudtam nem ám kérdezni.Rendszeresen jártam,járok ellenörzésre,de az a rengeteg beteg siet az orvos stb.mire bekerültem a rendelőbe sok mindent elfelejtettem megkérdezni,ez az én hibám,tanultam belöle,most már az orvosom is nagyon jó,és nagyon odafigyel rám.Ne kövesd el teis ezt a hibát mint én,fogad meg a többiek tanácsát.Most énis a padlón vagyok,de tudom pár nap és megint szép lesz az élet.Szép napokat mindenkinek.

Nincs jelen

 

#50 2008-10-22 10:43

zolcsi
Keleti Crohnos
Regisztrálva: 2008-03-07
Írások: 1164

Re: Félelmek

Youlcsi!
Alvászavarom nekem crohn aktiv időszakában volt.Xalazin-t Imurán-t és medrolt szedtem.Én a kínoktól nem tudtam aludni.Próbálj esetleg gyenge nyugtatót szedni.Nem kell rászokni de segít elaludni.Nekem sokat segített Frontin 0,25 ajánlanám.
Szia!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB