#1251 2009-09-26 12:33

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Kedves Öcsi.
Ez nagyon rossz hír... az is, hogy Te is ebben szenvedsz, meg az is, hogy nem tudod ezt egy megfelelõ orvossal megkonzultálni. Szerintem ne várd, hogy egy betegtársad ilyen-olyan utasítást ad, mert ezt - szerintem - nem tehetjük meg. Azt láthatod, hogy ki hogyan kapott kezelést esetleg, de ez is nagyon egyéni.
Én sajnos nagyon sokáig szedtem medrolt, közel két éven keresztül, egy alkalommal volt 3 havi szünet (ami után vissza is estem, de ez sem mindenkinél van így, tehát emiatt ne ijedj meg).
Nekem mindig 32rõl kellett kezdeni és 8-cal csökkenteni hetente. 32-nél két nap alatt elmúlt a vérzés..., de többször azért mentem naponta még így is. Szóval, jobb lenne, ha tudnál keríteni egy hozzáértõ orvost (nem tudom, mennyire van lehetõséged válogatni, de mivel - sajnos, jelenlegi tudomás szerint - ez egy életre szóló batyu, nem mindegy, hogy kit melyik orvos hogyan látja el....
Jobbulást!!! és kellemes hétvégét!

Nincs jelen

 

#1252 2009-10-02 23:11

Hajni cica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok! Nekem bal oldali colitis ulreosam van több mint egy éve eddig elég jól voltam de most egy pár hete rosszul vagyok.A dokim írt fel új gyógyszereket de most nem használ szinte semmit! Nagyon jó hogy megtaláltam ezt a fórumot eddig nem tudtam hozzám hasonló betegekkel beszélgetni!

Nincs jelen

 

#1253 2009-10-04 10:13

Floem
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Hajni!

Én is baloldali collitis-szel kezdtem 3 éve. Illetve a kolonoszkópia szerint az egész vastagbél be volt gyulladva, de a bal oldalra lokalizálódott. Milyen gyógyszereket szedsz?

Nincs jelen

 

#1254 2009-10-06 22:02

preq
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Nekem a medrol nagyon nem vált be.Na az az egy gógyszer amit soha többé nem tennék be a számba!Én egy csomó bajomat köszönhetem neki.Például szürkehályog,csikos comb,kar,gyulladt fogíny. Hálistennek leváltottuk immuranra de azzal meg csak az a bajom, hogy nincsen tõle immunrendszerem,betegségeket szívesen fogad testem magába, na ezzel ez a baj!De most eléggé jól elvagyok,hálistennek mióta koliba vagyok csak egyszer látogatom hû társunkat a wc-t. Szerencsére ez vissza tartó erõ,és nem is kell mennem,,de ha haza megyek meg mintha érezné, hogy itthon mindent szabad:D:D

Nincs jelen

 

#1255 2009-10-06 23:09

Hajni cica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Én is imurant szedem de semmi hatás sõt még rosszab,mint elõtte!Csütörtökön megyek majd meglátjuk mit mond!

Nincs jelen

 

#1256 2009-10-17 11:28

xpepe
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Én 17 éve vagyok colitiszes, most hallottam a ECHO TV-ben a Sao Pauloi módszerrõl (gyógymód?).  De nem ismerem a részleteket. Tud  róla valaki közebbit?
Üdv
Xpepe

Nincs jelen

 

#1257 2009-10-31 11:19

Misha
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok, 17 éves korom óta van colitisem. Most 24 vagyok. Egyetlen egyszer hagytam magam szteroiddal (medrol) kikezelni, amikor elõször kijött. És higyjétek el keseverves véres hasmenésem volt. Azóta sokmindent kipróbáltam, jóga, chi kung, sokféle meditációk. Gyakran vagyok tünetmentes de sajnos vannak idõszakok mint az õsz amikor a hasmenés visszatér, de vérzésem már jó ideje egyáltalán nem volt, a legdresztikusabb formában meg csak akkor 17 évesen volt. Az ayurvédikus táplálkozást tudom ajánlani mindenkinek, mivel itt testtípus felmérés szerint (mind különbözõek vagyunk) képes egy olyan diétát és életformát összeállítani amivel egészségesen tudjuk magunkat tartani. A kálmos gyökér tea nagyon jó, kúraszerüen, de csak akinek jót test a keserû (nem minden testtípusnak ajánlott). Annyi mindent kipróbáltam már, hogy rájöttem már rég, hogy nincs olyan recept ami mindenkinek használ. Ha tudatunkkal blokkoljuk a gyógyulásunkat akkor a legnagyobb reiki mester sem fog tudni segíteni. Alapvetõen mi a hasmenés? Valamilyen viselkedési formát vagy egy személy energiáját nagyon el akarod engedni. Tehát edngedd el. Ülj le csukd be a szemed, bocsáss meg mindenkinek aki valaha fájdalmat okzott, bocsáss a meg a szüleidnek egy mély meditációban és engeszteld ki a belsõ gyerkemedet. Szeresd önmagad és szeresd a tested, simogasd rendszeresen a hasadat. És még egy nagyon jó dolog ami mindenkinek ajánlott, testünk rendszeres olajozása. Valamilyen testtípusodnak megfelelõ hidegen sajtolt olajjal (ayurvédikus orvos vagy tanácsadó segíthet abban, hogy a megfelelõ olajat válaszd, általában az olíva az majdnem mindenkinek jó, a kukoricával vigyázzatok mert az felfúj). Az olajozás javítja a bél perisztartikáját, feltölti az ízületi folyadékokat és persze selymessé és puhává teszi a bõrünket. Het 2-3x este érdemes tetõtõl talpig beolajozni a testedet, 20 perc után letörölközhetsz, de a legjobb ha éjszakára fent hagyod. Én már nem használok szappant, hidegen sajtolt oliva olajjal mosakszom, mert sokkal mélyebben méregtelenít, jól le kell dörzsölni fürdésnél egy szivaccsak és akkor tényleg elég rendesen kirántja a méreg anyagokat a bõr alól. Ez nekünk amúgy is nagyon fontos mivel az átlagosnál gyengébb a felszívódásunk. Amióta colitisem lett, izomokat is nehezebb volt felépítenem, az olajozás ebben is segít, újra masszív izomtömegeket építhetsz fel ha rendszeresen sportolsz. Nagyon sok spirituális terápiát is ismerek, szívesen írok emailben meditációkat ha valakit érdekel. Itt az emailes elérhetõségem, forduljatok hozzám bátran kérdéseitekkel: kodnevmisha@gmail.com

Nincs jelen

 

#1258 2009-10-31 11:38

Misha
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Még egyszer ezt mélyebben tudatosítani szeretném, hogy a gyógyszereket felejtsétek el! Gyulladáscsökkentõkkel és szteroidokkal leállni. Én megtettem mindjárt az elején, igen fájt és nem volt könnyû de végigcsináltam. Ha nagyon akkut állapotba kerülsz, akkupunktúra és kínai gyógyszerek (természetes gyógynövényekbõl készülnek a mai napig) is tudnak segíteni. Több nagyon jó kínai orvos praktizál Magyaroországon (pl. Dr. Yu Fu Lien). De nincs szükséged semmire, az orvosság te vagy, belül kell meggyógyítani magadat, mivel te hoztad létre a betegségedet, ez nem csak úgy jött és megtörtént, ehez viszont önismeret kell, hogy ezzel szembe tudj nézni! Viszont vagy most megteszed vagy lassan kicsinálod magad, meg tulajdonképpen a colitissal egy dolgot teszünk, szépen lassan romboljuk le testünk templomát. Pedig a test csak jelez, hogy valamit mostmár másképp kéne tenni, hát itt az idõ, hogy magadba nézz és keményen elkezdj dolgozni magadon ahelyett, hogy az önsajnálatba temetkezz vagy kívülrõl várd a megoldást. Tudom, hogy mirõl beszélek, hidd el. Az orvosok viszont nem tudják, ne engedd, hogy hülyeségekkel félemlítsenek meg, hogy majd ki kell operálni a vastagbeledet, meg mi is a másik, ja, hogy majd polipod lesz. LEGNAGYOBB MARHASÁG, volt már jópár vérzésem, nem szedtem rá gyógyszert, természetes módszerekkel gyógyultam fel és az elsõ tükrözõs óta 17 éves korom óta nem engedtem hogy bármilyen mûszerrel hozzám nyúljanak és nem is fognak. Te tudsz és érzékelsz mindent a testeddel kapcsolatban. Ha bizonytalan vagy elmész egy ayurvédikus orvoshoz, hogy egy látóhoz és õk meg tudják mondani mûszerek nélkül akár azt is, hogy a bélfalak most milyen állapotban vannak!!!! Kezdj el élni, és szeretni saját magadat és ezt a csodálatos világot amiben élj, ennyi, pont.

Nincs jelen

 

#1259 2009-10-31 20:26

Fantomiss
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Én 40 éves vagyok, 3 gyerekem van, 15 éve lett colitisem. 3szor volt idáig fellobbanás,és mindhárom, hónapokig tartott.
A héten újult ki ujra , hál istennek  6 éve kussba volt:)Persze nem szedtem a fenntartó adag salazopirint, ezért mindig fejmosást kapok a dokitól, de nem tudok semmit rendszeresen szedni, fõleg ha nem érzem, hogy beteg lennék.Hétfõn megyek a dokihoz és gondolom ir steroidot is. Az a tapasztalatom, hogy amikor ez nálam elindul , szedhetek én akármennyi medrolt, mélyrepülésbe hamar eljutok a szinte teljes kivérzésig és azon veszem észre magam, hogy alig vonszolom magam, irány a kórház, és a steroid infúziók. A hajam hullik, a nyelvem hólyagos lesz, étvágyam semmi, a fejem felpuffad a steroidoktól, szinte csak vért fosok,hányás.. szóval totális K.O.
De azért még titkon reménykedem, hoyg hátha most nem lesz súlyos. Gondolkodom valami alternativ gyógymódon is, jókat hallottam a práne nadisokról. Még ha humbuk is, talán placebo szinten hat!

Nincs jelen

 

#1260 2009-11-11 13:16

Dragon
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!

Nekem közel 3éve van Colitisem!
Nem ilyesztgetés képp mondom,csak figyelmeztetni szeretnék mindenkit,hogy pihenõ idõszakba se hanyagolja ezt a betegséget!Nekem tavaly a folyamatos gyulladás miatt kialakult a "Burkitt Lymphoma"(mirigy alapú daganat!
Kaptam 8 kezelést(kemot)aztán hála égnek felszívodott ez a sok szar!De átéltem a poklok poklát..a kezelés által okozott kellemetlenségek:pl az örökös hányinger(a végén hányás)kihuloot a hajam,a fehérvérsej szám ingadozása miatt szájgyulladás...
Noverbe kaptam az utolsó kezelést.Elmúlt minden,azt hittem végre teljes éetet élhetek újra,de 3hónap múlva ismét fellángolt a szerelem:D
Szedek mindent,ami létezik,de mit sem ér.A medrolt szedtem hármasával,egy hétig jó volt,aztán annyi.Salofalk után tegnap írattam salazopyrint,hát kíváncsi leszek..
Minden esetre tartok attól,hogy a gyulladás vége megint lymphoma lesz!
De a remény hal meg utoljára ;)

Szerkesztette: Dragon (2009-11-11 13:17)

Nincs jelen

 

#1261 2009-11-11 18:03

Ritus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!

Már régen olvasom a fórumot, most szántam rá magam, hogy írjak is. Férjemnél 15 éve diagnosztizáltak colitist, szerencsére 14 évig inaktív stádiumban volt. Egy éve kezdett el szép lassan fogyni,  de mivel cukorbeteg is, így arra gyanakodtunk elsõként. Amikor megjelentek a hasmenések, egyértelmûvé vált a helyzet. Amiért hozzátok fordulok, az a gyógyszeradagolása. Szeptemberben kezdték napi 4x2 Pentasával és 16 mg Medrollal. Majd 3 hét múlva csökkentették az adagot 3x2 Pentasára és 8 mg Medrolra. Már egy hét után elmúltak a panaszok, teljesen tünetmentes. Ennek ellenére az októberi kontrollon nem változtattak semmin, sõt egy hónapja várjuk a vérvétel eredményeit és a leletet, hogy csökkentenek-e valamin és hogy egyáltalán mikor kell visszamennie. Jellemzõ ez? Nem folyamatos kellene legyen a terápia? Gyakorlatilag 3 hét után változtattak, két hónapja meg semmi. A férjem meg Medrolozik.

Nincs jelen

 

#1262 2009-11-11 19:08

ditke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Ritus!
Sajnos jellemzõ,nekem is eltünt a szerológia eredménye .Szerintem keressétek fel a viszgáló orvost ,vagy esetleg telefonon érdeklõdni a leletek iránt.Szia:ditke

Nincs jelen

 

#1263 2009-11-13 18:58

Ritus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kedves Ditke!
A telefon már megvolt, több is, mire sikerült elérni a megfelelõ rendelõt. Megtudtuk amit eddig is sejtetünk, hogy a doki ül a papírokon. Azért szomorú, hogy valakit elkezdenek kezelni, aztán magára hagyják, had szedje csak a szteroidot a beteg, amig rá nem érnek vele foglalkozni. :(
Minden jót neked: Ritus

Nincs jelen

 

#1264 2009-11-13 19:52

ditke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Ritus!
Ha az ember nem nyitja ki a száját bizony elveszett ember! Sajnos mindenhól várni kell ,ez az idõpontos megoldás sem a legjobb,fõleg ha heteket kell várni.Nekem már teljesen elfogyott a türelmem,átmentem harciasba.A steroidok mellékhatása sem elhanyagolható.Végül sikerült elérni valamit? Vagy marad a várakozás.  :(
Üdvözöllek:ditke

Szerkesztette: ditke (2009-11-13 19:53)

Nincs jelen

 

#1265 2009-11-18 10:58

Tiara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok.

Kissé még tudatlan vagyok e témában. Ez év augusztásban diagnosztizáltak nálam colitist, a dokim nagy vonalakban beszél errõl az egészrõl, de arra nem tért ki hogy ez a nyavalya meggyógyulhat e valaha? Olvastam itt olyat hogy valaki több tíz éve colitises vagy crohn-os.
Most akkor ez hogy van?

Bocsi ha nagy hülyeséget kérdeztem, de nincs ez irányú infóm.

Nincs jelen

 

#1266 2009-11-18 11:31

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Tiara írta:

Sziasztok.

Kissé még tudatlan vagyok e témában. Ez év augusztásban diagnosztizáltak nálam colitist, a dokim nagy vonalakban beszél errõl az egészrõl, de arra nem tért ki hogy ez a nyavalya meggyógyulhat e valaha? Olvastam itt olyat hogy valaki több tíz éve colitises vagy crohn-os.
Most akkor ez hogy van?
Bocsi ha nagy hülyeséget kérdeztem, de nincs ez irányú infóm.


Tiara, van egy rossz hírem :( alaposan át kell nézned ezt az oldalt és el kell olvasnod sok-sok hozzászólást.
Mivel állandóan jelentkezik az oldalon valaki, aki most szembesült a betegségével, csak ismételni tudnánk magunkat, ezért javaslom inkább az olvasást. Természetesen konkrét kérdés esetén segítséget fogsz kapni itt a fórumon.
Sok sikert. 

Nincs jelen

 

#1267 2009-11-18 11:56

ditke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Tiara!
Sajnos van egy rossz hirem,ez a betegség NEM GYÓGYÍTHATÓ!! Viszont gyógyszerekkel jól kitolható a tünetmentes idõszak.CU-s vagy CHRON-os,ezt nem írtad le konkrétan.30 év elteltével,még mindig szedem a gyógyszert.Azért ne keseredj el manapság igen korszerû terápiák állnak rendelkezésre.  :D 
Üdv:ditke

Nincs jelen

 

#1268 2009-11-18 12:18

Tiara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Huhhh!

Kösz a nem túl jó hírt. De ugye ne rossz hír hozóját büntesd :)
Én abban a tudatban éltem, hogy max. pár évig kell szednem a gyógyszert nagyon csökkentett adagban (már 3 hónapja 3x3 salzopyrint szedek, és még 3 hónapig ez biztos így is marad, ami összesen k.1645 db gyógyszert jelent :/  ) és elmúlik, ha szerencsém van vissza sem jön. Akkor ennek a verziónak nem túl nagy esélye van?

És ti változtattatok valamit az életmódotokon miután kiderült a gebasz?

Nincs jelen

 

#1269 2009-11-18 12:36

ditke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Tiara Drága!
Hidd el én nem akarlak megijeszteni,sem bántani szerintem annyira fiatal lehetsz,hogy ennek a sulyát fel sem fogtad!Bizzunk a jövõben hátha feltalálnak valami csodaszert.Mit értesz életmód váltás alatt, az életvitel talán annyiban változik,hogy a táplálkozásra jobban oda kell figyelni.Minden más egyéb amit eddig csináltál mehet,ezt neked kell kitapasztalni.  :D
Szia:ditke

Nincs jelen

 

#1270 2009-11-18 12:55

Tiara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kedves Ditke!

Arra gondolsz hogy naiv vagyok ezzel kapcsolatban? :lol:
Lehet (sõt szinte biztos)!
Eddigi életem során - amúgy tényleg fiatal vagyok, mindössze eddig negyed évszázadot éltem, egészségben- náthával, megfázással találkoztam, ilyen alamuszi-nyuszi betegséggel mint a colitis még csak hallomásból sem.
Lehet én leszek az elsõ köztetek aki végleg meggyógyul :/
Na jó, naiv vagyok :cool: ! Ez van!

Szerkesztette: Tiara (2009-11-18 12:55)

Nincs jelen

 

#1271 2009-11-18 13:53

ditke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Tiara!
Szivböl kivánom,hogy fejlõdjön az orvostudomány és elsöpörje ezt a nyavaját.Remélem téged már sikerül meggyógyítani  :D  Nem vagy naív,csak még nem ismered ezt betegséget eléggé.
Üdv:ditke

Nincs jelen

 

#1272 2009-11-18 13:57

Ritus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kedves Tiara!

A férjem colitises, amikor kiderült 15 éve, õ is Salazopyrint szedett. Évekig. Közben lett egy epeútgyulladása, ami a colitis szövõdménye. Csökkentették a gyógyszeradagot, majd egyszer egy helyettesítõ doki azt mondta neki,  annyira kevés már amit szed, hogy semmit sem ér. Mi ezt úgy fordítottuk le, hogy akkor nem kell tovább szedni a gyogyit, õ az a kivétel, aki meggyógyult! Eltelt egy év, a férjemnél kemény izületi gyulladás lépett fel. Egyre durvább formában. Napi 2 óra gyógytorna kellett, hogy egyáltalán be tudjon ülni a kocsiba. Az ágyból sem sikerült rögtön felkelni... Majd még pár év, és a hasmenéses tünetek, fogyás ismét jelentkeztek. Teljes vastagbél gyulladt, és az izületi gyulladás is persze a colitis szövõdménye... Most szteroidot szed. Lehet, ha akkor nem hagyja abba a gyógyszer szedését, kevesebbel megússza.  Nem ijesztgetés, csak egy példa.

Nincs jelen

 

#1273 2009-11-18 14:22

ditke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kedves Ritus!
Amit leírtál az szó szerint igaz!Sajnos rosszul fordítottátok le ,amikor már nálam is kevésnek bizonyul a dózis, annyit szokott mondani a doki ez homeopátiás adag, tehát emelni kell vagy változtatni kell a gyógyszeren a tünetmentesség érdekében.Epe és izületi bántalmak sajnos velejárói ennek a betegségnek .(megtapasztaltam) Tehát mi a tanúlság, senki ne hagyja önként abba a gyógyszerszedést.
Jobbulást kívánok:ditke

Nincs jelen

 

#1274 2009-11-18 19:25

Peeter
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Én is abbahagytam a Pentasat. Aztán egy-két héttel késõbb elkezdett fájni a hasam (pont mikor bekerültem a kórházba és kiderült hogy crohnos vagyok). Vártam pár napot még, de nem akart elmúlni (sõt inkább rosszabbodott), gyorsan elkezdtem megint szedni a gyógyszert. Azóta ismét semmi gond...

Nincs jelen

 

#1275 2009-11-18 19:59

ditke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kedves Peeter!
Egy életen át,még remisszióban is!  :|  Remelem többet nem csinálsz ilyen butaságot.
Jobbulást:ditke

Nincs jelen

 

#1276 2009-11-18 20:22

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

sziasztok én néha önkényesen abbahagyom a pentasát vagy a salazopyrint -amit éppen adnak-. Nekem igyse ugyse használ, akkor inkabb nem mérgezem a májam. Ha fellángolok akkor pentasa mellett is jön a baj, ha meg nem akar a crohnom lázadni akkor ha nem szedek gyógyszert akkor sincs baj. Viszont az imurant már veszélyes csakúgy abbahagyni, azt egyszer kipróbáltam de nem volt jó ötlet. :) Szteroidról sem tanácsos hirtelen lejönni. Ennyi az én tapasztalatom etéren.

Nincs jelen

 

#1277 2009-11-18 20:33

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Tiara: en mindenkivel ellentetben azt mondom, meg fogsz gyogyulni, vagy ugy is kifejezhetnem magam, hogy mondjuk 30-40-50 evig tunetmentes leszel.
Szerintem a pozitiv beallitottsagnal fontosabb nincs, aki azt mondja es hiszi, hogy igenis meg akar gyogyulni, az konnyebben fog.
Amikor barki szembesul a betegseggel, teljesen padlon van, hogy ez nem gyogyithato, en specko a raktol felek a legjobban, de ha tunetmentes vagy, akkor meg olyan mintha nem is lennel beteg.
A gyogyszerek nalam sem ertek semmit,mint Tim-tirimnel,  ha szedem-nem szedem ugyanaz, ha aktiv vagyok nem, ezert abbahagytam.
Nekem az elso dokim azt mondta, ebbol ki lehet gyogyulni annak aki nagyon az elejen felismertek.
Nem ugy mint altalaban otthon evekig jobbrol balra kuldozgetnek, s 2 ev mulva jonnek ra, hogy ja, lehet ez volt az akkori hasmenes oka.....
Szoval , csak pozitivan !

Nincs jelen

 

#1278 2009-11-19 10:08

Tiara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Köszi Lucy a biztatást!

A diagnózis óta szedem a bogyóimat. Nekem 1-1,5 hét alatt segített, a tüneteim szinte teljesen megszûntek. Remélem amíg szedem a gyógyszert nem fog fellángolni. És talán majd utána sem... Én bízom benne.

Köszi mindenkinek minden infót! Jó fejek vagytok hogy segítetek elfogadni/megérteni!

Nincs jelen

 

#1279 2009-11-19 14:06

Ritus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kedves Lucy!

Az aktív idõszakodban sem szedsz semmilyen gyógyszert?
Mi nem elriasztani akartuk Tiarát, én is egész este ezen gondolkodtam, hogy szegény lehet a fórumra sem jön többet, ha elolvassa, amit írtam. De a pozitív gondolkodásnak köszönhetõen hagyta el a férjem is a gyogyit, és abszolút nem negatív beállítottságú, mégis jöttek a bajok egyre-sorra. Én azt gondolom, ha jobban utánanézett volna a betegségének, elkerülhetõ lehetett volna ez a szteroidos kezelés, ami most van. Kinek így, kinek úgy. Lehet neked is segitene egy megfelelõ gyógyszer, és nem lennének egyáltalán aktív idõszakaid. A férjem 15 évig volt tünetmentes!!

Mindenkinek a legjobbakat:
Ritus

Nincs jelen

 

#1280 2009-11-19 14:19

Tiara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kedves Ritus!

Nem sikerült elriasztania senkinek sem a fórumról. Egyenlõre ismerkedem a betegséggel és nagyon sokat segít az, hogy ti már sok mindent kitapasztaltatok. Az mondta nekem is a doki, hogy ha elkezdem szedni a bogyit, akkor nagyon gyorsan el fognak múlni a tünetem, deee, ez nem jelent azt hogy meggyógyultam és abbahagyhatom a szedését!
Kezdetben amikor nagyon szarul voltam szedtem is a bogyikat mint egy jó kislány. Aztán ahogy kezdtem egyre jobban lenni, elmúlt a betegségérzésem, kezdtem egyre szenilisebb lenni a gyógyszerszedés terén (lehet ez valami mellékhatás :) )  napi átlagban csak kétszer szedtem, a déli valahogy mindig elmaradt. Dolgoztam, elfoglaltam magam, és mindig arra lettem este figyelmes, hogy jujj elfelejtettem a délit!
Aztán észrevettem hogy már nem is vagyok olyan jól. Úgyhogy szigorúan odafigyelek a bogyik rendszeres szedésére. Tán így nagyobb esélyem van a gyógyulásra (a naivság nem múló dolog?  :ol: )

Köszi mindent!

Nincs jelen

 

#1281 2009-11-19 22:35

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ritus: Nalam is uj a CU. Ez ev aprilisabn kezdodott 3 honap aktiv , gyogyszerszesdes mellet, barmit szedtem nem valtozott a szteroidot meg nem voltam hajlando bevenni.
Aztan egy orvosvaltassal es pozitiv hozzaallassal inaktiv lettem, s fokozatosan elhagytam a gyogyszert.
Nekm 15 ev tunetmentesseg nagyon tetszene, de Ritus, arra sincs garancia, hogy szedte volna a ferjed, nem langolt volna fel a betegseg.
Mi meg gyereket szeretnenk es nem akarom gyogyszerezni magam, ha nem vagyok aktiv.

Nincs jelen

 

#1282 2009-11-28 22:15

nusildi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Én rendben vagyok, viszont anyukámnak van CU betegsége. Már nagyon-nagyon régóta. Voltak jó és rossz idõszakai, ált. akkor volt a legjobb, amikor még dohányzott. Aztán leszokott pár éve és durván jöttek a tünetek, hasmenés, naponta többször, véres széklet. Az orvos, aki "kezeli", már majdnem fél lábbal a sírban van, úgy gondolom, nem halad a korral. Anyu tavaly februárban volt utoljára végbéltükrözésen, attól nagyon fél (persze meg is értem, iszonyatos lehet :( ), viszont most mi, a család még jobban attól, hogy az elmúlt pár hétben nagyot romlott az állapota, napi 30-40 vécére futkosás (sokszor "csak"szelek, sokszor hasmenés), nagyon gyakori vérzés. Kapott a dokitól most egy beöntõs gyógyszert, a neve salofalk krizma, viszont most 2 napja nagyon gyenge anyu, fekszik sokat, hányingere van, émelyeg, nem tud enni rendesen, azt mondja, hogy diétázik : /
Akinek szintén régóta van ez a fránya betegsége! Szerintetek nem kéne orvost váltania? Kb. a betegsége kezdete óta oda jár és az öreg doki meg se vizsgálta most se, mikor anyu mondta, hogy rosszabbodott az állapota, annyit mondott neki, hogy jaj szegényke és írta fel ezt az orvosságot. Mit érdemes tenni, hová érdemes fordulni? Valaki tud jó dokit ajánlani? Vagy kúrát, amivel ez enyhülhet? Remélem tudok neki segíteni, kérem, hogy aki tud érdemleges infóval szolgálni, írjon, jövök ide gyakran és nézem, hogy van-e fejlemény, mert most kb. 2 hétig kell ezt szednie, ha nem javul, nagyon jó lenne valamit kitalálni, mert ez így nem állapot, ez így nem élet :(
Köszi elõre is!

Nincs jelen

 

#1283 2009-11-28 22:43

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

nusildi! Üdv a fórumon. Tanácsom az, hogy sürgõsen váltson az édesanyád orvost. Itt találsz egy Orvost keresek topikot, azt olvasgasd és szerintem fogsz ötleteket kapni egy másik gasztrós dokihoz. Egyébként a Salofalk klizma elvileg akár jó is lehet. Egyébként ne várjátok ki a két hetet. Menjen vissza az édesanyád a gasztrós dokihoz, verje ki a balhét és evvel egyidejüleg keressetek másik orvost. Vigyázz az édesanyádra!

Nincs jelen

 

#1284 2009-11-29 17:15

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia, Nusidli.
A salofalk klizma nagyon jó, legalábbis nekem nagyon bevált. Szépen lehúzza a tüneteket, de bent kell tartani legalább fél óráig, de minél tovább.
Viszont ha már napi 30-40-nél tart, akkor a klizma szorgalmasabb alkalmazása mellett keressen egy új orvost Édesanyád. Addig meg próbálja a salofalk klizmával kihúzni valahogy. Tudomásom szerint a gond az, ha a gyulladás 20 cm fölé megy, mert oda már nem ér el, de az alsó szakaszon akkor is nagyon sokat segít (ne felejtsük el, hogy colitisnél az a leginkább igénybevett szakasz. Jobbulást!!!!!

Nincs jelen

 

#1285 2009-11-29 17:25

nusildi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Köszi-köszi, nagyon rendesek vagytok, hogy írtatok!!!
A dokit keresek fórumban már lestem el egy-két jó dokit és kaptam infót is, meglátjuk.

Ede, köszi anyukám nevében (is)! Anyu sajna már elég tapasztalt ebben a beöntés dologban, régebben is nagyon sokszor kapott otthon beöntést, apu csinálta neki := Voltak tök jó idõszakai, amikor simán elment mászkálni ide-oda, kirándulni, sétálni, de most annyira sokszor kell vécére mennie, hogy teljesen legyengült, de az a baj, hogy ennyire kész még sosem volt, pedig már kb. 20 éve van ez a betegsége vagy régebben... :( És tényleg tök fura, hogy amikor dohányzott, jól volt, mert attól reggel kikakilta magát. Tuti pszihés is a dolog, mert sokszor otthon nem is kellett mennie, de amint indulni kellett valahová, már futott vissza az ajtóból, az utcáról... nagyon gáz :( De ha ez így maradna, nem lenne baj, csak most, hogy ennyire rosszul érzi magát, hogy ennyire kivan a bele, a feneke fáj, a vérzés... Régebben is ez a salofalk volt neki, csak szájon át bevehetõ gyógyi volt, nem ez a beöntéses dolog.
Azt szerettem volna megkérdezni még tõletek, akik (sajnos) szenvedtek még ebben a CU betegségben, hogy nektek is voltak ilyen durva tünetek, ennyire voltatok készen egy-egy nehezebb idõszakban, hogy hányinger, durva sápadtság, csak fekvés, mert fájt a feneketek, csípett...  (bocsi, de máshogy nem tudom megfogalmazni) ?

Nincs jelen

 

#1286 2009-11-29 17:29

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Igen, volt nekem ilyen. Nem kívánom senkinek. Tartsa benn a klizmát minél tovább. Nekem a gyógyszer formátuma például nem jött be, olyan fejgörcseim voltak tõle, hogy majd beledöglöttem. Így most - megint rosszabbul vagyok, bár az orvos azt mondta, hogy jól vagyok a Remis táblázatban megadott paraméterekhez - pentasa mellett használom a salofalk klizmát...
Sajnos, a nagyon durvából eddig engem még csak a medrol tudott kirángatni, bár gyûlölöm a szemétládát :O
Jobbulást!!!

Nincs jelen

 

#1287 2009-11-29 17:41

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

nusildi írta:

"..Azt szerettem volna megkérdezni még tõletek, akik (sajnos) szenvedtek még ebben a CU betegségben, hogy nektek is voltak ilyen durva tünetek, ennyire voltatok készen egy-egy nehezebb idõszakban, hogy hányinger, durva sápadtság, csak fekvés, mert fájt a feneketek, csípett...  (bocsi, de máshogy nem tudom megfogalmazni) ?...."

Igen, voltak :(  és csak az infúzióban adott nagy mennyiségû szteroid segített ;)
Amennyiben ilyen soxor kell a legkisebbik helyet +látogatni, szerintem akkor ott már a klizma nem segít, viszont ilyen esetben normális orvos nagyon kívánatos és minél elõbb, annál jobb.
Én három hét alatt leamortizálódtam....pedig kemény kötésû ember voltam, remélem vagyok is.

Nincs jelen

 

#1288 2009-11-29 17:46

nusildi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

A képed alapján vagy is, hehe :)

Meggyõztetek, minél hamarabb új doki kell anyunak és új gyógyszer vagy új kezelés vagy valami, mert attól tartunk (család), hogy így legyengül vagy esetleg kialakul nála rák, mert olvastam, hogy nagy az esély rá :(    Viszont akkor megnyugtatom, hogy másnál is elõfordult már ilyen rosszullét, lehet, javaslom is neki ezt a fórumot, hátha jól esne neki kibeszélnie magából a dolgokat és érezni, hogy nincs egyedül ezzel a gonosz betegséggel!

Nincs jelen

 

#1289 2009-11-29 22:06

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia nusildi!

Mindenképp keressetek fel másik orvost!!! Szerintem nagyon jó ötlet, hogy anyukád jöjjön olvasgatni és írni, hiszen itt rengeteg tapasztalat megtalálható a betegségrõl, infók a kezelésekrõl, gyógyszerekrõl, gyógyteákról, és biztosan jól esne neki lelkileg is, ha megbeszélhetné a problémáit hasonszõrû betegtársakkal, segítõ kezekben itt nem lesz hiánya!!!

Nincs jelen

 

#1290 2009-12-03 22:29

Frankie
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok
2004-ben krónikus vastagbélgyulladást diagnosztizáltak nálam, majd Salofalk, és Prednison után tünetmentes voltam ez év szeptemberig. Tükrözés, biopszia után most diagnosztizálták a Colitis Ulcerosa-t. Salofalk 4x2, és 20 mg Prednisont kaptam. November 5én görcseim, rosszullét, hányás, hasmenésre ébredtem, majd mentöt kellett hivni, aznap este megoperáltak, kilyukadt a vastagbél közepénél. 20 centimétert eltávolitottak, és ideiglenes sztomát kaptam, januárig, akkor lesz a zárómütét. Mütét után komplikáciok voltak, bedagadt kezem, lábam, nem kaptam levegõt, igy 3 napra mélyaltatásba tettek, és felnyitottak, kitisztitottak megint, csöveket raktak be. Ez után rohamosan javult állapotom, 10 nap után hazaengedtek. Utolsó nap végbéltükrözést csináltak, mivel nem volt egyértelmü a diagnozis. A végbéltõl felfele teljesen ép a nyálkahártya, semmi jele gyulladásnak, fekélyeknek. Csakis a vastagbél közepe volt gyulladva, és kilyukadva. Igy nem egyértelmü a Colitis. Azóta lényegében ugyanúgy étkezem, csak a nagyon erõs ételeket nem eszem meg, és semmilyen tünetem nincs, nem is szedek semmilyen gyogyszert.

Kérdésem, hogy mit gondoltok, ez Colitis e, és a gyulladt, kilyukadt rész eltávolitása után nem gyulladhat e be a többi rész?

Orvosom azt mondta egész életemre le a gondom ezzel most már.
Illetve kérdésem még, hogy a sztomazsákot amihez rögzitem önragadó résznek a jobb fele nem ragad meg, mert ott van pont a 20 centis vágásom, ami sebes, és a hasam is ott nem egyenes. És állandóan felválik, kicsit melléfolyik a cucc.

Esetleg, ha van olyan aki hasonló mütéten esett átt (nem teljes vastagbél eltávolitás), segithetne, hogy regenerálódjak. 10 kilo minus van, és nagyon gyenge vagyok. Tanácsoknak nagyon örülnék mindennel kapcsolatba.

Ui: 26 vagyok még csak...

Nincs jelen

 

#1291 2009-12-04 11:01

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Frankie! Szeretettel üdvözöllek a fórumon! Mivel a diagnózis még nem biztos, így én sem tudom, most mit gondoljak. Ha colitis ulcerosa, akkor gyógyszert folyamatosan szoktak szedni megelõzés céljából. Persze nem a Prednisolonra gondolok (az kemény szteroid), hanem esetedben a Salofalkra. Ha az orvosod azt mondta, hogy egész életedre levan a gondod ezzel a betegséggel, akkor õ nem gyulladásos bélbetegségnek véli ezt. Mindenképp az orvosodra kell hallgatni, esetleg kikérheted más szakemberek véleményét is a pontos diagnózis érdekében.
A sztómával kapcsolatos kérdésedet az "Élet a sztómával" címû topicban is tedd fel légy szíves. Ezt a topicot a "Crohn-colitis"-en belül megtalálod. Ott biztosan tudnak Neked segíteni, és sok hasznos tanácsot olvashatsz  ezzel kapcsolatosan.
Mielõbbi jobbulást, gyógyulást kívánok Neked!

Szerkesztette: Marthuska (2009-12-04 11:03)

Nincs jelen

 

#1292 2009-12-04 11:12

Zolee25
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Istenem :(
Üdv Frankie!
Nagyon nagyon nagy sajnállatal olvasom az általad leirtakat,fõleg az átélt dolgaid fõleg az életkorod miatt.
Hisz én is még csak 25 vagyok.
Irj le mindent itt segitõ emberekre találsz amiben tudnak segiteni fognak.
Kitartás
Üdv:Zolee

Szerkesztette: Zolee25 (2009-12-04 11:13)

Nincs jelen

 

#1293 2009-12-04 11:22

c.zsolt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

hat ez eleg "hirtelen" jott neked...

eloszor is mindenkepp jobbulast kivanok!

masodszor azt nem tartom jo elkepzelesnek hogy nem valtoztattal nagyon az eleteden, hiszen lathatoan amit eddig muveltel nem vezetett jo dologra. szoval az etrendeden / eletviteleden mindenkepp kell valami pozitiv iranyu valtoztatast eszkozolnod.

tovabba en annak is utana jarnek hogy akkor ez most colitis-e vagy nem, mert ez a velemeny amit az orvos adott nem tunik szamomra valami hatarozottnak.

Nincs jelen

 

#1294 2009-12-04 11:25

Zolee25
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Alapban az ovosok tobbsége sem valami határozott csak a talán a lehetséges és a valószinü szavakat használják az esetek nagy többségében.
Ez az elszomorító helyzet!

Nincs jelen

 

#1295 2009-12-04 13:23

Frankie
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok

Igen, nagyon hirtelen jött, hiszen már teljesen tünetmentes voltam 2 honapja, mondjuk salofalk és prednison mellett, és reggel arra kelek egyszer, hogy rosszul vagyok. Nem értettem énsem. Meg dokik sem, igy reggel 7tõl este 8ig vizsgáltak, vártak a mütéttel, én meg kinlodtam. Hétfõn megyek ellenõrzésre, rákérdek, hogy most mivan. Papirjaimba semmi jele a Colitisnak, amit korházban kaptam. Csak, hogy perforált vastagbél volt, kivették, kivezették, majd hazaküldtek. Januárban lesz helyreállito, hát kiváncsi leszek, milyen lesz utána.
Kemény stresszes életem van, amit probálok lazán venni, de nehéz. Üzletember vagyok, vállalkozo, sokat melozom, emberekkel foglalkozom, igy ez a legstresszesebb. Kellene valami jó szakember segitsége, de én Szlovákiában élek, itt meg semmi sincs.

Nincs jelen

 

#1296 2009-12-04 13:31

lajos58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Új tag vagyok a fórumon. Nálam 2009.márciusban állapították meg a proctitis ulcerosát,már elõtte három alkalommal volt fissurám így a tükrözés nem okozott nagyobb gondot. Pentasa kúpot írt fel a doktor amitõl rendbe is jöttem egy hónap után voltam controlon.Ott újabb gyógyszert,kúpot nem írtak fel.Sajnos újra fissúrám lett, sõtt valamilyen fertõzés miatt a control után három nappal az anus gyûrûtõl befelé kb 1 centimétertõl kezdõdõen egy sipoly szerû elváltozás is létrejött.Hál istennek a proctológus az utóbbi kettõtt rendbe hozta, jelenleg ezzel kapcsolatban tünet mentes vagyok.Amiért hozzátok fordulok a fórumon olvasottak miatt van.A gastroenterológus a conrol után nem írt fel semmilyen gyógyszert amit rendszeresen szednem kellene és ami aggaszt,hogy ti szinte mindannyian szedtek valamilyen gyógyszert ami a kiújulást megelõzi.A betegség során másfél hónap alatt 20 kilót adtam le, azt sem tudom ,hogy kell -e esetleg diétáznom, beszereztem egy könyvet amiben étel receptek találhatók hasonló betegségekre de nem egy bõ választék és már nagyon elteltem a diétával.Amiben a segítségeteket kérem az a gyógyszerszedéssel és a diétával kapcsolatos.Szerintetek felkeressek egy orvost ezzel kapcsolatban? Az az igazság nem szeretném ha a betegség kiújulása rövid idõn belül bekövetkezne.esetleg tudtok-e segíteni egy jó dokival kapcsolatban mert a kezelõ orvosom Pestre költözött .Bács Kiskun megyei vagyok.

Nincs jelen

 

#1297 2009-12-04 13:31

Zolee25
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Hát igen ez még jobban megnehezíti a dolgokat.
Sajnálom amugy télleg hogy ilyen fiatalon ilyen porul jártál.De az viszont poén hogy majdnem 12 órán keresztül vizsgálgattak egy perforálódott vastagbéllel és nem jöttek rá hogy mi az :D
Hogy te nem érteted az csak egy dolog de hogy õk sem az már nevetséges.
Tudom sajnos hgy az életet igazábol stressz mentesiteni nem lehet fõleg ha az embernek olyan a munkája.

Nincs jelen

 

#1298 2009-12-04 13:37

Zolee25
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Hát csak magamat tudom ismételni ebben sajnos neked én speciel nem tok segiteni.
De vannak itt régi motorosok õk fognak tudni neked tanácsokat adni.
Az orvoshoz én annyit tok neked tanácsolni van egy "Orvost Keresek" nevü topic ott nézelõdj.
Biztos találsz megfelelõt ha meg nem valaki csak tud segiteni ez ügyben.

Nincs jelen

 

#1299 2009-12-04 19:50

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Frankie, én igazából szóhoz sem tudok jutni, csak azért írtam, hogy ne gondold azt, hogy nem érdeklõdnek aziránt, amit írtál.
Az biztos, hogy keresned kell egy olyan szakorvost, aki gondoz. Jobbulást és rengeteg energiát!!!

Kedves Lajos. Orvos kapcsán nem tudom mit lehet mondani... meg a gyógyszerszedés vonatkozásában. Ehhez orvos kellene;). Diéta ügyben a Diéta - kell vagy ne kell topikot ajánlanám. Nekem nagyon bejött az ételnapló vezetése (az ember írja fel, hogy mikor mit evett és a tüneteit is), így jobban nyomon lehet követni a történéseket (többektõl is olvastam ezt, nekem a dietetikusom ajánlotta).

Mindenkinek tünetmentes szép idõket!!!

Nincs jelen

 

#1300 2009-12-04 21:28

Frankie
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Köszönöm a hozzászólásokat, elképzelni sem lehet, mennyi energiát, és erõt kellett összeszednem, hogy kibirjam. Minden nap csak azon töröm agyam, miért velem történik ez. Lehet túlpörögtem kicsit, lehet sokat meloztam, de mindenki hajtja a pénzt, és nem betegszenek le igy.
Ez iszonyatos dolog, de megprobálok erõs lenne, családom, csajom mellettem volt, van minden nap. Ez sokat számit.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB