#1051 2009-06-02 17:47
- judy1981
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Elõször járok itt
Kedves Éva!
Örülök, hogy miután kinyilvánítottam nem tetszésemet a reklámod miatt, az általam szerkesztett honlapot is megtaláltad, és oda is szó szerint bemásoltad a #1072 számú hozzászólásodat. Örülök, hogy eljutott... na nem durvulok el. Nem reklám céjlából adtam meg az elérhetõségét, hanem a környékünkön élõ betegek miatt. De ezek után elgondolkodom rajta, hogy kint hagyjam-e. :(
Nincs jelen
#1052 2009-06-05 20:50
- Nicky
- Tag
Szia Peti:
véletlenül nem közösek a rokonaink?!?! Mert akár csak az én hozzátartozoimat hallottam volna.... :-) Pedig én lennék az ucso aki sajnáltatná magát!! Mindenkinek pusym
Nincs jelen
#1053 2009-06-27 22:37
- Marga
- Tag
Sziasztok! Én tulajdonképpen a segítségeteket szeretném kérni. Egy családtagom beteg és nem bírja a bõre a zacskót. Állandóan cserélni kell, mert leválik a bõrérõl. A bõre borzasztóan néz ki, fájdalmai vannak e miatt és sokat szenved. Tanácsot szeretnék kérni tõletek hogyan segíthetnék rajta. Milyen módszerek vannak, mivel gyó-
gyítható a felmaródás, stb. Gondolom értitek mire gondolok!
Elõre is köszönöm mindenkinek a jótanácsot. Nem kap segítséget, rendszeresen kórházba jár, de ott is a családta-
gok segítik ki, még tanácsot sem adnai az orvosok, illetõleg a sztómás nõvér.
Köszi mindenkinek aki tanácsot ad!!! Sziasztok várom a választ! Még eszeme jutott más is. Az étrenddel kapcsolat-ban. Van-e kötelezõ étrend, mert a rokonomnak nagyon híg állapotban távozik minden a beleibõl és folyamatosan ürítenie kell a zacskót, bármit tesz nem szívódik fel rendesen a kaja, nem sürüsödik be. Segítsetek ha tudtok. Köszi!!!
Szerkesztette: Marga (2009-06-27 22:57)
Nincs jelen
#1054 2009-06-27 23:40
- Melcsi_
- Tag
Szia Marga!
Van ehhez kapcsolódó topic és biztos hogy találsz ott pár tanácsot a hsz-ek között, onnan tudom hogy 1x már sikerült végig olvasnom a topicot.
Fórum -> Crohn-Colitis -> Élet a sztómával
http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic.php?id=30
Nincs jelen
#1055 2009-06-29 19:11
- Marga
- Tag
Szia Melcsi!
Köszönöm a segítségedet, át fogom böngészni a topikot. Nagyon szeretnék segíteni a rokonomon, mert szenved ezektõl a dolgoktól amiket leírtam. Most is kórházban van. Általában kéthetente infúzióval kell pótolnia a vitami-
nokat, sókat, stb.
Köszi. Szia
Nincs jelen
#1056 2009-06-29 20:01
- Nita
- Tag
Marga! Üdv itt neked, és remélem hamarosan találsz segítséget a rokonodnak jobbulást neki! Írj a sztómás topikba ott biztos hamar válaszolnak, lehetõleg írd meg milyen zacskót használ most, és merre felé kezelik õt.
Nincs jelen
#1057 2009-06-29 21:12
- Nita
- Tag
Léna írta:
Megragadom az alkalmat, hogy itt mindenkinek köszönetet mondjak, mert amikor megtudtam, hogy mi bajom, annyira magam alá kerültem, hogy semminek nem láttam értelmét, de itt megtanultam, hogy van élet a halál után is, és átalakult a tudatom, és még vidám is vagyok.
Üdvözlet itt nálunk! Utólagos engedelmeddel idemásoltam ezt a kis részt, mert ott senki nem "tud" rá reagálni :) Bár kár hogy megint eggyel többen lettünk, de legyen az ürömben az öröm hogy már attól is jobban érzed maga hogy olvastál minket! További szép és tünetmentes napokat!
Nincs jelen
#1058 2009-06-29 22:30
- Léna
- Tag
Kedves Nita! Köszönöm, hogy bátorítasz, épp az imént döntöttem el, hogy bemutatkozok itt is. Szóval, én alig 3 hete tudom, hogy vagy colitises, vagy crohnos vagyok, ugyanis, még nem döntötték el, a patológus szerint akármelyik lehet. Azóta, hogy a kórházból kijöttem, szerencsére hamar rátaláltam erre a fórumra, a lányom segítségével, és a nap nagy részét, késõ éjszakáig itt töltöm, és mint a szivacs, gyûjtöm az infókat. Elõször írok ide, mert az elején teljesen visszasüppedtem a korábbi depressziómba, nem elég, hogy elhagyott a férjem, még pont egy ilyen gyógyíthatatlan betegséget kellett beszereznem!!! Nem tudom, mennyi van még hátra, de azt is így éljem le? Eddig soha nem voltam beteg, eltekintve a szokásos náthától, még 3 hónappal ezelõtt is azt mondtam, hogy mellettem éhenhalnak az orvosok. Igaz, hogy a múlt évi permanens stresszelés alatt már lefogytam 18 kilót, most meg még további 7-et.
Sajnos, a kórházban nem kaptam elegendõ tájékoztatást semmilyen szempontból, bár kíméletesen megpróbálta az osztályos orvos elmagyarázni, hogy mi ez a nyavalya, mert amikor közölték, összeomlottam (kósza ismerteim voltak, hogy állandó szenvedés, mûtétek sora, stb) azután óvatosan közöltek velem mindent, és inkább vigasztaltak. De mióta itt böngészem a hozzászólásokat, rengeteget tanultam mindenféle szempontból. A betegségrõl, a diétáról, étrendrõl, hozzáállásról, emberi méltóságról, együttérzésrõl,egymás segítésérõl és megbecsülésérõl sokkal többet megtudtam, ez alatt a 2 hét alatt, mint egész eddigi beláthatatlanul hosszú életemben. Mindenkinek köszönetet mondok.
Ahogyan itt tanultam: " Szép és tünetmentes napokat kívánok"
Nincs jelen
#1059 2009-06-30 19:00
- Marthuska
- Tag
Kedves Léna! Én is szeretettel üdvözöllek itt a fórumon. A korod miatt ne aggódj, már én sem a fiatalabb korosztályhoz tartozom!
Köszönjük a jókívánságokat! Neked is hosszú, tünetmentes idõszakot kívánok!
Nincs jelen
#1060 2009-06-30 23:19
- Nita
- Tag
Léna! Tényleg elég friss lehet még a dolog nálad és emlékszem mikor velem közölték ezt, néztem a sajnálkozó arcokat és hallgattam hogy "lehet ezzel teljes életet élni csak szedni kell a gyógyszereket" mondtam köszi azt a napi 13 szemet amit akkor kezdésnek felírt! Nekem akinek tényleg semmi bajom nem volt soha, a házi dokim egy idõben azt hitte elköltöztem olyan rég látott! :) Elég sokkoló volt, de annyit kérdeztem belehalok? Azt mondták ha szedem a gyógyikat meg odafigyelek nem....és leszek néha jobban néha rosszabbul. Nos ez van...ez volt leosztva. Ma már látok pozitívumot is a "betegségben", például az itt megismert emberekkel se találkoztam volna soha enélkül. :) Hidd el hogy ez valaminek a kezdete mondjuk és nem a vége, ha így állsz hozzá akkor könnyebb lesz elviselni a nehezebb napokat.
Nincs jelen
#1061 2009-07-01 15:03
- Léna
- Tag
Kedves Marthuska, köszönöm az üdvözlést, igen, a kor nem érdem, csak állapot, és talán nem akadály, hogy gyõzzek a betegség felett.
Nita, kedves, valóban sokkoló volt megtudnom, hogy mi a bajom, és amikor kihámoztam, hogy nem is gyógyítható, csak "visszaszorítható", és a gyógyszereket sem lehet elhagyni, akkor nagyon magambazuhantam. Én azelõtt soha nem szedtem gyógyszert, csak olyan light megoldásokkal is helyrejöttem, mint tea, meg borogatás, de valójában tökre egészséges voltam. Különösen, hogy egyedül élek, a gyerekeim külföldön vannak, és skyepe-on ugyan állandó kapcsolatban vagyunk, de....
Igazad van, én is erre a konkluzióra jutottam, és persze a körülmények is erre utalnak, valaminek a kezdetén vagyok, és az is lehet, hogy valami felsõbb rendû oka van mindennek, bár gyaur hitetlen kutya vagyok egyébként.. Most elég könnyû a helyzetem, hiszen semmit sem érzek, mint betegséget, szedem a bogyókat elõírás szerint, mert amúgy fegyelmezett vagyok, diétázgatok, bár újabban az édességet annyira kívánom, mint ezelõtt soha. A székletem is rendben van, napi egy szilárdan, a hasam nem fáj, tehát a soványságon kívûl nem érzek most semmit. Étvágyam hatalmas.
És egyet értek veled abban is, hogy egyébként nem találkoztam volna veletek, és most látom, hogy nagyon sokat vesztettem volna vele. Hihetetlen, hogy a bajban ennyire meg tud nemesedni az összetartás, és ahogy látom, rendkívüli emberek vannak itt. Örömmel idõzöm köztetek, mert átlényegült a hozzáállásom, és a gondolkodásom az itt tapasztaltak alapján.
Nincs jelen
#1062 2009-07-01 16:38
- Lucifer
- Tag
Szia Léna!
Ha már igy alakultak a dolgok akkor üdv közöttünk!!!
Itt mindent megtudsz amit igazán tudni szeretnél.Vagy olvasol vagy kérdezel!!!!
Tényleg nagyon jó közöttünk az összetartás , de találkozhattunk volna inkább valahol máshol.De hát igy alakult az életünk igy itt vagyunk együtt és tényleg jóban rossszban.:P
Az hogy igy fogod fel a betegséget az egy nagyon jó dolog .:D:D
Bár néha még mi is padlót fogunk rosszabb idõszakban , de mindig helyreállunk mert itt mindig segitenek!!!!!
Nincs jelen
#1063 2009-07-02 21:50
- Nita
- Tag
Léna! Az tök jó hogy nem vagy rosszul és hogy a tüneteid sem túl zavaróak..viszont ha jó értem sokat fogytál..ami lehet elõny is. Karcsú egyedül álló, független újra vidám nõ vagy....hmm elõtted az élet!! Használd ki ez a kezdet lehet!:P
Nincs jelen
#1064 2009-07-02 22:14
- Léna
- Tag
Szép estét! Köszönöm a kedves szavakat, nem tudom, hogy ebben a topikban meddig írhatok, mert mostmár nem elõször vagyok itt, de majd kikupálodok e téren is, úgyis mindig tanulok, mert szeretném a szürkeállományomat megõrízni épségben. Most az angolt frissítgetem. És most segítséget is kérnék! Próbáltam fotót feltölteni, de nem sikerült az elvárt méretre kicsinyítenem. Vki tudna segíteni? Köszönet érte. Gondoltam illusztrálom a finoman szólva "karcsúságomat" amit most úgy aposztrofálok, nádszálka.
Elõttem az élet! Igen, bár még a megtépázott hiúságom és egom visszahúz erõsen, de dolgozok a projecten!!
Nincs jelen
#1065 2009-07-09 22:07
- Nicky
- Tag
Sziasztok!! Mint már korábban meséltem magamrol pl.:hiztam 30kgot és mindig azt mondták hogy a megoldás ne idegeskedjek megaz a+100gyogyszer amit szedek!! De a gyogyszerektol ugyebár mégjobban hiztam és mivel természetellenes a hasam hogy ne stresszelnék a lényeg hogy amikor megkaptam az ucso beszolást sõt inkább kérdést pl.:terhes vagy??---->elhatároztam hogy abba hagyom az összes gyogyszert /pentasa granulátumtol a nyugtatoig/ és megprobálom saját magamat gyogyitani /fõleg hogy szinte minden második gyogyszerre allergiás vgyok/.........és sikerult igaz még agyogyszerek nem ürültek ki teljesen a szervezetemböl de elég jol haladok!! Szoval ha bárkinek bármilyen kérdése lenne priváton szivesen segitek!! Pusy
Szerkesztette: Nicky (2009-07-09 22:09)
Nincs jelen
#1066 2009-07-10 05:32
- Szuszidi
- Tag
Drága Nicky! Örülök az eredményeknek. Ne privátba tedd a segítséget a közösbe tessék megosztani hátha mást is érdekel a dolog, várjuk a segítséget. ;)
Nincs jelen
#1067 2009-07-10 08:23
- Nicky
- Tag
Szia Szuszidi!! A lényeg az hogy ha stresszelek akkor romlik nagyon az állapotom nekem nem hasmenéssel kezdödött ez az egész betegség!! 2évvel ezelött rengetek mindent sportoltam és ez a betegség nem csak az álmomat, a továbbtanulási lehetöséget tette tönkre hanem az önbizalmamat is!! Most énis sipollyal küzködök a vastagbelembe és nem elég hogy ott fertözödött el ahol tükrözéskor vették a szövettant+több helyen szivárog a belem és bizony most már ráment a gyomromra is a mütéttel jöttek mindig de nem mentem bele sokzsor voltam már padlon de gondolom itt még sokan mások........na mindegy elegem lett, a gyogyszerektol nem lettem jobban az étrendem már 1éve ua. és semi javulás!! Elkezdtem ujra sportolni és mivel megint tulzásba vittem a sürgöségin kötöttem ki!! Hát most lesz lassan 1honapja hogy nem szedek gyogyszert csak egy multivitamint amitol nem gyengulok ugy le elkezdtem fokozatosan sportolni és nem idegeskedni+az étrendet betartani!! amilyen egyszerunek hangzik olyan nehéz! A lényeg ha akárhányxor padlon vagy keresd meg az okát hogy mi vezetett oda és állj fel!! Ezzel nem azt mondom hogy meggyogyulnák mivel már nem az elején vgyok de van ismerosom aki még idoben megtette ezeket a lépéseket és meggyogyult!! Õ sokxor ott rontotta el hogy mihelyst joban volt már elbizta magát és vixa esett!! És nekem is egy honapja hogy sokkal jobban vgyok!! :-)
Szerkesztette: Nicky (2009-07-10 08:27)
Nincs jelen
#1068 2009-07-10 08:52
- Szuszidi
- Tag
Kedves Nicky! Te egyfajta energia gyógyászatot használsz ami az Arolora hasonlít. Minden betegség lelki problémára vezethetõ vissza az alakul át testi tünetté a testedben. Nagyon jól csinálod. Én egy éve tanulom ezeket a természetes gyógymódokat már én is leírtam sokszor itt az emberkéknek, és bizony jó hogy te is leírtad. Viszont a multi vitamint inkább természetes anyagokkal kéne helyettesíteni. Na most meg fogsz gyógyulni idõ kérdése meg még pár dologé, de azért ez amit használsz még kevés hozzá. Tanulni kéne a dolgokat. Az az igazi. De te már a jó "úton" vagy. Az ismerõsödnek azt üzenem legyen alázatos. (nem megalázkodni alázatos). S mindig pozitív legyen mert ha te szeretetet adsz másnak azt kapod vissza. Ha negatív vagy kioldja a pozitív energiákat.
Legyen szép napod: Szuszidi
Nincs jelen
#1069 2009-07-10 11:49
- Nicky
- Tag
Hát abban már nem tdok bizni hogy meggyogyulok mert már nem most kezdtem én sem csak+nem az elején vgyok és ugyanannyi xakax van begyulladva mint volt csak kevesebbxer heveny a gyulladás, inkább u.m. nem romlik az állapotom és nálam már ez is nagy dolog mert amig a gyogyszereket szedtem addig minden nap más és más tünet jött elö és igy hogy megprobáltam magamat öngyogyitani már lasabban romlik az állapotom!! Amiota beteg vgyok mindig negativan álltam hozzá mert nem láttam a kiutat és sajnos ebbol a betegségbol ritkán van! Viszont a betegségemnek köxönhetöen az egészségügyi föiskolára megyek továbbtanulni!! :-) Mint már mondtam ixonyat nagy akarateröröl xol ez a betegség..........
A segitségeteket szeretném kérni: Nem tudja vki hogy ezzel a betegséggel mehet vki a rendéxeti sulira??? Mert hallottam már azt is hogy igen meg nem!!!!!!!! Elore is köxönöm!!
Szerkesztette: Nicky (2009-07-10 11:55)
Nincs jelen
#1070 2009-07-19 21:28
- Tom
- Tag
Üdvözlök mindenkit!
Szeretném megkérdezni, hogy engem mûtöttek egy éve, még mindig van váladékom hátul és elvagyok keseredve. Mit tegyek van valakinek ötlete? A zacsival különösebben problémám nincs, azon kívül,hogy néha elõfordul,hogy leesik.
Köszönettel: Tom
Nincs jelen
#1071 2009-08-22 13:05
- Gege
- Tag
Sziasztok!Most írok elõször,16 éves vagyok.Kb 3 hónapja elkezdett menni a hasam(és 1 honapja vér is).1 héttel ezelõtt olyan súlyos lett h bekerültem a korházba aztán 3 napja volt egy béltükrözésem.Elaltattak szerencsére az miatt,hogy még gyerek vagyok.Kiderült,hogy Colitis Ulcerosám van.(Egyébként apukámnak is 25 éve és állítolag örökölhetõ a hajlam)2 napja szedem a salazopyrint.Szerintetek a gyogyszertõl vagy az altatótól szédülök azóta is?Meg olyan mintha repülnék.Valamint tegnapelõtt 3x is elsötétült minden elöttem és majdnem elájultam.
Nincs jelen
#1072 2009-08-22 13:11
- Breki
- Tag
Vérnyomásod rendben van?
Nincs jelen
#1073 2009-08-22 13:14
- Gege
- Tag
Teljesen rendben.
Nincs jelen
#1074 2009-08-22 13:57
- Breki
- Tag
Ha adott a kezelõorvos elérhetõséget,akkor el kellene neki mondani,mert ahogy olvastam lehet ilyen mellékhatása,és talán kiváltja egy másik fajta orvossággal a mostanit,nehogy több kárt okozzon mint hasznot.
De ez csak egy vélemény,én nem vagyok orvos.
Egy altatónak nem szokása ilyen tüneteket produkálni,legalábbis én még sosem tapasztaltam.
Nincs jelen
#1075 2009-08-22 14:04
- Gege
- Tag
Rendben köszi a választ!Még várok 1-2 napot,ha nem múlik felhívom.
Nincs jelen
#1076 2009-08-22 21:21
- Agica01
- Tag
Gege, a salazopyrin nekem sem vált be anno, pentasát kaptam helyette. Én megpróbálkoznék azzal, hogy kihagyok 2 napot a szedéssel, ezzel kizárhatod a salazot vagy megerõsítheted. most lehet hogy "kapok", hogy ilyent írok, tudom, ez nem a legjobb, de 1-2 nap talán nem számít. Azért merem leírni mégis, mert én ha vmi tünet jelentekezik, mármint mellékhatás, így szoktam kiszûrni melyik gyogyitól van.
Nincs jelen
#1077 2009-08-22 21:49
- Melcsi_
- Tag
Gege, a Salazopyrinre én allergiás vagyok de nekem is ezt adták elõször a colitisre, amitõl nekem elõször rossz közérzetem lett, hõhullámok, késõbb hõemelkedés és 2 napig tartó láz a kiütésekrõl nem is beszélve amik a lábamtól a fejemig mindenütt ott voltak és ha lázas voltam majd meghaltam úgy viszkettek.
Abba kellett hagynom a szedését, várnom kellett 1 hetet hogy a kiütések és a tünetek elmúljanak. Ugyanis kaptam másik gyógyszert Salofalkot és hogy ne legyen keveredés, hogy újabb vagy fennmaradó tünet esetén ki tudják zárni egyik v másik gyógyszert, úgyhogy Ágicának teljesen igaza van.
Nincs jelen
#1078 2009-08-25 19:32
- astor
- Tag
Hello Balu!:)
Én Bács-megyébõl vagyok, konkrétan Kecskeméttõl úgy 30km-re.
Gondolom Te is chron-os, .....mily meglepõ:...:)
Így hirtelen ennyi, ha gondolod dumáljunk.
Hello
Nincs jelen
#1079 2009-08-27 17:19
- Juni
- Tag
Drága astor!:D
Üdv itt nálunk, köztünk!!!:D
Pusszantás!!! :D
Nincs jelen
#1080 2009-09-03 11:19
- Nicky
- Tag
Sziasztok!! Én amint már irtam 30kgot hiztam ettöl a betegségtöl és felirták a medrolt nemrégiben! Azt tudom hogy lehet hizni ettöl is de volt olyan is aki azt mondta hogy inkább felpuffaszt izmosit! Örülnék ha páran megosztanák ezzel a gyogyszerrel kapcsolatban páran a véleményüket!! Elöre is köszi
Szerkesztette: Nicky (2009-09-03 11:20)
Nincs jelen
#1081 2009-09-03 11:32
- zolcsi
- Tag
Nicky a "Gyógyszerek kiegészítõk" topikban válaszoltam Neked
Nincs jelen
#1082 2009-09-10 11:17
- Nicky
- Tag
Sziasztok! Van vki aki esetleg már odajutott hogy kivezették a belét vagy bélelzárodása van?! Nagyon fontos lenne mert engem most ezzel riogatnak! Privin xeretnék kérdezni ha van ilyen!! Miért van az hogy nekem csak a vastagbéltükrözés mutatja ki a crohn betegséget? Se a ct se a megvilágitás!! Van ilyen ember még rajtam kivül? Elõre is köxi
Nincs jelen
#1083 2009-09-10 11:42
- mercy70
- Tag
Nicky!Vannak ilyen topicok(mint pl.Élet sztómával,...stb)Ott találsz embereket,a név alatt rákatt az email-re és már írhatsz is nekik.
Nincs jelen
#1084 2009-09-10 12:13
- Kolibri
- Tag
Nekem volt olyan is hogy a szövettan szerint se Colitiszem nincs se cron nos? kérdem én akkor mivan 13 éve nincs vastag belem és 3 éve elõsször a szövettanban találtak vastagbél nyálka hártyát nos? lehet vissza nö a vastag belem?
nekem azt mondják cronom van de minden szövettanom colitiszes már énsem tok el igazodni ezen
Nincs jelen
#1085 2009-09-17 10:36
- Nicky
- Tag
Köszi Mercy!! Ez nekem is kérdéses volt hogy crohn vagy colitis de addig xarakodtak az orvosok a gyogyszerekkel amig totál tönkre tettek vele! És azota amiota orvosnak készülök azota én tdom h nekem mi a jo !! :-)
Nincs jelen
#1086 2009-09-30 12:54
- kiscica1982
- Tag
Sziasztok!
Végre sikerült végigolvasnom az összes hozzászólást a témában...
Rövid történetem:
2004 államvizsga elõtt kezdett el hasmas lenni, hõemelkedéssel. (május) A szokásos vizsgálatok mellett jutottam el gasztrora- tükrözés, vékonybél utolsó 20 centin érintett, aktív Crohn... (szeptember)
Akkor kezdõdött el a mindenki számára ismeretes kálvária. Szteroid lökésterápia, salofalk, supplin, gyomorvédõ.
2005 végéig folyamatos szteroid, ahogy elhagytam rosszabb lett. (Bevezettük az Imurant, Entocortot) Fejem, mint a lufi, 92 kg 174cm-hez!
2006 aránylag jó év volt, kevés szteroiddal. Nagy nehézségek árán el tudtam hagyni.
2007 szintén jó volt, elvoltam.
2008 május, új doki, mert elegem lett a régibõl... Átlagos élet, és a végbélbõl genny ürül... :((( Sebaj, majd a Supplin segít... hát nem igazán.
Folyt köv.
Nincs jelen
#1087 2009-09-30 14:56
- kiscica1982
- Tag
Folyt.
Éltem szerény napjaimat, egyre több hasmas, kezdtem fogyni is...
Egyre erõsebb láz, erythema nod. majd a kórház... Szeroidot nem akartam, pedig már lábra is alig bírtam állni. 3 nap után hagytam magam, 80mg solumedrol, supplin stb... 3 nap semmi kaja, véres hasmas. Eközben lementem 66kg-ra, szinte már nyurga voltam :)
Mindez a régi dokim kórházában, aki éppen szabin volt, tehát igazán senki sem foglalkozott velem:(
Kórházból ki, új dokihoz, mondta hogyan csökkentsük a szteroidot... szép lassan, mondtam nem lesz jó, mert évekig nem tudtam letenni.
Csökkentettem a medrolt és novemberben rosszul lettem (hasmas, láz, erythema nod.) egy kedves doktornõ fogadott az ÁEK-ban, mivel az én dokimhoz nem lehet bejutni. Javasolta a kontrasztanyagos röntgent.
3 helyen van szûkület, de nem vészes.
Medrol emel és csökkent.
Nyár, megint ezt játszottuk( medrol emel, csökkent)
Szept elején megint hasmas, hõemelkedés, 4 db erythema, ami másnapra 28 db lett.
Kórház, megint a novemberi doktornõ.
Megvizsgált, nagy valószínûséggel a vastagbél is érintett.
(A véres genny folyamatosan ürül végbélbõl- de nem kinti sipoly)
Ekkor hallottam elõször a biológiai terápiáról!!!
Tükrözésnél olyan fájdalmaim voltak, hogy csak sigmabélig nézték, aktív Crohn !!! mondtam hurrá.
Jövõ héten megyek CT-re mert meg kell nézni a szûkületeket és van-e sipoly vagy tágulat.
Vérvétel már volt.
És írom a kérdéseimet...
Folyt köv.
Nincs jelen
#1088 2009-09-30 20:12
- Attila-Flagellum Dei
- Tag
Szia Üdv Kiscica !
Fizikai fájdalmaim voltak amikor olvastam soraidat és azt, hgy mennyit szenvedtél. Az én ajom ezzel a fránya Crohn betegséggel szintén megyûlt. Nekem az elõzõ félévi 80 kredit okozott néminemû megterhelést. De nem szeretnék magamról írni, ezért most itt a pont. A steroidot én sem vltam hajlandó soha szedni kis Budenofalk stb Emtocort a többieket megmondtam köszönöm de nem. Az immuran sipoly ügyben nagyon jó volt az erythemara meg a Ftorocort kenõcs egyszerûen elfújta..Mivel te is szkületes vagy a biosz terápiából csak a Humira jó neked. Meg kell kérdezni valakit aki ezzel foglalkozik, ha az ÁEK ben adják akkor oda kell menni én úgy tudom a jános Kórházban is van ilyen infúziós kezelés. A hasmasra nekem a nomraflore és a Lepicol vagy ahhz hasonló pro illetve pre-probiotikum jónak tûnt. Mindenféleképpen az orvosoddal kell egyeztetni én csak elmondom , hogy mi a tapasztalatom....
Üdv
A
Nincs jelen
#1089 2009-10-01 10:22
- kiscica1982
- Tag
Szia Attila,
Tudod az egészben az a legdurvább, hogy 12 évig kézilabdáztam elég komoly szinten (ifiválogatott, NB/I). Testnevelés szakra jártam az ELTE-re, soha semmi bajom nem volt... államvizsga elõtt meg elkezdõdött... azóta is folyamatos.
De tudok teljes életet élni sok gyógyszerrel, csak az elmúlt fél évben nagyon fáradt vagyok.
Kezdek belefáradni, és ez nem jó...
Erythema nem múlik semmitõl, csak a szteroid segít...
De egyszer csak le tudom tenni...:)
A CT-n kiderül, hogy alkalmazható-e a biológiai terápia.
Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat.
Nincs jelen
#1090 2009-10-12 13:49
- nicsnincs
- Tag
Sziasztok
Én egy éve vagyok crohn beteg. JElenleg egyetemista vagyok és egy beadandómhoz szeretném a segítségeteket kérni. Mivel a betegség során azt tapasztaltam, hogy nincs olyan étterem/étkezde, ahol nyugodtan étkezhetnénk, kímélõ étrend szerint fõznek, ezért üzleti tervemben egy ilyen étteremrõl szeretnék írni. Ehhez szükségem van 5 "potenciális vásárlóra", akikkel egy rövid interjút tudnék készíteni. Az interjú persze anonim, akár e-mailben is megodlható, de ha a személyes találkozó is lehetséges, azt nagyon megköszönném. Viszont a héten meg kellene írnom, szóval a határidõ kicsit sürget. Persze tapasztalatcserébe is átválthat az interjú, hátha én is tudok segíteni nektek. Erre az e-mail címre írjatok, ha szeretnétek ebben részt venni: yvett8900@gmail.com
Elõre is nagyon köszönöm a segítséget!
Ivett
Nincs jelen
#1091 2009-10-14 14:18
- Lisa
- Tag
Szia Csabanow,
(itt válaszolok, itt van a legjobb helye)
Nem kell egybõl elkeseredni, nem biztos, hogy rosszabb lesz a helyzet. Nagyon érdekes szituáció az biztos, hogy a medrol eslõ adáskor rögtön nem is használ, d elehet, hogy a Te szervezeted,és Nálad a betegség, így alakul. Viszont az immuran is elég erõs és jó gyógyszer együtt a salofalkkal, hogy használjon.
Igen általában a mûtétet csak végsõ esetben szokták felvetni, illetve alkalmazni. Az biztos, hogy nagy titka a türelem és az elfogadás, hogy egy merõben más és új életet kell élni. DE meg lehet tanulni, és meg lehet szokni, sõt együtt élni vele.
Ez egy kezelhetõ dolog, és bizony elõfordulnak ilyen negatív történések. A véres széklettel viszont nagyon kell vigyázni, mert az aztán végképp aktivitási jeleket jelent. Ha az immurán hatására is megmarad akkor mindenféleképpen szólj az orvosnak, aki esetleg újat fog adni, vagy más lépéseket javasol.
Egyébkétn meg, jó helyen jársz errefele, sok mindent meg tudsz itt a betegségrõl, és sokat tudnak segíteni.
Üdvözöllek a Fórumon: Lisa
Nincs jelen
#1092 2009-10-15 11:14
- Nicky
- Tag
Szia Attila: énis igy jártam meg: én a rendörsulira készültem 2 évig mig megbetegedtem igy már nem lehettem lehetek az! Ez a hátránya de van elönye is: jo 1éve döntöttem ugy hogy idén megjelölöm az orvosi egyetemet és ha sikerül jövö szeptemberben ott kezdek és a betegségem miatt döntöttem igy! Tényleg mindenben van vmi jo! :-)
Nincs jelen
#1093 2009-10-19 14:38
- JenniDahlman
- Tag
Sziasztok!!!
Már jó ideje olvasom ezt a remek fórumot,de amirõl most szertnék kérdezni,még nem olvastam hasonlót,de még nem sikerült mindent visszaolvasnom,ezért hálás lennék,ha valaki fel tudna homályosítnai,hogy most akkor jó,vagy nem jó az eredményem?
Székletvizsgálati eredmény:
A szokványos E.coli baktériumok egyáltalán nem tenyésztek ki.Ismétlés javasolt.A vizsgálat nem értékelhetõ.
Ennyi.A neten kicsit utánna olvastam,annyit találtam,hogy a normális székletben kell lennie,mert a K vitamin hasznosításához szükséges én meg a kakatartályt rendesen megpakoltam,így nem éertem hová tûnhettek a baciaim,vagy a hasmarsomnak köszönhetem?
Ha estelg valakinek volt ilyen jellegû eredménye kérem szépen ossza meg velem mi lett a folytatása,mert gasztrós dokimhoz életemben elõször jövõ csütörtökön találkozok,addig meg tûkön ülök,hogy ez most jó,vagy nem jó?!
Ha valaki ír azt csak este tudnám megköszönni,mert addig gyerkõcözök,de akkor mindenkinek megköszönöm a válaszát,amit már nagyon várok.
Üdv mindenkinek és remélem engem is befogadtok ;) mint a chatszobába (olyan jó oda járni)igaz még nincs végleges diagnózisom,de hamarosan megtudodm én is a keresztemet.
Üdv mindenkinek!!!!
J.D. :-*
Nincs jelen
#1094 2009-10-20 02:20
- zsuzsy
- Tag
Szia. Én ma fedeztem fel ezt az oldalt, nagyon jó dolognak tartom, hogy összefogunk, és együtt sírunk, együtt nevetünk ezen a nem elhanyagolható betegségen. Én magam 17 éve vagyok beteg, de szerintem már sokkal elöbb kezdõdött nálam az egész. Idõvel rájöttem sok dologra. Pl. mit szabad enni, ahhoz, hogy ne érjenek kellemetlen dolgok kellemetlen idõpontban. Bár hozzátenném, hogy így is elég sok rossz dolog történt velem. Volt olyan, hogy évekig szinte ki sem mertem mozdulni otthonról. Most elég jó stádiumban vagyok elég régóta, de azt hiszem egy idõzített bomba vagyok, és nem lehet tudni mikor robbanok.
Egyébként is egy kistermetû ember vagyok (40 kg.), de volt olyan, hogy sajnos lefogytam 29 kg-ra. Na ezek nagyon nehéz hónapok, évek voltak. Még az élettõl is elment a kedvem.
Jó lett volna, ha már akkor is lehetett volna más sorstársaimmal megbeszélni ezeket a dolgokat, és tudni, hogy nálam még sokkal súlyosabb betegek is vannak. (engem "csak" egyszer mûtöttek).
Köszönöm, hogy veletek lehetek.
Nincs jelen
#1095 2009-10-20 10:25
- Melcsi_
- Tag
Még 1x üdv közöttünk, szerintem a lányodnak is nyugodtan javasolhatod ezt a weboldalt, biztos hasznotokra válik.
Tünetmentes napokat!
Nincs jelen
#1096 2009-10-23 15:18
- Évica38
- Tag
Ha van olyan sorstárs, aki Jász-Nagykun-Szolnok megyében lakik .írjon Nekem.
Nincs jelen
#1097 2009-10-26 07:18
- anyucim
- Tag
sajnos nem ismerek ilyen illetõségû személyt :-(
Nincs jelen
#1098 2009-10-26 11:14
- én
- Tag
Évica38! Várj türelemmel, mert van sorstársunk onnan, ahol te élsz. Elõbb-utóbb fog jelentkezni! Üdv!
Nincs jelen
#1099 2009-11-05 01:43
- bucika75
- Tag
Sziasztok!Én még új vagyok itt, bár gondolom innentõl sokat leszek mert nálam is megállapították a crohnt. szeretném kérdezni, hogy budenofalkot szedek napi 3 szemet és ma vettem észre, hogy vizesedik a lábam. Nagyon fura. Ez normális? Mit lehet tenni ellene?
Nincs jelen
#1100 2009-11-05 11:27
- Ede
- Tag
Szia, Bucika. OFF a szteroidok visszatartják a vizet, így a vizesedés egy mellékhatása lehet tudtommal ON
nagyon durva esetekben adnak csak vízhajtót, ha majd leállsz vele, elmúlik. Teljesen érhetõ, ha ijesztõnek találod, talán kérdezz rá az orvosra, hogy esetleg látja-e szükségét, hogy valamilyen vízhajtás történjen...
Nincs jelen