#701 2007-09-06 13:59

Valcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

hát az biztos, bár szerencsére a leszokás könnyen ment, és most már rohadtul zavar az is, ha a környezetemben csinálja valaki. tudom, hogy a szteroidok a leghatásosabbak, de valahogy én nagy ellenszenvet érzek irántuk. nagyon nem szerettem, és mindig akkora étvágyat csinált, hogy csak na : )

Nincs jelen

 

#702 2007-09-06 15:52

Valcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Bocs, hogy ezt így közzéteszem, de kaptam egy levelet imurannal kapcsolatban, de sajnos mindig visszajön az értesítés, hogy nem sikerült kézbesíteni. remélem itt megtalálja az illetõ

én kb 1-1,5 éve szedem az imurant, napi 2*1 dózisban. A gyógyszer lényege, hogy a fehérvérsejtszámot lecsökkenti a szervezetben, ezáltal csökkenti az immunrendszer mûködését. A gyógyszer adagját a testsúly alapján állapította meg az orvos. Az elsõ egy hónapban minden héten 1* vérvételre kellett járnom, mert ellenõrizték a fehérvérsejt szintet, hogy nem ment le túlságosan. Így fejbõl nem tudom, de ha jól emlékszem 3500-ig normális, nekem ez alá sosem vitte le a gyógyszer. Sajnos azzal, hogy gyengíti az immunrendszert elviekben könnyebben megbetegszel. Szerencsére én ezt nem tapasztaltam, ésszerûen védekezem: c- vitamin, méz, meleg ruha, stb. amióta szedem egyszer voltam beteg. Ha ezt a gyógyszert szeded, arra mindig figyelni kell, hogy magától egy nátha is nehezebben fog elmúlni, szóval, ha láz van, meg ilyesmi mindenképp dokihoz kell menni antibiotikumért. Sajnos én pont úgy jártam, hogy magas lázam volt, és a hétvégi ügyeletes nem mert felírni antibiotikumot, úgyhogy kicsit megszenvedtem a hétvégét. A gyógyszer tájékoztatója tényleg elég borzalmas elsõ olvasatra, meg másodikra is. nekem a belgyógyász azt mondta, hogy persze olvassam el, de nem kell tõle megijedni. az én orvosomnak több páciense is szült úgy, hogy a terhessége alatt végig szedte az imurant, és teljesen egészséges gyerekeknek adtak életet. nekem erre azt mondta az orvosom, hogy ha egy pici babának nem lett tõle semmibaja, akkor nekem sem lesz. 
Én szerencsés avgyok, mert egyik gyógyszernek sem volt semmi mellékhatása, így ennek sem. Reggel este szedem, csak arra figyelek, hogy étkezés közben vegyem be, hogy a gyomromat kíméljem. Biztos hogy nem egy gyenge gyógyszer, de én soha ilyen jól nem voltam, mint amióta szedem, és ameddig lehet szedni is szeretném.

Diéta: nekem minidg azt mondták, hogy egyek mindent amit szeretek, ami jól esik, persze nem fûszeres, nem zsíros. Tulajdonképp magadnak kell kitapasztalni, hogy mi az, amitõl másnap nem leszel rosszul. A nem fûszeres csak azt jelenti, hogy ne legyen csípõs, vagy nagyon erõteljes ízû, vagyis átlagos legyen. Párolt csirke, sült csirke, rizs, krumpli, makaróni, sültpulyka, gulyásleves, palacsinta, joghurt, túró, sajt, stb. ha hasmenéses vagy tk. csak a rostokat, tejet, tejfölt, olajat kell kerülnöd, és a felfújódás miatt a hüvelyes ételeket, de szerintem minden más mehet. De ezt igazából neked kell megtapasztalnod. én bírtam a makarónit is, valaki nem bírja a paradicsomosat.

Ne keseredj el! Tudom, nehéz, én is mindig le voltam hangolódva, hogy más jól van, én meg csak nem javulok, de nekem az imuran segített. nem akarok hiú ábrándokat állítani eléd, mert embere válogatja kinek melyik gyógyszer segít, de szerintem egy próbát mindenképp megér. Persze egyik gyógyszer sem jó a szervezetnek, de az sem, ha folyamatos gyulladásban van.

Nincs jelen

 

#703 2007-09-06 20:57

Cori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Rigor, köszi megkeresem, hogy mit írnak a diétarovatban. Szerencsére a 10 nap kórház elmulasztotta a vézést, viszont a nyálkásság megmaradt.  Nekem a beöntés az ...! Az elején úgyahogy bírtam. Május óta egyáltalán nem . Kúpot sem. Érzem, hogy nem odavaló dolog van a szervezetemben és nem tudom benn tartani. Be sem tudom adni az egész salofalkot, pedig talán 2 dl-es lehet.
Valcsi, igyekszem nem elkeseredni, mert nem is vagyok az a fajta, de amikor pl vasárnap semmi bajom, hétfõn pedig 20 visszatarthatalan wc, na az tutui jó! Pláne hogy munkámból adódóan rengeteget utazom. Ha mondjuk az M1-es vagy M0-áson rámjönne...! Ráadásul rettenetesen fáj olyankor a hasam. A wc-n alig tudok megülni. Voltam több dokinál is. Utoljára 1 hete 11magánklinikán Telkiben. Tükrözés elõtt hashajtás, több beöntés. De legalább teljesen megvizsgáltak emberhez méltó körülmények között. Kiderült, hogy az egész vastagbelem beteg. Holnap a veszprémi dokimhoz megyek. Egy orvos véleményére nem szabad adni, mindenképp legalább 2 embert meg kell kérdezni. A dohányzásról azt olvastam valahol, hogy aki régebben dohányzott és abbahagyta a dohányzást azoknál nagyobb az esélye a betegség kialakulásának. De örülök, hogy neked segít, viszont más szempontból valóban ártalmas. Tapasztalom, hogy mekkora étágyat csinál a szteroid! Sokan panaszkodnak, hogy híznak tõle. Én 2 év alatt 15 kg-ot fogytam, 178cm-hez most 50 kg vagyok. Régóta szeretnék hízni de nem tudok még így sem, hogy nagyon sokat  eszem mert egyfolytában éhes vagyok. :)

Nincs jelen

 

#704 2007-09-06 22:08

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sajnos most még nincs feltöltve az SCD diéta, csak az õsi kb ehetsz mindent féle, amiben engedik az SCD-ben leginkább tiltott ételeket.

Nekem is volt olyan idõszak amikor majdnem minden 2. buszmegállónál le kellett szállnom és berohanni valami kocsmába vagy étterembe....és ezt minden nap (akkoriban még kekszet is ettem:P).

A beöntéshez meg annyit hogy én a salofalk beöntés elõtt mindig egy adag sima vizes beöntéssel készítem elõ a belemet, - egyrészt ugye szépen kiürül a megfelelõ rész, így a gyógyszer prímán hat, másrészt a belem kicsit elõkészül a benntartásra, így miután már bemelegítettem és kiürítettem a beleket a gyógyszeres beöntés minden gond nélkül bent marad. Amikor mondtam az orvosnak elismerõen hümmögött hogy ez bizony nagyon jó ötlet!

Nincs jelen

 

#705 2007-09-06 23:55

Cori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Pl. nem tudom míért, de betegségem kezdetétõl csak hason fekve tudtam elaludni. Más testhelyzetben rám jött az inger és mennem kellett volna. Kb. 2 hónapja csak hanyadt fekve megy az elalvás.Egész éjszaka így, reggel is így ébredek. Ha 1 másodpercre hason, vagy oldalt próbálok feküdni, hirtelen rámtör a frász. Naon fáj, indulnak a szelek no én meg a wcre. Ti hogy vagytok ezzel?

Nincs jelen

 

#706 2007-09-07 00:03

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Nekem a bal oldalon fekvõs jobb láb derékszögben felhúzva póz a legkényelmesebb (így a legjobb beadni a beöntést is) - ebben a pózban szaftmentesen lehet galambot ereszteni:) . Ha inger van akkor persze hanyatt összeszorít, de leginkább kimegyek wc-re(pont az ajtómmal szemben).

Nincs jelen

 

#707 2007-09-07 07:01

CSICSU
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Cori! Én ugyanígy vagyok ezzel...

Nincs jelen

 

#708 2007-09-07 09:30

Valcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

ez az utazós dolog ismerõs :) én lassan kb a fél dunántúlt "megjelöltem". Városon belül meg megvolt a saját útvonal mindenhova, hogy mindig legyen hova betérni. Veszprémben is van egy jó doki, már nem emlékszem a teljes nevére, valamilyen László, én is jártam nála. szerintem hízni csak a gyógyulással fogsz sajna :(

Nincs jelen

 

#709 2007-09-07 22:38

Cori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Valcsi! Lakatos László a neve. Biztos õrá gondolsz. Nagyon profi doki. Legutoljára májusban volt Los Angeles-ben egy orvoskongresszuson és õ volt az elõadó. Tehát úgy tûnik ért hozzá. Ma is voltam nála. A kellemetlen az, hogy reggel 9-re kaptam idõpontot és 13 órára kerültem a rendelõbe. De alaposan kikérdez. Most 24g Medrolt javasolt és amit eddig nem szedtem: Imuran 50mg amit 3hét múlva duplájára emel, ha nem lesz gond a vérképemmel.

Nincs jelen

 

#710 2007-09-08 11:20

CSICSU
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Cori ! Én is hozzá járok , csak azt nem tudom minek az idõpont , ha az egyésznapod oda van .Ráadásul  csak  3 hónap mulva kapsz csak idõpontot , miért nem lehet akkor orvoshoz menni ha az ember beteg ... Régen nem így volt és az a rendszer sztem sokkal jobb volt!

Nincs jelen

 

#711 2007-09-08 14:24

Valcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

igen, rá gondoltam. bár én csak egyszer voltam nála, csak hogy mi a véleménye. de van veszprémi ismerõsöm, akit õ rakott rendbe

Nincs jelen

 

#712 2007-10-05 09:49

CSICSU
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Nincs jelen

 

#713 2007-10-14 18:06

szilvi9
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
29éves lány vagyok. 16évesen diagnosztizálták a Colitis ulcerosát nálam. A betegség kitörésekor, rengeteget fogytam, az akut idõszakok sorban váltakoztak. Minden szörnyüséget megéltem. Azért írok ide most, hogy picit lelket öntsek azokba, akiket érdekel. Miután kiderült a betegségem szigorú diétára fogtak a rengeteg gyógyszer mellett, amitõl sosem laktam jól, és alig egy hónap múlva csak gyengébb lettem és folyton rosszkedvü a tré kajáktól és a töménytelen gyógyszertõl. Nagyon elborultam és elhatároztam, hogy akármi is lesz a vége, egy ideig rendesen fogok enni, azt és akkor, amikor nekem jól esik, és ízlik.  Ettem mindent. Sülteket, csokikat, pizzát, minden gyümit, zöldséget. A leggázabbakat is. Nem voltam szarabbul semmitõl, csak ugyanúgy. Abbahagytam a salofalkot is. Egyszerûen nem bírtam tovább. Utógondolva, az ember ösztönösen cselekszik. A hasam egy fél hónap múlva rendbejött. Azóta sem volt hasmenésem soha (csak ha elrontom a gyomrom:) ), teljesen panaszmentes lettem, és nem mertem elhinni.2000-ben volt mindez. Tavaly elmentem egy altatásos tükrözésre csak úgy, mert tudni akartam mi történt a tomboló betegségemmel a tabletták elhagyása, és az összevissza evés hatására. Az orvosok ledöbbentek, ugyanis a Colitis nyomtalanul eltünt e belembõl. Sokat tanakodtak ,de konkrét válasz-ahogy a dolog erdetére sincs, erre sem volt- így azt mondták tegyek mindig úgy, ahogy én azt érzem. Ma már 7éve vagyok teljesen tünetmentes. És boldog. Mindent eszem, sportolok élek:) A hasminak hálából elkezdtem hastáncolni, és ma már sokant néznek csodálva arra, amikro fellépek, ami annó az életemet keserítette meg. Meggyógyultam...eddig. Sorry a hosszáért csak annyit üzenek mindenkinek, hogy sose adjátok fel a reményt és néha merjétek a testetek szavát követni. Sokszor minden pirulánál többet ér.

Nincs jelen

 

#714 2007-10-16 17:56

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Látom jó rég írtak ide.....
Szeretném tudni a tapasztalataitokat a tünetekkel kapcsolatban.
Colitiszes vagyok -elvileg,de még nem biztos - és babát várok. Az elmúlt pár napban egy kicsit rosszabb a helyzet bélügyileg: eddig napi 1 többnyire formált székletem volt vércsepekkel-csíkokkal és nyákkal, görcs ritkán. Vasárnap csak vér jött : sötét és zselés. Tegnap és ma 2x voltam 00-án, véres volt mindkétszer. Ma másodszor viszont már firss piros vérrel találkoztam a széklet elején, és a papíron is csak az volt utána. Szerintetek, lehet, hogy aranyerem is lett közben és az vérzik. Vagy esetleg tudjátok, hogy mit jelent az, ha a dolog elején van a vér, és mit jelenthet az hogy sötét vagy az, ha világos piros???

Elõre is kösz a válaszokat!

Nincs jelen

 

#715 2007-10-19 17:33

Ánya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Vikimami!
Nekem is aranyér jutna eszembe a friss vér láttán. A várandósság idején ki szokott alakulni, sajna. Motomot kéne megkérdezned az orvos válaszol rovatban. Korrekt válaszokat tud adni.
Minden nappal közelebb kerülsz ahhoz, hogy a kisbabádat a kezedbe foghassad. Erre gondolj. Minden nap közelebb. Nagyon szép és tünetmentes napokat kívánok: Ánya

ui: sokan közülünk érzékenyek az õszi/tavaszi idõjárás/évszak váltásra. Lehet, hogy nálad is ez lépett fel.

Nincs jelen

 

#716 2007-10-23 17:49

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Na, új tüneteim vannak, ez eddig még nem volt. A hagyományos véres, wc-re rohanós móka elmúlt, napi 1-2 széklet bár nem formált, tegnap este olyan volt mintha egy nagy ricinusos hashajtás hozta volna ki, DE csak állagában,
mivel nem volt sürgetõ wc-re rohantató, csak kényelmesen beültem aztán ilyen lett.

Viszont az ami pár napja kínoz, hogy kb néha sûrûbben néha ritkábban mint fél óra, óra, elõjön egy elég erõs görcs, vagy inkább szúró fájdalom ami kb 20 másodpercig tart és olyan mint amikor colonoscopián épp nagyon gyötrik az embert, a görcs múltával kis idõvel pedig menetrendszerûen egy nagyobb puki. Épp csak aludni se nagyon tudok tõle mert mindig felébreszt.

Tapasztalt már valaki hasonlót?  (holnap megyek beutalót iratni...)

Nincs jelen

 

#717 2007-10-23 20:09

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Rigor! Nem vagyok szakértõ meg "régi"beteg sem, de nem gázosodtál fel nagyon valamitõl???

Én egyébként kipróbáltam az egyik probiotikus étrend kiegészítõ port, ami úgy néz ki, hogy beválik - még nem merem elkiabálni, de mintha sokkal kevesebb lenne a nyák. A vér továbbra is megvan sajnos....

Görcseim sajnos mostanában nekem is vannak, úgyhogy néha félek is, hogy a bébim jön ki elõl, nem a haszontalan termék :D

Nincs jelen

 

#718 2007-10-23 20:10

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Nem, semmi gázosítót nem ettem, sõt még probiotikumot (normaflore) is ittam.

Nincs jelen

 

#719 2007-10-23 20:14

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Halika!

Vikimami:szia drága!Melyiket próbáltad?

Nincs jelen

 

#720 2007-10-23 20:25

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Roor! :D
Pro-gastro 825. Nem olcsó, de kb 3 havi adagnak elég egy doboz. Alig merem leírni, hogy lehet,hogy egy kicsit segít !!!!!
Annyira jó lenne! :)

Nincs jelen

 

#721 2007-10-23 20:28

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Halika!

Vikimami:mmár pár hónapja ajánlottam ezt neked,és akkor mondtam is,hogy nekem nagyon bevált! :D:D:D

Nincs jelen

 

#722 2007-10-23 20:55

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Igen, tudom hogy mondtátok egy páran, de most fogyott el a kapszulás (Protexin Balance) addig nem akartam költségbe verni magam, és gondoltam akkor rástartolok erre :D

Nincs jelen

 

#723 2007-10-23 21:25

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ahogy leléptetek a chatrõl rögtön begörcsöltem!! :P

Nincs jelen

 

#724 2007-10-23 21:36

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Látod, látod megvan a gyógyír! :)

Nincs jelen

 

#725 2007-10-24 07:30

CSICSU
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szerintetek lehet a szteroid mellékhatása ,hogy fulladok ?

Nincs jelen

 

#726 2007-10-24 07:55

bocsigabi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Csicsu! Akár lehet annak is a mellékhatása, de ajánlom keresd fel az orvosodat ez ügyben Üdv. Gabi

Nincs jelen

 

#727 2007-10-24 11:27

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia CSICSU! Ha nem jól vagy, elõrehozzák az idõpontot, nem kell kivárni a három hónapot! Ha nem fogadnak azonnal, akkor menj a körzeti orvosodhoz. Nem biztos, hogy a szteroidtól van ez a tünet. Szerintem akkor már a lökéskezelés elején jelentkezett volna, amikor a legnagyobb dózist szedted. Persze ez csak tipp. Feltétlen beszélj egy orvossal!
Jobbulást kívánok!

Nincs jelen

 

#728 2008-01-05 07:33

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Itt is felteszem a kérdést -a kisérõjelenségeknél megtettem, de gondoltam inkább több helyen, hogy hamarabb jöjjön a válasz...Mert megint kétségbe estem...
Sötét csíkok a székletben lehet alvadt vér??? Volt/van valakinek ilyen gyógyszeres kezelés mellett.
Ha alvadt vér az mitõl lehet, honnan jöhet?

Köszi elõre is a tapasztalatokat

Nincs jelen

 

#729 2008-01-05 07:54

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Vikimami milyen színû az a sötét csík?? Ha bordó vagy a piros bármelyik árnyalata akkor az alvadt vér ha csak simán sötét akkor valami más!

Nincs jelen

 

#730 2008-01-05 08:20

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Hát ha jól láttam sötétbarna, de annyira nem vizsgálódtam meg... akkor lehet hogy csak simán széklet.... de a világosbarnába nagyon ilyesztõnek tûnt

Nincs jelen

 

#731 2008-01-05 08:49

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Az alvadt vér általában jól kivehetõ a leírt színeket figyeld vagy a másik jellemzõ hogy egy csomóban van persze ez függ a vérzés intenzitásától is, sõt az arany ered is vérezhet igaz azt másképp is kiszúrod. Figyeld a székleted s ha nagyón nem tetszik hurka pálcával túrj bele hogy kiderüljön az igazság!

Nincs jelen

 

#732 2008-01-05 09:43

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Köszi Szuszidi! Nem csomóban, hanem szép hosszú csíkokban -mintha zebrát ettem volna :) - leltem meg a problémát.
Akkor veszek magamhoz legközelebb valami tárgyat és megtúrom .....

Nincs jelen

 

#733 2008-01-05 22:36

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ha vércsík akkor azt le lehet piszkálni, mert jobban összeáll ilyen fonálszerû alvadt izébe.

Nincs jelen

 

#734 2008-01-08 22:42

momo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

sziasztok,
tapasztalataitokra lennek kivancsi.
2 hete szultem masodik babamat. a szules elotti napon enyhe lazam volt, s gorcsokkel jaro hasmenesem, szinte orankent 10-12X, ami este hetre elmult, s ejjel kezdet szivarogni a magzatviz. utana a szules napjanak estejeig nem jott vissza a hasmenes, aznap este 1x volt, aztan ket napig semmi, majd a 3. naptol (s azota is - immer 10 napja) nyalka van rajta, van, hogy csak nyalka jon, kisse tan veres (rozsaszin), napi tobbszor enyhe gorcsokkel vastagbel vegbel tajon. ma mar a haziorvos kiirt laborra ilyesmire. kozben eszembe jutott, h. a terhesseg alatt 3-4x volt 2-3 napig enyhe - meghatarozatlan eredetu - hasmenesem, egyszer talan nyalkas is, de az nem volt gorcsos, s kellemetlen. szoptatok, tehat nem tudom, mennyi viszgalatot tudok bevallalni egylore. a bennfekvoseket biztos nem, de erdekelne a ti tapasztalatotok.
mennyiben hasonlitanak e tunetek a tieitekre? nektek mennyi ideig tart az aktiv idoszaK? mivel jar? milyen gyakran ter vissza? hogyan kezdodott? gyogyszereket csak aktiv idoszakban szedtek? s van-e esely ra, hogy nem kronikus colitisrol (vagy ilyesmirol) van szo nalam? azaz ismertek-e mas ilyen jellegu betegseget, ami gyogyithato/eseti? gondolom, ti mar jobban elmelyedtetek a temaban, mint en.
mindenki valaszat koszonom. sokat segitenek.
mintha az alternativ gyogymodok topicbol kimoderaltak volna ezzel a hozzaszolasommal. talan itt kapok segitseget.
m.

Nincs jelen

 

#735 2008-01-08 23:05

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Talán mert 1. nem oda való hanem mondjuk az elõször járok itt-be 2. másik topicba is bemásoltad (ott is bent hagytam, mert végülis szülés téma is). Attól hogy nagyon szeretnél választ, még nem az a módszer hogy telenyomod az összes topicot, nem fogsz nagyobb eséllyel választ kapni (sõt ez többnyire visszatetszést szül).

Elõször is ezt elsõ körben mindenképp az orvossal kell megbeszélni, elmenni vizsgálatra stb. és csak utána nézelõdni fórumokban, nem fordítva.

Az hogy kinek mennyi ideig tart az aktív idõszak teljesen egyénfüggõ, van akinek szinte állandó, másnak akár könnyen el is múlhat és évekig elvan akár extrém életmód mellett is. Ennek megfelelõen a gyógyszerezés is egyénfüggõ.

Amikor aktív a bél az lehet olyan enyhe mint a tiéd, vagy még enyhébb is, meg lehet olyan is hogy egyáltalán nem tudsz aludni, talán csak perceket mert 5 percenként iszonyú görcs, meg olyan is hogy 5-10 percenként rohanás a wc-re és amikor üres vagy akkor is, de akkor csak vér+nyák. Meg van amikor mindegyik egyszerre+hánysz a fájdalomtól. És minél hamarabb megkezdik a tüneti kezelést annál kisebb az esély hogy nagyon bedurranjon, illetve viszonylag jól átvészeld az idõszakot.

Nincs jelen

 

#736 2008-01-09 10:30

momo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

koszi rigor,
az alternativ gyogymodokba azert irtam, mert azt neztem leghamarabb, mivel eddig - a hagyomanyos orvoslas csõdjet tapasztaltam meg tobbszor - s nehany altrnativ gyogymod nagy hatasfokat mas betegsegeimnel, amelyek - szerencsere - sikeresen elmultak. gondoltam, ezen kerdeseimre itt is kaphatok valaszt, bar igazad van: s en is eloszor a szules topicba irtam, csak utana vettem eszre, h. az nem igazan aktiv.
szigoruak am itten a moderalasi szabalyok, de - remelem - nem kell megszoknom (ami annyit jelent csak, h. remelem, nem ilyen jellegû problemam van.)

Nincs jelen

 

#737 2008-01-09 10:53

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Hát akkor bele is olvashattál volna a topicba, az alternatív gyógymód hatásfoka a placebo-val egyenértékû, persze attól még érezheted jónak, de fõleg amit a mi betegségünkkel kapcsolatban összehoznak az néha még kifejezetten ártalmas és veszélyes kuruzslás.

Nem kell azt nézned melyik topic az aktív, ha bármelyikbe írsz az röktön "felkerül" illetve jelet kap, tehát az lesz a "legaktívabb" amibe legutoljára írtak. Moderálás meg azért van hogy áttekinthetõ legyen, és fõleg visszaolvasható. Hogy ahelyett hogy mindig ugyanazokat a kérdéseket feltennék az ebmerek amiket már százszor megválaszoltak,
egyszerûen az adott fórum átolvasásával is megkapd a választ, (több nézõpontból is) esetleg olyan kérdésekre is amik fel sem merültek benned - anélkül hogy arra várnál hogy épp arra nézzen valaki aki tud válaszolni, és kedve/ideje is van.

Nincs jelen

 

#738 2008-01-10 10:11

momo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

olvasgattam a topicocat. a velemenyedet is az alternativ gyogymodokrol, de egyreszt en nagyon empirikus gondolkodasu ember vagyok, csak a sajat tapasztalatomnak hiszek, s az akupunkturaval, a homeopatiaval (gyerekeimnel is ez), gyogyfuvekkel, persze nem kuruzslas szintu orvosoknal...csak jo tapasztalataim vannak, mig az antibiotikumokkal, gombaolokkel stb. nagyreszt rosszak. nemcsak nem hasznaltak, hanem tonkrevagtak. de jo tapasztalat nelkul megertem az ellenerzest.
mindamelle a placeboval sincs problemam, mivel meggyozodesem, h. a betegsegek nagy szazaleka psziches eredetu, igy a kezelesuk-gyogyulasuk is innen kellene, h. kezdodjon, s a gyogyszerbe vetett hit fontosabb neha, mint a vegyi anyag..., s mellekhatas nelkuli. persze ennel tan meg fontosabb lenne holisztikusan nezni az embert, s nem egy belekben levo fekely hordozojakent, amit le kell torolni, mint a hetesnek a tablat. kicsit bonyolultabban mukodunk ugyanis, mint egy zold iskolai tabla.
viszont ertem az ervelesed. erthetoen, mindenki abban bizik, ami neki a legjobb volt eddig.

Nincs jelen

 

#739 2008-01-10 20:38

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

A tapasztalat a lehetõ legbecsapósabb dolog, fõleg akkor amikor olyanok hozzák létre az élmény akiknek az a céljuk hogy becsapjanak. És persze engem az dühít a legjobban amikor hozzád hasonló jóhiszemû embereket vernek át.

A természetgyógyászat végülis a természetet szolgálja, a természetes kiválasztódás támogatását (mert ezt az egyébként evolúciós szempontból hasznos dolog bizony az orvostudomány csúnyán tönkrevágta)

Nincs jelen

 

#740 2008-01-12 17:24

momo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

:-))

Nincs jelen

 

#741 2008-01-13 06:55

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Pár csepp friss vér a széklet tetején szerintetek már belobbanást jelent?
Menjek vissza a dokihoz vagy sem? (elég nehezen tudom megvalósítani)
Egy hónapja kapom a salofalk tabl (3x3-at) ...

:( :( :( :( :(
köszi a válaszokat elõre is

Nincs jelen

 

#742 2008-01-13 07:09

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kedves Vikimami!
Pár "csepp friss vér a széklet tetején" nekem mindig azt mondta a dokim hogy az az aranyértõl van! De persze ettõl még vissza mehetsz a dokihoz!

Nincs jelen

 

#743 2008-01-13 08:14

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Köszi a gyors választ, Szuszidi!
Nagyon remélem, hogy tényleg csak az aranyértõl van - bár már abban sem vagyok biztos, hogy van-e aranyerem.... (Külsõ nincs.)
Jobb lenne visszamenni a dokikhoz, hogy megnyugodjak, de a férjemnek végetért a szabija éjjel-nappal dolgozik, és Patrik miatt ez most szinte lehetetlen hogy egyedül -vagy a bébivel- menjek ...
Köszi még1x!

Nincs jelen

 

#744 2008-01-13 12:47

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Na ez nem túl vígasztaló, és én még azt hittem hogy majd lehet nagy adag teljes inaktivitás (eddig azért volt pár hónapom amikor viszonylag tökéletes napjaim is voltak):

"A colitis ulcerosa(IBD) a végbelet mindig érinti, és innen terjedhet folyamatosan, felfelé a vastagbélben. A betegség kezdetben csak a bélnyálkahártyát károsítja, késõbb az egész falszerkezet hegesedhet. A bél érintettsége folytonos, nem váltakoznak egészséges és beteg szakaszok." forrás: http://www.gasztroenterologus.hu/

Nincs jelen

 

#745 2008-01-13 13:03

V-Katus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
A kérdésem az lenne. Kapott-e valaki colitisre Rectodelt 30mg kúpot? 14-éve van vastagbélgyulladásom (50 cm )
de ezt még nem kaptam.

Nincs jelen

 

#746 2008-01-13 13:08

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Én még az elsõ 1-2 évben kaptam, de mivel reggel kellett benyomni nem nagyon szerettem, meg hamar kijött, stb. igazán nem vettem észre hogy nekem használt volna-e.  De persze mindenkinél más, lehet hogy neked bejön (nekem pl a salazopirin és társai semmit nem csináltak).

Nincs jelen

 

#747 2008-01-13 13:58

V-Katus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sajnos a salofalk kúp semmit nem használt az elmúlt 2 hétben pénteken voltam az orvosomnál, és ezt írta fel.Két napja használom sajnos nem sok eredményt látok, és 2 hét múlva kell jelentkeznem.

Nincs jelen

 

#748 2008-01-13 14:12

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

A salolfak az beöntésben jó, de elõtte normál beöntéssel nem árt kipucolni a belet. Nade ha nagyon vérzik akkor medrol nélkül...

Nincs jelen

 

#749 2008-01-15 07:23

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Tapasztalatot szeretnék kérni tünetekkel kapcsolatban.
Mióta szedem a Salofalk tabit (3x3), azóta - legalábbis szerintem azóta - gyomorfájásom van, sõt, a beleim is fájnak és "mozgolódnak", morognak. Eddig nekem ez nem volt, hiába voltam napi 10x wc-n, vagy jött vér. Valakinek van ilyen, ezt meg kell szokni, hogy fájdalmai vannak az embernek, vagy valami nem stimmel?

kaptam Lanosan tablettát a gyomorfájásra, de nem vettem még be, mert reggel kéne éhgyomorra, de nekem éjjel fáj a gyomrom (erre riadok fel :( )

Másik, hogy néha van 1-2 csepp friss vér a székleten, szerintetek ez még elfogadható "tünetmentesnek" ?

Nincs jelen

 

#750 2008-01-15 07:25

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Még valami: Mivel lehet étvágyat csinálni? Iszonyú, hogy egy zsemlét alig bírok leerõszakolni a pocimba .... Így erõm sincs sok, alig állok egész nap a lábamon.

Válaszaitokat elõre is köszi

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB