#401 2006-03-06 18:55

Ildico
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Ha hasi fájdalmatok, görcseitek vannak, a crhonosok milyen fájdalomcsillapítókat szedhetnek?

Nincs jelen

 

#402 2006-03-06 19:09

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Ildico,

ami biztos:

Papaverin és származékai

    * NO-SPA
    * NO-SPA FORTE
    * PAPAVERIN

de nem ártana egy dokit megkérdezni...

Nincs jelen

 

#403 2006-03-06 19:14

Ildico
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kedves Robur!

Nagyon köszönöm, a gyors választ is.

Üdv.: Ildikó

Nincs jelen

 

#404 2006-03-08 11:56

Dóri56
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kérem segítsen valaki! Ma kaptam medrolt gyógyszerallergiára és nagyon félek, hogy elfogok tõle hízni és a fejem megnagyobbodik. Mennyi idõ alatt jelentkeznek ezek a mellékhatások és biztosan jelentkeznek-e?

Nincs jelen

 

#405 2006-03-09 20:08

agi101
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok! Most irok elõször a fórumra, nagyon örülök, hogy megtaláltam. Két éve colitises vagyok, fél éve tünetmentes. Sokféle gyógyszert kipróbáltam, de a mostani állapotomat az Imuran-nak köszönhetem (3-szor 25 mg). Viszont a lehetséges mellékhatásai ijesztõek: a hajhullás azonnal jelentkezett, elég látványosan, és ez elkeseritõ. De igazából a hosszú távú mellékhatásoktól félek, fõleg a rák megnövekedett kockázatától. Ha valaki szedi az Imurant, légyszives irjon a tapasztalatairól és arról, hogy mit érdemes szedni a rák kockázatának csökkentésére. Köszönöm.

Nincs jelen

 

#406 2006-03-10 11:08

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szia agi101!

Én már ott tartok, hogy nem olvasgatom a gyógyszerhez adott papírt, csak az új gyógyszereknél, igyekszem nem foglalkozni vele, felesleges idegesíteni magunkat, ha szükség van az imuránra, mert nélküle még nagyobb lenne a baj. A hajad sem biztos, hogy attól hullik, lehet, hogy a belek állapota miatt nem jutott elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz a szervezeted. A lányomnál is megpróbáltuk elhagyni az imuránt pontosan azért, mert olvasgattuk a mellékhatásokat, de nem ment és tényleg nem az egész immunrendszert gyengíti ezt tapasztalatból írom, a szteroid már sokkal jobban. A napozással légy óvatos, nagyobb faktorszámú krémet használj.

Nincs jelen

 

#407 2006-03-10 11:29

jehu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kedves Ági101!

Én már egy éve szedem az Imurant, és nekem jól bevált. Eleinte hetente, majd egyre ritkábban kellett laborvizsgálatra járnom, mert így tudták ellenõrízni a mellékhatásokat. Persze nem napoztam órákat a nyáron a tûzõ napon (azért volt rajtam fürdõruha és jól állt), figyelem az anyajegyeket, bõrelváltozásokat (szerencsére nincs), betartom a szabályokat. A hajam nekem inkább a Medroltól és a Pentasától hullott, most tökéletes, derékig érõ, barna. Tehát nem szabad bepánikolnod, nem minden mellékhatás jön ki rajtad. A rák manapság esélyes minden embernél, ha a laborleleteid jók, akkor nem kell aggódnod. Az Imurán nélkül is lehetsz rákos sajnos, de erre gondolni is csak módjával szabad. Szerintem felesleges terhelned ok nélkül más csodaszerekkel a szervezetedet, mert lehet, hogy még ártana is.
Ne rettegj, csak vigyázz magadra! Nekem a gondot az okozza inkább, hogy újra elkapok olyan légúti betegségeket, mint gyerekkoromban. De ez még mindig jobb, mint a Crohn.
Szóval, ha elfogadja a szervezeted, akkor évekig is szedheted jó hatásfokkal, csak tanulj meg együttélni a velejáró szabályokkal (nem mindenkire vonatkozik minden, amit a kísérõ papíron olvashatsz).

Én most vagyok évek óta a legjobb állapotban, most bírok a legtöbbet dolgozni.

                                                            Jehu

Nincs jelen

 

#408 2006-03-10 12:04

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kedves agi101!

Én öt évig szedtem az Imurant. Nagyon nehezen szántam rá magam, pontosan olyan félelmeim voltak, mint Neked. Az orvosom azzal gyõzött meg, hogy mindíg azt kell mérlegelni: mibõl lesz a nagyobb baj, a gyógyszer mellékhatásaiból, vagy abból, ha nem szedem be. Sajnos a gyulladásos bélbetegség igazán hatásos gyógyszerei komoly mellékhatásokkal járnak. Csak egyetlen vigasz az, hogy nem mindenkénél és nem egyformán jelentkeznek. Nekem például négy évig semmi mellékhatást nem okozott,  a 4. évben kezdett hullani a hajam, és nagyon fáradt lettem, sokszor már az ágyból sem tudtam felkelni. Az orvosom szerint a hajhullást okozhatja az Immuran, a fáradtságot nem. Szerintem meg mindkettõt az okozta. Olyanról is tudok, aki egyáltalán nem tudta szedni, mert komoly fehérvérsejtszám-csokkenét okozott. Nálad szerencsére errõl nincs szó.
Tanulság: minden embernél máshogy jelentkeznek a gyógyszerek mellékhatásai (és sajnos a hatásai is) ezért nem érdemes azzal foglalkozni, hogy másoknál mi történt, inkább saját magadat kell megfigyelni és az orvossal kozultálni a legkisebb panasz esetén is. Az én orvosom - aki szerintem kitûnõ szakember - azt mondta, hogy olyan betegei is vannak szép számmal, akik már több mint 10 éve szedik az Immurant minden gond nélkül. és nagyon jól vannak.

Remélem segítettem, bár azt javaslom, hogy olvasgasd el mindenki véleményét, de magad hozd meg a döntéseket.

Üdvözlettel: clió

Nincs jelen

 

#409 2006-03-10 12:49

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kedves Clió!

Ha jól értem már nem szeded az Imuránt, mi történt utána, hogy abbahagytad? Van-e olyan, aki nem a mellékhatások miatt hagyta abba, hanem mert azt mondta az orvosa, hogy már nincs rá szükség? Gondolom hosszú tünetmentesség, vagy mûtét miatt van ilyen?

Üdv.:  Ani

Nincs jelen

 

#410 2006-03-10 13:09

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kedves Ani!


Kb. fél éve hagytam abba az Immurant, saját felelõsségemre, a fenti tünetek miatt. Azóta nem érzek semmi változást, illetve annyit, hogy már nem hullik a hajam, és a fáradtságom is elmúlt.
Kb. három hónap, míg az Immuran hatása kimegy a szervezetbõl, tehát még igazi tapasztalatokról nem tudok beszámolni, nagyon rövid idõ telt el azóta. Az orvosom nagyon ellenezte, hogy abbahagyjam.Általános orvosi vélemény az, hogy 5 év után - ha tünetmentes a beteg - meg lehet próbálni az abbahagyást, és ha a panaszok kezdõdnek, újra szedni kell. Tapasztalataim szerint nagyon egyéni, hogy egy gyógyszer  kire hogyan hat, azt szokták mondani, hogy mindíg egyénileg kell "eltalálni" a helyes gyógyszerelést, mert ami az egyik betegnél beválik, nem biztos, hogy a másiknál is.

Üdvözlettel: Clió

Nincs jelen

 

#411 2006-03-11 12:49

agi101
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok!

Ani58, jehu és clió köszönöm a hozzászólásaitokat!

Kezdõ internetezõ vagyok, ezért még nagyon furcsa nekem, hogy számomra teljesen ismeretlen emberek próbálnak segiteni nekem vagy csak megnyugtatni. Remélem, hogy elõbb utóbb én is majd tudok valakinek jó tanáccsal szolgálni.
A bõrráktól azért félek annyira, mert nagyon sok anyajegyem van, és már vagy 10 éve nem is merek napozni emiatt, úgyhogy ezzel nincs gond. Ha menni akarok valahova, ahol le kell vetkõzni, akkor önbarnitókat használok. A bõrgyógyász viccelõdött, hogy ha le akarnám szedetni az anyajegyeimet, akkor meg kéne engem nyúznia...Én azért nem nevettem rajta. Gondoltam, hogy valamilyen antioxidánst fogok szedni a szabad gyökök lekötéséhez, de még nem néztem igazán utána, hogy milyent.
Az Imuránt min. 4 évre javasolta a dokim, meg is döbbentem rajta rendesen. Az a gond, hogy épp most gondolkodtunk el a gyermekvállaláson, a biológiai órám igencsak ketyeg.
De emellett nem igazán lehet, bár ellentétes véleményeket is hallottam már.
Clió! Te fokozatosan, vagy egyik napról a másikra hagytad abba az Imuran szedését?
Én is megpróbáltam önhatalmúlag csökkenteni az adagon, de pár nap múlva már jelentkeztek is a szokásos tünetek, persze enyhébb formában. Úgyhogy még pár évet várnom kell a leállással, ha egyáltalán leállhatok vele bármikor is.
Jehu! Milyen laborvizsgálatokra kellett járnod? Nekem csak vérvizsgálatra.

Üdvözlettel:   Ági

Nincs jelen

 

#412 2006-03-11 13:48

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kedves Ági!

Én egyik napról a másikra hagytam abba az Imurant. Aztán kezembe vettem a gyógyszerkönyvet és megdöbbentem, mert abban az áll, hogy fokozatosan kell elhagyni. Megkérdeztem a kezelõorvosomat is, õ azt mondta, hogy nem érti, miért kellene fokozatosan abbahagyni, mivel - a hatása is csak kb. 3 hónap alatt jelentkezik - kb. három hónap kell ahhoz, hogy kiürüljön a szervezetbõl. Ma sem tudom, kinek van igaza, de én azt gondolom, hogy a dokimnak.
Gyerekvállalás: megint csak ellentmondásosak az információk (l. errõl Molnár Tamás válaszát  az orvos válaszol rovatban) : a gyógyszerkönyv nem javasolja terhesség esetén, az orvosok azt mondják, hogy tapasztalatuk szerint lehet szedni, de aki biztosra akar menni, az inkább (ha állapota engedi) a tervezett terhesség elõtt három hónappal hagyja abba.

Biztosan eljön az az idõ is, amikor Te is tudsz segíteni másoknak. Én már nagyon sok tapasztalatot szereztem, a Crohn betegség legtöbb szövõdményét (szûkület, tályog, sipoly, pioderma gangrenosum, mûtétek) is megtapasztaltam, ezért szántam rá magam, hogy írjak a fórumba, amit már régóta olvasok.

Üdvözlettel: Clió

Nincs jelen

 

#413 2006-03-12 11:51

Hingi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok!Lenne egy kérdésem a medrollal kapcsolatban!32mg-mal kezdtem,aztán 16, majd váltakozva 16-8, és most csak8 mg!Mellékhatásként nekem ezek voltak:éjszakánként izzadás,gyakori wc-re járás,hajhullás,a szõröm sötétedett,és ami a legjobban zavar az a felfújodás!Az arcom és a felsõtestem rendesen felfújodott,kb úgy nézek ki mint aki erõsen gyúr!Csak ez a 148 centimhez elég röhejes...:)Kérdés:aki szedte a medrolt és csökkentették is az adagját,annak ezek a mellékhatások elmúltak késõbb?És hogy az arcom meg a felsõtestem fog apadni???

Nincs jelen

 

#414 2006-03-12 14:16

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szia Hingi!

A gyógyszerek mellékhatásai általában a dózis nagyságától és az idõtartamtól függenek. A Medrol mellékhatásai, amirõl beszámoltál nálam is jelentkeztek, a dózis csökkentésével a tünetek is csökkentek, de teljesen csak akkor múltak el, amikor teljesen abbahagytam.

Clió

Nincs jelen

 

#415 2006-03-13 07:37

jutta70
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok!!                                                                                                                     Nem tudom hogy hallottatok már a COD teáról?Egy ismerõsöm ajánlotta,neki ettõl teljesen megszünt crohnja.Ha valaki hallott már errõl,irjon!!!

Nincs jelen

 

#416 2006-03-13 10:27

erika75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok!
Nem rég hallottam errõ az internetes oldalról és csak most írok elõször. 4 éve colitisem van, de már 4 hónapja vérzik. Most voltam 1 hétig kórházba, medrolos beöntésen. Jeleleg úgy néz ki, megint nem vérzik. Ami még bánt, hogy azt írták a zárójelentésemre, hogy crohn gyanúja is felmerült. Ez nagyon elkeserített. Salofalkot, immuránt szedek a medrol már nem használ. Én a homeopátiát próbáltam, eredménytelenül. A dokimmal elégedett vagyok, szerintem jó orvos, bár azt mondja semmilyen természetes mód nem segít ezen a betegségen, csak a szteroid. Én nagyon elvagyok keseredve, mert nem akarom, hogy mûtét legyen a vége. 31 éves vagyok és nem tudom mi vár még rám, mindent megteszek, hogy tünetmentes legyek.

Nincs jelen

 

#417 2006-03-13 11:20

Ravic
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szia
A megelözö idõszakban voltak tünetmentes periódusaid?
Én is negyedik éve küzdök ezzel a betegséggel, sok mulik azon mekkora a kiterjedt terület.Nálam a bal oldali leszálló ág gyullad be krónikusan
Mûtéttel fenyegetve egyszer voltam.,akkor jött a  Medrol,,Budenofalk- az itt töltött idõ alatt pedig megtanultam nem félni annyira tõle, és ez is segít.
Kitartást és jobbulást
                     Szia Ravic

Nincs jelen

 

#418 2006-03-13 12:17

erika75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Igen, nagyrészt tünetmentes voltam, most küzdök vele már hosszabb ideje. Elkezdtem a prananadit (energia kezelés), most ebben nagyon bízok, most letettem a cigit is, bár tudom, hogy a dohányzás kedvez ennek a betegségnek. A dokim azt mondja nem befolyásolja az étkezés az állapotomat, most vizsont megpróbálom hús nélkül. Én tudom, hogy a lelki állapotomnak köszönhetem, hogy most így vagyok, de már próbálok változtatni az életszemléletemen és remélem, hogy ez javít az állapotomon is, bár most ezt egyáltalán nem tapasztalom. Tök jó, hogy van aki hasonló problémával küzd, mert igazából csak a szüleimm értenek meg, mások meg azt hiszik, hogy valamilyen fertõzésem van és nem értik, hogy hogy nem lehet meggyógyulnom.

Nincs jelen

 

#419 2006-03-13 13:42

Ravic
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Hús nélkül? ....... Jó ötlet ez?   Tényleg ,számomra is  úgytûnt mindegy mit eszem, se jobb se rosszabb nem lesz.
Kiegészítõként az Aloe Vera géllel tettem próbát ,    irtó pocsék íze volt  de nem használt semmit.
Na de hús nélkül? Én a "legjobb"-tól  (K.Á.)-tól kaptam  egy LECKÉT e tekintetben.
Feltételezem hogy betegállományban vagy.
Igen kollégák furcsállhatják ezt a hol vagyok hol nem állapot. De van még annyi más nyavaja, hogy nem kell izgulj emiatt. 
Oka valszeg az  hogy a colitis egyáltalán nem látszik meg  egy kívülálló számára.
Ecsetelni fûnek - fának meg nem szoktuk
Együtt kell élni ezzel a betegséggel,figyelni a WC-ket .Én bizony volt hogy nem értem oda idõben.
Megmondom ,én néha kicsit rá is játszok erre a betegségre. "Ha már a padlón vagy szeddj is össze valamit " :-) Nem?
Egyenlõre a legtöbb mit tehetünk hogy idõt nyerünk  :-)
          Szia     
                    Ravic

Nincs jelen

 

#420 2006-03-14 12:47

erika75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szia Ravic!
Nem vagyok betegállományba, gyesen vagyok a és mellette dolgozok is, és táncolok is. Én sem értek egyet a húsnélküliséggel, elég nehéz is így kajálnom, de most ezt is megpróbálom, mert még nem próbáltam. Most abba az állapotba vagyok, hogy bárki mond valamit ezzel a betegséggel kapcsolatban, azt kipróbálom. Nekem hasmenésem nincs csak az elején volt, nekem most székletlazítót kell szednem, mert kemény a székletem, vagy egyáltalán nincs. Most a medrolos beöntés egyenlõre helyre tett, de ma már megint volt benne vér. Én szájon át már nem is veszek be medrolt, megmondtam a dokimnak is, mert nem látom értelmét. Utálom ahogy kinézek tõle, a mellékhatásokat meg már unom. Nekem az érzelmi dolgok befolyásolják a legjobban a bajom és amit még észrevettem, egy korty alkoholt sem ihatok már, mert attól is vérzik.
Pár hóónapja megpróbáltam változtatni a gondolkodásomon, jó lenne ha már ez kihatna a betegségem javulására is.
Neked mi az ami rontani szokott az állapotodom?

szia, erika

Nincs jelen

 

#421 2006-03-14 14:53

Ravic
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szia Erika 75!
Gondolkoztam már ezen...és nem könnyû válaszolni..de a meglátásom az:   a belsõ lelki vívódás,  ami ......már... már önmarcangolás szintü!
Na ez kell ennek a nyavajának.
És itt jön be a szemléletváltoztatás,elfogadni azt amin nem tudunk változtatni,majd egy
további lépésben megérteni a dolgok fonákját és mosolyogni (profiknak röhögni) rajta.
Nekem ....székrekedési tüneteket nem produkált a colitis mindig csak ellenkezõleg véres hasmenést!
Én sem vagyok alkoholista  :-) ,  de  sört nyáron , a vörösbort télen nem hagyom a pohárban.
Mikor a padlón vagyok  könnyebben  hiszek mindenben ,egyszer barnarízst ettem egy hétig ugy ajánlották..csak rosszabb lett.
Valahol az Üvegtigrisnek igaza van " Ízi rájder"
Kicsit OFF-olunk  asszem
Szia
    Ravic

Szerkesztette: Ravic (2006-03-14 14:55)

Nincs jelen

 

#422 2006-03-14 21:51

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Székrekedésre, székletlazításra zabkorpa! akár liszt helyett is sütibe, vagy sürítõnek... hatásos.

Nincs jelen

 

#423 2006-03-17 12:39

bombaba
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

kedves Roni
szia, látom nem igazán kaptál választ... (02/25.-ei kérdésre)
nekem voltak közeli tapasztalataim a metypreddel. nem volt olyan vészes, csak amikor dozist váltottam kb. három napig különbözö tüneteket produkáltam - látászavarok, fejfájás, nyügösség, szédülés - de semmi tartos.
hat honapig szedtem, 16-tal kezdve. a kezelés során szebb lett a böröm. a negativ hatások idövel jöttek ki : izületi fájások, kronikus fáradtság, állandosult gyomorfájás és kissé felerösödtek a kura abbahagyásával. mint késöbb megértettem ez utobbiak annak tudhatoak be, hogy a szteroid kihajtja a szervezetböl az ásványi anyagokat. úgyhogy egyél minél több zöldséget, meg vitaminkészitményt ha tudsz, és ne add be a derekadat ujabb gyogyszereknek, amiket a mellékhatásokra akarnak szedetni... :-)
fel a fejjel - a metypred nem jo, de amikor kell, akkor kell. probálj mellette diétázni, és gyorsan javulni, akkor hamar abbahagyhatod
sok szerencsét - rebubu

Szerkesztette: bombaba (2006-03-17 12:41)

Nincs jelen

 

#424 2006-03-17 19:01

szucsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Erik75, Ravic!
A gondolkodás megváltoztatásához, pozitív szemlélet kialakításához javasolom, ha még nem voltatok, az agykontroll tanfolyamot!
Szücsi

Nincs jelen

 

#425 2006-03-17 19:02

szucsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Bocsi!:) Erika75 akart lenni!

Nincs jelen

 

#426 2006-03-17 22:41

oti
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szerbusztok!
Kisfiam 2,5 éves korában aktív colitises volt. Fél évi fokozatosan romlott, míg végre sikerült beállítanunk a diétáját és a táplálékkiegészítõit. Már egy éve teljesen jól van tünetmentes és nem is beteg. Nekünk teljesen állati termék cukor és élesztõ mentes a diétánk. Olajfát, Calcium-Magnésium B6 vitamint fogyaszt, valamint színtiszta Aloe Verát kapszulában. Csináltunk Grape fruit kúrát és lactobacillus kúrát. Tisztított vizet iszunk és adalékmentes házi élelmiszereket fogyasztunk. Ajánlom mindenkinek. A legártalmasabbnak az állati termékeket találtuk azok közül is a hús volt, ami fellobbantotta a betegséget.
Nektek milyen az életmódotok?

Nincs jelen

 

#427 2006-03-18 10:56

wandi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

szia Oti
Szerintem is jó diéta amit csinálltok, errõl már volt szó az étrendnél,
csak igy tovább. Sokaknak használna, ha lenne hozzá kitartásuk.

                       üdv,   wandi

Nincs jelen

 

#428 2006-03-20 11:22

sek
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok! Ez az elsõ hozzászólásom a fórumban,de már egy ideje olvasgatom. Sajnos (vagy szerencsére) nekem IBS-em van.ezt nem sikerült az orvosoknak megállapítaniuk,de ez a legvalószínübb nálam (minden! kivizsgáláson átestem,több orvosnál jártam). Keresgéltem az interneten,de nem találtam magyar nyelvû oldalt ahol kérdezhetnék errõl a betegségrõl,ezért gondoltam ti esetleg tudnátok segíteni nekem.sajnos a dokik mindig pszichológushoz akarnak küldeni (már 1 évig jártam és megállapította,hogy szervi bajom van,nem lelki)...Ez már 3 éve tart! 20 éves fiú vagyok és már csak 50 kiló :( (a folyamatos hasmenésnek köszönhetõen -egyszerûen nem marad meg bennem az étel) Minden fajta gyógyszert szedtem már,a 2 kezem nem tudom megszámolni õket,de egyik sem segített...az egyetlen hatásos gyógyszer számomra az enterobene,de az is csak ideiglenesen szünteti meg a tüneteket!már 1 éve szedem még a protexint is!
Sajnos itt tartok!Esetleg tudnátok ajánlani valami gyógyszert,ami IBS-es tüneteknél bevált?Remélem tudtok segíteni!Elõre is köszönöm!

Nincs jelen

 

#429 2006-03-20 11:56

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szia Sek!

Próbáld ki a Neurosan port, természetgyógyászati boltokban, vagy Roosmannban lehet kapni, 400 Ft körül van, egy próbát megér, nekünk nagyon bevált. Még az aranykolloidot tudnám ajánlani, ha mégis lelki okokra vezethetõ vissza a hasmenés, a www.csend.hu/rendelo/kolloid.html honlapon utánanézhetsz hol lehet kapni és mire jó, errõl szintén jó tapasztalatom van.
Üdv.:  Ani

Nincs jelen

 

#430 2006-03-20 12:47

sek
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kedves Ani!
Köszönöm a válaszodat!Kipróbálom mindkét készítményt!remélem nekem is beválik!Mégegyszer köszönöm!

Nincs jelen

 

#431 2006-03-21 21:41

oti
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kedves Wandi!
Köszönöm. Valóban úgy érzem jó úton vagyunk, bár a lelki támogatás igencsak ránkfér. Nagyon jó volna összejönni olyanokkal, akik hasonló diétát folytatnak. Jó lenne, ha olyan valaki jelentkezne, aki mondjuk már tizen éve szigorúan diétázik és jól van.Az igazság az egy kicsit aggódom hosszú távon a gyerek fejlõdéséhez megkap-e mindent. Pl. aminosavak, fehérjék stb. Nem lesznek-e serdülõkorban hormonális problémák. Ha van ezzel kapcsolatban tapasztalatod, kérlek írd meg.

Nincs jelen

 

#432 2006-03-29 19:49

Alamuszi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok!
Lányom lassan egy éve Chron-beteg. Eddig Pentasat és Budenofalkot szedett, ill. ezt szedi most is.
A tünetei kiújultak -vagy el sem múltak igazán??-, ezért felmerült az Immuran a szükséges vizsgálatok után.
Ez úgy tudom, csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, reakcióját, és rengeteg mellékhatása is van.
Nektek milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban?

Nincs jelen

 

#433 2006-03-30 11:29

Ksanyi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok

Valaki a Forumon kapott biologiai kezelést Crohnra? Mit jelent ez?
Én hirtelen felindulásból ezt találtam sajnos nem igazán értem mi is ez :(
http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/VI/2/103main.htm
http://www.biotest.hu/pdf/2004-04.pdf
Köszönöm a segitséget

Üdv Ksanyi

Nincs jelen

 

#434 2006-04-13 18:44

mendi63
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szeretném megkérdezni tõletek, hogy a Pentasa gyógyszer hogyan hat a bélrendszerben? A gyógyszertájékoztatóban krónikus gyulladásos bélbetegséget  gyógyit illetve a fellobbanást és a visszaesést akadályozza meg. De hogyan?  Ez gyulladásgátló és mégsem antibiotikum? Pl. a Protexin a bélflórát regenerálja , és a Pentasa mit csinál? Bocs , hogy ilyen tudatlan vagyok .

Nincs jelen

 

#435 2006-04-13 19:30

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

A Pentasa a vékonybélben tevékenykedik, de hogy mit is csinál pontosan azt nem tudom...

Nincs jelen

 

#436 2006-04-13 19:34

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Mik azok az szalicilsav-származékok?

Az 5-aminoszalicilsav (5-ASA) egy aszpirinhez hasonló hatóanyag, mely a bél nyálkahár­tyájával közvetlenül érintkezve fejti ki gyulladás­csökkentõ hatását.
A Magyarországon forgalomban lévõ készítmények a következõk: Salazopyrin, Dipentum, Pentasa és a Salofalk. A szakorvos dönti el, hogy melyik gyógyszert melyik formában (tabletta, kúp vagy beöntés) alkalmazza aszerint, hogy melyik bélszakaszon lépett fel a gyulladás. A Salazopyrin és a Dipentum a vastagbél, míg a Pentasa és a Salofalk a vékonybél gyulladásakor elõnyös. Az 5-ASA-tartalmú szerek hatásossága az adagok mennyiségétõl függ. Ha a beteg nem reagál az ajánlott dózisra, akkor növelni kell azt. Ha megnövelt dózis esetén sem mutatkozik különösebb hatás, akkor megfontolandó más gyógyszerek, például a szteroidok alkalmazása.

http://crohn-colitis.hu/html/p2a_gyogyszerek.php

Nincs jelen

 

#437 2006-04-27 16:47

Andika85
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok!!

Én már 4 éve vagyok Crohn beteg!!!
Elmondhatom, hogy én már szinte mindent kipróbáltam , de sajnos semmi nem segített!
Végül mûtétre került sor!És azóta vagyok jobban!!
Már próbáltam az Aloe vera gélt legalább 8 flakonnal be is szedtem, de rajtam nem segített, talán mintha még rosszabb is lett volna picit!dehát ez lehet hogy emberenként változó!
A flavin 7-t is próbltam, de abbahagytam mert nem vettem észre változást!
Voltam kismilliószor természetgyógyászoknál is, rengeteg pénzt öltek a szüleim is bele,, abban bízva hogy meggyógyulok, mivel a természetgyógyászok ezt mondták!
Most ott tartok, hogy a hasammal már semmi baj, csak észrevettem hogy sipolyom van és egyre több galibát okoz!!:(
Esetleg erre tudtok vmt javasolni nekem?
Hallottam arról az új gyógyszerrõl!Remicade!
Ha esetleg vk már próbálta  érdekelne a  hatása!!
Elõre is köszönöm!!

Legyetek jók!

puszi
Andika85

Nincs jelen

 

#438 2006-04-28 17:39

Vera
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Kedves Andika85!
A Remicade/infliximab topikban sok véleményt olvashatsz róla!
Üdv:Vera

Nincs jelen

 

#439 2006-05-07 20:43

Florance
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok,

a Normaflore elérhetõségérõl szeretnék kérdezni benneteket. Úgy hallottam, hogy Mo-n nem elérhetõ, Németországban viszont meg lehet venni. Öcsém éppen ott van, de a gyógyszertáros kikérdezte, hogy milyen betegségre kell; majd ezután közölte, hogy neki nincs és jobb lenne, ha receptet vinne. Ez furcsa kicsit. Az ilyen kiegészítõk nem szoktak receptkötelesek lenni. Akinek van bármi infoja errõl a szerrõl, kérem szóljon. Kedden megyek Ausztriába, ott is utánanézhetnék.

Nincs jelen

 

#440 2006-05-07 21:59

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Florance, 10 sec alatt 117 magyar nyelvu anyagot talaltam.
Ime az egyik:
Normaflore

Nincs jelen

 

#441 2006-05-08 06:30

sm
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok!
Normaflore Magyarországon is patikákban kapható. Az én fiam is issza. Ampullában kapható. Valóban felírható de vény nélkül kapható. A 20 db-os 1.305.- Ft. Van 10 db-os változatban is. Üdv. SM

Nincs jelen

 

#442 2006-05-08 09:38

Florance
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Köszönöm.
Jól félrevezettek engem, de mi a tanulság? Mindig nézz utána magad is a dolgoknak! :-)

Nincs jelen

 

#443 2006-05-11 21:47

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Lehet hogy kicsit off a téma, de engem nagyon izgat:

A betegségre milyen hatással van a gumicukor és a tutti frutti cukor?Úgyértem okozhat-e rosszulétet?Én szoktam eni, de mivel én mindig hazárdirozok a kajával, igy nem mindig tudom pontosan megállapitani, hogy most a gumicukor a hibás vagy anyám milánóija. Persze gondolom a szükületeseknek nem ajánlott, de mivel nekem nincs olyanom, így fene se tudja.Volt aki azt mondta, nekünk nem lenne szabad enni, mert blabla, de volt aki azt mondta miértne?
Úgyhogy felvetettem Da Vinci újabb rejtélyét, fejtsétek meg nekem!

Nincs jelen

 

#444 2006-05-17 16:20

Berci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Sziasztok
Szeretném megkérdezni tõletek,mit jelent a CD63 vizsgálat!

Nincs jelen

 

#445 2006-05-18 23:23

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Szevasz Barna-by!

Én abszolút naprakész vagyok ebben a témában. Én úgy mentem sipolymûtétre, hogy elõtte egy héten keresztül 5 zacskó 300 grammos Haribo Tropifrutti rakott helyre mentálisan (stresszoldó). Tehát ez egy hét alatt másfél kiló gumicukor, ami papír szerint összesen 4500 kilókalória. 2 kilót híztam tõle. Rosszullétet nekem abszolút nem okoz. A szintentartó adagom körülbelül heti egy zacskó gumicukor. A Haribo-t preferálom, fõleg a Goldbären-t, a Tropifruttit és a Happy Colát. Ezenkívül a Plus-ban lehet kapni ilyen "ûrkukackákat", az is marha jó.
A vércukorszintem csak javulni szokott egy nagyobb gumicukor kúra után (6-ról lemegy 4,2-re). Persze lehet hogy nem vagyok normális, de jólesik. Intenzív nassolással 53 kilóról 60 kilóra sikerült felhíznom.
Egyébként az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kezdet az rettenetes volt. Tavaly õsszel candida diétáztam, egy mokkányi cukrot és lisztet sem nyeltem le majdnem fél évig. Aztán amikor leletekre alapozva mentesítettek a diéta alól, és rögtön nyitottam egy cukros sötétkék RedBullal, mákos és diós beiglivel, cukros kólával, m&m-s csokigolyókkal, Casali Schokobananennel, akkor fél napra az teljesen kiütött. Nagyon szenvedtem. Gyomorsavtúltengés és brutális puffadás kínzott olyan szinten, hogy nem bírtam aludni. Ezután a fokozatosság elve szerint emeltem fél éven keresztül az édesség adagot, és azóta olyan szintre jutottam, hogy egy szelet Eszterházy után egy puncsos süti majd fél zacskó gumicukor leöblítve cukros kólával már meg se kottyan... Semmi bajom nincs tõle.

Feltétlenül próbáljátok ki, hogy mit bír a pocakotok! Elõször kis adaggal kezdjétek. Határozottan állítom, hogy nem én vagyok a szabvány, átlag Crohn beteg.

Nincs jelen

 

#446 2006-05-18 23:38

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Egyébként anyukám milánóija gyakran nekem is problémát okozott. Több problémát, mint a gumicukor. Ez abból adódik, hogy a tésztás zacskóra a fõzési idõt mindig "Al Dente" írják rá, "puha de még harapható" módra. Tehát elvileg 10 percig kellene fõzni, és az állítólag az átlagember számára az akkor pont jó. Ezt egyébként csak überelni lehet a Barillával, ami durumlisztbõl készül. Doboz hátoldaláról ellesett stopperórával kimért 10 perc, durumlisztbõl készült szigorúan tojásmentes spagettitészta = garantált hasmenés. Na és erre a ráadás: teszkó gazdaságos darálthús. Mire megfõ, a húsról lefõtt zsír ráül a paradicsomszósz tetejére. Na ezen aztán jól korcsolyázik a durumtészta, brutális hasmenést tud produkálni.
A megoldás: 4 tojásos magyar spagetti tésztát 20-25 percig kell fõzni. (kvázi menzás módon fõzzük szét) A feltétet pedig úgy szoktuk megoldani, hogy egy zacskó Knorr Bolognai port felöntünk vízzel, és ebbe megy egy egész konzerv elõre fõtt darált hús. Nekem ettõl még soha nem volt hasmenésem. Bár kicsit koleszos-nyugdíjas megoldás, de határozottan bélbarát.

Nincs jelen

 

#447 2006-05-19 19:24

rebubu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

hello Sunburner! hàt nem vagy semmi... nagyon birod mi?
ezen szerintem majdnem mindenki àtesett kozulunk. màrmint az eszeveszett edesseg-evesen.csak az a baj, hogy a cukor a beleket iszonyuan roncsolja (alkohollà es ecette bomlik el). en tavaly, a diagnozis elott fogtam magam gumicuki-kurara.. par honap alatt a betegsegem rendkivul sulyossa valt - tobb szukulet, aztan johetett a szteroid. szoval jo, hogy nem tudsz tesztat enni, ha igy "karban tartod" a belsodet...

Nincs jelen

 

#448 2006-05-20 16:30

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

A tályog miatti 20 kilós fogyás inkább volt kétségbe ejtõ, mint a beleim állapota. Most elsõsoron nõt és diplomát akarok, így hízókúrába kezdtem. Bár tudom, hogy vízzel és zabkorpával kellene híznom. Nutrindrinket nem ír föl nekem senki, mert nincs egyértelmûen bizonyítva a Crohn, csak mint egy lehetõség szerepel a szövettani leleten. Ezért eszek meg mindent, ami hízlal. Valamit biztosan látni fogok alulról: jó esetben hüvelybemenetet, rossz esetben a kopjafát.

Nincs jelen

 

#449 2006-05-20 17:44

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

hát nekem most a hizással egyáltalán nincs problémám.A Medrol mellett meg fõleg nem!Akkora a fejem, meg a hasam, mint egy egy 6hónapos terhesnek!Ráadásul annyit eszem, mint egy nagyobb ragadozó.Meg se kottyan a suliban 5 szendó 7 óra alatt, egy zacsi M&M (favorit!!!), ebéd a suliban, aztán itthon anyu házikosztja (ebéd2), aztán egy dobos Dr Gerard csokis perec, vagy tesco féle ropi és még vacsorára 3 szelet melegszendvics. Ha rámjön az éhség, piszok rosszul tudok lenni, és akkor muszáj ennem!De kicsivel nem éri be a szervezetem, mert 2 perc múlva mgint éhes leszek.Nemtom erre mit szoktak adni a dokik, de már télleg rossz magamraézni nekem is.Van pocakom rendesen!Persze a Medrol megköti ide a vizet, de akkoris!Mi csökkenti az étvágyat?Egyek savlekötõt?Quamatelt?vagy mi?
Visszatérve a gumicukira: nekem néha letanyázik bentre 2 napra, székrekedést okozva, aztán 3 nap múlva meg mint akinekbombát robbantottak volna a beleiben!Egy egész nap, mire kiürül.Persze a gumimacikért mindent:)

Nincs jelen

 

#450 2006-05-20 18:31

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Nekem a Salofalkon kívül más gyógyszerhez még nem volt szerencsém. Biztos vagyok benne, hogy szteroiddal egész más a helyzet, mint anélkül. Ha például szteroidra lennék ítélve az állapotomból kifolyólag, biztos meggondolnám a gumicukrot.
Szerintem mindenki úgy van vele, hogy a tûrõképessége határait keresi. Tegnap például megpróbáltam egy FoodExpress-es lasagnát. Hát lett is tõle ciriburi rendesen. Alul felül egész nap jött a gáz, végig ágyban kellett maradnom, totálisan felfújódtam. Mondjuk így utólag belegondolva lehet hogy fertõzött volt. Az is lehet hogy a darált húsból felszabaduló zsírt nem bírom. A túlzott gázképzõdés inkább utal baktériumokra... Na lényegtelen.
Szóval visszatérve, a tûrõképességem határait szoktam keresni; most már tudom, hogy a FoodExpress lasagna kívül esik a tûrõképességemen. Viszont a gumicukor nem.
Egyébként - bár nem vagyok érintett - szerintem a szteroid olyan szinten csökkenti le a gyulladást, hogy éppen a gyulladás hiánya miatt nõ meg az éhség. Hiszen ha a szervezet végre egyszer jól érzi magát, akkor bizony küldi a jelet az agy, hogy "éhes vagy, éhes vagy". Ha pedig egy icurkapircurka gyulladás is van, az már ok arra, hogy csökkenjen az étvágy. Nekem sincs sok étvágyam, de tömöm magamat, mert hiszen nõt meg diplomát, vagy kopjafát.

'Le a FoodExpress lasagnával!'

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB