#1551 2007-12-16 13:45
- Detty
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Gyógyszerek, kiegészítõk
Sziasztok!
Már kérdeztem, de nem kaptam rá senkitõl választ, ezért merem azt gondolni, hogy SENKI NEM SZED METHOTREXATOT CROHNRA?! Én Imurant kaptam elõször, az nem ment, ezért tértünk át a Methotrexatra. Szedi ezt valaki crohn betegségben? Milyen hatással, illetve mellékhatással? Köszönöm!
Nincs jelen
#1552 2007-12-17 10:23
- ildikócska
- Tag
szia Vikimami!
Igen evés elõtt kell egy órával és be is kell tartani, hogy eszel valamit, ha mást nem egy joghurtot, vagy bármit. Nekem gyomorégésem van, ha nem eszek, akár csak egy csomag ropit. Amúgy nekem is voltak ilyen panaszaim, mint Neked, de elmúltak. A szervezetnek hozzá kell szoknia ehhez a gyógyszeradaghoz. Nekem majd kilukadt a gyomrom, úgy fájt az elején, pedig azzal nem is volt bajom. Szóval türelem és jobb lesz a dolog!!!!
A hatást se azonnal várd, hogy jobban leszel, türelem türelem türelem!!! Nekem 2-3 hónapnak el kellett telnie, hogy jobban lettem, minimális változást már elõtte is tapasztaltam. Csak azért mondom, hogy ha két nap múlva nem vagy jobban, nem kell elkeseredni.
üdv: ildi
Nincs jelen
#1553 2007-12-17 10:51
- vikimami
- Tag
Na most gondban vagyok, ettõl féltem! Ugyanis a dokim -felhivtam- és MT is azt mondta, már hatnia kellene a Salof.tabl-nak.....
:( :(
Nincs jelen
#1554 2007-12-17 11:00
- ildikócska
- Tag
hát ezek szerint nem vagyunk egyformák. :)
Nincs jelen
#1555 2007-12-17 12:16
- Linus
- Tag
szia viki!
egy dolog, mit mond az orvos, másik dolog, hogy õ sosem szedte. tudom, hogy ott a gyerek, meg minden, én viszont nálad helybõl medrollal indítottam volna, mert ha ekkora atomgyulladás van, az a salofalknak jóval több idõbe, sz'tem hetekbe fog telni. pláne ha átrohan rajtad a bélsárral, és még csak nem is evés elõtt veszed be. ennek a tablettának az a dolga, hogy evés elõtt bevonja a bélfalat egy védõréteggel, ahhoz pedig idõre van szüksége. ha elfelejtetted evés elõtt bevenni, hát vedd be utána, hogy azért mégse maradjon ki, de így nem tudja ugyanolyan mértékben kifejteni a hatását. én fél-1 órával elõtte szoktam, mondom ezt azért, mert ugye nem áll meg az élet attól, hogy nekem bogyóim vannak, tehát nem feltétlenül tudok percre pontosan enni. beveszem, aztán min. fél óra múlva, de max egy óra múlva eszem. nekem per pill napi 4x2 van, tehát 4x biztosan eszem egy nap, de inkább 5x. ez 3 normális étkezést jelent, a másik kettõ mondjuk 1-1 banán, vagy pohár laktózmentes tej. a lényeg, hogy mindig legyen bennem vmi, így a savnak semmi esélye.
a klizmával kapcsolatban abszolút egyetértek Rigorral, az õ módszerével hatékonyabban szívódik fel. így nem keveredik a bélsárral, abból nem tudna igazán felszívódni, ha egyáltalán bent marad. mert az aranyér gondolom egyébként sem bírja a nyomást, tehát az a legjobb, ha csak tisztán ezzel kell túlélned azt a 30 percet.
medroltól kaptam hideget, meleget. egy dolog, milyen mellékhatásokat okozott, másik dolog, hogy már másnapra mindig jobban lettem tõle. a mellékhatások miatt, az orvosok sem szeretik nyakra-fõre felírni. mindenesetre sokat számít, ki hogy éli meg. ennél a betegségnél a pozitív hatását kell nézni, nem pedig azt, hogy pattanásaid vannak tõle és holdvilág arcod. ez amúgyis attól függ, milyen nagy a kezdõadag, amirõl indul az ember. csak azt kell tudomásul venni, hogy míg medrollal kvázi mindent meg tudsz enni, azért a leépítésénél jobb ha észnél van az ember, és figyel a diétájára, hogy aztán karbantartsa a szinten tartó kezelés is.
ennyit tudtam segíteni. én most "lõttem" be magam, tehát legkésõbb 13 órakor ebédelek. elõtte amúgy salazopyrint kaptam, azt cseréltük mi le már majdnem két éve salofalkra, és 1-2 hét múlva eltûntek a napi szintû erõs görcsök. a vérzést amúgy biztosan nem a gyógyszerek okozzák, sajnos sokkal tovább húzódott nálad ez a kezelés, mint kellett volna. így pár nap alatt nem is leszel egybõl a régi. de ha elkeseredsz, seggbe billentelek:-)!!! ez amúgy nem az a csodabogyó, ami csak akkor hat, ha hiszel benne, de azért némi optimizmus most már tényleg rád férne!
hopsz, kisregény lett, bocsesz. Detty: nem tudok segíteni, én Imurant szedek. és nem is tudok olyanról, aki szedné a methorexatot.
Nincs jelen
#1556 2007-12-17 13:14
- vikimami
- Tag
Szia Linus!
Köszi, és gyere üss meg jó erõsen :D
Na ma egész jól vagyok ahhoz képest, amit átéltem pár napja.... Szóval evés elõtt veszem már be a Salofalk adagot. A beöntés elõtti tisztitást nem tudom kivitelezni, béna vagyok és tudod, a gyerek.... De igy is bent marad 2-3 órát! az már egész jó nem?
Evésre nagyon figyelek. Mind úgy, hogy mit eszek, mind pedig úgy,hogy idõben egyek amennyire lehet. (Patrikbaby most is végigbõgte az ebédemet, de önzõ voltam, és megettem a répásrizsemet :D
Csomó-csomó kérdésem lenne, ha van idõd lsz. válaszolj:
Te meddig és milyen dózisban szedted a Medrolt? Szeded most is? Ez mindig akkor kell, amikor fellobban a betegség - gondolom ilyenkor gasztros doki és csak utána lehet szedni.
Hallottam olyan "rémhíreket" is, hogy teljesen függõ lesz tõle az ember, anélkül már nincs is tünetmentes idõszak. Érdekelne, mennyi ennek a valószínûsége....
Holdvilág-arc??? Hát még nem adtam le a szülés alatt felszedett kilókat sem, bár 20kg-ból csak 7 maradt rajtam.... Szép lesz!
Medrollal teljesen tünetmentesnek lehet lenni???? Magyarul: se vér, se nyák,se wc-re rohanás és szelelés és normális kajálások
Nekem nem volt vérvétel, az baj?
Medrol mellett a Salofalk is marad nálatok?
Ildikócska! Lehet, hogy rosszul jön le igy irásban a hangvétel, nem a szavaidat vonom kétségbe, csak kapkodom a fejem.
Mert nem akarok úgy szedni szteroidot, hogy közben lehet, hogy a Salof.is elég.
Nincs jelen
#1557 2007-12-17 13:27
- ildikócska
- Tag
tudom, hogy nem azért írtad, de tényleg ahány ember, annyiféleképpen hat a gyógyszer. Annak idején nekem is azt mondta a dokinéni, hogy már hatni kellett volna, de én kézzel lábbal hadakoztam a sztero ellen, úgy hogy inkább kivártam, hogy hasson a salofalk, pedig halálomon voltam, naphosszat csak bõgtem a rosszullétektõl.
de az elõttem szóló által említett optimizmus is csodákra képes, az biztos!!! Sõt szinte az is elõírás napi 3x pár löket roor bogyókban. :)
de tényleg, hinni kell és akarni kell, hogy jobban legyél....gondolj a gyerkõcre!!! Én már két kezem összetenném, ha ott tartanék mint Te, mármint hogy ha lehetne már gyerekem. :( Szóval ez legyen a szemed elõtt célként!!!
Nincs jelen
#1558 2007-12-17 13:37
- vikimami
- Tag
Szia Ildikócska!
Hát igen, tudom,hogy a gyerekre kéne gondolnom, a férjem is ezzel próbál jobb kedvre sarkalni. Csak olyanállapotba kerültem a múlt héten, hogy szóltam anyunak: meghalok, nevelje fel... Hát ennyire be tudok zuhanni. :( :( :(
Kéne pár jóbarát, aki túl lök ezeken a göröngyökön, de érdekes módon hogy gyerekem lett mindenki eltûnt. (Barátnõimnek - 2 nagyon jó barátságról van szó több mint 10 éves kapcsolatok- nincs gyerekük...)
Úgyhogy csak a férjem maradt - ki tudja meddig bir pesztrálni - és ez a fórum!
Csak nem tudom még azt se elfogadom, hogy BETEG vagyok. Sose voltam komolyabban az..... életem életem, jöttem mentem, vásárolgattam, ettem nagyokat. Mostmeg ezzel kell szembesülni. És folyton azt látom magam elõtt, hogy viszem a fiamat az oviba és az oldalamon egy zacsi lóg ki belõlem.... (nem akarok senkit megbántani, nehogy valaki félre értse!!!) Csak félelmetes számomra ez.
Puszi
U.I: majd kérem, hogy a nevem alatt "biztatás-vámpír" , vagy "szeretet-kunyeráló" legyen feliratozva :D
Nincs jelen
#1559 2007-12-17 13:41
- roor
- Tag
Halika!
Viki:a szeretet- kunyerálóra szavazok!:D:D:D:D
Meg a roor-bogyókra.:D:D:D
Mentem az enyimbe ott folytatom.:D
pá
Nincs jelen
#1560 2007-12-17 14:06
- Linus
- Tag
Viki, 3 éves pályafutásom alatt 3x estem át medrol kúrán. Az elsõn akkor, mikor 1-2 hónap görcsölés, hasmenés, majd hetekig tartó láz, mellkasfájdalom után kórházba kerültem, és végre rájöttünk, hogy tükrözni kell, és biza kezelni kell. Akkor 64 mg-mal kezdtem, és asszem 8mg-al csökkentgettük. Kaldyumot és gyomorvédõt - Apo-Famotidint kaptam mellé. Plusz ugye megkezdtük a Salazopyrin, majd a Medrol elvétele után az Imuran kezelést is.
A következõ 2 kúra egy gusztustalanul streszes munkahely eredménye volt. Hiába kaptam tavaly év elejétõl Salazopyrin helyett Salofalkot - fõként vastagbél Crohn, de vékonybél is érintett-, annyit idegeltem magam -plusz ugye vizsgaidõszakok-, hogy tavaly õszre megint bedurrantam. Akkor 48 mg-mal indítottunk tavaly októberben, decemberre leépítettük, majd visszaesés miatt újrakezdtem januárban... Mellette persze Salofalk, Imuran továbbra is. Viszont a Kaldyum és Famotidin mellé vízhajtót is kértem a Medrolhoz, így nem voltam olyan "érdekes":-) Tükrözni nem engedtem magam újra, és azóta sem. Februárban munkahelyet váltottam, plusz amikor befejeztük a Medrolt, kaptam helyette Budenofalkot. Ez egy lokális szteroid, tovább kell szedni, de legalább csak azt piszkálja, amit kell. Azóta ez van a másik két "szokásos" mellé. Nálam lassan fejtette ki a hatását. Undorító évem volt: nyelvvizsga, diplomaírás, államvizsga + eltemettem mindkét nagymamám, és a colitises keresztanyám. És ugye tudjuk, mit ér a gyógyszer és a diéta ilyen nyomás mellett.
Mindenesetre márciustól, a Medrol elhagyását követõen azért viszonylag jól voltam, leszámítva 1-2 olyan hetet, mikor voltak tünetek az említett lelki problémák miatt. Augusztus óta pedig kifejezetten jól érzem magam, most elõx tudom tartani a napi max. 3 formált székletet Medrol nélkül. (A doktornéni év elején azt mondta, nekem a 3 lenne a normális.) 1-2 csepp vér néha visszaköszön, és én ebbõl tudom, hogy a legnagyobb ellenségem a stressz, a nyugtalanság, feszültség. Ezeket nem tudjuk megszüntetni, de meg kell találni a módját, hogy mi az, ami leghatékonyabban és leggyorsabban nyugtat, és segít átlendülni a rossz idõszakon. (Ovodás, vagy nem, ha van idõm és kedvem, gyöngyöt fûzök - mikor már annyira robbannék, hogy Tv, nyelvtanulás sem köt le munka után, megkimozdulni sincs kedvem. Plusz, nagyon szeretek fõzni, és én a konyhában is nyugszom ilyenkor- enni meg úgyis kell. Nálad esélytelen, hogy most ilyenekre legyen idõd, mint gyöngyfûzni:-), egyszerûen csak próbálj minél többet pihenni, nem rágódni semmin, agyat üríteni, és rácsodálkozni a gyönyörû fiadra!)
Medrollal amúgy a beled tünetmentes, csak hát van jópár mellékhatása, ami ugye nem kellemes, és feleslegesnek tartom, hogy most ezzel rémiszgesselek, én a jó oldalát igyekeztem nézni. Nem is volt más választásom, mmint nem akartam még több problémát okozni saját magámnak, volt elég. Tudok róla, hogy van, aki csak ezzel van jól, de nem gondolom, hogy ez nagy eséllyel történik meg. A vérvételt mondjuk egyrészt hiányolom, másrészt meg annyira durván egyértelmûek a tüneteid... Borítékolom még így látatlanban is, hogy bazi magasak a gyulladásértékeid - ezt meg ugye a doki is vágja.
ööö, ez még hoszabb lett... jah, hát végülis "életem" története:-)
Nincs jelen
#1561 2007-12-17 14:08
- ildikócska
- Tag
szia Vikimami!
Elfogadni a betegséget az a legnehezebb feladat, de onnantól kezdve sokkal jobb lesz a helyzet. Bár most én is aktív lettem két hete, úgy, hogy fél évig szinte semmi bajom nem volt. Most elkeseredtem én is, mert azt hittem, hogy mégiscsak van kiút, de lám egy pohár narancslé figyelmeztetett, hogy crohn elvtárs nagyobb úr. Igaz én is hibás vagyok, mert sokat bûnöztem mostanság, meg össze vissza szedtem a gyógyszert, sokszor elfelejtettem.
Szóval visszatérve Rád, pont azért, mert ott van a gyerkõc, azért kéne gyorsan túltenni magad ezen, hogy beteg vagy/lettél.
Az ilyen meg nem barát...sajnos ezen én is átestem, csak én pasival. Mármint, hogy egyedülálló csajok közül nekem lett barátom, aztán barátnõk meg sehol. De az ilyen "barátságokra" kár az energiát pazarolni szerintem. Nagyon nehéz jó barátra szert tenni manapság.
Eleinte én is így voltam, hogy Úristen mûtét, zacsi stb....de most már azt mondom, hogy én biztos nem fogok eljutni odáig, nekem nem kell a zacsi!!!! :D
Pozitív hozzáállás sokat segíthet a dolgokon, örülj neki, hogy ilyen nagyszerû férjed van, aki pesztrál ahogy írtad. Örülj annak, hogy gyereked van, férjed van, családod van, többi meg majd lesz valahogy. :D
üdv: ildi
Nincs jelen
#1562 2007-12-17 14:16
- Linus
- Tag
Bocs, minden sztórnózva! Most nézem csak: betegség elfogadása nélkül nem megy!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hahóóó, én úgy jöttem ki az orvostól a rémhír után, hogy mondtam anyámnak, ha én nem bõgök te sem, és bevettem a lesz'rom bogyót, bár akkor még nem tudtam, hogy úgy hívják:-) Nyílván voltak rossz és pityergõs napjaim, de mert már akkor sem a családommal éltem, és meg kellett szoknom, hogy ezzel én fogok egyedül megbírkózni, és én saját magam v'ok az egyetlen, akire számíthatok. Elfogadás nélkül nem megy! Gondold végig Viki, itt v'ok 25 évesen, milyen életem lenne, ha végig magamat siratnám?!? Ezt te sem kívánhatod magadnak. Boldogan és teljes életet lehet élni vele, de ehhez te is kellesz. Különben megyek és télleg seggbe bill!
Nincs jelen
#1563 2007-12-17 14:19
- vikimami
- Tag
Köszi Lányok! Gyorsan átfutottam mit írtatok és nagyon köszönöm a válaszokat, sok erõt fogok belõle meríteni :D - remélem.
Most rohanok mert a Kisfõnök üvölt....
Késõbb mégjövök hülyeségeket kérdezni!!!!
Nincs jelen
#1564 2007-12-17 14:21
- vikimami
- Tag
na még egy gyors kérdés, filozófálás: Látom,hogy vizhajtót érdemes szedni a Medrol mellé, de én szerintem azt nem kaphatok, mert van egy kis szívbillentyû problémám, amire azt hiszem nem lehet. Vagy van valakinek hasonló gondja, és mégis szedhet v.milyen vízhajtót????
Nincs jelen
#1565 2007-12-17 14:24
- Linus
- Tag
Szivi! Amúgy a fórumnak gyógyító hatása van, ezúton üzenem férjuradnak. De itt meg is jegyezném, hogy a sipoly, sztóma, mûtét topikokhoz semmi közöd, egyáltalán enm érint, uhhogy azt talán ne böngészd! ismerve milyen paragép tudsz lenni...:-)))
Nincs jelen
#1566 2007-12-17 14:35
- ildikócska
- Tag
Én annak idején az elején még nem voltam ilyen erõs, én úgy jöttem ki a dokitól, hogy anyám is meg én is bõgtünk. :) De hónapokig....aztán nem is tudom, hogy ki kezdett el kit vígasztalni.
Lényeg, hogy tényleg fel kell tudni állni, mert ha csak sajnálod magad, azzal csak rontasz a helyzeten!!!!
sok sok pozitív gondolkodású embert kell magad köré gyûjteni, meg mondanám, hogy sok ilyen könyvet, filmet kellene nézni, de arra most úgy sincs idõd. Nekem ezek nagyon nagyon sokat segítettek!
Tudod a gondolatoknak teremtõ erejük van, akár pozitív, akár negatív!!!!! Tehát nem kell zacsi, használni fog a salofalk, Patrik egy tündibündi, és mondjam azt, hogy mi is itt vagyunk? :D :D :D :D
Kell ennél több??? :D :D :D :D
Nincs jelen
#1567 2007-12-17 15:08
- Linus
- Tag
" a gondolatoknak teremtõ erejük van" - ildikócska, ez egy iszonyú jó mondat, és rengeteg igazság van benne, illetve úgy ahogy van, igaz! ezt meg én köszönöm:-)
Nincs jelen
#1568 2007-12-17 15:12
- ildikócska
- Tag
Linus nézd meg a Titok címû filmet, vagy olvasd el könyvben. Vagy hasonló könyv még a Kérd és megadatik!
Errõl szól az egész, errõl a mondatról.
amúgy meg szívesen...:)
Nincs jelen
#1569 2007-12-17 15:46
- Rigor
- Tag
vikimami:
"A beöntés elõtti tisztitást nem tudom kivitelezni, béna vagyok és tudod, a gyerek.... " - ezt úgy ahogy van nem igazán értem, nem olyan bonyolult, lehet kapni a gyógyszertárban beöntõ szettet és azzal meg lehet oldani. Persze nem túl kellemes meg nem is megy könnyen, de megéri. A 2-3 az semmi, annak reggelig bent kéne maradnia, ideális esetben addig amíg teljesen fel nem szívódik (tehát az elkövetkezõ székelések során még csak nyomokban sem látszik a fehér izé, vagy hogy világos tónust adott volna - igaz ehhez azért alapos beöntés kell).
Nincs jelen
#1570 2007-12-17 17:24
- Pilli
- Tag
Vikimami! Én nem kaptam pl a medrol mellé vízhajtót, nem is mondták, hogy kéne. Viszont én is kaptam hozzá Caliumot, amitõl rohadtul fájt a gyomrom, úgyhogy egy idõ után már csak porban "fogyasztottam".
A betegség elfogadása tényleg nehéz dolog. Nekem sokat segítettek a szüleim és sokszor odavágtak az asztalra, hogy tessék abbanhagyni az önsajnálatot, mert minél jobban belekeveredik az ember, annál szarabb lesz a hangulata és minél szarabb lesz a hangulatod, annál többször mész a WC-re, legalábbis nálam. És igazából hiába is kérdezed magadtól, hogy miért pont Te, sajnos ilyen hülye ez a világ, ez van, ezt kell most végigjárnunk. Na abba is hagyom a bölcsességeimet. Gyógyulgass és én tényleg a medrolra szavazok.
Nincs jelen
#1571 2007-12-17 17:53
- vikimami
- Tag
Köszi megint a sok jó szót!
Rigor, köszi, de tényleg nem megy: van egy klassz aranyerem is a szülés miatt, úgyhogy épp elég benyomni a beöntést.... Ha egész éjjel aludnék, akkor lehet, hogy benntmaradna a klizma, de mivel a kölyök 3 óránként eszik, ugrálok le-fel, és szerintem az is beinditja a folyamatokat :(
A kalciumot a gasztros doki írja fel?
És a vízhajtót?
Magyarul: ha a gasztros csak a Medrolt adja, mit tegyek? Háziorvos?
Egyébként a házio. felirhatja a Salof.-ot és a Medrolt???? Vagy csak a szakorvos?
Alapkérdés, és remélem nem néztek túl "szõkének": a medrolon az van, hogy 16 mg. Azaz ha nekem 32 a kezdõ, akkor naponta "csak" 2 tabit kell bebvennem? Külön-külön vagy egy idõpontban szoktátok?
Olyan jó volt ez a mai nap eddig bélügyileg: csak 3x voltam klotyón és nem volt vér!!!! Itt vigyorogtam Patriknak, hogy any meggyógyul.
DE!
Megint elkenõdtem: most az elõbb hasmenéses variáció ütött be ...... :( :( :(Most akkor mindig átüt valamibe, nehogy örüljek, hogy elég a Salof.????
Nincs jelen
#1572 2007-12-17 17:55
- vikimami
- Tag
Elfelejtettem még: Hány kg-ot lehet hízni egy ilyen csodakúra alatt? Mire számítsak úgy kb.? (mondjuk szülés óta amúgy is csak a melegitõm jön rám....)
Nincs jelen
#1573 2007-12-17 18:01
- ilda
- Tag
Szia Detty!
Én nem bírtam az immuránt, és kaptam helyette methotrexánt, de mikor kiváltottam és elolvastam a tájékoztatóját, hát Én úgy döntöttem , hogy ebbõl tuti nem kérek!!! Rosszabb mint a medrol!!
Nincs jelen
#1574 2007-12-17 18:03
- Rigor
- Tag
vikimami: akkor lehet hogy valami kúppal (mondjuk pentasa) jobban járnál...
Nincs jelen
#1575 2007-12-17 18:07
- ilda
- Tag
Vikimami! attól függ, meddig tart a csodakúrád, milyen gyorsan lehet az adagodat csökkenteni. Én 64mg. vagy a fölött szoktam kezdeni, hizásról nemigazán számolhatok be, mert mérlegre ritkán állok. (mivel nincs:) )De azért a ruháimon érezni szoktam, hogy mintha szûk lenne. Inkább a puffadás a jellemzõ. 32 mg.-al kezdted, hát az is eltart egy pár hónapig még eljutsz a 4 mg.ig! Én is ilyenkor a hûtõnél vagyok megtalálható, meg a csokis pultnál, no és 1 pohár koláért ölni tudnék!!!
Nincs jelen
#1576 2007-12-17 18:09
- ilda
- Tag
ja és tartsd szem elött, ugyis téli idõszak jön, tavaszra elhagyod a medrolt, nyáron már indulhatsz a miss balaton címért!!
Nincs jelen
#1577 2007-12-17 18:51
- roor
- Tag
Halika!
Viki:azt hiszem ez ki lett vesézve.:D
És szerintem vágj bele,rosszabb tuti nem lesz,maximum sokkal-sokkal jobb.:D:D:D
Gasztrós írja fel a szterot meg a hozzátartózó nyalánkságokat,házidoki is írhatja de akkor a gasztróról kell valami papírt kérni.
Vízhajtót én nem kaptam,szerintem ez is egyénfüggõ,kérdezz rá.:D
Igen,ha napi 32 mg a dózisod,akkor a 16 mg-ból kettõt kell bevenni,nekem a lelkemre kötötték,hogy reggel!!!
Szerény kufferom olyan 4-6 kilót szedett fel,ami az abbahagyása után le is ment,igaz lasabban mint ahogy felszökött!:D:D:D
Ja igen a mellékhatásoknál kimaradt a mondandómból,hogy ha szeded,akkor minden veszélyben van ami édes!!!:D:D:D:D
Meg a hûtõ is.:D:D:D
Kérdezd tesóm vagy anyum,már sírtak ha megjelentem és a hûtõ felé vettem az irányt.:D:D:D:D
Sacc per kb. szerintem is tavaszra legkésõbb leépíted.
Szólj ha kell még valami.:D:D:D
pá
Nincs jelen
#1578 2007-12-17 19:02
- Rigor
- Tag
Erre fejlesztettem ki a cukormentes édességeket:) Az új sláger a boleróból készített gyümölcszselé. Még annak a cimborámnak is ízlett aki egyébként rühelli a bolerót. Ja és persze a cukormentes csokis fehérjeturmix (ami amúgy is kell mert a medrol durván bontja le a fehérjét).
Egyébként a medrolról nagyon hasznos iromány amit sûrûn ajánlani szoktam:
http://www.pfizer.hu/upload/alk_eloiras … bletta.htm
itt írják a másnaponkénti szedés trükkjét is:
"A másodnaponkénti kortikoszteroid adagolás azt jelenti, hogy a szokásos napi kortikoszteroid adag kétszeresét adják a betegnek minden második nap reggelén. E terápiás mód célja az, hogy a kortikoszteroidok kedvezõ hatása érvényesüljön a long-term farmakológiai adagnál, és bizonyos mellékhatásokat (pl. hypophysis-mellékvese suppressio, Cushingoid betegség, kortikoszteroid megvonási tünetek és gyermekekben a növekedés gátlása) a minimumra lehessen csökkenteni." - nekem ez nagyon bejött mert a dupla adag elsõre komolyabb hatást fejt ki,
és tényleg elzárja a vérzést, no és a mellékhatásokat tényleg kicselezi, és megvonási tünetek sincsenek - orvossal megkonzultálni persze.
Szóval http://www.pfizer.hu/upload/alk_eloiras … bletta.htm
Nincs jelen
#1579 2007-12-17 19:09
- roor
- Tag
Halika!
Ha már kis genyával élünk és még a szteró is becsúszik,legalább az édesség legyen cukros,káros,ártó,miegymás,de a lényeg hogy sok legyen és nagyon-nagyon finom!!:D:D:D:D:D
Akkor a lélek tud gyógyulni,márpedig arra semmi bogyó nincs,a csoki viszont helyrerakja.:D:D:D:D
Egy kis bûnözés belefér.:D:D:D
pá
Nincs jelen
#1580 2007-12-17 19:14
- Gabor23
- Tag
Sziasztok! Ez az édességvágy nagyon igaz. Én sokáig rá se tudtam nézni csokira, mert szüleim csokigyárba dolgoztak és kiéltem magam ilyen téren kiskoromban igencsak. Mióta medrolozok, azóta napi szinten eszek csokit.:D
G.
Nincs jelen
#1581 2007-12-17 19:40
- Detty
- Tag
Szia ILda!
Köszi a választ! Értem én, hogy nem szedted a Methotrexant...., de akkor mit tegyek?! Az Imurant nem bírtam, ez a Methotrexat elég félelmetes, de valamit mégiscsak kellene szednem. Egyébként a mûtétem óta (lassan másfél éve) teljesen tünet és panaszmentes vagyok, nem is értem miért nem ajánlanak nekem pl. Pentasát, amit ahogy látom többen is szednek, vagy pl. Salofalkot, amit korábban évekig szedtem???!!! Egyszóval tanácstalan vagyok!
Nincs jelen
#1582 2007-12-17 19:42
- Detty
- Tag
ILda!
Akkor most végül is mit kell szedned?
Nincs jelen
#1583 2007-12-17 20:22
- ilda
- Tag
Szia Detty!
Én jó pár éve pentasát szedek. (+medrol)
Nincs jelen
#1584 2007-12-17 20:42
- Detty
- Tag
Szia Ilda!
Neked bevállt a Pentasa? Medrolt csak idõközönként kapsz? Igazából nem értem nekem miért nem Pentasát adnak, lehet hogy azt gondolja az orvosom, hogy azért mert "súlyos" volt a crohnom? Mondjuk ezt sem értem, nekem nem voltak olyan durva panaszaim, mint ahogyan azt itt olvasom, másoknak vannak/voltak. Tavaly megmûtöttek, 40 cm-t eltávolítottak, azóta minden ok! 18 kg-t híztam (szteroid nélkül!), szóval van felszívódás, nulla fájdalom és panasz! Remélem meg tudom gyõzni a dokim, hogy valami kíméletesebb mellett döntsön, pl. Pentasa. (Valahogy az is érdekes, hogy nem tudok senkit, aki crohnra Methotrexatot szedne...)
Nincs jelen
#1585 2007-12-17 23:56
- Pilli
- Tag
Hát a medrol és az édesség páros az nagyon durva. Én abban az idõben rákaptam a vajas lekváros zsemlére tejes kávéval reggelire. Mikor nagyon durván tudtam falni, öt zsemlét ettem meg reggel, mindkét felét jól megkenve. Nagyon durván ettem, úgyhogy ötvenhét kilóról gyorsan fel is mentem hatvannyolcra:) Most hatvankettõ vagyok, de a többi már nem fog lemenni, hastájékon maradt még valamicske. Mondjuk a magasságomhoz nem gáz, sõt jobb mint régebben volt, mert így bõgõs idõszakban legalább ebbõl adok le és nem az alapsúlyomból. SZerinem is vágj bele vikimami, segíteni fog ez neked! Hidd el!
Nincs jelen
#1586 2007-12-18 08:10
- kbalu
- Tag
szvsz a Pentasa = "adjunk valamit, hogy azt higyje a beteg, hogy kap rá valamit", max. placebo hatást tudok elképzelni vele kapcsolatban, több helyen is írták már, hogy igazándiból Crohnra semmilyen értelmes gyógyszert nem tudnak adni, de az 5ASA készítményekkel értek el eredményeket kíméletes gyulladáscsökkentés terén
nekem kerek perec megmondta legutóbb a doki, hogy szedjem azért a Pentasát, hogy lássák a fejesek, hogy kapok valamit (pl. ha behívnak a nyugdíjhoz felülvizsgálatra), de ha komolyabb panasz lenne, akkor kezdjem el adagolni a Medrolt és találkozunk pár napon belül (igaz szedek Imurant is, amit jobban elhiszek, hogy hat valamit, a Pentasa tényleg csak a látszat)
Nincs jelen
#1587 2007-12-18 10:00
- roor
- Tag
Halika!
Balu drága,a plecebo hatás is hatás nemde?:D:D:D:D
Tekintettel a lelki tényezõkre,szerintem nekünk erre is szükségünk van.:D
Fõleg az olyanoknak,akik még nagyon az elején vannak az ismerkedésnek kisgenyával,nekik ez talán "életmentõ" lehet.:D
Egyébként meg igazad van és én is hallottam róla hogy crohnra tök fölösleges,mégis szedem,már csak a "fílingje" miatt is.:D:D:D:D
Maradok medrolpárti.:D:D:D
Az a tuti yehhhhh....:D:D:D:D:D
pá
Nincs jelen
#1588 2007-12-18 10:04
- Linus
- Tag
nézd Detty, én lehet, megkérdeznék más orvost is. teljes tünetmentességnél ez elég durva csapásirány - sz'tem.
Viki, a háziorvos mindig könnyebben elérhetõ. ha megállapodtatok a gyógyszerekben a gasztróssal, kérj tõle egy javaslatot, rá fogja írni akkor a papírodra, hogy az õ jóváhagyásával a gyógyszereidet a szokásos támogatással felírhatja a háziorvos is. ez fél évre szól, utána új javaslatot kell kérned. én így csinálom. ha kontrollt kér a gasztrós, akkor pedig jórészt csak felhívom, hogy elmondjam hogy v'ok, meg milyenek a laborértékeim. nyilván mikor rosszul voltam, akkor mindig be is mentem hozzá kontrollra, de az utóbbi idõben, csak akkor jelentkezem személyesen, ha a javaslatot is meg kell íratnom a gyógyszerekre. augusztusban láttam utóljára, úgyhogy legközelebb majd vmikor februárban megyek megnézni, hogy van:-)
a medrolos édességmánia nálam nem volt annyira durva. de ha végül tényleg arra kerülne a sor, sz'tem is beszéld meg az orvosoddal a kétnaponkénti dupla adagban szedést. ha elmúlik a vérzés, lehet nem is lesz rá szükséged. egycsapásra nem leszel jobban, de látod azért te is, hogy alakul.
fejet meg fel! mert nagyon sok minden van körülötted, amibe ilyen rossz periódusban belekapaszkodhatsz, de észre sem veszed, vagy nem akarod. most már elég az önsajnálatból, elfogadás nélkül pedig el fogsz jutni egy olyan pontra, ahonnan nem t'om, körülötted kinek lesz türelme onnan kirángatni. különben meg nehogy már a falnak beszéljek...
Nincs jelen
#1589 2007-12-18 10:43
- kbalu
- Tag
roor: akkor inkább már ingyen roor-leszarom-bogyó, tuti placebohatás és még jobban is lesz mindenki :) de amúgy én is szedem amikor eszembe jut (a szekrényben meg lassan nem fér el a rengeteg doboz Pentasa :))
Nincs jelen
#1590 2007-12-18 11:50
- CSICSU
- Tag
Tudja vki ,hogy Prednisolon/sztreoid/ szedése alatt ,miért nem lehet bárányhimlõs személlyel érintkezni??
Nincs jelen
#1591 2007-12-18 15:17
- Detty
- Tag
25 mg Imuran, vagy annál kevesebb naponta, (Ill. ha ezt sem bírom 25 mg kétnaponta) szerintetek ér egyáltalán valamit? Úgy tudom testsúlykilogrammonként 1 mg kellene.
Nincs jelen
#1592 2007-12-18 16:21
- Nita
- Tag
Szia Detty!
Én tünet mentes idõszakban kétnaponta 50mg-ot kaptam :D és 3x1 Pentasat. Az én dokim azt mondta, hogy fentartó kezelésre elég ez is, és még ezt is csökkentette végül. Majd egy évig nem is volt semmi tünetem tök jól (voltam).
Nincs jelen
#1593 2007-12-18 16:47
- roor
- Tag
Halika!
Balu:na akkor most hozzádvágok egy kis placebó hatású,roor-leszarom bogyót!:D:D:D:D:D
Placccssssss
pá
Nincs jelen
#1594 2007-12-18 16:48
- lacci
- Tag
Próbálta már valaki, most találtam /régóta nem látogattam a fórumot, tünetmentesség 1 éve!!!!!!/
Kecsegtetõ........
"A gastroanaX-szal olyan készítményt hoztunk létre, amely polysaccharidokban dúsított extraktumokat tartalmaz, amelyeket népgyógyászati és klinikai kísérleteken alapuló tapasztalatok alapján eredményesek a gyomor és a bél panaszok kiegészítõ kezelésére (pl. gyomorfekély, Colitis ulcerosa, Morbus Crohn) beleértve a gyomor, nyelõcsõ és bélrák valamint a tüdõ és a nemi szervek daganat típusait is. "
http://www.vitanax.hu/index.php?base=pr … amp;prod=3
Szerkesztette: lacci (2007-12-18 16:52)
Nincs jelen
#1595 2007-12-18 17:30
- kbalu
- Tag
lacci: örülünk neki, hogy jól vagy
ha jól rémlik CSICSU már küzdött itt egy sort, hátha valaki próbálta már a az említett szert, de nem nagyon járt sikerrel, de elképzelhetõ, hogy õ akkor elkezdte használni, elõbb-utóbb idetéved és válaszol
Roor: köszi, ideért :) valamilyen, a környezetemen 3 méteren belül állandóan nyarat csináló bogyód nincsen? kib. hideg van és akármennyire is hiszek benne, csak nem akar nyár lenni, nem mûködik a placebo hatás :)
Nincs jelen
#1596 2007-12-18 18:27
- pacsaji
- Tag
vikimami,
Medrol mellé vízhajtót nem , de káliumot én is kaptam (nem calcium!). Szerintem, ha felmerült benned, mint lehetõség kérdezz rá bátran a dokitól: nem látja-e szükségesnek a vízhajtót és a kaliumot, és indokoltasd meg, akkor biztos megnyugszol! Késõbb biztos kapsz majd javaslatot a gyógyszerre, de Medrol kúra alatt kicsit szorosabb a gyeplõ, és valószínû, hogy még egy darabig a szakrendelésre kell menned.Ami a súlyt illeti én sajna 13 kg-ot szedtem fel, de sokkal több medrolt is kaptam. Viszont amikor már nem szedtem, akkor fokozatosan viasszaállt a súlyom!
Nincs jelen
#1597 2007-12-18 18:31
- roor
- Tag
Halika!
Balu örülök hogy megérkezett.:D
Sajna az állandó nyárcsinálós bogyóimmal smucig vagyok,én is a meleget csípem ezért azok a páncélban vannak.:D:D:D
De ha javasolhatom akkor a bogyóimat valami kellemes alkohollal fogyszd és egybõl lesz nyár!:D:D:D
pá
Nincs jelen
#1598 2007-12-19 16:41
- vikimami
- Tag
Köszi a segítségeteket Medrol ügyben.
Ma beszéltem telefonon - és ezt egyenlõre igy fogom megtenni, mert v.szinûleg január közepéig nem lesz a dokim - a proffal, és egyenlõre még nem javasolja a Medrolt.
A péntek óta szedett Salofalk tabi és klizmával próbáljuk még péntekig, az azóta létrejött újabb panaszaim alapján (alhasi görcs, hányinger, étvágytalanság) még nem akar szteroidot. Meg még Patrikot sem tudtam elválasztani az anyatejrõl...
Nincs jelen
#1599 2007-12-19 17:26
- Gabor23
- Tag
Jó az a medrol hidd csak el. Elöször féltem tõle, de maximálisan megérte. Engem 1-2 nap alatt rendberakott, elég hihetetlen egy élmény volt...
Nincs jelen
#1600 2007-12-19 19:38
- rebubu
- Tag
ne fèlj annyira a medroltol - a vègèn mèg tetszeni is fog... :-)
tènyleg helyrerakja az embert
Nincs jelen