#3701 2014-09-17 09:13

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Zsolti!

Lehet, hogy rosszul tudom, de a végbéltáji fájdalom okának kiderítésére nem igazán a CT a jó vizsgálati módszer.
Emlékeim szerint erre az u.n. anusscopiát szokták csinálni, és az ott látott eltérés ismeretében - ha kell - alkalmazzák a további diagnosztikus módszereket. Jobb lenne ezt orvosra bízni és nem találgatni.
Ha a fájdalom csak székelés után jelentkezik, arra bõven magyarázat lehet a hegesedés, hiszen az szûkiti a végbelet, ami igen csak fájdalmas, ezt tapasztalatból tudom.

A fejfájást valóban okozhatják a légköri frontok, de számos más oka is lehet: vérszegénység, stressz, agyi eltérések és még sorolhatnám. Nem célszerû mindent az idõjárásra fogni. Ha a fejfájás állandósul vagy igen erõs a fájdalom, én biztosan orvoshoz fordulnék, és kideríteném az okát. Tudom, sokszor az orvosok sem tudnak vele mit kezdeni, csak u.n. nem szteroid gyulladáscsökkentõket, erõs fájdalomcsillapítókat írnak fel, ami mint tudjuk egy IBD-snek nem igazán jó.... Életmódváltás - tapasztalataim szerint - sokszor segít, de ezt nem igazán szokták tanácsolni, mert ez ingyen van... hogy gonoszkodjak egy kicsit....

Nincs jelen

 

#3702 2014-09-17 09:49

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rigor!

Most volt idõm" megismerkedni" Veled, nagyszerû ember lehetsz. Mindent tudsz a sztómáról (gyakorlatban és elméletben is), nem gondolkoztál azon, hogy másodállásban sztómaterápiás nõvér, akarom mondani férfivér legyél?

Sorstársak vagyunk, azzal a különbséggel, hogy nekem "csak" egy orvosi hiba miatt szétvált a hasfalam (2 hét alatt 4 mûtét, plusz egy hónapra rá az ötödik) A  sorsnak köszönhetem, na meg az  erõs szervezetemnek, hogy túléltem. Akkoriban - sajna, még ma is, de szerencsére ritkábban - a szepszisbe a többség belehalt, mondták is a férjemnek, hogy készüljön a legrosszabbra.... Ez az orvosi mûhiba meghatározta a további életminõségemet, de mint tudjuk, ami nem öl meg, az megerõsít!  A végeredmény: nincs sztómám, csak hasfali fisztulám, de nem crohn eredetû," csak" technikai (15 mûtét) és már inoperábilis vagyok. KB. 70 cm vékonybél, és a szigmabelem aborális kétharmada maradt, a végbelem erõsen beszûkült (volt végbéltályog mûtétem még 1976-ban annak a következménye ez, nem crohn-eredetû  volt, mert soha többet nem jött elõ, pedig kb. 3x volt aktív a 30 év alatt a crohnom) Közismert (?) min aktivitás esetén a végbél sipolyok/tályogok beindulnak, és csak az alapbetegség remisszióba jutása után "száradnak " ki ismét. Sajnos ezt sok sebész sem tudja, és üptre-fõre operálják a szegény, többnyire fiatal betegeket. Kíváncsi lennék, hányat szúrtak már el, de erre nincs statisztikai adat....

Egy kérdés: jógával fûszerezett életmódváltáson nem próbálkoztál? Most találtam rá a javas.hu honlapra, és rögtön éreztem, ez lesz az én utam a paleo(személyre szabott) táplálkozás mellett!! Majd meglátjuk.... próbálkozom, küzdök rendesen, mert élni szeretnék, annyi dolgom van még itt....

Kitartást, erõs akaratot kívánok Neked is, bár úgy érzem, ebben nem szenvedsz hiányt, hála a Teremtõnek!!

Üdv: Clió (õ a történetírás istennõje volt, úgy gondoltam, ez a név illene hozzám, mert lassan történetem-történelem lett...)

Nincs jelen

 

#3703 2014-09-17 10:41

Noémi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rigor,Igen a csõnek a helyénél,de holnap megyünk varrat szedésre majd megmutatjuk a dokinak.De én úgy tudom nem genny mert annak van szaga ( ha jól tudom) ennek meg nincs.Kicsit megnyugtatál hoggy neked is szivárgott.Sok mindenen átmentél sajnos.Tegnap 15:40 töl fent van a tatyi.Lassan csak minden jó lesz.

Nincs jelen

 

#3704 2014-09-17 13:53

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Igen, ha baj van, annak eléggé jellegzetes és erõs szaga van. Ha nincs, akkor csak le kell fertõtleníteni, és leragasztani. - Egyébként amikor hazaengedtek (zavartak) a kórházból nekem a végbélcsonk szivárgott, és fura szaga is volt, jeleztem is, de nem foglalkoztak vele. Belázasodtam, vissza, vérvétel, szólok még mindig szerintem az a baj, mert olyan szaga van. Aztán persze kiderült hogy tényleg az volt a baj, tályog, ez lett kézzel kinyomva (csodás érzés). Nekem késõbb volt még belsõ tályog a bal oldalamon, ezt onnan vettem észre hogy már délután is szúrt az oldalam, (azt hittem csak meghúztam) aztán kora este már felkelni se tudtam az ágyból, estére ment fel a lázam, másnap reggel be a kórház ügyeletére végül megúsztam egy antibiotikum kúrával, úgyhogy nem kellett mûteni se.

Nincs jelen

 

#3705 2014-09-17 14:10

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Clió: szepszisem nekem is volt, nem nagyon emlékszem mi történt akkor, csak mesélték hogy teljesen megõrültem, (mondjuk akkor már állandó csillapíthatatlan -ürülõ remicade mellé nem lehet beadni erõsebb fájdalomcsillapítót) aztán meg halottá vált a tekintetem. Volt valami végrendelet is, de már akkor se voltam magamnál, de végül túléltem. (Olvastam késõbb hogy nem csak belehalni lehet, de volt aki elveszítette a végtagjait is).

Egyébként nem irigyellek, a te helyzeted sokkal rosszabb mint az enyém, nekem így vastagbél nélkül legalább stabil, sõt mindent ehetek, a vékonybelem sosem volt érintett.

A paleo szerintem felejtõs, az egész nem több mint egy lowcarb diéta +mese habbal és felesleges ajánlások.
Ha már lowcarb bélbeteg diéta, akkor SCD - nekem évekig ez vált be. Na mondjuk meg nem gyógyultam, de diétától senki ne várjon csodát, az arra van hogy az életminõséget, elviselhetõséget javítsa.

A jóga nem nekem való, bár bemelegítés jelleggel, meg mozgás végén nyújtásnak használtam. Perpill a fájós ízületekkel nem nagyon megy a mozgás. Ha majd javul, akkor felhozom magam sztómás modell szintre :P - http://www.veooz.com/news/3HOF8XJ.html  - bár nem tudom hogy csinálta, mivel azt mondták sztómával nem szabad nehezet emelni, mert könnyen sérvet kap az ember. (volt egy idõszak amikor pont nem fájtak úgy az ízületeim, akkor bringáztam rendszeresen airsoftoztam, kocogtam, ment a nyújtás is, meg napi edzegetés).

Az ízületekkel meg már mindenhol voltam, csontsûrûség vizsgálat, ct, (semmi kopás, se egyéb probléma, látszatra egészséges, de attól még fáj) mindenféle gyógyszer, kenõcs de semmi. Hosszú évekig sok szteroid, meg a colitis gyulladása. Majd elmúlik talán idõvel (egy idõben a sztóma elõtt is volt durva ízületi problémám, de az fél év alatt magától elmúlt (igaz akkor szteroidot is kellett szedni)- most nem nagyon akar javulni - legyek türelemmel....

Nincs jelen

 

#3706 2014-09-17 14:51

Noémi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rigor.Rosszuk írtam nem asztóma csövénél szuvárog, hanem ahol felvágták a párom elsõ meg a harmadik mûtétnél.De a varratot onnan még a kórházba kiszették.E mellett is volt csõ.Ez váladékozik.Tegnap 15:40- töl ma 13:30 ig volt fent egy tatyi.Tök jó.

Nincs jelen

 

#3707 2014-09-17 16:42

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Én is a drén csõre gondoltam. Jobb oldalon ugye sztóma, bal oldalon meg egy dréncsõ. Na az váladékozott nekem is miután kihúzták, abbamaradt, aztán egy kicsit késõbb megint egy kicsit. A hasi varratom is, mert azt részben felnyitották fertõzés miatt, úgyhogy magától kezdett hegesedni. Azt csak simán zuhanyozni kellett. A lényeg hogy ha nincs durva szaga akkor szerintem nincs baj. De ha lenne, akkor gyorsan felmenne a láza (ezt érdemes mérni egyébként).

Nincs jelen

 

#3708 2014-09-17 17:55

flydomi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rigor.

az emberi test csodás és csodákra képes.Ha jol emlékszek rá,az egyik hozzásszolásodban ecseteled,hogy milyen állapotban voltál a mütét elõtt.És most? :) videoid alapján majdnem egy kigyurt ember vagy.Azért nem 50 kg.....ahogy pár évvel ezelõtt.Olvastam errõl a muksorol én is.Valszeg sokkal többen lehetnek azok a sztomások,akik testépítésel foglalkoznak,csak nem kapnak akkora "reflektorfényt".Õ bebizonyitotta,mármint ez az angol faszi,hogy semmit nem kell feladni,csak ismerni kell a saját korlátainkat.Ennyi.Találtam egy videot a youtube-on,ahol egy body "bildinges" faszi van,és azt ecseteli,hogy neki J-pouchja van.Ahhoz képest szép-szál legény õ is.Pedig azzal se könnyû élni.(pouchal és ilyen teljesitményt elérni.

Nincs jelen

 

#3709 2014-09-17 18:06

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok, legtöbbeteknek új vagyok itt, egyébként régi motoros a témában. 2010-ben kaptam vastagbélsztómát. A mûtét után a feltáplálás olyan jól sikerült, hogy most úgy néz ki sérvem lett a sztóma körül. A baloldalam ahol a sztóma van nagyobb mint a jobb oldal. Ehhez sikerült egy szolid kis (tényleg nem túl nagy) pocakot növesztenem. Ma voltam a sztómaterápiás nõvérnél, hogy érdeklõdjek a Rigor-féle Coloplast zsákról. Nagy bánatomra nincsen csatos csak tépõzáras, ami nekem biztosan nem jó - de nem is ez a lényeg. A sztómaterápiás nõvér elsõ pillantásra megállapította a sérvemet, és azt ajánlotta viseljek sztómás sérvkötõt. Mint kiderült, személyre szabottan készítik el. Haskötõ megnevezéssel 5 darab receptet kaptam a haskötõ (sérvkötõ?) alkatrészeivel. Azt szeretném kérdezni tõletek, ezt a sérvkötõt személyre szabottan hol tudják elkészíteni nekem? Hol tudom a sérvkötõ alkatrészekrõl szóló 5 receptet beváltani? Annyi biztos hogy gyógyászati segédeszköz boltba kell mennem, de nem tudom hogy pontosan hova. Aki tudna nekem segíteni, ne tartsa magában az információt! Budapest környéki vagyok. Köszönöm elõre is!

Nincs jelen

 

#3710 2014-09-17 18:13

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sunburner: Érdekes, nekem a csatosat nehezebb volt tisztán tartani/kezelni mint a tépõzárast. A lényeg hogy itt van egy kis keményebb mûanyag rés amin keresztül le lehet ereszteni, azt csak meg kell törölni duplán visszahajtani és kész. Sõt van egy kis felsõ réteg is a zsákon oda még egyet lehet hajtani rajta és bebujtatni. Szerintem nem csak ez a típus van, nekem ez volt a szimpatikus, szerintem a lényeg egy adott gyártónál igazán a ragasztós lap, (ez mennyire zár, mennyire tart, a bõr hogy viseli stb.) meg a paszta minõsége.

Nincs jelen

 

#3711 2014-09-17 18:54

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rigor: A csatossal igazán akkor vagyok bajban ha el kell mennem itthonról. Itthon nagy szerencsémre van egy kisméretû csap, és mindig ki tudom öblíteni a zsákot, nem marad cuccos az alja. Amikor kiteszem a lábamat itthonról, sokat tudok szenvedni vele. Talán éppen ezért ki se mozdulok nagyon, ami ugye nem jó. Crohnos vastagbélsztómám van, emiatt a cucc se nem folyik, se nem formált, a kettõ közti sûrû paszta. Szép játék a zsák leeresztése, tisztántartása emiatt. Mondom a csapnál adottan egyszerûen megoldom a tisztítást, de ha csak a WC papírra hagyatkoznék valóban nem ideális a csatos. Tépõzárasban nem bízok alapvetõen, bár azt aláírom hogy könnyebb megtörölni és visszahajtani szépen. A probléma ugye a sûrû cuccal van, ami a reggeli-délelõtti órákban ürül nagy mennyiségben. Délután, este gond nélkül jövök-megyek, akkor nem aktív a sztómám. Éjszaka sem jön semmi. Csakhát ugye ha reggel-délelõtt itthon, akkor ugye se munka se iskola, legalábbis az esetek 90%-ban reggel kéne indítani a napot. Fizikai képtelenség reggel útnak indulni. Bár hozzáteszem, mindenkinek másképp mûködik, nekem így sikerült a mûtéttel összehozni. Amúgy visszatérve az eredeti témához, nekem a sztómaterápiás nõvér azt mondta maradjak bátran Convatec-es. Gyakorlatilag semmi bajom vele, de tízbõl egyszer megszivat. Van hogy elereszt legtöbbször felül - ez a jobbik eset, és ilyenkor szabad útja van a cuccnak kifele. Bár hozzáteszem nem cserélem minden nap. Leukoplaszt tekerccsel szoktam az egyrészes zsák alapjának a szélét visszaragasztani. Éjszaka szokott felül elválni. De ez a pocak és a sérv miatt van, hogy elválik, de nem teljesen az alaplap. 4 év alatt egyszer tapasztaltam kipirosodást, de bármi nélkül hamar rendbe jött. Mivel Rigor írtad hogy a Convatec teljesen hasonló módon szivatott meg, ezért gondoltam a Coloplastra váltást, de lebeszéltek róla. Végülis a Convatec se rossz, csak ügyesen kell használni. A tépõzár szerintem kevésbé biztonságos mint a csat, de tény hogy valóban könnyebb tisztán tartani, fõleg ha híg a cucc, ami az én esetemben nem játszik, ezért egy kicsit szkeptikus vagyok.

Nincs jelen

 

#3712 2014-09-17 20:40

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Ja hát hmm az ileosztóma az ugye más...igaz így is tudok sûrût produkálni, olyankor kinyomom mint a fogkrémet :) Ha kukoricát eszek külön vicces kinyomkodni. Nem is igazán az a nagy szívás hogy ereszt, hanem amikor még kifelé nem csorog de belül már marja véresre a bõrt, (aztán a következõ már nem fog ott feltapadni, tehát megint marja - ördögi kör) szóval erre a "széle-ragasztás" nem jött be csak kényszerhelyzetben ideiglenes megoldásként. - de hát ez közvetlenül vékonybél tartalom, eleve folyamatosan is jön (éjszaka is, fõleg ha bevacsizok akkor tuti a felkelés, meg van hogy csak levegõ felfújja) - más. Cucc az nekem egész nap ürül nagy mennyiségben :P Kb amilyen gyakran pisilek, eresztek zacsit is (márpedig pisilni is szoktam bõven tekintve hogy nincs vastagbelem ami még vizet szívjon vissza). De mégsem akadályoz abban hogy elmászkáljak. Sokkal nagyobb a wc-keresési idõzónám mint a mûtét elõtt tizen akárhány évben, úgyhogy nem érzem nagy problémának. Meg mindig van nálam "biztonsági egységcsomag" de szükség még nem volt rá, - ragasztani is akkor kellett amikor a túl sokáig fent felejtett zsákkal túlságosan szoros nadrágban airsoftoztam :P - ez úgy kb. egy év alatt egy darab baleset:P mármint amióta típust váltottam. De amúgy is a balesetek inkább éjszakára pozicionálták magukat. Nappal úgy is érzem hogy hamarosan váltás/leeresztés szükséges.

Szóval elég más a colostóma úgyhogy ebben te tudod mi a jó. Nekem akkor sincs gond a tépõzárral (de hát duplán fel van hajtva, meg még be is bújtatva a zacsiba) ha csak "vízzel" van tele a zacsi (például ha all you can eat-be megyünk zabálni, akkor az elsõ tányér után tutira ki kell menni a mosdóba kiereszteni egy adag vizet - ami az emésztés beindulásával kiömlik :P ).

Nincs jelen

 

#3713 2014-09-17 20:56

Bruni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

sziasztok!olvasta valaki közületek Lovassy Anna könyvét :Chron colitis ég veled??Olyan drága,nem tudom érdemes-e megvenni.Van tapasztalatotok??

Nincs jelen

 

#3714 2014-09-17 21:17

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Én biztos szörnyen rosszul érezném magamat ileosztómával. A kolosztómával úgy gondolom egyszerûbb az élet. Rigor mindig meg akartam kérdezni, hogy egy idegen mellékhelységben hogyan oldod meg a zsák leeresztését? Mert én evvel mindig nagy bajban vagyok. A részletekre vagyok kíváncsi, hogy csinálod, letérdelsz, lehajolsz, ráülsz, segédeszközt (tálkát) használsz? Nekem így a kolosztómánál ugye az a probléma hogy reggel-délelõtt jön a zacsiba egy kiló cucc. Biztos megvan legalább egy kiló. Ha itthon nem ereszteném folyamatába le, biztos megtelne. Sokszor felrakódik a zsákban a szájadék fölé, fõleg ha ülök. Rázogatom sokszor a zsákot 5-10 percig mire kipottyan az anyag. Fogalmam nincs közterületi WC-nél vagy egy étteremben, szórakozóhelyen, munkahelyen hogyan tudnám leereszteni a zacskót. Ha a WC elé térdelek nem higiénikus. Lábam közé nem tudom venni a zsákot, mert nem ér le addig. Kíváncsi vagyok hogy hogyan oldod meg ezeket a problémákat, mert irigylésre méltóan aktív életet élsz. Én gyakorlatilag csak álmodozom errõl. Bár délután, este jövök-megyek ez valamelyest vígasztal, de reggel mehetnék munkába is ahelyett hogy itthon lógok. Ha mondjuk reggel be kellene metróznom a városba, biztos menet közben leválna a zsák a kiló cucctól. Ezt egyébként úgy tudom kiküszöbölni, hogy elõzõ nap nagyon minimális mennyiséget eszek. Viszont ha keveset eszek, mentálisan nem vagyok nagy formában, így ezt nem tudom eljátszani max egy héten egyszer. Én is legalább annyira aktív életet szeretnék élni mint te, de lépten nyomon frusztrál ez az állapot.

Nincs jelen

 

#3715 2014-09-17 21:20

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rigor a 3714-es hozzászólást neked címeztem, csak valamiért nem a válaszra hanem az új hozzászólásra kattintottam, így lemaradt az elejérõl a neved, mint címzett. :)

Nincs jelen

 

#3716 2014-09-18 07:41

Zsoltiihh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia clio!
Végbéltáji fájdalmat arra értem ahol amputáltak.Az a rész szokott tompán fájni  amit mûtéti úton megszüntettek.
S a hasi ct  hegesedés mutatja.Az anusz nyilás nekem már a hasam bal oldalán van kialakítva.
Tükrözésen se látnak semmi elváltozást a megmaradt beleken.

Nincs jelen

 

#3717 2014-09-18 12:31

Noémi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Ma kiszették az emberkém utólsó 5 varratát.Megnyugtatott a doki hogy a szivárgás is teljesen normális,hamarosan elfog múlni.A tatyik egyre tovább maradnak fent.Rem€lem mindenki jól van.

Nincs jelen

 

#3718 2014-09-19 00:09

FB
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sunburner

Sztómásoknak haskötõt a Promobil cég gyárt. El kell menni, leveszik a méreteket és elkészítik. Ez elég drága. Gyse boltban, a kékgolyóban teljesen biztos, hogy lehet kapni kész haskötõt sztómásoknak, különbözõ méretben. Ennek az a neve, hogy Stomex ha jól emlékszem.

Nincs jelen

 

#3719 2014-09-19 14:55

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sunburner: Ha elõtte kb 13 éven keresztül úgy kell élned hogy bármelyik pillanatban rádtörhet "egy fél percen belül menthetetlenül és kontrollálhatatlanul vérrel fosom magam bokáig, miközben ordítok a fájdalomtól" helyzet, akkor ahhoz képest az egész élet megváltás sztómával. Belvárosban anno használtam már párszor "tükrös wc-t" (így neveztem el amikor két parkoló autó közé bekapaszkodok a tükrök közé) - meg vittem magammal mindig nejlonzacsit is. Sõt kénytelem voltam emberek elõtt is gatyát letolni zacsiba bele stb. Az egy percig ciki csak (ha közben verset szavalok akkor meg is tapsolnak hogy micsoda mûvészi önkifejezés) - míg ha összecsinálom magam az egész hazamenetelig+buktam volna az aznapi további programot. Hosszan sztorizgathatnék még milyen helyekre kértem már be magam wc-re, de az kisregény lenne :P

Idegen helyen, (papír mindig van nálam) ha kényelmesen akarom, akkor leülök a deszkára, (mivel van még végbélcsonkom ebbõl csak így tudom kényelmesen kiereszteni a vért amit a maradék colitisem produkál) és a lábam között lelógatom ha olyan a csésze kialakítása. Azért is szeretem ezt a "szelepes" tépõzáras megoldást mert a végét elég kicsit megtörölni, nem kell a belsejét buzerálni mint a csattosnak. Ha sûrûbb az anyag akkor elszorít, (hogy ne a sztóma felé menjen a nyomás) és a csõr részen kinyomom mint a fogkrémet. Aztán a többi lesimogatom, szétnyomkodom, kinyomom.  Egyébként meg állva is simán, csak slicc lehúz, csõr kilógat (na ezért is jobban szeretem ezt a sztómazsákot, mivel a feltekerõs része miatt jobban ki lehet lógatni) ha felcsobbanós a wc akkor rogyasztok kissé mint valami szumós :) (bár fáj a térdem, ilyenkor ha elég szûk a kabin akkor a két falnak neki tudom támasztani - hátulról ez úgy nézhet ki mintha valami láthatatlan lovon rodeóznék).  Legjobb országúton, - szoktam is viccelõdni ha azt látják hogy a fa mellett elõre dõlök, akkor kakilok, ha hátra akkor pisilek :)

Szóval ezzel a tasival kb mint a pisilés. Jobban is kilóg mint a szerszám. Ha nagyon megtelne és nem találnék wc-t, akkor elõvennék egy nejlonzacsit + papírzsepi, diszkréten befordulnék egy sarokba, slicc lehúz, dolog elintéz, és megyek tovább. Sõt, mivel mindig van nálam egy válltáska, ezért szerintem még bkv-n ülve is el tudnám intézni úgy hogy a többi utas a szagon kívül semmit ne vegyen észre :P De nincs erre szükség, evés után szokott megtelni, meg ahogy kezd bele anyag ürülni, akkor amint van lehetõségem wc-re menni, akkor megyek. Pisilni úgy is sûrûbben kell, úgyhogy nem nagyon fordul elõ hogy "jaj tele a zsák, mindjárt szivárog".
Colstómával ennek pedig elvileg könnyebbnek kéne lennie nem?

Egyébként higéniai tipp a nagyobb nejlonzsák alsógatyába tömködése - így akár egy komplett zacsi cserét le lehet vezényelni egy wc-ben állva. - Lehet hogy ez nálad is beválna. (a videón talán látszik is ahogy be van tûrve az alsógatyámba egy zacsi - gyakorlatilag nedves törlõkendõvel a bõrödet is le tudod pucolni állva). - lehet hogy nálad az ürítést is megkönnyítené - egyszerûen egy eldobható mondjuk fekete nejlonzsákot "ráhúzol" a  zsák aljára, bedugod a kezed ott elintézed amit kell, majd a szatyrot kidobod.

Nincs jelen

 

#3720 2014-09-20 00:05

Emerik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rigor!

Hol látható a videó, amit itt említesz?

Nincs jelen

 

#3721 2014-09-20 00:13

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Emerik: Hû, nem tudom melyikre gondolsz, van sztómás, sztómás zacsival airsoftozós, vízicsúzdázós? :) . Gondolom a hajszárítózás érdekel: https://www.youtube.com/watch?v=wHP5mYW … yExB2hPwZA - ezt eredetileg dokumentációs céllal csináltam, ha igény van rá, csinálok teljes tutorial-t.
Bár én is angol nyelvû videókból loptam az ötletet, a neten/youtube-on sok jó tippet össze lehet szedni külföldi oldalakról.

Nincs jelen

 

#3722 2014-09-20 00:20

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sunburner: Közben gondolkoztam és eszembe jutott, hogy ilyen leválás-parám nekem is volt, terveztem zacsitartó övet meg ilyesmi, de miután bekértem a termékmintákat, és kitaláltam hogy a coloplast jó, egyszerûen megszûnt a para, mert ez a zacsi nem akar úgy leesni mint a convatec. Ugráltam vele tele ska koncerten, ha nézegetted a videókat, airsoftoztam is vele, csúszdán is sima gatyában jöttem le, még csak nem is a direkt sztómás-zsebesben (persze fõleg mert azt kihíztam idõközben). A legutóbbi egy hétig volt fent úgy hogy nem volt kimaródás sem. Pedig azt mondják hogy az elhízás nem jó a zacsi fennmaradás szempontjából, én meg nagyon elhíztam, de mégsincs ilyen gond. Elõbb szokott kicsit felmaródni mint hogy le akarjon esni. Persze olyan ruha kell amiben van hely  hogy feldagadjon a zsák, ha túl szoros akkor elõbb utóbb a NASA sztómazsákja is eresztene (már ha lenne ilyen).

Nincs jelen

 

#3723 2014-09-20 11:10

Emerik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sunburner: Azt írod magadról valahol, hogy colosztómás vagy. Az irrigálás nálad nem jöhet szóba?
Magam 12 éve sztómás vagyok és irrigálok, de semmilyen zsákot nem viselek. Ha többet akarsz errõl tudni szívesen segítek.

Nincs jelen

 

#3724 2014-09-22 16:32

palóc
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok ! sajnos augusztus 1 én volt egy éve ,hogy sztómás lettem, most ott tartunk ,hogy el fogják távolítani a végbél nyílásomat  kérdésem a következõ van tapasztalata ezzel kapcsolatban? pontosan arra volnék kíváncsi ,hogy ez a mûtét mennyire befolyásolja majd a nemi életemet, konkrétan lesz merevedésem a mûtét után? 42 éves vagyok! bõvebbet majd késõbb írnék!

Jelen van

Nincs jelen

 

#3725 2014-09-22 17:35

Zsoltiihh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

szia palóc!
Ha vissza olvasol akkor láthatod nekem ugyanez volt.
Nemi élet? Ha akarod itt leírom a helyzetet vagy privátban?
Nem egy egyszerû dolog ez.
Azt megmondom  a mûtétnél benne van a pakliban hogy lehet csak lógód lesz,de ez nem 100%.
Nekem  szerencsém volt de szóltak elõtte errõl ne lepõdjek meg ha netán már nem mükszik a cerka.

Nincs jelen

 

#3726 2014-09-22 21:50

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

FB: köszönöm a haskötõs tippet! Szerencsére a cég (Promobil) közel is van és még útba is esik, holnap megyek és levetetem a méreteket.

Rigor: köszi a kimerítõ választ!

Emerik: kétnyílású ideiglenes sztómám van, úgy tudom evvel nem szabad irrigálni. Javítsatok ki ha rosszul tudom.

Nincs jelen

 

#3727 2014-09-22 23:22

Emerik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sunburner!
Igazad van, kétnyílású sztómával nem ajánlott az irrigálás.

Szerkesztette: Emerik (2014-09-22 23:23)

Nincs jelen

 

#3728 2014-10-02 20:16

Alucard
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok.
Tanácsot/bátorítást szeretnék kérni.
33 éves vagyok.Lassan 3 éve Crohn beteg,és 2,5 éve élek stoma-val,ami december óta véglegessé vált.
A legutóbbi barátnõm a betegségem kezdetén,pont a betegségem miatt hagyott el.Azóta kapcsolatom nem volt.Az egészségem romlásával egyre nehezebbé vált az ismerkedés.2 év alatt 11-szer operáltak,emiatt teljesen leépültem fizikailag.A kapott steroidtól (Entocort) pokolian elhíztam.Az önbecsülésem a béka feneke alatt van.De a legnehezebb mégis az a gondolat,hogy a leendõ barátnõmnek el kell fogadni a betegségem minden aspektusát,beleértve a kiszámíthatatlan jövõt.Eddig nem is találtam olyan lányt,aki ezt bevállalná.
Ti hogy tudjátok a betegségeteket és a stoma-t összeegyeztetni a magánéletetekkel???
Tudok valamit tenni,ami megkönnyíthetné az ismerkedést??
Válaszaitokat elõre is köszönöm.

Nincs jelen

 

#3729 2014-10-03 07:42

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Alucard!

Az elsõ és legfontosabb, hogy ne keseredj el!!! A három év az még nem sok idõ, Magadnak is kell idõt adnod, hogy elfogadd a helyzetedet ami ugye végleges lett. Türelemmel kell lenni és nem sürgetni semmit.
Amit nagyon akar az ember az úgy sem jön össze, illetve nem akkor amikor akarja (persze ez azokra a dolgokra vonatkozik amiket nem feltétlen Te irányítasz)
Amit tehetsz elsõdlegesen (amellett, hogy elfogadod Magad) kezdj el sportolni szépen lassan, nyerd vissza az erõdet, a súlyproblémádat is Te magad megoldhatod, diétázz....
Ezek teljesen összefüggõ kérdések! Ha foglalkozol Magaddal (és most nem arra gondolok, hogy basszus élni is nehéz betegen, kit érdekel, hogy nézek ki, én is így voltam hosszú-hosszú évekig) abból következik, hogy lesz önbizalmad és abból következik, hogy mersz majd ismerkedni.
A betegség kérdése és a sztóma kérdése késõbb jön elõ. Ne ezen agyalj a legelején hanem azon, hogy merj!!!
Ráérsz ezen töprengeni akkor amikor úgy érzed egy lány érdemes lesz rá!!! De addig felesleges azon gondolkodni, hogy hogy fogja elfogadni vagy mit fog szólni.

Ezeket ízért írtam le, mert anno mikor én kezdtem a "pályafutásomat" én is így álltam hozzá, ahogy Te, utána jött az az idõszak, hogy eltökéltem, hogy nekem milyen f@sza egyedül, így nem kell magyarázkodni, csalódni.
Utána jött a nagybetûs szerelem és rájöttem, hogy így is lehet. Az megint más kérdés, hogy a milyen jó egyedül lett a végén, de ma már azért bátrabban ismerkedek, beszélgetek pasikkal, mert rájöttem, hogy nem kell egybõl komoly dolgokra gondolni az ráér késõbb ha tényleg úgy érzed.
szóval folytatva a gondolatmenetet ezeket azért írtam le, hogy egy tapasztalattal és véleménnyel is több legyen Neked.

Nincs jelen

 

#3730 2014-10-03 15:30

Zsoltiihh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Alucard!
Két éve vagyok végleges sztómás.A párom elfogadta vagyis nekem kellett.
A fiaim annak örültek,hogy megpróbálok így élni.
Akik ismernek azt se tudják mi ez az állapot nem gyõzöm ismételni magam,
hogy ez mivel jár lényegében.Szoktak rossz napok meg jók is lenni ez természetes
mint bárki másnál.Ha ismerkedsz is s véletlen hangok jönnek ki akkor fogd másra.
A legjobb védekezés a támadás.Nálam is elõfordul fõleg este s illattal párosul.
Mindig mondom ez is én vagyok s ha nem tetszik a rendszer cseréljünk.
A  lány aki elhagyott ezek szerint nem volt hozzád való,meg se érdemelt téged.
Elég abszurdnak s semmi embernek tartom akik a másikat hasonló okból
elhagyják.A lényeg állj talpra s ne foglalkozz a dolgokkal.Az állapotunk úgyse változik már
csak rosszabb ne legyen soha.

Nincs jelen

 

#3731 2014-10-05 18:52

Bence
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia palóc! Nekem is volt ilyen mûtétem, nekem nem mondták, hogy ebbõl baj lehet. De nem is lett! Szerintem ettõl ne félj!

Szerkesztette: Bence (2014-10-05 18:52)

Nincs jelen

 

#3732 2014-10-05 19:01

Bence
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Alucard! Ha eltökélt vagy biztos találsz valakit. Én is sokat próbálkoztam volt kisebb nagyobb csalódásom a betegség miatt. Mondjuk én már feladtam és egyáltalán nem keresek párt, bele törödtem ,hogy nekem így kell élnem. De ha te kitartó vagy biztos ,hogy találsz valakit én is találnék ha iszonyúan keresnék ,de én már belefáradtam.

Más:
Egy kérdésem lenne van valami olyan módszer ,vizsgált ami elég jó arányban kimutatja ,hogy colitis vagy crohn beteg vagyok? (szövettanon kívül)

Szerkesztette: Bence (2014-10-15 21:17)

Nincs jelen

 

#3733 2014-10-05 23:24

Emerik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Alucard!
Ismerd meg ezeket a gondolatokat és nézd meg a végén a videót: http://sztomainfo.hu/cikk/parkapcsolat-es-a-sztoma

Szerkesztette: Emerik (2014-10-05 23:25)

Nincs jelen

 

#3734 2014-10-10 16:50

pumika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Sziasztok!  nincs valakinek felesleges convatec  alaplapja,és convatec ragasztója? Sajnos nekem nem elég amit felírnak,mert elcseszték a stomámat.

Nincs jelen

 

#3735 2014-10-11 15:25

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Elcseszték? Pontosan hogy? - Nem lehet hogy a convatec-el van a gond? Nekem nagyon sok bajom volt vele, folyton eresztett, kicsípõdött, felmarta a bõrt a ragasztó is, sztóma körül mindig vérzett -  váltottam coloplastra (kértem a nõvérektõl több gyártó termékmintáját, végigpróbáltam, ez nyert) és megszûntek a problémák. Egyrészest használok egyébként.

Nincs jelen

 

#3736 2014-10-11 16:23

Alucard
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Lisa.
Tudod,én nem kesergek.Csalódott vagyok a helyzet miatt,de azok után ami a hátam mögött van,szívbõl örülök neki,hogy élek.Viszont,nem szeretek egyedül lenni,ezért szeretném,ha mielõbb lenne párom.És persze türelmetlen is vagyok.:-P
A sportolás kizárt.Minden tevékenységtõl eltiltott a sebészem.6kg-ban határozta meg a terhelhetõségemet.
A diéta a betegség miatt is természetes,de aktív mozgás hiányában nem tudom,milyen sikerem lesz.
Köszönöm a bátorító szavakat.:-D
Megpróbálom megfogadni a tanácsod,elsõsorban a türelem terén.:-)

Nincs jelen

 

#3737 2014-10-11 16:26

Alucard
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Zsoltiihh.
Köszi a bátorító szavakat.:-)
Minden jót Neked.

Nincs jelen

 

#3738 2014-10-11 16:29

Alucard
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Bence.
Köszi.:-)
Tudod,én nem szeretek egyedül lenni,ezért valószínûleg nem fogom feladni.:-)
A kérdésedre:én csak a szövettant ismerem,de lehet más módszer is.

Nincs jelen

 

#3739 2014-10-11 16:31

Alucard
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Emerik.
Megnéztem a videót.Hááát,elég furcsa.Nem tudom,lenne-e bennem elég bátorság egy ilyen "zsáktartót" viselni.De ötletes.:-)
Köszönöm.

Nincs jelen

 

#3740 2014-10-11 16:33

Alucard
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia pumika.
Ha tényleg a zsákkal van gond,én ki tudlak segíteni pár darab egyrészes Coloplast zsákkal.

Nincs jelen

 

#3741 2014-10-11 18:47

pumika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

köszi  Alucard,de nem a zsákkal van baj,hanem stomámat rosszul csinálták meg.

Nincs jelen

 

#3742 2014-10-11 19:07

pumika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Én sem szeretek egyedül lenni. 8éves kapcsolatom ért véget,nem a betegségem miatt. 2éve egyedül vagyok,nehezen ismerkedem a betegségem miatt. Pedig jó lenne egy kis jó kapcsolat. Tényleg kellene egy társkeresõ topikot indítani.
Aki megakarna ismerkedni velem nyugodtan írjon!  :)

Nincs jelen

 

#3743 2014-10-12 13:49

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

pumika: De mit jelent pontosan az hogy rosszul csinálták meg? Korrekció nem lesz?

Nincs jelen

 

#3744 2014-10-12 13:51

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Alucard: Ezt a 6kg-ot nekem is mondták, bár szerintem ez ilyen elsõ évre vonatkozik, esetleg sérvkötõvel (mert hát ez olyasmi mint egy sérv) de legalábbis óvatosan. Viszont nem lehetetlen, még csak azt kéne kitalálni hogyan lehet megoldani.
Mert példa van rá hogy lehet, a kérdés csak a hogyan: http://forum.bodybuilding.com/showthrea … =163443471

Nincs jelen

 

#3745 2014-10-12 13:58

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rákerestem, azt írja hogy nagyon lassan kezdett neki, jóga, pilates, aztán a teremben is csak óvatosan emelve az adagokat. Én mondjuk nem tudom hogy bírnám türelemmel, mert régen küzdõsportoltam, szertornáztam, és kondiztam/gyúrtam is, - félek hogy önkéntelenül is egy idõ után ráállnék a megszokott edzés intenzitásra. Ráadásul pénzem sincs minõségi táplálékra/kiegészítõkre amik kellenének.  De majd megpróbálom... most egyelõre elhíztam mint egy disznó mert élvezem hogy olyat ehetek amit több mint tíz éven át nem, no meg pénzem sincs.

Nincs jelen

 

#3746 2014-10-12 19:12

pumika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Rigor korrekcio volt,de ugyan olyan lett a stomám. mivel az ileostomának 1-2cm-hosszunak kellene lenni,az enyém ugy félcm-rel emelkedik ki,a kivezetõ nyilása meg legalul van.

Nincs jelen

 

#3747 2014-10-13 01:40

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

:( Akkor a kivezetõ nyílást cseszték el. Mert egyébként nekem sem lóg ki nagyon, talán fél cm, viszont középen van a kivezetõ nyílása. És pont 1 inch, az egyik oldalon fura résszel együtt.
Akkor a "zöld kendõt" kéne használnod, (errõl csak hallottam de bõvebbet nem tudok róla) ezt a bõrre ragasztod alulra, és akkor nem marja fel a bõrt. A paszta csak rövid ideig véd ha közvetlenül rácsorog, inkább csak a kivágás tömítésére és a közvetlen szélek védelmére jó nagyjából.
Én a helyedben keresnék másik intézményt, vagy ügyvéd és kiharcolnék egy rendes korrekciót, mert ha ez végleges sztóma az tarthatatlan!

Nincs jelen

 

#3748 2014-10-13 13:35

flydomi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

http://forum.bodybuilding.com/showthrea … =163443471

Annyit hozzátennék ehhez Rigor,hogy Blake egy profi testépítõ.Nem akkor kezdte el a gyúrást,mikor sztomás lett.Már elõtte versenyszinten csinálta.Mellesleg a srácnak jo a testfelépítése is.De ahogy látszik,a betegség ót is elintézte keményen.7 hónap alatt kigyúrta magát az operáció után,nagy elismerés.Habár neki megvolt minden hozzá.rutin,tapasztalat,és az "alap".

http://www.dailymail.co.uk/health/artic … y-bag.html

Nincs jelen

 

#3749 2014-10-13 15:16

Alucard
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia Rigor.
Nálam a 6 kg életem hátralevõ részére vonatkozik.A Median Laparotoia helyén 59 öltés van,rekesztõl,egész le.Nincs olyan széles haskötõ,ami ezt lefedné.Plusz a Rectum eltávolításánál nagyot kellett metszenie a Dokinak,mert csúnyán gyulladt volt a környéke,így izmot nem tudott összevarrni,az nem forrt össze rendesen,és nagy valószínûség szerint nem is fog már.Több területen is nagy a sérv kockázata,és mivel már 11-szer volt szerencsém mûtõasztalon feküdni,ezért biztos nem kockáztatok.
De köszönöm a válaszod.:-)

Nincs jelen

 

#3750 2014-10-13 15:20

Alucard
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Szia pumika.
Szerintem gyorsan keress másik sebészt.
Nálam a stoma szintben van a hasfallal,de az a normális,ha pár millimétert dudorodik ki.Ezt nálad tényleg elszúrták,és mielõbb helyre kellene hozni.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB