#1151 2009-05-04 08:08
- Ottó
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Diéta - kell vagy nem?
Sziasztok kedves többiek!!
Nem ástam bele magam az SCD diétába, de az biztos, hogy nem normális dolog az a sok finomított pékáru amit megeszünk. Általában igaznak tartom azt, hogy minél több procedurán megy keresztül a táplálék annál többet veszít értékébõl. Eredetileg a gabonafélékkel együtt ennénk a mag csíráját, héját. A pékáruk 99%-ban finomlisztet használnak. És kis térfogatú anyaggal nagy energiát viszünk be ami biztos, hogy táplálja a velünk együtt élõ bacikat, meg gombákat. Tehát a finomlisztes termékekkel és a cukros termékekkel nagyon csínján kell bánni.
Másik dolog nagyon lényeges az ételtársítás: az egyik legrosszabb dolog amikor cukrot tejet és tojást együtt egy termékként fogyasztunk el. Nos akkor kilõve az majdnem összes süti, madártej és csomó inyenc kaja.
Általában elmondható, hogy nagy fehérjetartalmú étel nem megy össze cukros étellel. Tehát pl ha vki megeszik egy csirkecombot rizzsel, meg vmi nyers vagy eltett zöldséggel ezután semmiképp nem jön jól a torta, csoki vagy akármilyen édesség. Nos ha így nézzük a nyugati világ táplálkozásában szinte minden abnormális.
Mert ugye a menzán is a valamilyen húst is tartalmazó étel után szoktak adni desszertet legtöbb esetben. Ez teljesen hibás dolog, még egy alma sem megy igazán jól egy babfõzelék után
Nincs jelen
#1152 2009-05-05 01:08
- Bogyó
- Tag
Szia Mamo!
A PH csoda az a búzafûlé, ugye? Mert én a könyvet nem olvastam, viszont iszom a búzafüvet. Csak ajánlani tudom! Kicsit macerás minden reggel kipréselni, meg elmosogatni utána a darálót, de még mindig ezerszer egyszerûbb, mint abszolut egészségesen étkezni. Szóval nagyon szuper! Gyógyszer nélkül tünetmentes vagyok vele mostmár hosszú hónapok óta. Még probiotikumot szedek hébe-hóba, illetve sokszor eszem grapefruitot, mert az meg természetes antibiotikum, de olyan, ami a bél hasznos baktériumainak nem árt. (Mondjuk aki rosszul van épp, az ne próbálja ki a grapefruitot, mert irritálja a bélnyálkahártyát.) És azért nem cukrot eszem lekvárral egész nap, szóval azért igen mérsékelten fogyasztom a húst, az édességeket. Akármilyen egészségtelen étrend ellensúlyozására nyilván a búzafûlé sem képes.
Mondjuk mivel a fû nálam kb. 5 nap alatt fonnyadt lesz, hiába van hûtõben, én nem 7, hanem 5 napra osztom be az egy zacskónyi búzafüvet, és utána 2 nap szünetet tartok. A következõ héten meg kezdem elõrõl.
És higgyétek el, hogy meg lehet meggyógyulni! Hiszem, hogy a betegség úgy alakul ki, hogy a bél PH értéke eltolódik a savas felé, és emiatt megváltozik a bél baktériumflórája. És ha visszaállítjuk a ph értéket normálisra, akár búzafûlével, akár más diétával, akkor vissza kell, hogy változzon a bél baktériumflórája is normálisra!
Mindenkinek mielõbbi teljes gyógyulást!
Bogyó
Nincs jelen
#1153 2009-05-05 08:55
- angeluc
- Tag
Szia Bogyó!
Hol szerzed be a búzafûvet, és ha nincs elektromos kütyüm hozzá, akkor ki tudom préselni?
Köszi a választ.
Nincs jelen
#1154 2009-05-06 00:07
- Bogyó
- Tag
Szia Angeluc!
Nem akarok konkrétumokat írni, mert aztán azzal leszek gyanúsítva, hogy terméket reklámozok.
Daráló: lehet kapni egyes bioboltokban egy nagyon jót, 14-15 eFt, kézi daráló, mûanyag alkatrészekkel. Ez utóbbi azért fontos szempont, mert ha fémmel érintkezik a kipréselt lé, akkor oxidálódik azaz veszít a hasznosságából. Szerintem máson nem tudsz búzafüvet préselni, csak kifejezetten ehhez kapható darálóval. Búzafû: szintén bioboltokban kell érdeklõdni, egyes bioboltokban lehet rendelni búzafüvet. Azért remélem segítettem. Érdemes különben a google-ban is rákeresni a búzafû szóra, nagyon sok jó oldal bejön rá.
És nem tudom, mennyire tudod a lényeget: reggel kell inni a búzafûlevet éhgyomorra, és utána egy óráig semmi! És a préselést követõen 15 percen belül meg kell inni, különben lebomlanak belõle egyes hasznos anyagok.
Bogyó
Nincs jelen
#1155 2009-05-06 11:50
- Lucy
- Tag
Azt szeretnem kerdezni toletek, hogy kavet a koffein miatt nem lehet inni ?
Ha igen, akkor koffeinmentes kave megengedett ?
Uj vagyok, 2 honapja CU diagnosztizalva. napi 2 x2 Sulfazalazin, de ha 3x2 szedek akkor sem jobb a helyzet, a szekletem 2 honapja majdnem mindig ugaynolyan , reggel 2-3 higabb , nyalkas, barmit eszem nem valtozik, se jobb, se rosszabb, ezert nem tudom mit egyek ill. mit ne egyek.
Koszi avalaszokat elore is.
Nincs jelen
#1156 2009-05-06 16:47
- Sa-ni
- Tag
Szerintem nem a koffein miatt tiltják egyes orvosok, hanem mert savat csinál, illetve állítólag bélgörcsöt okozhat. Ugyanakkor van olyan orvos, aki napi egyet engedélyez.
Van olyan ember, aki azért (is) issza, hogy beindítsa és reggel el tudja intézni a dolgokat.
Amikor kb. 1 éve CU volt a diagnózisom (azóta ez megkérdõjelezõdött illetve IBS-re valamint "nem tudjuk"-ra módosult), az én orvosom a szokásos kórházi CU-diétát adta, ami rajtam egy cseppet sem javított. A kávéfogyasztást illetõen én észrevettem magamon, hogy engem nem ront (persze nem is javít). GAsztroenterológus szerint mapi 1 megengedhetõ. (de ne éhgyomorra)
Évek óta elkínlódok és több diéta kipróbálása után abban a hitben voltam, hogy nem számít, mit eszek, az utóbbi idõben teljes depresszió és kilátástaanság-érzés lett úrrá rajtam, pont emiatt, amit Te is érzel, hogy nem tudod sehogy sem kontrollálni - de a napokban az SCD diétát alkalmaztam, és egy kicsit javultak a tüneteim. Valószínû, hogy a több székletért, székelési ingerért, puffadásért, gázosodásért a gabonafélék, keményítõk (krumpli, rizs) és a cukor, valamint a feldolgozott termékek és finomított pékáruk tehetõk felelõssé - amik mind-mind bennevannak a "kórházi" colitises diétában. Az utóbbi napokban -persze nem tudom, mennyire tartós lesz a hatás- azt tapasztaltam, hogy legalább estére nem kell wc-re mennem, és csökkent a puffadás, gázosodás.
Nincs jelen
#1157 2009-05-06 16:52
- Sa-ni
- Tag
Egy SCD-barát napi menü:
reggeli: rántotta 3-4 tojásból, lehet rá sajtot, sõt szalonnát is
natúr gyümölcslé nem sûrítménybõl (akinek nagyon hasmenése van, annak nem)
házi joghurt (lehet fahéjjal mézzel)
kávé
délelõtt borsmenta vagy fodormenta tea
ebéd: húsleves pl. csirke, de csak répa és zeller lehet még benne
natúr sovány hús, répa vagy alma körettel
desszertnek lehet sült almát mézzel
vacsora: banános palacsinta: összetöröd a banánt villával, hozzákeversz egy felvert tojást, kisütöd (nekem még palacsintaformájúra nem sikerült, szétjött - de finom :D )
De aki nagyon erõs hasmenésben szenved, annak kezdetben más az elõírt menü - ha érdekel valakit, leírom a fordítását a könyvbõl.
Nincs jelen
#1158 2009-05-06 21:16
- picike
- Tag
Szia Sa-ni.Te is szereted az édességet látom.Nézz utána a króm tablettának.Az segit hogy ne legyél éhes.Aludj jól.
Nincs jelen
#1159 2009-05-07 08:35
- Lucy
- Tag
Koszonom szepen a valaszod.
Nekem inkabb hasmenesem van, nar nem eros , inkabb reggel 2-3 aztan egesz nap semmi, bar neha este meg 1x.
De azert erdekelne a masik menu.
Koszi.
Nincs jelen
#1160 2009-05-07 13:29
- Sa-ni
- Tag
Köszönöm, PIcike - csak az a baj, hogy az SCD diéta semmilyen laktóz vagy keményítõ alapú tablettázási segédanyagot nem engedélyez (csak vészhelyzetben) De megnézem, ebben mi van!
Aggódom miattad, Lucy, mert úgy 2 éve nekem is "csak" ezek voltak a panaszaim, amit leírsz, aztán a befejezõdés egyre késõbbre tolódott, és másfél éve egész napra eloszlik a rengeteg wc-re menés. Az orvosok tanácstalanul álltak ez elõtt, mert addigra a virtuális colonoscopia nem mutatott colitist - megalázó módon bennem próbálták keresni a hibát, többször tanács, gyógyszer nélkül hazaküldtek, nem egyszer távoztam kiborulva a rendelõbõl.
Valószínûleg egy régi salmonella fertõzés tett tönkre.
Próbáld ezt valahogy megfogni, nehogy rosszabb legyen... Velem Salazopyrint szedettek, meg Salofalk, majd Entocort klizmát kellett alkalmaznom, persze nem lettem jobban.
Kezd egyre inkább az lenni a meggyõzõdésem, hogy a beleket csak úgy lehet jobb mûködésre bírni, ha megváltoztatod, amit beviszel. A diéta kulcsfontosságú, a liszt, cukor, rizs, krumpli pedig nagyon ártalmas. (Szerintem, a könyv logikája alapján) mindenkinek
De nem csak ezek. Tegnapelõtt pl. padlizsánt ettem, amitõl 2 óra múlva hasmenésem lett - pedig nekem nem úgy van a panaszom, hogy egybõl kijön belõlem a kaja.
A kezdõ menü lényege
reggeli:
- dry curd bottage cheese (ez laktózmentes túró, de Mo-n csak enzimkezelt változat kapható, pedig olyan túró kéne, ami a készítõ eljárás miatt és nem utókezelés folytán laktózmentes) házijoghurttal (pl. Media MArktban veszel 8 ezer körül joghurtkészítõt, és abban 24 óráig (!!!) fermentálod a joghurtot - de lehet csak a joghurt magában, én tettem rá fahéjat és mézet, meg almát daraboltam bele, de ezt kifejezett hasmenésre ne (aki kifejezetten f.sik, az eleinte ne egyen gyümölcsöt, zöldséget)
- tojásrántotta (csak magában), lehet nyugodtan 4 tojásból, hogy jól lakj
- étkezési zselatinból, natúr (nem koncentrátumból készült!!!) dzsúzból (pl. CBA-ban tudsz ilyet venni, 3 vagy 5 literes) és 3-4 szem szacharin alapú édesítõbõl készült desszert
ebédre:
- diétás csirkeleves (csak répa lehet pluszban benne)
- sajttorta (ez bonyolult, én sima sajtszeleteket ettem - csak laktózmentes keméynsajt lehet, pl. Pannónia, vagy Ementáli)
- natúr sült hús (marhát vagy halat ajánl, de szerintem csirke vagy sovány sertéscomb is megteszi) - ha bírod, fõtt alma körettel
vacsora:
bármi az eddigiek közül
1-5 napig, amíg abbamarad a hasmenés, csak ezt lehet enni. Utána lehet negyed összetört banánnal próbálkozni.
Egy héten csak egy új ételt lehet bevezetni az engedélyezett listáról.
Nincs jelen
#1161 2009-05-07 13:32
- Sa-ni
- Tag
Ja és azt leírja, hogy az orvos által felírt gyógyszereket önkényesen senki ne hagyja abba, és mindenki beszélje meg az orvosával, mielõtt diétába kezd - bár a szerzõ szerint baja ettõl a diétától senkinek nem lesz, mert az SCD diéta kifejezetten tápláló, az USA-ban gyerekeket is ráállítanak, eleve egy gyermekorvos kísérletezte ki ezt a módszert lisztérzékeny páciensein.
Nincs jelen
#1162 2009-05-08 08:15
- Ottó
- Tag
Szia Sa-ni!
szeretnék hozzászólni, én nem ismerem az SCD diétát. De elsõ közelítésben hasonlít az Attkins-féle diétára. Nekem úgy tûnik, hogy sok a fehérje (sok tojás, sajt, hús). Szerintem ez sem jó mert a sok fehérje, nagyon nagy teher a szervezetnek, nekünk pláne. A sok fehérje rossz pH-t eredményez a szervezetben, savasít. Elismerem, hogy jól lehet lakni tõle. Szerintem sem jó a sok keményítõ tartalmú étel, de ezeket inkább gyümölccsel zöldséggel kell ellensúlyozni azokban is minél több nyerssel. Tudom, és most is felhívom a figyelmet arra, hogy nálunk a rost nagy problémát okozhat. De nekünk is a rostban gazdag étel a gyógyulás útja fokozott figyelemmel a bevezetésre.
Még annyit, hogy a fehérje ételhez (pl tojás, bab) nem megy az édes, ezt szeretném ismételten kihangsúlyozni. Az édeset, és a fehérjében gazdag ételt szét kell választani. Ha nem akkor nagyon nagy kiképzés alá tesszük szerencsétlen emésztõrendszerünket élén a májjal.
Tudom, hogy így nagyon sok finom kaja is kiesik (madártej, fagyi(cukor+tej), szinte az összes süti...
De higgyétek el, tapasztalatból mondom, hogy az ízlésünket is lehet nevelni, a szokás nagy hatalom, de lehet változtatni.
Szerkesztette: Ottó (2009-05-08 08:17)
Nincs jelen
#1163 2009-05-08 11:56
- Sa-ni
- Tag
"ízlésünket is lehet nevelni, a szokás nagy hatalom, de lehet változtatni."
- maximálisan egyetértek. Én pl. nagyon sokáig makacskodtam, hogy "de nekem a péktermék, süti, csoki kell a sok tanuláshoz"- de sokra megyek vele, ha a wc-re járástól nem tudok tanulni :S HATALMAS motiváció egy diétához, ha érzed, hogy javít!!! (Én pl. tegnap és tegnapelõtt a korábbi 5-15 helyett 2x mentem wc-re, és csökkent a puffadás, gázosodás... azért rohadtul nem mindegy...) Korábban is diétáztam, de rosszul. A Morában pl. azzal kínlódtak, hogy fehér liszt ne legyen (mert biztos a candida a hibás) - és hiába volt a spártai édes-megvonás, ha vittem be a barna lisztet, kölest, stb. - persze, hogy nem javultam... És ez általánosságban visszavetett, mert azt hittem, "rajtam úgyse segít semmi, én már így maradok". Az utóbbi hónapokban depressziósan tömtem magamba a kekszet, hogy "úgyis mindegy" - szánalmas voltam...
Az SCD-diéta a Haas-diétával rokon, amit a mai napig használnak a fogyókúrázók. Dr. Valentine Haas az 50-es években kísérlezte ki lisztérzékeny gyerekeken. Elaine Gottschall lányát is õ tette tünetmentessé, és a biológusnõ ekkor kezdett el a táplálkozás szervezetre tett hatásával foglalkozni.
Nem tudom, mennyire árt a sok fehérje - de a nyers gyümölcsöt, zöldséget az SCD diéta tiltja addig, amíg meg nem szûntek a tünetek. Utána természetesen kifejezetten ajánlott ezeket fogyasztani. De Gottschall is, pontosan, azt írja, fokozatosan kell bevezetni. Én már most igyekszem beépíteni, de csak almát és banánt. Ma próbálkozok meg egy (megfõzött) körtével.
Fehérje plusz édes nem megy együtt?
Úgy érted, ne tegyek a joghurtba mézet??? Vagy a tojás után nem lehet megenni pl. sült almát egy kis mézzel? De ez csak Crohnosokra vonatkozik, vagy szerinted mindenkire?
A cukrászdákban kapható fagyi szerintem nem jó senkinek. Én tavaly nyáron pl. nagyon beteg lettem tõle, hiába volt laktózmentes. Fene tudja, mit raknak bele! Az SCD könyvben külön fagyirecept olvasható.
Elõrebocsátom, ha hosszútávon beválik nekem ez a diéta, "társadalmi munkában" lefordítom a könyvet, vagy ha az jogdíjproblémákba ütközik (nem tudom, hogy van ez...), kiírom a lényegét, és felnyomom a netre. Kiver a víz a gondolattól, hogy hány ember éli át azt, amit én olyan sokszor, hogy az életet ellehetetlenítõ béltünetekkel hazaküldik az orvosok.... :(
Nincs jelen
#1164 2009-05-08 12:22
- Ottó
- Tag
Kedves Sa-ni!
Sajnos én is ki szoktam csúszni a diétában, pl keksszel, sütivel. Húsvét környékén mama sütött diós sütit, ettem belõle. A végén mondtam, neki, h már nem kéne sütni....
A sok fehérje + cukor általánosságban mindenkire érvényes az, hogy ezek nem mennek össze. A neten, biztos találsz dolgokat ebben a témában.
Lehet, h ezzel sokatoknak kellemetlenséget okoztam, mert eddig olyan nyugodt lelkiismerettel evett amit akart. És ezzel beleültettem a bogarat egyesek fülébe. Egy XIX. századi ember azt mondta (aki képviselte a húsmentes étrendet), hogy a nagyon sok cukor fogyasztása rosszabb mint a mértékletes húsevés, neve nem lényeges, mert tuti, hogy nem ismeritek (monogramja E.G. White), nem táplálkozástudós.
De a jó szándék vezérelt abban, hogy ezt megosztottam veletek. Nagy baj nem lesz valószínûleg, ha eszel egy gyümölcsös joghurtot, de aki igazán követni akarja a helyes étrendet, akkor jobb a natur.
Persze sok egyéb van amin érdemes változtatni, pl az olajban sütést teljesen el kellene hagyni, mert az sem jó. Persze, ha családi összejövetel van és ott a sok kupac rántotthús, akkor néha én is megeszek egy-egy rántott gombafejet, rántott hagymát, v rántott karfiolt...
Szerkesztette: Ottó (2009-05-08 12:29)
Nincs jelen
#1165 2009-05-08 13:36
- Sa-ni
- Tag
Úgy látom, a Te megkövesedett, és az én alakuló :) diétás elveim sok mindenben hasonlítanak.
Ugyanakkor van egy jelentõs különbség: az SCD-diétában nem szabad megcsúszni! Nagyon következetesen kell tartani, nincs olyan, hogy "na csak ezt az egy sütit", mert borul a bélflóra egyensúlya már annyitól is. (Meg szerintem ha egy-egy falatot csipegetsz, annál jobban fogod kívánni. Szerintem a "semmit" jobb, mint a "kicsit" és könnyebben betartható.
De érdekes, így, hogy hatékony a diéta, nem szenvedek a tiltott dolgok hiányától. Mérgeket látok bennük, amik tönkretették az életemet.
Ismerõs a helyzet, családi ebéd, baráti meghívás, munkahelyi vacsora, konferenciavacsora, stb. stb. - de bár már ott tartanék, hogy újra annyira aktív, társasági ember legyek, hogy "csak" ilyen problémákkal kelljen szembenéznem, hogy feltûnést kell keltenem az "ételallergiámmal" esetleg "egászséges életmód mániámmal" (mert ezt szoktam mondani, "szalonképesebb", mint a bélbetegség -de ez az én egyéni stratégiám :D)
Olajban sütés - ezt az SCD engedélyezi. Nekem csak akkor van ebbõl panasz, ha a kaja nagyon megszívja magát olajjal. Konyhai törlõkendõre szoktam tenni egybõl, mikor kiveszem, és óvatosan rányomkodok egyet a tetejére is.
Gyümölcsjoghurt - a bolti nyilván nem ajánlott, ha elolvasom, mibõl áll, már elmegy az étvágyam.
Az SCD diéta szerint joghurtkészítõ géppel kell házijoghurtot készíteni, (természetesen natúrt) és akármi van az utasításra írva, 24 óráig kell a gépben hagyni!
Szerintem, Ottó, jól teszed, hogy megosztod másokkal a tapasztalataidat! Ez nem "kellemetlenség-okozás". Mindenki jobban akar lenni, és sokan hajlandók ezért jelentõs áldozatot is hozni. Szerintem ha az egész napodat fel kell áldozni a rosszullét oltárán, annál minden áldozat, pl. kajamegvonás, - szelektálás csak kisebb lehet!!! És jobb, ha minél több nézõpontot megismerünk, hogy mindenki tudjon próbálkozni, változtatni.
Én pl. az SCD-diétáról itt hallottam elõször.
Szerkesztette: Sa-ni (2009-05-08 13:42)
Nincs jelen
#1166 2009-05-08 13:45
- Sa-ni
- Tag
Ja, amúgy az SCD diéta vegetáriánus változatban is tartható, Gottschall külön ír errõl, bár annyira nem szorgalmazza. Valamibõl azért be kell vinni az energiát. Ugye a legtöbb vega gabonákkal oldja ezt meg, de ez itt kiesik.
De én egyelõre azzal nem próbálkozom, így is azért fáradékonyabb vagyok, mint amikor többet és kalóriadúsabb ételeket ettem. Meg fogynom se kéne már annyira, ettõl pedig tutira fogok.
Nincs jelen
#1167 2009-05-08 21:44
- Lucy
- Tag
Hat, ha ilyen gyorsan hat a SCD dieta, akkor en is kiprobalom,
Bar , most en sem szeretnek fogyni.
Az az erdekes, hogy en szinte eddig egesz eletemben fogyoztam, azaz mindig volt par kg felesleg ami zavart , s fokepp szules utan nem sikerult leadni.
Epp mielott megallapitottak a CU-t, 3 honapig fogyoztam.
Azota nem fogyozok, s maris karcsubb vagyok, bar ennel lejjebb mar nem szeretnem ha menne a merleg, pedig most mindent eszem, amit akkor nem.
Akkor hasonlitott inkabb a taplalkozasom a SCD-re, mert kenyeret, pekarut, edesseget nem ettem.
Reggeli : sajt, felvagott , paprika , paradicsommal, ebed roston sult hus salataval, vacsi: gyumolcs, napkozben sok gyogynovenytea es frissen csavart gyumolcsle.
Ez ment 3 honapig es egyik reggel veres-nyakos szeklet, hasmenes, na innen aztan megvaltozott minden.
Most meg nyomom magamba a krumplit, rizst...
Egyebkent en azt vettem eszre, hogy amikor szedem a belfertotlenito gyogyszert, akkor addig jo a szekletem, mihelyst abbahagyom higabb lesz es tobbszori.
Azaz, neha megkerdojelezem a diagnozisom, s lehet vmi eros fertozesem van, amit nehezen lehet kiirtani.
Halott mar vki olyanrol, hogy horghurut okozhat belhurutot, mert nekem evek ota, reggelente zoldes a kopetem, vmi miatt semmi antibiotikum nem segotett, a dokik szerint allergia, evente csinalok rontgent es meg nem tudtam rajonni mi ez.
Szoval, arra gondoltam, hogy vhogy ez a kopet egy resze lemehet a gyomorba es igy tovabbjut a beleken...
Csak hangosan gondolkodom, ugyanis latok benne logikat. Mi a velemenyetek ?
Van olyan , hogy a szovettan hibazik ?
Bocs, a sok buat kerdesert, de meg eleg kezdo vagyok.
Nincs jelen
#1168 2009-05-09 06:13
- zolcsi
- Tag
Rzsolt!
Hogy miket ehetsz a felsoroltak közül majd magad fogod kitapasztalni magadon!Így elsõ körbe elég veszélyes dolgokat szerettél (crohnosokra nézve) de majd fogod érezni.Lesznek olyan kaják amik egyszer fognak panaszt okozni egyszer pedig nem.Állapotfüggõ.Vezess diétás naplót ha gondolod.
Nincs jelen
#1169 2009-05-09 09:18
- Ede
- Tag
Sziasztok!
Sajnos, bármennyire is elutasítottam a diéta dolgot, be kell, hogy álljak ebbe a sorba. Ugyan nagyon visszafogtam magam április eleje óta (elõtte meg már a puszta kenyértõl is hányingerem volt, úh akkor sem vittem túlzásba), elõször a tüki után kerültem kapcsolatba dietetikussal, aki tényleg foglalkozik is velem. Bár mindig olvasgattalak Benneteket itt, mégis én úgy gondoltam, döntöttem, hogy ez rám nem vonatkozik, mert... Aztán most ez a kiújulás nagyon sok szarvamat letörte, tehát be kell látnom, hogy próbálkozhatok, de úgyis csak én iszom meg a levét.
Rzsolt, hihetetlen mód lehet Neked rossz, mert sajna, ha amúgy is rosszul vagy, azok, amiket leírtál, hogy mit szeretsz (a kínait én is nagyon... szeretném...), tényleg ahogy Zolcsi írta, a szinte legveszélyesebbek közé tartoznak.
Nekem most három napja érzem, hogy fáj a belem meg görcsölget, mert kukoricát (tudom, tudom, amikor ettem is tudtam csak az volt bennem, hogy hátha...) ettem valamelyik este. imádom vajon lepirítva... És tessék....
Sajnos, ez van. A diétás napló tényleg nagyon jó, mert pl. engem egyrészt visszafogott (a sztero löket miatt most megint ehetnékem van, és fõleg édességbõl, szinte minden mennyiségben), másrészt nagyon jól áttekinthetõ, hogy mitõl lehet milyen érzés. Ha gondolod, írj és átküldöm, hogy én milyet töltök (üresen).
Jobbulást!!!!
Nincs jelen
#1170 2009-05-11 15:41
- anda60
- Tag
Ssziasztok!
Új tagként, de régi Chronosként olvasgatom a hozzászólásokat diéta ügyben.
Elõször 1980-ban diagnosztizálták a Chront, meg is mütöttek, mert kilukadtam.
Akkor még 3 hétig tartott, amíg rájöttek, hogy mi is a bajom. Utána több mint 15 év tünetmentesség következett, majd egy kicós aktívabb szakasz, akkor már szedtem gyógyszert is ( addig semmit ). Most megint baj lett, ujra kilukadt a belem a gyulladástól, megint mûtét következett. Most 1 éve volt.
Na, a diétához: én azokhoz csatlakozom, akikazt tartják, hogx hallgass a szervezetedre, meg fogja mondani, hogy mit nem kér. Ha úgy érzi, hogy bablevest enne, akkor én azt is megeszem, kb. évente 1x. Ha rossz passzban van, akkor meg szinte minden árt. Lehet, hogy én szerencsésebb vagyok, mint a többség, de most már, 1 évvel a mûtét után szinte mindent eszem. Rátott husit, és sült krumlit is. Sztem a lényeg az, hogy mindenbõl csak keveset, és változatosan.
Mindenkinek jó egészséget, és jó étvágyat kívánok!
Bocs a hosszú bemutatkozásért!
Mindenkinek üdv: Anda
Nincs jelen
#1171 2009-05-19 16:24
- Pez
- Tag
Halihó!
Errõl az scd diétáról merre találok egy jó kis leírást, hogy pontosan mit tartalmaz, mit lehet, mit nem stb...
Eléggé felcsigázta az érdeklõdésemet, mivel én szinte péktermékeken élek, reggelire szendvics, vacsira is általában az aztán lehet, hogy ez a gond.
Nincs jelen
#1172 2009-05-28 11:33
- nori
- Tag
Aki már nagyon kenyeres vagy pékárú kedvelõ szerintem a legjobb ha megoldjahogy maga készítse (a nagybátyám pékségben dolgozik és hát sokat regélt az összetevõkrõl,amire mi nem is gondolnánk hogy belesütik a guszta kis sütikbe) mert legalább tudja mit eszik,nincs térfogat meg állománynövelõ és társaik..
Az Atkins diétát én 3 napig bírtam,olyan székrekedésem volt,hogy vísítani tudtam volna,azt javaslom,hogy senki ne diétázzon soha ilyen drasztikusan,jobb inkább lassan de biztosan fogyni odafigyeléssel.
De hogyan kell hízni???? Jaj de szeretnék 10 kilót ajándékba kapni,de beérem 5-tel is!!! :):):)
Nincs jelen
#1173 2009-06-01 18:27
- Sa-ni
- Tag
Lucy! Nem idevág, de mi az a "bélfertõtlenítõ gyógyszer" amire utalsz a hozzászólásodban???
Kérdésedre válaszolva, amikor azt mondták, hogy CU-s vagyok, a doki azt is mondta, hogy felsõ légúti fertõzés kihozhatja. Tehát lehet logika a párhuzamban.
Azt nem tudom, hogy tévedhet-e a szövettan, de azt igen, hogy többféleképpen interpretálható. Egyik orvos CU-t olvasott ki belõle, másik meg, azt, hogy "hát ez nesze semmi, fogd meg jól" Nem tudtam, hogy az orvostudományban is létezik efféle értelmezési szabadásg, de bizony hogy létezik!
Amióta az SCD diétán vagyok, kifejezett hasmenésem van, (gondolom mert nem eszek semmi keményítõt, igazán szilárd ételt) viszont van, hogy már reggelre abbahagyja - de ált. délutánra biztos. És ezt vagy másfél éve nem mondhattam el magamról! Legalább van egy késõ délutánom, meg egy estém, éjszakám. Újra eljárkálok itthonról. Mellette szedem tovább az Enterolt, de annak önmagában nem volt ilyen hatása. Összességében: nagyon, nagyon nem mindegy.
Szerkesztette: Sa-ni (2009-06-01 18:32)
Nincs jelen
#1174 2009-06-01 22:03
- Lucy
- Tag
Szia !
A gyogyszer neve: FLAGYL ( otthon nem tudom milyen neven fut ) , az osszetetele Metronidazol.
Ezt itt akkor adjak, ha pl. nem tiszta etelt eszik az ember es fertozest kap, vagy nem jol megmosott gyumolcs, zoldseg utan jelentkezo nyakos hasmenesnel. Ill. ha amobaja van vkinek.
Nekem mar 3 eve van reggeli zoldes kopetem, de eddig meg egy orvos sem tudta mi ez, azt mondtak allergia.
En most belekezdek a homeopatiaba, mivel a Salazopyrin semmit nem er, a dieta sem, szteroidot meg nem akar adni a doki, mivel azt mondja nagyon enyhe eset vagyok.
Nincs jelen
#1175 2009-06-01 22:21
- aiolosz
- Tag
Lucy írta:
"...A gyogyszer neve: FLAGYL ( otthon nem tudom milyen neven fut ) , az osszetetele Metronidazol.
Ezt itt akkor adjak, ha pl. nem tiszta etelt eszik az ember es fertozest kap, vagy nem jol megmosott gyumolcs, zoldseg utan jelentkezo nyakos hasmenesnel. ...."
Gyógyszer neve: Klion
Hatóanyag: metronidazolum
Nincs jelen
#1176 2009-06-02 09:09
- Sa-ni
- Tag
Köszi!
Azt már próbáltam... Az orvosok idõnként gondolnak egyet és felírják. Sokan írjátok, hogy használ :) - de nekem nem. Pedig ha találnék valami jó gyógyszert, kombinálva a diétával akár még a tökéletes állapot is elérhetõ lenne... Az Enterol azért elég szeszélyes, egy ideig használ, meggondolja magát, egy darabig nem, aztán megint igen, stb. stb. :S
Szerkesztette: Sa-ni (2009-06-02 09:09)
Nincs jelen
#1177 2009-06-09 11:52
- Sa-ni
- Tag
Kedves Emberek,
elkészítettem az SCD-blogot, szeretettel várok mindenkit, aki ezt a diétát alkalmazza, vagy szívesen kipróbálná. Segítsünk egymásnak, osszuk meg tapasztalatainkat!
http://scd.blogter.hu/
Nincs jelen
#1178 2009-06-09 17:22
- Sa-ni
- Tag
Lehet, hogy rosszul emlékszek, de annak idején Rigor mintha fordított volna valamennyit az SCD könyvbõl (vagy recepteket? Valami volt, az biztos!) Úgy látom, a rendszerrel nem lehet neki emailt küldeni - nem tudja valaki az elérhetõségét, illetve azt, hogy õ felrakta-e valahova a fordításait? Mert ha igen, és szívesen együttmûködik, annyival is elõbbre lennénk.
Nincs jelen
#1179 2009-06-09 18:00
- aiolosz
- Tag
Sa-ni írta:
Lehet, hogy rosszul emlékszek, de annak idején Rigor mintha fordított volna valamennyit az SCD könyvbõl (vagy recepteket? Valami volt, az biztos!) Úgy látom, a rendszerrel nem lehet neki emailt küldeni - nem tudja valaki az elérhetõségét, illetve azt, hogy õ felrakta-e valahova a fordításait? Mert ha igen, és szívesen együttmûködik, annyival is elõbbre lennénk.
Itt van Rigor blogja, gondolom, hogy itt eléred, ha nem akkor megküldöm Neked az e-mail címét.
Rigor kaját készít
Nincs jelen
#1180 2009-06-16 13:01
- Szabóné
- Tag
Sziasztok!
Viszonylag új vagyok itt és én elsõ körben a blog címére szertnék reagálni: Kell!
Szóval kell a diéta, csak mindenkinek más jön be. Egy dietetikus alapoktatás szerintem hasznos. Amíg nincs jobban az ember addig nagyon szigoru diéta és utánna lehet egy-egy dologgal probálkozni. Mindenkinek más jó és más rossz, de azért vannak alapvetések.
Legtöbb nagyobb rendelõben van dietetikus csak kérni kell, hogy egy beutalót és ad alapoktatást, meg ötleteket, azátn abból el lehet indulni.
Mondjuk én nagyon szimpatizálok a SCD diétával, amirõl Sa-ni ír. De én eszem krumplit és kenyeret is, mert különben nem birnék semmit sem csinálni.
Üdv mindenkinek!
Nincs jelen
#1181 2009-06-16 14:42
- Sa-ni
- Tag
"én eszem krumplit és kenyeret is, mert különben nem birnék semmit sem csinálni"
Én is azt hittem, hogy ez lesz - de nem következett be ilyesmi! Meg lehet oldani, hogy ne korogjon a gyomrod :) - és az elmúlt másfél hónapban több hasznos dolgot csináltam (munka, nyelvtanulás folytatása, lakás kipofozása, stb.) mint az elmûlt másfél évben összesen! :)
Én mindenkit csak biztatni tudok, egy hónap esélyt adjon a (következetesen betartott!) SCD-nek! Én mondjuk "csak" az életemet kezdem visszakapni ennek köszönhetõen. Pedig panaszkodtam Nektek eleget :D , hogy milyen tünetek gyötörtek. (És ezeknél súlyosabbra is ajánlott!)Érdekes módon ezek semmi mástól nem mérséklõdtek, csak az SCD diétától.
Ez nem kamu, az SCD diétához senkinek nem fûzõdik anyagi érdeke, Elaine Gottschall sem árult semmi kiegészítõt, stb. és én sem :D
Szerkesztette: Sa-ni (2009-06-16 14:45)
Nincs jelen
#1182 2009-06-16 20:21
- esztikemiek
- Tag
A diéta annyira egyénre szabott! Hiába állít össze egy étrendet a dietetikus ezt magunknak kell ki tapasztalni nem másnak. Én magam is colitises vagyok 12 éves korom óta. De 3 év alatt sok mindent megtapasztaltam már hogy mi az ami nem feltétlenül jó. Például a rendes tejet nem bírom de a sajtokat és tejfölt igen. De attól még rendesen tatom magam a diétához és csak azt tudom tanácsolni hogy mindenki próbálja meg kitapasztalni mi a jó neki. De ma már sok vitamin is van ami nagyon hasznos és jó. De persze nem pótolja a szervezettbe bevitt tápanyagot. Tudok ajánlani egy diétás könyvet: Bélbetegek diétáskönyve Zsír- és fûszerszegény, pektingazdag étrend. Remélem hogy valakinek hasznos lesz az információ.
Szerkesztette: esztikemiek (2009-06-16 20:36)
Nincs jelen
#1183 2009-06-17 08:32
- Ede
- Tag
Sziasztok, az jutott eszembe arról, amit esztikemiek írt, hogy tök banális, de az ételfogyasztási napló vezetése, jelölve természetesen a kiváltott hatásokat is, nagyon jó eszköz. Pl. amikor görcsölök, vagy megy a hasam, gondolkodom, hogy mit is ettem és hajlamos vagyok áltatni magamat, meg nem emlékezni, és azt mondom magamban, hogy dehát alig ettem valamit, meg nem ettem olyasmit és akkor amikor nézi a dietetikus (aki 5 év után az elsõ és normális nekem), akkor rögtön rábök, hogy ni, ez meg az volt az oka. És tényleg. Az idõ jótékony hatása, hogy mivel alul azért pár órával késõbb jelentkezik a hatás, hajlamos az ember esetleg megfeledkezni, hogy mit is evett, ami ezt okozhatta. Úgyhogy szerintem is teljesen áll, hogy az embernek saját magának kell kitapasztalnia.
Ja, nálam úgy kezdte a dietetikus, hogy írjam össze, hogy mit szeretek enni. És végignézte, hogy azok elkészítésénél mire ügyeljek, illetve mi tiltott belõle. És hogy így közelítsem,hogy valójában mit bírok. Ez nekem nagyon szimpatikus volt, mert olyan "engedõen tiltott".... ha értitek, mire gondolok. Szép napot!
Nincs jelen
#1184 2009-06-17 20:45
- esztikemiek
- Tag
Egyet kell értenem Ede észrevételével. Fontos tudni hogy mikor mit ettünk vagy ittunk. Nekem a kórházban adtak olyan üdítõt ami nem kimondottan tett jót a hasamnak. Fájt és hasmenésem is volt másnap beszéltem a dietetikussal és megerõsítette hogy attól volt. így azóta jobban oda figyelek hogy mikor mit eszek és ha valami nem esik jól akkor utána beszélek a dietetikussal hogy miért volt. Ezt az ételfogyasztási napló vezetést én is csak ajánlani tudom mint Ede.
Nincs jelen
#1185 2009-06-18 05:16
- Szuszidi
- Tag
Ma a Spekrumon nézzétek (aki teheti) az ételek és tévhitek címû müsort 20:10 perckor kezdõdik két részt adnak le.
Nincs jelen
#1186 2009-06-18 08:25
- Ede
- Tag
köszi Szuszi az infot!!!
Nincs jelen
#1187 2009-06-23 06:32
- CptBalu
- Tag
Sziasztok,
van valakinek tapasztalata az ételfutárokkal? Ahogy elnézem lehet tõlük rendelni olyan kajákat, amik beleférnek a diétába, csak kérdés hogyan készítik el, mennyi a tartósítószer bennük, stb. Nálam pl. esélytelen, hogy minden nap fõzzek magamra...
Nincs jelen
#1188 2009-06-23 08:04
- mamo.
- Tag
Szia CptBalu!
Tapasztalatom szerint több ételfutártól kell rendelni, mert megunja az ember, másrészt igy jobban ki tudod választani, ami Neked megfelelõ. Szerintem kerülni kell rántott dolgokat, inkább párolt húsos ételt rendelj, vannak zöldséges ételek.
Jónak tartom a Teletál ételeit, jók a fözelékek is. Hogy mennyi tartósítószer van bennük? Hát ezt nem lehet megmondani, de ki kell próbálni, mit birsz. Van az egészségfutár, vagy valami hasonló a neve, vagy Tözsde futár, de válogasd ki mit birsz megenni.
Jó étvágyat. Ja és én szeretem a halakat, azokat is jól csinálják.
Jó egészséget.
Nincs jelen
#1189 2009-06-29 11:45
- Sa-ni
- Tag
Hát nem tudom, én "csak" IBS-es vagyok (bár ez nem biztos), de évek óta alap számomra, hogy csak itthon étkezem, eszembe sem jutna rendelni. Egy étteremben vagy szállító cégnél nem az a cél, hogy egészséges legyen a kaja, hanem hogy minél finomabb, karakteresebb, és ezt nyilván fûszerekkel érik el. Ráadásul nem tudhatod, ha laktózérzékeny is vagy, hogy nem-e vajban párolják a dolgokat, laktózmentes-e a sajt, stb. stb. Étteremben csak akkor eszem, ha beszéltem a szakáccsal, és fûszer nélküli párolt sovány húst készít nekem, amit sima zöldségkörettel kérek. Bár utálom ezt a figyelemfelkeltést, amikor a többiek meg tömik magukba, amit csak eléjük raknak, dehát inkább, mint rosszul lenni. A munkahelyemen is, amíg még dolgoztam, nem tetszett a kollégáknak, hogy nem megyek velük a mittudomén milyen kínai szörnyû étkezdébe vagy hamburgereshez enni, hanem a kis tálkából eszem hidegen, amit otthonról hoztam. De nem fogok a kedvükért rosszul lenni.
Véleményem szerint szép dolog a bátorság, de az evésben legyünk csak gyávák, a hedonizmus is szép, de az evésben legyünk csak unalmas kispolgárok. A társasági élet is jó dolog, de nekünk nem foroghat az evés körül.
Nincs jelen
#1190 2009-07-15 10:17
- kheg
- Tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni mi a tapasztalatotok:
nagyon aktív szakaszban, de nincs szûkület
lehet-e enni a következõket:
gomba (pl. fõzve)
kígyóuborka héj nélkül
csirke máj (pl. fõzve)
túró
sárga dinnye
banán
salátalevél (pl. jégsaláta) apróra vágva
Milyen zöldségeket tudtok, amik pl. fõzve nem okoznak panaszt?
Nincs jelen
#1191 2009-07-15 13:27
- Lucy
- Tag
A gombat nagyon nehez emeszteni, nem a legjobb.
Aktiv szakaszban a nyers zoldsegek kerulendok, ezert az uborka sem jo.
A dinnye nalam nem valt be, se sarga se gorog, masnapra hasmenes lett, persze, mindig minden etel egyentel fugg, ki mit bir.
Maj es banan nem gond szerintem, de biztos irnak a nalam tapasztaltabbak is.
Turo - attol fugg te amugy is birod-e atejes dolgokat vagy nem ?
Nalunk van egy zoldseg, azt hiszem otthon is kaphato " okra " neven fut.
Ezt kis olajon sutve csirkemellel hagymaval ( nyers paradicsom bele hej nelkul ) osszeparol , nagyon finom, nagyon jo szekletfogo.
Nincs jelen
#1192 2009-07-15 14:13
- Lucy
- Tag
Talaltam az okra-rol leirast a www. terebess.hu-n ( konyhakert ):
" Zsenge ízû, vitaminokban, kalciumban és ásványokban gazdag, igen nagy nyálkaanyag-tartalma miatt gyomorbetegek diétájára kiválóan alkalmas "
" Önálló salátának vagy salátaízesítõként is elkészíthetõ. Népi gyógyászatban bél-, emésztõszervi megbetegedések ellen használják"
Van itt egy masik noveny is, de meg folyamatban van a beazonositasa, ami nagyon jo szekletfogo es jo fekelyre.
Ha megtalalom a magyar megfelelojet , kozlom.
Nalam mindketto hatott ! Elmulik a nyalkas hasmeneses szeklet masnapra !
Nincs jelen
#1193 2009-07-16 11:41
- kheg
- Tag
Köszönöm a kedves választ!
Sok kérdés felmerül bennem. Úgy tûnik teljesen mást ehetnek a crohn betegek és a colitisosok, illetve teljesen mást nyugalmi, aktív, és erõsen aktív szakaszban.
Ti mit szoktatok enni nagyon aktív, de elzáródás mentes szakaszban?
Semmit?
Írjatok pár dolgot légyszi légyszi!
Ez a meleg nem tesz jót ugye? Szerintetek a borogatás / hideg fürdõ segít?
A betegség 14 évvel a mûtét után lángolt fel most újra, szóval elég tapasztalatlan vagyok.
Azt olvastam, hogy az ételallergiával ilyenkor különösen vigyázni kell.
Nagyon pici paradicsom és répa allergia van.
Szerintetek az is gáz, ha egy sovány húslevesben fõtt néhány répa, de csak a levet fogyasztom, levesbetéteket nem? Úgy értem mégiscsak belefõtt!
És mi a helyzet a gyenge fûszerekkel (pl. tárkony), ha leszûröm a végén?
Nálatok mit jelent az, hogy "nem bírom ezt vagy azt a kaját"?
Sokat olvastam ezt a fórumban.
Hasmenésem semmitõl nincs most, de idõnként jobban fáj a gyulladt rész.
Így hogyan lehetne megmondani, hogy "mit bírsz"?
Rögtön utána, néhány órán belül kéne, hogy jobban fájjon?
Üdv:
Kriszti
Nincs jelen
#1194 2009-07-17 10:43
- Ede
- Tag
Szia, Kriszti.
Ahogyan én olvasgattam és ahogyan az orvosommal, illetve a dietetikusommal szoktam beszélni, mindkét betegség esetén a lehetõségek széles és szinte megismételhetetlen kombinációjú tárháza áll fenn, ami a bírom-nem bírom kajákat illeti. Állatira személyre szabott, hogy ki mit és mikor, mely periódusban bír. Engem még az is meglep, hogy amit egyik belobbanáskor nem bírtam, azt a másikkor igen.
Nekem azt javasolta a dietetikus, hogy vezessek ételfogyasztási naplót, fõleg azért, mert mire a hatását érezheti (5-10 óra idõintervallumban) az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy mit evett és esetleg - mivel szeret valamilyen ételféleséget - öntudatlanul is félrevezeti magát (én megfigyeltem ezt, és a napló alapján mondta a dietetikus, hogy na, ez volt a ludas a dologban).
A naplóba leírtam, hogy mikor mibõl mennyit ettem, majd írtam a hatásokat is. Így nyomon lehetett követni.
Szóval, hogy mikor fáj, az az emésztõrendszered gyorsaságától és az elfogyasztott ételtõl függ.
Szép napot!
Nincs jelen
#1195 2009-07-18 09:25
- Lenki
- Tag
Sziasztok Lenke vagyok crohn beteg vagyok 3 hónap alatt 4 x mûtõttek sipolyom van a vékony belembõl kivágtak 40 cm-t már úgy ahogy kezdek rendbejöni mert szedem a gyógyszereket . 74kg-ról 44 kg lettem.
A kérdésem azt lenne hogy miket ihatok? szénsavmentes ásványvízen kívül?
Nincs jelen
#1196 2009-07-18 19:30
- Marthuska
- Tag
Szia Lenke! Szeretettel üdvözlünk a fórumon!
Elsõsorban gyulladáscsökkentõ teákat tudnék javasolni. A citromfû levél teának (Herbária) az íze is elég kellemes. Én kevés cukorral szoktam inni, de ízesítheted mézzel is. A körömvirág tea szintén ajánlott gyulladásos bélbetegségben. Azt nem írtad, mikor volt az utolsó mûtéted, így nem tudom mennyire kell diétáznod.
Minõségi gyümölcsleveket is lehet fogyasztani, persze csak azokat, amik nálad nem okoznak panaszt. Ki kell tapasztalni, mert mindenkinek más és más a jó.
Szénsavas italok, erõs kávé, tej nem javasolt!
Hosszú, tünetmentes idõszakot kívánok!
Szerkesztette: Marthuska (2009-07-18 19:31)
Nincs jelen
#1197 2009-07-18 20:20
- én
- Tag
Lenke! Próbálgass mindent, de óvatosan, mert nekem pl. többet rontottak az állapotomon a gyógyteák, mint amennyit használtak. A méz se jó mindenkinek. Én nagyon szeretem az ice teát és a finom házi málnaszörpöt mentes vízzel.
Nincs jelen
#1198 2009-07-19 11:30
- Lenki
- Tag
Köszönöm a tanácsotokat !
Az utolsó mûtétem 1 hónapja volt Marthuska,és szerintem óvatosan kipróbálom a finom házi málna szörpöt :)
Még egyszer köszönöm hogy segítettetek!
Nincs jelen
#1199 2009-08-06 12:58
- CptBalu
- Tag
Sziasztok,
ti miket szoktatok inni? Én fõleg mentes ásványvízen élek (közbe bolondítom citrommal), meg 100%-os almalén (ami tényleg almából van, nem sûrítménybõl) néha zöldtea, gyógytea. Csak már kezdem unni ezeket. Szénsavas dolgokat sose szerettem (kivéve sör :D ) azok úgyis kiesnek, de tán vannak egyéb cukormentes italok, amik nem méreggel vannak teli? A háziszörp jórészt megintcsak cukorból van nem?
Nincs jelen
#1200 2009-08-06 19:21
- Gini
- Tag
Hali,
én (lehet nem szabadna), de néha iszom Cappy gyümölcsitalokat, ami szûrt, bár valószínû cukorral készül, de eddig nem lett tõle semmi bajom... és van amelyik nagyon finom pl. a meggyes:)
Valaki próbálta már a sójatejet?Azt lehet inni a "rendes" tej helyett?
Nincs jelen