#1951 2010-07-06 19:30

sanvito
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Rencsi !

Kétségtelen h csíp a stomic, nekem is folyt a könny a szemembõl, de nagyon hatásos !!!!! (Ez tartotta bennem a lelket, és így minden nap jobb lett és már nem is csípett annyira ahogy gyógyult....)

Javulást és sok erõt kívánok !!!!

Nincs jelen

#1952 2010-07-07 09:35

Androck73
Tag

rencsi:
hát nincs!
Szabin vannak a dokijaim! (sebész, gasztros) Most a lábamon keletkezõ bõrtályoggal küzdök. A gasztros doki tükrözésére várok! Ha ott minden oké, akkor lesz visszatétel. Ha nem, folyt.köv.

Nincs jelen

#1953 2010-07-08 06:06

Juni
Tag

sziasztok! :)

ma ismét megyek egy újabb sebészhez, megnéz. tudom, hogy nem vagyok egyszerû eset, de bízom abban hogy minden rendben lesz a mûtét során. :)
gondoljatok rám, ha lehet, most szükségem van a drukkra nagyon!!!!
mindenkinek szép napot!
ma süt a nap megint!!! :)))

puszi!

Megvan  sebész, végre! :) elvállalt, és ha rendben mennek a dolgok, akkor szeptemberben megoperál.

sziasztok!

Szerkesztette: Juni (2010-07-08 20:28)

Nincs jelen

#1954 2010-07-09 15:48

andi72
Tag

Rencsi keress meg privátban e-mail-en, ha tudok segítek, de néhány olyan adat kellene, amit nem biztos, hogy itt ki kell teregetni :)

Nincs jelen

#1955 2010-07-09 20:32

pumika
Tag

szia  juni!   örülök, hogy  találtál  orvost. én  befeküdtem 4.-én a korházba, 6.-án meg hazajöttem, mert nemtudott vállalni  az orvos, egyébb okok miatt,szeptemberbe,kell vissza  mennem, remélem akkor  megcsináljka  stomámat.
ki  fog  müteni, és hol?       vigyázz  magadra!   puszi

Nincs jelen

#1956 2010-07-12 14:15

Juni
Tag

Szia pumika!

Sajnálom, hogy húzódik a mûtéted, úgy néz ki engem is megoperálnak szeptemberben.
Miskolcon mûtenek majd a megyei kórházban, és szerintem egy nagyon jó sebészt sikerült találnom, hála a belgyógyászomnak és Lisának! :)
Köszönet érte!
Vigyázz te is magadra!
Puszi mindenkinek!
Sziasztok!

Nincs jelen

#1957 2010-07-13 08:57

Lisa
Tag

Juni! Ne viccelj, csak próbáltam a lehetõ legjobb nevet mondani, bizonyítva "nem csak" Pesten vannak "Istenek" :)
Minden rendben lesz, de ezt Te is tudod. A sebész meg végezzen csak nagyon jól a munkáját mert "számon kérjük" rajta :)
Pumika, nem kell aggódni, tudom ilyenkor már türelmetlen az ember, de a lényeg az legyen, hogy megcsinálják és kész!!!

Kérdés inkább végleges sztómásoknak! Nektek is küldtek ajánlottat az OEP-tõl? Amolyan adategyeztetés címén?
Hogy tavaly ennyi és ennyi sztómafelszerelést küldték, erre és erre a TAJ számra, és hogy megállja-e a helyét?

Nincs jelen

#1958 2010-07-13 09:12

Klarissza
Tag

Sziasztok!

A felmaródás- gyógyító piros folyadék neve SOLUTIO MERBROMINI FONO VII. Nagyon ajánlom napi használatra!

Még senki nem kérte az ingyenes DANSAC zsákjaimat, ha nem jelentkeztek a hónap végén beviszem a  kórházba, ne azt a gyatra átlátszóságot adják a frissen mûtötteknek, írjatok, ha kell valakinek, elviheti v elküldöm!

Jelentkezem a sztómazárás utáni állapotommal. Hát.... Júni7-én zártak, sérvet is megcsinálták - s egészen jó állapotban engedtek ki. Két hete azonban borzasztóan elkezdett fájni a hasam, de nem találtak semmi ijesztõt, mivel se láz, se széklet-probléma, így marad az ágy és a fájdalomcsillapítás... AZt hittem az ötödik mûtét után már májer vagyok, s hipp-hopp ép leszek megint, de azért nem egészen így megy ez. Türelem és bizakodás mindenek felett, s elvileg örülhetek... Minden tiszeteletem a Tiétek, akik állandóval éltek... !!!

Keressetek, ha kéritek a zacsekokat!! 4*30db 20-60mm DANSAC NOVA1. Zárt, testszínû, egyrészes, kivágható...

KLarissza

Nincs jelen

#1959 2010-07-13 14:20

Juni
Tag

Sziasztok! :)

Kedves Lisa! igen én is kaptam ilyen ajánlott levelet az OEP-tõl. Bár nem tudom mi értelme van, de gondolom a visszaélések miatt megy ez a herce-hurca.

Kedves Klarissza!

Az ember azt hiszi, hogy a sokadik mûtét már gyerekjáték lesz a felépülés. De nem így van, hiszen, minél többet
van az ember szervezete kitéve ilyen "sokkhatásnak" annál nehezebben viseli azt. Hidd el tapasztalatból mondom, túl vagyok egy pár mûtéten.
Nagyon sokat pihenj, és csak olyan "Pató Pál" módjára csinált a dolgokat! :) Türelem mindenek elõtt és hidd el minden okés lesz. Mielõbbi jobbulást kívánok és erõsödj!

Üdv mindenkinek! Puszi

Szerkesztette: Juni (2010-07-13 14:22)

Nincs jelen

#1960 2010-08-01 11:03

Tim72
Tag

Sziasztok!

Áprilisban mûtöttek, mely után 4 nappal varratelégtelenség miatt ideiglenes vékonybél sztómát kaptam. A zárómûtétemet szeptember elejére tervezik. Igazából már épülgetek-szépülgetek, híznom is sikerült 9 kg-t, a sztómámmal is eléldegélünk, csak egy valami aggaszt, ebben kérném segítségeteket. Az elsõ mûtétemnél jobb oldalon is kivezettek valami zacsit csõvel, a második mûtétnél ennek a csõnek a helye mellett kb.3 cm-re vezették ki a bélcsonkot, azaz ennek a csõnek a helye a sztómazsák ragasztása alá került. A sztómás nõvér is mondta, hogy nehezem fog gyógyulni, de az az igazság, hogy szerintem ez nem tud begyógyulni. Nem okoz problémát, nem fáj, nem vérzik, nincs begyulladva, de lényegében egy nyílt lyuk, és mert mindig le van ragasztva a sztóma miatt, ezért szerintem esélye sincs a gyógyulásra. Ha szeptemberben reményeim szerint sikeresen zárják a sztómát, akkor be tud majd gyógyulni egy hónapok óta nyitott seb is? Megpróbáltam Bioptrom lámpázni is, de ezen nem tud segíteni.
Lehet, hogy nagyon nagy butaságot kérdeztem, de olyan rossz minden reggel szembesülni vele, hogy nem javul, ha meg véletlenül belefolyik a trutyi, akkor meg csíp is.

További szép napot mindenkinek!

Nincs jelen

#1961 2010-08-01 11:22

Geo73
Tag

Szia Timi,

örülök, hogy jól vagy ;) . Én ugyan nem tudok autentikus választ adni, de ha alapvetõen jól gyógyultak a mûtéti hegeid, akkor szerintem ezzel sem lesz baj, ha már meg lesz a záród! Szerintem ne aggódj elõre, szépen javulsz, meg is erõsödtél, ez a legfontosabb!
Persze biztos vannak itt a fórumon olyanok is, akiknek van hasonló tapasztalatuk, õk majd biztos leírják náluk ez hogy is volt.
Vigyázz magadra, és csak így tovább!!!

Szerkesztette: Geo73 (2010-08-01 11:23)

Nincs jelen

#1962 2010-08-01 13:17

Lisa
Tag

Szia Timi!

Sebészedtõl kérdezted, hogy nem gond-e ez?
Mennyire mély az a seb? Mert tényleg a csõnek a helye nem olyan mély, és lehet hogy belülrõl elkezdett már hegesedni (sõt szerintem biztos) viszont ha csíp és alá megy a széklet, vagy belefolyik akkor az eléggé fertõzés veszélyes, még akkor is ha belülrõl elkezdett hegesedni, forrni akkor is a bõrnek nem tesz jót. Gondolj csak egy sima felmaródásra.
Abban viszont biztos vagyok amint meglesz a záród egy max. két hónap alatt szépen fog magától forradni, és ugyanolyan heg lesz mint a többi. Csak tényleg ezzel a széklet aláfolyással vigyázz.
Ha nincs gyulladásra utaló tünet, jel ott helyileg és "lázilag" akkor kivárhatod a záród!

Remélem okosabb lettél :) amúgy örülök a panaszmentességednek!

Üdv.: Lisa

Nincs jelen

#1963 2010-08-01 14:47

Tim72
Tag

Sziasztok!

Sebésztõl nem kérdeztem még, de az az igazság, hogy ami a sztómazsák alatt van, azzal kapcsolatban már akkor sem izgatták magukat, amikor bent voltam a kórházban. Mindig tisztítva van, napközben nem is érzem, csak nagyon ritkán. Amikor zsákot cserélünk reggelente, akkor látom szegénykét. Gondoltam konzultálok a gasztroenterológusommal, de õ szó szerint eltûnt.
Köszi a bátorítást, kivárom vele a zárót, ha addig nem lesz gond! :)

Nincs jelen

#1964 2010-08-01 20:21

rencsi
Tag

Sziasztok! Akinek volt sztómazárása kérem szépen, hogy segítsen és mesélje el röviden hogyan történik.
Meddig kell kórházban lenni és mi történik a kórházban.
Elõre is köszönöm!

Nincs jelen

#1965 2010-08-02 07:53

sanvito
Tag

Szia Rencsi !

Ez teljesen változó kórházi prtokokoll és beteg függõ..... nekem pl. ismételten felvágták a hasam, mert a sebész még újabb "rendett akart tenni", és akkor csonkolta még a sigmabél egy részét..... Mondjuk a Klinikán ahol feküdtem, mindenkinek újabb hasfelvágással járt.
Van ahol fél óra, 1 óra és nincs felvágás....
Itt is sokan írtunk tapasztalatokat, ha rákeresel.....

Szerintem legjobban akkor jársz ha megkérdezed a sebészedet hogy mit tervez és mire számíthatsz.
Hogy mi mit írunk Neked, nem nagyon fog segíteni...

Szia

Nincs jelen

#1966 2010-08-02 17:07

rencsi
Tag

Köszi szépen Sanvito. Csak mégis szerettem volna tudni, hogy mire készüljünk.
Ha minden igaz akkor kb. 10 nap múlva mûtik az anyukámat és nagyon idegesek vagyunk miatta, mert  a belei nem igazán úgy müködttek ahogyan kellene. Ezért is történt meg a vékonybél kivezetés, hogy megnyugodjanak.
Nehéz elképzelni, hogy ne történjen meg újra, hogy összenõnek a belek.
Miért kellett kétszer felvágni a hasad? ugyanott vágtak mint az elsõ mûtétkor?

Nincs jelen

#1967 2010-08-03 07:16

sanvito
Tag

Szia Rencsi !
Sajnos 4x volt felvágva rövid idõn belül.
Elõször egy petefészek tályog, majd pár hónap múlva bélelzáródás (az elõzõ mûhiba miatt) majd 4 nap múlva ismét mert sztóma lett, aztán rá 3 hónapra a sztómazárás miatt negyedszer. Igen, mindig ugyanott vágtak fel, a gyakorlatban úgy csinálják hogy az elõzõ heget kivágják és mindig picit beljebb varrtak össze.
A Klinikán ahol feküdtem, a protokoll része hogy egy speciális folyadékkal kezelik a hasüreget, beleket, hogy megakadályozzák az újabb nagyfokú összenövések kialakulását.
Azért írtam hogy jobb ha megkérdezitek, mert mindenhol más, nálunk mindig alapos elõkészítés (UH, irrigoszkópia, hashajtás, beöntések a sztómán át is, napokig tartó koplalás a mûtét elõtt) elõzte meg . a mûtéteket, a sztómazárást is, hogy a lehetõ legkisebb legyen a kockázata a szövõdményeknek.
Írták sokan hogy nem volt ez az elõkészítés, csak pikk-pakk zárómûtét. Magam részérõl mindent elviseltem hogy minimálisra csökkentsük a szövõdményeket, de itt nem is volt más választásom.
Jobbulást Anyukádnak, majd írj a fejleményekrõl, akár priviben is !

Nincs jelen

#1968 2010-08-03 08:26

lacko
Tag

Sziasztok!

Maradt nálam egy csomó 1 részes tépõzáras convatec sztómazsák. Ha kell valakinek, jelezze.

Nincs jelen

#1969 2010-08-03 11:42

Tim72
Tag

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni azokat, akiknek vékonybél sztómája van, hogy milyen vitamin készítménnyel tudják egyensúlyban tartani a szervezetüket? Én naponta iszom 220 g Nutrison Powder tápszert, amiben azért benne van minden, ami kell, de nem tudom, hogy ebbõl egyáltalán hasznosulni tud-e valami. Ittam Vitamolt is, de ez szerintem csak átfut rajtam. Hízni szépen hízom a tápszertõl, ezért reménykedem, hogy valami vitamin, nyomelem azért felszívódik, csak hát vannak érdekes tüneteim. Ilyen például, hogy a nyelvem idõnként érzékeny, csíp, ég evés közben, az idegrendszerem romokban ( na ez mondjuk mástól is lehet :) ) , a hajam hullik.... Ja igen, és zsírmentes diétát kell tartanom, ez még hab a tortán! :) Minden ötletnek örülök! Köszönöm!

Nincs jelen

#1970 2010-08-03 23:57

barna-by
Tag

Tim: Én nem vagyok (már) sztómás, de a Nutrisonból minden hasznosul, hiszen szinte rögtön felszívódik minden, mert nem kell a lebontási folyamatot véghez vinnie mindennek!

Nincs jelen

#1971 2010-08-04 14:58

Kornél
Tag

sziasztok!
Írtam már hogy a sztómám mellet a bõr alatt van valami tályoghoz hasonló amit ha megnyomok egy volt varrtjukon keresztül genny ürül, volt már olyan valakinek hogy ez meg lett nyitva?kb3hónapja van végleges stomám(colo)
Mert lehet hogy az lesz a vége 2hét múlva megyek vissza Veszprémbe mert a tanár úr szabin van.
addig elkezdtem szedni a kliont hátha kevésbé fog váladékozni.mert kifolyni csak akkor tud ha leveszem a zsákot mert a ragasztó pont befedi a jukat.Nos ha megnyitják akkor hogy fogom feltenni a zsákot volt már ilyen valakinek?

Nincs jelen

#1972 2010-08-04 18:30

rencsi
Tag

Szia Tim!
Igaz, hogy nem én vagyok sztómás hanem az anyukám, de én a béres cseppet adom neki pluszba a nutridrink mellé.
Próbáld ki, lehet, hogy neked is jó lesz.

Nincs jelen

#1973 2010-08-04 20:02

én
Tag

rencsi! Off! Tessék vigyázni az immunerõsítéssel, ez nem mindig jó az IBD-s betegeknek. On!

Nincs jelen

#1974 2010-08-04 21:36

Tim72
Tag

Köszönöm szépen a segítséget! :)

Barna: egy kicsit megnyugtattál, mert naponta kb. fél doboz tápport eszem-iszom meg, és nagyon örülök neki, ha ez tényleg fedezi a vitamin szükségletet is.

Rencsi: aranyos vagy, de eddig a Béres cseppel még nem mertem próbálkozni. Holnap megyek az új gasztroenterológusomhoz ( a régi egyszerûen eltûnt ), és akkor megkérdezem. Megírom majd a választ! :)

Nincs jelen

#1975 2010-08-10 20:04

Tim72
Tag

Sziasztok!

Kezdõdnek a sztómazáró mûtétet megelõzõ kivizsgálásaim, megtûzdelve a hasnyálmirigy vizsgálatával. Ideiglenes vékonybél sztómám van, de a sebészem kért egy kontroll colonoscopiát, mert sigmabélnél is van egy pici varratom. Kicsit macerás volt elintéznem, hogy altatásban végezzék el, de sikerült. A colonoscópia elõkészítésének magas beöntést írtak elõ. Van valakinek tapasztalata? A sima beöntéseket elviselem, de ez a magas beöntés egy kissé elrémisztett. Ráadásul állítólag csak nagyon vékony csövük van, azaz nagyon sokáig fog tartani a beöntés.... :( A másik kérdésem is lehet, hogy butaság, de idestova 4 hónapja nem használtam a végbelemet, kicsit kijött a gyakorlatból, félek, hogy nem tudom visszatartani a beöntést. :( Jó kis téma ez!

Nincs jelen

#1976 2010-08-11 09:29

sanvito
Tag

Szia Tim 72 ! ne izgulj, semmi gond sem lesz. Én is sigma problémás voltam, és a varrataim is ott vannak. A beöntéssel annyi volt hogy ment a sztómán át ami alul-felül folyt ki, majd fordítva, ami itt is, ott is.... :) így aztán patyolat tiszta lettem, láttam a saját szememmel is. Nekem szerencsére irrigóm volt a mûtét elõtt, a kolonoszkópiát akkor már megúsztam.... Én is féltem hogy mi lesz majd a nem használt végbéllel, de úgy tûnik hogy nem felejt !!!!!! :):):)

Nincs jelen

#1977 2010-08-11 11:09

monka
Tag

Tim, ne izgulj, a beöntést egy egészséges végbél sem tudja visszatartani.  :)

Nincs jelen

#1978 2010-08-11 16:48

Tim72
Tag

Monka igazad van, de azért a WC-ig reményeim szerint eljutok majd anélkül, hogy egy felmosórongyot kelljen húznom magam után! :) Bár lehet, hogy ma már az is a beöntõ szett tartozéka! :)

Sanvitó: köszi a bátorítást! Holnap megyek laborba (nagy rutín), aztán hasi UH, a colonoscopia a jövõ hétre maradt! (De azért félek, mert a mûtét óta nem volt kontroll a gasztroenterológián, most nem tudom mi fog kisülni belõle(m))

Nincs jelen

#1979 2010-08-12 09:56

monka
Tag

Tim, hát én amikor kaptam beöntés (egy térdmûtétet megelõzõen gyerekkoromba, szóval nagyon régen) akkor a wc-ben csinálták a beöntést. Gumicsõ kihúz, budira ráül. Szóval nem volt gáz. Neked sem lesz, ne izgulj! Vedd úgy, hogy az eddigiekhez képest egy kis beöntés már szinte semmi. Meglesz a sztómazáród és minden rendben lesz. Vigyázz magadra!

Nincs jelen

#1980 2010-08-12 11:40

Tim72
Tag

Monka, régen tényleg így volt, mert 1999-ben még nekem is így csinálták. Na, de az idei áprilisi mûtétemnél közölték, hogy az az elõírás, hogy WC-n nem adhatnak, csak az ágyban és utána kell tartani, meg a WC-hez lejteni további ügyintézés végett! :) Ma voltam kontrollon ( a hasi UH egész jó, laborleletek ma délutánra elkészülnek), így megkérdeztem, az események eme menetét! Itt is így csinálják... szóval ágy, csõ be, lejtés WC irányába, és good by! :) Ez kb. másfélóra lesz, utána altatás és egy kis kellemes colonoscópia következik. Az is nagyon jó, hogy mind a gasztroenterológus, mint a radiológus szerint helyesen járt el a sebész, hogy sztómával zárta a mûtétemet. Ezzel nem is lenne gondom, ha tényleg így történt volna, de nem. A sztómát az eredeti mûtét után 4 nappal kaptam varratelégtelenség miatt, és ennek a második mûtétnek a következménye lett a hasnyálmirigy mûködési zavar és a szorongásos pánik ami azóta is tart! Annyira sajnálom, hogy az elsõ mûtétnél nem rögtön sztómával zártak, mert akkor minden sokkal egyszerûbben alakult volna..... bár ezt biztosra nem tudhatom. Marad a remény, hogy sikeres lesz a sztómazáróm! Köszi a bátorítást! :) :)

Nincs jelen

#1981 2010-08-12 11:56

monka
Tag

Tim, fel a fejjel.
Mindig, he elkeseredek (nagy ritkán szokott elõfordulni) arra szoktam gondolni, hogy van, akinek ennél sokkal rosszabb a sorsa.
Kolléganõm fiának autóbalesete volt, õ volt a vétlen. A két comcsontja fölszaladt majdnem a válláig (ez volt a legsúlyosabb dolog, az már nem is lényeges, hogy felrepedt a heréje, a karja mélyen felszakadt). Mûtét elõtt lázas volt,nem tudták miért. Lement a láza, megmûtötték. Mûtét után pár nappal iszonyúan fájt a lába, gennyezett minden sebébõl, magas láza volt. Kiderült, hogy elkaptt valami szuperbaktériumot, vérmérgezése van. Nem hogy gyógyulna, szerény gyerek (20 éves), hanem egyre szarabbul van. Nem nagyon tudnak vele mit csinálni. Az angyja már úgy néz ki, mint az élõhalott.
Szóval, az, hogy befosol a beöntés után, míg a budire kiérsz, egyáltalán ne izgasson. Egyébként elég szemétség, hogy az ágyban adják. Lényeg, hogy jó legyen a colonoscopiád, jól sikerüljön a sztómazárás és jól legyél a mûtét után, na ez a lényeg.

Nincs jelen

#1982 2010-08-12 13:21

sanvito
Tag

Szia Tim !

Még annyival szeretném az elõzõeket kiegészíteni, hogy én is az ágyban kaptam a beöntést, de nem a kórteremben, hanem egy un. sztómás kezelõben (a Klinikán ilyen is van, eszközökkel, tükörrel a sztómazacsek ragasztás tanulásához, stb.), tehát ebben a szobában az ágyon. Viszont nálunk elõtte 4 nappal már nem evés, és a beöntést megelõzõ napon hashajtás, este a beöntés, majd a következõ napon (a mûtét napján) reggel is beöntés, ami addig ment míg kristálytiszta nem volt a víz, így teljesen megfelelõ volt az ágytál is az ágynál, bár wc is volt a kezelõben. De ezt is kórháza válogatja....
Abban sajnos hasonló a történet hogy nálam is így nézett ki a mûtétes sorozat: az elsõ október, a második február, majd 4 nap múlva a sztóma, és 3 hónap múlva a zárás.... :(

ne izgulj, nem lesz baj !!!!!

Nincs jelen

#1983 2010-08-12 19:34

Tim72
Tag

Sziasztok!

Na, a hasi ultrahangon túl vagyok, nagyon örülök neki, mert mindent rendben találtak. Reggel vettek vért, meg vizeletet a laborvizsgálathoz (nagy rutin), és annyira rendesek voltak, mert már 2-re az eredményt is megküldték e-mailbe. Szóval, nem merem elkiabálni, de egész szép eredményeim vannak, úgy néz ki, hogy az amiláz és lipáz értékeim is szépen csökkentek, egyetlen probléma van a májfunkció értékeim nem az igaziak. Azt mondták, hogy ne foglalkozzak velük, mert a többi laborérték jó, és ez még lehet a mûtét során (és elõtt) beadott rengeteg gyógyszer, altatóanyag, vagy a hasnyálmirigy zavar következménye. Hát nem tudom, azért már lassan 4 hónap telt el, de remélem igazuk van! :) Jövõ héten jön a colonoscópia, aztán egy hét nyugi, majd a kórházi kivizsgálás mûtét elõtt, és ha minden rendben lesz, akkor szeptember 6-án befekhetek a kórházba. Arra kezdek rájönni, hogy azért is meg kell küzdeni, hogy az ember bekerülhessen, aztán meg azért kell küzdeni, hogy kikerülhessen a kórházból! :) Mondjuk a munkahelyemnek valószínûleg annyi, kis esély van, hogy megvárnak, de egye fene!

Nincs jelen

#1984 2010-08-12 23:59

Capreolina
Tag

Sziasztok, új tag vagyok, de régi motoros. Elég fiatalon kerültem a stómások közé, de felmerülnek bennem kérdések, ahogyan elolvasgattam a hsz-eket. Miért így készítenek Kock-reservoirt? Szeretnék felvenni kapcsolatot egy Kockossal! Remélem kapok választ, addig is fel a fejjel! A mai napnál és fájdalmaknál a holnap kevesebbet rejthet, ha pozitívan és optimistán állunk hozzá!
Elõre is köszönöm a választ!

Nincs jelen

#1985 2010-08-13 00:19

én
Tag

Tim72! Kórháza válogatja, hogy hol adják a beöntést. Ahol én feküdtem ott volt egy betegfürdetõ WC-vel és ott adták a beöntést. Persze nem a WC-n, de legalább közel volt és nem kellett rohanni.

Nincs jelen

#1986 2010-08-13 08:33

monka
Tag

Tim, a májfunkciókkal ne törõdj. Nekem mikor már csak 10-20-szal voltak magassabbak a normálisnál, akkor is azt mondta az orvos, hogy ez már jó (ezek elõtt ugye 5000-es értékeim voltak)
Túl leszel rajta. Munkahellyel ne foglalkozz, az egészség a legfontosabb!

Nincs jelen

#1987 2010-08-16 22:30

Eperke
Tag

Sziasztok!

Eddig csak olvasója voltam a fórumnak, de a ki kicsoda topikban már régebben bemutatkoztam.
Röviden annyit, hogy 16 éves gyerkõcöm beteg (colitis ulcerosa). Annyiban változott a helyzet bemutatkozásom óta, hogy 2 hete túlvan a teljes vastagbéleltávolító mûtéten. Segítséget szeretnék kérni gyakorlott sztómásoktól, mit lehet kezdeni a sztóma körül felmaródott bõrrel. Biztos van erre valami kenõcs, azt hol lehet beszerezni? Ha bekenem akkor szabadon kell hagyni, vagy mit kell csinálni? Vagy ráragad úgy a zsák? Segítsetek. Minden sztómával kapcsolatos tanácsot szívesen fogadok. Ja, és ileostómája van, nem tudom van-e valamilyen különbség a sztómák között.

Nincs jelen

#1988 2010-08-17 07:24

sanvito
Tag

szia Eperke !

nekem a STOMIC kenõcs jött be, és gyakran hagytam szabadon (amíg csak lehetett), nagyon gyorsan rendbehozott. Azonkívül van egy ápolókendõ is, (Convacare) kicsit csíp elõször de nagyon gyógyít !
Felül a lapon van a "keresés", írd oda a kulcsszavakat, nagyon sok választ találsz majd, ez nagyon gyakori kérdés amire sokan válazoltunk....

Szia

Nincs jelen

#1989 2010-08-17 19:57

Eperke
Tag

Köszönöm sanvito rá fogok keresni.

Nincs jelen

#1990 2010-08-19 10:14

Tim72
Tag

Sziasztok!

HELP!

Lehet, hogy butaság, de mivel ma megyek colonoscópiára, ezért nagyon ideges vagyok. Mivel ideiglenes vékonybélsztóma fityeg rajtam, ezért a végbelemmel eddig nem nagyon gyötrõdtem. Tegnap gondoltam, bekenem egy kis Neogranormonnal, hogy a mai beöntések, illetve maga a vizsgálat elõtt egy kicsit karbantartsam. És legnagyobb döbbenetemre úgy néz ki, hogy a végbél belül vagy sebes, vagy kiszáradt, mert bekenéskor éreztem, hogy csíp egy helyen a krém. Szóval lehet ez normális? Volt valakinek hasonló?
Hálás köszönet!

Nincs jelen

#1991 2010-08-19 10:31

Juni
Tag

Kedves Timi!

Szerintem nincs vele semmi gond, de úgyis kiderül majd most a colonoscópián. Valószínûleg száraz a végbél nyálkahártyája.
A legfontosabb most hogy ne idegeskedj!
Szorítok!
Üdvözlettel: Juni

Szerkesztette: Juni (2010-08-19 10:31)

Nincs jelen

#1992 2010-08-19 11:04

Tim72
Tag

Köszönöm szépen, kicsit megnyugtattál. Valószínûleg azért is idegesít ennyire, mert ez az utolsó nagyobb vizsgálatom a sztómazáró mûtét elõtt, és nagyon szeretném, hogy minden rendben legyen.

Nincs jelen

#1993 2010-08-19 21:27

Tim72
Tag

Sziasztok!

Délután kettõtõl hatig tartott a beöntésekkel együtt a colonoscópia.  Magas beöntést kaptam, aztán altatásban ment tovább a dolog. Gondolkodtam, hogy leírjam-e hogy mit találtak, mert egyrészt el vagyok keseredve, másrészt viszont hátha valakinél lesz még hasonló. Szóval a sztómazáró mûtétem a szövettantól függ majd. Azt mondták, hogy mivel nálam a sztómamûtét akut volt, ezért nem lett a vastagbél kitisztítva. Azaz 4 hónapja üzemelek egy olyan lezárt vastagbéllel, amiben széklet van. Ezért volt a 3 beöntés, meg a colonoscópia alatt is folyamatosan tisztították a belet. Így természetesen a bél egy szakasza gyulladt, amit nem lehet eldönteni, hogy reactiv crohn, vagy a széklet miatt begyulladt ( kirekesztett colitis). A másik gond, amiért szomorú vagyok, hogy már az eredeti mûtét során, a sigmabélnél létrejött varratnál 2 db sessilis, borsónyi polypoid elváltozást találtak. Próbáltak vigasztalni, hogy ez meg lehet, hogy a varrat eleje és vége, és nem polyp, de már annyi rossz történt velem idén, hogy már nem nagyon merek reménykedni. Tehát szövettan. Az egyetlen jó hír az volt, hogy az ileosztoma felõl vizsgálva a vékonybél ép. Most egy hetet kell szoronganom, hogy mi lesz velem. Jelenleg úgy néz ki, hogy a sztómazáró mûtét elvégezhetõséget eldönteni nem lehet. :(

Nincs jelen

#1994 2010-08-19 23:09

Geo73
Tag

Timi,

szorítok érted nagyon!!! Tudom, hogy ez most nem könnyû, de tarts ki!!!
Most a szövettan a legfontosabb!
Reménykedni pedig muszáj!!! ;)

Nincs jelen

#1995 2010-08-27 14:13

Juni
Tag

Sziasztok!

Egy hete nem voltam gépközelben, kórházban voltam. Ma jöttem haza, összeszedtem egy jó kis bélelzáródást. Sikerült megúsznom, a mûtétet egyenlõre, de sajnos szerintem nem csak sztóma korrekcióra lesz szükségem, hanem a szûkületeim is rosszabb helyzetben vannak most. Voltam Mr vizsgálaton, de az eredményét annak csak majd a jövõ héten tudom meg, mert egyenlõre a sebészem szabadságon van.
Most kicsit be vagyok sz@rva, nem könnyû hetek elé nézek most. Persze próbálok nyugodt maradni, de sokszor olyan nehéz, mindig jön valami.

Nem panaszkodni akartam, csak leírni, kiírni magamból.
Nagyon szép hétvégét kívánok mindenkinek, tünetmentes napokat!

Üdvözlettel: Juni

Szerkesztette: Juni (2010-08-27 14:14)

Nincs jelen

#1996 2010-08-27 14:36

Lisa
Tag

Kedves Juni!

Hááát tényleg tudod "habzsolni" az életet. Sajnálom, hogy újabb problémák jönnek mindig.
Remléem,és bízom benne, hogy lesz elég erõd és energiád, hogy átvészeld. Én nagyon szurkolok emiatt Neked. S semmiféleképpen ne feledd el, hogy értesíteni ha jö sz oké?
Nagy fájdalmaid vannak, folyamatos görcsölés?

Itt nem szoktunk panaszkodni, soha nem is vesszük annak, szóval legalább ha ennyivel tudunk segíteni akkor itt vagyunk!
Nem vagy egyedül!!!!
Nagyon sok kitartást és erõt Kívánok Neked!
Vigyázz  Magadra!!!!

Nincs jelen

#1997 2010-08-27 18:35

Zsuzskaa
Tag

Nekem ugyan nincs sztómám és nem is volt.... Ennek ellenére szoktam olvasgatni hogy mi történik  veletek.
Juni és Tim kitartást kívánok mindkettõtöknek! és sok erõt :)

Zsu

Nincs jelen

#1998 2010-08-28 18:07

pumika
Tag

helo  juni.  sajnálom  a történteket.  nekem  szeptember 13- án  kellett  volna  mennem stoma  korekcios  mütétre, de  nekem  is  elkel  halasztanom  a  mütétet,   mert  elestem  csuklo  törésem  lett,  hétfön  mütik, már  egy  hete  gipszbe
n  van, nagy  fájdalmaim  vannak, most  mindent  egykézzel  kell  csinálnom.   kitartás.  vigyázz  magadra

Nincs jelen

#1999 2010-08-28 19:06

Juni
Tag

Sziasztok! :)

Köszönöm mindenkinek! Aranyosak vagytok!

Lisa! Neked ment e-mail! :)

Nincs jelen

#2000 2010-08-29 11:08

aliz3O
Tag

Sziasztok.Nem tudom,hogy jo helyen járok-e.Az a kérdésem,hogy nekem négy honapja van ideiglenes sztomám,és nem sokára visszahelyezik remélem.Az szeetném kérdezni,hogy akinek volt már ilyen visszahelyezése,hogy a széklet milyenn hamar indul meg,meg nagyon fájt mütét után,meddig kell vele korházba lenni.Én egyébként chrohn beteg vagyok.Elõre is köszi.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb