#1501 2010-10-01 09:08

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Találtam egy jó vajat PRESIDENT a neve, francia termék, a kék színû light, 40% a zsírtartalma és nagyon finom.

Ha valaki szereti a sültkrumplit, de nem mer enni, javaslom, hogy a kockába vágott klrumplit fõzze kb. 10 percig, vagy addig, amíg még éppen nem puha. Le kell róla önteni a vizet. Tepsibe egy nagyon kicsi olajat teszünk (napraforgó olajat, olívával próbáltam, de az nem jött be) csak annyit, hogy éppen szétfollyon és ráöntjük a krumplit. Ezt lehet ízesíteni sóval, vegetával, ki mivel szereti, még mustárt is lehet rá tenni és betenni a sütõbe. Sûrûn meg kell forgatni és már lehet is enni.

Nincs jelen

 

#1502 2010-10-05 08:10

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdv!

A margarin tudtommal sem jó, viszont az állati zsírokat sem ajánlom. Növényi olajok hidegen sajtolt formában hõkezelés nélkül jók. Az olajban való sütést el kellene felejteni, arra jó, hogy rossz koleszterinünk legyen, meg tönkretegye az érrendszerünket.

Szerkesztette: Ottó (2010-10-05 08:10)

Nincs jelen

 

#1503 2010-10-05 08:12

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Marthuska!

Elnézést én cáfollak meg, a vasat növényi étrenden jobban fel tudom venni. Papirom van róla, egy rakat vérvétel. A B12-t pedig a szánkban levõ bacik is termelik!

Nincs jelen

 

#1504 2010-10-05 09:54

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Ottó! Úgy látszik, mi nem ugyanazt a szakirodalmat olvassuk! A vegetarianizmusra való buzdításnak is megvannak a maga veszélyei. Lehet, hogy nálad bevált ez a módszer, de nem mindenkinél mûködik!

"Érdekes, hogy a B12-vitamin hiánya csak hosszú évek alatt alakul ki, ugyanis az egyetlen vízben oldódó vitamin, melybõl szervezetünk (fõleg a májban) jelentõs mennyiséget raktároz, kb. 5 évre elegendõ adagot. Bár több a hiányt elõsegítõ tényezõ van (dohányzás, alkoholizmus), éppen a nagy mértékû akkumuláció miatt valódi probléma csak bizonyos betegségek (pl. sprue), vegetáriánus táplálkozás, illetve felszívódási rendellenességek esetén jelentkezhet. A teljes vegetáriánusok kifejezetten veszélyben vannak ebbõl a szempotból (is), ugyanis a B12-vitamin kizárólag állati eredetû táplálékokban van jelen biológiailag hasznosítható formában. (És itt jegyeznénk meg, hogy a vassal hasonlóan problémák vannak a kizárólag növényi táplálékokat fogyasztóknál, így ebben az esetben mindenképpen kinéz egy jó kis vérszegénység.) A felszívódás a hiány legáltalánosabb oka, ugyanis a kobalamin felszívódása tele van „csapdákkal”, az egyik legrosszabbul felszívódó vitamin.Több probléma közül a legjelentõsebb, hogy a vitamin csak megfelelõ mennyiségû gyomorsav, és fõleg a gyomorfal sejtjei által termelt intrinszik faktor nevû fehérje jelenlétében képes felszívódni. Az intrinszik faktorral kötõdve nem bomlik le a gyomorban, hanem a vékonybélbõl felszívódik. Azonban a kor, vagy a genetika miatt ez az anyag elképzelhetõ, hogy nem termelõdik megfelelõ mennyiségben a gyomorban, így kevesebb B12-vitamint képes felvenni a szervezet, és ez hiányhoz vezethet." (B12=kobalamin)

"Vitamin- és ásványianyag-tartalom
A hús sok értékes ásványi anyagot és vitamint (A-, D-, B1-, B2-, B6-,B12-vitamin, niacin, vas, cink, réz, mangán, szelén stb.) tartalmaz. A B12-vitamin és a vasszükséglet húsfogyasztás nélkül csak nehezen kielégíthetõ. A húsokban lévõ vas 50-60% hemhez kötött, amelybõl nagyobb mennyiség, 15-35% hasznosul, míg a növényi eredetû vas alig szívódik fel. Hazánkban a 8-36 hónapos korúak 19-41%-a, a 4-6 évesek 53%-a vashiányos. Fejlett országokban ez a szám nem haladja meg a 10-12%-ot. A vashiány megelõzése táplálkozási feladat."
Varga Zsuzsa fõiskolai adjunktus
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fõiskolai Kar
Dietetikai Tanszék

Szerkesztette: Marthuska (2010-10-05 10:47)

Nincs jelen

 

#1505 2010-10-05 10:10

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szóval, ha egy egészséges emberre vonatkoztatva kialakulhatnak ezek a hiányállapotok, akkor a gyulladásos bélbetegségben szenvedõkre többszörösen vonatkozik.

" A fehérje és a vas pótlása céljából rendszeresen, bõségesen javasolt a hús fogasztása. Különösen kímélõ a csirke, a pulyka és a hal húsa, de bátran fogyasztható nem túl zsíros sertés, marha, borjú vagy akár vadhús is szolidabb fûszerezéssel. A hentesáruk közül elsõsorban a sonka és a tarja javasolt."
Dr. Kovács Ágota: Gyulladásos bélbetegségek könyvébõl idéztem a fentieket.

Még ami igen fontos, hogy igyekezzünk jó minõségû, friss ételeket fogyasztani!

Szerkesztette: Marthuska (2010-10-05 10:13)

Nincs jelen

 

#1506 2010-10-05 11:49

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ottó, hogy jöttél rá arra, hogy neked ez az étkezés a megfelelõ? Próbálkoztál mással is, vagy egybõl erre álltál át?

Nincs jelen

 

#1507 2010-10-05 18:16

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ottó, nem lehet, hogy szolidabb diétával ugyanilyen jól lennél?Ennél a betegségnél bármi lehetséges.Például én a mûtétem óta, miután kihevertem a vele járó fizikai és mentális " sokkot" tök jól vagyok.Mintha nem is lennék crohnos.Odafigyelek, mit eszek, de különösebben nem diétázom.Néha ugyan van hasmars, néha érzem a mûtéti területet, a We-m és CRP 20 körül, de a mûtét elõtti állapothoz képest ez már egy álom.Híztam jó pár kilót, talán már többet is, mint szerettem volna, de annyi baj legyen.Igyekszem elfelejteni, hogy bármi betegségem lenne.
Bár végülis, ha te így érzed jól magad testileg-lelkileg, akkor ez a neked megfelelõ és ez a lényeg, nem?
Szép napot mindenkinek.

Nincs jelen

 

#1508 2010-10-06 02:14

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Ottó!

Igazad lehet a B-12-t illetõen: nekem kb. 20 éve hiányzik az a bélszakasz, ami elõállítja a B-12-t, és még sem alakult ki nálam vérszegénység, mindössze a vasam rendetlenkedik az utóbbi 4-5 évben, amit tudok pótolni étrenddel ill. algakivonattal, ez nagyon-nagyon drága, de az egészségem még drágább!
Egyébként  a szervezet kb. 10 évig tudja tárolni a B-12-t, csak ennyi idõ után jelentkezik vitaminhiány!

A vasról: általánosan ismert, hogy a legkönnyebben állati eredetû termékekbõl (máj, hús, stb) lehet a legkönnyebben vashoz jutni, és szerintem ez igaz is. Természetesen lehet növényi eredetûbõl is, de pl. akinek szûkülete van, az nem tud annyi növényi táplálékot enni, amennyi elégf a hiányzó vas pótlásához. Vagyis: a vega étrend csak a betegség nyugalmi szakaszában ajánlott, és csak a szövõdmény-mentes típusba, orvosi nyelven luminális Crohn-betegségben, ill. a colitis ulceróza bármely típusában ajánlott, de csak akkor,  ha a vega-étrendes pontosan tudja, hogy mit eszik, mennyi vitamint-nyomelemet, ásványi anyagot vesz magához. Ha ez a tudás hiányzik, a vegetáriásusság több hátrányt okoz, mint amennyi elõnye van.

Sõt: van olyan elmélet is (paleó táplálkozás), amely pontosan az állati eredetû termékek mellett a zöldség-gyümölcs fogyasztást ajánja, mint olyan "csodaszerr", ami megakadályoz minden (?) gyulladásos betegséget.
A paleó táplálkozás léyege: kerülni kell minden olyan élelmiszert, amely magas glikémiás indexû, vagyis elfogasztása után azonnal megemeli a vércukor-szintet.

Clió

Nincs jelen

 

#1509 2010-10-06 02:22

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Ottó!

Távol álljon tõlem, hogy megingassalak hitedben, de szerintem neked olyan szûkületed van, ami nem jár bélelzáródással ( a szûkületeknek is két féle típusa  van: az egyiknél lehetséges, hogy a gyulladás megnyugvása után oldódik a szûkület és nem eredményez elõbb-utóbb bélelzáródást, a másiknál biztos, hogy a szûkület nem szûnik meg, a szûkület felett a bél kitágul, és vagy perforáció vagy bélelzáródás lesz a vége. Vagyis: pontosan kell tudni - aki nem tudja, kérdezze meg az orvosát - hogy milyen típusú a szûkület, és nem mindenkinek ajánlott a Te módszered.

Egyébként Tóth G. több elõadását én is meghallgattam már, szerintem õ hiteles ember.

Clió

Nincs jelen

 

#1510 2010-10-06 02:26

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szerintem aktív gyulladásnál és refluxnál a méz (igen magas cukortartalma miatt ) nem jó: kifejezetten fokozza a gyulladásos tüneteket, ill. a savtermelést. Egyéb esetekben - remisszióban - fogyasztható, igen hasznos élelem. Ennek jogosságát tudtommal csak a paleó-étrend vitatja.

Clió

Nincs jelen

 

#1511 2010-10-06 02:28

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Barny!

Nem kizárt, sõt biztos, hogy a méz - aktív szakaszban - fokozza a gyulladást és hasmenést okoz. Ha nekem nem hiszel, kérdezd meg Ágotát! (ne a dietetikusokat, õk ezt rossul tudják)

Nincs jelen

 

#1512 2010-10-06 02:39

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Figyelem!

Én nem hiszek a dietetikusoknak: saját tapasztalatom, hogy diétával nem lehet a betegséget gyógyítani, teljesen feleslegesen írnak elõ étrendi megszorításokat . Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia: mit bír enni és mit nem.
Természetesen vannak - általános, vagy majdnem általános  érvényû szabályok, amit be kell tartani (pl. aktív szakban nem jó a sok cukor- a paleó táplálkozás szerint tiltólistán van minden magas glikémiás indexû táplálék, bélelzáródásos-szûkület esetén kifejezetten TILOS magas rosttartalmú élelmiszert fogyasztani , stb.

Mindenkinek ajánlom Kovács Ágota betegeknek szóló könyvét, abban pontosan benne van, hogy az orvostudomány mai állása szerint hogyan kell táplálkozni egy IBD-snek.
Természetesen vannak más nézetek is - aki akarja, a neten megtalálja ezeket (Tóth Gábor, Szendi G. Paleolit táplálkozás, SCD diéta, stb. )

A dietinfo és hasonló lapok mind az élelmiszeripar szolgálatában állnak, ami közismerten összefonódott a gyógyszeriparral, és sajnos, vannak dietetikusok - tisztelet a kivételnek, a DUNA TV, az M' ma reggel c. mûsorában lehet újabban velük találkozni - egy része beállt a pénz szolgálatába....

Clió

Nincs jelen

 

#1513 2010-10-06 02:43

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Ottó!

Ismered Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás c. könyvét? Gyanítom, hogy nem, vagy ha igen, nem értesz vele egyet. Jól gondolom?

Clió

Nincs jelen

 

#1514 2010-10-06 02:49

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ez az idézet a bizonyíték arra, amit az elõbb írtam! Más irodalmat is olvasni kellene, nem csak azt, amit az orvostudomány, dietetikusok állítanak. Szendi G. könyvében le van írva, amit azt hiszem, már sokan tudunk, vagy legalább is sajtünk, hogy hivatalosan csak azokat az eredményeket publikálják, ami az élelmiszeripar, a gyógyszeripar érdeke Í(profitérdeke!!) diktál, az ezzel ellentétes irodalmak a neves szaklapokban - tisztelet a csekély számú kivételnek - nem jelennek meg. Szerencsére van net, ahol minden info elérhetõ, cska legfeljebb idõigényes a dolog...

Clió

Nincs jelen

 

#1515 2010-10-06 09:02

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

clió! A dietetikusok lenézése nem ebbe a topikba illik. Kikérem magamnak az õ nevükben. Ezt már többször megtetted. Mi vagy ki jogosít fel erre? Gondolod, hogy Dr. Kovács Ágota a szent? Nála jobb nincs? Õ aki mindent tud? Biztosan van tapasztalata, biztosan jó orvos, ezt nem is vitatom el, de ne is haragudj, de ez a fajta folytonos okításod elviselhetetlen. Van más gasztrós doki, aki szuper az IBD-ben, vannak tünetmentes betegtársaink és vannak dietetikusok, akik pontosan tudják és perfektül elmondják, hogy mit ajánlott ennünk és mi az ami tiltott. Adnak egy mintaétrendet, de az nem kötelezõ, csak minta, mint a neve is mutatja. Ettõl el lehet térni és ezt õk el is mondják. És amit mondanak neked, az csak ajánlás.

Nincs jelen

 

#1516 2010-10-06 09:52

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

én írta:

"...clió! A dietetikusok lenézése nem ebbe a topikba illik. Kikérem magamnak az õ nevükben. Ezt már többször megtetted. Mi vagy ki jogosít fel erre? ....."

Kedves "én"...attól tartok, hogy itt, a fórumon, sokan az orvosokat is kritizálják keményen, sokszor bizony joggal, de lenézésrõl nincs szó...
"Én nem hiszek a dietetikusoknak".....írta Clió, hát... én sem nagyon, mondanám, de itt most nem rólam van szó.
"Kedves Ottó! Távol álljon tõlem, hogy megingassalak hitedben"....írta Clió, ez ugye azért olyan stílus, ami elfogadható, szerintem...
Ami Kovács Ágota személyét illeti, Õ sem tabu, de egy orvos szakmai, emberi megítélése az nagyon szubjektív. Az viszont tény, hogy a betegekért végzett gyógyító munkája és emberséges tevékenysége a doktornõnek vitán felül áll.
Nem szeretném, ha további vita kerekedne a hozzászólásomból...itt van lezárva az ügy...pont.

Nincs jelen

 

#1517 2010-10-08 08:40

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdvözlet kedves mindenki!!

Látom felkavartam a kedélyeket.
Amit írtam azt teljes meggyõzõdéssel írom le, mint amit én megismertem helyes dolognak.
Mindenki véleményét tiszteletben tartva azonban valóban fontosnak érzem ezt megosztani veletek.
A mottóm olvasható alul ahányszor írok, valóban ez az én meggyõzõdésem, hogy a hús és hússzármazékok (felvágottak egyéb szemetek) az egyik fõ oka a gyulladásunknak. Nem mindenki lesz crohn ill. colitises beteg de azoknak sem jó a hús nekik lehet, h sokizületi gyulladást csinál és azt teszi tönkre.
Higgyétek el, hogy a hús nem való embernek. Ez a meggyõzõdésem több alapon áll: egyrészt könyvet olvastam, többet is benne mások tapasztalatait, aztán ott van az enyém ez nagyon egyértelmû. A hemoglobin szintem , most már évek óta normális semmi vasat meg ilyeneket nem szedek. Azelõtt alacsony volt. CRP évek óta 1-2 egység között változik, volt, hogy felment 4 egységre. Semmi gyulladáscsökkentõ szteroidot nem szedek 2004 koratavasza óta, eszegetem néha a Pentasát.
Másrészt Bibliában hívõként én arra a meggyõzõdésre jutottam, hogy az Isten nem a húst adta az embernek táplálékul, hanem a gabonaféléket, és a gyümölcsöket, majd a bûneset után a zöldségeket is. Késõbb engedte meg Isten bizonyos tiszta állatok fogyasztását. Nem elrendelte, hanem megengedte, hogy bizonyos állatokat fogyasszanak.
A mai társadalmunk nagyon sokban eltér az ezelõtti korokhoz képest. Jóléti, fogyasztói társadalomban élünk, régen az átlagember nem engedhette, meg, h naponta húst egyen. Ünnepekkor volt néha néha, a gazdagabbak ehettek rendszeresen. Mi ma már a szegényeket is beleértve, naponta eszünk húst, vagy vmilyen termékét. Másrészt ma már az állatok sem olyanok mint régen.
Próbálom nem erõszakosan képviselni nézetemet, viszont nem hallgathatok róla, mikor én súlyos crohn betegként jól vagyok. Mások meg eszik a rengeteg borzasztó gyógyszert, és vagdalják a beleit, mint régen a katonaságnál a centit.

Nincs jelen

 

#1518 2010-10-08 08:49

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Clió!

Az én problémám bizony szûkületes, kb 10 évvel ezelõtt amikor még semmi diétát nem tartottam. Õsszel annyi almának a rostját ettem meg, hogy valóban hajszál választott el a bélelzáródástól, már a száj felé akart jönni a bél és nem a gyomortartalom!!
Akkor ezt megúsztam, a mûtétek során is kiderült, sõt az endoszkópos vizsgálatokon, hogy vannak szûkületek.
Ma már majdnem vegánként (néha eszem tojást) rengeteg rostot eszem, nyáron 4 csõ fõtt kukoricát, szinte mindent.
A bélrendszert hozzá lehet szoktatni folyamatosan vissza a rostokhoz, nem beszélve arról, h a rost az egészséghez nélkülözhetetlen.
Ha a gyulladás okát megszûntetjük, akkor a szûkületek is felszámolódhatnak, vagy sokkal kevesebb mértékben lesznek...

Szerkesztette: Ottó (2010-10-08 08:51)

Nincs jelen

 

#1519 2010-10-08 09:03

marcsi0727
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Ottó,

a véleményedet tiszteletben tartva az ember (a homo sapiens) mindenevõnek lett kitalálva. A mindenevõn itt a biológiai órán tanult fogalom szerinti mindenevõre gondolok.
Abban egyetértek, hogy a mûkajákat számûzni kell az étrendünkbõl és törekedni kell a természetes alapanyagok felhasználására, az E betûket, hozzáadott vackokat nagyívben kerülni kell. Valószínü, hogy ez a sok "szemét" hozzájárul a  betegség kialakulásához.
És nagyon fontos, hogy a tünetmentes idõszakban is egy laza diétát tartsunk, kerülve a számunkra "veszélyes" élelmiszereket. Húst kell enni, a szervezetnek szüksége van rá. Az egy másik kérdés, hogy milyen hús és hogyan van elkészítve. Hát nyilván nem pacalt vagy körömpörköltet kell enni, ami még az egészséges ember rendszerét is keményen megdolgoztatja.
A rostokkal meg vigyázni kell, mert igen, a szervezet igényli, de a mi bélésünk nem biztos, hogy tolerálja. Rost és rost között is van különbség.
Ha az ember lánya/fia rosszul van, akkor meg sajna mindent iktatni kell, csak fõtt krumpli (vagy még az se... :( ) és fokozatosan, lépésrõl lépésre kell újra felépíteni a vegyes táplálkozást.

Üdv
Marcsi

Szerkesztette: marcsi0727 (2010-10-08 09:03)

Nincs jelen

 

#1520 2010-10-08 09:12

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Ottó!
Részben osztom a nézetedet. Igazad van a húsival kapcsolatban. Álljon itt egy történet a hús negatív hatására.
A frontról hazaérkezõ katonákat amikor tetvetlenítetek egyik csoport húslevest kapott a másik zöldség levest (nem szándékos volt azt ehetett mindenki amire a kedve szottyant). Jó le voltak épülve a katonák éhesek lefogyottak voltak. Aki a húslevest falta mert falták azok között jött a baj sokan elmentek az örök front mezõre. Akik a zöldség levest választották alig volt ilyen jellegû probléma. Bár a levesben a csont is bele fõtt a csontból kifõtt savak keverték a bajt. Na mindegy ez csak egy példa volt. Köszvény tudjuk hogy a régi arisztokrata családok betegsége volt ugye a sok vörös hús zabálásától kapták meg. Ennyit a hús ellen.
De valljuk be kell a hús persze nem mindegy milyen és a menyisége sem mindegy. Szárnyas és hal húsi a fõ alap. A könyvek könyvét meg szerintem ne keverjük bele mert ahány ember annyi magyarázat, ki mit olvas ki belõle hogyan értelmezi. Lehet úgy is alakítani az étrendet hogy sok zöldséges kaja sok hal, s szárnyas szerepeljen benne. Én a nyáron nagyon sok tökfõzeléket ettem rántott patisszonnal nagyon menõ kaja. Meg cukkini csirke mellel. Könnyû mint a lufi. :) A lényeg a lényeghez nem biztos hogy önmagában a hús csinálja a galibát. Maga a feldolgozási folyamat a gond. Tartósító van mindenben. Még a szín húsban is. Ez már magában probléma. A feldolgozott termékekrõl ne is beszéljünk. Tele van íz és különbözõ adalék anyagokkal. A csodás nagy E betûsekkel.  Bár a drága gyártok rájöttek arra ha nem úgy írják ki hogy E330 hanem a nevén már nem is foglakozik vele az ember annyira megveszik. Viszont azt még nem tudják hogy a több E betûs car keveredése mit okoz. A zöldségeknél meg a nemesítés és a génkezelés okoz nagyobb dongott. Nincs megbízható eredmény az életein hatásra produkált tulajdonságairól. Bár van mert Amerikában egy magyar tudós a kukoricánál kimutatta a patkány kísérletekben a gén kezelt patkány 85% rákban kimúlt. (szépen ki is rúgtak öt s nincs eredmény). Mindegy nálunk nem engedik szerencsére a genetikailag módosított dolgok behozatalát és termelést. De meddig remélem végleg. Van itt azért más is a DDT ha jól emlékszem a vegyszer nevére ez a mai napig megvan az emberekben a 60 as években szórták mint a hülye gyerekek. (ja az unokádban is benne lesz)
A nagy talány az hogy hogyan vagy kódolva "genetikailag". Én innen közelíteném meg a kérdést.
Bocsi ha hosszú voltam.
Legyen szép napotok!

Nincs jelen

 

#1521 2010-10-08 09:35

marcsi0727
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Szuszi,

Azok a katonák lettek rosszul, sokan meg is haltak, akik nem tartották be a fokozatosságot és hirtelen nagyon sokat ettek, vagyis, inkább zabáltak, túlették magukat. A legyengült szervezetük sokkot kapott a rázúduló feladattól, bélgörcsöt kaptak többen... nekem így mesélték ezt a történetet.

Üdv
Marcsi

Nincs jelen

 

#1522 2010-10-08 10:00

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Ottó!
Írod: "Másrészt ma már az állatok sem olyanok mint régen." Ez a növényekre is igaz ám! Azok is felszívnak, szinte mindent a talajból. Na és mi van a talajban?
A minap mondták a tévében, hogy a kutatók, már évekkel korábban kikísérleteztek egy olyan növényt, amely képes a talajból a nehézfémeket felszívni. Valószínüleg, ezt fogják ültetni majd a vörösiszap sújtotta területekre, mivel más növény ott úgysem élne meg. Nyilván ezt senki nem fogja megenni, hanem el fogják majd égetni! Ezt csak példaként írtam, hogy mennyi mindenre képesek a növények is, ha kicsit kísérletezgetnek vele.

Régebben, faluhelyen sem ettek minden nap húst ebédre! Ez így is van! Viszont reggelire, vacsorára mindig volt egy kis füstölt kolbász, sonka, szalonna, tepertõ, disznósajt (persze fõleg télen). Ez is hús, nem? És akkor mégsem volt annyi gyulladásos bélbeteg, mint napjainkban. De, az is lehet, hogy nem ismerték fel a betegséget, nem tudom.

Szerkesztette: Marthuska (2010-10-08 15:36)

Nincs jelen

 

#1523 2010-10-08 10:16

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ottó! Mondjuk a Bibliát én is olvasgatom, de még sosem jutott eszembe, hogy azt nézzem, hogy akkor, mit is ettek az emberek! De, most, hogy így mondod!:)
De, úgy halkal megsúgom Neked, hogy a "Jó reggelt keksz"-tõl (lehet az akár teljes kiõrlésû gabonából), nekem nincsen délig tartó lendületem!:D

Szerkesztette: Marthuska (2010-10-08 15:38)

Nincs jelen

 

#1524 2010-10-08 10:26

Szabóné
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Nagyon tetszik ez az épületes vita. Mert tényleg az ebbõl tanulni lehet.

Valamelyest egyetértek Ottóval a hús fogyasztását és a teremtésünket tekintve. Valóban a hús csak meg lett engedve nekünk utóbb. Anyukám pl.: egy évig nem evett húst, hogy a candidája elmúljon és közben az ízületi fájdalmai is megszûntek. 

Viszont én azt hiszem az arany középutat képviselem. Szerintem azért lett megengedve a hús fogyasztása, mert a nõvények többé nem tudták fedezni az alapvetõ szükségleteket. Nekem a legjobban a malackaraj blog felfogása tetszik. Ha húst eszünk együnk kevés, de jó minõségû húst. Vagy például én nem nagyon bírnám ki tojás nélkül, mert nekem nagyon fontos fehérje forrás. DE ha én húst veszek megbízható forrásból veszem, a tojást is. Nem a nagy multiknál, hanem kis boltokban piacon, olyantól akit ismerek.

AZ én meglátásom szerint amit többször leírtam már a tartósítószerekkel van a legnagyobb baj. Sajnos ez szinte mindenben benne van. Én azzal szûrõm ki, hogy piacon vásárolok és kiskertem is van. Persze erre is lehet mondani, hogy a föld is szennyezett, de én úgy gondolom, amit lehet megtettem a saját kereteim között magamért. Az általam fõzött lekvárnak, lecsónak semmilyen rossz hatása nincsen rám. Érdekes módon! :) Mert én a hõvel és a tisztasággal tartósítók nem természetellenes kemikáliákkal.

Például én akkor eszem húst ha kívánom és bízok annyira a szervezetemben, hogy tudja mire van szüksége. Ha pedig eszem akkor kíméletesen készítem: római tálban, párolva, nem olajban sütve és panírozva.

Pl: most szükségem van egy jó kis tojás rántottára barna-zsemlével. :)

Üdv: Mind mindekinek!

Nincs jelen

 

#1525 2010-10-08 10:33

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Na látjátok feleim szüntükkel errõl is szó lesz a jövõ heti talin.! ;) ;)

Nincs jelen

 

#1526 2010-10-08 10:41

marcsi0727
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szégyen és gyalázat, de én pl. még nem olvastam a Bibliát. Biztos, hogy a vallás lélektani szempontból sokat segít, hogy dolgokat, helyzeteket az ember lánya/fia elfogadjon, megemésszen.
De csak 1992 óta "mozog a Föld". Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a dolgokat a maguk helyén kell kezelni, semmit nem kell túldimenzionálni.

(1981. július 3. - II. János Pál pápa egy bizottságot hoz létre, melynek célja, hogy behatóan megvizsgálja az idõk folyamán "Galilei-ügyként" emlegetett per problémakörét. A Nemzetközi Kutató Bizottság elkezdi munkáját.
1992. október 31. - A Nemzetközi Kutató Bizottság befejezi munkáját. 359 évvel Galilei tárgyalása után, a pápa sajnálkozását fejezte ki a Galileit ért hátrányok miatt, és megsemmisítette az inkvizíció elmarasztaló ítéletét.)

Szerkesztette: marcsi0727 (2010-10-08 10:42)

Nincs jelen

 

#1527 2010-10-08 10:56

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A kenyér bizony ám az sem mindegy hogy mit nyomatunk én csak barna kenyeret eszem évek óta vagy korpást.  Ha hiszitek ha nem nekünk itt a Kárpátmedencében nem való a tengeri só, a jó öreg kõsó ami kissé koszos néha az való nekünk. A tengeri halak sem ideális megoldás a jó öreg édesvízi halak a jó választás. Persze én is megeszem a hekket de a busa vagy ponty az a mi kódunknak való. 
legyen szép napotok!

Nincs jelen

 

#1528 2010-10-08 11:16

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Mint ahogy, egyes vélemények szerint a magyar embernek elsõsorban magyar gyümölcsökre és zöldségekre van szüksége, mindig, ami éppen érik, vagy tárolható. A régi magyarok szinte minden nap megettek legalább egy almát. Na és ott a körte is, az is tárolható valamennyire késõbbre is. Természetesen, azért eszünk külföldi gyümölcsöket, de érdemes mindenbõl elsõsorban a magyart keresni, mert ez való a mi szervezetünknek, legalábbis ezt én így képzelem el.

Nincs jelen

 

#1529 2010-10-08 11:19

marcsi0727
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

És nem mellesleg támogassuk a magyar ipart... no és a magyar termelõket. :)

Nincs jelen

 

#1530 2010-10-08 15:56

Szabóné
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Teljesen igaz a kód dolog, az való nekünk ami a kertben terem. Finom a banán, de az alma és a körte sokkal jobb. Arra van szükségünk ami itt terem. Pl.: ugye a zöldborsó ellenjavallt, de ami a kertembe termett semmi bajom nem volt tõle! :)

Na és a kenyér, az is megér egy misét! A teljesen fehér kenyér az nem jó nekünk, mert összeragad a gyomrunkban A teljesen rozs pedig a sok rost miatt nem jó nekünk. Szóval középút, korpás zsemle, vagy rozsos kenyér az igazi. Én a helyi pékségeket is teszteltem, az egyik kenyere után majdnem felfordultam, szó szerint. Egy másik pékség viszont, mivel kézzel dolgoznak és nincs benne TARTÓSÍTÓSZER, nekem teljesen jó. Egyébként szoktam én is kenyeret sütni és attól sincsen bajom.

Ja és támogassuk a magyar ipart, és a helyi kistermelõket!!!

Nincs jelen

 

#1531 2010-10-08 16:00

Laci54
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Az étrendem legfontosabb alapanyaga a hus. Szerintem a diabétesz diéta a legegészségesebb és abba 2/3 szénhidrát 1/3 zsir és 1/3 fehérje van.Persze ezen is lehet vitatkozni,a lényeg mindenki ugy eszik ahogy neki jó.Szép napot mindenkinek

Nincs jelen

 

#1532 2010-10-11 09:51

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdvözlet!!

   Szelíden ismétlem magam, valaki kérdezte mik alapján gyõzõdtem meg arról , h a húsra nincs szükségünk ezek között volt az egyik a Bibliával kapcsolatos ismeretem ezért 'kevertem' bele.
Másrészt a szentírást ne keverjük össze az egyházakkal, sem Rómával (a római fõ egyházzal), egyébként a Biblia ír róla nem túl rózsás dolgokat a jövendõléseiben. Nagyon is tud a Biblia próféciái a középkori sötét dolgokról, ezért válasszuk szét a pápaságot és a szentírást.
   A saját tapasztalatom szerint az ember nem húsevõ és egyáltalán nincs szüksége a húsra, kivéve a Föld egyes pontjait ahol a körülmények miatt igen Pl régen az eszkimók, de mint tudjuk már õk is áttértek a szemétkajákra és mekibe járnak.
   CRP, hemoglobin, közérzet, munkabírás, semmi hõemelkedés, mint azelõtt, semmi kórház 5 !! éve, és azok az iszonyatos szteroidok sem. Ennél többet nem tudok most mondani, szerintem ezek már érnek annyit, h aki igazán gyógyulni akar az rászánja magát egy próbára.

Szerkesztette: Ottó (2010-10-11 09:58)

Nincs jelen

 

#1533 2010-10-11 10:12

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ez az a bizonyos 22-es csapdája. :) Nincs nyertes! Vagyis van az a nyertes akinek amit eszik megfelel. De a vitában nem közeledik a két "közösség" álláspontja. Csak súgva írom! Továbbra is az az álláspontom a könyvek könyvét ne keverjük bele. ;)
Mindenkinek legyen szép a napja!

Nincs jelen

 

#1534 2010-10-11 10:12

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Igen, ma már a növények sem ugyanazok ez teljesen igaz. Engem nagyon elszomorít többek közt a génmanipuláció, vkik felfedezték ennek a technikai lehetõségét és most elnézést de hülyegyerek módjára avatkoznak bele a dolgokba. És ki tudja milyen szörnyûségeket állítanak elõ.
Ezek ellenére a növények a tápanyagok biztosítása mellett rengeteg gyógyanyagokat tartalmaznak. Vitaminok, flavonoidok, rákellenes anyagok, antioxidánsok csak nézzétek meg a táplálékkiegészítõket, ezen termékek 90 %-a növényi és nem állati.
   Egyébként, ha teljesen bio állati termékeket fogyasztanánk azzal is gond lenne, mert maga a hús és zsír meg belsõségek adnak rengeteg terhet az emésztõszervrendszernek. Részben ezért is szeretjük. Órákig kínlódik a gyomor a máj a hús feldolgozásával ez leterhel ezt tévesztjük össze a jóllakással. Igazad van Marthuska a jó reggelt keksz nem tart ki délig, a helyesen elkészített növényi élelmek viszonylag gyorsan és könnyedén továbbmennek a tápcsatornán.
Nekem ez volt az egyik nehézségem, h amikor leszokófélben voltam a húsról óriási mennyiséget tudtam megenni, pl diós lekváros tésztából jó kupaccal. Mert a hússal ellentétben ezek nem mûködnek 'blokktéglaként' a gyomorban.

Nincs jelen

 

#1535 2010-10-16 23:08

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nekem a Colitisre jó a kakaó, szoktam enni kakaós tésztát kis porcukorral meghintve, és az jó mert megfogja kicsit legalább a székletet is. Nem nehéz elkészíteni sem, úgyhogy mindenkinek ajánlom, mert finom is.
Jobbulást mindenkinek!:cool:

Nincs jelen

 

#1536 2010-10-20 10:51

cristobal
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Ajánlom mindenki figyelmébe aki még nem olvasta az MCCBE honlapján elérhetõ, "Fogyasszon e tejet az IBD beteg c prezentációt. http://mccbe.hu/pdf/080331-sojtory-tej.pdf.
Nem csak a tejfogyasztásról, hanem az ételallergiák és IBD összefüggéseirõl is szól.

Csak egy érdekesség:
27.old
Colitis ulcerosa és késleltetett ételallergiák kísérlet: 20 beteg tej, búz, tojás kivonatok bélbe adva 80% nyálkahártya elváltozás
kihagyásos diéta - 93 % tünetmentesség

Jó olvasgatést
Cr

Nincs jelen

 

#1537 2010-10-20 11:02

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Bordás! A kakaóval nincs is baj! A kakaós tészta porcukorral sem lehet rossz. Viszont, a tej fogyasztása aktív szakaszban, még CU-ban sem javasolt. Persze, az is igaz, minden egyénfüggõ! Kinek, mit tolerál a szervezete.

Nincs jelen

 

#1538 2010-10-20 16:49

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

bocs, de ki beszélt itt tejrõl??? kakaót írt, vagy rosszul olvastam....

Nincs jelen

 

#1539 2010-10-20 17:02

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Valóban, félreértettem!:D Bocsánatot kérek! Tejes kakaóra gondoltam, mint reggeli italra. Utána olvastam az alatta lévõ írást, és ez a képzettársítás ugrott be! Igen, Bordás írásában valóban nem szerepel semmiféle tej!

Nincs jelen

 

#1540 2010-11-15 12:11

k.and
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Tud valamelyikõtök megbízható dietetikust ajánlani Budapesten?
Elõre is köszönöm!
Üdv.:
Andi

Nincs jelen

 

#1541 2010-11-17 15:45

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!Aki tud segítsen:
Egy olyan kérdésem lenne, hogy: Ennék GYROS-t, van pita hozzá, meg szója hús, kis hagyma, saláta, no meg itt jön a lényeg, ezer sziget öntet, melynek összetevõi a következõk:növényi olaj,víz,ecet,olasz sajt,pasztõrizált tojássárgája,cukor,só,szardella,fokhagyma,laktózsav,hagyma,mustárpor,
petrezselyem,feketebors,emulgeálószerek
E415,E202 (etilén-diamin-tetraecetsav). Az a kérdés mivel én Colitises vagyok, hogy ilyen összetevõjû szószt rakhatok nyugodtan a Gyrosomba, nem fog ártani? Persze tudom mértékkel, de úgy megkívántam a saját házi készítésû Gyrost, hogy már nem bírom ki.......A többi hozzávaló gondolom nem árt, de ti melyik hagymát ajánlanátok ízesíteni közé? Direkt vettem szójahúst is mert az a biztos bele.
Elõre is köszönöm válaszotokat, nagyon várom, mert vacsira lenne ez a kaja tervbe.
Köszi! :D

Szerkesztette: Bordás (2010-11-17 15:47)

Nincs jelen

 

#1542 2010-11-17 16:28

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Bordás írta:

Sziasztok!Aki tud segítsen:
Egy olyan kérdésem lenne, hogy: Ennék GYROS-t, van pita hozzá, meg szója hús, kis hagyma, saláta, no meg itt jön a lényeg, ezer sziget öntet, melynek összetevõi a következõk:növényi olaj,víz,ecet,olasz sajt,pasztõrizált tojássárgája,cukor,só,szardella,fokhagyma,laktózsav,hagyma,mustárpor,
petrezselyem,feketebors,emulgeálószerek
E415,E202 (etilén-diamin-tetraecetsav). Az a kérdés mivel én Colitises vagyok, hogy ilyen összetevõjû szószt rakhatok nyugodtan a Gyrosomba, nem fog ártani? Persze tudom mértékkel, de úgy megkívántam a saját házi készítésû Gyrost, hogy már nem bírom ki.......A többi hozzávaló gondolom nem árt, de ti melyik hagymát ajánlanátok ízesíteni közé? Direkt vettem szójahúst is mert az a biztos bele.
Elõre is köszönöm válaszotokat, nagyon várom, mert vacsira lenne ez a kaja tervbe.
Köszi! :D

Bordás, attól tartok, rossz csapáson jársz.... :(  szerintem a gyros megérdemli, hogy csülkös bableves lével löttyintsd le, a görög magyar barátság jegyében.....kár cicózni, egyél inkább egy velõs pacalt, azzal nincs gond...

vicc volt, remélem érted...

Nincs jelen

 

#1543 2010-11-17 17:14

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Köszi Aiolosz! Értem én a célzást, jó fej vagy...........
Amúgy én vagyok a vak, hogy nem találom a ki-kicsoda topikot?
Írd le lécc, hogy merre.

Nincs jelen

 

#1544 2010-11-17 17:20

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

"IBD Társalgó" katt, majd ezen belül a legelsõ "fix" topic.

Nincs jelen

 

#1545 2010-11-17 18:30

Zsuzskaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Bordás,

Ha nem mered megenni a szószt akkor ne tedd. Nehéz még így összetevõk alapján is eldönteni ezt. Ugyan az a kedvencem öntetem :):) , de ha valami kímélõbb kéne, akkor cisnálnék egy zöldfûszeres borsos joghurtos/kefíres mártást inkább.
Hagymából pedig esetleg a póréhagyma "lágyabb". :)
Remélem fincsi vacsi lesz :)
Zsu

Szerkesztette: Zsuzskaa (2010-11-18 12:16)

Nincs jelen

 

#1546 2010-11-17 18:49

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Bordás, szerintem semmi bajod nem lesz egy kis csirkehústól, kár elrontani a gyrost szójával. Amúgy van egy nagyon egyszerû szósz : natúr joghurtba kevés fokhagymakrém.Ne félj tõle, nam lesz semmi bajod, amitõl félsz, azt meg ne edd meg, mert attól tényleg lesz. Tudod fejben sokminden eldõl. Jó étvágyat.

Ui: remélem a pita is házi.:)

Nincs jelen

 

#1547 2010-11-23 15:02

andy0111
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

sziasztok!én két honapja vagyok kron beteg!árulja el nekem valaki milyen diétát kell betartani vagy aki diétázik az mit hagyott ki az étrendjéböl?

Nincs jelen

 

#1548 2010-11-23 15:40

andy0111
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

sziasztok!légyszi ha valaki tud konkrét diétát akkor írja meg nekem !két honapja vagyok kron beteg és nagyon félek ettöl a betegségtöl!nem akarom hogy engem is müteni kelljen meg ilyenek!amugy van olyan aki régota ilyen beteg és nincs semmi panasza?

Nincs jelen

 

#1549 2010-11-23 16:27

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Andy0111! Konkrét diéta nincsen, de személyre szabott igen. Ajánlatos megfigyelni, mik azok az ételek amik nálad görcsöt okoznak, vagy növelik a WC-látogatások számát, ezeket érdemes mellõzni. Aktív gyulladásban a tej mindenképp kerülendõ, valamint a héjas-magvas gyümölcsök, durva rostos ételek. De mejegyezném, hogy szinte mindent lehet hámozni, magozni, csak kicsit macerás, de megéri a fáradtságot.
Nem szabad félni, mert csak tovább gerjeszti a betegséget a sok szorongás. Persze, mondani ezt könnyû! Idõvel megtanulod kezelni a helyzetet. Operálni sem fognak, mert vannak jó gyulladáscsökkentõ gyógyszerek, szûkületet pedig nem állapítottak meg nálad (legalábbis abból, amit írtál, ezt vettem ki), és lehet nem is lesz sosem. Igen, vannak olyan betegtársak, akik hosszú-hosszú éveken keresztül tünetmentesek, és vannak akiknél ezt nehezebb elérni. Sosem úgy tekints magadra, mint egy betegre! Nem kell a betegségtudatot még tovább növelni. Ez egy állapot, amit lehet kezelni, kordában tartani.
Az "Elõször járok itt" topicba is írtam neked. Kérdezgess bátran továbbra is!

Nincs jelen

 

#1550 2010-11-24 08:07

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia andy0111!

Én ajánlok diétát neked, mindenféle hús (beleértve a hal), és abszolut tejtermékmentes növényi alapú étrendet ajánlok.
Tojást, mint állatit még esetleg, de azt is önálló ételként , pl lágytojás , hígabb rántotta. De a tojást is kerülni ételben mindenképp (tésztában, egyéb ételben süteményben leginkább). Én szinte tünetmentes vagyok 4 nagy mûtét után. Növényi alapú étrend, minél több nyerset fogyasztva (gyümölcs , zöldség). A rostokhoz fokozatosan visszatérni. Alkohol, kávé, koffein, cigi nélkül.
Én ezt ajánlom neked, biztos vagyok abban, ha következetesen végrehajtod ezeket akkor sokkal jobban leszel.
Üdv, Ottó

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB