#1201 2009-05-06 07:43

sanvito
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Reménykedõk !!!!

csak csatlakozni tudok Lisa (jótündérünkhöz :)) Minden rendben lesz hamarosam, ilyenkor az élet nagyon kegyetlen és reménytelennek látszik, íhy nem csoda hogy gyenge és kedvetlen, mindannyian így voltunk ezzel, én is telesírtam naponta a vödröket :(, de a fórumos sorstársaim nagyon sok erõt és optimizmust adtak, most  itt vagyunk a sok pozitív példa, hogy menni fog ez és sikerülni fog.... ) ADJON EZ ERÕT MINDKETTÕTÖKNEK !!!!!! a rossz hír, hogy sajna mindenkinek magának kell végigjárnia a lépcsõket...., de már sok mindenen túl vagytok, innentõl csak javulni fog a helyzet !!!!! :):):)

Nincs jelen

#1202 2009-05-06 07:57

Reménykedõk
Tag

Sanvito!

Nagyon köszönjük, vigasztaló soraid. Bízom benne, hogy túl leszünk ezeken a nehéz napokon,

De jó hogy Vagytok.   Ölel:Reménykedõk

Nincs jelen

#1203 2009-05-06 10:43

lehedi
Tag

Kedves Reménykedõk!
Csak csatlakozni tudok a tanácsadókhoz. Mindenben teljesen egyetértek velük. Ami nekem eszembe jutott azt õk is mind leírták. Teljesen át tudom élni mit érezhet a férjed. Üzenem neki, legyen erõs, ne adja fel, ne keseredjen el túlzottan, mert az nem segít az állapotán. Gondoljon arra, hogy mindíg egy kicsit közelebb kerül a probléma megoldásához. Elõbb utóbb ráakadtok a megfelelõ termékre. Õszintén kívánom nektek, mert ha így lesz onnantól már csak a jó jöhet. Vigyázzon arra, hogy mindíg eleget igyon és eszegessen minnél többet, hogy erõsödni tudjon. Szurkolok nektek. Igazán megérdemelnétek végre a nyugost életet. Nagyon szép, hogy ilyen erõs vagy és kiállsz mindenben a férjed mellett. Hidd el, ez rengeteget jelenthet neki. Én már túl vagyok a rossz idõszakokon és most nagyon boldogan élünk. Szerintem sokkal szorosabb és mélyebb azok közt a kapcsolat, akik együtt küzdöttek, küzdenek a rossz helyzetekben. Mindent megteszek, hogy kimutassam a férjem iránti hálámat és megbecsülésemet, amiért végigcsinálta velem azokat a szörnyû éveket. Ti, akik csak szemlélõk vagytok. sem szenvedtek kevésbé. A ti lelketeket is gyötri éppen eléggé.
Sok erõt és kitartást mind a kettõtöknek. Lesz ez még jobb!:)

Nincs jelen

#1204 2009-05-08 11:54

Reménykedõk
Tag

Szia Sanvito!

Vettem, fekete áfonyalét, bio boltba. Te is ilyet fogyasztottál?  Azt irja, napi 0.5dl ajánlott. Így natúrban, vagy hígítva? 

Lehedi, aranyos a leveled. A felmaródás már gyógyul kicsit, de fáj a gyomra szegény férjemnek.
elesett gyenge. Sokat kínlódott a colitisszel, és a mûtét elõtt is izgult nagyon./csak az a baj, hogy Õ ezt nem
mutatja/ így minden befele megy. Üdv. Reménykedõk

Nincs jelen

#1205 2009-05-08 12:42

sanvito
Tag

Szia Reménykedõk ! Én hígítottam, és étkezések után ittam..... késõbb az IKEA áfonyalét vettem, azt olyan szörp szerûen készítettem el, most is iszogatom még, fõleg ha olyat eszem.

Remélem beválik majd.  Szerintem a fél dl-bõl csináljatok szörpit és abból iszogasson..... A szag és a gázképzõdést biztosan csökkenti....

Pussszzz

:):):)

Nincs jelen

#1206 2009-05-10 19:07

Reménykedõk
Tag

Szia!

Mi kaptunk egy füzetecskét a kórházban, ahol ez áll:

1011  Budapest, Fõ u. 56-58
     Hétfõ, szerda péntek 9-17-ig
     kedd, csütörtök         9-18-ig     Tel:489-3540

1095 Budapest, Mester u.33-35
     Hétfõtõl-péntekig:  9-17-ig        Tel: 215-7921

1097 Budapest, Gyáli út 5-7
     Szent László kórház 16. épület   Tel: 489-3540

1135 Budapest, Lehel u. 59.
    Nyírõ Gyula Kórház "C" épület    Tel:452-9451
     hétfõtõl-péntekig  8-16-ig

1115 Budapest Tétényi út,12-16
      Szent Imre Kórház "A" épület
      hétfõtõl-péntekig  8-16-ig          Tel: 464-8600/1354 mellék

1085  Budapest Gyulai Pál u.2
     Szent Rókus Kórház és Rendelõ
     hétfõtõl csütörtökig 7.30-16-ig
     pénteken 7.30-14-ig                       Tel: 235-6500/6320 mellék

Remélem tudtam segíteni: Üdv:Reménykedõk

Nincs jelen

#1207 2009-05-12 09:14

lehedi
Tag

Kedves Reménykedõk!
Én Quamatelt szedtem a gyomorégésemre egy jó darabig, mert nekem is kikészült a colitis alatt. Ma már, mióta nyugodtabban élek, már sikerült elhagyni. Idõbe telik, mire az ember el meri hinni, hogy vége az örökös görcsöknek. Eleinte én is megijedtem minden kis bélmozgástól, apró szúrástól. Hihetetlen volt, hogy a vastagbelemmel együtt úgy eltünt minden, mintha nem is lett volna. Ahogy telnek a hónapok úgy lesz jobb. kiürül a sok gyogyszer, elmúlnak a mellékhatások következményei és elkezd erõsödni a férjed. Amint meggyógyul a bõre mindent rózsaszínebben lát majd. Ne fojtsa magába az érzéseit. Nem kell mindíg nagyon erõsnek lenni. Egy kis kiabálás, egy kis düh a rossz sors miatt,  kiönteni a lelkünkbõl a sok  mérget és már egy kicsit könnyebb. Ez nem a gyengeség jele. A varratszedés is biztos sokat segített. Egy darabig még nehéz lesz a kiegyenesedés, de ez sem tart sokáig. További erõsödést!

Nincs jelen

#1208 2009-05-12 12:55

Reménykedõk
Tag

Szia Lehedi!

Férjem is szedte, szedi még a Quamatelt, mert nagyon sok volt a gyógyszer a hosszú betegség alatt.
   Most ujjaban érzi úgy, hogy fáj a gyomra, de én azt gondolom, hogy a sok ideggességtõl. Igazad van,
   nem szabad mindent magunkba fojtani, ki kell engedni néha a gõzt. Nagyon izgult szegény a mûtét elõtt.
   Még gyenge, de már azért kezd kicsit enni, és a vérnyomása is kicsit normalizálódik. Mellete vagyok, úgyan
  úgy mindt eddig, de a fizikai részt Õ szenvedi el. Sok erõt ad mindkettõnknek ez a fórum, hogy megoszthatjuk
  a betegtársakkal gondjainkat. Most már szebb a felmaródott rést, a sztomából holnap veszi ki a varratot a doki
  bácsi. Ma már nagyon ügyes volt a kis betegem, egyedül cserélt zsákot!!!  üdv: Reménykedõk

Nincs jelen

#1209 2009-05-13 10:28

lehedi
Tag

Kedves Reménykedõk!
Nagyon örülök, hogy végre jó híreitek vannak. A férjednek gratulálok! Megtette az elsõ igazán fontos lépést az igazi elfogadás felé.  Néhány hét és ripsz-ropsz menni fog a csere. Olyan természetes lesz a használata, mint régen a vécére járás. A varrrat szedés után még gyorsabban fog gyógyulni. Én egy darabig, ha nagyobb idõváltozás volt, még éreztem a mûtét helyét, de ma már nem. Nem tudom mondták-e, hogy eleinte ne egyen sok rostosat és ne igyon rostos üdítõt, mert az serkenti a bélmozgást? Késõbb majd kitapasztaljátok mi jó és mi nem, de az biztos, hogy sokkal több mindent ehet majd, mint a colitissel.
Én most járok ILCO klubba. Jót tesz, mert találkozom hasonló "betegekkel". Van olyan, aki már 20 éve él így. Vidám és aktív. Ez sok erõt ad. Jobban bízom én is a jövõben. Csak így tovább!!! :) :)

Nincs jelen

#1210 2009-05-13 13:12

Lisa
Tag

Kedves Reménykedõk, nagyon örülök, a jó hírnek, csak így tovább, mindig egyre könnyebb lesz! A varratszedéssel minden rendben volt?
Még felmaródásra annyit tudok, hogy több hónapja nekem is nagyon nagy volt(van) és nagyon fájó, de sokat enyhít és segít rajta ha levegõztetem. Gí fürdés után 10 perc is nagyon sokat számít neki.
Örülök Nektek , Lisa

Nincs jelen

#1211 2009-05-18 19:17

Reménykedõk
Tag

Sziasztok!

Remélem jól vagytok? Napok óta senki nem ír Magáról? Mi lassan belejövünk a zsák cserébe, igazatok van,
  ebbe is bele kell jönni, mindt mindenben. Egy nagy baj van, fáj férjem gyomra. Talán most már jobb, de na-
  pokig szenvedett vele. Ma már hála Istennek, elég jó étvággyal evett, és én ezt nagy dolognak tartom. Bízom
  benne, hogy ettõl erõsödni is fog, mert még nagyon gyenge. Na azért ma már, ki ment a nappaliba, és ott nézte
  a TV-ét. Biztosra veszem, hogy agyonra izgatta magát mûtét elõtt, és persze a gyomrára ment. Ma vettek tõle
  vért, holnapra kész a lelet. Bízom benne, hogy nem lesz rossz. Ma vettem Béres cseppet is, szegénykém, had
  erõsödjön. Ölellek benneteket: Reménykedõk

Nincs jelen

#1212 2009-05-19 07:31

sanvito
Tag

Szia Reménykedõk !

Szívbõl örülök hogy jól halad a "zsákcsere program" ! Hát hiába, sajna minden hiába. kénytelen az ember végigjárni a lépcsõket, pedig milyen jó lenne rögtön gyakorlottként kezdeni !!!!! Már biztosan látjátok, nem is olyan borzasztó a dolog ! :)
A gyomorfájás nem jó, talán említsétek meg majd az orvosnak.
Írtam ide (többször) az étrendrõl, talán ez majd segít:

http://www.szondataplalas.hu/dietak/bet … le_hid=182

Pusssszzzz :):):)

Nincs jelen

#1213 2009-05-19 17:25

Toccos
Tag

Kedves Sorstársaim!
Nemrégiben találtam erre a nagyon tanulságos helyre.
Kolosztómás vagyok. Kb. 2 éve mûtöttek, van egy 5 cm-es lyuk a hasfalamon, végleges. Elfogadhatóan tudom már ápolni. Az elsõ félévben még kínoztak bõrirritációk, ma egyre ritkábban fordul elõ. De, kb. félévvel a mûtét után elindult egy "elõesési" folyamat, ami egyre rosszabbá válik. A bél hólyagszerûen, egyik irányban 10-15cm-re, másik irányban 7-8 cm-re, magassága szintén 7-8 cm. megdagad, feszül, fájdalmas is, és természetesen lenyomja a zacskót. Kinek van e téren tapasztalata? Szívesen fogadnák javaslatot  egy jó sebészre. Mit szoktak ilyenkor csinálni? Lehet a nyílást szûkíteni, vagy újat vágnak?

Nincs jelen

#1214 2009-05-19 19:10

én
Tag

Ki tud Ágiról és Seolról?

Nincs jelen

#1215 2009-05-20 16:04

noncsi
Tag

Kedves mindenki
Jövõ héten zárom lesz/hajrá/De sajna nem tudom mit kell tennem hogy jól sikerüljön,mit ehetek hogy lesz, mennyire komplikált utána.Sajna orvosom alig beszél.de én szeretnék mindent jól csinálni,föleg az étkezés és a hasmenések számának karcsusítása a cél.Fél éve várok erre de mivel nics már vastagbél nem tudom mire számithatók.Köszönöm N.

Nincs jelen

#1216 2009-05-20 16:51

sanvito
Tag

Kedves Noncsi !

Keress rá akár az én, akár Ánya (szerencsére vannak itt rajtunk kívül többen is záró után....) hozzászólásaira, sok infót találsz majd a záróról, (elõtte/utána/étrend/jótanácsok/tapasztalatok, stb) vagy keress egyszerûen kulcsszavakra !!!!!

Sok sikert és drukkolok !!!!!

Nincs jelen

#1217 2009-05-20 16:55

juc80
Tag

Kedves Ági, Lisa, Sanvito, Ánya és Mindenki :)

Nem tudom emlékeztek e még rám, igazság szerint nem jártam itt mostanában... Mea Culpa
Szánom-bánom tetteim, de azóta sok víz lefolyott a Dunán, lakást újítottunk fel, kezdõ háziasszonyként meg többnyire el vagyok havazva, vagy elhavaztatom saját magam, ugyanis nekem még a legegyszerûbb dolgok is lassabban mennek még, de dolgozom az ügyön :) Szóval ezzel csak azt akatam mondani, hogy nincs túl sok idõm, hogy gép elé üljek, de most "kötelességemnek" érzem.
A mai napon piros betûs nálunk! Lacusomnak megvolt a ZÁRÓJA :) :) :) :) :)
A mûtét rendben ment, az orvos azt mondta, hogy azon a részen ahol dolgozott nincs nyoma jelenleg crohnnak. Lacus azóta is szinte folyamatosan alszik, egyszer beszéltem Vele két percre, akkor az oldalát fájlalta, aztán közölte velem, hogy Õ alszik tovább :)
Egyenlõre ennyi a hírem, amit mindenképp szerettem volna megosztani Veletek!
Ha gondoljátok majd még jövök és "mesélek", amíg ki nem engedik a kórházból. Kérlek szorítsatok, hogy ezután is rendbe menjen minden!
Most meg azt hiszem olvasgatok visszafelé, hogy azóta mióta nem jártam errefelé mi történt Veletek.

Mindenkinek a legjobbakat!!!

Puszi: Juc

Nincs jelen

#1218 2009-05-20 17:24

Lisa
Tag

Szia Kedves Juc!
Micsoda buta kérdés, hogy ne emlékeznénk??? Nagyon is, és nagyon, de nagyon jó hír, hogy megvolt a záró! És hogy tudtál is vele beszélni, ez tényleg fantasztikus! Most mint aki egybõl okosságot akar osztani (pedig nem is), szóval figyeljetek arra, hogy meginduljon rendesen a bélmûködés, ezért szurkolunk továbbra is!!!!
És naná, hogy ha tudsz jelentkezni akkor azonnal írj, hisz várjuk, vártuk!
Örülök a piros betûs napnak!
Lisa

Kedves Sanvito: olvastalak ám!!! El sem hiszem, hogy egy éve volt a záród!!! Pedig, mennyit beszéltünk, no a lényeg hogy már szinte el is felejtetted, de a fórumot nem és ez a lényeg. Sokat jelent ez a topic az biztos, nekem fõleg, nagyon is. A lényeg hogy már egy éve semmi gond!!!!
Sok puszi Neked- Lisától :)

Kedves Ánya, lehet tudsz olvasni Minket, remélem minden oké Nálad is!

Nincs jelen

#1219 2009-05-21 07:45

sanvito
Tag

Szia Juc !!!!

Oh, nagyon-nagyon örülök, annyit mindenképp Lacusnak: betartani mindent, és nagyon óvatosan !!!!!! Majdnem 1 napon volt a pirosbetûsöm Lacussal, nekem 22-én, holnap lesz már 1 éve!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Drága Lisa !
Igen, itt vagyok ám, csak annyi-annyi minden történik körülöttem, hogy csak kapkodom a fejem !!! :):):) Olvaslak ám én  is, és sohasem foglak itthagyni sem Téged, sem a fórumot asszem....
Kis "gondom" azért volt, a sztóma heg körül egy kis pukli, ami néha önálló életet él, értsd ez alatt hogy mozog valami a bõröm alatt, mint valaha a sztóma....
El is rohantam 2 hete a sebészemhez, aki visszatért a 6 hónap angliai számûzetésbõl, (Wales-ben tanított egy Klinikán) de szerencsére nem sérv, (ettõl nagyon tartottam) nem varrat probléma, egyszerûen rendezõdnek a szövetek.... úgy hogy minden rendben van...
Pár rostos élelmiszer még gondot okoz, de a sebész szerint ez lehet h így is marad, így maradtam a régi "sztómás" étrendnél, kis könnyítésekkel azért, de a 2-3 óránként kis evést azért tartom.
Ha még megvan a blogom címe, ott találsz majd több infót mik is történtek az utóbbi idõben, ha nincs, majd küldöm priviben !!!!

Pusssszzzz

:):):):):)

Nincs jelen

#1220 2009-05-21 08:45

Reménykedõk
Tag

Sziasztok!
Hát megint beborult az ég. Tegnap muszály volt ügyet intéznem, szegény kis betegem egyedül maragt itthon.
Aztán, zsák lepotyogott, Õ felrakorr másikat, az is lekéredzkedett. Új zsák, elmentünk a doki bácsihoz, sebészeti dolog rendben, holnap megyünk a gasztrós doki nénihez, mert nem jó a labor lelet. Csinál egy ultra hang vizsgálatot. Rossz a májfunkció, ilyen még nem volt. Pedig már kezdett étvágya lenni. Haza értünk, ujra zsák cere,
csúnya felmaródás lett szegénykémnek. Éjjel 1/2 2-ig vagy 8 x cseréltünk zsákot, cseréltük a pizsit. Reggel 6-kor
ezzel kezdtük a napot. Azt már tapasztaltam, ha ennyire felmaródik a bõr, nem akar tapadni a zsák. Mit teszek rosszul?  Szegénykém, most megínt elkeseredett. Én is. Hívom a sztomás nõvért.
Tegnap is mondta a doki bácsi, hogy sok folyadékot fogyasszon, biztos az is gond, nem mennek ki a méreg anyagok? Nehéz eltalálni azt a pillanatot, mikor nem dolgozik az illeosztoma, persze, hogy lepotyog a zsák.
Puszi Nektek:Reménykedõk

Nincs jelen

#1221 2009-05-21 09:25

noncsi
Tag

szia reménykedõ
kis tanács este lefekvés elött ragasszál egyet,mindid álva utána kezet a zsákra szoritaní és hanyat fekszik.
Ha már sok elment a zsákból nekem vérzik is a bör,ilyenkor csak langyos víz használ sokáig ott ülõk.
Utána száritás és ragasztás álva én ilyenkor nem ülõk mert félre megy mindig a zárványnál mászik le.szia N

Nincs jelen

#1222 2009-05-21 11:43

Lisa
Tag

Sziasztok Reménykedõk!
Sajnálom a negatív fordulatot. Eredményrõl majd írj. Viszont azt nem értem, hogy miért kellene sokat innia, saját tapasztalatból tudom, hogy az ileosztómánál így is sokkal több a megmaradt, fel nem szívódott folyadék ami ha több, sokkal könnyebb neki, hogy befollyon a sztómazsák alá és felmaródjon. Viszont ha "keményebb" a széklet, akkor az nem ragad be olyan könnyen a ragasztófelület alá hanem viszonylag határozott úton a zsákba megy. De ha Nektek ezt mondta a doki, ezt csak azért írtam le, hogy nálam így van. És bevált, hogy ha nem olyan híg a széklet akkor nem tud alá menni (annyira).
Felmaródásnál még mindig a levegõztetést tudom ajánlani..hátha segít egy picit. Én is mindig állva szoktam felragasztani egyébként.
Kitartást Nektek

Nincs jelen

#1223 2009-05-21 11:45

Lisa
Tag

Sanvito, köszönöm a választ, megvan :). Örülök, hogy nem sérv, megúsztad ezt is, vigyázz Magadra! Jó, hogy visszajött a sebészed így biztonságosabb legalább az érzés.
Puszi: Lisa

Nincs jelen

#1224 2009-05-21 11:56

sanvito
Tag

Szia Reménykedõk !

Nekem a biztos a fekve ragasztás volt, persze csak akkor ha volt otthon épp segítségem.
A levegõztetés és a stomic krém biztosan jó...... :)
Az étrendre figyeljetek, kicsit lehet szabályozni a dolgokat ha betartjátok, küldtem nemrég az étrendi ajánlást itt a fórumon....
Esetleg vessétek fel a sztómás nõvérnek az állandó leesést, hátha javasol más zsákot kipróbálni. (nekem a kórházban esett le milliószor a "kincstári", otthon a convatec 2részes sosem. Na jó, volt hogy elvált kicsit az alaplap, de akkor jött a gyorssegély ragtapasz....fõleg a munkahelyemen)

Szebb napokat  kívánok és kitartást !!!!! Biztosan együtt megtaláljátok majd a megoldást ! :):):):):)

Drága Lisa !
Igen, én is nagyon örülök hogy itthon van már a doktor, megnyugtató h ha bármi (!) adódna, tudok kihez fordulni !!!! De õszerinte "NEM FOG SEMMI SEM ADÓDNI !!!!! MEGGYÓGYÍTOTTUK !!!!!!" Hát remélem !!!! ÚGY LEGYEN !!!! Millió puusssssssszzzzz :):):):):)

Nincs jelen

#1225 2009-05-22 20:58

juc80
Tag

Sziasztok!

Sanvito: Boldog évfordulót! :)
Lisa, köszönjük, hogy velünk örülsz!

Bár nem tudom, hogy lehet e még...

Ugye a szerdai mûtét rendben volt. Másnap beindultak a szelek,jó kedve volt, fel dobva, ami azt hiszem érthetõ...
A mai nap is így kezdõdött, jöttek a jó hírek: egy kanál ricinus (asszem) olajat kapott, meg is lett a hatása, 3* volt wc-n, nem fájt neki. Az egész család vele örült, mint a kisbabáknál, neki is szurkolt mindenki :) Aztán délben hõemelkedése lett, ami estére 38fok lett. Ez engem aggaszt, dokija akkor már nem volt bent, így nem tudjuk, hogy mi van :(
Tudtok erre mondani valamit lányok? Ugye nincs vége a pirosbetûs ünnepnek ilyen hamar?! :(

Nekünk kitartást, Nektek sok puszit és kellemes hétvégét!
Juc

Nincs jelen

#1226 2009-05-23 09:51

sanvito
Tag

Szia Juc80!

Anélkül h a frászt hoznám rád, ha más nincs, hívjátok fel a sebészeti osztályt ahol mûtötték !!!!!!!!!!!!!!!

VEGYÉTEK NAGYON KOMOLYAN !!!!! :(

Jobbulást kivánok !

Nincs jelen

#1227 2009-05-23 15:40

juc80
Tag

Sziasztok!

A frász már utolért...

Nem kellett hívni a sebészeti osztályt, mert még bent volt, van a kórházban. Pár perccel utána, hogy írtam, ki is derült a láz oka. Egy újabb tályog a régi helyén. Mint a legelején, hiszen ezzel kezdõdött minden...
Azt mondta a doki, hogy hétfõ, keddig várnak, ha a helyi kezeléstõl nem javul a dolog, akkor vissza az egész.
Azt hiszem, mégsem ez a pirosbetûs volt az, amire vártunk.

Ne haragudjatok, de én most nagyon el vagyok keseredve.... :(
Juc

Nincs jelen

#1228 2009-05-23 19:50

én
Tag

Kedves juc80! Bár a sztóma témában szerencsére nem vagyok otthon. De tályogom viszont már volt. Hát a tályog mûtét után én is belázasodtam és hát kiderült, hogy újabb tályog. Viszont az elmúlt az antibiotikumtól és a jegeléstõl, igaz sokáig tartott, de elmúlt. És hát neked mondom, hogy ne felejtsd el: A remény hal meg utoljára! Fel a fejjel! Ne adjátok fel!

Szerkesztette: én (2009-05-23 19:52)

Nincs jelen

#1229 2009-05-24 12:52

Juni
Tag

Drága  juc80!
Veletek vagyok(unk) gondolatban! Remélem már jobban van a párod, és jobb hírekkel szolgálsz majd! Nekem is volt már több alkalommal tályogom, és antibiotikumos infúzióktól rendbe jött, bízom benne hogy nálatok is ez lesz!
Szorítunk nektek, azt hiszem a többiek nevében is mondhatom! Írj majd a fejleményekrõl!

Nincs jelen

#1230 2009-05-24 14:16

maszat
Tag

Kedves Sanvito!

Én egyrészes zsákot használok. Sajnos az én sztómám elég mélyen van ezért viszonylag sok pasztát kell használnom, hogy ne essen le a zsák, de így is naponta kell cserélnem. Most próbáltam ki azt a kendõcskét, amitõl ragacsos lesz a bõröm és hosszabb ideig fent marad a zsák. Valószínû, hogy valamit rosszul csináltam, mert sajnos ugyanúgy le kellett cserélnem másnap. Le tudnád nekem írni hogyan szoktad használni?
Elõre is köszönöm a segítségedet!

Nincs jelen

#1231 2009-05-25 20:20

juc80
Tag

Sziasztok!

Kedves én és Juni! Nagyon köszönöm Nektek el sem tudjátok hinni, hogy milyen jól esett ez a pár szó és hogy milyen sokat jelent ez most nekem...

Hát fejlemények azok vannak. Szóval a tályog nem tûnt el, él és virul. Laci sebésze azt mondta, hogy akkor újra ki kell tenni, nincs más választás, idõpontot is adott keddre (holnapra) a mûtétre. Igaz nehezen, de bele is törõdtünk, megbeszéltük, hogy eddig is teljes életet éltünk, hát most majd ez után is így éljük. Mire kicsit megnyugodtunk, lelkünket rendbe tettük és felkészítettük, kiderült hogy a sebész konzultált a Proffal. Ez a jóember meg azt mondta, hogy nem engedi azonnal visszaültetni, hanem egy mai, azonnali idõponttal megmûtötték a tályogot valami gyûrûs féle gumis módszerrel (jóvanna azért én még nem doktoráltam :))
Ez volt a mai derült égbõl a villámcsapás... Mi jöhet még? Aki ezt ép ésszel végig tudja csinálni... hát halljátok...
Nekem elég ezt így végig csinálni és mit szóljon most Õ, akinek fáj az oldala az elõzõ heti mûtéttõl, a maitól meg nem kicsit a segge (már bocsánat)... És még ki tudja, hogy hol és mi a vége...
Szóval jól esik minden bátorító szó...

Köszönöm és köszönjük!!
Juc

Nincs jelen

#1232 2009-05-26 05:51

Lisa
Tag

Sziasztok Juc és Lacus!
Hááát nem semmi, nem is nagyon tudok mit írni, vagy mondani erre. Ez lehet, hogy jobb megoldás, de az biztos, hogy fájdalmasabb, most a tályog sebet fogják  tisztítani meg kötözni, oszt ez a hülye tályog elég makacs és mint a sipoly, ez is szeret vissza-vissza térni.
No egy cseppet se gondold azt, hogy el akarlak keseríteni, csak, hogy tudjátok nagyjából..
De, hogy nem tették vissza!!! Ez nagyon jó, ha így meg tudják, oldani ...és be kell, hogy váljon ! Két hét, és már könnyebb lesz, már egy hét múlva is, de akkor vissza lehet térni a régi kerékvágásba. Azért lehetne mondani, ezeknek a nagy fejesenknek, hogy nehogy már úgy legyen, hogy elmész kávézni Õ meg sehol mire vissza érsz.
Kicsit gondolkodjanak már emberibben.
Kitartást, sok sikert és neki meg Üdv. elõtted le a kalappal, hogy mindent ilyen szépen végig csinálsz, türelmesen, holott nem könnyû Neked sõt!!!!

Nincs jelen

#1233 2009-05-26 08:44

Reménykedõk
Tag

Rossz lett a vérlelet szegény páromnak, most minden nap infúziót kap, Ma kapja a harmadikat, de már érezhetõ,
  a jótékony hatása. Zsák ügyben megint volt pár nehéz nap. Most megint bizakodunk. De ami nagy dolog, sokkal
  jobb az étvágya.
  Kedves Juc! Ugye Te is átválalnád, Párot szenvedését, mint Õt látni betegen. Biztos lesz jobb, Nektek is nekünk is.
  Mindenkinek üdvözlet, Lacusnak Õszintén szorítunk:Reménykedõk

Nincs jelen

#1234 2009-05-26 22:03

Agica01
Tag

Kedves sztómások, lenne egy kérdésem.
Azt mondták nekem a kórházban, hogy 3 havonta kapom meg a zacsiadagomat. Nekem azt mondták(sztómásnõvér), hogy egyszerre egy félét lehet, a köv. 3 hónapra lehet másfélét kérni. De én ha jól emlékszem, valaki mondta hogy õ vegyesen szokta rendelni. Akkor most hogy van ez? Ti honnan szerzitek be? Sztómacentrumból?
Ma kérdeztem a nõvértõl. hog hogy tudnék sztómasapit szerezni, azt mondta, csak úgy, hogy  a köv. 3 hónapra azt írnak fel, és akkor nem kapok rendes zacsit. Kérdeztem, nem lehetne-e vegyesen, de azt mondta nem! Most miv an? Nekem nem kell 90 sztómasapka, csak párat gondoltam arra az esetre ha néha strandolnánk!
köszi

Nincs jelen

#1235 2009-05-27 06:15

Juni
Tag

Kedves Ágica01!
Igaza van a sztómaterápiás nõvérnek, 3 hónapra csak egyfélét írhat fel. Legalábbis nekem is ezt mondták. Külön felíratás csak engedéllyel lehetséges, amit a sebész indokol meg és az OEP eldönti, hogy jogosult vagy-e.
Lehet hogy azóta ez másképpen van, de érdeklõdj még az ügyben.

SZÉP NAPOT MINDENKINEK!!! :D :D :D

Nincs jelen

#1236 2009-05-27 09:34

sanvito
Tag

Kedves Maszat !

Bocs, külföldön voltam, így csak ma tudok reagálni !!!!
A bõr teljes zsírtalanítása után a zöld(ragacs) kendõcske, majd a pasztázott alaplap a hasamra, majd rá a zsák, és kicsit melegítettem a hajszárítóval......  ez nagyon bevált, a 3 hó alatt talán 1x vált le. Persze ha volt segítségem a ragasztást fekve csináltuk ! Remélem beválik a módszer !!!!!

:):):)

Nincs jelen

#1237 2009-05-27 12:09

Lisa
Tag

Szia Ágica: én mondtam Neked, hogy két félét, egy féle termék, csak azon belül zárt és nyitott zsák. Nem is tudom, nekem mindig a nõvér szerzi be, és a címen a termék elõállítója szerepel. Mármint a Dansac.
Nem próbáltad meg a "sapit" beszerezni segédeszközboltban? Vagy érdemes neten utána nézni a Te terméked forgalmazójánál, és esetleg  megkeresni Õket ezzel a kérdéssel/kéréssel. Én azt vettem észre, hogy nagyon segítõkészek.
Próbáld meg nem veszíthetsz vele semmit.
Amúgy puszi Neked :)

Nincs jelen

#1238 2009-05-27 12:14

Juni
Tag

Szia Juc80!
Remélem már jobb hírekkel tudsz szolgálni, és a kedvesed már jobban van!?
Jobb lesz ez hétrõl hétre csak kitartás!
Mielõbbi gyógyulást kívánok!
Tájékoztass minket mi van veletek! :)

Nincs jelen

#1239 2009-05-27 15:58

andi72
Tag

Kedves Ágica01!

A sztómaterápiás eszközök felírását rendelet szabályozza, amelyet az OEP honlapján megnézhetsz. Valóban úgy van, hogy csak egyféle eszköz jár kihordási idõn  (3 hónap) belül. Azt feltételezik, hogy aki irrigál az nem használ zsákot, mert irrigál, csak annak jár a sztómasapka és zsák nem. Tehát vagy zsák, vagy sapi. Sajnos a már valaki által említett egyedi engedély sem áll, mert mióta felelmelték a mennyiséget és még mindig 100%-os a TB támogatás nem kap egyedi engedélyt senki, és egyébként maga a folyamat is szigorodott. (Ebben az esetben egyébként sem lehetne, mert amúgy ellátható vagy egyéb sztómasegédeszközel)
Tehát vagy készpénzes vásárlás, vagy egyéb praktika, amelyet a sztómaterápiás nõvérednek is ismerni kell :)

Üdv:Andi

Nincs jelen

#1240 2009-05-27 19:08

maszat
Tag

Kedves Ágica01!

Én nyitott, egyrészes zsákot használok, de legutóbb ki szerettem volna próbálni a kétrészes nyitottat is, sõt a sztómasapkát is. Nekem azt mondták, hogy semmi probléma. Ehhez hozzátartozik, hogy nem volt szükségem mind a 180 db zsákra, csak 60 db-ra, mert az elõzõ negyedévekrõl elég sok zsák megmaradt. A gyógyászati segédeszközboltban - ahonnan mindig kapom a zsákokat - kiszámolták, hogy a 10 sztómasapkán túl - amit én kértem kipróbálni -, a maradék 120 zsák áráért mennyi alaplapot és zsákot tudnak adni. Velem nagyon kedvesek voltak. Próbálj meg te is velük beszélni.

Sok szerencsét!

Nincs jelen

#1241 2009-05-27 19:09

maszat
Tag

Kedves Sanvito!

Köszönöm a segítséget, én magamnak szoktam állva csinálni, de remélem sikerül majd így is.

Jó pihenést!

Nincs jelen

#1242 2009-05-27 20:42

juc80
Tag

Sziasztok!

Hát Lacust ma kiengedték a kórházból. Még persze Debrecenben van, mert 3-4 hétig vissza kell járni, hogy húzogassák neki azokat a gumis madzagokat vagy mit, meg persze a kötözés. Nagyon fájlalja, sok mindent túlélt már, de ez nem fog a kedvencei közé tartozni az biztos. Viszont hõsiesen viseli, ugyanis nagyon bízunk benne, hogy ez majd meghozza a gyógyulást.
Talán a hosszú hétvégén én is eljutok Hozzá, hiszem már több, mint 2 hete nem láttam :(
még nem vagyunk túl szerintem a nehezén, úgyhogy minden drukkot szívesen veszünk :) És persze köszönjük! :)

Szép estét Nektek!
Pusz: Juc

Nincs jelen

#1243 2009-05-27 21:37

Agica01
Tag

maszat, Andi, köszi a segítséget.
Ma elmentem a sztómacentrumba, a boltba, ahol tényleg kedvesek voltak, és az ottani hölgy mondta, hogy 2 recepttel meg tudják oldani, 1 hónapra sapi, másik kettõre zsák. Vagy valami ilyesmi, úgy hogy talán lesz megoldás. :)

Nincs jelen

#1244 2009-06-01 20:49

viliva
Tag

Sziasztok!
Szeretném,ha valaki tudna tanácsot adni,hogy melyik tápszert használja!Az a baj,hogy nem tudok hízni ,pedig jó lenne.Végleges sztómám van ezért a táplálkozásom elég szegényes.A nyers zöldség ugye kiesett,gyümölcs szintén ,csak befõtt formában.Próbáltam már a nutridrinket,de a 3. nap után még a dobozára sem tudtam ránézni.Elõre is köszi!

Nincs jelen

#1245 2009-06-02 05:59

Juni
Tag

Kedves viliva!
Nekem sem ízlett a nutridrink, eszméletlen hányingerem volt tõle. Én a Nutrison Powder  tápszert ettem , ittam egy darabig. Ez por változatú, és bele lehet keverni ételbe, italba. Érdeklõdj utána az orvosodnál!
Remélem tudtam valamit segíteni!
Szép napot mindenkinek!!!!
:) :) :)

Nincs jelen

#1246 2009-06-02 10:52

lehedi
Tag

Kedves Viliva
Én soha nem ettem semmi féle táplálékkiegészitõt a mûtétem után, így ebben nem tudok tanácsot adni, viszont  leírom , hogy én mit ettem. A két komoly mûtétem után 38 kg voltam. olyan gyenge, hogy arra alig voltam képes, hogy lemosakodjak. Az izmaim nagyrésze is eltünt, ezért is esett nehezemre a mozgás.Nekem nem ajánlottak semmilyen vitamint, egyebet. Az orvosom annyit mondot egyek rántott húst, sültkrumplival, mert attól sûrûbb a széklet és hízlal. Szóval én mindent ettem, amit megkívántam. Örültem, hogy sutba dobhatom a diétámat és végre olyasmit is ehetek amit már évek óta nem. Csak rostos levet nem ittam. Néha még a kedvencembõl a cólából is megittam egy pohárral. a reggeli kávémtól pedig senki nem foszthat meg.A gyümölcsökkel, paprikával, paradicsommal apránként keztem. nekem semmi gondot nem okozott, így most az étrendem része. A zöldségekbõl én is leveseben, vagy más fõtt ételben eszem bõven. Sok péksüteményt, kelttésztás étel,(pizzát, házi lángost) eszek. A barna kenyeret és a korpás dolgokat kerülöm, mert azt mondták azokat azért ajánlják az egészségesen táplálkozóknak mert széklet serkentõ a hatásuk és nekem erre nincs szükségem.Eszek tejtermékeket is. Fõleg sajtot túrót kefírt. A tojással csínján bánok, mert szagos és kicsit felfúj. A töltöttkáposzta és a sült kolbász, hurka sem okoz gondot. Szóval szerintem a diétának nem biztos hogy szigorúnak kell lenni. Próbálkozz több mindennel. Figyeld a tested reakcióját és ne türelmetlenkedj. Nekem ilyen kajálás mellett is több hónapba telt, mire átléptem a 42 kg. Ma már 51 vagyok, az izmaim is visszatértek. Rendszeresen szoktam õket tuningolni. Ma már inkább arra kell vigyáznom, hogy ne hízzak tovább. Ezzel a súlyommal és állapotommal vagyok tökéletesen elégedett. Én igen apró, alig 154 cm magas vagyok, tehát egy nagyobb darab embernek lehet, hogy még tovább tart majd, amig összeszedi magát. Ne várj csodát néhány hónap alatt. A tesünket nagy sokk érte. Ahogy eddig mûködött a múté. meg kell tanulnia  nélkülözni a vastagbelet. A természet csodákra képes. Pihenj, ha fáradtnak érzed magad. nem kell egyenlõre olyan aktívnak lenned, mint azelõtt. Lustizz. A szervezeted majd jelzi, ha már újra kész a teljes bevetésre. :)
jobbulást!

Nincs jelen

#1247 2009-06-02 16:14

viliva
Tag

Köszi a gyors válaszokat!
A Nutrisonról már olvastam,ezek szerint ez emberi fogyasztásra alkalmas.
Kedves Lehedi! Igazad van ! Picit lassítanom kéne és jobban figyelni magamra.
Leon!Nekem azért nem jött be a nyers zöldség meg gyümölcs ,mert utáltam ,hogy lenyomja a zacsit!

Nincs jelen

#1248 2009-06-03 10:15

lehedi
Tag

Kedves Viliva!
Most néztem meg az adatlapodon, hogy te chronos vagy. Bocsi a kaja ajánlásért. Neked messze nem olyan egyszerû a helyzeted, mint nekem, ugyanis  én a vastagbelemmel együtt megszabadultam a betegségtõl is, neked viszont továbbra is együtt kell élned vele. Én könnyen vagyok már, de még jól emlékszem milyen, amikor semmi nem jó. Azt az idõszakot nem lehet elfelejteni. Én is mindennel megpróbálkozam, hogy valamit is javuljon a helyzetem, de sokszor vallottam kudarcot. Remélem te jobban viseled a betegséged, mert én azelõtt igen pesszimista voltam.(igaz nagyon súlyos volt a colitisem)A diéta nagyon legyengíti az embert és valóban nagyon szûkös a paletta. Az viszont, hogy sok pihenést ajánlottam, még most is áll. Én délután is alszom egy órát. Neked pedig még nagyobb szükséged lehet a nyugalomra.
Sok erõt és még több tünetmentes idõszakot.:)

Szerkesztette: lehedi (2009-06-03 10:16)

Nincs jelen

#1249 2009-06-04 22:23

Agica01
Tag

Bár én még csak "új" sztómás vagyok, és ideiglenes, de nekem azt mondták, hogy mivel most nincs rossz bélszakaszom, ehetek mindent. Ill. próbáljak mindent módjával, és ami nem okoz gondot az mehet. Én most MINDENT megeszek! :) És szerencsére semmi gáz!

Nincs jelen

#1250 2009-06-17 07:09

Reménykedõk
Tag

Sziasztok!

Remélem jól van mindenki! Sanvito, Ágica, kicsi Liza, Lehedi, Leon, Juc, hogy van Lacus?
   Noncsi, meg volt a záród? Hogy érzed magad? Talán 2-3 hete, uj zsákot kapott a férjem,
   kétrészes, és azóta egész más az élet. Hála Istennek, napokig fenn marad a zsák alaplapja.
   Most már a záró jár a fejünkbe, hogy milyen lesz, pláne ezzel a híg széklettel, mert így a zsákkal
   most ez sem nagy gond. Vigyázzatok Magatokra, és irjatok hogylétetek felõl. ÜDV. Reménykedõk

Nincs jelen

IBDoktor

Láb