#401 2007-06-14 15:47

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Roni0508!

Én is szenvedtem/szenvedek a nutri portól. Pudingba keverve kibírható sztem. Ami a legjobban bevált nekem az a gyümölcstea, 2 kanál cukor, 2 kanál nutripor. Mindezt kb 3dl teába összekeverve. Aztán húzóra.:) Bár iható is, kicsit olyan mint a tejes tea. Próbáld ki ha gondolod.

G.

Nincs jelen

 

#402 2007-06-15 09:24

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Licsi és mindenki!
Most a "vegetarianizmus ellen " szólok:
Valóban igy van, egy egészséges embernek sem szabad beleugrani fejest, nekünk meg pláne.
1. A rostokkal nekünk valóban óvatosan kell bánni, egyik napról a másikra nem szabad megenni a veteményest, mert könnyen egy sebésznél köthetünk ki.
2. A húst sem lehet azonnal elhagyni, mert rossz a felszivódásunk, ha valaki meggondolás nélkül étkezik csak növényi ételt akkor, vitamin és egyéb (vas, stb) hiány alakulhat ki.
   Én most már valóban sok rostot eszem, az átlagemberhez képest, de fokozatosan jutottam el idáig. :-)

Nincs jelen

 

#403 2007-06-15 11:08

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hali! én elég szigorúan scd diétát tartok, de megtudtam/utánaolvastam stb hogy a vegetáriánus étkezés technikailag megoldható, DE csak táplálékkiegészítõkkel, és itt elsõsorban tejsavó fehérjére gondolok.  (ezeket ráadásul a laktózérzékenyek is bírják, vagy ha valaki nagyon szigorúan vallási okokból vega. tehát tojásprotein és tejsavó is kizárt akkor arra is már egész elfogadható szójaproteinek vannak, csak nem árt mindezt kiegészíteni némi omega3-al) .   Szóval b vitamin és fehérje hiány megoldva, emellé már csak valami kis zöld saláta, almácska - tehát semmi rostos és erõsen cukros dolog és már meg is vagyunk. A fehérjepótlás másik nagy elõnye hogy nem veszítünk izmot! (amit egyébként de.)

Ezekben a tápkieg.-ekben az a jó, hogy utánaszámoltam: olcsóbban jön ki a fehérjebevitel grammra így mintha tojást, vagy húst vennék, baromi jó a felszívódásuk és szinte semmilyen salakanyagot nem hagynak (bár ezt pontosan nem tudom mert azért mást is eszem mellettük, bár volt amikor keveset - no akkor a széklet is olyan kevés volt mint amennyi a hagyományos táp.). Úgy vettem észre, hasonlóak a klinikai, roboláló tápszerek is.  Egyedüli hátrány lehet hogy teltségérzetet nem nagyon okoz, illetve nem nagyon laktatóak, bár aktív idõszakban ez azt hiszem nem annyira szempont.

Nincs jelen

 

#404 2007-06-15 11:10

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ottó: és ezt a sok rostot úgy kezdted el enni, hogy elõbb inaktív lettél és utána növelted a rostbevitelt? És milyent típusú rostokat eszel? Azóta volt már fellobbanás, és ha igen, (ez sajn nem függ össze az étrenddel, a diéta max a gyógyulás tempóját segítheti, a helytelen kajálás meg hátráltathatja de nem kiváltó ok, és sajnos nem is gyógyító ok) milyen hatással volt rá ezek után a rostevés?

Nincs jelen

 

#405 2007-06-15 13:38

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Rigor! Miket eszem? Pl.: barnakenyér (magvas, bár nem ezért veszem, nem szeretem benne, de nincs más), gyümölcsök szinte minden (alma, banán, barack, most a sárgadinnye, az almát és ehhez hasonlókat héja nélkül és általában reszelve), paradicsom héj nélkül, megeszem a hüvelyeseket (bab-, lencsefõzelék), kukorica, paprika, nem fás karalábé, szezámmag (mákdarálón ledarálva és kenyérre kenve pástétomként) dió 1-5 szem, hagyma, fokhagyma, krumpli, és az egyik központi alapköret: a rizs.
   Leveseket viszonylag ritkán eszem. Folyadékokat külön iszom.
Nem tudom ez mennyire félelmetes nektek. Tojást eszem, sajtot egyre inkább elhagyom, joghurt mehet, tej magában nem, túró néha.

Nincs jelen

 

#406 2007-06-15 13:49

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ételek hatását én erõsen éreztem: 2005 húsvétján ettem 3-4 szelet sonkás kenyeret (ekkor már a húsok elhagyásán voltam), másnap az arcom tele lett fájdalmas pattanásokkal, a közérzetem aznap éjszaka borzasztó volt. Kb egy hét múlva 40 fokos lázasan hivtam fel a gasztroenterológusomat péntek este 6-kor. Szombaton be a bel-re (kb 3 hét), majd innen a Margitba Bp-re és 2005 máj. 11-én egy 6 órás operáció amikor egy jó tojásnyi nagyságú gyulladásos szövetnövedéket vett ki Dobó. A segédsebész kicsit megijesztett, mert azt mondta, hogy egy daganatot vettek ki, amit még vizsgálnak.
   Azóta 2005 aug-tól vok lakto-ovo vegetariánus teljesen, még nem volt visszaesés.
2006 nyarán rokonaimmal voltunk a Bükkben Garadnán itt ettem egy kis sült pisztrángot. Másnap olyan voltam, mint aki másnapos. Fáradt és nehéz volt a közérzetem, ami számomra egyértelmû jelzés volt.
   A vizeletemen is meglátszik, sok fehérjét tartalmazó étel után sötét sárga. Mostanság halványsárga, sokszor majdnem teljesen áttetszõ.

Szerkesztette: Ottó (2007-06-15 13:52)

Nincs jelen

 

#407 2007-06-15 13:55

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ottó: nekem ez egy nagyon fehérjeszegény étrendnek tûnik, kérdés persze mennyi tojást eszel? Eszel minden nap legalább 5-öt? 

Más irányból pedig a finomított szénhidrátokat én a helyedben kerülném (ez egyébként az egészséges emberekre is áll)

A barnakenyér necces dolog, mert azon túl hogy öszetett szénhidrát van benne ami scd szemszögbõl horror, a nevébõl is látszik hogy az esetek 90%-ban ez fõleg színezést jelent, telenyomva köménymaggal, nem és szó nincs teljes kiõrlésû rozsokról meg ilyesmi.

Az szép hogy a paradicsomot héjj nélkül eszed, de teljesen felesleges ha viszont nagy bátran megeszed a hüvelyeseket, fõleg a kukoricát, mert ezek egészségesen se nagyon emészhetõek, a paradicsom héjj még sokkal kevésbé okoz gondot mint a paprika vagy fõleg a kukorica. 
Bab meg lencse.  Igazából az a benyomásom hogy te egyáltalán nem is diétázol, már ami olyan diéta lenne ami a crohn-colitisre pozitív befolyással van. A fehérje, b-vitaminok, eszenciális zsírsavak pótlására pedig akkor is fokozottan oda kéne figyelned ha egészségesen lennél vegetáriánus. (állítólag ez a leggyakoribb hiba amit a vegetáriánus életmódra áttérõk elkövetnek hogy simán elhagyják a húst, és nagyjából ennyi, de a hiányát nem pótolják. - roszabb esetben a többi egészségtelen étel, és cukor is marad).

Persze azért az ember szervezete eléggé rugalmas, vagyis egész jól el lehet éldegélni kólán és chilis hamburgeren fánnkkal, vagy épp kenyéren és vizen, csak ezek épp messze vannak az optimálistól, illetve attól az étkezéstõl ami lehetõvé teszi a jobb izomzat, ellenálóbb immunrendszer, gyorsabb gyógyulás, jobb életminõség megvalósítását.

Nincs jelen

 

#408 2007-06-15 14:01

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ottó: amit leírtál hatás, talán inkább pszihés lehetett, és én inkább úgy látom hogy hibás ok okozat az amit látsz Két kiragadott esetbõl pedig nem igazán lehet konzekvenciát levonni, fõleg ennél a betegségnél nem. (Én is estem már hasonló hibába)

(ez a kis mennyiségû hús vs tojásnyi gyulladt szövet különösen gyanús).  - fõleg hogy a crohn-colitis esetén az étel nem vált ki vérzést, vagy gyulladást stb, csupán a meglevõ gyulladást rontja vagy javítja. Sõt, nekem inkább úgy tûnik hogy inkább valamiféle allergia lehet ez nálad.

Nincs jelen

 

#409 2007-06-15 14:10

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Igaz, a hasnyálmirigyembõl "folyt ki" ez a szövetnövedék, amit a CT tályognak látott.
Nem úgy gondoltam, hogy csak a húsvéti sonka volt egyedül, a hasnyálmirigygyulladást (mert ezt is összeszedtem ) viszont egyértelmûen a halom gyógyszer mellékhatásaként tudható be.
   A sonka szerepét itt úgy látom, hogy vki a szakadék szélén áll és vki belelöki. Háát szerintem ezt csinálta az velem akkor. Betelt a pohár...
   A pattanások, és az az iszonyú közérzet a húsevés után már viszont egyértelmû volt.
   Amikor majdnem mindennapos húsevõ voltam, akkor persze ilyen reakciókat nem váltott ki a hús. Nagyon fontos dolog, hogy akkor már elhagyó félben voltam, tehát 3-4 hétig semmi hús aztán vmi banzáj, zabálás és ezek a tünetek.
   A tojás egy héten kb 3-4-et eszem, lehetõleg lágyan. Ételekben kerülöm süti  (bár néha eszek), tésztából is csak a tojásnélküli megy.

Szerkesztette: Ottó (2007-06-15 14:18)

Nincs jelen

 

#410 2007-06-15 14:15

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ami a vérképet illeti, már leirtam pár hsz elõtt, de nem árt, ha mégegyszer, vagy többször is leirom még: Én mindig vérszegény voltam, a crohn betegség diagnosztizálása elõtt is. Soha nem volt jó a vörösvértest, ill. hemoglobin szintem.
2 év vegetarianizmus életmóddal a hátam mögött, most csak fél éve, hogy jó a vas szintem (vörösvértest, hemoglobin) a referencia határok között van.
  Nagynéném is féltett, hogy mi lesz velem hús nélkül majd kifüstölök...
Azóta hiztam fel 66 kg-ra, azelõtt ekkora sosem volt a testsúlyom.

Nincs jelen

 

#411 2007-06-15 14:23

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A paradicsom héját azért veszem le többek közt, mert igy vegyszert is kevesebbet eszem, illetve igy már megszoktam. A bab meg ezek, igen megeszem õket, hiszen fehérje kell, sõt a nyers káposztát is eszem salátában, jól megrágva. Nem puffadok, székletem normális,  többször megyek reggel.
   Ha kávét iszom, vagy sok cukrot, pl sütibe, azt megérzem a belemen.
Sziasztok a jövõ héten...

Szerkesztette: Ottó (2007-06-15 14:24)

Nincs jelen

 

#412 2007-06-15 14:30

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szerintem akkor is kevés ez a fehérje... az odáig ok, hogy 66kg, de ebbõl mennyi az izom? mert nagyon nem mindegy ám miben van az a testsúly.... és hogy bírod a fizikai megtergelést?

Én perpill 178cm/75kg vagyok, viszont ez izom, és sokat sportolok:) (a sport fontos szvsz azóta kevesebbet voltam beteg, illetve jobban bírom a strapát, gyorsabb a gyógyulás, jobb a közérzetem, és a belek átmozgatása érezhetõen jót szokott tenni, a biciklizésnek van pl a legjobb görcsoldó hatása számomra). Arról nem is beszélve hogy a sport jót tesz az idegesség/stressz, illetve pszihés dolgok kezelésében ami a betegség sarkallatos pontja szvsz..(hja hát beszedhetek akármennyi gyógyszert ha teljesen kiborulok, és jön egy belsõ remegés másnapra garantált a vérzés - persze erre meg lehet bevenni nyugtatót vagy gyorsan püfölni a zsákot / elmenni futni ).

Régebben a lépcsõn alig bírtam felmenni, most meg a napon lefutok 10km-et egy óra alatt:) (bár pár napja majdnem napszúrást kaptam úgyhogy a napon futással leálltam).

Nincs jelen

 

#413 2007-06-15 16:45

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Rigor !

Abszolút egyetértek azokkal amiket írtál. Nekem az alkohollal kapcsolatban lenne hozzád kérdésem, ha esetleg van ez irányú tapasztalatod... Most nyáron, hétvégenként meglátogatok jópár szórakozóhelyet, és ilyenkor egy-két (néha több) sör lecsúszik, meg sajnos a cigi is újra elõkerül. Igazából nem tapasztaltam káros hatást, de az jobban aggaszt hogy gyógyszerre tudok ilyen okosságokat csinálni (salazopyrin,entocort). Véleményed szerint ez mennyire lehet káros hatással a késõbbiekre nézve. Kösz.

Üdv.:G.

Nincs jelen

 

#414 2007-06-15 17:16

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hát, õszintén szólva az alkohollal az a helyzet hogy néha én sem bírom megállni, különösen a sört szeretném, pedig... Bár tapasztalatom szerint a sör kevésbé árt mintha megennék egy zsömlét, ráadásul ellazít, ami a pszihés részének használ.
Komolyabb alkoholizálás görcsoldó is lehet, vagy épp pont meg is hajthat, viszont egy biztos: a beleknek bizony nem tesz jót.

Ha már alkohol akkor leginkább száraz fehérbor vagy még inkább fröccs!.

Szteroid mellé nem is érdemes alkoholt fogyasztani mert egyrészt kevésbé használ, gyorsabban józanodik az ember ennek fényében hajlamos többet fogyasztani ami még többet árt, ráadásul a kettõ együtt zúzza a májat szét. A klionra meg egyenesen tilos - bár állítólag a klion+alkoholtól be lehet tépni én ilyet nem tapasztaltam (persze kíváncsiságból kipróbáltam, ám amúgy se szedek kliont)  -
Szalazopyrinre meg pláne ne igyál ugyanis a szalazo önmagában sem túl jó a májnak!
(velem eleinte szedették, de le kellett állni vele, mert a májam nem bírta).

Ha viszont ulcreatív colitised van akkor a dohányozhatsz, ugyanis a nikotin erre a fajtára kifejezetten használ! (próbáltam és tényleg, bár én nem vagyok dohányos, sõt nem is akarok rászokni, és sportolni se jó, de  elõfordult hogy buliban/fesztiválon "alkalmaztam").

Van persze más bulizási alternatíva, de az jelenleg kishazánkban illegális, bár máshol még crohn/colitisre cannabis alapú gyógyszereket is felírnak....

Nincs jelen

 

#415 2007-06-15 18:32

Rékucii
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Na ezt jó tudni..........én próbálkoztam alkohollal szteroid mellett.........hát a hatás nem maradt el. Másnap egy laza kis hasmenés. Így hát már eljutottam arra a szintre, h semmi pia........max energiaital. A cigit most próbálom elhagyni......mivel én chronos vagyok melegen is ajánlott. De ez a legnehezebb nekem. DE ha sikerül nem lesz semmi káros szenvedély:)

Nincs jelen

 

#416 2007-06-15 20:00

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ahham, köszi. Nem ipari mennyiségben fogyasztom, általában 3-nál sikerül megállni. Az hogy crohn v. colitisem van rejtély. A vérképem egész jó volt legutóbb, jöv. héten megyek megint vérvételre. Nem tudjátok véletlenül mely értékek utalnak a májra? Remélem nem nyírom ki a májam idõ elõtt, bár most is indulok lassan valami partyhelyre éshát...:) Csakhogy a topicba vágjon, nehogy baj legyen: amióta újra merek sörözni, híztam is jobban...

G.

Nincs jelen

 

#417 2007-06-15 20:35

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Gabor23
nekünk állitolag alkoholok közül sört ajánlatos fogyasztani ezt hallottam

Nincs jelen

 

#418 2007-06-15 22:48

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Gabor23: no és izomba vagy zsírba híztál?:))))))) Szerintem zsírba hízni nem olyan nagy öröm:P (a medrol meg betesz az egésznek, mivel az "hízlal" pontosbban katabolikus szteroid, lebontja szépen az ember izmait és zsírrá konvertálja - namost ezek után optikailag nagyobbnak nézel ki, mivel a zsír sokkal könnyebb mint az izom, node plötyi leszel ami nem jó).

Nincs jelen

 

#419 2007-06-16 01:24

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Zotyesz!

Ajánlatos vagy nem, fogyasztottam.:)

Rigor: Zsír vagy izom, nálam teljesen mindegy, hízzak az a lényeg.:) (zsírba biztos nem, de sztem izomba sem), lehet májra.:)

Nincs jelen

 

#420 2007-06-16 11:58

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Most még lehet hogy azt gondolod hogy mindegy, de hidd el, nagyon nem mindegy:)

Nincs jelen

 

#421 2007-06-16 13:13

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ezzel természetesen tisztában vagyok.:) Alkatilag alapból nem vagyok hajlamos a hízásra szerencsére. Az izmokat meg vissza kell szednem majd lassan ,mert azok bizony igencsak eltûntek amikor felszínretört a betegség...

Nincs jelen

 

#422 2007-06-16 13:13

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Halika!

Na én is közbevauzom kicsit.:)
Én is úgy tudom,hogy ha már inni akarunk akkor inkább sört.
Bár nekem a dokibácsi aztat mondta,hogy ha akarok bármit ihatok,csak aztán ne csodálkozzak,ha mar mint állat!Nem tiltotta!:PCsak figyelmezetett!Mint annyi más ez is egyénfüggõ.Speckó én nem bírom a töményet,egy korty a kavargó pocimra is iszonyú fájdalmat okozott.Tehát nálam tiltólistás az alkohol,illetve pardon,mert épp mostanság toltam le egy üveg söröcskét,de az nem okozott gondot.:D
Ja és a konyakmeggy sem!:D:D:D

Nincs jelen

 

#423 2007-06-16 14:47

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

roor: ezt a sör dolgot honnan vetted? Mármint persze van egyfajta vélekdesé hogy hõõõ nemkelldiéta vagy ha mégis akkor ilyen kõkorszaki módszerrel primitív hasmenésfogó diéta (ami a legnagyobb marhaság mivel NEM hasmenésünk van, hanem a vér, felgyülemlett szütyi miatt, meg a fájdalom miatt sürgõsebb székelési inger, a kettõ meg eléggé különbözik - és ezekben többnyire keményítõs, szénhidrátbombákat nyomatnak ami rontja a helyzetet).

Én ezt a sör dolgot a http://www.crohn-colitis.hu/html/p5_scd_lista.php  -helyrõl vettem, itt az élesztõtartalomra hivatkoznak, bár ugyanitt engedélyezik a kávét is ami szerintem kizárólag annak tudható be hogy a lista készítõje vagy akinek készült kõkemény kávéfüggõ, mert egyébként baromi rossz, magam tapasztaltam.

Szóval azért jó lenne tudni milyen (tudományos) alapon nyugszik a "sör inkább iható" vélemény.  (fõleg hogy én imádom a sört, sokkal inkább sörös vagyok mint bármi más - kedvencem a sárkány sör!!!!  - vagy ha márkásabb akkor búzasör és edelweis - de igazából a sárkány íze az igazi frankó sör számomra, az csak véletlen hogy olcsó is, ha drága lenne akkor is ezt szeretném, és a márkás sörök többségénél is jobb szvsz.)

Nincs jelen

 

#424 2007-06-16 16:12

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hát, vannak érdekes dolgok: bors pl ajánlott ... Eddig olvastam.

Nincs jelen

 

#425 2007-06-16 19:45

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Halika!

Rigor:a dokibácsimtól "vettem".
Ugyanis azt tudni kell rólam,hogy rengeteg kérdést teszek fel,hülyébbnél hülyébbeket,de mivel anno semmi fogalmam nem volt a crohnról,be kellett valahonnan szerezni az infókat.
Az elsõ áldozat ki más lett volna mint az orvosom.:D
Azóta már máshonnan is gyûjtögettem,és szinte mindenhol a sört említik,mint legkevésbé ártó alkoholt.
A kávé,khm.....nos azt nekem nem igazán ajánlotta,de ha már nem tudok lemondani róla akkor legalább csak egy csészével.Na többé kevésbé sikerül is.:P
A diétával kapcsolatba nem igazán értem a mondanivalód.
Kérdéseim között volt ez is,hogy akkor most mit szabad mit nem,és erre azt mondta a "túl" dolgokat kerüljem,amúgy azt ehetek amit csak akarok,ugyis nekem kell kitapasztalni mi árt és mi nem.Nekem az étrendembõl csak a tejcukros dolgok maradnak ki,azt nagyon nem bírom,de még marhát is eszek,igaz nagyon mértéktartóan.
Szóval ilyen faramuci diétám van,viszont lekopogom eddig szerencsére tök jól vagyok.:)
És ami a furi,hogy a bab például egyáltalán semmi gondot nem okoz.
Na eleget csacsogtam,pá édeseim.:D

Nincs jelen

 

#426 2007-06-16 20:44

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ezen a sör-elmélkedésen nagyon jót nevettem :D
Felrémlett bennem, hogy én konyakkal álmodtam, amikor a kórházban feküdtem. Utána megkérdeztem a dokimtól, mi a helyzet a piákkal. Azt mondta, amíg a májfunkció értékem ilyen remek, addig mértékkel lehet. Jött a próbálkozás. A sört imádom, de van hogy a bubik miatt nem zökkenõmentes, de ittam már rövideket is problémamentesen. (persze azért a gyógyszert nem alkohollal kéne bevenni, sõõt...)
A pia is akárcsak a kaja egyéni érzékenység szerint bírálandó.

Egészségetekre!

Nincs jelen

 

#427 2007-06-17 01:34

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Visszatérve a májra: Mely értékek mutatják a máj értékekt? Vérképnél stb, erre gondolok.
Köszi.

G.

Nincs jelen

 

#428 2007-06-17 13:36

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Gabor23
alábbi linken bevizsgálhatod a vérképed összes tényezõjét! Jó bogarászást!

KLIKK ide

Nincs jelen

 

#429 2007-06-17 17:31

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ismerem köszi.

Nincs jelen

 

#430 2007-06-21 08:25

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Jó reggelt! A válaszom arra, hogy hogy birom a terhelést. A kondiciom jelentõsen nõtt , tovább birok futni, nem lihegek annyira. Az izomra válaszolva izmosabb nem vagyok, igaz, hogy nem is gyúrok.
   A sör témára hozzászolva, én is szerettem a sört az izét is és persze az alkohol kellemes hatását. Én alkoholt már egyáltalán nem iszom, (2 éve). De alkoholmentes sört  azt igen , igy az izét és a folyadék áldásos hatását az élvezem. A buborékok nem ártanak úgy érzem . Háát ennyit  egyelõre...

Nincs jelen

 

#431 2007-06-24 19:02

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Az alkoholmentes sör az elsõ lépés a guminõ felé...  brr én még iható alkoholmentes sörrel nem találkoztam. Akkor már inkább iszom egy jó hideg ásványvizet. A kettõ közt átmenet nincs:)

Nincs jelen

 

#432 2007-06-24 19:04

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Na jó, van: fröccsnek hívják.:P   De hogy alkoholmentes sör. ááá pedig eléggé sokfélét megkóstoltam. De én azt nem.

Nincs jelen

 

#433 2007-06-24 20:36

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Abszolút igazad van. Bár lehet jobban tenném ha azt innék, besûrûsödtek a szülinapok, kertipartyk és úgy veszem észre a belem egyre rosszabbul tolerálja a dolgokat. KIcsit átestem a ló túloldalára a nagy odafigyelés után...

Nincs jelen

 

#434 2007-06-28 20:15

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Akit érdekel, ilyen a laktózmentes, növényi alapú alacsony szénhidrát és koleszterintartalmú "tejszínhab" - ami nekem bevált - szerintem nagyon finom, és olcsó (ma vettem kb 260ft volt)
topping star a neve így néz ki:

<kép>

Szerkesztette: Rigor (2007-06-28 20:17)

Nincs jelen

 

#435 2007-06-29 09:36

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Rigor!

Köszönöm a többiek nevében is. Szerintem is érdemes kipróbálni.

Nincs jelen

 

#436 2007-07-01 07:04

roni0508
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Teljsen elvagyok keseredve már négy hónapja vagyok beteg és nem tudok eljutni a tünetmentes idõig a szteroid lecsökkentésénél mindig visszaesem, jelenleg szedek medrolt imurant salofalkot kaldyumot vasat minden este beöntést kell csinálnom., de nem érzem hogy javulnék nem tudom megszokni hogy beteg vagyok nagyon sokszor tiszta depi leszek.  Ki mennyi idõalatt jutott el a tünetmentességig?
Mennyire tartjátok be a diétát? Milyen édességeket esztek?

Nincs jelen

 

#437 2007-07-01 10:18

Zoltán
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

roni0508!
Ha ez megnyugtat nekem a második évben jött el az elsõ tünetmentes idõszak. Akkor azt hittem hogy meggyógyultam. Közölte velem az akkori dokim, hogy ebbõl a betegségbõl nem lehet meggyógyulni. Az akkori diagnózis colitis ulceróza volt. kb.17 éve.
Ma crohn. Sajnos ehhez a betegséghez nagy türelem kell. Szerintem az aktív idõszakban nagyon be kell tartani a diétát, hogy minnél elõbb elérd a tünetmentes idõszakot. Türelmet és jobbulást!

Nincs jelen

 

#438 2007-07-01 12:16

roni0508
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

szia Zoltán!
Nem igazán nyugtat meg reméltem ez nem tart ilyen sokáig, és meddig voltl tünetmentes?
Hogy hogy most crohn-os vagy? Akkór a colitis már nincs? Mert aza kettõ között a különbsé hogy az egyik a vastagbél másik a véonybél betegsége nem? Vagy most mind a kettõ van?
Én betartom a diétát imádtam a csokit de lemondtam róla február óta egyszer ettem, nem eszem semmi tejeset még jégkrémet sem ez azért nyáron elég nehéz.
Hogy birod? Meglehet szokni? Nekem az a legrosszab hogy nem merek elmenni sehova mert félek hogy megy a hasam a munkba való bejárás is kész kihívás.

Nincs jelen

 

#439 2007-07-01 14:24

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Roni0508!

Most az a legfontosabb, hogy ne keseredj el, a családod biztosan melletted áll, és ahogy egy betegtárs is írta, az a legjobb pszichiáter. Az is bíztató, hogy az Imuránt tudod szedni, hatásának kifejtéséhez sok-sok hónapra van szükség. Sajnos ez nekem nem vált be, fényérzékenységet kaptam tõle, ami mindjárt jelentkezett. A tünetmentesség még nálam sem következett be, pedig a mûtétem, már több, mint egy éve volt és a laboreredményeim is jók /vasat kivéve/. A diéta szükséges, neked kell kitapasztalni, mi az, ami nem okoz panaszt. Az édességet kerüld, sokat ronthat. Amennyiben nem javulsz, kérd rokkantságod megállapítását. Nyugodt körülmények között nagyobb esélyed lenne a tünetmentesség elérésére.
Jobbulást kívánok!

Nincs jelen

 

#440 2007-07-01 14:35

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Az édességek kerülésénél elsõsorban a cukrászsüteményekre, csokoládéra, cukorkákra gondoltam.
A házilag készített sütemények kevésbé ártanak / piskóta, pite, felfújt/, csak ne legyen agyoncukrozva!

Nincs jelen

 

#441 2007-07-01 15:21

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Dehogynem ártanak (lásd scd diéta, káros körforgás).  A tészta, keményítõ, répacukor alapú dolgokat sajnos el kell felejteni.
A mandulalisztbõl, cukor nélkül készült édességek mehetnek csak (édesítõt, vagy fruktózt felhasználva).
Nehéz, de megoldható az édesség-igény. Egyébként meg lehet választani: puffadás, görcsök, lassú gyógyulás sok gyógyszerrel sütizéssel, vagy süti nélkül hamarabb meggyógyulni, és kevesebbet rohanni a wc-re.
Én elég édesszájú voltam, meg tésztás, de a colitis átnevelt....

Nincs jelen

 

#442 2007-07-01 18:19

Zoltán
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

roni0508
Lehet hogy a megnyugtat szót rosszkor használtam, de nem jutott más akkor az eszembe. Csak azért írtam, hogy ne keseredj el!
Sajnos ez a wc-rinya nálam is fennáll (szerintem sokunknál).
A diétát továbbra is ajánlom amig aktív a gyulladás. Szerintem utána lahet lazítani.
üdv.

Nincs jelen

 

#443 2007-07-01 19:54

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A wc rinya sajnos részben pszihés is!!!! tehát volt olyan hogy egész nap elüldögéltem ha kb 5m-re szabad wc volt a közelben, ám abban a pillanatban hogy mondjuk buszra kellett szállni, szinte majd összecsináltam magam. Sõt ha valaki bement a wc-re nagydolgozni akkor is szinte azonnal jelentkezett a görcs.!!!
Aztán hogy pár év folyamatos kínlódás után sikerült összeszenvednem az elsõ hoszabb tünetmentességet (nehéz volt rájönni mi a megfelelõ diéta-gyógyszer kombináció), már akkor amikor tökéletesen formált vér és gennymentes székletem volt is számtalanszor rohantam elsápadva a wc-re mert azt éreztem most azonnal összecsinálom magam, majd ahogy ráültem nem történt az égvilágon semmi. Aztán ugyanezen a napon ezt még többször, majd minden különösebb felhajtás nélkül amikor csak úgy beültem volt normális széklet.

Szóval elképesztõ hogy a pszihés félelem/hatás mennyire közrejátszik és milyen szinten valódinak tûnõ görcsöket, fájdalmakat ingert tud kiváltani. Ezt is külön kezelni kell!

Nincs jelen

 

#444 2007-07-01 20:21

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Így voltam vele én is egy darabig, aztán felismertem mi valós és mi nem. Most pedig 4 hónap után ismét aktív lettem.:(   Kapok vmi új gyógyszert, fonetikusan írom , mert nem tudom mi a pontos neve: szupplin (asszem). Van valakinek valami tapasztalat róla?

Nincs jelen

 

#445 2007-07-01 21:26

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Gabor23 írta:

Kapok vmi új gyógyszert, fonetikusan írom , mert nem tudom mi a pontos neve: szupplin (asszem). Van valakinek valami tapasztalat róla?

Supplin a bocsuletes neve es 1 az 1-ben olyan mint a Klion....
Gasztro_dokiknal az utobbi evekben  ez a trendi (!)  Supplin + Ciprobay(ami szintetikus antibiotikum) az alapgyogyszerek melle

Szerkesztette: aiolosz (2007-07-01 21:26)

Nincs jelen

 

#446 2007-07-02 00:45

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ahham, köszi. Szedte már esetleg valaki?

Nincs jelen

 

#447 2007-07-02 06:30

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Gabor23 írta:

Ahham, köszi. Szedte már esetleg valaki?

Igen, en...

Szerkesztette: aiolosz (2007-07-02 06:46)

Nincs jelen

 

#448 2007-07-02 18:54

roni0508
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Nem szeretném a rokkantságos dolgot még csak 23 éves vagyok. Még csak két éve kezdtem dlgozni. De az biztos hogy a nyugottság sokat számít mert ha itthon vagyok sokkal kevesebb bajom van, mikor de-tös vagyok és jövök haza a buszon néha úgy érzem hogy nem érek haza de ha itthon vagyok akkor egész du-án nem kell mennem wc-re tehát nekem  biztos van vmi pszihés alapja mert mikor reggel megyek a busszal és beérek az állomásra az elsõ dolgom hogy megnézem nyitva van-e a wc és ha igen megnyugszom de ha nem le-föl járkálok és tiszta ideg vagyok brobálom magam meggyõzni csak az agyam az és nem a hasam de nem nagyon sikerül arra gondoltam kérek vmi feszültségoldót a dokitól pénteken. Bár már ez a fórum is sokat segít mert itthon elmondom a dolgaim de látom rajtuk hogy sajnálják de nem tudják elképzelni milyen, rossz ha valahova elhívnak mert én szinte semmit nem ehetek de nem akarom hogy miattam ne menjük és mindig kérdezik nekem kit csináljanak és ez még olyan fura.
Az édességröl lemondtam max túrórudit eszem a dietetikus azt mondta inkább azt mint csokit.
Remélem lassan gyógyulok majd mert most derült ki pl:én mindig nurofent ettem fájdalomcsillapítonak ezt mondtam is a háziorvosnak azt mondta az jó de legútóbb mikor kiaakartam váltani kérdezte a gyógyszerész van-e fekélye annak aki szedi és kiderült nem is ehetném, az nap voltam akupunktúrán és ott elmeséltem a doktornõnek és azt mondta a nurofen nem hagyja megyógyulni a fekélyt és aznap amikor ettem olyan mintha lekapartattam volna a nyálkahártyámat jó mi?!
A mandulalisztet a rendes liszttel helyettesítsem? Mindenbe lehet használni?
Nagyon félek attól hogy megmûtenek de azt mondta a dokim hogy a rendszeresen ellenõrzõtt kolitiszeknél ez nem fordul elõ.
Marthuska téget mért kellet megmûteni?? Ha megkérdezhetem.

Nincs jelen

 

#449 2007-07-02 20:12

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Roni0508!

Mindent megkérdezhetsz tõlem, amire tudok válaszolok. Én Crohn beteg vagyok. A vastagbél és a vékonybél találkozásánál volt a gyulladás, amitõl a vékonybél utolsó szakasza beszûkült, és ezen a szakaszon egy sipoly is képzõdött. Innen kellett kivennei kb. 30 cm-t. Ezzen a mûtéttel együtt jár a vakbél eltávolítása is, ami már be volt hegesedve. Panaszmentes most sem vagyok.
Nyugodjál meg, tégedet biztosan nem kell operálni, kolitiszeseknél erre sokkal ritkábban kerül sor, az 5 ASA készítmények is jobban használnak, mint Crohn-ban.
Igaz, hogy a félelem és a szorongás növeli a panaszokat. /"Jaj csak most ne jöjjön rám, hol találok WC-t ?"/ - Ez a félelem már saját magát gerjeszti, és sokunknak ismerõs. Írásodból kiderül, neked most legfõképp egy kis nyugalomra lenne szükséged, sokat javítana.
Kitartást és jobbulást kívánok!

Nincs jelen

 

#450 2007-07-03 01:07

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

roni0508: én önhatalmúlag kitaláltam a pszihés megnyugvás végett egy amúgy roppant kellemetlen módot: ha tudtam hogy valahol nagyon ott kel lennem, akkor elõtte langyos vizes beöntéssel kipucoltam a belem, és akkor ugye tuti hogy nincs minek jönnie (kivéve ha épp nagyon aktív, mert akkor vérbõl is összejön - viszont ha csak ez van, könnyebb tartani)  - de ezt a módszert leginkább a salofalk klizma beöntés elõtt kezdtem el alkalmazni. Mert ugye se ráírva nincs, se nem mondja el senki hogy ha azt csak úgy benyomja az ember, akkor a bél nem épp üres, aztán egyrészt baromi nehéz benntartani ha egyáltalán megy, másrészt meg ugye elkeveredik...
Én meg szépen langyos esetleg kamillás vízzel jó alaposan átöblítettem (ez sajnos eléggé fájdalmas ha épp aktívak vagyunk de mondjuk tükrözés elõtt még szadistábban nyomta át rajtam a nõvér a vizet szóval...) - viszont utána lesz egy letisztított üres bélfalunk amiben jobban bent lehet tartani a saloflalk klizmát, jobban felszívódik a gyógyszer, és jó esetben másnapra el is állíthatja a vérzést!
- amúgy ezt megbeszéltem egy gasztrodokival, aki még meg is dícsért, hogy nolám milyen jó ötlet, csináljam csak!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB