#201 2009-08-07 06:32
- Szuszidi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Tünetmentesség!
Kedves Bizánc!
Egy ötlet menjen el édesapád egy gasztros dokihoz ök azok akik kiírhatják a gyógyszert támogatott formában hátha egy megértõ dokival találkozik. Mit lehet tudni. Próbáljátok meg.
Szép napot : Szuszidi
Nincs jelen
#202 2009-08-07 09:52
- Marthuska
- Tag
Kedves Bizánc!
Szerintem is az a legjobb megoldás, ha Édesapád elmegy egy gasztroenterológushoz, mert elképzelhetõ, hogy ezt a szert hosszabb ideig kell alkalmazni. Nem tudom, hol laktok, de a legtöbb kórházban van gasztroenterológiai szakrendelés, de idõpontot kell kérni, általában úgy fogadják csak a betegeket. A háziorvostól pedig beutalót kell vinni. Lehetséges, hogy a felajánlott gyógyszermennyiség addig elég is lesz, míg fogadni tud a gasztroenterológus szakorvos.
Apukádnak mielõbbi jobbulást, gyógyulást kívánok!
Nincs jelen
#203 2009-08-17 18:16
- szabozsb
- Tag
Sziasztok! Ma voltam vastagbél tükrözésen Dr. Banainál, és nagyon jók lettek az eredmények! Azt mondta ritka hogy egy Crohn beteg belében semmi jele ne lenne a betegségnek! A vérképem is szuper, a vastagbelem is csodás, mi kell még? :) Kívánok mindenkinek sok sok sok sok tünetmentesen eltöltött évet!
Én már lassan a másodiknál tartok! :)
Puszi mindenkinek!
Nincs jelen
#204 2009-08-17 19:27
- Breki
- Tag
Gratula :)
Én is hozzá megyek megyek hónap végén,írok e-mailt,csak kiváncsiskodnék pár dologgal kapcsolatban ha nem baj :)
Nincs jelen
#205 2009-08-17 21:32
- szabozsb
- Tag
Dehogy baj! Ha tudok válaszolok! :)
Nincs jelen
#206 2009-08-18 16:07
- rika
- Tag
Sziasztok.
Kéthónapi tünet és fájdalommentesség után sajna vissza
estem mint béka a vödörbe.
Minden ami vele jár. Nekem a vastagbél alsó 20-cm-es szakasza
van begyulladva. Csütörtökön voltam kontrolon (szerencsére pont most kellett mennem )
így nem kellett soron kívüli idõpont.A doki írt steroidos kúpot meg kenõcsöt és okt-8-án találkozunk.
Ha akkor is gond lessz akkor tükrözés azaz sigmoidoscopia.
Valaki írjon akinek volt ilyen vizsgálat hogy milyen, olyan durva mint a colonoscopia? és
ennél is adnak kábítást? Mert a doki azt mondta hogy arészleteket majd aakkor mondja el ha meg adja
az idõpontot a tükrözésre.
Fájdalom mentes szép napokat mindenkinek!!!!!
rika.
Nincs jelen
#207 2009-08-18 16:14
- tim-tirim
- Tag
szia rika, nekem is pont az a szakasz beteg és pont most is. Én kaptam ilyen tükrözést bár Dániába mert akkor még ott voltam - tavasz végén-. Az nem volt para csak a beled végét nézik nem mennek fel sokáig, nevében is benen van hyoga szigma bélig , az pedig a leszálló vastagbél és a végbél közötti kanyar. A kúp nagyon jó, de mi az a krém amit kaptál ? Nekem olyat nem irtak ezért eléggé " karcol " a kúp felhelyezésnél. Valószinüleg tartom hoyg nem kapsz majd kábitást, de kibirható, én is túl éltem, nem kellemes nem mondom de sokkal jobb mint a teljes tükrözés, és rövid ideig is tart. Mondjuk az furi hoyg legközelebb csak oktoberben akar látni, engem most hetente behivogatnak -balcsiról pécsre-.
Nincs jelen
#208 2009-08-18 16:30
- rika
- Tag
Szia tim-tirim.
Köszi a gyors választ. DOLOPROCT kenõcsöt írt fel a doki.
Azért csak októberre kaptam idõpontot mert ez a kúp meg a kenõcs
rendbe szokott hozni. De ha megint csak rövid ideig lessz jó akkor lessz
vizsgálat, és lehet hogy sebész is megnéz.
Üdv. rika.
Nincs jelen
#209 2009-08-18 16:44
- tim-tirim
- Tag
Sebész? Õ meg minek?
És milyen kúpot kaptál ? Pentasát? Én használom már több hónapja, jó is volt de msot meg azt veszem észre hogy mintha már feljebb ment volna a gyulladás ahova a kúp már nem hat :s És most már ott is fájdogál a hasam :(
Ja és majd mondom a dokimnak hogy adjon már nekem is ilyen krémet mert azé nem mindegy.
Nincs jelen
#210 2009-08-18 17:20
- rika
- Tag
tim-tirim.
A kúpnak is az a neve ami a kenõcsnek.
A sebész meg lehet hogy megoperál, mert a doki szerint
a vastagbél alsó szakaszán az erek nagyon felszinen vannak
és azokkal kell valamit csinálni mert azért vérzik állandóan.
Legalábbis én így értettem.
Lehet hogy hülyeséget írtam? (nemtom!!!)
Szia. rika.
Nincs jelen
#211 2009-08-18 17:23
- tim-tirim
- Tag
jaj te szegény :( reméljük nem kerül rá sor. nekem hálisten ilyet nem mondott a dokim, és én nem si vérzek.
Nincs jelen
#212 2009-08-18 17:45
- rika
- Tag
Hát remélem hogy nem lessz rá szükség.
DE!!!! Ha az eddigi dolgaimat nézem nem úszom meg,
mert mindig bekövetkezett amit kilátásba helyeztek.
Nade még ráérek ezen keseregni mert még van majdnem
két hónap.Optimista leszek!!!!!
Nincs jelen
#213 2009-10-21 10:04
- Ottó
- Tag
Sziasztok!
Ma voltam hasi UH-n. Semmi különös nincs, kivéve h a lépem nagy. Az volt már 1 évvel ezelõtt is.
Ide azért írok, mert súlyos crohn betegként tünetmentes vagyok, tudok dolgozni, nem fáj a hasam.
Ezt fontos dolognak érzem elmondani mert mint olvasom sokatok szenved. Hátha valakinek felkeltem az érdeklõdését. A tanácsom ugyanaz, mint eddig. Mindenkinek további szép napot.
Nincs jelen
#214 2009-10-21 12:34
- Lisa
- Tag
Szia Ottó!
Nagyon jó hír! Gratulálok hozzá neked! Továbbra is tartsd Magad ilyen tünetmentes állapotba!
Nincs jelen
#215 2009-10-21 13:56
- Ottó
- Tag
Köszi, nem csak rajtam múlik. Amit lehet azt megteszem, bár néha kilógok (tegnap szülinapi tortából ettem, meg sült krumpli (olajban sült). Nektek is remissziót....
Próbálom továbbra is követni itt a dolgokat, de napi szinten nem tudok belefolyni a fórum életébe.
De egy talira már nagyon szeretnék menni... na majd egyszer
Üdv
Nincs jelen
#216 2009-11-13 18:03
- loszerafin
- Tag
Sziasztok!
Valaki megtudná mondani nekem arra a választ, hogy ha "állítólag" a mi betegségünk autoimmun eredetû akkor miért van az, hogy tünetmentes idõszakok is vannak?
Közel 7 éve van colitisem és nekem is volt kb. 2 év amikor semmilyen tünetem nem volt, pedig nyelvvizsgára készültem. És persze volt olyan is amikor minden gyógyszer,-beleértve a szteroidot is- nagyon rossz állapotban voltam? Többen írtátok, hogy szedtek immuránt, én pl. soha (bár lehet, hogy a doki felejtette el :), vagy azt csak a crohnosok kapnak? Nem értem...
Váram a válaszaitokat!
Üdv és tünetmentes napokat kívánok mindenkinek!
Szerkesztette: loszerafin (2009-11-13 18:03)
Nincs jelen
#217 2009-11-13 20:16
- ditke
- Tag
Szia loszerafin!
Látod ezt én sem tudom,azt sem mitõl van fellángolás és mitõl remisszió.Immuránt én sem szedtem ,pedig colitiszes vagyok.A hosszú évek során nemtudtam rájönni mi váltja ki a fellángolást.Azt szoktam mondani magamnak leeresztett az immunrendszerem.Sokszor minden elõljel nélkül támad,sajnos ezzel együtt kell élni addig, míg az okosok fel nem találják a megfelelõ gyógymódot.Lehet,hogy egy hibás gén okozza az egész galibát? :(
Szép napokat:ditke
Szerkesztette: ditke (2009-11-13 20:17)
Nincs jelen
#218 2009-11-19 13:12
- loszerafin
- Tag
Köszönöm a hozzászólást!
Talán majd egyszer kiderül...
Nincs jelen
#219 2009-11-19 13:50
- Edith
- Tag
Sziasztok!loszerafin én colitises vagyok már 20 éve kb.5 éve szedem az immuránt.Most nyugiban vagyok,de mennem kell tükire hamarosan.Jelenleg 2 éve tünetmentes vagyok,lekopogom kopp-kopp,de a depresszió nem tesz jót annyi biztos.Nekem eddg egyszer volt bátorságom abbahagyni a salofalkot,de hamarosan visszaestem,úgyhogy nincs bátorságom abbahagyni a gyógyszereket,pedig nagyon sokfélét szedek.Már én is gondolkodtam rajta hogy abbahagyom,és nem szedem õket mert elegem van belõlük,de úgylátszik gyáva vagyok.Mindenkinek jobbulást!
Nincs jelen
#220 2009-11-20 14:59
- ani76
- Tag
Sziasztok!
Érdekességképpen mondom,hogy én teljes tünetmentesség mellett vagyok beteg! A tünetmentesség alatt azt értem,hogy nincs hasmenésem,görcsöm,hõemelkedésem,étvágytalanságom,fáradékonyságom stb.,ami eddig mindig szokott lenni,ha aktív a betegségem.A "tünetmentességem" kb. tavasz óta tart,ami felbátorított abban is,hogy önfejûleg abbahagyjam a medrol és a pentasa szedését,mivel szeretnénk már kisbabát,és azt gondoltam nem árt egy kis gyógyszermentesítés a szervezetemnek. Most már tudom,hogy ezt nem kellett volna! :( Rajtam 1/2 évente mindig végeznek colonoscopiát (ez így megy 8éve,ha van tünetem,ha nincs!) ami most is -novemberben- esedékesé vált.Teljes nyugalommal hittem,hogy nem fognak találni semmit,mert nincs rá utaló tünetem....... sajnos nem ez történt.Az orvosomat is nagyon meglepte,hogy ahhoz képest,amit látott (a leszálló vastagbélben találtak fekélyt) nem voltak,most sincsenek panaszaim!! Most visszaállítottak a medrolra,szedem is :)
Csak ezt a kis "történetet" azért osztottam meg veletek,hogy lássátok még a "tünetmentesség" sem jelenti minden esetben azt,hogy odabent minden teljesen rendben van.
Mindenkinek szép délutánt!
Nincs jelen
#221 2009-11-20 16:40
- Marthuska
- Tag
Szia Ani76! Sajnos, ez így van! Nem véletlenül volt óvatos az orvosod, gondolok itt a gyakori colonoscopiára.
Köszönjük, hogy megosztottad a történetedet velünk!
Kívánom, hogy a következõ tükrözés már jó eredményt mutasson, és tervezhessétek a kisbabát!
Szerkesztette: Marthuska (2009-11-20 16:44)
Nincs jelen
#222 2009-11-20 17:19
- ani76
- Tag
Köszönöm Marthuska a jókívánságodat!:) Most már belátnom,hogy nem szabad túlértékelni a jobb idõszakokat sem!!!
Nincs jelen
#223 2009-11-20 19:30
- zolcsi
- Tag
Nálam máshogy van a dolog.Hasmenés dominál legjobban a tünetek közül de semmi sem párosul hozzá szerencsére.Igaz tüki júniusban volt de bízom benne hogy belül minden rendben akkor az volt.Labor láz hasgörcsök nuku.Csak hasmarsika.
Nincs jelen
#224 2010-02-15 22:04
- Timcsi35
- Tag
a gyogyszrek abbahagyásával csak óvatosan, ill max csökkentéssel! ez tapasztalat! nekem sikerült 2 évre abbahagynom, de fokozatosan a diétára figyelve! és mellette a remi elég volt.. d e2 év tüntemenetesség mellett telhetetlen voltam a remit is elhagytam... és azóta K. O. vagyok...
szóval a betegség melett azt is el kel fogadnunk a gyogszerkereskedelem drogossá tett bennünket!
én most se szeddném legszivesebben mert nem használ akkor minek...mert ha nem ismerik a begetség eredetét mit kezelnek?? szoval kisérleteznek, mellesleg ezek a gyogszerek is gyengitig a bélfalakat.... szoval teljes tanácstalanság
Nincs jelen
#225 2010-06-23 20:09
- zsuzsó 2
- Tag
Szia dubikata'
meglepõdve olvastam, hogy gyógyszer nélkül tünetmentes vagy.
Én is crohnos vagyok, s 1 évig én sem szedtem a gyogyókat, nem éreztem szükségét, s semmim sem fájt. Külföldön dolgoztam, így nem is jártam orvoshoz. Nagyon jól éreztem magamat, s azt hittem, hogy minden rendben velem...DE !!!
1 év után kiszakadt az a bél ami a hasfalra volt tapadva,(begyulladt) s a varrat hegem mellett csinált magának egy kijáratot :( /persze elõtte volt 4 mûtétem / emiatt meg is lett az 5.
Haza jöttem s egybõl mentem a dokihoz elmondtam, hogy mit csináltam...elbeszélgetett velem, s úgymond megkaptam a magamét, s meg is érdemeltem.
Tudom ,hogy az én életem, s hogy Õ csak jót akar, s azóta a mai napig beszedem a "cukorkákat". Lekopogom nem is gondolok a betegségre,s nincs is fájdalmam.
Debrecenbe járok a II.Bel-re Dr.Altorjay Istvánhoz ,s Dr. Kacska Sándorhoz. Mindenkinek csak ajánlalni tudom õket, engem már a hangjuk is megnyugtat ;)
Az is igaz, hogy egy egész napos program, de mégéri, rá kell szánni.
Az altatásos tükrözésrõl még ott nem hallottam felnõteknél, de gyerekeknél igen.
Jó szándékból mondom neked, s sajnos tapasztalatból, szed be a gyogyókat, mert lappang bennünk ez a crohn,s nem tudhatod, hogy mikor gyullad be :( S azt is írod, hogy fáj a gyulladt bélszakaszod,sztem mielõbb menj el vizsgálatokra, ne hogy "meglepetés" érjen.
Szerkesztette: zsuzsó 2 (2010-06-23 20:15)
Nincs jelen
#226 2010-06-23 22:41
- dubikata
- Tag
Szia zsuzsó2!
Köszönöm a válaszod!
Igazából egy éve tényleg semmi bajom, mióta nem szedem a Xalazint. Amíg szedtem ment a hasam, lefogytam, s volt hogy úgy jött ki a bogyó este, ahogy reggel bevettem:)
Szóval ehetek bármit, 70kg-ra felhíztam(ez már túl sok is), de semmi bajom. Csak néha fáj a gyulladt rész, mióta voltunk egy lakodalomban nemrég, s degeszre zabáltam magam mindenfélével össze-vissza:)
Bár a tükrözés óta rettegek a fehér köpenyesektõl, de a félelem bennem van, hogy mi van ha baj lesz, hogy rám se néz egy orvos sem már egy éve. Egyébként nekem a III.belen volt az elsõ dokinõm, õ azt mondta bentfekvésem után, hogy nem autoimmun betegség, csak az epémet kell megmûteni. Be is feküdtem mûtétre, de a kapott immungyógyszertõl hatalmas piros foltjaim lettek a karomon és lábaimon, amik csak Medrollal múltak el. Emiatt nem mûtöttek, s áttanácsoltak a II. belre a te orvosodhoz. Imádtam õt tényleg, és a hangja is nyugtató valóban, de én a tükrözés óta rettegek tõle. Ráadásul mikor visszautaztam a szövettanom eredményéért, annyira féltem tõle, hogy rosszul lettem, s nem is foglalkozott velem. Akkor eljöttem, s többet nem mentem vissza, még hetekig álmomból sírva ébresztett a võlegényem szinte minden este, annyira kikészültem a tükitõl.
Így azóta nincs orvosom, de most az ideggyógyászom a lelkemre beszélt, hogy valakit keressek, mert ebbõl nagy bajom is lehet késõbb:(
Ezért kérem itt a segítséget, hogy ajánljanak valakit, mert én nem igazán ismerek senkit sem a te dokidon kívül, de amennyire szerettem, most annyira félek tõle, s nem is tudom mit mondanék neki, hová tûntem egy évre:(
Huhh, na jó hosszú lettem. Bocsika.És köszi a tanácsodat. Mindenképp megyek valakihez, csak találjam ki, hogy kihez forduljak:(
Nincs jelen
#227 2010-06-25 21:36
- zsuzsó 2
- Tag
Szia dubikata'
elõször is sajnálom, hogy félsz tõle, nem tudom, mi hozta ezt ki belõled ? talán a tükrözés....
Szerintem ha ismént elmégy hozzá, s õszintén elmondod, hogy mi a bajod, tuti meg fogja érteni.
Én ma voltam kontrollon, megkérdeztem az altatásos tükrözést. Azt mondta ,hogy ahoz neki nincsen "jogosítványa" külön altató doki kell hozzá, ezt a klinikán nem honorálják. Magánrendelésben 60e-nél kezdõdik, de nem nála. Sajnos mindenkinél mást hozz ki ,de ki kell bírni. Legfeljebb 2x kábítot kérsz. Tudom ez sovány vígasz, mert a fájdalmak akkor is érezhetõek :(
Én meg sem tudom számolni, hogy nekem mennyi volt, de látod itt vagyok, kibírtam. Volt mikor én is jajgattam, de muszály volt megcsinálni.
Erõs csaj vagy Te ! :)
van ennél fájdalmasabb is, nekem elhiheted.
Meg mondom õszintén, hogy én máshoz nem is mennék, de ez az én véleményem.
Szerkesztette: zsuzsó 2 (2010-06-25 21:37)
Nincs jelen
#228 2010-06-26 11:55
- dubikata
- Tag
Szia Zsuzsó2!
Tavaly nyárig én is úgy voltam vele, hogy senki máshoz nem mennék, csak hozzá.
De a tükrözés óta, ha rágondolok, egybõl elfog a félelem:(
Ráadásul, ha vissza is mennék hozzá, biztos leszedné a fejem, hogy hol jártam eddig, és nem tudnék mit mondani, hogy miért nem mentem vissza.
De, ha sikerül a pánikbetegségemet valahogy helyre hozni(sajnos a tüki óta ezzel szenvedek a crohn helyett), akkor valahová biztos elindulnék, mert félek, hogy bajom lesz. De most még kocsiba sem tudok beülni, nemhogy 120km utazni Debrecenig, a pánik miatt:(
Remélem neked minden rendben volt a kontrollon.
Nincs jelen
#229 2010-06-26 14:14
- zsuzsó 2
- Tag
Szia dubikata'
nagyon sajnálom, hogy rossz élményed lett :(
Nekem Nyíregyen még anno 16 évesen olyan volt, mint egy hentes- fõleg még az a tipikus hentes mûanyag köppeny volt rajta :O Semmit sem szólhattam, ki voltam "használva" még vagy 6 tanuló is bejött a megkérdezésem nélkül. Gondolhatod, hogy én mit élhettem akkor át. Felfújtak, mint egy lufit.
Nekem sem volt könnyû ismént bemenni a vizsgálóba, de ez már Debiben történt.
Remélem s bízom benne ,hogy sikerül egy olyan orvost találnod akiben ismént meg fogol tudni bízni :)
a kontrollom jó lett, a CRP-m 10.75mg/L s ez amilyen magas volt most tökéletes :P
Nincs jelen
#230 2010-06-26 20:22
- dubikata
- Tag
Szia Zsuzsó2!
Köszi a jókívánságot, s nagyon igyekszem magam összeszedni, hogy eljussak egy orvoshoz:)
Dr. Barta Zsoltról a III. belgyógyon olvastam, hogy jó, de aztán itt a fórumon volt akinek nem jött be Zolcsinak, Orsinak meg igen. Szóval nem tudom. Ha valaki írna róla, hogy mégis milyen, akkor el tudnám talán dönteni, hogy mitévõ legyek.
Örülök, hogy neked jó lett az eredményed:)
Nekem két hónapja 25volt a CRP, de a 90-hez képest ez nagyon jó nekem:)
Viszont mivel nõgyógyászati bajom is lett idõközben, a férfihormonjaim az egekbe szöktek, s fél évig nem jött meg, így most egy hónapja kapok rá hormongyógyszert, s arra gondolok, hogy az is megzavarhatta a gyulladt részt, azért fáj néha.
Tünetmentes szép napot kívánok neked:P
Nincs jelen
#231 2010-06-26 23:19
- zolcsi
- Tag
Off
Nekem 2002-ben rectoskóoiát vagyis végbéltükrözést csinált.Az egy teljesen más vizsgálat más eszközzel mint a kolonoszkópia.Akkor elég nyers volt azóta változhatott az is lehet hogy remekûl csinálja a vastagbéltükrözést ki tudja.
A döntés a tied
On
Nincs jelen
#232 2010-07-12 00:31
- Bogyó
- Tag
Sziasztok! Még mindíg vannak Crohn-betegek??? Én már meggyógyultam! Hajrá mindenkinek! Ritkán érek rá benézni a fórumra, most szabin vagyok 3 hétig, és úgy-ahogy ráérek. Szóval
ÍGY LEHET MEGGYÓGYULNI:
egy évig frissen préselt búzafûlevet ittam reggelente. A neten rá lehet keresni, le van írva, hogyan kell inni, hogy hatékony legyen. Az egy évet úgy kell nálam érteni, hogy átlag kéthetente vettem egy csomag füvet és azt 4-5 napra elosztva préseltem ki reggelente. Ez azért kell, mert a gyulladásos betegségeknek általában a szervezet elsavasodása az oka, ezért el kell hagyni az édesség evést, és más dolgokat, amik erõsen savasítják a szervezetet. (A neten érdemes rákeresni, hogy még mi az, ami savasítja a szervezetet, nem akarom itt részletezni.) A búzafûlé pedig extra erõsen lúgosít. Ki lehet hagyni, csak akkor nem egy év lesz a gyógyulás, hanem ki tudja mennyi idõ. Hébe-hóba probiotikumot is szedtem. Ez fontos, de amíg rossz a bél ph értéke, addig olyan bele a probiotikum, mint édesvízi halat beledobni a sós tengerbe. Szóval nem marad meg tartósan. Utána már nem kellett semmi gyógyszer, de néha még volt laza székletem. Erre pedig Citrocsepp kúrát csináltam, de nyilván bármilyen grapefruit mag kivonat megfelel. Este kicsavartam 2 grapefruit levét (meg egy narancsét, hogy jobb íze legyen), és belecsepegtettem 15 csepp Citrocseppet. A grapefruitmag kivonat a világ legerõsebb természetes antibiotikuma. Úgy, hogy a bélflórának nem árt. Viszont irtja a gombákat, vírusokat. Ezt kb. egy hónapig csinálgattam, átlag másnaponta ittam a grapefruit levet, de volt hogy minden este. Arra vigyázzatok, hogy a grapefruitmag kivonat irritálja a bélnyálkahártyát, úgyhogy amíg komolyabb tüneteitek vannak, addig szerintem ne kezdjetek bele. És még egy fontos: a grapefruit lé egyes gyógyszerek hatását megváltoztatja, mert valamit blokkol a gyomorban. Úgyhogy gyógyszerrel együtt inni TILOS!
Még egy dolog: nem tudom, ez is fontos-e: rendszeresen szedek kalciumot. Mert amikor valaki édességet eszik, a szervezet kalciumot von ki a csontokból, hogy megpróbálja fenntartani a szervezet normál ph értékét. Tehát a kalcium fogyasztás is lúgosít. De lehet, hogy ennek nincs köze a gyógyulásomhoz, ezt nem tudom.
Na. Akkor mostantól nem panaszkodni kell, és tüneteket kezelni, hanem meggyógyulni! Sok sikert!
A szervezet lúgosítása a kulcs. Ha más a ph érték, mint a normális, akkor más gombák fogják jól érezni magukat a beletekben, nem azok, amiknek normálisan ott kellene lennie!!!! Nem azt kell nyomozni, hogy konkrétan miféle kórokozó szaporodott el a bélben, ami ezeket a Crohn-betegségnek leírt tüneteket okozzák, hanem olyan környezetet kell a beletekben teremteni, hogy ezek ott ne tudjanak megélni!!! Lúgosítani kell a szervezetet.
Bogyó
Szerkesztette: Bogyó (2011-06-10 00:15)
Nincs jelen
#233 2010-07-12 08:58
- Ottó
- Tag
Üdv, egyetértek az elõttem szólóval
Én is tünetmentes vagyok , súlyos crohn beteg ellenére!!
Tudom ajánlani az un zöldturmixokat: ezek vmilyen ehetõ zöld levél gyümölccsel és kevés vízzel jól összeturmixolva
pl én ittam 5-6 céklalevél a kertbõl + ugyanennyi petrezselyemzöldje, ezek megmosva + egy alma pici víz és az egészet alaposan összeturmixolni krémes állagúvá. És meginni (ilyen zöld levél lehet sok ehetõ gyomnövény is pl pitypang levele, csalán stb). Finom az íze, azt gondoltam, hogy a petrezselyem zöldje fura lesz az almával, de nem.
A zöld levelekben rengeteg antioxidáns vitamin és stb van ami nagyon jó + a klorofill a zöld szín adója. Nagyon segítik a szervezetünket, többet ér mint sok vitamintabletta.
Úgyhogy ajánlom fogyasztását, akit érdekel biztos talál anyagot a világhálón...
Nincs jelen
#234 2010-07-12 10:02
- barna-by
- Tag
Bogyó: Egy dolog érdekelne: Ha lúgosítasz, akkor ugye nem eszel húst, mert az savasít...Most egy súlyos vérszegénységben szenvedõ beteg mibõl fedezze a vasat, ha nem a húsokból? Amit tablettába beszed, az koránt sem elég, hiszen az elemi vas ugyanolyan fontos, mint az, amit be tudsz vinni. Ebben az esetben borul minden?
Másik a szükületesek! Elég rostos lehet ez a cucc, ami a szükületnek nem tesz jót! Ebben az esetben is mi a helyes? Beáldozza magát ennek?
Nem kötözködni akarok, csak érdekel ez a két lehetõség!
Nincs jelen
#235 2010-07-12 17:47
- Frozina
- Tag
Engem meg az érdekelne, hogy hogyan lehet korrekten megállapítani, hogy el van savasodva a szervezet és mennyire. Van erre valamilyen módszer, eljárás, vizsgálat? Vérbõl kimutatható? Vagy csak magam állapíthatom meg az ezzel járó tünetekbõl. Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de tényleg nem tudom. Ottó! A bélszûkület ellenére tudod inni ezeket turmixokat?Vagy rosszul emléxem a betegségedre? Irigyellek!
Nincs jelen
#236 2010-07-12 18:20
- sibi
- Tag
http://egeszsegugy.forum.hu/?p=17#more-17
Lehet, nem jól tettem ide, de itt olvasható a válasz a savasodás mérésérõl.
Nincs jelen
#237 2010-07-12 20:25
- Breki
- Tag
Lehet kapni búzafülét is,láttam a gyogyszertárba,csak azt nem értem miért volt víz színe :)
Nincs jelen
#238 2010-07-12 20:45
- mercy70
- Tag
On
Ha búzafû,nem lehetne cserépbe ültetni pár szem búzát?Gyönyörû lesz,Anyukám szokott ültetni mert a macskája szereti.Nem olcsóbb? :) :) :)
Off
Szerkesztette: mercy70 (2010-07-12 20:46)
Nincs jelen
#239 2010-07-13 08:08
- Ottó
- Tag
Jó reggelt!!
barna-by súlyos crohn betegként 2005-ig mindig vérszegény voltam, sõt gyermekkoromban is. Mióta nem eszem a vasban valóban gazdag húsokat azóta nem vagyok vérszegény. Elnézést de te szerintem nem hiszed el nekem, hajlandó vagyok találkozni bármelyikõtökkel, hogy meggyõzõdjetek arról valóban súlyos crohn beteg vagyok, és a papírokkal is igazolni tudom ezeket. Leletekkel a jól ismert elõtte és utána dolog :)
Frozina : a savasság megállapítása nagyon egyszerû, nyálból de inkább a reggeli elsõ vizeletbõl pH méréssel (lakmusz papír) az én tudomásom szerint.
Ami a rostokat illeti, nálunk nagyon érvényes a fokozatosság elve! Pont a szûkületek miatt, ma én már rengeteg rostot eszem , néznem sem kell, hogy mit. Persze a mértékletes étkezés itt is fontos.
Nincs jelen
#240 2010-07-13 09:27
- barna-by
- Tag
Ottó: Én mindent elhiszek, de kicsit furcsa, hogy vas nélkül termelõdik a szervezetben a vas.
Nincs jelen
#241 2010-07-13 10:31
- Ede
- Tag
sziasztok, bocs, hogy beleszólok, de mi az, hogy vas nélkül... Amit én kaptam vaspótló "receptet", az céklából és narancsból áll (kisebb fej cékla, és egy narancs gerezdekre szedetten), amit turmixolás után fel kell hígítani ásványvízzel. Rengeteg növény dugig van vassal (pl. fekete ribizli, cékla, ha jól tudom, a csalánlevél is ilyen...) és bár nem tudom tudományosan leírni, de valami olyasmi az általam leszûrt lényeg, hogy amit/amiket a növények a gyökérzeten és a levélzeten történt tápanyagfelvétel után "szintetizálnak", borzasztó hasznosak és a szervezet számára könnyen beépíthetõk.
Nincs jelen
#242 2010-07-13 10:40
- barna-by
- Tag
Ede: Teljesen igazad van, de a növényekbe nincs annyi vas, mint a húsban, ahogy nincs benne annyi fehérje sem. Mondjuk én nem vagyok ebben a témában otthon, csak ha egy súlyos vérszegény elkezdi ezt, mi a garancia, hogy a hemoglobin nem süllyed klinikai szint alá!
A másik a szükületesek. Õk rostosat nem ehetnek/ihatnak. Abban az esetben is mit kéne tenni?
Azért érdekel ez, mert az itt regisztrált emberek és a sok olvasó között is sok a vérszegény és elég sokan szenvednek a szûkülettõl!
Nincs jelen
#243 2010-07-13 11:45
- mercy70
- Tag
Barna!Ha érdel ez a téma,akkor egy 4 szûkületes hozzászólása.17-18 éve találták meg az elsõ szûkületet,azóta is ezzel élek mûtét nélkül.Mindent eszem,iszom amit szeretek,nem foglalkozom azzal, rostos vagy nem rostos,árt vagy nem árt.A lényeg hogy jól esik.Fõ táplálékom a hús,imádom.Nincs vashiányom,nem vagyok vérszegény,nem szedek semmilyen vitamint, viszont tele vagyok energiával.Nekem így jó.
Nincs jelen
#244 2010-07-13 12:36
- sibi
- Tag
Azért ezzel vitatkoznék.Én három szem sárgabaracktól, hagymától, ananásztól,narancstól stb. már öt éve is félholt voltam. Tavaly meg már szinte mindentõl ami nem folyadék volt.Biztos fûgg ez attól is hol van, milyen mértékû, meg a fene tudja még mitõl.mercy70 nagyon szerencsés vagy a szûkületeiddel legalábbis, maradjunk ennyiben.Mûtét után azt mondta a dokim, mindent ehetek, hát próbálok, de nem mindentõl vagyok ok most sem.
Ez is egyéni, mint annyi más.Üdv.
Nincs jelen
#245 2010-07-13 12:43
- mercy70
- Tag
Persze Sibi,mindenki más.Én nem azt írtam így kell,hanem hogy nekem így jó.
És mert Barna hasonlóképp gondolkodik mint én,örülök neki.Plussz az itt olvasgatók nem csak negatív példát látnak,hanem kapnak egy kis pozitívumot is.
Szerkesztette: mercy70 (2010-07-13 13:08)
Nincs jelen
#246 2010-07-13 13:39
- Ottó
- Tag
Üdv!
Igaz, hogy a húsban több a vas. Mivel azonban erõsen generálja a gyulladásos folyamatot, így a mérleg negatív (több a vasveszteség, mint a nyereség). A növényekben kevesebb a vas, de az is hasznosul és ha nem gyulladunk állandóan akkor nem nagy a veszteség.
Olyan ez mint amikor mondják, h együnk tejtermékeket a kalcium miatt. Sokkal jobb magokból (szezámmag, mák ...) fedezni a kalciumot, mint tejtermékekkel. Ezek ugyanis nem vonják ki a kalciumot. A tejtermékkel nyersz x mennyiség kalciumot és ezzel egyidõben x+y kalciumot vesztesz, mert a nagy fehérjetartalom miatt az emésztés során kiürül egy csomó.
Nincs jelen
#247 2010-07-13 21:42
- barna-by
- Tag
Igen, ez így van, de egy szûkületest pl egy csomó mindentõl eltiltanak ami kell a lúgosításhoz ugye. Eleve a mák tiltott az összes magvas mellett, nem beszélve az olyan zöldekrõl amikben szintén van mag, vagy héjas.
A calciumos példád pedig kicsit rossz, hiszen nem vesztesz a tejtermékkel sem több calciumot, mint amennyit beviszel, hiszen a növény sem veszi fel éjszaka az összes oxigént, amit a fotoszintetizálással a légkörbe juttat! :)
Mindenesetre az étrendbe nagyon belerondít a szûkület és a vashiányosok is bajban lehetnek, szerintem.
Nincs jelen
#248 2010-07-19 00:11
- Bogyó
- Tag
Sziasztok!
Barna-by, én eszem húst, csak nem sokat. Mivel a búzafûlé extra erõsen lúgosít, ellensúlyozza azt, hogy savas ételeket is eszem. Nem szabad ebben sem szélsõségesnek lenni, kellenek a savasító ételek is, de csak normális mértékben. Nekem az elvem az (volt), hogy csak a szélsõségesen savasító ételeket hagytam ki az étrendembõl: a csokit, az édességeket, a dobozos üdítõket. De ezeket szinte teljesen. Vashiány: Ottó leírta, ami az én véleményem is: a hús valójában több vasat von ki a szervezetbõl, mint amennyi vele belekerül, és ha gyulladás van a szervezetben, az megemeli a szervezet vas felhasználását. Ha meggyógyulsz, lehet a vasad is normalizálódik.
A búzafûlében látszatra egyáltalán nincs rost. Pont azért kell préselni (=darálás végülis, speciális darálón, nem tudom miért préselésnek hívják), hogy ne maradjon benne rost, mert akkor nem tudnak hasznosulni a benne lévõ anyagok, amik eredetileg a rostok közé vannak bezárva. Ha pl. valaki a füvet enné meg a leve helyett, akkor gyakorlatilag semmi nem jutna át a szervezetébe, ami a rostokon belül van, de a préseléssel kikerül onnan. Akkor távozna a megemészthetetlen rostokkal együtt. Ezért kell préselni. Másrészt nem kell belõle sokat inni, naponta fél deci maximum, úgyhogy ha még van is benne valamennyi % rost, az fél deci lére vetítve szerintem nem lehet sok. (Éhgyomorra, az elkészítést követõ 15 percen belül. Utána 30 percig nem szabad még semmit enni, inni.) Úgyhogy nem hiszem, hogy a rostok miatt gondod lenne vele.
Frozina, én amikor erre így rájöttem, hogy a lúgosítás a kulcs, akkor visszanéztem sok évre a leleteimet. És sajnos nem mindegyik vérképen, de némelyiken szerepelt a vérem ph értéke. Ez normálisan 7,36 lenne, ami enyhén lúgos, nekem meg 5 volt rendre, ami savas (a 7 a semleges). A leleten az 5 normális értéknek volt jelölve(!), nem volt becsillagozva. De ez nagyon is abnormális volt. Csak az orvosoknak normális, nem részletezem a véleményemet róluk. Egyszerûen itt tart ma az orvostudomány: hogy ha nem dobod fel azonnal az 5-ös Ph-tól a talpad, akkor az normális és nincs vele teendõ.
Patikában kapható búzafûlé: hát nekem az a véleméynem, hogy csak annak van értelme, amit friss búzafûbõl kipréselek, és 15 percen belül megiszom. Az tele van aktív állapotú enzimekkel, vitaminokkal, klorofillal, ásványi anyagokkal, meg még pár speciális vegyülettel, ami ugyan nem kifejezetten érdekes egy Crohn-beteg szempontjából, de rendkívül hasznos. Amit üvegbe eltesznek, abban nem tudom, mindebbõl mi marad meg. Szerintem kb. annyira hasonlíthat az eredetire, mint a 100%-os dobozos narancslé a frissen csavartra, vagy a körtebefõtt a körtére. A friss búzafûlével csak az a gond, hogy macera hetente megvenni, reggelente pedig korábban felkelni és kipréselni, aztán meg mosogatni a darálóját. Elmegy vele 15-20 perc. De én nem tudok egyszerûbb megoldást. Ennyit megért nekem az egészségem.
Bogyó
Nincs jelen
#249 2010-07-19 11:46
- ahnot
- Tag
Hello!
A januári bélrezekcióm óta én is alakulok. A múlt havi kontrollnál gartulált a dokim, ahhoz képest, hogy márciusban még Remicade-et akatrtak adni, meg megint fel akartak vágni, jól vagyok, és pörgök mint az istennyila
Nálam a munkaterépia és az Immuran jött be(bár a rezekció elõtt is jól voltam, aztán a semmibõl elzáródás-szakadás). Töredelmesen bevallom, hogy szoktam néha inni szeszt, meg enni mindenféle finomságot, amit nem lenne szabad - és ezt el is mondtam a dokinak. Ilyenkor 1-2 nap hasmenés, étvágytalanság, meg egy kis depi, de utána a toppon vagyok megint.
Húst én is egyre kevesebbet fogyasztok, de már kezdek nagyok beleunni a zsömle/parizer/krumpli kombóba.
A lidlbe, vagy a tTescóba lehet kapni növényi alapú sûrítményt, ami olyan mint a tejföl, aztán azzal isszonyat sok féle fõzeléket lehet generálni, ami legalább feldobja a monotonitást
Lényeg: április óta dolgozok(részmunkaidõs szellemi munkát), azóta javul egyre jobban az állapot, 2 hete egy 4 napos fesztivált végig tudtam tombolni, és lassan megint embernek érzem magam
Nincs jelen
#250 2010-07-19 13:25
- kadarv
- Tag
Sziasztok!
Örülök neki Bogyó hogy jól vagy. Õszinte legyek én ezt a mi savas és mi lugos kaja dolgot nem értem (refluxom is van a Crohn mellett szóval érint nagyon). Én nézegettem az interneten de sokszor ellentmondásokba ütközöm. A narancs dolgot nem is értem. én azt olvastam hogy a narancs nekünk crohnosoknak nem tesz jót :( :( a ribizlit sem szabad ennünk (sajnos pedig a fekete ribizli az én kedvenc gyümim :( )
Nincs jelen