#1151 2009-06-03 09:37
- tim-tirim
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Remicade / Humira
szia Luca! és semmi mellékhatást nem tapasztaltál? pl hajhullás. Vagy nem gyengült le tulságosan az immunredszered és mindenféle fertözést nem kaptál el? Arrol tudsz valamit hoyg humira abbahagyása után kezelhetetlenebb-e a betegségunk?
köszi, üdv,
Nincs jelen
#1152 2009-06-03 11:15
- cina2
- Tag
Üdv mindenkinek! Ha megkapjuk a harmadik Remit akkor majd feltétlen jelentkezünk. Egyébként mi nem vártuk ki a 2. óra megfigyelést mert nem volt semmi baj. Másfél óra megfigyelés után mehettünk haza. Mindenkinek kívánok további gyógyulást és kitartást. Üdv:cina2
Nincs jelen
#1153 2009-06-03 12:00
- luca
- Tag
Tim-tirim!
A hajam a Humira megkezdése elõtt hullott, de akkor anaemias és vashiányos voltam, nem kaptam el semmi fertõzést, talán egyszer voltam náthás.Arról nem tudok, hogy a kezelés után rosszabbul lennénk, mint elótte.Te estleg tudsz valamit?Kaptál humirát?
Üdv Luca
Nincs jelen
#1154 2009-06-03 20:38
- pasek
- Tag
Sziasztok!
Nem akarok új topikot nyitni, ha nagyon nem illik ide amit írok, akkor kérlek Benneteket moderátorok segítsetek a hozzászólásom megfelelõ helyre rakásával.
Voltam ma dokinál és egy számomra nem várt eredménnyel zárult a megbeszélés. 2008-ban kaptam egy kúra Remicade infúziót, amitõl sokkal-sokkal jobban lettem, arpapa még hívott engem is remi harcosnak :)
Pontosan idézve az ambuláns lapomat a következõk miatt kaptam a kezelést:
"duodenumra terjedt gyulladás, szûkület...pylorustól körkörös fekély, bulbus nem azonosítható...pylorus 3-4 mm-es beszûkülését észleltük kb. 3-4 cm hosszban a duodenumban.."
Nekem ezt hétköznapi nyelven az orvosaim kb. úgy magyarázták, hogy a nyombelemen van a szûkület, ami mint kiderült eléggé makacs kis jószág.
Nos a Remicade kezelés során eljutottunk odáig, hogy a szûkületbõl maradt egy kis "gyûrûnyi" amin az endoszkóp nem fért át. Aki látott már ilyet testközelbõl, ez egy ujjnyi izé, amit nyelegettem sokat az elmúlt idõszakban. ez a gyûrû egy "megkeményedett" valami egy heges kis szakasz, ahogyan én kivettem az orvos szavaiból.
Múltkoriban abban maradtunk, hogy ha nem tudok hízást produkálni, vagy esetleg fogynék, akkor szóba kell hogy kerüljön egy tágítás, és most szóba is került, errõl szeretnék írni, és ha majd lesz tapasztalatom is róla, akkor azt is megírom.
TÁGÍTÁS
Úgy fog zajlani, hogy egy második Remicade kúrával kombinálva fogják véghez vinni. Jövõ hétfõn kapom a második kúra elsõ infúzióját, és valahol félúton a második és az elsõ infúzió között megejtik a ballonos tágítást. errõl ma annyit meséltek, hogy bódításban lenyelem az eszközt, amivel együtt leengednek egy vékony szálat, ami biztos átfér a szûkületen. Ezen vezetik le a kis leeresztett ballont a szûkületbe és mikor az a "helyén" van, elkezdik levegõvel felfújni, ami belülrõl tágítja a szûkületet, amíg az meg nem reped, persze ott a kamera az endoszkópon és végig figyelik mi is történik. A repesztés mértékérõl annyit mondtak, hogy nem cél szétrepeszteni a belem ezért óvatosan csinálják majd, de benn kell majd maradjak utána pár napot megfigyelésre a kórházban biztos ami biztos alapon. Annyit mondtak, hogy nem kell nagyon féljek tõle, de félválról sem lehet venni, ugyanis ezt egy mûtétnek tekintik.
Az egész procedúra, vagyis az elsõ Remicade lõtt lesz egy gyomor röntgenem, ahol megnézik hogy ürül a gyomrom és majd a tágítás után szintén lesz egy ilyen az eredményesség lemérése miatt.
Szóval ha megtudok róla bármit is, vagyis ha túl leszek az elsõ "repeszésen" beszámolok róla milyen.
Nincs jelen
#1155 2009-06-04 05:57
- Györgyina
- Tag
Pasek: nekem ez az értágitásra hajazzik. Nézd meg, mert szerintem ez az érszükület kezeléséhez hasonló.
Nincs jelen
#1156 2009-06-04 08:40
- tim-tirim
- Tag
Szia Luca! Csak hallottam valahol még régen félfüllel hogy humira után amikor visszatér a betegség akkor nagy az esély rá hogy súlyosabb formában mint valaha, bár ez amugyis is ilyen szerintem, csak súlyosbodik az idö elörehaladtával humira vagy humira nélkül is. Denem akartalak ám beparáztatni, lehet nem igaz csak rémhír. Amugy nem én még nem kaptam humirát csak lóg a levegöben már egy ideje, most kúpoktol viszonylag jól vagyok meg a vas tabitol de ha ezeket akár 1 napra is elhagyom akkor ujra jön a fájdalom meg hasmenés. És nem tudom hogy kérjem-e a humirát vagy sem, anynira rosszul végulis nem vagyok. Azért ugy irom hoyg kérjem-e mert elvileg adják majd nekem pár hét mulva ha én is akarom. Bezzeg amikor tényleg rosszul voltam (még kúpozás elött) nem akartak adni humirát :(
Nincs jelen
#1157 2009-06-04 22:20
- Agica01
- Tag
Hali!
Tica, akkor igen, én voltam. :) Még én is gondolkoztam, hogy írjak, hogy te voltál-e, néztem milyen ismerõs vagy valahonnan, és mire beugrott, hogy a fórumról lehet, elküldtek vérvételre, aztán meg pont váltottuk egymást.
Na majd legközelebb remélem beszélünk is. :)
Nincs jelen
#1158 2009-06-05 12:38
- tica
- Tag
Ági, nekem is csak már elmenõben tûntél fel, hogy milyen aranyosan nézel, na, mondom tuti te vagy, de ha mégsem? Na, az égés lett volna..
Jól nézel ki, jól is vagy mostanság?
Mikor mész megint?
Nincs jelen
#1159 2009-06-05 14:11
- aiolosz
- Tag
tica írta:
Ági, nekem is csak már elmenõben tûntél fel, hogy milyen aranyosan nézel, na, mondom tuti te vagy, de ha mégsem? Na, az égés lett volna..
Jól nézel ki, jól is vagy mostanság?
Mikor mész megint?
off
Tica, nagyon régen láttuk Manócskát, én nagyon kíváncsi lennék Rá :)
uff
Nincs jelen
#1160 2009-06-05 17:42
- nori
- Tag
Luca,
még kaptad a Humit tényleg mindent megettél? Mennyit híztál? Sajnos én 6 hónapja kapom de nem akarnak jönni a kilók meg nem is bõvült túlságosan az alapanyok tábora ami kiborít mert már a kedvenceimre se tudok ránézni,mindent meguntam..sajnos nem bírom a fûszereket így még azokkal se tudom változatosabbá tenni az étrendemet..pedig nagyon kellennének a kilók,a torna se halad amig ilyen csontváz vagyok:( és addig marad a kerekes szék,sajnos..
Nincs jelen
#1161 2009-06-05 18:19
- Pitty
- Tag
Sziasztok!.
Megkaptam a 2. Remit ma. Remélem ettõl már jön a hatás...
Az elsõ után még jobban ment a hasam mint elötte.
A dokinéni azt mondta próbáljak meg agyban változtatni és a stresszt csökkenteni, meg "feldolgozni a medrol elvételét" mert a leleteim nem romlottak bár a sûlyedés még mindig:49 fehérvérset: 13...
4 hét múlva kapom a következõt aztán 4 hét várakozás és ha indokolt (használ) akkor adják tovább.
Egyébként az ÁEK (régi MÁV) kórházban átadták a Remicade szobát (plazma tv, dvd, masszázsfotel) nagyon kellemes így végigülni feküdni azt a 4 órát...
Ez már hasonlít Európára :D
Legyetek jók és drukkoljatok, hogy meglegyen az áttörés :D
Nincs jelen
#1162 2009-06-05 20:47
- Vicaa
- Tag
Szurkolok Pitty! :)
Ez komoly? Masszázsfotel, plazma tv? Huh, nem semmi!
Nincs jelen
#1163 2009-06-05 21:33
- zotyesz
- Tag
Pitty szurkolok én is, remicade szoba kecsegtetõen hangzik tényleg bár nálunk még a folyóson a sarokban a hûtõ mellett egy szék az ablakkal szemben és ha szerencséd van nem felejtesz el újságot venni :)
Nincs jelen
#1164 2009-06-05 22:10
- Nita
- Tag
Pitty! Én is drukkolok hogy sikerüljön, és bár nekem csak egy szuri a Humira, de volt hogy azt 8 fekvõ beteg mellett a gyógyszeres szekrény mellett állva szúrtak a hasamba :) De a lényeg az hogy kapom és használ!!
Nincs jelen
#1165 2009-06-05 23:21
- arpapa
- Tag
masszázsfotel? besz@rás :D
Nincs jelen
#1166 2009-06-06 00:28
- Pitty
- Tag
Sziasztok!
Köszi a szúrkolást...:D
Egyébként két hete még itt sem volt Las Vegas....
Volt egy fehér kezelú priccs, aztán hajrá...
De nagyon kedvesek tényleg :)
Tényleg mindegy hogy hogyan és hol adják be, de ez így azért komfortosabb :)
Nincs jelen
#1167 2009-06-07 00:35
- cyan
- Tag
Senki ne haragudjon meg fáradt vagyok, de már muszáj megkérdeznem Pasek hozzászólását olvasva (1158), hogy nekem akkor miért mondták vagy hazudták azt hogy szûkület miatt nem lehet biológiai kezelést alkalmazni?!?!?! Bezzeg mûteni miért lett volna "jó" vagy lenne most is?! Ráadásul pont Miskolcon.
Amúgy sok sikert és nyugalmat a tágításhoz, Pasek, biztos hatásos lesz. Én már ezt nem értem... már nem mintha annyira vágynék rá... de legalább igazat mondjanak...sok Gyógyulást Nektek.
Szerkesztette: cyan (2009-06-07 00:37)
Nincs jelen
#1168 2009-06-07 09:22
- Lisa
- Tag
Cyan: a témában , majd válaszol az illetékes, én csak annyit mondanák, hogy a "pont miskolci" mûtétek jók, legalábbis sztem. Tapasztalatom azt mondatja velem, hogy profik vannak máshol is az országban, így Miskolcon is.
Mûtét elkerülése az elsõ, de ha szükséges, nem fontos menekülni "nagy nevekhez" legalábbis sztem, ja és ez egy privi vléemény.
Minden jót Neked!
Nincs jelen
#1169 2009-06-07 10:05
- pasek
- Tag
Cyan!
nekem akkor miért mondták vagy hazudták azt hogy szûkület miatt nem lehet biológiai kezelést alkalmazni?!?!?!
Nálam kicsit más a helyzet. Arról van ugyanis szó, hogy nagyon rossz helyen van a szûkületem, ami itt annyit tesz, hogy a mûtétet amennyire csak lehet el akarják kerülni az orvosaim, olyannyira, hogy szerintük érdemes egyéb kockázatokat vállalni. Megpróbálom elmesélni, hogy nekem mit mondtak, vagy legalábbis azt, amit én értettem belõle.
Ha mûtétre kerülne sor nálam, az azt jelentené, hogy a nyombelemrõl elõszöris el kellene távolítani a hasnyálmirig fejet, plusz az epevezeték is a szûkületes bélszakaszomon csatlakozik a nyombelemhez. Két féleképpen lehetne megoperálni, az egyik a "könnyebb" lehetõség az, ha vágnak a gyomrom alján egy lyukat, elvágják a vékonybelem a nyombél alatt, és a a "vágás alatti részt" visszakötik a gyomron ejtett lyukba. Ekkor ugye két kijárata lenne a gyomromnak, a régi a deformált nyombelemmel, ahová becsatlakoznak az emésztõnedvek (epe és a hasnyál) és az "új". Az "újon" keresztül menne ki a kaja a gyomromból, a nyombél végét pedig visszakötnék a vékonybelembe.
móricka ábra
Ha meglesed a gyorsan összetákolt móricka ábrámat a piros kör helyén van szûkületem, a zöld lenne a kaja útja, az emésztõnedvek pedig mennének a régi útvonalon, ugyanis a szûkület környékén csatlakozik az epevezeték és a hasnyálmirigy.
A másik "nehezebb" mûtéti megoldás az lenne, ha kivennék a szûkületet, de akkor le kell szedni a csatlakozó vezetékeket, és mikor kivágták a szûkületet és visszacstolták a maradékot a gyomorba, akkor ki kell alakítani egy kis llikat az epevezetéknek is, meg vele szemben a hasnyálmirigy fejet is vissza kell valahogy tákolni. És ezzel a módszerrel megszûnne a nyombelem létezni, ami azért nem túl jó, mert az nem véletlenül van bennünk, sok minden történik ott az emésztés során, tehát nélküle biztos más lenne az életem, meg megszoktam hogy ott van, sírnék ha el kéne búcsúzzunk egymástól :)
Remicade infúziót pedig mikor elkezdtük, elõtte a következõket vázolták fel:
I. mûtét vagy megpróbáljuk az infúziót, hátha.
II. Ha kapom az infúziót akkor a következõk történhetnek
a., hevesen reagál a szervezetem a hatóanyagra, "túl gyorsan gyógyul" a gyulladás, olyan mértékû hegesedést hagyva maga után, hogy teljesen elzáródik a belem, és akkor azonnal mûtét
b., szép lassan gyógyul, enyhül a szûkület mértéke és mindenki örül
c., allergiás reakciók lehetnek a hatóanyagra (ember-egér fehérje) és akkor nem kaphatom az infúziót
Nos végül elõállt a d., verzió, miszerint gyógyult és hegesedett, de nem nagyon hirtelen, nem záródtam el, viszont egy gyûrûnyi merev bélszakaszom maradt, am ahhoz túl szûk, hogy ne okozzon panaszokat, de tágabb, mint volt.
Most pedig a tágítást egy újabb kúra infúzióval kombinálva próbálják meg, remélve hogy elfogadható eredménye lesz és nem kell egyik mûtéti verzióhoz sem folyamodni. Ha nem válik be, akkor mégis mûtét lesz a vége, de nekem azt mondták mindent érdemes végigjárni, amig ki nem merül az összes egyéb lehetõség.
Szóval szerintem az a., c., pontok valamelyike miatt tudom laikusként elképzelni a "nem javasoljuk" indokát, meg azt, hogy azért ez a gyógyszer hordozhat magában egy nagy rakat mellékhatást. Mivel nem vagyok orvos, nem tudhatom, meg mint annyian leírták mindenki esete más-más elbírálást követel meg, én csak a saját esetemet írtam le neked, hogy nekem miért igen.
Ja, és nem Miskolcon járok dokihoz, hanem Pestre, ugyanis Pesten kezdtek kezelni, és én visszajárok a kezelõdokimhoz még ha el is költöztem a fõvárosból.
Remélem nem voltam túl kusza, és ki lehet hámozni a mondandómat.
Szerkesztette: pasek (2009-06-07 10:15)
Nincs jelen
#1170 2009-06-07 10:26
- luca
- Tag
Szia Nóri!
Egy év alatt 10-12 kg-t híztam, én egy kicsit nehezen viselem, hogy itt-ott hurkám van, de mindenki azt mondja, hogy most nézek ki jól. Egyedül a tejes és tejfölös ételekkel voltam óvatos, azon kívül tényleg mindent megettem. Most, hogy már vége a Humirának, megint vigyáznom kell. Lehet, hogy nálad mégsem a humira a megfelelõ szer, mert szerintem 6 hónap alatt már javulnod kellene.
Jobbulást, üdv Luca
Nincs jelen
#1171 2009-06-07 18:32
- Vicaa
- Tag
Off
Cyan, megerõsíteném Lisát, szerencsére ugyan nem mûtét ügyben, de igazán jó tapasztalatom van, dokik pedig a lelkiismeretesség mintái lehetnének :)
On
Nincs jelen
#1172 2009-06-08 02:21
- cyan
- Tag
Pasek!
Köszönöm hogy ennyi idõt szántál rá hogy elmagyarázd és még le is rajzoltad! :) elolvastam min. 2szer, annyira nehéz elképzelni...aztán harmadszorra végre a képre sem azt írta ki h nem található :)
Azt kapizsgálom hogy akkor mérlegelnek és ha már ilyen nehéz és komplikált lenne a mûtét akkor inkább mégis megkockáztatják a biológiai kezelést...(?) de igazából utána kéne néznem csakmár lusta vagyok. Az én mûtétem se lenne egyszerû de ennél azért biztos egyszerûbb lenne. Viszont tõlem nem lesz semmilyen, wááá.
Mindenkinek sok kitartást és erõt kívánok aki ilyen mûtétes procedúrákba kerül :S hát nem semmi, emberek...
Lehet hogy az az igazi bajom, hogy el kellett volna magyarázni nekem rendesen az okát, miért ne lehetne biol. kezelést, de végülis kaptam valami orvosi kifejezést(is), amit akkor nem értettem, és végülis annyiban maradt... oké, már nem is zavarok. Úgyse akarok se mûtétet se immunkikapcsolósat jáccani, akkor meg mit érdekel?! :P
Nincs bajom az orvosokkal. Vannak akik hõsök...tisztelem õket. Csak megijedtem hogy valaki nem mondott igazat(egyébként olyan viszont tuti h volt már!). Majd egyszer talán megtudom akkor most mi van. Ha nem leszek lusta:)
A "pont miskolci"-t egyáltalán nem negatív értelemben írtam, ha esteleg úgy tûnt volna:) hanem csak mert látom hogy Pasek miskolci. Tényleg nagy a lelkiismeretesség mert nekem azt mondták, akár még Pestre is küldhetnek mûteni, mert nagyon, de nagyon fontos a jó sebész. Ezt nem én mondtam:) biztos én sem volnék annyira egyszerû eset, ezért fontos.
Nincs jelen
#1173 2009-06-09 21:36
- pasek
- Tag
Sziasztok!
Beszámolhatok a második Remicade kúra elsõ infúziójáról. Tök jó az ÁEK II. Telephelyén (volt MÁV Kórház) a Biosphera részleg. Itt adják a Remicade infúziót is, mint már olvashattam is tõletek valóban van itt egy külön "Remi-szoba". A masszázs fotelek haláliak. Kipróbáltam rajtuk mindent. A svéd masszázstól a lábmasszázsig tényleg mindent. A dög nagy TV pedig valóban megdöbbentõ látvány, pláne hogy 5 hangfal van..
Legközelebb viszek DVD-t, mert mondták, hogy lehet vinni, berakják.
Nem szaporítom tovább a szót, lényeg hogy szövõdmény mentesen megkaptam az infúziót, ugyanis azt olvastam a tájékoztatójában, hogy ha 12 hétnél késõbb kerül sorra a kezelés egyik eleme, akkor fokozottabb a kockázata az allergiás reakciónak, de nem lett.
S megegyeztünk a tágítás idõpontjában is, 24-én mehetek éhgyomorra, és megejtjük. Elõtte nap pedig Depeche koncert, ha minden igaz, úgyhogy koncertrõl irány a tágítás :D
Izgi lesz :)
Nincs jelen
#1174 2009-06-29 22:01
- pasek
- Tag
Látom kevesen jártatok erre az elõzõ infúzióm óta.
Ma megkaptam a második kurzus második adagját -mkost is ugyanúgy megkapom az indikáló, majd a fenntartó kezelést- és elõtte kaptam a solu-medrol mellé valami allergia ellenes szert is, mert szükségét látták.
Holnap majd ha nem leszek ilyen fáradt, elolvasom az ambuláns lapon, hogy mi is volt az.
Egyébként minden rendben ment, Lisa is bejöhetett a remis szobába, vittünk DVD-t, a Koyaanisqatsi-t, szuper volt DVD-zni és maszíroztatni közbe a fotellal :)
No szia mindenkinek, jó éjszakát!
Nincs jelen
#1175 2009-06-30 22:49
- Nita
- Tag
Pasek! Nem semmi luxus ! Majd olvasd el miért kaptad az a szert, eddig nem volt allergiára utaló tüneted nem? Ennyire óvatosak ott?
Nincs jelen
#1176 2009-07-01 10:14
- pasek
- Tag
Nita!
Most néztem meg az ambuláns lapot, sajnos nincs rajta az allergia ellenes szer neve. Szóban viszont annyit mondtak, hogy az utóbbi idõben többször elõfordult, hogy amikor elkezdett csepegni az infúzió, egyes emberkéknél bõrpír, kimelegedés, forróság érzet jelentkezett.
Doktornõ annyit mondott, hogy ez lehet több okból kifolyólag, biztos ami biztos alapon elõvigyázatosságból kapjuk.
Pl. remicade utáni ambuláns lapon úgy szokták megfogalmazni, hogy "40 mg Solu-Medrol védelmében 300 mg Remicade-et szövõdménymentesen beadtuk"
No most a másik fecskendõ tartalma nincs nevesítve az ambuláns lapon, így nem tudom leírni mi is az :(
A doktornõ azt mondta, hogy ezek az allergiás reakciók pl. lehetnek esetleg a meleg/párás idõjárástól is, (meg a Vénusz - Mars együttállásától, az El-Nino hatásától, valamint a Barkhausen-zajig bezáróan bármitõl - de ezt csak én gondolom így :P)
Nincs jelen
#1177 2009-07-01 13:10
- - X -
- Tag
Sziasztok! Én tegnap este regisztráltam ide és 2005 óta van Chron-Colitis-em, ami elég durván kiütött abban az évben. Még akkor kaptam 2 Remicade-t. Rá egy évre a 3-ikat. Jó is volt tavaly év végéig minden, míg most év elejétõl nem járkálom megint a kórházakat. Kezdetektõl fogva Miskolcon kezelnek. Mondták, hogy nem kaphatom a 4. Remicade-t, mert bele is halhatok. Aztán felhozták a mûtétet (teljes vastagbél-eltávolítást). Másodjára megint kaptam vért is. Végül a teljes kivizsgálás hatására kiderült, mégis kaphatom a Remicade-t. Szerdán kaptam az elsõt. 8-án vagy akörül jön a következõ. Aztán 3 hétre rá megint, majd ha minden jól megy, 8 hetente. Remélhetõleg, minden jól megy.
Nincs jelen
#1178 2009-07-01 15:47
- tim-tirim
- Tag
Szia -X- ! Bocsi, de ki kell hogy javitsalak mert ha ilyen betegséged van akkor illik tudni hogy irják le helyesen: CROHN. És akkor most crohnod van vagy colitised? vagy nem tisztázott? Azt nem mondták miért halhatsz bele? Miért kaptál vért? Szurkolok hogy birjad a Remit!
Nincs jelen
#1179 2009-07-01 16:51
- - X -
- Tag
Nekem így van a lapjaimra írva: Chron. De most, ahogy visszanézegetem, pár évvel ezelõtti papírokon Crohn is van. De már ezen sem csodálkozom, amilyen helyesírási hibákat láttam már...
Nekem Crohn-Colitisem ("Crohn-jellegû fekélyek, amik Colitisbe mennek át" idézve az orvosomat.) van, vagyis egy átmenet, de egyre több ilyen beteggel találkozok a kórházban.
Nem mondták, miért halhatok bele, de már mindjárt gondoltam, hogy valami ilyesmi áll a háttérben, hogy az állam drágállja az infúziót. Rá is világított erre a doki. Végül is egy szike olcsóbb mint ez az infúzió. A sok kivizsgálás eredményeként pedig mégis csak kaphattam és kaphatom... Jó, tisztában vagyok vele, hogy bele lehet halni, de azért ez mégis érdekes.
Elég vérszegény lettem a sok véres hasmenéstõl, ezért kaptam vért. Azt még tudniillik, hogy túl erõs az immunrendszerem, ezért immungyengítõt is kapok.
Köszönöm:)
Nincs jelen
#1180 2009-07-01 20:04
- mercy70
- Tag
X!Nekem is Crohn-Colitisem van 22 éve és még nem haltam bele,sõt mûtve sem voltam és Remit sem kapok.Az immungyengítõt,ha az Imuranra gondolsz a legtöbben szedjük.
Kitartás!
Szerkesztette: mercy70 (2009-07-01 20:05)
Nincs jelen
#1181 2009-07-01 20:08
- tim-tirim
- Tag
-X-, nem azért kapsz immungyengitöt mert túl erös az immunrednszered. én is kapok, és elég sok más crohn beteg is kap. azért mert az immunrendszerünk ROSSZUL mûködik és megtámadja saját szerveinket, ezért kell legyengiteni mert akkor nem támadja meg. az egész crohn betegség erröl szól, ezért van gyulladásunk meg miegymás, a rosszul müködö immunrendszer miatt.
Nincs jelen
#1182 2009-07-01 20:41
- Vicaa
- Tag
-X-, biztatnálak, hogy ne gondold azt, hogy spórolni akarnak rajtad, én Miskolcon elsõ konzultáció után megkaptam a remit, de még 80 körüli néni is volt velem (akinek szintén vért is kellett kapnia), aki rendszeresen kapta a remit. Kitartás, bizti használni fog, nekem egyébként azt mondta a doki - és hiszem is - hogy nem a crohn miatt fogok elpatkolni az tuti. :)
Nincs jelen
#1183 2009-07-01 20:47
- pasek
- Tag
Jómagam is szedek immunszupresszort, az Imuran-t. 2000 óta szedem, elsõ 6 évben napi 50 mg-al, azóta pedig 100. Mellette Pentasa-t, Controloc-ot, egy idõben Medrol is volt a terítéken. Végül én is a Remicade mellett kötöttem ki, de minden mást szedek mellé a fentiek közül, kivéve a Medrol-t.
-X-
ha jól értettem amit írtál, te arra gondoltál, avagy neked azt mondták esetleg, hogy a túl sok Remicade infúzió miatt lehet vészes az ügy?
Én is hallottam már -igaz nem ellenõrzött forrásból, így addig nálam pletyka szint- hogy a Remicade infúzióhoz hozzá lehet szokni. De ezt csak csendben írtam le, mert nem tudom mi az alapja.
Másrészt pedig ha mindent egybe véve végiggondolom az egészet, nem is olyan biztos, hogy a mûtét olcsóbb, mint az infúzió.
Ugyanis ha beleveszem azokat a dolgokat is, hogy mûtét és lábadozás/felépülés alatt nem dolgozik az ember egy ideig, tehát nem fizet se adót, se TB-t, emellett kap valami ellátást pl. táppénz formájában, plusz a mûtét és a kórházi kezelés költségei..
Nem vagyok közgazdász, se ezen dolgok tudója, de mindent egybevéve nem tudnám letenni a nagy esküt, hogy akkor most melyik kerül többe. És egy ilyen mûtét során általában átnyisszantják az egész hasat, hogy az ablakon ki-be pakoljanak mindent, no akinek már volt ilyen, az tudja, hogy utána milyen feladat elé éállítja az embert egy liter tej arréb cipelése. Fizikai munkát végzõknél egyértelmûen ki kell várni a gyógyulási idõt, mert a laparotómia nem elviccelendõ dolog, nem hiszem hogy hasi mûtét után tanácsos cipelni, avagy hajolgatni, de az ülõmunka se sokkal másabb ebbõl a szempontból, hiszen vágott, frissen összeforrt hasi sebbel ülni se olyannyira vidám dolog 8 órán keresztül.
Nekem ez az álláspontom, vagyis inkább a véleményem. Ha valaminek a költségét vizsgáljuk, akkor érdemes szerintem minden tényezõt meglesni, legalábbis megpróbálni megkeresni a lehetõ legtöbbet.
Szerkesztette: pasek (2009-07-01 20:48)
Nincs jelen
#1184 2009-07-02 07:28
- pasek
- Tag
-X-
Tegnapi okoskodásom mellé még eszembe jutott valami, remélem nem megyek az agyadra.
Ugyanis csodálkozva állok egy olyan álláspont elõtt, hogy az infúzió drága, azért nem szívesen írják fel.
Decemberig úgy volt, hogy csakis kórházi bennfekvés alkalmával adhatták. Kórház rendelte meg, az õ költségvetési keretét csökkentette minden egyes adag.
Gondolom nem kell sokat regélni az egészségügy finanszírozásáról, meg az azzal elégedetlen véleményekrõl.
December után fordult a kocka. Nem hogy kórházi bennfekvés alatt kell beadni az infúziót, hanem ellenkezõleg, csakis ambulánsan adhatják be. Kiírják a receptet, a fószer elballag a gyógyszertárba, ott jó esetben van ilyen szer, egyébként megrendelik, szépen kiváltja dobozdíj ellenében és viszi be az ambulanciára a hóna alatt, majd megkapja.
No ebben az esetben nem a kórház zsebét terheli a kezelés, "csupán" a 60 percen túli orvosi felügyeletért számolnak el zsetont a TB felé.
Ekkor az jutott eszembe, hogy ugye lesi a TB, hogy egy adott doki mennyi értékû receptet ír fel. Ha sok benne a drága gyógyszer, el tudom képzelni, hogy az orrára koppintanak, hogy "aranyapa, azé legyé má óvatosabb, mer nem leszünk így jóba, ha sok drága gyógyszert írsz fel"
Így aztán ebben a finanszírozási útvesztõben mire végigértem a gondolataimon, már magam sem látom igazán, hogy akkor anyagilag kinek hol fáj és mennyire egy ilyen kezelés.
Viszont változatlanul úgy tippelem, hogy ha csak a (mûtét/felépülés/táppénz/esetleg elbocsájtás és munkanélküli ellátás) így együtt még mindig többe kerül, mint egy Remicade kúra.
De ez csak egy vélemény, az igazság meg valahol odaát lehet.
Nincs jelen
#1185 2009-07-02 08:50
- Móni78
- Tag
Sziasztok!
Rég jártam felétek! Eléggé elfoglalt vagyok mostanság! Jó sokat kellett olvasnom, hogy képbe legyek.
Nóri! Én is kb. annyi ideje kapom a Humirát, December végén kezdték el. Az elsõ hónapokban nem híztam, sõt inkább fogyást vettem észre. Most az elmúlt két hónapban megindultak a kilók fölfelé, ami nekem nem nagyon tetszik, mások szerint most jól nézek ki, de nem szeretnék többet hízni. Mondjuk genetikailag a családunk kövér testalkatú, én most 60kg vagyok a 165cm-hez. Én a crohnom elõtt mindig súly felesleggel küszködtem, fõleg a szülések után. Szóval szerintem én nagyon könnyen hízok! Gondolom a te alkatoddal kicsit nehezebben megy, de biztos, hogy fogsz hízni egy pár kilót. Ne add fel! Az állapotod javul a humirától? Én tök jól vagyok, a fejfájásokat leszámítva, ami már mindennapos. De ez szerintem a vérszegénységem és vashiányom miatt van (2,8-as a vasam= tegnap jött meg a labor eredményem)
Szia Tica! nem jelentkeztem, mert nem történt semmi! Kapom a szurikat, és mélyen hallgatok a tükrözésrõl. Elfelejtette? Én nem szeretném emlékeztetni rá. Amikor rosszul vagyok akkor nézegeti az elõzõ eredményeket, most hogy jól vagyok nem sürgeti a tükrözést, sõt szóba sem hozza. (Én sem).
Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#1186 2009-07-02 13:10
- Andi
- Tag
Pasek!
Nem véletlenül Suprastint kaptál a Remi elõtt? Én tegnap voltam Remin és nekem suprastint adtak. Már régebben kaptam 1 évig Remit, majd kimaradt 2,5 év, és most ismét megpróbálkozunk vele és azt mondják ezért kell a suprastin. Amikor beadják kicsit lelassulok tõle, lezsibbadok, álmos leszek.
Nincs jelen
#1187 2009-07-02 13:32
- pasek
- Tag
Andi,
elképzelhetõ, mert mondták, hogy be fogok álmosodni tõle. Végül nem aludtam el, s mikor beadták éreztem, hogy a karomban elindul felfelé a hideg :)
Nincs jelen
#1188 2009-07-02 18:36
- - X -
- Tag
Kedves tim-tirim,
Nekem már az elején megmondták, hogy túl erõs, éppen ez miatt. A szervezetem saját maga ellen fordult, és kipusztította a hasznos bacikat. Ennek hatására írták fel nemrég nekem a Pro Gastrot, csak hát már elfogyott, és nincs pénzem mindig azt venni. Az Imuranra visszatérve, nem az a kérdés, hogy szedem-e, hanem, hogy mennyit szedek, szerintem. Jelenleg 150 mg-ot kell szednem, de már évek óta így van. Szerintem ez sok, de nyugodtan világosítson fel bárki, ha tévedek. Elvégre nem vagyok orvos, így szívesen fogadok minden új információt, tanácsot.
Nincs jelen
#1189 2009-07-02 18:48
- - X -
- Tag
Pasek,
mivel még nem dolgozok, szerintem egyértelmû, de természetesen én se tudom, mi az igaz. Természetesen nem mégy az agyamra.:) Örülök, ha új dolgokat megtudok.
Én régen szedtem a Pentasa-t, de mivel nekem nem sokat használt, átállítottak a Xalazinra. Sok idõbe tellett, mire eltalálták az adagom, meg hogy mit hogy kéne...
Most egy számomra új fajta gyógyszert is szedek vérszegénység miatt, Neo-Ferro-Folgamma.
Most egy kicsit örülök is. Ma álltam le a Medrolról, de nem tapasztalom, hogy újra fellángolt volna a betegség, pedig szteroidfüggõ lettem. Remélem, nem korai az öröm.
Velem az elmúlt hetekben kétféle kérdõívet is kitöltettek, arra hivatkozva, hogy több támogatást tudjanak kicsikarni az államtól a Remire. Szerintem ez is jelzésértékû.
Köszönöm mindenkinek a biztatást.:)
Nincs jelen
#1190 2009-07-02 19:02
- tim-tirim
- Tag
x, honnan veszed hyog szteroid függö lennél? akkor nem tudnál leálni vele nem? én 5szor egymás után kaptam szteroid kúrát mert ahogy kezdtem lejönni róla rosszul lettem újra és újra....
A neo-ferro folgamma vas tabletta úgy tudom, bár lehet vérszegénységre akkor ez jár.
Nincs jelen
#1191 2009-07-02 21:24
- Vicaa
- Tag
Jelentem én is szteroid függõ voltam és én is a remi segítségével tudtam leállni a medrolról. Akkor ez már egy fél siker -X- ! Legalábbis én majd kiugrottam a bõrömbõl örömömben, ahogy szépen csökkentek a medrol mg-ok és a betegség nem lángolt fel. :)
Tim-tirim, a remi ebben is segít, hogy aki szteroid dependens lesz, az abba tudja hagyni a medrolt, és a tünetek se újuljanak ki. Nem tudom, hogy hány százaléknál válik ez be, de nálam sikeres volt a próbálkozás :)
Nincs jelen
#1192 2009-07-02 22:15
- pasek
- Tag
Nálam is úgy volt, ahogy csökkent a szteroid, úgy lettem egyre rosszabbul. Hallottam is ezekrõl hogy mûködhet így is a dolog, végül tapasztaltam is és látom nem is jártam egyedül ebben a cipõben.
Neo-Ferro-Folgamma
Nekem a Neo nélküli verziójához volt szerencsém, gondolom nagyjából hasonló lehet, de a neo miatt új, végülis valamiben más is, különben miért lenne megkülönböztetve.
Az egy kombinált vas és folsav készítmény volt, nekem azt mondták, hogy a vérképzéshez az a legideálisabb, ha a vas a folsavval kézen fogva jár. Azelõtt szedtem õket külön is, de a vastól mindig fájt a gyomrom, vagy a nyombelem, ezt ki tudja, végül a Ferro Folgamma vált be. Jobb lett tõle a vérképem, és nem is bántott meg, mint az elõzõek.
S mellé ajánlották még a B12-t is, de mivel volt egy vastagbél csonkolásom, s pont -állítóllag- olyan részt vettek ki, ahol hatékonyan felszívódhat a B12, ezért injekcióban kaptam havonta a B12-t. Szerencsém volt, mert nagynéném az egészségügyben dolgozik és beadta nekem, végül ez idõvel el-elmaradt, most semmi szuri, és mégsincs gáz a vérkéépemmel vas oldalon.
(igyekszek ilyenkor mindig úgy fogalmazni, hogy ne legyek félreérthetõ, nem szeretném ha úgy tûnne nálam az üdvözítõ megoldás, így aztán inkább csak úgy vegyétek, hogy a tapasztalataimat írom le, vagyis hogy nálam hogyan voltak a dolgok)
Nincs jelen
#1193 2009-07-03 18:26
- niksi
- Tag
Sziasztok!
En is szteroidfuggo vagyok-12 eve kapom.
Most fogok kapni Humirat,aminek nagyon kene orulnom ,de az orvosok kicsit elvettek a kedvem.
Tavaly bent voltam egy kiserleti biologiai terapiaba-Certolizumab Pegol a neve-es arra nem reagaltam.
Azt mondtak az egy nagyon szuper szer es mivel arra nem reagaltam, a Humirahoz sem fuznek nagy remenyt.
Elkeseredtem.
Szerintetek azert jo lesz a Humira?
Nincs jelen
#1194 2009-07-03 19:28
- nerkiss
- Tag
Szia NIKSI!
Nekem is volt szteroid kúrám és kialakult a szteroid rezidens-dependes helyzet-ami ugye annyit jelent,hogy se vele-se nélküle.Kaptam Remicade infúziót és segített.Ugyan átmenetileg de legalább nem görcsöltem és kicsit könnyebb volt.Aztán volt egy biológiai kisérlet sorozat /2004-2008-ig/ami annyit segített,hogy abba lehetett hagyni a szteroidot és jobban voltam,de olyan csúnya szûkület volt,hogy már a tükrözést sem tudták megcsinálni-így novemberben meg kellett mûteni.De ez nem a Remicade hatástalanságát jelenti.Szerintem mindent meg kell próbálni,keseregni is lehet de csak addig míg össze nem szedi az ember azokat az érveket ami miatt KELL reménykedni.
Nincs jelen
#1195 2009-07-06 14:11
- hajnal
- Tag
Sziasztok!
Én a Humirával kapcsolatban szeretnék érdeklõdni.
Van bárki, aki esetleg tud valamit a Humira férfiakra, egészen konkrétan a megtermékenyítõ képességre, a spermákra, illetve a jövendõbeli gyermekre gyakorolt hatásáról?
A párommal szeretnénk babát, õ kapja a Humirát lassan egy éve, és nem tudjuk kinyomozni, hogy lehet-e a gógyszer bármilyen hatással a tervünkre.
A papíron csak a terhes nõkre gyakorolt hatásról írnak, a de a férfiakról szó sincs.
Felhívtam már az Abbot-ot is, ott egy úriember annyival lerázott, hogy "hááát szerinte nem lesz gond", de erre azért nem mernénk alapozni...
Nagyjából átnéztem ezt a topicot, nem találtam ebben a témában semmit.
Kérném, hogy akinek van már valami információja ebben a témában, az ossza meg velem!
Elõre is nagyon köszönöm!
Üdv,
Hajni
Nincs jelen
#1196 2009-07-06 14:39
- pasek
- Tag
Szia hajnal!
Amit én tudok, megosztom Veled, bár lehet nem pont erre vagy kíváncsi.
Remicade kezelést kapok, ez gondolom hatóanyagában nem ugyanaz, de annyit tudok, hogy mindkettõ "TNF-izé", Remicade esetében infliximab, Humira esetében adalimumab.
Mikor mindenrõl megpróbáltam tájékozódni a kezelõorvosomnál, annyit mondott, hogy az infúzió károsítja a hímivar sejteket és a kezelés után legalább egy fél évig még nem illene próbálkozni gyermeknemzéssel.
A Humira-ról pedig ezt találtam, lehet hogy pont errõl írtál:
"Az adalimumabbal kapcsolatban nincsenek terhességre vonatkozó klinikai adatok.
Majmokban végzett fejlõdés toxicitási vizsgálat során anyai, illetve embriótoxicitásra vagy
teratogenitásra utaló eltérést nem észleltek. Az adalimumab postnatalis toxicitást okozó, illetve
termékenységet befolyásoló hatására vonatkozó preklinikai adatok nem állnak rendelkezésre (lásd 5.3
pont).
A TNF-alfa gátlást okozó hatása miatt, a terhesség alatt adott adalimumab befolyásolhatja az újszülött
normális immunreakcióit. Az adalimumab alkalmazása nem javasolt terhességben. Fogamzásképes
nõbetegek esetében fokozottan ajánlott a fogamzásgátlás a Humira-kezelés alatt, illetve az utolsó
kezelést követõ öt hónapban.
Nem ismert, hogy az adalimumab kiválasztódik-e az anyatejbe illetve, hogy felszívódik-e a
tápcsatornából.
Tekintettel arra, hogy a humán immunglobulinok kiválasztódnak az anyatejbe, az utolsó Humirakezelést
követõen legalább öt hónapon keresztül szoptatni nem szabad."
Másik kórház dokiját is megkérdezni ez ügyben nem vinne elõrébb?
Nincs jelen
#1197 2009-07-06 15:09
- hajnal
- Tag
Szia pasek!
Nagyon köszönöm a gyors választ, voltak benne számomra új dolgok!
Kérdeztük a párom gasztrodokiját, õ nem tudott semmit mondani, annyit ígért, hogy utánanéz.
A másik dokit (belgyógyász) aki a gyógyszer intézte még meg tudnánk kérdezni, de õt nagyon nehéz utolérni.
Akit én felhívtam, az közvetlenül a gyártó volt, és ahogy írtam, nem volt túl meggyõzõ a szerintem nem lesz baj...
Különben kezd kialakulni a kép, fél év "pihenõ" mindenképpen kell majd, egyrészt az immuran, másrészt a Humira miatt. Csak félõ, hogy ha elhagyja a gyógyszereket, akkor megint romlik az állapota :(
Még egyszer köszönöm a segítséged!
Üdv,
Hajni
Nincs jelen
#1198 2009-07-08 07:46
- Pitty
- Tag
Sziasztok!
Kicsit eltüntem, ne haragudjatok csak téboly volt, napi 12-15 óra meló úgy néztem ki mint aki benéz...:)
Szóval tegnap megkaptam a III. Remit.
Az elsõ kettõ után nem igazán éreztem pozitív változást, sõt az elsõ után még jobban ment a hasam mint elötte.
Most nem olyan rossz, de kb hasonló mint amikor még a medrolt szedtem, amivel már függõ voltam és kis dózisban nem nagyon használt.
Viszont megkaptam a labort amit a harmadik elött csináltak és abban drasztikus pozitív változások voltak. pl: a süllyedés ami 50-60 alatt nem volt a 10 év alatt, most 18 (10 a normál érték felsõ határa), a fehérvérsejt ami hol 22000, hol 17000, majd a Remi kezdete után 15000, 13000, most pedig 12500. (itt 10.000 a felsõ határ)
Ezek mellett több érték javult, tehát dolgozik a szer és állítólag ne legyek türelmetlen mert többnyire ez a menete a dolgoknak, hogy elõször a labor javul, majd a 3. infúzió után kezdõdik a fizikai javulás a többségnél.
Szóval újra reménykedek, és 8 hét múlva kell mennem a következõre de elötte kontroll labor, hátha még jobb lesz az eredmény, és a fizikai javulás is megindulhat addig.
Pasek!
Ha nem titok Téged ki kezel az ÁEK-ban?
Nekem is akartak ilyen altató hatású injekciót adni az allergiás reakciók megelõzésére, csak én mivel kocsival mentem kisérõ nélkül, így nem kaphattam.
A nevét megkérdeztem: Suprastin.
Nincs jelen
#1199 2009-07-08 09:56
- pasek
- Tag
Szia Pitty!
Írtam egy mailt.
Így hogy mondod nekem is rémlik a Suprastin név.
Nincs jelen
#1200 2009-07-09 15:53
- - X -
- Tag
tim-tirim,
szerinted honnan veszem?! Ha egyszer szteroidfüggõ vagyok, nem tudok, mit csinálni.
Nincs jelen