#2151 2010-11-03 17:18
- Bögni
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Na még egyszer:)...
Kedves Silvia, emil ment:)!
Ági
Nincs jelen
#2152 2010-11-03 18:44
- Juni
- Tag
Kedves Silvia!
Ha szükséged van rá, én is szívesen kitöltöm.
üdvözlettel: Juni
Nincs jelen
#2153 2010-11-04 11:41
- silvia
- Tag
Kedves Juni!
Köszönöm a segítõkészséged!
e-ail ment!
Silvia
Nincs jelen
#2154 2010-11-04 12:09
- eriki
- Tag
Kedves Silvia!
Én is szívesen kitöltöm, ha segítek vele.
Üdv.: eriki
Nincs jelen
#2155 2010-11-04 16:59
- silvia
- Tag
Kedves Eriki!
Küldtem e-mail neked, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot és küldeni tudjam a kérdõívet
Köszönö mindenkinek a segítségét!
Silvia
Nincs jelen
#2156 2010-11-04 17:02
- silvia
- Tag
Kedves fórum látogatók!
Szeretném a segítségeteket kérni!
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának végzõs, részidõs hallgatója vagyok. A Sebészeti és Transzplantációs Klinikán dolgozom, de jelenleg gyed-en vagyok a kisfiammal.
A szakdolgozatomat írom és egy kutatást végzek a szakdolgozatomhoz, melynek témaköre a sztóma terápia. Ebben szeretném az idelátogatók segítségét kérni, egy általam összeállított kérdõív kitöltésében. A kitöltés teljesen anonim. Amennyiben valaki ebben tud nekem segíteni kérem jelezze és elküldöm neki a kérdõívet. Páran már voltak olyan kedvesek és segítettek itt nekem ebben, akiknek ezúton is köszönöm!
Elnézéseteket kérem hogy egy ilyennel zavarom az idelátogakat!
A segítséget elõre is köszönöm!
Mindenkinek szép napot kívánok!
Nincs jelen
#2157 2010-11-05 08:19
- sanvito
- Tag
Szia Silvia !
Nekem azon a Klinikán mentették meg az életem, és operáltak 3x is, a sztómát is ott kaptam és szerencsére ott zárták. (nem voltam egyszerû eset)
Szívesen segítek !
Nincs jelen
#2158 2010-11-05 11:02
- silvia
- Tag
Sanvito!
E-mailt küldtem, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot és küldeni tudjam a kérdõívet.Köszönöm a segítséget!
Üdv.
Nincs jelen
#2159 2010-11-08 17:20
- pumika
- Tag
köszönöm mindenkinek aki izgult értem, holnap megyek vissza varratszedésre. remélem minden rendben marad a stomám körül, nem mondhatom, hogy teljesen megvagyok elégedve ,de jobb mint a másik.
puszi mindenkinek
juni kár, hogy nem tudtunk skypolni! talán összejön
Nincs jelen
#2160 2010-11-16 09:54
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Tudom, hogy van egy másik topic is a "sztómazáró mûtét után" címmel, de ide talán többen jártok olvasgatni, ezért itt kérdezném meg. 10 hete zárták a vékonybél sztómámat.
Mütét után mennyi idõ, mire a belek tényleg rendesen kezdenek müködni? Olyan furcsa ez. A mütét után hasmenés hegyek voltak, majd a 3. héttõl szép, normális lett a székletem. Aztán a 6. héttõl felhigult, híg-pépes lett, viszont a darabszáma csökkent. Szombattól viszont teljesen váratlanul idõnként olyan erõs inger jön rám, hogy sprintelnem kell a WC-ig, hogy idõben elérjem. Ilyenkor ráadásul híg. Viszont kiszámíthatatlan, hogy mikor támad. Az étkezéssel is gondom van. Állítólag most már probálkozhatnék engedni a diétán, de ha ezt teszem, akkor mindig történik valami futkosás. Amúgy is ideges vagyok, mert bár a laborleleteim jók lettek, de az ultrahangon folyadékgyûlemet találtak. Jövõ héten megyek nõgyógyászati ultrahangra, de tiszta para vagyok. Félek attól, hogy a jobb petefészkem után a bal is rámegy, bár a cisztát kizárták, mert szerven kivülinek tünik a dolog. Ezért félek attól is, hogy az idei 3 mûtét és 1 hónap korház után lehet, hogy kiújult a crohnom is. Na mindegy, csak így nehéz megyugodni, ha mindig találnak valaimt, és állandóan orvoshoz kell rohangálni! :( A munkahelyem is egyre nehezebben viseli, még rendesek voltak, hogy félév betegállomány után megvártak. Egyébként novemberben kezdtem dolgozni, de most attól tartok, hogy újabb bonyodalmak elõtt állok. :(
Pumika: örülök, hogy túl vagy a mûtéten, remélem jól vagy, és jól is müködik a sztómád. :)
Nincs jelen
#2161 2010-11-25 19:47
- nifa
- Tag
Sziasztok!
Az édesapámnak van jelenleg ideiglenes sztómája, lassan két hónapja. Kisebb problémáink adódtak, ez ügyben szeretném a segítségeteket kérni. Sajnos nem volt idõm végigolvasni az összes hozzászólást, úgyhogy ha esetleg olyan kérdést tennék fel, amit egyszer vagy többször megválaszoltatok már elnézést kérek :) Nos, a probléma abból adódik, hogy a sztómazsák mellett állandóan szivárog az "anyag", elõfordul, hogy akár két napig is bírja a zsák, azonban az a gyakoribb, hogy naponta akát 16x is cserélni kell, pedig ez üríthetõ lenne, ergo nem egyszer használatos. Már annyi ragasztóanyagot kentünk alá, amennyit csak elbírt, de semmi. Kapott az édesapám savcsökkentõt is, de az gyakorlatilag hûen a nevéhez - miszerint bélben oldódó - egyben megtalálható a sztómazsákban... Porrá õrölve sem hat. Szóval a kérdésem az lenne, hogy Nektek volt-e hasonló problémátok, hogyan sikerült orvosolni, amennyiben sikerült, és, hogy ennek lehet-e köze az ételekhez, amit elfogyaszt? A kórházban azt mondták neki, h lényegében bármit ehet, így nem tudjuk, mi okozhatja. Segítségeteket elõre is köszönöm!
Nifa
Nincs jelen
#2162 2010-11-25 21:52
- evci
- Tag
Sziasztok!
Már rég írtam nektek. Túl vagyok a sugárkezelésen (a vége nagyon durva volt), 2x5 nap kemón és 1x2 nap kemón. December 14-én mûtenek. Sajnos az ideiglenes sztómát nem úszom meg, elõre láthatólag 6 hétre lesz, utána bezárják. Mindez a sebgyógyulásomtól függ. A további kemók száma pedig a mûtétem szövettanától. Mit tudtok arról, hogy ha azt mondja a sebész, hogy 6 hétig kell elviselnem, általában az valóban 6 hét, vagy esetleg még több:(. Vastagbél-sztómám lesz. Ott már a szilárd széklet távozik? Mennyire számíthatok macerára? Ti mennyi idõ alatt tanultátok meg a higiénikus tisztítást? Azt tudom, hogy nem leeresztõs, hanem eldobhatós tasakot fogok kapni. Mi újság a szagokkal? A sztóma viselete alatt kell majd járnom Bp-re a további kemoterápiákra, ami nekem napi közel 3 órás autóutat jelent. Nem tudom (egyenlõre elképzelni sem), hogy mindez egy friss sztómával és egy nagy hasi vágással hogyan lesz kivitelezhetõ. Írjátok meg légyszi a tapasztalataitokat.
Üdv. nektek,
Évci
Nincs jelen
#2163 2010-11-26 07:57
- sanvito
- Tag
Szia Nifa !
nem írtad hogy 1 részes vagy 2 részes-e az eszköz. Nekem a kórházban volt 1 részesem, ott elõfordult ilyesmi.
Ott a nem megfelelõen letisztított, zsírtalanított és szárított bõröm okozta, kicsit javult a helyzet amikor a sztómazsákot megmelegítették a radiátoron, vagy késõbb a behozott hajszárítóval melegítettük, így jobban ragadt a ragasztó.
Otthon a kétrészessel talán csak 1x fordult elõ hogy levált az alaplap, de az egy rossz széria volt sajnos.
Nagyon ügyeltem a megfelelõ bõrtisztításra a ragasztás elõtt, ez segített.
Azért ha lesz idõd majd olvass is, tudsz keresni is kulcsszavakra, így gyorsabb a választ megtalálni.
Szia, remélem segítettem, majd mások is írnak biztosan. :)
Nincs jelen
#2164 2010-11-26 08:03
- sanvito
- Tag
Szia Evci !
Szerintem majd az aktuális állapotod dönti el hogy mikor lesz a sztómazárás, ez sosem lehet megjósolni.
A vastagbél és pl. a sigma(nekem ez volt) sztómáknál már szilárdabb a széklet, a táplálkozás és a rendszeresség azért nagyban befolyásolja.
Nagyon sokan vannak itt rajtam kívül akik aktív életet élnek végleges sztómával, én az ideiglenessel dolgoztam kb. 3 hónapot a zárásig, közben sportoltam, úsztam is, csak a közvetlen környezetem tudta.
Ha jó a gárda a kh-ban ahol mûtenek majd, a sztómás nõvér, a dietetikus és a sebész is ellát majd tanácsokkal. (nálunk így volt).
ha mégsem, ide mindig jöhetsz és kérdezhetsz, ahogy tudunk segítünk majd !
Ne izgulj, nem lesz baj !!!!!
neked is azért azt tanácsolom, keress itt kulcsszavakra, gyorsabb és lényegretörõbb lesz a találat és nem kell mindent elolvasnod !
:)
Nincs jelen
#2165 2010-11-26 09:30
- Bögni
- Tag
Szia, Evci. Az, hogy meddig lesz sztómád, valóban csak az akkori állapotod és az orvosaid döntik majd el, az enyém két éve ideiglenes:). De ez ne ijesszen meg, nekem más jellegû problémák miatt nem csináltak még zárást.
Én azt gondolom, hogy a vastagbél sztómával kevesebb a macera, mert innen szilárd széklet távozik, azért sem használunk leeresztõs zacskót. Amennyire utáltam eleinte, annyira nem jelent már régóta gondot a hétköznapokban, sokszor meg is feledkezem róla. Az elsõ hónap után már könnyen ment a kezelése. Én nem használok semmilyen bõrtisztítót, sem ragasztót, csak minden nap szépen megmosom, és kész. Nem volt sem felmaródásom, sem a zacsival nem voltak soha baleseteim ( én Mediszintech egyrészes zárt zacsit használok ). Az fontos, hogy a nyílást mindig akkorára vágd, amekkora a sztóma, mert így elkerülheted hogy a bõröd a széklettel érintkezzen,és felmaródjon. A szagokat is jól tartja, nekem akkor enged némi szagot, ha már régóta fent van, mondjuk úgy 16-18 órája, de ezt én érzem meg leghamarabb, és irány a wc, és csere ( mindig legyen nálad cserezacsi, olló, mûanyag zacsi amiben kidobhatod, szóval minden, ami a cseréhez kellhet ). Én nem próbáltam, de a többiek javasolták, hogy tegyek a zacsiba egy széntablettát, mert az fogja a szagokat, illetve a vörösáfonya lé ( remélem jól emlékszem ) rendszeres fogyasztása is segíthet. Ja, és arra kell ügyelni, hogy lehetõleg olyan nadrágot-szoknyát vegyél fel,ami teljesen fedi a sztómát, egyrészt úgy kényelmes, másrészt nem zavar semmiben a ruha.
Szóval, nekem nem jelent gondot a hétköznapokban ( a sztóma elõtti életem a betegséggel sokkal rosszabb volt ), azt gondolom, könnyen megtanulható és kivitelezhetõ a kezelése.
Ági
Szerkesztette: Bögni (2010-11-26 09:40)
Nincs jelen
#2166 2010-11-28 21:19
- nifa
- Tag
Szia Sanvito!
Köszönöm, h válaszoltál! Egyrészes a zsák, köszi a tippet a hajszárítóról, majd megpróbáljuk mi is. Nála a vékonybél van kitéve. Igyekszünk mindig leborotválni a hasát, illetve amennyire lehetséges megszárítani a bõrt a csere elõtt, de néha annyira savas az a folyadék, ami jön, szinte habzik, h teljesen szétmarja a ragasztóanyagot. Most teljesen diétára állítottuk hétvégén, semmi savat okozó/elõidézõ ételt nem ehet, így most rendben volt minden. Remélem a késõbbiekben sem lesz már gond.
Köszönöm a tippet!
Nifa
Nincs jelen
#2167 2010-11-30 12:53
- evci
- Tag
Kedves Ági, Sanvito és a többiek!
Sajnos a sztómám nem 6, hanem 12 hét lesz, és az orvos szavaival élve "rezeg a léc" a záróizmok körül. Sanvito! Olvastam korábbi hozzászólásodban, hogy a zárás után többször és keveset kell enni, hogy ne legyen az állandó székelési inger. Kérdem én, hogy a székelési inger annyit tesz, hogy már azonnal szaladni is kell, vagy pl. 5 percig még képes vagy visszatartani? Mennyi idõt vett igénybe, hogy rendbegyere? Hogy vagy most? Minden visszaállt a régi kerékvágásba? Vagy ez egyénenként függõ?
Ha a záróizmaimnak lõnek, akkor végleges lesz a sztóma. Most kaptam egy zsákot, hogy "barátkozzak" vele és képzeljem el, hogy kb. hol lenne nekem ideális, ahol látom is. Õszintén??? Sehol!
Tudom, hogy vannak sztóma klubok, de nekem nyakamon a mûtét, így már nincs idõm elmenni. Bár itt is úgy érzem magam, mint egy klubtag.
Ági! Írtad, hogy az elején nagyon utáltad. Hát én már most utálom:(
Hogyan voltatok képesek lelkileg túllépni mindezen? Az a legszörnyûbb az egészben, hogy minden beleegyezõ nyilatkozatot aláíratnak velem a mûtét elõtt. Innentõl kezdve ki vagyok szolgáltatva. Betolnak a mûtõbe és azt sem tudom, mire ébredek majd fel.
Van köztetek olyan, akit a minimális 6 hét után zártak? Van erre esély?
.....én erre az egészre képtelen vagyok....:(
Mi van akkor, ha nem mûttetem meg magam? A végbéldaganatom a sugár hatására majdnem totál eltûnt, csak hát a rákos sejtek.... azok ott vannak. Tudtok-e bármiféle más megoldásról, mint a mûtét?
Nincs jelen
#2168 2010-11-30 13:38
- Bögni
- Tag
Szia, Evci. Õszintén, nekem talán azért volt kicsit könnyebb a dolgom a megbarátkozással, mert nõvér vagyok, és sokszor találkoztam sztómás betegekkel, tehát nagyjából tudtam, mi vár rám. Nagyon fontos volt a család, a barátok hozzáállása, ami akkor is és azóta is abszolút pozitív ( tavaly januárban férjhez is mentem:) ). Illetve az, hogy mióta " õ " van, azóta sokkal kevesebb a problémám, nincs betegség ( illetve van, de csak a végbélcsonkban, és azért az nem ugyanaz, mint mikor a crohn teljesen kicsinálja az embert ). Én azt gondolom, hogy igenis lehet sztómával teljes életet élni, sõt! Az itteni betegtársak a megmondhatói, hogy eleinte azért én sem voltam oda ettõl az egésztõl, de aztán annyi jó tanácsot, annyi kedvességet, annyi erõt kaptam Tõlük, hogy sikerült elfogadnom ezt az állapotot. Szerintem a Te életed igenis megéri ezt a mûtétet, mert inkább élj sztómával, mint sehogy..mert azok a rákos sejtek nem fognak ám ott csak úgy üldögélni a melegben, hanem elindulnak, és akkor lesz nagyon nagy a baj.Amúgy pedig ha már lehetõséget kaptál arra, hogy próbálgasd a zsák helyét, én azt javasolnám, hogy mindenképpen olyan helyen legyen, ahol kényelmesen elfér a nadrágban, hogy ne zavarjon. Nekem ez a lehetõség nem adatott meg, kicsit béna helyen van a sztóma, néhány gatyámból elõszeretettel kikandikál:), és ez nem túl kényelmes..de kibírható.
Azt már csak zárójelben tenném hozzá, hogy a kezdeti utálkozásom dacára, miután visszamentem dolgozni, nem egy és nem két sztómás betegen segítettem lelkileg azzal, hogy bebizonyítottam nekik, hogy igenis teljes lehet az életük, persze azért ezt nekik is akarni kell...
Szerkesztette: Bögni (2010-11-30 13:41)
Nincs jelen
#2169 2010-11-30 18:19
- Juni
- Tag
Kedves Evci!
Olvastam a hsz-okat, és hidd el õszintén együtt érzek veled. DE!!!! Teljes életet lehet élni sztómával is! Egyet értek Ágival, hogy a család és a barátok hozzáállása nagyon fontos. A legelsõ szempont neked az, hogy TE állj pozitívan a mûtéthez és a sztómás állapothoz, így érhetsz el mielõbbi javulást, gyógyulást.
Igen tudom, nem egyszerû "megemészteni" a gondolatot utána a tényt, hogy sztómás leszel.
11 éve élek végleges vékonybél-sztómával. A sztóma nálam az életet jelentette, ezzel tudok csak élni.
A te esetedben a vastagbél-sztóma, valamivel "szerencsésebb", ha fogalmazhatok így, mert a széklet formáltabb lesz és a gyakorisága is kevesebb sokkal. Az én esetemben egy nap kb. 10-12 alakommal kell mennem "üríteni" a zsákot, persze ez nagyban függ attól is mennyit és mit eszek.
Nem véletlen hogy a sebészed inkább 12 hetet jósolt neked, õ az orvos , õ látja az állapotod. Ha engem kérdeznének, hogy a BIZTOS gyógyulás fejében vállalom-e a 3 hónapot- gondolkodás nélkül rábólintok. Nem olyan sok idõ az, könnyen túl leszel rajta.
Csak az lebegjen elõtted, hogy meggyógyulsz és ezt a 3 hónapot "fél lábbal" is kibírod, mert utána minden rendben lesz. Átmeneti nehézség.
Adjon erõt a családod, a gyermeked, Õ értük és persze magad miatt is végig kell csinálnod!!!
Sokan vagyunk itt sztómás emberek, akik lelkileg tudnak neked segíteni, írj bátran!
Ha van idõd olvass vissza, és meglátod milyen fantasztikus emberkék vannak itt, hatalmas lelkierõvel és akarattal megáldva.
Nagyon-nagy kitartást, lelki erõt, bátorságot, mielõbbi javulást, gyógyulást kívánok neked!
Üdvözlettel:Juni
Nincs jelen
#2170 2010-12-05 16:21
- Árpi42
- Tag
Kedves Juni!
A férjem is túl van a sztoma-plasztikán, de mi nem örülünk annyira az újnak, mint Te, ugyanis eléggé levedzik, nyákot ereszt és attól félünk, hogy újra elkezd beszûkülni. Azt ajánlották, hogy minden nap gumiújjal benyúlva tágítani kell. Neked mi errõl a véleményed? Reméljük jó egészségnek örvendesz és jól üzemel az új sztomád. Jó egészséget kívánunk!
Árpi42 és Gabi.
Nincs jelen
#2171 2010-12-06 09:05
- Juni
- Tag
Szia kedves Árpi és Gabi!
Köszönöm az érdeklõdést, nekem hála az égnek jól mûködik a sztómám, össze nem lehet hasonlítani a régi állapottal ami volt. nem is akarok rá visszagondolni, hiszen a mostani a lényeg! :)
Sajnálom, hogy a férjednek nem olyan lett a plasztika amilyen segítené a minden napokat nektek. Kérdeztétek a sebészt, mi a teendõ a levedzéssel?
Tágítás? hmmm... nekem soha nem kellett tágítani,így nem tudok nektek erre válaszolni, de biztosan van itt köztünk olyan akinek kellett, remélem válaszol, ha olvas.
Mielõbbi javulást és jó egészséget kívánok!
Írjatok majd, kíváncsi vagyok a fejleményekre!
Üdvözlettel: Juni
Nincs jelen
#2172 2010-12-27 22:24
- GreeNThumbb
- Tag
Üdvözlök mindenkit!
Régebb óta olvasom az oldalt de még sohasem írtam ide. Eddig mindent tudtam magamtól kezelni. Most viszont problémám adódott, remélem tudtok nekem segíteni. Elõször is röviden magamról: 25 éves férfi vagyok, colitis ulcerosa miatt a vastagbelem döntõ hányadát el kellett távolítani 2010 februárban. Ideiglenes ileostomát kaptam, ami sajnos a hol enyhébb, hol aktívabb gyulladás miatt mai napig megvan. A problémáról: Nyáron volt párkapcsolatom minden remekül ment, közös nyaralás, együtt alvás, intim dologok, stb. párom teljesen egészséges volt. Most 2 hónapja új kapcsolatom van, szerelmesek vagyunk, új párom most is szerencsére makk egészséges. Sûrûn csinálunk közös programokat, napi szinten vagyunk együtt szexuálisan is. Minden rendben mûködik, viszont egy dolog nagyon aggaszt. Még nem aludtunk együtt teljes éjszakát. Viszont nekem is új dolog, hogy néhány hete éjszakánként szivárog a székletem. Hol erõsebben, hol csak alig valami, ritkán egyáltalán semmi, de ez sajnos tényleg ritka. Ha közvetlenül elalvás elõtt elmegyek WC -re, és idõben ébredek, akkor jó eséllyel megúszom. Viszont ha hullafáradtan kerülök ágyba az éjszaka közepén, majd másnap sokáig alszom, még az ingerre sem ébredek fel. Nagyon szeretnék már vele együtt aludni. Szerencsére néhány száz méterre lakunk egymástól, szóval nem alapfeltétele a kapcsolatunknak, de mégis ez egy jó érzés. Másoknak is adódott ilyen probléma? Mit tegyek, hogy ez az éjszakai szivárgás elmaradjon? Mindenféle megoldás érdekel! Tudom, lehetne használni valamiféle betétet vagy esetleg pelenkát, de az nagyon ciki lenne egy közös alváskor egy egészséges fiatal lánnyal. Ráadásul így is nagyon toleráns velem, de ez szerintem neki is kicsit betenne. Mindenféle ötletet szívesen várok. Esetleg keressem fel ezzel a kezelõorvosmat? Létezik erre gyóygszeres megoldás? Egyáltalán ez normális? mert gondolom nem, de hát ilyen betegségnél meg amin ezelõtt keresztül mentem, én már semmin nem lepõdöm meg :) Egyébként pentasa gyógyszert, kúpot és vitaminokat szedek. Diétát hol tartom, hol nem, úgy vagyok vele ami jól esik azt megeszem ami nem azt nem, lehet hogy ez is befolyásolja? Válaszoljatok, írjatok, mondjatok rá valamit, hátha ki tudok belõle hozni valamit :)
Mindenkinek Kellemes Ünnepeket, jobbulást, jó egészséget kívánok!
Nincs jelen
#2173 2010-12-28 19:03
- evci
- Tag
Sziasztok!
Végre kinnt vagyok a kórház(ak)ból:). Dec. 20-án elhagytam a Kútvölgyi sebészetét, ahol elkészült az ideiglenes!!! sztómám:(. Jó a szövettanom, amit 24-én tudtunk meg. Ennél jobb karácsonyi ajándékot sosem kaptam még:D. Ha jól gyógyul a fenekemben a seb, febr. 10-én visszateszik a régi kerékvágásba a dolgokat. A hasi sebem nagyon szép, meg vagyok vele elégedve, viszont a sztóma tisztántartásával vannak gondjaim. Az ottani varratok majd kipotyognak, de amíg ott vannak, nem tudom a székletet megfelelõen "kipiszkálni" a cérnák közül. Ti hogy csináljátok? Tusoltok vele? Vagy esetleg gondoltam rá, hogy fültisztítóval kiszedegetem a széklet maradékokat.Én mindig zacsival tusolok, és a gyerekem popsikendõjével törölgetem körbe a lyukat az oldalamon. Elég fájdalmas a varratok körül a sztóma, ezért elég bátortalanul törölgetem ott magam. Volt még egy kismûtétem az onkológián, ma jöttem haza. Kaptam egy ún. portot a mellkasomba, ahová a további kemókat fogom kapni. Ez sem kellemes, de majdcsak jobb lesz. Az, hogy ideiglenes a sztóma, ismét új erõt adott a gyógyuláshoz. Napközben még csak-csak elvagyok vele, csak cserélni ne kéne:( Általában mástól nem undorodom, de önmagamtól érdekes módon annál inkább. Ez a pár nap nagyon nehezen telik.
Jó pihenést és gyógyulást kívánok nektek!
Nincs jelen
#2174 2010-12-28 19:34
- Bögni
- Tag
Kedves Evci, ezek valóban jó hírek, örülök neki:)!
Én mindig zacsi nélkül tusolok, folyó vízzel sokkal könnyebb a sztóma környékét tisztítani, mert nem csak a sztómát, de a körülötte lévõ bõrt is jobban tisztítja. Ha a varratoknál bent marad akár csak egy picike széklet, az felmaródást okozhat. Ráadásul ha törlõkendõt használsz, akkor esetleg a zacsi is nehezebben ragad meg a bõrödön. Úgyhogy szerintem naponta legalább egyszer alaposan tusold le ( persze csak akkor, ha az orvos nem tiltotta meg ).
További jobbulást:)!
Ági
Nincs jelen
#2175 2010-12-30 10:54
- Lisa
- Tag
Szia GreeNThumbb!
(Húúú de nehéz volt leírni a nevedet :P)
Üdv. a fórumon. Igen, mindenféleképpen keresd fel a kezelõorvosodat, mert a Párodtól függetlenül nem igazán normális ez.
Pláne ha ideiglenes a sztóma akkor , megoldást kellene rá találni.
Nekem is volt fél évig ideiglenes és akkor sajnos megmaradt beteg végbélbõl szivárgott, a dokik meg hülyének néztek, hogy az lehetetlen. No mondom dejó.
Valószínû, hogy a begyulladt, megmaradt rész is nyákosodik, meg valami ilyesmi, nem igazán tudom megmondani.
Megoldást, sajnos nem igazán tudok, de én Salofalk klizmát kaptam (az meg detto kijött), meg steroidokat, hogy a megmaradt rész gyógyuljon. Ez csak fél év volt, de látszott is, hogy odalenn nagy baj van.
Így nem tudtuk megmenteni, és lett végleges ileosztóma, mely után logika alapján megszûntek eme panaszok.
No, lényeg a lényegbõl, hogy a dokidnak, sebészednek errõl tudnia kell, mert valószínû, hogy tudná kezelni, pláne, hogy csak pár hete jött elõ. Lehet, hogy kicsit begyulladt, vagy kicsit valami ráment, amin a gyógyszer segíthet.
Ja és ha bele akarnak kukkantani, inkább menj bele, hogy lássák mi okozhatja a panaszokat.
Mindent a cél érdekében.
Ne hagyd annyiba, és orvos!
Minden jót: Lisa
Nincs jelen
#2176 2010-12-31 13:48
- GreeNThumbb
- Tag
Sziasztok, Szia Lisa!
Foyamatosan orvosi kontroll alatt vagyok, és nem régen voltam tükrözésen. Megállapították, hogy a végbelem közelében, 2 - 3 cm -re a végbélnyílás felett van egy gyulladás, ami enyhén vérzik. Emiatt nem tudják megcsinálni a zárómûtétem. Feljebb a bél ép, a doki szerint sokkal jobb, mint volt a mûtét elõtt illetve közvetlenül utána. Más rendellenes dolgot nem találtak. Lehetséges, hogy ez az oka, és amíg ez meg nem gyógyul, addig így marad? Nyáron, amíg feljebb volt gyulladásom, ez a dolog ne, vagy csak nagyon riktán és kis mennyiségebn jelentkezett. Mindösszesen néhány centiméter vastagbelem maradt. Napközben étkezésektõl függetlenül is rendesen tudom tartani a székeletem, a gondok az éjszakai mély alvásnál vannak. Egyébként minden rendben, ezt a kellemetlenséget leszámítva jól érzem magam. Jó étvágyam van, jó közérzetem, ha valaki rámnéz és nem tudja mi a bajom, nem is mondja meg, hogy sztómás vagyok. Annyit szoktak mondani, hogy kicsit vékony vagyok, de semmi extra :) Másnak is van ileosztómával széklet a végbélen keresztül? Mert nekem ott is ürül, igaz, közel sem annyi, mint amennyi a zsákba megy, de ürül. Ez legtöbbször átlátszó, nyákos, szinte folyadék állapotú. Néha enyhén véres, vagy pedig sárgás színû. Nálam bélgáz is távozik a végbélen keresztül, nem csak a sztómán keresztül, mintha egészségesen mûködõ bélrendszerem lenne. Legutóbb Pentasa kúpot kaptam az eddigi Supplingyógyszer helyett, mondván, hogy a pouch ls a felsõ bélszakasz szép állapotban van, és maradt a Pentasa gyógyszer. Õszintén megmondom, nem használom mindennap a kúpot, többször egyszerûen elfelejtettem, vagy simán csak elalszom mieõtt használhatnám. Lehet, ha rendesen, mindennap használnám, elmúlna ez a dolog? Vagy egészen más jellegû lehet?
Nincs jelen
#2177 2011-01-01 16:53
- pumika
- Tag
Boldog Új Évet Mindenkinek!
Nincs jelen
#2178 2011-01-02 21:47
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
B.U.É.K. mindenkinek!
2010-ben 3 mûtétem volt, az elsõ egy bélmûtét, ahol 23 cm vékonybelet, és 3 cm vastagbelet vettek ki belõlem, és ugrott a jobb petefészkem is. A második 4 nappal késõbb egy varrat elégtelenség miatt volt, ekkor kaptam ideiglenes vékonybélsztómát, és ekkor ugrott a vastagbelem jobb oldali része a haránt bélig. A sztómát szeptemberben zárták. Egy ideig szépen gyógyulgattam, a rengeteg bélgázt kivéve "csak" a második mûtét óta kísértõ pánikbetegségem okozott gondot. Aztán visszamentem novemberbe dolgozni, és azóta ismét vizsgálattól vizsgálatig vergõdök, nem mondhatnám hogy azt érzem, hogy újra normális életet élhetnék. Nem részletezném tovább a nyomoromat, de most az zavar leginkább, hogy a mûtét után 2. héttõl normális székletem volt, azonban október közepétõl teljesen változó, híg-pépes-normális, de most például napi ötször általában híg van. A laborleleteim egészen jók voltak, élt bennem a remény hogy talán békén hagyott a crohn. A kérdésem az lenne, hogy a sztómazáró mûtét után mindenkinek normalizálódott a széklete, vagy más is tapasztalt ilyen változó állapotot?
Nincs jelen
#2179 2011-01-04 21:16
- evci
- Tag
Szia Ági!
Köszönöm a jó tanácsot, tegnap jutottam el addig, hogy vettem a bátorságot és letusoltam a zsák nélkül. Semmi extra nem történt, csak mint minden újdonságtól, ettõl is fél az ember. Eddig gyûjtögettem hozzá a lelki erõt. Most már nem lesz gond, bár egy kicsit felmaródott a bõröm körülötte, a varratoknál. Remélem, mire rendbejön, addigra visszateszik a fenekembe. Ma voltam kontrollon, mert minden estére belázasodom. A sztómánál, a fenekemben és hasamban is minden rendben, antibiotikumot kaptam, péntekig javulnia kell a helyzetnek. Ha mégsem, akkor nyomozunk tovább, hogy mitõl lehet. Viszont iszonyúan gyenge vagyok, sajnos fogytam is, pedig nem fogtam vissza magam karácsonykor. A mûtét óta nagyon csúnya és bõséges hüvelyi folyásom lett, egy menstruációs betétet megtöltök vele naponta. Hüvelyirrigálást egyenlõre nem merek csinálni, mert fáj, hacsak az ujjamal is benyúlok. Ma az orvos megvizsgálta a hüvelyem is, utána véreztem, és fájdalmasabb volt, mint a fenekem vizsgálata. Neked volt ilyen panaszod? Ha igen, mit kezdtél vele? A hüvelyem a szülés, a sugár és a kemó hatására sajnos teljesen átalakult, más formát vett fel, ami 32 évesen elég aggasztó.
Köszi a választ.
Nincs jelen
#2180 2011-01-05 09:07
- Bögni
- Tag
Szia, Evci!
Igazán nagyon szívesen:). Mindig az elsõ lépés a legnehezebb..innentõl menni fog a tusolás, a bõröd is szépen rendbe jön majd tõle.
Hüvelyfolyásom nekem is volt, de nem ennyire durván, mint Neked, és késõbb kiderült hogy a sipoly miatt van, sajna ott is folyt ki a hasamból a trutyi. Azóta ezzel több kört is lefutottam, mert elsõ körben nem hitte el a doki(!) hogy ilyen tüneteim vannak, aztán idõvel erre ráuntam, találtam egy másik dokit ( hála legyen érte az Égieknek ), õ megnézetett és lõn, a sipoly valóban ott van ahol nem kéne lennie, és most úgy tûnik, a Remi használ ellene..nem tudom, Nálad lehetséges-e a sipoly kialakulása, mindenesetre nem árt megbeszélni az orvosoddal ( a tüki nem mutatja ki, CT-re vagy MR-re kell menni vele ), hátha köze lehet a dologhoz...
Jobbulást kívánok Neked, és kitartás, lesz ez még sokkal jobb:)!!!
Ági
És persze ha bármiben tudok, szívesen segítek!
Nincs jelen
#2181 2011-01-06 07:26
- sanvito
- Tag
Szia Evci !
Nekem volt ilyenem a sztómazárás után, elrohantam a nõgyógyászhoz, sebészhez, mindketten frászt kaptak azonnal, (rólam nem is beszélve :() de egy egyszerû módszerrel kiderült hogy sipoly-e vagy sem.
Ez a MÁK módszer, a SOTE1-en javasolta az orvosom. (már írtam itt le). A lényeg, meg kell enni egy ek darált mákot, majd figyelni h a hüvelyváladékban megjelenik-e a mák. Ha nem, akkor szerencsére nincs szó sipolyról.
Nálam ez így alakult, és kaptam valami lórúgás antibikit és rendbejött minden, bár gyakran elõfordul azóta is, talán érzékenyebb lettem az uszodára vagy ilyesmi.
Javulást kívánok !!!! :):):)
Nincs jelen
#2182 2011-01-06 14:22
- evci
- Tag
Sziasztok!
CT-n voltam, az nem mutatott ki semmit szerencsére. A mák-módszer nálam nem jöhet szóba, mert allergiás vagyok mindenféle apró magra, a mákra is, így azzal több kárt okoznék mint hasznot. Most, hogy 2 napja szedem az antibiotikumot, már nincs hidegrázásom, és tegnap már csak 37,3-ra ment fel a hõemelkedésem. Egyébként nincsenek húdenagy fájdalmaim, csak az a lázas állapot volt valamiért. Sanvito, nem volt még bõvebb folyásod az antibiotikumtól? Remélem ez el fog múlni, mert elég csúnya. A sztómazárás után még biztos lesz hozzád sok kérdésem, bár olvastam az ezzel kapcsolatos hsz-aidat. A sebészem szerint szépen gyógyulgat a bél odabenn, így bízom benne, hogy az elõirányzott 02. 10-ét tudjuk tartani. Ági, mi az a Remi?
Nincs jelen
#2183 2011-01-06 20:12
- Bögni
- Tag
Szia, Evci,
a Remi az a biológiai szer, amit infúzióban kapok ( lásd Remicade/Humira topik ).
Pusz!
Nincs jelen
#2184 2011-01-10 20:55
- rencsi
- Tag
Sziasztok! Boldog Új Évet Mindenkinek!
Elég régen jártam már itt. Sajnos nagyon sokat megszenvedtünk anyukámmal ez idõ alatt.
A sztómája nagyon csúnyán beszûkült és 3 centiméternyire befordult és vérzett nagyon.
Debrecenben kerestem neki egy új orvost, mert aki mûtötte nem foglalkozott vele. Neki is 3 hónapra volt ideiglenes sztómája és 7 hónap lett belõle. A régi orvosa nagyon sok mûhibát ejtett amit nem akart elismerni.
November 23-án zárták a sztómáját még idõben, mert a sztómanyílás felett10 cm-rel ki volt szakadva a bél és a hasfalon folyt a folyékony cucc végig és ki a köldökön. A kicsit szilárdabb széklet pedig már a gyomorszáj környékéig volt felhalmozódva, mert nem tudott hová folyni. Kb. még egy hete lett volna anyukámnak az orvos szerint. Tehát idõben érkeztünk. A seb szépen gyógyul hála Istennek nincsen áttét sehol. Pénteken megyünk elõször kontrollra, remélem minden rendben lesz.
Viszont még mindig híg a széklete. Vagyis folyamatos hasmenése van. Napi 15-20-szor. Ettõl pedig lett egy szép külsõ aranyere. Most attól szenved. Remélem ez is rendben jön hamar. Szegény nagyon sokat szenvedett már.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig lesz híg a széklet?
Válaszotokat elõre is köszönöm! Puszi mindenkinek!
Nincs jelen
#2185 2011-01-28 20:47
- evci
- Tag
Sziasztok!
Sajnos a hüvelyemben van egy gyulladás és emiatt el kell halasztani a febr. 10-re tervezett sztómazárásomat. Elõre láthatólag március vége, április eleje az új idõpont, de még nem tudok biztosat. A sztóma zsákjaim lehet, hogy kevesek lesznek. Osztottam-szoroztam, február végéig biztosan kitartok. Ha valakinek van feleslegessé vált egyrészes zárt zsákja, kérem, gondoljon rám, mert valószínûleg szükségem lesz rá, mivel legközelebb csak március 20-án tudnak nekem újra rendelni. Tudtok olyan üzletet, ahol vásárolni lehet?
Üdv.
Nincs jelen
#2186 2011-01-30 08:38
- Juni
- Tag
Kedves Evci!
Keress meg privátban és megbeszéljük. tudok neked segíteni.
Üdv! Juni
Nincs jelen
#2187 2011-02-01 20:43
- csupata
- Tag
Sziasztok új tag vagyok, a férjem chronos most mûtötték Esztergomban, ideiglenes sztómát kapott, amit 2 hónap múlva bezárnak, viszont azt szeretném kérdezni,hogy a zsák teljesen felmarta a bõrét most szellõztetjük és, hogy az irritált bõrt szárazon tartsuk, van erre valami krém? én személy szerint a bephantenre gondoltam vajon azzal lehet kenni amíg nincs rajta a zsák?
Légyszives segítsetek?
köszönttel csupata
Nincs jelen
#2188 2011-02-01 20:56
- evci
- Tag
Szia csupata!
Nekem is ideiglenes sztómám van (vastagbél sztóma), a székletem viszonylat normál állagú, ennek ellenére, néha felmaródott a bõröm. Nekem a Conveen Barrier és Conveen Critic Barrier krémek segítettek. A zsákon a lyukat a lehetõ legpontosabban vágjátok ki a sztóma-nyílás köré, a felmaródást nagyon vékonyan kenjétek be a krémmel. Én csak ott kentem be, ahol fel volt maródva, mert a zsák nem tapadt a krémen úgy, mintha a száraz bõrömön lett volna. Amíg a varratok ott vannak a nyílás körül, addig kicsit kellemetlen a dolog. Nekem ez bevált. A krémet a kórházban kérdezzétek meg, én ott kaptam.
Üdv., Evci
Nincs jelen
#2189 2011-02-02 06:11
- Juni
- Tag
Kedves Csupata!
A felmaródás- gyógyító piros folyadék neve SOLUTIO MERBROMINI FONO VII. Ezt a gyógyszertárban lehet kiváltani, de elõtte írasd fel a háziorvossal. Fontos, hogy zsíros krémet ne tegyetek a bõrre, mert akkor gyorsan ledobja a zsákot, nem ragad oda.
Valóban nagyon fontos, hogy pontosan vágjátok ki a sztóma méretét!
Jó a szellõztetés is csináljátok minél gyakrabban, ahogy a sztóma engedi.
Üdvözlettel: Juni
Nincs jelen
#2190 2011-02-03 13:36
- sanvito
- Tag
Szia Csupata !
Nekem a STOMIC kenõcs segített, reggelre mindig rendbe tett.
Új felhasználási lehetõség: már egy hete dáááátttthháááásssss vagyok, és a felmaródott orromat is hihetetlenül gyógyítja !
Még jó hogy maradt, de majd tartok itthon azt hiszem. :)
Sok tanácsot találsz ezen a topic-on !!!
Szia
Szerkesztette: sanvito (2011-02-03 13:37)
Nincs jelen
#2191 2011-02-03 16:17
- evci
- Tag
Sziasztok!
Mint már említettem, ideiglenes vastagbél-sztómám van. Tegnap a fenekemen is jött széklet nagy meglepetésemre. Elõtte fájt az alhasam, de miután kijött a széklet, elmúlt a fájdalom. Az orvosomat és az asszisztensét sem érem el. Volt nektek ilyen? Ha igen, akkor ez normális?
Nincs jelen
#2192 2011-02-03 17:14
- Juni
- Tag
Kedves Evci!
Válaszoltam neked e-mailben!
Nincs jelen
#2193 2011-02-04 09:24
- sanvito
- Tag
Szia Evci !
Nekem volt ilyenem, hívtam én is rémülten a sebészt, de elmagyarázta hogy semmi gond, ott is gyûlt a székletbõl (csak kevesebb persze) aztán néha kiürült. (mondjuk hetente 1x)
Mivel mindenkit másképp operáltak, és máshogy alakították ki a sztómát, stb, azért kérdezd meg szerintem ha eléred.
puszi
Nincs jelen
#2194 2011-02-04 16:41
- evci
- Tag
Sziasztok!
A doki síel (jövõre remélem már én is:), de az asszisztensét elértem. Semmi ok a pánikra, jöhetnek még cifrább dolgok is a hátsómból, pl. szürkés váladék. Legalább meglepõdni nem fogok. Köszönöm a nyugtató sorokat.
Üdv.
Nincs jelen
#2195 2011-02-04 17:58
- csabaspecial
- Tag
Sziasztok!
sanvito kommentjét igazolja az én esetem is. Én Chronos vagyok és tavaly mûtöttek bélezáródás miatt. Kaptam egy ileostómát a jobb oldalamon és egy lyukat a bal oldalamon( állítólag vastagbél). 1x vagy 2x ürült széklet idáig a bal oldali lyukból, amin naponta cserélni kell azóta is a kötést. Ekkor irány a sebész, aki megnyugatott, hogy nincs semmi baj. Egyébként szurkoljatok mert 24-ére van tervezve a záróm( lehet hogy csak 2 lépésben tudják megoldani a dolgot)!
Üdv és szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#2196 2011-02-10 12:34
- Ashima
- Tag
Üdv. Mindenkinek!
Új topicos vagyok. Két hete mûtöttek vastagbélelzáródással, ideiglenes sztómát kaptam.
Milyen zsákot használtok? Kinek mi a tapasztalata? Csak mert amit a kórházban kaptam az nem annyira jön be nekem.
Nincs jelen
#2197 2011-02-10 13:02
- Ashima
- Tag
Lenne még egy kérdésem, lehet vezetni sztómával? Nem erõlteti meg a kuplungolás?
Nincs jelen
#2198 2011-02-10 13:45
- Lisa
- Tag
Szia Ashima!
Elég sokan vagyunk itt ezzel a problémával, és sok féle termék van ami szóba jöhet. Nekem pl. dansac az ami bevált kétrészes, de másoknak más. Ez sajnos eléggé egyén függõ.
Sztómával persze, hogy vezethetsz, mûtét után (ha már egyébként is felépülsz a mûtétbõl) akkor a sztóma semmiben nem korlátoz Téged.
Úszhatsz, tornázhatsz, amit bírsz és ami a kedvedre válik.
Nagyon érdemes olvasgatnod ezt a topicot, mert sok jó tanács van benne, persze ha külön kérdés merül fel szívesen válaszolnuk, de tényleg nézegesdd meg.
Meddig lesz egyébként sztómád? Mondtak az orvosok valamit?
Nincs jelen
#2199 2011-02-10 16:12
- Ashima
- Tag
Kb. 3 hónapig, persze függ az endo-s kezeléstõl is mennyire lesz hatékony, mert amíg nem írtják ki a kis dögöket addig nincs mûtét sajnos.
Olvasgatom, persze, csak ma délelõtt tudtam meg, hogy van ez a fórum :)
Nincs jelen
#2200 2011-02-11 20:58
- evci
- Tag
Sziasztok!
A sztómazsákom tapasza mindig ragacsos nyomot hagyott a hasamon, amibe a ruháról, takaróról stb. mindenféle szösz beletapadt. A ragacs fürdéssel nem jött le rendesen, ezért sebbenzinnel leszedtem, ami jól kicsípte az igénybevett bõrömet. Ti mivel szeditek le az ilyen ragacsokat a bõrötökrõl, ami nem mar?
Nincs jelen