#2451 2012-05-03 16:01
- Lucifer
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Remicade / Humira
Crohnlány!
A szteroidot és más gyogyikat tényleg csak a gasztros adhat.A vasat is neki kellene igazából eldönteni mivel mint betegek hozzá tartozunk.De a körzeti is dönthet a vas pótlásában.Nam minden esetben az inekcióval kell kezdeni alacson vasnál sem.Én már mindenféle vasat próbáltam sajnos nálam nem segit egyik sem még az inekció sem.:(:(
Különben pedig próbáljon meg a szervezetébe vasat bevinni természetes úton ezt a különbözõ ételek lehet megtenni.
A biológiai kezelésre én 6 évet vártam most kapom a humit.Próbálja meg õ is a biológia terápiát , én is azért kezdtem el kapni mert a májam kezd teljesen kipurcanni a sok szteroidtól.Mihamarabbi jobbulást kivánok neki és fel a fejjel.
Nincs jelen
#2452 2012-05-04 00:06
- Milka
- Tag
Sziasztok!
16 éve collitises lettem, akkor próbáltak pár gyógyszert, de semmi se segített. Utána jött 14 év hasmenés (szó szerint minden nap, 1 tünetmentes napom se volt), aztán sajnos a folyamatos vérzés és hasmenés miatt daganatos lett a vastag és végbél. Kioperálták az egészet és majdnem egy évig stomás voltam. A daganat miatt kemót is kaptam.
Sajnos ezzel nem szûnt meg a bajom, mert pouchitisem lett, begyulladt a pouch. Kaptam Immurant, de két hét után úgy fájt a hátam tõle, hogy csak fetrengtem az ágyban egész nap. Mivel más már nem volt, ezért elkezdték a Remicade kezelést, ez lassan egy éve volt. A "feltöltés" után már csak 8 hetente kell járni. Azóta nagyjából jól vagyok, napi kb 4x megyek wc-re. Nekem semmilyen mellékhatása nem volt eddig a kezelésnek.
Használok még mellette napi 1 Salofalkot, és heti 2x1 Kliont.
Sokakkal ellentétben nekem inkább az a gondom, hogy nagyon nehezen tudk lefogyni.
A Remicade-t egy év után abba kell hagyni? Nekem ez új infó.
Szerkesztette: Milka (2012-05-04 01:29)
Nincs jelen
#2453 2012-05-04 04:28
- Nadriee
- Tag
Igaz én nem Magyarorszagon elek, de nekem nem kell letenni, pedig most jár le az egy ev. A dokim azt mondta, letehetem, de mivel a gyogyszertol vagyok jól így félõ hogy visszaesnék. Mellékhatását egyenlõre nem érzem, de ugy vagyok vele, hogy a visszaesesnek is lenne hátránya. Meggyógyulni így se, ugy se fogunk sajna, szoval akkor meg tok mindegy hogy a remitol vagy a folyamatos verzesektol lenne az ember rákos, vagy mit tom én mi. 3 hónap agyban fekvés, ajuldozas, meg erotlenseg után, ugy döntöttem meg annak is örülök, hogy dolgozni tudok járni :). A többi meg majd alakul... A lényeg hogy egyenlõre jól vagyok, a jövõ pedig mindenki szamara rejtély :)
Nincs jelen
#2454 2012-05-04 11:50
- Milka
- Tag
Hát igen. Nálam is pont ez van. A folyamatos gyulladás sokkal nagyobb kockázattal jár, annak nagy valószínûséggel daganat lesz a vége sajnos. Szóval inkább kapjam a szert, mert így legalább jól vagyok a lehetõségekhez képest.
Nálam a hasmenés alatt se vol erõtlenség soha. A mûtétek kivételével folyamatosan edzek vagy 16 éve.
Nincs jelen
#2455 2012-05-04 12:16
- Nadriee
- Tag
En csak itthon tornaszgattam amikor váratlanul tort ram egyik napról a másikra a hasmenés. Szó szerint vasárnap meg jol voltam, hétfõn meg mar nem. Állandóan szedultem na es persze a napi 30x-i rohanás is megviselt... Akartam volna én fent lenni, de olyankor mar sotetedett is a világ, és kész is voltam... Akkor láttam be sajnos, hogy az emberi test milyen hamar képes egy darab nudli lenni. Pedig alapból nem vagyok egy királylány típus, 40 fokos lázzal simán fõztem meg takaritottam elõtte... :D viszont amikor agynak estem azt mondtak, hogy ez lassan nepbetegsegge növi ki magát, ezert nem adnak 10 evet és gyógyítható lesz. Úgyhogy mar csak 9 ev!!! Juppiiii :D
Nincs jelen
#2456 2012-05-04 12:24
- Milka
- Tag
A napi 20-30 nekem is megvolt. Igazából csak percekre mozdulhattam el a wc közelébõl, bárhová mentem az elsõ az volt, hogy feltérképeztem a terepet, hogy merre van a mosdó. Utazások elõtt 1-2 nappal már nem nagyon ettem és inni is csak annyit, amennyit muszáj volt.
Még ebben az idõszakban is inkább híztam mint fogytam, csak kõkemény edzéssel tutam lefogyni 15 kilót.
A mûtét után viszont minden más lett! Most oda és akkor megyek amikor csak akarok.
A dokim azt mondta, hogy a legújabb módszer amivel próbálkoznak és hatásosnak tûnik, az a csontvelõ átültetés.
Szerkesztette: Milka (2012-05-04 12:26)
Nincs jelen
#2457 2012-05-04 15:13
- Nadriee
- Tag
Nahát, tényleg érdekesek vagyunk mi emberek... Rólam 20 kg ugy ment le 3 hét alatt, hogy csak na... Ha nem ettem akkor is rohantam annyi különbséggel, hogy akkor sötét ver jött. Ha ettem vagy ittam, akkor vagy világosabb, vagy volt olyan hogy ültem a wc-n a fejem meg lógott a kádban, mert két oldalról jött az áldás. Gorcsokkel, fajassal hogy állsz? Nekem most mar ok, de anno azt hittem magam mutom meg, csak legyen mar valami... De hála a jó égnek miután vázoltak miként is fogjak kivágni a cuccost, elkezdett dolgozni a remi... :)
Nincs jelen
#2458 2012-05-04 15:18
- Nadriee
- Tag
A veloatultetesrol egyebkent meg nem hallottam, érdekesnek és egyben fajdalmasnak hangzik...:(
Nincs jelen
#2459 2012-05-04 20:06
- Milka
- Tag
Se görcs, se fejfájás. Ritkán fáj a fejem, nem többször mint más embernek.
A legelején, 16 éve amikor kialakult a betegség, akkor 1-2 hétig fájt a hasam. Az utána lévõ aktív 14 évben talán 2-3x fájt a hasam. Igazából a véres székleten és a hasmenésen kívül más nem volt. Na nem mintha ez nem lett volna elég. :) Szinte az összes lehetséges kezelésrõl az új kezelõorvosom világosított fel (antibiotikum, immuran, remicade, stb.), a régi doki hiába nagy név elvileg ebben a témában, semmi mást nem csinált csak felírta a salazopyrint. Ha korábban a mostani dokihoz kerülök, akkor talán megúsztam volna az operációt.
A remicadenek eddig nincs mellékhatása nálam. Se infulzió közben, se utána. Csak az zavar, hogy marha lassan csöpög be. :)
Nincs jelen
#2460 2012-05-05 15:33
- Andi
- Tag
Szia Milka! :)
Nem tudom emlékszel-e rám? Kb. egyszerre volt a sztómazáró mûtétünk, nekem is eltávolították a vastagbelet, pouchot készítettek. Régen a sztómás topikban váltottunk pár szót... Szomorúan olvastam, hogy neked is pouchitised lett. Sajnos én is hasonló cipõben járok, pouchitisem és cuffitisem van, de én nem kapok Remit, mivel már a mûtét elõtt többször kaptam, és akkor sem hatott, gondolom ezért nem is ajánlották most fel. Én igencsak kínlódok a pouchitissel, de csak Salofalk és Solu-medrol kúpot szokott a dokim írni és havonta 10 nap Klion kúra. Írtad, hogy Te megúszod egy nap 4 wc-zéssel, én sajna nem, amikor rosszul vagyok nem ritka a napi 15-20 wc sem, de jobb napokon is minimum 8. Örülök, hogy most a Remi mellett jól vagy. Errõl a csontvelõ átültetéses dologról, ha van bõvebb infód írhatnál, akár priviben is. És azt megkérdezhetem, hogy ki a gasztrós dokid? Minden jót neked!
Üdv.: Andi
Szerkesztette: Andi (2012-05-05 15:38)
Nincs jelen
#2461 2012-05-05 18:23
- Milka
- Tag
Persze, hogy emlékszem!
Hát igen, én is mindig benne voltam abban a kis %-ban, akik rosszul járnak. 10% volt a pouchitisre és meg is lett.
Én a mûtét elõtt még csak nem is hallottam a remicade kezelésrõl, simán felírták a Salazpryrint és kész, ennyi volt a kezelés 13 évig.
Sajnálom, hogy neked nem használt. :( Akkor tulajdonképpen most is gyulladt és nem tudják levinni a gyulladást?
Salofalokt és is használok és Kliont is. Amúgy én úgy vettem észre, hogy a Kilon nagyon gyorsan és nagyon nagy javulást hozott nálam. Szinte már másnap drasztikusan kevesebbet kellett mennem amikor szedtem/szedem. Eleinte sokat szedtem, de most folyamatosan csökkentem az adagot, heti 2x250mg-nál tartok. Lekopogom, de most nagyon jól vagyok, egyáltalán nincs az mint régen, hogy rohanni kell és nem tudom visszatartani egy percig se. Most ha kell, akkor van olyan hogy csak 1-2 óra múlva megyek el.
Ez a csontvelõs dolog úgy volt, hogy valaki mondta, hogy van erre a betegségre egy új gyógyszer, a galantféreg kapszula. Erre rákérdeztem a kezelõorvosomnál és mondta, hogy ez már nem olyan új dolog, viszonylag régóta van már ez a módszer, csak marha drága és arányaiban kevesebb embernél hoz javulást (azt hiszem ezeket mondta). Aztán mondta, hogy több kutatás is folyik és a legújabb ezek közül a csontvelõ átültetés. Szóval igazából én is csak ennyit tudok róla, hogy talán ez lesz egyszer a következõ lépcsõ.
Nincs jelen
#2462 2012-05-06 04:41
- Nadriee
- Tag
Milka, a Remi valóban jó nehezen csöpög le, nekem is kell vagy 3 óra, de én meg mindig szívesebben ülök ott mint a wc-n, vagy nyelem a számomra haszontalan bogyokat, merthogy ugye nekem azok a C- vitamin hatásával voltak egyenlõek... :) Szoval maradt vagy a remi vagy az operáció, amit egyenlõre megúsztam a jobbik változattal. Viszont a nem fajasra kicsit irigykedek, ha szabad így fogalmaznom, bár tudom neked sokkal rosszabb lehet/lehetett mint nekem. Csak ha visszagondolok, a hideg futkos a hátamon. Nekem olyan gorcseim/ fajdalmaim voltak, hogy a kórházban tomtek belém a morfint, mert szinte a arcom is eltorzult, ha valaki csak leült az agyamra, mar majd megorultem attól a kis mozgastol, és csak hogy a humor el ne vesszen :), mar tudom mit jelent, hogy hu hat az annyira fajt, azt hittem befosok... Hat én nem csak hittem :D. Nade fátylat rá, ami nem öl meg az ugye úgyis erõsít... Inkább arról kerdezlek, hogy mit sportolsz, hátha vegre en is kedvet kapok :).
Nincs jelen
#2463 2012-05-06 22:15
- Milka
- Tag
Nekem elsõ alkalommal azt mondták, hogy ha nincs semmi panasz, akkor mehet majd legközelebb gyorsabban. Aztán valahogy mégse gyorsítottak rajta, ugyanolyan lassan csöpög most is.
Nem tudom hogy máshol hogy van, de ahol én kapom, ott nagy masszázsfotelek vannak! Elég komoly fotelek, távirányítóval meg minden. Kezelés alatt jól meg is masszíroztatom magam. :) Van egy nagy plazma TV is, és elég sok új DVD film amik közül válogatni lehet. Szóval nem olyan rémes a kezelés. :D
Nem irígyellek, hogy ilyen fájdalmaid voltak. :( Tök jó, hogy ennyire hatásos nálad a Remicade. Nekem nagy fájdalmam csak a mûtét után volt, az azért tényleg fájt. Lehet az se lett volna olyan borzasztó, de a gerincembõl kicsúszott az epidurális kanül, és hiába nyomták be a cuccot, mellé ment. Persze ez csak akkor derült ki amikor ki akarták szedni.
Nálam a sport a gyúrás, legalább 16 éve csinálom folyamatosan. Most baromi jó erõben vagyok, 1-2 hete edzésen 150 kilót nyomtam fekve. Már csak fogynom kéne 10-15 kilót. :)
Nincs jelen
#2464 2012-05-14 12:23
- öcsi
- Tag
Sziasztok én már 3-éve vagyok Colitises 1-éve kapom a Remit most 2-honapja járt le az 1 év és középszintü javulást hozot ami azt jelenti nálam hogy a betegség felángolásához képest 50%-vagyok 5-10wc az megvan most is vér ,nyák Most valami MTX terápiát akarnak bevezetni nálam amire 2 hetente vérkép elenörzésre kell járnom.DE AMI A LEGSZÖRNYÜB ÉRZÉS HOGY A GERINCOSZLOPOMTOL KISUGÁRZIK AZ EGÉSZ HÁTAMBA ÉS A KARJAIMBA ÖRJITÖ VISZKETÉS DE ELMONDHATATLAN ÉRZÉS SZÉTAKAROM MAGAM KAPARNI MINDEN AJOM VAN DE EZ CSAK 30-50 MÁSODPERCIG TART ÉS UTÁNA ELMULIK.ÁLTALÁBA MIKOR MEGTERHELEM MAGAM SOKAT SÉTÁLOK VAGY MOZGOK AKOR JÖN ELÖ A VISZKETÉS KÜLSÖ TÜNETEK NINCSENEK SEHOL A TESTEMEN NEMTUDOM MI LEHET EZ REMICADÉTOL LENE VOLT MÁR VALAKINEK ILYEN TÜNETE?????
Nincs jelen
#2465 2012-05-15 08:07
- csucsuka
- Tag
Szia öcsi!
Feltétlen beszélj az orvosoddal.Én nálam a remi nem okozott
ilyen mellékhatást.Nekem a remi a sipolyokat hozta rendbe,
de az alap betegségem romlott tovább is.A kezelés után rá
fél évre szûkületek alakultak ki nálam , ez év februárban
meg is mûtöttek.A REMI nem jó áldás a szûkületeseknek.
Mindenkitõl kérdezném , hogy vaspótlásra van olyan tabletta
vagy valami más, mert nem akarok intravénásan kapni.
Ebben az évben elég volt a szurkálásokból.
Üdv mindenkinek csucsuka
Nincs jelen
#2466 2012-05-15 08:23
- marcsi0727
- Tag
Csucsuka,
én Maltofer Fol-t szedtem, amikor vas hiányom volt. De neked valószínüleg nagyon alacsony a vas szinted, jobban jársz, ha intravénásan kapod.
üdv
Marcsi
Nincs jelen
#2467 2012-05-16 08:20
- csucsuka
- Tag
Szia Marcsi! Köszi a választ, nekem a Maltofer hasmenést okoz elég rendesen.
Más tablettás ami jó nekünk , ismersz olyat.
Képzeld a munkaügyi bírósági tárgyalás után még semmi választ nem kaptam.
Pedig bírói végzésem van arról , hogy 52% rokkant vagyok 2 évre ítélték nekem.
Telefonáljak nekik vagy várjak még, 4 hónap telt el eddig.
Üdv csucsuka
Nincs jelen
#2468 2012-05-16 08:28
- marcsi0727
- Tag
Csucsuka, Menj be a Nyufighoz és igényelj manit! Azt nem adják automatikusan!
Nincs jelen
#2469 2012-05-17 09:56
- Milka
- Tag
öcsi
A foszfor hiány egyik tünete a viszketés.
A vérképedben renben van ez az érték?
Szerkesztette: Milka (2012-05-17 09:57)
Nincs jelen
#2470 2012-05-17 22:22
- csucsuka
- Tag
Szia Marcsi!
Elsõ felülvizsgálatra 45% kaptam ezt fellebbeztem, majd a
második felülvizsgálatra ismét 45% kaptam, ezt is fellebbeztem.
Majd a munkaügyi bíróság 52% ítélt meg nekem.
Ezt ÕK megint megtámadták , nem fogadták el, azóta semmi sem
történt csak várok a következõ tárgyalásra.
De közben a rendszeres sz. jár. kapom , mert ezt kaphattam.
Lehet , hogy nem kellett volna igényelnem a rend.sz.jár.
A tárgyalási folyamat alatt volt az ügyem.
A kettõ kiüti egymást , ha igénylem a rend.sz.jár. akkor már
új igénylõ lettem.
De a bírósági tárgyalás elõtt igényeltem a rend.sz.jár.
2011 júl. megszûnt a nyugdíjam mivel 45% kaptam.
2011 júl.-tol kapom a rend.sz.jár.
Közben a munkaügyi bírósági fellebbezésem javában folyt.
Tehát nem úgy van , hogy amíg a tárgyalás folyik nem kapok
nyugdíjat, de közben a rend.sz.járadékot megigényeltem és azóta is
azt kapom.
Nem értem mért igényeljek nyugdíjat amikor azt próbálom visszaszerezni
amit elvettek a múlt évben.
Azt mondta a tárgyaláson a nyufig embere , vagy az idézést fogom kapni,
a további pereskedésre vagy elfogadták és visszakapom az elvett nyugdíjamat.
Hát így állok, nem idegesítõ.
Eddig nulla papír semmi válasz.
A többit majd a leszázalékolási oldalra írom meg neked.
Üdv csucsuka
Szerkesztette: csucsuka (2012-05-17 22:27)
Nincs jelen
#2471 2012-05-19 21:59
- csumpimalac
- Tag
Sziasztok!
Olvasgattam, keresgéltem, de aztán feladtam, inkább kérdezek.
Humira kezelés mellett beadható a hepatitisz (twinrix) elleni védõoltás?
Köszönöm a válaszokat! :)
Nincs jelen
#2472 2012-05-20 13:53
- Milka
- Tag
Igaz én Remicade kezelést kapok, de nekem most adnak be minden oltást.
Eddig ezeket kaptam meg: Meningococcus, Pneumociccus, Tetanusz, Act HIB. (Boostrix, Prevenar 13, Act HIB, NeisVac-C)
Ezek közül kettõ ingyen volt, a másik kettõ sajnos elég drága (7000+18000).
Most fogom beadatni a Hepatitis A+B-t.
Azt mondták, hogy már be kell ezeket adatni ha valaki bilógiai kezelést akar kezdeni.
Biztos, hogy be lehet adatni. Sõt! Be is kell!
Nekem a Szent Lászlóban csináltak oltási tervet, és ott kezdték el beadni ezeket. Nagyon jó fejek voltak, csak ajánlani tudom õket!
Azt mondták, hogy az egyik hepa oltás támogatott (már nem tudom, hogy az A vagy a B), és jobban megéri nem csomagban venni A+B-t, hanem külön az egyiket és külön a támogatottat, így 6000-et lehet spórolni! Ezt kérdezd majd meg, mert ennyivel is beljebb vagy.
Szerkesztette: Milka (2012-05-20 14:22)
Nincs jelen
#2473 2012-06-13 21:05
- sendrew
- Tag
Azathioprin-kezelés
Ez a legújabb, hallottatok már róla?
http://www.medicalonline.hu/cikk/azathi … etegsegben
Nincs jelen
#2474 2012-06-13 21:42
- sibi
- Tag
Az azathioprin az imuran hatóanyaga.
Nincs jelen
#2475 2012-06-13 21:49
- sendrew
- Tag
Az lehetséges, de itt van egyéb okosság is az AZA-val kapcsolatban...
Nincs jelen
#2476 2012-06-13 22:03
- suzy
- Tag
Sendrew,
kösz, a linkedet hasznosnak találtam, és azon tovább vándorolva egyéb gasztroenterológiai tanulmányokat is találtam IBD témában (pl. a Heim Pál Kórház értekezését a gyermekkori IBD-rõl). Érdemes tehát ott tovább böngészi...
Suzy
Nincs jelen
#2477 2012-06-14 09:21
- Milka
- Tag
Me beadták az elsõ adag hepa A és B oltást is.
Szerkesztette: Milka (2012-06-14 09:24)
Nincs jelen
#2478 2012-06-14 17:21
- hanyatka
- Tag
Sziasztok!utolsó bejegyzésem óta túl vagyok jó pár Humira injekció után..(egy ideje magamnak csak combokba adom) egyszer volt egy elég súlyos mellékhatásom áprilisban majdnem leállitottak de elmúlt alig hallottam a füleimmel..
Nemrég voltunk dokinál, tükrözésem majd 1éves kontrollon lesz csak..kivéve ha addig nem leszek rosszul..Wc 2 vagy 3 naponta vér sehol persze hasmenés se. Hányinger sehol már.Hajam jobban hullik de még van hajam :D..Április közepe óta NEM KELL szteroidot szednem szerencsére a szervezetem se hiányolja. Majdnem 8kg szedtem fel az elsõ Humim óta.JÓL ÉRZEM MAGAM!!ez a fontos... vérvétel szokásosan szuri elött 2 nap na azt unom már..fõleg ha nem jó a véna..
Nincs jelen
#2479 2012-06-16 21:53
- Lili
- Tag
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni, nagyon kétségbe vagyok esve. Crohn beteg vagyok(10 éve), és van tályogom(fonalazva) a fenekemen már 1,5 éve... a crohn-om is elég aktív most, kaptam humirát tavaly tavasszal de nem sokat használt...meg is szüntették a kezelést mert folyton torokgyulladásom volt utána... most a doktornõm azt mondta nincs már olyan gyógyszer amit ne próbáltam volna és hogy a humirát kéne újra megpróbálni (2hetente kaptam tavaly) most hetente kapnám, csak hogy elõtte kikéne vetetni a mandulám(ezt viszont nem szeretném). A tanácsotokat szeretném kérni, hogyan döntsek? Mit csináljak? 1 hónapom van dönteni. elõre is köszönöm=))
Nincs jelen
#2480 2012-06-22 01:21
- Lucifer
- Tag
Lili!
Szerintem vetesd ki a manduládat mert az nagyon sokat számit.
Nem egy kellemes érzés , de sok mindenre hatása van ha mindig begyullad.Én is felnõtt koromban szabadulatam meg tõle és sokáig húztam , de aztán rászántam magam.
most milyen gyógyszereket kapsz??
neked kell döntened , de jól gondold át , hogy mi a fontosabb!!
hidd el a humi nagyon sokat segit és az a mandula nem ér annyit, hogy az miatt ne kapd.
Szóval az én véleményem , hogy szabadulj meg tõle!!
Nincs jelen
#2481 2012-06-22 18:11
- Lili
- Tag
Köszönöm=) hát most 100mg imuran, pentasa, 8 mg medrol és kaldium...de hát nem sokat érnek már nálam ezek az a baj=(
Nincs jelen
#2482 2012-06-22 21:33
- eriki
- Tag
Kedves Lili!
Mi az indok arra, hogy bent maradjon a mandulád? Mert csak egy jó mandula hasznos, a rossz az káros! Mi olyan család vagyunk, ahol szinte mindenkinek ki van véve! Én akkor szántam rá magam, amikor 20 évesen egy télen 3x volt tüszõsmandulám és már az injekció kúra sem segített, a lányom 4-5 éves lehetett,õ pl.mindig kórházba került, mert hányt, ha mandula gyuladása volt! Azóta jóformán sose beteg.Több idõs családtagunknak lett súlyos ízületi és szívproblémája, mert nem vették ki fiatal korukban, pedig sokat volt gyulladt! Hajhullást is okozhat!
Nem szeretnélek a mûtétre rábeszélni, csak nem tudom mi az értelme, hogy bent legyen, ha inkább a kivételét javasolják?
Nincs jelen
#2483 2012-06-23 14:01
- gyurmajoe
- Tag
szia Eni !
nekem most 10,5 éves a kislányom. most u.a történik, mint veletek februárban. A gyogyszerek, szteroid nem használt.Jött az elsõ Remi, nagyon sokat javult az állapota. 2 hét múlva a köv.Remi, de már nem javult tovább semmi. Aztán ma megint véres a széklet. ..... Érdekelne a véleményed. Már csak az imuránt szedi. A szigmabélnél van a gyulladás. itt tartunk ma.
Üdw.gyurma
Nincs jelen
#2484 2012-06-23 21:02
- Lili
- Tag
eriki!
20 éves vagyok és életemben egyszer volt tüszõs mandula gyulladásom talán 6-7 éves lehettem. A humira csinált ilyen kisebb torokgyulladást ami 2-3 nap alatt el is múlt, ezért is gondolkodom nagyon rajta, hogy ha most újra elkezdem kapni a humirát(ki tudja meddig) akkor érdemes-e szenvedni a mandula mûtéttel. Nem olyan torok gyulladást csinált amit ne lehetne túl élni..:D
Nincs jelen
#2485 2012-06-24 07:07
- Enikõ
- Tag
Szia gyurmajoe!
Az én kislányomnál sajnos nem hatott a Remicade megfelelõ módon, így abbahagyták. Azt mondták túl kicsi még hozzá. Pár év múlva újra próbáljuk, ha szükséges lesz. Addig próbálkozunk a Medrollal (ami Nála hat, csak a mellékhatásaitól pl. nem nõ egy centit sem, tartunk eléggé), rendbeszedi, aztán próbáljuk szép lassan elhagyni. És ezt kell csinálnunk még évekig a dokink szerint:( Mellette szedi lassan 2 éve az Imurant, de még ehhez is éretlen az immunrendszere, azt mondják.
Csak az a baj, most hogy már nem eszik szteroidot, enni sem akar, megint fogyott, már kevesebb, mint 15,5 kg. De talán nõtt már 1 cm-t, ami nagy szó mert éppen csak 1 méteres a lelkem.
De mikor a kórházban voltunk, ott mindenkinek használt a Remi akivel találkoztunk. Ne keseredj el, szerintem csak az én lányom ilyen "renitens", Nálatok még simán hatni fog.
Tünetmentes, strandolós napot!
Enikõ
Nincs jelen
#2486 2012-06-24 17:06
- eriki
- Tag
Kedves Lili!
Ezek szerint valóban nem olyan súlyos a helyzet a manduláddal, ami mindenképpen indokolná a kivételét, igy elhiszem, hogy nem szivesen szánod rá magad! Azért írtam le a mi eseteinket, mert azok szerintem már elég indokok voltak.Nehéz döntés, de hátha utána meg jobban lennél a humitól!
Üdv
Nincs jelen
#2487 2012-07-07 13:35
- herczendorf
- Tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni! Párom most kapja a harmadik remicade kezelést (colitisre), eddig semmi javulást nem tapasztaltunk. A harmadik kezelés után 2 hónap várakozás, és ha nem változik semmi, akkor mûtét. Napi 20x WC, ami legtöbb esetben szinte csak vér. Kaptunk IBD tápszert (tejalapút, de laktózmenteset). Szinte egybõl átmegy rajta, ha nem használja, akkor pedig a súllya napról napra kevesebb lesz. Nagyon félek, úgy érzem, hogy a sztómával sem lenne jobb semmi. A mûtéttõl pedig csak jobban legyengülne, a lelki hátterérõl nem is beszélve. Gyógyteákkal próbálkozunk, melyek néha hatnak, de általábban nem.
Jelenleg Szegedre járunk.
Üdv: Zsuzsi
Szerkesztette: herczendorf (2012-07-07 13:43)
Nincs jelen
#2488 2012-07-07 14:21
- gyurmajoe
- Tag
Üdv !
Ehhez mindenképp egy komoly gasztroen.-sebész konzilium kell. Az infekciót ki kell zárni. Ha a remi sem hat, a teljes vastagbél eltáv.végleges megoldást jelenthet. De elõtte tegyetek meg MINDENT.
Jobbulást !
Nincs jelen
#2489 2012-07-07 14:49
- Lisa
- Tag
Szia Zsuzsi!
A mûtét mindenféleképpen használhat. A beteg gyulladt belet kiveszik, és akkor biztos, hogy az ideiglenes sztómával jobban lenne, és össze tudná szedni magát.
A Remi nem mindig hat valakinél hamarabb, sajnos valakinél fél év múlva, de olyan is van akinél egyáltalán nem hat.
Nem érdemes sokáig várni, mert visszafordíthatatlan is lehet az eset (végleges sztóma, vagy elrákosodás) Ha az orvosok azt mondják várjátok ki még azt a két hónapot, akkor várjátok, de utána mindenféleképpen mûtesse meg magát, még akkor is ha nagyon le van gyengülve. Ha egyszer nem hat a remi akkor úgy sem fog csodát tenni és nem fog használni semmise. Szóval nem lesz erõsebb semmitõl, hogy úgy mehessen mûtétre, csak egyre kevesebb lesz az esélye.
Sajnos ilyen állapotban a gyógyteák már nem segítenek, és azokat is ilyen betegség, és ilyen szintû állapot mellett csakis gyógyszerek (ha kell mûtét) mellett lehet inni, de az inkább szintfentartásra, és megelõzésre jó.
Napi húsz-szori véres hasmenést nem tudnak elmulasztani, és ezt mind elsõkézbõl mondom Neked!
Mikor volt a harmadik Remi? Mennyit kell még várnia az esetleges mûtétig? És benn marad valami benne?
Nincs jelen
#2490 2012-07-07 15:13
- herczendorf
- Tag
Kedves Lisa!
A 3. remire kedden megyünk. Szeptemberben lesz egy állapotfelmérés, akkor dönt az Orvos. Antibiotikumot is kap a remi mellett, ill. szteroidot(talán 8 mg-ot) salofalkot és imuránt. (nálunk az egész vastagbél gyuladt.)
Bármit eszik minden, átszalad rajta (sokszor a wc-re sem jut el).
Szerkesztette: herczendorf (2012-07-07 15:14)
Nincs jelen
#2491 2012-07-07 16:59
- gyurmajoe
- Tag
Kedves Zsuzsi !
Ilyen erõs tünetek miatt feltétlenül kéne egy mindenre kiterjedõ vérkép. Nem alakult ki vérszegénység ?, mert a napi 20 véres szklt sok. Sok mindent veszt a szervezet a vérrel,és ilyen állapotban nincs asvanyi anyag felszivodás sem a bélben.
Lisa jokat irt.
Üdv.
Nincs jelen
#2492 2012-07-07 18:11
- Lisa
- Tag
Zsuzsi, értem, hogy mit írsz, akkor most várni kell, és gondolom, hogy ez a jó meleg sem tesz éppen jót!
Ahogy gyurmajoe írja, vérképet szoktak rendesen csinálni? Mert az sokat lendíthet az állapotán, még az étvágya is megjönne.
Lehet ki van vérezve és egy transfúzió nem ártana. (Nekem mindig segített, egy-két hétig) ha már ki "kell" váeni a szeptembert.
Amúgy lehet, hogy pont a 3. remitõl lesz jobban, nem szabad elkeseredni, és a legrosszabbra gondolni. Mondom van rá esély, hogy még a remitõl is jól legyen akár.
Ha nagyon nem változik figyeljetek nagyon arra nehogy eltályogosodjon, illetve perforáljon a bél. Néha fel sem tûnik ha annyira rosz az általános állapota egyébként is.
Remélem a remi hatni fog!!!
Nincs jelen
#2493 2012-07-07 18:32
- herczendorf
- Tag
Remi elött mindig megnézik a vérképét.. mi is még reménykedünk a 3. remibe.
Köszönöm a bátorítást!
Nincs jelen
#2494 2012-07-07 22:17
- marcsi0727
- Tag
Zsuzsi,
beszélgess el olyanokkal, akiknek van sztómája. Az életminõség nagyságrendekkel javul. Ezt nehéz elfogadni, de pro és kontra fel kell írni mindent, mindenre fel kell készülni, úgy könnyebb lesz dönteni, ha eljön az ideje.
Drukkolok, hogy a remi végre tegye a dolgát...
Nincs jelen
#2495 2012-07-08 17:06
- Laci54
- Tag
Sziasztok!
Zsuzsi,hasonló cipõbe jártam mint a férjed.Tavaly februárba kiakarták venni a vastagbelem nem engedtem.Szeptemberbe kaptam az elsõ remit ami velem csodát tett.A második után is minden tökéletes volt aharmadiknál az utolsó 2hétben már visszaesés jelentkezett.Akkor azt mondta az orvosom megkapom a negyediket de ha nem hat végig akkor többet nem kapok és jön a mütét.Nem hatott az uccsó 2 hét napi 6-8 széklet.Azért elmentem az ötödikre hátha kaphatom tovább.Megkaptam és irt fel budenofalk habot hátha igy jó lesz.Jó lett,18-án a nyolcadikat kapom és utána remélem tovább.A vérképrõl csak annyit,hogy nálam 2 havonta nézik és mindig tökéletes volt a vastagbelem viszont ramaty.Soha ne add fel az utolsó utánl pillanatban is jobb lehet.Szép napot mindenkinek
Nincs jelen
#2496 2012-07-09 07:25
- Andráska
- Tag
Sziasztok!
Nálam is az utolsó hetek rosszabbak! Amúgy egy csodaszer, az az 5-6 hét nagyon jó aztán kezdõdik a mélyrepülés.De olvasgatom hogy sokatoknál így van. Én is majd augusztusban kapom a 8. remit. Márciusban a vérkép nem volt jó, kérdezett is a doki, mondjuk akkor egyszer csak 4 hétig tartott a remi. Remélem a júniusi jobb lesz, nehogy fontolóra vegye a dokim a dolgot. Amúgy annyi változás történt a remi alatt még hogy visszaesett az étvágyam, nem tudom hogy a remitõl. Nálatok fellép étvágytalanság?
Üdv
András
Nincs jelen
#2497 2012-07-09 07:56
- Laci54
- Tag
Sziasztok!
Nálam az étvággyal semmi gond sõt ha nem lenne megszabva hány gram ch-t ehetek most nagyon elhiznék. Szeptember óta 10 kg hiztam ez biztos,hogy a reminek köszönhetõ. Szép napot mindenkinek
Nincs jelen
#2498 2012-07-09 16:51
- furberries
- Tag
Sziasztok! A crohn-colitis kicsiknél topikot látogatom, mivel a gyermekem beteg, 7 éves és nehezen kezelhetõ CU-ja van közel 4 éve. Most tõletek kérnék segítséget, tapasztalatcserét, mert a kicsiknél ritkábbak a "tapasztalt Remisek". Kérlek írjatok pár sort, ha valakinél volt már hasonló Remicade kezelés során:
Két kezelés között félúton (4 hét van még hátra, amúgy ez lenne az utolsó, a 8.kezelése) elõjött a napi sokszori legalább 6-8 véres hasmenés. Az orvosunkat sajna nem érem el, szabin van.
Vajon szteroidot kap majd a következõ Remi-ig?
És amellett az utolsó Remit még megkaphatja?
Eddig minden klasszul ment 7-8 hónapig a kezelés alatt, azt hittük így marad egy darabig.
Azt olvasom, hogy sokatoknál a kezelés utáni kb. 6 hét rendben van és az utolsó kettõ a nehéz, de neki még 4 hét van hátra :-((( ez nagyon sok. Ha most rendben ment volna minden, õsztõl a Remi második évét is megkezdhettük volna. De így nem tudom, lehet hogy nem kaphatja majd? Nagyon bíztunk ebben a kezelésben, hátha nem szükséges mûteni, olyan kicsi még...
Elõre is köszönöm, üdv.mindenkinek!
Nincs jelen
#2499 2012-07-16 14:03
- Karlsen
- Tag
Sziasztok!!
Nekem a barátom Crohn beteg amit 2011. júliusban diagnosztizáltak nála.
Azóta szedett PREDNIZOLON-t, IMMURAN-t de semmi sem segitett rajta. (Szégyellte a betegségét és 2010 Szeptembere óta várt arra, hogy elmúljanak a tünetek, mig elment az orvoshoz).
2012 Február óta REMICADE kúrát irtak neki elõ, a 3 infuziót sikeresen megkapta, majd a múlt héten a 4-nél kijöttek az allergiás tünetek és azt mondták soha többé nem kaphatja.
Legközelebb szeptemberben megy orvoshoz de akkor már valószínûleg HUMIRA-t fog kapni ami jóval veszélyesebb, ha az sem lesz 100%-ban hatékony METADOXINT, aminek a mellékhatásaként nem lehet gyereke sem, pedig csak 25 éves.
Azt szeretnéM, kérdezni, hogy van-e valakinek ezekkel a szerekkel kapcsolatban tepasztalata? Esetleg szedett valaki már NESTLE MODULEN-t, ami egy tehéntejfehérje alapú kúra?
Esetleg tudna valaki ajánlani egy igazán jó gasztroenterológust Budapesten? És dietetikust, akinek van tapasztalata IBD-ben?
Elõre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat és a segitséget.
Azért fordulok hozzátok, mert a norvég orvosok hozzáállása elkeserítõ, a hozzá nem értésrõl nem is beszélve. A barátom már lassan 25kg-t fogyott és egyáltalán nincsen jobban, naponta 10-szer is elmegy WC-re, vérzik, viz jön neki és ez már igy megy az elmúlt 2 évben és nagyon gyenge de nem szeretném, hogy feladja.
KÖSZÖNÖK MINDEN VÁLASZT, AKÁR PRIVÁTBAN IS!!!
Nincs jelen
#2500 2012-08-23 22:00
- Lexibaba92
- Tag
Sziasztok:)
Nekem tavaly derült ki a betegségemNovemberben.Azóta sok vizsgálat kísérletezés volt....persze medrol is...Mostmár Remicade kezelést kapok,imuran pentasa gyógyszereim vannak. Egy olyan kérdésem lenne h tapasztalt e valaki közûletek piros foltokat a bõrén?? imurantól vagy remicade kezeléstõl lehet?? Elõrre is köszi a választ :) Egy fiatal anyuka.
Nincs jelen