#51 2004-09-23 19:54

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Tejérzékenységről

Biokémián épp erről is szó volt, és olyan jó volt látni, hogy valami hasznosról is szólnak az előadások, engem úgy megragadt a felfedezés, hogy gondoltam megosztom itt veletek is mit hallottam.

Induljunk ki abból, hogy laktóz csak a tejben van és hogy minden emlőst az anya a tejmirigyében termelődő váladékkal eteti. No igen ám, de egyszer eljön az idő hogy saját maguk szerzik meg a táplálékot, ekkor az anya teje elapad, és többé egy emlős állat nincs kapcsolatban a tejjel, illetve  a laktózzal. Kivételt képez az ember, aki a domesztikáció során elhódította a kecse és a tehén tejét. Normális esetben kölyök/gyerekkorban van egy laktóz bontó enzim, ami szépen hasítja a laktózt ezáltal megemészthetővé válik. De ez az enzim szépen lassan megszűnik. Az ember néha mutálódik és akkor megmarad a laktózbontó enzim a szervezetében, akkor meg tudja inni a tejet, semmi baja nem lesz. Egyeseknél pedig megszűnik az enzim aktivitás és nincs ami hasítsa, ezért nem tud emésztődni se, ezért hasmenést okoz. Magyarul, aki meg tudja inni tulajdonképpen mutáns.

Amit ehhez én hozzátennék: eddig én nem értettem, hogy nekem miért nem okoz gondot, míg másnak akik szintén crohn-colitis valamelyikét birtokolják mondjuk képtelenek zöldágra vergődni a tejjel. Ezekszerint nem is ezzel a betegséggel függ össze, csak itt mégis felhívják a figyelmet rá, mert ha egy valamit ki tudnak szűrni amitől kevesebbet kell futni a WC-re az már fél siker...

Nincs jelen

 

#52 2004-09-24 09:01

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Suhi,

akkor meg maradjuk egy gondolat erejeig a laktoz erzekenysegnel. Amit leirtal az mind helyenvalo, de nemi kiegeszitesre szorul (vegyuk hozza az elettani reszt is):
amikor azt mondja az orvos, gyulladt belesedbe ne onts tejet, annak semmi koze a mutaciohoz:
1. lehet vki valoban olyan tipus aki lebontja a tejet
DE Crohn beteg, ami gyakran jar a vekonybel gyulladasaval, es eppen itt  termelodik az a bizonyos laktaz enzim ami a tejet lebontja, deha ez a belszakasz gyulladt akkor bizony nincs enzim termeles, tehat jobb ha az sem iszik tejet eros gyulladas eseten aki egyebkent birja
Ha jol van, nincs gyulladasa, es az a tipus aki birja, hat igya!
2. colitis-es betegeknel ez nem all fenn, naluk nincs vekonybel gyulladas, ok alapbol birjak vagy se, ahogy irtad.

En nem szeretem a tej izet:). Sose tudom meg, hogy birnam -e... :)

udv: monik

Nincs jelen

 

#53 2004-09-24 09:18

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Oksi!
köszike!
én meg magamból indultam ki...  colitises... a kis mázlista:)))
ohh.. tanulok én mindenhonnan:)

Nincs jelen

 

#54 2004-09-24 14:23

tündibündi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Azt hiszem csatlakozom az előttem szólóhoz. Én is inkánbb Sangriát iszom reggelihez:) ,mert az után nem szaladok olyan gyorsan.
Egyébbként imádom ill. imádtam a tejet amíg nem lettem beteg.
Most bánatomban :( nem tejet iszom hanem.....hukk....teát.
Jó hétvégét mindenkinek!

Nincs jelen

 

#55 2004-09-24 14:48

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Én is imádom a tejet, mint ahogy minden más tejterméket is. Amíg nem lettem beteg, rengeteget ittam és soha semmi bajom nem volt tőle. Emberi szervezet válogatja, hogy bírja avagy sem. Most hogy nem ihatok, nagyon hiányzik. Próbálom kefirrel, joghurttal, turóval helyettesíteni, dehát az mégsem ugyanaz :-(((

Nincs jelen

 

#56 2004-09-24 21:33

shadow
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Én a "tej-utálók" csoportjába tartozom...:)
Mindig is utáltam a tejet és bár semmi bajom nem volt tőle, nagyon ritkán ittam, ill. ettem, müzlivel.
De most, hogy úgyis nélkülöznöm kellene, legalább ez nem hiányzik.:D

Nincs jelen

 

#57 2004-09-26 13:38

zoli703
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok,

A tejcukorérzékenységgel kapcsolatban több dolgot nem értek: nekem (és Adrikának) is elvileg colitisem van, előtte ittuk a tejet, tehát termeltünk laktázt. Akkor most azért nem ihatunk tejet, mert a dokik nem biztosak abban, hogy nincs Crohnunk? Szerintem akkor ki kellene vizsgálni, hogy a vékonybél érintett-e? Nekem egyébként a dokim azt mondta, hogy a laktóz-érzékenység colitis esetén is ki szokott alakulni. Azaz, nem igaz az, hogy aki korábban termelte a laktázt, az a colitis esetén is tovább termeli.

Meg tudjátok mondani, hogy ezt a laktózérzékenységet hogyan lehet kimutatni? Ha laktózérzékeny vagyok, akkor szerintetek egy kis tejföltől akár ki is újul a colitis? Vagy csak egy hasmenés után pár nap alatt elfelejtem a félrelépést?

Más: a sajtokból a soványakat ajánlják. Ennek tudjátok az okát? Az a kis zsír annyire árt nekünk? Vagy olyan rossz a benne lévő zsír nekünk, hogy az árt meg? Azt nézegettem tegnap, hogy a zsírtartalom a sovány tolnai sajtban kb. fele (20%)a zsíros trappistának.

Nekem azt mondták, hogy olivaolajat könnyű megemészteni és az fogyasztható. Ti is ezt tapasztaltátok? Úgy általában: miért árt a zsír és az olaj nekünk?

Üdv,
   Zoli

 

#58 2004-10-01 08:51

ani58
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Nekem a 11 éves kislányom crohnos. Olvastam itt a ProGastro probiotikumról a Péter ajánlotta, neki írtam külön e-mailt, de eddig még nem válaszolt. Én eddig protexint adtam a lányomnak, de gondoltam, ha ezt kifejezetten crohnosoknak fejlesztették ki megveszem. A gyógyszertárban másnapra be is szerezték, de az a gondom vele, hogy mégsem merem odaadni a gyereknek. A dobozán nincs semmiféle engedélyszám, ami arról tanúskodna, hogy Magyarországon bevizsgálták. Nincs ráírva, hogy gyerekek kaphatják-e. Megnéztem azt az internetes oldalt is, amit a Péter ajánlott, de nem találtam meg azt, hogy hol van leírva, hogy ezt crohn betegeknek fejlesztették volna ki. A protexint a gasztrodokink is ajánlotta, úgyhogy ha legközelebb megyünk hozzá majd rákérdezek hallott-e erről a probiotikumról, mert addig nem merem a lányomnak adni. Mi erről a véleményetek?
A diétát volt amikor mi kőkeményen tartottuk mégis fellángolt a crohnunk, addig pedig hittünk benne. Most már az a véleményem és a gasztrodokinknak is, hogy csak aktív időszakban kell a diéta, egyébként lehet enni mindent, persze kivétel a túlfűszerezett zsíros kaják. Én az étkezések után egy kis Neurosan port adok a gyereknek, ami segíti az emésztést és felszívja a méreganyagot.

 

#59 2004-10-01 15:24

Tamás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kérdés mindenkihez:tapasztaltatok vagy hallottatok-e olyasmit hogy a mák ill. a mákos ételek hatására fellángol a colitis?Én így érzem magamon,de még senkitől sem hallottam ezt.
Érdekes ez a diéta-dolog.Nekem pl.a sokak által szidott tejtől semmi bajom.Igaz hogy bio- vagy kecsketejet iszom,abból is max. napi 1-2 dl-t.
Várom a véleményeket,tapasztalatokat!
Tamás

Nincs jelen

 

#60 2004-10-01 20:47

Tamás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdvözlet! Kérdés mindenkihez:
Tapasztaltatok vagy hallottatok-e olyasmit hogy a mák illetve a mákos ételek provokálják a colitis ulcerosa aktív szakaszát?
Fura ez az egész diéta dolog...Nekem pl.a sokak által szidott tejtől semmi bajom.Igaz,hogy csak biotejet vagy kecsketejet iszom,abból is max. napi 1-2 decit.
Különös módon a nehezen emészthető ételnek tartott sajt sem árt.Csak a mák...
Ki érti ezt?ilyent még senkitől sem hallottam.
Tamás

Nincs jelen

 

#61 2004-10-06 09:01

Gabi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Ani!
Az én lányom is 11 éves és nála most júliusban diagnosztizáltáka Crohn betegséget. Mi is protexint szed(t)ünk, napi 1 kapszulát. Először a gyerekeknek való port szedtünk, de a gasztodoki tanácsára áttértünk a kapszulára, mert olcsóbb. A kapszulából kiszedtük a port és úgy adtuk. Múlt héten a férjem  elment az Erzsébet kórházba, a Crohn egyesület összejövetelére. Itt a Margit kórház gasztroenterológus főorvosa tanácsolta mindenkinek a pro gastro 825-öt, valamint azt, hogy kapszulát semmiképpen ne szedjünk, mert az a gyomorban oldódik fel, míg a por vízzel együtt átmegy a gyomron és a belekben fejti ki a hatását. Fontos, hogy por legyen, amit vízben tudsz feloldani, min. 4x10(nyolcadikon) élőcsíraszámot tartalmazzon. Én ma kezdtem el adni a lányomnak és nagyon bízom benne.

Nincs jelen

 

#62 2004-10-06 09:46

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kovács Ágota szerint a proGastro nyerő a Protexinnel szemben (valami csíraszámot emlegetett, itt elvesztettem a fonalat...)

Nincs jelen

 

#63 2004-10-06 10:44

zoli703
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

A Probiotikumokkal kapcsolatban lásd a "Gyógyszerek, kiegészítők" témakört. Kovács Ágota is ott volt az MCCBE előadáson és ő is helyeselte, amit a Demeter Pál (Margit-kórház) mondott. Üdv.

 

#64 2004-10-07 13:23

ani58
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Tamás!

A mákról azt hallottam, hogy nem jó a bélbetegeknek. Aktiv időszakban semmiképp nem adnék a gyermekemnek, de mivel most nyugalmi időszakban van adok neki, sőt volt olyan, hogy az iskolában evett mákos sütit és otthon is mákoskiflit csináltam (tejjel leöntve) és nem lett semmi probléma, persze nem kell sűrűn enni ez az eset véletlen egybeesés volt. A mák még az egészséges ember szervezetén is úgy megy keresztül, hogy a végtermékben is látod, valószínű ezért nem ajánlott.

Kedves Gabi!

Milyen adagban adod a lányodnak a ProGastrot? Mi is először a kisgyerekeknek való protexint vettük meg, aztán váltottunk, de a gasztrodokink azt mondta, hogy szedheti kapszulába, ugyhogy úgy szedi jelenleg. Azért érdekes, hogy eddig azt mondták, hogy azért jó a kapszulába, mert úgy éli túl jobban a környezeti hatásokat, most meg pontosan az ellenkezője az álláspont. Akkor miért van kapszulába a legtöbb probiotikum, pedig biztos költségesebb is az előállítása.

Egyébként ha már egyidősek a lányaink és hasonló a problémánk, nem akarod, hogy e-mail-ben is tapasztalatot cseréljünk? Mi a másfél év alatt sok mindent kipróbáltunk, utánanéztünk. Most egy fél éve tünetmentesek vagyunk, pedig volt nagyon súlyos állapotban is.

 

#65 2004-10-07 14:43

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Ani!

Elnézést, hogy belekotyogok. A Pro-Gastroról azt hallottam, hgoy azért nem kell kapszulába tenni,mert saválló és így el tud jutni a megfelelő helyre.

Én is szedem már kb. 3 hete:))

Szia:Mancsa

Nincs jelen

 

#66 2004-10-08 09:34

ani58
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Mancsa!

Örülök, hogy "belekotyogtál", mert a te eseted nagyon emlékeztet a miénkre, mi is majdnem rámentünk, hogy megpróbáltuk természetgyógyászati eszközökkel (mindent kipróbáltunk, amit te írtál) rendbehozni a gyereket, mivel először 3 hónapot volt egyfolytában a kórházban és nem akartuk újra kórházba vinni. Szerencsére az utolsó pillanatokban rátaláltunk a jelenlegi gasztrodokinkra, aki egy tündér. Az ő hatására most már szinte mindent megengedünk enni a gyereknek, most már adunk neki sütiket, csokit, de addig kb. egy évig egyáltalán nem evett pl. csokit. Persze nem visszük túlzásba az édességeket, de mértékkel minden megengedett, nyilván nem cukrászdai tejszínhabos sütikre gondolok.
Akkor visszatérve a ProGasztrora kipróbáljuk majd mi is.

 

#67 2004-10-14 16:29

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Az édességet nem tudjátok véletlenül miért nem ajánlják? Cukortartalom miatt vagy miért?
J.

Nincs jelen

 

#68 2004-10-15 11:03

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok,

szerintem ez hulyeseg, hogy nem ehetunk edesseget.
Amugy azert nem ajanlajk, mert kivalo tapanyagforras a rossz baciknak a beledben.
Nem lesz jobb edesseg nelkul sem megsugom. Kar lenne magunktol mindent megvonni.
Mondjuk en a tejszinhabot utalom, es az nem is tul jo a magas zsirtartalom miatt, a feher cukor, azert mert nem barna :) , meg a finomitott liszt se :) , de a durva rost se, aztan ezt mind add ossze ;) .
En a vajas, tejszinhabosat kikerulom, a tul edeset se szeretem, aztan szerintem ez siman belefer. Eleg sok edesseget megeszem, de meg nem hiztam el, errol gondoskodik a Crohn. Mivel nalam a zsirt elegge ki kell zarni, igy a legfinomabb kajakat el kell hagyni, es meghogy sutit se egyek, naaa azt mar azert nem!
Nem hallottam meg olyan Crohn-osrol aki tinetmentes lett volna edesseg megvonasra... :rolleyes
monik

Nincs jelen

 

#69 2004-10-15 15:04

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Én kihagyom az édességeket, régebben (a betegség előtt) faltam mindenfélét, de ha hiszitek ha nem, mióta Chron-os vagyok nem kívánom a sütiket, csokikat. Nem tudom miért, de némelyiket nem is birom megenni annyira édesnek érzem.

monik: az ok, hogy a zsírt ki kell hagyni, de így milyen legfinomabb kajákat hagysz ki? Pacal meg ilyesmire gondolsz?:)

Nincs jelen

 

#70 2004-10-15 20:13

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia!

Én se hagyom ki az édességet, de nekem, kb. fél évente "bulémiás" (ezt csak én hívom így) korszakaim szoktak lenni. Egy fél évig, annyira kívánom az édességet, hgoy add Uram Isten, de azonnal kell ennem, aztán meg rá e nézek több hónapig. A kedvenceim mostanában: Győri keksz, háztartási keksz, Nutella magában:)), csoki, csokis sütik, lehet cukrászdai, a lényeg a full csoki:))

De tényleg nem vagyok rosszabbul tőle.

Nincs jelen

 

#71 2004-10-18 09:01

Andika
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

9 éve van colititisem, igazából nem is diétázom mellette csak bizonyos dolgokat nem eszem pl. mák, tej, aprómagvas gyümölcsök. Az édességről pedig nem mondtam le, az nem igazán változtat a helyzeten, szerintem ha valaki nem idegeskedik az többet ér mint a diéta.

 

#72 2004-10-18 12:58

András
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A véleményem a diétáról,hogy mindenképpen kell!
Én Crohn beteg vagyok,több mint két éve és sikerült némi tapasztalatot szerezni ez idő alatt.Bár egy két hónap kivételével mindig gyulladásban volt az érintett terület,nehezebb dolgom volt,és van.Nekem ebben az állapotban a tej,tejtermékek,a nyers gyümölcs,nyers zöldség,olajos magvak,nem mennek.
Viszont nagyon uncsi volt ilyen sok idő alatt,a szigorú diétát betartani,és kisérleteztem egy kicsit,és arra jöttem rá hogy az olajban vagy zsirban sült húsok rendesen át van sütve,és az elején nem hideg olajba van bedobva,hanem jó forróba,akkor nem szivja tele magát az élelmiszer és megtudom enni úgy hogy nincs tőle semmi bajom.

Nincs jelen

 

#73 2004-10-18 18:56

Dorcsy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Engem is eltiltottak a tejtől nagy bánatomra,de olvastam valamelyik honlapon, hogy nem kell örökre száműzni még a colitisben szenvedőknek sem.
Szerintem ez egy nagy baromság, hogy aki a betegsége kezdetiég bírta a tejet, a betegség diagnosztizálása után nem fogyaszthatja.Ha éppen nyugalmi időszakban van a betegség, nyugodtan lehet tejet inni.
erre a legmegfelelőbb a 0,1 %-os tej.
Én colitiszes vagyok, és nem tudtam belenyugodni, hogy nem ihatok tejet...ugyanis imádom.
Kipróbáltam mindenféle tejet, volt ami nem tett jót és szaladgáltam a Wc-re, de aztán a 0,1%-os tej simán bevált.
De probálkozni lehet szój, rizs és mindenféle gabonatejekkel.
Az ízük nem valami jó, de tejeskávénak vagy kakaónak tökéletes.
Az ivójoghurtoktól lassan már kezdek hányni,annyira sokat ittam a tej pótlása végett.
Sok sikert a kísérletezésekhez! Egy próbát megér szerintem mindenkinek!

Nincs jelen

 

#74 2004-10-18 23:35

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szerintem is fontos a diéta betartása egy bírható szintig, persze néha megszegem, (mert valóban uncsi hogy kevés féle ételt ehetek) sőt komolyan mondom az antidepresszáns szedése óta kevesebb a problémám a beleimmel, de azért pl. kukoricát, ecetes bablevest, hagymát nem mernék enni. SAvasító, puffasztó ételeket, vagy amik nehezen emészthetők.

Azon gondolkodtam ha egyszer lenne esküvőm, mi lesz a tortával :rolleyes:

Érdekes különben hogy néha nagyon jó étvágyam van, néha viszont semmi, talán az étel amit szabad ennem nem vonz... akkor jön a Nutridrink.
Nem tudom nálatok van-e ilyen.

Nincs jelen

 

#75 2004-10-22 07:19

péter
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok,

Felfedeztem, hogy megjelent a net-en a progastro honlapja. Érdemes megnézni: www.progastro.hu . Egész érthetően írnak a probioticumokról.

 

#76 2004-10-22 15:25

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hmm most fedeztem fel az oldalon az SCD diétáról szóló írást. Ezt már próbálta valaki közületek? Azért kérdezem, mert az én eddigi tudomásom szerint pár dologban eltér a mit szabad/mit nem szabad kérdésekben. Pl. A rizst és a krumplit az ellenség közé sorolja, a narancsot meg a "jó" oldalra. Ez már a harmadik fajta diéta amit amit találok, komolyan nehéz kiigazodni:( Egyébként amit elkezdtem diétát (no cukor, élesztő, keményítő, tej+tejtermékek, tojás, hús+a szokásos dolgok) még folytatom (6odik nap), de felhívtam a dokimat és miután jól lecseszett, hogy mit partizánkodom én ilyesmikkel, behívott jövőhétre, és azt mondta addig folytathatom ezt a diétát, de csak ha iszom mellette nutrikat.. Szóval szerintem jövőhéten véget vet a diétámnak..most nem tudom, hogy bánkodjak e emiatt, mert miota elkezdtem egyfolytáan éhes vagyok és gyengének érzem magam. Szóval 10 napig megy majd a diétám, végülis egy gyors méregtelenítésre jó volt:)

Nincs jelen

 

#77 2004-10-25 13:10

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Judit,

en megkostoltam a tortankat, kivulrol nagyon szepen nezett ki, de vajas volt benne a krem es rossz vagy inkabb semmi ize, mindkettonk szerint. Ez lesz majd a legkevesebb gondod :).
monik

Nincs jelen

 

#78 2004-10-25 13:39

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

:) Köszi a megnyugtatást de sajna még nem tartok ott, remélem hamarosan :)

Nincs jelen

 

#79 2004-10-26 11:10

ani58
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Peter!

A progasztro honlapot nem lehet megnyitni.

Üdv: Ani

 

#80 2004-10-26 16:47

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nálam probléma nélkül bejön Firefoxon és Exploreren is.

Nincs jelen

 

#81 2004-10-31 23:26

andypea
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia!

Láttam a linket a hozzászólásodban, de mire eljutottam eddig, sajnos a lap megszűnt. Nekem a barátom Chron-beteg és szeretnék neki segíteni, ezért kellene a link vagy különböző receptek és módszerek, hogyan tudná enyhíteni a panaszait és viszonylag könnyen együtt élni ezzel a betegséggel.  Sajnos nála egyre gyakoribbak a rossz időszakok és nagyon rossz szenvedni látnom. :(((((((((

A többieket is kérem, ha esetleg tudják, adják meg a Chron Colitis Betegek Egyesületének elérhetőségét!!

Előre is nagyon köszönöm!

Andy Pea

 

#82 2004-11-01 08:21

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Andi Pea!

Itt van egy étlap az MCCBE honlapjáról:


Crohn betegségben javasolt mintaétlap nyugalmi időszakban
(Energiagazdag, fehérjegazdag, zsírszegény, durvarost mentes)

HÉTFŐ

Reggeli: tea, Óvári sajt, Delma light margarin, zsemle
Tízórai: babapiskóta, Nutridink
Ebéd: csontleves, párolt csirkemell, tört burgonya, almakompót
Uzsonna: gyümölcsös túrókrém
Vacsora: pirított kenyér, delma light margarin, pulykajava

KEDD

Reggeli: tea, gépsonka, zsemle
Tízórai: joghurt, zsemle
Ebéd: csirkeraguleves, sajtos metéltfelfújt
Uzsonna: babapiskóta, almakompót
Vacsora: tea, hideg pulykasült, zsemle

SZERDA

Reggeli: vaníliás Nutrison, pirított kalács
Tízórai: babapiskóta, őszibarack-befőtt
Ebéd: zöldséges rizsleves, párolt sertéshús, salátafőzelék
Uzsonna: almás sajtsaláta
Vacsora: limonádé, túróval töltött zsemle

CSÜTÖRTÖK

Reggeli: tea, sonkaszalámi, kenyér
Tízórai: sajtos sárgarépasaláta
Ebéd: daraleves, főtt csirkemell, meggymártás, főtt burgonya
Uzsonna: almás linzer
Vacsora: kenyér, diétás vagdalt, répás, céklás almasaláta

PÉNTEK

Reggeli: tea, lágy tojás, sajt, zsemle
Tízórai: gyümölcssaláta, keksz
Ebéd: csontleves (cérnametélt), roston sült busa, párolt sárgarépa, sült alma
Uzsonna: natúr vajkrém, zsemle
Vacsora: kefir, gépsonka, kifli

SZOMBAT

Reggeli: tea, baromfi virsli, pirított kenyér
Tízórai: joghurt, puffasztott rizs
Ebéd: zöldborsópüré leves, pulykaragu, főtt rizs
Uzsonna: banán
Vacsora: limonádé, szárnyasfelvágott, zsemle

VASÁRNAP

Reggeli: tea, kapros, sós túrókrém, kifli
Tízórai: gépsonka, natúr vajkrém, Abonett
Ebéd: hideg eperkrémleves, zöldséges csirketekercs, diétás burgonyapüré
Uzsonna: hideg gyümölcsrizs
Vacsora: tea, zöldségkrém, kenyér

Van még recept gyűjtemény is, de azt nem másolom be ,mert marha hosszú lenne, a  link, ahol megnézheted:
http://www.extra.hu/mccbe/

Amikor bejön az oldal fent a lap tetején van, egy diéta, receptek topik. Oda katt és már jön is a recept:))

De ezen az oldalon is találsz diétás oldalt. A címe: http://www.ujdieta.hu/dieta2001-0304tart.htm

Itt is találsz néhány okos dolgot, amiből kiindulhatsz, de azt tudnod kell. hogy ez a betegség személy függő, tehát, MINDENKINEK MAGÁNAK KELL KIPRÓBÁLNI, HOGY MIT BÍR ENNI ÉS MENNYIT.

Remélem tudtam segíteni!

Jó böngészést, sok sikert!

Szia:Mancsa

Nincs jelen

 

#83 2004-11-01 09:14

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne ami igazán nem is diétás kérdés, de kb. ide illik:
Az alkohol teljesen zilos, tehát soha egy kortyot sem szabad inni?
Ti hogy vagytok ezzel?
Judit

Nincs jelen

 

#84 2004-11-01 09:44

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Judit!

Hát lehet, hogy nem nekem kellene megszólalnom elsőnek, mivel évente kb. 1-2-szer iszom:))
De, amit tapasztaltam. Másnap nekem megy a hasam az alkoholtól és fáj a gyomrom:(
Anyukámnak szintén, ő is Crohnos.

Szia: Mancsa

Nincs jelen

 

#85 2004-11-01 10:52

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Judit, nekem diagnosztizáláskor a dokim direkt kitért az alkohol problémára, hogy nagyon nem javallott. Ezért én mióta beteg vagyok nem is ittam egy kortyot sem. Csak annyit tudok még a témához hozzászólni, hogy mikor  egészséges voltam, akkor is "meghajtott" az alkohol (pl. a vörösbor).

Nincs jelen

 

#86 2004-11-01 11:45

Tamás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Egy-egy sört szoktam inni de csak tünetmentes szakban.
Szerintem egyénfüggő. Akinek nem okoz tüneteket, mértékkel
nyugodtan ihat kis mennyiségű  MINŐSÉGI alkoholos italt.
A pancsolt bortól,a bizonytalan eredetű italoktól tartózkodni kell-
még egészségeseknek is.

Nincs jelen

 

#87 2004-11-01 13:44

ts
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Blackbird!

Az SCD diétáról én is olvastam. Azt írod, hogy a narancs a jó oldalra van sorolva, de ez csak az SCD diéta szempontjából jó (gyümölcs cukrot taralmaz), a crohn vagy a colitis szempontjából a savassága miatt viszont nem. Szerintem az SCD diéta jó oldalára sorolt élelmiszerek közül is csak azokat az élelmiszerek fogyaszthatók, amik a crohn vagy a colitis-eseknek is megfelő. Az SCD diéta jó oldalán azok az élelmiszerek vannak, amik egyszerü szénhidrátokat tartalmaznak.
Viszont az SCD diéta ételeinek az egyik fő alkotó eleme a mandulaliszt, de én még semilyen üzletben nem láttam ilyet. Ha valaki megírná azt, hogy hol lehet kapni azt megköszönném.

Üdv:ts

Nincs jelen

 

#88 2004-11-02 09:04

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok,

nekem hasmensem lesz az alkoholtol, mint neked Teso :)
a vorosborbol pedig eleg egy kortyot inni es maris piros az arcom :( , abbol egy dl megtudok inni, ugy hogy utana nincs gond, az arcom kiveve.

En inkabb a teakra szavazok!

monik

Nincs jelen

 

#89 2004-11-04 17:47

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Jaj, az alkoholhoz nekem is hozzá kell szólnom :)
Én szeretem a búzasört, bár az elmúlt fél évben nem nagyon tudom meginni, s ez elég nagy szívfájdalmam. Azért olvasgattam róla, és találtam múltkor egy cikket, amelyen nagyon jót mosolyogtam, s most ezt szeretném a figyelmetekbe ajánlani!

Sör a lélek balzsama

Nincs jelen

 

#90 2004-11-22 18:28

jogpalanta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Csak az örömömet akartam megosztani: leküzdöttük az undok candidát, bár már mindenki diétázik a családban, csak hogy az unokabátyám ne érezze egyedül magát. De úúúúgy örülök!!!!:-)

Nincs jelen

 

#91 2004-11-29 16:38

dh
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Öcsém 12 éves kora óta chron beteg. Most 21 éves. 2-3 évente sajnos újból és újból "beesik" 1-1 műtét. Nem kívánom senkinek sem ezt az állapotot, még kívülállóként sem! Most úgy néz ki megint "jó" úton halad arrafelé... Nagyon szeretne találkozni hasonló problémákkal küzdőkkel és kicsit beszélgetni a témáról. Veszprém megyében él, tehát ha lenne valaki onnan, nagyon megköszönném a nevét és a telefonszámát...
Most épp egy természetgyógyász vette kezelésbe és úgy néz ki hat is a dolog, viszont szükség lenne Édesanyámnak is egy kis segítségre. Teljesen új étrendet kell hogy kövessen és hiányoznak az ilyen receptek a köztudatból. Szóval
ez is egyfajta segítség lenne. De ha tudna valaki egy tuti orvost...
Köszönöm!
dh

 

#92 2004-11-29 18:00

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia dh!

Lakatos doktor? Engem Veszprémben műtöttek már 4-szer és az ottaniak, Lakatost istenítik:))

Nincs jelen

 

#93 2004-11-30 17:27

dh
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nagyon örülök, hogy írtál!!!
Tesómat jelenleg Lakatos "kezeli", de nem ő műtötte. Korábban az ajkai kórházban kezelték, de ott nem tudtak többet tenni, kicsit úgymond lepasszolták.
Tegnap még keresgéltem a Neten és találtam még 1 pár címet és telefonszámot.
Többek között Huszár Edit (Bélbetegek Klubjának projekt vezetője): 06-20-9-339-262. Elég bíztató volt. Azt mondta tud segíteni receptekkel kapcsolatban, esetleg még orvost is tud ajánlani. AZ Erzsébet és a Péterffy S. kórházakat ajánlotta.
Ilyenkor egy kicsit mindig megörülök...
Annyi kérdésem lenne, gondolom Öcsémnek meg mégtöbb... Például-
suliba jár, de egy csomót hiányzik, amikor rosszul van. Egy szakmunkást azért már elvégzett. Borász a szakmája. De mikor végez a mostanival??? Ez középfokú végzettséget adna... + Ha el is végzi, milyen melót fog találni? Nehéz olyat, ahol nem kell fizikai munkát végezni és ha "gyengélkedik" simán elengedik több napra.
Te hogy állsz ezekkel a dolgokkal? Egy lánynak talán könnyebb, nem? Arról már nem is beszélve, hogy a gyerekkora kimaradt, most épp a csajozós lenne, ha nem lenne ennyire szégyenlős. Fél, hogy nem tetszik a csajoknak a vágás a hasán. Pedig akit vakbéllel műtöttek, az sem néz ki másképp... Amúgy szerintem helyes srác. Magas, barna bőr, barna haj, világító kék szem... Ja, az öcsém...:o))

 

#94 2004-12-01 12:37

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia dh!

Erre a sok kérdésre, majd mailban válaszolok. ok? Akkor mesélek én is magamról és az elmúlt 14 évről :))

Szia: Mancsa

Nincs jelen

 

#95 2004-12-01 12:38

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

ja, most vettem észre, hgoy csak 'vendég" vagy. E-MAIL CÍMET LÉCCI KÜLDJ NEKEM!:))

Nincs jelen

 

#96 2004-12-01 12:39

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

na, nem bénázok tovább! már látom a mail címedet is :)) majd oda írok.

;)

Nincs jelen

 

#97 2004-12-03 09:46

dh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Várom a leveled!!!
Addig is kérdeznék még valamit! A hagymával és mogyoróval hogy állsz?
Azt hiszem tesóm épp tegnap rontotta el a gyomrát... +Már megint fáj neki
a műtét körül és attól fél, hogy megint begyulladt-> újabb műtét...
Az normális, hogy az orvos 1 rakás pénzt kér 1 felülvizsgálatért???
Minek van a TB???
Szóval majd írj!
Köszi!
dh

Nincs jelen

 

#98 2004-12-03 11:01

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia!

A mogyóró az jöhet, bármikor, de a hagyma, az epém miatt nem kívánatos:) amúgy meg felfúj:( pedig imádom

A levelet nem felejtettem el:)

Szia:Mancsa

Nincs jelen

 

#99 2004-12-04 03:27

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Öö bocsi, hogy belelocsogok, meg lehet, hogy másoknak nem is ez a tapasztalatuk de..a mogyorót mindenképpen kerülni kéne, hiszen az egy "durva", darabos, kemény valami ami nem tesz jót az emésztésnek. Porrá zúzva persze lehetne, de úgy meg mi értelme. Én személy szerint a hagymát is kerülöm. Eddig nem kaptatok az orvosoktól listát vagy támpontot, hogy kit szabad és mi nem ajánlott? vannak "standard" dolgok amik nem ajánlottak..és vannak olyanok amik egyénre szabottak, szóval ami nekem jó az másnál rossz lehet (és fordítva persze), nagyon fontos, hogy figyeljen magára, a reakciókra, így ki tudja tapasztalni mit nem kéne.

Nincs jelen

 

#100 2004-12-04 03:31

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Öö bocsi, hogy belelocsogok, meg lehet, hogy másoknak nem is ez a tapasztalatuk de..a mogyorót mindenképpen kerülni kéne, hiszen az egy "durva", darabos, kemény valami ami nem tesz jót az emésztésnek. Porrá zúzva persze lehetne, de úgy meg mi értelme. Én személy szerint a hagymát is kerülöm. Eddig nem kaptatok az orvosoktól listát vagy támpontot, hogy kit szabad és mi nem ajánlott? vannak "standard" dolgok amik nem ajánlottak..és vannak olyanok amik egyénre szabottak, szóval ami nekem jó az másnál rossz lehet (és fordítva persze), nagyon fontos, hogy figyeljen magára, a reakciókra, így ki tudja tapasztalni mit nem kéne.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB