#701 2007-11-15 12:37

Margit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Igazából már nem akarom a gyógyszereket szedni, mert feleslegesnek tartom amiatt, hogy több éves szedés után sem hozott tarós javulást és már a gyomrom sem bírja (max. 4 hónapig voltam tünetmentes). Nekem elsõdleges célom az lenne, hogy hízzak pár kilót. Unom már, hogy az emberek állandóan le vannak döbbenve, hogy milyen vékony vagyok ( 163 cm magas vagyok és 52 kg). Igazából nem érdekel a véleményük, magam miatt szeretnék hízni és erõsödni, hogy jól érezzem magam a bõrömben!Az az igazság, hogy a napi többszöri hasmenés iszonyatosan legyengíti az embert. Sõt ez a betegség inkább már lelkileg visel meg nagyon. Ez a debreceni orvos volt az utolsó reményem, de sajnos õ sem igazán tudott segíteni. Talán az étrendemen kellene változtatni, csak azt nem tudom, hogy mit ehetek és milyen mennyiségben. A tojással eddig nem volt semmi problémám, szóval megfogadom a tanácsodat.
táplálékkiegészítõként Nutridrink italt fogyasztottam, de sajnos tejcukorérzékeny vagyok (mint utóbb kiderült), ezért azt sem ihatom már.
Jelenleg táppénzen vagyok, mert már a munkát sem bírtam. Viszont mióta itthon vagyok már nem megy olyan gyakran a hasam, biztosan a nyugodt légkkör is közrejátszik.

Nincs jelen

#702 2007-11-15 13:45

Yakus
Tag

Kedves Rigor,
aki tud olvasni, bizonyára túljutott már azon, hogy ez nem egy gyógyítható betegség. Ezt ne ismételd. Aki nem tudja, arra én úgy gondolok, mint aki analfabéta, és semmit nem volt eddig képes elolvasni; magam nem vagyok ilyen.
Én NEM a vegetariánus diéta mellett v. védelmében írtam, és nem veled vitatkozva, mert tudom, hogy az bizony felesleges. Te ui. olyan lehengerlõ magabiztossággal állítasz dolgokat, és olyan svunggal utasítasz el más véleményeket, úgy tromfolsz le természetgyógyászokat (Békirõl írt valaki itt) és nagy múltra visszatekintõ kultúrákból merített diétákat (mint a vegetaránus), vagy egyéb kipróbált diétákat, táplálkozási tapasztalatokat, hogy néhányan még TÉVESEN azt hihetik, hogy ez itt "az orvosdietetikus válaszol" c. rovat élõ fóruma.
Csak ennyit írtam.
Ismétlem, lehet egy gennyes nyílt sebet jó savanykás ecettel kezelni, és lehet éhgyomorra fekélyes vagy nem fekélyes, de beteg belekkel jó savanyú narancslét inni v. káposztalét, és jó fehérjedús porokat, amit a mindent elviselõ sportolóknak "fejlesztenek" ki, és lehet egyoldalúan táplálkozni. MIndent lehet. De ne kapjon olyan színezetet, mintha az, amit te írsz tancsáként, véleményként, az lenne a sötétbõl kivezetõ út, enyhítést hozó diéta és életmód. Ez csak a te személyes véleményed, hogy mit lehet és mit nem enni, fogyasztani: SCD-diétában, ami NEM azonoas az ibd-ben ajánlott diétával. Aki elfogadja a nagy mennyiségben és nagy magabiztossággal írt tanácsaidat - tegye. De ne gondolhassa azt az idelátogató esetleg új beteg, hogy ez a tuti biztos tanácsadó hely, és fõleg ne mennyiségi alapon, hogy ti. ki ír a legaktívabban.

Nincs jelen

#703 2007-11-15 15:47

tee
Tag

"jó fehérjedús porokat, amit a mindent elviselõ sportolóknak "fejlesztenek" ki."
ez abszolút nincs így. pl a sportolók érdeke hogy megfelelõ táplálék lehetõleg minden dzsuva hanyagolásával a lehetõ legjobban hasznosuljon.itt nem mesterséges táplálékról van szó ugyanis tejsavóból készítik többnyire. tehát nem kell ezt ennyire elítélni mivel ez ugyanolyan kaja mint a többi, csupán egy amúgy nem éppen jó táplálékból kivették a hasznos részeket.továbbá a megfelelõ protein bevitel erõsen ajánlott nem csak a beteg vagy sportoló embereknek hanem úgy általában mindenkinek
Véleményem szerint ez az életmód (aki használ ilyeneket) véletlenül sem tekinthetõ egyoldalú táplálkozásnak.Ehhez képest az átlagember mindent megeszik amit az orra elé dugnak pl gyorskaja,cukros vagy túlságosan zsíros szarok.

Nincs jelen

#704 2007-11-15 16:54

Rigor
Tag

"aki tud olvasni, bizonyára túljutott már azon, hogy ez nem egy gyógyítható betegség."  - azért mégiscsak sikerül leírni pár embernek hogy az õ speckó diétájától gyógyult meg (pl wandi).

"tromfolsz le természetgyógyászokat (Békirõl írt valaki itt)"  - naná, az ilyen szélhámosokat büntetni kéne. Épp csak valamivel jobb/megtévesztõbb a felvezetése mint a gyurcsóknak.

Bizony vannak nagy múltra visszatekintõ hülyeségek, amik a mai napig népszerûek, és emiatt nem képesek sokan rendesen lefogyni/ megerõsödni, meggyõgyulni, mert az összes nõimagazinból,stb  ömlik a sok baromság.
Aki pedig valami tényleg használhatót keres annak komolyan kutatnia kell már utána a sok SPA-kínaitapasz
grapefruitevés, szétválasztó és egyéb beteges diéták között.

Senki nem mondta hogy ez orvosdietetikus válaszol c rovat lenne. Nekem volt most sok szabadidõm hogy utánajárjak a témának, és szívesen megosztom a tapasztalataimat azokkal akik egy kicsit jobban szeretnék érezni magukat- ahogy én örültem volna annak ha valaki ezt megteszi amikor én voltam rosszul, és nem keveredek bele jópár hülyeségbe.

Sosem írtam hogy savanykás ecettel kezeljék a sebet, káposztalét sem gyulladt sebre.

Az meg hogy a fehérjeporokról lövésed sincs, sajnálom. MondjuK tee leírta a lényeget, csak annyit tennék hozzá
hogy ez nem "csak" kaja, hanem tutira jobb minõségûbb és tisztább, egészségesebb élelmiszer mint ami a piacról, hentestõl, bioboltból összeszed az ember.

Lehet hogy valakinek egyoldalúnak tûnik az az étkezés amibõl kimarad az a sok sok szemét kaja, meg gyomrot feleslegesen megtöltõ, gyengén hasznosuló vacak, és csak a legjobb fehérjék, legjobb szénhirdrát, és legjobb vitaminforrások vannak. Igen, sokkal szegényesebbnek tûnik, mégis sokkal jobb.

Viccnek például ott a gomba - az maga az ízesített széklet (nem mondom, régen szerettem)  - szinte minimális anyag hasznosul belõle, szinte egészben halad keresztül a tápcsatornán.

Nincs jelen

#705 2007-11-15 19:37

Agica01
Tag

Margit! Én is 163 cm vagyok, és ha épp jól vagyok és "meg vagyok hízva", akkor vagyok 53 kg. Jelenleg 45 vagyok, de nem vagyok hajlandó azzal foglalkozni, hogy ki milyen vékonynak tart!
Szerintem te se foglalkozz vele! Kitartás!

Nincs jelen

#706 2007-11-15 21:32

Andy
Tag

Margit!Agicahoz csatlakozva:164 magas vagyok,A Medroltól híztam 12 kilót 2 hét alatt,most vagyok 52 kiló.Megfelelõ recept a hízásra? Víz,zsemle+Medrol. ki ne próbáld. Évekig nem szedtem gyógyszert,mert okosabb voltam mindenkinél.Ha így vagy gyógyszerek mellett,mi lenne nélkülük? A diétáját pedig szerintem mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia.Van ,aki semmit nem ehet,mások szinte mindent,hol hízol,hol meg fogysz.De a gyógyszert nem lehet abbahagyni,max.cserélni.De NEM vagyok orvos,ez csak a saját tapasztalatom. ÜDV :)

Nincs jelen

#707 2007-11-15 22:08

Rigor
Tag

Hja hízás, tisztán zsírba, meg vizesedésbe. Pedig az emberek jobb szeretnének formás, izmos gyarapodásra... ahhoz persze fehérje is kell, meg sport - üres kalóriákkal mozgás nélkül csak zsírba lehet hízni. A medrol ilyen típusú gyarapítását (ráadásul fehérjét bont le! tehát nem csak hogy zsírba hízol a medroltól, hanem izomból fogysz!!! - aztán nem csak kövér leszel de még gyengébb mint elõtte - na ezért kardoskodok én a szteroid mellé fokozott minõségi fehérjefogyasztás mellett) elég kemény diétával de ki lehet cselezni - még egészen magas dózisokat is!.

Nincs jelen

#708 2007-11-15 22:26

Andy
Tag

Egy biztos:a narancsbõrt csak hírbõl ismertem,Aztán elfoglalta a Medrol a testem!Durva soványnak úgy,hogy közben rezeg a hájad!Ebbe a fehérje-témába még beleásom magam,csak sok egyszerre ennyi oldalt átolvasni.Merre keressem? Errõl jut eszembe.Valahol 1x olvastam az adókedvezményrõl,amihez az orvosnak ki  kell töltenie egy lapot.Ezt a SzEM honlapján megtaláltam,De nyomtatható formátumban.Nem lehetne ezt is kitenni a nyitóoldalra,mint a vizitdíjat,hogy mindenki számára elérhetõ legyen?

Nincs jelen

#709 2007-11-16 08:25

nery
Tag

sziasztok:)
lenne egy kerdesem...ha lehet....
3 hete diagnosztizaltak nalam Crohn betegseget....kaptam gyogyszert (salofalkot) teljesen rendbe jottem tole...se hasmenes se hasfajas...teljesen normalis szeklet....de most 3 napja nagyon veres a szekletem...nincs hasmenesem....de tiszta veres es alvadt verdarabkak is vannak benne....ez normalis a betegsegben? szokjam meg? vagy szaladjak vissza a dokihoz?
elore is koszi

Nincs jelen

#710 2007-11-16 08:55

jehu
Tag

Kedves Nery!

Én a helyedben visszamennék az orvosodhoz.

Jehu

Nincs jelen

#711 2007-11-18 10:50

cipas
Tag

Rigor te ugy látom sportolsz(gyúrsz), a szõlõcukor és tejsavó ajánlásodból ítéve. Nálam kb 2hónapja diagnosztizálták a crohnt és azóta szedem a medrol32 mg szteroidot. amugy 21 éves vagyok, és kb 1-2 éve én is jártam le terembe mellette fehérjét, porokat szedtem. A medrolt lassan elhagyhatom(már nagyon ki vagyok tõle) a kérdésem az lenne hogy ha már csak napi pár szem gyógyszert kell szednem akkor lehet kondizni tejsavó+szõlõcukorral?

Nincs jelen

#712 2007-11-18 12:38

Rigor
Tag

cipas: sportolni akkor lehet keményebben ha már jól érzed magad:) - egyébként valamiféle átmozgató terhestorna szintû mozgást (ez tényleg a vicc kategória) még aktív béllel is érdemes néha megcsinálni, mert ugyebár nem mozog rendesen.

Egyébként a tejsavó+szõlõcukor ötlete korábbi/független a súlyzós edzésektõl - kifejezetten inkább arra az idõszakra pozícionálva amikor az embernek kb SEMMIT nem volt kedve enni, mert félt hogy minden darab étel aztán megkínozza mire elrohan vele az wc-re, közben meg ugye izomvesztés(szteroid miatt fõleg) és energiaveszteség. Na ezeket a tejsavó+szúlúcukor remekül pótolja, tehát van szuper fehérje meg tutira felszívódó szénhidrát, emellé még némi vitamin és kb. kész is az "ûrhajós" étrend amivel gyakorlatilag mintha semmit nem ettél volna (tehát a wc rohangálás csökken, meg a görcsök is elviselhetõbbek) de mégse gyengülsz le.

Namost persze ha az ember már zsírosabb akkor szõlõcukker nem igazán kell:) - ha meg jobban vagy akkor is csak ugye edzés elõtt/után egyébként meg annak örömére hogy inaktívabb a betegség lehet enni öszetett ch-t is, akkor nem puffaszt meg az se gond ha sokat rottyant az ember tõle (mondjuk ugye rizset).

De visszatérve hogy honnan - hát egy külföldi weboldalon láttam hogy bizony sokan használnak tápkieg. boltos protein pótlást az scd diéta mellé. És nem a "hivatalos" tápszert, mivel ezek nem igazán idb specifikusak ám,
hanem általános táplálásra lettek kitalálva, így gyakran tele vannak tejcukorral (ami sokunkat meghajt) illetve
inkább sok összetett szénhidrát van benne, - összetételét tekintve inkább egy nagyon gagyi tömegnövelõre hasonlít, ráadásul a többségnek olyan íze van hogy sokan kihányják.

Nincs jelen

#713 2007-11-18 15:42

cipas
Tag

köszi Rigor, egyelõre még csak otthon eddzek alap kétkezes súlyokkal(nem olyan megerõltetõ) most amugy sincs még energiám másra. 2 hónap alatt szinte az izomzatom fele eltünt, minden kaja átszaladt rajtam ráadásul az arcom ugy nézett ki mint egy kemény drogosnak/alkoholistának. Beesett szemek csontsovány arc stb. Aztán rászántam magam hogy elmegyek orvoshoz. De az orvos semmit nem mondott csak hogy chronos vagyok meg szedjem a gyógyszereket "orrba-szájba". miután leteszem a medrol beruházok egy  wheyre(tejsavó)

Nincs jelen

#714 2007-11-18 16:34

Rigor
Tag

Na persze proteinbõl is olyan kell amiben nincs tejcukor, mert különben meghajthat:) Viszont a roszabb felszívódás mellett (na meg a medrol különösen rontja a fehérje anyagcserét ezért is kell a fokozott bevitel) hasznos a gyorsabban/jobban felszívódó turmix. Szvsz medrol mellett is érdemes, sõt én amikor kb semmit sem bírtam "büntetlenül" megenni, akkor még több turmixot ittam mintha sportoltam volna:P (és jó volt, hiszen széklet nem igazán lett tõle, viszont nem kezdtek eltûnni az izmaim, jobb erõben maradtam).

Nincs jelen

#715 2007-11-18 18:40

Agica01
Tag

Sziasztok.
Rigor, lenne egy kérdésem. Tudom, már írtad valahol, de nem találom meg: megadnád annak a fehérjeturmixnak a nevét, amit iszol? Sajnos nem tudok eleget enni, muszáj valami tápkieget keresnem.
Már teljesen elfogyok, nagyon magam alatt vagyok, kezd elegem lenni mindenbõl. Lassan belefáradok hogy állandóan van valami bajom és régóta nincs egy jó hónapom. :( Kezdek egyre  pesszimistább lenni, pedig az elmúlt 5-6 évben sosem voltam az...
Elõre is köszi. Ági

Nincs jelen

#716 2007-11-18 19:00

Rigor
Tag

Nekem egy sima powertrack power protein (ez ilyen keverék, van benne szójafehérje is) jött be/ízlett a leginkább. - de mindenkinek egyénileg kell kitapasztalni hogy az ízlésének, beleinek (van ami gázosít!) pénztárcájának mi fekszik jobban (pl egy haveromnak ez egyáltalán nem ízlik, viszont nekem meg a baromi drága márkás izé nem jön be ízre:P ) - bár az általános tanács hogy többnyire mindegyikbõl a csokisat érdemes kipróbálni,(és elsõre csak kis adagot, nem a 4kg-os vödörrel kezdeni:)) azok szoktak a legjobbak lenni. Illetve hogy állsz a tejcukor érzékenységgel, - a normál átlagban sem szokott olyan sok lenni mint pl a tejben, engem például nem hajtanak meg, de aki nagyon érzékeny annak izolátumot érdemes választania mert abban tutira nincs már laktóz (vagy szója/tojás/búza stb. fehérjét).

Ez csak a fehérje része a dolognak, a cukrot érdemes szõlõcukorból, banánból fedezni - persze lehet MRP-t(teljes étkezést helyettesítõ por- errõl bõvebben: http://shop.builder.hu/csoport_list.htm4?id=116) is enni, én azokat még sosem próbáltam (mondjuk ezek állnak a legközelebb a klinikai tápszerekhez, bár én azért idegenkedem tõlük mivel öszetett szénhidrát van, ami lehet hogy puffaszt? - így inkább ha nagyon aktív vagyok az öszetett ch-t pusztán praktikus okokból minden formában kerülöm - tehát se rizs se tészta se stb. csak fõleg méz, banán ilyesmi).

Fehérjékrõl meg itt írnak alul, illetve a csoportleírásban, bár ezek inkább testépítés szemszögébõl vizsgálják a kérdést: http://shop.builder.hu/termekek_list.ht … humb=false
Itt pedig a tejsavófehérjérõl egy kis történelemmel: http://shop.builder.hu/enciklopedia_res … al=history  (megjegyzem ez van fehérje címén a csecsemõtápszerekben, illetve a kórházi tápszerekben is)

- na ez az oldal persze inkább tájékozódni jó, én még sosem vásároltam itt, a közelünkben van egy bolt, ahol ráadásul az eladó ismerte is a crohn-t (a colitist ugyan nem) és tanácsokat is tudtak adni. (meg amúgy is érdemes olyan helyre menni ahol az eladók tájékozottak és részletesen el tudják magyarázni mit hogy merre).

Nincs jelen

#717 2007-11-19 08:59

Ottó
Tag

Jó reggelt, mindenkinek!
Kedves Margit és Ágica01 ! Azt hiszem szinte mindannyian együtt tudunk érezni a mostani nehéz állapototokkal, ne veszitsétek el a reményt a javulás tekintetében. Én is voltam ilyen legyengült állapotban, a betegségem 12 éve alatt, az utóbbi alig több , mint 2 évet kivéve sosem voltam jól (az állapotom hullámzott, jó rossz periódusok, de mindig volt vmi ami miatt nem volt jó a belemnek).
Az én esetemben áldás volt e súlyos betegség, ez vitt közel Istenhez, hiszem, h azt is neki köszönhetem, h jól vok.
(A kékek és sebek távoztatják el a gonoszt, és a belsõ részekig ható csapások. Példabeszédek 20. 30.)
Ennek a topicnak az a cime: Diéta -kell vagy nem?
Véleményem, h kell. Keressétek ti is a megoldást, mert nem kell, h igy maradjon.
Amit a ma embere eszik az egy borzalom ( nem csak a húsra gondolok, hanem amit megeszünk általánosságban), mintha az õzikét parizerrel meg gumicukorral etetnénk hosszútávon, az is súlyos beteg lenne egy idõ után)...

Szerkesztette: Ottó (2007-11-19 09:10)

Nincs jelen

#718 2007-11-19 10:53

Agica01
Tag

Köszi szépen Rigor! A héten utánajárok a dolgoknak. A linkeknek is utánaolvasok, ha a gyerkõc elment aludni. Otto, neked is köszi a bíztatást. BÍzom benne hogy ennél már csak jobb jöhet.

Nincs jelen

#719 2007-11-19 11:38

Rigor
Tag

Érdekes dolog a diéta szó - alapvetõen az összes egészséges embernek is szüksége lenne egy olyan életmódváltásra
ami diétának tûnhet:) 
De azért nem diéta mert a "diéta" idõszakos valami:)    - ugyanakkor szvsz idõszakos diéta is jól jöhet ennél a betegségnél, attól függõen hogy épp nagyon aktívak a belek - ilyenkor nagyon kímélõ étrend kell, illetve attól is függ hogy épp hízni kéne, vagy a sok szteroid után fogyni.

Sajnos a betegségbõl sem az életmódváltástól, sem a diétáktól nem fogunk meggyógyulni, viszont az állapot elviselése, a közérzetünk nagyságrendekkel jobb lehet és ha jobb erõben, kondiban vagyunk jobban bírjuk a megpróbáltatásokat (és ugye vannak erõtartalékaink az ínséges idõkre).

Nincs jelen

#720 2007-11-19 21:02

cipas
Tag

Rigor én is body.builder.hu oldalon szoktam az izomfejlesztésnek utána nézni, ötleteket lopni :)

Nincs jelen

#721 2007-11-20 16:51

tee
Tag

ha fehérjét kerestek akkor regisztráljatok a shop builderre és ott a VIP résznél (vagy a sima fórumban) nyugodtan kérdezzetek ugyanis Robi (a bolt tulajdonosa(?)) abszolút tisztában van ezzel a betegséggel és készségesen segíteni szokott
továbbá ha vásároltok akkor sztem interneten rendeljétek meg ugyanis úgy 5% kedvezmény jár

Szerkesztette: tee (2007-11-20 16:55)

Nincs jelen

#722 2008-01-08 11:53

Zizi27
Tag

Sziasztok!
Tudom, hogy nagyon egyéni a Crohn-nál, hogy ki mit ehet/bír, de úgy láttam, hogy a kukorica majdnem mindenki tiltólistáján szerepel. Én viszont -csodák-csodája- bírom, engem más készít ki (bab, káposzta). Szerintetek, ha bírom, ehetem vagy inkább ne kísértsem az istent és a Crohn-om? ;-)
Nagyon köszi.

Nincs jelen

#723 2008-01-08 12:52

ildikócska
Tag

szia Zizi!
Én a zabpehellyel vagyok így. Az egyetlen rost amit meg tudok enni (igaz ha egy napot ázik elõtte), pedig a rost az egyik legnagyobb ellensége a crohnnak. Fõleg úgy, hogy még szûkületem is van. Szóval, hogy ettõl hogy nincs bajom azt nemtom. Lényeg, hogy én úgy vagyok vele, hogy nem lehet, de bírom akkor eszem. Ha hosszabb távon érzed, hogy nincs tõle bajod szerintem lehet.

Nincs jelen

#724 2008-01-08 15:18

Rigor
Tag

Az a legfontosabb amit te magad érzel, mit hogy bírsz. Persze ötleteket lehet meríteni hogy vannak azért dolgok amik ha a vastagbeled gyulladt akkor nagyon puffasztanak (összetett szénhidrátok) vagy túl rostosak(sok széklet), vagy olyan a héjjuk ami feltapad a bélre, esetleg szimpán meghajtanak (pl nem savanyított tejtermékek). A zsíros ételek sem jók (nehezíti az emésztést, felszívódást, stb.) viszont a fokozott fehérjebevitel fontos, fõleg szteroid kúra alatt.

Nincs jelen

#725 2008-01-21 07:37

Vicaa
Tag

Rigor!
Igaz az SCD diétát nem tartom maradéktalanul, de gondoltam megosztom, hogy a répa csodákat mûvel velem, a párom már csak mosolyog, amikor mondom, hogy "drága hozzál még répát", vagy reggel mikor indul munkába meghagyom neki, hogy "mielõtt elindulsz nem reszelnél nekem egy kis répát?"! :D :D :D
Olyan mintha a szervezetembõl valami hiányanyagot pótolna, ahogy eszem, úgy érzem, mintha valami gyógyszert ennék! Na, meg a tojás is nagyon bejön és a halfilé ízesítve, párolva!!!
Én most kezdtem szedni egy hónapja sincs még az Immurant és csak abban vagyok bizonytalan, hogy nem baj e hogy sok répát eszem mellette, mert ugye az C vitaminban gazdag, erõsíti a immunrendszert, az Immuran pedig ugye annak a gyengítésére szolgálna???

Szerkesztette: Vicaa (2008-01-21 07:38)

Nincs jelen

#726 2008-01-21 08:51

ani58
Tag

Szia Vicaa!

Ne aggódj, véleményem szerint nyugodtan ehetsz annyi répát, amennyit akarsz, ha bírod, bár azt olvastam, hogy párolva jobban hasznosul, mint nyersen és kevésbé terheli meg a belet. Az imurán hatása nem olyan egyszerû, inkább az immunválaszra hat, pl. tapasztalatból tudom, hogy a szteroid sokkal jobban gyengíti az immunrendszert, mint az imurán. Az imurán mellett is szükség van vitaminokra, a kettõ nem zárja ki egymást, a répa meg több szempontból is nagyon jó, ezért én a lányomnak amibe csak tehetem beleteszem turmixolva, hogy ne vegye észre. A múlt hétvégén pl. párolt répát turmixoltam a gyümölcstorta krémjébe és nagyon finom volt, meg volt már, hogy párolt céklát, mindkettõ szép színt ad neki és az ízét sem rontja el, a lányom egyik esetben sem vette észre, hogy zöldségféle is van benne, mert tuti nem ette volna meg, így meg azt mondta, hogy szuper az íze.

Nincs jelen

#727 2008-01-21 10:22

Vicaa
Tag

Persze én is fõve-párolva eszem, meg lereszelve!!!! :)
Mivel még csak most kezdtem szedni az Imurant ezért aggodalmaskodtam annyira, nem igazán tudom, hogy mi az amire figyelnem kell ezzel kapcsolatban, de persze ez már inkább a gyógyszerek topikba tartozik, olvasgatom is, amit csak találok róla.

Szerkesztette: Vicaa (2008-01-21 10:24)

Nincs jelen

#728 2008-01-21 15:51

tee
Tag

az a baj a zöldségekkel hogy nyersen igazán elofadható a vitamintartalma viszont ugy meg megterheli a belet.Feldolgozva viszont sokkal könnyebb étel lesz de a vitamin,ásványi anyag tartalma meg lecsökken

Nincs jelen

#729 2008-01-21 16:50

Rigor
Tag

Annyira drasztikusan nem csökken ám le, ha pedig lefedve párolják, vagy kuktázzák akkor szinte teljesen elhanyagolható. Viszont mivel fõzve könnyebben felszívódik, stb mégis jóval több vitamin hasznosul mint nyersen:)

Nincs jelen

#730 2008-01-29 06:30

vikimami
Tag

Halihó!
Tudna valaki olyan ételeket ajánlani, amik mellett lehet hízni-erõsödni és nulla étvágy mellett is meg tudnám enni. Illetve fontos lenne még, hogy egyszerûen lehessen elkészíteni.
Minden érdekelne: milyen kenyereket, felvágottat, fõtt ételeket stb érdemes enni, hogy erõsödjek

Köszi elõre is

Nincs jelen

#731 2008-01-29 10:07

kbalu
Tag

nem tudom, hogy hozzád eljutott-e anno a crohn-étrend, amit a nutricia diétás szolgálat készített, én a kórházban kaptam és elküldtem jópár emberkének privátban

ha te nem kaptál belõle és érdekel, dobj egy mailt és küldöm

Nincs jelen

#732 2008-01-29 12:44

Rigor
Tag

Vikimami: Tápszer, ha bírod a keményítõt akkor akár testépítõs tömegnövelõ magas fehérjetratalommal,
ha nem akkor sima fehérje, szõlõcukor (ez egyébként csinál majd étvágyat is:) )
Sokt tojásfehérje, fehér húsok - vagy ha telik rá akkor marhahús. (nem zsíros). A vas miatt érdemes még májat enni. Ha bírod a keményítõt-összetett szénhidrátot akkor elsõdlegesen rizset egyél, - biológia érték, stb szempontjából sokkal jobb és értékesebb mint a krumpli, vagy a tészták. Tehát sok sok csirkerizs :)

(scd-s esetben nehezebb mert akkor a rizset se a krumplit se a tésztát se bírja az ember....)

Nincs jelen

#733 2008-01-29 19:46

Marthuska
Tag

Szia Kbalu! Köszönöm a Crohn-étrendet :):):):):)!

Nincs jelen

#734 2008-01-30 08:30

Ottó
Tag

Sziasztok! Régen irtam már, a diétával kapcsolatban szeretnék kérdezni tõletek!
Sok betegtárssal beszélgetve azt tapasztaltam, hogy legtöbbünk nem vagy nehezen birja a nyers gyümölcsöt.
Mint köztudott a gyümölcs az fontos (vitamin, viz, ásv. anyag, ... és nagyon jól regenerálja a szervezetet), több számunkra irt diétás könyv óvatosságra int, vagy a párolást ajánlja (ettõl persze sok értékes része elszáll).
Ti hogy álltok ezzel ? esztek? Miket? Milyen formában?
Én szinte minden gyümölcsöt eszem, vmit pucolva reszelve (pl almát), De 90%-át nyersen (kivéve pl a 'felezett barack' nevû konzervet...

Nincs jelen

#735 2008-01-30 08:41

kbalu
Tag

én almát héj nélkül, narancsot, banánt, mandarint rendszeresen szoktam enni, konzervek közül pedig a felezett barackot, cseresznyét, meggyet, egyikkel sem volt még problémám, sõt úgy vettem észre, hogy az alma kimondottan jót tesz a beleimnek (bár ezt már Márai is megírta a Füveskönyvében)

Nincs jelen

#736 2008-01-30 08:47

ildikócska
Tag

sziasztok!
Én almát hámozva párolva, banánt nyersen, minden más gyümit csak párolva. Ja tavaly nyáron a málnát meg tudtam enni nyersen.
De párolva almát, körtét sokat szoktam enni, fõleg húsok mellé köretnek.
Konzerves gyümölcsöt nem eszek, csak amit anyukám elrak befõttként édesítõszerrel készítve.

Nincs jelen

#737 2008-01-30 09:14

roor
Tag

Halika!

Alma héj nélkül,reszelve,nyersen.
Narancs kifacsarva.
Körte csak anyós befõttje és a barack is.
Banán gyühet.
Cserkó,meggy szintén anyós befõttje.
Ananász puccéran.:D
Kivi eper csak ha bûnözési hajlmom van.:D:D:D
Szõlõ szintén és épp csak pár szem.:D
Hirtelen ennyi.:D:D:D

Nincs jelen

#738 2008-01-30 09:14

Linus
Tag

háj!

én hiába hámozom meg az almát, úgy vettem észre, az annyira még így sem esik jól, tehát reszelnem kéne, de úgy meg nem szeretem... nyáron sárgadinnyét zabáltam, csak vigyázni kellett vele, hogy ne hûtsem be annyira, mint amennyire egyébként szeretném :) amúgy meggykompótot szoktam enni, meg banánt rengeteget ezen a télen - magamhoz képest. jah, és a sütõtök! az még egy jó találmány :) aztán ha jól v'ok és elég bátor, olyankor meghámozok egy körtét is :)

Nincs jelen

#739 2008-01-30 09:28

pacsaji
Tag

Sziasztok

Az én gyümölcsétlapom:
nyersen:alma pucolva, banán, mandarin, narancs, ritkán grapefriut
párolva vagy kompótnak :bár a diétás nõvértõl hallottam, hogy a fajta nem mindegy: körte; meggy , õszibarack
és ritkán saját készítésû sárgbaracklekvár
Allergiám van viszont: kiwitõl, mindenféle dinnyétõl és a szõlõtõl.

Nincs jelen

#740 2008-01-30 11:45

Rigor
Tag

Az alma a banán az tuti de a naranccsal sincs gondom. A zöldségek és párolás témában annyit tudnék hozzáfûzni,
hogy leginkább kuktában, de minimum jól  lefedve kell fõzni, igy a vitamin, stb benne marad.

Nincs jelen

#741 2008-01-30 14:52

etelka
Tag

Kedves forumozok,
en teljesen uj vagyok a forumon, raadasul csak nem specifikus belgyulladasom van immaron 10 eve. Igy is voltak olyan idöszakok, amikor honapokig höemelkedesem volt es remegtem a gyengesegtöl. Van egy masik gyogyithatatlannak mondott betegsegem is, endometriozis, többször mütöttek, gyogyszereztek, mindig kiujult. Az orvosok azt mondtak, hogy nincs erre a mai orvostudomany allasa szerint gyogymod, felejtsem el, hogy spontanul teherbe eshetek. Aztan tavaly majusban elkezdtem az scd-dietat, föleg a belproblemak miatt, de hallottam arrol is hogy az endometriozis dietaval visszaszorithato. 3-4 honap mulva teljesen megszüntek a fajdalmaim es a hasmenesek is eltüntek. A legnagyobb csoda, ami 8 evig nem sikerült, hogy 4 honapos terhes vagyok! Semmikeppen sem reklam ez itt, csak erdekes, hogy mas kronikus betegsegeknel is hat ez a dieta. Masreszt szeretnek mindenkibe egy kis lelket önteni. sziasztok

Nincs jelen

#742 2008-01-30 14:56

Linus
Tag

szia etelka!

egy crohnos barátnõmnél is fennál az endometriózis. tudnál nekem errõl kicsit többet mondani? akár priviben is, adataimnál ott az e-mal cím, vagy a belsõ levelezésen keresztül... köszönöm!

Nincs jelen

#743 2008-01-30 15:22

kbalu
Tag

Rigor: lett egy puszipajtásod :)

Nincs jelen

#744 2008-01-30 15:38

etelka
Tag

kedves linus,

a következö link a dietat irja le angolul, egy kanadai biokemikus fejlesztette ki belbetegek szamara-  a magyar forumon is van egy leiras rola. SCD- specific carbohydrate diet. En annyira elhetetlennek tartottam az eletemet es rajöttem az orvosok semmit sem tudnak segiteni, hogy jobban legyek, hogy mindenre kepes letttem volna. De ugy tünik ez volt a helyes ut. Teljesen logikusnak tünik igy visszanezve -a megoldas, olyan dolgokat enni, mint civilizacionk kezdeten, amik mi  valojaban vagyunk es nem az utobbi 1000-100 ev alatt kifejlesztett ujkeletü eteleket.  Az ember a civilizacio folyaman soha nem evett ennyi szenhidratot mint az utobbi 50 evben. Miert van az, hogy azok a törzsek ahol hust, zöldseget es gyümölcsöt esznek nem ismerik az ilyen iranyu betegsegeket? A problemat en abba latom, hogy az egeszsegügyi intezmenyek es oktatas nem latja, hogy tevuton jar, olyan dietat ir fel a belbetegeknek, ami nemhogy segit, hanem art. Nagyon keves kutatas keszült barmifele kronikus betegseggel kapcsolatban, hogy milyen összefügges van az elfogyasztott etelek es a betegseg kialakulasa között. Inkabb tömnek mindenkit gyogyszerrel. En jartam x specialistanal es amikor elmondtam a tapasztalataimat-hogy lehet az, ha megeszem ezt felerösödnek a fajdalmaim, ha megeszem amazt pedig sokkal jobban leszek-csak neztek ram, hogy nem talalkoztak meg valakivel aki ennyire pontosan megfigyeli a tüneteit es nem tudnak segiteni.
Link: www.breakingtheviciouscycle.info/

Nincs jelen

#745 2008-01-30 16:02

etelka
Tag

ja, ami meg nagyon fontos-nem akarom tenyleg az scd.-t eszmenyiteni es semmilyen taborhoz tartozni! Mindenki probalja ki sajat maga mitöl van jobban es mitöl van rosszabbul. Es hallgasson sajat magara, ne masra. Nincsenek egyforma emberek es egyforma dietak.  De egy biztos-az etkezes a kulcs a gyogyulashoz. Nekem ez bevalt-ennyi.

Nincs jelen

#746 2008-01-30 16:03

kbalu
Tag

asszem mégse lesztek puszipajtások :)

Nincs jelen

#747 2008-01-30 16:28

Rigor
Tag

kbalu: dehogynem, én is ezt írtam, hogy nem mindenkinek az scd a legjobb, hiszen aki pl.: bírja a rizset, az amúgy jó jár vele nagyon, hiszen nagyon értékes szénhidrátforrás. De aki csak SCD módban tud létezni, az viszonylag inaktív idõszakban (nincs vérzés) is komoly gondot okozhat.

Nincs jelen

#748 2008-01-30 18:50

roor
Tag

Halika!

Etelka üdv a fórumon!:D
Már megint megy a szótépés az scd miatt?:D
Etelka olyan jól nyitot,hogy kedvem lett kipróbálni.:D:D:D
De a legjobban ezzel lopta magát a szívembe:"ja, ami meg nagyon fontos-nem akarom tenyleg az scd.-t eszmenyiteni es semmilyen taborhoz tartozni! Mindenki probalja ki sajat maga mitöl van jobban es mitöl van rosszabbul. Es hallgasson sajat magara, ne masra. Nincsenek egyforma emberek es egyforma dietak.  De egy biztos-az etkezes a kulcs a gyogyulashoz. Nekem ez bevalt-ennyi." :D:D:D
Nagyon igaza van.:D:D:D:D
Na hagyjatok békibe,mert belepirulok meg zavarodok má :D:D:D:D:D:D

Nincs jelen

#749 2008-01-31 08:30

Ottó
Tag

Jó reggelt mindenkinek!
Köszönöm a válaszokat, azt hiszem mégsem olyan rossz a gyümölcsevés terén a helyzet ezek alapján.
Az SCD is szóbakerült, biztos, h van benne helyes meglátás! Én speciel kenyérbõl barnát eszem (ami valóban barna és nem csak a neve az!), rizst igen, újabban abból is szoktam barnát is. Amit észreveszek: ha finom pékáruból sokat eszem (sütik, pogi, fehérlisztes dolgok).
   Ami a diétát illeti lehet , h nyáron elmegyek egy egyhetes léböjttáborba (1 hétig csak frissen nyert gyümölcs, és zöldséglé váltva, emellett innivalóként édesités nélküli gyógyteák). Lehet, h ez némelyikõtöknek esetleg meredeknek tûnik. Azt tudom, h kedves Dobó doktorunk elképedne ha látná, h min élek most is.
   A léböjttábor nyáron lesz, ha lesz és ott leszek. Ha megcsinálom mindenképp beszámolok itt nektek róla!

Nincs jelen

#750 2008-01-31 12:38

Rigor
Tag

léböjttábor, az ég b** meg. te egészen meghülyültél? meg akarsz purcanni? Büntetni kéne azokat akik ilyesmit üzemeltetnek. Ok nem halsz bele stb de a léböjt-baromság még az egészséges embernek sem egészséges... Urino-therapyt nem próbáltál?

Nincs jelen

IBDoktor

Láb