#3501 2014-01-04 18:30

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Nita: köszi a jókívánságokat, viszont neked is :) Lightosan sportolni is lehet, de korábban sem voltam az az erõemelõ típus :) Most sokkal jobb mint a wc parás években. Aztán a többi majd kiderül. Szerintem valami egész másban fogok meghalni, (szívrohamban 96 évesen egy jégbe hûtött maláj k*rvával) mert szeretem a változatosságot :)

Szerkesztette: Rigor (2014-01-04 18:30)

Nincs jelen

 

#3502 2014-01-06 04:56

Margó45
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Üdvözlök Mindenkit!  Elöször írok, bár már hónapok óta folyamatosan olvasom a fórum oldalait,  melybõl igen sok erõt tudtam meríteni. Köszönöm! Férjemnek aug.-ban, mondhatni napok alatt rosszindulatú végbéldaganatot állapítottak meg és okt.-ben mûtötték, ekkor kapott végleges sztómát. Lelkileg és idegileg is nagyon nehezen dolgoztuk fel, bár Õ nagyon pozitiv ember és sokszor az Õ feladata volt, hogy engem nyugtatgasson. A mûtétnél a sztóma egy redõbe és mélyre került ami azt eredményezte, hogy napi 4-5 zsákcsere, állandõ aláázás, bõrfelmaródás, sztóma befeléfordulása és nagyon rossz és nehéz kezelés. Decemberben újra mûtét, feljebb helyezték és kiemelték a sztómát ami mára már kezd megfelelõ formát kapni,  és a zsák felrakásán kívûl szépen rendben tudja tartani. Szeretnék érdeklõdni, hogy a zsák könnyebb felrakását a kétrészes zsák tudná e biztosítani, mert a kórházban a nyított egyrészest adták.  Kipróbálás végett sem kapott, nem tudom hova forduljak egy pár  darabért.  Gondolom, azt könnyebben tudná felhelyezni mert látná a sztómát is közben. Vagy nem? Ha valakinek volt már ilyen problémája és lenne szíves segíteni nagyon köszönöm.  Elnézést a hosszú beírásért, de most érzem, hogy nagyon ki kell írni magamból az eltelt idõ nehézségeit és még nem tudom mi vár ránk, mert okt. óta nem indult be a vizelete sem és most megyünk az urulogiára , hát csak reménykedünk. Bocsi, de  nagyon sok és nehéz  ezt az életformát megtanulni de igyekszünk mindenhova eljutni / sebészet, urulógia, onkologia stb.!/  Üdv. Margó                                                           Ha esetleg nem jó helyre írtam elnézést, szóljatok és áthelyezem!

Szerkesztette: Margó45 (2014-01-06 05:02)

Nincs jelen

 

#3503 2014-01-06 08:17

Zsoltiihh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Margó 45!
Sztóma helyének megállapítása sebész s a sztómás nõvér feladata õk ítélik meg hogy a legjobb helyre kerüljön.
Nekem legalábbis jó helyre tették.Az én hasfalam is redõs s az elején ragasztót használtam a tapadás végett.
Nyár óta azonban elhagytam a ragasztót ugyanis volt olyan nap mikor alig bírtam levakarni.A zsák anyaga rám olvadt teljesen  gondolom a nagy meleg végett.
Egy használok nincs szándékomban váltani másik fajtára nekem ez bevált. A sztóma végleges alakja 1-2 hónap kinek ovális kinek kerek alakú.Salgótarjáni kórházban 3 féle zsákot mutattak választani lehetett melyik lesz a megfelelõ.A egy részes elõnye hogy alul is lehet  szellõztetni csak fel kell emelni ha netán van már anyag benne ne jöjjön ki.Az urológiai gond a mûtét végett is lehet.Itt a fórumon  segítenek más típusú zsák beszerzését.
A két részes zsák alaplapját több napig lehet használni .Nem kell levenni csak csere zsákot.Ezt csak rá kell pattintani .De ezt az egyén dönti el melyik fajta jó a számára.
De  még lesznek  új dolgok amit a sztómásnak ajánlatos megtanulni.De ezt majd a következõ alkalommal leírom.Még nincs itt az ideje.

Nincs jelen

 

#3504 2014-01-06 11:14

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Egy Tv mûsorban gyakorlott sztómával élõ nénike (kb 20 éve sztómás) mondta, hogy vigyázni kell az elhízással... mert akkor redõbe kerül a sztóma és potyog a zacskó. Bár nekem olyan helyen van, amiatt a nadrágot nem tudom rendesen övvel hordani, úgyhogy át kellett állnom nadrágtartózásra, viszont egy kicsit elhíztam, de a sztóma pont a kerek poci közepére esik, így a zsák meg le nem esik:P
A megfelelõ zacsi kiválasztásán is sok múlik! A medszintech fent sem maradt, a convatec is néha eresztett, meg pirosította a bõrt, és nehéz is volt levakarni. Viszont a coloplast egy részes, alul üríthetõ nagyon bevállt! Nem pirosodott, és redõzött tapadófelülete van, így a problémás helyen rá lehet hajtogatni, így teljesen zár - Masszívan fent van, de mégis könnyen le lehet szedni, nem nyúzza meg a bõrt (van oldalt egy kis lehúzó füle, az a trükk). Egyszer kipróbáltam meddig bírja, és még egy aktív hét után sem eresztett, pedig belül már fellazult, kimaródott, de a széle akkor se szivárgott.
A biztonság kedvéért azért hordok magammal vízálló ragasztót (gyógyszertárban kapni), és ha mégis eresztene a széle, azzal gyorsan le lehet zárni.

A felmaródásra meg stomic krémet használok, olyankor elõttem/gatyába tûrve lóg egy zacskó, sztóma szabadon szellõzik, vastagon bekenve krémmel, és kicsit elõre dõlve olvasok egy órát. Utána sztóma körül tömítõpaszta, hajszárító, sztómazsák, és 3 nap múlva már eltûnik a felmaródás.

Szerkesztette: Rigor (2014-01-06 11:19)

Nincs jelen

 

#3505 2014-01-06 11:16

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

A kétrészes zsákot én is fontolgattam, de mivel merevebb az alaplapja, én meg bringázok, ezért nem mertem bevállalni, mert állítólag kevésbé praktikus/kényelmes ilyen esetekben.

Nincs jelen

 

#3506 2014-01-06 16:03

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!

Margó45!

Szerintem a két részes zsák hasznos a felhelyezésnél, ahogy gondolod, lehet látni legalább , hogy tényleg pontosan köré rakja az ember és ne egyik oldalán 0 mm a másikon pedig 3 mm.
A Dansac kétrészes termékeknél is van leereszthetõ, így nem csak fenn lehet/tudjátok szellõztetni.
Hála nekem nem volt gondom soha a Dansac termékkel, kétrészest használom immár 10 éve ezért nem tudom, hogy  a többi kétrészes mennyire merev. Ezt nem mondhatom annak, nekem tökéletesen megfelelõs. Azt sem tapasztaltam még soha, hogy gátolna a sportolásba, pedig azért szeretek mindent sportolni (futás, úszás, felülés..általános gyakorlatok szóval :) )
A mélyen fekvõ sztómára is van külön-féle alaplap (ezt most próbálom ki, nem szándékosan hanem véletlen téves postázás miatt) ez a Convex alaplap elég furi, nem igazán tudom leírni, de neten rá lehet keresni. Ez kifejezetten a mélyesn fekvõ sztómákra fejlesztették ki. Szerintem jó ötlet.

Ja és szerintem érdemes egy segédeszköz boltba bemenni és tanácsot kérni, illetve amennyiben rendes és hozzáértõ a kiszolgáló akkor mintát is adhat.

A magam részérõl, egy darab mintadarabot tudok küldeni Nektek (természetesen hozzá zsákot) azért nem merek többet, mert én is most intézem a negyed éves ellátást és volt már, hogy megszívtam vele a szállítás miatt.

De egynek lehet nem ártana kipróbálni.

Nincs jelen

 

#3507 2014-01-06 21:06

Margó45
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Köszönöm gyors reagálásotokat, nagyon sokat jelent , hogy van hova fordulni ha problémánk van. Férjem elsõ sztómája úgy alakult, hogy ha boldogulni akartunk akkor a sztómásnõvér segítsége és tanácsa alapján olyan vastagon kellett  a stomahesive pasztát felkenni, hogy abból másfél hónap alatt négy tubus fogyott, na és azt leszedegetni egy kín volt.  A mostani sztóma már ki van emelve és egész más alakú /kerek/ ,  "könnyebb" a kezelése.    A mûtét utóhatása miatt még egy ideig katéterezünk, de már alakul az is.

Lisa! Nagyon örülök, és megerõsítettél abban,  hogy a kétrészes felrakásánál a rálátás jobb és biztosabb. Férjem nagyon szeretné ha teljesen egyedül rendezhetné magát,mert az megint a régi önállóságát adná vissza , hisz mink már a nyugdijas éveinket tapossuk, de még nagyon pozítivan állunk mindenhez. Az net-en már végig bogarásztam a zsák kínálatot és megbeszélem  a kórházban a következõ felírásnál a Dansac kétrészest. Aranyos vagy, hogy felajánlottad a lehetõséget, de elõbb legyen meg a tied biztonságban, én csak 2o-án megyek íratni és  addig még szétnézek a segédeszköz boltba is, a készletünk kitart mert a sûrû cserés idõszakot  "pótolta "a nõvér .

Szerkesztette: Margó45 (2014-01-06 21:17)

Nincs jelen

 

#3508 2014-01-09 10:53

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!

Ma telóztam a sztómaterápiás nõvérrel és itt B.A.Z. Megyei-be, hogy azt mondta, már viheti a futár a segédeszközt!!!! Végre!!! Bízom benne, hogy ez minden térségben így alakult!!!

Nincs jelen

 

#3509 2014-01-14 12:51

eriki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Helló! Meg tudom erõsíteni amit Lisa írt, pénteken voltam íratni, a nõvér még nem tudott róla, de ma megérkezett futárral a csomag! Hurrá!

Nincs jelen

 

#3510 2014-01-15 22:25

marcsi0727
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Juni írta:

Sziasztok! Most a drága sztómás tagokhoz szeretnék írni. Az idén is megrendezésre kerül a Országos Ifjúsági Sztómás találkozó. (ifjúságon a 18-50 éves kort értem) 2014. nyarán elõreláthatólag július elsõ hetében kerül rá sor. Ez 5 éjszaka 6 nappalt jelent. A helyszín már megvan: Nyíregyháza. Akit érdekel az jelentkezzen nálam. A pontos dátumot és szállás helyét február végére elrendezem. Tudnom kell hányan leszünk.

Akit érdekel, jelentkezzen a Juninál! De nekem is írhattok, én meg továbbítom neki!!!!!

Nincs jelen

 

#3511 2014-01-17 13:34

Margó45
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Érdeklõdni szeretnék, hogy válthatok-e a convatec csomagról a következõ kiírásnál dansac termékre, és azon belül lehetõség van e arra, hogy egy és kétrészes bontást kérjek. A sztómásnõvér most nagyon negatív volt mert a gyógyászati boltban érdeklõdtem minta darabok után és telefonon tájékoztatták hogy bajom van a convatec-el, pedig errõl nem is volt szó. Na mindegy, majd változik a hangulata. Ha tudtok légyszíves segítsetek a tájékozodásban mert lassan esedékes lesz új adagot felíratni. Köszönöm.

Nincs jelen

 

#3512 2014-01-17 14:18

eriki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Margó!
Természetesen választhatsz, akár 3 havonta másfajtát kérhetsz! Úgy tudom sajnos megbontani nem lehet, vagy egy részes, vagy kettõ! elég igazságtalan, mert egyszerre meg kell rendelni a 3 hónapot és ha mégsem válik be, azzal kell végig szenvedni! Mire menni kell, találd ki pontosan, hogy milyen legyen, mekkora.Hogy a kedves nõvér ne értetlenkedjen . Én itt szoktam szétnézni:
http://sejk.oep.hu/content.php?s=catalog
A 09 18-nál kezdõdnek a sztómás cuccok.
Van itt egy társunk, FB néven, nagyon sokat segített nekem is,próba termékkel, szerintem vedd fel vele a kapcsolatot, az elõzõ oldalon láttam az írását, ott tudsz neki üzenni!
Elég furcsa ez a hozzáállás, hogy még a beteg érezheti magát kényelmetlenül!
Minden jót! Erika

Nincs jelen

 

#3513 2014-01-19 12:38

Margó45
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Erika!  Köszönöm a segítséget, most néztam végig  a http://sejk.oep.hu/content.php?s=catalog oldalt és tényleg nagyon jó, még bogarászom és biztos tudok a férjemnek megfelelõt találni.Remélem. Elég kezdõk vagyunk még és a beszerzés az én feladatom és van amit elég megbízhatónak találok, ki kell próbálni és bízni közben hogy elég  legyen a három hónapra.

Nincs jelen

 

#3514 2014-01-19 20:18

roza
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Margó45! Sztóma zárás után maradt felesleges zsákom .( próbálgatni)
Irj emailt ha érdekel elküldöm, esetleg BP.-i vagy? Van ötletem miként tudsz pár darabhoz hozzájutni, de ezt emailben csak.

Szerkesztette: roza (2014-01-19 20:21)

Nincs jelen

 

#3515 2014-01-20 07:08

Margó45
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Roza!  Nem adja ki az e-mail címed, ha esetleg  elküldenéd  nekem email-ben, akkor nagyon örülnék. Köszönöm, és elfogadnám a lehetõséget.

Nincs jelen

 

#3516 2014-01-20 08:36

nem robot
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Kedves Margó45!

Szerintem próbálj meg közvetlenül a gyártók magyarországi képviseletéhez fordulni. Biztos vagyok benne, hogy szívesen adnak termékmintát, ha direktbe megkeresed õket.

Nincs jelen

 

#3517 2014-01-20 08:50

roza
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Margó45! Már él a emailom.

Szerkesztette: roza (2014-01-20 08:50)

Nincs jelen

 

#3518 2014-01-27 18:29

mokány
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szerbusztok sorstársak!2,5 éve eltávolitották a végbelem végleges stómável élek!Ez év január-9-én megmütöttek mert zsibadt a fenekem mint kiderült a mütét folyamán tiszta heges az egész medencém ami a fájdalmat okozza!A kérdésem az lenne hogy valaki járt e igy és van e valami megoldás a fájdalom megszüntetésére?

Nincs jelen

 

#3519 2014-01-27 22:23

eriki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Mokány! És a mostani mûtétnél mit csináltak veled? Nem hallottam még ilyen zsibbadásról! És azt hogy tiszta heges a medencéd, ezt hogy kell érteni pontosan? A belek, vagy mi? Ne haragudj, hogy ilyen sokat kérdezek! Minden jót! Erika

Nincs jelen

 

#3520 2014-01-28 17:33

mokány
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Kedves Eriki!Nekem a medencémbe nincs már bél hiszen kivezeték a hasamra igy ott csak a hugyhólyag és a prosztata van!Azt elfelejtettem kiirni hogy a fõorvos azt mondta hogy a sugárterápia miatt van minden!Mütét folyamán igazándiból semmi nem történt kinyitottak vettek a hegesedésbõl mintát elküldték szövettanra ami negativ lett!Az a kérdés van e lehetõség utólagos kezelésre amivel a hegesedést el lehet távolitani?

Nincs jelen

 

#3521 2014-01-29 05:49

Zsoltiihh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia mokány!Egy cipõbe járunk.Igen a sugárterápia  s mûtét okozza ez a fájdalmakat.
A ct leleteken mindig az van írva :a hegesedés valószínû a mûtét s sugár terápia következményei.
Idõ változásokat megérzi tompa nyomást lehet érezni de ez idõvel elmúlik.
Ha lesz vagy volt izotóp vizsgálat az többet mutat.Szerintem felesleges volt  emiatt mûttetni magad.
Gondolj pl. arra ha valaki eltöri valamely csontját az is megérzi évek  folyamán s nem lehet ellene tenni.
Pl: nekem sugár kezelés alatt s néha most is zsibbad a talpam.Ez is az utó hatása a kezeléseknek.
Élni kell ezzel mást nem tudsz tenni.A kontroll vizsgálat eredményei legyenek jók mindig.
A mellette járó kellemetlenségeket pedig  sajnos el kell viselnünk hacsak nem oltári nagy probléma nincsen.
Másik  mûtét utáni dolog ,hogy néha vizeléskor besüpped a has.Általában ha kicsit meg van fázva az egyén.
Mûtétek elõtt sose volt ilyen.Ezt is  gondolom mikor belül megpiszkálnak s már nem oda helyezkedik a belünk .
Mûtét alatt lehetséges az is ,hogy megsérül a húgyhólyag.Véletlen de megsérül az az ideg ami imunissá teszi a férfiakat.Engem elõtte tájékoztattak a lehetséges veszélyekrõl.De hála az égnek egyik se jött be.

Nincs jelen

 

#3522 2014-01-29 13:18

mokány
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Köszönöm válaszod kedves Zsolthii!A  helyizett a következõ nem én döntöttem a mütét mellett hanem az onkó team javasolta a sebészeti uton való eltávolitást!Nekem sajnos ez állandó szörnyü fájdalommal jár nem lehet összehasonlitani egy törés utáni idõjárási fájdalomhoz!Az elsõ mütét óta szenvedek a vizeléssel is kegyetlen sok vizsgálatom volt de egyik doki azt mondja hogy idegi próbléma a másik azt hogy a hegesedés miatt lehet a fájdalom a sebész pedig azt állitja hogy idegi oka nem lehet viszent a hegesedés igen!2 második mütét ez én jan-9-én volt a hugyhólyagomat véletlen megmetszeték amit be kellett varrni de azóta óránként járok vizelni és kb 1dl a kapacitása éjjenleneként ha nem figyelek oda elfolyik a vizeletem szörnyü érzés!Elég rossz fájdalom csillapitón élni 33 évesen!

Nincs jelen

 

#3523 2014-01-31 11:03

Dorottyaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Üdvözletem / Sziasztok!

A minap találtam rá erre a fórumra. Ki hitte volna, hogy van sztóma fórum........és én egyszer majd itt fogok regisztrálni.  De az egyik családtagom, most érte el azt a szintet,hogy nem bír megküzdeni ezzel az állapottal.
Ahogy olvasgattalak titeket, fõként a vastagbél van kivezetve sokatoknál.
Viszont az urosztómáról nem sok helyen tudtam olvasni. Röviden a történet annyi ,hogy hólyagrákkal diagnosztizáltál az anyósom és kapott gyógyszeres kezelés, volt mûtéte,majd mikor újra és újra visszatért a daganat az orvosa végsõ megoldásként a hólyag kivételét javasolta.  Meg is lett a mûtét, persze elmondta elõtte neki,hogy a sztóma zsákkal is tud teljes életet élni, de tisztán kell tartani és figyelni rá. Minden úgy ahogy rendben volt mûtét után pár hónapig, de utána egyre többször fordult ki a bél ami fájdalmas is volt és be is vérzett. a vesék is leálltak 1-2 alkalommal. Az orvos mondta,hogy híznia kell( ami jelen esetben nem könnyû neki 62 évesen és úgy hogy mindig is vékony testalkat volt) . Volt már 3 korrekciós mûtéte. Az elmúlt 1.5 évben legalább 15 mûtéte volt ezzel kapcsolatban. Most legutóbb dec. 10-én az orvos a hasfalhoz varrta a bélszakaszt, mondván,hogy nem fog kijönni így. Ez tartott 2 hétig majd újra kifordul 15-30 perces állástól és üléstõl is. Ilyenkor fáj vérzik és csak feküdni tud vele.
Ha valakinek volt ilyen tapasztalata vagy tud egy olyan orvost ajánlani,aki teljes körûen  tud erre megoldást, akkor azt nagy örömmel fogadnám!
Sajnos nem tudja ezt senkivel megosztani, mert senkinek még csak hasonló tapasztalata sincs ezen a téren. Ezért is regisztráltam fel ide,hogy hátha valaki tud javasolni valamit.
Köszönettel,
Dorottya

Nincs jelen

 

#3524 2014-02-01 10:39

tigris03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!
Új vagyok a fórumon, bár régebb óta vissza-vissza járok, mert jó olvasni hasonló cipõben járó társainkról.
Rövid történetem: 7 éve diagnosztizált colitises vagyok. 2 éve sajnos teljesen kiterjedt. :( 1 éve elkezdték a biológiai terápiát (remicade), ami sajna az utsó 2 alkalommal már nem igen használt. Szteroiddal próbálnak jelenleg fenntartani. Arra még reagálok úgy néz ki. Persze 10 kiló plusz  miattuk a feleslegem, de kit érdekel már. 02.13.-án lesz a kolonóm, akkor derül ki milyen állapotban is vagyok pontosan. Az orvosom azonban elmondta h gyógyszerileg minden lehetõséget kimerítettünk így ha visszaesek akkor nincs más választás mint a mûtét. :( Persze sokként ért, hiába tudtam h nem fog tudni mást mondani. Erre felkészülni nem lehet... Amiben szeretném a tapasztalataitokat meghallgatni: mûtét és azt követõ idõszak milyen volt? Meddig nem lehet felkelni, milyen csövek lógnak ki az emberbõl, milyen ellátást kap, meddig nem kap enni sem stb.? (minden érdekelne tényleg h fel tudjak készülni, hallottam h sokáig hány az ember állítólag mire a test átszokik h nincs vastagbél...) Esetleges szövõdmények? Mennyi idõ után tudja az ember újra ellátni saját magát és pl fõzni vagy csak felöltöztetni a pici gyerekét? Milyen gyógyszereket kell szedni mûtét után?

Nekem a végbelem is érintett sajnos, de mi van akkor ha nem szeretnék sztómát hanem inkább a poucht?? Mi a pro és mi kontra? Ha poch marad akkor a megmaradt végbélt ugyanúgy kezelik mintha az egész bélszakasz meglenne? ugyanúgy begyullad, gyógyszerezés stb?

A sztóma h néz ki? Neten rákerestem, de tényleg kilóg kicsit a vékonybél a "lyukon"?? Én vmiért azt hittem h olyan a sztóma mint pl a tejes doboz záró része: mûanyag pattintható résszel, h  csak rá kelljen tenni a zacsit. Nem gondoltam h ragasztgatni kell. :O Mi van a végbélnyílásra kötve ha sztómás az ember?? Semmi? Csak egy lyuk marad? Mennyire "szagos", érzõdik a széklet zacsinál? Elképzelni nem tudom h a wc-n ülve pl h üríthetõ a tartály, tudom hülyén hangzik de annyira idegen nekem... :(
Olvastam h létezik abszorvens granulátum ami sûríti a székletet így kevesebb lesz és ritkábban kell üríteni is. Errõl tudtok vmit mondani?
A nõk h oldják meg a zacskó takarását, hogy ne domborodjon ki a ruha alatt. Oké h bõvebb lengébb felsõ, de pl fürdõruhánál?

Ne haragudjatok h ennyit kérdezek, de próbálom beleásni magam a témába. 31 évesen eléggé ijesztõ és kétségbe vagyok esve. Van egy 3 éves kisfiam, nem tudom meddig nem tudom õt ellátni ha mûtenek illetve azt se tudom h ez a sztóma mennyire zavaró a párkapcsolatban ez is érdekelne. Örömmel olvasnám a tapasztalatot tõletek. Tudom olvassak vissza de olyan rengeteget írtatok és nem  mindenre láttam a választ kérdéseim között. 
Elõre is köszönök minden választ!!!!! :)

Nincs jelen

 

#3525 2014-02-01 14:57

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia!

Sok-sok kérdés, biztos olvasgattál akkor már vissza, de érdemes rászánni az idõt egyébként.
Nos az én véleményem és tapasztalatom, hogy mûtét után hamarabb rendbe fogsz jönni mint amikor aktív a crohn-od. Mûtét utáni állapotban kb. egy hónap ami nehéz, de utána a javulás gyors és persze ha sikerül tünetmentesnek lenned crohnilag akkor az életformád sokkal jobb lehet.
Nekem is be volt gyulladva a végbél is , de az elsõ mûtétemkor meghagyták a végbelet, fél évig klizmáztuk, de nem jött helyre és örökös gyulladási gócpont is lehetett volna, így utána azt is kivették.
A mûtétnél pár napot általában az intenzíven szoktunk tölteni és fájdalomcsillapítókkal tömnek ami nem baj, sõt kérni is kell ha véletlen nem adják maguktól. Nekem volt gerincbe bevezetve egy csõ és azon keresztül kaptam fájdalomcsillapítót, hogy lokálisan hasson. Persze a katéter az mindne esetben van, és egy vagy kettõ zívó is szokott lenni, a mûtét során benn maradt esetlegesen folyadékok (benti sebek vérzése során keletkezõ) távozására. Varratszedés 8 nap (általában) a csövet pedig 4-5 nap után veszik ki, de persze ez is változó.
Elõtte mint egy sima tüki elõtt nem lehet enni, utána max. 1-2 nap amíg nem ehetsz.
Szerény személyem egyszer sem hánytam a vastagbél hiánya miatt :) csak az altató hatása miatt hánytam, de se több se kevesebb.
Szövõdményekrõl külön nem tudok, gondolom au. mint a többi mûtétek esetében. Annyi, hogy a csõ tényleg benn legyen amíg jön belõle egy pici is, mert ha kiveszik és marad benn folyadék az begyullad és újra nyitás (no ezt saját magamon tapasztaltam)
A mûtét után kb. 2 hónappal már teljesen rendbe leszel (mûtéti fájdalmak, hegek stb miatt) szerintem fõzni, öltöztetni mindent fogsz tudni akkor már csinálni.
Én semmilyen gyógyszereket nem szedtem a mûtétem után. Max. lehet egy kis salazopirynt vagy salofalk-ot fenntartás véget. De mint mondom nálam az sem volt már.

A pouch-ról én nem tudok nyilatkozni. Biztos ír valaki aki abban van otthon.

Hogy kilóg-e a sztóma vége (vagyis a bélszakasz. persze kb. 5 cm-re ki is kell neki, mert ha nagyon mélyen fekszik akkor az örökös felmaródásra adhat okot. Én legalábbis így tudom.
A ragasztás örök életû attól nem tudunk egyenlõre  megszabadulni, bár én bízok a tudomány fejlõdésében hátha fejlõdnek ezen termékek is, és a kényelmünket jobban fogják szolgálni. Megjegyzem, hogy a fejlõdés az elmúlt években is sokat alakult és javult.

Párkapcsolatról nem igazán tudok nyilatkozni, szerintem ez örökös kakukk tojás nem lehet rá megfelelõ választ adni. Talán annyi tanács, hogy el kell mondani az elején, még mielõtt belezúgsz az illetõbe.
Fürdõruhából is tudsz olyat vásárolni ami nagyon csinos, de pl. van hozzá rövid gatyó, vagy szoknyásnak van megcsinálva. Pont idén voltam (tavaly :) ) nyaralni sorstársaimmal és el se képzelnéd mennyi ötletes fürdõruhát láttam.

Talán ennyi amennyit el tudok mondani, e azért olvasgassál még visszafele!!!

Ha van kérdés, vagy valami nem teljesen világos kérdezz nyugodtan!!!

Lisa

Nincs jelen

 

#3526 2014-02-01 19:20

csabaspecial
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!
Akit beleivel mûtenek, készüljön fel a mûtét utani azonnali fájdalomra ami fokozatosan csökken napról napra ahogy gyógyulsz. A csöveket amik kilógnak az emberbõl drain-nek hívják. Amirõl Lisa beszélt azt úgy hívják hogy epidurális érzéstelenítés. Amikor legelõször beszél az ember az altatóorvossal, felajánlja , mert ezen keresztül többmindent be tudnak juttatni könnyen az ember szervezetébe. Így kevesebb altatószerre van szükség és a fájdalomcsillapítás is hatékonyabb, erõsebb. Amikor bevisznek a mûtõbe és felfektetnek a mûtõasztalra altatás elõtt, még mindig meg gondolhatod magadat, kérésre megcsinálják akkor is, aláíratnak gyorsan egy beleegyezõ nyilatkozatot. Akinek epidurálisa van annak nem szabad felkelnie, csak akkor ha a nõvérek mozgatják vagy mondják! Mûtét elõtt, fõleg nagy mûtét elõtt szokás húgyúti katétert is bevezetni a betegnek.
Általában mûtét után 1-2 nappal megjelenik a gyógytornász és azon igyekszik segíteni  hogy mihamarabb fel lehessen kelni az ágyból, a  megfelelõ mozgás a gyógyulást kedvezõen befolyásolja, még akkor is ha kezdetben nem esik olyan jól. Valamivel késõbb önállóan fel kell tudni kelni, mindenkinek a saját érdeke.
Több nap is eltellik mûtét után, mire az orvosok engedélyezik az evést. Ha nagyobb a mûtét akkor több idõ kell ehhez. Több mint 3 éve volt egy nagy mûtétem és több mint egy hét volt mikor elõször ehettem.
Dorottyaanak írom hogy tapasztalatom szerint több az ileósztómás mint a colosztómás. És ez nem csak sztómás fórum hanem IBD-fórum. Az ellátás valamennyire függ attól hogy az ember melyik kórházban fekszik éppen. Több napos koplalás után megváltás a legegyszerübb étel is. Nagyon jó érzés és az hogy napról napra jobban van az ember és gyógyulgat. Azért nem árt szót fogadni az orvosoknak és a nõvéreknek.
Inni is csak akkor szabad ha mondják, viszont ha már lehet inni akkor sokat kell, mert különben kapjuk az infuziót tovább! Lisát kiegészíteném: nagy mûtétek után vagy ha a mûtött beteget nem bírják fel kelteni akkor kerül az ember intenzív osztályra. Draint általában napokkal a mûtét után egy sebkötözés alkalmával szokta kihúzni az az orvos aki mûtött.
Konkrétan nem tudom milyen gyógyszerek dukálnak mûtét után, ez egyénfüggõ. Infúziók sokasága, fájdalomcsillapító, antibiotikum a fertõzés elkerülése miatt.
Egyénfüggõ hogy mennyi idõ kell a gyógyuláshoz, mikor kiengednek a kórházból akkor már el tudod látni magadat, csak óvatosan kell csinálni, nehezet nem szabad emelgetni, sokat vagy nagyon lehajolni és egy ideig nagyon vigyázni kell hogy mit eszel.
Szövõdmények: epidurális érzéstelenítésnek is lehet elvileg szövõdménye. Én még ilyet nem hallottam. A mûtétnek is lehet szövõdménye pl varratelégtelenség vagy bélelzáródás( belek mozgása nem indul el megadott idõn belül). Ilyenkor sajnos újra visznek mûtõbe. Nem tudok statisztikát mondani errõl, szerintem ennek viszonylag kicsi az esélye.
Sztómát senki sem szeretne, de vannak sajnos esetek amikor ezt nem lehet elkerülni. A sebész igyekszik úgy csinálni a dolgokat hogy a sztómát elkerülje. Crohnosoknak poucht( úgy tudom a másik neve Koch-rezervoár) nem készítenek mert ugye ott a vékonybelek is érintettek. Azt olvastam errõl a megoldásról, hogy sok esetben begyulladnak a vékonybelek mûtét után. szerintem beszéld ezt alaposan a sebésszel.
A sztóma ilyan szinû kis kidudorodó végzõdés a hasfalom mint az fogínyed lényegében. ha látni szeretnél ilyet javaslom a youtube-on írd be a keresõbe hogy ileostomy vagy valami hasonlót és sok videó van errõl. Nekem az elfogadásban sokat segített egy kislánynak a videója, ileósztómát kapott sajnos.
A végbelet akkor távolítják csak el ha nagyon muszáj. Szerintem ez egy nagy mûtétnek minõsül. Ha nincsen használatban a végbél, akkor akár évekig nincs vele probléma.
A végbélnyílásra tudomásom szerint nem tesznek semmit. Akinek a végbelét eltávolítják, azt ott utána bevarrják.
Szag csak érzõdik ha a zacsi tapadófelülete leválik egy helyen vagy teljesen.
Ilyesmi granulátumról nem hallottam még. A zacsi ürítés gyakorisága az evés és az ivás mennyiségétõl függ, sürüsége hogy mit eszel és mennyit iszol.

Nincs jelen

 

#3527 2014-02-02 16:39

JungiBor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!

Huszonnégy éve vagyok Crohn beteg, hatszor mûtöttek, minden lehetséges gyógyszeres tarrápiának ellenállt eddig a betegségem. A következõt szeretném megkérdezni:Olvasta- e közületek valaki a "Crohn - Colitis Ég Veled!" címû könyvet, illetve kipróbálta-e a benne írtakat, beváltak-e neki az olvasottak. Mi a véleménye a könyvrõl, lehet e bízni benne?
Köszönöm szépen-elõre is!

Nincs jelen

 

#3528 2014-02-02 18:59

tigris03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Lisa és Csabaspeciel!
Köszi a gyors válaszokat!  Elkezdtem olvasgatni a fórumot (71 oldalból 14 oldalnál tartok, jó sokat írtatok ).
Nekem Colitisem van, nem Crohnom.

Neked akkor nem volt gyomorszondád ugye??? Attól rettegek! Epidurál meddig volt bent? 2-3 napig vagy végig?  Mikor kelhettél fel elõször az ágyból? Kanül a nyaki ütõérbe nem volt ugye? Orrszonda mennyire gáz??
Ahogy olvasgatom volt aki 1 hónapra rá már visszament dolgozni (Sanvito)  De jó lenne ilyen hamar rendbe jönni! Irigykedem h milyen fitt és pozitív hozzáállású! Igazából én se vagyok egy negatív emberke, ált én vígasztalom a családom ha visszaesek…

Most az a helyzet h próbálkozom személyre szabott betegség specifikus diétával majd, nem tudom h ezt vki próbálta-e közületek, mert nagyon dicsérik. Emellett elkezdtem méhpempõt, mumijót, meg varga gyógy gombát is szedni utolsó esélyként! Ha ezek nem hatnak, akkor már tényleg csak a mûtét maradt…

A fórumot olvasva nagyon sok pozitívum jön le, és ez nagyon megnyugtató nekem. :D

Nem tudom SHRAHINA jár-e még felénk, de hozzá lenne pár kérdésem, mert neki kock reservoir (billentyûs sztómája) van ha jól olvastam és ez nem egyenlõ a pouchal ugye jól értelmezem?!?!?
Vagy esetleg ha másnak is kockja van akkor annak a tapasztalatainak is örülnék!!! 
Érdekelne, hogy annak a beöntése milyen idõközönként van (pl. reggel és este otthon elegendõ? nem tudnám a munkahelyen elvégezni). Illetve ebben az esetben ugyanúgy levarrják a végbélnyílást, mert felesleges ugye? Eltávolítják a teljes a végbelet nem? Ilyenkor is kilóg pár centi a hasból és arra teszik a sapkát??

02.14.-én beszélek a sebésszel majd, szerencsére sógorom baráti körébõl ismerem, így nem idegen, nyugodtan tudok vele beszélni és teljesen megbízom benne. Az egyik legjobb sebész és mellette plasztikai és mikró sebész is! Szóval biztos nem leszek csúnyán megcincálva sem. A veszprémi kh-ba dolgozik, én is oda járok gasztróra, hiába vagyok bp-i  A családom ugyanis lent lakik Füreden. Onnan költöztem fel férjemhez.

Szép estét mindenkinek!!!

Nincs jelen

 

#3529 2014-02-03 08:21

Zsoltiihh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia tigris 03!
Sztóma kell-e vagy nem a dokik döntik el.Van akinek  ideiglenes de lehet végleges.ideiglenest a belek tehermentesítése végett helyezik ki. Mint a többiek is írták  a színe ,kinézete mint az íny.Most nem jut eszembe rá jelzõ.1-2 cm -re emelkedik ki a hasfaltól.Az én esetemnél ideiglenesnek tették ki .Eredményes volt a kemó s sugár kezelés is de a záró izomzatig leért a daganat s nem volt lehetõség már  vissza helyezni a végét.
5cm-ig mondják hogy van rá remény vissza varrni a végbelet.Oda lenn teljesen összevarrják.
Mûtét után 3 csõ lóg ki az emberbõl.Katéter ,infúzió,s a bevarrt  résznél egy tisztító amit nálam  a kórházban töltött 13 napon vettek ki.A varrat szedés is ekkor zajlott le.Igazából  elég kényelmetlen mert az alvás féloldalt sikerült csak az ülés is.Míg bent van a csõ nem érzel semmit  miután kiveszik akkor már érzékeny az a rész.Fürdeni 1 hétig óvatosan lehet .Víz nem érheti a gyulladás végett.Idõ változásokat megérzi az amputált része az embernek.De ez ezzel jár.
A sztómára sapkát kb 1 év után  adnak vagyis írják fel receptre.ezután   dugót is ajánlanak ami lényegében a sztómába helyezendõ s mint egy szivacsos anyag  felveszi a bél formáját s ezáltal nem jön ki szag kényelmesen  tud az ember bárhová menni.De elõtte még van a beöntés.Amit nekem fél év után javasoltak.Nem kötelezõ de a sztómásoknak ajánlatos idõközönként  elvégezni.Az elsõ alkalom szerintem mindenkinek eléggé idegen s félve kezd hozzá.A sztómás nõvérek erre megtanítják az egyént.Kb 1.5 -2 liter langyos vizet töltök magamba,van amikor egyszerre de ha széklet jön közbe kifelé megállok vele  .S ha ürült akkor folytatom tovább.beöntés után  levegõ is jut be ezáltal aznap enyhe hanghatások is vannak.Viccesen kell felfogni mert  én legalábbis már ugyanaz az ember nem leszek mint régen.
De ez az én esetem s nem kell kész tényként venni ,hogy ez a kimenetele másnál is.Ami igazán fontos pozitívan állni mindenhez.

Nincs jelen

 

#3530 2014-02-04 19:23

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia tigris!

Nekem volt canül is (több helyen is, többek között a nyakon is) és orrszonda is volt. Amíg meg nem mûtöttek és aktív crohn-os voltam több hónapon keresztül szondán tápláltak plusszba. Minden nap hazamehettem este vissza a kórházba le a szonda és reggel kihúzni és haza. Szóval az is volt, meg lehet sajnos azt is szokni. És igen az egyik nagy mûtét után is volt orrszonda.

Nincs jelen

 

#3531 2014-02-05 06:22

tigris03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Zsoltiihh! köszi infókat, próbálom értelmezni :) Szóval neked koch-od van???
Persze nem én döntöm el h mûtét v sem.  Ez evidens. 
Mennyi maradt a végbeledbõl (vastagbeledbõl)?  1 évig akkor zsák van ilyen esetben is amíg nem kap dugót, sapkát rá az ember??? Ha fél évig nem volt beöntés akkor automatice ürült a széklet??? Fél év után azt hittem napi szinten kell a kochot „beönteni”, mert az adja meg h mikor legyen széklet… Most akkor hogy is van ez?!?!? Köszi elõre is!!!!!

Lisa, köszi infót!!! akkor nem olyan vészes…
Amúgy a sebészeten vagy a belgyógyászaton lábadozik az ember mûtét után???

Nincs jelen

 

#3532 2014-02-05 09:04

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

A sebészeten!

Nincs jelen

 

#3533 2014-02-05 13:25

Zsoltiihh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia tigris 03!
Kb 30-40 cm vettek ki pontosan én se tudom az nincs leírva a zárón.
Sapka a sztómára idáig nem volt csak zsák, kicsi zsák.
Beöntés fél év után tanítják meg.Ezt idõközönként érdemes csinálni.Ilyenkor teljesen szagmentes minden.Igaz  én mindig szagmentes vagyok.Csak olyat  eszek ami nem csinál gázokat szagokat.
Én a sebészeten lábadoztam két hétig intenzív nem volt mert bika erõs a szervezet.
Beöntés elõtt is volt széklet mert a kórházból  nem is engednek ki ha nincs bélmozgása az embernek.

Hasi ct után pl:általában hasmenés van.De másnap elmúlik.Amit meg kell inni az okozza.

Nincs jelen

 

#3534 2014-02-09 14:18

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Nekem végleges ileosztómám van, a mûtét elõtt is már nagyon le voltam fogyva, rettenetes fájdalmaim voltam, szeptikus sokk, majdnem meghalás, vért is kaptam meg vérplazmát, stb.
A mûtét után egy centrálvéna lóg az ember nyakából arra 3 infúziót lehet kötni, de néha ezek eltömõdnek, továbbá altatót jobb szuriba a fenékbe kérni, mert ha benyomják egy 6 órás infúzióba, akkor ugyanúgy nem alszol, csak 6 órán át még álmos is leszel:) 
Ezen kívül ugye katéter, egy drain a végbélbõl, egy az oldalból, másik oldalon a sztóma ugye egy fixáló kerettel, meg egy gyomorszonda, ami akkor fáj ha nyel az ember, de arról le lehet szokni. Ivással óvatosan, én egyszer véletlenül a pici korty helyett (végre kicsit elszenderedtem, felébredtem és) nagyot kortyoltam - na azt azonnal hánytam vissza az orromon keresztül a szondán át.
Meg ugye a légzõtorna, köhögtetés, ilyenkor leszorítani a varratokat de így is fáj, nekem el is fertõzõdött úgyhogy két varratot nyitni kellett rendszeresen pucolták, de nyitva is szépen begyógyult (kétségbe voltam esve, de még szintbe is jött).
A szondák, csövek kihúzásától nem kell félni, kifejezetten kellemes "megváltás" érzés :) Amikor bedugják meg már úgy is alszol.
Nekem az epidurálist sajna nem tudták megszúrni, úgyhogy volt pár horror napom az intenzíven (ja, hülye hõmérõ is nyomta a hátam) - azokból arra emlékszem hogy azt hajtogatom hogy el akarom felejteni, - és mûködött, nem is sokra emlékszem.
A kotorászás miatt bónuszként akkorára dagadtak a heréim mint egy csecsemõ feje, és arra ébredtem hogy iszonyúan fáj, de az 1-2 nap alatt csillapodott, aztán a méret is kezdett csökkenni. Gondolom nõk esetében ez a bónusz nem jár.
Aztán elkezdik felállítani az embert, akkor pár lépéstõl megrogyik, de gyakorolni kell reggel, este, és akkor a sebészetrõl át lehet szabadulni a gasztróra ahol jobbak a körülmények :P

Július 4.-én mûtöttek nagyon legyengülve, késõbb tályoggal még vissza augusztusban 40 fokban 40 fokos lázzal (nem tudtam eldönteni most melegem van-e vagy még feljebb megy a lázam) - az a maradék végbélcsonkban volt, ezt Lestár Dr. úr különösebb mûtétet mellõzve kinyomta az ujjával, aztán gratuláltak hogy nem ájultam el, mert ilyenkor szokás :)  Aztán még szeptemberben még egy tályogom alakult ki, akkor a bal oldalon, úgy hogy felkelni nem bírtam, iszonyúan fájt+láz, de idõben bementünk a Honvéd ügyeletére, úgyhogy mûtét nélkül megúsztam antibiotikum kúrával.  Novemberben meg már airsoftoztam, rohamoztam, a gyógytornász unalmas gyakorlatai helyett eleve egy üres puskával a kezemben gyakoroltam a mászkálást, célra tartást, stb  úgyhogy nagyon jól is ment elsõre :) - guggolni még most se tudok (illetve lefele igen, de felállni nem - több év medrolnak köszönhetõen), de térdelni remekül, úgyhogy megoldom! :)
A több év wc para, fájdalom stb után a sztóma megváltás, pouch-ot nem is javasoltak, de nem is szeretnék, ahogy olvastam/hallottam az azért napi több székletet wc parát eredményez, amibõl köszönöm, nem kérek.
Sztómával meg állva is tudok "kakilni" - slicc lehúz ürít, töröl kész! :) A zacskóval az elején még marháskodik az ember, de amint rájön a trükkökre (hajszárítózás, paszta felpöttyözése, és nedves ujjal agyagozószakkör) már az sem probléma. Átálltam a nadrágtartós gatyákra, nõknek még könnyebb mert ugye csípõnaci, meg hosszú ruhák - illetve a zacsinak cuki kis szexis borítót szoktak varrni (szívecskés stb). Szag meg nincs, csak amikor leengeded a wc-n, és az sem vészes.
Viszont szagos puki többé nincs:) Amikor mentem a barátnõmmel kocsival, beleszagolt a levegõbe, és odáig jutott hogy számonkérõ hangsúllyal kezdte volna hogy "te fin....."  és akkor leesett neki hogy én biztos nem :)

Nincs jelen

 

#3535 2014-02-09 14:48

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

A mûtét után nem is igazán a fájdalomtól kell tartani (elõtte rosszabb), hanem az unalomtól és a hülye szobatársaktól. Erre érdemes beszerezni szilikonos füldugót, e-bookot (én nagyon élveztem, rengeteg könyvet kiolvastam :) ). Nõi szobákban különösen nagy szokott lenni a hiszti, a sebészeten szóltak is a nõvérek hogy ne ijedjünk meg, most mennek kötözni az amputált cukorbeteg nyanyákat - és amint az ajtóban megjelentek a kötözõs kocsival már visítottak kórusban :)  - volt ilyen bácsi is a mi szobánkban, bejött üszkös lábbal, reggelre már le is csapták neki, de egy hangos szava nem volt :P

Nincs jelen

 

#3536 2014-02-09 23:28

Pali
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Nekem ideiglenes ileosztómám van, és eléggé máshogy zajlott a mûtétem. Illetve mûtéteim.
Engem Crohn-nal diagnosztizáltak így 30 évesen, amit mûteni kellett, annyira begyulladt  a jobb oldala a hasamnak (na ja, hát fél évbe telt eljutni a diagnózisig). A SOTE2-n mûtöttek, profi doki (Dr. Bihari), jó hely. :)
Elsõ mûtétnél tervezetten kivágtak 40 centi vékonybelet, plusz a vastagbelem egy részét, de összevarrni nem merték, akkor volt még a környéken a gyulladás, úgyhogy ideiglenesen kikötötték a vékonybelemet. Két hétre rá kiderült, hogy igazuk volt, folyadékgyülem, tályog, jött a második mûtét, ekkor már a beleimhez nem nyúltak hozzá.

Elsõ mûtét után amik belõlem lógtak:
- gyomorszonda: hogy a gyomornedveket felszívja. Ez 1 napig volt bent, az orromból lógott ki. Ez a torkomban eléggé zavart, nem volt jó érzés. Kihúzásakor köhögnöm kellett (volna), na az friss hasi sebbel egészen szomorú próbálkozás volt. Viszont semmi nem volt ahhoz képest, ha valahogy úgy fordultam, hogy megmozdult a szonda külsõ része, mert úgy ingerelt a gyomromot, hogy 4-5 másodperc alatt kellett vagy 10-et csuklanom. Na EZ volt kifejezetten alja dolog tõle. :)
- katéter: Érdemes volt kérni, hogy altatás után helyezzék be. :) A kihúzása közepesen fájdalmas, de legalább gyors. Amúgy nem fáj a bennléte, ezt is 1-2 nap után húzták ki.
- dréncsõ: ezzel a seb környékérõl vezetik ki a váladékokat. Nem fáj, csak ha mondjuk nincs lerögzítve kötéssel, akkor elõfordulhat, hogy megfeszül a fonal, amivel hozzávarrták, az fájdalmas, de hamar rájössz, hogy ne húzd meg. :) Ezt kb másfél hétre rá húzták ki, utána a kiegyenesedett járás könnyebbé vált. Ez és a katéter csak annyiban zavaró, hogy sétáláskor vinned kell magaddal a kis zacsikat. :)
- Infúzió: Ha jó helyre szúrják be, akkor  semmi gond, ha rosszul, akkor borzalom. Ha jó vénád van (adottság és jó folyadékellátottság), akkor érdemes az alkarcsontod belsõ "élére" kérni hosszában középre, ugyanis így tudod a kezedet a fejed alá is rakni, és nem is zavarja sem a könyökhajlítást, sem a kézfejed mozgását. A könyökbe szúrtnál sokszor van, hogy nem tudod a könyöködet hajítani rendesen, vagy ha igen, elmozdul. Kézfejben ugyanez a kézfejjel, plusz beleakad mindenhova (kilincs, fiók, bárhova.)

Varratokat nekem majd' 3 hétre szedték ki a második mûtét után (akkor kaptam ilyen extra kapcsokat is még a szokásos varratok mellé), de elméletileg 2 hét után ki szokták, ha az ember nem duplázik mûtétet, mint én. :)

Engem elsõ mûtét után másnap (24 óra után) állítottak fel, az elsõ felülés volt nagyon durva, ahogy a megbabrált belek a helyükre csúsztak. (mintha lift indulna.) A második mûtét után 12 órával magamtól felkeltem már, pedig akkor extra brutális varratokat kaptam és két hét alatt másodszorra vágtak fel, de hát a rutin. :) (amúgy a 24 órát nem szeretik elhúzni, nehogy letapadjanak a belek, szóval felállni hasznos. :))

Nekem nem volt epidurális érzéstelenítés, sima altatás volt csak.

Füldugó, könyv, tablet, okostelefon, ezeknek kombinációja tényleg nagyon hasznos. :)

Kb. 1,5-2 hónap múlva esedékes a köv. mûtétem, hogy visszarakják a vékonybelem, elõre várom. :)
Fájdalom elviselhetõ (elsõ 1-2 nap rossz), kérj nyugodtan fájdalomcsillapítót, nekem az infúziós nagyon bevált. Fontos, hogy estére altatót kérj, ne nyugtatót, mert nem annyira vicces Vicodin után tök nyugodtan nézni a plafont egész éjszaka egy perc alvás nélkül. :D
Ágyból felkelést kell megtanulni, az tud fájni, ez van.
Nekem cirka 2-3 hét múlva már semmi nem fájt, csak az ácskapcsok, amik még bennem voltak. Miután kivették gyakorlatilag elmúlt mindenféle fájdalom, már nevetni, köhögni is bírtam. Most 1 hónapra rá gyakorlatilag nem maradt nyoma sem fájdalomnak, ha nem lenne a zacskóm, akkor már biciklivel járnék újra. :) Na, de majd a köv. mûtét után. :)

Szerkesztette: Pali (2014-02-09 23:30)

Nincs jelen

 

#3537 2014-02-12 18:23

Aladár
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Üdvözlök mindenkit!

Vissza olvastam pár oldalt, mióta nem látogattam a fórumot és kívánok mindenkinek egészséges és jó étvágyat. :D

Azért ragadtam billentyûzetet, hogy pozitív példával járjak elõ. Rövid történetem akik nem olvasták még kezdeti aggodalmaimat a sztómások soraiban.

28 éves vagyok, chron beteg, tavaly  Augusztusban kaptam meg az ideiglenes sztómámat ami nem is biztos, hogy ideiglenes, majd kiderül.

Na és a jelen. :D Miután begyógyult a mûtéti sebem, teljesen tünet mentes vagyok. Kerestem magamnak egy jóféle gasztrost, aki nem hitte el, hogy 1 hónap alatt felépültem és híztam 14kg-ot. (39kg voltam mûtét után böeee :D)

Azóta leszázalékoltattam magam. Annak ellenére miféle bürokrata rendszerben élünk, sikerült.
Jelenleg 7 órában dolgozok elõkészítõ szakácsként, ami a szakmámba is vág. Mondjuk az a 7 óra pont elég is. Férfi létemre be kellet látnom, hogy sztómával korlátaim vannak állóképesség szempontjából, de nem is baj ez mert rüheltem régebben 12-13 órákat dolgozni egy nap. :D Nem embernek való az.

Szóval azóta is tünet mentes vagyok, a munkát szeretem csinálni, a szex megy, szóval teljes az életem úgy érzem. :D
A sztóma elõtt viszont olyan voltam mint egy depresszív élõhalott ami most már a múlté.

A táplálkozással kapcsolatban ami nekem bevált, azt most megosztanám mert véleményem szerint csak a helyes táplálkozás az amivel tünet mentes tudok maradni. Az immurán, pentassa és retkes társai nem segítenek. Ez az én magány véleményem semmi több.
Szóval elhagytam minden mérget, készételt, felvágottat, pékárut, minden lisztes terméket, cukrot, édességet stb. Ez elsõre szörnyûnek hangzik, és nem is álltatok senkit, nem volt könnyû leszokni ezekrõl a dolgokról. Sokszor remegtem egy szelet vajas kenyérért vagy egy Balaton szeletért. :D

És sokszor nem is bírtam megállni, hogy ne egyek ilyen dolgokat. Viszont fokozatosan leállítottam a szervezetemet ezekrõl a cuccokról, és kb. 1 hónap múlva, egyik reggel felkeltem és nem éreztem a késztetést, hogy cukrot vagy kenyeret vagy gyors kaját egyek. Elmúlt mintha nem is lett volna ez a függõség.

Azóta nem eszek mást csak zöldséget, gyümölcsöt és húst minden mennyiségben. Napraforgó olaj helyett csak zsírral fõzök vagy olivával. Krumplit csak ritkán eszek mert sok benne a keményítõ és a sztóma hozam elég masszív lesz tõle, ami nem jó. Rizst szoktam enni, bár annak sem érzem lassan a szükségét. Kukorica lisztet szoktam használni sima liszt helyett, mert én azt szeretem. Gyerekkorom puliszkáit idézi a nagy szegénységek közepette. :D

Minden nap eszek egy kis marék diót, nem többet. Minden nap legalább 2 almát megeszek és legtöbbször egy kis reszelt répa is társul mellé. És természetesen az elmaradhatatlan Erdélyi szalonna vagy töpörtyû mmmm de finom. (Pestieknek a Ráday utcában, van egy kis hentes, ott lehet a város legfinomabb töpörtyûjét kapni. :D Én már sokat végig kóstoltam de nekem az a legfinomabb.) Inni csak vizet iszok, semmi mást. Néha egy két sör lecsúszik de már szinte azt is elhagytam mert éreztem, hogy nem jó sajnos a beleimnek még egy korsó se, pedig imádtam kicsit részegeskedni régebben, de inkább élek 100 évig mint, hogy 100x berúgjak azt utána  a kés alatt maradjak valamelyik hentes kezei által. :D

Mióta nem eszek szemetet, mintha kicserélték volna a szervezetemet. Van energiám, semmi baja a beleimnek, és jobb kedvû is vagyok, rendszeresen eljárok itthonról bandázni a haverokkal, táncolni, õrültködni amit egy átlag 28 éves is csinál. Vagy nem mert már benõtt a feje lágya eddigre és már a kisgyerekével játszogat de én nem az az ember vagyok :D

Szóval oda figyelek magamra és a szervezetemre. Remélem aki esetleg most friss sztómás és megtalálja ezt az írást, kicsit megkönnyebbül, hogy nem az élet vége ez, hanem esetleg egy egészséges, új élet kezdete. Na ez nagyon drámai befejezés :DD

Mindenkinek minden jót és sok finomat kívánok!

Nincs jelen

 

#3538 2014-02-12 19:14

tigris03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Köszi Zsoltiihh!!!

Rigor! Hát nem egyszerû a te történeted sem! Hány éve vagy colitises? Végbélbõl is lóg drain? Nem is tudtam…  Epiduráltól nem tartok, mikor szültem császárral simán beadták. Pouch nekem is kérdéses. HA mondanák h lehet akkor se tudom h akarom-e…
Tabletet viszek! Olvasni szeretek!!! Lesz rá ott idõm úgyis majd. :)

Aladár! Jó olvasni soraidat!!! Köszönöm az információkat. én most megyek hétfõn majd egy ilyen étkezés átbeszélésre. Hátha az segít az állapotomon. Ki tudja hátha elkerülhetem a mûtétet. ;) Reménykedni lehet, az hal meg utoljára.

Ma fincsi keserûsó kúrán voltam du, most éhen pusztulok!!!! Holnap lesz a colono. Kiv leszek mit mondanak, milyen állapotban vagyok. Pénteken meg sebésszel  megbeszélés este.
Szorítsatok!

Nincs jelen

 

#3539 2014-02-13 14:40

titi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Üdv.Mindenkinek!Röviden leirom mi történt velem.Soha nem volt fájdalmam,az orvosokat kerültem messzirõl.Elmúltam 60 éves,jönnek a gondok.A székletem néha véres volt,ez idegesitett.Utána 2 hétig semmi vér,majd megint jelentkezett.Elmentem a háziorvosomhoz,aki megvizsgált,majd újjal próbálkozott,de nem talált semmit.Beutalt a Gastroenterológiára.Ott béltükrözésre küldtek.A vizsgálatnál már a végtõl 8 cm-re daganatot látott,tovább nem ment.Szövettani vizsgálat rosszindulatú daganatot állapitott meg.Utána sebészetre mentem,majd sztómát vezettek ki. ( persze ez idõben hosszú folyamat volt )Most jövõ héten Szombathelyre megyek,20 db sugárkezelést végeznek.A CT sehol áttétet nem talált.A kezelések után,megint sebészet és kivesznek egy darabot a végbelembõl.Késõbb,ha nem lesz probléma,sztóma zárást végeznek.Három hete volt a sztóma kihelyezés,azóta semmi gondom nem volt vele.Két részes Coloplast zsákot használok.A sztómásnõvér több fajtát kipróbált,nekem
ez felelt meg legjobban.Az alapra könnyen ráhelyezhetõ.Az alap felrakása elött letisztittom a a környékét,majd hajszáritóval szárazra készitem.Az alapot méretre vágom,hogy jól illeszkedjen rá.Most vettem a gyógyszertárba stomic nevü kenõcsöt,nekem nagyon jó.3-4 napig az alap birja.Ezt az oldalt eddig nem ismertem,nagyon hasznosnak találom.Megkönnyebbültem,hogy leirhattam a kálváriámat.Minden kedves társamnak,JÓ EGÉSZSÉGET.titi

Nincs jelen

 

#3540 2014-02-14 00:55

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Engem nem zavar a zacsi a bringázásban egyáltalán. Nem öv tartja a gatyát hanem hámheveder. Úgy járok airsoftozni is. Július 4. volt az életmentõ mûtét, 50 kg egyedül megfordulni se tudó roncs, Késõbb augusztustban tályog, szeptember megint tályog, és novemberben már bringával mentem játszani:) -
http://www.youtube.com/user/rigorm42
Elõtte 13 év wc para, szenvedés most meg boldogság, sokkal jobb így.
Ráadásul Shitting like a Boss. Csak slicc lehúz, zsák vége kivezet, és állva! :)

Nincs jelen

 

#3541 2014-02-14 07:24

tigris03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Na túl vagyok a tükrözésen! :) Tegnap 14:40kor kezdtem a bélmosatást keserû sóval. Esküszöm minél többször iszom ezt a löttyöt annál keserûbb az íze!!! Majd éhen pusztultam már este!!! :( Aztán reggel 7 elõtt felkeltem, akkor még megittam 1 liter keserûsót, mivel sajnos reggelre kicsit bélsáros lett a „széklet” rész. Így kicsit nehézkesen indultam el Veszprémbe nehogy út közben rám törjön a „pisilés” hátsómon. Szerencsére túléltem. 9-re már bent is voltunk körházban. Anyu maradt bent velem, Laci addig Benivel itthon maradt. Meglepetésemre már 10:30kor behívtak a tükrözésre. :) Nõvérke mondta melyik vizsgálóba menjek meg vetkõzzek neki. Felültem az ágyra utána jött nõvér, hogy kérek-e injekciót (dormicumot). Mondtam, hogy persze, legalább egy jó dolog származik az egészbõl : alszom egy jót. :) Aztán megszúrta branült bal hajlatba ahonnan vért is vettek hétfõn. Kérdezte, hogy minden rendben van-e mondtam, hogy igen. Megjött orvosom, kérdezte hogy vagyok, aztán kezdõdött a mûvelet. Mondja doki nõvérnek, hogy tiszta a bélfal adhatja nekem a „drogot” :) Beadta a nõvér, de kérdezte egybõl, hogy nem csíp-e mert szerinte nincs jó helyen a branül. Ezért kiszedte és hívott egy másik nõvért aki a kézfejembe adta be a dormicumot. Amíg ezzel szenvedtek addig néztem tükrözést, szerencsére most egyáltalán nem volt kellemetlen. Mintha bent se lett volna mûszer. Aztán el is aludtam egybõl. Arra ébredtem, hogy a vizsgálóban lévõ bõr ágyon fekszem és jönnek – mennek a nõvérek. Mint kiderült nem volt üres hely elfekvõben. Nekem mondjuk mind1 volt. Szegény anyu nem tudta mi van, mert volt 12:15 mire kimentem, igaz teljesen kába voltam, tudtam volna még aludni. 14:40 körül hívott be doki a papírért. A lényeg: jobban néz ki a belem, mint 1,5 éve. Nem olyan katasztrófális most. Felírt gyógyszeres „beöntést”, amit 21 napig kell alkalmaznom minden második napon (már 1x volt ilyenem nem ismeretlen és nem kellemetlen). A szteroidot tartjuk még 2 hétig 16mg-on és utána építem le 4mg-kal. 2 hónap múlva pedig kontroll. Hazajöttünk aztán aludtam egy nagyot a jó hírekre!!! :D Most akkor az étrendváltoztatástól várom még a csodát! A Varga gombát elkezdtem szedni tegnap, ma pedig a nehéz fémek kivez
etésére a folyadékos táplálék kiegészítõt. Holnap megyek a sebészhez beszélgetni, de csak azért hogy a felírt kérdéseimre válaszoljon. Nem tervezek még mûtétet, de jobb félni mint megijedni ;)
Puszi mindenkinek!!!

Nincs jelen

 

#3542 2014-02-14 07:25

tigris03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

bocsi megcsúszott bejegyzés: tegnap éjszaka írtam :) azért Tegnapról van szó bélmosás szerint és nem tegnapelõttrõl...

Nincs jelen

 

#3543 2014-02-14 08:52

titi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Kedves tigris03!Nekem kétszer volt bélmosásom,de az otthoni,nagyon keserü volt.Amit a mütétem elött a kórházban adtak az izesitett volt.Volt egy szobatársam,õ vitte magával a WC-re,3 órán belül nem jött ki onnan.Ez rosszabb mint a mûtét.További szép napot!:)

Nincs jelen

 

#3544 2014-02-14 10:36

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Tigris!
Nem tudom, hol olvasod hamarabb, szóval itt is örömködnék neked, hogy ilyen jól alakultak a dolgok!

Nincs jelen

 

#3545 2014-02-14 13:19

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Tigris: Ó, ha egy kis dormicummal elvoltál tükrözés alatt, akkor még szuper állapotban van a beled. Kb 10 év folyamatos és csillapíthatatlan fellángolás kell hogy késig juss :P (van akinek korábban persze ha valami hirtelen szövõdmény lép fel, de akkor csak egy szakaszt vesznek ki, az meg nem akkora nagy szám
) Meg hogy hozzám hasonlóan egyik gyógyszer se hasson, a szteroid is csak pár évig, aztán az se, immuranból is pont azon kevesek közé tartoztam akik nem bírták, és a biológiai terápiát is csak egy évig. Szóval én mint viszonylag ritka eset is elvoltam, ha kicsit trükkösen is, de aktív életet tudtam élni, most meg hogy megvolt a mûtét még sokkal jobb :)

Szerkesztette: Rigor (2014-02-14 13:20)

Nincs jelen

 

#3546 2014-02-14 14:08

tigris03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Köszi Julcsi!!! Aranyos vagy!!!

Rigor!! 7 év alatt 6 tükrözés 6 kórház (2-3 héttel), szóval azért kijutott nekem is :( De biztos nem olyan vészes az állapotom mint neked. A doki viszont már gyógyszerekre nem nagyon számít h hatni fognak. Ezért is készít fel a mûtétre. Inkább tudással vágjak bele mint anélkül. Szerintem is jobb így!
Immurán már nekem sem hat. Még a szteroid igen, de ki tudja meddig... :( A biológiai se hatott már utsó 2-nél sajna.

Nincs jelen

 

#3547 2014-02-14 16:11

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

tigris03: Na igen, én még a szteroidot elhúztam napi 100mg fölé, amit már nem kellett volna, mindezt tartósan több évig, úgyhogy rámentek az ízületeim. Aztán a végén meg 2 hét alatt fogytam 20kg-ot, már a víz se maradt meg bennem, kínomban szõlõcukrot szopogattam, aztán már sorban kellett összekürtölni az ismerõsöket, mert a vérkvótám is betelt, és a mûtéthez is baromi sok vér kellett, utána meg pár nap intenzív, aztán sebészet, ott felültettek és már attól forgott velem a világ, késõbb amikor próbáltak talpra állítani akkor meg rögtön ment ki a talaj, léptem kettõt és ájultam el. Ráadásul minél tovább húzza az ember, annál nagyobb a rákosodás veszélye, az meg akkor visz még egy pár szervet magával. :(  (én megúsztam, de találkoztam a folyosón egy lánnyal aki nem, neki petefészek, vese stb is ráment, ráadásul olyan zacskót kapott ami nem tapadt fel rendesen úgyhogy ki volt borulva.)
A sztóma meg nem gáz, megtanulja az ember, kitapasztalja melyik passzol és akkor csomó olyan dolgot is tud újra csinálni az ember, amit elõtte nem, vagy csak wc parával egybekötve. Külföldi oldalakon láttam hogy a lányok szoktak kis cuki szívecske alakú ruhácskát varrni neki, meg van aki sziklamászó, van aki 50 éves és védõvel hokizik, én a nagy lerobbanás és két szövõdmény, két tályog (ezekkel még augusztus, szeptemberben be kellett feküdni, láz, fájdalom) de novemberben már airsoftoztam:) Sõt, a 0 izomzatot már eleve a kedvenc hobbim mozdulataiból építettem az unalmas gyógytornás gyakorlatok helyett/mellett úgyhogy rögtön nagyon jól is ment a játék :)

Nincs jelen

 

#3548 2014-02-14 19:53

tigris03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rigor hát ez nem semmi!!!! Én tényleg ennyire nem vagyok még... Voltam padlón, de közel se ennyire... Örülök, h már sokkal jobban vagy a sztómának köszönhetõen!!!


Voltam a sebész ismerõsnél is. Kértem értelmezze nekem szóról szóra a kapott colonoscopos eredményemet. Azt mondta, hogy a leírtak alapján a mûtét nem indokolt. JUHHÉÉÉ!!! Cél, hogy minél tovább tudjam tartani az állapotomat. Az eredmény, mint kiderül azt írta le, hogy a végbél és a leszálló vastagbél szakaszában már elkezdett kiégni a bélfal. Ezeken a helyeken se nyálkahártya, se erezet nem található.  Ez az az állapot amire a kezelõorvosok ilyen esetben várnak, mint a messiás, mivel a kiégett szakasz begyulladni már nem tud. Az a terület egy merõ hegesedés és kész. Funkciót már nem tölt be. Szóval az lenne a jó, ha tovább hegesedne a bélfalam, így nem lobbanna be többet.

Azért átbeszéltük persze kérdéseimet is a nagyon távoli mûtétrõl (ki tudja õsszel mennyire lobbanok be, reméljük nem jobban mint most voltam), hogy fel legyek készülve arra is. Megnyugtatott, hogy nem készül külföldre hosszú távra, itt van ha kellene, õ fog végig felügyelni is, nem ad át másnak. Mondtam neki, hogy engem csak õ mûthet, másnak nem fekszek kés alá. Nem laporoszkóppal mût, mivel azzal sokkal hosszadalmasabb, illetve egyéb kialakítások miatt (pouch) amúgy is fel kell nyitni az embert ilyenkor. Az orrszonda alap meg a katéter és epidurál is. A nyaki centrál véna szúrás stb. meg altató orvos döntése. A kórházba 8-9 nap a lábadozás, ha minden rendben megy. 2 hétre rá varratszedés. A sztómás nõvér  nagyon kedves és segítõkész. Enni 1 hétig nem lehet a bélnél lévõ varrás (vékonybél összekötés a végbéllel) forradása miatt, inni 3-4 napig a hányás miatt. Minden gyógyszert, amire szükség van mûtét után, injekcióba adnak, mivel nincs felszívódás a bélben már.  Mindenképpen a vékonybélbõl alakítana ki tartályt a székletnek (pouch) és ha ne adj azt vmiért nem bírnám (pl. sokat begyulladna, mivel ilyenkor a végbélre kötik rá, ami ugyanúgy hordozhatja a gyulladást és tovább viheti a kialakított puchra), akkor lenne csak sztóma végleg. Hát kb ennyi! Mindenkinek szép estét!!!

Nincs jelen

 

#3549 2014-02-16 11:42

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Annyit hozzátennék még, hogy a hegesedésnél ha nem alakul ki szûkület, vagy tágulat akkor tényleg nagy mázlid van. Egyik sem jó. A csövek számához hozzáfûzném hogy az oldaladban lehet hogy is lesz egy drain csõ ami a hasüregben felgyülemlõ folyadékot, esetleges vért kivezeti (volt szobatársam, neki csak pár centit vágtak ki, neki csak az oldalában volt drain). De amikor én még felülni se tudtam, õ már kicsoszogott magától a wc-re próbálkozni :)

Nincs jelen

 

#3550 2014-02-16 14:02

tigris03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Köszi Rigor! Meglátjuk majd hogy alakulok... :)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB