#1601 2011-02-28 13:16
- lizuska
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Colitis ulcerosa érdekelne
Szia Kolynos!
Nagyon örülök a jobbulásodnak.Bár ezt sosem szabad elkiabálni.
Az én orvosom azt mondta hogy az entocort az nem szteroid.
Már volt olyan amikor annyira rosszul voltam,hogy medrolt is szedtem és entocort clizmát solu medrollal megtuningolva egyszerre.A beöntéseket jobb éjszakára beadni,és minél kevesebbet mocorogni akut állapotba.
A véres székletnél én biztosan használnám az entocort clizmát.
Nincs jelen
#1602 2011-02-28 14:29
- Kolynos
- Tag
Kedves Aiolosz és Lizuska!
Köszönöm szépen a válaszotokat!
Azt hiszem ma estétõl elkezedem egy pár napig használni.
Hála égnek, most már akut állapotban nincs a dolog, mert ahogy írtam is napi 1x reggel, aztán napközben a kisebb mormogásokat leszámítva nyugi van. A klizmát éjszakára szoktam használni - bár volt egy-két reggeli beöntésre is példa - és a bent tartása soha nem okozott gondot. Azt azért hozzá kell tennem - és lehet, hogy ezzel tettem valamelyest imunissá a szervezetemet -, hogy a legkisebb vér és nyák megjelenését követõen egy pár napig mindig használtam és ez meg is szüntette a kezdeti aktivitási tüneteket. A mostani belobbanás indulásakor pedig csak szerettem volna használni, mert egy csomagolási gyártási hiba után országos hiánycikk lett és csak 3 hét után jutottam hozzá, viszont ezt követõen már szinte semmit nem javított a helyzeten - ahogy Te is mondtad - lokális mivoltából adódóan már kevésnek bizonyult.
Szerkesztette: Kolynos (2011-02-28 14:33)
Nincs jelen
#1603 2011-02-28 15:39
- aiolosz
- Tag
Kolynos írta:
".... A mostani belobbanás indulásakor pedig csak szerettem volna használni, mert egy csomagolási gyártási hiba után országos hiánycikk lett és csak 3 hét után jutottam hozzá, viszont ezt követõen már szinte semmit nem javított a helyzeten - ahogy Te is mondtad - lokális mivoltából adódóan már kevésnek bizonyult...."
Van erre is megoldás. Annak idején egy hetes dózis a Salofalk klizmából 100 DM volt (a fiatalabbak kedvéért nyugatnémet márka)...magyarul, megfizethetetlenül drága. Persze azért én hozattam Bécsbõl. Viszont a dokim összeállított egy vivõanyag receptet, amit a patikában elkészítettek és kis üvegcsékbe raktak, ahhoz adtam a hatóanyagot, ami metypred injekció oldata volt. Persze szükség volt még a Salofalk klizma flakkonjára is, amit dezinficiáltam és így többször felhasználhatóvá varázsoltam :) Gondolom a németek, a gyógyszergyárban, halálra röhögték volna magukat, hallván ezt az akciót, de könnyû annak örömködni, aki gazdag országban még betegen is jól él....
Amikor egy meetingen találkoztam Kovács Ágotával, elmondtam ezt a dolgot, ami nagyon tetszett Neki, de javasolta, hogy a drága injekciós oldalt helyett porrá õrölt prednizolont alkalmazzunk, az ugyan úgy megfelel.
Nincs jelen
#1604 2011-02-28 19:09
- msz59
- Tag
Sziasztok, új vagyok itt és még most tartok a pániknál meg a depressziónál, hogy miért éppen most és miért éppen én. Igaz, még nem voltam tükrözésen, de az orvosom szerint nagy valószínûséggel colitises vagyok. Nagyon félek a tükrözéstõl, meg attól is, hogy utána marad-e valami fájdalom vagy vérzés. Meg egyáltalán: lehet-e ezzel a betegséggel dolgozni? Egyedül nevelem a kislányomat, tele vagyok hitellel, ha két hét táppénz, akkor omlik minden össze. Lehet-e utazni? Mindenem a tenger, három-négyévente összegyûjtök rá és elmegyünk. Most ennek vége vagy mi lesz? Látom, összetartó, kedves közösség vagytok. Segítsetek kérlek a válasszal!
Nincs jelen
#1605 2011-02-28 19:22
- aiolosz
- Tag
msz59 írta:
"... Segítsetek kérlek a válasszal!...."
Segítünk, ha tudunk, de azt nem tudod megúszni, hogy alaposan átnézd a topicokat, mert bizony van olyan, ami a tükrözésrõl szól, olyan is, hogyan lehet együtt élni ezzel a nyavajával...etc. de amennyiben mindenkinek újból és újból elmondanánk mindent, magunkat ismételve, akkor abba is belebetegednénk. ...ugye megérted ;) nem kell messze menni a példáért, én is imádtam/imádom a tengert(is) és versenyszerûen vitorláztam, vitorlázok most is...néz utána a "Ki, kicsoda" topicban :)
Nincs jelen
#1606 2011-02-28 21:25
- msz59
- Tag
Köszönöm, olvasgatok!
Nincs jelen
#1607 2011-03-01 09:29
- Évuci79
- Tag
Kedves Furkesz!
Ne keseredj el! Én 7 éve vok colitises és én is szedtem medrolt, nem tapasztaltam semmi mellékhatást! Gyorsan segített! Amint rendebjössz elhagyhatod!
Nincs jelen
#1608 2011-03-01 09:36
- Évuci79
- Tag
Kedves msz 59!
Fel a fejjel!!! Nem szabad elkeseredni! Én csütörtökön megyek tükrözésre, igaz nem elõször már, picit parázok, de nem lesz gond!
7 éve vok colotises eddig 1szer volt olyan súlyos, hogy a kórházba kötöttem ki, 2 hétre.
De hidd el, hogy gyógyszerekkel szépen kordában lehet tartani ezt a betegséget. Persze vannak fellángolós idõszakok, de ha odafigyelsz magadra azokon is túl leszel!
Tünetmentes idõszakban pedig úgy élhetünk, mint bárki más!
És természetesen mehetsz a tengerhez is:)
Nincs jelen
#1609 2011-03-01 16:23
- Évuci79
- Tag
A csütörtöki tükrözésemre írattam fel a körzetimmel X-Prepet. Nem volt egyszerû, 3-szor hívott fel, mert nem értette mit akarok, egyáltalán nem ismerte.
Kiváltottam, hát elég pici üvegben van, tudom, hogy kell rá inni bõven folyadékot, de ez biztos elég lesz?
Azt írja a használati utasítás, hogy 6-8 óra múlva fejti ki a hatását. Ha du. megiszom, akkor pont késõ este kell majd a wc-n ücsörögni? Mennyi idõ lesz mire kitisztít?
Nincs jelen
#1610 2011-03-01 16:36
- bixi
- Tag
szia Evuci79!
volt szerencsem eppen mult heten, vagyis azelotti heten tukrozesen reszt venni, es en is X-prepet kaptam.
Nekem pentek de 9.30kor volt elvileg a tukrozes (gyakorlatilag 11.30kor).
szerda este 7kor meg vacsiztam egy jot, aztan onnantol csak teat es vizet ittam, ami nagyon megviselt, mert utalok ehezni es persze mar csut ebedidoben korgott a gyomrom.
csutortokon en meg dolgoztam, mert nem akartam meg ez miatt is betegszabira menni, ugyis vagyok tappenzen eleget, szoval en kb 16.30kor ittam meg az X-prepet, es annyi folyadekot es olyan utemben ittam ra , ahogy a tajekoztaton van. 22.00ig semmi nem volt, aztan olyan 23.30ig kb 3x voltam wc-n.
nem volt veszes, ki is jott minden, azert lefekves elott meg megittam kb 1l vizet pluszban.
reggel meg elmentem wc-re egyszer, de szinte mar semmi nem jott.
az orvos is rendben talalta a beleket. na persze csak tisztitas szempontjabol, az eredmeny mar kevesbe volt jo sajnos.
szoval nekem abszolut bevalt az X-prep, maskor is azt kerek majd, mert engem hamar es kimeletesen tisztitott.
a legborzasztobb az ehezes volt. meg a tukrozesnel is rosszabb, mert abbol semmire nem emlekszem.
kitartast es meselj majd mi volt!
Nincs jelen
#1611 2011-03-01 17:32
- Évuci79
- Tag
Bixi! Köszönöm a válaszodat, majd írok, h mi volt.
Egyébként az éhezést én is nagyon rosszul viselem.
Jobbulást kívánok Neked!
Nincs jelen
#1612 2011-03-01 17:46
- lizuska
- Tag
Sziasztok!
Nem akarok ünneprontó lenni,10 éve vagyok colitises.Szedtem már medrolt
elég sokszor,és igenis van mellékhatása.Nagy dózisnál aknék az arcon,hízás,szõrösödés,holdvilágarc.Kisebb dózisnál ezek kicsit lájtosabban.De sajnos mellékhatás az van.
Nincs jelen
#1613 2011-03-01 18:05
- Évuci79
- Tag
Nekem 32 mg volt a legnagyobb medrol adagom, de tényleg nem éreztem semmi mellékhatást. Hízni nem híztam, nem szõrösödtem, nem lett az arcommal sem semmi, de gondolom ez attól is függ, hogy mennyi ideig kell szedni.
Nincs jelen
#1614 2011-03-01 18:11
- lizuska
- Tag
Neked szerencséd volt,(írigykedek is ).Én utoljára 20 mg-ot szedtem,ki is kerekedett az arcom,híztam is,a szemöldökömet is szedhetem szinte minden másnap.:-(((A leépítése is eltart hetekig.
Nincs jelen
#1615 2011-03-01 18:49
- cristobal
- Tag
Szia
Én másfél éve vagyok colitises, a legfõbb tanácsom az, hogy szedd rendesen a gyógyszereket. Nekem akkor durvult el a dolog, amikor egy hetet kihagytam. És semmi kemény szesz, meg erõsen borsos, paprikás. Dolgozni lehet mellette, én enyhébb fizikai munkát is jól viselem. napi többszöri hasmenéssel még tudtam focizni.
Ez leginkább a kellemetlenségek betegsége, abból viszont sokszor és sokfélét kaphatsz. Én másfél év alatt egyszer voltam annyira rosszul egy hétig, hogy akkor nem tudtam volna dolgozni, de az is gyógyszer-mellékhatás miatt volt.
Üdv
Cristobal
Nincs jelen
#1616 2011-03-02 09:27
- msz59
- Tag
Köszönöm a válaszokat. Azért még félek, mert olvastam, hogy a bódítás ellenére is van akinek fáj a tükrözés. Az a baj, hogy még gyógyszerem sincs addig, és eléggé kellemetlen az állandó hasmenés. Ha elkezdem szedni a gyógyszert, mennyi idõ után hat?
Nincs jelen
#1617 2011-03-02 09:52
- aiolosz
- Tag
msz59 írta:
Köszönöm a válaszokat. Azért még félek, mert olvastam, hogy a bódítás ellenére is van akinek fáj a tükrözés. Az a baj, hogy még gyógyszerem sincs addig, és eléggé kellemetlen az állandó hasmenés. Ha elkezdem szedni a gyógyszert, mennyi idõ után hat?
Az nagyon sok mindentõl függ. Elõször is a gyulladás mértéke, pontos helye és a kiterjedés mértéke az, amit meg kell határozni. Más a terápia, ha vastagbél alsó szakasza van begyulladva és más, ha az egész vastagbél. Az elsõ esetben még csak lokális kezelés is elképzelhetõ,(kúp, illetve klizma jöhet szóba) de az is lehet hogy az ilyenkor standard bogyókat is szedni kell mellette. Amennyiben az egész vastagbél be van gyulladva, akkor könnyen elképzelhetõ egy u.n. szteroid lökés terápia, amit vagy intravénásan infúzióban alkalmaznak, vagy 64 mg alatt orálisan, de lehet a dózis kisebb is. Persze, ezeket nem azért írtam le, hogy ettõl is hasmenésed legyen(ezt általában nem ezzel a szóval szoktam kifejezni, de most tekintettel voltam a lelki világodra) hanem azért, hogy valamilyen képed legyen a várható kezelésekrõl. A tükrözéstõl sem kell elõre parázni, a bódítás is bõven elég szerintem....arra vigyázz, mert bódult állapotban hülyeségeket szokott beszélni az ember :) egy nõ esetében esetleg kínos lehet....
Nincs jelen
#1618 2011-03-02 10:02
- Furkesz
- Tag
Kedves Évuci79!
Köszi a bátorító szavakat, nagyon jólesett! Elkezdtem szedni a Medrolt, és már egy kicsit jobban is vagyok! Remélem ez így is marad. Mert már lassan 3 hete táppénzen vagyok, és jó lenne ha vissza tudnék menni dolgozni.Jobbulást mindenkinek!:D
Nincs jelen
#1619 2011-03-02 10:03
- msz59
- Tag
Tudom - a hülyeségeket... Amikor epével mûtöttek, az altatás után kibeszéltem a magánéletemet... De hogy én ébren végig nem csinálom ezt a dolgot, az biztos. Van ebben valami szerepe az öröklõdésnek egyébként? Anyukám is ezzel küszködött, elég sokáig nem is tudtam róla, soha nem panaszkodott. Én hisztisebb vagyok.
Nincs jelen
#1620 2011-03-02 10:10
- aiolosz
- Tag
msz59 írta:
"...Van ebben valami szerepe az öröklõdésnek egyébként? Anyukám is ezzel küszködött, elég sokáig nem is tudtam róla, soha nem panaszkodott. Én hisztisebb vagyok...."
Nem csináltam statisztikát, de az én családomban nem volt még hasonló nyavaja sem. Van itt egy topic, a"Crohn a családban" néz be oda.
Nincs jelen
#1621 2011-03-03 17:47
- Évuci79
- Tag
Ma megvolt a tükrözésem. Hát az X-prep nem tisztított ki makulátlanul, pedig 4 liter vizet ittam rá.
Vizsgálat elött kaptam Dolargant és Buscopant.
Végig magamnál voltam, de úgy forgott a szoba, hogy csak na. A vizgálat egyáltalán nem fájt, inkább csak kellemetlen volt.
Egy szakaszon be van gyulladva a bél, de a nagy része szép, egészséges.
Így az orvosom még írt fel Salofalk enemát és Budenofalk habot. Ezt az utóbbit egyáltalán nem ismerem.
Örülök, h túl vagyok rajta:)
Mindenkinek jobbulást kívánok!
Nincs jelen
#1622 2011-03-05 15:19
- Anikó68
- Tag
Sziasztok!colitis ulcerosám van,most találtam ezt az oldalt.Sok mindent olvasgattam,de nem eleget.Nekem nem nagyon szokott hasmenésem lenni hanem véres volt a székletem vagy csak vér jött tõlem.Szeretnék többet tudni errõl a betegségrõl és arról ki hogy van vele.
Nincs jelen
#1623 2011-03-05 16:38
- Anikó68
- Tag
Szia!A mai napon léptem be ide.Nekem nagyon ritkán van hasmenésem,inkább nálam is a keményebb széklet jellemzõ.Viszont sokszor nyákos és van, hogy egy nap 15-ször is kell mennem.Kijön ez a nyákos valami és akkor jobb.Jobbulást neked és mindenki másnak.
Nincs jelen
#1624 2011-03-06 16:43
- Wic
- Tag
Sziasztok!
Megint a segítségeteket kérném. A lányomnak aktív a colitise ( vér, nyák meg minden), most kapná a hepatitis B oltást. Volt valaki közületek aki aktív idõszakban kapott valamilyen oltást? Szerintetek beadassam neki vagy halasszuk el? Attól félek, hogy imuránt fog kapni és akkor megint csak nem lehet beadni, vagy rosszul tudom? Kapott valaki közületek influenza oltást amikor imuránt szedett?
Elõre is köszi a válaszotokat!!!
Nincs jelen
#1625 2011-03-06 17:36
- marcsi0727
- Tag
Szia Wic, a gasztrós doki véleméyét kérd ki. Nekem Imuran mellett javasolta az orvosom az influenza melleti védõoltásokat. Tudom, hogy a kettõ nem ugyanaz, de kérdezd meg, õ mit javasol. Szerintem azt mondja, hogy nem kell halasztani.
Nincs jelen
#1626 2011-03-08 16:09
- Wic
- Tag
Szia Marcsi!
Köszi az infot, úgy teszek!
Nincs jelen
#1627 2011-03-11 13:36
- Kolynos
- Tag
Sziasztok!
Ismét egy apró helyzetjelentés! Holnaptól 12 mg. metyprednél tartok - mellékhatás eddig lekopogjam semmi! -, a hasi görcsök megszûntek, reggeli egy normál produkció - és ezzel már lassan átesek a ló másik oldalára - ugyanis a mai reggelen ez már szinte székrekedéses tünetekkel jelentkezett. Ami aggaszt - mert ugye ilyen része mindig van a dolgoknak :) - , hogy miután a java távozott a székletnek még éreztem, hogy vmenyinek ki kellene jönnie, de az istennek sem akart, viszont az erõlködésnek egy kb. 50 forintosnyi sötét friss vér lett az eredménye. Azt még azért hozzá kell tennem, hogy az aranyerem képes elõjönni a napi 4-5 hasmenés hatására is és már elég nehezen gyógyul ill. húzódik vissza. Jelenleg is van külsõ és belsõ is. Na most vajon a végén produkált kis adag vér még mindig a gyulladásnak vagy lehetséges, hogy a belsõ aranyérnek ill. a hajszálerek megrepedésének köszönhetõ?
Szerkesztette: Kolynos (2011-03-11 13:37)
Nincs jelen
#1628 2011-03-15 22:03
- FTCsilla
- Tag
Sziasztok! Sajnos nekem is vérzik megint a fekélyen CU van nekem is! :(
feb. 14 voltam orvosnál és tök jol voltam . Most 1 hete megint véres a székletem. Semmi kedvem vissza menni :(
Én salofalkot szedek 2X2 tabl este 1 kúp
Azon gondolkoztam már hogy feladom nem küzdök már 10 éve csinálom semmi kedvem ezt csinálni :(
vagy megint el kéne kezdenem szedni a Stimulotont mert mig azt szedtem semmi bajom nem volt.
Bár az meg nem valami jo dolog hogy nyugtatat kel szedni bár nem erös de jobb mint a hasmenés! Nem tudom elvagyok keseredve! 2 kisfiam tartja bennem a lelket! :(
Nincs jelen
#1629 2011-03-17 13:52
- Évuci79
- Tag
Kedves FTCsilla!
Mi ez a butaság, hogy feladod??? Dehogy adod fel! Mint írod van 2 kisfiad, értük biztos bármit megtennél, úgyhogy csak semmi kesergés! Menj vissza az orvoshoz, majd ír vmit, amitõl jobb lesz. Nekem a 2 héttel ezelötti tükrözés gyulladást mutatott, pedig semmi panaszom nem volt. De írt fel Salofalk klizmát és Budenofalk habot. Most ezt használom. Nem tudom jobb-e, mert mondom semmi panaszom nem volt! Nekem is vannak fellángolós idõszakaim, ezeken túl kell esni. Ilyenkor picit nehéz, de ha helyre jössz normálisan folytatódik az élet. Ráadásul jön a tavasz is lassan. Én imádom!
Nincs jelen
#1630 2011-03-17 20:20
- Frankie
- Tag
Sziasztok
Nem találtam megfelelõ topicot a köldöksérvre, igy ide irom.
2004tõl CU, gyogyszert nem szedtem, majd 2009 novemberben vastagbél perforácio, sztóma 5 hónapig, majd záró. Igy volt 3 mütétem, ebbõl elõször kétszer vágták hosszába hasam kb 30 cm. Már a mütét után kivolt kicsit fordulva köldököm, és a béllel együtt perisztatikusan mozog azota is néha.
Most másfél év után látott 1 sebész más dolog miatt, és közölte, megkell müteni, mert sérves a köldököm. Elmentem 1 másik sebészhez, aki idõsebb, professzor vezetõsebész, közölte, mig nem fáj, és nem nagyobbodik, ill nincs gond vele, õ nem mütené meg.
Hozzáteszem gondom sem régebben sem most nincs, emeltem már nagyobb súlyokak ésszel, és nem fájt. Csak mozog a köldököm és csúnya a heg.
Én döntésem, h megmüttetem v nem.
Kérdés, csináltassam v hagyjam?
Nincs jelen
#1631 2011-03-17 21:07
- FTCsilla
- Tag
Kedves Évuci79!
Köszönöm a biztatást sajnos ezeket dolgotok nem nagyon tudom senkivel megbeszélni:( Mert számomra nagyon kinos ez az egész dolog!
A fiúkért meg persze hogy megtennék mindent de mikor azt kell mondanom nekik egy szép idõben hogy sajnos nem tudunk kimen biciklizni labdázni mert anya nem tud elmenni WC mellöl hát akkor nem igazán érzem jól magam sõt .......és sok minden megfordul fejem be sajnos! Hát remélem ez is megoldódik mint a többi! Köszönöm még egyszer!
Nincs jelen
#1632 2011-03-24 23:18
- blackout43m
- Tag
Sziasztok. Én is hasonló problémákkal küszködök már több mint két éve. Azért regisztráltam az oldalra, hogy megosszam a saját tapasztalataimat az érdeklõdõkkel, illetve, hogy ha a jövõben valamilyen kérdés felmerül bennem, legyen kinek feltennem azt.
Szóval, idén leszek 24 éves, két éve januárban vettem észre elõször, hogy véres a székletem, pontosabban a vécépapír. Márciusban voltam tükrözésen, akkor bizonyosodott be, hogy colitis ulcerosám van. Az orvos pentasa granulátumot és klizmát írt fel, de a tünetek nem igazán enyhültek. A papír mellett már a széklet is véres volt, illetve néha széklet gyanánt csak véres nyák jött ki belõlem. Ugyanakkor hasmenésem nem volt, és vécére is átlag egyszer mentem naponta.
A helyzet az elkövetkezõ másfél évben lassan, de folyamatosan romlott, egészen addig, hogy tavaly nyáron már naponta ötször rohantam vécére, és a székletem is nagyon véres volt. A korábban használt gyógyszerek (klizma, kúp, medrol) teljesen hatástalanok voltak. Szeptembertõl kezdve viszont - nagy ingadozásokkal - de szép lassan elkezdett javulni a helyzet. Ez véleményem szerint több dolognak köszönhetõ: egyrészt a granulátum mellett immurant is elkezdtem szedni, ami nálam (a medrollal szemben) jobban bevált, illetve - többek között - colitises betegekkel foglalkozó pszichológushoz is elkezdtem rendszeresen járni.
Itt mindenképpen megemlíteném, hogy nálam a lelki állapot és a fizikai állapot (jelen esetben a vérzés) igen szorosan összefügg. Nehezen, de beismertem magamnak, hogy nem vagyok boldog, és nincs minden rendben velem lelkileg. Nem éreztem jól magam a bõrömben, sok mindent nem tudtam feldolgozni, megemészteni, nem csoda, hogy elkezdett vérezni a belem. Errõl nyilván különböznek a vélemények - a kezelõorvosom szerint a colitisnek nincs semmi köze a lelki jelenségekhez - de véleményem szerint sok esetben van összefüggés lelki és testi betegség között. A pszichológussal egy úgynevezett autogén tréninget is elkezdtem, ami nem tudom mennyit segített, de ártani biztosan nem ártott.
A stresszes õszt követõen (szakdolgozatírás, záróvizsga) januárban rohamos javulást tapasztaltam, mostanra pedig, bõ két év után, szinte teljesen tünetmentes lettem. Sajnos csak szinte teljesen, de most már látom a tünetmentességet jelentõ fényt az alagút végén. A javulás szerintem elsõsorban a gyógyszernek (immuran), a pszichológussal folytatott terápiának és a stresszmentességnek köszönhetõ. Emellett december óta nem iszom tejet, és a különbözõ tejtermékek fogyasztását is megpróbálom visszaszorítani (persze a csokit és a fagyit lehetetlen). Még megemlíteném, hogy január végén homeopátiás orvosnál is megfordultam, azóta szedek homeopátiás készítményt is. Nem különösebben hiszek a homeopátiában, kifejezetten sok kétségem van ezzel kapcsolatban, de úgy gondoltam ártani nem árt, így kipróbálom ezt is. Ahogy már írtam, jelenleg elég jól vagyok, nem tudom, hogy a homeopátiának mennyi köze van ehhez, de amíg javulok, nem is érdekel.
A velem hasonló korúaknak írnám, hogy teljesen normális közösségi életet éltem/élek az elmúlt két évben: hetente többször bulizok, alkoholt is iszom, elsõsorban sört és vörösbort, rövidet és koktélokat csak nagyon ritkán, gyakran sportolok, és egy féléves erasmust is komoly problémák nélkül "túléltem".
Elnézést, ha egy kicsit hosszú lett, de talán egy kicsit segítettem valakinek.
Nincs jelen
#1633 2011-03-25 10:21
- Sztundi
- Tag
Szia Blackout! Jó érzés ilyen pozitív történetet olvasni! Nekem is szükségem lenne ilyen speciális pszichológusra, tudnál segíteni? Budapesten rendel, esetleg el lehet valahogy érni? A homeopátiás doki is érdekelne! Elõre is köszi!
Nincs jelen
#1634 2011-04-06 15:31
- Ani75
- Tag
Szia FTCsilla, Csillus!
Örülök, hogy rád akadtam, ha már olyan messze vagy, legalább így beszélhetünk!
Képzeld, nekem is most lángolt fel újra ez a fránya colitis, a doki Budenofalk habot írt fel, és bár nem volt egyszerû beszerezni, máris jobb! Késõbb pedig újra kaphatom a Remicade infúziót, amitõl majdnem egy évig tünetmentes voltam.
Ne várj tovább, kerekedj fel, menj dokihoz, mert minél hamarabb lát, annál hamarabb tud segíteni. Itt a tavasz, teljesen érthetõ, hogy a fiúkkal akarsz kint játszani!
Mindig van megoldás! Én is már ott tartottam, hogy nem tudok a lakásból még csak a boltba sem elmenni, mert ki tudja, hogy mikor jön rám a szaladhatnék... Aztán az infúzió hipp-hopp rendbe kapott. Olyannyira, hogy tavaly nyáron busszal még Németországot is megjártam! Semmi probléma nem volt út közben! Ezért fel a fejjel! Mindig jön egy új módszer, ami segít!
Nincs jelen
#1635 2011-04-10 10:39
- zincõ
- Tag
kedves colitisesek!
én crohn-os vagyok, de szeretném megosztani veletek, hogy barátnõm anyukája 26 éve colitises, nagyon rossz állapotban volt, csont sovány volt, állandóan kórházban volt, wc-rõl alig tudott leszállni stb stb ezeket tudjátok úgyis...szóval rendbehozták õt teljesen az Forever Livig Product-os termékek (Aloe Vera) és már több éve totálisan jól van semmi baja!! Crohn-ra több helyen olvastam már hogy nem jó, de colitisre saját szememmel látom hogy mennyire...legalábbis nála
Nincs jelen
#1636 2011-04-10 15:05
- aiolosz
- Tag
zincõ írta:
"... saját szememmel látom hogy mennyire...legalábbis nála..."
Kedves Zincõ, azt ugye tudod, hogy statisztikailag ez semmit nem jelent...nekem a tyúkszemtapasztól merevedésem lett... akkor most mi is a helyzet ;)
Nos, visszafogtam magam.....
Nincs jelen
#1637 2011-04-10 17:01
- Margóci
- Tag
Aiolosz!
Kész vagyok tõled... :D
Nincs jelen
#1638 2011-04-11 17:12
- Mezeiii
- Tag
Sziasztok.Érdeklõdni szeretnék mert még eléggé új vagyok a Colitis-es dolgokban.25 éves vagyok tavaly Novemberben fedezték fel a betegséget.Olvastam már ezen a fórumon hogy az alkoholt kerülni kellene,de mivel még eléggé fiatal vagyok nem ártana még kimenni néha néha bulizni,gondolom rövid az kilõve de valaki azt írta hogy fehér bor,sör azok nem nagy mennyiségben nem veszélyes,de gondolom ezek is egyén függõk.Elõre is köszönöm a segítõ válaszokat.
Nincs jelen
#1639 2011-04-11 17:48
- Marthuska
- Tag
Szia Mezeiii! Üdv a fórumon! Igen! Eléggé egyénfüggõ, hogy ki milyen szeszes italt tud fogyasztani, anélkül, hogy különösebb ártalmára lenne a gyulladásos bélbetegnek. Talán, elsõsorban a mértékletességre érdemes figyelni. A töményet is ajánlatos kerülni. De, nem hinném, hogy heti egy pohár bor vagy sör ártalmára lenne egy felnõtt éppen tünetmentes idõszakában lévõ embernek. Szándékosan nem írtam napi adagot, és szándékosan fogalmaztam ilyen körülményesen, mielõtt még valaki az alkoholra való buzdítást olvasná ki belõle!:D:D Döntse el mindenki ezt a saját felelõsségére! Viszont, vannak gyógyszerek, ami mellett tilos az alkoholfogyasztás, ilyen pl. a Klion!
Nincs jelen
#1640 2011-04-11 21:08
- Mezeiii
- Tag
Köszi a választ Marthuska :D A Kliont már elhagytam,tudom hogy nem az alkohol a legfontosabb de hát csak fiatalok vagyunk még:d mikor éljünk ha nem most:D
Nincs jelen
#1641 2011-04-20 11:30
- black43
- Tag
Sziasztok!Nálam 1.5 éve diagnosztizálták(Colitis ulcerosa)és a gyógyszeres kezelés nem igazán használ.Elöszõr entacor calizmát és salofalk valamint kúra szerûen medrolt írtak elõ.Elsõre alá hagyott(gondolom a hirtelen gyógyszerek miatt)majd folytatva napi kb 6 wc,ebbõl elsõnél van széklet de a többi csak gáz és véres nyák!Az orvosom változtatott a gyógyszereken mert sokat szenvedtem és a következökre tértünk át.Napi 3x1 Imuran,3x2 Salofalk és kúra szerüen Medrol 32mg-ról csökkentve 0-ig.Sajnos nem sok javulást értem el viszont az immunrendszerem meggyengült.Kb 1 hete napi 5-7 erõs gáz kiséretében erõs vérzésem van.Érdeklõdnék,hogy volt-e valakinek sikeres mûtétje és mivel járt?Valóban lehet a colonoscópyát bódításban kérni?Így nem fáj?Már eléggé el vagyok keseredve mivel 3 gyerekem is várja,hogy apjuk meggyógyuljon.Félek a szövõdményektõl,tükrõzéstõl de a mûtéttõl is ezért dönttésképtelen vagyok!Várom vállaszotokat és tippjeiteket ami segíthet. Köszönettel
Nincs jelen
#1642 2011-04-20 11:40
- gotty
- Tag
szia Black43!:)..üdv a fórumon!...sajnálom, hogy Te is ezzel a nyavalyával küzdesz!:(...de ne keseredj el!...igen, a tükrözést lehet bódításban kérni, sõt, szerintem mindenképp jár....így elviselhetõbb.....jobban mondva nem is emlékszel utána......nekem crohnom van....de 7 évig, az elsõ mûtétig cu-ként kezelték....nem sok sikerrel!...ne félj a mûtéttõl, ha az orvosod azt mondja, nincs más megoldás....de gondolom, ez majd csak a tükrözés után lesz....szóval, ha nincs más megoldás....élni kell, tudod....már a gyerekeidért is!..akikhez gratulálok!...esetleg, ha nem bízol a dokidban, keress fel még egyet...és kérd ki a tanácsát!....majd írd meg, hogy mi volt!...vigyázz magadra...ha segítség kell, csak gyere a fórumra, vagy írhatsz emilt is!..
Szerkesztette: gotty (2011-04-20 11:41)
Nincs jelen
#1643 2011-04-20 15:56
- Mezeiii
- Tag
Szia black 43.A bódító általában,annál eredményes aki nem szed semmilyen altatót és nincs hozzászokva az ilyen dolgokhoz én pl.nem szedek és teljesen kiütött.Nem is maga a vizsgálat hanem a vizsgálatra való felkészülés ami figyelmességet igényel és ami kellemetlen legalább is nálam 3l folyadék 1 óra alatt és utána az kikívánkozik belõled,éhség stb...,aki elõször van ilyenben az csak pislog és kellemetlenül érzi magát de van olyan is aki már többször átesett ezen mégis találkozik meglepetéssel...Azt hiszem a bódító neve Dormicuium volt vénásan kaptam.Lehet fel kellene keresned más orvost is hátha mond valami okosságot.1 biztos nagyon nagy kitartásra van szükség,én is azt mondom hogy meríts erõt a gyerekekbõl.Sok sikert.
Nincs jelen
#1644 2011-04-20 20:36
- black43
- Tag
Szia gotty!
Köszönöm az ismertetést és a segítséget,jó tudni,hogy vannak akikkel még meg lehet ilyen dolgokat beszélni
és a tapasztalatokat megosztani.Még jelentkezem és neked is jobbulást kívánok!
Nincs jelen
#1645 2011-04-20 20:41
- black43
- Tag
Szia Mezeii!
Neked is köszönöm a segítséget és így már jobban tudok dönteni bizonyos kérdésekbenn.
Nem tudtam,hogy kínlódás nélkül is lehet tükrözést elvégezni.Ez is nagy segítség volt most nekem.
Jól esnek a bíztatások,köszönöm!
További szép estét és jobbulást!
Nincs jelen
#1646 2011-04-26 11:57
- panni10
- Tag
Sziasztok!
Ma kezdtem olvasni,és már regisztráltam is.
24-éves vagyok és én is colitisben szenvedek.
Nekem leginkább black43-al eggyezõek a panaszaim,vagyis én nem hasmenéses voltam,
hanem inkább székrekedéses.
Viszont senkiröl sem olvastam hogy salazopyrint szedne.
Valakinek ismerõs ez a gyógyszer??
Ha igen légyszi írjatok. Köszönöm....
Nincs jelen
#1647 2011-04-26 11:59
- panni10
- Tag
Bocsi nem black43,hanem blackout43m.
Nincs jelen
#1648 2011-04-26 12:40
- Lisa
- Tag
Szia panni, én is meglepõdtem rajta, hogy kevesen szednek salazopyrint, én mindig azt szedtem, de mostanra jobban elterjedt a salofalk nevû gyógyszer aminek a hatóanyaga ua. vagy nagyon hasonló (én úgy tudom, hogy ugyanaz.) sõt, én sokáig szedtem salazopyrint és mondhatom, hogy még a külseje is olyan legalábbis ami a narancssárga szint jelenti.
Nem erõs gyógyszer, vannak annál sokkal erõteljesebbek. én most salofalkot szedek, inaktív stádiumban, de már több mint négy éve. Néha már el is felejtem bevenni, és nem tapasztalok semmi problémát. Szóval a lényeg, hogy a salazo nem erõs bogyó.
http://crohn-colitis.hu/hun/leirasok-gyogyszerek.php
érdemes a crohn-colitis.hu oldalon "nemcsak" a fórumot nézni, hanem az egyéb nagyon FONTOS információkat és segítségeket amit ez az oldal nyújt. Szóval itt tudsz olvasni a salazopirynrõl.
Nincs jelen
#1649 2011-04-26 12:49
- aiolosz
- Tag
panni10 írta:
Sziasztok!
Ma kezdtem olvasni,és már regisztráltam is.
24-éves vagyok és én is colitisben szenvedek.
Nekem leginkább black43-al eggyezõek a panaszaim,vagyis én nem hasmenéses voltam,
hanem inkább székrekedéses.
Viszont senkiröl sem olvastam hogy salazopyrint szedne.
Valakinek ismerõs ez a gyógyszer??
Ha igen légyszi írjatok. Köszönöm....
Lisa nagyon szakszerûen válaszolt, köszönet érte :-* de a fórum fõsorában találsz egy "Keresés" funkciót, ahová ha beíród a "Salazopyrin"-t, akkor nagyon sok találatot kapsz és nem meglepõ módon a legtöbb találat a "Ki kicsoda" topicban lesz...nem is csoda, mert ott van egy olyan kérdés, milyen gyógyszereket kapott eddig.
Szóval, ez a kijelentésed, hogy "senkirõl sem olvastam, hogy salazopyrint szedne" így, ebben a formában nem igaz....érdemes alaposan átnézni a topicokat.....ja, én is azzal élek...
Nincs jelen
#1650 2011-04-26 12:58
- Ani75
- Tag
Szia Panni 10!
Nekem már majdnem 19 éve van Colitisem, de mindig is Salazopyrint szedtem, csak a dózisok változtak.
Meg persze hol ezt, hol azt kaptam mellé....
További szép napot!
Nincs jelen