#301 2012-03-11 07:11

Enikõ
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Colitis kicsiknél

Szia Alexa Anyú!

Köszi, már meg is vettük. Tegnap már ivott belõle. Ma is adjuk majd Neki, változást még nem vettünk észre, de remélem ma már segít egy kicsit.

Szerintetek mi lehet a következõ lépés? Úgy néz ki a Remicade nem hat úgy ahogy kellene. Viszont a szteroidot nem szeretnénk újra elkezdeni. Orvosilag mit lehet még ilyenkor tenni?

"Kicsit" elkeseredtünk. :(

Enikõ

Nincs jelen

#302 2012-03-12 12:45

Alexa Anyú
Tag

Szia Enikõ!

Hogy vagytok?

Most Én mondom ne csüggedj kell hogy legyen megoldás.

A hétvégén mi is sajnos újra begörcsöltünk és újra hasmenés:((( Ja és ismét kényszer szabi az oviból mert skarlát járvány van. Pont ez hiányzott:(((

Mindenkinek szép napot és élvezzük a napsütést.

Nincs jelen

#303 2012-03-12 20:04

Alexa Anyú
Tag

Szia Enikõ!

Megoldódott a tápszer problémátok?

Mi eddig a Nutricia Nutrinidrink-et ittuk csak az orvos most letiltott róla minket.

Itt tudsz utána nézni: http://amnutrition.hu//index.php?event= … d00694d591

Szép estét!

Nincs jelen

#304 2012-03-16 10:26

andifeher
Tag

Sziasztok!

Nem tudom, hogy ez segítség-e nektek de ha kis esély is van rá, hátha valami kis pluszt adhat: http://vitaminkosar.hu/ibsteszt/

Mindenkinek gyönyörûszép napot és jobbulást!

Nincs jelen

#305 2012-03-23 14:50

furberries
Tag

Szia Alexa Anyu!
Ha minden igaz ma vagytok az MRI-n. Nekünk nem volt ilyen vizsgálatunk, de már az elsõ tükrözés is egyértelmûvé tette, hogy a vastagbéllel van a gond. Majd írj, mit tudtatok meg, és hogy vagytok most?!

Szia Enikõ!
Azóta jobban vagytok? Sikerült elkerülni a szteroidot? Én is mindig ettõl tartok.
Eddig nagy optimizmussal írtam, hogy a biológiai terápia nekünk szuperül bevált, hát most olyan lázas, hurutos vírus kapta el a lányomat,hogy 4-5 napja hasmenése van. Legalábbis reménykedem,hogy csak a hurutos állapot miatt van, nem tudom...  Adom a probiotikumot és reménykedem, hogy kikecmergünk ebbõl, mert csak 3 hét múlva lesz a következõ Remicade.

A Hipp hasmenésre való gyümilevet mi is kipróbáljuk majd!

Mindenkinek nagyon kellemes, tünetmentes hétvégét kívánok!
üdv.
Furberries

Nincs jelen

#306 2012-03-23 19:32

Enikõ
Tag

Szia Furberries!

Remélem Nektek tényleg beválik a Remicade.
Mi abbahagytuk a biológiai kezelést 3 után, mert nem javult tõle az állapota. Múlt hét elején már nagyon durván rosszul volt, lefogyott 14,00 kg-ra, fájt a hasa, véres hasmenés, nem akart enni, csak aludni. Eléggé megijedtünk.
Megint 12 mg Medrolt szed. Azóta egész nap eszik, hízott 1,5 kg-t, elmúlt a hasmenése.
Doktor nénink azt mondta megpróbálunk idõt nyerni a Medrollal, és késõbb majd újra próbálhatjuk a Remicade-t, ha a leány idõsebb lesz.
De eddig mi is csak olyanokkal találkoztunk akiknél mûködött ez a szer. Szerintem Nálatok is használ, ez csak valami vírus lehet tényleg.
A Hipp-es gyümilé nálunk nem használt, de én már ezen sem csodálkozom (nem volt benne szteroid:I).

Én is tünetmentes napokat kívánok:

Enikõ

Szerkesztette: Enikõ (2012-03-23 19:33)

Nincs jelen

#307 2012-03-23 20:27

furberries
Tag

Szia Enikõ,
jaj szegénykém, akkor valóban jól lefogyott, viszont jó hogy ilyen hamar reagál rá és most jó feltankol. :-( :-)
Azért ezt jó hallani, hogy idõvel még hatásos lehet a Remicade, lehet ahogy fejlõdik a szervezete, másképp reagál majd... és legalább nem zárják ki, hogy újra megpróbáljátok.
Kitartást mindannyiotoknak!
üdv.
Furberries

Nincs jelen

#308 2012-03-26 13:53

Alexa Anyú
Tag

Sziasztok!

Meg volt az MRI-k. Szerdán megyünk a dokihoz az eredményért.

Hát ez se ment simán. A kontraszt anyagot az elején kihányta majd kortyonként itattam meg vele így kb. 2 óra kellet, hogy elfogyjon de ez a 2 óra pont elég volt arra hogy beinduljon a hasmenés is.
De a végére minden jóra fordult és altatás nélkül nagyon ügyesen mozdulatlanul végig feküdte.

Sajna mi is bekaptunk egy taknyos vírust, így Õ se igazán evett most nem mértem de mindenki azt mondja, hogy fogyott.

Most jelenleg a Pentasa-t szedi amitõl most nem fáj a hassa de teljesen homok színû a kakija minimális vérrel.
Remélem ez már jó jel.

Ti hogy oldjátok meg az óvodai ebédet?
Nálunk a Junior szállít és pont ma harcoltam ki hogy felejtsék már el a hüvelyeseket, mert a gyerek nem bírja.
Kemény harc volt de miután megkérdeztem tõlük hogy szerintük egy 4éves gyerek miután ilyet kap és felfúvódik mint a lufi meg fetreng a fájdalomtól akkor ne járjon oviba? Erre nagy nehezen bevállalták, "milyen rendesek" kívánom hogy csinálják végig azt amit mi és megtudják hogy nem vagyunk könnyû helyzetbe mi se.

Szerdán megírom az eredményeket.
Addig is kitartást és töltsetek minél több tünetmentes napot a szabadba ezen a szép tavaszon.

Nincs jelen

#309 2012-03-26 16:45

Enikõ
Tag

Szia Alexa Anyú!

Jó, hogy túl vagytok az MRI-n.
A Kitti is eszik Pentasa-t, de mindig van mellette valami más is.
Az oviban szerencsére helyben fõznek, így odafigyelnek a leány igényeire. Nagyon rendesek.
Megyek, mert kint rosszalkodnak az udvaron.

szia!

Nincs jelen

#310 2012-03-26 16:50

furberries
Tag

Szia Alexa Anyu!

Nagyon ügyes a kislányod, hogy mozdulatlanul tûrte végig, pláne ha a megelõzõ kellemetlen 2 órát nézzük. Maga a vizsgálat kb meddig tartott amíg nyugodtan kellett feküdnie?

Nálunk az oviban ki volt írva a menü hétfõn, akkor felírtam hogy melyik nap nem oké a köret (babfõzelék, paradicsomos káposzta,stb) és azokra a napokra vittem párolt rizst vagy fõtt krumplit a hús mellé, amit a dadus nénik megmelegítettek. Ez két évig ment így. Nálunk az volt kissé kellemetlen, hogy az ovivezetõ rossz néven vette, hogy az önkorm-nál utánaérdeklõdtem, hogy mik a lehetõségek, pl.kedvezményre jogosultak vagyunk-e, ebédrendelés crohn diétánál,stb. aztán még én magyarázkodhattam... tiszta röhej!
Most a suliban pedig egyszerûen nem eszi meg amit nem szabad, szerencsére ezeket nagyjából mind ki nem állhatja, csak sajnos így heti többször karcsú az ebéd, de reggelit és uzsit pakolok bõven.

Tegnap volt két normál kaki, de még nagyon taknyos és köhög is, ma pedig újra egy lágy reggel, már tényleg nem tudom valóban a vírus okozza-e...

Mindenkinek szép napot!
üdv.
F.

Nincs jelen

#311 2012-03-27 11:48

Marthuska
Tag

Kedves Alexa Anyú!
Csodálatos önfegyelemmel bír a gyermeked, hogy másodszorra is nekirugaszkodott a kontrasztanyag megivásának. Tapasztalatból tudom, hogy éppen elég megterhelõ ez egy felnõttnek is, nem is inkább a folyadék íze, mint mennyisége miatt. Örülök, hogy a nehezén túl vagytok.

Nincs jelen

#312 2012-03-27 21:45

Alexa Anyú
Tag

Sziasztok!

Furberries!

Kb. 20-25 perc . Nekem végül is szerencsém van az ovival mert nagyon kedvesek a gyógyszert is úgy adják be ahogy  a leányzónak a legjobb. Sõt néha Én érzem magam kellemetlenül a sok kérés miatt. Mi még csak most gyûjtjük a tapasztalatokat, hogy mi az amit nem bír.

Marthuska!

Szerintem az elmúlt idõszak megviselte és ezért inkább közremûködik csak ne fájón neki semmi. Szerencsére nagyon jól lehet vele kommunikálni és alapjába véve egy nyugodt gyerkõc.

Szurkoljatok holnapra.
Nagyon nehéz napunk lesz:(
9-re HP gastro  utána spuri a László Kh.-ba a szokásos havi infúziónkra, majd haza és várni a 48órán belül jelentkezõ mellékhatásokat (hányás,láz,fejfájás)

Szép estét Mindenkinek!

Nincs jelen

#313 2012-03-29 07:50

Oszi777
Tag

szijasztok! Én nemtalálok ki semmijen fedõ vagy álnevet!!  a nevem Oszkár 50éves 20éve Szenvedek kolitis ulcerózában. Amikor hallok ijen kisgyermekekrõl hogy már most ijen betegségük van a szivem szakad meg" át érzem,
hogy mijen fájdalmuk van!!. Nekem 5 gyermekem van,szinte rettegek hogy valamelyiknél elõ bukkan és megbetegszik. Engem már aszteoridok tönkre tetek.De!!! az orvosom aszt mongya Tökéletes avérképem!!,
csak aszt elfelejti hogy rohadok odabentrõl!! szó szerint. Felháborítónak tartom hogy a21 században nemismerik ennek abetegségnek az okát csak találgatnak. Üdvözlök mindenkit és jobbulást mindenkinek".  Oszkár

Nincs jelen

#314 2012-04-09 22:25

Erus
Tag

Üdvözlök mindenkit! Ma találtam rá erre az oldalra, van egy 3 éves pici fiam akinél 2,5 évesen colitist állapítottak meg. Nyolc hónapja kezelik viszont lassan egy éve hogy kezdõdtek a tünetek, majd 4 hónapi ide-oda dobálgatás után derült ki mi a baj addigra olyan vérszegény lett 5x volt transzfúziója pár hét leforgása alatt. Három hete az eredménye kiváló lett viszont most megint véres hasmenésnél tartunk...tudom hogy ez a betegség sajnos jobb és rosszabb  periódusokból áll mégis meglepõdtem hogy megint baj van. Kis drágám nem elesett és levert, olyan erõvel száll szembe ezzel a betegséggel hogy az orvosok is csak csodálkoznak rajt, mikor erõlködik akkor fáj a hasa mivel a széklet ürítés fájdalmas azt olvastam de utána nem látom hogy baja lenne vidám, játszik éli a kis életét. Nem beszél még éppen ezért nekem kell kitalálni a baját ami ugye anyaként nem nehéz, de sajnos abból a szempontból igen hogy nem tudom mit érez és ezáltal az orvosnak sem tudok mindent elmondani csak amit én gyanítok mikor mi fáj neki.
Szeretnék itt olyan emberekkel megismerkedni akik hasonló helyzetben vannak, talán néhány jó tanács el is hangzik majd itt is, szeretném a homeopátiát is megpróbálni meg mindent mert azért egy életen át szenvedni látni a gyerekemet ha egy mód van rá nem szeretném.

Nincs jelen

#315 2012-04-10 06:29

Enikõ
Tag

Szia Erus!

Nem örülök, hogy megint eggyel több beteg gyerek van. Viszont annak igen, hogy ide találtál, így talán nem érzed majd magad olyan egyedül ezzel a problémával.
A fiad milyen gyógyszereket szed? Hova jártok kórházba?
A véres széklet sajnos még az idõjárási frontoktól is függ, legalábbis a lányomnál igen. Õ crohn-colitises, nem tudják biztosan még melyik a kettõ közül. 4 éves múlt, még nem volt kettõ, mikor diagnosztizálták Nála a betegséget. De már 2 hónapos kora óta voltak véres székletei hasmenéssel.
Fiad jár oviba? A lányom igen. Néha szeret, néha nem járni. Attól függ, éppen milyen állapotban van. Õ, ha fellángol a betegsége, akkor rossz kedvû, hisztisebb, nem eszik. Most éppen szeret járni, és eszik is. A kakija talán most kezd helyre jönni hosszú idõ után a szteroidtól. Nála eddig ez az egy gyógyszer,ami hatásos.
Ha esetleg fent vagy a Facebook-on, ott van ennek az oldalnak a párja: crohn-colitis.hu baráti kör.
Ott is jókat lehet beszélgetni.

Enikõ

Nincs jelen

#316 2012-04-11 17:14

Erus
Tag

Szia Enikõ!

Örülök hogy írtál :) Mi ide Bp.-re az I.sz. Gy.kilinikára /Semmelweis/  járunk. Kristi medrol, maltofer, controloc, humana folacid, imuran, kálium osztott por és most salofalk 2gr klizma mert megint hasmenése van vérrel együtt. Oviba nem jár májusban lesz 3 éves de nem szobatiszta még meg az evéssel is nagy gondok vannak nálunk szinte semmit nem akar megenni és olyan kis kajla is , beszélni sem akar bár mintha jobban próbálná úgy vettem észre. Nálatok ezzel a beszédel és a pelussal nem voltak gondok? Milyen gyógyszert szed a kislányod és Ti hova jártok dokihoz? Mi akihez járunk sajnos az a baj vele hogy hiába a legjobb doki viszont a beszélgetés az kb: 1 percre korlátozódik mindig más doki veszi fel amit mondok és ez nagyon nagyon rossz így, telón is elérni hát...katasztrófa. Kristi apja mindig mondja vigyem el máshova is de Én nem tudom, most máshol is kezdjük elölrõl? Van itt a Gy. doki Õ homeopátiával foglalkozik beszéltem vele és valszínû elviszem majd hozzá mert vmit tud segíteni azt monja, meg sokan javasolták már hogy próbálkozzunk azzal is. Én nagyon nehezen tudom elfogadni ezt a betegséget, talán jobban rettegek tõle mint maga Kristi :) Te hogy vagy ezzel? Tegnap meg ma már kapta a klizmát és nem is kakilt ma még és alszik most elég jól, ma azt mondta az orvos hogy ezt a klizmát legalább egy hónapig kapja majd. Mellékhatásként annyira szõrösödik szegénykém a kis háta keze a kis bajusza, kukijánál is ....szteroidok mellékhatása. Megnézem a fészen amit írtál azt az oldalt. További szép napot Nektek!!!   Erika

Nincs jelen

#317 2012-04-12 07:25

Enikõ
Tag

Szia Erus!

Úgy látom ugyanaz a gyerekeink orvosa. Mi igazából Gyõrbe járunk, de a tükrözések és a biológiai terápia miatt kerültünk fel Bp-re Dr. Veres Gáborhoz.
Nálunk az a gond, hogy már nincs több gyógyszer, a Medrolon kívül, ami használ. Az én lányom is szõrösödik, de ahogy néztem a többi gyerek is az oviban. Lehet, hogy nem is a gyógyszertõl van. Viszont sokat izzad, sokat iszik.Szed még Maltofert , Controlocot, Imurant, Káliumot (de ezt nem akarja megenni, utálja az ízét)bármilyen proboitikumot. Most megint kap Entocort klizmát 3 mg-ot.
A beszédével nem volt gond, rengeteget beszél, néha még sok is. A nappali pelusról Õ 2 év 11 hónaposan szokott le. Az éjszakairól 3,5 évesen. Mivel sokszor volt hasmenése reggelre, jobb is volt a pelus.
A homeopátiával mi is próbálkoztunk, de nem voltunk elég kitartóak. Illetve a homeopátiás doktornéni se sok reményt fûzött a leányhoz.
Mi a biorezonanciát is próbáltuk, de akkor még kicsi volt hozzá (2 éves), nem tudott megülni a kezelés alatt. Biorezonanciás állapotfelmérésen kimutatták a betegségét, ezért bíztunk benne. De majd lehet, hogy ha nagyobb lesz még próbálkozunk.
Az a baj, hogy igazából nem tudjuk a gyógyszerek mellékhatása miatt viselkedik furán a lányunk, vagy ez normális?
Hangulatingadozásai vannak, a legegyszerûbb dolgon felhúzza magát és hisztizik. Megkérdezzük mi a baja, válasz: nem tudom, semmi. Nálatok vannak ilyen dolgok?
Fiad hány kiló, hány centi?
A mi 4 éves "nagylányunk" 98 cm és 14-15 kg, attól függõen mennyit eszik ill. mennyi hasmenése van.
Mikor nem evett szteroidot 1,5 hónapig nõtt gyorsan 3 cm-t. Örültünk neki, már így is Õ a legalacsonyabb lassan az oviban.
Kicsit hosszú lett. Szép napot! (bár nálunk szakad az esõ)
Enikõ

Nincs jelen

#318 2012-04-12 15:08

Szabina
Tag

Szia Erus!
Ne légy elkeseredve, a fokozott szõrösödés tényleg a szteroid hülye mellékhatása.
Gondolom, ilyen pici gyereknél állati kellemetlen lehet...Én azt ajánlanám neked, hogy vidd el a kisfiadat egy kozmetikushoz, aki szépen el tudja neki távolítani!
A legnagyobb baj pedig az, hogy ezt az orvosok nem vállalják ám be!Letagadják, azt mondják, nem attól alakult ki.Legalábbis nekem ezt mondta a dokim.
Jobbulást a kis lurkódnak!

Nincs jelen

#319 2012-04-12 16:34

Erus
Tag

Szia:)

Az orvosunk az egy úgy látom Mi is hozzájárunk. Amit írtál teljesen jellemzõ Kristire is a hiszti a dühüngés az annál inkább sem mellé, nagyon nehéz az biztos. Most hogy adom neki a salofalk klizmát 2mg úgy veszem észere javulgat, de még a hasmenés van de nem annyi meg nincs annyi vér sem. Mindig azt enné amit nem lehet ami tejes de azt nem lehet neki és a világért nem érti meg:) / sztem nem is akarja/ 98 cm magas és 16 kg volt de most fogyott sztem 14-15 kg-nál kötünk ki megint. Kristi 1 pillanatig nem marad meg sehol nem hogy megüljön ááá...kizárt. Ezek a gyógyszerek a medrol befolyásolja az idegrendszerüket a viselkedésüket, most tapasztaltam is hogy csökkent az adag úgy lett nyugisabb, nekem a pszichológus is mondta hogy a sok gyógyszer a fájdalom amiket õk átélnek attól a viselkedésük megváltozik, nagyon nagyon sok türelem kell hozzájuk!!! Tudom Én de van már hogy elfogy a türelem, megint vissza álltunk a 12 mg medrolra és észre is veszem hogy hamarabb kapja fel a vizet:) Káliumot milyen formában is kapja? Mert Én csináltattam patikában por formában szörpiben az Én finnyás fiam úgy issza észre sem veszi mi van benne, mert ami nekünk is volt az a kapszulás apró golyó azt egy az egyben ki is kakilta, felesleges adni neki, viszont mondta a Veres doki ha enne napi 1 banánt nem is kéne kálium de az Én gyerekem nem eszi meg azt sem. Hétfõn megyünk vissza kontrollra nagyon bízom benne hogy nem lesz annyira nagyon vérszegény, bár sok vér ment tõle el, de hétfõig még van pár nap. Milyen gyakran szoktatok jönni Pestre vizsgálatra és akkor az ambulanciára mentek vagy a kórházba? Jobbulást a kislányodnak és szép napos idõt hogy jobb kedve legyen Neki is! :)

Nincs jelen

#320 2012-04-12 16:43

Erus
Tag

Szia Szabina!

Tökéletesen igazad van abban amit írtál!
Mivel az Én fiam nem beszél még így nem tudja mondani hogy fáj vagy nem a hasa pl. de látom rajt, ahogy azt is ahogy idegesebb a sok szteroditól mivel vele vagyok egész nap. Én megkérdeztem a dokinkat hogy nem a gyógyszertõl ilyen kezelhetlen? A válasz annyi volt: elõtte is az volt nem???? Következõre aztán azért kedvesebben megkérdezte hogy változott-e a vislkedése a gyógyszer lassú csökkentése mellett, mondtam neki igen változott, nyugodtabb lett.
Kozmetikushoz nem tudom vinni Õ nem ül meg egy pillanatig sem ott ahol fél és nem akarom még ezzel is zaklatni, majd ahogy javulgat úgy hullik a szõre is:) ez most kicsit nevetségesen hangzik de bízom benne hogy így lesz, ha meg nem akkor meg kicsit eszesedik és megoljuk a problémát is. További szép napot!!!

Nincs jelen

#321 2012-04-21 08:51

crohnlány
Tag

sziasztok! én 38 éves vagyok és crohnos. van nekem egy 13 éves fiam. volt már neki egy bélösszecsúszása 9 évesen, többször is volt már hasmenése és úgy, hogy a családtagoknak nem. voltam gyerekgasztron vele emiatt, de azt mondták, anyuka kicsit túllihegi a dolgokat. egy ultrahangot tudtam csináltatni neki akkor, amikor teljesen legyengült és totál ment a hasa és jobb oldalt fájt neki. nem vakbél, mindig ezt mondják meg hogy a vakbél környékén lévõ nyirokcsomó megnagyobbodások a vírusos hasmenés jelei. ez azért érdekes, mert idõnként tényleg hõemelkedéssel, jobb oldali fájdalommal hasmenéssel kivágnak a francba minket.
nekem az a gyanúm, hogy õ is crohnos. pl. tegnap evett kínai kaját, valami csípõset, és most patakzik a hasmenés.
hová fordulhatnék?

Nincs jelen

#322 2012-04-21 09:20

Erus
Tag

Szia!

Hogy hova fordulhatnál???? Jó kérdés az Én gyerekem 3 éves cholitises vagy még sem??? Sajnos az orvos sem tudja mint ahogy kiderül az elszólásaiból meg a nõvérekébõl. Éppen most voltunk transfúzión és ott egy anyuka mondta hogy véres a széklete a lányának de tükrözésnél semmi jele nem mutatkozott egyik fajta bélbetegségnek sem, tehát nem tudják mi a baja....ennyi. Sztem teljes kivizsgálás kéne neki vhol vagy itt Pesten egy kórházban de több tanácsot Én sem tudok adni, még annyit ha ilyen panasza van diéta kell nem csípõs kínai, lehet a kajával van baj. Vagy esetleg a hasnyálmiriggyel nincs baj? Az övszerûen fáj a has vonalában végig de jobb oldalt is, tudom mert volt ilyen baja családtagnak. Jobbulást és szép napot kívánok! :)

Nincs jelen

#323 2012-04-21 17:32

reménység
Tag

Köszi aranyos vagy, hogy írtál, igen, én is gyanakodtam ilyesmire.
a csípõs kínai miatt le is szidtam ám, de hát tudod, kamasz. azért aranyos fiú nagyon !!!
most azt gondoltam, hogy az én gasztros orvosommal fogok egy ultrahangot csináltatni neki.
ha az mutat valamit akkor megyünk tovább.
gyerekellátásba nagyon nem akarnám õt belevinni.

Nincs jelen

#324 2012-04-22 13:14

Erus
Tag

Igazából az orvosnak kéne vizsgálatokra küldeni, de azt nem értem miért írtad hogy a gyermekellátásba nem akarod venni. Hidd el az orvosknak sem könnyû annyi féle betegség van és annyi féle fajta jön elõ most már egy betegségen belül is hogy csak totóznak sajnos ezt kell hogy írjam. Tapasztalat de ha sikerül együtt mûködni az orvossal akkor talán menni fog, vagyis én abban reménykedem. Szép napot!!! Itt jó szelesre sikeredett a napunk :(

Nincs jelen

#325 2012-04-22 22:14

suzy
Tag

Reménység,
alap a vérkép, CRP, süllyedés sok mindent elárul. Ha azok tökéletesek, nem biztos, hogy gyulladás, ha az eredmények rosszak, lehet folytatni a kutakodást.
Üdv.: Suzy

Nincs jelen

#326 2012-04-26 08:56

crohnlány
Tag

A crp mindannyiszor magas volt amennyiszer bevittem õt hasi fájdalmakkal, hasmenéssel. Természetesen a 4-ik alkalommal is azt mondták, hogy vírus. Hiába mondtam,hogy senkinek nincs hasmenése sem a családban, sem az iskolában. Szerintük a crp is ettõl magas, az ultrahangon a megnagyobbodott nyirokcsomók is vírustól nagyok, a bélösszecsúszás is vírus, szóval ezek után hova is vigyem õt be a gyerekellátásba? Hiszen ott voltunk mindannyiszor. ezek a tünetek tökéletesen megfelelnek a gyerekkori crohn gyulladásnak, de mivel nincsen szûkület, tályog, sipoly- fistula is volt már megjegyzem, de arra is azt mondták, hogy az meg bárkinél lehet- ezért szerintük túlaggódom a dolgot.Olyannyira aggódom túl, hogy amikor bélösszecsúszása volt, a mûtõben kötött ki mert az ügyeletes kórházba amikor visszavittük hogy szakaszosan görcsöl és hány, azt mondták, hogy csak az anyuka aggódja túl. fogtam, bevittem egy másik gyerekkórhába, ahol azonnal betolták a mûtõbe. hát ennyi....

Nincs jelen

#327 2012-04-26 08:58

crohnlány
Tag

Sajnos egyszer sem voltak tökéletesek, sem a crp, sem az ultrahang, de mindannyiszor azt mondták, hogy á, nem kell ellenõrizni, a vírusok ilyenek..... :(
megjegyzem, most is volt egy erõs hasmenése kajától és amióta diétáztatom, megint jól van.

Nincs jelen

#328 2012-04-26 11:11

Frozina
Tag

Crohnlány, írtam Neked!

Nincs jelen

#329 2012-04-26 11:58

crohnlány
Tag

Köszi, teljesen egyetértek Veled!

Nincs jelen

#330 2012-04-26 21:02

Alexa Anyú
Tag

Sziasztok!

Tudom, hogy rég jártam erre de mostanában minden összejött.

Az MRI eredményünk szó szerint az IBD-t egy értelmûen nem erõsítette meg, de nem is zárta ki.

Azt mondta a gastrosunk, hogy idõbe elkaptuk így nem alakult ki a súlyos változata magyarul meg lettem dicsérve.
Nekem ez fel se tûnik mert nekem kell figyelni a gyerekre nem másnak.

Sajnos holnap megint menünk kell mert kb 4nap szünettel majd egy hónapja taknyos és sajnos megint véres hasmenése van és nem eszik szinte semmit. Azt mondta a doki, hogy kap valami antibiotikum kombinációt és ha nem használ akkor gyógyszer cserre. :(

Ti hogy vagytok remélem nem viseli meg a gyerekeket ez az idõ.
Végre jön a jó idõ remélem mindenkit feldob egy kicsit és így mindenki könnyebben viseli a nehezebb napokat.

Mindenkinek szép és vidám hétvégét!!!!

Nincs jelen

#331 2012-04-26 21:12

Alexa Anyú
Tag

Kedves Crohnlány!

Én azért nem zárnék ki semmi eshetõséget biztos van megoldás. Mi a Heimpál-ba járunk ott is van jó doki rossz doki is. Nekünk jó dokink van nagyon alapos és nem 2 perc jut egy betegre és az se hátrány, ha valamiért nem tudom elérni még aznap visszahív. Ha esetleg más probléma is felmerül ami nem a gastrora tartozik akkor azonnal telefonálgat hogy soron kívül fogadjanak. Mi kb. 11éve járunk hozzá a nagylányommal és még sose csalódtam benne.
Ha érdekkel a neve és a száma írj nyugodtan.

Fel a fejjel!!!

Nincs jelen

#332 2012-04-27 08:37

crohnlány
Tag

szia, megírod privibe a nevét? mi is ott voltunk már többször is...:( sztem másnál...

Nincs jelen

#333 2012-04-27 08:48

Alexa Anyú
Tag

Crohnlány!

Küldtem privibe!

Nincs jelen

#334 2012-04-27 17:48

reménység
Tag

Kitartás!!!!!!!!!!!

Nincs jelen

#335 2012-05-03 20:19

andreas31
Tag

Bocs a moderátoroktól,de ezt 2 helyre is betettem,nem hülyeségbõl,kétségbeesés okán.Egyszóval elnézést a halmozásért!!!!

Sziasztok!!!Magam colitis-crohn-os vagyok,valamelyik,még nem tuti.2 éves a kislányom,gyakran szorulása van és 1-2 hete egy csomócska féleség van a gátján.Eddig nem volt érzékeny,de ma fürdés után elhúzta magát,mikor a nejem megnyomta egy kicsit....amgy nem "panaszkodik" :-))) Ugye nem az,amire gondolok???!!!Tud valaki errõl,valami ötlete jó lenne.Lehet,hogy nála már most kezdõdik?????Elõre köszönöm a segítséget!!!!!

Nincs jelen

#336 2012-05-03 20:49

suzy
Tag

Andreas 31,
ne találgassatok, vigyétek el az orvoshoz a picit, mutassátok meg azt a csomócska féleséget!
Suzy

Nincs jelen

#337 2012-05-03 21:23

andreas31
Tag

De melyik dokihoz????Gasztrós???Mert a házidoki nem tudja mi ez.......vagy sebészhez????

Nincs jelen

#338 2012-05-03 22:06

furberries
Tag

Sziasztok!
Pár hétig nem jártam itt, sajnálom hogy újabb gyerekek kerülnek "sorra".

Szia Erus! Olvasom soraid a kisfiadról, mi is u.oda járunk csak másik orvoshoz. Jelenleg a biológia terápiánál tartunk, de mellette megy az Imuran is. A remicade elõtt nálunk is vissza-visszatért a szteroid és hát nagyon hisztis, ingerlékeny volt õ is, és a szõrösödés… a homlokán, hátán fõleg.  Úgy sajnáltam és mivel a lányom tavaly nyáron 6 évesen szedte a Medrolt utoljára, ennyi idõsen már észrevette magán. :-(  A mi nyavalyás colitisünk 3,5 évesen jött elõ és egy hónapos semmittevés után egy erõs Medrol kúrával indítottak. Akkor még másik kórházba jártunk és nagyon lassan kaptunk lehetõséget a vizsgálatokra. Hidd el a Sote I. ebbõl a szempontból (is) sokkal jobb mint a többi!   A Salofalk klizma használt a kisfiadnak? Nálunk el nem múlt a véres széklet amíg kapta 6-8 hétig, de nem is erõsödött, és akkor végül ismét jött a szteroid, ami rendbetette. Gyors jobbulást kívánok!!!

Alexa Anyu! Olvasom fent hogy megvan az MRI eredmény és hogy megint véres hasmenés volt, azóta jobban vagytok? Végül is mi volt a „valami antibiotikum” amit az orvos beígért? Hatott vagy kellett a gyógyszercsere? Az Imurant már szedi a gyermeked? Nálunk is gond, hogy örökké náthás és kicsit köhög, állítólag ettõl a hurutos állapottól is elõjöhet a gyulladás. Ti szedtek valamilyen multivitamin -ásványianyag készítményt?

Szia Enikõ! Olvasom, hogy ti most a Medrollal nagyjából jól vagytok és oviba jár és eszik is a leánykád :-)! Nálunk nagyon rezgett a léc mikor legutóbb írtam, de aztán valahogy kihúztuk a következõ infúzióig – már nap 5 kakija volt addigra,véres  – és úgy tûnik rendbe tette, de mondjuk még 5 hét van a következõ kezelésig, ami még jó hosszú.

Nálatok a gyerek nem sóvárog az eper miatt? Mivel magos gyümi, én csak nagyon keveset adok, fõleg ha gond van a kaival, és mindjárt jön a többi gyümölcs is ami magos, vagy meghajt. Ti mennyit adtok ezekbõl a gyerekeknek?

Mindenkinek nagyon szép napokat és Anyák Napját!! :-)
Furberries

Nincs jelen

#339 2012-05-03 22:09

furberries
Tag

Szia Andreas!
Szerintem gasztro dokihoz és õ úgyis elküldi sebészhez, ha jónak látja! Nálunk a kezdetekkor pont így volt.
üdv.
Furberries

Nincs jelen

#340 2012-05-03 23:18

andreas31
Tag

furberries!Köszi a tanácsot,ezt tesszük.Ha megkérdezhetem,mit takar a "pont így"????És azt is megkérdezném,hogy mi lett azóta?

Nincs jelen

#341 2012-05-04 08:29

Alexa Anyú
Tag

Szia Furberries!

Azt az elõzõbe írtam, hogy pénteken gastrora mentünk. Volt vérvétel, és UH egyik se túl jó. és 2hét alatt - 1kg. Már az UH-n is egyértelmûen látszik a gyulladás a vékonybélen, mindez társul tágulattal és szûkülettel. A vérképébe meg minden rossz volt ami kb 3 hete még jó volt, a sérum amiláz szintje az ami aggasztja a dokit így jövõhéten megint vérvétel és ha még mindig emelkedik akkor gyógyszer csere. Most még kliont is kapott a pentasa mellé, szidom is a gyógyszergyártokát egy rémálom mire beadom neki mert olyan keserû.

Ja és semmien tejterméket nem kaphat, pedig imádja a fagyit. Õ eszik epret és semmi baja nincs tõle.(eddig)

Szép és tünetmentes napokat Mindenkinek!!!

Nincs jelen

#342 2012-05-04 16:54

Enikõ
Tag

Sziasztok!
Szerintetek gyerek eheti a Protexin IBS Floreát? Megpróbálnánk a lányunknál (4 éves múlt, crohn-colitises), de természetesen csak  a felnõtteknek való adagolás van rajta.
Kezd leállni a Medrolról és mielõtt még visszatérne a vér, próbálkoznánk hátha beválik.

Az epret nem tudjuk elkerülni, mert nagyon szereti. Ha hasmenése van akkor csak kóstolhatja, ha nem, akkor eheti.
Igazából nem vettem észre, hogy az epertõl rosszabbul lett volna. Inkább a cseresznye, szilva és a szõlõ ami hasmenést okoz nála.

Az én lányom is egyfolytában köhög. Már félve viszem oviba, mit szólnak az óvónénik. De ennyi erõvel non-stop itthon lehetne velem. Ti mennyi Imurant szedtek? Õ a 15,5-16 kg-jára eszik 32,5 mg-ot. Azon is gondolkodtunk már hátha kevés, mert már másfél éve ennyit szed, de közben a súlya azért nõtt egy kicsit.

Köszi a választ!

Nincs jelen

#343 2012-05-04 19:32

reménység
Tag

csak az eperrel azért vigyázzatok, mert rengeteg pici magva van, ami a gyulladt belekbe szinte beleékelõdik, mint a szilánk, beleáll és azt mondják, nem tud onnan kipucolódni, még nagyobb gyulladást okozhat.

Nincs jelen

#344 2012-05-04 21:18

furberries
Tag

Szia Andreas!
A lányom véres hasmenõs kálváriája 3 és fél évesen kezdõdött kétszeri torokgyulladás miatti antibiotikum szedést követõen, amikor is hetekig vérzett és nemigazán történt semmi, pedig néhány naponta mentünk az ügyeletre. Probiotikum, diéta, és hasonló jó tanácsok hangzottak el. Aztán amikor már 100 körül volt a hgb értéke, bent fogtak a kórházban, akkor belgyógyász / gasztro doki vizsgálta meg és átküldött a sebészetre is. Megnézték hogy nincs-e végbél tájékán polip, aranyér,stb. - de nem volt. Csupán erre gondoltam a "pont így volt" dologgal.
És ami utána jött: Tovább aggódtunk immár kórházi környezetben, ugyanis éppen Karácsony és Új év közötti szünet volt, ami a scintigráfia, colonoscopia és egyéb komoly vizsgálatokra való várakozást jelentett. Bõ egy hét után megtörtént a tükrözés, de elõtte már transzfúzióra szorult a kislányom mert ha jól emlékszem már csak 88 volt a hemoglobinja. A tükrözésnél egyértelmûen teljes hosszában gyulladt, vérzõ vastagbelet láttak. Azonnal szteroid vénásan, majd gyógyszeresen.
De a kislányodnál semmi "klasszikus" IBD tünet nincs szerencsére, ha jól emlékszem soraidra! Reméljük, hogy gyorsan túl estek a vizsgálaton!
Megkérdezhetem, Te hogy vagy? Mennyi ideig tart egy-egy tünetmentes idõszak?

Nincs jelen

#345 2012-05-04 21:31

furberries
Tag

Szia Alexa Anyu!

Szegénykém, a két hetes 1 kg fogyás nem jó hír a többi mellett. Azért étvágya van még valamelyest vagy inkább csak minden kijön?
Savanyított tejtermékektõl is tiltva vagytok? A joghurt,sajt,túrót nekünk a kórházban a crohn-os diétánál is szabad volt enni, a sajtokat light verzióban.
A fagyi nálunk is állandó kedvenc pici kora óta, de mivel a joghurtot ehettük, így abból csináltam itthon fagyit.

Az eperrel kapcsolatban én is amiatt félek, amit Reménység ír, a kis apró magok tesznek rosszat. Próbálok óriási epret venni és azt meghámozni, hát nem sok marad belõle, de azt összenyomkodva porcukorral kevertem a natúr joghurthoz, hozzá apróra reszelt édes almát és nagyon finom fagyi lesz így belõle. A cukiban veszek tölcsért, abba teszem, így külsõre is fagyi feelingje van :-)))  de a banános-almás fagyi is jó, és néha egy kis keserû csokit reszelek bele. Bocs hogy elkalandoztam. :-)
Biztosan a klion is egy borzalom, nameg a medrol. :-( Én elõször porrá kellett hogy zúzzam még egész az elején a gyógyszereket, amig nem tudott bevenni egészben, így még sokkal rosszabb volt, aztán hamar átálltunk a rendes gyógyszer bevételre.
Mielõbbi jobbulást kívánok !!!

Nincs jelen

#346 2012-05-04 21:39

furberries
Tag

Szia Enikõ!
A lányom 25 mg imurannal kezdte, akkor volt 16 kg, ami ugye egy tabletta. Aztán felemelték másfél tablettára, aztán kettõre egy év alatt. Azóta is napi 2 x 1db 25mg-os imuran. Most 27 kg a súlya. Ennél többet nemigen lehet. Úgy emlékszem hogy a testsúly 2 de max a 2,5-szeresét lehet szedni mg-ban, akkor ezek szerint nálatok is jó az adag. Talán egy kicsit még emelhetnek rajta.
Igazából olyan mintha feleslegesen szednénk az Imurant. Mert mellette is vissza-visszatért a vérzés, csak a medrolnak volt visszatartó ereje, és most a remicade-nek.

Megnézem a Protexin IBS Floreát! Eddig még nem találtam rá.

További szép napokat a kislányodnak!!!

Ti is hetente negyedelve az adagot hagytátok el a medrolt?

Nincs jelen

#347 2012-05-05 10:24

Enikõ
Tag

Szia furberries!

Mi a Medrolt 2 mg-ként csökkentjük hetente. Eddig max 12 mg-ot kapott egyszerre. Ez már segít a véren, de egyre több idõ kell neki, hogy hasson. Most kezdtük el megint csökkenteni. Reméljük nem jön vissza túl hamar a vér.
Az Imuran még nekünk sem hat, de a doktor nénink azt mondja bármikor beindulhat.

Nektek is szép napot!

Nincs jelen

#348 2012-05-05 15:59

Alexa Anyú
Tag

Sziasztok!

Furbberies!

Sajnos teljes tej diéta, most épp rizstejet iszik megpróbálok abból alkotni valami finomat.
Mi nem kapunk Imurant mert Õ IgG hiányos és ezt kapja infúzióba minden hónapba.
Leginkább 3-4 napig nincs vér majd megint 1-2hétig és ez így megy. A az a baj, hogy a szûkület miatt sokat fáj a hasa. Most pl. 4 napig nem volt kaki majd hasmenés de neki az is csak napi 2 van.

Egyre többet fájlalja a lábát boka,vádli, comb ez normális?

Jó lenne már egy olyan hét amikor minden rendbe van eddig minden héten behívtak a Heimpálba. Remélem jövõhéten nem kell menni.

Szép napot Mindenkinek!!!

Nincs jelen

#349 2012-05-06 20:46

furberries
Tag

Szia Alexa Anyu!
Sajnálom, hogy ilyen rossz idõszakot éltek át, és hogy a kicsinek sokat fáj a hasa, ez a legrosszabb, mert érzi hogy valami nem oké. Hogy viseli a kórházba járást? A lányom nagyon rosszul, de neki valami giga mértékû fehérköpeny szindrómája van, bár inkább vizsgálat-hisztinek nevezném. Tudja hogy nem fog fájni, mert elmondom neki, de nem hajlandó elhinni, ki akarja zárni azt a világot olyankor. Mindig mellette vagyok, mindig velem megy minden vizsgálatra és elmondom elõtte h mi fog történni és általában nagyon kedvesek az orvosok, nõvérek. Abban bízom,hogy kamaszkorára lesz ereje kezelni ezeket a helyzeteket, nincs más választása...

Mi is nagy rizstej ivók vagyunk, ma éppen pudingot készítettem így. A palacsintát simán vízzel. Úgy hallottam hogy jó minõségû rizsbõl otthon is lehet rizstejet készíteni, azért elég borsos az ára, és pl.tejbegrizhez simán elmegy egy fél dobozzal. Tulajdonképpen ki kell áztatni, ha minden igaz. Te esetleg már próbáltad?

Térd és boka fájás nálunk egyetlen egyszer a betegség legelején volt, állítólag az izületekre húzódott a gyulladás. Akkor egy magas lázzal járó torokgyulladása volt. Egy-két nap alatt elmúlt a fájdalom, de nagyon durva volt, az ágyban még megfordulni sem tudott, a lábát kinyújtani sem.
Bár nem lehet hogy ez nálatok növési fájdalom, szoktam hallani hogy a gyerekek fájlalják a lábukat olyankor.

Minden jót nektek!!!
üdv.
F.

Nincs jelen

#350 2012-05-06 20:49

furberries
Tag

Szia Enikõ!
Igen, ismerõs. Nálunk sajnos amikor már csak 4 mg-nál tartunk, akkor rizikós.  De ahogy elkezdtük szedni kb 6 nap alatt tûnt el a vér, legalábbis amennyire szemmel látni lehet.

Szép napokat nektek is!!
üdv.
F.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb