#1 2006-08-13 18:53

Heidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Továbbtanulás és IBD

Biztosan sokan vannak köztetek akik szeretnének jelentkezni egyetemre vagy fõsulira,és tartanak attól,hogy vizsgák elõtti stressz,a tanulás rájuk nehezedõ súlya miatt elõjön a betegségégük.Mások éppen a bélbetegségük kiújulása miatt kényszerülnek évet halasztani,vagy fontolgatják,hogy belevágjanak egy mûtétbe vagy sem.
Mit tehetünk ha a krónikus betegség közvetlenül nyomja rá a bélyegét jövõnkre mert le kell mondanunk a hõn áhított diákéletrõl?
Ide írjatok ebben a t-mában!

Nincs jelen

 

#2 2006-08-13 19:16

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

HNemtudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a vizsgáknál nincs semmi bajom!Év végén 2 szakmából 6 vizsgát tettem és a mechatronikus vizsgák piszok nehezek voltak.Laza gyerek voltam a suliba, ahogy kell:lazulás a haverokkal, beszélgetés órán, puskázá pofátlanul az elsõ padból elektró órán és mégis jól sikerültek a vizsgáim.Szerintem valahol ot lehet a prbléma, hogy sokan nem biznak önmagukban és épp ezért stresszelnek ilyenkor.Én tudtam mekkora tétje van a vizsgáimnak, hiszen ha az egyik nem sikerül, akkor ugrott az egész és októberig várhatok és tanulhatok egész nyáron, hoyg behozzam, de tudtam, hogy van bennem annyi, hogy sikerül elgörbiteni a jegyet, de túl jól sikerült minden és pont nem arra számitottam, hogy 5ös gyakorlatom lesz, amit nagyonsok munkahely néz, ennek is köszönhetem a mostani helyemet!
Valahol bennünk van a baj szerintem, hisz sokak vannak úgy hogy nem biznak magukban, a tudásukban és a képességeikben, pedig mindenki képes magasabb szintû dolgokra, tudásra, csak az önbizalomhiánnyal van a baj.Persze közrejátszik a betegség miatti kisebbségi érzés, ami kezdõ betegeknek a 85%ánál megvan.Valahol itt van az igazság szerintemm

Nincs jelen

 

#3 2006-08-13 19:37

nyuszka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Szia barna-by!

Teljesen igazad van abban, hogy a kisebbségi érzés nagyon sokat számít, és eluralkodhat kezdõ betegeken. Ezt onnét vszem, hogy én is elég kezdõ vagyok még, és óriási mértékben kisebbségi érzésben szenvedek ill. ez leginkább akkor jön elõ nálam, ha a betegség kezd eluralkodni rajtam. Ilyenkor nem vagyok még arra sem képes, hogy az emberekhez szóljak, ha pedig nincs más választásom, akkor a sírás folytogat. Nem mentem el ezzel orvoshoz, pedig talán egy jó pstichológus tudna ezen segíteni. Sajnos ez a problémám az iskolában is elõjött. Emiatt az egyik iskolát ott is kellett hagynom, mert a teljesítményem nem éppen volt valami ragyogó. Bár itt az is közrejátszott, hogy kollégista voltam, és a szobatársaim nem érteték meg a betegségemet, és folyton kinevettek, hogy állandóan wc-re futkosom. Nagyon szörnyû volt, mert jellzõket aggattak rám. Azóta sikerült valamelyest elfogadnom magam, és bekerültem a fõiskolára. Szerencsére itt olyan emberek vesznek körül, akik megértik ezt a betegséget és nem csúfolnak emiatt..

Nincs jelen

 

#4 2006-08-13 20:03

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

nyuszka:hát a te helyzeted elég rossz, hisz a koleszokban mindeki tróger a másikkal.Annó engem is csúfoltak az általánosban annó, mert betegségem elején még kövér kissrác voltam, tele gátlással, mint ilyenkor lenni szokott, de egy nap kierõszakoltam a tiszteletet magamnak, és szinte szó szerint veheted.Sose voltam az erõszak híve (ahhoz képest, hogy 3 küzdõsportot tanultam az idõk során), de egyszer betelt a pohár.És mivel ikrek a csillagjegyem, ráadásul egy ikertesóm is lett volna, csak õt "megettem" az anyám hasában, így úgy tartják, hogy egy testben két lélek ( és nem vagyok skizofrén!), az egyik jó, a másik kevésbé és amikor elborult az agyam, minden racionális gondolkodást mellõzve, félretéve a követkeményeket, elvertem az osztály kiskirályát.Utána majdhogynem ajtótnyitottak amikor rohanni kellett!Persze ez teljesen rossz megoldás, de tudom milyen szar megbélyegezve lenni.Szakközépbe is visszaköszönt ez nálam, amikor senki nem tudta mi ez ontosan és milyen szar is valójába.A tanárok toleránsok voltak, szólnom se kellett, csak ne zavarjam az órát a mászklásommal.Persze ilyenkor jött az, hogy "Õ miért mehet ki?Biztos unja az órát", aztán jöttek a gúnyos megjegyzések, nevek, olyan mint Szarzsák, Szaros...stb...Sikerült velük is megbeszélni, hogy talán nem kéne ezt, hiszen elég szar úgy élni, hogy tudod, neked nem 70 év van megirva a sors könyvébe, csak 50 vagy 60.Erõszak nélkül sikerült megértetnem mindenkivel (4szer voltam az igazgatónál 2 év alatt emiatt), hogy ne csúfoljanak, mert õk is kerülhetnek ilyen szarba, mint én, aztán meg jönnek sírni, hogy segitsek, mert nem tudják mit kell tenni, ha megfostosodtak.Ez sajnos mindig van, mindenhol.Iskolában, munkahelyen, még a jobb barátok is van amikor összebeszélnek a hátunk mögött (tapasztaltam).Ez sajnos totál szétviszi az ember önbecsülését, de úgy érzem pszihológus nélkül is ki lehet ebbõl lábalni, csak többet kell a saját lelkünkkel foglalkozni.A pszihológus is megoldás, hiszen ezért van, hogy segitsen illetve rávezt a megoldásra, hiszen a te lelkedet te tudod egyedül gyógyitani, az nem egy kéz vagy egy bél, amit ha beteg, bekötünk, vagy kivágunk.Ezt egyedül nekünk kell meggyógyitani, segítséggel, de lehet segítség nélkül is!

Nincs jelen

 

#5 2006-08-13 20:34

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

huuu barni ezek nagy szavak de teljesen jogosak...
"szerencse" en amikor felveteliztem az uj suliba-akkor kezdodtek kemenyebben a tuneteim...-es akkor kerult sor MoTomnal a beszelgetsunkben eloszor mutetre...mindezek utan egyre kemenyebb gyogyszerek-az ido tologatasa....
tehat 9-ben az elso felevet magantanulokent veszeltem at-viszont a 2.-at mar el sem kezdtem...szinte nem is simertem az osztalytarsaimat..cak messzirol de egyaltalan nem banom hogy nem ismertem meg oket mert egy izomszar tarsasag---es ezt nem azert mondom mert nem fogadtak be vagy vmi hanem ennyivel jobb hogy egy evet halasztottam..baromi-jo osztalyt kaptam osztalyfonokom nagyon tolerans velem meg mindenki...folyamatosan jonnek oda hogy ugye dora most mar okes vagy jossz kirandulasra stb...
es iagaz van barnanak...amikor en levizsgaztam egy felevben azutan jott ki rajtam minden viszgastressz azutan kerult sor kemenyen a MoTommal folytatott beszelgetesunkben mutetre...mindig adta sorra a probaidot hogy ha ket het alatt nem javul a helyzet hivja dobot mutet---hat vegul erre kerult sor de nem bantam meg semmit!!!
az osztalyom a suliban szinte a legjobb bar nem ismerem mind az osszes osztalyt beteve de nagyon jo a kozosseg es az osztalyfonok altal osszecsiszolodott a banda... :)
talan ez kell egy jo tarsasaghoz-kemeny rehabilitalodashoz+ egy olyan igaz barat mint az en baratnem: az igaz baratom: vandosz :)

Nincs jelen

 

#6 2006-08-13 21:01

Heidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Sziasztok,örülök hogy itt vagytok!:))
Én szerencsére megúsztam ezt a negatív diszkrimináció dolgot,mivel mikor kiderült hogy a mi bajom, már nem éretlen kiskamaszokkal kellett szembenéznem.De azt viszont  tapasztalom hogy sokan nem értenek minket.Értetlenül állnak azelõtt,hogy egyik héten még makkegészségesnek tûnsz,aztán meg sokáig a színedet se látják hetekig,aztán megint megjelensz.Nem tudom ti hogy vagytok vele de én pl.az egyetemen sem híresztelem,hogy mi a bajom,nem azért mert annyira izgat mit gondolnak-inkább mert ezek mégiscsak személyes dolgok.

Nincs jelen

 

#7 2006-08-13 21:07

Heidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Sztem a vizsgastresszt is lelehet küzdeni,de fõleg úgy ha az ember azzal nyugtatja magát,nincs igzán tétje.Hiszen van annál nagyobb para is,mi aztán tényleg tudjuk,pl.az hogy visszaesünk a beteg fázisba.Ez viszont baromi veszélyes,mert ha túlságosan lenyugszik az ember akkor meg nem hajtja eléggé magát és tényleg megbukik.

Nincs jelen

 

#8 2006-08-13 21:21

Heidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Mondjuk most én is dilemmázom 1 kicsit,mivel új évet kezdek új csoporttal...és megfogják kérdezni miért halasztottam.3 lehetõségem van:1)vagy kamuzok nekik ami nem jó mert ha visszaesem akkor úgyis kibújik a szög a zsákból,meg amúgy sem szeretek vetíteni.2)Megmondom nekik hogy Crohn-os vok-ergo pletykák célpontja leszek,meg néhányan lesajnálnak amit utálok 3)azt mondom hogy személyes okok miatt-vagyis nem rájuk tartozik.Azt hiszem ez lesz a jó:)

Nincs jelen

 

#9 2006-08-13 21:35

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Énse mondtam el a munkahlyemen, hogy mi van, csak az irodába, akik a a papirokat intézték egy nõnek, mert kérdezte miért kapok családi pótlékot ily fiatalon
neki megmondtam, meg pár embernek akiben megbizok, de a fõnökeimnek nem
amúgysem izgatja õket, ha pl munkaiõ alatt elmegyek wcre azt hiszi mindenki hogy dolgom van egy szinttel feljebb.
Viszont tény, hogy egy vizsgától nem dõl össze a világ, mégha nem is sikerül, hisz van mód javitani, persze ki szeretne csúszni egy féévet-évet, de ha elrontja valaki, attól még nem dõlt össze a világtõzsde, az tény. De csak mi magunk fújjuk fel ezt az egész vizsga dolgot. Persze kell támogatás ahhoz, hogy ne törödj mindezzel, kellenek barátok, társak, barátnõk és barátok.Anno az exem nekem is sokat segitett (másban nem...), mivel mellettem állt és nyugtatott, nem cseszegetett, mivel én is ideges voltam, de nyugodt lettem, mert tudatta velem, hogy ez egy vizsga, nem az élet függ tõle, ha elrotom, van mód javitani, attól rossazbb ember nem leszek, ha elrontok egy irásbelit.Elõfordul, de istenem.2 szakmára felkészülni 1 év alatt azért kicsit fárasztó volt, azért is örülök, hogy most vége mindennek, persze szeretnék majd továbbtanulni biomechatronika szakon, de ahhoz kell egy jó érettségi, amivel én sajna nem büszkélkedhetek a szemét ofõm miatt, aki 4dikbe nem volt képes a papirom odaadni a vizsgabiztosnak, igy úgy kezeltek, mint aki megbukott....De nem csüggedtem, hanem idén megmutattam, hogy egy 4-5 mechatronikai technikus szakmát és egy 3-5 ös sztechinai szoftverüzemeltetõ szakmát ki tudok préselni magamból.Tudom hogy nem vagyok hülye, csak lusta, de ha beindul a gépezet (mint mindenkinél) akkor mindenre képes vagy és mindenki képes arra amire akar.Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

Nincs jelen

 

#10 2006-08-13 21:35

nyuszka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Szia Heidi!

Szerintem is a 3. lehetõségedet válaszd, legalábbis én biztosan azt választanám, csak ezzel meg az a baj, hogy lehet, hogy megint elõjön a betegség, akkor azért majd úgyis el "kell" monanod. Ennyi idõs fejjel az emberek felfogása már sokkal komolyabb, biztosan megértenének. Bár tudom, nemtúl jó ha sajnálnak minket, de azért azt is túl lehet élni, könnyebb azzal megbírkozni,mint a betegséggel :-)

Nincs jelen

 

#11 2006-08-13 21:55

Heidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Sztem lehet hogy ez egy kicsit paranoiás hozzáálásnak tûnik,de ha már tudjuk hogy betegek vagyunk és lesznek jobb,illetve rosszabb idõszakok,akkor ahhoz hogy elérjünk  a célunkat kikell használni a jó idõszakokat,hogy letudjuk a kötelességeinket.Mert hogyha lebetegszünk,sokkal könnyebb lesz elfogadni,hogy elõzöleg már megtettük a magunkét.Nem?

Nincs jelen

 

#12 2006-08-13 21:59

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

van benne igazság, de mivan ha a passziv idõszak csak egy hónap?
az alatt sajna nem lehete pl egy félévet behozni.

Nincs jelen

 

#13 2006-08-13 22:08

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

szerintem heidi mindenkeppen tiszta uton jarj mivel tiszta ut(neha nehez) es kello odafigyeles vezet az orvosi palyaig,....
szerintem elmondhatod nekik mivel kello megertessel-talan-(mivel az az intezmeny eleg szeles koru) egyetertenek es ezt nem feltetlej sajnalat koveti szimpla megertes-es vmilyen szintu tamogatas..
es ezzel nem a jegyeidet vagy akarmit tamogatnak hanem a megertesukkel a sajat lelkednek is jot teszel...tiszta lap mindenki elott....
es ez hulyeseg hogy minek leszel orvos ha te is beteg vagy ezt felejtsd el...!!!!

Nincs jelen

 

#14 2006-08-13 22:10

Heidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Ez igaz.De a legdurvább kérdés mégis az,hogy ha ennek a betegségnek pszichológiai okai is vannak akkor érdemes-e egyáltalán olyan helyzetekbe kerülni,ami kifejezetten izgulással stresszel jár,pl.vizsgázni,felelõsségteljes egész embert kívánó munkakörben elhelyezkedni.Vagy azzal teszünk magunkanak jót ha ezeket eleve elkerüljük?!

Nincs jelen

 

#15 2006-08-13 22:12

Heidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Csak remélni tudom hogy a középsõ a helyes út...

Nincs jelen

 

#16 2006-08-13 22:20

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

es akkor hogyan elnenk az eletunket nap mint nap minden ember ha nem kenyszerulnenk stresszhelyzetbe?
az ketsegtelen hogy nem tesz jot nekunk ibd-seknek---viszont ezeket a helyzeteket meg kell tanulni kezelni...
es neked is mint kezdo orvosnak lepeseket kell tenni efele hogy tenyleg komoly-es eroteljes orvosi palyat futhass be..most nem kertelni akarok vagy ilyenek.
nekem ezek a celok lebegnek a szemem elott-es en ezeket a dolgokat helyeznem eloterbe(?)hogy-hogy lehet a stresszhelyzetet kezelni?erre mindenki magatol jon ra ha azon van.....magabiztossaggal kello akarattal valhatsz nagyon jo orvossa-es ha ezt az utat vegigjarod a betegeid is igy fognak nezni rad :)
szoval csak mindent bele es tapasztalj de mi ezuton is segitunk amiben tudunk neked!!!!

(nem okoskodas celjabol irtam ezeket)....

Szerkesztette: dori (2006-08-13 22:26)

Nincs jelen

 

#17 2006-08-14 18:21

Niala
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Üdv!
Hát Dóri,le a kalappal!17 évesen nekem még fogalmam sem volt arról mit akarok csinálni,nem hogy ilyen céljaim legyenek!
Én 17 évesen buliztam,hapsiztam,amit nem kellett volna,mert a rózsaszín felhõcskéktõl nem láttam tovább az orromnál...pedig inkább tanulni kellett volna,már belátom.
Jövõre tervezek sulit,mert most nem érzem magam úgy, hogy belevágjak,utazgatni pestre mindennap most még sok lenne.De a jogsi tervbe van,most már csak egy nyugis oktató kell,aki nem ordít! :D
                                       Nia

Nincs jelen

 

#18 2006-08-16 06:58

Malacka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Sziasztok,

én egy fõiskolát és egy egyetemet csináltam végig. Igaz akkor még nem tudtuk, nem is sejtettük a crohnt, pedig minden tünet egyértelmûen megvolt. Nekem a vizsgaidõszak és egy ZH kész rémálom volt, ilyenkor 2-3 órával korábban keltem ahhoz hogy eljussak a suliig. De semmipénzért nem mondanék le le az akkori diákévekrõl és a koleszos bulikról. Szóval szerintem érdemes belevágni még akkor is ha néha kicsit rázós.

Nincs jelen

 

#19 2006-08-16 12:28

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

szia nia'''
nah ezek meg csak tervek persze sok minden allhat ezek ele..
peldaul a megfelelo akaratero es az onbizalom...
nah jo ebbol azert akad csak meg itt lebeg a fejem elott hogy:ehhez a megvalositashoz egy egesz elet kell...szivesen csinalnam de ez egy nagy akadaly..
talan 18-19 eves fejjel kepes leszek e ezt eldonteni? nem tudom...mindenesetre ez meg egy nagy vagy amit szivesen csinalnek mint persze nyelveket is...
szoval ez a ket ag van elottem....
nyelvek/orvosi...szoval itt meg nincs eldontve semmi de legalabb van vmi elkepzelesem..:o
ja igen en is tipikus "bulizos"emberkent viselkedem,...
de azert meg van a tanulas is kisebb nagyobb akadalyokkal...de ennek igy kell lenni 17 evesen nem? ja igen nem bantam meg ezt a betegseget egy cseppet sem mert sok minden elott felnyitotta a szemem.,.. :) es rengeteg embert ismertem meg :)

Nincs jelen

 

#20 2006-08-16 16:25

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Fura, de így 21 évesen én abszolút nem tudom, hogy mibe vágjak bele. Tervezgetem a kuzinnal, hogy kimegyünk külföldre dolgozni, de jó lenne elvégezni a Mûszakit is, persze biomechatronika szakon és akkor lenne ténylegesen értelme az egész sulinak, mert így, ahogy most állok, sok értelme nincs.Dolgozgatok-dolgozgatok, de igazán akkor érzem jól magam, ha tudok segíteni valakin.Tök mind1, hogy fizikailag vagy csak mentálisan, de 3-4 év ez valamilyen életcél és mint biomechatronikus, el tudom képzelni magam.Feltalálok valami ujat, esetleg valamit ami a nevemhez fûzõdne (de szép is lenne), kimenni Japánba, ott élni az életet...ez a fõ cél.De nemtudom mit tegyek, ezért is kezdtem dolgozni, hogy most majd meglátom mi érdekel és mi nem, de egyre jobban húzok a biomecha felé.

Nincs jelen

 

#21 2006-08-16 19:13

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

nah ebbol minden kiderul:
--az orvosi hivatas egesz embert kivan,
csak nagyon keveske idot hagy maganeletre--
talan ezert tartok kicsit ettol az egesztol..persze mindekozben vannak bennem ketelyek... :o
sok sikert barni hogy megtalald a helyes utat-es kozben meg sikeres is legyel...nekem meg van idom szepitgetni a jovom... :)

Nincs jelen

 

#22 2006-08-16 19:53

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Bármelyiket is választom jól járok!
1. eset:Külföld...
Mind1 hova csak el ebbõl az országból.Sok tróger magyarból kezd elegem lenni...a buszokon is, metrókon is, mindenki eltapos, nincsenek tekintettel másra, a reggeleim azzal telnek, hogy az Örsvezértéren átrágjam magam a szembejövõ forgalmon, ráadásul a tegnapi Szigeten is egy magyar gyerek a mellettem álló angol csajt fejbedobta egy dobozos sörrel és elég sok jutott nekem is (a kedvenc ingemre, szal készültem a harakirire).Nem utolsó tény az se, hogy kint a fizetés sok, persze függ melyik országba mész, mert pl angliába a kinti fizetés kevéske, de írorszéágba egyszerüen nem tudod elkölteni!!!A kuzin kintvolt 4 hónapig, havi 2200 ejrót keresett és vett minden okosságot (csak autót nem...a hüle) és mégis egy csomó pénze maradt.
2. eset: bijómekatronyikus...Nemrossz!Miután ledoktorál az ember, van lehetõség külföldre menni (szintúgy), fõleg Németországba, Amerikába, Japánba (Pl a Sony robotkutyájának a kitalálásában egy magyar is segitett), ami nem rossz...Japán....hm..hm...Szép lányok, jobbkormányos kocsik, drift és még a végén valami okos ember lesz belõlem.Szal mindkettõvel jól járnék.
De ha simán külföld, akkor vagy spanyol, vagy hollandia!

Nincs jelen

 

#23 2006-08-16 22:06

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

KaTTTTalonia Spanyolorszag ugyanaz a bolygo....
mondjuk spanyolorszag nem rossz -es hollandia is eleg nyilt hely....ejhm grass :) (neeeeem) ja es nyelv? milyen nyelven nyomod majd barni?
nekem is itthon mindenki a kulhont nyomja de en meg egy ideig maradnek itthon,....
bar nem lenne hulyeseg elmenni innen.

Nincs jelen

 

#24 2006-08-17 16:14

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Én inglisül nyomnám, bár nem vagyok gy nagy spíler, de megértetném magam.

Hollandia....igen, hires a virágairól :P Én is hobbikertészkednék kint :D

Nincs jelen

 

#25 2006-08-18 09:35

timcsi32
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Hali!
Igazad van Barna_by, és ha eldöntötted mielöbb vágj is bele, elötted a jövö!!
Hollandiában rengetegen bringával járnak és a tapasztalatom hogy segitökészek, bár én csak napokat töltöttem ott telelés képpen!:)
Én is kifelé kacsingatog, de szeretnék végleg lelépni , mert örület ez a fejetlenség ami itthon van... tudom mindenki azt mondja máshol sem könnyebb.. változó, mondjuk nézzük csak az orvosi ellátást, amire nekünk sajnos folymatosan szükségünk van.. hasonlo témákban melyik topikban lehet infokat cserélni??

Nincs jelen

 

#26 2006-08-18 12:45

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Tekerj egyet Amszterdamban. :)

Nincs jelen

 

#27 2006-08-18 16:07

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Oké, majd tekerek :) Ha kikerülök

Nincs jelen

 

#28 2006-08-19 00:45

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Feltétlen tekerj, ha kikerülsz. De elõtte mindenképpen kóstold meg a cuccot.
Csak jó minõségû anyagból érdemes tekerni! ;)
A lájtosabb zazi mehet sütibe, teába.

Nincs jelen

 

#29 2006-08-19 21:57

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

bizhatsz bennem ;)

Nincs jelen

 

#30 2006-08-21 17:28

Heidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Ti szívtok a Crohn-ra?
Azt szabad?Nem káros nekünk?Nah...fájdalomra mindenesetre jó lehet.Csak szar a memóriának nekem meg arr eléggé szükségem van:(

Nincs jelen

 

#31 2006-08-21 19:35

Niala
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Hé Nyavalyások!!Nem elég ez nektek? :D

Nincs jelen

 

#32 2006-08-21 21:09

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Heidi:Nekem elég ez a baj is, nem kell még több!!!!Kipróbálni elég volt. Amúgy nem is dohányzom, úgyhogy szivni se tudnék rendesen, mert nincs "gyakorlatom".Magam nevében beszéltem!

Nincs jelen

 

#33 2006-08-25 21:03

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

hm crohnosoknak tilos és ártalmas a dohányzás nem?

Nincs jelen

 

#34 2006-08-25 21:08

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

dede!!! Én nem is dohányzok!!! Viszont azt mondják a colitisnek jót tesz.

Nincs jelen

 

#35 2006-08-25 21:11

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

igen én is így hallottam. lényeg a lényeg aki crohnos árt vele magának.

Nincs jelen

 

#36 2006-08-25 23:16

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

sztem a dohanyzas mindenkinek karos bar errol a temarol hogy CU-s-nak jo en is hallottam...de ezt tudja vki mivel magyarazzak?

Szerkesztette: dori (2006-08-25 23:16)

Nincs jelen

 

#37 2006-09-22 21:28

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

meséljetek arról h hogyan lehet bírni sztómával a suliban...nemsokára megyek és lehet h addig még nem teszik vissza :(

Nincs jelen

 

#38 2006-09-22 21:32

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Dóri 1el elõbbi régebbi kérdésedre: csak bekopizom, nem magamtól írtam :D

2. A dohányzás és a colitis ulcerosa
Meglepõ, de a helyzet teljesen ellentétes a kolitiszes betegek esetében. A felnõtt betegek mindössze 12%-a dohányzik. A tény az, hogy egyesek épp a dohányzás abbahagyása után lesznek kolitiszesek. Különösen igaz ez a középkorú férfiak esetében.

Ha kolitiszes vagyok, szokjak rá a dohányzásra?
Nem! A dohányzás ártalmas az egészségre: tüdõrákot, szívinfarktust, agyvérzést és sok egyéb betegséget okoz.

Hozhat azért valami javulást a nikotin?
A kutatók már vizsgálták a nikotin hatását colitis ulcerozás betegeknél. A nikotin rágógumi vagy nikotin-tapasz formájában juttatható be a szervezetbe. Az eredmények egyértelmûen megállapítják, hogy enyhe vagy közepes súlyosságú kolitisz esetén a nikotinos tapasz vagy rágó segít, javulást hoz. Angliában két csoportra osztották a megfigyelt betegeket: az egyik csoportnak nikotint adtak, a másiknak semleges, hatóanyag nélküli tablettákat (placebót). Hat héten belül az elsõ csoportban levõ páciensek mintegy felénél figyeltek meg javulást, ellenben a placebóval kezelt csoportnak csak a negyedénél. Egy nemrég megjelent Egyesült Államok-beli tanulmány is ugyanerre a következtetésre jutott. Azonaban nem mindenki tûri jól a nikotint: az emberek közel 10%-a rosszullétrõl, fejfájásról, és hidegrázásról panaszkodik. A nikotin az aktív periódusban elõnyösnek mondható ugyan, ám a fenntartó kezelések során eredménytelennek bizonyult.

Tanácsos-e nikotint szedni ?
Nincs rá határozott válasz. Kérje szakorvosa vagy kezelõorvosa tanácsát. Ha Ön abbahagyta a dohányzást, és ezt követõen alakult ki a kolitisze, és a betegsége éppen aktív periódusban van, akkor esetleg. De ne várjon tõle túl sokat: egy tanulmány azt igazolta, hogy a nikotin korántsem olyan hatásos, mint a kortikoszteroidok.

Szerkesztette: Judit (2006-09-22 21:34)

Nincs jelen

 

#39 2006-09-22 22:26

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Judit:
Sztómával én is jártam suliba, sõt én le is éretségiztem vele!Persze függ az osztálytársaktól hogy viszonyulnak hozzá, mennyire vannak tisztában a betegségeddel, stb...Nálam nem volt gáz.Én alapból elvicceltem az egész 4 hónapot amig volt, még ha gázos helyzetbe is voltam!Sose volt vele gondom, se a suliban, se itthon, se kapcsolat közben.Iiiigen, volt közben egy kapcsolatom si, igaz, hogy 2 hónapg, de volt.Nagyon érdemleges nem történt, de így is el tudott fogadni, ahogy voltam, csak a volt pasija visszakönyörögte magát és úgy látszi ka prioritásnál én lentebb áltam mint az ex, de nem is bánom!Mindenbõl tanul az ember!

Nincs jelen

 

#40 2006-09-22 22:27

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

szia judit"""
teljesen okes a sztoma a suliban viszont...nagyon oda kel figyleni az etkezesre foleg ha nappalira jarsz mivel te sem szeretned kenyelmetlen helyzetben erezni magad...;)

Nincs jelen

 

#41 2006-09-22 23:50

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

hát ez az de ha nem eszel akkor is ürül csak folyékony epés... nem beszélve hirtelen hasmenés... érdekes lesz...
egész nap benn leszek csak szombat, de akkor is... azt hittem addigra már nem lesz... :(

Nincs jelen

 

#42 2006-09-22 23:51

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

barna by neked is köszönöm... megpróbáljuk, meglátjuk :)
sajnálom h az ex visszakönyörögte magát :( én is tudnék mesélni de az másik topic is meg talán hagyjuk is...
puszi nektek

Nincs jelen

 

#43 2006-09-23 11:29

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Judit:
Ne sajnáld! Így kellett lennie!
Bár a csaj miatt elkezdtem itthon oroszul tanulni, mert anyuka orosz, és otthon oroszul ment a beszéd néha és izgatott, mit beszélnek.De 2-3 mondat és kifújt a tudásom :)

Nincs jelen

 

#44 2006-09-23 11:40

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

:) sto éta? éta otto toto :) ennyi még nekem is megmaradt :)

Nincs jelen

 

#45 2006-09-23 12:06

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

sto? :)
zdraszvurtye! :D

Nincs jelen

 

#46 2006-09-23 13:45

timcsi32
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Hali! Nazdarovje!

Én már abban a koreban vagyok, hog ymég kemény évekig kellett az oroszt tanulnom és volt amikor hasznát is vettem ,söt megdicsértek milyen jol ragzom:) hát jol belénkverték!:)

Na de komolyra fordítva a szót, a dokim nekem azt mondta egyszer, hog ynapi 1-2 szál cigi jo lenne a beleimnek..hm.. azóta egyet sem birok elszívni:)
Elötte is max heti 1-2 volt, de néha ezt a mennyiséget beosztottam 1 hónapra is:)
Szóval most nem tudom mi ujság dohányzás ügyben, de inkább "gyógyfüvet" mindenkinek!

Jótékony hatása már az orvosoknál is ismert..! :)
Dászvidányiel, Drugá! :)

Szerkesztette: timcsi32 (2006-09-23 13:46)

Nincs jelen

 

#47 2006-09-23 14:25

dori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

szia'''
nah nem arrol van szo hogy urul hanem hogy ne adjon ki hangokat nem??
az uritest meg meg lehet oldani sztem...ha normalis korulmenyek vannak...:o

Nincs jelen

 

#48 2006-09-23 14:53

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Nekem szerencsére nem volt gázos a hang, ami kijött.Bár tény, hogy nekem a vastagbél nagyrésze megvan, így nemtudom a vékonybeleseknél milyen.
Amikor a suliban felfújódott órán, csak néztek, mondom nézdmá', lufi!Aztán kimentem.Sose volt belõle bajom, sõt, inkább érdekelte az embereket, hogy milyen ez az egész.
Most az ismerõsök közül 2 crohn gyanús, az egyik 14 a másik 13 éves.Sajnos egyre jobban kezd elterjedni a betegség nálunk!

Nincs jelen

 

#49 2006-09-24 10:45

timcsi32
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

Hali!
Ez jo vag ynem de az iskoláim alatt megusztam a kínlódást, bár sokat görcsöltem, viszont most hogy melohelyeimen többetjárok wcre feltünik, érdeklödnek, mert mindenki fertözésre gondol, aztán tovább kérdezösködnek, és sokszor én sem tudom a választ hogy honnan miért alakult ez igy, és akkor ismér furcsán néznek. ' kolléganöm volt aranyos , utánnanézet könyvekben,  megmutatta, és mondta most már értem:)
Tényleg legtöbb helyen fertözésre gondolnak.. ez rosszul esik.. holott ha tudnák milyen tiszatságmániás vagyok..
A konyhákon meg dolgoznak olyan szakácsok akik Wc után még kezet sem mosnak, aztán megsértödik ha nem kostolom meg a föztjét, na nem szép de ilyenkor kivánom neki 1 napra azt a fájdalmat ami néha nekem-ünk van.

Nincs jelen

 

#50 2006-09-24 22:11

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Továbbtanulás és IBD

na ez az emiatt aggódom h bemegyek elsõ nap és hangot ad ki mondjuk tök csönd van, brrrr, vagy rohannom kell kifelé jó kis bemutatkozás lesz v épp ordítok h mennyire mar amíg nem teszik végre vissza...
hm
biztos nem leszek feltûnõ...
célszerû ajtóhoz ülni és szólni elõre a tanárnak nem nehogy már beégessen?

páká :) - nem tudom h jó e ide de valami rémlik :D

Szerkesztette: Judit (2006-09-24 22:12)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB