#2001 2010-08-29 17:12
- Andi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Szia Aliz!
Nekem teljes vastagbél eltávolításom volt, pouchom van, ideiglenes sztómám volt 2,5 hónapig. A sztómazáró mûtét utáni napon indult meg a széklet nálam, de ugye nincs vastagbelem, gondolom, akinek van vastagbele annak egy kicsit késõbb. A mûtét után annyira nagy fájdalmak nem voltak, de azért pár napig jó volt a fájdalomcsillapító. Nem volt vészes az egész, a mûtétem délelõtt volt (kb. 1 órás) és délután már egyedül mentem wc-re. Én 6 napig voltam kórházban. Ne izgulj, minden rendben lesz!
Szerkesztette: Andi (2010-08-29 17:16)
Nincs jelen
#2002 2010-08-30 07:58
- sanvito
- Tag
Szia Aliz 30 !
Nekem másnap, de én is a saját lábamon mentem a wc-re (6 órás volt a mûtét mert akkor voltak csonkolások, stb is), érdekes volt persze mert elõtte 4 napig már nem ettem, volt a sok hashajtás és beöntés, majd a mûtét után sem kaptam kb 4 napig enni, csak folyadék és tápszer a 4. napon, aztán már pár keksz és a szokásos bélmûtött diétás ételek. Fájdalomcsillapítót kaptam, nem volt vészes. 1 éjszakát voltam az intenzíven és másnap reggel az osztályon már. kb. 1 hetet voltam a kórházban.
Nincs jelen
#2003 2010-08-30 18:45
- aliz3O
- Tag
Ha van valakinek kérdése a chrohn betegségével vagy a tükrözésekel kapcsolatba nyugotan kérdezen én szívesen válaszolok.sziasztok
Nincs jelen
#2004 2010-08-30 19:19
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm a jó kívánságokat! :)
Természetesen a szövettanom csak mára készült el. Éppen kézhez kaptam, mielõtt a gasztroenterológussal kellett találkoznom. Jó két órán át átnézett minden anyagomat a kezdetektõl. A lényeg, hogy nem lett annyira vészes a szövettanom! :) A polip gyulladásos eredetû, és a varrathoz tartozik, azt mondták ne aggódjak, gyógyulni fog, de addig kénytelenek polipnak hívni, mert nincs más elnevezés rá. A vastagbélgyulladás pedig tényleg a pangó széklet miatt lehetett a szövettan szerint, és a doktor bácsi azt is mondta, hogy bizony ez elég gyakran elõfordul a sztómások között. Így leírom ide, hogy ne ijedjen meg senki, ha nála is lesz ilyen. A lényeg, hogy a szövettanomra ráírták, hogy IBD-re utaló egyértelmû morfológiai jelek egyik anyagban sem láthatóak. Természetesen ez azt jelenti, hogy a sztómazáró mûtét után kb. 3 hónap múlva újra kell egy colonoszkópiát készíttetnem, mert a doktor bácsi biztosan tudni szeretné, hogy tényleg 100%-ig a pangó széklet okozta a gyulladást, és nem a crohn újult ki. Én reménykedem. A lényeg, hogy engedi a mûtétet, így a héten mehetek a mûtét elõtti rutin vizsgálatokra, és ha minden igaz, akkor a jövõ héten záródik a sztómám! :) Egyetlen szépséghibája van a dolognak, hogy náthás lettem, most próbálok kilábalni belõle, csak remélni tudom, hogy nem tolódik el a mûtét emiatt. :(
Persze a mûtéttõl is félek, meg attól is, hogy megint varratelégtelenségem lesz és újra zacsival távozok....de most próbálok nem erre gonodlni! :)
Juni: drukkolok neked! :)
Pumika: kitartást! :) Nekem is volt csuklótörésem, nagyon is átérzem a helyzetedet, iszonyúan tud fájni!
Nincs jelen
#2005 2010-08-31 12:27
- Lisa
- Tag
Tim!
Gratulálok a szövettanhoz, remélem végre rendesen fog mûködni a záró,és, hogy rábólintott a doki, tudod az már fél siker!
Majd szurkolunk Neked!
Szerkesztette: Lisa (2010-08-31 12:31)
Nincs jelen
#2006 2010-08-31 14:07
- aliz3O
- Tag
Szia!én is gratulálok a szövetanodhoz.én novemberbe megyek korházva vizsgálatokra és ott fog kiderülni,hogy visszatudják-e rakni a sztomámat,juliusba is voltam de akkor találtak a vastagbelemen fekélyeket és emmiat halasztodik a mütét,mert elõbb megkell gyogyulni a fekélynek,ezért egy kicsit izgulok,hogy nem hogy megint találjanak valamit.
Nincs jelen
#2007 2010-09-02 17:33
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a biztatást.
Ma voltam a mûtét elõtti kivizsgáláson. Elfogadták az augusztus 12. nagy rutin eredményét, így csak egy fiola vért vettek, hogy a múltkori vérátömlesztés miatt ellenõrizzék, hogy milyen vér kell majd a mûtétemhez. Szerencsére a tüdõröntgent is ugorhattuk, mert még jó a 4 hónappal ezelõtti (igaz, akkor kétszer is elkészítették, a másodikat a sztóma mûtétem alatt, mert csak így tudtak centrális vénát szúrni). Az EKG 5 perc volt, de az aneszteziológusra majdnem egy órát vártunk. Szednem kell allergia gyógyszert a mûtétig, de egyébként nem sokat törõdött velem. A KLION-t megint jeleztem, hogy érzékeny vagyok rá, érdekes módon azt mondták, hogy ez nagyon ritka. A kórlapíráskor az egyik osztályos orvos megint megvizsgált fejtõl lábujjig, bár most a végbél nyúlka-piszkát nem erõltettük. A sebészem is még külön mindent átnézett, szerinte rendben van minden.
A lényeg, ha nem lesz gond a vér beszerzéssel a mûtétre, akkor hétfõn fekszem be, kedden pedig mûtenek. Persze az már nem hangzott annyira jól, hogy kedden mindenkit meg kell mûteni, mert szerdától orvoskonferencia lesz a kórházban, és leállnak a mûtétekkel addig.....
Érdekes dolog ez, eddig a vizsgálatok eredményei miatt paráztam, most viszont iszonyúan rám tört a frász a keddi mûtét miatt. Tessék, az egyik felem örül, a másik meg parázik! :)
Nincs jelen
#2008 2010-09-03 01:05
- Geo73
- Tag
Timi, most az a lényeg, hogy meg van az idõpont. Kedden gondolok majd rád, és szorítok érted!!!
Nincs jelen
#2009 2010-09-03 08:18
- monka
- Tag
Tim, kitartás, én is szorítok! Nem lesz semmi baj!
Nincs jelen
#2010 2010-09-03 08:57
- én
- Tag
Timi! Hajrá! Gondolok rád ezerrel! Csak elõre nézz légy szíves!
Nincs jelen
#2011 2010-09-03 10:00
- Andi
- Tag
Timi! Én is nagyon szorítok! Ne idegeskedj!
Nincs jelen
#2012 2010-09-03 11:51
- Juni
- Tag
Szia Timi!
Nem kell aggódni, hiszen jók az eredményeid, és innentõl már csak jó dolog fog történni. Zárják a sztómád!!!! :)
Erre gondolj, és nem lesz semmi gond, nagyon fogunk szorítani neked!
Képzeljétek nekem is jó híreim vannak, nem lett rosszabb a vékonybél helyzetem, ez azt jelenti, hogy "csak" sztóma korrekcióm lesz. :)
20-án megyek az altató orvoshoz, és utána a sebészhez, addigra meglesz az idõpont is.
Kellemes hétvégét mindenkinek! Pihenjetek jól!
Üdvözlettel:Juni
Nincs jelen
#2013 2010-09-03 12:59
- aliz3O
- Tag
Sziasztok.én is izgulok érted,jo neked már van idõpontod,jo lenne ha nekem is lenne,de én novemberbe csak kivizsgálásra fekszem be,aztán majd kiderül,hogy mikor lesz mütét.Remélem,hogy ebben az évben mindenkép megmütenek.Kérdés:Akinek volt sztomazáro mütétje hamar rendbe jött utána?és itt is ha visszateszik a sztomát akkor is felvágják a hasat vagy csak a sztománál.
sziasztok
Nincs jelen
#2014 2010-09-03 15:20
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a drukkolást! Az a baj, hogy hogy az egyik szemem nagyon örül, hogy elbúcsúzhatok a hasi-tasitól, a másik szemem meg sír, hogy megint nem tudom mi fog történni velem! Na, nem nyavalygok tovább, kissé parás vagyok a kórháztól! :)
Juni: nagyon örülök, hogy végül "csak" a korrekciós mûtétet kell megcsinálni, ez nagyon jó hír! :)
Aliz: engem is hasonló gondolatok foglalkoztatnak, mint téged, de szerintem te még most ne rágódj ezeken. Olyan hosszú és nehéz az út, amíg az ember beküzdi magát egy sztómazáróra, hogy én például csak most jutottam el odáig, hogy ezeken gondolkodjak. Azt viszont már elmondták tegnap a kórházban, hogy nekem valószínûleg újra a hasamat vágják fel (idén harmadszor), mert a vékonybélsztóma kialakítása dönti el, hogy hogyan oldják meg a sztómazárást. Maga a mûtétet is van akinek 1 óra alatt letudják, nekem már most 2,5 órásra tervezik, mert a beleket is a helyükre kell rendezni. Szóval ahány ház, annyi szokás! :)
Nincs jelen
#2015 2010-09-04 15:51
- clió
- Tag
Kedves Aliz!
Miért kell neked kivizsgálásra BEFEKÜDNI? Az érvényes szakmai kollégiumi irányelvek, ill. finanszírozási protokollok szerint, de tapasztalataink szerint is, a kivizsgálás ambulánsan történik, csak a mûtét elõtti napon kell befeküdni a jobb helyeken!
Megkérdezhetem, melyik kórházba készülsz?
Clió
Nincs jelen
#2016 2010-09-06 13:47
- aliz3O
- Tag
Én a Gyõri Petz korházba,mert én valamilyen ujfajta gyogyszert kapok a chrohn betegségem miatt és ezért tönn helyre is kell mennem pl kardiologiára,csak ezért kell befeküdnöm.
Nincs jelen
#2017 2010-09-06 17:36
- Zsuzskaa
- Tag
Mindenkinek a legjobbakat a mûtétekhez ;)
Nincs jelen
#2018 2010-09-08 13:20
- aliz3O
- Tag
Sziasztok!kérdés amikor arrol volt szó,hogy a sztomát visszarakják akkor titeket is tükröztek sztomán keresztül,és ha igen nektek fájt és bent kellett feküdnötötk a korházba?válaszotokat elõre is köszönöm.Üdv Aliz
Nincs jelen
#2019 2010-09-15 18:44
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Nem volt egyszerû, de túl vagyok a sztómazárón, és ma haza engedtek!!! :) :)
Nincs jelen
#2020 2010-09-15 19:14
- Lisa
- Tag
Tim! Ez nagyon jó hír! Gondolom, hogy eléggé megviselt vagy, de a lényeg, hogy OTTHON VAGY!!!!
Nagyon örülök neki, ha lesz erõd majd írj pár sort, hogy minden rendbe ment-e mindent rendbe találtak-e. Mit mondott a sebész a mûtét után stb stb.
Végre ez is megvolt a zárás, ügyes vagy s ez már utánad van, elõtted meg a gyógyulás útja!
A lehetõ legjobb lábadozást kívánok
Nincs jelen
#2021 2010-09-16 07:54
- monka
- Tag
Tim, örülök, hogy már otthon vagy, most már csak erõsödj és gyógyulj!
Nincs jelen
#2022 2010-09-16 10:06
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Lisa, monka: köszönöm! :)
Hát jobb kint, mint bent! :)
Szerencsére a májusi 37 kg-hoz képest most 50 kg súllyal mentem be a kórházba, és csak 3 kilót fogytam bent. A mûtét elõkészítése nagyon laza volt. Két pici beöntés. A mûtét 2,5-3 órás volt. Engem újra felvágtak lágyéktól köldök felettig, de így legalább kivágták az eddigi nem túl szépen összeforrt varratomat és szépen elrendezték a beleket. A mûtét után három napig nagyon szenvedtem. A széklet szinte azonnal beindult és ennek nagyon örültem, de a gázokkal és a hányingerrel nagyon megszenvedtem. Szóval szélcsõ és állandó orrszonda, amit ráadásul kétszer nyomtak le teljes éber állapotban, mert az elsõ nõvérke nem talált be! :) Hát ez a három nap volt kritikus. Ramatyul nézhettem ki, mert késõbb mondták a nõvérek, hogy nem gondolták volna, hogy ember maradok! :) Természetesen a vénáim sorra durrantak szét, hogy tovább fokozzák jó kedély állapotomat! :) És akkor eljött a szombat, és csoda történt. Egyszerûen jól lettem. Csak így. Nem volt több infúzió, ehettem-ihattam, kiugrott az orrszonda.... tényleg nem tudom mi történt, de orvosaim sem értik azóta sem! :) Szóval hazaengedtek. A hasmenés és a haspuffadás persze megmaradt, de gondolom ezek majd rendezõdnek idõvel. A varratokat már kiszedték. A sebész azt mondta, hogy minimális bélszakaszt ( 2-3 cm) vettek csak most ki ( a kivezetett bélcsonkot). Kontrollra 1 hónap múlva kell a gasztroenterológushoz, 2 hónap múlva a sebészhez mennem. Napi 1 gr Pentasát kell megelõzés céljából szednem, aztán 4-5 hónap múlva kontroll colonoszkópiára kell majd mennem. Farkas étvágyam van, de hát csak óvatosan lehet enni, és a hasmenés is gátat szab a habzsolásnak. :) A tápszert( NUTRISON POWDER ) nem szeretném elhagyni, nagyon bevált. Bocsi, kicsit hosszúra sikeredtem! :)
Nincs jelen
#2023 2010-09-16 10:11
- marcsi0727
- Tag
Szia Tim!
Nagyon örülök, hogy jól vagy, vigyázz magadra!!!
Nincs jelen
#2024 2010-09-16 11:19
- aliz3O
- Tag
Szia Lisa.Láttom itt vagy a gép elõtt.Neked mi a betegséged?neked is sztomád van vagy volt?
Nincs jelen
#2025 2010-09-16 12:27
- Lisa
- Tag
Szia aliz!
Kicsit késve tudok válaszolni, már Te nem vagy a gép elõtt :)
Igen én crohn-os vagyok, és 6 éve van végleges ileosztómám.
Hosszú volt míg ide jutottam, de már túl vagyok rajta és kisebb-nagyobb bajokat (felmaródás) teljesen normális életet élek vele így 25 évesen, már elõtte tényleg nagyon nem jól voltam.
Nyugodtan kérdehetsz ha bármi kérdés lenne még :) Kicsit utánad nézek mit írtál az elõzõ 6 hsz-ban .
..megvolt...
Aliz, olvasom, hogy Te is záróra készülsz. November már nincsen messze és addig biztos a fekély is elmúlik!
A kérdéseidre a zárósok már válaszoltak, meg olvass vissza bátran ott is foglalkoztak ezzel.
Szerkesztette: Lisa (2010-09-16 12:31)
Nincs jelen
#2026 2010-09-16 15:34
- Zsuzskaa
- Tag
Tim!
Ez tök jó :) Örülök hogy eljutottál idáig :)
Zsu
Nincs jelen
#2027 2010-09-16 19:27
- Juni
- Tag
Kedves Timi! :)
Nagyon szuper, hogy már megvolt a záród! :)
Mielõbbi javulást! Vigyázz magadra továbbra is!
Puszi!
Nincs jelen
#2028 2010-09-16 21:27
- sibi
- Tag
Szia Tim. Én is nagyon örülök, hogy túl vagy rajta és már ilyen jól vagy.Mielõbbi teljes testi-lelki egészséget kívánok neked és tudod, aggódás nincs, csak pozitívan és minden jó lesz.
Puszi
Nincs jelen
#2029 2010-09-17 09:11
- én
- Tag
Timi! Nagyon örülök neked, várjuk a további beszámolót és csak pozitívan, arccal elõre! Vigyázz magadra, gyógyulj!
Nincs jelen
#2030 2010-09-17 11:20
- Tim72
- Tag
Sziaszok!
Köszönöm mindenkinek a bátorító sorokat.
Épülök-szépülök! Jelenleg a legnagyobb boldogság, hogy ha idõben elérem a Wc-t és nem húzok csíkot magam után, bár annak is meg van a maga elõnye, nem kell GPS a keresésemhez! :)
A hasam is érdekes domborzatot alkot, de reménykedem benne, hogy idõvel minden jobb lesz! Ami érdekes, hogy néha azon veszem észre magam, hogy olyan érzésem van, mintha rajtam lenne még a sztómazsák! Hiába, a megszokás! :)
Nincs jelen
#2031 2010-09-17 11:38
- Marthuska
- Tag
Kedves Tim72! Örülök, hogy végre túl vagy a nehezén! Kívánom, hogy a jó étvágy, a bizakodás és a jókedv sose hagyjon el!:):) További jobbulást és erõsödést kívánok!
Nincs jelen
#2032 2010-09-19 17:15
- Klarissza
- Tag
Kedves Aliz 30!
Engem júniusban zártak. A sztóma helyén egy jó 10cm-s vágás van, bár az is lehet, h a mellette kialakult kétökölnyi sérv miatt sikerült ilyen nagyra. Úgyhogy Neked ennél csak kisebb lehet majd :)
A korábbi kérdésedre válaszolva: nekem a 2. v 3. zárás utáni napon kúppal indították be a székletet ( egyébként csoda, h bármi is jött ki a mûtét elõtti hashajtások / beöntések után).
Kedves Tim72!
Gratulálok és üdvözöllek a zárt sztómások klubjában!! :)
Kedves Többiek!
bár nagyszerû, h bezártak, s ha bár lassan is, de egyre kevesebb a hátramaradt fájdalom, egy dolog nyugtalanít.
A zárás hegének egy része és a mögötte levõ rész nagyon kemény, ödémás, s be-bekeményedik, fájdogál. A kórházt nemigen érdekelte, mivel se láz nincs, s a széklet rendben, de szerintem ez nem ok, hiszen már 3 hónapja bezártak. A másik hegem ( ami vagy 30cm-s és a tályogeltávolítás miatt még télen csinálták) teljesen puha és szép, már ha ilyet egy ilyen irdatlan nagy hegre lehet mondani.
Sokat mozgok, s a dokik ezt nagyon szorgalmazták, lehet hogy túlzásba estem??? SZerintem 3 hónap után már nem kéne fájnia.... mit mondtok?
Köszi és üdv mindenkinek!
Klarissza
Nincs jelen
#2033 2010-09-19 17:50
- Klarissza
- Tag
Eperke!
A felmaródás- gyógyító piros folyadék neve SOLUTIO MERBROMINI FONO VII. Gyógyszertárban kérd!
Nagyon ajánlom napi használatra!
Nincs jelen
#2034 2010-09-21 13:06
- micike64
- Tag
Sziasztok!
Én is sztómával éltem 7 hónapig, bár ez már a múlt, hisz nekem még 2005-ben vették ki az egész vastagbelem, mert polipokkal volt tele. Volt amelyik már rosszindulatúvá vált.
Megszenvedtem a mûtéteket, de utólag már nem bánom, hisz lehet hogy már nem lennék az élõk sorában.
2005 november végén ideiglenesen sztómát képeztek, 2 hét múlva bélelzáródás miatt újra mûteni kellett, majd 2006 nyarán lett zárva a sztómám.
Azóta jól vagyok, bár a munkabírásom nem a régi, de sikerült visszamennem dolgozni, igaz nem az eredeti végzettségemnek megfelelõ munkakörbe, de dolgozom, a leszázalékolás mellett.
Tudom, hogy nehéz a sztómás idõszak, de ha csak ideiglenes, akkor könnyebb átvészelni ezt az idõt.
Sajnos éjszakánként én is többször sírtam a fürdõben, mert volt, hogy egy éjjel 4 zsákot is le kellett cserélnem, mert mindig aláfolyt, és ahogy körben felmaródott ott nagyon fájt, olyan is elõfordult, hogy körben vérzett a gyakori zsákcsere miatt.
Egy cseppet sem keseredtem el, amikor az orvos közölte velem, hogy rosszindulatú a szövettanra levett polip, mert azt hallottam, hogy a polip teteje válik rosszindulatúvá elõször, és az idõ elõrehaladtával lassan eléri a bélfalat, de nálam nem érte még el. A mûtétig még 2 hétig dolgoztam, mintha nem lett volna semmi bajom, és úgy mentem el az operációra, hogy 3 hónap múlva dolgozni megyek vissza. Az élet közbeszólt, és másképpen alakult.
Tavaly áprilistól újra dolgozni járok, addig meg rokkantnyugdíjasként tengettem az életemet 2 középiskolás fiam és a férjem mellett.
A gyógyszer a túléléshez: az optimizmus, a család segítsége, a multivitamin szedése, valamint egy kis tápszer, melyek nélkül nem tartanék itt.
Sziasztok ÁGI
Nincs jelen
#2035 2010-09-21 15:54
- Juni
- Tag
Sziasztok! :)
Köszönet Áginak! Az optimizmusért pedig... külön öröm! :)
Fejlemények velem kapcsolatban, megvan az idõpontom az újabb mûtétemre. Október 11.én operálnak meg, és csak korrekcióm lesz. Már most eljutottam oda, hogy várom, hiszen csak jobb lehet ennél, ami most van. Az állandó felmaródások, zsákcsere sorozatnak remélem ezzel vége lesz és minden úgy megy majd mint régebben.
Klarissza drága!
Én nem hagynám a helyedben a dolgot, mert szerintem ez nem normális, hogy ödémás. Nyaggasd õket, csináltass egy vérképet azért, akár a házio-tól is lehet kérni.
Mindenkinek szép hetet! Annyira szép idõ van még, hogy vétek otthon ülni. Mi is megyünk állandóan nagyokat sétálni.
Üdv mindenkinek! Juni
Nincs jelen
#2036 2010-09-22 13:43
- aliz3O
- Tag
Sziasztok!azt szeretném kérdezni,hogy akinek sztomája volt azt két helyen tükrözték?ugy hogy rendesen alulról meg a sztomán keresztül és ha igen neki bekellet feküdnie a korházba,vagy csinálják-e ambulánssan,és van-e valaki akkinek fekélyek lettek a vastagbelén és ezzért nem tudják egyenlõre visszahelyezni és salofalk suszpenziót kell használnia minden este,hogy meggyogyuljon a fekénye.köszi elõre is!
Mégegy ha ezzel valakinek segíthetek.én is leeresztõs zságot használtam,de most váltottam olyan zsákra,hogy leeresztõs +alaplapos és ez sokkal jobb mert alatta nem tud felmarodni mert nem folyik alája a széklet,remélem,hogy valakinek segíthettem ha valakinek kérdése van ezzel kapcsolatba szívesen válaszolok vagy ha mással kapcsolatba akkor is.
Üdv mindenkinek:Aliz
Nincs jelen
#2037 2010-09-23 06:56
- aliz3O
- Tag
Sziasztok!Elmondom a történetemet.Én 2003 ota chrohn beteg vagyok,amikor is édesanyám meghalt.Nagyon kikészültem és nagyon hozzá kötödik a betegségem kialakulása.Nagyon sokat szenvedtem korházba rengetekszer voltam kapuváron gyõrbe mig végül 2006-ban megkellett müteni gyõrbe kivették a jobb felemen a vastagbelemet 2008-ban gyönyörû kisfiunak adtam életet.Tehát 2006 és 2009-ig semmi bajom nem volt.A terheséget nagyon jol viseltem,tehát én magam mondjük mert jol tam ezért orvosi tanács nélkül minden gyogyszert elhagytam,és ettem mindent és ittam amit nem szabadot volna most már rájöttem és utána kezdödtek a bajok.Megint teljesen begyulattak a beleim meg kb 56 kg-rol 44 kg-ra lefogytam.És annyira begörcsöltem egyik éjjel,hogy rohamentõ vitt a gyõri korházba mert bélelzárodásom lett.Reggeltõlestig széklettet hánytam és az orvosok nagyon sok injekciót adtak,hogy meginduljona széklet de hát nem indult meg.én nagyon szenvedtem a hányással és a hasi görcsökkel azt hittem belepusztulok.Este bejött a sebészorvos,hogy itt az idõ megkell müteni.Nem nagyonakart,mert nagyon rossz állapotban voltam,de mondta ha nem müt meg akkor meghallhatok,de fél is mert lehet,hogy a mütõ asztalon maradok.De mondta,és majdnem leestem az ágyról,hogy ugy tudja csak megoldani ha ideiglenes sztomát kapok.és mütét után sokáig nem tudtam elfogadni még ránézni sem.Mindig egy kedves ismerõsöm aki a a kapuvári korházba ápolonõ õjárt hozzám két naponta cserélni meg lekezelni.Na most ott tartok,hogy már magam láttom el meg magam is kezelem,de már nagyon várom,hogy visszahelyezék.Ebbõl mi a tanusság,hogy a gyogyszereket orvosi engedély nélkül nem szabad elhagyni meg a diétát nagyon bekell tartani.Ésa a legföbb,hogy nem szabad idegeskedni meg streszelni mert akkor nagyonn befog gyuladni és nekem a korházakból már nagyon elegem van,meg az állandó fájdalomból!Bocs,hogy ilyen hosszura nyult,de éjjel kigondoltam,hogy lekénne ezt írnom hátha valakinek segítségére lehetek,meg most hogy leírhatam valahogy könnyebb,hogy hasonló emberekkel összthatom meg a sorsommat.Köszönöm
Üdv:Aliz
Nincs jelen
#2038 2010-09-23 14:41
- Zita79
- Tag
Én nem vagyok sztómás de nagyon együtt érzek velük.Engem nemzavarna ha a párom ilyen lenne.
Szerintem sem zavarja a normális embert az ilyen probléma.Ismerek olyat aki úgy jött össze a párjával,hogy a férfit hererákkal kezeltek.Biztos azis számít ki az a valaki.Ha egyébként szemét és mocsok az illetõ akkor mindegy,hogy van sztómája neki vagy nincs vagyis egészséges-e vagy beteg.Lehet valakinek van ilyen problémája de sok olyan jó tulajdonsága van ami sokmindenkinek nincs akkor mért lenne akadályozó tényezõ.
Az olyan emberek akik megszólják az ilyen betegséggel rendelkezõ embert az buta és azis buta aki szóba áll az ilyen buta emberrel.Én az ilyen embereken keresztülnézek és mosolygok milyen buta.
Egészséges emberek is sokszor elzárkóznak a külvilágtól mert az emberek többsége elvan korcsosodva.
Szerkesztette: Zita79 (2010-09-23 14:43)
Nincs jelen
#2039 2010-09-23 15:16
- hferi
- Tag
aliz3O
Köszönöm, hogy megosztottad velünk történeted és remélhetõleg minél hamarabb visszaáll minden az eredeti kerékvágásba. Nekem sincs stómám, de együtt érzek veled.
Nincs jelen
#2040 2010-09-23 17:01
- pumika
- Tag
szia aliz30, én csak azt tudom mondani ,én rendesen szedtem a gyogysereket amit felírtak,és betartottam a diétát, mégis 14 éve stomás vagyok, vastagbelem nincs, a vékonybélbõl kétszer vettek el. ne okold magad sajnos a chron betegség ilyen, kiszámithatatlan, a gyogyszererk nem nyujtanak 100%-os védelmet.
kitartás! szia
Nincs jelen
#2041 2010-09-23 20:23
- marcsi0727
- Tag
Pumika, légyszi keress meg.
Nincs jelen
#2042 2010-09-23 22:31
- Zsuzsika
- Tag
Alíz 30-nak!
Teljesen véletlen, és szerencse, vagy szerencsétlenség kérdése, hogy kinek hogy jön elõ a crohn. Van aki könnyebb változattal megússza, van aki már a diagnosztizálás idõpontjában is sok szövõdménnyel néz szembe. Nem biztos, hogy diéta és gyógyszerek mellett, stressz nélkül mindent elkerültél volna. Ne marcangold magad emiatt.
Te ezt kaptad más pedig mást.
Reméljük, ezután csak jobb jön.
Nincs jelen
#2043 2010-09-24 08:41
- Lisa
- Tag
Szia Alíz!
Köszönjük, hogy megírtad a történetedet, de egyáltalán nincs értelme, hogyilyeneken merengj most már.
Sajnos így alakultak a dolgok ahogyan alakultak, annyi a tanulság, hogymost már jobban fogsz figyelni mindenre!
És a lényeg, hogy úgy tûnik egy záróval le is lehet zárni a sztóma ügyet, a többire meg már úgy is fogsz figyelni!
Amúgy az elõzõ oldalon válaszoltam Neked arra amit kérdeztél :)
Minden rendben lesz el kell hinned!
Nincs jelen
#2044 2010-09-25 14:13
- evci
- Tag
Sziasztok!
idén augusztusban adtam életet egy gyönyörû kisfiúnak, aki makk-egészséges. a szülés után aranyeres panaszaim lettek. a vizsgálatok után kiderült, a probléma nagyobb: végbélrák. 31 éves vagyok, szeretõ családom van, imádom a párom. eddigi életem pörgõs volt, ahogy az egyik magyar együttes énekli: siker, pénz, csillogás - és mindehhez társuló agyonhajszolt életmód, rendszertelen étkezés, állandó rohanás. most itt lebeg a penge a fejem felett, valószínûleg sztóma. még reménykedem, hátha nem. nem tudom feldolgozni. egyszerûen képtelen vagyok rá. nektek hogy sikerült? mik az esélyek arra, hogy ne kössék ki a hasfalamra a belemet? de ha mégis, akkor mi az esély arra, hogy rövid idõn belül visszakerüljön? sebész még nem látott. hétfõn kezdem a kemót és a sugarat. rettegek. mondjatok valami bíztatót..... nagyon el vagyok keseredve:(
Nincs jelen
#2045 2010-09-25 14:17
- ZoliJoy
- Tag
Drága Evci!
Ne add fel soha, bízzál az orvosokban és hidd el rendbe fogsz jönni. Itt mindenki szurkolni fog neked!
Nincs jelen
#2046 2010-09-25 14:36
- Geo73
- Tag
evci, értem, és megértem, hogy most kétségbe vagy esve, de most az a legfontosabb, hogy azokon a kezeléseken, vizsgálatokon keresztül menj, amire a pontos diagnózishoz szükség van. (Kell-e mûtét, ha igen, akkor pontosan milyen.)
Itt a fórumon is rengeteg hasznos információhoz juthatsz, olvass vissza minél többet!!!
Az orvosaidtól is kérdezz meg mindent, ami nem egyértelmû, vagy ami kétségeket ébreszt benned!
A legtöbb energiát pedig a családtól, szeretteidtõl kaphatsz, akik ott vannak melletted.
Kitartást, és sok erõt kívánok!!!
Nincs jelen
#2047 2010-09-25 16:20
- eriki
- Tag
Kedves Evci!
Nagyon megértjük az elkeseredésedet, egy pici babával 31 évesen az embernek nem éppen egy sztóma hiányzik a boldogságához, de ennek a topiknak a címe az, hogy Élet a sztómával!!! És sokunkra igaz itt, hogy SZTÓMA = ÉLET !!
Kérlek, hogy most ne ez legyen a legnagyobb gondod, hanem az, hogy megszabadulj a betegségedtõl.
Sok erõt és türelmet kívánok.
Nincs jelen
#2048 2010-09-25 19:14
- andi72
- Tag
Hát, igen Erikinek igaza van, és ebbõl tudom, hogy jól teszem, amikor mindenkinek ajánlom ezt a fórumot, akinek tudom, mert ez a pozitivitás, ami innen sugárzik nagyon kell! Még nekem is!
Nincs jelen
#2049 2010-09-25 19:21
- pumika
- Tag
szia marcsi. hogy értetted, hogy keresselek meg?
Nincs jelen
#2050 2010-09-25 23:27
- marcsi0727
- Tag
Szia Pumika!
E-mail-ben. Én írtam neked, csak nem válaszoltál... Én is Egerszegen lakom, gondoltam, felvehetnénk a kapcsolatot egymással.
Üdv
Marcsi
Nincs jelen