#951 2008-09-09 22:28

Nita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szilvike!

Én, is most értem haza :) Sajnos mikor ilyen féllángolós idõszak van, én se tudok dolgozni. Általában fogyok, és azonnal veszítek az erõmbõl is....meg ugye a diétás kaja miatt is gyengébb leszek. Aztán a táppal, már mostanában hamar rendbe jövök.

Nincs jelen

#952 2008-09-10 11:12

zolcsi
Tag

Szilvike0522!
A körtével vigyázzatok.Igaz egyéni érzékenysége mindenkinek de az egyik legszelesebb puffasztó gyümölcs még hámozva is.
Szép napot!

Nincs jelen

#953 2008-09-11 11:12

Titu
Tag

Sziasztok!

Ahogy olvaslak Titeket (amióta felfedeztem az oldalt mást sem teszek) világossá vált, h mindenki saját tapasztalata alapján tudja csak felállítani a saját korlátait.
Amióta tudom,h crohnom van, gyakorlatilag alig merek enni, ezért aztán fogyok, gyengülök. Tegnap dühümben kirúgtam a hámból és párolt csirkemellet etem krumplipürével és õszibarack-befõttel. Esküszöm, az átélt öröm megérte az éjszakai 2-3 retyit:-)
Egyébként sosem gondoltam volna, h ilyen megnyugtató tud lenni, ha másokkal meg lehet vitatni ezekete bélés-dolgokat, vagy csak olvasgatni. Szóval éljan a fórum,sziasztok.

Nincs jelen

#954 2008-09-11 12:02

Ánya
Tag

Szia Titu!

teljesen egyetértek veled, az egyedi diéta és Fórum fantasztikus hasznossága kérdésében. :D

Örülök, hogy ide találtál!!

Nincs jelen

#955 2008-09-11 19:32

judy1981
Tag

Titu: legközelebb talán hagyd el az õszibarackot. :D

Nincs jelen

#956 2008-09-12 22:01

Zsuzskaa
Tag

Nekem midnig javasolták az õszibarackot. és sose ovlt semmi bajom tõle. De itt megint elõjön , hogy egyénileg kell meghatároznunk ki mit bír

Nincs jelen

#957 2008-09-13 10:44

Titu
Tag

Tegnap csakazértis ettem megint õszibarit, és semmi gond nem volt. Ki érti ezt?
Az almát viszont nem nagyon bírom.

Nincs jelen

#958 2008-11-04 21:26

akiss
Tag

Sziasztok!
Úgy ahogy betartom a diétát, már kezdek rájönni, hogy mit lehet és mit nem.
Zsírral kapcsolatban kérdezném: normális, hogy kb. rizsszemnyi zsírtól vissza akar jönni minden? Vagy ez a túlzott zsírmegvonásból adódik? De ugyanígy jártam a pulykacombbal is (zsír nélkül sütöttem, elõször megpároltam fóliában, majd pirítottam)

Nincs jelen

#959 2008-11-05 09:33

nori
Tag

Kísérletezz,nincs univerzális tanács-diéta...

Nekem a zsíros kenyértõl semmi gondom,de a bõ zsírban sütött ételektõl rosszul vagyok.A vaj is zavar?

Nincs jelen

#960 2008-11-05 13:23

akiss
Tag

A vajas kenyértõl hasmarsom lesz, mondjuk úgy még nem próbáltam, h. abban sütök valamit. Általában sütõzacskóban szoktam v. párolva. Ahogy megfigyeltem a tejtermékeket nem igazán bírom kivéve a kemény sajtokat.
Más kérdés: Ha a gyulladás elmúlik, akkor sem lehet a tiltott kajákat fogyasztani, vagy mértékkel meg lehet próbálni? Úgy fáj a szívem egy jó töltött káposztára! :)

Nincs jelen

#961 2008-11-05 18:50

nori
Tag

Ez a testedtõl függ,vki bírja,vki nem...
Uh,töltött káposzta:-)

Nincs jelen

#962 2008-11-05 20:20

akiss
Tag

Szóval akkor próbáljam ki és majd meglátjuk, max lesz pár kellemetlen órám. Habár a dokim azt mondta a káposztát messzirõl kerüljem. És a mogyorófélékkel mi a helyzet? Mert azt tudom, hogy a gyulladt bélbe beletapad és irritálja, de ha már nincs gyulladás...? Habár jelen pillanatban nekem ez még hiú ábránd, de ami késik nem múlik. :)

Nincs jelen

#963 2008-11-06 10:37

nori
Tag

Az olajos magvaktól zsírosabb,folyósabb lesz a széklet,én kutya beteg vagyok pár szem földimogyorótól is,de egy kevéske,kb.fél maroknyi napraforgó elrágcsálasa nem zavar,fõleg ha ropogtatok mellé egy kis ropit vagy pogácsát..erre véletlenül jöttem rá:-)

A káposztát szerintem elõször próbáld csak mint savanyúság egy diónyit,ne vágj be rögtön egy nagy levelet hússal,fûszerekkel,lassan szoktasd a szervezeted..és ha csinálsz is töltött káposztát legyen benne sok rizs,szója vagy patogatott amaránt (ne tömény hús) mert az is nehéz ám..de gondolom nem mondtam semmi újat! :-)

Nincs jelen

#964 2008-11-07 23:41

Meli77
Tag

Szia Deluigi!
Neked is köszi,hogy irtál!
Elég komolynak tûnik,amiket írtál.Sajnálom,hogy ilyen szarul voltál!!!
Örülök,hogy jól vagy,és hogy a mellékhatások is elkerültek.(Milyen bogyókat szedtél,szedsz?)
Nekem nem mondta a doki,hogy diétázzak!!
Tudsz segíteni,abban,hogy mit ehetek,és mit nem?!
Mibõl állt a te diétád?!
Köszi a segítséget!
Oké,megyek majd bohóckodni is!

Nincs jelen

#965 2008-11-08 10:45

Meli77
Tag

Húúúúúúú!!!
Pedig imádom a gyümölcsöket,meg zöldségeket is!Nem beszélve arról,hogy nagyon sok vitamin van bennük.Akkor mi csak vitaminbogyókat ehetünk.
Na,de majd megszokom a diétát.
Figyi!Joghurtot sem szabad enni?!Meg szoktam mindennap 1 Danone Actimelt inni.Szerinted?!
Akkor ha jól vettem ki a szavaidból csak finomlisztbõl készült kajákat lehet enni,teljeskiörlésûbõl készülteket nem.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.Megpróbálom betartani!!!
Csodálkozom,hogy a dokim nem mondta a diétát!Pedig igen fontos lett volna!!!
Még szerencse,hogy Ti vagytok,és tudtok segíteni,tanácsokat adni.
Sajnos a letöbb orvost csak az érdekli,hogy fizessünk,aztán le vagyunk ejtve.Persze tisztelet a kivételnek!!!!
Mégegyszer köszi!

Nincs jelen

#966 2008-11-08 15:56

Marthuska
Tag

Szia Meli77!
Nem kell, sõt nem is szabad lemondanod a gyümölcsökrõl és a zöldségekrõl! Mindent fogyaszthatsz, ami neked jó, és nem okoz panaszt. Ezt saját magadnak kell kitapasztalni. Ha nincs komoly gyulladás, vagy szûkület, akkor felesleges a szigorú diéta.

Nincs jelen

#967 2008-11-08 16:04

Marthuska
Tag

Valószínú, hogy a fenti hozzászólások átkerülnek majd a "Diéta - kell vagy nem" topikba. Azért ide írtam, hogy Meli77 megtalálja a válaszomat.

Nincs jelen

#968 2008-11-08 16:25

Meli77
Tag

Szia Marthuska!
Köszi a tanácsot!Akkor szerinted ehetek bármit,ami nem okoz problémát?!Szóval csak próbálkozzak?!
Tudod,amíg nem diadnosztizálták a betegséget,ettem mindent és semmi sem okozott panaszt.Akkor ezután is egyek meg mindent ami jólesik?!

Nincs jelen

#969 2008-11-08 16:40

Marthuska
Tag

Meli77! Most olvastam csak a legelsõ hozzászólásodat. Amikor olyan idõszakban vagy, hogy "véres nyák" ürül, akkor mindenképp kell a kíméletes étrend. Azt már Deluigi nagyjából le is írta neked. Ha viszont jelenleg nyugalmi idõszakban vagy, és nincsenek ilyen tüneteid, akkor bátrabban ehetsz. Próbálkozni kell igen!

Szerkesztette: Marthuska (2008-11-08 16:41)

Nincs jelen

#970 2008-11-08 17:46

Meli77
Tag

Oké,köszi!
Azért megpróbálom betartani amit írtál,de azért 1-2 gyümölccsel és zöldséggel kisérletezek,mert nagyon szeretem õket.Most éppen a paradicsomot próbáltam,hááát,mit mondjak?!Szerintem az felejtõ,mert mintha égne tõle a gyomrom,vagy nem is tudom.De tegnap pritaminpaprikát ettem és nem volt tõle semmi bajom.

Nincs jelen

#971 2008-11-08 18:08

Meli77
Tag

Piciparadicsomot ettem,és bevallom nem pucoltam meg és a magokat sem szedtem ki!
Húsa meg hát szegénynek nem sok van! :)

Nincs jelen

#972 2008-11-08 20:03

akiss
Tag

Köszönöm a válaszokat! De gondolom nem akkor eszitek a napraforgómagot amikor aktív a gyulladás? Mert nálam még javában tombol, hátha az Imuran segít rajta. Most még óvatos duhaj vagyok, vagy ne parázzak annyira?

Nincs jelen

#973 2008-11-09 07:53

akiss
Tag

Szia Meli77! Én január óta tudom, hogy Crohn-os vagyok és azóta aktív a gyulladás. A medroltól nekem pattanásos lett az arcom meg egy picit püffedt, de meg kell említenem, hogy egymás után 2 szteroidlökést kaptam. A fejem nekem is iszonyatosan fájt, de pár nap múlva elmúlik, ahogy hozzászoksz a gyógyszerhez, ha nem akkor mondani kell a dokinak. Most Medrol, Salofalk, Imuran amit szedek. A diétát érdemes betartani. Apránként rájössz, hogy mit bírsz. Ha nem vagy biztos valamiben, kérdezz bátran, a diétáról nekem se mondtak sok minden használhatót, pedig még dietetikussal is beszéltem. Amit tudok saját tapasztalat és a többiek segítsége itt a fórumon. Még én is sok mindenben bizonytalan vagyok és akkor zaklatom a többieket a hülyeségeimmel. A tejtermékeket én egyáltalán nem bírom és most már a paradicsomot sem pedig a nyáron már mehettem volna paradicsom hámozó-magvazó versenyre, profi módon kopasztottam meg! :) A puffasztó zöldségekkel és gyümölcsökkel vigyázz.

Nincs jelen

#974 2008-11-09 13:58

nori
Tag

Még nem nyugszik meg a hasad,beleid ne próbálkozz,könnyíts nekik anniyt,hogy azt eszed amivel nem kell küzdeniük. Elhiszem,hogy nem könnyû megálljt parancsolni a vágyaknak de minnél határozottabb vagy,annál nagyobb az esélye,hogy elõbb rendbe jössz.

Nincs jelen

#975 2008-11-09 15:25

Zoz
Tag

Sziasztok, én a diéta fontosságára csak az utóbbi idõben jöttem rá, pedig már 6 éve van CU-m (26 éves vagyok).
Zöldséget egyáltalán nem ehetek (max répa a levesben), a héjasokat (bab, borsó, lencse) felejtsétek el. A paradicsomot csak hámozva, mert a héj akár a vastagbelet ki is szúrhatja. Gyümölcsökbõl csak banán. Tejtermékekbõl semmit. Egysezr kipróbáltam a Danone activiát (biffidus e.) és három napig feküdtem tõle. De ez szervezetfüggõ. nekem sajnos a CU mellett gyomor - és nyelõcsõfekélyem is van.
gyógyszereim: Salofalk (2x1000 mg) Nexium (2x40mg) illetve szinte folyamatosan szedem a Lopediumot hasmenésre (vagy Immodiumot). Az orvosom azt mondta lehet, de a betegtájékoztatón szigorúan tiltják, hogy akut CU esetén szedjük. Ti szedetek hasmenésre valamit? Van ami beválik ilyenkor? Nektek nem tiltotta meg az orvos?
Üdv.:
Zoz

Nincs jelen

#976 2008-11-09 16:13

Meli77
Tag

Szia Zoz!
Az a nagy harci helyzet,hogy nekem a Dokim semmit nem mondott a diétával kapcsolatban.Úgyhogy én eszem a Danone Actimelt is,mindig is ettem.De jövõ héten felhívom a dokimat,és beszélek vele,mondjon valamit!!!.Ugyanis õ csak annyit csinált,hogy megvizsgált,közölte Colitis Ulcerosa és felírta a gyógyszereket!Ennyi!!3 hónap múlva kontroll.Kb 1 hete diagnosztizálták.
De olvasom a fórumokat,és látom mások járnak sürübben kontrollra,tanácsot ad nekik a doki,nekem meg semmit.A lényeg meg volt már....Fizettem....Atöbbi meg már nem érdekes.Sajnos....

De annak örülök,hogy rátaláltam erre a fórumra,mert itt mindenki nagyon aranyos és segítõkész.
Sok sok jó tanácsot kapunk,mi újak!!!
Köszi mindenkinek!

Nincs jelen

#977 2008-11-09 16:22

Meli77
Tag

És akkor Te Deluigi,magadtól jöttél rá,mi a jó,meg a fórum kedves tagjaitól kaptál tanácsokat?!
Azért igen dühítõ,hogy az orvosok ennyire sz..nak az egészre!
Tisztelet  a kivételnek!
Te váltottál azóta dokit?!

Nincs jelen

#978 2008-11-09 17:34

nori
Tag

Nem kell erõlteni az együttmûködést ha a dr.nem akarja vagy szerinte az csak a gyógyszer felírást érti rajta...meg kell értenünk,hogy õ ennyit tudott tenni értünk és hálásan továbbállni.
Szerintem az az igazi orvos akii nem csak tünetet kezel hanem embert,figyelembe veszi ha pl.valaki nemtudja lenyelni az óriási bogyókat,így készséggel kiírja a granulátumot vagy bármi más-most ez jutott eszembe.

Sokat lehet másoktól tanulni de a legjobb tanitó a saját tested,reakciókat felírni az elején szerintem hasznos,aztán már belejössz és tudsz kapásból szelektálni,mi jó,mit szabad,mit másképp...

En nem szedek semmit hasmenésre,soha nem kaptam ilyen jellegû gyógyszert.

A tej nálam se játszik,de pl.vaj,tejföl,sajt,sajtkrémek igen,minden csakis natúrban...egyedül eltûröm a Bakony joghurtot,a többit nem-én is véletlenül akadtam rá.A többi meghajt,sajnos.
Egyedül jó még a házi kecsketej felforralva és belõle bármi,tarhó,sajt...ha jó helyrõl van a tej nem is "büdös" ahogy sokan mondják,sokkal finomabb mint a tehéntej-szerintem.
Próbálkazzatok!:-)

Nincs jelen

#979 2008-11-11 19:54

akiss
Tag

A tésztákról szeretnék kérdezni. Van egy-két dolog, amit nem értek. Tudom, hogy elõnyben kell részesíteni a házi készítésû süteményt a cukrászdaival szemben. De olvastam, hogy a diétában kerülni kell a sütõporral, élesztõvel készült élelmiszereket. Hát kevés olyan süti van amibe nem kell egyik sem. Vagy inkább a piskótaféléket kell elõnyben részesíteni? A leveles tészta miért tilos? Most megint rám jött a sütiehetnék :), pedig jó darabig nem kívántam, dehát a szükség nagyúr! :)

Nincs jelen

#980 2008-11-11 20:37

akiss
Tag

Szia Deluigi! Puding? Azt tej nélkül, hogy csinálja meg az ember? Na mindegy. A házi sütemények amik izgatják a fantáziámat. Csak hát ellentmondásokkal találkozok. Aki mer az nyer, max nem lesz szerencsém, és sûrûbben járok a wc-re.

Nincs jelen

#981 2008-11-11 20:56

mercy70
Tag

Akiss!És nem csak neked írom,hanem minden új betegnek akinél most kezdõdött.A diéta szépen le van írva mit szabad és mit nem.Sokan hiszik,hogy ezt így be kell tartani és akkor minden rendben lesz.Én 21 év Crohn-Colitis alatt mindent meg bírtam enni,sosem diétáztam.Hogy ki mit ehet azt ki kell mindenkinek önmagán tapasztalni,érezni mi árt és mi nem.Tehát nem kell a szigorú diétához ragaszkodni.
Puding szerintem is tejjel jó.Csináld meg és ha nem okoz gondot nem kell félni tõle.

Nincs jelen

#982 2008-11-11 21:09

Nelly
Tag

Diétáról annyit...mikor nekem kiderült júniusban hogy lesz egy életre szóló "társam"(feltéve ha lesz van),akkor én is úristen akkor most mit egyek...kb napi három vajas kiflit mertem megenni,és minimálisan vacsoráztam..nos az amúgy is vasággyal 50 kg-om kezdett megcsappanni,de nem a betegség miatt,hanem a saját tudatlanságom miatt.
Igaza van mercynek!Ki kell tapasztalni mit bírsz vagy inkább mi az amit nem.Azonkívül szerintem bármi jöhet ami jól esik!
Én eddig azt vettem észre a sültkrumplit nem tolerálom és vigyáznom kell a lekvárral és a mézzel,ezen kívül mindent ehetek...de azért a szokásos tiltott dolgokat nem viszem túlzásba(lencse,bab,káposzta..stb)Hát ennyi

Nincs jelen

#983 2008-11-11 21:28

akiss
Tag

Köszönöm a hozzászólásokat! Ma már én is elég jól kitapasztaltam a dolgokat, csak még vannak dolgok amiket nem próbáltam. A pudingra azért kérdeztem vissza, hogy "tejjel?", mert én egyáltalán nem bírom a tejet és más alternatíva van-e, mert a pudingot szeretem!

Nincs jelen

#984 2008-11-11 21:30

Nelly
Tag

akiss

Sajnos ebben nem tudok segíteni,én jóban vagyok egyenlõre a tejjel. :)

Nincs jelen

#985 2008-11-11 21:49

Marthuska
Tag

Sziasztok! Csatlakoznék Mercy70 véleményéhez. Saját magunknak kell kitapasztalni, hogy mit bírunk fogyasztani. Nekem az operációm után is azt mondta az orvos, miután letelt a mûtét miatti szigorú diéta, hogy mindent ehetek, ami nem okoz panaszt. A házi sütemények nyugodtan fogyaszthatók. Nyilván nem egy tepsivel kell egyszerre megenni! És nem kell, hogy lelkiismeretfurdalásunk legyen egy szelet csoki miatt, mert akkor sem lesz jobb. Minél változatosabban tudunk étkezni, annál jobb. Zöldséget, gyümölcsöt, ha szükséges héj és mag nélkül. Paradicsomot, paprikát lehet így enni, sõt a szõlõt is.  A vastag húsú paprikát le lehet vékonyan hámozni, én pl. így tudom fogyasztani. Tejet egyébként nem iszok, de a pudingot én is azzal készítem. Más kérdés, ha valaki tejcukorérzékeny. Szóval, amit mondani szeretnék, felesleges szigorú diétával keseríteni az életet, mert nincsen "csodadiéta", ahogy az orvosom mondja. Viszont, ha valakinek éppen komoly gyulladása vagy bélszûkülete van, akkor kellenek a megszorítások. Fõleg akkor kell vigyázni a durva rostokkal, magokkal. Olyankor pl. a tejeskukorica, káposzta, karalábé, szõlõ, mogyoró stb. kerülendõ.
Remélem tudtam egy kicsit segíteni.

Nincs jelen

#986 2008-11-12 07:55

Ottó
Tag

Kedves akiss

Ne aggódj a tej miatt. A pudingba, palacsintába meg sok mindenbe kell tej. Vegetariánusoknak feltalálták a növényi "tejport". Nagyobb választékú üzletekben, de reform boltokban, bioboltokban méginkább lehet ilyeneket kapni. Én még magyar termékkel nem találkoztam. Amit én szoktam fogyasztani az cseh gyártmány. Pohankovy napoj a márkaneve van többféle rizsbõl készült hajdinás, natur (a fõ összetevõ mindben a szója). De pl nagyobb szupermarketben lehet kapni folyékony szójatejet, vagy rizstejet is. Ezek többféle ízesítéssel vannak , de mindnek van natur változata is, egy pl az osztrák yoja (bár lehet, h az y-t a j-vel felcseréltem).
Szóval ilyenekkel hidd el, hogy jól lehet a tejet helyettesíteni (fõzelékekbe habaráshoz, 'tejbe rizst' csinálni stb....)

Nincs jelen

#987 2008-11-12 08:09

sanvito
Tag

Szia Akiss !

Igen, teljesen igaz amit Ottó ír, nálunk valaha a candida és laktózérzékenység miatt kellett kellett abbahagyni a tejet, tejtermékeket.

Van az L-minus termékcsalád, joghurt, tejföl, tej, sajtok, felvágottak, (metro, spar, stb.) a Magic-nak a tejföl, joghurt, tej termékei, a pl. a Milli laktózmentes teje, a növényi tejszinhabok cukor nélkül (is), a flakonos és a felverhetõ változatok is....
a JOYA is tényleg nagyon jó, és van pudingpor vagy akár forró csoki is, amit vízzel kell elkészíteni.

Az évek során - mióta így fõzünk, étkezünk - nagyon sok új termék lett, nõtt a választék....
Az igaz, nem túl olcsó némelyik.... :(

Nincs jelen

#988 2008-11-12 13:02

akiss
Tag

Köszönöm a válaszokat! Egyébként gõzöm sincs, h. laktózérzékeny vagyok-e, de megfigyeltem, bizonyos tejtermékektõl balhé lesz odabent. :(

Nincs jelen

#989 2008-11-13 15:00

Meli77
Tag

Szia Deluigi!
Olvastam,hogy régebben kaptál Gigitõl egy "ÉTLAP" összefoglalást. Át tudnád küldeni e-mailban?"
mancska@vipmail.hu

Elõre is köszi!
Dokim szerint nem kell diétáznom,de látva a Te gyönyörû eredményeidet,nem érdekel,én be fogom tartani a diétát!
Talán nekem is használ!

Nincs jelen

#990 2008-11-13 15:11

Meli77
Tag

Deluigi!
Lehet,nem a Gigi félét használtad,mert mert lehet azóta már a dokid adott neked diétás szórólapot,de lehet rosszul olvastam.
Azt küldd el légyszives,amelyik Neked bevált!
Én is meg szeretnék gyógyulni!!! :) :) :)

Nagyon szépen köszönöm!!!

Nincs jelen

#991 2008-11-13 16:02

Meli77
Tag

Gigi!
Nagyon szépen köszönöm!
Ari vagy!
puszi

Nincs jelen

#992 2008-11-13 16:07

Meli77
Tag

Akkor,ha tudod,küldd el légyszi!
Na jó,nem úgy gondoltam,hogy véglegesen meggyógyulok!
A lehetõségekhez képest viszont szeretnék a legjobban lenni!
És szeretnék ezért mindent megtenni!!!!
Köszi mégegyszer!
pussz

Nincs jelen

#993 2008-11-14 07:20

Tiger
Tag

Üdvözlök mindenkit! Sajnos úgy néz ki, hogy én is Crohn-os vagyok... Még hátra van egy vastagbéltükrözés, hogy 100% beazonosítsák a betegségemet. Olvasgattam a fórumot valamint az internetet és összeollóztam magamnak egy listát arról mit lehet enni és mit nem. Gondoltam megosztom veletek hátha mások számára is hasznos lehet:

Amit a Crohn beteg fogyaszthat:
-banán
-házilag készült felfújtak
-házilag készült sült tészták
-palacsinta
-kekszek
-otthon készült piték
-otthon készült felfújtak
-zöldfõzelékek
-burgonya
-rizs
-gabonanemûek
-alma hámozva
-körte hámozva
-õszibarack
-sárgabarack
-meggy
-birsalma
-nektarin
-dinnye
-natúr joghurt
-kefír
-búzaliszt
-búzadara
-köles
-kukoricaliszt
-háztartási keksz
-babapiskóta
-rizs
-fehérkenyér
-félbarna kenyér
-zsemle
-kifli
-kalács
-zsemlemorzsa
-száraztészta
-kétszersült
-pászka
-hal
-zsirtalan fiatal sertés
-zsirtalan fiatal marha
-zsirtalan csirke
-zsirtalan pulyka
-zsirtalan borjú
-zsirtalan galamb
-zsirtalan bárány
-sovány sajtok
-sovány túró
.gépsonka
-sonkaszalmái
-zalai
-párizsi
-virsli
-krinolin
-szafaládé
-csirkefelvágott
-pulykafelvágott
-brokkoli
-sárgarépa
-cékla
-fehérrépa
-kapor
-fejessaláta
-tök
-padlizsán
-cukkíni
-patisszon
-sütõtök
-zsenge zöldbab
- fûszer: vasfû
- fûszerek: borsikafû, kapor, kömény,  petrezselyem, ánizs, szegfûszeg, babérlevél, zeller, zsálya, rozmaring,édes-nemes paprika, citromhéj,  szegfûbors, kakukkfû,  só,  fahéj, vanília,  majoranna, bazsalikom
-szénsavmentes ásványvíz
-préselt gyümölcslevek
-préselt zöldségnedvek
-felvágottból a könnyûek
-máj
-tápszerek
-péksütemények
-lágytojás
-tükörtojás
-kompót
-müzli szeletek
-gabonapehely szeletek
-Dr. Oetker: Édes pillanatok vanília puding (tej helyett vízzel kell elkészíteni)
-citromfûtea
-körömvirágtea
-csipkebogyótea
-kamillatea
-csalántea
-hársfavirágtea
-Bang pezsgõtabletta
-bolero italpor

Amit a Crohn beteg NEM fogyaszthat:
-tej
-kukorica
-lencse
-lencse fözelék
-bab
-szója
-paraj
-paraj fözelék
-szárazbab
-babfözelék
-sárgaborsó
-sárgaborsó fözelék
-káposztafélék
-kápszta fözelék
-karfiol
-karalábé
-paradicsom
-zöldpaprika
-cseresznye
-hagyma
-paprika
-gomba
-uborka
-retek
-szénsavas italok
-nem otthon készített hidegkonyhai és cukrászati készítmények
-gyorséttermi ételek
(elsõsorban a hamburger)
-zsemlemorzsával panírozott sültek
-csokoládé
-kakaó
-narancs
-cékla
-sóska
-spenót
-málna
-eper
-kiv
-körte
-meggy
-meggy szörp
-meggy dzsem
-meggy befõtt
-egres
-egres szörp
-egres dzsem
-egres befõtt
-ribizli
-ribizli szörp
-ribizli dzsem
-ribizli befõtt
-narancs
-mandarin
-grape-fruit
-datolya
-olajos magvak
-paradicsomos ételek
-lecsó
-töltött paprika
-paradicsommártás
-paradicsomleves
-ketchup
-szõlõ
-szilva
-füge
-alkohol
-kávé
-erõs tea
-pezsgõtabletta
-nyers gyümölcs
-aprómagvas gyümölcs
-nyers zöldség
-erõsen fûszeres étel
-zsíros étel
-mustár
-zacskós levesek
-savanyúságok
-savanykás gyümölcsök
-tejszín
-tejföl
-füstölt sajt
-penésszel érlelt sajt
-zsíros sajt
-zsíros húsok
-hízott baromfi
-zsíros felvágottak
-fûszeres felvágottak
-szalámifélék
-kolbász
-füstölt készítmények
-pácolt készítmények
-belsõségek
-magas zsírtartalmú tészták
-magas zsírtartalmú sütik
-tejszínes sütemények
-vajas krémes sütemények
- csokoládé
-bon-bon
-cukrász torták
-szalonna
-tepertõ
-fánk
-majonézes torma
-téliszalámi
- jól megsütött rántotta
Bocs, ha valami esetleg többször van a listán! Nem volt idõm 20-szor átolvasni...

Nem csak az a gond, hogy tobbszor szerepel valami, hanem az is, hogy tobb oldalas ebben a formaban...
Azon kivul erdemes hasznalni gyujtofogalmakat, mint peldaul huvelyes novenyek, mert akkor nem kell a felsorolas. A lencse fozelek es lencse leves kozott nem nagy a kulonbseg.
Ja, nem sokat tudunk Rolad, csak annyit, hogy ez az elso hozzaszolasod.
aiolosz

Szerkesztette: aiolosz (2008-11-14 08:48)

Nincs jelen

#994 2008-11-14 08:31

zolcsi
Tag

Tiger!
Egyetértek Gigivel minden ember más saját magadnak kell kitapasztalni mi a jó a bélésednek.Az sem mindegy a betegséged milyen stádiumban van,attól függõen lehet a diétát megállapítani.De ugródeszkának nagyon jó lehet és nem kis munka fekszik benne.Köszönjük.:D

Nincs jelen

#995 2008-11-14 10:18

Meli77
Tag

Tiger!
Köszi,hogy megírtad nekünk.
Biztos sokat fog majd segíteni,bár találtam pár dolgot,ami a fogyaszthatóak és a nem fogyaszthatóak között is fent van.
Akkor ezekkel próbálkozni kell,nem?!
De mindenképpen nagyon köszi a munkádat!

Ja,és sajnálom,hogy Te is csapattag lettél!

Üdv a klubban!!!! :)

Puszi: Meli

Nincs jelen

#996 2008-11-14 11:37

Meli77
Tag

Okés!!! :D :D :D :D :D

De próbálok kedveskedni a belemnek :D

puszi

Nincs jelen

#997 2008-11-15 21:21

Agica01
Tag

Tiger listáját olvasva lenne két kérdésem: a zöldfõzelékek közé tartozik a cukorborsó? mert én úgy tudtam azt nem ehetünk, és sárgaborsót meg igen. Nem kötekedni akarok, csak eddig nem ettem cukorborsót pedig nagyon szeretem!
Mit mondotok, ti hogy vagytok vele?
Köszi

Nincs jelen

#998 2008-11-15 21:25

roor
Tag

Halika!

Ágica:hüvelyesek nekünk "nem valók".:D
Cukorborsó:hüvelyes.:D Nekem a tejcukor miatt is tiltólistás.:D
Sárgaborsó:emészthetetlen héjjal rendelkezik,szintén tiltólistás,mellesleg rettenetes ggörcsizõs.:D
Vöröslencs és csicseriborsó viszont ehetõ!:D
A lencsit még nem kostoltam,a csicserit viszont ugynúgy el lehet készíteni mint a cukorborsót,csak épp nem zöld pöttyös lesz a fõzi hanem olyan mogyorószínû.:D

Nincs jelen

#999 2008-11-16 09:18

Agica01
Tag

Köszi, akkor ehhez tartom magam (sajna). És ezek paszírozva? úgy mehet?Úgy végül is a héja nem marad rajta...

Nincs jelen

#1000 2008-11-16 10:25

roor
Tag

Halika!

Ágica:paszírozva szabad,ha bírod õket és ha az a paszírozás tényleg tökéletes.:D
Mint a bébikaják.:D

Nincs jelen

IBDoktor

Láb