#1951 2015-01-01 14:05

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Erus58: olvass vissza. De röviden: NE!

Nincs jelen

 

#1952 2016-01-12 09:46

öcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdv,Colitis Ulcerosaban jó a zabpehely fogyasztás vizben szétfözve vagy ha már a bélben van olyan rész ami heges akkor nem javasolt?

Nincs jelen

 

#1953 2016-01-12 11:00

sendrew
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Helló!

Ugyan nekem sztómám van, de több, mint egy éve minden reggel zabkásával kezdem a napot. Természetesen fõzve fogyasztom, így gyakorlatilag olyan, mint egy tejbegríz.
Azontúl, hogy a vércukorszinten beállítja, még a gyomorsavproblémáimamt is megoldotta, ugyanis egy olyan réteget képez a gyomor falán, ami megóvja azt, szerintem a beleknek sem fog ártani.

Nincs jelen

 

#1954 2016-01-12 11:18

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nincs vele gond, de gyulladt bél esetén mivel mindenképp növeli a széklet mennyiségét, hiába kímélõ amúgy, nem mindenki bírja. Fellángolástól függ.

Nincs jelen

 

#1955 2016-01-12 15:03

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdv. Rigor!

Gyanítom legkevésbé tõlem vársz üzenetet, nem is nagyon terveztem ezt, de egy konkrét ügy mellett nem tudok elmenni.
A fórumon elcsíptem egy megjegyzésedet glutén ügyben, amire muszáj reagálnom, aztán mindenki levonja, amit le kell (…)
Korábban arra utaltál, hogy teljesen felesleges egy bélbetegnek gluténmentes diétát tartania, ha azt az allergia tesztje nem támasztja alá. Sajnso én legalább ezzel a határozottsággal merem mondani, hogy ez óriási tévedés!
Persze, most gondolhatnád, hogy ne hozzam újra elõ „azt a paleós szart”, de én most csak a gluténra és a határozott megnyilatkozásodra reagálnék, ha így megfelel, a paleolit életstílusom legyen az én bajom.
A táplálkozástudomány élvonala egy sokszor ’földalatti tudomány’, abban az értelemben, hogy sem a háziorvosok, sem a gasztrósok, sem a bélbetegek ezeknek az eredményeit nem ismerik, mert az orvosokat csak a recept biznisz számít, a betegek így ki vannak zárva mindenbõl. Ez kis számú, ’rejtett zugokban’ ténykedõ orvosi (!) csoportok összessége Budapesttõl Los Angelesig. Az eredményeiket orvosi (!) szaklapokban közlik, amit viszont az általános orvoslás egyrészt nem ismer, vagy nem vesz figyelembe. Mindegy melyik, számunkra az a katasztrófa, hogy nem ju t el. Akkor sem, ha beteg vagy és tanácsot kérsz!
A gluténnal az a helyzet, hogy évtizedek óta ismert a „rejtett gluténallergia” mint súlyos és egyre általánosabb jelenség. Persze, a házirovosok ezt nem simerik el, a gasztrósom sem ismeri el…így a beteg is csak csóvája a fejét, hogy akkor ilyen nincs is. Nem gyanús hogy minden probléma így épül fel?!
Min. 20 éve lökik azt a szart, hogy a glutént mérni tudják, és az max. 2-3 % pl. a magyaroknál is. Ha ma, vagyis 20 év után újra megkérdezzük, ugyanazat a szart,  a 2-3%-ot emlegetik. Mit gondolsz, ha csak ennyi a gluténnal fertõzöttek száma, milyen felvevõpiac tart el annyi gluténmentes forgalamzást, bio és paleó boltot. Kik ezeknek a vevõi? Földönkívüliek? Sznobok, akik leszoktak a finom kenyérrõl meg a pizzáról?
Vagy éppenséggel tényleg az van, hogy ébredeznek az emberek és már kisgyerekektõl az aggastyánig beindult a glutén mellõzése, függetlenül attól, mit hozott a vérteszt! (Egy ismerõsöm 70 évesen vette rá magát, miután lebénult.) Mert ez itt a lényeg!
Az étel-allergia vizsgálat tudod hol tart ma nálunk…..nagyjából ott, a bús pics*ban! Nekem errõl nagyon nehéz ’érzelem-mentesen’ megnyilatkozonom. Komoly okom van rá.
Az USA-ban van pénz szembemenni az idióta orvosi ajánlásokkal. Egy kutatócég kifejlesztett egy spéci technikát ételszûrésre (székletbõl), az egyik vizsgálatuk pedig kihozta, hogy a vizsgálatk 40% (!!!) intolarenciát mutatott a gluténra.
Mi következik ebbõl? Hát aki akarja, annak sok minden, aki nem akarja, annak semmi. Ismered a mondást: le is van út, meg fel is van út (…)
Nem szerencsés abból kiindulni, mit kántál a tudatlan orvoslás! (Nem minden orvos tudatlan, de sajnso ez elég általános jelenség. Mi több, tapasztalat.)
Meggyõzõdésem, hogy a bélbetegségek forrása az étel, de ezt már ismered, mert olvastad. Viszont, ha ennyire meg vannak tévesztve a bélbetegek is pl. Glutén témában, egyáltalán nem csodálkozom, hogy NEM gyógyul senki! (Vagy csak alig.)
Nem rabolnám az idõdet, csak még két észrevétel  a bélbeteg fórumokról, ahol tele vagyunk kétségbeesett, megvezetett, becsapott emberekkel:
-    egy sorstárs állítja: „Õ paleózik, mert hallotta, hogy az jó, de néha azért becsúszik egy-egy tészta, meg sörözgetés”. Persze nem javul. Ezt te nem tartod elképesztõnek? Bélgyulladásban tészta meg sör??? Az agyam eldobom!
-    egy „ketogénes” meg úgy néha elfogadhatónak tartja a krumplit, meg a rizst. Beszarok bazzz! Krumpli meg rizs bélgyulladásban! Az hogy semmi köze a ketogénhez, már csak hab a tortán.

Hát itt tartunk! Ilyen jól vagyunk mi informálva a gluténtól kezdev a ketogénig.szerinted így hány % fog gyógyulni. Én megtippelném, de nem merem leírni. Elég szembesülni azzal, hogy a diatetika, és a gasztrós „tudomány” hová vezeti az embereket. Ide, erre a fórumra!
Nagyon sajnálok mindenkit, aki ebbe a helyzetbe került. Én egy nagyon kemény ’mentorral’ futottam össze. Elmondta, hogy mit javasol étrend terén, de hozzáfûzte: „Ha betartom, valszeg javulni fogok, ha nem, garantáltan megdöglöm, idõ elõtt, fájdalmasan! Majd eljön a temetésemre, többet nem tehet. Neki mindegy mit csinálok, a ’munkát’ nekem kell elvégeznem.” Nekem hatottak ezek a szavak, ezért tudom mi a különbség „diétázgatok meg az orvos majd eligazít”, vagy „következetesen tartom magam valamihez” között.
Bocs, hogy hosszú lett.
A gluténra akartam koncnetrálni: merem állítani nem igaz a 2-3%, -  a 40 % jár közel a valósághoz, lehet még kevés is, sajnso ezt a fórumozók történetei számomra alátámasztják.
Nem azért írtam, mert egyet kellene érteni velem,  tudom: sok mindent tudsz, de nem árt ha éberen tartod a gyanakvásod. Az USA vizsgálatot sajnso nem tudom prezentálni, ’csak’ elhiszem, mert hivatalosan nekem sincs bajom a gluténnal, meg a rizzsel meg társaikkal Ja! Hivatalason nincs…csak úgy egyébként…!
A paleó legyen az én ’bajom’ , de pl. a glutén (többek között) úgy tûnik, mindenki másé is egyben.
Nem muszáj reagálnod, e témában nem kívánok parttalan vitát…én csak szóltam.

Jobbulást neked is, és mindenki másnak. (Meg persze magamnak is, mert van még hová…más kérdés, hogy alakulok.)

Nincs jelen

 

#1956 2016-01-12 17:01

öcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdv Ultra tudnál küldeni pár receptet Hogy mit fogyasztasz Paleo étrendnél?

Nincs jelen

 

#1957 2016-01-12 17:26

öcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

És van már olyan Paleos aki meggyogyult vagy letette a gyogyszereit?

Nincs jelen

 

#1958 2016-01-12 17:32

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Öcsi: HIVATALOS forrásból NINCS ilyen dokumentált eset. Azt pedig Te is tudod, hogy az interneten mindenki azt ír, amit akar. :( Már unom, hogy én vagyok itt a fórum fekete báránya, de eléggé idegesít, hogy ha hiú reményt keltenek bennünk. Neked orvos kéne, vagy gyógyszer... De az is lehet, hogy tényleg megérett a mûtét. A legnagyobb jóindulattal írom: Ne gyötörd magadat tovább!

Szerkesztette: QpaK (2016-01-12 17:33)

Nincs jelen

 

#1959 2016-01-12 18:03

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia, nagyon szívesen!

Elküldöm a sajátomat, hátha segít.

Nagyon "fapados" lesz, qrva kemény az elsõ félév, de ha minden jól alakul - és miért ne alakulna ha következets vagy - utána már észre sem veszed, hogy ugrott a kenyér és társai.

Én nagyon kenyeres voltam és vedeltem a sört, fõleg meccseken, meg póker partykon...csak azért írom, hogy lásd, hogy én is ember volnék.

Új életcélom lett mint iszogatni, meg pizzaevésbõl versenyt ûzni...a gyógyulás lett az életcélom. sokat szenvedtem, majdnem elvesztettem az állásom, mert annyira legyengültem, hogy nem tudtam elllátni a munkám...engem - úgy tûnik - megmentett ez az "igazán szigorú paleó".

Qpak is jót akar, ha elviselhetetlen az állapotod egy megbízható orvost azért keress fel, egy vizsgálatba nem halsz bele, de ha javulsz....majd eldöntöd.

Üzenj ide, és holnap elküldöm a heti étlapomat reggelivel és vacsorával:

jagjoz77@gmail.com

Addig is jobbulást!

Nincs jelen

 

#1960 2016-01-12 18:21

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ultra: Nem csak én, mások is eljutottunk elég sokan a tápszerig leredukált, aztán a tápszereken belül is válogatott alapanyagokon élésig, sõt hosszú ideig intravénás táplálásig. Én legalábbis biztosan. Sõt már csak infúzió+vér+vérplazma. Nehogy azt hidd hogy jobb lett, vagy elmúlt a fellángolás vagy nem jelentkezett.

Szóval nullára redukált táplálás mellett sem gyógyul a fellángolás...  Ha ilyen könnyen menne akkor lehetne ebbõl kiindulva apránként adagolva kipróbálni mit bír az ember és mit nem. És ha valaki hosszú évekig nem múló fellángolásokon fájdalmakon élhetetlen életen túl van, az többnyire megjárta ezt az utat - hátha.

Sajnos ez nem így mûködik. Kipróbálhatod, ha odáig jutsz, kínodban ki is fogod próbálni, aztán hátha használ. Ha colitised van és tényleg nem valami rejtett ételallergia akkor nem fog segíteni.

Aztán amikor azt hiszed hogy épp valamelyik aktuális csodadiétáddal megelõzted, majd szépen beüt egy fellángolás, egyszer, kétszer, százszor. Aztán már csak annyira fogod tartani a diétát amit kitapasztaltál hogy neked mi esik jól, és mit bírsz.

Úgy is elõ fog fordulni hogy több évnyi aszkéta életmód után besokallsz és berongyolsz a legközelebbi mekibe betolsz egy bigmac menüt és azonnal jobban érzed magad, és pár órán belül elmúlik a fellángolás.  - És ez például pont így meg is történt velem.  Akkor a mekis kaja gyógyít? :P

Pedig mit össze hirdetgettem az SCD diétát. Persze jó, meg a szénhidrát, rost kímélõ diéták nem roszak, hasznosak, a tünetek elviselésében sok segítséget nyújthatnak, de se nem gyógyító se nem kiváltó okok, úgyhogy ezektõl csodát nem lehet várni.

Egyébként össze lehet szedni mellékesen egy szép kerek orthorexiát is, ugye nem hiányzik?

Szerkesztette: Rigor (2016-01-12 18:23)

Nincs jelen

 

#1961 2016-01-12 18:38

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ultra Én elhiszem, hogy a jószándék vezérel, de mindennek súlya van amit leírsz. Elõször jól át kéne gondolnod, hogy biztos nem ártasz-e a hozzászólásaiddal:
Te írtad, hogy nem voltak béltüneteid és sokáig görcsoldókat kellett szedned. Tudod, itt a fórumon nincs olyan bélbeteg aki görcsoldókkal elvan. Neked a paleo azért segítHETETT, mert nem vagy bélbeteg. Megkockáztatom, hogy ibs-ed lehetett annak is egy enyhébb változata. Nem akarom lebecsülni a problémád, de hogy a saját történeted legyen az élõ példa a paleó hatásosságára ibd-ben, az nagyon vad ferdítés!!! Ha pedig Te a véleményed mellett így is kiállsz, akkor becsapod a nálad betegebb, kétségbeesett embereket. öcsi másik topikban írt a történetérõl, maradjunk annyiban, hogy nem vagytok egy súlycsoportban, nem ígérhetsz neki SEMMIT!
Ne vonom kétségbe, hogy nálad használt a paleó, csak azt furcsállom, hogy a saját pozitív tapasztalatod elég neked, hogy ilyen messzemenõ következtetéseket vonj le: Kezdted azzal, hogy glutén mint colitis/Crohn/ibs okozói és eljutottál odáig, hogy daganat és minden betegségek kiváltó tényezõje. Ezt mind a te kis görcsös hasad és arcüreggyulladásodra alapozod.

Nincs jelen

 

#1962 2016-01-12 18:40

flydomi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szerintem ezzel az a baj,ha valaminek hatnia kell,annak nem 1-2 ev kellene,hanem max par het.Ha par het(1-2 honap) alatt nem latok semmi valtozast,akkor kesobb miert?
Ha megvagod magad,akkor egy-ket het alatt begyogyul a sebed.Vagy nem?
Es egy dolgot mindig elfelejtunk.Nem vagyunk egyformak.

Nincs jelen

 

#1963 2016-01-12 19:10

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Örülök, hogy felhoztad.

Elõször is, az ember testében nehzen alakulnak ki 10-20-50 centis fekélyek, vagy crohn. Ez általában több év, sokszor észrevétlenül ,mert nem mindig fáj, ezért évekig átlépünk rajta, aztán beüt a bomba, többnyire felnõtt korban. (Persze vannak már gyerek betegek is sajnos, na õk a szuper érézkenyek, néhány hónap, év alatt szedik össze amit én 20 év alatt.)

Ha már kialakul, az eleve nagy kiterjedésû, nyákos közegben, rengeteg baktérium és gomba környezetében amelyek terjed, mert táplálkozni tudnak az elroncsolódott szövetbõl. Nem vagyok orvos, ez szerintem logikus.

Egy ilyen spec, sebet nem vetnék össze egy vágással a külsõ felületen, amit lefertõtlenítesz, gézt dobsz rá. Nem megy át rajta újabb, ,eg újabb kaja ital. Szépen gyógyulhat. Ez azért küolönbség nem?!

Az 1-2 évet azért írtam, mert én két éve paleózom, és nagyon sokat javultam, de még nem hazudnám, hogy teljesen frankó vagyok. Senkit nem akarok hitegetni aki hajlandó "komoly étrendváltásba". Ez nem 'diétázgatás' amit csinálok...ez nem az a felfogás ami uralkodik a fórumon, hogy csinálgatom, de hát hívtak sörözni..meg finom a piza...meg jaj fogyok...meg néha jár nekem is a süti. Tudod mi ez? LÓFASZ!
Ez nem gyógyulási stratégia, tipikus elterelés...majd lesz valahogy..majd az orvos..majd a gyógyszer..majd az Isten....EZ NULLA!

a NEM VAGYUNK EGYFROMÁK KIFEJEZÉSTÕL KIHULLIK A MARADÉK HAJAM. BOCS, NEM NEKED SZÁNOM, EZ ÁLTALÁNOS VÉLEKEDÉS ITT.

Tudod mi a helyzet? Az, hogy az eberi faj, genetikailag egységes. Persze nem hasonlítunk (max. az ikrek) de az enzimnrendszer, az emésztési folyamat és reakciók nagyon is egységes! Lehet, hogy te nem szeretd a tököt, és meg a karfiolt, de nem különbözõség!

Azért van ennyi civilizációs beteg a világ fejlett részén, mert a kaja nyír ki minket elsõsroban. (Hagyjuk a pszichoszomatikus szart! Ez lózung!) A gyors szénhidrátok, a gabona, tejes-gennyes moslék, a cukrok, az allergén rizs, a keményítõs krumpli és hüvelyesek...ezt eszi a modern ember és megbetegszik.

Pont, hogy genetikailag egyforma a magyar az afrikaival vagy az ausztállal...ezért pusztulunk bele ebbe a sok szarba. A különbözõség abban rejlik, hogy különbözõ idieg bírjuk, és különbözõ betegégeket kapunk. De a forrás ugyanaz!

Ha ez allergiás fórum, daganatos fórum, cukorbeteg fórum...UGYANEZT ÍRNÁM! Ennyire egyszerû, egyben borzalmas!

Nincs jelen

 

#1964 2016-01-12 19:40

flydomi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ertem,amit irsz Ultra.
Mikor korhazban voltam,olyan idos emberekkel talalkoztam,(70-80 evesek),akik eletukben eloszor vagy masodszor voltak korhazban.Es nagyon sok volt kozottuk,akik videken eltek.
Es minttudjuk,videken nem a modenkori muanyag etelt nyomatjak magukba,ugyanakkor nem paleoznak.
Fogja a jo kis szallonat,kolbaszt,(ami disznovagaskor lett)muanyagmentes kenyeret(hazi),egy adag hagymaval,es benyomja.Utanna mertekkel leobliti finom kis hazipiaval.
Ezert is irtam,hnem vagyunk egyformak.Ugyaugy foznek csicsokat,rizst is,nagyon finom hazi sutiket.
Es meg egy dolgot.Egy ujszulotnek miert van chronja?Erted?
Nem kotozkodni akarok.Felre ne erts.Abban is van valami,amit te mondasz.De nem lehet altalanositani.
Persze,azzal nem veszit semmit az ember,ha raszan par honapot a dietara.
En ket honapig csinaltam,de semmi javulas nem volt.
Sok hus,zoldseggel,nuku rizs,krumpli,minimalis cukor,gyogyteak,glutetmentes teszta-kenyer,vaj,rizs vagy kokusztej,bioboltban vasarolt cuccok,kurkuma hasznalata,stb.
De lofuty.

Szerkesztette: flydomi (2016-01-12 19:47)

Nincs jelen

 

#1965 2016-01-12 20:27

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Azért tudunk ám önmegtartóztatóan diétázni... Az a baj, hogy ha szigorú diéta ellenére is újra meg újra kiújul, akkor az a diéta nem használ. Ezt lehet játszani hónapokig, évekig, vagy évtizedekig mind1 sajnos :(
Attól miért hullik ki a hajad, hogy nem vagyunk egyformák? Gondolj csak a gyógyszerek mellékhatásaira, az is egyénenként eltérõ lehet. Nyilván a paleo sem hathat mindenkinél egyformán! Ez független attól, hogy az emberi faj genetikailag egységes. Egyébként a genetikai egyezéssel felesleges dobálózni, mert az arányok relatívak. A csimpánz és az ember dns-e pl 99,7 %-ban egyezik. És mégis hiába próbálsz vele barkóbázni!

Én még mindig azt gondolom, attól függ mik a tüneteid. A diétákkal enyhíteni lehet a puffadást, meg a görcsöket, kevesebb lesz a székleted, ha kerülöd a szénhidrátot. Ha ezek voltak a panaszaid, akkor elmúlhatott a diétától!

Szerkesztette: QpaK (2016-01-12 20:32)

Nincs jelen

 

#1966 2016-01-12 23:23

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Az én beírásomat Ultra nagyvonalúan kikerülte, sebaj.

Az meg hogy nem vagyunk egyformák, és ettõl hullik a haja? Ez a  betegség PONT olyan hogy nem mindenkinél mindig egyforma és nem mindenki reagál ugyanúgy ugyanazokra a gyógyszerekre és ételeknél is nagy eltérések lehetnek hogy ki mit bír. Igen, baromira nagy különbségeket tudunk nem csak egymáshoz képest hanem a saját korábbi állapotainkhoz stb képest is produkálni.

Aztán leír egy rakás hülyeséget a "civilizáció kinyír" stb szokásos ezobioöko/konteó oldalas baromság.
Talán rendes tudományos oldalakról, könyvekbõl, orvosoktól kéne informálódni nem "tények-tévhitek" féle rendkívül káros áltudományos oldalakról.
Vagy legalább itt rendesen körülnézni/olvasni mielõtt nekifogna az észosztásnak. Mert aki az elején bedõl ezeknek a baromságoknak (és mivel eléggé jó reklámjuk van elég sokan bedõlnek nekik. - igen én is. köszszépen nem kellett volna) és csak kínozzák magukat, ahelyett hogy a rendes kezelés lehetõségét kutatnák.

A "meggyógyult" beteges történetektõl meg a falra mászok, ebbõl még SENKI nem gyógyult meg SOHA. Persze lehet inaktív mondjuk a köv. 80 évig minden ok nélkül, de ez nem így mûködik. Nekem már nincs vastagbelem, és akkor mondhatnánk hogy ó akkor a colitisem elmúlt. Hát nem, nem múlt el, csak a leglátványosabb életveszélyes probléma ki lett húzva. (Mert ha csak ennyin múlna akkor béltranszplant és hopp kész - de ez például pont a betegség természete miatt nem is kivitelezhetõ).

Majd egyszer lehet hogy lehet majd gyógyítani, azt borzasztóan megünnepeljük, amikor ez bekövetkezik valaki Nobel díjjat is fog kapni.

Nincs jelen

 

#1967 2016-01-13 10:39

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Rigor!

Nem kerültem ki, idõben beelõzött, csak ma tudtam olvasni. Ennyi.

Én neked és Qpaknak is elhiszem, hogy keményen diétáztatok, de hogy ez mit tartalamzott pontosan, mennyire tudtatok kitartók lenni csak ti tudjátok. Mondjuk nem is tartozik másra. Nálam a 'saját paleóm' úgy indulna, hogy min. egy év. Egy gennyes dulladás a test közepén nem gyógyulhat túl hamar, érzékeny, minden nap megsérül a kaják miatt..szóval durva ebbõl kimászni.

Azért az érdekes amit írsz....soha többet nem eszem gabonát, vagy tejterméket! Tudod, mit jeletn ez? Az, hogy soha nem fogok már 'berongyolni' sehová, hogy felfaljak egy pizzát, burgert, lángost!

Teljesen megreguláztam az elmém. Néha még siránkozik egy kis tészta, pékárú után, de tudom, hogy 'megöl'! Arzént sem ennék, csak mert csokiba van mártva!

Az újszölettek betegségi statisztikáját nem ismerem, de szerintem más sem. Nem tudhatjuk, hogy nem tápszeres babákról van-e szó, ami gluténnal és tejjel feertõzött, vagy olyanokkal akikkel az anya tehéntejet itat. :(
Nem vonom kétségbe hogy vannak ilyen babák, de a többség mésis nagyobb gyerek ill. felnõttkorban betegszik meg.

A gluténra nem reagáltatok. Én igazából csak emiatt írtam újabb regényt. Ha 20-30 évig eszel valamit amirõl nem is sejted, hogy lassan erodál abból bármi lehet. A betegség ilyen idejû 'megágyazása' után már nem csak jelezget, hanem letarol. Ilyenek a bélgyulladásos bajok, a rák, a cukorbetegség. Persze mindnek vannak jelei,tünetei  de ha nem vészes nem is sejted, hogy baj van. Aztán közlik veled, hogy nagy a gáz, és fogalmuk sincs hogyan segítsenek neked.

Az étrendem ellenére nekem is vannak kiújulásaim. Ha ezt hamburgerrel gyógytíom, megetetem a problémát. Egy falat pékárú hetekre beindítja az autoimmun folyamatokat! Ez sem vicc, vizsgálatokkal számtalanszor igazolták. Lehet, hogy egyes kajákra enyhülést éreztek, de szerintem itt jön a képbe az elme, amely követeli a megszokott ételeket. Ha megkapja amit követel, átmenetileg megnyugszik, ebbõl adódhat, hogy olyan érzésed van, mintha 'jót tenne' valed. Az elme megnyugszik, a gyulladás meg köszöni szépen, minden mehet tovább! Ha eszel egy hamburgert az mikor jut a vastagbélba, 4-6 óra múlva? Te vizsont szinte 1 órán belül 'megnyugszol'. Akkor ez hogy van? Mi nyugtat meg, a glutén, vagy a tudat? Súlyos kérdés!
Ördögi kör egy ördögi étrend-kultúrában!

Ez nem vicc, így mûködik az ember, hiszen az orvosok azt ajánlották a szüleinknek hogy 60% gyorsan felszívódó szénhidráton kell felnevelni az emberpalántákat. Ez a mai ajánlás is, ami egyszerûen gyilkos!
Nekem ez most "0%", és javulok. Nehezen...lassan...nagyon lassan....de javulok.

Minden mást már leírtam.

Nincs jelen

 

#1968 2016-01-13 11:14

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Megint csak mellébeszélés okoskodás, és úgy csinálsz mintha nem írtam volna le, hogy milyen szintre fokoztuk a diétát. Nem nem 1-2 napig csak tápszer hanem hónapokig! És évekig nem ettem pékárút krumplit hanem csak hús meg saláta stb. Nem is a hülye paleo hanem még szigorúbb szerint. Fényképes napi kaja és székletnaplót vezettem, mellette amikor csak tudtam sportoltam. Ezt képzeld úgy hogy 2000-tõl vagyok beteg és 2012-ig aktívan éltem is mellette, napi 30km télen is bringával stb mellette sport, stb.. Ebbõl vagy 4 évet úgy diétáztam hogy a végén az evés is legalább annyi parát okozott mint a wc keresés.
Persze a tünetek elviselésében az életben segített, de nem ezen múlik a fellángolás!!!!

Fogd már fel.  De úgy sem fogod, te most még a tagadás korszakában jársz a betegségnek. Nem elõttem tagadod, saját magad elõtt tagadod, nem vagy képes elfogadni. Ez az önismétlõ okoskodás is klasszikus jele, én is ellõttem hasonlót ha visszakeresel "pár" évet:P

A tények-tévhitek-et meg tényleg felejtsd annyira látszik szívod be a hülyeséget. Soha a büdös életben nem volt ilyen ajánlás hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokon kell felnevelni az emberpalántákat, ez úgy ahogy van hazugság.
De lehet hogy máris összeszedtél egy "gluténmentes" orthorexiát.

Pszichiáternél jártál már? Nem gonoszkodásból vagy viccbõl kérdezem, ennél a betegségnél elõbb-utóbb oda is eljut az ember, mert a sok fájdalom, félelem megtöri az embert, a megszakított alvások, kevés alvás tartósan felborítja a bioritmust, stb. Fõleg ha ez évekig megy állandó jelleggel. Én voltam pszichiátrián is. Pszichiáterhez pedig még a mai napig is járok, pedig a wc para már a múlt, de több mint tíz éven át úgy kínzott a betegség fizikailag mentálisan stb hogy máig nem hevertem ki.

Azt hiszed okosabb vagy mint hazánkban a topp gasztrós orvosok? Vagy a nemzetközi topp gasztrósok? Persze mindenki szereti azt hinni hogy okosabb, én is képzeltem ezt anno, de képzeld rohadtul nem okosabb egyikünk se.

Az hogy konteós oldalak (Szendi konkrétan olyan dolgokat terjeszt ami nem igaz) téveszméket ültetnek beléd, szerintem nem hiányzik neked a betegség mellé.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyõzni arról, hogy hülyítik õket! / Mark Twain"

Nincs jelen

 

#1969 2016-01-13 11:25

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ultra:
Gyakorlatilag leoltottad a fórumtagokat, hogy nem vagyunk képesek diétázni. Kvázi magunknak köszönhetjük, nem de? Írtam a másik topikban, hogy 2,5 évig diétáztam - na bumm! :( (De tudom, ez csak rám tartozik!)
Ez a betegség rövid idõ alatt (akár 1-2 nap) tud változni pozitív, de negatív irányba is!. A fekélyekre konkrét példáim is vannak. Nem egyszer fordult elõ, hogy napi 30-40 véres széklet mellett kerültem kórházba. Az ottani kezelésnek köszönhetõen 2-3 nap után rendezõdött a hasam. Na akkor az hogy van? Hogy lehetséges, hogy ennyire hamar behegesedett a “gennyes gyulladás a test közepén”?! Megmondom: a hatékony kezelésnek köszönhetõen. Szerinted ha csak diétázgatok abban az állapotban, akkor most itt irogatnék?!

Nem csak az újszülöttek statisztikáját nem ismered, hanem senkiét sem. Nem olvasol HITELES forrást, ahol valós statisztika is van, csak csodás gyógyult történeteket, amiket BÁRKI írhat. Ennyi erõvel azt sem tudjuk, hogy x emberbõl hányan javultak a paleóra. Ez miért megalapozottab? Vannak elméletek, de azok csak lógnak a levegõbe, ezeket bizonyítani is kell! Utána ki lejhet jelenteni, hogy 60-70%-os javulás tapasztalható. Egy facebook beszámolón vagy tények tévhitek oldalon olvasható “sokan javultak, meg tudományosan bizonyítható” az SEMMI!”

Persze, hogy vannak kiújulásaid, mert ez a betegség krónikus. Addig jó, amíg nem annyira intenzívek! Hol jobb, hol rosszabb. Itt jön a képbe az elme: Ha éppen egy jobb idõszakban vagy és akkor éppen diétázol, azt fogod hinni, hogy attól javultál. Nem egyszer estem ebbe a hibába. Így volt számomra gyógymód az agykontroll is! Ez az ingadozás nehezíti meg egy adott szer vagy diéta hatásosságának vizsgálatát. Pont, hogy a Te elméd nyugszik meg a diétától. Mind1 te tudod, nem véletlen mondják, hogy boldog tudatlanság. :(

Szerkesztette: QpaK (2016-01-13 11:26)

Nincs jelen

 

#1970 2016-01-13 11:53

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hát ja....a terápia nekem is ismerõs. Minden formája, amelyek persze nem hoztak a konyhára.

Nem nem gondolom, hogy bárkinél is okosabb vagyok, mert nem vagyok. Ha így volna, nyilván már mindenkinek segíthettem volna...elõször is magamon úgy, hogy nem betegszem meg. Az én topgasztrósom magamra hagyott..vállvonogatás...csináljak amit jónak látok....ha bajom van majd menjek...ezeket meg azt vegyem be...Hát ennyi. A gabona kérdésre is vállvonás.

Tényleg nem volt soha számszerûsítve hogy 60%, ez így tényleg bénán hangzik, csak annyi, hogy sok pékárú meg egyéb. A 60 % csak utólagos statisztika, ami viszont tény, hogy megettük/megesszük minden nap.

Korábban is írtam, most is ismételni tudom, személy szerint nagyon sajnálom azokat - titeket - akiknek semmi, de semmi nem segített. Erre valójában nincsenek szavaim, ezért nem írtam, hogy pl .te szerintem mit csinálj....ha mindenem túl vagy, senkinek semmi jogalapja tanácsokat eröltetni. Se egy kannibálnak se egy paleósnak, de úgy emlékszem ezzel eddig is 'óvatos' voltam (...)

Az irományaim egy pozitív tapasztalatból gyöketreznek, nem az egyénhez szólnak, egy általános probléma- sok százezer beteg - általános alapbajait próbálom megérteni, és a magam tapasztalatai alapján szintetizálni. Bennem is erõs sokszor a kétely....terápia nélkül is éberen figyelem mi történik velem. Ez a minimum ha ekkorát vált az ember kb. 30 év szokásai után.

Abból amit írtok Qpak-kal, nekem az jön le, hogy sajnos létezik, egy olyan szintû autoimmunitás, amely minden jelenlegi tudást überel. Erre mondtam, hogy  talán már tényleg nincsenek szavak.
A tapasztalataimat nem örökérvényû igazságként, hanem általános tapasztalatként írom. Sok gyógyulsátörténetet olvastam, ha ezek kitalációk, akkor nyilván én is be vagyok csapva, de ekkora összeesküvésre Szendi Gábor nem képes. Szerintem.
Ez a betegség is civilizációs, ezt még a konzervatív orvosi honlapok is így hirdetik. Azaz nem olyan rég - 60-80 éve különösen -  romlott el valami igazán.
A tapasztalataim más kérdés, ebben nincs különbség köztünk. Neked nem használt és megveted, nekem úgy tûnik használ, ezért támogatom.

A mai termésünk a "rejtett glutén allergiából" indult, ezt nagyon súlyos kérdésnek tartottam, ezért hangsúlyoztam ki.
Mindenkinek van elég baja, bosszantani nem akarok senkit.

Nincs jelen

 

#1971 2016-01-13 12:05

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Qpak!

Valóban több topikot 'végigturnéztam' és igazad lehet, hogy van esetleg leoltás érzése.

Nem mosakodnék utólag, nem is szokásom. Van egy stílusom is, ami lehet, hogy sok....de diéta ügyben iszonyatosak a csúsztatások és az önámítások.

Fent írtam két példát Rigornak, nem ismétlem. Tipikusan arról szól, hogy csináljuk a semmit. A "turné" ezek miatt indult be nálam, ninscs "tervem" ezzel a fórummal, az itt reménykedõ emberekkel.

Az üzenetem talán csak annyi: mindenki kutasson, kísérlezetgessen amíg erõvel bírja, ne alkudjon meg...kerülje el a szikét ha egy mód van rá...stb.

Nincs jelen

 

#1972 2016-01-13 12:54

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nem civilizációs!!!! Az hogy a beteséget EGYÁLTALÁN felismerték, az egy diagnosztikai vívmány. Azt megelõzõen az ilyen betegek egyszerûen csak "haskórban" meghaltak. Kvázi ez volt a diagnózis. Vagy vérhasnak nézték. Ennyi.

A paleót, Szendit és rendkívül káros "munkásságát" tegyük akkor a helyére oké? -
http://www.szkeptikustarsasag.hu/hirfig … s-szemevel
http://kodpiszkalo.blog.hu/2012/09/28/a … g_betegseg
http://criticalbiomass.blog.hu/search?s … res%C3%A9s

Próbálj már kiszabadulni ennek a közveszélyes sarlatánnak (Szendi) a téveszméi alól....

Nincs jelen

 

#1973 2016-01-13 14:49

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Rendben, de ezt most Hipszki Péter honlapjáról vettem. Ismerõs a neve? Õ a Magyar Crohn-Colitises Betegek Egyesületének elnöke, mellesleg bélbeteg.

Az idézet így szól: "Civilizációs betegségeknek is mondják ezeket a kórképeket, hiszen azoknál a népeknél, ahol a környezethez közelebbi életet élnek az emberek, sok gyümölcsöt, zöldséget, húst fogyasztanak, rendszeresen edzik testüket és kevesebb finomított élelmiszert esznek, ritkább a Crohn-betegség és a Colitis Ulcerosa...."

Nem akarok ezen sem szkanderozni de most akkor nagyon össze vagyok zavarodva.

Az írás folytatása már a szoksáso "pszihoszomatikus szar" aminek az az üzenete, hogy az orvoslás tehetelen. Ezt tudjuk.

Az idézet annyiban téved, hogy a természeti népeknél ugyan van bélbetegség, hiszen õk pl. a fertõzõtt víztõl lehetnek hasmenésesek, de az nem crohn-colitis, hanem vírusus betegség, ami gyors lefolyású.
Továbbá pontatlanság, hogy "kevsebb" finomított szénhidrátot fogyasztanak, mert "egyáltalán nem fogyaszatank" ilyet. Nincs ipar ami finomítaná. Ez reméelm azért ténynek elmegy.

Engem nem kell meggyõzni arról, mi lehet egy dietetikus véleménye a paleóról. Hidd el, nem ma kezdtem. Én röhögök rajtuk, de komolyan. Semmit nem kaptam tõlük sem, ami a hasznomra vált volna.

Én elhiszem, hogy neked nem segített! Elhiszem, hogy mindent megtettél eddig is, hogy megtaláld a gyógymódot, de itt nem rólad, vagy rólam van szó.
A kérdés általános! Miért baj - neked vagy másnak - , ha valaki nem eszik gabonát, cukrot, tejterméket, hüvelyest, rizst, krumplit.
Mindentõl függetlenül! Miért baj?!

Rigor! Ez valójában egy logikai kérdés, és kevésbé táplálkozástudomány. rühelled Szendi Gábort. Oké eéfogadom, nem az apám, nagybátyám, nem kapok tõle százalékot, jogod van azt érezni amit.
Az emberi szervezetnek zsírokra-fehérjére-szénhidrátokra van szükésge. Eddig megvagyunk? A paleóban mind megvan!
Mi a probléma, ha eszem egy rakat zöldséget, gyümölcsöt, zsírt és húst, magokat, tojást. Ez olyan rossz? Ne már!

Kérdezehtem másként: szerinted tényleg árt az emberi szervezetnek ha nem eszel olyan allergéneket (!) mint: glutén, laktóz, wga lektin, laktóz, fitátok, szapinok...egyben elkerülöd, hogy a vércukorszint le-föl szambázzon ami cukorbetegséghez, vagyis súlyos inzulinrezisztenciához vezet. daganathoz..egyéb gyulladásokhoz...stb...stb.

Én itt értetlenkedem, hogy miért baj ez szerinted, ha logikusan végiggondolod?

Hagyjuk a paleót és az õsidõket (amúgy sem az a minta, hanem az itt élõ természeti népek, akik egészségben kenterbevágják a modern fasza társadalamakat, kórházak, meg fitt programok nélkül is. Ja, meg helyenként vizük sincs. Mindegy.)

Szerinted mit ehettek az õsmagyarok kb. 1500 évvel ezelõtt, ázsia közepén, vagy épp mongólia mellett, ha onnan jöttünk (ezt nem tudom).
Súlyos kérdés!

És mit eszünk most, kb. 1500 év múltán! Súlyos válasz! Gondolod, hogy az emberi enzimrendszer 1500-2000 év alatt adaptálódiik a fent felsorolt "moslékhoz", allergénekhez?!

Na ne! Ezt te sem gondolhatod komolyan. Ez a kérdés túlmutat a cron-colitisen. így gondolom (...)

A felsorolt paleó kritikákat ismerem...felszínesek, pont olyanok mint az orvoslásunk, tokkal vonóval. Tisztelet a kivételnek, mert persze az mindig akad. Tudod, egy idõben nagyon tiszteltem az orvosi társadalmat, aztán megbetegdtem. Így múlik el a világ dicsõsége (...)

Én nem tége gyõzködlek, mert ismerem a sztorid, amit köszsönöm hogy megosztottál. Az általános vélekedés miértéjét próbálom megfejteni. Az nem tudományos indok, hogy "szerintünk ez rossz is lehet", meg hogy "szerintünk Szendi gyilkos". Ezek csak dühödt szavak, nincs bennük logikus válasz a fenti kérdésekre.

Ettõl még elhiszem és elfogadom, hogy nem segíthet mindenkin. Ezt soha nem állította senki.

Nincs jelen

 

#1974 2016-01-13 15:25

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Rigor pedig nagyon jó cikkeket linkelt, pont most olvasgatom. A természeti népekkel kapocsolatosan is írnak, ha vennéd a fáradtságot és elolvasnád (ott sem fenékig tejlef a helyzet), de te tényleg tagadásban élsz.  Mondhatod azt nekem, hogy sajnálod hogy nem használt de te általánosságban beszélsz és hogy majd másoknak segíthet, meg én mint kirívó eset… Csak sajnos az ÉN esetem az ÁLTALÁNOS. :( Nem vagy hajlandó megérteni, hogy ez egy olyan autoimmun betegség, aminek a folyamatait sem Szendi Gábor, sem az orvosok nem értik. Mindenkinél vannak fellángolások, amik mértéke egyénenként eltér, de hogy jönni fog az 100% NINCS MÓDSZER AMIVEL ELKERÜLHETED.   

Mindenki azt csinál az életével, amit akar. Már megjártam ezt az utat, amit te. Sokan mások is, és te is meg fogod! Tényleg szívbõl remélem, hogy nem lesz nagyon fájdalmas a felismerés! Most sem vagy tünetmentes, nem szedsz gyógyszert és csak az étkezésre figyelsz. Colitis-esként így, egy idõzített bomba vagy! :( Nem árt ha a tényekkel tisztában vagy, senki nem akar veled veszekedni, vagy csesztetni. Még ha a tényeket mágikusan az én véleményemmé,vagy spéci esetté redukálod is.

Szerkesztette: QpaK (2016-01-13 15:27)

Nincs jelen

 

#1975 2016-01-13 15:35

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Oké, vettem!

És tényleg csak a gyógyulás számít...jobbulást mindenkinek!

Nincs jelen

 

#1976 2016-01-13 16:58

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

QpaK: egyetértek.

Nincs jelen

 

#1977 2016-01-14 11:52

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ez is hosszú lesz, bocs! (…)

A diéta témához néhány üzenet távlatából fûznék néhány gondolatot. Ezt amolyan összefoglalónak szánom.
Természetesen egyetértek azzal a véleménnyel, hogy óriási felelõtlenség lenne akár az én, akár más részérõl – pusztán a saját tapasztalataira hagyatkozva – azt állítani, hogy „x-y” diéta, étrendváltás garantált eredmény hoz, ezért az mindenki számára követendõ.
Ez nem volna helyes, sem most, sem a jövõben. Számos történet igazolja – sajnos ilyen pl. Rigor v. Qpak esete – hogy az illetõ mindent megtesz, hónapokig, évekig, mégis elmarad az eredmény, akkor is ha diéták legextrémebb formáját választja. Ezek számomra megdöbbentõ esetek, soha nem gondoltam volna, hogy  pl. a colitis ilyen súlyos eseteket produkálhat. Ezek intõ jelek számomra, és gyanítom más számára is.

Ugyanakkor veszélyes üzenetnek tartom azt, ha kategórikusan kijelentenénk, hogy „semmi értelme ’diétázni’”, mondván vannak olyan esetek, hogy a legszigorúbb váltás sem segített évek alatt sem, és ezért általánosan kijelenthetõ lenne, hogy más már meg se próbálja. Minek, úgysem segít (?).
Mindannyain sezmbesülünk azzal, hogy crohn-colitis kapcsán különbözõ fokozatok és elõfordulsá van az egyes személyeknél. Nem ismerem a számítási módokat, de tudjuk – akár errõl a honlapról is – hogy régóta használatosak a ’skálázások’ a tünetek elõfordulása és súlyossága kapcsán.

Gyanítom ezen a skálán nem kapnék annyi pontot, mint a fórum bizonyos %-a, mivel egyes tüneteim a legrosszabb idõszakomban sem domináltak (engem a heveny hasmenések elkerültek, inkább szorulás, de ez szerintem nem igazolja, hogy ne volna colitis!), igaz más tünetek meg nagyon erõteljesnek éltem meg (görcsök, puffadás, gennyes széklet). De lehet, hogy másokat meg überelnék, mégis rosszabbul élik meg a betegségüket mint én. Akkor most ki számít igazi etegnek, ki a valódi bélgyulladásos (?). Tünetei alapján valszeg mindenki beletartozik ebbe a kategóriába, aki itt van.

Természetesen betegségállapot kérdésben nem vagyunk egyformák, ezt korábban sem tagadtam. (Az emebri azonosságot a genetikai és enzimrendszer azonosságára értettem.) A gyulladások kiterjedése, az érzékenységünk, fájdalomküszöbünk, immunítás-autominnutásra való hajlam ….ezek valóban mind különbözõek, akárcsak a habitusunk, a vonásainak, a hangunk, a szokásaink stb. Ez nyilvánvaló.

Ha csak erre hagyatkozunk, nehéz megítélni melyikünk betegebb a másiknál. Esetemben felmerült az a gyanú, hogy nem is vagyok ’klasszikus’ bélgyulladásos (értsd IBD – cron-colitis), ezért fokozott óvatossággal kellene megnyilatkoznom (különösen étrend témában). Ezt az üzenetet vettem.

Tény, hogy a gasztrósom a tüneteimet elbagatelizálta, nem küldött pl. tükrözésre, csak egy labort tudtam kitaposni belõle. A erõteljes (késszúrás szerû) hasi és gerinctáji fájdalmakra IBS-t állapított meg, a labor vérzést nem támasztott alá, ezért görcsoldókkal letudta az ügyet. Mivel szigorú étrendre 3-4 hónap után kis mérétkben enyhültek a tüneteim, már nem láttam értelmét újabb orvosi idõpontnak..várakozásnak….kuncsorgásnak. Ha azzal megyek, hogy javulok, semmilyen további vizsgálatban nem bízhattam volna. Egy lassú folyamatban leépítettem a görcsoldókat is, és folytattam az ’egyéni terápiát’. (Ez jellemzõen szigorú étrend, nagy mennyiségû vitaminpótlás, Regeneor kúra a candida miatt, Biocom termékek, Hummel gél stb…sok meditáció, mantra, energiagyógyászat…ezek mint kisegítõ relaxációs segítségek…stb.  stb.)
Nincs orvosi igazolásom arról ,hogy a colitis ilyen-olyan fokán állnék/álltam volna. A gyógyulás idõszakában a szorulásomat esetenként váltotta gennyes hasmenés az un. Regenor kúra alatt pedig véres-gennyes csomókat sikerült produkálni. A baloldali puffadások folyamatosak voltak, különösen az elmúlt 3 évben. Ezek kb. 1 éve jelentõsen javultak, sajnso a fellángolás még mindeig aktív a baloldali és a szigmabél szakaszon, ezt még mindig tûrnöm kell. akárcsak a visszatérõ krónikus fáradságézést és társait.
Hogy ki mennyire beteg, persze jó kérdés. A magam állapotát nagyon súlyosnak éltem meg, a diétám elõtti idõszakban már szinte egyáltalán nem aludtam, az alhasi régióban mindenem izzott, a puffadásokat extrémnek éreztem nemcsak a baloldalon, hanem mindenhol. Gennyes, zsíros széklet…éles görcsök.

Azt gondolom, ez több mint IBS, de lehet rosszul látom. Azt gondolom a colitis bizonyos fokát megütöttem a tüneteim és az orvosi tünetleírások alapján, de lehet rosszul látom. A lényeg, hogy nem tartom magam „kamubetegnek”, ezért a javulás/gyógyulás útja sem tartom képzelgésnek, vagy hamis, elvakult próféciának. Határozottan így látom.
Minden amit eddig nyilatkoztam ezen a fórumon ennek függvényében vizsgálandó.

Diéta kérdésben hajthatatlan vagyok, mert nekem sikerült elõre lépni (ha csak IBS, akkor abból, ha colitis is akkor abból is! – Úgy gondolom a többség számára ez azért nem rossz hír.).

Ezek a pozitív tapasztalatok hoztak erre a fórumra, semmi más.

Sajnálaom, ha többször keményen, vagy elfogultan nyilatkoztam volna. Ez leginkább annak köszönhetõ, hogy sokan ’diéta’ alatt  (már bocs!) nevetséges változtatgatásokat értenek, aztán csodálkoznak, hogy semmi nem változik. Leginkább ezen akadtam ki, fõleg, hogy a többség a „ketogén” és a „paleolit” étrend alapjaival sincs tisztában, de panaszkodik, hogy ezek „szart sem érnek”. Nem tudhatjuk, ha rosszul csinálja! Ha rosszul csinálja, ne terjessze, hogy nem használ. Ennyi.
Ezek mellett hiba lett volna elmenni, függetlenül attól, hogy ezek úgy egyébként segítenek-e  a gyakorlatban vagy sem. Ez már egy tapasztalati, gyakorlati kérdés.

Összegezve, óriási hiba és felelõtlenésg lenne azt állítani, hogy létezik egy” mindenható gyógyító étrend”. Fórumtársak sokkoló beszámolói ezt egyértelmûen cáfolják.
Ugyanakkor ugyanolyan felelõtlenség azt állítani, mi több kinyilatkoztatni , hogy ’diétázni’ generálisan értelmetlen, mondván ez általánosan nézve ” gyógyíthatatlan betegség”. Nem túl felelõs az a kijelentés sem, hogy „ebbõl még nem gyógyult meg senki”, fõleg nem diétával. (Álláspontom szerint anélkül bizotsan nem, de ez csak feltételezés a részemrõl.)
Az étrend kérdést kulcsfontosságúnak tartom, de nem csak én, valójában a ’konzervatív’ orvosi weblapok is az étrend kérdésben látják a javulás elsõdleges kulcsát, még akkor is, ha ez sajnálatos módon mindenkire nem vonatkoztatható, vagyis nem 100%.

Az általam alkalmazott étrend álláspontom szerint káros mellékhatással nem jár, hiszen állati zsírok, húsok, sok zöldség, kevés gyümölcs, néhány hasznos mag és örleményük, tojás, valamint édesség gyanánt eritritolt v. steviat  tartalmaz.

Ezt próbaként bárkinek merném ajánlani, ha nem jön be bárki válthat , vagy visszatérhet korábbi „vegyes” étrendjéhez, merem állítani hogy ’hiányállapot’ elszenvedése nélkül (…)

A jövõben igyekszem rövidebben írni, nem szeretném ’uralni’ a bejegyzéseket. Köszi a figyelmet!

Nincs jelen

 

#1978 2016-01-14 12:47

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ultra, akkor most tisztázzunk egy-két dolgot! Én soha nem mondtam, hogy semmi értelme diétázni. Annyit mondtam, hogy a diétát helyén kell kezelni! Azt is írtam, hogy enyhít a tüneteken. Vagyis kevésbé puffadsz, görcsölsz, kevesebb lesz a székleted. Abban egyet értünk, hogy bizonyos szempontból használ. Abban tévedsz, hogy ez a szint már maga a fellángolás. A fellángolás olyan, ami véres széklettel jár, lázzal, izületi fájdalmakkal, tályogokkal, fekélyekkel, szövõdményekkel, étvágytalansággal, hányással, gyakran kórházi ellátással… Ilyen állapotban csak az erõs gyógyszerek, vagy mûtét tud segíteni. Ilyen állapotok minden betegnél jönnek elõbb-utóbb!  Ezeket pedig mind1 milyen szofisztikáltan fogalmazol, hányszor írod le ugyan azt, NEM TUDOD elkerülni a diétával. Ez egységesen biztosan kijelenthetõ. Pont! Tehát félig igazad van, mert a tüneteket enyhíti, de idõnként azért csak felrobban az ember hasa.

Ez a baj az üzeneteddel is! Egyrészt te megtehetted, hogy othagyd az orvost és csalódj benne. Arra buzdítod az embereket, hogy ne szedjenek gyógyszert és ha figyelnek az étkezésre meggyógyulhatnak.
Ez egyrészt hazugság, másrészt aki elhiszi és komolyan veszi, az egészségét fogja kockára tenni.

Gondolj csak bele: Elkezd diétázni és az enyhébb tünetei (puffadás, görcs…) elmúlnak. Ennek megöröl, majd elhagyja a gyógyszereit. Aztán jön egy fellángolás (amit ugye nem tud  elkerülni) és esetleg a mûtõasztalon végzi! Na megérte CSAK diétázni és fújni az orvosokra? Na Ez a súlyos kérdés. Másik verzió, hogy szedi a gyógyszereit, de a diéta ellenére idõnként kiújul a betegsége. Akkor jön a bûntudat, hogy nem tartotta a 100%-os diétát, mert lenyomott egy kekszet. Vagy nem csinálta elég ideig, mert ezt lehet nála nem évekig, hanem évtizedekig kell. (és itt még mindig általánosságról beszélek, nem a saját negatív tapasztalatomról!!!) Persze utána lehet oltogatni, hogy ha nem gyógyult meg, nem elég KITARTÓ, MEG HOGY CSAK DIÉTÁZGAT ÉS LÓFASZ, de nem szemétség ez? Nincs elég baja?  És továbbra is a tény az, hogy ebbõl még nem gyógyultak meg! Hidd el, ha valaki kigyógyult volna, arról már tudnánk. Nagy port kavarna…

Nagyon érdemes lenne kivizsgáltatnod magad! Lehet neked ibs-ed, amit ha szerencséd van, diétával kezelhetõ (bár itt is nagy a szórás), de lehet egy passzív ibd-d is. Ha utóbbi van és nem szedsz folyamatosan gyógyszert, akkor a diéta ellenére elõbb utóbb te is be fogsz gyulladni!   Ezt jó lenne idõben tisztázni, nehogy váratlanul te is a mûtõben találd magad!!!

Szerkesztette: QpaK (2016-01-14 12:54)

Nincs jelen

 

#1979 2016-01-14 13:00

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Azt SEMMI esetre sem üzenném, hogy bárki is hanyagolja az orvosát! Ha volt ilyen olvasat, akkor ezt IS KORRIGÁLOM, HATÁROZOTTAN!

Más "mentort" választottam, de ez tényleg legyen az én bajom. Az üzenetem lényege ennyi: "pudingpróba".

Sajnálom, hogy helyreigazításnak ez kevés volt, qrvára igyekeztem. Pont.

Nincs jelen

 

#1980 2016-01-14 13:38

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nem volt ez semmilyen helyreigazítás. Még mindig abból indulsz ki, hogy valakinél használhat.

A diétától függetlenül idõnként kiújul a betegség. Ennek mértéke egyénenként eltérhet. Nem úgy van, hogy az enyhébb esetek jól reagálnak a diétára, a durvák meg nem. Az enyhéknél eleve ritkábbak a fellángolások, ezért tûnhet úgy. Az autoimmun folyamatot kellene kezelni, ez pedig minden esetben közös, csak az intenzitása tér el. Ergo, ha az enyhébbre pozitívan hatna, akkor a durvábbra is!
A gyógyszerezés is ez alapján változik. Aki olcsóbban megússza az (a diéta mellett) fellángoláskor beöntést kap, akinek durvább, az meg mondjuk szteroidot. Lehet diétázni, sõt idõnként erõsen ajánlott, de meggyógyulni nem fog tõle senki - tagadhatatlanul ezt a legnehezebb elfogadni. De sajnos elkell, mert úgy lehet csak továbblépni!

Nincs jelen

 

#1981 2016-01-14 14:48

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Bocs Qpak, a legfontosabbra nem reagáltam, pedig tényleg számomra ez a lényeg!

Ez pedig a "kekszes" példád. Most kezd derengeni, hogy mi az a finomság amin vitázunk (többek között Rigorral is).
Lecsupaszítottam a kérédst, és ezt a keksz világította meg.

Egyetértünk: az "automimmun folyamatot kellene kezelni." Pont ezt veri keresztbe a "csak egy keksz"..."csak egy sör"....csak pizzaszelet" ... Mindez az un 'diéta' közben! Csak úgy! Belefér alapon! MERT NEM FÉR BELE!

Azt nem fogadod el, hogy ez így valójában nem diéta, csak ÖNÁMÍTÁS. Ezt neveztem "lóf*sznak"(bocsánat!) és fenn is tartom!
Ez nagyon súlyos kérdés qpak, te pedig ezt értsd meg. Ezeknek a finom, DE SÚLYOS kérdéseknek van értelmük ezen a fórumon.

Mivel szeriNted 'diéta' közben (!), belefér egy keksz meg társai, ezzel üzented nekem, hogy nem hiszel abban az állításban, hogy "létezik, többek között "rejtett gluténallergia".

Rigorral is ezen rugóztam a múltkor, de nem reagáltatok rá! (Oké, túl sokat írtam.)

Ezt roppant súlyos kérdésnek tartom!!! Hogy miért? Ha valaki azt állítja "Gaps étrenden" van, vagy "ketogénezik", vagy "paleózik", de van hogy bedob..'egy kekszet'...akkor az nem gaps, nem ketogén, és nem paleó! Csak önámítás, mert ha elfogadnánk azt, hogy bizony bélgyulladásban különösen (!) fennállhat a "rejtett gabonaallergia", akkor a kekszekkel napokra, hetekre hazavágjuk az étrendünket...és aztán jön a fellángolás. Ugyanis a gyulladás nem tud gyógyulni, ha az automimmunitás fennmarad. És ez a lényeg! A keksz már sehol, a bél meg belobban, akár váratlanul.

Értem, hogy pl. nálad nem mûködött ez az elmélet, de nálam pl. sokat javult a helyzet, miután a gabonákat IS elhagytam.

A te tapasztalatod nem írhatja felül az enyémet, az én tapasztalatom viszont fenntarthatja a gyanakvást annál, aki még nem próbálta! Pudingpróba, ennyi. Mi ezzel a baj?

Nincs jelen

 

#1982 2016-01-14 15:20

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Oké csak az a baj hogy senki nem érti ezeket az autoimmun folyamatokat. Sem Szendi Gábor, sem a legjobb gasztrósok. Akkor a paleo milyen autoimmun folyamatokat kezel? Annyit sikerült kiderítenie a tudósoknak, hogy az immunrendszer kicsinálja vastagbelet és ennek a TNF Alfa citokinhez van köze. Szimplán túl sok fehérje termelõdik, ami gyulladást idéz elõ. Hasonlít a reumatoid artritisre, csak itt a bél az érintett. Nem tudták összefüggésbe hozni az étkezéssel. Gondolhatod, hogy egy bélbetegségnél ezt a tényezõt alaposan körbejárják. A folyamatot egyedül immungyengítõkkel tudják visszaszorítani. Ilyenek például a különbözõ biológiai terápiák, vagy az egyéb immunszupresszorok. Olyan étrend váltás, vagy szigorú diéta nem létezik, ami ezeket helyettesíthetné. Bár létezne….Ez egy qrva összetett és bonyolult dolog... :(

Nem, én nem gondoltam hogy ez beleférne. A diétám alatt egyáltalán nem ettem semmilyen pékárut, vagy gabonafélét. De hol húzod meg a határt? Mikortól mondod azt hogy ez nem használ? 2,5 év nem elég? Súlyosabb eset voltam ezért nekem 20-30 év kéne? Tudod ez a 22-es csapdája, mert mindig lehet hibáztatni a beteget. :) Ha hosszú diétázás és állandó fellángolás mellett, bevágok egy kekszet akkor vessek magamra? Ne viccelj, ez így nem mûködik! Nálam az scd 100 %-os volt, akárcsak a paleo, vagy a Gluténmentes étrend.

Az én tapasztalatom, a colitis-esek tapasztalata. Amit leírok az ibd-ben általaságban igaz. Neked nincsen biztos diagnózisod, így amit írsz lehet egy másik betegség pozitív tapasztalata.

Most írjam le még 1x? Rendben: Nincs ezzel baj: A diéta segít a mindennapi tünetek enyhítésében. A fellángolást viszont nem lehet elkerülni vele, ergo nem fog senki meggyógyulni. Ami a diétát illeti lehet paleo, vagy scd. Akár gaps (ez hasonlít az scd-re) de sokszor az is elég, ha csak kerülöd ami panaszt okoz. Esetleg akkor diétázol, ha kiújult...

Szerkesztette: QpaK (2016-01-14 15:40)

Nincs jelen

 

#1983 2016-01-14 15:51

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Mindenki csak a saját nevében nyilatkozhat! A te tapasztalatod csak a tiéd, nem a többi colitisesé! Honnan tudod, hogy ki mit csinál 'öngyógytíás' témában? Ugyan már, ezt nem gondolhatod komolyan. Sok ember saját magának is hazudik, neked, vagy nekem ki ismerné el, ha melléeszik, vagy melléiszik...holott kifelé esküdözik, hogy betart mindent. Na persze..csak egy pizza...hetente. Ezt ki meri diétának nevezni? Ne már!

Csak ismételni tudom: elhiszem, hogy neked és még sok más betegnek - sajnos - semmi eddig ismert módszer, diéta nem segít. Sokadjára írom, hogy tényleg nem kételkedem a te, vagy más kálváriájában (...)

De nem gondolom, hogy ebbõl általános következtetéseket szabdna levonni. Ha egy bélbeteg "rejtett gluténallergiás" - vagyis a vérteszt nem igazol intolarenciát, így az rejtve marad - akkor  a gabonafélék fogyasztásával fenntartja a betegségét, anélkül, hogy ezt 'hivatalosan' tudná. Persze, õ diétázik, mert nem eszik cukrot, meg tejet...közben meg kinyírja magát. Ennek nagyon is fennáll a veszélye, most ne számháborúzzunk azon, hogy ez 100 bélgyulladásból hány eset? Honnan tudjam? És más honnan tudja, hogy nincs ilyne 10-20-30? Ez akár 30 gyógyulás lehet száz emberbõl!
Fel tudjuk ezt fogni? Persze, csak feltételezés. Oké, óvatos vagyok (...)

Fogalmam sincs az "idõ" tényezõtõl. Itt megint abból indultál ki, hogy nálad mi volt. Én nem rólad beszéltem - ha segíthetnék neked, vagy Rigornak, vagy másnak - hidd el, hogy féllábon is elugrálnék hozzátok az információval.

Ha valaiki félévig tart egy "minden-mentes" étrendet, és nem javul, engem biztos meggyõz arról, hogy késõbb sem fog. (Utána felõlem mehet pizzázni, még be is fizetem egyre. Esküszöm!) Szóval fél évet én minden körülmények között tartanénk, ez lenne a minimum! (Valójában ez a te tapasztalatod is. Rigor is, és még nyilván sokaknak, ezt nem vitatom. De nevezzük általánosnak amikor a fórum 90%-a nem tudja mi az alapvetõ különség "ketogén", "paleó" "Gaps" "Attkins" "low carb" és egyéb értendek között)

Szerinted a fórum hány százaléka próbált ilyet, és mennyi ideig voltak kitartóak? 1-2 %? Lehet, sokat mondtam. Értsük meg, heti egy keksz kinyírhatja az étrendet. Indulhat minden elölrõl, a nulláról (...)

És ettõl persze még nem biztos, hogy segíteni fog. Sosem írtam, hogy "biztos".


Szerintem

Nincs jelen

 

#1984 2016-01-14 16:11

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Errõl rengeteg tanulmány készült. Már többször bebizonyították hogy nincs olyan diéta amivel ki lehetne gyógyulni. Ez minden ibd-re igaz, beleértve az enyémre is, ezért is merek általánosságban beszélni! Ha mûködne akkor azt már beépítették volna a gyógyászatba. Legígéretesebbnek még az Scd tûnt... Újfent ismétlem, ez nem az én speciális esetem vagy az én véleményem hanem a kõkemény valóság! - Nem hiném, hogy másképp állnál a témához, ha ezt mások is megerõsítenék. A sok hamburger, meg keksz zabáló ;)

A glutén allergia teljesen más, ne keverjünk ide más betegségeket. Sem az ibs, sem az áteresztõ bélszindróma, vagy rák nem tartozik ide. És végképp nem egy rohadási folyamat pediódusai! (Tudom minden diéta ezt írja, de ez nem igaz.) Teljesen más betegségek! Ha valakinek ételallergiája van akkor nyilván kigyógyulhat ha kerül bizonyos ételeket. Számháborúzni nem kell, mert az ibd-t nem ételallergia okozza, ezt is már ezerszer bebizonyították. Mûködik ám egy tõlünk és Szenditõl független dolog, amit úgy hívnak hogy tudomány! Komolyan azt gondolod hogy ha étrend váltással ez gyógyítható lenne nem jöttek volna még rá???

Nem, én ismét a tényekbõl indultam ki…

Hát, ha valakinek állandóan aktív a betegsége, az bizony belevág egy kõkemény diétába. Nyilván itt a fórumon nem készült errõl statisztika… :D

Értem, szóval szerinted. Tehát a te véleményed, szemben áll a tényekkel. Akkor ez eldõlt nem? ;)

Szerkesztette: QpaK (2016-01-14 16:27)

Nincs jelen

 

#1985 2016-01-14 16:42

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Egyetértek qpakkal, csak lusta vagyok szélmalomharcot írni, mivel Ultra perpill szemlátomást küzd a kognitív disszonanciában és még erõs a hite a Szendi féle baromságban.
Ami nem is Szendi féle, csak szólok hogy évekkel azelõtt már próbáltam, hogy ez az önjelölt okostóni felkapta volna és magyarországon bizniszt kezdett volna rá építeni. Sõt utánajárás után kiderült hogy nem csak hogy hülyeség de ha már diéta akkor ebben az irányban az SCD jobb. Külföldön már akkor ki lett röhögve a paleo szakmai szinten amikor itthon még senki nem tudta hogy mi az. Én is meglepõdtem anno hogy egyáltalán ez bejön ide?
Mi jöhet még? Ismét elõveszik a nyerskosztot? (ugye emlékszünk a viccre Rejtõ Jenõ könyvébõl) - is nem vicc az is jött késõbb.

Ultra egyelõre még mindig write only üzemmódban van és nem vette a fáradtságot hogy utánaolvasson a dolgoknak, viszont az észt azt továbbra is osztja.

Nincs jelen

 

#1986 2016-01-14 16:44

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Volt azért ennél sokkal de sokkal durvább csörte is, ugye a TSO ahol embereket több százezer/millió forinttal húztak le nagyüzemben.  (Hmm bár úgy látom még mindig kint van róla a cikk az oldalon, nem épp friss..)

Szerkesztette: Rigor (2016-01-14 16:46)

Nincs jelen

 

#1987 2016-01-14 18:12

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Dehogy dõlt el, az uccsó szó véletlenül maradt benne a kapkodós szerkesztésnél...a saját a bénázáson muszáj röhögnöm, mert tudtam, hogy nem hagyod majd szó nélkül :)

Nem akarom végteleníteni, bár ha õszinte vagyok most vagyok a 'helyes' topikban, és mint abszolút újonc a fórumon, talán ma látom elõször tisztán a nézekülönbségek okát. Ez a kérdezz-felelek talán nagyon fárasztó a számodra és talán msának is - Rigornak is - nem szándékom, bárkit is 'kifektetni'. Azért én is fáradok ám (...)

A rejtett gluténallergiát nem degradálnám ételallergia szintre. A glutén és más un. "idegen allergén fehérjékéket" tartják a felelõsnek az autoimmun folyamatokért. Példa az 1.típ. cukorbetegség, errõl ma is írtam a másik topikban. (Glutén, kazein stb.). Ennek pontosan le van írva a bio-kémiai folyamata,én nem vállakoznék arra, hogy levezessem.

Szóval szó sincs róla, hogy pl. a "glutén téma" csak ételallergia kérdés. Noha ez megint csak az én állításom. Legalábbis csak itt az enyém, egyébként meg nálam kicsit jobban kvalifikált embereké. (Jaj, nem Szendi és csapata! Dehogy! Õk is csak  idézgetik  ezeket...ezek orvosi szaklapokban jelennek meg az EU-ban, USA-ban, Japánban stb. Én ezt nevezezm tudománynak. Persze, van egy másik orvostudomány is, amelyik a 2. tip. cukorbetegséget gyógyíthatatlannak nevezi! Na ez mondjuk hazugság, mégis a mai napig ez tobzódik az orvosi honlapokon. Mindegy. A 'paleós társadalaom' nem talál ki semmit, mindent csak felhasznál. CSAK FELHASZNÁL, SZINTETIZÁL. Ennyi!)

Van aki már orvosi szaklapokban leközölte mit tart általános problémának pl. cukorbetegség, rák..vagy akár bélgyulladás kapcsán Nem mondanám, hogy teljes a sötétség, de ha mondjuk csak az én értendemet vesszük (persze ne tekintsük gyógy-étrendnek, csak példának!), ez alávág a cukoriparnak, a gabonatermesztésnek, rizs, burgonya termesztesnek, az édességiparnak úgy ahogy van, a tejiparnak gyakorlatilag 100%-ban, a feldolgozott húsok jelentõs részének, az üdítõknek és energiaitaloknak, az alkolok jelentõs részének, étteremláncoknak...és még nagyon sok mindennek.  Ja, és ha tényleg jól alakulnának a dolgok...a sor végén a gyóygszeripar is zsugorodna, bukna pár milliárdot hosszútávon...dollárban. Oké, ehhez mondjuk már tényleg gyógyult emberke százezrei, millió kellenek, akik (feltételezésünkben) soha nem térnének már vissza a "vegyes modern étrend" egyik formájába sem. De nyilván csak akkor, ha példámban mondjuk jelentõs részben (pl. 50-60 %) beválna az általam összeállított étrend nagyon sok beteg viszonylatában. Felfogtam, hogy sokan, sokféleképpen diétáznak, de nekem úgy tûnik nincs általános rendezõ elv, mert nem áll mögötte az orvoslás. Mindenki 'saját' diétát folytat. Ez teljesen értelmetlen. Erre reagáltam úgy, hogy genetikailag egységesek vagyunk, szükséges lenn egy rendezõ elv. De ki képviselõ a rendezõ elvet, ha 10 orvos 10 félét javasol? Érted a problémámat? A te köreidet 100-ból hány ember futotta le? Egy! Te voltál az egyedül. Ez 1%, nem több!

A jelenlegi ipari-gazdasági-gyógyászati közegben milyen hivatalos "beismerésre" nem számíthatunk. Mindegy, hogy mûködik vagy sem. Mindegy, hogy igazolt vagy sem. Aki rájön valamira az csinálja ha akarja. Végül is nincs megtiltva, és ezzel az egész orvosi kar részrõl (többnyire) le van tudva.  A TV nem fogja bemondani, hogy van itt valami új, akkor sem ha a gyógyultak tüntetni mennek...még nagyon sokáig nem. Kinek állna érdekében bármilyen új gyógymódot felkarolni, ami alávág az orvosi konvencióknak és a gazdaság jelentõs részének?!
Ez hány ezer milliárd dollár? Szóval én nem számítanék olyan beismerésre, amely alapjaiban ingatná meg a "vegyes modern étrend" alapjait. Sem a bélgyulladások, sem más betegségek oldaláról. (Még ha lenne is ilyen.)

Néhány köhögõ bolhát (mint én és társaim, bár nem vagyok "tag" sehol, szabadúszom..) senki nem vesz komolyan. Ha belegondolunk a paleó mozgalom napról napra duzzad, a médiája is alakul az Update pénzének köszönhetõen, mégsem döntött be még senkit. Terjed, de az álatlános szakma egyenesen ellenzi, támadja, ízekre szedi minden betegségben, minden témában. Valljuk meg, így azért nehezen tud kiderülni, hogy hol is az igazi 'tudományos' igazság. Ez még csak egy 5 éve tartó harc...csodát én még nem várok ebben a lehetetlen ellenszélben. Figyelek...olvasok..kételkedem..megfontolom..kipróbálom...figyelek...értékelek...reménykedem...és ha minden oké, javulok. (Egy ideje mintha. sok a visszaesés, de ezt már kitárgyaltuk.)

Kérdés, mi lenne a fikciómból, ha tényleg bemondaná a tévé, hogy mi az "új javasolt irány". Szót kaphatna egy új orvosi csapat, akik ezt már most támogatják, csak még 'rejtett' zúgokban dolgoznak...elnyomva, lesajnálva, vagy inkognitóban stb. ???
Úgy vélem ebbõl forradalom nem lesz, lassú erózió viszont igen. Rengeteg a beteg minden kategóriában és korosztályban. Az elmúlt 50 év ebben a kérdésben kaotikus. A "nyugat" egyre jobb körülmények között él - 60 éve minden romokban hevert - és mégis egyre betegebbek vagyunk. Ezt kár lenne tagadni. Nyilván nem csak az étrend lehet a bûnös, de én az elsõdlegességét már nem tagadom, sõt! Ez nálam már átfordult, valszeg mert nincs a környezetemben egészséges felnõtt! NINCS! EGY SEM!
Ez új irányt szül, ami lassan gyûrûzik és folyamatosan hódít el új tereket, lassan dönti be az elavult orvoslás hamis téziseit. (Ilyen a diéták vitája, a vitaminok elõlépése, az orvoslás gyógyszerközponti vitája a hiányállapotok kérdése stb.)

A bélgyulladás összetett kérdés. Sokkal bonyolultabb mint az elhízás okai, vagy a 2.tip. cukorbetegség kialakulása. Ezek a mi problémánkhoz képest olyan mint a 'vonal' viszonya a 'gömbhöz'. Ezért azt én sem mondanám, hogy e kérdésben bárki oda jutna, hogy általános gyógymódról beszéljen a TV-ben, amely mellé az állami orvosi kart is oda fogják állítani.

Kétségtelen, ehhez nagyon sok gyógyult ember kellene, nagyon nagy százalékban a betegek arányához képest de ezeket sajnos nem látjuk sehol. A saját "kísérletezgetésem" talán ezért is lehet izgalmas. Kb. két évnél járok a diétában, ha csak piszlicsáré bajom lenne már túl lennék mindenen, ezért hiszem azt, hogy egy pozitív eredmény jelenthet valamit. Nem mindenkinek, de egy részének talán (...)

Nincs jelen

 

#1988 2016-01-14 18:24

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Oké Rigor, vettem!

A hétvége nyugodt lesz, otthon nem szoktam netezni.

Nagyjából körbe értem, hülyeség, hogy ilyen sokat írok, de most ez van...szerintem ez hamar befuccsol nálam, úgyhogy még egy kis kitartást mindenkinek.

Nincs jelen

 

#1989 2016-01-14 19:56

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ez egy erõltetett konteó, a cukor, stb gagyigyártóknak sosem volt szükségük elnyomni az egészséges ételeket, vagy azok népszerûsítését. Egyrészt mivel alapvetõen az egészséges étkezés nem olcsó, idõigényes, sportolni is kell hozzá, és a gagyikaja olcsó, gyors és egy kis "örömöt" nyújt a lestrapált embereknek. És kik vannak többen? Akiknek se idejük se erejük se pénzük egészségesen étkezni, mert kevés pénz, sok munka, vagy ha munka sincs, még kevesebb pénz, és akkor aztán cukor liszt, víz, hoppnincstöbbpénz.

Az egészséges táplálkozás nem túl bonyolult, van pár alapelv + személyre szabott tolerancia vizsgálat, baromi nagy táblázat csomó értékkel, matekozás némi élelmiszeripari ismeret és ennyi.
Az élsportban, testépítésben ezekre már rég rájöttek mûködnek stb. csak nem a hétköznapi ember igényeire, idejére, pénztárcájára vannak szabva.
(Ehhez közelítenek a különbözõ "sikerdiéták" amik többnyire nem is annyira diéták mint inkább lowcarb alapú fogyókúrák+mese habbal.  A paleo, a lowcarb, attkins, zóna, norbi, stb. is n+1 ilyen. Valahol merítenek az alapvelvekbõl majd egy hétköznapi embernek is eladható módba csomagolják, úgy hogy azért ne veszítsen sokat a hatékonyságából.)


Profi dietetikusok+orvosok összerakják, csak a baj hogy ritkán látjuk õket, mivel 90% alulfizetett 50 éve elavult tankönyvekbõl tanult és elfelejtett "dietetikusok"-al sikerül az átlag halandónak találkoznia, de nem is szükséges mivel az átlag embernek nincs akkora égetõ szüksége a szuper táplálkozási stratégiára mint azt hangoztatják.


Persze a betegnek lehet, de az megint betegségfüggõ (meg a beteg pénztárcája, lehetõségei stb.) és csodát ettõl sem lehet várni - a jó, vagy jobb fizikai állapot minden létezõ betegségnél növeli a gyógyulás, túlélés stb esélyét, de alapvetõen ha az allergiás stb. speciális eseteket  nézzük nem ezen múlik.

Ugyan úgy tûnhet mintha a miénk ezen múlna, de annyira nem. Persze hatalmas dolog hogy valaki jól elviselje a tüneteket (marhára nem mindegy hogy napi 5x vagy napi 30X kell wc-re menni) és a betegség ellenére is jobban táplált legyen, jobb fizikai kondícióban legyen (ezen mondjuk múlhat hogy túléli-e a mûtétet, elvérzik-e stb.).

Sõt a betegség elején is mindenféle speciális táplálással antibiotikumokkal, stb. próbálkoztak - kicsit komolyabb szinten mint ahogy te tippelgetsz hogy talán allergia vagy gomba okozza? Szerinted 50-60 éve egy kutatólabornak se fordult meg a fejében? (Vagy másik betegnek, sõt ott van ugye az SCD diéta - amit kimondottan erre találtak ki, betegek ezrein keresztül évekkel azelõtt hogy mi megszülettünk volna...).

Sõt ha megnézed a jelenlegi legnagyobb hatékonyságot felmutató kezelés - a biológiai terápia - pontosan mi is, és min alapul, akkor ott kezded hogy nem érted, mert csomó olyan dolgot, fogalmat kell megtanulni hogy egyáltalán felfogd mi is történik, és hogy hogy mûködik a testünk - amit az iskolában,  "egészségmagazinban" nem tanítanak. Még az orvosok közül is csak a specialisták hallottak/tanultak róla.

Nem akarom elvenni a kedvedet, csak emellett rá szeretnék mutatni hogy bizony az egyik "csoda gyógymód" csapdáját kerülgeted. Lesz még ilyen bõven mert meg fognak környékezni az Aloe vera ügynökök, homeopaták, gyógyombások, biorezonanciások, akupunktõrök, mágneses karkötõsök, vitaminosok, stb stb. rengeteg sarlatánsággal.

Mert ez a betegség a kiszámíthatatlan fellángolások, enyhülések miatt (hasonlóan a többi autoimmun betegséghez)  - és a kvázi gyógyíthatatlanság miatt  a sarlatánok közkedvelt célpontjai.

Nincs jelen

 

#1990 2016-01-15 12:23

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Tegnap rájöttem néhány dologra, és ennek függvényében csak egy észrevételedre reagálnék.

Mit értsek az alatt, hogy "csoda gyógymód" csapdáját kerülgetem.
Javulok, folyamatosan! Minden tünetem enyhül, persze a visszaesések is nagyok tudnak lenni......DE mindezek ellenére SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT, NEM ADOM FEL A SZIGORÚ ÉTRENDET!

Nálad most kezdem megérteni, mi is az igazi probléma. Néhány éve még te magad lelkesen aggitáltál az SCD diéta mellett! TE MAGAD! Dereng valami? Tegnap este teljesen véletlenül bukkantam rá. AKKOR AZT ÍRTAD HASZNÁL, ÉS MINDENKINEK AJÁNLOD!
Rigor! Ugyanúgy aggitáltad az szigorú étrendváltást mint én az elmúlt napokban. úgyanúgy, vagy még jobban!
Néhány hónapra rá, közölted, hogy nem bírtad már a fellálgolásokat, és befutottál a Mekibe és 'lehûtötted' a tüneteket hamburgerrel meg minden szarral!

Ne haragudj Rigor, te normális vagy? Bélgyulladással küzdesz ezer éve, az SCD-tõl határozottan javultál, és ilyen ostoba módon eldobtad a diétát. Hát baszki, fellángolás, és gyilkos tünetek mindeg lesznek amíg gyulladás van a tesben! Nem jöttél rá? Az állapotromlásod ezután durvult el igazán, nem igaz?

És a tápszeres kezelés? Ez normális szerinted? Tömény szintetkus allergén mocsok! Ezen éltél és nem javultál? Mi ebben a meglepetés? Az SCD-t most is nyomhatnád mert nagyon jó étrend. Az enyéám szigorúbb, de alapnak, betanulásnak az scd-t nagyon jónak tartom.
Mit tettél Rigor! Hogy baszhattál így ki magaddal? Miért törtél meg, amikor tuti úton jártál...? Nagyon súlyos kérdések tudom. Már nem tudod visszacsinálni, de még kezdbe veheted a sorsod.

LEGBELÜL TUDOD, HOGY ÉTRENDVÁLTÁS NÉLKÜL EBBÕL A SZARBÓL NINcs MENEKVÉS! Miért hazudsz maganak? Scd, Gaps, paleó, low carb...szélsõséges esetben pár hónap ketogén is belefér. Ezek a mi barátaink! A sóvárgás...a fellángolás miatti menekülsé...a szénhidrátfüggõség...a konvenciók a környezetünkbõl...az Ego sírása és felülkerekedése...EZEK AZ ELLENSÉGEK!

Már átlátom a helyzetet, engem nem csapsz be! Már tudom miért támadod ilyen vehemensen a paleósokat és persze SzEndit. miért nyomod a leoltós dumát, ha valaki úgy jön ide, hogy paleózom és ajvulok. Mert te nem csináltad végig! Egy bélgyulladásnak életen át tartó diéta kell, amit te csináltál a picsafüst!
Az SCD és társai már rég egészséges embert faragott volna belõled - ez Qpakra is iagz, ha akar reagál -, nem bírtad a kemény menetet (ezt megértem), ezért kellett volna újra és újra....újra és újra kitartani.

Sajnos az az érzésem, hogy ezt valahol belsõ kudarcként éled meg, ezért tiltakozol olyan vehemensen ha valaki aggitál az étrendváltás mellett! Nem így van? De igen! Mindenkit támadsz, aki azt írja "étrendet váltottam és javulok". Egybõl jön a lehurrágás, Qpak meg ráerõsít.

Nem, nem igaz, hogy éveken át folyamtosan nyomtad az Scd-t, meg a ketogént. (Ne viccelj, ezt hogy higgyem el neked, amikor a fellángolásaidat a Mekiben 'oltod' el.) Ez így teljesn fals!

Rigor!
Sajnálom amiben vagy, de nem tisztességes a részedrõl, hogy másokat lebeszélsz az étrendváltásról, és attól, hogy kitartsanak mellette éveken át.
Igen! Ez lett volna a te gyógyulsádo záloga. Erre tegnap jöttem rá, amikor azzal hecceltél, hogy hamarosan én is a Mekiben kötök ki. Úgy mint te?! Azt lesheted! KITARTANI ÉVEKEN ÁT, ÉS ÖRÜLNI A SZABADSÁGNAK AMIT A VÉGÉN JUTALOMKÉNT KAPSZ! Két éve csinálom, és úgy érzem még pár hónap, max félév, és minden gyulladás és gyilkos tünet mögöttem lesz. (Fellángolás csak addig van amíg él a gyulladásod. Ez nem logikus? Ha leszámolsz a gyulladással, már semmi sem okozhat tüneteket. Ez ennyire gyszerû, de persze KEMÉNY MUNKA!)

Valamiért elbuktál de te nem vetted fel a fonalat újra. Ezt kellett volan tenned - és valszeg Qpaknak is, és mindeki másnak aki beleesik ebbe a szarba!

Megkérlek ne tereld a fórumot a romlás irányába! A MarAdék egészségedet még megõrízheted, de ehhez "fel kell venni a zászlót" és menetelni tovább. NINCS MÁS ÚT!

Engem a segítõ szándék vezérel, téged inkább a saját kudarcod. Vallj színt, változtass, mert így idõ elõtt belebuksz, pedig élhetnél  boldogan IS! Ha akarsz magyarázkodhatsz, szerintem felesleges, INKÁBB KEZD EL..scd, gAPS, PALEÓ..mindegy, csak láss hozzá újra!

Nincs jelen

 

#1991 2016-01-15 13:33

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

ULTRA: Olvadnád már el tényleg mi irtam!! Ennyire együgyû vagy? Nem volt tök egyértelmû hogy hányszor leírtam hogy az scd mennyire használ a tünetek elviselésében UGYANAKKOR NEM NEM ettõl gyógyulsz meg, NEM ezen múlik a fellángolás vagy a remisszió. Próbáld már meg a diétát a helyén kezelni. Továbbra is ajnálom, de érted.

Ne oktass ki engem, marhára ne oké, és marhára ne írj rólam olyanokat ami nem igaz. Különben meg le vagy szarva. Ilyen agresszív bunkónak én többé nem adok tanácsod úgy kell neked. Csak kár hogy összefosod itt a fórumokat.

Nincs jelen

 

#1992 2016-01-15 21:11

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ultra, ide írom Neked, hogy ne kelljen megkeresned a "Moderálás" topicot.
Megkérlek, hogy legyél szíves fogd vissza Magad és ne sértsd meg a társaságunk egyetlen tagját sem. Te csak egy hete vagy itt és már ex cathedra nyilatkozol bizonyos dolgokról....mi eddig valószínûleg a homályban éltünk. Ezzel nincs is gond, szíved jóga, hogy abba higgy, amibe akarsz, de a szabályzatot tarts be, senkit ne sértegess.
Köszönöm.

Nincs jelen

 

#1993 2016-01-18 08:42

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Köszi Aiolosz, vettem az 'intést' a jövõben nagyon finom leszek...

Az "ex cathedra" megjegyzést viszont nem egészen értem...Ha bárki kicsit logikusan végoggondolja mit is képviselek, akkor eljutunk a crohn-colitis.hu által is ajánlott - sajnos nem eléggé preferált - SCD diétához, valamint annak modernebb és feltehetõen még hatékonyabb változataihoz a GAPS/Paleolit étrendek képében.

Ez miért baj egyeseknek? (Persze tudom miért baj, ez csak költõinek szántam.) Ha már "ex cathdera", az senki nem látja felháborítónak és VÉGZETESEN KÁROSNAK, hogy egyes tagok olyan rémhíreket és ostobaságokat terjesztenek, hogy a bélgyulladás "nem gyógyítható (ez aljas hazugság, nagyon is gyógyítható!)"..."ebbÕl még soha nem gyógyult meg senki" - ez is aljas hazugság! a honlapok tele vannak gyógyulástörténetekkel, biztos mindet Szendi Gábor írta.....aha persze hihetõ (?!)  - "nem az ételtõl van, és nem is számít civilizációs betegségnek (ostoba konzervatív nézet, már az kezdetleges SCD diéta is bebizonyitotta, hogy az étel okozza, ill. az ipari forradalom után lett kiugró és egyre gyakoribb, ergo nagyon is civilizációs!).....stb.....stb.

Szóval ez nem számít "ex cathedra ostobaságoknak"?

Az intést tudomásul veszem.

Aiolosz, szerintem te is kezdj azonnal szigorú étrendváltásba! Fél/egy éven belül óriásit fogsz javulni, a betegséget kb. 3 év diéta után magad mögött hagyhatnád. Én is napról napra jobban vagyok (...)

Nincs jelen

 

#1994 2016-01-18 10:41

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ultra: 1. Beleestél az anekdotikus bizonyítékok csapdájába. Klasszikusan az áverõs oldalak csodás gyógyulástörténetekkel operálnak, a tudományban ennek nincs helye, kettõs vaktesztek több teszt és metaanalízisek alapján jelenthetõ ki valamirõl hogy milyen hatásfokkal mûködik.
Bõvebben:
http://schrodingersdawg.blog.hu/2010/09 … bizonyitas

És akkor a paleóról, egyéb étkezésrõl még egyszer, tessék, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetõjétõl - https://www.youtube.com/watch?v=UoBA3_GJFAo
- ha esetleg gondolod, talán hitelesebb a témában mint egy semmilyen ilyen irányú végzettséggel nem rendelkezõ önjelölt prófeta - Szendi. (aki egyébként számos más témában is népszerû konteókat és hazugságokat terjeszt).

Nincs jelen

 

#1995 2016-01-18 12:17

Ultra
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Értem én..ezzel valójában az CD-t is megkérdõjelezed...aha  Te...csak úgy, mert TE már csak tudod. Aha (...)

Szomorúan írom...úgy tûnik ELVESZTÉL.

Ez sajnálatos, mert a korábbi éned (2008. elõtt) ezen a fórumon nagyon HASZNOS VOLT, igazi MENTOR VOLTÁL.

CSAK VOLTÁL.  Igaz, még lehetnél, de már nem akarod. SAJNÁLOM. ÕSZINTÉN.

Nincs jelen

 

#1996 2016-01-18 12:48

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ez már butaság! Nem tudod, vagy nem akarod értlemezni a leírtakat, én meg ezt sajnálom. Õszintén...

Nincs jelen

 

#1997 2016-01-18 13:12

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Amit linkeltem, gondolom a kapcsolódó írást sem olvasta. - http://schrodingersdawg.blog.hu/2011/02 … kampanyrol 

Viszont az a szomorú hogy továbbra is önjelölt felkent igehirdetõként szédíti a tagokat.
Az elején mindenki kicsit, vagy jobban "meghülyül", beugrik a csodatevõk csapdáiba csak van aki "továbbtanul". De õ mintha nem lenne erre hajlandó. El lehet lavírozni ezzel pár évig csak aztán jön majd a hideg zuhany.
Egyébként nem diétázni kell hanem életmódot váltani, de csodát akkor sem lehet attól várni. Sajnos ez van, lehet tagadni, de attól még ez van.

Nincs jelen

 

#1998 2016-01-18 13:50

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ultra: Visszaolvastam miket írogattam mondjuk 2007-ben (az egyébként egy jó évem volt, kockás has, csajok stb.). Hát akkor sem állítottam nagyon más dolgokat mint most, fõleg mesterséges-természetes, illetve adalékanyagok témakörben. Lehet hogy csak nem olvastad figyelmesen?
Késõbb még szigorúbban étkeztem, de már akkor se gondoltam hogy attól gyógyulok meg, hanem inkább idõpontra néztem hogy ha nem eszek idõben akkor késõbb baj lesz, mert még késõbb olyan porgramom van amihez x idõ után már nem érdemes enni, hogy kevesebbet kelljen a wc-re rohangálni. Ilyen egyszerû praktikus okok vezéreltek már akkor is, meg hogy a betegség mellett minél normálisabb fizikumot kihozni. De már akkor se reménykedtem abban hogy na majd a diétától meggyógyulok...

Szerkesztette: Rigor (2016-01-18 13:53)

Nincs jelen

 

#1999 2016-01-18 14:34

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szerintem nem is lehetne vizsgálni a paleo hatásosságát. Kettõs vakteszt eleve kilõve, mert látod ha ételt kapsz és nem placebót.
Esetleg úgy, hogy a betegek nem kapnak egyáltalán gyógyszert, csak paleóznak. Ha ezt a vizsgálatot többször elvégzik sok beteggel, akkor látható lenne, hogy használ-e. Ha pozitív eredménnyel zárulnának a kísérletek, akkor a paleót is elismerné a tudomány. - Az más kérdés, hogy úgy kellene öngyilkos merénylõket keresni! Nehezen tudom elképzelni, hogy a súlyos betegek minden gyógyszerrõl lemondanának és alávetnék magukat a diétának.

Õszintén szólva én egy hivatalos radomizált kísérletben is rettegnék, hogy mivan, ha placebót kapok....

Szerkesztette: QpaK (2016-01-18 14:40)

Nincs jelen

 

#2000 2016-01-18 15:22

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hogyne lehetne. Nem átlátszó orrszodnába kapod :P  De komolyra fordítva a fellángolás ha van akkor annyira durva és a hatás - mondjuk egy nagyobb dózisú szteroid injekció esetén - olyan gyors és drámai (az 5 percenként megfosató mennyiségû vérzés teljesen eláll) - hogy placebó hatásról nem beszélhetünk.
A pici vér esetén talán, de egy komoly fellángolásnál a placebó hatás elhanyagolható.
De a diétás kísérleteket már 50+ éve is csináltak, az eredmény kb annyi hogy igen, diétával lehet erõsíteni a beteget, és kevesebb szenvedés, (ez napi szinten érzetre akár ég és föld lehet) de a fellángolásra nincs hatással.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB