#1401 2009-10-19 11:41

lehedi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!
Az elsõ pár hónapban valóban nehéz alkalmazkodni az új állapothoz és elfogadni a végleges helyzetet. Annak könnyebb, akinek elõtte csak szenvedés volt az élet a colitis miatt. Én már szinte semmit nem tudtam normálisan csinálni. Ez most így szómásan legalább 70 %-kal javult. Persze most sem tehetek meg mindent, de ez nekem már így is sokat jelent. Egyetértek azzal, hogy a jó eszköz a siker legfontosabb záloga. Minnél kevesebbszer hagy cserben, annál kiegyensúlyozottabb leszel. Elõször nekem is sok gondom volt. Mindíg akkor esett le, ha vásárolni, vagy valamilyen más az otthontól távolabbi helyre kellett menni. Elengedett nekem ballagáson is. Mire vécéhez jutottam, már a lábamon folyt. Ne ez tényleg lelohasztotta a kedvem. Volt, hogy a bútorboltban kellett bekéretszkednem a személyzeti vécébe. Nyár volt, vékony szoknya rajtam. Teljesen  gázban voltam. A szoknyámat is ki kellett mosnom. Még jó, hogy a melegben hamar megszáradt. Hát vannak tényleg dühítõ, megalázó helyzetek, de mivel nem tudok változtatni az állapotomon, kicsit dühöngök, aztán megpróbálok gyorsan túllépni rajta, hiszen nem engedhetem, hogy az ilyen esetek uralják az életem. Nem engedem, hogy egy két baleset elvegye az életem. Jobb terméket választok, figyelek mit eszem, ha hosszabb idõre elmegyek. Az idõ sok mindenre megtanít. Tudom mit tehetek és mit nem. Tudom mit vett el tõlem a sztóma és tudom mit adott. Ha ezt mérlgre teszem, még mindíg több a pozitívum mint a negatívum. Ha így kell leélnem az életem, nem engedhetem meg magamnak a kesergést, a dühöt túl sokáig. Élni akarok! Élni az adott körülményekközt a lehetõ legjobban. Sok emer él nálam rosszabb körölmények között, nehezebb teherrel. Magamért akkor teszem a legtöbbet, ha ezt belátom és nem akarok úgy élni, mint aki teljesen egészséges. El kell fogadnom a fogyatékosságomat és amivel jár. A problémák és kellemetlenségek ehhez az állapothoz tartoznak és nem engedem, hogy letörjenek, különben nem lehetne soha egy boldog percem sem.  Keveset törõdök a negatív dolgokkal, mert nem akarok újra depressziós lenni, mint amikor colitiszem volt. Akkor csak a betegségem körül forgott minden gondolatom, minden tettem. Most csak azt a 30%-ot foglakozom vele, amit muszály. Így tudom túlélni, hogy az életem már soha nem lesz olyan, mint amikor még nem voltam beteg.
Sok erõt kívánok az ideiglenes és a végleges sztómásoknak!

Nincs jelen

 

#1402 2009-10-26 10:29

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok
Maszat: naaa mi újság? Végülis mi vált be? Kíváncsi lennék, hogy mi mellett döntöttél...szóval értesít!
Lehedi: megint csak jó volt olvasni Téged
Gigi: Ha szabad kérdezni jól olvastam itt a fórumon, hogy novemberben lesz a ZÁRÓD?
Ez aztán precíz kérdés volt, egyértelmû válaszra kötelezted a fórumlakókat :), vigyázni kell nehogy mást mondjon az ember :) Én biztosan ezek után nem mernék nemleges választ adni (sõt véleményt sem mondani), de a passszt sem akarod hallani...

Várom a reagálást maszat!!!

Mindenkinek szép napot

Szerkesztette: Lisa (2009-10-26 10:29)

Nincs jelen

 

#1403 2009-10-26 11:48

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Gigi!
Nekem sincs vastag belem és anno nekem a proff azt mondta ha nagyon szükséges akkor használhatom az ummodiumot de azért sztem kérd ki a doki véleméynét

Nincs jelen

 

#1404 2009-10-26 11:52

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Gigi, elgondolkodtattál...(mondjuk aztnem értem mire írtad, hogy hülye ötlet, vagy "szenzációs ötlet" ), mert szerintem nem egyértelmû. Igenis jó kérdés, és kíváncsi vagyok én is. Nekem még jobbban fontosabb (és még egyszer jó, hogy írtad) , met maradok sztómás , viszont Nektek is mivel az egész vastagbél ugyanúgy hiányzik.
No kinyögöm lassan, szóval én úgy tudom, hogy egy meghatározott idõ után a vékonybél lassankezdi felvenni a vastagbél szerepét, természetesen nem az egész, de idõk folyamán, évek alatt igenis meg tud vastagodni, és a funkciója is át tud alakulni. Erre már hallottam példát, és nem csak bél szempontjából, pl. vékonybél átveszi a  gyomor feladatának bizonyos részét (ami át tud venni).
Úgy hogy lehet, hogy még nem érdemes egy év után ilyeneken gondolkodni hanem várni, hogy "hátha" a csodás emberi szervezet megteszi a magáét elõbb vagy utóbb. Viszont rákérdezni nagyon okos dolog.
Ha pl. engem kérdezel, nekem is látszik, hogy az elsõ egy-két évben mondjuk (talán tény adatok amennyire lehetnek) 15 ször voltam wc-n ma meg 5 év után 6 szor kb. (és ezt úgy értsd ahogy már írtam, hogy ha negyedig van az nekemmár tele van)
Egyébként biztosan függ az étkezéstõl is, de én arra nem vagyok hajlandó figyelni akkor eszek amikor akarok, más (aki akarja) tudja befolyásolni, hogy sürûn, és a többször eszik, szilárd ételt...no a lényeg, hogy nálam mind ezek ellenére csökkent a széklet szám (5 év alatt).
Remélem ki tudtad hámozni a lényeget és a mondanivalómat, mert nem volt egyszerû.
Lisa

Nincs jelen

 

#1405 2009-10-26 11:53

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Kolibri: az nem immodium ( csak a félre vezetés elkerülése miatt)?

Nincs jelen

 

#1406 2009-10-26 12:35

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Gigi, lehet igazad van, hogy a stressz és az aggódás váltotta ki ezt a sok negatívumot egyszerre, de akkor már nem sok van hátra belõle és V. is túl éli, és fog örülni neki.
Csak a lényeg, bár biztosan olvastad itt, és meg mondták személyesen (Ánya), hogy utána is vigyázni kell nagyon, és figyelni mindenre (de ezt tudod).
Nevetséges, de ilyenkor azért örülök annak, hogy nem lesz záróm (no ez egy kicsit perverz, de félnék tõle, pláne a rossz és negatív példák miatt).
Szóval kaja ügyileg, igen azt hiszem, hogy eszek mindent és kész.
Azt nem tudom mondani, hogy ne agyalj, mert ugye nem igazán Te befolyásolod, viszont azt igen, hogy legalább vége lesz számodra a sztómának.
Mosómaci :D , én már elõtte is az év egynegyedét a wc-n töltöttem (vagy többet), volt ott szilveszteri himnusz, meg mi egy más, szóval én ki vagyok békülve vele. (de ez megint csak nem természetes)
Kolibri: mi a válasz Gigi kérdésére?

Szerkesztette: Lisa (2009-10-26 12:38)

Nincs jelen

 

#1407 2009-10-26 15:30

Andi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Köszi Gigi!
Igyekszem minél kevesebb idõt a számítógép közelében tölteni! :) De azért nagyon izgulok!!!

Nincs jelen

 

#1408 2009-10-26 17:12

sanvito
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Andi !
Igen, igaz, ne olvasgass már túl sokat, de ha mégis.... hát lásd meg ebben a topicban, hogy nem volt egyszerû, de végül jól jöttünk ki ebbõl szinte valahányan !!!!!
Add meg magad annak ami rád vár, ahogy én is éreztem, hogy nincs visszaút, "beszippant a gépezet".... aztán már nem is lesz módod nagyon gondolkodni, csak majd azért gondolkodj - pozitívan - hogy minél több erõvel éld át ami Rád vár !!!!! Látod milyen sokunknak sikerült, hát Neked is menni fog !!!!! Drukkolok !!!!!

Szia Gigi !
Mint amit Andinak írtam, azzal kiegészítve, hogy ugyan az én záróm már tavaly májusban volt, de azóta is nagyon szigorúan tartom magam a sebész-gasztrós orvosom diétás elõírásaihoz, így nagyobb gond nélkül vészeltem át az eddigi idõszakot.
Most ugyan a három napban sikerült elkapnom valami átok vírust, de a diéta szerinti "hasfogó" ételekkel és egy kis széntablettával azért úrrá lettem a helyzeten.
Lécci-lécci tarts majd be mindent (úgyis így lesz, TUDOM :):):)) és nagyon hamar fogsz majd gyógyulni !
Azt is tudom nagyon rossz a viszonylagos jólétbõl visszamenni a kórházba, és elképzelni hogy megint nem tudok majd felkelni, és megint fáj, és a csövek, a varratok, a szonda, a katéter, stb..... amikor olyan jól vagyok.....ezzel én is így voltam (persze a megelõzõ életmenõ mûtéteknél ez még gondolati szinten sem merült fel), de azt mondogattam magamnak, hogy MOST AZTÁN A LEHETÕ LEGJOBB ÁLLAPOTBAN VAGYOK A MÛTÉTHEZ, és IGAZÁN MINDENT MEGTETTEM hogy ez így legyen és nagyon-nagyon gyorsan fogok majd gyógyulni !!!!!! ÉS ÍGY IS LETT !!!!! és tudom, nemsokára Te is errõl fogsz majd beszámolni !!!!! Feltétlenül jelentkezz majd !!!!!!! (akár priviben is !)
Sok sok puszi, és drukközön !!! :):):):):):):):):):)

Nincs jelen

 

#1409 2009-10-26 20:35

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

bocsika ha egy betûvel több van benne:) meg esik na de a lényeg ne nem hazsnáltam az imodiumot ezért mondtam hogy probálj rá kérdezni a dokitol

Nincs jelen

 

#1410 2009-10-27 13:45

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Gigi
semmi gond :)) van hoyg félre ütök van hoyg nem is nézem a billenytüzetet és ugy irok.

Nincs jelen

 

#1411 2009-10-28 09:57

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!

Engem márciusban mûtõttek, elvávolították a vasatg és végbelet, és ideiglenes ileostomát alakítottak ki. Elvileg három hónapról volt szó, de  még mindig megvan. Kaptam kemoterápiát és azt nem lehetett megszakítani akármikor a mûtét miatt, amikor meg meg lehetett volna, akkor nem volt szabad kapacítás a kórházban, hogy megoperáljanak. Ma megyek CT-re, és ha minden rendben van, akkor november elején stomazárás lesz. :)
A stoma különösbben nem zavar, csak meg kell szokni. Paszta mindenképpen kell alá, anélkül semmit se ér a zacskó. Persze volt, hogy én is fél órát álltam a fürdõszobában, mert mindig jött egy kicsi.
A mûtét elõtt nekem 13 évig hasmenésem volt, szó szerint minden nap vagy 20x kellett menni, és azonnal. :( remélem a stomazárás után nem ilyen lesz, mert akkor megint nem tudok majd kimozdulni.
Kíváncsi vagyok milyen lesz ez a mûtét, mert az elsõ után elég rosszul voltam, de állítólag ez már egy sokkal kisebb beavatkozás lesz.

Peti

Szerkesztette: Milka (2009-10-28 09:59)

Nincs jelen

 

#1412 2009-10-28 11:14

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Köszi a bíztatást!
Hát... szerintem eddig is türelmes voltam, mert a három hónap végül nyolc hónap lesz, de a lényeg, hogy megcsinálják. :)
Igen, a 13 év nagyon sok volt, fõle így, hogy szó szerint minden nap. Remélem mostmár nem lesz ilyen durva.

Nincs jelen

 

#1413 2009-10-28 11:22

Geo73
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Milka, drukkolok neked nagyon!!!! Szorítok, hogy a CT leleted jó legyen, és meg tudják csinálni a zárót!!
Én még elõtte vagyok ezeknek a mûtéteknek, még a sztóma mûtétnek is, de már közel a mûtéti idõpont (azt hiszem).
Gigivel maximálisan egyetértek, tartsd majd be a mûtét utáni teendõket!!

Nincs jelen

 

#1414 2009-10-28 18:26

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Köszi!
Hát eddig is kb betartottam, Egyedül azt nem, hogy elvileg nem ehettem volna magokat, mogyorót, pisztáciát, kesüdiót. :)
Nekem az elsõ mûtét nem volt jó élmény. Elhúzódott, és adtak egy kis extra adag altatószert, emiatt elég szarul voltam. Nagyon rossz volt felkelni, nem kaptam rendesen levegõt, le is dugtak egy csövet az orromon. Az elsõ két nap annyira gyengének éreztem magam, hogy alig tudtam beszélni, percek alatt nyögtem ki egy mondatot. :) Pedig amúgy nem vagyok egy satnya gyerek. :) A mûtét alatt beraktak a gerincbe egy epidurális kanült, hogy majd mûtét után azon adagolják a fájdalomcsillapítót, kb egy hétig volt bent. Pár nap után hiába nyomták be a gerincbe a fájdalomcsillapítót, mégis fájt mindenem. Aztán amikor kiszedték, akkor látták, hogy ki volt csúszva. :S Mondom nem csoda, hogy nem hatott, pedig már hülyének néztek, hogy kétóránként kérem az adagom. Aztán kaptam vénásan mást, az már hatott. Azt hiszem kb 10 napig voltam bent, utána haza is engedtek, pedig nagyon nagy mûtét volt, nem csak pár centit szedtek ki, hanem mindent.
A mai CT nem volt egy nagy élmény. A bal csukló oldalába szúrtak, már eleve ez is elég kellemetlen érzés, pedig a kemó miatt meszoktam, hogy állandóan szurkálnak. Na de amikor ment be a kontrasztanyag, az nagyon durva volt most. Azt hittem szétrobban a csuklóm, és olyan forróság öntött el mintha tûzbe dugtam volna.
Szerencsére megvan ez is, remélem nem találnak semmi rosszat. Az elõzõ CT-n alkalmával enyhe májnagyobbodásom volt, gondolom a kemó miatt. Ha szerencsém van, akkor jövõ héten meg is csinálják. :)

Szerkesztette: Milka (2009-10-28 18:34)

Nincs jelen

 

#1415 2009-10-28 19:34

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Milka! Szabad megkérdezni, hogy miért kaptál kemoterápiát? Ha jól sejtem, te nem IBD-s vagy.Egyébként amikor a CT-nél beadják a branülön keresztül a kontrasztanyagot, mindenki azt érzi, hogy szétrobban a forróságtól, ráadásul nekem még az az érzésem is volt, hogy mindjárt bepisilek. Bocs az õszinteségért! Megy a drukk neked. Biztosan minden rendben lesz veled.

Nincs jelen

 

#1416 2009-10-28 22:21

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Collitis ulcerosám volt, ezért volt a hasmenés is, folyamatosan gyulladt volt, néha vérzett is. Januárban elmentem kontrollra, megtükröztek, szövetmintákat vettek és kiderült, hogy rosszindulatú daganatom lett. Elég megdöbentõ amikor a doki ilyet mond az embernek. Sajnos valameilyen kezdeti szinten az összes mintában volt már valamilyen szintû dagant kezdemény, ezért úgy döntöttek, hogy az egész vastag és végbelet el kell távolítani. Aztán elküldtek onkológushoz, és mivel fiatal vagyok és még jól bírja a szervezetem, ezért biztos ami biztos alapon adak kemoterápiát is. Elküldtek sugaras dokihoz is, de azt mondta, hogy nem éri meg, nagyobb a kockázat mint a haszon.
Tudom milyen a CT, most voltam negyedszer, de ilyen még nem volt. Szétdurranhatott a véna, mert a szövetekbe is ment kontrasztanyag, teljesen felpúposodott a kezem a szúrásnál. Mostanra már lelappadt. :) Mondanom se kell, hogy csak második szúrásra találták el a vénám. Mondjuk az elsõ alkalomnál jobb volt, mert akkor négyszer szúrtak. :)
Köszi a bíztatást, ha szerencsém van, akkor pénteken megtudom, hogy mikor lesz a mûtét.

Nincs jelen

 

#1417 2009-10-28 22:32

Geo73
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Milka ez nem hangzik túl jól, te is sok mindenen keresztül mentél, de mostmár közel a záró mûtét. Számolj majd be, mikor lesz!!! Szorítok, hogy pénteken kiderüljön.

Nincs jelen

 

#1418 2009-10-28 23:18

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Hát igen, ez az év nem a legszerencsésebb, de legalább élek.
Olyan szempontbõl szerencsém volt, hogy 4 évig Svédországban éltem, és közben nem voltam kontrollon. Aztán most hazajöttem, gondoltam ideje megnézetni megint. Ha kint maradtam volna, akkor nem mentem volna kontrollra, és lehet, hogy életem múlt ezen. Pont idõben kapták el.

Nincs jelen

 

#1419 2009-10-29 17:42

Andi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!
Holnap reggel bevonulok a kórházba. Nagyon drukkoljatok nekem! Elvileg hétfõn reggel 8-kor kezdik a mûtétet! Tudom, hogy minden rendben lesz! Bár kicsit izgulok.
Én is drukkolok majd Geo, Gigi, Milka! Vigyázzatok magatokra!
Ha hazajöttem, majd jelentkezem!
Üdv.: Andi

Nincs jelen

 

#1420 2009-10-29 18:32

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Andi!
Nagyon vigyázz Magadra, és a dokik RÁD! Biztosan ügyes leszel, kitartást és megy ám a boszi drukk!!!!
Várjuk a jelentkezésed!
Lisa

Nincs jelen

 

#1421 2009-10-29 19:08

Geo73
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Andi, csatlakozom az ellõttem szólókhoz!! Nagyon szorítok, és gondolok rád!!! Csak pozitívan :) ;)

Nincs jelen

 

#1422 2009-10-29 19:30

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sok erõt a mûtéthez, biztod minden rendben lesz, szurkolok én is! :)

Nincs jelen

 

#1423 2009-10-29 21:38

Reménykedõk
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Andi!

   Lélekben ott leszünk Veled!  Reménykedõk

Nincs jelen

 

#1424 2009-10-29 21:53

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Reménykedõk! Ti hogy vagytok?

Nincs jelen

 

#1425 2009-10-29 22:01

Reménykedõk
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Kedves Én!

Köszi az érdeklõdést, most már kicsit jobban. Tegnap volt a férjem a doki-bácsinál, most már gyógyultnak
látta a begyulladt részt. Sajnos a varratnál ez elõfordulhat. A délelõttök, egész jól telnek, délután még sajna
sokszor kell menni a lakás legkisebb helyiségébe. Bízunk benne, hogy majd lassan ez is jobb lesz. Reménykedõk

Nincs jelen

 

#1426 2009-10-29 23:45

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Már nem EÜ támogatott a zacsi és a paszta?
Voltam a kórházban és mint mindig kértem a stomás nõvértõl pasztát, de azt mondta, hogy nem adhatnak, csak fel tudják írni ha kell, 1200/tubus. Korábban küldött egy nagy adag zacskót, hogy majd fizetõs lesz, és legyen tartalékban, de nem gondoltam, hogy már most is fizetõs lett.
Azt még nem is meséltem, hogy a mûtét után a varraton egy helyen átlátszó folyadék szivárgott. Elõször azt hittem, hogy el fog múlni, de csak jött. Mondtam a sebésznek, erre mire pislantottam egyet, egy olló volt a kezében amit beleszúrt a friss sebbe, és szétnyitotta az ollót, vele a sebet is. Aztán tunkolgatott bent, nem volt kellemes érzés. Sajnos nagyon meglátszódik ahol szétnyitott, olyan mintha 2 köldököm lenne. Mehetek majd plasztikai sebészhez is. :S

Nincs jelen

 

#1427 2009-10-30 12:11

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Fontos kérdés ileoszosoktol vagy ha vki tud vmit tegnap csere napom volt és észre vettem mintha egyre kisebb lenne a luk/kb mint egy borsó szem/ mivel kitapadt mély stomám van és még nem volt ilyenem vagyis mély stomám ez lehetséges hogy  össze nõne a luk vagy nem tom egy kicsit el vagyok keskenyedve de hétfõn meg nézetem addig is vki tud vmit errõl
vagyez normális? mondjatok vmit köszi ugye nem zárodhat be a stoma? áá kész vagyok 7 hetet töltöttem benn a nyáron és elég volt olyan szépen haladok agyi téren és nem akarok e miatt vissza esni

Szerkesztette: Kolibri (2009-10-30 12:11)

Nincs jelen

 

#1428 2009-10-30 12:13

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Nem tudom pontosan mire gondolsz, de szerem a bél közepe, a lyuk nem tud õsszenõni. Maximum akkor ha szétvágják és összevarrják.

Nincs jelen

 

#1429 2009-10-30 12:56

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

A kivezetõ nyilásra a hasfalon gondoltam az kisebb nekem és ugy vettem észre hogy egyre kisebb

Nincs jelen

 

#1430 2009-10-30 15:05

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

A legjobb ha bemész a kórházba és megmutatod a dokinak, de addig is felhívhatod megkérdezni.

Nincs jelen

 

#1431 2009-10-30 16:08

bébé34
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!

Én egy viszonylag friss, ideiglenes ileosztomás vagyok a következõ problémával: néhány napja rettenetesen csíp és ég közvetlenül a sztómanyílás (=bélcsonk) alatti-körülötti rész. Felhívtam a sztómaterápiás nõvért, de szerintem nemigen értette meg, hogy mi a baj, mert amit kezelés gyanánt javasolt, attól csak rosszabb lett. Elõzményként még az jutott eszembe, hogy pár hete használtam tapadóport, mert kezdetben az egy részes zsákom nemigen akart tartósan felragadni a bõrömre. Na, a tapadóportól sem lett sokkal jobb a helyzet, viszont arra gyanakszom, hogy beleragadt ebbe, a sztómanyílás alatti piros területbe és talán most azt irritálja az állandóan folydogáló széklet. Igazából nem tudom, csak találgatok. Volt esetleg valakinek hasonló problémája? Ha igen, légyszi ajánljon valamit a megszüntetésére, mert irtóra szenvedek.

A másik kérdésem, hogy Ti lelkileg hogyan viselitek ezt az egész megváltozott helyzetet? Én nagyon pergõ életet éltem, sokat dolgoztam és egy alapvetõen vidám, folyton csicsergõ csaj voltam, de úgy érzem, hogy most összetörtem lelkileg és látom, hogy ez szörnyen kicsinálja a körülöttem lévõ embereket is, akik folyton szenvedni látnak. Van valaki köztetek, aki kért esetleg segítséget szakembertõl? Vagy hogyan léptetek túl önállóan a lelki megrázkódtatáson?

Nagyon várom a hozzászólásaitokat és elõre is köszönöm!

Bébé

Nincs jelen

 

#1432 2009-10-30 16:29

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

na megelõztem a bajt és be mentem kidrült hogy igen az a rész össze nõhet mivel a szervezet gyógyitja magát legalábbis ezt mondta és kitágitották a lukat most nekem kell majd itthon tágitgatnom  ugy tünik most megustam
egy mütétet mert szemfüles voltam de mondtam hogy mikor haza jöttem akk nem mondta senki sem nekem hogy mi várható esetleg mivel ugye nem volt még mély stomám csak amolyan és azt mondta a doki hogy nem gondolta hogy ennyire össze mennek a belek mert a mütét elõtt kivoltak tágulva mint egy vastag bél hát legszivesebben mondtam volna neki hogy ebbõl lett a gond amivel most nekem élnem kell mert õ anno is uyg gondolkodott hogy a szükületemet nem müti meg na mind1 mostmár megen eggyel több amire ügyelnem kell

Nincs jelen

 

#1433 2009-10-30 16:33

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Bébé
esetleg probálkozz a pszta hazsnálatával

én a lelki dolgát uyg oldottam meg vagyis azon dolgozom-zunk a család és a barátok hoyg napi szinten talizunk bezsélünk akár telcsin is el le mászkálunk "bulizni amolyan csajos bulikat csinálunk. és már elég jo uton haladok probáld ki te is amugy merre laksz? amig az eszeddel nem dolgozod fel  a tested nem fog gyogyulni brobáld süriteni a kaját én személy szerint nemigen eszek levest kenyér.rizs ,tészta .krumpli és mindenhez kenyeret jobb lezs. legalább is nekem ez jött- jön be és én nem diétázok

amugy végleges vagy ideiglenes

Szerkesztette: Kolibri (2009-10-30 16:37)

Nincs jelen

 

#1434 2009-10-30 17:53

bébé34
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Kolibri!

Nagyon köszi a tanácsokat! A pastával próbálkoztam elõször természetesen - ezt mondta a nõvér is - de attól meg elviselhetetlenül sokkal jobban csípett, úgyhogy felfüggesztettem a paszta használatot. A párom most vett valami kötszert, amit a gyógyászati segédeszköz boltban lehet kapni, azt még kipróbálom, aztán, ha nem segít, akkor megyek vissza a kórházba konzultálni a nõvérrel.

Amúgy ideiglenes sztómám van, és Neked?

A lelki oldal egyelõre nagyon nehéz, mert a mindennapos kínlódásba, ami hónapok óta tart, már nagyon belefáradtam és idegileg kicsit legyengültem. Egyébként Budapesten élek, de mostanság nagyon zárkózottan, mert amellett, hogy nagyon szenvedek a sztómával, a mûtét utáni nemevés következtében sokat fogytam, amitõl totál legyengültem és vérszegény lettem, amitõl állandóan szédülök... Emiatt bulira, meg hasonlókra egyelõre gondolni sem tudok, sõt, egyedül nem is igen merek kimenni az utcára, mert félek, hogy hipp-hopp elájulok. Meg azért sem, mert iszonyú sovány vagyok és gyakorlatilag nincs ruhám, ami jó lenne rám, minden lóg rajtam... elég gáz. Szóval asszem mindenkinek megvan a maga problémája. Neked mióta van sztómád amúgy és meddig?

Már én sem diétázom, próbálok mindent enni, de a leves tényleg gáz, mert iszonyú gyorsan átmegy rajtam, pedig eléggé szeretem a leveseket.

Ha vannak még biztató szavaid, örömmel veszem!

Bébé

Nincs jelen

 

#1435 2009-10-30 17:58

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

nekem végleges de volt 2x ideiglenes én azt mondom hogy neked sokkal könnyebb avval a tudattal hogy nemsokára vége ez nekem anno 1 napomba sem került és át állt az agyam hogy tudtam nemsokára vége sõt annyira megszoktam a pár hónap alatt hogy a mütét után kerestem mindig a stomát:) evvel a tudattal hamar át fogsz állni hidd el találd fel magad  vhogy.

A paszta igaz csip de nem sokáig de az gyógyitja is a bõrt én apsz nem érzem már
én is leves függõ vok de vannak dolgok amikrõl le kell tudni mondani :( de azért 1x 2x meg fogom engedni:)magamnak ezt az élvezetet  sok csocsát eszem ropi chipsz stb tészták kenyér és amit le irtam probálkozz be kell állni a egy idõ után de ha friss akkor bele tellik egy idõbe az biztos de ne legyél el szomorodva menni fog a tudat alattival a leg gyorsabb,
mikor lezs a záró mütét?
én kb 3 honapja vagyok most végleges stomás mikor haza kerültem kb 40kg is alig nyomtam mára már ütöm az 50 kg-t jo napi 1kg kenyér le ment egymagam:) MENNI FOG !! az étkezéseket rendszeresitettem napi többszörire mint anno csak alig 1x ettem én is:( és nem sima reggelivel kezdtem hanem fõt kajával és ezt többször naponta és nem akármiylen mennyiségben röhögve megezsem reggel akár a piacrol hozott fokhagymás lángost is:?)
Pesten merre laksz? ha nem akarzs ne válaszolj rá

Szerkesztette: Kolibri (2009-10-30 18:07)

Nincs jelen

 

#1436 2009-10-30 17:59

sanvito
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Bébé !

Paszta és stomic kenõcs nagyon jó !!!!!!!!!
A lelkiekhez:
Próbáld tudatosítani magadban hogy semmivel sem vagy rosszabb mint bárki más. Nagyon sok dolgot meg tudsz csinálni, ezt bizonyítsd is be magadnak. Én pont emiatt visszamentem dolgozni a zárásig, addig éltem az életem talán nagyobb lánggal mint elõtte. Így bebizonyítottam magamnak hogy semmivel sem vagyok különb mint akinek semmi baja, SÕT !!!!!! annyival igen, hogy én betegen is tudok mindent mint elõtte ! Na ezt csinálja utánam valaki, akinek semmi baja ! Na ez nagyon jót tett !!!! Irtam errõl a hozzászólásaimban tavaly március-május között !!!!! Menni fog, meglátod !!!!! Fel a fejjel !!!!!
Szia :)

Nincs jelen

 

#1437 2009-10-30 18:03

én
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

bébé34! Jó lenne híznod egy kicsit. Ebben Ágica nagyon jól tud segíteni, tanácsot adni, mert õ sztóma mellett elég sokat tudott hízni. Én csak azt tudnám tanácsolni, hogy olyanokat is egyél ami egészségtelen. Gondolok itt az édességre, palacsintára. Egyél rizst az fog és hizlal is. De a sok kenyér, zsemle is segít. Próbáld meg úgy összeállítani az étrendedet, amiben olyan kaják vannak, ami nem hajt és hizlal. Sajnos a levesek sokunkon csak átszaladnak. Én is imádom a húslevest, de hajt. Én nem vagyok sztómás egyébként. Csak egy túl jól sikerült hízókúra áll mögöttem! Minden jót neked, fel a fejjel, nézz elõre!

Nincs jelen

 

#1438 2009-10-30 18:11

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szerintem "csak" kimaródott ott a bõr. Most kicsit nekem is meg van maródva, érzem, hogy csíp, le is cserélem ma (szerda reggel raktam fel). ha odafolyik a cucc, akkor a sima bõrt pillanatok alatt sebesre tudja marni.
Pasztát mindenképpen használj, mert sokkal jobban odatapad a zacskó és jobban szigetel. Paszta nélül egy pillanat alatt fel tud ázni, így viszont napokat fent lehet. Sajnos ha fel van maródva, akkor nagyon csíp amikor pasztával felragasztod, de max egy perc alatt elmúlik a csípés, annyit meg ki lehet bírni.  Én úgy szoktam szorítani a kezem olyankor, hogy egy zártszelvényt összenyomnék mint a papírt. :D Szerintem a paszta a legjobb megoldás, ha használod akkor a felmaródás is elmúlik 2-3 nap alatt.
Próbáld ki, hidd el pár nap alatt rendbejön és nem fog csípni.
Régebben a stoma köré nyomtuk a pasztát, és úgy ragasztottuk fel a zacskot, de rájöttünk, hogy az nem jó módszer. Ami fontos, hogy a zacskón a nyílást kell körbekenni pasztával, és úgy felragasztani. Kinyomni rá körbe, aztán enyhén nedves ujjal ellapogatni, hogy majd a ragasztásnál ne maradjon ott levegõ. Ha érdekel akkor ma lefényképezem a pasztázott zacskót, hogy hogy kell rendesen körbekenni.
El se tudom képzelni, hogy paszta nélkül, hogy lehet rendesen felragaszni, hogy rendesen szigeteljen.

Nekem lelkileg egyáltalán nem gond, mert tudom, hogy csak ideiglenes. nemsokára megmûtenek és volt, nincs. :)

Én tavaly szándékosan fogyatm 10 kilót, de nagyon nagy küzdelem árán, napi 2 óra tekerés és egy óra gyúrás volt. Mondjuk sose értettem, hogy lehet rajtam felesleg, amikor 13 éve hasmenésem volt. Volt olyan, hogy a doki kijütt a váróba, és megkérdezte ki a beteg, mert, hogy nem vagyok sovány. :)
Aztán én is úgy voltam vele, hogy mûtét lesz, biztos lefogyok majd. Vettem egy szatyor csokit, és felszedtem pár kilót, mondván, hogy majd a kórházban lemegy. Nem ment le semmi, sõt, még szedtem fel pár extra kilót. Most a mûtét után fogyókúrázni akarok, meg végre újból, rendesen edzeni.
Nem tudom, de én most a stomával is csak hízok mint a disznó. :) Ha fogyni akatrok, akkor nagyon oda kell figyelnem, semmi cukros ital, csoki, édesség.

-----

Meglett ma a CT eredménye, nagyon nagy gáz nincs rajta szerencsére csak 1-2 apróság. Meglátjuk mit mond kedden az onkológus és a sebész.

Nekem is lenne egy kérdésem. Mint kiderült a végbélhez a J-Pouch-ot fém kapocssorral varrták össze. Ezzel mi lesz? Bent marad örökre? Kiszedik?
A stomazárásnál mekkorát vágnak? Kb hány centi?
Ezeket elfelejtettem megkérdezni a dokitól.

Szerkesztette: Milka (2009-10-30 18:18)

Nincs jelen

 

#1439 2009-10-30 18:21

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

mondjuk az ileuszosok nehezebben hiznak/de nem elképzelhetetlen/ látod nekem is sikerült 10 kg mint a vastagbél stomások mivel nekünk áll ürül a bél tartalom igy csak jol süriteni tudjuk meg kell találni a modját én palacsintábol is iszonyat mennyiséget eszek egyszerre és egy nap is

Nincs jelen

 

#1440 2009-10-30 20:14

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Nekem is ileostomám van. Vastagbelem már nincs. :(

Nincs jelen

 

#1441 2009-10-30 21:32

bébé34
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!

Köszi szépen mindenkinek a tapasztalatokat és a jó tanácsokat, nagyon rendesek vagytok. Kolibri, azt megkérdezhetem, hogy miért volt 2x ideiglenes sztómád és hogyan lett belõle mégis végleges? Ez azért elég fura nekem.
Ja, a hízás, az az egyik legnagyobb bajom, de a doki is azt mondta, hogy túl sokat nem fogok tudni felszedni, amít vissza nem teszik a cuccot, mert annyira rövid a bélszakasz, amin most nekem keresztülmegy a kaja, hogy egyszerûen nincs ideje felszívódni a kajának. Higgyétek el, magamhoz képest rengeteget eszem és próbálok én is sok kenyeret, rizst, zsírosat, szóval mindent, ami egészségtelen! :) Az édességet amúgy mindig is szerettem, úgyhogy eszem is most, ami belefér, kivételesen nem fogom vissza magam, de kilóban nem látszik meg rajtam sajnos, úgyhogy minden elismerésem Kolibri +10 kg-jának!

Sanvito, tudom, hogy maxmiálisan igazad van, de én dolgozni biztos nem tudok visszamenni, mert sok rohangálással járna a munkám, amit nem tudok bevállalni úgy, hogy min. 1x óranként wc-re kell mennem üríteni. Ugyanakkor nagyon igyekszem a gyengeségem ellenére is összeszedni magam és legalább itthon (amúgy a III. kerületben lakom, Óbudán) megcsinálni sok mindent.

A lelki oldalt biztos mindenki másképp éli megy, a kórházban még én is erõs voltam, de itthon vhogy elszakadt a cérna és a sok szarság (rendszeresen szétszakadt zsák, itt fáj-ott fáj, de nem tudom miért stb...) kiborított és most kellenek ezek a biztató szavak, hogy össze tudjam szedni magam. A zárómûtét egyébként január 15-én lesz.

Nekem egyébként egy nagyon ritka betegségem van, konkrétan sugár gomba fertõzés, az okozta a vakbél- és vastagbél gyulladásomat, aminek eredményeképpen kaptam a sztómát is. Hogy mitõl kaptam ezt a fertõzést, azt igazából az orvosok sem tudták megmondani, de remélem, nem fog visszajönni. Most mindenesetre durva antibiotikum kúrán vagyok 3 hónapig, azzal pucolják ki belõlem a gyulladást.

Ezt a csípés dolgot lehet, hogy nem jól magyaráztam el, de nekem nem a sztómazsák ragasztója alatti terület pirosodott ki (szerintem Ti így értettétek), hanem közvetlenül a sztómanyílás alatti rész, amit tegnap be is kentem a pastával, de nemhogy 1 perc után, hanem 4 óra után sem múlt el, sõt, jobban égett, mint valaha. Légyszi ne nézzetek hülyének a kérdés miatt, ami lehet, hogy banális, de Ti ezt a területet is bekentétek a pastával? :)
A zsákokkal kapcs. mi a tapasztalatotok? Nekem egyrészes, állítólag szuperminõségû zsákokat adtak a kórházban, amit naponta kell cserélni, de azóta már egy csomót olvastam arról, hogy a 2 részes sokkal kényelmesebb, ráadásul nem is kell naponta cserélni, mert az alaplap 3-4 napig is fenn lehet gond nélkül. Nekem ez az egy részes horror, sokszor magától kiszakad és arra ébrekek, hogy bizony rohannom kell cserélni, mert orrán-száján folyik a trutyi... 

És ha már a zsákcserénél tartunk. Én csak és kizárólag reggel, fürdéskor tudom megcsinálni, mivel mihelyt megeszem a reggelit, onnantól gyakorlatilag egész nap jön belõlem valami, ami megakadályoz ugye a zacsi felragasztásában. Volt már, hogy muszáj volt ebéd után 1,5 órával zacsit cserélni, hát kb. 1 órán keresztül szenvedtem, mire végre szárazra tudtam törölni a bõrömet és felragasztani a zacskót. Nektek ez nem probléma vagy hogy csináljátok?

Jó éjt mindenkinek, sziasztok!

Nincs jelen

 

#1442 2009-10-31 10:47

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Én, mint korábban írtam, a zacskót kenem be pastával (amúgy a könyvében is így van), és úgy ragasztom fel. tehát a stoma közvetlen közelében a zacskó nem is érintkezik a bõrrel, csak a pasta. A kivágott lyukat kenem körbe.
Dansac termékeket használok, dansac soft pasztát, és üríthetõ zacskót, 3 napig gond nélkül kibírja fent. Persze volt olyan, hogy rosszul lett felrakva és csere után egy percel már mentem is vissza a fürdõszobába, de szerencsére ez nem jellemzõ.
A kórházba egyszer a nõvér felrakott egy kétrészes zacsit. Annak van egy alapja, és ráppantintható a zacskó. Akkor nem tetszett, mert a pár nappal azelõtt mûtöttek, és nagyon nyomta a hasam, hogy összepattanjon a két rész. Igzából nem látom értemét, mert most is csak akkor cserélek ha elenged a ragasztó, és szerintem az se bírja tovább mint 3 nap. Ráadásul a csatlakozás egy viszonylag merev mûanyag rész, nem hajlik, nem veszi fel annyira a test formáját, és nekem emiatt nem lenne jó.
A csere néha kínlódás, fõleg ha elõtte megeszek pár tányér levest, vagy iszom több pohát innivalót. Volt, hogy 30-40 percig szívtam így, mert mindig jött egy kicsi, de általában megúszom 10-15 perc alatt az egészet. Közvetlenül étkezés után ritkán cserélek. Papírtörölközõvel megszárítom, és berakok egyet "alá", hogy ha jön valami, akkor ne a bõrõm legyen olyan, így elég csak új papírt odatûzni ha koszos lesz.

Nincs jelen

 

#1443 2009-10-31 19:33

Juni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

szia bébé! üdv a fórumon! :)

a hízás miatt ne aggódj, lassan de biztosan fog az menni! csak nyugalom, és ne foglakoz semmi mással csak a gyógyulással. tudom nem egyszerû a mûtét utáni állapot,  a gyengeség és minden ami ezzel jár, de csak türelem! sok mindenre azt mondtam lesz@rom, megvár az késõbb is, és ha elfáradsz akkor pihenj!!!

olvaslak, de még mindig nem igazán értem hogy melyik az a rész ami begyulladt??? ha a bõr gyulladt be a sztóma körül, akkor tényleg csak a stomic kenõcs és a paszta segít. a pasztát pedig, van aki a bõrre nyomja a sztóma köré, de van olyan aki az zacsira, iiletve 2 részes termék esetén az alaplapra keni.
én szintén 2 részes terméket használok, és gigihez hasonlóan konvex alaplapot. nekem is ez vált be, több hónapos kínlódás, felázás, és bõr irritáció után. :)

a csere esetén szerintem mindenkivel elõfordult az hogy sokáig állt a fürdõszobában mert csak jött a "cucc" a sztómából, és nem sikerült egy könnyen lecserélni. :( én 10 éve vagyok véglegesen sztómás és hidd el most is elõfordul, hogy nem megy pikk-pakk a csere.
beszél a sztómaterápiás nõvérrel, hogy a 2 részes terméket kipróbáld, és szerintem egyáltalán nem kényelmetlen, 1-2 nap és megszokja az ember. én észre sem veszem már a mûanyag keretet az alaplapon, úgy megszoktam. :)
ha nem gond megkérdezhetem, hogy milyen antibiotikumot szedsz?

a lelki okokra én sem térnék ki, mert ezzel kapcsolatban már valóban írtunk sokan, és így nincs más dolgod mint olvass vissza, hogy milyen hsz-ok voltak!

szép estét mindenkinek!
sziasztok! :)))

Szerkesztette: Juni (2009-10-31 19:34)

Nincs jelen

 

#1444 2009-10-31 19:40

Juni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

bébé! 1395.sz. hsz-tól ha elkezdesz olvasni, akkor sok mindenre választ kaphatsz! :)
bár szerintem ha az egész topicot elolvasod akkor nagyon sok tapasztalatot gyüjthetsz!
javaslom még egyszer OLVASS...OLVASS!!!
SZIA!

Nincs jelen

 

#1445 2009-10-31 22:16

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Miért cserélted naponta a sima zacskót?

Nincs jelen

 

#1446 2009-10-31 22:27

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Fejbõl most nem tudom megmondani mert a másik szobában van a lelet. :)
Van pár nyirokcsomó ami gondolom, hogy nagyobb mint kéne, mert leírták mm-ben a méreteit. Amúgy a mûtét közben, a vastagbéllel együtt kiszedtek 18 db nyirokcsomót is ha jól emlékszem. Meg az akkori CT alapján kicsit gyulladt volt az epehólyahom, ezért ha már teljesen felvágtak volt egy epemûtétem is bónuszba. :D Aztán a szívcsúcsnál a zsír kicsit vastagabb mint kéne, 18 mm. Nem tudom, hogy mi lehet a normális vastagsága.
A máj rendben van, homogén, áttét nem látható, prosztata redben, pancreas rendben, vésék szerkezete és állapota rendben, tüdõn sincs semmi ami gond lenne, pleurális folyadék oké, stb. Ezek közül a máj a lényeges, mert a rák oda ad elõször áttétet. Na meg a kemó azért megdolgoztatta szegényt elég rendesen. Igazából ezért is küldtek CT-re. Volt egy a kemó elején, egy a közepén, egy meg most a végén. össze tudják hasonlítani, hogy változott e valami bent.
A lényeg, hogy a májnak nem lett túl nagy baja, és nem látnak áttétet.
Aztán pár dolgot még írtak, pontosan nem emlékszem, de holnap majd beírom. A fém varratsorok is látszódnak, folyamatos kontorll kell, kb ennyire emlékszem most.
Kedden megyek az onkológushoz és a sebészhez, elvileg a sebész majd ad idõpontot a zárómûtétre.

Van valaki aki rokkantnyugdíjas lett emiatt? Két hete voltam felülvizsgálaton a körzetinél, és a doki mondta, hogy ha akarom, akkor lehetek rokkantnyugdíjas.

Szerkesztette: Milka (2009-10-31 22:32)

Nincs jelen

 

#1447 2009-11-01 15:46

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Nekem nem válik le, ha rendesen fel van rakva akkor 3 napot simán kibír.
Milyen márkát hazsnáltál?

Nincs jelen

 

#1448 2009-11-01 17:31

Kolibri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

én is a 2 részest részesitem elõnyben sokkal praktikusabb és menet közben" is tisztán lehet tartani

Nincs jelen

 

#1449 2009-11-01 19:12

bébé34
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Köszi mindenkinek a javaslatot! Közben - mivel mindenki ezt javasolta Benneteket is beleértve - szereztem a nõvértõl 2 részes ConvaTec márkájú zacsit, ma már fel is ragasztottam és nagyon bízom benne, hogy ezt nem kell naponta leszaggatni az amúgy tökérzékeny bõrömrõl! A merevsége amúgy egyátalán nem zavar engem sem, viszont sokkal konfortosobbnak érzem, mint az 1 részest.
Az 1 részessel amúgy nekem is az volt a problémám, mint Giginek, azaz: néhány hét után egyszerûen magától lejött vagy "csak" kiszakadt 1 nap után az a szar. Nem is értem igazából, hogy miért nem világosítottak fel a kórházban arról, hogy milyen típusú zacskók vannak és melyiknek mi az elõnye ill. hátránya, aztán adtak volna kipróbálásra 1-2-t, hogy eldönthessem, nekem melyik válik be. Ehelyett kapásból rendeltek nekem 3 havi mennyiséget az 1 részesbõl... De sebaj, visszaviszem a kórházba, nekik adom, és megmondom, hogy SOS rendeljenek nekem 2 részest.

Gigi, köszi a jó tanácsokat, abból, amit írtál, én is úgy érzem, hogy kb. ugyanaz lehet/lehetett a problémánk. Nem sûrûn ettem ecetes-savas ételeket (pedig azokat is nagyon szeretem), de kipróbálom, hogy most számûzöm õket teljesen és meglátjuk mi lesz.

Juni, kérdezted, hogy milyen antibiotikumot szedek. Az a neve, hogy Doxicyclin (lehet, hogy az "Y"-t rossz helyre írtam) és azért ezt kell szednem, mert penicillin érzékeny vagyok, a piacon beszerezhetõ antibio-k nagy része pedig penicillin tartalmú.

OK, megfogadom a tanácsotokat és tüzetesen végigolvasom a hozzászólásokat. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen a problémáimmal, meg a lelki nyomorommal, úgyhogy kíváncsi vagyok, Ti mit éltetek át és hogyan dolgoztátok fel, úgyhogy olvasok! :)

Mindenkinek kellemes vasárnap estét!

Nincs jelen

 

#1450 2009-11-03 12:02

Milka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

megnézte az onkológusd a CT-t. Nem vagyok most túl vidám. :S
Van egy 13 mm-es lágyrész amira azt mondják, hogy valószínûleg egy összelapult bélkacs, de a doki szerint meg kéne tükrözni, hogy biztosan tudják.
Ez az amitõl tényleg félek, mert régebben nagyon fájt a tükrözés, hiába bnódítottak. Emlékszem, hogy annyira fájt, hogy még félig bódult állapotban is megmarkoltam a doktornõ kezét (nyomogatta közben a hasam), és lefogtam, hogy ne csinálja. Nem vagyok egy gyernge gyerek, mondták is egybõl, hogy engedje el a kezem, engedje el a kezem. :)
Aztán most a mûtét a sebész megnézte párszor az ujjával a varratokat, benyúlt és kitapogatta. Akkora fájdalommal járt, hogy nem tudom éreztem e már ilyet. Azóta rettegek az ilyanektõl, hogy benyúl és megnázni avarratokat meg ilyesmi, erre most tükrözni akarnak, ami régebben is fájt, most meg... bele se merek gondolni. :(

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB