#201 2005-03-14 19:42

Norc
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Diéta? kell vagy nem?
Jó kérdés. Nekem igazán nem mondta az orvosom,sőt kifejezetten megjegyezte,hogy ez nincs összefüggésben a kajával.Na persze azt monda,hogy erőset,fűszerest ne egyek,dehát szerintem az senkinek nem tesz jót! (különben eddig sem ettem ilyet) Hát próbálok "kiméletes" kajákat enni.igyekszem gyümölcsöt,zöldséget nyomatni.azt viszont észrevettem,hogy az olyan kaják amik savasitanak azok nem tesznek jót.sajnos én is elég savas vagyok.leszoktam a kávéról is.de néha bünözök,ha megkivánom.igaz aznap meg kapkodhatom a savtalanitó tablettákat.Nehéz mindent betartani.:(

Nincs jelen

 

#202 2005-03-14 20:26

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Idézgetek néhány mondatot (remélem, érdemes) a legújabb könyvszerzeményemből: Dr. Jávor Tibor - Dr. Moser Györgyné: A bélbetegségek és étrendi kezelésük.

"A helyes diéta igazodik az aktuális állapothoz. A betegség heveny szakaszában, a hasmenések idején 1-2 napos részleges koplalással tehermentesíthető a gyulladt bélszakasz. Az elveszített folyadék és ásványi sók pótlására ez alatt az időszak alatt folyékony étrend javasolt (citromos tea - cukor nélkül, vizes kakaó, nyáklevesek). A későbbiekben az étrend erős fűszerektől, tejtől mentes, viszonylag rostszegény, zsírszegény, ugyanakkor energiában gazdag, pürésített, majd szilárd halmazállapotú legyen."

"A tejtermék fogyasztása egyéni tűrőképességtől függ..."

"Zsírszegénység főleg a hasmenéses időszakben indokolt, mivel a zsiradék fokozza a bélmozgást. Gyakran a zsírok, s ezáltal a benne oldódó vitaminok felszívódása sem tökéletes, ..."

"Az étrendnek mindenekelőtt fehérjedúsnak kell lennie, ..." "Mivel a legtöbb esetben a tej, mint komplett fehérjeforrás kiesik, ezért maradnak esetenként az egyéb tejtermékek (sovány sajtok, túró, savanyú tejtermékek), a sovány húsok és húsipari készítmények, valamint a tojás. Mindezek a megnövekedett vasszükségletet is fedezik. A növényi fehérjék forrásai a burgonya, a rizs, a gabonafélék és termékeik, a zöldség- és főzelékfélék és a gyümölcsök. Ezek az élelmiszerek szénhidrátforrásként is fontosak, amelyek az energia jelentős részét szolgáltatják ..."

"A hasmenéses időszakban a szénhidrátok közül kiemelkedő jelentősége van a pektinnek, mint kiváló természetes gyulladáscsökkentő élelmi rostnak. A legtöbb pektint tartalmazó élelmi anyag az alma, a birsalma,  körte, banán, ribiszke, eper, cseresznye, burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó."

"A székrekedéses időszakban növényi rostban gazdag táplálkozás indokolt. Természetesen az egyénileg panaszt okozó, puffasztó hatású táplálékokat mellőzni kell."

"Bőséges folyadékbevitel (napi 2-3 liter) mindkét állapotban javasolható, teák, gyümölcs- és zöldséglevek, présnedvek, ásványvizek, tiszta csapvíz formájában."

"A feketekávé élvezetéről csak hasmenéses időszakban kell lemondani, mivel a koffeinnek erőteljes bélmozgató hatása van. Természetesen mértékletes kávéfogyasztásról van szó, ami napi 1-2, gyengére főzött adagnál ne legyen több! Alkohol fogyasztása egyik állapotban sem ajánlatos."

És aminek személy szerint én nagyon örültem (bár már hallottam róla, de jó volt megerősítésképpen olvasni):

"Colitis ulcerosában a dohányzás fordított módon jön számításba, vagyis dohányzókon ritka, ha colitis ulcerosában szenvedő beteg abbahagyja a dohányzást, betegsége kiújul." :-)))))

Persze a teljességhez hozzátartozik, hogy a következőképpen folytatódik a szöveg:

"Mindez azonban nem lehet alap arra, hogy a beteget dohányzásra rábeszéljük, vagy a dohányzásról ne beszéljük le, hiszen a dohányzás ma már szenvedélybetegségnek tekinthető és oly sok kóros következménye lehet (szívinfarktus, végtagokon érszűkület, tüdőrák és más rákok), hogy a colitis ulcerosát így kezelni nem szabad."

Nincs jelen

 

#203 2005-03-15 11:17

hcsillacska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Számomra mindig érdekes téma ez a diéta! Amikor egyszer nagyon belobbant a gyulladás, a dokim adott egy listát arról, mit lehet és mit nem lehet enni. Persze az utóbbi listarész volt hosszabb. Megkérdezetm, hogy ez komoly, mármint hogy semmi tejtermék, csak főtt húsok meg hasonló, és erre mondta azt, hogy igazából ezek közül nekem kell kitapasztalnom, mit nem bírok. Csak a csípős-erős dolgokkal voltak gondjaim, de az utóbbi egy évben egyre inkább érzem néhány zöldségnél, hogy nem oké, pl. káposzta, kukorica. Lehet, hogy öregszem?

Nincs jelen

 

#204 2005-03-15 15:35

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

hcsillácska: nem öregszel, a káposzta és a kukorica a tiltólista első két helyén áll, csoda, hogy egyáltalán eddig nem volt semmi bajod tőlük. Minden szakirodalom, amit eddig ez ügyben olvastam, tiltja őket.

Nincs jelen

 

#205 2005-03-16 09:30

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hello,

de anticrohn-ban nem veszes, lehet enni:), pedig soha nem gondoltam volna az eletelt 9 ev alatt...
Bar kevesen vannak itt anticrohnosak...
monik

Nincs jelen

 

#206 2005-03-16 14:11

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A forumon adta neki valaki ezt a nevet, de eleg talalo, mikor nem hasmenese van a delikvensnek, hanem epp ellenkezoleg...
monik

Nincs jelen

 

#207 2005-03-18 13:44

éca
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

nagyon érdekes amit írtatok. Rám semmilyen hatással nincsa a tej, de október óta nem merek inni. 1926 óta hozzák kapcsolatba a tejet a colitisesekkel. Nekem egyszer úgy magyarázták, hogy a vastagbélben a bélbolyhok bontják fel a tejcukrot, de ha gyulladásban vagyunk akkor nem tudjuk megemészteni és akkor jön a hasmenés. Az orvosom azt mondta azt eszek és azt iszok amit csak akarok. Engen semmi nem hajt meg. "Csak" gyógyszert szedek semmi mást nem használok, se étrendkiegészítőket se vitaminokat. Minden eredményem jó. Ti is minden tejterméket megesztek?

 

#208 2005-03-18 15:57

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szio Eca!

Nagyon okosan mondta az orvosod miert ne innad meg, ha semmi bajod a tejtol? A vekonybelben bomlanak fokent a tej alkotoelemei, zsir, cukor resze, es nem a belbolyhok, hanem az emesztoenzimek alatal.
Ha  a tej megvonasa gyogyitana a colitist akkor mindenki egeszseges lenne.
Laktoz intolerancia jellemzo a CC-seknel, ami azt jelenti, hogy a tejcukrot bonto enzim termelodese lecsokken, mert gyulladt a bel, szoval ez KOVETKEZMENY, es igy hasmensest okozhat.
Van olyan laktoz erzekenyseg, amikor a delikvensnek alapbol keves ez az enzim szintje.
Oromteli az egeszben, hogy a fermentalt tejtermekek laktoz szintje minimalis, hiszen a bacik ezt hasznaljak tapanyagforrasnak, szoval azokat barki nyugodtan eheti. Problemat okozhat azonban ezek zsirtartalma.
En meg mindig azt vallom az igazi tejbol keszitett tejtermekek sokkal kevesebb gondot okoznak, mint a bolti tejtermekek, meg akkor is ha zsirosabbak. Szoval nem mindegy hogyan is keszitik a tejtermekeket el.
A jo allitas tenyleg az: Ha semmi bajod Tole, nyugodtan fogyaszd. Max. aktiv gyulladaskor mellozd. Sztem sokkal tobb problemat okoz, ha megvonosz magadtol valamit ami jol esik es semmi bajod tole.

Udv: monik
Ui: fel a tejjel Eca!

Nincs jelen

 

#209 2005-03-18 16:17

grunfeld
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Monik,
Nekem is így magyarázták a laktózintoleranciát, ahogy te is írtad. Viszont azt nem értem, hogy ha a colitis ulcerosa csak a vastagbelet érinti, akkor az hogyan csökkenti le a laktáz enzim szintjét a vékonybélben? Hasonlóan azt sem értem, hogy colitises betegnél hogyan fordulhat elő az, hogy evés után fél órán belül hasmenés formájában távozik az anyag, holott a vastagbélbe csak 4-5 óra múlva kellene leérnie.

Üdv,
  Grünfeld

Szerkesztette: grunfeld (2005-03-18 17:29)

Nincs jelen

 

#210 2005-03-18 19:26

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Gyerekek! Mesém címe: Adrika és a mai ebéd :-)))

Egyszer volt, hol nem volt az Óperenciás tengeren is túl éldegélt egy beteg kislány, aki mint oly sokszor, ma is a már jól bevált ebédszállító cégtől rendelte az ebédjét. Ám ezúttal gondolt egy nagyot, és bevállalt egy olyan étket, amit eddig nem próbált, de a leírás szerint nyugodt szívvel ajánlható volt a számára. Nem lehet azt mondani, hogy nem volt gyanús, hogy annyira fehérlik az étel teteje, de a kislány megbeszélte saját magával, hogy ez biztos nem tejföl (az volt), és mivel igen ízletesnek bizonyult eme ebéd, be is termelte rendesen. Telt múlt az idő, de azért nem annyira, mert alig egy röpke óra leforgása alatt rohant végig rajta az étek, ő meg szintén rohant - a mosdóba. :-((((

Tanulság: Az ember mindig a saját kárán és tapasztalatán tanul, és az sem árt, ha jó kondiban van egy kisebb szaladáshoz. :-)))) Itt a vége, fuss el véle! Itt van a mesének vége! :-))))

Nyilván ilyet többet nem fogok rendelni, de legalább újfent bebizonyosodott, hogy tényleg gáz van velem és nemcsak kamu az egész.

Azt gondolom, a magam részéről mostmár nyugodtan kijelenthetem: kefír, joghurt, túró, sajt jöhet ezerrel, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a tejszín meg a tejföl nálam egyenlő a katasztrófával. Beszari tyúkként a tejet meg még nem próbáltam (most azt sejtem, hogy nem is fogom).

Nincs jelen

 

#211 2005-03-19 09:28

éca
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Monik!

Ha így haladunk lassan le is doktorálhatunk. Szóval a tejről még annyit, hogy mikor először diagnosztizáltak nem is diétáztam. Most másodjára már elkezdtem, de azt hiszem semmi értelme nem volt. Csak azért gyanítottam a tejet, mert napi 6-7 dl ittam meg és persze házi tehéntejet. Most viszont a Herbáriában vettem szója tejet banán ízesítéssel, egész jó. Még mindig nem merek tejet inni, gyáva vagyok vagy csak nincs kedvem elölről kezdeni a vizsgálatokat meg a hercehurcákat. Szerencsés vagyok, hogy engem semmi nem hajt meg. Úgyhogy bátran megeszek mindent amit elém raknak.

Mindenkinek, akinek a súlyával van problémája.
Olvastam az első vagy második oldalon, hogy valakinek a gyereke nagyon elhízott, fel a fejjel én 8 kilót híztam, de elkezdtem a Norbi féle kajálást és bátran ajánlom mindenkinek. Éhezés nélkül lehet vele fogyni, mindent megehetsz, csak az időzónákat kell betartani. Minden az azt jelenti, amit a te szervezeted bír.

Sziasztok.

 

#212 2005-03-19 09:38

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hello Grunfeld,

hogy oszinte legyek, fogalmam sincs...
Valoszinonek tartom, hogy ez egy komplex hatas lehet, nem ennyire egyszeru, mint ahogy magyarazzak.
Colitiseseknel azert sem helytallo, mert nekik a vekonybeluk ep, nem gyulladt. Naluk csak az lehet a magyarazat, hogy egyes egyenekenel alapbol is alacsonyabb a laktaz enzim szint, mint pl. Adrikanal, szegenynel, legalabb ne szeretne annyira a tejet, maris megoldodna a problema:).
Na azert ez legyen a legnagyobb problema az eletben, hogy a tej hasmenest okoz :).
Udv: monik

Nincs jelen

 

#213 2005-03-19 20:23

bob
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Nagyon legyengült Colitises betegnek ajánlott a tápszer vagy sem?
Egy belgyógyász azt mondta, meg ne próbáljuk, mert még az egészséges embert is nagyon meghajtja. Szerintetek?

 

#214 2005-03-20 08:59

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hello Bob,

nekik talaltak ki.
No comment...
monik

Nincs jelen

 

#215 2005-03-20 15:42

hcsillacska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Én szülés után egy hét alatt leadtam a hat kilót, hála közös barátunknak, colitisnek.

Nincs jelen

 

#216 2005-03-28 22:01

Charmed
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Csak beköszöntem:-) Kellemes estét mindenkinek.

Nincs jelen

 

#217 2005-04-04 22:08

Szilvi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Most találtam rá erre az oldalra! :)
Épp Pro Gastro port iszogatok. Ki ismeri? Milyenek a tapasztalatok?
(nekem "édes kis" chron-om van)
Sz.

Nincs jelen

 

#218 2005-04-06 19:59

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Éljen, itt van Phoebe!
Amióta nincs sorozat úgy hiányoztok ;)
De komolyan!!!
Judit

Nincs jelen

 

#219 2005-04-08 23:14

könyvelő
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

A diétát szerintem csak akkor kell tartani, ha aktiv időszakba lépsz. Ha nincsenek panaszaid, ha nem lesz hasmenésed bizonyos ételekől, akkor nem kell diétázni. Ha aktiv időszakba lépsz, akkor olyan ételeket kell enned, ami nagyon könnyen emészthető. Én ezt tapasztaltam. Remélem segitettem valamit.

 

#220 2005-04-09 11:34

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ezeknél a betegségeknél nem rendhagyó dolog, mikor a hasmenéses jelleg átcsap pont az ellenkezőjébe, a székrekedésbe, ahogy Monik mondaná "Anti-Crohn"-ba. :-)))))

A Dr. Jávor Tibor - Dr. Moser Györgyné: A bélbetegségek és étrendi kezelésük című könyvből idéznék újra néhány mondatot, mert tudom, hogy vannak sorstársak, akik időnként pont ebben szenvednek.

FIGYELEM! EZ MOST KIZÁRÓLAG SZÉKREKEDÉSBEN SZENVEDŐ SORSTÁRSAKNAK SZÓL!!!!! (Akik a hagyományos, inkább hasmenéses tüneteket produkálják, legjobb, ha el sem olvassák. :-)))))

"Ami pedig a táplálék összetéttelét illeti, minden étkezésnek tartalmaznia kell ballasztanyagot, étkezési rostot. Tehát vagy gyümölcsöt, vagy főzeléket, vagy salátafélét, zöldséget, vagy a szokásos fehér kenyér helyett fekete, teljes kiőrlésű lisztből készített kenyeret kell fogyasztanunk. Időnként hús helyett fogyaszthatunk szójából készített tofut (igen ízletes, lehet kapni ezzel készített fagyasztott ételeket). Inkább a vitamintartalom megőrzése végett fogyasszunk minél több friss, nyers növényi táplálékot (paprika, paradicsom, karalábé, répa, saláták, retek, hagyma, uborka, csalamádé stb.). Fontos az, hogy lehetőleg frissen fogyasszuk. Kaphatók rostkészítmények, közülük az étkezési korpa igen hasznosan hat a bélműködésre. De ugyancsak fontos a bélflóra kedvező irányba történő átalakítása, amelyhez friss, élő joghurttal tudunk hozzájárulni.

Az étkezési rostok fokozott mértékű fogyasztása lehetséges, hogy kezdetben puffadást, esetleg hasi görcsöket, savképződést a gyomor részéről kiválthat. Aki nem bírja a hirtelen rostterhelést, igyekezzék fokozatosan hozzászokni a számára még idegen, szokatlan ételekhez.

Ne felejtsük el, hogy a magas étkezésirost-tartalom nemcsak a székrekedésen segít, de véd a bélráktól, valamint a divertikulumok, aranyerek kialakulásától. De távolabbi hatásai is vannak, a civilizáció igen sok betegségének gyakoriságát mérsékli, beleértve a cukorbajt, a szívinfarktust is. Legyen tehát az étrendünk egyik alapkövetelménye."

Szerkesztette: Adrika (2005-04-09 13:17)

Nincs jelen

 

#221 2005-04-11 13:28

andika1
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok !

Nekem 18 éves koromban diagnosztizálták a betegséget, most 33 vagyok. Akkoriban nem sokat lehetett tudni erről(Chron). Az eltelt idő alatt engem háromszor műtöttek. Hiába a sok gyógyszer meg diéta. tejet én sem iszom és fűszereset, erőset nem eszem, de egyébként mindent. Persze vannak ételek amiktől hasmenésem van, azt kerülöm.Nekem azt mondta az orvos, hogy ki kell tapasztalni mit nem szabad enni.
tudtátok, hogy a szőlő és a narancs bélelzáródást okozhat ? a műtétem után elmondták, hogy mit nem lehet enni.
de a fontos, hogy az utolsó műtétem 2002-ben volt és rá egy évre megszületett a kisfiam.
AZOTA TÜNETMENTES VAGYOK !!! Csak a hasmenés maradt meg, ha olyat eszem.
Nagyon boldog vagyok, de félek is, hogy meddig tart ez.
sok orvostól hallottam, hogy a szülés jótékonyan hat a Chron betegségre.

 

#222 2005-05-26 16:55

Barátnõ
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Én nem vagyok chron beteg, a párom viszont az. Egy éve vagyunk együtt, ? már 7 éve beteg. Sajnos nem sokat tudok  a betegségr?l, de nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a forumra. Így talán könnyebb lesz a tünetekhez viszonyulnom. A barátom Metypredet szed, meg solofalkot, meg még valami kapszulát, annak a nevét sajnos nem tudom. Nem sokára át kel térnie egy nem szteroid alapú gyógyszerre, mert igen nagy mérték? csontritkulás alakult ki nála a metypred miatt. Ha volt valaki, aki hasonló cip?ben járt, kérem írjon, mert picit félek, hogy a gyógyszer átállás alatt nem lesz tünetmentes. Örülnék hogy ha megosztanátok velem hogy ha belobban a betegség, mit lenne jó tennem, szerintetek miben tudnék segíteni neki.
Nagyon szépen köszi a segítséget!

Nincs jelen

 

#223 2005-05-31 11:19

Sister
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Sokat olvasgatlak benneteket az utóbbi id?ben, mert úgy t?nik én is tagja lettem táborotoknak. Hogy mi a bajom még nem tudom, majd június 13-ra várható a szövettan eredménye. Egy biztos valami van...
Többen írtátok, hogy a kukorica cocom listás. De mi a helyzet a kukorica pehellyel (corn flakes) és általában a pelyhesített gabona termékekkel (Hamlet)?
Próbálta-e már valamelyik?tök a Haas diétát (teljes szén-hidrát mentes diéta)? Ha igen, milyen eredménnyel? Készített-e valaki mandula lisztb?l kenyeret, sütit? Egyébként itthon egyáltalán beszerezhet? a mandula liszt? A neten barangolva annyit találtam csak hogy Ausztriában és Németországban kapható.
Köszönöm a segítségeteket!

Nincs jelen

 

#224 2005-05-31 12:08

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sister: én nem eszek kukoricát, sem pattogatott kukoricát, de a corn flakes és egyéb más gabonapelyhek, a müzlik és müzliszeletek, a gabonapehely szeletek (Hamlett, Cini Minis, Fittness szeletek) jöhetnek nálam minden mennyiségben. Persze arra vigyázni kellene, hogy a corn flakes-t ha egy mód van rá ne tejbe keverd, hanem natúr joghurtba vagy kefírbe.

(Viszont súlyosabb, sz?kületes eseteknél ezek a rostban gazdag ételek nem javallottak, mert bélelzáródást okozhatnak. De nyilván nálad ilyenr?l nincs szó. :-)))))

És még valami, ami igen fontos: a betegségünk esetében nagyon fontos a szénhidrát, úgyhogy szerintem ne próbálkozz szénhidrát mentes diétával.

Szerkesztette: Adrika (2005-05-31 12:12)

Nincs jelen

 

#225 2005-05-31 12:35

Sister
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Adrika köszönöm a gyors választ! A szénhidrát mentes diétával kapcsolatban valószín?leg félreérthet? voltam. Én az SCD-re gondoltam, mint összetett szénhidrát mentes diétára.

Nincs jelen

 

#226 2005-06-13 10:51

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdvözlök mindenkit! Ungvári Ottó vagyok Miskolcról, rólam annyit, hogy 27 éves vagyok pillanatnyilag munkanélküli (állás el?tt). A törzstagok valószín?leg ismernek engem, egyik jellemz? tulajdonságom, hogy ritkán böngészem a fórumot. De térjünk a lényegre:
azért írok most , mert van mondanivalóm a táplálkozással kapcsolatban:
el?ször is én ugyanolyan gyarló vagyok mint akárki más ezen kívül hív? keresztény, Visszagondolva kb 3-4 évbe telt Istennek bizonyos dolgokat megmutatni nekem ezzel kapcsolatban. A táplálkozás igen fontos tényez?, és igen is befolyásolja a betegséget: el?ször is a húst el kell hagyni, teljesen. Bizonyos tejtermékek és a tojás teljes érték?en pótolja azt, táplálékunk zöme növényi anyagokból álljon: gabonatermékek, teljes?rlés? gabonából készült kenyerek, sok-sok zöldség és gyümölcs, hüvelyesek.
Nem akarom tovább ecsetelni a dolgot, senkire nem lehet és nem szabad ráer?ltetni semmit. Mivel a fórumon való jelentkezéseim nagyon bizonytalanok, ezért akit érdekel szívesen kifejtem b?ven az ezzel kapcsolatos nézeteimet (csenpe@freemail.hu).
Isten áldjon mindenkit, és kívánom mindannyiunknak, hogy ne várjuk meg az utolsó pillanatot! Üdvözlettel: Ungvári Ottó Miskolc,2005.06.13.

Nincs jelen

 

#227 2005-06-13 14:43

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Itt a szakszer? válasz a krédésedre Zoli:

A teljes kiörlés? liszt tartalmazza a gabona maghéját és csírakezdeményét a fehér liszttel ellentétben, amely csak a gabona keményít? részéb?l áll. A fehér lisztb?l ezáltal hiányzik a vitaminok, ásványisók, nyomelemek, stb., egyszóval a vitálanyagok jelent?s része.

Üdv: Mancsa

Nincs jelen

 

#228 2005-06-13 16:04

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Bizony van benne vmi amit a Zoli mond divat lett a vegasag.
Nekem bajom is volt a feherjekkel, mikor nem ismertek fel a betegseget es a felszivodasommal gondok voltak olyannyira, hogy ilyenkor a szervezet elkezdi a sajat feherejeit is lebontani, kar lenne megvonni tole a feherjet, es mondjuk emeszthetetlen gombaval vagy mergezo szojaval helyetetsiteni.
Baj az, hogy azon novenyek melyekbol sok feherjehez lehet jutni nehezen emeszthetok es nem praktikus az amugyis gyulladt belet tovabb nyuzni vele.
De mindenki azt eszik, amit szeret vagy amire lehetosege van.

En is kiprobaltam a vegasagot, de akkor elotte jol voltam, szoval mindegy volt. De nem ereztem semmi olyan extrat amivel az embereket etetni szoktak.
Pillanatnyilag a protein gazdag dietat javasolnak.

Monik

Nincs jelen

 

#229 2005-06-15 09:53

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A fehérjevesztést?l azért nem aggódom, mert a tojásról nem mondok le. Ez tökéletesen pótólja a húst, emellett tápszert (nutridrink, ensure-plus) fogyasztok, + a tejtermékek: trappista sajt, joghurt ált. natúr, kefír mostanában a divatos kaukázusi, és alkalmanként egy kakaó (otthon készített) is elmegy. Ja elnézést, nem köszöntem: üdvözlök mindenkit a fórumon!!
Abszolút vega dologba én sem mernék belevágni. 2 évvel ezel?tt én sem akartam lemondani a húsról egyáltalán, s?t még egy éve sem. Ami a régi embereket illeti, és azt , hogy mit ettek: említettem, hogy keresztény vagyok a Bibliában Az ember teremtésénél olvashatjuk néktek adok minden maghozó füvet (gabonanövények) és minden gyümölcsterm? fát melyen maghozó gyömölcs van az legyen néktek eledelül, majd a b?nbeesés után: egyed a mez?nek füvét (zöldségek, gumók gyökerek stb) hús nem volt eledel. Majd Isten a választott népének a zsidóknak megengedte a húsfogyasztást, mert akartak enni, de itt sem mindent köztudott, hogy pl a disznó tiltott + számos egyéb állat. És nem azért tiltotta be, mert , hogy legyen vmi "szertartás", vagy ehhez hasonló, hanem azért mert káros.
Mi a baj a hússal? Nekem az utolsó bizonyosságot azzal, kapcsolatban, hogy le kell mondanom egy amerikai orvos könyve jelentette: Dr. Henry Bieler. ? leírja azt, hogy a hús csak úgy emészthet? jól, ha nyers ( a farkas sem f?zi az ?zikét ), viszont, ha megf?zzük sütjük, akkor olyam mértékben módosul a fehérje kémiai összetétele, hogy egyszer?en méreg a máj számára, és alig tud t?le megszabadulni.
Jó példa a tojás keményre f?zve: ( ileosztómám van így látom, hogy mi jön ki a vékonybélb?l: ha megeszem a f?tt fehérjét, akkor az úgy jön ki darabosan ahogy megrágtam és ugyanabban a formában ez bejutva a vastagbélbe már csak rohad. De elég, ha arra gondolunk, hogy a kemény f?tt tojás egy hétig is eláll a h?t?ben gond nélkül, a nyers tojással  készült ételeket veszélyes akár csak órákra is tárolni a h?t?ben. Mit jelent ez? Azt, hogy a bacik számára is csak keservesen bontható le a k?tt tojás ,tehát ?k is nehezen emésztik. ( egyébként a tojást én is csak nagyon lágyara f?zöm meg, és úgy fogyasztom) a húst is így lehetne enni, de azt más miatt veszélyes: fert?zések, férgek stb. , tehát le kell mondani róla. Ami a tojást illeti az is rossz lesz h?kezelés hatására, tehát az összes süti , tészta így ki kell, hogy maradjon. Olyan tésztát fogyasztok ami tojás nélkül készül, emészthet? és még olcsóbb is.

Nincs jelen

 

#230 2005-06-15 10:09

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ismét én, szóval a gyülekezetben megismertettek engem egy kollégával akinek szintén komoly bélbetegsége volt. Olyan problémája volt, hogy vérzett állandóan a bele f?leg a vékonybele, vmi visszérszer?ségr?l beszélt. Annyira ritka, degeneratív betegsége ez a  bélrendszernek, hogy elmondása szerint kevesebben, mint 10-en voltak ezzel a nyavalyával magyarországon! Mindent evett rántott hús egyéb dolgok, sütemények stb. de nem javult a dolog a gyógyszerekkel sem. Az orvos azt mondta, hogy ne egyen semmi rostos növényi anyagot táplálkozzon fehérje és energiadúsan! Logikus nem, hiszen a szerencsétlen belet a durva növényi rostok csak méginkább felsértik. Másrészt a gyülekezetbe viszont ennek az ellenkez?jét mondták, mint "Isten tanácsát", azaz növényi anyagok fogyasztása, illetve a finomított élelmiszerek és a hús teljes mell?zése. Kire hallgasson ilyenkor az ember? Gondolta tesz egy próbát, három- négy hét múlva a fájdalmas bélgörcsei intenzitása és gyakorisága lecsökkent. Azt mondta, hogy két teljes évig tartott a k?zdelem, míg végleg letett a húsról a kalóriadús süteményekr?l. ? most abszolút vega ma már mindez öt éve volt , gyógyszert nem szed, nem vérzik nincsenek fájdalmai, bár közel olyan sovány mint annak idején.
Természetesen nem lehet ész nélkül belevágni ebbe, hiszen nagyon jól tudom én is, hogy a kemény növényi rostok bélelzáródást okozhatnak. Én pl a babf?zeléket, turmixolva eszem, v. stitán áttörve. Minden esetre egyet tudok, hogy az orvosok energiadús, fehérjedús diétájától nem változott sokat a betegségem.

Szerkesztette: Ottó (2005-06-15 10:17)

Nincs jelen

 

#231 2005-06-15 11:27

Géza
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ottó, mi is volt a kollégád pontos diagnózisa ?

Nincs jelen

 

#232 2005-06-16 11:00

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Haliho,

sztem amivel szamolni kell egy-ket ezer eves tavlatban az az akceleracio, es az eletkor megtriplazodasa.  Eleg elmenni a varban es ma csak egy liliputi ember tud atmenni az ajto nyialsokon (ez nem bantas). Szoval nem lehet sztem osszehasonlitani azt amit ketezer eve mondtak, azzal ami most van. Akkor fogalmuk se lehetett az embereknek, hogy milyen mennyisegu energia forrasra van szuksege egy aktivan mozgo 220 cm-es embernek pl., mert az en termetem azzal a 166 cm-emmel is igen magas lett volna meg a ferfiak kozt is. Ma pl. nem torekszunk arra sem, hogy 30 cm legyen a derkunk pedig mondjuk 500 evvel ezelott az volt a divat.
A tojas peldaban viszont nagyon sok az igazsag, fozes soran a feherjek szep szoval irreverzibilisen denaturalodnak, ugy kicspodnak, hogy soha tobbe nem allithato vissza az eredeti allapotuk, es ezek emeszthetetlenek. De a nyers hus fogyasztasa sem egyedulallo, gondoljunk a tatarbifsztekre (szep magyarosan), en a gondolattol is borzongok, masok meg nyersen eszik a hust es az Otto altal mondott megfontolasbol. Aztan erdemes lenne osszehasonlitani, hogy a taplalkozas milyen osszefuggesben all az eletkorral es az egeszsegi allapottal. Asszem ez egy nagy felmeres lenne.
monik

Nincs jelen

 

#233 2005-06-17 18:00

hcsillacska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Bocs, Ottó, hogy én is okoskodok, de mint ekemérnök, tanultunk valaha húshigiéniát. És ott azt hallottam, hogy a zsidók és mohamedánok nem azért nem esznek disznót, mert árt, hanem mert a disznó ugyebár nagyon szeret dagonyázni. És ezzel a dagonyázási jókedvével gyakran fert?zte meg a Közel-kelet sivatagi forrásait. Tehát ezért "tisztátalan", és nem azért mert a húsa ártalmas.
Monik, most akkor5 az általam megevett sült husi mennyire teljes vagy nem teljes fehérjeforrás?

Nincs jelen

 

#234 2005-06-20 07:39

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hello Hcsillacska,

nem igazan. De en sem tudom megenni a nyers hust, meg a nyers vagy lagy tojast se.
De vegulis nagypapam se evett nyers feherjet es megis 83 eves koraban halt meg, es eleg jo egeszsegben elt. Szoval nem hinnem, hogy a sult husit uzni kellene az etrendbol, akkor meg mivel is laknek en jol?
monik

Nincs jelen

 

#235 2005-06-23 14:40

hcsillacska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sokáig én sem ettem volna meg a tatárbifszteket, de egyszer a párom unokatesója csinált, és nagyon ízlett. Nem érz?dött rajta, hogy nyers húsból van.

Nincs jelen

 

#236 2005-07-13 08:34

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Találtam egy érdekes cikket a diétánkról. Megszívlelend?!

"A Crohn-betegek egy részénél a bélgyulladás mellett b?r-, szem-, száj- és ízületi elváltozások is felléphetnek.
A Crohn-betegségben kialakuló gyenge tápláltsági állapot oka a csökkent táplálékfelvétel mellett a felszívódási zavar, a fokozott katabolizmus és a bélben történ? fehérjevesztés stb. A táplálkozást az étvágytalanság, hányinger, hasi fájdalom és sokszor a helytelen diétás megszorítások is rontják. Manapság a Crohn-betegségben a diéta veszített a jelent?ségéb?l. A legfontosabb étrendi tanács, amit a betegnek adhatunk, hogy táplálkozzon b?ségesen - hiszen energiaigénye az egészségeseknél nagyobb -, és csak azokat az ételeket kerülje, amelyek egyértelm?en provokálják a tüneteket, vagy egyéb panaszokat okoznak.
Régebben a fokozott cukorbevitelnek és az átlagosnál kevesebb rostfogyasztásnak szerepet tulajdonítottak a betegség kialakulásában, ezért rostdús étrendet és kisebb cukorfogyasztást ajánlottak. Ennek a diétának az eredményei azonban nem meggy?z?ek. Sokan halolajfogyasztást javasoltak, s ett?l láttak javulást. Napjainkban az ésszer?tlen diétás megszorításokat, mint pl. a tejtermékek és sültek mell?zése, igyekszünk elkerülni.
Gyermekkorban a gyógyszeres terápia igen aktív, mert nemcsak a betegség tüneteinek enyhítését kell elérni, hanem a gyermek fejl?désének feltételeit is biztosítani kell.
A stressz, a testi meger?ltetés rosszabbodáshoz vezethet, de sok esetben éppúgy nem ismerjük a visszaesést kiváltó okot, mint magát a betegséget el?idéz? okokat sem.
Bár a betegség krónikus formában zajlik, el?fordul, hogy bizonyos id? elteltével a tünetek megszelídülnek."

Nincs jelen

 

#237 2005-07-13 14:31

miró
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok,

A tejre szertenek visszaterni egy kicsit, a "rendes" tej ugye nem kifejezetten ajanlott a tobbsegnek, de mi a helyzet a laktozmentes tejcsivel? próbálta már valaki?

Nincs jelen

 

#238 2005-07-13 15:26

Géza
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Miró: még nem próbáltam. A tejben nem csak a laktóz jelenthet problémát, egyeseknél kimutathatók ellenanyagok tejben található fehérjékre (laktalbumin fehérje).

Szuszidi: érdekes ez a nem hagyományos megközelítés. Valami hasonlóval találkoztam a Dr.Falk gyógyszergyártó cég honlapján. Németországban már legalább 10 éve küldözgetnek ingyenes ismertet? füzeteket (brosúrákat) az érdekl?d?knek. Nemrég megleletem ?ket angol ill. német nyelven - PDF formátumban letölthet?k.

Nincs jelen

 

#239 2005-07-13 15:51

Nyinyike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Nekem a kecsketej bevált.

Nincs jelen

 

#240 2005-07-14 06:58

Géza
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Azóta feltettem a tegnap említett német és angol dietetikai ismertet? füzetek (brosúrák) részleges magyar fordítását (a teljes még nincs kész).

Nincs jelen

 

#241 2005-07-14 08:07

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nem ide tartozik. De nem brosúra a magyar neve az ismerteto fuzetnek? Adri hol vagy nyelvtan van!!!!

Amugy a tejbol kiragadott laktoz, kb. tenyleg olyan, mint a parlagfu, rajta kivul rengeteg lehetseges allergen van benne. Gondolom nem veletlen, hogy biz. taplalkozasi csoportok is hagoztatjak, hogy ezt a bocinak talaltak ki, nem az embernek...

Pedig ahogy Szuszidi mondta a feherjekre vigyazni kell, mert ha direkte felszivodasi zavarokat provokalunk azzal, hogy olyan taplalekot fogyasztunk ami gyulladast indukal, akkor bizony komoly bajba kerulhetunk. A szervezet akar a sajat feherjeit is bonthatja.

monik

Nincs jelen

 

#242 2005-07-15 21:54

lilla
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
A TV-ben volt egy táplálkozástanácsadón?, betelefonáltam és megkérdeztem a Crohn-t.
Azt mondta, minél betegebb valaki, annál kevesebb feldolgozott élelmiszert egyen.
Lehet, hogy a makrobiotika beválna? Van köztetek aki így eszik?

Nincs jelen

 

#243 2005-07-16 08:47

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Lilla!

Teljes mértékben igaza van a tanácsadó hölgynek. Nem tudjuk, hogy a feldolgozott élelmiszerekben milyen összetev?k vannak, mer, ugyanis fel kell tüntetni az összetev?ket de, mint az élet igazolja, vagy lehagyják a felit vagy mást, írnak rá, vagy nem az van benne. (na meg a sok E bet?s adalék, amir?l nem tudod, hogy az mi. Ja és mellesleg nem tudni hogy hogyan viselkedik az ember fia rá mert még nem ismert most vizsgálják ?ket az emberre kifejtett hatásait.) Na már most volt egy riport egy Amerikába szakadt magyar tudóssal szegényt kiebrudalták, mert bebizonyította hogy a génkezelt kukoricától döglik a rágcsáló (ugye ez a patkány, mint köztudott majdnem mindent túlél). A cég mely a génkezelt kukoricát forgalmazza lehetetlené tette a további kutatását. Én meg próbálok magyar terméket venni és f?leg kistermel?t?l. Bízva, abban hogy minél kevesebb vegyi anyag jut a szervezetembe. Ha megnézel egy házi tojást és egy közértit ég és föld közötte a különbség. Vagy elkezdesz sütni egy közérti csirkét (levett enged, nem kell alá víz a pároláshoz.) a házi vágású pipi teljesen másképpen viselkedik. Mindenkinek tudom tanácsolni, hogy ha teheti, akkor válaszon Magyar kiskeresked?i vagy ?stermel?i terméket igaz ez mindig drágább, de megéri. (Legyen a piacon egy néni, bácsi, akit?l a répát, krumplit, stb., veszed.) Mostanság lehet kapni maszek tejet a piacokon olyan nagy rozsdamentes tartájból, én, pl. a családnak azt veszem olcsóbb, mint a közérti tej, jobb is mert a maszek nem vizezi (annyira) mint a feldolgozó. Mert tudja, hogy nem éri meg neki és nem a sok tápot ette a tehén, hanem kint legelt. Száz szónak is egy a vége meg kell próbálni kikerülni a feldolgozott élelmiszereket. Mindig csak annyit kell f?zni, ami egy nap alatt elfogy, mert ha tárolod az élelmiszert, akkor veszt minden értékéb?l.
Ja még valami nem tengeri, meg jódozott sót használok, hanem sima mezeit.
A tapasztalatom, hogy ha nem eszek kész pacsmagot nem lobban be olyan s?r?n a Crohnom.
Remélem valamilyen szinten tudtam egy kis lökést adni a táplálkozási szokásod szerintem helyes útra terelésében.

Szuszidi

Nincs jelen

 

#244 2005-07-16 10:28

Ksanyi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Nincs jelen

 

#245 2005-08-30 10:46

Csjudit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Bp-i vagyok. Hol kapok kecsketejet? Üdv.

Nincs jelen

 

#246 2005-08-30 11:13

pasek
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Judit!

Próbáld meg apróhírdetésekben a neten, a napokban láttam hírdetést eladó kecsketejr?l, méghozzá Dunakeszin(asszem). Próba - Szerencse!

Nincs jelen

 

#247 2005-08-30 11:39

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia !
Itt van kecsketej:

Házitej - Kecsketej - Tejtermékek 
Csíki-hegyek utca 12.
Friss, egészséges tejtermékek, Henglein tészták, Ludányi mézek
Tel.: 246 1338
Nyitva tartás:
H-P: 7-19
Szo: 7-12

Szoval ez Gazdagret, a  XI.-ik keruletben

Nincs jelen

 

#248 2005-08-30 20:36

Csjudit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Köszönöm mindenkinek a kecsketejr?l! Állítólag a parlagf?vel etetett kecske teje a legjobb gyógyszer. üdv. Judit

Nincs jelen

 

#249 2005-09-02 17:57

wandi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Történt valami, amit szerintem nem árt, ha leírok.
Majdnem fél év Budenofalk után abba akartam hagyni a napi 3x2-t, de nem ment.
Ahogy napi kett?t vettem be, hasmenés, görcsök vissza.
Akkor kétségbeesésemben azt gondoltam, nem eszem többé "GYANUS" ételeket, és azóta semmilyen nem otthon készült pékcuccot nem ettem /zsemle, kenyér, keksz süti/.
Két nap alatt jobban lettem. Lehet, hogy ez véletlen, lehet,hogy csak nálam van így,
de tudotok kell róla. Ör?lnék, ha valaki kipróbálná. A puffasztott rizs bolti, és nem árt.
üdv.wandi

Nincs jelen

 

#250 2005-12-14 01:12

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Nincs véletlen vkinek listája a puffasztó ételekr?l? Nem is az egyéni tapasztalat alapján, hanem a bennük lév? anyagok szerint...
Judit

Szerkesztette: Judit (2005-12-14 01:22)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB