#1 2008-01-27 16:10

gerencsersz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Crohn-Gluten-Laktoz

Sziasztok ,

Azért nyitottam meg egy új olvasó fórumot , hogy felhívjam a figyelmeteket , hogy a Crohn tüneteit még milyen lappangó más autoimmun betegség ronthatja le ez eddig még elviselhetõ , megszokott állapotunkhoz képest.
Szerintem aki még nem volt allergia vizsgálaton vagy IgA és IgG vizsgálaton az minnél hamarabb tegye meg .
Ha már van ilyen témájú fórum akkor bocs , hogy csak a db számot növeltem.

Üdv,
Szabolcs

Nincs jelen

 

#2 2008-01-27 17:26

tee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

én voltam Iga vizsgálaton (családban van lisztérzékeny) és ott volt egy + jel de igazából nem mondtak semmit h az mit is jelent.2 ilyen iga volt az egyik a sima vagy mi na az lett pozitiv a másik aa transglutami valami iga :D

Nincs jelen

 

#3 2008-07-31 16:16

gerencsersz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sziasztok ,

Én is csatlakoztam a HUMIRA bevezetése ügyében , bár nekem , se crohn ,  se c.u. tüneteim még nincsenek  ( tükrözés alapján ) ,  de fontosnak tartom a rokon autoimmun betegségben szenvedõk összefogását , hisz közös úgymond tõrõl fakadhatnak ezek a fehérvérsejtes õrületes antigén problémák.
Remélem a mi Coeliakiás problémánkra is lesz valamikor valami megoldás , hisz ti is és mi is rengetegen vagyunk .
Jobbulást mindenkinek         

Üdv ,

Szabolcs

Nincs jelen

 

#4 2008-09-21 12:51

niksi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sziasztok!

Nagyon jo,hogy felkerult ez a tema is!
11 eve vagyok crohn beteg es 4 honapja szovetmintabol kiderult,hogy liszterzekeny is.
Csak kezdodo,de a bortunettol a gyomorfajdalomig minden tunetem megvan es nem tudom mit csinaljak.
Elkezdtem a dietat,de nem javul.Nagyon el vagyok keseredve,mert az interneten olvasok a liszterzekenyseg dietajarol meg a hozzatartozo dolgokrol,de azert jo lenne,ha egy crohn-colitises,aki liszterzekeny is leirna a tapasztalatait.
Elore is nagyon koszonom!Minden jot!

Nincs jelen

 

#5 2008-09-21 12:57

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Halika!

Niksi:én "csak" laktózérzékeny vagyok,de a diéta eredménye nekem is csak bõ egy év után jött meg.:D
Kitartás!

Nincs jelen

 

#6 2008-10-01 14:59

gerencsersz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Én is már ""csak"" lisztérzékeny vagyok , és nem crohn , de 3 évig chron-ként kezeletek . A G.M. diéta után 5 nappal mintha meggyógyultam volna . De a teljes gyógyulás még legalább fél év. Se zsir , se olaj ,se tejtermék 1 évig, SE GLUTÉN soha többé.

A dokimnál 90 crohnból 5 volt lisztérzékeny is.

Amúgy is hasonlóan génállományunk tulmûködése a fõ ok.

Van egy jó cikk : http://egeszseg.origo.hu/cikk/0832/5228 … ilis_1.htm

Nincs jelen

 

#7 2008-10-14 18:36

niksi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Kedves Roor,Gerencsersz!
Koszonom a vigasztalo szavakat,tanacsokat!
:)

Nincs jelen

 

#8 2009-03-06 17:14

gerencsersz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sziasztok ,

Sajnos még mindig számos késõn diagnosztizált leromlott állapotú lisztérzékeny klubtárs érkezik különféle klubokba , akiknél már a Crohn , Colitis , Gyomor fekély volt ( tévesen ) vagy van mint betegség.
Azt tapasztaltam , hogy kortól , nemtõl függetlenül 2-70 éves korban is lehet diagnosztizálni a lisztérzékenységet , mely lehet , hogy a ti említett problémátokra tünetileg még egy lapáttal rátesz vagy csak ez a gond !!!!!
Nem rémiszteni akarlak benneteket csak segíteni , mert hónapról hónapra újabb mûtött , kombinált vagy félrediagnosztizált állapotú klubtárssal találkozok , akik a glutén diéta ( búza fehérje diéta stb...) után pár nappal vagy hónappal esetleg évvel már teljes gyógyultként néz vissza addigi életére , elfeledve a téves diagnózisát.
Újra visszajönnek az addig elvesztett 5-10-20 kilók, a jó kedv , a remény .

Ha egyikõtöknek is tudtam segíteni már a saját és más klubtársak tapasztalatából , akkor örülni fogok , hogy másoknak tudtam segíteni . 

Gyógyuljunk meg , mert lehet , mert kell , hisz egyszer mind egészségesek voltunk . Azt nem engedhetjük , hogy testünk önmagát pusztítsa , de nem is szabad a gondolatával foglalkozni , beleélni magunkat a bajba ,  hisz még emlékszik arra testünk mikor még minden rendben volt.......

Nincs jelen

 

#9 2009-03-28 20:48

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sziasztok.
Látom elég nagy a csend errefele, remélem azért mert meggyógyultatok.

Nálam aggasztó eredmények láttak napvilágot, gondoltam megosztom veletek, mivelhogy ez nagyon váratlanul ért, mindenre számítottam csak erre nem.
Szóval, allergia vizsgálaton estem át újra és az eredmények egyszóval szörnyûek:kiderült hogy összetett allergiám van, pontosabban: tojás, tejcukor, mogyoró,földimogyoró, szójabab,alma,dió, sárgarépa,zeller,paradicsom,burgonya,narancs!!

Az egész azért szörnyû, mert ezekkel az allergiákkal szinte semmit nem szabad ennem, amit ehetnék az egyik kizárásával nem ehetem a másik illetve a többi miatt, igy egyszóval forgok körbe körbe és odajutok hogy semmit nem ehetek majdnem. 3 napja járjuk a városban az üzleteket, rengeteg olyan tápszer van ami külön tejcukorérzékenyeknek, mogyoróérzékenyeknek vagy tojásérzékenyeknek van készítve de olyan amibõl a fent felsoroltak mind hiányozzanak semmi, pontosabban tejet, házikolbász, keménysajt és mág pár dolog, de ezekkel nem lehet élni, ezek nem pótolnak szinte semmit amire szükség lenne a szervezetemnek.

Nagyon alattomosan jeletkezett, ezért nem is értem, ezelõtt két évvel semmire sem mutattak ki allergiát és most tessék, egyszerre minden. Nem is tudom ilyenkor mit lehet tenni.....azért is tartom érdekesnek mert most aztán végképp nem kapok magyarázatot arra, hogy akkor mi volt elõbb, az ibs vagy crohn, vagy az allergia váltotta ki a folyamatos bélgyulladásomat, esetleg fordítva, a legyengült immunrendszer miatt jöttek elõ az allergiák a vékonybél felszívódási nehézségei miatt????

Nagyon figyeljetek oda ti is, mert nekem semmi allergiára valló tünetem nincsen: nem folyik az orrom, semmi kiütés, semmi viszketés vagy más szokásos allergiatünet. Csupán a szokásos hõemelkedés és folyamatos alhasi fájdalmak és székletproblémák..  Továbbá 2x próbálkozás után sem tudták a székletvizsgálatból elõteremteni még a szükséges mikróbákat sem, melyekre a szervezetnek szüksége lenne.  Semmit sem értek, teljesen összezavarodtam és nem kapok semmire senkitõl semmi választ!

Most aztán tényleg nem tudom, merre tovább. Talán most arra kell koncentráljak hogy ne haljak éhen, 3 napja egyfolytában éhes vagyok mert szó szerint nincs mit egyek..

Aki még nem nyomozott ilyen irányba mindenképpen tegye meg, mert amint látjátok minden megtörténhet és teljesen más irányt vehetnek a dolgok!
Minden jót nektek! sziasztok!

Nincs jelen

 

#10 2009-03-28 21:28

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Halika!

Flavio:hát ez aztán a nem semmi!
Kitartás!
A sz..rnál is roszabb helyzetben vagy az fix.
Nekem ezzel az egyel is elég megküzden,de neked ennyifélével?!
Azonban ne add fel,biztos hogy nem halsz éhen,meg lehet találni a számodra ehetõ kajákat is.
Igaz nem lesz egyszerû,meg idõigényes is,de nem lehetetlen!!!!!!!
Bioboltokban talán akad alapanyag,esetleg kész kaja amivel el tudsz indulni.
Körbenézegetek én is,hátha akad valami értelmes ötlet.:D
Kitartás!!!!:D

Nincs jelen

 

#11 2009-03-28 21:57

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Flavio!

hát... nagyon sajnálom :( azért remélem, találtál már a környezetedben valami ehetõt.
hogy csinálták az allergia-vizsgálatot?

csak azért kérdem, mert vérbõl mutatták már nekem is ki, hogy allergiás vagyok a tejcukorra, tojásra, narancsra, babra, borsóra, répára... és még sorolhatnám (vagy 20féle összetevõre). aztán 2-3 év múlva már csak 1-2 félét tudtak kimutatni, azokat is csak I, max II. osztályba sorolva. érdekes, hogy soha nem volt tõlük semmi bajom. mikor elõjött ez az izé itt bennem, újra meg lett csinálva a vizsgálat: már semmire nem voltam allergiás. szóval van remény :)

és most mi van? mit mondanak? az allergia miatt vagy begyulladva, vagy ezt még pluszba kaptad a crohn, vagy ki tudja mi mellé?

én sem tudok mást mondani: KITARTÁS!

tsók

Nincs jelen

 

#12 2009-03-29 07:05

mamo.
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Kedves Flalvio!
Annyit tudok mondani veled érzek. A zabot nem emlitetted, hogy érzékeny lennél rá. Zabpehely nagyon laktató, éhség ellen kiváló, rengeteg receptet találsz, ha nem segítek.
Zabban sok vitamin és más minden is van. Ne halj éhen, na ez vicc volt.
Ha tudok segítek Neked recept gyüjtésben.
mamo

Nincs jelen

 

#13 2009-03-30 13:51

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Flavio, én Császárné Benke Mária könyvét ajánlom Neked: "Gondolkodásod, mozgásod, légzésed, táplálkozásod meghatározója életminõségednek" a címe, és van benne sok reformrecept, amik közül hátha sokat tudsz hasznosítani. Próbáld meg, bírod-e a kölest, hajdinát , barnarizst- én nem bírom, de hátha Te igen, és a zabpehely is jó ötlet. Remélem, vega nem vagy, mert úgy látom, húst ehetsz.
Ha nem eszed a felsorolt dolgokat, akkor jól vagy? Ez már végülis egy elõrelépés az állapotod kontrollálásában...

Ebben a könyvben amúgy hasznos diéta található azoknak, akiknél teljesen bizonyított a colitis, és a szó általános értelmében vett hasmenésük van - Császárné Benke Mária (dietetikus, jógaoktató, reform életmód szakértõ), nagyon kedves hölgy, amúgy személyesen is segít annak, aki felkeresi, (és nem kér és nem fogad el pénzt, max.. kisebb ajándékot) nekem azért nem tudott, mert nem vagyok rendesen diagnosztizálva. :(

Nincs jelen

 

#14 2009-03-30 14:56

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Kedves Flavio, sajnálattal olvastam végig újfennt, hogy milyen nehezen és rosszul alakulnak a dolgok Nálad :( nagyon, de nagyon sajnálom.
Gondolom azt nem is kell mondani, mert már biztosan mondták, hogy dietetikus segítségét kérd minden féleképpen és amit mond azt mindig írd le, és gyûjtsd össze. Legalább abból, asszerint Õ hátha tud valamit segíteni Neked!
Tovább én is mondom, hogy hátha ezek az eredmények még "nem véglegesek" . Talán az lenne a lényeg hogy próbálj meg kitartani és menni, járni utána. Zaklatni a dokikat, zaklatni a dietetikusokat.
Egy kérdésem lenne: akkor most azt mondják a "nagy fejesek" hogy ha fennt említett ételeket egyáltalán nem eszed akkor minden panaszod "elszáll" ? Mert ez sztem eléggé lényeges dolog lenne.
Remélem azóta már sikeürlt enned vlmit, vlmi rendeset!
Továbbra is csak erõt kívánok a megpróbáltatásokhoz!!!!
Lisa

Nincs jelen

 

#15 2009-03-30 14:58

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sziasztok!
Nagyon aranyosak és kedvesek vagytok. Sok puszi és köszönet nektek!

Tegnap újra nekivágtunk a nagy nyomozásnak. Déli 12-kor indultunk, gondolva, hogy pár óra alatt végzünk..
Hát ne tudjátok meg, végignyálaztuk az Auchan és Tesco polcait, elég kevés sikerrel, de a végére már teljesen belehabarodtunk és belefáradtunk. A lényeg az, hogy nem nagyon lehet mit venni, végigolvasva az összetevõket, mikor valamelyik olvasás végére értünk és már már majdnem felkiáltottam örömömben -sajnos kiserült hogy "nyomokban tartalmazhat mogyorót és más magvakat" vagy "mogyorót csomagoló üzemben készült". Amiben nicsen laktóz és szójafehérje abban tuti vagy tejpor vagy burgonyakeményítõ, és tovább amiben nincsen szójafehérje és tejpor és a többi oda hozzáteszik hogy nyomokban tartalmazhat mogyorót és bla bla...., már nincsen türelmem.
Na, szóval, találtam valami sajtot és ku... drága laktózmentes tejet, ami olyan mintha cukrozott vizet innál, de mindegy, legalább valamifel feltöltöm a hasam. Keksz semmi, édesség semmi, kolbász még kérdõjeles-nem egyértelmû hogy melyik a tiszta...
Na de nem akarlak untatni csak leírom, hogy ez elég fura helyzet.

Meséljetek veletek mi van ????

Nincs jelen

 

#16 2009-03-30 15:08

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Kedves Lisa! Köszönöm a kedves szavakat!
Mindent úgy csinálok ahogy mondod, de szerintem a dietetikusok "tisztelet a kivétel és aki allergiás" nincsenek tisztában azzal, hogy az nem olyan egyszerû ahogy õk gondolják.

Nekem azt mondta az én Dokim (illetva aki kezek ebben az ügyben) hogy egyszerû és egyértelmû, mindenre rá van írva hogy mit tartalmaz és csak azt ehetem ami nem tartalmazza azokat a termékeket melyek a listán szerepelnek.

Igen, de arra egyáltalán nem kaptam magyarázatot hogy mit is jelent az pl "nyomokban mogyorót tartalmaz" vagy hogy ha szója allergiám van, akkor szójalecitin, szójafehérje, stb az mit jelent, vagy ha sajtot ehetek akkor tejport ne, vagy ha 7 a tiltott termékbõl nincsen benne de a nyolcadik már ott van akkor mit kell tenni:::)))

Olyan vicces ez az egész.
Arra nem kaptam semmi konkrét választ hogy mi van ha sikerül betartani a diétát?
Azt mondta a doki, hogy egyelõre kezdjük el így majd elválik hogy milyen tüneteim lesznek, illetve javulás érzékelhetõ-e, de azt is mondta hogy elképzelhetõ hogy az allergiasorozat a ki nem kezelt bélrendszeri betegségbõl alakult ki!!!!!! Na most legyek okos.
Mi volt elõbb a TYÚk vagy a TOJÁS!!!!

Ne aggódjatok azért eszem valamit, ha mást nem , akkor füvet csak találok még valahol,
minden jót nektek és jövök még,

Nincs jelen

 

#17 2009-03-30 15:11

Szimi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Flavio szia! ajánlom nézz be egy gyógynövény boltba,szerintem pl neked is jó lenne a rizspór ami jó magában fogyasztva de fõzni is lehet belõlle ,most olvastam abban szójaolaj van nemtom az gond e.
üdv

Nincs jelen

 

#18 2009-03-30 15:16

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Szia Roor!
Köszi a közremûködést, rengeteg anyagot összeszedtem már én, papíron leírva jól hangzik, de az a gáz, hogy a fele vagy már nem aktuális vagy az a cég nem létezik már aki gyártotta azokat a termékeket vagy az összetett allergia miatt nem az amit én használhatok,stb.... Nem gondoltam volna hogy ez ilyen nehéz dolog.....

Na meg azthiszem ez egy nagyon jó üzlet is:) Olyan árak vannak hogy csak nézek, 3-4X annyiba kerül egy olyan termék, de ez nem is érdekelne jelen pillanatban csak találnék olyat ami nekem kell.

További szép napot!!!szia

Nincs jelen

 

#19 2009-03-30 15:53

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Szia Szimi! Én úgy tudom a rizset símán fogyaszthatom!? De azért ennek is utánanézek!
Köszi de utánanyomozók. Szójaolaj nem jó nekem. Sajnos semmit sem szabad amiben szójaszármazék van!
Köszi a figyelmességet:) szia

Nincs jelen

 

#20 2009-03-30 16:14

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Szia!
Köszi, megfogom keresni a könyvet és belenézek mindenképpen!

Semmi változást nem érzek egyelõr, lehet még kevés ai idõ amióta csinálom a diétát, de nekem elõtte sem voltak igazából más allergiára tipikus tüneteim kívéve a bél és hõemelkedéses tünetek...

Amúgy én sem vagyok rendesen disgnosztizálva, nálam is még mindig feltételezések vannak, most nagyon kiváncsi leszek hogy tényleg az az allergiadolog vezet-e valamire.
kösz az infót, további szép napot!

Nincs jelen

 

#21 2009-03-30 16:19

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Kedves mamo!
kösz a tippet, megnézem mit tartalmaz, ez tényleg jó ötlet, nekem is eszembe volt már, hogy megnézzem, amit a Kaisersben és Auchanban találtam az nem volt tiszta, nyomokban mogyorószármazékokat tartalmazott de nyomozok tovább! Neked van valamire allergiád? üdv, minden jót!

Nincs jelen

 

#22 2009-03-30 16:21

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Még az jutott eszembe, van egy dietetikai tanácsadó oldal, ahol szakértõ válaszol, hátha tud Neked segíteni:
http://www.dietetikamindenkinek.hu/
Remélem, a diéta javítja majd a tüneteidet. Tudom, hogy drága az ilyesmi, ha nem akarsz folyton éhes lenni, ugye minden drága, ami egészséges :( - de próbáld azzal vigasztalni Magad, hogy a rosszullétbõl eredõ munka- ésvagy tanulás kiesés sokkal-sokkal drágább, meg aztán arról ne is beséljünk, amit nem lehet pénzben kifejezni...

Szerkesztette: Sa-ni (2009-03-30 16:24)

Nincs jelen

 

#23 2009-03-30 19:04

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Halika!

Flavio:szánom bánom,még nem feküdtem neki igazán,de nem felejtettem el,hogy keresgessek neked olyat ami "passzol" hozzád és még ehetõ is.
Visszatérve:tejcukorérzékeny vagyok,és nekem is úgy mondta egy angyalka,hogy amire az van írva hogy olyan üzemben készült ahol tejport használnak,azt még nyugodtan lehet enni-inni,mert nem biztos hogy került bele,illetve olyan iciripiciri mennyiég ami hanyagolható.
Egybõl bõvült nekem is a paletta.:D
Másrész,másfél éves teljes tejcukormentesség után,most már ha iszok pici normál tejet (Lucibarátnémnál a kávéban pl.,a szerk.:D)attól nem lesz semmi bajom.:D
Egy egész pohárral nem mernék beverni,de egy picike nem árt.:D
Szóval ne add fel,nincs veszve semmi,minden kezdet nehéz.:D
A bioboltok,illetve a természetgyogyó boltokban azért rá lehet lelni finomságokra (amik ehetõek neked is),igaz idõt dögivel kell szánni a felkutatásukra.:D
Hajrá,kutatásra fel.:D

Nincs jelen

 

#24 2009-03-30 19:23

mamo.
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Kedves Flavio!
Bocsánat elírtam a neved, mert annyira igyekeztem jól írni.

Sajna nekem is sok allergiám van. A legáltalánosabb a szénanátha, porallergia, tejallergia, tojás, paradicsom és még Crohn beteg is vagyok, de már megszoktam. Fõleg a hasam jelzi, mit nem bírok. Pl ha tele van az étel tartósítószerrel. Gondolod mi a folytatás.

Zabpelyhet finomat kapsz a DM-ben, nagyon jó az aprószemû. Kis babáknak is adják annyira tápláló. Nagyon szeretem  a rizst zöldséggel, lehet barnarizs is. A köles is nagyon egészségen.
Lassan, de biztosan át kell állni az étkezéssel. Könnyû mondani, de nekem se mindig sikerül. Fel a fejjel és keresgélj az ennivalók között.
mamo

Nincs jelen

 

#25 2009-03-30 19:41

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Szia, Flavio. Nem is akarnék itt ismételgetni, de amit roor írt az üzemes dolgokról, az annyi, hogy így nem vállalják a termékeikért a felelõsséget a gyártók. Olyan ez, mint a tamarin nevû, amúgy eredetileg terheseknek is kitalált lekvárra újabban ráírják, hogy ha terhes az ember, akkor nem ajánlják az elfogyasztását... szóval, abszolút horror nem biztos, hogy lenne benne bármennyi szója vagy mogyoró származék, csak ráírják... Kitartás hegyeket Neked.
Sa-ni, azért a Te eseted sem gyenge. Rákerestem arra a deizére, de semmit sem találtam, hogy hogy csinálják. Ha még rosszabb, mint a colonoscopia, akkor el sem tudom képzelni, hogy mi lehet az (bár ez nem ide illõ, ezért bocs).
Szép  napokat!!

Nincs jelen

 

#26 2009-03-31 15:57

momoka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sziasztok,olvasgattalak benneteket a napokban. Rajottem,hogy sajnos ugy latszik nem vagyok kulonleges peldany,akinek havonta valtozik a betegsege,diagnozisa. Pedig engem mar hulyenek neznek az ismeretsegi korben,mivel 4ik eve valtozatos betegsegeim vannak. Az egesz egy nyaralas soran begyujtott hasmeneses bacival kezdodott. Majd folyamatos puffadasok,rosszuletek,vegul egy ev utan orvos. Sullyedes,CRP 15 ,kivizsgalas lisztre,Iga hiany,pozitiv genek,talan liszt de aztan a biopszia szerint megsem az,viszont gyulladt emesztorendszer,nyelocso,nyombel,gyomor stb mind gyulladasban. Aztan a nagy semmi,nem kaptam csak savlekotoket. Majd elmult par ev,neha dokik,azt mondtak,stressz,IBS,eljek vele. Ok,probaltam. De jottek a bajok,totalis kimerultseg,vitamin es asvanyi anyaghianyok,avaszavar,idegrendszeri zavarok,fulladas,remeges,szedules,majd megszunt a peteeresem es a mensim is. Megint kivizsgalasok sorozata,endokrinologia. Nem tudjak mitol,nem vagyok klimaxos,fiatal is lennek ahhoz,kuldtek agyalapi mirigy daganat gyanuval MRI -re ,negativ lett,a kortizolom nagyon magas mindig,nem tudjak mitol. Sztem a gyulladas miatt.
Kortikoszteroid. Nem szedtem ,termeli a szervezet.Vedekezni probal.
Most a haziorvos B12 kurat irt fel,mert nem nagyon alszom es kivan a szivem,gondolom a faradtsagtol is,vagy verszegenysegtol is.Be van gyulladva a nyelocsovem es a nyelvem. Az uh-n most eloszor a diag:morb crohn?
Nemtom,el vagyok keseredv,e,esek szet.
Nekem nincs lazam sosem,es naponta csak 1x wc-zek,de akkor mindenfele erdekesseget,mar elnezest. Zoldes-sargas zseles vmiket. Elkepeszto. Es faj a hasam jobb oldalt ,puffad,gorcsol,vekony kismama kulsom van.
A kajam mar nagyon le lett sarkitva,csupa konnyu,zoldsegek,gyumolcs,picike natur hus,rizs es a gluten miatt is felek,ezert kenyer sem,v teszta sem. De igy is szarul vok egesz du.
Nem tudom mi a megoldas,es ahogy olvastalak titeket,hat nem volt biztato. Latom tobben voltak szinten liszterzekenynek nyilvanitva ,majd megis crohn lett belole.
Nektek is van felszivodasi zavar? Hiaba nyomom a vitamint semmit se er.
Vigyazzatok magatokra.Es jobbulast.
Momoka

Nincs jelen

 

#27 2009-03-31 17:16

Szimi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Flavió!! Most néztem az abonettet,met én azt is eszek,abban nincs semmi amit te nem ehetnél,igaz nemnagyon finom de néha jó az is!!kukoricadara ,víz,só :ez a rizses összetejvõje,nemtom a rizs hol van belõlle :D

Szerkesztette: Szimi (2009-03-31 17:16)

Nincs jelen

 

#28 2009-03-31 17:26

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Abonettel vigyázzatok, van,amelyikben TEJPOR van!!!!!

Nincs jelen

 

#29 2009-03-31 17:44

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Halika!

Flavio:néhány dolog amit találtam.:D
-panirozásnál vízzel kevert kukorica vagy sárgaborsóliszt
-a tojás keményítõvel helyettesíthetõ
-tej helyett növényi tejszín,kókusztej/por
-durum tészták nem tartalmaznak tojást
-tej és tojás mentes:
           -háztartási keksz(nem mindegyik)
           -mézes puszedli
           -perecek,ropik
           -Hobbits keksz
           -tere-fere linzer vaniliás,kókuszos
            -cerbona gyümölcsös szeletek
-tojáspótló por (általában bioboltokban)

Amit sikerült nekem is kihámozni.:D
A tojás helyett ha csak a színe miatt kell,akkor lehet kurkumát használni,amúgy tojáspotlópor beszerzésére buzdítanálak.:D
Tejcukor számos dologban elõfordul,ha konkrétan benne van ne edd,de ha csak olyan üzemben készült,próbáld meg.:D
A mogyoró és földimogyóró:állítólag mogyoróval lehet tenni eme allergia ellen,de naná hogy nem nálunk írtak errõl tanulmányt.:D
Szója:szójatej,tejszín,tofu nálad kiesik.:(
Alma,narancs:na ez elég gáz.Nem tudod helyettesíteni.Vitamintpótlásra ha bírod ananászt javaslom.:D
Sárgarépa,zeller.paradicsom,burgonya:passz.:(
Maradnak a husik,abból is a fehérhusok,hal,csirke,pulyka,fennmaradó ehetõ zöldségek (hüvelyeseket általában a crohn nem szereti) a vöröslencsét melegen tudom ajánlani,nem csak isteni finom de pocikimélõ is.:D
Durum tésztákkal talán bõvebb a kajapaletta,ha növényi tejszínt beszerzel akkor egy cabonarat is össze lehet ütni,laktózmentes tejföllel és sovány sajttal egy újabb kajcsi áll rendelkezésedre.:D
Oké,egy kis griz és lekvár is elfér rajta,ha esetleg bírod a túrót akkor már csak kevéske tepertõ kell és túróscsusza ugrik a pocidba.:D
Hirtelen ennyi.:D

Nincs jelen

 

#30 2009-03-31 19:45

Szimi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sa-ni igen,sajna sokmindenben van tejszármazék,még a gyulai májasban is,üditõkben is...kigondolná,nekem rizses abonettem van abban nem írja a tejpórt,a sajtosban írja a sajtpórt.
üdv

Nincs jelen

 

#31 2009-04-03 21:35

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sziasztok! Nem voltam a napokban, vidéken dolgoztam ezért nem tudtam jönni a fórumra.
Elég szörnyû volt nem mondom, a szállodában semmit sem tudtam enni, sem reggeli sem vacsora. Napközben még megoldottam hideg kajával de eléggé vékonyan értem haza:)

Nagyon köszönöm nektek a sok segítséget és a jótanácsokat. Szerencsére most teletömtem magam gyümülcsökkel amit ehetek igy most nagyon jól vagyok:)
A nyomozás holnap folytatódik. Üdv. mindenkinek!!!

Nincs jelen

 

#32 2009-04-03 21:44

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Kedves roor! Nagyon nagyon kedves vagy, sokat segítettél. Éppen azzal voltam a legnagyobb bajjal hogy milyen kekszet ehetek, de most fogom keresni az általad írt Hobbits terméket, esetleg nem tudod hol lehet ilyet venni?

Viszont amit nem értek? Túrót hogy ehetek???? az nem tartalmaz tejcukrot vagy tejet? Laktózmentes tejfölet hol lehet venni? én ilyet nam találok sehol? Nem tudod véletlenül hogy milyen kefirt lehetne vagy egyáltalán lehet-e?

ne haragudj, hogy ennyit kérdezek, és nadon nadon köszönöm mégegyszer a kedvességedet, igazán aranyos vagy:)
szia

Nincs jelen

 

#33 2009-04-03 21:55

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Szia Kedves Szimi! Nagyon köszönöm, ezzel is sokat segítettél, ezt nem tudtam. Holnap megyek feltölteni az éléskamrát:) Minden jót neked!üdv

Nincs jelen

 

#34 2009-04-03 21:57

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Kedves Roor!
Segíts egy picit kérlek:) Találtam a következõt: HOBBITS Omlós zabpehely keksz.
Összetevõk: zabpehely(29%), teljes kiõrlésû búzaliszt(29%), cukor, növényi zsír, invertcukorszirup, búzacsíra, só, térfogatnövelõ szerek, savanyúságot szabályzó anyag, aroma, TELJES TOJÁSPOR, SOVÁNY TEJPOR, fûszer???
Most akkor ebben van tojáspor és sovány tejpor???? Ezt nem tudom értelmezni: illetve a tejérzékenyek tojásport ehetnek? és sovány tejport is? Köszönöm szépen!

Nincs jelen

 

#35 2009-04-03 22:15

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Falivio! Nagyon sok fõleg nagy áruházban lehet kapni mindenféle laktózmentes tejterméket. Néha a Metróban van akcióban is, igaz csak ritkán. Próbáld ki ezt az Omlós zabpehely kekszet, ha nem lesz bajod tõle, akkor edd! Egyébként a tejérzékenyek tojásport nyugodtan ehetnek. A tejporról ugyanezt nem állítanám, de az a véleményem, hogy próbáld meg! Szép napokat!
Egy kérdés! Ezt a sok ételallergiát neked milyen vizsgálatokkal állapították meg?

Nincs jelen

 

#36 2009-04-04 08:07

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Halika!

Flavio:
1:a savanyított tejeket lehet enni,bár ez is egyénfüggõ hogy melyik tejcukros bírja.Ilyenek:kefír,joghurt,tejföl,túró.
Ha lehet minnél alacsonyabb zsírtartalmút,mert a zsírt meg a crohn nem szereti.
Tehát kefít ha szereted és bírod egyed nyugodtan,sõt,fõzeléket is tudsz vele csinálni,vegyíteni szoktam kefír-tejföl,vagy joghurt-tejföl,illetve joghurt-kefír variációban.:D
Laktózmentes tejfölt a spárokban lehet kapni sacc per kábé 130 körül van,csak kis poharas kiszerelést láttam,de megtalálható madaras teszkóba illetve a rendes teszkóba is.:D
Magic termék ez is.
Ugyanezen helyeken lehet laktózmentes tejet is kapni.:D
Tejcukorhoz még annyit,hogy a laktáz rágótablettát ajánlották itt sokan,meg privátban is,épp tegnap vettem egy adagot.
A gyógyszerészem azt mondta,más betegei nagyon-de nagyon dícsérik,tehát jó,bevált.
Ez lényegében segít lebontani a tejcukrot,így normál tejet is lehet inni,úgy hogy elõtte elrágsz egy tabit.Kb 200 ml tejnek a felbontására képes és max 5 vehetõ be egy nap,tehát egy liter tej áll így rendelkezésedre.:D
Amit tudni kell még,hogy támogatott gyógyszer de csak ha jól van fölírva ami azt jelenti hogy :Lactase rágótabletta 100 db (ennek kell rajt lennie).Ára 2200 körül,+-100 ft.
Merthogy a laktózmentes termékek nem olcsók.:D
Ha megfogadsz egy tanácsot:elõbb laktózmenteseket használj,hogy regenerálódj,aztán jöhet a rágótabi normál tej kombináció.:D
2:a tejérzékeny ehet tojást(port),de te tojásra is érzékeny vagy.Na most megfogtál,mert ezt én se tudom hogy ez a tojáspor tojásból készült,vagy tojást helyettesítõ por.Esetleg a honlapjukon utánna lehet nézni,vagy emailban,de nekiugrok ezt is kideríteni.:D
A sovány tejporban is van tejcukor,a sovány az elméletileg a zsírtartalomra vonatkozik.
Egy próbát megér,kekszekben nem szokott iszonyatosan nagy mennyiség lenni,és lehet hogy bírod is.
Az ilyeneket én már bevállalom,de mint mondtam,nekem másfél év volt mire regenerálódott a bélésem és kompatibilis lett minimális mennyiségû tejcukorral.:D:D:D:D:D
3:azért haragszom ha folyton bocsánatot kérsz.:D:D:D:D:D:D
Örömmel segítek ha tudok,pláne ilyenben amiben sajnos gyakorlott,rutinos vagyok.:D
És hogy legyen egy kis örömöd is:szinte minden boltban kapható már a növényi alapú tejszínhab,amibõl a legfinomabb a Topping Star(kék flakonos).:D
Ajánlanám pocitöltésre a laktózmentes tejbõl készült palacsintát lekvárral,tejszínhabbal!:D:D:D:D:D:D
(Tojás helyett por,vagy szinezõ.:D )
Léleksimogató,finom,és ehetõ!:D:D:D:D:D:D:D
Majd még kutakodok neked.:D

Nincs jelen

 

#37 2009-04-04 14:45

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Szia ÉN!Köszönöm a hozzászólást, ezt a sok allergiát egy magánklinikán állapították meg, nem szeretném itt leírni de priviben (amennyiben publikus az e-mail címed)megírom ha gondolod?
Csak egy kérdés még - Ha tojásra is érzékeny vagyok akkor tojásport biztos hogy ehetek? köszi

Nincs jelen

 

#38 2009-04-04 14:57

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Kedves RooR!

Mondtam már, hogy te egy angyal vagy? :)
El sem hiszem hogy létezik valaki ilyen kedves és mindezt megteszi egy idegennek....:)

Annyi olyan infót kaptam tõled amit 10 nap alatt 25 helyrõl nem sikerült összeszedni, aminek nagyon örülõk hogy tehéntúró és kefir jöhet, mert éppen a tegnap dobtuk ki a készletünket és nagyon szomorú voltam, mert az nekem mindig a napi étrendemhez tartozott.
Laktózmentes tejet iszom már, a tejföl volt kérdéses de hála neked így ez is megoldódott:) na meg a növény alapú tejszínhab, hát ilyenekrõl nem is mertem álmodni, ez hihetetlen jó hir nekem.

Egyedül a keksz és csokifélékkel vannak még fennakadásaim, de remélem azokra is találok hamarosan valami megoldást!

Millió köszönet és ha megnövök meghálálom:)
szia

Nincs jelen

 

#39 2009-04-04 16:25

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Halika!

Flavio!
Csoki ügyben:ÉTCSOKI!70-80%-os kakaótartalommal,nincs benne tejcukor.:D:D:D:D
Na ebbõl viszont akad dögivel,jobbnál jobb minõség,finomabbnál finomabb ízek.:D:D:D:D
Csak nehogy gombócartur legyél.:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Csak pár példa:boci écsoki,Tibi ananászos és epres étcsoki (ha jól emlékszem),Boci aero étcsoki,étcsokis parány,van étbevonós túrórudi is (ezzel azért óvatosan),Katica tortabevonó szintén ét.:D:D:D:D
De van ám még.:D:D:D:D
Kekszet házilag is lehet készíteni,passz hogy hogyan,de erre való google barátunk.:D
Ja!
Kókuszgolyó szintén édességnek.:D
És van laktózmentes fagyi is.:D

http://naturformula.hu/
Ezt meg érdemes megnézni,van tojás,tej mentes termékük.:D

http://www.taplalekallergiacentrum.hu/index.php?owpn=27
Ezt szintén ajánlanám figyelmedbe!:D
És itt táblázatszerûen megvan,hogy melyik termékben mi nincsen,összehozható a te sok allergiáddal,ja és márkaneveket is ír és saccperkábé árakat is.:D Ez egy nagyon hasznos oldal,anno nekem is sokat segített.:D
(Termék és árlista ott keresd)
Nem vagy nagy,kicsi vagy?Akkor megvárom míg megnõsz és bevasalom rajtad!:D:D:D:D:D:D:D
Jaj és lécci ne rontsd az "imázsom",én angyal?:D:D:D:D
Inkább kisördög,abból is a legroszabb.:D:D:D:D:D:D

Nincs jelen

 

#40 2009-04-04 16:36

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Halika!

Közben megtaláltam a fagyizó nevét:Gelateria la Gondola.
Pólusban van,meg westendben is.:D
Igaz is Flavio hol is laksz?:D

Nincs jelen

 

#41 2009-04-04 16:43

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Halika!

Flavio: http://nektarbolt.hu/termek/195/Vajahit … or-Vegetar

Receptek tej és tojás nélkül

Keksz

30 dkg liszt (fele zabpehelyliszt, másik fele bármi, pl. graham liszt)

12,5 dkg cukor

12,5 dkg liga

1 vaniliáscukor

(ha nem áll össz, pici vízzel )

Vékonyra kell nyújtani, izgi formákra szaggatni, kb. 10 percig kell sütni. Nem sötétre, mert akkor már picit égett íze lesz. Érdemes dupla mennyiséget csinálni.


http://www.diabettrade.hu/femini/index. … mp;spid=12


Bocs de nem bírok leállni.:D:D:D:D:D:D

Nincs jelen

 

#42 2009-04-05 14:36

Flavio
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Szia Kisördög:)
Fura, hogy inkább kisördög akarsz lenni mint angyal, de te tudod:)
Tegnap nem sikerült elindulni vásárolni a lázam miatt, ma sem jobb de össze kell szednem magam, holnaptól újra reggeltõl estig meló....., magamba kapok valami csillapítót aztán megyek az élelmeimet begyûjteni.

Majd jelzek ha idõben érek vissza, hogy mit sikerült levadászni..
Köszi és további szép napot.
Ja, a VI ker-ben lakom (pillanatnyilag)...
szia

Nincs jelen

 

#43 2009-04-05 16:11

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Flavio! Ha rámész a nevemre, tudsz írni priviben, mert kíváncsi vagyok. A tojásport nem tudom, megkérdezem, de én azt gondolom, hogy mivel tojás allergiád is van, azt se egyél. A Horváth cukrászdában Újpesten igaz elég drágán, de az emeleten vannak mindenféle érzékenységre finomabbnál-finomabb sütik.
www.horvathcukraszda.hu
Néha nasinak nem rossz!
Mitõl vagy lázas? Az nem tesz jót ám!

Nincs jelen

 

#44 2009-04-05 17:30

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Halika!

Falvio:szerencsés vadászatot!:D
A lázzal meg ne jáccadozz!
Azért a többi kérdésemre is kapok választ!:D:D:D:D:D:D
(Tudod ez a nyomulós énem :D)

Nincs jelen

 

#45 2009-04-05 21:48

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Flavio! Neked nem jó a tojáspor! Felejtsd el! És hallgass roor-ra a láz terén. Tudod: kérdezze kezelõorvosát, gyógyszerészét!

Nincs jelen

 

#46 2009-04-07 12:18

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Flavio!

remélem, találtál már olyat, amivel jól lakhatsz :)

ugyan régen jártam erre, és látom sok szuper tanácsot kaptál, de azért én is leírnám, amit megtudtam:

köret lehet: rizs, a durum tészták (tojás nélkül készülnek) valamint zöldbab, bab, kukorica.
sajt bármilyen mehet azokban nincs tejcukor.

-ezeket eddig is tudtad,
de amirõl még nem volt szó:

citrusféléket, vaniliát, fahéjat, szegfûszeget, borsot, zöldborsót és csirkehúst kereszt allergiák miatt kerülni kell!!! ami nyomokban mogyorót tartalmaz, nem mehet, mert a mogyoró az egyik legerõsebb allergén!!!
meg kellene nézni, mire van légúti allergiád, mert az alma nyírfával, a sárgarépa és a paradicsom a parlagfûvel, a zeller pedig a feketeürömmel (vermutot pl ezért nem ihatsz :)) okoz kereszt allergiát.


tsók:
chysh

Nincs jelen

 

#47 2009-10-23 00:47

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Laktózérzékenyektõl kérdezem: a gyógyszerekben található laktózmennyiség számít? Pl. az Enterolban? Én apró laktázdarabokat szoktam törögetni hozzá... Lehet, hogy nem kell? De olyan bosszantó, hogy minden gyógyszerben van laktóz, amikor annyi a laktózérzékeny ember...

Sajnos az nem igaz, hogy a sajtokban nincs laktóz - írtátok az elõbb - figyelni kell ahol rá van írva a szénhidrát-mennyiség! Ha 0,1-2 az még jó, de ha több, én nem szoktam megvenni. Márpedig a sima trapistában több. A Pannónia sajt jó, vagy egyes Edami sajtok (pl. a pennyben kapható)

Továbbá azt szeretném még kérdezni, hogy szerintetek okozhatja-e a tüneteim romlását (azaz nem javulását), hogy újabban sok laktózmentes (azaz laktáz enzimmel kezelt)  tejterméket eszem? A laktázenzim ártalmas? A laktáztablettára van írva mindenféle érdekes mellékhatás :S Ugye SCD-zem, nem eszek lisztet, rizst, krumlit, és valamit csak ennem kéne, a húst viszont pechemre nem nagyon szeretem, a gyümölcsöket úgy néz ki, nem nagyon bírom, a tojást borzalmasan unom - így elkezdtem napi rendszerességgel, sõt naponta többször laktózmentes túrót, joghurtot, tejfölt, Pannónia kockasajtot enni, noha ezeket az SCD diéta nem engedélyezi, de csak a májra gyakorolt vitatott rossz hatás miatt. (Az ajánlott diót stb. viszont nem bírom, mandulalisztet meg nem tudok egyszerûen szerezni, szóval bonyolult) Nem tudom, hogy ez-e az a hiba, amit elkövetek...

Még egy kérdés. a tejnek ,tejtermékeknek van-e egyéb összetevõjük a laktózon kívül, ami bélpanaszokat okozhat?

Nincs jelen

 

#48 2009-10-23 09:54

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sa-ni: a tejben van kazein is , az sem jo.
A mandulalisztet en ugy oldom meg, hogy kavedaralon a mandulat porra orlom !

Nincs jelen

 

#49 2009-10-23 15:47

nori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Igaza van Lucynak,õröld meg a sima manduláát,olcsóbb is lesz,hidd el.

Próbáld ki a szójatermékeket,pl.tofu,van több ízben,puding,tej,mindent meg tudsz vele csinálni mint a sima tejjel is.Szerintem a legjobb ízû szójatej amit az Alpro gyárt,Tescoban is láttam,különben nálam mindegy hogy 1 dl vagy 1 liter tej ha van valamiben cirkuszt csinál velem...

Nincs jelen

 

#50 2009-10-23 22:03

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Crohn-Gluten-Laktoz

Sa-ni: eszembe jutott valami: KECSKETEJ !!! es ebbol keszult turo, sajt....SCD-vel kompatibilis azt hiszem, de te jobban tudod, ellenoizd !
Ebben mas a kazein ( beta nem alfa ).
Nori a szojas dolgok jok, kituno tejhelyettesitok,  de ha jol tudom az SCD nem engedi, mert genetikailag modositott....

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB