#2951 2015-12-01 14:46

Picike2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

ja és mit szedsz rá?

Nincs jelen

 

#2952 2015-12-01 21:51

MenõManó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok! Nekem gyógyszert a Pentasa-t adott, meg ilyen végbél habot! Eljutottunk a tükrözésig 2,5 hónap után, mert hogy nem lehet, nehogy kiszakadjon a bél! A szigma bélig ment és ott talált épp területet tovább nem akart a csúnyasága miatt! Ha ott volt ép bél,lehetséges, hogy csak addig van a colitis? Õ azt mondta ezt látja,mint hogy crohn lenne! Még annyi van, hogy ott nekem nem is fáj, de viszont a hasam jobb oldalán a köldökömnél többször erõsebben beleszúr egy nap! Lehetséges,h átsugároz? És mondom, szó szerint ordított,hogy az elmebetegeknek ilyen a bele, meg hogy ez a legmélyebb depresszió, kívül mosolygok és belül széttép az ideg! Ja, és adott egy diétás lapot,mit ehetek,mit nem! És mennyi ezzel az élhetõ évek száma? Bocsi,h para vagyok, de azért elég ijesztõ,hogy gyógyíthatatlan betegség és ráadásul baba elõtt vagyunk a párommal, lassan szerettünk volna 1-2 éven belül! Igen, megvárom egyébként én is a szövettan eredményét és más orvoshoz is elmegyek, pedig elvileg ez is elég nagy szaktekintélynek számít!

Nincs jelen

 

#2953 2015-12-01 22:18

Picike2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia!babát én is szeretnék ettöl még nyugodtan szülhetünk.találsz is rá topikot,nagyon sok eset van.nem kell félned,én is ez elött vagyok.engem kicsit elö akar készíteni a doki,le fogja venni a gyógyszereimet,meg az immuránt,én jövöre szeretném,ezt tervezni.most érzem én készen magam,aztán remélem nem jön közbe semmi.nem vagy para.tudom mit érzel.én azt tudom tanácsolni neked.lehet van szaktekintélye ha emberileg bunkó.ilyenkor érdemes váltani.ne remegve mennyél hozzá.igen sajnos ez egy gyógyíthatatlan betegség,de egész jól kezelhetö,karban tartható.oda kell figyelni,az igaz.ne legyél elkeseredve!de tényleg.a diétát én azt javaslom még azért tartsad.meg lehet tanulni ezzel együtt élni!tényleg ne keseredjél el!sajnos ez van.miért pont én-re a válasz.ugye bár.de kár is ezen aggódni már.jo persze 16 év után nekem ez a része könnyebb,de nekem is vannak szar pillanataim,heteim,hónapjaim.a colitis sel nem vagyok annyira tisztáb.de Qpak remélhtöleg majd ír neked valamit.de nálam azt tudom,hogy többször lettem tükrözve és az elején nekem targikus volt a helyzet volt,hogy 10cm-nél tovább nem tudtak vizsgálni,metr annyira gyulladt voltam,de nekem a vastag belem is és a vékony is gyulladt,nálad csak a vékony.utána kis idövel már a medrolos kezelésre reagáltam és voltak ép szakaszaim,aztán gyulladtak,meg teljessen épek.megmondom öszíntén én már nem engedem magam tükrözni.van diagnozis és kész.a vérképböl meg sokminden kiderül.a süllyedésem most 36-os ez elég jonak számít.megtanulod te is mit kell majd figyelned.

Nincs jelen

 

#2954 2015-12-01 22:27

Picike2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

a depresszios,stresszes részét nekem is mondták az orvosok,de 10 évessen annyira min stresszelhetem. lehet van benne valami, lehet nincs köze hozzá.igazábol én mindkettö választ elfogadom,mert tulajdonképpen legalábbis nekem,nem tudtak épp magyarázatot adni, hogy miért alakult ez ki?
azt viszont nem értem,hogy ha talált ép területet és nem mennt tovább azért mert csúnya?ez valahogy nekem érthetetlen.

Nincs jelen

 

#2955 2015-12-01 22:44

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Megmondom õszintén, ilyenkor szokott felmenni bennem a pumpa. Azt fontos megértened, hogy a stresszel nem tudsz rontani az állapotodon. Stressztõl beindulhat a bélmozgás és kvázi hasmenésed lehet. Ellenben nem okoz fekélyeket, fellángolást, és olyan lebetegedést amit csak erõs gyógyszerekkel lehet visszaszorítani. Kvázi fordulsz 2x-3x aztán jól van... pl vizsgák! De érted: Nem jutsz kórházba, NEM kell szteroid NEM mûtenek meg...! Ennyit a szaktekintélyrõl. Persze szétstresszelted a beleidet, a te hibád...BAROMSÁG!!!
Ezt onnan tudom ilyen biztosan, hogy pont ezt az utat jártam meg. Óva intelek ettõl a idiótától, mert hasonlít az elsõ orvosomra. Ahelyett, hogy normális gyógyszereket írt volna, pszichológushoz küldött, ami majdnem a vastagbelembe került.
Tanácsokat azért nem nagyon akarok írni, mert mindenkinél egyedi ez a szarság. Sajnos neked kell kitapasztalnod, mit bírsz enni, mennyit fogsz sportolni. Mikor kell kelned, hogy a beleddel is összhangba kerülj.

Ami szinte minden esetben igaz:
- Nem szedhetsz antibiotikumot
- Nem szteroid tartalmú gyulladás csökkentõt
- Ibuprofen tartalmú szereket
   (Ezek okozhatnak fellángolást, a stressz nem. Erre azért is figyelj, mert sok orvos simán felírja õket. Elõször betegtájékoztató és legfeljebb nem veszed be)

Az étkezést neked kell kitapasztalnod. Találsz mindenféle diétás tanácsot a neten, de ezek csak általánosságok. Mindenkinél egyedi, hogy mit tud megenni. Ártani nem tudsz magadnak ezért bátran próbálkozz! Ha valamitõl kissé görcsölsz, esetleg hasmenésed lesz, akkor azt onnantól kerüld. Érdemes diéta helyett minél hamarabb kiszanálni az ételeket és bevezetni a saját étrendedet. Ez biztos el fog térni az olvasottaktól...

picike: Írtam az izületes topikba, utolsó 3 kommentem ( http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic … 11#p102011 )

Szerkesztette: QpaK (2015-12-01 23:06)

Nincs jelen

 

#2956 2015-12-02 00:24

flydomi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ha ezt a betegseget a stressz okozna,akkor mar a fel vilag valami gyulladasos betegsegben szenvedne.
Vagy  mar az emberiseg nem lenne,mert mar reges regen kihaltunk volna a stressz okozta nyavajaktol.

Nincs jelen

 

#2957 2015-12-02 19:05

MenõManó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Váltani fogok mindenképp orvost, ezt el is döntöttem, csak még 1,5 hét a szövettan, azt csak meg kéne várnom,hogy mit mutat nem? De így már 3 hónapja vérzek! 3 hete volt vérkép, ott még a vasam nem volt minuszba! Csak a tartalékaim mutattak 9-et és 16-tól normális! Ettõl is tartok,h vérszegény leszek! Meg a hátam eléggé fáj! És mi van a fogamzásgátlóval? Mert erre az orvos azt mondta, hogy nyugodtan szedhetem! Ami még van,ha tudtok benne segíteni 2 hete szedem a pentasa-t, vér ugyan annyi jön, de a hasmenések száma reggel 3-5 között megállt és csak este kell mennem meg! Szerintetek ez akkor hat és elég??? Meg QupaK néha fáj jobb oldalon is köldöknél és lent, átsugározhat? Köszike mindenkinek a sok jó tanácsot és segítséget! Picike,mi majdnem sorstársak vagyunk! :)

Nincs jelen

 

#2958 2015-12-02 19:06

MenõManó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Vagyis Te sajnos többet és már nagyon sokat szenvedtél, de egy a korosztályunk! Kb! :)

Nincs jelen

 

#2959 2015-12-02 19:51

Picike2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia MenöManó!nekem,ha a vasam 11 vagy 12 akkor nálam királyság van!a vérszegénység nálam társult egyböl a betegségemmel,anémiás vagyok.szedem a vas tablettát és a c vitamint egyfolytába,most már a b-vitamint is.de van inyekcio is ha nagyon vészes a dolog.persze az eredményt mindenképpen várd meg.a fogamzásgátlót szedheted.de ha gondolod keress fel egy nögyógyászt.mondjuk ha babát szeretnél mindenképpen be kell vonni mindenben ugyanugy.mondjuk ezelött vagyok még én is,de már pár dolgot már mondtak.de csak a pentasát kaptad?az már jo ha nem kell annyiszor menned a wc-re.a vér meg, nem nagyon emlékszek nálam az elején hogy is volt,de elmult.de én nem csak pentasát kaptam mondjuk.

Nincs jelen

 

#2960 2015-12-02 20:54

MenõManó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Igen, csak Pentasa-t kaptam, meg végbél habot! Vasam 3 hete 10,8 volt, de a Transferrin telítettség 9,7   16 helyett! Ezért félek! Na majd az eredmény után egy másik orvos talán okosabbakat mond!

Nincs jelen

 

#2961 2015-12-05 07:50

MenõManó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Gyógynövényes teákat szabad fogyasztani? Pl cickafark, körömvirág.....de olvastam,hogy a citromfû különösen jó az ulcerosa-ra!

Nincs jelen

 

#2962 2016-01-06 15:49

bencebaba
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok.Chronom van már több éve .Pentasa retadot 2mg eszek napi kétszer.A kérdésem az lenne ha valaki tudna segíteni,hogy így lehet e szoláriumba menni.Tudom hogy nem jó a chronnak de 1-2 alkalomról lenne szó.Viszont nem találtam a betegtájékoztatóban erre utaló leírást,hogy szabad e szoláriumozni ha valaki Pentasát szed.Elõreis köszönöm a válaszokat.

Nincs jelen

 

#2963 2016-01-08 11:45

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Üdv. Mindenkinek!

Csak néhány oldalt olvastam vissza, ezek alapján leírnám a saját sztorimat, ill. azt, hogy mire jutottam és mi az ami úgy tûnik segít, és végeleges megoldást jelenthet a gyógyulásban. Nem a tüneti kezelgetésekben, hanem a GYÓGYULÁSBAN.
Persze még én is a folyamat közepén vagyok, de az elmúlt két évben nagyon sokat javultam egy feltehetõen baloldali colitisbõl, ami korábban az egész alhasamra kiterjedt. A nyákos széklet miatt colitisre gyankszom, noha orvos ezt nem állapította meg, mert vizsgálattal nem járt a végére. Az égetõ fájdalmak, görcsök, székrekedés, helyenként hasmenés, rendszeres puffadás, nyákos, néha véres széklet erre utal leginkább.
A lényeg, hogy egy biorezonanciás vizsgálat után nagyon éles étrendváltás hozta el a javulást.
Én a gasztrósomtól csak görcsoldókat kaptam – kb. 2 éve jutottam el hozzá - , meg sem próbálta feltérképezni, hogy mi válhatja ki. Persze saját költségen – mivel a TB ezt nem támogatja! – én is csináltam egy kiterjedt ételallergia vizsgálatot, amivel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy nekünk betegeknek csak részben (!) adhat megbízható információt. Ezt nagyon fontosank tartom kihangsúlyozni, mert itt a fórumon is sokan célozgattok – nagyon helyesen – egyes ételösszetevõkre, de ha a tesztekben nem kapunk bizonyosságot és még az orvos is lebeszél a komolyabb étrendváltásról, nem csoda hogy nem küzdjük végig…pedig nekem ez segített! Van hogy szembe kell menni az „árral”, a téves, hitvány hozzáállással, mások lehúzásával!
Szóval két éve - még a gasztrós orvos elõtt - én is voltam egy biorezós vizsgálaton. Nem gondoltam, hogy a problémám emésztõrendszeri, krónikus kimerültséggel és enyhe „idegbajjal” mentem a vizsgálatra, mert addigra már minden orvosról lepattantam.
Õ azonnali étrendváltást javasolt cukrok és minden gabonaféle elhagyásával a rizsfajtákkal egyetemben! Persze hülyeségnek tartottam, mert a tüneteket idegrenszeri problémának éltem meg, nem tudtam összefüggésbe hozni eméstési zavarral (utólag persze ez már egyértelmû, de a fizikai és idegi kimerültség teljesen elvitte nálam a dolgot.)

Csak ezt követõen jutottam el egy gasztrós orvoshoz, aki sajnos igazolta azt a szakbarbarizmust amirõl sokan írtatok. Görcsoldókat írt fel, a havi adag kb. 8000 Ft-ra jött ki, nagy nehezen elõadta, hogy végül is - ha van rá pénzem - csináltathatok ételallergia tesztet (persze azt nem közölte, hogy ez nem lesz megbízható, mert pl. WGA lektint nem mér (ez van a hüvelyeskben a rizsben is!), de a legdurvább hogy a glutént ezek szar tesztek nem érik utol, csak kis százalékban, a gluténallergiások 70-80%-a sajnos átcsúszik a szitán! EZ SOKKOLÓ, DE ÍGY VAN!)

A teszt arra azért jó volt, hogy a tejet és a tojásfehérjét kihozta, a rizst minimálisan, de az ismert gabonákra és gluténra semmi! A biorezós csaj rámparancsolt, hogy eszem ágába ne jusson felhagyni a cukor és gabonamentes diétával, mert a teszt csak arra jó, hogy átverjen! Szerencsére már pár hónapja ment ez a diéta, és egy kicsit jobban voltam, így folytattam a ’programot’. (javult az alvásom, enyhültek a görcsök, javult a széklet, jobb erõbe kerültem, sokat javult a közérzetem – el is hagytam a méregdrága görcsoldókat.)
Szóval a teszt után a cukrok, gabonafélék, rizs, krumpli, hüvelyesek után elhaygtam már a tejtermékeket is, és a tojásfehréje is felkerült a listára.

Közel két éve csinálom ezt a komplex étrendváltást, ami úgy tûnik alapjaiban változtatja meg az életem!
Sajnso még én sem vagyok 100% gyógyult, de 2,5 évvel ezelõtt úgy éreztem hogy haldoklom, és sem én, sem az orvosok nem tudták kisakkozni a tünetek forrását. (A puffadás nem tûnt fel sajnos, talán azért mert annyira krónikussá vált, hogy a hasam így tûnt normálisnak. Nem volt gyakori hasmenésem, és a székrekedés sem volt feltûnõ probléma. Az alhasi, gerinctáji fájdalom és a szörnyû levertség volt a legjellemzõbb, de sajna az orvosok ennek okait mindenhol keresték, kivéve az emésztõrendszert.)
A diéta közben felvérteztem magam némi irodalommal: GAP-szindróma, paleós könyvek, tanulmányok, interjúk, vitamûsorok, blogok…stb.

Engem meggyõzött – kemény évek és tapasztalatok, nagyon rossz egészségügyi állapot és különbözõ gyógyterápiák után - , hogy a bélbetegségek elsõdleges oka az elfogyasztott étel miatt alakul ki.
Mondjuk logikusan is hangzik, szerintem.
A saját sztorim tanulsága az, hogy az emberi szervezet számára idegen anyagok az egészség megromlását idézik elõ, így vagy úgy. Valaki daganatos lesz, más cukorbeteg, vagy iszonyat elhízik, szörnyû allergiás rohamokat él át, izületi gyulladása lesz, vagy épp beborul az elméje, kihullik a haja vagy a foga, meddõ lesz, vagy folyton elvetél……..vagy bélgyulladása lesz a legküolönbözõbb módokon.
A forrása ezeknek közös: az ÉTEL.

Az un. tudományos háttéranyagok, a gyakorlati tapasztalatok meggyõztek és most ezt a szigorú, mégis nagyon is élhetõ utat járom! Ez csak javaslat, mindenki tegye azt amirõl úgy gondolja, hogy számára a legjobb.
Szóval amit mûvelek az nem egy „fapados” átmeneti diétázgatás, hanem nagyon határozott, következetes (!), minden étkezés alkalmával gyakorolt természetes ÉTRENDVÁLTÁS.

Két éve ezeket fogyasztom: cukor és méz helyett eitritol kis mennyiségben, állati zsírok a fõzéshez (növényi olajok zéró), húsok minden formája (a feldolgozott húsokat azért kerülöm, lehet bennük gabona v. tejszármazék), zöldségek nagy mennyiségban reggel délben este lehetõleg fõzve, vagy sütve (itt mindenki szelektálhat, mi az amit a tünetei engednek), kis menniységû gyümölcs beleférhet, de ez is tünetfüggõ – én most hanyagolom mindet, tojássárgája amennyi jól esik, akár minden nap (nálam a fehérje kiesik, de ha nincs érzékenység ez is mehet)

Tapasztalatom szerint a bélgyulladások elsõdleges kiváltói lehetnek együtt és külön-külön is:
-    cukrok, silány édesítõk és sajna a méz is (mindegyik gyulladásfokozó);
-    minden gabona, álgabona, rizsfajta, burgonyaféle  (glutén, wga lektin és társai miatt)
-    minden tejtermék – cukros és cukor nélküli egyaránt (laktóz, kazein, növ. hormok stb. mind irritálhatja a bélfalat)
-    minden hüvelyes (mogyoró is! – wga lektin konkrétan kinyírja a bélfalat, itt is zéró tolerancia!)
Ezeket 100%-ban mellõztem, és sokkal jobban vagyok, heti szinten javulok, a teljes alhasi gyulladásom visszahúzódott, beindult a természetes tisztulásom.

Most már „csak” a baloldali szakasz problémás, ettõl azért még szenvedek rendesen, de már sokkal jobb, mint korábban! (Vannak még fájdalmak, nyákos széklet, székrekedés, gyengeség, rossz közérzet….de mindennel együtt sokat javultam.
Ami emberpróbáló, hogy ez nagyon lassú folyamat! Senki se várjon kiugró eredményt néhány nap, egy-két hónap után. Ha súlyos az elváltozás lehet, hogy évekbe telik a teljes gyógyulsá, de fokozatosan javul minden. Nálam elõfordult, hogy hetekig semmi javulás, a fellángolásoktól meg megõrültem, pedig tartottam a diétát. De ez benne van, csak menni kell elõre, szóval 100%-os következetességet igényel, a felsorolt élelmiszer összetevõket minden esetben nagyon javasolt EGYÜTT elkerülni, a legkisebb lazaság is megbosszulja önmagát!

Nálam ez a helyzet, a gyógyszerekben én már nem hiszek, mindenkinél kell, hogy legyen természetes megoldás, mert az nem normális, hogy megbetegszünk!
Én a fõ okot az ételben látom, ezért bátorkodtam írni, mert komoly váltással igenis le lehet számolni a bélbetegségekkel is!
Ha valakinek mondtam esetleg újat itt még tájékozódhat, ill. olvashat sok száz gyógyulássztorit: www.tenyek-tevhitek.hu

Ha valakit érdekel, tudok küldeni egy heti étrendet, ami 'saját' szerzemény.

Bocs hogy ilyen hosszú lett, Jobbulást mindenkinek!
Üdv. Ultra

Nincs jelen

 

#2964 2016-01-10 10:42

erdosb
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ez mind nagyon jo, de a gabona elhagyasa bizonyitottan rosszat tesz a majnak. Marpedig az ibd-s betegek maja erosen ki van teve mindenfele karos hatasnak (maga az ibd, a gyogyszerek es a tarsulo majbetegsegek) a maj regeneralasanak alap elelmiszere a gabonafelek es az alap osszetevo az elelmezesben a szenhidrat. Ova intek mindenkit a gabona elagyasatol. Amit egyik oldalon nyersz, azt a masiknoldalon par ev mulva elvesztheted

Nincs jelen

 

#2965 2016-01-11 10:02

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Erdosb,

A gabona témához annyit, hogy az igazolt lisztérzékenyek sem esznek gabonát, az õ májukkal mi a helyzet akkor, ill. többszáz nép él a földön gabona nélkül, akik túlélik a magyar átlagot. Semmi baj a májukkal. (Az evolúcióban az emberréválás folyamaat több millió év volt, ez alatt az idõszak alatt egyáltalán nem fogyasztottunk gabonát, cukrokat, rizst, tejterméket stb.)
Pont a gabona az egyik legnagyobb betegségforrás, mindenki jól járna ha elhagyná és helyette zöldségeket enne, mert az tutira nem árt.

Sajnos a gabona, cukor, tej - lobbi nagyon erõs, az orvosok is hitetlenkednek, ha valaki gabona és tejmentes diétára szánja magát.

Én két éve paleózom, akkor derült ki, hogy colitissel és IBS-sel küzdök. Az ismerõsöm cukor, gabona, rizs és tejmentes  diétát javasolt, ami folyamatosan alakult nálam paleolit étrendre.
Nekem és még nagyon sok bélbetegnek ez bevált.

A magyar társadalomban a paleolit sajnos számos körben szitokszónak számít, pedig saját tapasztalatom alapján talán ez a gyógyulás egyetlen kulcsa. Minden gyulladásfokozó és minden alattomos allergén terményt kizár az étrendbõl, így elveszi a gyulladás tápanyagát. Az immunrendszer fel tud lélegezni, és elindítja a gyógyulást.
A paleó csak ez elsõ pár hétben okoz átállási nehézségeket, utána már minden gördülékeny, a javulás pedig felgyorsul. Ez az én személyes tapasztalatom :)

Ha érdekel a téma, szívesen közlök még részleteket a napi étrendemrõl, tudományos forrás és gyógyulástörténetek kapcsán pedig nézz be ide:

www.tenyek-tevhitek.hu

Jobbulást mindenkinek!

Nincs jelen

 

#2966 2016-01-11 11:01

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Ultra!

Nekem teljesen mások a tapasztalataim. Amikor beteg lettem, az orvosok azt mondták, hogy ez nem az étkezéstõl van. Hozzád hasonlóan én sem hittem nekik. Elkezdtem a glutén mentes diétát, és ezt 1 évig tartottam. Borzalmas évem volt, a diéta ellenére. Állandóan hasmenéssel küszködtem, ami többnyire véres volt. Annyira fájt a hasam, mintha rajzszegek vándoroltak volna bennem. Folyamatosan ágynak dõltem és semmi erõm nem volt. Az orvosok persze azzal nyugattak, hogy ha beállítják a gyógyszereim majd tünetmentes lehetek, gyógyult nem. Nem akartam elfogadni, ezért következõ évben belekezdtem az scd diétába. Ez hivatalosan a bélbetegek TUDOMÁNYOSAN elfogadtott diétája. Hiába az scd, a második évemet szinte végig kórházban töltöttem. Rengeteg szteroidot kaptam és hozzád hasonlóan én sem bíztam az orvosokban, de veled ELLENTÉTBEN nem volt választásom. Ha nem megyek kórházba, nem vállalom a szteroidot akkor már nem élnék. - legfeljebb a diéta okán alultápláltan patkolok el. Így is volt, hogy 36 kilóra fogytam! Ekkor még mindig nem lõtték be a gyógyszereimet. Szóval a képlet az volt, hogy ha nem kaptam szteroidot akkor kórházba kötöttem ki, mind1 volt mit eszem. Ez után fél évig tartottam a paleot és a képlet ott SEM változott! Majd megkaptam az elsõ biológiai kezelést, ami átmenetleg (fél évig) tünetmentessé tett. Ebben az idõben mindent tudtam enni, még alkoholt is ihattam, olyan voltam mint a betegségem elõtt! Sajnos erre a szerre allergiás lettem és le kellett állítani. Ez után ismét sokáig nagyon aktív lett a betgségem. Ekkor már nem követtem konkrét diétát, csak azt próbáltam eldönteni, hogy mik a SZÁMOMRA PROBLÉMÁS  ételek. Meg voltam lõve, mert ha állandóan aktív a betgséged, nem tudod eldönteni mi okoz gondot: Minden véres gennyes formában jött ki belõlem, még a víz is. :( Aztán kaptam egy másik biológiai kezelést és ettõl kb egy évig voltam jól. Ebben az idõszakban már meg tudtam állapítani, hogy melyek azok a kaják, amiket nem bírok. Így összeállítottam egy diéta mentes, SAJÁT, KÍMÉLÕ étrendet. Szerintem a legtöbb beteg eljut erre a szintre. Idõvel kitapasztaljuk, hogy mit tudunk megemészteni.
Ma már elfogadom az orvosok véleményét, mert nekem is az a KÕKEMÉNY tapasztalatom, hogy ezt a betegséget nem lehet SEMMILYEN diétával meggyógyítani!

Szerkesztette: QpaK (2016-01-11 11:07)

Nincs jelen

 

#2967 2016-01-11 11:43

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ahogy Qpak mondja. Továbbá mindenkinek ajánlom a tények-tévhitek (milyen pofátlan névfoglalás) oldal erõteljes elkerülését. Van elég bajunk a sarlatán áltudományos hülyeségek nélkül is ("gyógyulástörténetek" - klasszikus beetetés, a sarlatán oldalak egyik leggyakoribb ismertetõje  - http://vedooltas.blog.hu/2012/09/05/az_ … yitekokrol).

Szerkesztette: Rigor (2016-01-11 11:46)

Nincs jelen

 

#2968 2016-01-11 12:28

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Üdv. Qpak!

Ilyen súlyos sztorival a hátad mögött nyilván minden lehetséges módot kipróbáltál....mivel úgy tûnik és 'sokkal' olcsóbban megúszom a colitist/IBS-t nagy okosságokat nem is fûzhetek ehhez.

Ha meggyõzõdésed, hogy nálad az ételnek ehhez semmi köze, nyilván a saját tapasztalataim ide nagyon kevésnek bizonyulnak. Ugyanakkor feltételezem, hogy egészségesnek születtél, és így telt a gyerekkorod, a fiatal évek...aztán jött egy idõszak a tünetekkel, és egyre rosszabb lett minden (...)

Gondolom már a tüneti kronológiát is sokszor végigjártad....de kell lennie megoldásnak. Járd fejben végig újra, hogy mi és mikor romolhatott el. Én ezerszer megtettem, és nagyon nehezen szembesültem vele, hogy már gyerekkormban sem volt igazi az emésztésem, csak áltattam magam, hogy minden oké. Átléptem az apró tüneteken...néha puffadás...kéõsbb kisebb görcsök...fáradtság...felsõlégúti problémák....rossz közérzet...de aztán elmúltak, enyhültek vagy csak bedumáltam hogy jobb minden...ki tudja már?.... és én éltem az életem. Tanulás, sport, bulik, fõiskola, munka .....aztán 30 éves korom táján rohamosan kezdett romlani minden.

Nem az emésztést éreztem fõ problémának - pedig utólag már látom, hogy ez soha nem volt tökéletes: átmeneti puffadások, néha görcsök, zsíros széklet...gyerekként nem tudtam, hogy ez baj, felnõttként meg átléptem rajta...a vizsgák és meccsek jobban aggasztottak...kit érdekelt egy kis hasfájás.
Szóval fõ bajom a felsõlégúti tünetek voltak. Teljes arcüreggyulladás, zéró levegõ, sokszor szédültem az oxigénhiány miatt..stb. Ezt láttam fõ gonnak, szétmûtötték a fejem..mandula kétszer..orrsövény...fél tonna antibiotikum, amivel konrétan kinyírtak...semmi javulás.....közben meg meló ezerrel, meg meccsezés, mert hát a sport az kell.....aztán 32 éves koromra teljesen összezuhantam. Egyik orvos sem kapcsolt, hogy miért nem múlik az arcüreg problémám. Már én kérdezgettem 20 kiló antibiotikum után, hogy nem lehet-e vmi spec. allergia...de rám se basztak.

Az állapootm tovább romlott, fizikailag és idegileg a totális összeomlás szélés álltam, alig aludtam...de közben meg dolgoznom kellett, hogy ne dögöljek éhen...persze az albérleteibõl is kirúgtak, úgyhogy kuncsoorghattam...szóval elég közel álltam ahhoz, hogy valakit kinyírok...aztán talán a börtönben nyugi lesz.

A sztoridat nem lehet überelni - sajnos, és téynleg sajnálom - az enyémet csak azért kántálom ide, mert lehet, hogy további kutatómunka vár rád.....újra és újra át kell rágnod magad azon, meddig voltál nagyjából egészséges...mi történt az idõtáj, tudod-e kötni valamihez a belsõ elváltozást.

Persze két malomban õrölünk, mert a saját példám arról gyõzött meg, hogy az étel a betegségek 90%-ának okozói, a maradék 10% az egyéb életkörülmények, események, stressz stb.

Nem is gyõzködnélek, hogy szerintem mi a frankó....de ha volt az életednek egészséges idõszaka, akkor aza a természetes állapotod!
Kell, hogy legyen megoldás (...)

Tudom lózungnak hangzik, de ne add fel a kutatást. Persze, úgy ahogy szerencsésebb vagyok, de rá kellett jönnöm, hogy én soha nem voltam teljesen egészséges, csak mindig átsiklottam az apró tüneteken, ami aztán levert, mint a hídlábat.

Visszatekintve én már meg tudom nevezni az életem elrontóit...A magam részérõl hálás lehetek a paleónak, sajnálom, hogy nem segített (....)

Jobbulást!












Nem

Nincs jelen

 

#2969 2016-01-11 12:52

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Én nem azt mondtam, hogy semmi hatással nincsen, csak azt, hogy a FELLÁNGOLÁST nem tudom diétával elkerülni. Oda kell figyelnem az étkezésre, mert ha bizonyos ételeket kerülök, akkor kevésbé poffadok/émelygek, kevesebb lesz a székletem. Ezek azonban csak kis mértékben befolyásolják az állapotom, ergo ételtõl nem kezdek el vérezni és kórházi szintre lerobbani, mint ahogyan a diétától sem javulni, ha már annyira rossz a helyzet! Nem tudom neked milyen ibs-ed és colitised van, de valami nagyon mázlista verziót fogtál ki, mert ez a betegség nem ilyen! A korábban megélt tüneteid banálisak, ráadásul nem is kapcsolódnak a bélbetegségekhez. Én más banális gyermekkori betegséget nem is tartok fontosnak. Mindenki volt már életében beteg, ez a colitis-tõl ibs-tõl független. (a felsõ légúti hurut, arcüreggyulladás, mandula vagy orsövény tutira semmi közük hozzá!)
Pár dolog van, ami esetleg gyanús lehet, de ebben sem lehetek biztos! Mindig étvágytalan voltam, kis korom óta. Párszor kórházba kerültem kiszáradással, indokolatlanaul belázasodntam és elég vashiányos voltam. Lehet, hogy már akkor sem volt minden rendben, de összességében azért jól voltam.
Arra akartam rávilágítani, hogy ezek a betegségek elég durvák ahhoz, hogy gyógyszer nélkül, csak diétával gyógyítgassuk magunkat. Nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust!!! Én pl hivatalosan "csak" középsúlyos esetnek számítok. Most bántó szándék nélkül kérdezem, hogy ha NEKED nem voltak béltüneteid, akkor nálad mit segített az emésztésen a paleo?
Belefáradtam, hogy kutassam az okát, ezt inkább a tudósokra bízom, mást úgy sem tehetek. :(

Szerkesztette: QpaK (2016-01-11 13:23)

Nincs jelen

 

#2970 2016-01-11 13:57

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kb. két éve kerültem elõször gasztrós orvoshoz, akkor már iszonyat puffadtam, és görcsöltem, erre mondták, hogy IBS, a nyákos, gennyes székletre, hogy colitis. Persze fogalmam sem volt még akkor, hogy mirõl hadoválnak.
A fokozatokban persze óriási lehet a különbség, nekem a beszúró fájdalom mértéke (akkor már) és az iszonyatosan legyengült állapot volt a legrosszabb.

A helyzet az, hogy a saját példámon másként látom...ami a vastagbélben zajlott az hatott ki a felsõ légutakra, a bõrömre (ekcéma), a fizikai és idegi állapotomra (felszívódási zavar, testi 'kiéhezés', krónikus fáradtság), egyéb fertõzéskre (köröm és candida).
Mindennek a vastagbél volt a forrása, de ha az orvoson múlik most nem a javulásról írnék, hanem arról, hogy nincs vastagbelem.

Kemény harcokon vagy túl, nem is osztanám az észt két kézzel - nekem sincs túl sok - de Qpak!...gyerekkori kiszáradás, vashiány?! Ez qrvára gyanús!!! Szerintem innen gyûrûzött be valami...Nálam legalábbis utólag totál egyértelmûvé vált!

Akkor ne nevezzük paleónak, de a helyedben a glutén, lektin, laktóz, kazein, cukor, alkohol - mentes állapotot legalább egy évig újra megpróbálnám, hátha az immun a háttérben - ha nagyon lassan is összekapja magát, és elindul valami.

Persze tudom, jó nagy "hátha"  (...)

Hajrá!

Nincs jelen

 

#2971 2016-01-11 14:33

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Nagyon fontos, hogy jó gasztróshoz menjen az ember! A gennyes, nyákos széklet még nem feltétlenül colitis... Csináltak nálad tükrözést? A colitis minden esetben véres széklettel jár és gyógyszer nélkül nincs egyensúlyban. A diagnózist csak tükrözéssel tudják felállítani, amikor is látják az elváltozást a bélen. Nyilván vannak eltérések meg fokozatok, de a vérzés közös, mint ahogyan az autoimmun folyamat is, amire immungyengítõk kellenek.

Ezek lehetnek testen kívüli ibd-s manifesztációk, de ugyan úgy más is. Nem lehetsz biztos a dolgodban. Annyira kiszámíthatatlan, hogy lemérni mi van rá pozitív hatással kvázi lehetetlen. Megértem, mert az ember automatikusan keresi az okokat, de hidd el felesleges. Az sem elhanyagolható, hogy idõnként magától ingadozik. Élsz, mint Marci hevesen, eszel összevissza és jól vagy, míg máskor mindent elõírás szerint csinálsz és kiújul. De hogy legyen egy konkrét példa is: Volt olyan, hogy egy fellángolás közepén, annyira elegem volt, hogy benyomtam egy nagy adag gyrost. Nagyon meglepõdtem, mert a betegségem passzív lett. Vad következtetés lenne kijelenthetni, hogy a gyros a gyógymód, nem gondolod? Pedig lehet, hogy ez történik nálad: Kifogtál egy jó idõszakot, ami egybeesik a paleós kísérleteiddel.
Nem eszik ám olyan forrón a kását. Ha sose véreztél, miért mûtenének meg? Teljesen passzív volt a beled!

Igen, ez az orvosoknak is gyanús volt, de nem engedtem a tükrözést. :) Ráadásul elmúlt magától és boldogan felnõttem. Ez volt 5-6 évesen, majd voltak panaszok 14 évesen. Aztán utána sokáig semmi, majd 21 évesen jöttek a hasi gondok. 23 évesen pedig a diagnózis. Lehet, hogy akkor már volt valami, de ezzel nem vagyok kisegítve. :)

A hátha nekem már kevés, bizonyíték kell. Statisztika, pozitív tapasztalatok hiteles forrásból. Orvosi beszámolók, a gasztrósom javaslata...

Szerkesztette: QpaK (2016-01-11 15:06)

Nincs jelen

 

#2972 2016-01-11 15:20

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Hát bazz....nekem is pont ilyen sztorim van (...)

Kb. 6 évesen belémkötött a zöldborsó, kaptam valami spéci hashajtót...sokáig semmi, de aztán jöttek kiseb nagyobb fájások 8-12 évesen, ill. volt némi orrdugulásos idõszak, de sneki nem vette komolyan....a gimi látszólag panaszmentes volt, de csak látszólag, mert nagyon elfáradtam minden nap. Ezt betudtam a sok edzés-sok tanulás-sok meccs triónak, de utólag akkor sem volt normális, hogy elaludtam az órákon...Szerintem a hasi fájdalom végig ott volt, de mivel nem foglalkoztam vele, az agy kénytelen volt úgymond megszokni, de közben újabb tüneteket 'küldött' a légutakra...a fõsuli kiegyensúlyozottnak tûnt, de mivel már nem sporotltam aktívan több erõm maradt a tanulásra, így a kifáradás nem volt gyakori, vagy gyanús....24 évesen erõsödtek a felsõlégúti bajok...28 évesen jelent meg újra a hasi fájás, ekkor már erõteljesen, de mivel újra sportoltam, ennek tulajdonítottam....30 éves koromra teljes kimerültség....a fájdalom a gerincembe sugárzott ezért IBS-re akkor még nem gyanakodtam, az sem tudtam mi az. Sérvet kerestek az orvosok a hasfalban, herében, gerincben...közben szétbombázták a fejem  (...)

Elég elb*szott történet.

Szóval ezek szerint 21 éves korig úgy ahogy elvoltál - persze nem voltál te sem tünetmentes! - , folyamatosan erodált 'valami'...aztán nálad is robbant a bomba.

Nagyon szorítok, hogy megleld az 'okot', nyilván egy kiterjedt gyulladást irtó nehéz lehet kordában tartani, mindent muníciót csinál magának, amit megeszel, így már tényleg nem egyszerû 'saját diétát kiagyalni....de próbálkozz tovább ezen a téren, rengeteg tapasztalatod van, ebben bármelyik orvost überelni tudod, hátha összeáll a kép (...)

Nincs jelen

 

#2973 2016-01-11 16:54

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ultra akkor neked most ibs-ed van, vagy ibd-d? Nagyon nem mind1 ám! Az elõbbinél még tudok olyanokról, akik életmódváltással/diétával tünetmentesek, de ott is nagy a szórás, ráadásul semmi sem garantált. Ibd-ben viszont a diéta GARANTÁLTAN hatástalan. Lehet, hogy végig elbeszéltünk egymás mellett? :)
ÓÓÓ Én egyáltalán nem éltem meg drámainak a gyermekkort. Sportoltam fitt és energikus voltam. Anyám aggódott csak és vitt állandóan orvoshoz, hogy "nem eszik a gyerek!!!" Ha nagyítóval vizsgálom magam akkor biztos találok még olyat ami esetleg kapcsolható, csak teljesen felesleges. Érted: A betegség okait senki nem ismeri, min változtat egy gyermekkori asztma, étvágytalanság meg vashiány? Milyen képnek kéne kirajzolódnia?
Tudod, írtam hogy nem agyalok ki saját diétát, csak kerülöm azt, ami ténylegesen gondot okoz. A resztelt máj, krumplis tészta pl kinyír. A tejes/tejfölös dolgok módjával mennek, a tejszínes már egyáltalán. A szénsavas semmilyen formában. A kolbász pl nyersen igen, sülve nem. A zöldsgek, gyümölcsök csak párolva, nyersen azok sem mennek... Szóval van egy lista a problémás ételekrõl, a többit gond nélkül fogyasztom. Persze attól is függ, hogy éppen milyen állapotban van a hasam. Ezért minden kaját min 2x ki kell próbálni! Lehet, hogy éppen rossz idõszak van és azért nem megy valami!

Szerkesztette: QpaK (2016-01-11 16:56)

Nincs jelen

 

#2974 2016-01-11 17:57

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Hát ja...nálam IBS + gennyes, véres széklet a diéta elején...kb. egy éve már csak gennyes...de szerencsére tényleg minden tünetem javulóban. Az elején még mentek a görcsoldók, aztán fokozatosan leépítettem õket, fõleg amikor már tudtam aludni pár órát.
Enyhültek a görcsök, javult a fizikai és mentális állapotom, az emésztésem is lényegesen jobb (persze hol van ez még a tökéletestõl?)...mondjuk még mindig hamar elfáradok, de helyenként már látom fényt az alagút végén.
Ami még mindig nagyon makacs melléktünet, az arcüreg gyulladás, ez valójában egy allergiás kísérõtünet lehet...gyanítom a háttérben azért fennállhat áteresztõ bélszindróma is. Ez is nehezen takarodik el az életembõl.

Nagyon lassan javul minden, de tudom sokkal rosszabb is lehetne a helyzet, ez a fórum is tele van rémtörténetekkel. Ezek talán most elkerülnek. Ami némileg aggaszt, hogy van pár cisztám szerte szét, mondjuk megnyugtató lenne ha idõvel ezek is felszívódnának. Mondjuk ez  legalább nem fájdalmas : )

Igen, lehet, hogy a kialakult diétával szerencsém van, megmondom õszintén én már akkor sem fogok gabonafélét enni, ha géppisztolyt tesznek a fejemhez, annak ellenére, hogy nincs a kezemben bizonyíték, hogy gluténra, v. lektinre allergiás lennék. Úgy vagyok vele, hogy tuti ártanak az egészséges embernek is, a betegnek meg pláne. Bár én is biztos eszem még olyan zöldséget amit nem kellene, vannak idõszakok amikor majdnem felrobban a hasam...a kimerültségtõl meg sokszor állva el tudnék aludni.

Szóval még a javulással együtt sem könnyû, úgyhogy tényleg együtt érzek mindenkivel aki hasonló katyvaszba került (...)

Nincs jelen

 

#2975 2016-01-17 23:34

Ladybird81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Eléggé elkeseredve írok nektek segítség után kutatva mert már nagyon aggaszt a helyzetem. Teljesen új vagyok itt és bocs ha íratlan szabályok ellen vétenék. Tehát a problémám a következõ lenne Tavaly júliusban diagnosztizálták a colitis proctitist nálam. Az orvos azt állapította meg hogy az végbél utolsó 8 cm-e ami érintett. A tünetek azóta is folyamatosan tartanak és egyre rosszabb és rosszabb a helyzet. Kezdetben nem volt annyira drasztikus a helyzet. Lágy széklet kis mennyiségû véres nyákkal. A kolonoszkópia után Xalazin 500 mg végbélkúpot kaptam az segített is de szeptemberben újrakezdõdött az egész. Véres nyákos széklet, hasmenés nem volt jellemzõ. Inkább lágyabb széklet naponta 1-2x. Pentasa kúpot (este) kaptam rá (amit a mai napig használok) kortizon (pednisolon 20mg)kúppal kiegészítve amit a reggeli órákban kellett használnom.  December végétõl viszont egyre gyakrabban elõfordul hogy csak vér vagy véres nyák ürül de széklet nem, naponta többször. Kaptam habot ami kb 2 napig segített. Fõleg a délutáni-esti órák a legrosszabbak. Pár napja antibiotikumot is szedtek mert baktériumot találtak a székletemben, Fragyl 400mg 3x1 tabletta. Most tartok a 6. napnál. Még 4 van hátra. A kortizon kúpot abba kellett hagyni mikor elkezdtem az antibiotikum kúrát.  A vérzés ugyan úgy megvan. Tabletta formájában csak a baktériumra kaptam gyógyszert. A colitisre pedig csak helyi kezelésként kúpot. Nem tudom hogy van-e köze a vérzéshez hogy 3 belsõ aranyérmes csomót is találtak. Ezt a proktológus állapította meg még júliusban, mert elõszõr õt kerestem meg a problémámmal és õ küldött tovább a gasztroenterológushoz. Svédországból írok nektek és remélem a gyógyszerek nevei mondanak nektek valamit. Próbáltam minden kulcsfontosságú tünetet/gyógyszert/”élményt” leírni de persze lehet van egy két dolog ami nem egyértelmû. Szeretnék segítséget kérni igazából mindennel kapcsolatban. Akár privátban facebookon, emailen. Szívesen cserélnék tapasztalatot bár részemrõl sajnos nem sok segítséget tudok nyújtani hiszen az elején vagyok ennek az egésznek. Leginkább a vérzés aggaszt és hogy nem nagyon akar csillapodni. Köszönöm mindenkinek aki idõt szánna rám. Email címem: ladybirdie81@gmail.com

Nincs jelen

 

#2976 2016-01-18 08:55

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia Lady!

Hamarosan írok mailt, most csak röviden: azonnali szigorú étrendváltást javaslok, mert nekem is, és még nagyon sok embernek ez segít a gyógyulásban. A tüneti kezelésekkel - mint tapasztalod - nem gondolom, hogy túl nagy eredményeket lehetne elérni. Én csak görcsoldókat szedtem az elején, egy 1,5 éve már ezt is leépítettem.

A crohn-colits betegek számára 60 évvel ezelõtt fejlesztették ki az SCD diétát, ennek modernebb változata a GAPS étrend (eredetileg autistáknak szánta a kutató, de a felhasználási kör már kiterjedt).
Ezeknél szigorúbb, és ezért szerintem hatékonyabb a paleolit étrend, én ezt csinálnom két éve, és óriásit javultam (IBS, baloldali colitis a problémám.)

Van megoldás! Majd írok.

Ultra

Nincs jelen

 

#2977 2016-01-18 10:51

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Az scd diéta (illetve a csökkentett szénhidrát/rosttartalmú étkezés) legfeljebb a tünetek elviselésében/csökkentésében lehet jótékony, - kevésbé puffasztó, kevesebb székletet produkáló étkezés = kevesebb rohanás a wc-re, kevesebb görcs - de sajnos ennek nincs hatása a fellángolás meglétére vagy elmúlására.

Ha a vér+nyák nem csökken, az antibiotikum kúra után sem (tehát nem múlik a fellángolás) akkor az orvos váltani fog hatékonyabb terápiára (vannak itt is fokozatok, te egyelõre szinte a legenyhébb megoldást kapod gyógyszerezés terén).
A vérzés többnyire többnek tûnik mint amennyi valójában, mert keveredik a széklettel illetve a vízzel. Leginkább a vérképet kell figyelni, a fogyást, illetve hogy van-e hõemelkedés, nagy fájdalom (ha ezek nem jók, akkor sürgõsen felkeresni az orvost).

Egyébként hasmenés naponta hányszor van? (ebbõl is meg lehet tippelni hogy mekkora a fellángolás, mekkora a vérzés, mivel ha nagy, akkor az 15 percenként wc-t jelent, ha nem akkor napi 5-10 és az még egész elviselhetõ).

Nincs jelen

 

#2978 2016-01-18 20:19

Ladybird81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Kedves Rigor!

Köszönöm a hozzászólásodat. Végre megtudtam hogy a baktérium amit találtak Clostridium difficile! Mond ez neked valamit? Persze rákerestem mi is ez. Azt írták hogy ez megtalálható eredetileg is a szervezetben csak ha felborúl a bélflóra egyensúlya akkor elszaporodik és bajt okoz, súlyosat is. Erre kaptam az antibiotikumot. Azt mondták ez is okozhatja a "sok" vérzés. Egyébként ez a mennyiség dec 30 óta tart. Addig nem volt számomra soknak nevezhetõ. Naponta kb 4-5x járok wcre kb 1 hónapja. Azelõtt 1-2×.Nem mondanám hogy minden egyes alkalommal menne a hasam. Inkább lágynak mondanám mint hasmenésnek. Ma például egész normál állagú volt de persze vérzés kíséretében. Fogyni fogytam. 174 cm vagyok és most 58 kg. 63 voltam mikor elkezdõdtek a gondok. Bár az a típus vagyok aki nem eszik ha aggasztja valami vagy stresszel. Viszont nagy fájdalmaim nincsenek, görcsök se. Néha kicsit fáj a végbél egy része de nem mindig. Általában ha fáj akkor véres nyák is jön kb 2 óránként szelek kíséretében. 😕

Nincs jelen

 

#2979 2016-01-19 01:09

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ez colitisben fellángolásnak nagyon barátságosnak mondható, reméljük nem is lesz súlyosabb, de ha mégis, még sok fokozat/új gyógyszer van :P Ennél a testsúly aránynál/aktivitásnál érdemes tömeget növelni - persze értékes izomtömeget és nem zsírt, hogy a szerveztet felkészüljön az esetleges rosszabbodásra (legyen minõségi tartalék - és az izom) - ha meg nem lesz, akkor meg csak úgy natúr tiszta haszon a sportos jó forma :P . A 174cm-hez az 58kg kevés.

Nincs jelen

 

#2980 2016-01-19 22:22

Ladybird81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Igen. Az elõzõ hozzászólásokat olvasva én még örülhetek is hogy "ennyivel" megúsztam eddig. Ami remélem ennél nem is lesz súlyosabb.

Nincs jelen

 

#2981 2016-01-23 20:13

lujzi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Nekem 8 éve kezdõdött a betegség ,amirõl gogalmam sem volt. Kivették a petefészkem mióma végett és mûtét után az elsõ wc-re menetelkor hasmenés és nagyon sok vér távozott belõlem. A doki szerint a nagyon alacsony vas miatt volt. Fél évig szedtem a bélflórát meg a vastablettát, a tünetek megszüntek. ( legalábbis én úgy gondoltam) Voltak apróbb jelek ,de akkor még nem is hallottam errõl a betegségrõl.Másfél évvel ezlõtt teljes erõbedobással kezdõdött a hasmenés ,vér nyák. 2hónap szünet és utána már annyira sokszor belobbant ,hogy felkerestem egy gasztoenteorológust  aki Colitis ulcerósát állapított meg. Kaptam rá Salofalk  kúpot és Budenofalk végbélhabot. Azóta rendben minden. Azt szeretném kérdezni, hogyha majd ezeket elhagyom....(elhagyhatom? ) akkor megint kezdõdik elõlrõl minden? Még eléggé járatlan vagyok ebben a témában.....

Nincs jelen

 

#2982 2016-01-24 16:54

mandulacska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Nem olvastam végig. Én is colitises vagyok, 2008-ban fedezték fel nálam kb 1 év után. Most 36 éves vagyok. Elõször csak Salazopyrint kaptam, na meg a fellángoláskor Medrolt és káliumot, meg antibiotikumot (Kliont meg még valamit). Gyerekszülés után fellángolt megint, akkor az aktuális doki azt mondta, két gyógyszer kell, így a Salazopyrin mellé Imurant is szedek azóta. Most emiatt aggódok is, mert 10 hetes terhes vagyok, és korábban senki nem mondta nekem , hogy az Imuran káros lehet a babára. Héten megyek majd dokihoz. Remélem, nem lesz semmi gond. Valaki, aki Imurannal volt terhes esetleg tudna mondani?

Gyümölcs, zöldség-valaki fent kérdezte. Én normál idõszakban bármit meg tudok enni. Amikor fellángol, akkor rostszegény teljesen. Déligyümölcsöt (ld. mandarin, narancs ) ki ne próbáljátok, amikor lángol. Én egyszer tudatlanságból kipróbáltam, hát az az este borzalmas volt. A gombával kell még vigyázni, az nagyon nehezen emészthetõ.

Nincs jelen

 

#2983 2016-01-24 20:58

erdosb
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok,
inaktív idõszakban ti kaptok CU-ra valami szert szájon át ? Én pentasa granulátumot kell szedjek, de nem tudom kell-e mérgezzem magam gyógyszerrel ilyenkor is

Nincs jelen

 

#2984 2016-01-25 11:23

ilaris
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Nocsak!!!!4
  Eltüntek a hozászólásaim!!!!
Nem is voltak annyira fontosak......

Nincs jelen

 

#2985 2016-01-25 21:42

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

ilaris írta:

Nocsak!!!!4
  Eltüntek a hozászólásaim!!!!
Nem is voltak annyira fontosak......

Senki nem bántotta a hozzászólásaidat....amennyiben ezekre még emlékxel, tedd közzé.

Nincs jelen

 

#2986 2016-01-31 12:25

gliba
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!
Van egy kis gondom, már negyedik hete lázasodok be, hetente egy-két nap megy fel 38,6 fölé, amúgy változó értékû hõemelkedés, de csak napközben, kora reggel és este nincs lázam, 11 körül kezd el felmenni, ezt csak azért írom le, mert nem értem miért mindig ekkor. Az elsõ három hétben csak kedd, szerda, csütörtök, biztos véletlen, de ezt sem értem. Az elsõ héten, pár nap alatt lezajlott, nem foglalkoztunk vele, utána kórházban voltam, tüki, akkor ugye meg lett bolygatva a dolog, akkor azért, meg hozzá jött egy véna gyulladás a branül helyén (már jobb, de nem tudom elmúlik-e valaha, de olyan fájdalmas görcsök jönnek bele néha, fõleg éjszaka… valakinek esetleg erre ötlete mivel múlna el végleg? Most liotonnal kenem)  A lázhoz társul azért sok széklet meg vér is, görcsök. Hétfõn megkeresem a gastrosom. Szerintetek mennyire kapcsolódhat, ez a betegséghez? Régóta vagyok colitises, de azt kell mondjam nekem láz szerencsére sose volt, meg egy szép hosszú vissza sírom nyugalmi szakasz után vagyok, ami miatt most újra kezdõnek érzem magam ebben a témában. Most medrolon vagyok 16mg meg a szokásos gyógyszereim. Ilyenkor mi lehet a következõ lépés? Antibiotikum, felemelni medrolt, imuran nem vált be, akkor biológiai? Tudom, majd az orvos megmondja, de én már nagyon régóta nem voltam jó orvosnál, most váltottam, õt még nem ismerem annyira, de végtelenül kedves.   
Még egy kérdés, lehet hülyeség, de nem tudom, hogy vastagbélbõl vett szövettanból kedrülhet, hogy crohnom van?

Nincs jelen

 

#2987 2016-02-01 19:16

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Ennyi ideig tartó lázzal mindenképp orvoshoz kell menni. Már el kellett volna menni.

Nincs jelen

 

#2988 2016-02-16 19:02

Raynor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Üdv mindenki ! Nekem egy kiadós antibiotikum kúrával kezdõdött a gyulladás. Ezzel sikerült megsemmisiteni a bélflórámat. ( Nem tenyészett ki )  A  Ciprobaynek a betegtájékoztatójában is benne van hogy okozhat Colitist. A Salazopyrin nálam bevált a betegség tekintetében ,viszont nagyon megdobta a májenzimeket.

Nincs jelen

 

#2989 2016-02-20 22:13

ageplefagy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Üdv, ismét! Lassan már két éve tünetmentes vagyok, de ma észrevettem, hogy véres a székletem. Semmi elõzmény nem elõzte meg. Nagyon meglepõdtem, nem értem, hogy lehet. Most tanácstalan vagyok, mert nemrég voltam a dokinál és a vérképem tök jó volt. Most szerintetek hívjam fel a dokit egy új idõpontért vagy hagyjak még egy kis idõt, hátha többé nem fordul elõ. De azért tünetmentes idõszakban nem kéne véreznie....Gondolom csak valamiért történt ez. És ha azt tanácsoljátok, hogy menjek el, akkor ilyen esetben tükröznek vagy kapok újabb gyógyszert....vagy ilyenkor mit csinál a doki? Nagy-nagyon köszönöm a válaszokat!

Nincs jelen

 

#2990 2016-02-21 08:24

ilaris
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szervusz..
   Ne parázzál nincs nagy gondod.
  Elõfordul hosszú évek után is  egy -egy rövid idõszak amikor enyhén véres a széklet..
  Nem szentírás és biztosan nem a legjobb megoldás , de nekem is volt még 4-5 évvel ezelõttig is ilyen idõszakom.. Akkor tartottam egy "Pro-gastro" kúrát 4-5 napig és elmúlt minden orvosi beavatkozás nélkül.
  Amennyiben megnyugtat menj el a dokidhoz... beszéld meg vele .. 
Szerintem nem igényel külön tükrözést..

Nincs jelen

 

#2991 2016-02-21 09:42

ageplefagy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Köszi a megnyugtatást, Ilaris. Ma voltam wc-n és normál volt minden, csak az elején láttam vért. Arra is gondoltam, hogy lehet, hogy aranyér??? Nem igazán szeretném az egész tortúrát újra élni. Most várok egy kicsit és meglátom. Gondolom, ha beüt a krakk, lesz hasmenés is. Remélem, hogy nem következik be.  Még egyszer köszi :)

Nincs jelen

 

#2992 2016-02-22 20:16

Tamas.CU
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!

Újnak számítok itt,  több okból érkeztem közétek a fórumra. Kérlek engedjétek meg, hogy tömören elmeséljem történetem, mielõtt tovább böngésznék a hasznos hozzászólások százai/ezrei között, illetve kérdezõsködni kezdenék... :) :D

Engem 20 évesen, 2013 májusában diagnosztizáltak (nem specifikus) Colitis Ulcerosa-val. Elõtte nem sokkal, április végén még bokszmeccsem volt 67 kilós "versenysúllyal". Ez a testsúly egy kb 182 centis fiúnak édes kevés, de a férfi felmenõk genetikáját, illetve gyors anyagcserét örökölve gyermekkoromtól kezdve gizda voltam. Errõl a súlyról sikerült lemennem pár nap/hét leforgása alatt 59-60 kg környékére a létezõ összes tünettel a zsebemben - láz, fejfájás, hányinger, elgyengülés, hasmenés, hihetetlen módon szúró hasi fájdalmak, gennyes&véres széklet, amibõl a végére szimplán vér maradt. Angliai sürgõsségin nem voltak hajlandóak komolyan venni, jókedvûen haza küldtek diétázni + paracetamolt enni.  A vérzésem és erõs fájdalmak miatti kétségbeesés miatt Magyarországra repültem, ahol kolonoszkópia&biopszia (tükrözés&szövettan) duóval pontot tettek az ügy végére, életfogytig tartó betegséget állapítottak meg. Éljen, egy fõvel bõvült a klub!
Egy hónap pihenés/lábadozás után visszajöttem a ködös Albionba, ahol újra munkába álltam, illetve hozzáfogtam életem egy új szakaszához. Heti 3-4 bokszedzésbõl lett 0. Tejes, fûszeres ételeket elfelejtettem. Hétvégi, rendszertelen alkoholizálásról könnyen lemondtam. Folyamatosan szedtem 500 mg-os Salazopyrin tablettáim két Varga gyógygomba étrend kiegészítõvel megspékelve (Flavogenin pro + Gasthonax z). Szemmel láthatóan elkezdtem magamhoz térni, tartván a szigorú diétát, kerülvén a komoly fizikai megerõltetéseket.
Még ugyanebben az évben, 2013 decemberében elvégeztek egy friss tükrözést szövettannal, immáron Angliában. IBD betegnek diagnosztizáltak itt is, újat nem mondtak, de felajánlották a szteroidos gyógykúrát, amit anno visszautasítottam (nem láttam értelmét, hiszen addigra a tünetmentesség elõ csarnokában jártam).

Nagyon jól haladtak a dolgaim, 2014-2015 évét tünetmentes szakasznak könyvelhetem el. Egyre több mindent ehettem, csinálhattam, sõt edzeni is újra nekiálltam. A Salazopyrin napi dózisa csökkent(2x1). és a Gasthonax z gyógygombából is csak napi egyet vettem be. Sajnos az aktív, hobbiszintû, heti rendszerességû ökölvívást nem tudtam visszahozni a mindennapjaimba, helyette maradt a kevésbé aktív, szintúgy hobbiszintû, ám rendszertelen saját testsúlyos + kondis testmozgás. Komoly panaszaim nem voltak, mint például nyálkás&véres széklet, maximum hasmenés néha napján.

Az utóbbi fél évben szállhatott el velem a ló, ami betegségem fellángolását is okozhatta. Itt most feltételes módban fogok írni, mert se a doktorok, se jómagam nem tudom eldönteni, hogy mi volt colitis-em kiújulásnak az oka.
Nyári hazalátogatásom során alkoholmentes sörök társaságában élveztem a szabit (ez a nagyobb mennyiségû szénsav miatt lehetett probléma?!nem tudom...). Sokkal több édességet ettem (gondolok itt mindenféle tejcsokira, süteményre), újból fûszeres ételeket fogyasztottam (itt pedig kebap félékrõl, hamburgerekrõl, szószosabb, zsírosabb földi jókról beszélhetünk). Egy-másfél hónapig újra eljártam a helyi klubba bokszolni, ezen idõszak elõtt és közben meg hétvégente súlyt emelni, párszor úszni. Ergo felgyorsult tempóban haladtam azzal az árral, amivel egy krónikus bélbetegnek nem szabadna. Tudatosság helyett az elmúlt évek kimaradt élvezeteinek pótlására fektettem a hangsúlyt. Beismerem, ez hiba volt, könnyedén okozhat a helytelen életmód akár rövid, akár hosszútávú rosszabbodást.
Visszatérve a fellángoláshoz, az elmúlt hetekben engem is elkapott az a megfázás, ami végigment a baráti körömön + munkahelyi kollégákon. Nem éreztem magam valami jól, neocitrannal, több C-vitaminnal igyekeztem helyre tenni magam, ami sikerült is, míg 2 hete, február 11-én, csütörtökön lázassá nem váltam egy 10/10-es szúró fejfájdalom kíséretében. Ezekhez társult a gyenge végtag, hõemelkedés, és hasmenés szeretetcsomag, ami mindaddig nem nyugtalanított, míg nem érkezett meg a kontrollálhatatlan WC-re sprintelés nyálkás&véres híg széklettel egészen a tiszta vérzésig eljutva.
Február 13-án, szombaton kora reggel már a kórházban voltam, ahol vért vettek, hasi/mellkasi röntgent készítettek, infúzióra kötöttek, bent tartottak, székletmintát vettek + IBD specialisták ajánlására szteroid injekcióztak.
A székletminták gyulladást tekintve negatív eredménnyel érkeztek vissza, így nem tartották szükségesnek egy újabb kirándulást az endoszkópián - Ámen!
Hazaengedtek, 2 új gyógyszerrel ellátva, amiket addig kell szednem, míg el nem fogynak.
01 - Prednisolone 5mg - "A tabletta hatóanyaga a prednizolon, ami a szteroidoknak (vagy kortikoszteroidoknak) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik."
02 - Sulazine EC 500 mg - "It is used to reduce inflammation in inflammatory bowel diseases and rheumatoid arthritis."
Mivel három a magyar igazság, én még vettem egy Platinum Biotix nevezetû probiotikumot, hogy helyre tegyem a bélflórám a kórházban kapott antibiotikumok után. Ezen a honlapon meghirdetett Protexin Natural Care készítmény volt a terv, de sajnos várni kellett volna a kézbesítéssel, így a boltban kapható mellett döntöttem.

Most pedig itt állok, akarom mondani ülök 23 éves fejjel a gép elõtt úgy, hogy az eddigi tünetmentességbõl fakadó magabiztosságom immáron a múlté.
Úgy érzem itt az idõ, hogy SOKKAL komolyabban vegyem ezt a kórt, ami még az orvostudomány számára sem teljesen ismert.

Rengeteg hasznos hozzászólást olvastam már Tõletek, igyekszek minél több hasznos információt összegyûjteni, és a hétköznapjaimban alkalmazni.  A világ nem áll meg, kétségbe esni én sem fogok, de bátran fogok innentõl kezdve ide írni, illetve kérdezni, ha nem vagyok/leszek valamiben biztos...

Elsõ kérdésem a hasonló cipõbán járó társaimhoz:
Mennyire bíztok meg az orvosaitok szakvéleményében, és mennyire követitek mások (jó) példáját?

Én ismét arra fogok törekedni, hogy a tudatosság&mértékletesség legyen az a jelszó, amihez nem kell emlékeztetõt használnom! :)

Nincs jelen

 

#2993 2016-02-22 21:51

Peanuts
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Sziasztok!

Szeretném veletek az én tapasztalataimat is megosztani. (Sajnos nincs magyar billentyüzetem)
Nàlam 10 évvel ezelött diagnosztizàltàk a colitis ulcerosat. Eddig négyszer jött ki a CU. Jelenleg 4 honapja vagyok tünetmentes. 2015-ben kétszer volt sulyos gyulladàsom, mindkétszer kb. 2 honap utàn làbaltam ki.
Én Svàjcban élek és itt két helyen voltam specialistànàl. A gyulladàs idején antibiotikumot és szteroidot kaptam (Prednisone). Sajnos mindkettönél rendesen szenvedtem a mellékhatàsok miatt. Az antibiotikum tönkretette a bélfloràmat, nögyogyàszati problémàk jöttek ki. A szteroid miatt folyamatosa izzadtam éjszaka, az arcom felduzzadt, kihullott a hajam, fàjtak a végtagjaim, meghiztam, trombozisom is volt). De lényegében mindkettö segitett, hogy minél hamarabb kilàbaljak a betegségböl. Enni nem sokat tudtam, de ami mindig jott tett nekem az a laktozmentes tej +zabpehely felforralva. Sok teàt ittam (köménymag+édeskömény) és szedtem a c-vitamint, cinket, kurkumat. Bàr még van 2-3 kg felesleg rajtam, a többi mellékhatàs mind eltünt. Az orvos mindig mondta, hogy a legfontosabb a vérzést/gyulladàst minél hamarabb megszüntetni. Nàlam sajnos csak a fent emlitett gyogyszerek segitettek. Sem a Pentasa granulàtum, sem a Salofalk beöntés vagy a Budenofalk hab sem segitettek. Ahhoz, hogy a CU ne jöjjön ki ismét most Remicade infuziot kapok 2 honaponta.

Szerencsére most nagyon jol érzem magam. Észrevettem hogy a CU akkor jön ki nàlam, ha tulhajtom magam, sokat dolgozom, sokat aggodom. Ilyenkor ugy érzem mintha valami megfàzàs lenne kialakuloban. Ugy gondolom, hogy a heteken àt tarto stressz miatt az immunrendszerem nagyon gyengül és ilyenkor kezdödik a CU nàlam.

Az utolso gyulladàsom ota probàlok tudatosabban élni. A sport mindenképpen immunerösitö és segiti a stresszhormonokat leépiteni. Probàlok vàltozatosan étkezni, de ajànlottàk, hogy a savat képzö ételeket redukàljam. Mindent tudok enni, kivéve tejtermékeket. Miota laktozmentes termékeket eszek nincs hasmenésem. És elkezdtem jogàra jàrni, hogy munka utàn sikerüljön lekapcsolni.

Ezek az én tapasztalataim. :) Tudom mindenkinél màshogy zajlik le egy gyulladàs. Probàltam minél többet a betegségröl olvasni. Sok természetes modszert kiprobàltam és lehet, hogy az is segitett, hogy kilàballjak.  De a gyogyszerek mindenképpen kellettek. Szàmomra nagyon megnyugtato volt, hogy az orvosom meghallgatott és probàlta a legjobb megoldàst megtalàlni nekem. Sajnos volt màr màs tapasztalatom is és örülök, hogy mertem vàltani.

Szép estét mindenkinek!

Nincs jelen

 

#2994 2016-02-22 22:19

Tamas.CU
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

"Szerencsére most nagyon jol érzem magam. Észrevettem hogy a CU akkor jön ki nàlam, ha tulhajtom magam, sokat dolgozom, sokat aggodom. Ilyenkor ugy érzem mintha valami megfàzàs lenne kialakuloban. Ugy gondolom, hogy a heteken àt tarto stressz miatt az immunrendszerem nagyon gyengül és ilyenkor kezdödik a CU nàlam."

Ezzel (sajnos) teljesen egyet kell értsek, akár fizikális, akár mentális, akár vegyes túlterheltség megnehezíti a dolgunkat. Minden ilyen egyenes út a fellángoláshoz, ha nem kap észbe idõben az ember. Nekem legutoljára nem sikerült!

Pár napja szedek tablettás szteroidot (Prednisolone), az általad említett éjszakai izzadás innen eredhet ezek szerint, jó tudni...köszi!

Nincs jelen

 

#2995 2016-02-23 18:54

Peanuts
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Az éjszakai izzadàs nàlam 100% a szteroidtol volt. Nem is tudtam soha normàlisan aludni (mindig felpörgetve éreztem magam). Ami még fontos volt, hogy folyamatosan kalciumot szedjek a szteroid mellé. Az elsö itteni orvosom ezzel nem is foglalkozott... A fogamon elég gyorsan làtni lehetett, ha kalciumhiànyom volt.

Mennyi mg Prednisilonet kell szedned?

Én legutobb kb. 6 héten szedtem reggel és este 25mg sprednisolonet. 6 hét utàn megszünt a vérzés és hasmenés. Utàna hetente 5mg-al szabadott csökkenteni a szteroidot. Szerencsére nem jött ki a gyulladàs megint.

Nincs jelen

 

#2996 2016-03-11 20:45

ageplefagy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Üdv! Ennyi volt a két év szépséges tünetmentesség.Most voltam a dokinál, mivel már két hete vérzik lent valami. Friss vér, tehát valami legalúl rendetlenkedik. MEgvolt életem elsõ fenékujjazása, ami kitapintotta, hogy nincs aranyér. Ennek nem örültem. Tudjátok mi a fura, hogy a vérképem ok. Szedem az immuránt. De szerintetek ha visszajött volna a colitisem, a vérképen azért látszódna a gyulladás...Kinek volt ilyenje? Azért a vastagbélráktól tartok...

Nincs jelen

 

#2997 2016-03-12 06:42

lujzi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Szia! Nekem a vérképem tökéletes volt ,pedig eléggé be volt gyulladva a belem.

Nincs jelen

 

#2998 2016-03-18 14:24

ageplefagy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Béltükirõl jövök. Háát, hiába adtak bódítást, én konkrétan semmit sem éreztem a hatásából :( Ami azt jelentette, hogy kvra fájt. Rettenetesen. Keveset adhatott Buscopan 10mg+Dormicum 3 mg. Ez kevés volt vagy kevés volt? A lényeg, hogy elkaptam valami vírust és emiatt begyulladt a végbéltájékom. Hurrá, még egy hely, ahol begyulladt. Amúgy valahol hegesedést talált. Az jó vagy különösebben semmit sem jelent?

Nincs jelen

 

#2999 2016-03-18 18:16

csumpimalac
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

Jaj, szegényke! Nem tudom, ez a mennyiség mennyi, de én azt hiszem, mintha én a dormicumból jóval többet szoktam volna kapni. de lehet, rosszul emlékszem. javítson ki valaki, ha tévedek, de én úgy tudom, hogy a hegesedésbõl lesz a szûkület. vagy nem? Nem akarok baromságot mondani.

Nincs jelen

 

#3000 2016-03-19 06:58

martika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Colitis ulcerosa érdekelne

csumpi, én is így tudom

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB