#251 2010-02-24 21:05

Melcsi_
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Nikica hello! Elõször is menj el a háziorvosodhoz és mondd el mi a bajod, és kérj tõle egy gasztroenterológushoz beutalót. Majd valószínûleg alapvizsgálatok lesznek, hogy labor és sajna de valószínûleg kell egy gyomor -és vastagbéltükrözés. Így tudnak biztosabb diagnózist adni! Fel a fejjel.

Nincs jelen

 

#252 2010-02-24 21:18

nikica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Köszi Melcsi a válaszod! Én nagyon félek ettõl az egésztõl, fõleg a tükrözéstõl. De a hasmenés egyre kellemetlenebb, úgy hogy muszáj kivizsgálni. Még egyszer köszönöm. :)

Nincs jelen

 

#253 2010-05-04 14:42

vgd
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Sziasztok!

Tavaly októberben elég rossz közérzetem támadt. Köhögtem, fájt a hátam és gyenge voltam. Tudtam, hogy beteg vagyok és elmentem a körzetihez, aki felírt nekem antibiotikumot. Ettõl nem lettem jobban és hasmenésem is lett. Ezután kaptam egy másik antibiotikumot és azzal sem lett jobb. Ekkor már eltelt 3 hét és elkezdtem fogyni. 3 hét alatt 12 kg-ot fogytam. Még nagyobb ízületi fájdalmaim lettek és afták a számban. Bújtam a netet. Már tudtam, hogy a körzeti nem segíthet. Kerestem egy itt sokat emlegetett gasztroenerológust. Õ adott idõpontot 7 nappal késõbbre és kérte nézzem minden nap van-e lázam. Addig nem is sejtettem, de estére mindig enyhe lázam volt. Eltelt az 1 hét és a doki nem volt ott, beteg lett. Ekkor már igencsak lefogytam és már eléggé feszült is lettem, hiszen senki sem tudta mi bajom. Ugyan a neten (talán itt) olvastam a Crohn-ról, de annyi horrort olvastam róla, hogy tudtam, hogy nekem ilyen nem lehet. Kétségbe esve álltam a rendelõ elõtt és elkezdtem hívogatni a korházakat ambuláns gasztro rendelés miatt, hogy  mikor tudnak fogadni. Elképesztõ 1-2 hónapokra volt csak idõpont. Nekem nem volt ennyi idõm, mert nagyon fogytam. Így kerültem egy budai magán intézetbe.(privátban megadom az intézet nevét)  A tünetek alapján az egyébként igen kedves és készséges fõorvos Crohn-t sejtett a háttérben. 1 hét alatt kivizsgáltak (ultrahang, CT, colonoscopia), és megvolt a biztos kórkép szövettannal. (Havi nettó átlagbér 80%-a volt a vizsgálatok és a konzultációk költsége). A tükrözést már elõre sejtettem, hogy lesz. ÉS tulajdonképpen már vágytam rá, mindegy mit csinálnak velem, csak mondják meg mi bajom és gyógyítsanak meg. 1 hét alatt a gyógyszerektõl (medrol, pentasa, késõbb imuran) óriási fordulat állt be és jól éreztem magam és elkezdtem megint dolgozni. Elõtte 5 hétig otthon voltam. Nagyon boldog voltam és nagyon szerencsésnek éreztem magam, mert azt hittem ennyivel megúsztam. A székelés nagyon fájt, ezért elmentem egy proktológushoz, aki elmondta, hogy berepedt a végbelem. Kúptól és krémtõl ez 1-2 hét alatt elmúlt.
Ami viszont nagyon megijesztett, hogy ha pislogtam egy fehér foltot láttam a jobb szememben, aminek a formája hétrõl hétre változott. Elmentem szemészhez és a látótér vizsgálat kimutatta, hogy egy foltban nem látok. A szemidegemnél a papilla kontúrja nem volt kóser, be volt gyulladva. Furcsa helyzet volt, hiszen ilyenre minden esetben a szemész szteroidot ad, amit én akkor már jelentõs mennyiségben amúgy is fogyasztottam. Kaptam egy szteroid injekciót a szemem mögé. Nem változott semmi. Közben lett egy sipolyom a végbelemnél, amit a proktológus nem akar megmûteni, mert azt mondja, ha ilyen stádiumban a Crohn-osnak kimûtenek egyet 3 lesz helyette. A sipolyom nem zavar, nem fáj, picit váladékozik. A szemem az eltelt fél évben sokat javult (igazból nem tudom mitõl, hiszen csak kontrollra járok, semmilyen kezelést nem kapok rá, igaz a szteroidot abbahagytam 3 hónapja). A szemem továbbra is rejtély számomra és igen komoly parám, hogy késõbbi fellángolásnál komolyabb bajom lehet vele.
Nem igazán diétázom, mert nem találtam sehol általánosan érvényes diétát. Én azt vettem észre, hogy az erõs/csípõs ételeket nem kedveli a szervezetem. Sajnos dohányzom, és komoly bûntudatot okoz.
Összességében szerencsésnek mondhatom magam, mert eddig nem mûtöttek. Kedves orvosok készséggel  segítettek és nem csak a magán korházra igaz ez, hanem az államira is.
A legrosszabb lelkileg volt megélni a dolgot, számomra a súlyvesztés mindig egyet jelentett a halálos kórral és amikor én is elkezdtem drámaian fogyni, akkor nagyon megijedtem és mivel az elsõ 4 hétben nem tudtam/tudták mi bajom, az nagyon kikészített.
Nagyon örülök ennek a fórumnak, erõt lehet belõle meríteni és sok tanácsot kapni.

Jó egészséget mindenkinek!

VGD

Nincs jelen

 

#254 2010-05-04 14:57

Geo73
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Kedves Vgd, a Te történeted is elég komoly, köszönet, hogy megosztottad. Olvass sokat vissza, és kérdezz bátran, sokan fognak itt segíteni.

Nincs jelen

 

#255 2010-05-04 15:38

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

VGD! Az a fránya crohn elég szörnyû, de ha megtanulsz együtt élni vele, megtalálod a magad számára legmegfelelõbb diétát és a lelki egyensúlyod is megmarad, akkor túlélhetõ a betegség. Olvass, kérdezz, itt mindig lesz valaki, aki válaszol! És csak azt tudom tanácsolni, hogy keress állami intézetben is gasztrós dokit. Sok jó orvos van ott is. A magán lehet, hogy jó, de nem biztos, hogy annyival, mint amilyen drága! Tünetmentes napokat kívánok! Ja és még egy: a szteroidtól lehetnek szemproblémák! Kell rendszeresen kontrollra járni!

Nincs jelen

 

#256 2010-05-20 09:31

Cicca
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Sziasztok!
Új vagyok az oldalon és nem is tudom,hogy Chronos vagyok-e.:S Azért írok,mert ti akik már benne vagytok talán tudtok segíteni.
Tehát nagyjából 5 vagy hat hónapja kezdõdtek a dolgok. Elõször csak fájt a hasam és sokszor éreztem székelési ingert még akkor is ha nem kellett.A székletem megváltozott,nem mindig volt rendesen formált,pépes volt vagy éppen szilárd volt de ilyen kis bogyók formájában és egésznap székelési ingert éreztem és napi 2szer kellett tényleg mennem.Bár azt el kell mondanom,hogy kifejezetten hasmenésem ez alatt a pár hónap alatt nem volt maximum 3szor és lehet,hogy ezzel sokat mondok.Sõt volt olyan is ,hogy három nap alatt csak egyszer kellet meglátogatnom azt a helyet. Volt jó néhányszor hányingerem is.És a hasam leginkább az alsó részen fájt.
Azt hiszem 2-3 hónap kínlódás után jutottam el orvoshoz vele.
Elmentem orvoshoz írt fel Cipfofloxacint, hát nem sokat segített sõt ezután még nyálka is megjelent a székletemen és egyik reggel csak nyálka jött majd egy rendes széklet majd hasmenés.
Lehet mondanom sem kell de nagyon  megijedtem.Elmentem egy másik orvoshoz(mert a sajátom nem rendelt).
Õ Kliont írt fel de azt mondta,hogy mivel a régen fent állnak a panaszaim irány a gastroorvos.Ez pénteken volt,  következõ keddre kaptam is idõpontot. Elmondtam a dokinéninek,hogy mi van azt mondja vastagbéltükrözés.Hát nem állítom,hogy örültem neki de tudtam,hogy muszáj.
Egy héttel késõbb április 8.-án szerdán sor is került a vizsgálatra. Hát mit ne mondjak nekem borzalmasan fájt, mondta is az orvos ,hogy ez valószínûleg azért van mert nagyon vékony vagyok(mindig is az voltam).A leletben az van,hogy igen kanyargós sigma és,hogy a bauchin billentyûn a vékonybélbe jutás sikertelen volt.Nem láttak gyulladást vettek szövetmintát a vastagbél felsõ és alsó szakaszáról, amelynek eredménye április 20-án lett meg.Melyben ez állt:
Megtartott szöveti szerkezetû,enyhe idült lobosodás jeleit mutató vastagbél nyálkahártya. Malignitás a vizsgálati anyagban nem látszik.(coecum) Ugyan ez a sigmánál is.
Ekkor már három hete elég jól voltam,normális széklet, kevés hasfájás.Örültem nincs semmi.
Túl korán, két nappal késõbb reggel felébredtem kimentem wc-re,azt hittem hasmenés de mikor visszanéztem láttam,hogy megint csak nyálka,Irány a házidokim.Székletminta egy hét múlva meg lett az eredmény,10 napig Klion. Nagyjából 10 napja hagytam abba.Tegnapelõtt megint nyálka jött csak aztn meg nyálkás széklet majd tegnap nyálkás és bogyós.
Azért gyanakszom annak ellenére,hogy nincs hasmenésem Chronra mert a hõmérsékletem átlagosan mindig olyan 37fok körül volt de mostanában az átlag hõmérsékletem 37,1 és 37,5 között van.Ezenkívül a jobb szemem is kicsit gyulladt,ami az orvosom szerint árpa. És pár hónapja voltak piros viszketõ kiütések a lábamon,ezek amguktól elmúltak nagyjából egy hét alatt?
Ma megint nagyon fáj a hasam nem egy ponton hanem mindig valamelyik része.még a gyomorszájam is ,tegnap kaptam beutalát a gastrora de csak keddre kaptam idõpontot(bár ahogy nézem emiatt nem panaszkodhatok mert egyesek hónapokat kell várniuk.:S).
Majd meglátjuk mi lesz kedden. :( Nagyon kétségbe vagyok esve,hogy nem tudom mi van.Meg 20 éves vagyok és most van persze pont a vizsgaidõszak is és így alig tudok a tanulásra koncentrálni.
Az egyetlen jkó dolog most a barátom aki bár sajnos nagyon távolról de próbál erõt önteni belém és az elõzõ hónapokban is nagyon türelmes volt velem.Ha tényleg ez a betegségem akkor jól kifogott engem.Vagyis engem is mert az elõzõ barátnõje chronos.
Nagyon örülnék és hálás lennék ha írnátok véleményt.
Niki

Nincs jelen

 

#257 2010-05-20 09:46

Cicca
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Jah még annyit hzzátennék ami kimaradt,hogy a székletmintában nem találtak semmit.A kliont azért írta fel az orvos mert hátha mégis ,aminek azért örültem mert a gasztodoki is azt mondta ha visszatérnek a panaszok akkor az idült lobosodás( ami az elmondása szernt azt jelenti,hogy volt valamilyen kisebb gyulladásom) miatt akkor szedjem a Kliont.
Köszi annak aki válaszol Nicky

Nincs jelen

 

#258 2010-05-20 10:32

zolcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Kedves Cicca!
Valószínûleg idõben mentél orvoshoz.Hogy crohnos vagy e vagy sem azt itt senki meg nem mondja egyelõre.Tüneteid alapján akár crohn akár colitis is lehet de lehet csak egy kis bélhurutod van.Székletmintában nem találtak semmit de ha találtak volna válasz lett volna bajodra pl.egy ételfertõzés.Kezdõdõ gyulladás amit nem szabad elhanyagolni.Laborba nem küldtek még?A lenne a következõ lépés.A vizsgaidõszak elég sok stresszel jár ami kedvez e betegségek kialakulásának.Próbálj sokat lazítani és pihenni a tanulás mellett.A panaszaidra pedig figyelj oda és ha erõsödnek mindenképp jár a doki nyakára.A lázas állapot valami miatt van.
Üdv:Z

Nincs jelen

 

#259 2010-05-20 10:55

Cicca
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Hát én is megnyugodtam volna ha a székletmintában valami.
De voltam laborban de az még az elején volt amikor még csak elkezdett fájni és nem volt nyálka és az nem mutatott semmilyen gyulladást.
Hát pont azért fogok menni kedden vissza a gasztrodokihoz mert mostanában többször ment fel a hõmérsékletem 37.5-re és ma is eléggé fáj a hasam bár a székletem egy kevés nyálkán kívül ma normális volt.
Köszönöm a lazítással kapcsolatos tanácsot ,majd próbálkozom igérem. ;)
Bár nem megy olyan könnyen mert közben próbálok a közelben találni egy normális fogorvost is,mert a körzeti állítja,hogy az egyik fogam soha nem volt betömve és ezért ki sem eshetett belõle a tömés,pedig még én is érzem a lyukat a nyelvemmel és majd szét robban tõle  a fejem.:S Na mindegy ,ez más téma.
Ha nem bánjátok figyelemmel kísérném az oldalt, fõleg ha végre kiderül mi a bajom...
Nah akkor köszi a hozzászólást.
Nicky

Nincs jelen

 

#260 2010-05-23 17:50

Posuch
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Sziasztok!

Segítsetek! Tavaly kezdõdött minden. Hazaértünk a nyaralásból és azóta folyamatosan orvostól orvosig megyek. Egyszer egyik ezt mond, másszor a másik mást. Nemtudok rajtuk kiigazodni.
Elõször megállapították, hogy ételallergiás vagyok (tejcukor érzékeny) azóta csak laktózmentes ételeket eszek. Nekem nem megy a hasam, és nem véres a székletem. Voltam bél és gyomor tükrözésen. A béltükrözés eredménye az, hogy ránéztére csak bélgyulladásom van a vékonybél és vastagbél találkozásánál. Szövettan azt mondja, hogy crohnra utal. A gyomortükrözés eredménye jövõhéten lesz meg, (ránéztére ott sincs semmi, majd a szövettan mit mond). Szedem az entocort-ot és a salofalkot. Két hete rosszul voltam (rizstõl és a gríztõl) és kaptam medrolt 32mg csökkentve.
Már nem eszem, de azt mondta az orvos, ha visszatér a fájdalom és a rosszullét akkor az imurant kell szednem.
Na ez az én bajom, mert olvastam, rengedet mellékhatása van. Napra nem mehetsz (nyárom, hogy oldom meg két gyerek mellett), gombásodás és még finomabb mellékhatások.

SZEDI VALAKI????

Teljesen kétségbe vagyok esve. Mitõl lehetek még rosszul??? Most megint nem érzem jól magam erõs bélhangok vannak és nem megy a hasam, se széklet, se szél nemjön.
Miért hányom az epét, mikor rosszul vagyok??

Kérlek valaki írjon, mert amikor nem érzem jól magam úgy viselkedek mint egy terhes kismama. Sírok és nagyon hangulatváltozásom van. MIÉRT???



Köszönöm Posuch

Nincs jelen

 

#261 2010-05-23 18:25

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia Posuch! A vékony- és vastagbél találkozásánál  lévõ gyulladás a Crohn betegségre utal. Ami gyógyszereket felírtak Neked gyulladásos bélbetegeknek írják, és igen sokan szedik. Többek között én is szedem az Entocort kapszulát. Salofalkot is szedtem már. Az Imuránt azért nem szedem, mert sajnos az én szervezetem nem tolerálja, pedig kétszer is nekirugaszkodtam, de jöttek a mellékhatások. Mindezek ellenére, azt tudom mondani, hogy az Imurán az egyik legjobb a gyulladásos bélbetegség fékentartásában. Én örültem volna, ha bírná a szervezetem. Több olyan betegtársam van, aki azóta tünetmentes, amióta szedi az Imuránt. Ahhoz, hogy ez a gyógyszer a hatását kifejtse több hónap is kell (akár fél év). És amikor valaki elkezdi szedni, rendszeresen ellenõrzik a vérképet is, hogyha valami gond lenne a mellékhatással, idõben le lehet állni vele.
Az erõs bélhangok, hányás lehet a bélgyulladástól, lehet akár egy kisebb beszûkült bélszakasz, de ez csak feltételes mód! A diagnózist az orvos állítja fel! Mindenesetre, ajánlatos kerülni a magvas, héjas, puffasztó, durva rostos ételeket, amíg ilyen jellegû panaszaid vannak, és természetesen amire allergiás vagy!
Visszatérve az Imuránra, nem jelent különösebb lemondást semmirõl, hiszen még nem is szedted, lehet nem is lesz vele problémád. Az erõs napsugárzást amúgy is kerülni kell, de ha valaki ezt a gyógyszert szedi legfõképp addig kell még óvatosabbnak lenni, amíg megszokja a szervezet. Vannak magas faktorú naptejek, amivel lehet védekezni.
Nem szabad kétségbe esned, ezt a betegséget lehet kezelni. Persze, vannak jobb és rosszabb idõszakok, de az optimista hozzáállás, a gyógyszerek pontos szedése,  sokat segíthet a tünetmentesség elérésében.
Ha van további kérdésed tedd fel bátran a megfelelõ topicban, mindig van aki válaszol.

Nincs jelen

 

#262 2010-05-23 21:39

Posuch
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia Marthuska!

Köszönöm szépen a válaszod! Megpróbálom, de sajnos lelkileg nagyon nehéz feldolgozni, hogy Én még fiatal vagyok egy ilyen betegséghez. Eddig nem ettem semmiféle gyógyszert. Nagyon orvos sem látott csak ha már nagyon meg voltam fázva és lázas voltam. Nagyon nehéz!!! Azt ajánlotta az orvos míg nem békültem meg a betegségemmel addig nehéz napok elé nézek. Gyakorolok. Fõleg, mert 2 gyermek vár otthon és egy férj aki nagyon szeret.

Köszönöm

Nincs jelen

 

#263 2010-05-24 07:25

mamo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia Posuch!
Idõvel az ember megbékél a betegségével.Vannak jobb napok, hetek, hónapok és vannak rosszak.
Most 58 éves vagyok, 29 évesen kezdõdött a betegségem. Nagyon sokszor voltam kórházban, mûtöttek 94-ben, kivátak a vékonybélbõl és a vastagbélbõl is. Életem mentették meg, mert elvéreztem volna.
Aztán sok jó év következett.
Nekem is van két gyerekem, férjemtõl elváltam,  nem a betegség miatt, egyedül neveltem a gyerekeket.
Mindig tudtam, hogy dolgoznom kell, nem százalékoltak le, és az a tudat, hogy nevelnem kell a gyerekeket, el kell tartanom õket, erõt adott.

Ma látom, hogy nagyon sok embernek nagyon sok baja van, fiataloknak is, és meglátom a körülöttem lévõk komoly baját.
Sokszor mondom magamnak, hogy inkább ezt a betegséget választom, ha választanom kellene, mert ez már ismerem.
Posuch!
Légy Te erõsebb és ne a betegség. Tapasztald ki, hogy mit ehetsz. Bizonyos ételek gyógyítanak is. Gyógyteák is sokat segítenek.

Próbálkozz sok krumplival. Most van új krumpli az nagyon finom, és nekem az gyógyítja a beleket.
Örülj, hogy nincs véres széklet és hasmenés. Gyulladást lehet csökkenteni. Diólevél tea is gyógyít.
Ha nem érzem jól magam, nem eszek húst, és már megkönnyebbül, tisztul a szervezet.

Sokat számít a jó hangulat. Ha jobb a kedved, a beleid is jobbak lesznek. Nekem ez kizárólag lelki betegség.

Vigyázz magadra és fel a fejjel.

Nincs jelen

 

#264 2010-05-24 09:35

Posuch
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia mamo!

Köszönöm válaszod! Most megint nem vagyok jól. Sírva olvastam a leveled.  Tegnap óta az új krumplitól vagyok rosszul. Megint erõs bélhangok vannak és iszonyatos fájdalom. Voltam rosszul a rizstõl, és a grízgaluskától. Valószínû keményítõtõl vagyok rosszul. Már reggel hánytam epét és a nap folyamán még fogok is. Szerintem az ügyeleten fogok kikötni. Persze a hasam nem megy. A medrol már egyszer segített, de folyamatosan nem szedem.

Köszönöm és minden jót.

Nincs jelen

 

#265 2010-05-24 11:00

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia Posuch.
Nem nagyon akartam hozzászólni, annyi jó tanácsot kaptál már, de egy dolog azóta is motoszkál bennem, hogy olvastam a kínlódásodat.A rosszulléteid valahogy nagyon hasonlítanak az én tavalyi kínlódásomra.Írtál vizsgálatokról, CT még nem volt? Próbáld meg a teljes rostmentes tápláskozást pár napig, ha úgy jobb lesz,feltétlen mond el a dokidnak és mielõbb CT.
Jobbulást neked.

Nincs jelen

 

#266 2010-05-24 13:45

Breki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Egy átfogó allergia teszt sem ártana,ételintolerancia,glükoz,stb...

Nincs jelen

 

#267 2010-05-25 10:37

Timcsi35
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

igen, igen. én is ezt szeretném megoldani, de nem elég hogy 69.ezer ft ,nekem mint vidékinek még fel is kell utazni...a fõvárosba.. ez a teszt 260 élelmiszert néz, van a 46-os de szerintem az kevés a mi estünkben.

Nincs jelen

 

#268 2010-05-28 11:03

Posuch
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia sibi!

Köszönöm, hogy írtál. CT eredményem: Vékonybél Ct:
A jejunum és ilum kacsok elhelyezkedése szabályos.
A terminalis lieum és az azt követõ kb. 20-25 cm szakaszon az ileum fala jelentõsen megvastagodott, kb. 8-10 mm körüli. A mesenterium vascularisalt.A terminalis ileum területének megfelelõen enyhe fokú relatív szükület is ábrázolódik, de ezen a szakaszon a distentio nem teljes. Az iluem többi részén és a jejunumon gyulladásra utaló eltérés nem igazolható. A mesentriumban és paraaorticusan egy-két kb. 10mm nagyságú nyirokcsomó is észlelhetõ. A vékonybélen leírt elváltozások Chron-ra utalhatnak. A hepar mérsékelten nagyobb, homogén. Epeúttágulat nem látható. Lien, pancres, renis eltérés nélkül.

Tehát voltam és ezt írták. Rostszegény diétát nagyjából tartok, de nemtudom, hogy mit is ehetek. ÖTLET?? Kérlek írj!!

Szép napot

Nincs jelen

 

#269 2010-05-28 13:37

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia Posuch.
Nekem elõször 7 éve volt ilyen rosszullétem, amirõl szentül megvoltam gyõzõdve, hogy epe probléma. Még a kiérkezõ ügyeletes orvost is megpróbáltam meggyõzni róla, szerencsére nem hagyta magát.Elzáródás közeli állapotban voltam, azonnal telenyomott medrollal, algopirinnel, nospával.  Kb. 24 óra mulva jobban lettem. Aztán az évek során még volt jó párszor ilyen. A CT leletem kb ilyen volt akkoriban, mint a tied .
A rostmentes diéta: semmi zöldség, semmi gyümölcs, semmi savanyúság. Csak leves leve, kevés tészta, szürt gyümi lé,kevés durva rostoktól mentes csirkehús ( ne mell ), tea, mellé gyógytápszer.Ha egy ideig így eszel és nincs bajod, akkor szerintem a szûkület okozza a panaszaidat.
Semmi sem törvényszerû ennél a betegségnél, ezek az én tapasztalataim, de hátsa segít neked.
Jobbulást és vigyázz magadra.

Nincs jelen

 

#270 2010-05-28 22:25

Posuch
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia sibi!

A rostmentes diéta eléggé lerövidíti a kínálatot. Egyedül a csirkemelltõl, pulykahús, disznóhústól nincs bajom. Már a csirke többi részétõl igen. Feladtad a leckét! A Te szûkületeddel mi lett?

Köszönöm válaszod! Jó éjt!

Nincs jelen

 

#271 2010-05-29 07:53

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia Posuch.
A diéta valóban nagyon beszûkiti az ehetõ dolgok listáját, de ez nem hosszú távra van. Az én szûkületem végül mûtve lett, és akkor kelett így ennem
mûtét elõtt 3 hónapig, mert le kelett állnom a medrollal, az meg csak így ment. Korábban csak a medrol segített, ha gáz volt.Makacsul járj utánna, hogy kivizsgáljanak.Gyógyulgass.
Üdv. sibi

Nincs jelen

 

#272 2010-05-29 09:00

Timcsi35
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Sibi! Hol és hogyan mûtötték a szükületed? jobban vagy azóta?
Olyanról halott valaki, hogy a szükületnél polyp van? azt sem tudom mi ez? de miért kellene ehhez kivenni az egész vastagbelet?

Nincs jelen

 

#273 2010-05-29 17:22

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Timcsi35. A két szûkület közül a nagyobbat eltávolították, a kisebbet plasztikázták.Mindkettõ a vékonybélen volt, illetve vékony vastag találkozásánál. A legtöbb sebész ezt úgy szokta mûteni, hogy vékonyból vastagból elvesz.Hála a dokimnak, megúsztam kevesebbel. Mostmár szinte mindent eszek, súlyom mint a betegségem elõtt és lassan már elmerem hinni, hogy jól vagyok. Ha mentálisan is kiheverem a többéves szorongást és a mûtét okozta sokkot, teljesen jól leszek. Remélem, sok év tünetmentesség áll elõttem.
Polypot tükrözés alkalmával is szoktak eltávolítani.Mûtéti megoldást többnyire az adott sebész javasol, ha nem elfogadható számodra a mostani javaslat, keress másik dokit is, halgasd meg az õ véleményét is.Lehetõleg másik kórházban, mert úgy tapasztaltam a mûtéti megoldások intézményenként mások.Kérdéseidre az orvos tud legjobban válaszolni.Mi csak saját tapasztalatról írhatunk és mint tudjuk mindenki más.
Üdv. sibi.

Szerkesztette: sibi (2010-05-29 17:24)

Nincs jelen

 

#274 2010-05-31 08:49

Timcsi35
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

oké köszönöm!
Te hol voltál dokinál SIBI?  mondjuk nekem a vastagbél alsó szakaszánál van..

Nincs jelen

 

#275 2010-05-31 12:02

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Timcsi35.Mûteni Dobó fõorvos mûtött Esztergomban.Olvashatsz itt róla sokat, ha visszaolvasol.

Nincs jelen

 

#276 2010-05-31 18:21

Timcsi35
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

tudod az elérhetõségét? köszi

Nincs jelen

 

#277 2010-05-31 18:42

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Timcsi35. Esztergom kórház Sebészeti ambulancia vagy Sebészeti osztály úgy reggel fél nyolc körül a legjobb hívni.Dobó István fõorvos urat keresd. Tel.: 33/542-300 vagy 33/542302

Nincs jelen

 

#278 2010-05-31 22:23

osine
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Sziasztok!
Viszonylag kezdõ CU-s vagyok. Nagyon durva hasmenéssel (napi 20-30) kezdõdött a betegségem, de nem volt benne se vér, se nyálka. Vastagbéltükrözéssel állapitották meg a kórságot. Elõször Salazopyrint kaptam, de attól szédültem. Most (kb. 2 hónapja) szedem a  Pentasa granulátumot 2x2 grammot. Most van, hogy két hétig jól vagyok, aztán 1-2 nap hasmenés (napi 3-6), sokat puffadok és idõnként fáj a hasam. Annyi kérdésem lenne, hogy ez azt jelenti, hogy még mindig aktiv a colitisem, vagy ez már "múló aktivitás" és belefér még a normálisba? Lehet, hogy nem elég a kegyszer amit szedek? Elõre is köszi a segitséget.

Nincs jelen

 

#279 2010-06-01 12:08

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia Osine! Szerintem ez mindenképp javuló tendenciát mutat! Mivel van úgy, hogy két hétig is jól vagy, azt kell megfigyelni, mik azok az étlek, italok, amik esetleg kiválthatják ezt az idõnkénti visszaesést. Gyógyszerekkel kapcsolatos aggályaidat az orvossal ajánlatos megbeszélni.
Ha kisebb javulásoknak is tudsz örülni, hamarabb megnyílik az út a nagyobb javulások felé. Ez már olyan pszichikai ráhatás, de azért ez sem elhanyagolható!
Tünetmentes idõszakot kívánok!

Szerkesztette: Marthuska (2010-06-01 12:24)

Nincs jelen

 

#280 2010-06-04 15:03

Margóci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Sziasztok!
1000 éve nem írtam ide... Talán van lassan vagy 1 éve, hogy pontosabb legyek. Örömmel látom, hogy a régi tagok is szinte mind itt vannak és továbbra is segítik sorstársainkat. :)
Gondoltam feljövök ide egy kis helyzetjelentést adni.. :) 2 hónapja vagyok túl a 2. "crohn mûtétemen". Mit ne mondjak, rosszabbul viseltem mint az elsõt 8 évvel ezelõtt.. Valószínû 17 évesen még másként reagál rá a szervezet, legalábbis az én esetemben ez így történt. Már egész jól vagyok.
Az egész fura volt hisz nem éreztem semmilyen súlyosabb tünetet.. Fájdogált a mûtét helye úgy mint eddig.. de gondoltam biztos az idõ.. Aztán már nevetni sem tudtam, hason feküdni is nezehemre esett. Miután lázam is lett elmentem a körzeti dokimhoz aki tapintás után azt mondta, hogy egy csecsemõfejnyi összenövést érez a gyomromban. Ott helyben azonnal vérvétel, rá 5 percre kiderült, hogy magasabb a CRP (128, bár volt már ennél rosszabb is). S.O.S. sebészeti ambulancia ahonnan aznap este már haza sem jöttem. Ott vizsgálgattak pár napig, aztán a belgyógyászaton pár napig, majd konzultáció és vissza a sebészetre mûtétre... így is már az utolsó pillanatban.Mégis én azt mondhatom, hogy a mai helyzetet nézve 2-3 hét alatt sikerült l"lezongorázni"mindent. :)
Szerencs a szerencsétlenségben, hogy bár nem az a sebész mûtött aki elõször (õ már nyugdíjas) mégis azt mondhatom, hogy Vajda fõorvosúrnál jobb kezekbe nem is kerülhettem volna. :) Most itthon vagyok és már virgonckodom, talán néha jobban is mint kéne.. :)
Kívánok továbbra is mindenkinek kitartást és szép napot! :)

Szerkesztette: Margóci (2010-06-04 15:17)

Nincs jelen

 

#281 2010-06-04 16:38

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia, Margóci! Nos, ez megdöbbentõ! Jobbulást kívánok Neked!!!!

Nincs jelen

 

#282 2010-06-04 17:04

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia Margóci! További erõsödést, jobbulást kívánok!

Nincs jelen

 

#283 2010-06-04 17:06

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Margóci! És mi történt a két mûtét között veled? Mindig rendben voltál?

Nincs jelen

 

#284 2010-06-04 18:00

mercy70
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Margóci!Valóban rég voltál itt.Örülök,hogy leírtad mi történt Veled, bár nagyon szomorú ezt olvasni.
Mielõbbi gyógyulást kívánok Neked!

Nincs jelen

 

#285 2010-06-04 18:21

Margóci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Nagyon köszönöm mindenkinek a szivélyes üdvözlést, ezentúl ígérem aktív hozzászóló leszek én is, úgy mint rég. :) Ha bárkinek bármiben tudok segíteni, 11 éves "rutinomból" és a 2 mûtétbõl kifolyólag az forduljon hozzám bizalommal. :)

Kérdésedre válaszolva én, a 2 mûtét közti 8 évben, súlyos dolog velem nem történt.. Természetesen folyamatos megfigyelés és gyógyszerelés mellett 1 alkalommal kellett befeküdjek, amikor ráállítottak az Imuranra. Igazából szerintem egy mûtöttnél, legyen az crohn vagy colitis, picit másabb a közérzet, mint azoknál a szerencsésebbeknél akiket nem mûtöttek. Mert mi érzékenyebbek vagyunk, nekem pl. a sebem mindig megérezte a frontokat, és sztem nem csak én vagyok ezzel így.. De tényleg a 8 évben nagy baj nem jött, tünetmentesnek mondhattam magam szinte végig.. Ez a mostani egyik hétrõl a másikra robbant be.. De ez is csak megerõsített.. Ha irónikus akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy szegényebb lettem újból 20 centi vékonybéllel és 4 centi vastagbéllel és "gazdagabb lettem" egy 20 centis vágással függõlegesen a hasamon, ami ugyebár egy fiatal lány egójának nem mindegy, VISZONT gazdagabb lettem rengeteg nõvérke és betegtárs barátságával, és nem utolsó sorban egy remek sebésszel akire bármikor számíthatok! :)
Egyébként ma du. 3-kor kellett a gasztrós kezelõorvosomat hívnom az eredményeim miatt (tegnap voltam a mûtét utáni 2. kontrollomon) és nagyon jó híreket mondott. A CRP-m teljesen jó, a normál szinten van, a májfunkcióm és a vérképem rendben. Tényleg minden oké, egyedül a vasam 7-es, de nálam ez már nagy szó a 2,3 után. Szóval a kicsinek és a kevésnek is nagyon örülünk. :)

Szerkesztette: Margóci (2010-06-04 18:23)

Nincs jelen

 

#286 2010-06-04 19:12

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Margóci
Csodálatraméltó a hozzáálásod és az erõd, maradjon is így. Gratula a mostani jó eredményeidhez, kívánom, hogy legyen tartós.Vigyázz magadra és gyere gyakran, erõt adó olvasni téged.Sajnálom, hogy már kétszer is mûteni kelett, reméljük több nem lesz.

Nincs jelen

 

#287 2010-06-04 19:19

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Margóci! Példamutató, hogy ilyen optimistán állsz a dolgokhoz! Igen, a kis javulásoknak is tudni kell örülni! Persze, ha magamra gondolok, ez nem mindig megy könnyen! Volt úgy, hogy nekem is csupán 2 volt a vasam. Ma már tudok örülni annak is, ha nincs 5 alatt.
Érdekelne még, hogy ugyanazon a vonalon vágták-e a hasadat, mint az elsõ mûtétnél, vagy most más irányban és nagyobbat?

Nincs jelen

 

#288 2010-06-04 19:45

Zsuzskaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Margóci,

Jó volt újra hallani(olvasni) felõled, bár jobb híreket is újságolhattál volna :D
Mielõbbi javulást! :)

Zsu

Nincs jelen

 

#289 2010-06-04 23:27

Margóci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Köszönöm a jókívánságokat! Igyekszem.. Sibi és Marthuska, én mindig is így álltam hozzá az elsõ perctõl kezdve annó mikor kiderült. Soha nem kérdeztem a miérteket, vagy hogy miért pont én.. Azonnal az kattant be mikor közölték a diagnózist és hogy mivel jár ez az egész, hogy mostantól picit más lesz minden, hogy ki kell alakítsak egy olyan életformát amivel nem lesz gond ez a betegség. Szerintem akkor 13-14 évesen nagyon el sem jutott a tudatomig.. Csak az dolgozott bennem, hogy ha elhagyom magam, ha azt látják hogy szenvedek akkor mások is miattam fognak szenvedni, elsõsorban a családom. Nekem mindennél többet ért hogy õket óvjam a mai napig is, de szerintem ezzel nem csak én vagyok így.. Soha nem felejtem el anyukám arcát amikor most magamhoz tértem.. Bár nagyon rosszul voltam, 3 napig hánytam (pár órás friss sebbel egy élmény volt :/ ) már akkor ha felemeltem a fejem a párnáról. Volt kálvária... másnap már lábra akartak állítani de nem ment.. Harmadnap sikerült hányás nélkül kiülnöm az ágy szélére majd kb 3 métert megtenni az egyik kezemben a katéterrel a másikban a váladékos zacsival. Hát mit ne mondjak, úgy elfáradtam mint aki a maratont futotta le.. :)  Mindezek és még 1000 más dolog ellenére, amiket nem részletezek mert senkit sem szeretnék megijeszteni, hiszen mindenkinek más az egyéni tûrõképessége,  ez az optimista hozzállás amit láttok mindig meglesz, kétlem, hogy bármikor bárki emiatt fog elkeseredettnek látni. Persze nem vagyok vasból, néha nálam is eltörik a mécses, de olyankor ez max 10 perc aztán továbblépek rajta.

Marthuska: most nem ott vágtak. Az elsõ mûtétem a jobb alhasam tájékán van, olyan az egész mint egy vakbél mûtét eredménye. Kb. 10 centi, de hihetetlen hogy szinte semmi sem látszik belõle.. A mostani az a hasam közepén van függõlegesen kb 20 centi hosszan, kikerülve a köldököt.. vagyis a bemetszést a köldök karimája mentén vitték. Ez nagyon nehezen is gyógyul, még 2 hónap után is sebes, sõt lehet hogy kijön egy varrat is, bár ebben még nem vagyunk teljesen biztosak. :)

Szerkesztette: Margóci (2010-06-04 23:31)

Nincs jelen

 

#290 2010-06-05 16:44

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Kedves Margóci! Köszönöm a választ! Majdcsak gyógyul az a seb!
A mûtét utáni elsõ lépések, tényleg nagyon nehezek, fõleg így, hogy három napig hánytál. Az altatónak is ez a mellékhatása, nem beszélve arról,  hogy általában egyfolytában nyomatják a Kliont... stb.
Kívánom, hogy jókedved, optimizmusod sose hagyjon el! Szerintem is fontos tényezõ a gyógyulásban!

Szerkesztette: Marthuska (2010-06-05 16:47)

Nincs jelen

 

#291 2010-06-06 16:17

SzikiNiki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Sziasztok! Mit csinálnak mikor megmûtik a vastagbelet?
Eltávolítják az egészet?
Niki

Nincs jelen

 

#292 2010-06-06 17:13

zolcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Niki nem egészen.Kivágják a beteg részeket és összevarrják.Nekem mûtét után elsõ tükrözéskor (9 hónap múlva) már a heg sem látszott.
Az egész vasdtagbéleltávolítás az utolsó fázis de ha lehet kerülik.

Nincs jelen

 

#293 2010-06-07 09:52

SzikiNiki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Köszönöm a választ!

Nincs jelen

 

#294 2010-06-07 14:08

kadarv
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Sziasztok!

Lehet, hogy nem megfelelõ helyre írom kérdésemet, de nagyon nagyon tanácstalan vagyok. Ezért várom az õszinte véleményeteket.
Jövõ héten megyek mr vizsgálatra. A dokim kitalálta, hogy másnap reggel menjek be hozzá és akkor felír nekem chron betegség kezelésére gyógyszereket. A problémám az, hogy másnap lehet nem is tudjuk az eredményt és én így nem akarok szteroid gyógyszereket szedni. Nem tudjuk pontosan, hogy most tényleg chron beteg vagyok vagy lehet hogy más van a probléma mögött. Véleményetek szerint bíráljam felül az orvos döntését és csak akkor "vállaljam be" a gyógyszereket, amikor már meg van az eredmény? (Raditec Kft.-hoz megyek vizsgálatra. Elképzelhetõ, hogy még aznap megkapjam az eredményt?)

Köszönöm a véleményeket

Nincs jelen

 

#295 2010-06-07 18:02

SzikiNiki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Kedves Kadarv! Szerintem addig ne szedd be a gyógyszert amíg nem mutatták ki a vizsgálatok,hogy mi a baj! Mert ha beszeded és kiderül,hogy nem az a bajod akkor lehet hogy még rosszabbra fordul a dolog. Siettesd a vizsgálatok,hogy minél elõbb tudni szeretnéd mi a bajod! Meg van a véleményem arról az orvosról aki csak úgy kezelni akar mikor még nem is tudja mi a baj...! Mondd meg neki hogy addig nem szeretnél ilyen gyógyszert szedni amíg nem bizonyosodik meg a hogy tényleg az a bajod! Én ezt tanácsolnám! Remélem segítettem!
Niki

Nincs jelen

 

#296 2010-06-07 18:15

barna-by
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Kadarv: a Raditechnél másnapra megvan az eredmény papiron és CD-n.

Nincs jelen

 

#297 2010-06-07 18:21

Zsuzskaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

kadarv,

külön említette hogy szteroidot akar felirni? :)  Régóta jársz hozzá?

Nincs jelen

 

#298 2010-06-07 18:22

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Kadarv:

az én emlékeim szerint is nagyon hamar megkapod a leletet, és az sem biztos, hogy az orvosod rögtön szteroiddal akar kezelni. A crohn kezelésére nemcsak szteroid áll rendelkezésre, sõt amikor engem vizsgáltak, akkor amíg az összes vizsgálatom lelete nem volt az orvosomnál, addig csak tápszert és Pentasát  (NEM SZTEROID) kaptam.
Természetesen ennél a betegségnél vannak helyzetek, amikor a leghatékonyabb segítség a szteroid ( és idõnként az antibiotikum), de ezt mindig az állapotod és a leleteid alapján dönti el az orvos.

Nincs jelen

 

#299 2010-06-07 22:40

kadarv
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Sziasztok!

Köszönöm a gyors válaszokat.

Azt mondta az orvos, hogy háromféle gyógyszert fog felírni (sajnos a neveiket nem írtam fel) és az egyik biztosan egy szteroid tartalmú gyulladáscsökkentõ (nagyon szeretném kihagyni az életembõl!!!)

Szóval elmegyek hozzá, de amíg nincs a leletemnek eredménye addig én nem fogom beszedni a gyógyszereket. Hátha valami más :) (fõ a pozitív hozzá állás :) )

Nincs jelen

 

#300 2010-06-08 04:41

zolcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Hogy indult a betegségetek?

Szia kadarv!
Szerintem az orvosod már tudja mi a bajod egyéb indirekt jelekbõl klinikai állapotodrból és laborból.Kolonoszkópiára nem küldenek vagy már voltál?Én azért hallgatnék az orvosra.Egyébként elhiszem hogy nem akarsz szteroidot szedni de hidd el amikor nagyon sz@rúl vagy akkor varázslatos szer.Semmi bajod nem lesz tõle ha egy havi lökésterápiát kapsz.Ha évekig kellene szedni na az már gáz lenne!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB