#1 2004-02-04 12:19

bicós
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Ha van tapasztalata bárkinek a témáról,s megosztaná velem,akkor ne habozzon,írjon mert lenne pár kérdésem...

Nincs jelen

 

#2 2004-03-29 22:34

tolna megyei
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok! Szeretnék üdvözölni mindenkit.Magamról csak annyit hogy egy 17 éves srác vagyok tolna megyéből.most derült ki hogy cron beteg.

Nincs jelen

 

#3 2004-04-12 14:54

tuur
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Helló,én is eredendően Tolna megyei vagyok,bár most már Bp-i.Ha Szekszárdon mész a kórházba a gasztroenterológián,a Salamon dr-nőt keresd.De ha teheted menj le Pécsre.

 

#4 2004-05-23 16:01

Gabi
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

sziasztok! nálam 2hete derült ki hogy Crohn beteg vagyok..nem ez volt a legjobb időpont hiszen most érettségizek, de kaptam egy csomó gyógyszert és szinte azt mondhatom meggyógyultam! 1nap alatt levitte a lázam (ami 3hónapig folyamatosan volt) és mindent ehetek kivéve nehéz kajákat+ tejtermékeket... és nem vagyok rosszul semmitől! ráadásul (mivel több mint 10kg-t fogytam) egy hét alatt felszedtem 4kg-t! nekem az lenne a kérdésem hogy az mitől függ hogy mikor jön elő újra? lehet hogy évekig nem lesz semmi bajom? vagy lehet hogy 2 hónap múlva kezdődik minden előlről? ha valaki tud válaszolni a kérdéseimre nagyon megköszönném!

 

#5 2004-05-24 14:44

Tomi
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Gabi!

Elmondanád, hogy milyen gyógyszerekkell kezeltek? És mitől sikerült híznod, engem most ez nagyon érdekelne !!

Köszi: Tomi

 

#6 2004-05-24 14:48

Tomi
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Milyen kérdéseid vannak? Írj!
Tomi

 

#7 2004-05-25 08:36

sandtam
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
3 hónapja vagyok colitises.
Kicsit megviselt a dolog, hiszen 27 évesen betegnek lenni nem túl felemelő érzés.
Ez van, megtanulok együtt élni vele.
A hátulütője többek között, hogy amióta a szteroidot szedem vagy 10 kilót híztam.
Sokat olvastam a témáról és én is úgy látom, hogy a stressz az elsődleges kiváltó ok.
Na nem vagyok egy ideges típus, de mégis összejöttek a dolgok.
Új munkahely, gyerekszületés, cigiről való leszokás stb. Ennyi épp elég volt a kialakuláshoz ja és egy kis felelőtlen háziorvos, akinek fingja sem volt arról, hogy mit jelentenek a tünetek. Két hete volt véres hasmenés és ő azzal nyugtatgatott, hogy fertőző a dolog. Két hétig nem vettem kezembe a két hónapos fiamat.
De mielőtt elvéreztem volna, szerencsére kórházba kerültem.
Azóta viszonylag jól vagyok.

Nincs jelen

 

#8 2004-05-27 17:08

Gabi
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

hát szedek: huma-col-asa, medrol, protexin, omeprazolradiopharm...
ezek közül a medrol az szteroid, szerintem én attól hízok ilyen mértékben... engem leginkább az érdekelne, hogy milyen gyakran jöhet vissza ez a betegség, ha elmúlik a gyulladás?

 

#9 2004-05-29 13:29

barna-by
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Hi!

Én is chronos vagyok, már vagy 5 éve.
Gabi:Nekem ugrott az érettségi, mert műtöttek, de a kérdésedre a válasz:a visszaesés főleg attól függ, hogy bemeséled-e magadnak a betegséget, vagy nem.Én régen sokszor visszaestem, mert amikor roszul voltam mindíg bennem volt hogy most rosszabbul vagyok, de aztán elmentem pszihológushoz és ő 3 hónap alatt tudott segiteni, úgy, hogy 1,5 évig semmi bajom nem volt, aztán most magától bedurrant.Vigyázni kell az étkezéssel is.Egy ananászkonzerv után már akár műthetnek is.Volt erre példa.
Bicós:A tükrözés nem egy kellemes dolog, de muszáj megcsinálni.A legrosszabb a gyomortükrözés és a vékonybéltükrözés.Ezeket mind felülről csinálják altatás nélkül.Csak egy kábító injekciót kapsz (azt hiszem).A "kellemesebb" az a vastagbél és a végbéltükrözés.A végbéltükrözésnél csak 20-30 cm-t dugnak fel a csőből és ilyenkor is csak kábító injekciót kapsz.A teljes vastagbéltükrözésnél már altatnak (legalább is engem altattak).Az egésznél a lényeg, hogy belülrő előtte csupaszra megtisztítsanak (hashajtó, beöntés, stb), különben nem lesz eredményes a vizsglat, ami kb. 5-10 perc.Az összeset ki lehet bírni.Vannak rosszabb vizsgálatok is amit szoktak kérni a dokik.

 

#10 2004-05-29 20:47

Tamás
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Van-e valakinek tapasztalata a Flavin7 hatásának colitis ulcerosára?Tudtok-e ajánlani valami egyéb gyógyhatású terméket,étrendkiegészítőt?

 

#11 2004-06-02 16:15

Shoegazer
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok
Tükrözés témában:
Colitis ulcerosánál gondolom leginkább a vastagbéltükrözés vagy végbéltükrözés jöhet szóba, de nyilván egy teljes kivizsgálánál az előbbi.
A lényeg, hogy tájékozódj előre a lehetőségekről: altatásban csinálják-e vagy adnak-e kábítóinjekciót. A kábításhoz szerintem mindenképp ragaszkodj - nekem anélkül csinálták a vastagbéltükrözést, csak Lidocain spray-t fújtak az "eszközre". Fel se ajánlottak semmilyen más fájdalomcsillapítást. Életem legrosszabb élménye volt, olyan karóba húzás jellegű. Ebből okulva a végbéltükrözéshez már kábítást kértem, de nem adtak. Mindez a Rókus kórházban történt. Mindenki döntse el maga, akar-e oda menni.
Tapasztalatom szerint az az 5-10 perc sajnos több is lehet, aszerint, hogy mennyire vagy problémás eset. Pl. ha nagyon vékony vagy, nehezebb haladni benned, így tovább tart.

Nem egy vidám téma... azért a legjobbakat mindenkinek.

 

#12 2004-06-20 18:38

atus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

sziasztok,

30 leszek nyáron és 2 éve vagyok colitises,
nálam az esetleges genetikai okok mellett hosszú évek nemtörődömsége, depressziója, szorongása
vezethetett a betegséghez ami azt kell mondjam nem úgy jött mint derült
égből a villámcsapás voltak előjelei de nem törődtem illetve nem tudtam törődni vele,
először nagyon kivoltam lelkileg amikor elmodnták hogy mivel jár ez a betegség de aztán ahogy javult az állapotom úgy szedtem össze magam, most már az a 15 kg sem zavar amit a szteroidok miatt kaptam magamra
most júliusban kell visszamennem felülvizsgálatra
szóval csőbe húznak megint...
majd megírom milyen volt
sziasztok

Nincs jelen

 

#13 2004-06-22 13:25

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!

31 éves vagyok, idén januárban diagnosztizálták nálam a colitis ulcerosa-t, amely én úgy gondolom tavaly augusztusban kezdődhetett nálam, vagyis akkor jelentkeztek az első tünetek.

Abszolút friss nálam a dolog, fél éve kezelnek, havonta járok be a kórházba kontrollra. Természetesen túl vagyok már az első vastagbél tükrözésen is. Ha van kérdésed, szívesen megosztom a tapasztalataimat, Veled és a többiekkel is.

Nincs jelen

 

#14 2004-06-28 16:15

M. G. Mariann
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Nálam 95-ben kezdődött a betegség, aztán 8 évig semmi. Mivel idén tavasszal mentem férjhez, újra kijött ez az Istencsapása betegség.
Képzelhetitek, milyen érzés így készülni esküvőre. Én mondom, aki nincs benne, igazából nem is hiszi el, hogy milyen tud lenni. Agyon gyógyszereztem magam, de sikerült a szertartást kibírnom. Aztán rohanás WC-re. Szerencsére az anyakönyvvezetőnél volt. Nem mondom, élmények voltak.
Január óta kezelnek és eléggé lassan múlik. Nekem bevált a beöntés klizmával és a kúp is nagyon jó, alapvetően azonban akkor kezdtem el gyógyulni, mikor hazajöttünk a nászútról.
Kérdésem: tudtok valami olyan gyógyszert, ami visszafogja a hasmenést legalább egy fél napra?
Így képtelenség eljutni bárhová, útközben nincs WC.
Egyébként más igen sokat ismerek, elsősorban a benzinkutaknál találhatókat.
Azt hiszem ez már kimeríti a "gyors" fogalmát.
Üdv mindenkinek!

Nincs jelen

 

#15 2004-06-28 16:40

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia!

Míg meg nem állapították nálam a colitis ulcerosa-t és csak a körzeti dokihoz jutottam el, ő Lopedium kapszulát és pezsgőtablettát írt fel nekem hasmenésre. Úgy emlékszem ezek recept nélkül is kaphatóak. És nálam használtak, legalábbis ideig-óráig. (Bár én nem vihettem túlzásba a szedését, mert a végbelem egy kripli és a kemény széklet nem használ neki túlzottan.)

Mégis a javaslatom az, hogy mindenképpen kérdezd meg az orvosodat, mert lehet, hogy ő mást fog javasolni, meg a betegség függvényében a hasmenésre szedett gyógyszerek esetleg károsak is lehetnek. Nem tudom.

(Egyébként csak zárójelben jegyzem meg, hogy kb. két hónappal ezelőtt volt egy komolyabb beszélgetésem a dokimmal, mikoris azt "nehezményeztem", hogy úgy érzem, egy helyben toporgunk es nem javulok. Erre ő elmondta, hogy mindig lesznek olyan élethelyzetek, amik rossz vagy jó irányba befolyásolják az állapotomat pl. munkahelyi stressz, házasság, gyerekszülés. De hát persze ugye inkubátorban mégsem élhetünk. Úgyhogy kitartást és javulást!)

Nincs jelen

 

#16 2004-07-05 20:44

Tamás
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
A Flavin 7 kapszulát javaslom kiegészítő terápiaként mindkét betegségben.
Magamon kipróbáltam,drámai javulás következett be (colitis ulcerosa).Javaslom a flavonidokról szóló internetes oldalak áttekintését is.Klinikai vizsgálatok bizonyították immunstabilizáló,antioxidáns,gyulladáscsökkentő,rákellenes hatását.
Jó egészséget és kitartást mindenkinek!

 

#17 2004-07-12 07:57

csabinet 60
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Nekem már közel 20 éve van colitises megbetegedésem. Ha bárkinek tudok segíteni tapasztalataimmal, észrevételeimmel vagy tud nekem újat írni az írjon!

köszi

 

#18 2004-07-15 00:00

Suhi
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok sorstársak!

Én is colitises vagyok, és azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy hogy álltok a növényi rostokkal? Imádom a gyümölcsöket, de minden tavasszal, a gyümölcsszezonkor kikészülök. Ez nálatok is így van, vagy csak én vagyok ilyen szerencsétlen? De hogy tudnék ellenállni egy zamatos, csodaszép őszibaracknak?:)

 

#19 2004-07-15 13:03

rodi
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!

Csabinet 60, Neked a 20 év alatt kb. mennyi ideig volt aktív a betegséged?
A vastagbeled mely része érintett?
Sokat rosszabodott?
Mit szedsz?
Mütöttek már?

Minden érdekel!

rodi

 

#20 2004-07-15 13:13

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Én, mióta diagnosztizáltak, nem kísértem a jó szerencsét és csak almát, banánt, meg egyszer-kétszer körtét eszek. Pedig én is imádom a gyümölcsöket. A zöldségek közül viszont többet kipróbáltam és hát sajnos úgy tűnik, a répán meg a brokkolin kívül alig van olyan, ami nem okoz nálam problémát. (Érdekes, hogy viszont pl. a zabpelyhet, ami köztudott, hogy élelmi rostban igen gazdag, teljesen jól bírom.)

Nincs jelen

 

#21 2004-07-15 18:41

csabinet
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Suhi!

Az én tapasztalatom az, hogy az őszibarack vagy éppen alma nem árthat.
Nem okoz különösebb problémát a dinnye és a banán sem.
A szilva vagy a sárgabarack rosszabb emlékeket ébreszt bennem.

Nincs jelen

 

#22 2004-07-15 19:15

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Köszönöm mindenkinek!
közbe rájöttem, hogy van erre külön topic is, de most már mindegy...
Adrika: én elég válalkozó szellemű vagyok, ma dinnyér ettem és nincs gond, probáld ki ha szereted!
Csabinet: nálam a szőlő meg a mazsola hoz fel rossz emlékeket:) Úgy tűnik ez is egyénenként változik...

Nincs jelen

 

#23 2004-07-16 09:04

zoli703
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok, Meg tudjátok mondani, hogy a Klion rombolja-e a bélflórát? Min szokott segíteni a Klion és milyen hatóanyag van benne? Üdv, Zoli

 

#24 2004-07-16 12:07

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Zoli!

A Klion-ról én csak annyit tudok, hogy egy nagyon erős gyulladáscsökkentő és "baktériumírtó" antibiotikum. Vagyis szörnyen óvatosan vele, és csak orvos utasítására! Nekem eddig kétszer volt hozzá szerencsém, legutóbb akkor, mikor megállapították a colitis-t, de még a sebészeten dekkoltam a kórházban és várnom kellett pár napot, hogy tudjon fogadni a dokim. Akkor nyomták belém ezerrel, hogy túléljem azt a pár napot.

Szerkesztette: Adrika (2004-07-16 12:14)

Nincs jelen

 

#25 2004-07-16 12:09

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Suhi, görög- vagy sárgadinnye? (Mindkettőt imádom!)

Nincs jelen

 

#26 2004-07-16 12:26

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Adrika: én csak a görögdinnyét szeretem, úgyhogy csak arról tudom mondani a tapasztalataimat. Szabad utat az ízeknek:)

Nincs jelen

 

#27 2004-07-16 13:09

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Suhi, köszönöm, bátor leszek és kipróbálom. (Egyébként most olvastam el a receptedet és az is nagyon jól hangzik.)

Nincs jelen

 

#28 2004-07-18 19:30

vica
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

sajnos nekünk nem szabad ennünk gyümölcsöt...
ugyanis bélmozgató hatásúak...
kivéve a banán.
jobbulást

 

#29 2004-07-18 19:48

zoli703
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Mit jelent, hogy nem bírjátok enni xy gyümölcsöt? Ha nekem valami nem volt jó, akkor kijött az aktív szakasz, ami hetekig eltartott. Vagy ez nálatok "csak" hasmenést jelent? Ha az aktív szakasz a tét, akkor nagyon meg kell gondolni!!! 1-2 nap hasmenés "belefér". Üdv, Zoli

 

#30 2004-07-19 12:24

M. G. Mariann
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy újabban szinte állandóan hányingerem van, örökké kiszáradtnak érzem magam, de ha iszok egy kis pohár vizet, már jobban vagyok. Azt hiszem, a Pentasa, amit szedek, kikészítette a gyomromat.
Van valakinek valami jó ötlete erre?
Mindenesetre nem vagyok hajlandó tovább orvosságot szedni.
A colitis sohasem fájt nekem, csak hasmenésem volt, erre íme a gyógyszer nemhogy nem gyógyította meg, de egy jó kis gyomorsavat is beszereztem hozzá.

Nincs jelen

 

#31 2004-07-19 12:45

csabinet
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szevasz Mariann!

A Zantac vagy a Controloc segíthet ezen a problémádon!
Én a medrol mellé ezeket kapom.

Nincs jelen

 

#32 2004-07-19 15:28

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Vica és Zoli703!

Úgy tűnik, az hogy ki milyen gyümölcsöt tud megenni, teljesen egyénfüggő. Én például a banántól teljesen kész leszek, hiába ajálgatja az orvosom. Végül abba maradtuk, hogy saját felelősségre kipróbálom azt amit megkívánok. Azt tudom, hogy én nyugalmi időszakban elég sokat megengedhetek magamnak, persze ezzel nem akarok senkit bátorságra sarkalni. De úgytűnik Zoli is bátor volt, és le is vonta a következtetéseket... de ő nem olyan szerencsés mint én:(

Adrika! volt panasz a dinnyével kapcsolatban?

Nincs jelen

 

#33 2004-07-19 15:31

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Suhi, nem jutottam még dinnye közelébe, de amint sikerül, beszámolok az élményről.

Nincs jelen

 

#34 2004-07-19 23:12

Tamás
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Üdv mindenkinek! Teljesen helytálló a megállapítás,miszerint egyénfüggő hogy ki mit tud megenni.Egyénenként is változó lehet attól függően hogy aktív vagy tünetmentes szakaszban van az ember.Érzésem szerint tünetmentes szakban
MÉRTÉKKEL szinte bármit lehet,fontos a MÉRSÉKELT de állandó rostfogyasztás (kivéve az aktív szakaszt) .Felhívnám a figyelmeteket arra,hog a tej sokaknak árt!
Aktív szakban:keksz,tea,rizs,főtt krumpli...Kevés szó esett a pszichés tényezőkről.Mi a tpasztalatotok?  Jobbulást!

 

#35 2004-07-20 13:17

M. G. Mariann
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Üdv mindenkinek!
Szerintem a lélek és e betegség mindenképpen összefügg. Nálam januárban indult, egyenes arányban nőtt áprilisig (akkor volt az esküvő) utána pedig szépen lecsengett június elejére szinte tünetmentes lettem. Pedig én nem diétázom, csak a tejet hagytam el, arra viszont rá sem tudok nézni.
Mostanában újra idegeskedem dolgokon, nyári helyettesítések, otthon építkezés, lakásfelújítás, és hát, mintha vissza akarna jönni. Szóval: idegeskedés = betegség kiújulása. Persze nehéz stresszmentes környezetbe kerülni, de meg kell próbálni lazítani, amennyire csak lehetséges.

Nincs jelen

 

#36 2004-07-20 13:25

zoli703
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Mariann,

Mennyi Pentasa-t szedsz? Én is azt szedem 3*2-ben és pár nap után a gyomorszájam kezdett fájni. A dokim azt mondta, hogy a Pentasa sok gyomorsavat csinál. Vegyek recept nélkül Nilacid-ot. Ehelyett a háziorvosom felírt Quamatel-t és ha azt megfelelő adagban szedem, akkor OK.

Üdv, Zoli

 

#37 2004-07-20 14:06

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Egyetértek Mariann-nal, test és lélek szoros együttműködésben, kézenfogva "közlekednek". Akinek "beteg" a lelke, előbb-utóbb a teste is megsínyli. Szerintem az, hogy mindkét betegségben szenvedők száma rohamosan nő, az is azért van, mert egy rohanó, ideges, stresszes, frusztrált világban élünk. Itt már nem lehet nyugodtan, komótosan tenni a dolgokat (vagy csak meg lehet próbálni), mert lemaradunk! És állandóan teljesíteni kell, megfelelni mások elvárásainak. Ez pedig teljesen felőrli az embert.

Nincs jelen

 

#38 2004-07-20 16:57

szöszi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!

Sajnos én is mindig nagyon stresszes voltam, tehát biztos, hogy összefüggenek a dolgok. Amióta dolgozom, folyton fájt a hasam és egyre gyakrabban, végül összeszedtem ezt a betegséget. A gyümölcsökkel kapcsolatban annyit, hogy talán a banán, ami idáig bejött nekem, de most már az sem. Nagyon felfúj és görcsölök. Az alma sok savat csinál, a többi pedig hasmenést.

Nincs jelen

 

#39 2004-07-21 08:51

M. G. Mariann
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Nos én a Pentasát az utóbbi időben jelentősen leredukáltam, mivel sokkal jobban lettem, már csak napi 1-et szedtem be belőle, de nem mindegy mikor, reggel pl. nagyon rossz. Alapban 3*1-et kell szednem.
Viszont a Huma-Col-Asa jobb, mert bevonat van rajta és védi a gyomromat. Most ezt szedem Pentasa helyett.
És csodák csodája, a gyomorfájás szépen múlik el ;-)

Nincs jelen

 

#40 2004-07-21 11:34

szöszi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Köszi az ötletet, mert nekem is fáj a gyomrom a Pentasától, csak nem gondoltam, hogy attól. Én is mindig reggel vettem be felkelés után, de úgy látszik rossz ötlet. Ráadásul akkora szem! Nem lehet esetleg kettétörni?

Nincs jelen

 

#41 2004-07-21 13:19

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

hogy ketté lehet-e törni? hát annak benn kell lennie a betegtájékoztatóban, de szerintem nem tanácsos:)

Nincs jelen

 

#42 2004-07-21 13:29

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szerintem sem okos dolog kettétörni, mert régen valahol azt olvastam (vagy hallottam?), hogy azért kell egészben lenyelni a gyógyszereket, mert "hatásosabban" oldódik az ember szervezetében és jut el a kívánt helyre/helyekre. Az én gyógyszereim betegtájékoztatójába bele van írva, hogy se szétrágni, se kettétörni nem szabad, egészben kell lenyelni. (A tapasztalatom az, hogy nagy tabletták sokkal könnyebben "lecsúsznak", ha egy kicsit előrehajtod a fejed, miközben beveszed.)

Nincs jelen

 

#43 2004-07-21 13:54

Andrea
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Én egy 15 éves Crohn beteg vagyok Kolozsvárról,aki már 3 éve betegeskedik.
   Szerintem ketté lehet törni éspedig azért,mert az orvosom 250mg-ot irt fel belőle az elején,amikor elkezdtem szedni.Igy kénytelen voltam eltörni. Meg aztán van rajta egy olyan csikocska is, ami mentén ketté lehet törni és ami könnyiti a törést.Persze, azóta én már nagyobb adagot szedek belőle 1g-ot reggel és eggyet este.Mivel elég sok gyógyszert szedek, én inkább arra törekszem, hogy minél többet vegyek be belőlük egyszerre, hogy minél kevesebbszer  nyeljem őket.

 

#44 2004-07-21 14:01

M. G. Mariann
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szöszi!
A tájékoztató szerint, amennyiben nem tudod lenyelni, vízben is fel lehet oldani és úgy lenyelni. Ezen a tablettán nincs olyan bevonat, ami védené a gyomrot, illetve a további bélszakaszt, mivel az egész emésztőszervrendszerben hat, tehát a gyomorban is.
Én már próbáltam úgy, hogy feloldottam egy pohár vízben, nos így viszont olyan, mintha a vízbe vakolat potyogott volna, még két pohár víz kellett ahhoz, hogy meg tudjam inni.
Ha gondolod, nyugottan törd ketté. Én úgy nyelem le, hogy a fogam közé szorítom és rögtön iszom a vizet, mert ha már elkezd feloldódni a számban, nehezebben nyelem le.
Az igaz, hogy jobb, ha egy helyen hat a gyógyszer, DE egy fejfájáscsillapító is jobban hat, ha előtte vízben oldom, mivel alapvetően oldat formátum feldolgozására állt be az emberi gyomor, a szilárd tápanyagot először mindig oldattá kell alakítani, az enzimek oldatban jobban működnek.
Azokat a tablettákat, amelyek védőbevonattal rendelkeznek (huma-col-asa, entocort, kapszulák stb) valóban nem szabad eltörni, itt a gyomorsavtól védik meg a hatóanyagot, hogy az lejjebb, a bélben aktivizálódjon.

Nincs jelen

 

#45 2004-07-23 16:00

ildi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Nálam kb. 1 éve diagnosztizálták a colitist. Ősszel megyek újra tükrözésre. Attól félek, hogy nem tudom meginni a keserűsót. Tavaly is csak 7 decit voltam képes lenyelni belőle. Egyszerűen hányingerem van tőle. Ti hogy álltok ezzel a problémával?

Nincs jelen

 

#46 2004-07-23 16:58

csabinet
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szevasz Ildi!

Ha nem bírod meginni a keserűsót, akkor kérjél beöntést! Nekem régebben így tisztították ki a beleimet.

Nincs jelen

 

#47 2004-07-23 23:06

Tamás
Tag

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Nem megyek többet tükrözésre.Engem legközelebb a halálom után néznek meg belülről.

 

#48 2004-07-24 20:22

Tamás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Üdv mindenkinek!Most vettem csak észre,hogy az étrend kiegészítőkre és a betegség pszichés vonatkozásaira külön topik van (amatőr vagyok számítógép-ügyben) Folyt. köv. a megfelelő helyen...

Nincs jelen

 

#49 2004-07-24 21:07

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Mikor én bekerültem, már nagyon kész voltam, teljes gyulladás meg minden... a tükrözéskor 15mg dolergan-dormicumot kaptam, a beadás pillanatától elvesztettem a fonalat, de magamnál voltam, néztem a képernyőt, de semmire nem emlékszem amit nekem mondtak, csak azt láttam hogy jár az orvos szája, de arra emlékszem hogy én kifaggadtam a medikus srácot, meg vicceket meséltem, másnap a korház fele rajtam nevetett  utána még 1 órán át kába voltam... úgyhogy semmi rossz élmény...

Nincs jelen

 

#50 2004-07-24 21:09

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ildi!

keserűsőval nekem is nagy gondjaim voltak, pont az ágyam mellett volt a szobacsap, az sokat segített eltüntetni a folyadékot,  úgyhogy örülök hogy felhoztad, és majd rákérdezek arra az alkoholos gyümölcsízű izére amit Robur mondott:)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB