#501 2008-06-04 08:11
- sanvito
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Lisa ! persze, vigyázok ! mi lett a folyadékgyülemmel? tályog? A 3x1 paraffin hashajtásnak kell, még sok hétig, és sok folyadék. Állítólag hónapok mire beáll a normál bélmûködés. Nálad is így volt? Június utolsó keddjén megyek vissza a tervek szerint, nagyon remélem nem kényszerülök a hamarabbi klinika látogatásra....
Nincs jelen
#502 2008-06-04 11:52
- Lisa
- Tag
Sanvito : ja semmi, tályog féle, csak újra feltárás rá egy hétre...
Nem tudom milyen a sztómazárás utáni bélmûködés, beindulás...a sima mûtét után nekem már 2 héttel rendesen helyre állt minden.
Nem nem mész hamarabb mint elõ van írva...van elég dolguk, így Neked csak az lesz a dolgod, hogy jól légy :)
Nincs jelen
#503 2008-06-04 13:39
- sanvito
- Tag
Lisa: ÉRTETTEM !!!!! Így lesz !!!!! Csüt. lesz 2 hetes a mûtét, remélem minden nappal közeledek én is a normál mûködéshez. Persze ennek van egy feltétele: ennem kellene ! Mostanság még csak pár kanállal eszem, mert nem vagyok éhes ! Így is meg kell erõszakolnom magam hogy egyek egyátalán. Na de nem adom fel !!!!!!! próbálok gyümipürét, joghurtot, ilyesmit is enni, hogy segítsek a berendezésnek ! és a sok folyadék, abban nincs hiba ! Sajnos elég "rossz" helyen van a varrat, a sigma-vastagbél találkozásnál, a "kanyarban", ez is lehet nehezíti a dolgokat ! Tanácsolták a fenolftalein hashajtót, azt viszont nem lehet kapni csak receptre, így egyenlõre marad a paraffin......és a kikapcs, ahogy mondtad !!!!! :cool
Nincs jelen
#504 2008-06-04 13:41
- MrPeetR
- Tag
Sanvito! Kovászos uborkalé és tej. 2-2 deci. A hashajtás garantált. ;)
Csak vicc, ne igyál tejet, nem jó a gyulladt bélnek!
Nincs jelen
#505 2008-06-04 13:48
- Lisa
- Tag
Sanvito : azt hiszem, hogy az étvágynak már meg kellett volna jönnie, de az tuti , hogy a mûtét után én is úgy éreztem, hogy ha egy falatot kellett ennem, mintha vlmi nagy bazi kõ forogna a számban és amikor le kellett nyelni fúúú...na szóval nem fontos eröltetni annyira...meg jön az...:D na meg úgy látom, ha jössz ide szórakoztatnak itt Téged :D
Nincs jelen
#506 2008-06-06 06:17
- Ánya
- Tag
Kedves Sanvito!
Nincs hír felõled! Mi van veled? Étvágy? Végtermék? Közérzet? Erõ? Minden érdekel. Te vagy az én korosztályi nagy elõdöm. Már az is inspirálólag hatott rám, hogy 15kg-ot fogytál. Egész kedvem lett a mûtéthez?! :-)
Kérlek, írjál!!
Remélem azért nem írsz, mert annyira jól vagy, hogy nincs türelmed a gép elõtt üldögélni!
Aggódó Ánya
Nincs jelen
#507 2008-06-06 07:32
- sanvito
- Tag
Ánya !
Itt vagyok, megvagyok....... nagyon szépen gyógyulnak a sebeim, kevés "végtermék" minden nap van (de nem is eszem többet....) már csak délutánonként van hõemelkedésem, de szedem az antibiotikumot, a felén vagyok túl. Szóval JAVULOK !!!!!!!! étvágyam nem nagyon van, (de nem is baj, mert fogynék tovább..... az étrendem a sztómás még, rostmentes, és 2-2,5 óránként enni, enni (üres gyomorban levegõ lesz, az nem jó !)) és az állandó evéssel fogytam !!!! A mûtétrõl: szerintem ha muszáj akkor ne halogasd, mondhatom a mi korosztályunk (is) szívós, nagyon hamar talpra fogsz állni. pl. a felülés a kh-ban 40 után már elég jó, de kár hogy nem lehet a 39-nél kezdeni..... :) de minden pillnatban tudtam hogy csinálni kell, mert a következõ már jobb lesz ! A mûtét elõtt is és most is, nagy adagban szedek Cvitamint, mert Szentgyörgyi szerint: "a vitaminok akkor okoznak betegséget, ha nem szedjük be õket" biztos hogy ez is segít ! Egyébként tudok már oldalt aludni, hajolgatok is, de emelni nem szabad 1-2 kg-nál többet ! a doki szerint aktív, nem megerõltetõ életmód. Szívesen írok priviben is, ha kérdésed van, vagy lesz ! a lényeg: ne félj a mûtéttõl (csak egy kicsit, az normális....) MINDEN RENDBEN LESZ !!!!!! MIKORRA VAN TERVEZVE ? PUSSSZZZ ÁGI
Nincs jelen
#508 2008-06-06 17:41
- Ánya
- Tag
Sanvito!
Örülök a jó híreknek.
köszi a szinte azonnali jelentkezést, de csak most olvastam. Ismét sokat tudtam meg. A kérdéseimet akkor majd priviben írom, hátha mást nem érdekel.
Mûtét várható idõpontja június 15. hétfõ. Vasárnap kell bemennem, elõtte szombat reggeltõl csak folyadékot szabad már csak "ennem". Azt hiszem csak normális módon tartok a dologtól, de ami nekem normális másnak már horror? :- )
A felülést az ágyban gondoltad és nem a tornagyakorlatot, ugye?
Szerinted jó az, ha mától kezdve minden nap sportolok egy kicsit? Ma leúsztam a szokásos heti 2000 méteremet. A jó kondi érdekében holnap tornáznám a heti Kriston kezdõt, azután vasárnap elmennék fél órát kocogni és így tovább jõvõ vasárnapig. Szernited, mint élenjárom szerint ez jó lenne? Az úszást nagyon fogom hiányolni a mûtét után az biztos!
A kórházban jön gyógytornász az emberhez? A nõgyõgyászati hasi mûtétem, után egyszer meglátogatott és hasznos volt.
Láthatod, készülök, fejben. Ahelyett, hogy a valóságban dolgoznék, mert azt is rendbe kéne tennem jövõ péntekig. Az itthoni rendezkedésrõl nem is beszélve.
Az is nagy információ, hogy 1-2kg-ot emelhetek majd. Akkor az összes nagyobb dolgot még a mûtét elõtt át kell rendeznem itthon. Van mit csinálni és én csak itt ülök, olvasok és írok.
További jobbulást mindenkinek. Aki jól van, arra is ráfér a még jobb lét :- )
Szeretettel: Ánya
Nincs jelen
#509 2008-06-06 18:50
- sanvito
- Tag
Ánya !
Szerintem a sportot ne hagyd ki, én még a kórházban is lépcsõztem a mûtét reggelén is ! Gyógytornász jön, és addig nem nyugszik míg fel nem kelsz az ágyból, vagy ki nem ûltél egy székbe. a felkelés technikáját is õ tanította meg, de a nõvérek is mindent tudnak itt. A múltkor kaptam még egy gumikesztyût fújkálni, a szobatársam pedig most, mert az altatás miatt nem tudott mélyet lélegezni. Itt az altatós jön elõzõ du. és minden szóról szóra elmond.... A margitban nem tudom hogy hogyan van. Itt pl. nem divat a haskötõ (mert sérvet okozhat) és kapaszkodó sincs a felüléshez hasonló okból. Itthon is aktívnak kell lenni, így kb. 1 literes kannából locsolom a virágokat, vagy egyenként teregetem ki a ruhákat hogy addig is sétáljak. de pl. egy tele fazék tésztát már nem vehetsz le a tûzhelyrõl leszûrni, ilyenekre gondolj. Viszont egyedül tudok öltözni (múltkor segítség kellett), gondolom a jó kondi miatt nem probléma. Nekem is nagyon hiányzik most a sport, de hát türelmesnek KELL lennem...... egyenlõre marad a light házimunka és a séta.
Írj ha még valami eszedbe jut, akkár itt, akár priviben!
Pussszz
Ági
Nagyon gondolok Rád, de arra gondolj: M E G T U D O D CS I N Á L N I !!!!!!!!
Nincs jelen
#510 2008-06-06 19:04
- Ánya
- Tag
Sanvito! Köszönöm ismét a válaszodat. Kezdem úgy érezni, hogy meg tudom csinálni! Hála a fórumnak is.
Akkor sport és utána is mozgás, szinte azonnal. Amint lehet.
Most már tényleg dolgozni kéne!
Ánya
Nincs jelen
#511 2008-06-06 20:59
- Lisa
- Tag
Sziasztok Lányok! (Kedves Ánya és Sanvito)
Nagyon büszke vagyok rátok (ha ez jelent valamit Nektek) hogy így helytálltok és tudom, hogy menni fog a gyors felépülés , és Ánya Neked a mûtét. Naná, hogy meg tudod csinálni...érdemes visszaolvasni a Sanvito-val együtt tökélyre vitt jelmondatunkat , hogy Túl fogod élni, túl kell élni! és ezt nem a szó szoros értelmében értsd, hanem úgy hogy menni fog!
Örülök, hogy jelentkeztél Sanvito, hogy jól vagy, és tényleg semmit nem kell eröltetni csak türelemmel lenni.
Puszi Nektek és MINDIG olvaslak Titeket!
Lisa
Nincs jelen
#512 2008-06-07 08:32
- sanvito
- Tag
Drága Lisa ! Igen is sokat jelent hogy büszke vagy rám(ránk), nagyon sok erõt adsz és adtál, gondoltam is: csak nem fogom megszegni az ígéretemet hogy "túl kell élni és menni fog......" hiszen együtt megszéltük meg, hogy ennek így KELL lennie !
pussszzz
Ági
Nincs jelen
#513 2008-06-08 20:24
- fracs
- Tag
Sziasztok!
Képzeljétek, az anyósom kapott új bõrszínû kicsi nem felfuvodós zsákot!:) És a sztómás nõvér is látogatja most már és nagyon aranyos és kedves!Ugyhogy most már szerintem jó uton vagyunk végre!:) Majd biztosan lesz még kérdésünk akkor majd kérdezek tõletek!
Nincs jelen
#514 2008-06-08 20:31
- Ánya
- Tag
Szia fracs!
Köszi a jó híreket!! Nagyon megnyugtató. További jobbulást az anyósodnak!
Ánya
Nincs jelen
#515 2008-06-09 07:39
- sanvito
- Tag
Kedves Fracs!
Csatlakozom Ányához, gyors javulást és kitartást az Anyósodnak, otthon pedig még jobb lesz ! Kérdezz majd nyugodtan, valaki biztosan lesz itt aki gyorsan válaszol !
pussz
Sanvito
Nincs jelen
#516 2008-06-10 12:27
- sanvito
- Tag
Sziasztok !
Visszamentem ma a doktorhoz a klinikára - mert rám ijesztettetek , ezúton is köszönöm Mindenkinek ! - az állandó délutáni hõemelkedés miatt, újabb antibiotikum (cyprobay), ma vizelettenyésztés (pénteken lesz készen, akkor kell telóznom) és jövõ kedden kontroll UH. Az bíztató hogy azt mondta a doktor hogy nem tervez megoperálni ! Mondtam neki, ha 1x mégis azt mondaná, hát én követek el harakirit, csak akkor nem lesz olyan szép a heg...... ;)
Nincs jelen
#517 2008-06-10 13:14
- Lisa
- Tag
Szia kedves Sanvito, ezt most ,hogy érteted? Mindegy a lényeg, hogy adott cyprobay! És nem lesz gond, de biztos ami biztos, és így a biztos legalábbis szerintem!
Örülök, hogy amúgy jól vagy, ezt meg úgy sem lehetett annyiban hagyni!
Sok puszi Neked :D
Ánya : köszönöm szépen, jól átjött (mert sikerült)! Intzégesd csak a dolgaidat , és tudod Fõ a nyugalom!!!! Ha bármi "van" tudod írj!
Nincs jelen
#518 2008-06-10 13:30
- bánatos
- Tag
Sziasztok!
Ki tud Barbiról, és az anyukájáról valamit? Vagy elkerülte a figyelmem valami hír, vagy nem tudom mi lehet az oka, hogy semmi hír!
Nincs jelen
#519 2008-06-10 19:35
- Ánya
- Tag
Sanvito!
Okos dolog, hogy elmentél az orvoshoz. Adj hírt a továbbiakról is, mert nagyon érdekel a sorsod, tudod.- )
Lisa!
nagyon örülök a jó hírnek, bár biztos voltam benne. Most még dolgozom ezerrel, csütörtök és inkább péntek lesz a készülõs nap. egyre nyugodtabb vagyok, itthon is jól alakulnak a dolgok.
Bánatos!
nem tudok én sem semmit Barbi anyukájáról, talán Gigi és Lisa írt neki priviben, de én sem tudok többet. Írok neki ma én is.
ánya
Nincs jelen
#520 2008-06-11 12:41
- sanvito
- Tag
Jelentem vszínû nõgyõgy. fertõzés okozta a hõemelkedést, ami már el is múlt ! Mai UH-on a folyadékgyülemek már alig látszanak ! Nincs tályog, sipoly, fisztula. A fertõzést okozhatta a legyengült immunrendszer a mûtétek miatt. Jövõ kedd újabb sebész kontroll, addig antibiotikum, stb. ! Tanulság: a mûtét elõtt nem tudtam nõgyógyhoz menni (pedig elõ volt írva) mert nem volt idõpont csak aznapra amikor befeküdtem. Mégis meg kellett volna valahogy oldanom, akkor talán nincs ez most..... Sebész szerint: nem fog eltekinteni a nõgyógytól mûtét elõtt a jövõben ! Hát ezt elintéztük !!!!! :)
Nincs jelen
#521 2008-06-11 12:46
- Lisa
- Tag
Kedves Sanvito, örömmel olvasom!!!! :D :D :D Ki van pipálva ez is! Amúgy a bélmûködés, hogyan alakul Nálad? (milyen szép kérdések is?)
Nincs jelen
#522 2008-06-11 12:54
- sanvito
- Tag
Drága Lisa ! Lassan, de alakul ez is, olyan vagyok mint egy csecsemõ: eszem, és nemsokára már megyek is !!!!! azért remélem ez nem marad így !!!!! a paraffint még innom kell vagy 2 hétig, 3x1 ek. Már egészen megszoktam ! Az olaszok az olívaolajat "isszák" szinte, hát próbálok erre gondolni ! Írj magadról: (akár priviben is) Veled minden rendben ? Mi van az én lélekerõsítõ jótevõmmel? :)
Nincs jelen
#523 2008-06-11 13:13
- Lisa
- Tag
Kedves Sanvito : "lélekerõsítõ jótevõ"??? húúú köszönöm ez nem semmi...néha visszaolvasgatom miket irogattunk itt korábban :)
Tényleg remélem, hogy nem fog "így" maradni a helyzet...és a sebed nem fáj?
Én jól vagyok, köszönöm szépen, amit soha nem bírt nálam a betegségem az a meleg...hát remélem, hogy most azért nem visel meg annyira. Még két hetem van hátra a vizsgaidõszakból és utána jöhet a Hawai :)
Úgy, hogy ennyi, megvagyok...tanulok, furi, hogy nem is régen volt a mûtéted, és hogy mennyire " jól" vagy nem? Sokkal célratörõbb mint ilyen-olyan kezelés néha...
Nincs jelen
#524 2008-06-12 17:38
- eriki
- Tag
Kedves Sanvito!
A segítségedet kérem, nekem pont arra lenne szükségem, amit a 491-es hozzászólásodban írtál.kb.15 kg-os fogyás " légbuborék " mentes táplálkozással, mert én is tudom,hogy az üres gyomorban, belekben levegõ képzõdik, és ha eszik az ember, akkor az elindul! És ez stomával nagy csendben de "társaságban" elég kellemetlen! Kérem oszd meg velem a módszeredet.
Elõre is köszönöm: Erika
Nincs jelen
#525 2008-06-13 15:23
- sanvito
- Tag
Eriki ! Bocs, de tegnap már nem voltam gép közelben ! A lényeg nálam az volt (most is ezt csinálom) hogy kb 2-2,5 óránként enni kell, hogy ne képzõdhessen levegõ az üres gyomorban, valamint így az állandó evéssel (!) fogytam le azt a több mint 15 kg-t ! Evés után az áfonyalé nagyon jó volt, elõször bioboltban vettük, de aztán jó volt az Ikeás áfonyaszörp is ! Nagyon jó étrendi tanácsokat találtam itt, http://www.nutricia.hu/asp/show_subject.asp?id=16432 próbáltam ezeket betartani, mondhatom a 3 hónap alatt talán csak 1-2x volt "hangos" buborékképzõdés. Ja és nagyon sokat mászkáltam, evés után mindig, amikor dolgoztam már, akkor is. Milyen zsákod van? Nekem ahogy írtam a convatec 2 részes nagyon bevált, alig fújódott fel párszor, de akkor is és rontottam el mert leragasztottam fürdéshez és nem szedtem le a tapaszt ! Írj nyugodtan ha valamiben még segíthetek ! Pussszz
Nincs jelen
#526 2008-06-13 15:34
- Lisa
- Tag
Sanvito, kérlek szánj rám egy kis idõt és nézd meg az e-maileidet!
Nincs jelen
#527 2008-06-13 15:45
- sanvito
- Tag
Kedves Lisa ! Kérdésedre válaszolva, a hasam azért kicsit fájdogál még, felállás-leülés, éjszakai forgolódás kapcsán... remélem ez még belefér a 3 hetes képbe !
Írtam privit !!!!!
Puuusssz
Nincs jelen
#528 2008-06-13 15:51
- Lisa
- Tag
Igen Kedves ez bõven belefér!!!! :D
Nincs jelen
#529 2008-06-14 12:20
- Ánya
- Tag
Barbi válaszolt!!!
Anyukája egy kicsit jobban van, de még mindig kórházban és most újabb bonyodalom van, tehát még korántsincs jól. Nincs ideje a Fórumra, nagyon sajnálja, de MINDENKIT PUSZIL!!
Az ápolás, meg az élet minden idejét leköti.
Szeretettel gondol ránk:-)
Ánya
Nincs jelen
#530 2008-06-14 12:24
- Ánya
- Tag
Kedveseim!
Már koplalok és készülök a mûtétre. Kicsit felzaklatott a kórház körüli vita, de most már a kocka el van vetve, majd beszámolok utána, milyen volt.
Holnap reggeltõl nem leszek gép közelben. A férjemet fogom megkérni, hogy írjon rólam. A mûtét hétfõn lesz.
Már kéne pakolnom, de húzom az idõt, mint Sanvito :-) Remélem a folytatás is olyan lesz és olyan erõs leszek, mint õ!
puszi: ÁNya
Nincs jelen
#531 2008-06-14 12:53
- MrPeetR
- Tag
Ánya!
Minden a legnagyobb rendben lesz, én nagyon szorítok Neked! Lehet versenyezni Sanvito-val a ki épül fel hamarabb díjért! :D
Nincs jelen
#532 2008-06-15 13:22
- Lisa
- Tag
Sanvito, sztárjkolsz??? Ne már, hogy vagy???
Nincs jelen
#533 2008-06-15 14:12
- sanvito
- Tag
Lisa drága ! Köszönöm, jól vagyok !!!!!!! kedd óta nincs hõemelkedésem, és reggel elfogyott a ciprobay nevû antibiotikum is (szerencsére) meg voltak órák amikor "gyengélkedtem" tõle egy kicsit ! A hasam alapvetõen nem fáj, csak felállás-leülés, ilyesmi eseményekkor, és ha "dugig van".... Úgy értsd nem attól hogy teleettem magam...... (biztosan érted !!!!) Egyenlõre a paraffin 3x1, majd kedden a kontrollon megkérdezem a sebészt hogy meddig még? Minden nap sétálgatok, egyre messzebb...... Már azért vannak órák amikor úgy érzem, nincs is semmi bajom !!!! (TUDOM MIRE GONDOLSZ: MERT NINCS IS!!!!!!!! :) ) Itthon a light házimunka is megy, kis fõzõcskézés, teregetés persze egyenként szállítva a ruhákat ! Ja és a nyelvem is kezd visszatérni a normál állapotához, mert múlt héten még ronda sárgásfehér volt ! Iszom az actimelt, eszem az activiát, normalflore-t, mindezeket a doki ajánlotta. Érdekes, a mûtét elõtt nagy hasi zuborgással jártak ezek, azt hittem laktózérzékeny vagyok...... most meg semmi ilyen ...... Nagyon remélem minden rendben van veled......Millió pussszzzz a védõangyalomnak !!!! (ne mond hogy "nem is !" mert IIIIGGGEEEEENNNNN !!!!!!! :) :) :)
Nincs jelen
#534 2008-06-15 14:27
- Lisa
- Tag
Kedves Sanvito, elfogadom a kinevezést, mert rettenetesen jó "tanítvány" vagy, és meg is fogadod úgy látom...azt hiszem Te is olyan vagy mint PeetR, hogy a jót veszed be csak. Ennek örülök, és hogy van benne egy kis érdemem is annak pedig külön! Nekem a kedvencem volt a ciprobay...sokszor vettem be amint gáz volt akár magamtól is...jó ha van otthon mindig.
Ha dugig van..igen értem...és akajcsi hogyan megy mostanság? Széklet?
Nyelv...gondolom azért a sok nem evés betettneki, nem is csoda!!!
Velem hát fogjuk rá... az összezavarodást és a felháborodástól eltekintve igen azt hiszem rendben vagyok. Örülök, hogy vagy és írtál...tartani kell a frontot azért, hiszen Kedves Ánya bement és ezerrel várja a jó energiákat Tõlünk!!!!Holnap reggelre!
A vizsgámat csütörtökre halasztottam, de már így csak két hét van..mindeg yis hogy hogy de vége legalább.
Szóval válaszolj az orvosi kérdésekre mert "kikapunk"
Nincs jelen
#535 2008-06-15 14:39
- sanvito
- Tag
Lisa !
Sajnos a ciprobay elfogyott, de majd konzultálok a dokival......a házi készlet feltöltése tárgyában ! Enni nem eszem sokat, de a rendszerességet amit a sztómánál bevezettem, próbálom tartani, hogy rendszeressé váljon a "anyagcsere" is ! (meg persze fogyni is szeretnék tovább !) Most annyit lehet elmondani, mindennapossá vált a széklet kérdés (Hurrá!!!! így bélelzáródás után !) Nagy Ferótól szabadon: "ami befolyik, mindjárt kifolyik", na nem teljesen, de evés után nemsokára azért érzem hogy megmozdul "valami", és folyásról sincs szó, szóval magyarán nincs hasmenés !
ÉN IS ÖSSZE VAGYOK ZAVARODVA (Mint Pamela a Dallas-ban volt), de mondom én is: TARTSUK A FRONTOT (amíg tudjuk !) Ányával a napokban nagy levélváltásban voltam priviben, még ma reggel olvastam amit este írt !
Reggeltõl én is küldöm Neki a nagy drukkot ! Legyen ez a NAGY SZURKOLÁS !!!!!! Remélem hamar jó híreket kapunk felõle !!!!!
Pusssz :)
Nincs jelen
#536 2008-06-15 14:43
- Lisa
- Tag
Na azért ezeknek örülök...igen rendszeresség...jók a szövegeid mint mindig.
Csakk továbbra is ügyi légy, és jelentkezz OKÉ?
Nincs jelen
#537 2008-07-13 12:36
- sziszi32
- Tag
Sziasztok, látom, még nem sokan vették észre, hogy végre van fórum, megint. Azért hadd kezdjem én a jó hirek sorát: Danifiamat megmûtötték, sikerrel elválasztották a sipolyt, sõt, ha már ott voltak (a fenekén keresztül vágták), lett végbélnyilása is. Nagyon nehéz napok voltak, de ma már szinte egyáltalán nem emlékszik rá a kicsi. Most még két hónap áll elõttünk, minden nap kétszer tágitani kell egy nem szimpatikus kinézetû mûszerrel a végbelet, nem fájdalmas, csak kellemetlen neki.
Ha minden jól megy, akkor elvileg szeptemberben lezárják (igy kell mondani?) a sztómát, szoval, nem lesz sztómája, amiben nem is merek reménykedni...
Nincs jelen
#538 2008-07-14 06:26
- Ánya
- Tag
sziszi32!
Köszönjük a jó hírt!! Mielõbbi sztómazárást kívánok! Jó, hogy a kicsi ilyen jól felejt, remélem, ti is elkezdhettek felejteni!
Szeretettel kívánok minden jót: Ánya
Nincs jelen
#539 2008-07-14 16:47
- Seol
- Tag
Szia Mindenki!
Én nem egy betegség, hanem a zárójelentésen olvasható /„Akaratlan vágás-szúrás-perforatio-vérzés egy. mûtét-gyógykezelés alatt”/ kicsi orvosi hiba miatt lettem sztómás.
Egy „egyszerû nõgyógyászati mûtétre mentem. Ebbõl egy héten belül még plusz 3 életmentõ mûtét lett, majd 3 hét az intenzíven. Abból 2hét életveszélybe és gépeken. Talán majd egyszer sikerül kiírni magamból. Most még nagyon elevenek az emlékek. Viszont megköszönöm, hogy vagytok! Így, végig olvasva Titeket, máris rengeteg erõt és jó tanácsot kaptam. Köszönöm.
Nincs jelen
#540 2008-07-14 18:40
- Vicaa
- Tag
Szia Seol!
Nekem nincs sztómám, de azért üdv a fórumon, elkeserítõ dolgok amit írtál, de remélem, hogy mi, a fórum tényleg tudunk hasznos tanácsokkal, vigasszal, még talán egy kis jóhangulattal is szolgálni.
Nincs jelen
#541 2008-07-14 18:50
- Ede
- Tag
Kedves Seol, bár más miatt tévedtél volna erre:((.
Rengeteg kitartást Neked és az elfogadáshoz is minden erõt, segítséget.
Nincs jelen
#542 2008-07-14 19:34
- sanvito
- Tag
Seol ! Ha olvastad a fórumot, akkor tudod hogy én is egy nõgyógy. mûtét mûhiba után 2 életmentõ mûtét után kaptam sztómát, szintén sok nap intenzív, stb. minden kellékével együtt. Májusban volt a sztómazárásom, újabb (4.) hasfelvágással, de már jól vagyok, múlt hét csütörtök óta dolgozom is. Nekem is át kellett az agyamat programoznom, hogy megértsem: A SZTÓMA AZ ÉLETEMÉRT CSERÉBE IGAZÁN NEM NAGY ÁR ! aztán rájöttem csak kívülrõl látszik olyan borzalmasnak a dolog, ha benne vagy már nem olyan szörnyû. Dolgoztam is a sztómával 7-8 hetet, senki észre sem vette, próbáltam az áletem élni, mintha "mi sem történt volna" hogy magamnak is bizonyítsam hogy ugyanolyan ember (feleség, anya, nagymama, kolléga, testvér, stb.) vagyok mint azelõtt ! NAGYON SOK LELKI TÁMOGATÁST ÉS JÓ TANÁCSOT KAPTAM ITT A FÓRUMON, nem is tudom elégszer megköszönni !!!!! Hát csak azt tudom tanácsolni, HAJADNÁL FOGVA KI A DEPIBÕL !!!!! MENNI FOG EZ ! MINDANNYIAN MELLETTED ÁLLUNK !!!!! ha tudok segíteni, írj akár priviben is !!!!! szeretettel kivánok kitartást, erõt, (mit is beszélek, ez MIND OTT VAN BENNED !!!!)
Nincs jelen
#543 2008-07-14 23:13
- Lisa
- Tag
Szia Seol, sajnálattal olvasom a Veled történteket. Erre sajnos nem lehet mit mondani, igen hagyni kel egy kicsit "leülepedni" a dolgot. Aztán (talán) jobb lesz, vagy könnyebb.
De az elõttem szólókhoz csatlakozva, jó helyen jársz ! A téren ha egy kis bíztatás kell, vagy esetleg tanács. Aki tud , érintett az segíthet, a többieknek pedig lehet panaszkodni és kibeszélni Magadból a sok fájdalmat!
Ha elég erõsnek érzem majd Magad leírhatod, hogy végleges-e a sztóma vagy zárás szóba jöhet?
Csak kitartást és azzal ellenben amit gondol néha az ember, nem vagy egyedül!
Sanvito: dolgozol???? Na ez tök jó, nagyon,de nagyon örülök neki, és hááát ügyes vagy. Lassan tényleg vége lesz ennek is! Továbbra is vigyázz és légy jól! Na meg persze van Fórum így írjál!!! Puszi : Lisa
Nincs jelen
#544 2008-07-15 07:25
- Ánya
- Tag
Szia Seol!
üdv a köreinkben! Elkeserítõ, amit írtál és nehéz is feldolgozni. De meg lehet tenni, erre jó példa Sanvito és Lisa és még sokan mások, akiket most nem sorolok. Minenkinek azonban egyéni az útja, egyben segíthetünk, hogy melletted vagyunk. Járj ide gyakran, írj privát levelet, kérdezz, vagy csak panaszkodj. Szívesen olvasnám, ha majd ki tudod írni magadból a történteket. Nekem tervezett, felkészített módon van sztómám, ami ideiglenes. Egészen más alapállás, de mégis ajánlom magamat is, ha van kérdésed.
Egyetértek Sanvitoval az erõ és a kitartás benned van, piszkáld fel! Az élet még így is, sõt így tudjuk igazán, milyen szép!! Minden pillanatot érdemes megbecsülni, ami elfogadható életminõségben élhetõ. Na persze ,az elfogadható életminõség mindenkinek más.
Azt már nagyon értékelem, hogy írtál. A teljes depiben az ember nem kommunikál. Sõt még avatarod is van. Itt vagy közöttünk és ez tényleg egy megtartó, jó kis csapat. Nekem nagyon sokat segítettek a fórumosok.
Ajánlom figyelmedbe még "roor rosszalkodásai " címû topicot, ott van vidámság és barátság leginkább.
Nagyon veled vagyok, nagyon bízom a benned lévõ erõben és írjál sokszor, hogy tudjuk, hogyan vagy.
Meleg baráti öleléssel: Ánya
Szerkesztette: Ánya (2008-07-15 07:27)
Nincs jelen
#545 2008-07-15 07:37
- Ánya
- Tag
Sanvito, Lisa!
Itt is köszi a sok segítséget, amit kaptam tõletek!!
Lisa! Jó látni a mosolygós képedet!!
Shrahina!
sikerült a szurkolásod, ideiglenes ileosztómám van! Augusztus közepén, ha minden jól megy, meg lesz a zárómûtét!
Mindenkinek jobbulást!
Szeretettel: Ánya
Nincs jelen
#546 2008-07-15 09:34
- shrahina
- Tag
Ánya! nagyon örülök, h így alakult!!! (: továbbra is szorítok, h karácsonyra már ne is emlékezz az egész tortúrára...
Nincs jelen
#547 2008-07-15 10:00
- Seol
- Tag
Szia Mindenki!
Nagyon szépen köszönöm a kedves és bátorító soraitokat.
Ma megint kötözésre kell mennem. /olyan a hasam, mintha rotációs kapa ment volna rajta keresztül/ Ami azt jelenti, hogy másfél óra autózás, 2-3 óra várakozás. 20 perc félelem és fájdalom azon a keskeny asztalon azt újabb másfél óra autózás. Mindezt hetente háromszor.
Tudjátok mi a röhej? Hogy nem is a hasam vagy a sztóma kialakítása fáj, hanem a fenekemen az a csontig hatoló felfekvés okozta seb amit az intenzíven szereztem. Nem és nem gyógyul. Mintha egyre rondább lenne.
Megint félek…
Na nem baj Délután megint jobb lesz! :-D
Nincs jelen
#548 2008-07-15 10:38
- arpapa
- Tag
Kedves Seol!
hát nem nagyon lehet mit mondani arra amiket leírtál, de hidd el többen átérezzük a helyzeted..., én 20 éve (12 éves korom óta) vagyok crohn beteg és 6 éve stomás. nálam is orvosi hibák (na nem nõgyógyászati) miatt vált szükségessé a bél kivezetése. eleinte nehéz volt, de néhány hét után elfogadtam az állapotomat és azóta teljes életet tudok élni (ha ismernél el sem hinnéd hogy ilyen problémám van). az egészségügyi problémák miatt rengeteg minden átértékelõdött az életemben, sokkal alázatosabbá váltam és tudok örülni a legapróbb dolognak is, és még sorolhatnám mikben változtam.... most még bizonyára nem látod, de remélhetõleg sok mindent átértékel majd benned az egészségügyi probléma, megerõsödsz lélekben és hamarosan majd Te segítessz azokon akiken kell. engem nagyon pozitív irányba vitt el a sok "rossz" tapasztalat (innen a fórmról is néhányan tudják hogy mennyire pozitív gondolkozású vagyok és milyen sok energiát tudok adni az embereknek)
egyébként én aszerint a tudás szerint élek, hogy a lélek magának vállalja be a próbatételeket (pl egy súlyos egészségügyi állapotot...stb) a fejlõdése szempontjából. tudom nem könnyû ezt így felfogni, de ha tud e tudással élni az ember valójában nincs ami árthatna neki...
sok erõt és kitartást kívánok!
szeretettel: rimóczi árpi
Szerkesztette: arpapa (2008-07-15 11:08)
Nincs jelen
#549 2008-07-15 13:26
- Lisa
- Tag
Kedves Seol, sajnálom, hogy ilyeneken kell keresztül menned , nagyon. Tényleg nem lehet mit mondnai, csak, hogy ki kell bírni. Meglepõ, hogy az ember mennyi mindent ki tud bírni. Kívánok ehhez sok erõt Neked!
Remélem adtak kenõcsöt a felfekvésedre???
Ánya : hát igen , kellett egy-két plusz mûvelet az avatar visszahelyezése érdekében :D
Nincs jelen
#550 2008-07-15 20:47
- Seol
- Tag
Sziasztok!
Tényleg köszönöm a kedves szavaitokat és a biztatást! Sokat segít! Többet mint gondolnátok!
Igaz még a panaszkodós részemnél vagyok és önzõ módon csak magamra gondolok, de ez majd elmúlik és viszonzom a Tõletek kapott jót!
Voltam kötözésen Végre nem fájt! És ezentúl csak hetente egyszer kell mennem!!!
Végre! Haladok!
A felfekvésemre azt mondta a doki, hogy higgyem el, sebész szemmel szépen gyógyul. Már ne kencézem, fujkodjam, mostantól púderezzem. Fõ a változatosság! Hajrá púder!
Jó lenne már be kucorogni a Férjemtõl kapott kedvenc fotelembe. Hanyatt feküdni se lenne rossz. Na de ne kívánjunk nagyokat!
És most egy apró megjegyzés:
Még ki se bujt a csirke a tojásból, vagy a sztóma a hasamból, máris van egy rossz tapasztalatom.
Pesti korház Állítólag az egyik legjobb az országba! Szinte futószalagon csinálják a sebészek a sztómát…
De az egész intézménybe nincs egy olyan helyiség ahol nyugodtan lehetne zsákot cserélni ha „baleset” történik a kötözésre vagy az orvosra várva!
Vegyük az átlag mosdót. Kis fülke! A táskádat is csak a földre lehet lerakni, nemhogy a cseréhez szükséges kelékeket!
Ha a mosdónál próbálkoznék, az ugye nyilvánosabb. Ki be mászkálnak. Valljuk be, kellemetlen! Mind a szag, mind a megjegyzések, mind a látvány!
Kipróbáltam a mozgáskorlátozottak mosdóját is! Az valamivel jobb. Kisebb az esély rá, hogy valaki rád nyitja az ajtót. Csak egy polcot vagy egy pultot szerelnének fel, amire nyugodtan kipakolhatnánk a tisztálkodáshoz és a zsákcseréhez a dolgainkat.
Látom gyógyulok :-D már kekeckedek :-D
Nincs jelen