#4601 2010-11-30 15:18

Mara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Helo mindenki!
Lehetséges, hogy crohn betegségem van nekem is, de csak januárban fogadnak osztályos kivizsgálásra. Addig meg írtak fel gyógyszereket rá, amire nincs támogatás, mert nem igazolt még a betegség. Szerintetek ha kiderül, hogy tényleg crohn beteg vagyok, visszaigényelhetem a gyógyszerek árát, ha a blokkokat elrakom? mert így 5600 HUF egy gyógyszer, amúgy meg 700 lenne és nem mindegy..:S
Üdv nektek és sok szépet!

Nincs jelen

#4602 2010-11-30 18:26

aiolosz
Tag

Mara írta:

Helo mindenki!
Lehetséges, hogy crohn betegségem van nekem is, de csak januárban fogadnak osztályos kivizsgálásra. Addig meg írtak fel gyógyszereket rá, amire nincs támogatás, mert nem igazolt még a betegség. Szerintetek ha kiderül, hogy tényleg crohn beteg vagyok, visszaigényelhetem a gyógyszerek árát, ha a blokkokat elrakom? mert így 5600 HUF egy gyógyszer, amúgy meg 700 lenne és nem mindegy..:S
Üdv nektek és sok szépet!

Mara, ezt nagyon nehezen tudom elképzelni, már mint, hogy utólag visszaigényeld....
Szerintem két megoldás lehet ;) ...szerzel gyorsan egy gasztros orvost, aki fel tudja neked írni támogatással, vagy szerzel egy crohnos ismerõst, aki felíratja Neked...

Nincs jelen

#4603 2010-12-01 09:48

Mara
Tag

Pedig a gastroenterológián írta fel az orvosom.. ha januárba befekszem, akkor februárra lesz meg a szövettani eredmény, addigra meg 20ezret kipengetek..:S Tényleg, ilyen kivizsgálásért kell hálapénz az orvosnak? Utálok kórházba járni, nem is szoktam, egyszer görcsöltem be, meg érzek egy kis csomót a köldököm alatt amit tudok mozgatni és máris IBD merül fel.. azt hiszem kiakadtam..:)

Nincs jelen

#4604 2010-12-01 15:50

Marthuska
Tag

Ilyet még nem is hallottam, hogy IBD gyanú áll fenn, és ilyen drágán kell a gyószert megvenned! Már csak azért sem értem, mert a szövettani eredmény (amit a colonoscópia során vesznek) nem mindig igazolja a pontos diagnózist. Szóval, nem elég, hogy az UH a vékonybélnél talált egy megvastagodott bélszakaszt!? Meg a gasztrósnak a tünetegyüttes sem mond semmit? Eddig ez nem így volt, mert mikor a gyanú felmerült, már akkor kedvezményesen kaptam a gyógyszert. Pedig én is szedtem a Xalazint és még az Entocort kapszulát is. Az utóbbi támogatás nélkül, kb. 27.ezer Ft lett volna. Tegyük fel, hogy ez az egyszeri szövettani minta éppen negatív lesz, és a panaszaid ellenére, továbbra is teljesáron adják neked a gyógyszert!? Féreértés ne essék, én nem akarom belédbeszélni a betegséget! De, ha már ezeket a gyógyszereket felírják, ki tudja támogatás nélkül fizetni? Nem lehet, hogy elírták a receptet, és nem jó helyre tették az X-et?

Szerkesztette: Marthuska (2010-12-01 16:07)

Nincs jelen

#4605 2010-12-01 16:00

Sünike1988
Tag

Off:
a szövettan erdeményére 1 hónapot kell várni? Hát kb. sosem kapom meg a biológiai kezelést akkor.
On:
megint van a hûtõben pár tápitalom, amit nekem valahogy nem csúszik le. Csokoládés Fresubin Energy Drinkrõl van szó, kb 10 van, ha kell valakinek szóljatok nyugodtan. Pénzt nem kérek érte, nekem is csak 0.37Euró volt a 20 darab.

Nincs jelen

#4606 2010-12-01 16:03

Breki
Tag

A normális orvosok odairják a lapra h Crohn,és hozzáteszik,hogy nem azért irom oda mert az van,hanem h 90%ra fel tudjam irni a gyogyszert...
Próbálj üzletelni itt a gyógyszer csere-bere topicban.Hátha van valakinek.
Vizsgálatok nélkül amugy én se értem...A csomot megnézte lagalább?

Szerkesztette: Breki (2010-12-01 16:10)

Nincs jelen

#4607 2010-12-01 16:52

sibi
Tag

Mara, ha a dokid volt olyan bátor, hogy felirja az IBD-re a gyógyszert, de nem annyira, hogy "megelõlegezze" a diagnózist, amit a januári kivizsgálás vagy megerõsít vagy nem.......Nos én lecserélném õt.Brekinek igaza van, írd meg milyen gyógyiról van szó, hátha van valakinek felesleges.Üdv.

Nincs jelen

#4608 2010-12-01 20:35

diatomaceous algae
Kitiltva

Szia!

Utólagosan nem fizetnek vissza semmit. Egy dolgot tudsz tenni, az OEP-nél van lehetõség rendkívüli méltáényossági támogatás igénybevételére, amennyiben hirtelen igen magas gyógyszerköltséged lett. Az adatlap és információ az OEP weboldalán megtalálható. A területileg illetékes hivatalhoz kell beadni, a betegség igazolásával. Tehát az hogy "lehet Crohn beteg vagy" nem betegség igazolása, el fogják utasítani a kérelmet. Válts orvost sürgõsen!
Ha bármiben tudunk segíteni, írj nyugodtan.

Üdv. Viktor

Nincs jelen

#4609 2010-12-06 19:35

Ildike
Tag

sziasztok. az lenne a kérdésem hogy nektek volta-e olyan hogy a lábatokon kijöttek apró piros pöttyök valamelyik gyógyszertõl? mert nekem kijöttek de nemtom hogy melyik gyógyszertõl lehet. ( budenofalk,pentasa,supplin vagy ne-fero folgamma) és hogy elfognak-e múlni? mert nagyon idegesítõ nyáron így ki se megyek az utcára!!!

Nincs jelen

#4610 2010-12-07 06:44

Veroniks22
Tag

Szia Ildike!

Az apró piros pöttyök nálad kb. tûszúrás jellegûek? Ha igen, akkor a férjemnek is van a lábszárán évek óta, de nem megy vele orvoshoz. Hol több, hol kevesebb. Néha viszket is neki. Õ pentasat szed kb. 8 éve.

Veronika

Nincs jelen

#4611 2010-12-07 07:36

Ildike
Tag

Veronika! Igen olyanok és tegnap találtam h lehet érgyulladás is. De majd jövõhéten megyek az orvoshoz és megmutatom neki. Igen pentasát én is szedek.

Nincs jelen

#4612 2010-12-07 11:07

Bordás
Tag

Szia Veronika és Ildike!
Medrolt ti nem szedtek? Mert még annak vannak olyan bõrön mutatkozó mellékhatásai amit írtatok: Pici apró piros pöttyök ami viszkethet is. Nekem is jelentkeztek hasonlók, és kellett a bõrgyógyászaton kapjak rá szert. Ez csak 1 tipp, mert ennél elõfordulhat ilyesmi. Üdv: Bordás.

Nincs jelen

#4613 2010-12-07 13:29

Ildike
Tag

Szia Bordás! De szedtem 1 hónapig akkor a homlokomon jöttek ki pattanások. Ezek a pöttyök meg kb 1 hónapja jöttek ki a lábamon!

Nincs jelen

#4614 2010-12-07 17:50

barna-by
Tag

A pötty akkor szünik meg ha abbahagyod a gyógyszer szedését...

Nincs jelen

#4615 2010-12-07 18:13

Ildike
Tag

sziasztok. és köszi a válaszokat. akkor sztem arra még várhatok.:(  Gastroanax nevezetû kapszulát szed valaki? Ha igen milyen? bevált?

Nincs jelen

#4616 2010-12-07 19:24

Bordás
Tag

Szia Ildike!
Én szedtem, de nekem semmi haszna nem volt már sajnos, szerintem az állapotom olyan rossz volt, hogy már semmi sem hatott nekem. De más mindenkinek a szervezete, és ez rám vonatkozik, hogy nem hatott, de neked ettõl még használhat, nyugodtan szedjed veszteni valód nincs, hiszen ez nem gyógyszernek minõsül. Szép estét neked!
Üdv: Bordás.

Nincs jelen

#4617 2010-12-08 19:47

ferenc
Tag

sziasztok!
remélem jo helyre irok.a családom tutom nélkül elkezdett keresni vmi megoldást a crohn+hepac-émre!találtak!
valami info kéne ezekrõl a gyogyszerekrõl vagy nem is tudom mikrõl!
supralive fermentált ivolé,olive+beta g tabl.,zyflamend om kapsz.,synbiotic colones tabl.,whole mega om kapsz.
na ez vmi kura!horror áron!ha vki vmit tudna mondani megköszönném!

Nincs jelen

#4618 2010-12-08 19:50

barna-by
Tag

Ezeket hol találták? valahogy nem jönnek össze számomra a tabletták... Ki a forgalmazó/ ötletadó???

Szerkesztette: barna-by (2010-12-08 19:51)

Nincs jelen

#4619 2010-12-08 20:05

ferenc
Tag

István Lajos Fehér!a neve!algadoki@gmail.com a cime! ez valami kura 1 évig is eltarthat! van itt még vmi cim amin reg kéne:www.organicmission.hu! családunk 1-ik barátja tüdörákkal szenvedet 3 napot adtak neki a dokik!2 honapja van valami hasonlon és azota juvul!én nem hiszek de megprobálom kideriteni hogy jo lehe-e!elöre is köszi a segitséget!

Nincs jelen

#4620 2010-12-09 23:31

Bordás
Tag

Sziasztok!
Nem tudom kinél hogyan és egyáltalán jelentkezett-e ilyen, de nekem a gyomrom rettenetesen kikészíti a medrol, ha egyáltalán ennek tudható be, de annyi savat csinál nekem, hogy egész álló nap ég. 48mg-ot szedek jelenleg, mellé savlekötõt+eszek egy kis háztartási kekszet, de mind hiába. Az általános közérzetem a béka.......alatt van, étvágyam alig..............ez így nem igazán jó, nagyon megvisel ez az egész. Másnak is voltak ilyen gondjai, és ha igen hogyan segítettek rajta? Elõre is köszi! Bordás.

Nincs jelen

#4621 2010-12-09 23:54

cristobal
Tag

Hello Bordás.

Igen nekem is szar a gyomrom hiába a savlekötõ. És a szteroid dóziscsökkentés sem nagyon használ, mert ez csak egyre rosszabb. Arra figyelj, hogy amikor reggel éhgyomorra beveszed a savlekötõt ne egyél utána kicsit több mint fél óráig. Ha erre ügyelek akkor picit jobb szokott lenni. Ált. a délutánok, meg az este/éjjel így is rosszak, de legalább de. nem fáj a gyomorszájam.

Üdv
Cr

Nincs jelen

#4622 2010-12-10 00:15

Bordás
Tag

cristobal!
Köszi a segítséget, én napi egyet szedek a savlekötõbõl, és azt is este vacsi elõtt. Reggel már annyi gyógyszert beszedek, hogy még ez mellé csak hab lenne a tortán a savlekötõ, mert reggel veszem be a legnagyobb adag bogyóim. A savlekötõ neve amit szedek: 20mg pantoprazol sandoz.
Az egyszer biztos, hogy nem egyszerû, és ez a medrol kúra kezdem belátni, hogy elõbb utóbb engem is hazavág.
Itt valóban erõsnek kell lenni...
Szép estét!

Nincs jelen

#4623 2010-12-10 07:43

Ede
Tag

Szia, Bordás. A savlekötõ bevételét ne hagyd estére, ezt reggel dobd be, úgy fog elviselhetõvé válni. Jobbulást!!!

Nincs jelen

#4624 2010-12-10 11:49

sibi
Tag

Sziasztok, picit hozzászólnék a savlekötõhöz. Meg kell keresni a megfelelõt, mert nem mind válik be. Nekem még az sem jött be, amire azt mondta a háziorvos, hogy ugyanaz a hatóanyag.Én 2*1- et szedek alapból, de amikor sok volt a medrol 2*2 ment orvosi tanácsra, mert egyébként szenvedtem nagyon.Beszéljétek meg a dokival, mert nem kell, hogy még ettõl is szenvedjetek. Remélem segíthettem.Legyetek jók ill. jól.Üdv.

Nincs jelen

#4625 2010-12-10 11:55

Ildike
Tag

Sziasztok. elõre is bocsi h ha rossz helyre írok. De ma lett meg a labor eredményem. Hemoglobinom javult,süllyedésem is mega többi érték is kivéve a crp-met!!!! 46volt szeptemberbe és most meg 44!! ez mitõl van?

Nincs jelen

#4626 2010-12-11 11:20

Bordás
Tag

Sziasztok!
Segítséget kérnék tõletek: E hét kedd óta szedem ezeket a fantasztikus gyógyszereket, és ebben az adagban:
salazopyrin 4x2, medrol 48mg, huma folacid 2x1, imuran 2és fél tabletta, kálium 2x1, pantoprazol 2x1. Az a problémám, hogy mióta ezeket szedem egész álló nap majd meg akarok halni olyan rosszul lét van rajtam, sehogy sem jó, ha kicsit lefekszem 1 idõ után az sem jó, akkor ülve is rosszul leszek, szédülök, hányinger, éjjel alig alszok valamit, beszélni alig tudok még az is nehezemre esik, étvágyam nincs csak magamba tömök kis kekszet mert muszáj, állandóan kiszáradok ugyan inni iszok vizet de már azt is undorral alig kívánom mivel a gyógyszerek javát bõ folyadékkal kell bevenni, hol ráz a hideg-hol pedig elönt a meleg, a székletembe a vér még mindig jelen van, néha kisebb remegés is elkap, fejfájás, a vérnyomásom eléggé alacsony, émelygek, és tegnap este 1 jót öklendeztem a wc-n meg majdnem ma reggel is jött felülrõl valami, de hála nem.
Egyszóval irtózatosan rosszul vagyok már napok óta és nem is akar múlni úgy veszem észre-tényleg mint aki a halálán lenne. Aki tud valami tippet,hogy mitõl van ez és esetleg enyhíteni valahogyan lehetne e rajta azt megköszönném, az életbe nem voltam ilyen rosszul pláne ennyi ideig. Köszi!
Bordás.

Nincs jelen

#4627 2010-12-11 11:20

diatomaceous algae
Kitiltva

Szia,

elõször is: nem mindegy hogy savLEKÖTÕ (megkötõ) vagy savszekréció-gátló. Az orvosok legtöbbször mindkettõ savlekötõnek hívják, orvosi szleng.

Savlekötõ az ami a kiválasztódot savval reagál, semlegesíti de legalõbb közömbösíti. Semlegesítés mikor a pH érték kereken 7,00 lesz, közömbösítésnél vagy kicsivel több mint 7,00 vagy kicsivel kevesebb mint 7,00 pl. 5,5-ös pH gyengén savas, 7,4-es pH gyengén lúgos.
Savlekötõ például az alumínium-hidroxid, alumínium-hidroxidos gélek, a magnézium-oxid. Magnézium-oxidot adnak azoknak akik tömény savat nyeltek le (pl. laboratóriumban miközben pipettáztak - savat szívtak egy üvegcsövön keresztül). Savlekötõ még a trinátrium-citrát is, a citromsav 3 nátrium-ionnal alkotott sója, ami lúgos kémhatású, pufferként viselkedik, azaz reagál a gyomorban lévõ sósavval, eközben NaCl (konyhasó) keletkezik, és citromsav szabadul fel, melynek pH értéke 5 egységgel nagyobb mint a gyomorban lévõ sósavoldaté... (és még más is történik).
Vannak olyan savlekötõk is, melyek gázképzõdés közben kötik meg a savat. Alkalmazásuk azért lehet veszélyes, mert nagy mennyiségû gáz képzõdik, és ez gyomorperforációt okozhat. Ilyen: szódabikarbóna, karbonát-sók, pl. kalcium-karbonát (béres Ca-tabletta), magnézium-karbonát. A béres Ca tabletta kis mennyiségben tartalmaz CaCO3-at, ezért ez biztonsággal fogyasztható.

A SAVSZEKRÉCIÓ-GÁTLÓ azaz ami megakadályozza hogy a szervezet sósavat állítson elõ megakadályozza azokat a biokémiai folyamatokat amely során a gyomorban sósavas környezet alakul ki.

Egy napi adagot egyéntõl függõen úgy állítanak be savszekréció-gátlóknál, hogy az kb. 24 óráig hasson.
Célszerû egy idõben bevenni a tablettákat minden nap. Pontosan ezért, mivel egy adag 24 óráig hat csak, ha eltérõ idõben (nagy idõkihagyással) veszi be valaki, akkor elkezd a gyomor savat termelni. A savszekréció-gátló a keletkezett savval nem tud mit csinálni, mivel a savszekréció gátló csak a keletkezését akadályozza meg. Tehát: ha nagy az idõkihagyás, akkor már lesz a gyomorban sav és ha erre beveszi valaki a savszekréciógátlót, akkor az ugyan megakadályozza a további termelõdést, de ami már ott van azt nem tünteti el. Ilyenkor kell/lehet a savszekréciógátló mellé bevenni savlekötõt ami el tud reagálni a keletkezett savval.

Mit érdemes még figyelembe venni? Azoknál akik savszekréció-gátlót szednek nem tud felszívódni a kalcium, amely fontos a csontoknak, fogaknal, fontos hogy megfelelõ mennyiségben legyen az elektrolitban, testfolyadékokban (vér, cerebroszpinális folyadék, nyál, stb.).
Ha már valaki nagy idõkihagyással veszi be a savszekréció gátlót, érdemes elõször valamilyen kalcium-tartalmú anyagot fogyasztani. Pl. béres Ca-tabletta mert ez CaCO3-at tartalmaz. Miközben fokozatosan csökkenti a pH értéket fel tud szívódni nagy része!

Miért kell éhgyomorra bevenni? Azért mert a legintenzívebb a savtermelõdés reggel. Ekkor még nincs élelem / táplálék a gyomorban, 30 perc alatt fel tud szívódni, és utána már hat.
Ha valaki eszik és azután veszi be: 4 óra alatt szívódik fel, amíg el nem kezd rendesen hatni, csökkentett ütemben de folytatódik a gyomorsavtermelés!!!

Savszekréció gátló: pantoprazol-gyógyszerek pl. Conroloc, pantoprazol-Sandoz, pantoprazol-ratiopharm, pantoloc (recept nélkül, jó drága is!), Esomeprazol-gyógyszerek pl. Esomeprazol Sandoz... és még néhányan

Szerkesztette: diatomaceous algae (2010-12-11 11:26)

Nincs jelen

#4628 2010-12-11 14:21

Laci54
Tag

Sziasztok!
Bordás,megpróbálom röviden leirni a gyógyszerekkel kapcsolatos esetemet.A betegségem kezdetén próbálkoztak mindenféle gyógyszerrel,sajnos nem nagyon használtak egyre roszabb állapotba kerültem.Egy idõ után egyszerre szedtem imuránt, medrolt, salofalkot, kliont,különbözõ savlekötõket,fájdalomcsillapitókat és még a csoda tudja mi mindent.Étvágyam semmi viszont hánytam folyamatosan és 40X mentem WC-re,nem tudtam hány egység inzulint adjak ugyhogy a vércukor szintem 2 és 26 között ugrált. Ez kb 1 évig tartott,meguntam az egészet és közöltem az orvosommal,hogy abba hagyom a gyógyszerek szedését.Az orvosom megértõ volt viszont a kollegái közt volt nagy felháborodás.Végül is az én akaratom érvényesült, minden gyógyszert abba hagytam kivéve a medrolt mert ugye azt nem lehet.A lényeg kiderült,hogy nekem az imurán okozott minden bajt.Persze évek teltek el mire kikisérleteztük,hogy melyik gyógyszer az ami jó nekem.Ehez a betegséghez nagyon sok türelem és kisérletezõ kedv kell. Nem mondhatom,hogy valamelyik gyógyszer az oka a hányingerednek meg az étvágytalanságnak de azt megnézném mit kezdtem el szedni a napokba. Bocs egy kicsit hosszura sikeredett. Szép napot mindenkinek

Nincs jelen

#4629 2010-12-11 16:53

Bordás
Tag

Köszi Laci54!
Már ott tartok, hogy fél 1 körül bevettem a medrolt és háromnegyed 1-kor kihánytam minden reggel bevett gyógyszerem. Szédülök, rosszul vagyok. Hétfõn délelõtt felmegyek a háziorvosomhoz, talán még odáig eltudok menni, remélem. Fú senkinek nem kívánom ezt a pár napot, és már elõre félek még a holnaptól is. Ilyenkor szerintetek mit fognak csinálni? Remélem az ünnepeket nem kell kórházban töltenem, mert különben nem tudom mit csinálok már....
Az tuti, hogy nagyon félek most. Köszi, szép estét nektek!

Nincs jelen

#4630 2010-12-11 20:59

cristobal
Tag

Szia,

ez érdekes amit a savszekréció-gátlóról írtál. Merthogy én is és bordás is a szteroid miatt kapjuk a pantoprazolt, és én , de szerintem mindenki kap mellé kálciumot is. Én pl. napi 1200 mg-t két részletben. Ez elég nagy ellentmondás, ha  a kálcium nem tud rendesen felszívódni. A gyógyszerem leírásában egy szót sem írnak errõl: http://www.kertvarosipatika.hu/kvpt01013646.html
Üdv
Cr

Nincs jelen

#4631 2010-12-11 21:21

diatomaceous algae
Kitiltva

Nem mindig tartalmaznak elég információt a gyógyszerleiratok.

Példaként csak egyet említek meg: reklámoznak rengeteg fájdalomcsillapítót és megfázás elleni szert. Arra senki nem hívja fel a figyelmet hogy együtt a kettõt nem lehet szedni nagyobb mennyiségben/hosazbb ideig pl. paracetamol-ibuprofén, ibu-ibu, para-para kombinációk:
pl. Neocitran-Algoflex.
Májkárosodást okoznak együtt. Erre a jó gyógyszerész felhívja a figyelmet.

Meg arra is, hogy a kalciumon kívül még sok tápanyag nem tud felszívódni a gyomor nem eléggé savas környezetébõl. Azt sem közlik általában hogy sokkal hajlamosabb valaki a fertõzésekre, ugyanis a gyomor extrém savas környezete fertõtlenít (elég sok helyen ma is elõszeretettel fertõtlenítenek sósavval), ha nem extrém savas akkor már nehezebb leküzdeni a kórokozót. Igaz, ez pl. a pantoloc leírásában benne van (növeli a fertõzõdés kockázatát -módon fogalmazva).

Szerkesztette: diatomaceous algae (2010-12-11 21:21)

Nincs jelen

#4632 2010-12-11 21:22

sibi
Tag

cristobal, szerintem õ a kalciumról írt, mi meg a medrol mellé káliumot szoktunk szedni. Engem viszont megdöbbentett, hisz kezdõdõ csontritkulásra kalciumot szedek (jó drága), ezekszerint hiába?Vagy pantoprazol, vagy kálcium?Vagy gyomorfekély, vagy csontritkulás? Melyiket szeressem?

Nincs jelen

#4633 2010-12-11 21:23

diatomaceous algae
Kitiltva

kalcium és kálium nem mindegy!

a kálium felszívódik bármilyen körülmények között.

Szerkesztette: diatomaceous algae (2010-12-11 21:37)

Nincs jelen

#4634 2010-12-11 21:53

cristobal
Tag

szerintem itt kezd kisebb zavar keletkezni. A kálciumot, de javítsatok ki, ha rosszul tudom azért adják, mert a szteroid csökkenti az emésztõrendszerben a kálcium felszívódását ezért a szervezet a csontokból mobilizálja  azt. Én kálciumot szedek (Cal-DVita), a hatóanyag egyebek mellett 600mg Kalziumcarbonat. Csontritkulás ellen nekem még alendronsavat írtak fel.

A káliumot pedig azért adják, mert a kortikoszteroidok csökkentik a vér káliumszintjét.

A problémám, hogy ha szedem a savszekréció-gátlót akkor  D.algae  szerint semennyi kálcium nem tud felszívódni. Ez biztos? vagy csak csökkenti a kálcium felszívódását? Ha semennyi akkor az elég komoly gond.
És még egyszer, hogyan kell akkor beszedni a kálciumot? reggel még a pantoprazol elõtt?

Üdv
Cr

Szerkesztette: cristobal (2010-12-11 21:54)

Nincs jelen

#4635 2010-12-11 21:59

Bordás
Tag

Úgy döntöttem, elolvastam a betegtájékoztatókat, hogy hétfõig míg nem megyek fel a háziorvosomhoz leállok az imuran-nal meg a salazo-val mert ezeknél olvastam ilyen mellékhatásokat, aztán a házi doki megmondja a frankót. Pont mióta elkezdtem ezeket a gyogyókat azóta valami nem kóser. Úgy is azt szokták mondani meg írni a tájékoztatók, hogy ha valami nem stimmel azonnal le kell vele állni. Meglátjuk, remélem jobban leszek, mert ez az állapotom nagyon de nagyon nem jó. Mondjuk még a medrol sincs kizárva hogy galibát okozzon, de azzal nem lehet hirtelen leállni. Ilyen esetekben mit szoktak csinálni? (meg ha mondjuk kiderül hogy a medrol-tól vagyok ilyen rosszul akkor mi lesz mert más gyógyszer ahelyett nincs, vagy lehet a szervezetem nem bírja a 48mg-ot és ha lejjebb viszik jobb lesz?)

Nincs jelen

#4636 2010-12-11 22:09

diatomaceous algae
Kitiltva

reggel, pantoprazol elõtt a leghelyesebb. Valamennyi felszívódik, de nem sok, szerintem max. az 1/10-ed része.
A D-vitamin azért jó, mert segíti a Ca felszívódását.
A savszek.gátló ÉS a szteroid is csökkenti.

Bordás, ha a Medrolt szeded akkor a savszekréció-gátló szedését ne hagyd abba!!! Legalább azt szedd ha a Medrolt is szedni akarod!

Nincs jelen

#4637 2010-12-11 22:20

Bordás
Tag

D. algae!
A salazo helyett visszaálltam pentasa-ra, ha erre gondolsz, hogy savszekréció-gátló gyógyszer.

Szerkesztette: Bordás (2010-12-11 22:21)

Nincs jelen

#4638 2010-12-11 22:26

diatomaceous algae
Kitiltva

Szia, a pentasa és salazopyrin nem savszekréciógátló, azok 5-ASA-származékok (5-aminoszalicilsav). Gyulladáscsökkentõk, csak úgy mint a szteroidok, amik szintén gyulladáscsökekntõk.

Savszekréció gátló pl. Controloc, Pantoprazol Sandoz. Ha elfogyott neked, akkor tudsz venni Pantolocot recept nélkül igaz drága, de a Medrolt enélkül be ne vedd. Van a pantolocból 40 mg és 20 mg-os is.
Szerintem minimum 80 mg kell egy napra, tehát 2 napra 160 mg. Ennek alapján ki tudod választani mennyi Pantolocot kell megvenned.

Nincs jelen

#4639 2010-12-11 22:35

Bordás
Tag

Szia!
Én csak az imuran-al meg a salazo-val álltam le a többit szedem még a pantoprazolt is ez nekem 20mg-os és abból 2x1 szedek reggel meg este. Igen ahogy ma bevettem a medrolt utána negyed órára éreztem egy kis büfföt aztán jött ki belõlem minden felül.:(
(48mg medrol)

Szerkesztette: Bordás (2010-12-11 22:36)

Nincs jelen

#4640 2010-12-11 22:42

diatomaceous algae
Kitiltva

Khm. 2x20 mg.
Én voltam az orvomnál 1 hóanpja. És beszélgettünk. Mondtam neki, hogy biztos elírta a gyógyszerem mert 1×2 szem van napi adagnak a Controloc dobozára írva. Szólt hogy igen, ezt így kell szednem. És ha Medrolt is fogok kapni, maximális adagban kell szednem, 1×3 szem = 120 mg/nap.

Megdöbbent hogy ilyen keveset kapsz (40 mg).
Nem érzed hogy savas folyadék van a szádban, vagy nem érzel savas visszafolyást?

Szerkesztette: diatomaceous algae (2010-12-11 22:47)

Nincs jelen

#4641 2010-12-11 22:45

Bordás
Tag

Égek belülrõl meg ja mintha savas lenne az egész emésztõrendszerem a szájüregemtõl kezdve. És olyan furcsa a szám íze is meg alig érzek ízeket. :(
Étvágyam még mindig nuku, az lehet a savas közegtõl?

Szerkesztette: Bordás (2010-12-11 22:47)

Nincs jelen

#4642 2010-12-11 22:51

diatomaceous algae
Kitiltva

Hát az éhségérzet...
Igazából nem tudom, csak arra tudok gondolni hogy mikor erõs savtermelésem volt egyszer nem tudtam enni máskor meg rengeteget ettem.

Most / és általában állandóan éhes vagyok, óránként eszem.
Napi minimum: egy doboz hab tejszín, 4-6 alma egy 0,5 kg krumpli/20 dkg rizs/rizstészta, 20 dkg. süti, 2 ensure legalább minden nap, ezen felül reggeli, tízórai, ebéd, délutáni, 5 órai uzsi, vacsora, esti hami.

Nincs jelen

#4643 2010-12-11 22:52

diatomaceous algae
Kitiltva

Legjobban úgy tudnék fogalmazni: rettenetesen éhes vagyok mindig, 64 kg, és 175 cm (73 kg voltam)...

Nincs jelen

#4644 2010-12-11 23:06

Bordás
Tag

Most is az elõbb elkapott egy ilyen hányásos rosszullét de csak nyálas valami jön fel azt öklendezem...

Nincs jelen

#4645 2010-12-12 08:33

Laci54
Tag

Sziasztok!
Olvasva az elõzõ hozzászólásokat kicsit megijedtem,ugy érzem magam mintha egy gyógyszergyártó cég reklámfõnökét hallgatnám.Persze én megrögzött gyógyszer ellenes vagyok,mikor kiderült,hogy tartósitószer allergiám van egyszerübb lett volna allergia elleni gyógyszert szedni. Ezzel szembe én kiiktattam az étrendembõl a tartósitó szerrel készült ételeket,ez macerásabb de célravezetõbb.

Bordás,annak idején én is ugyan azt az izt éreztem minden ételnél.Mindegy mit próbáltam enni mindennek hányadék ize volt.Most is csak azt tudom mondani türelem mert csak jobb lehet!Szép napot mindenkinek

Nincs jelen

#4646 2010-12-12 11:10

Kobika
Tag

Sziasztok!
Leírnám az én esetemet, igaz nem mostani, még 2005-ös... Iszonyatos gyomorgörccsel kerültem kórházba, megtükröztek, és kiderítették, hogy multiplex - mint a mozi :) - gyomorfekélyem van, körülbelül nem volt egy ép hely a gyomromban... Akkor kaptam Controlocot. Az elsõ, ami feltûnt, hogy nem annyit pisilek, amennyit kellene. A kórházban infúzióban kaptam. Aztán pár nap múlva elkezdett dagadni a bokám. Aztán egész a térdemig. Mikor hazaértem a kórházból már derékig voltam elvizesedve. A kórházi kezelõorvos közölte, hogy immunbeteg vagyok, és a vizesedés ettõl jön. A következõ tükrözésnél már a bélbolyhokat nézték a glutén miatt, ami természetesen negatív lett, majd a kútvölgyi kórház immunológusa írt egy szakvéleményt, hogy márpedig én lisztérzékeny vagyok. (Hasmenés akkor is volt, gyakorlatilag egyben jött ki minden alul belõlem, ha nagyon akartam volna még a rizsszemeket meg is számolhattam...) Aztán elkezdtem a gluténmentes diétát, és abbahagytam a Controlocot. Elmúlt a dagadás. Szépen lement a lábamról. Mindenki azt mondta, hogy a glutén csinálta, és ahogy tisztult a szervezetem, úgy ürült ki szépen a víz is.
A kezembe került - utána jóval - egy Controlocos papír... Ödémásodást okoz... Jah, és kiderült ugye, hogy nem vagyok lisztérzékeny, mert olyan nincs, hogy az ember egyszer lisztérzékeny, egyszer meg nem. Viszont ugye a crohn-ra is fény derült idén szeptemberben.
Hát én így jártam a Controlockal...

Nincs jelen

#4647 2010-12-12 17:49

marcsi0727
Tag

http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/t … szula/5110

Amikor kilószám kaptam a Medrolt (128 mg/nap), napi 1 Kaldyum-ot kellett szednem amiatt, hogy ez a "drága" szteroid, ami engem egy felfújt gumilabdává varázsolt, kiüríti a káliumot a szervezetbõl.

Alacsony a Ca szintem is, de amiatt, hogy kevés tejterméket eszem. (Meg a vasam. meg a B12-õm, meg a... stb) Egy idõben szedtem Béres Calciumot, de már felhagytam vele. Most épp "Centrum A-Zig Lutheinnel" címû pénztárcát nem kímélõ izét szedek, mert a dokim javasolta... De jobban örülnék neki, ha semmilyen vackot nem kéne szednem.

Nincs jelen

#4648 2010-12-12 18:18

cristobal
Tag

Szia Bordás,

Nagyon együtt érzek veled, bár sose szedtem ennyi gyógysz*rt egyszerre, de voltam én is pár napig a halálomon max adag szteroid mellett.

Szerintem nem a medroltól van a rosszulléted. én a 68 kilómra kezdésnek 75 mg szteroidot (nem medrolt, hanem Prednisolon-t) kaptam és semmi bajom nem volt tõle az elsõ napokban (rosszullét vagy ilyesmi), enyhe fejfájás esténként csupán. Sõt az elején savlekötõt sem szedtem, azt csak három hét után kezdtem el amikor felhomályosított a háziorvosom, hogy kéne mert fekélyem lesz. (a szakorvos elfelejtette felírni vagy nem tudom). Úgy, hogy napi három négy presszót simán benyomtam.
A savas gondjaim akkor kezdõdtek, mikor elfogyott az elsõ adag savlekötõm és nem volt felírva, ezért öt napig nem szedtem. akkor egy ideig már a savlekötõ sem használt. Aztán most megint használ két-három napja.
Nekem nagyon bejött, hogy a savlekötõt (pantropazol, controloc) reggel evés elõtt szigorúan több mint félórával veszem be. Egyik napról a másikra elmúlt a  gyomorszájtájéki fájásom, és még kv-t is iszom megint.

Szerintem sanszos, hogy a salazopyrintõl vagy rosszul, mert a 4x2 az elég nagy adag (gondolom 4x1000 mg) és olvastam itt a fórumon is, hogy attól szoktak rosszul lenni.  Egyébként ha a salazoval leálltál, akkor a humafolacidot sincs értelme szedni, mert az a salazopyrin miatt adják. A humafolacid az folsav, azért adják, mert a salazopyrin folsavhiányt okoz.
Az imurannal még nem volt dolgom, de a másik tippem az lenne, hogy attól vagy rosszul.

Jobbulást mihamarabb!
Üdv
Cr

Nincs jelen

#4649 2010-12-13 11:27

Bordás
Tag

Sziasztok!
Cristobal! A salazo-val, folsav-al, meg az imuran-al tegnap már leálltam nem szedtem be õket, a többi bogyóm igen.
Pénteken este muterom már az ügyeletet is hívta, hogy milyen rosszul vagyok, õk azt mondták valami járvány is van ami kezdõdhet ilyen tünetekkel. Ugyan annyira jól most sem vagyok, és még a nehéz légzés ami furcsa nekem, azt a pantoprazol-nál írja, de ma délutánra a háziorvosom ide rendeltük házhoz, hogy nézzen meg mert még felállni is alig bírok, telefonba õ is azt mondta, hogy biztos hogy a gyógyszerek? Mert járvány is van. Muter mondta neki most már nem tudjuk mi okozza de rosszul vagyok ugyan úgy, nézzen meg. Majd most kiderül, remélem igazuk lesz és járvány, semmi más komoly, nem szeretnék kórházba sem kerülni valami miatt. És a Colitisem az viszont olyan aktív lett, hogy szinte csak friss piros vér jön belõlem székelésnél, ami viszont aggaszt 48mg medrol-nál ráadásul. Azt hiszem a káliumnál viszont írta, hogy vastagbél gyulladást okozhat, azaz nálam gondolom mivel már van aktivizálhatja. Az itthoni mérlegünk szerint 47kg vagyok, ami mivel étvágyam nincs most lement 45-46kg közé. Ilyen testsúlynál ennyi gyógyszer nem tudom mennyire jó, meg tényleg hogy bírom, de az egyszer biztos, most már eléggé tanácstalan vagyok, remélem, hogy csak a vírus bujkál bennem. Még ami érdekes, hogy a torkom nem fáj, nincs lázam se, nem folyik az orrom, és ez így mennyire tudható be vírusnak.
Szép napot nektek!

Nincs jelen

#4650 2010-12-13 12:21

Zsuzskaa
Tag

Bordás,

Szerintem hagynod kellene egy kis idõt a gyógyszereknek hogy hassanak. (gondolok itt pl a gyulladásra,vérre). Amikor kórházba kerültem még a legelején 3 hétig véreztem,már az örzõben feküdtem annyira...A Tiednél nagyobb dózisú medrolt kaptam,pentasat,immurant,quamatelt,folsavat,kaliumot,kliont.Nem hatottak azonnal.Úgy gondolom a fekélyes gyulladt sebeknek,területeknek a bélben idõbe telik meggyógyulni.
Remélem tényleg nem a gógyszerektõl lettél még rosszabbul.
Türelem és kitartás :)

Üdv
ZSu

Nincs jelen

IBDoktor

Láb