#3851 2014-11-30 07:39
- Juni
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Kedves Vércse. Irtam e-mailt de nem sikerült beillesztenem a linket. ide beteszem hátha müködik.
http://www.facebook.com/ilona.sasvari
itt bejelölhetsz. .)
Szerkesztette: Juni (2014-11-30 07:40)
Nincs jelen
#3852 2014-12-03 09:02
- zsolt2014
- Tag
6 doboz Convatec tipusú sztómazsák ingyen elvihetõ.
Email: kotzs@outlook.com
Nincs jelen
#3853 2014-12-05 13:06
- Sunburner
- Tag
Mikulás alkalmából egy sztómás poén minden sztómás sorstársnak:
"Zsák zsák, teli zsák, piros alma aranyág..." :) :)
Nincs jelen
#3854 2014-12-09 10:39
- Andi13
- Tag
Sziasztok!
Elõször vagyok az oldalon, és a segítségeteket szeretném kérni!
A betegség nem engem érint, hanem édesanyámat. Tavaly július óta sztómával él, és ezzel kapcsolatban kérném a segítsegeteket. A mûtét után nemsokkal beesett a sztómanyílás alja (ahogy húzodtak vissza a belei, izmai), és azóta nagyon sokat kínlódik a zsák felhelyezésével, ill. állandó félelemben él, hogy mikor esik le, mert nem tudja megfelelõen felhelyezni. Ill. ha fel is helyezi a a zsák tartalma nem a zsákba kerül, ezáltal az leválik a helyérõl. Az orvos, aki mûtötte azt mondta, csak egy újabb, nagy mûtéttel, a sztómanyílás áthelyezésével lehetne megoldani, de veszélyes eljárás (fertõzèsveszély)!
Érdeklõdnék, hogy van-e közöttetek vagy az ismerõseitek között valaki, aki hasonló problémával küzd, és esetleg tatált rá megoldàst?( pl.másik fajta sztómazsák)
Elõre is köszönöm!
Andi
Nincs jelen
#3855 2014-12-09 18:31
- Bence
- Tag
Szia! Andi13 nekem is volt vele sok gond mondom nekem , hogy mi jött be:
-a dansac zsák, ez maradt leginkább fent.
Lehet venni úgy nevezett
- zöld kendõt (ha bemész egy sztómás boltba ott tudniuk kell, illetve van még több hasonló termék ezek egy védõ film réteget visznek fel a bõrre ami védi azt és olyan mintha beragasztoznád az a lényeg, hogy ezzel mindig a zsák felhelyezése elõtt jól kenjétek be és ad egy plusz tapadást nekem nagyon bejött. Megjegyzés ha piros a bõrõd akkor ez csípni fogja kikell bírni mert helyre hozza.
-használjatok pasztát nekem a coloplast paszta jött be leginkább a sztóma köré nyomjátok körbe és ez olyan mint egy tömítés szépen körbe zárja.
Remélem tudtam segíteni és bevállik neketek mert tudom milyen rossz ez a helyzet.
Szerkesztette: Bence (2014-12-09 18:34)
Nincs jelen
#3856 2014-12-09 19:32
- Zsoltiihh
- Tag
Szia Andi13!
Hozzátenném a ragasztót az alaplapra nyomjátok.
A kivágott körcikk felsõ részére nem muszáj ugyanis felülrõl nem válik le maximum a pereme de a zsák sose fog leesni.
Nincs jelen
#3857 2014-12-09 21:13
- Margó45
- Tag
Szia Andi! Édesanyád problemája sajnos nem egyedi eset. Férjemet tavaly októberben mûtötték, végleges kolosztomát kapott amivel nagyon sok baj volt / beesett, hasfallal egyszínten volt, egyik fajta zsák sem maradt meg/ szóval tudom mit jelent nektek ez a gond. Nálunk a megoldást egy hónapra rá a korrekciós mûtét hozta . Feljebb került a sztoma - nem maradt a bõr hajlat alatt- és kb.2-3 mm -re ki lett varrva ami nagyon megkönnyiti a zsák felrakását, nincs azóta félelem a leeséstõl. Igaz, hogy kapott egy rendes sérvet a sztoma köré amit most mûtöttek meg, de a sztoma már elfogadható és élhetõ életet adott. Beszéljétek meg az operáló orvossal mert az áthelyezés igaz, hogy nem kis mûtét de a továbbiakban nagyon sok "kínlódástól" menti meg édesanyádat. Ezeket persze nektek kell eldönteni, én csak leírtam a mi tapasztalatunkat, hisz ezt kérted, de itt a fórumon nagyon sok jó tanácsot és ötletet tudtok kapni, nekünk a fórum nagyon sokat jelentett. Üdv.
Szerkesztette: Margó45 (2014-12-10 14:51)
Nincs jelen
#3858 2014-12-10 19:27
- pumika
- Tag
Nekem ileostomám van régota,4-éve volt bélmütétem megint,de a stomámat magyon picire hagyta kinnnt az orvos. Csináltak egy korrekcios mütétet,de ugyanakkora maradt. Én is nagyon sokat szenvedek vele,mert elvileg 2-3cm-re kinnt kellene lennie a bör felszinétõl,nem tudom egy professzor nem tudja milyennek kell lennie egy ileostomának? Nekem is sokszor alá folyik ,sok alaplapot alhasználók,más kellékek sem jobbak. Nem tudom mit csináljak,kérjek ujabb korekcios mütétet?
Nincs jelen
#3859 2014-12-11 15:32
- Andi13
- Tag
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat!
Andi
Nincs jelen
#3860 2014-12-11 19:12
- Rigor
- Tag
Pumika: keress vissza a topicba, tettem fel videót az én ileosztómámról+paszta+zacsi felhelyezés röviden. Egyébként rájöttem, hogy ez sem tökéletes, mert nem csak a fõ nyíláson jön, hanem mellette egy kis résen. Erre külön formára kell kennem a zsákot, és pasztával sem tapaszthatom be. Illetve de, csak nem jó ötlet :)
Nincs jelen
#3861 2014-12-12 17:37
- Juni
- Tag
Sziasztok!
Sokan egyrészes termékeket használtok amint olvasom. Bátran tudom javasolni a 2 részes termékeket. Sok problémára jelentene megoldást. Sõt a konvex alaplapok kifejezetten besüllyedt sztomahoz illetve a hasfallal egyszintbe lévõnek is nagyon jó. Inkább ezt használom én is, mint hogy gondjaim legyenek folyton. Mindegyik cég gyárt ilyen alaplapokat.
Nincs jelen
#3862 2014-12-15 00:17
- Emerik
- Tag
Pumika!
A Mediszintech DERMACOL sztómagallért ismered?
http://www.mediszintech.hu/portal/index … k-dermacol
Szerkesztette: Emerik (2014-12-15 00:19)
Nincs jelen
#3863 2014-12-15 15:57
- Bence
- Tag
Senki nem látott még ilyent ,semmi segítség?
Nincs jelen
#3864 2014-12-15 20:05
- Noémi
- Tag
Régen ìrtam,de mindig olvasgattalak titeket.Voltunk controlon az emberkémmel.Januàr 8.-àn lesz egy ct aztàn ha ott minden oké januàrba meglesz a zàrò.Màr alig vàrjuk.Sok segìtséget és tanàcsot kaptam,ìrtatok itt amit nagyon köszönök!
Nincs jelen
#3865 2014-12-18 09:48
- Lisa
- Tag
Noémi, igazán nincs mit, bízom benne, hogy a CT-vel is minden rendben lesz és meg lesz a záró. Addig is Kellemes Ünnepet Nektek!
Nincs jelen
#3866 2014-12-19 16:54
- Noémi
- Tag
Köszönöm Lisa!Kivænok mindenkinek kellemes ünnepeket!
Nincs jelen
#3867 2014-12-21 19:53
- pumika
- Tag
Köszi Emerik,hogy javasoltad a gallért. Te már használtad? Mire jó,? Megnéztem a linket de nemsokat tudtam kivenni belöle.
Nincs jelen
#3868 2014-12-21 19:54
- pumika
- Tag
Mindenkinek Boldog KarÁcsonyt KÍvÁnok!!! :)
Nincs jelen
#3869 2014-12-21 21:00
- Emerik
- Tag
Pumika! Én nem használtam, csak termékbemutatón láttam. Azoknak az ileosztomásoknak ajánlják, akiknek a mûtét során úgy képezték ki a sztómáját, hogy a bélkivezetés nem nyúlik túl a hasfalon. (Erre azért van szükség, hogy az ileosztómából kifolyó agresszív váladék ne tudjon az alaplap alá folyni.) Ez a "csõr" ezt hivatott szolgálni. Ha ilyen gondod van vedd fel velük a kapcsolatot, egy mintát bizonyára adnának. Nem OEP támogatott a termék, úgy emlékszem 400,-Ft/db. Talán egy próbát megér.
Nincs jelen
#3870 2014-12-30 18:58
- Sunburner
- Tag
Nem tudom melyik topikba írjam, tüdõgyulladásom lett. Két hete leköhögtek a vonaton, pár nap lappangás, aztán magas láz, köhögés, torokfájás, majd maradt a köhögés és a fájdalom ami egyre lejjebb húzódott. Szerencsére jó kezekben vagyok, végig megvolt az orvosi kontroll, de nem lehetett kivédeni. Most jó kemény antibiotikumot kapok, remélem nem lesz tõle hasmenésem. Sztómával nem szeretem a hasmenést. Protexint szedek napi 2x1-et. Remélem nem lesz baj.
Nincs jelen
#3871 2014-12-30 19:46
- Alucard
- Tag
Sunburner,jobbulást.;-)
Nincs jelen
#3872 2014-12-31 13:29
- Erzsi61
- Tag
Minden kedves sorstársamnak és családjának egészséges és boldog Új Évet kívánok!
Nincs jelen
#3873 2014-12-31 14:41
- Alucard
- Tag
Csatlakozom az elõttem szólóhoz.:-) Mindenkinek egészségeben,boldogságban gazdag új esztendõt kívánok.:-D Vigyázzatok magatokra.;-)
Nincs jelen
#3874 2014-12-31 15:06
- Lisa
- Tag
Sunburner, nagyon rossz hír, sajnos egyre több a tüdõgyulladásos megbetegedés és pont azért, mert a fertõzõ nagyon elterjedt!
Nagyon vigyázz Magadra és sokkal komolyabban kell venni mint pl. egy corhn-t!!!!
Feküdd ki akkor is ha már ki vagy tõle, de muszáj ! Maradandó betegséged is lehet pl. asztma, ha nem figyeltek rá rendesen.
Ahogy olvaslak a doki vigyázz Rád, de Te is vigyázz nagyon!!!
Jobbulást!
Mindenkinek Áldott, Boldog Új Évet Kívánok!!!
Lisa
Nincs jelen
#3875 2015-01-03 19:08
- Éva61
- Tag
Sziasztok!
ConvaTec zsákot használok nyítottat.
Sajnos többször leszakad a nap folyamán, nem tudom biztosítani az utánpótlást!
Szívesen várnám a felajánlásokat...postaköltséget állom!
Jó másfajta zsák is..anno másikat használtam ...lehet ti jobban tudjátok nálam.
Elõre is köszönöm szépen!
Nincs jelen
#3876 2015-01-03 19:40
- Alucard
- Tag
Szia Éva61
A Coloplast zsákjait bátran merem ajánlani,nagyon jók.
Nincs jelen
#3877 2015-01-03 19:57
- Sunburner
- Tag
Éva61: tudnék adni neked körülbelül 290 darab egyrészes nyitott átlátszó Convatec zsákot. Viszont azt nem garantálom hogy normálisan tapad. Én is a tapadás problémák miatt váltottam más termékre, konkrétan Coloplastra amit Alucard is ajánl. A 290 darab Convatec zsák kettõ dobozba fér bele, 140-150 darab eloszlásban. Így tehát ez kétszeri postaköltség. A postaköltséget elõre kérném utalni, a zsákokat ingyen adom. Nem garantálom hogy ez lesz életed választása, de több mint a semmi, ezért mertem írni neked. Kérnék szépen egy e-mail címet ha érdekel a dolog, és felveszem veled a kapcsolatot. Nekem semmiképp ne írj, inaktív a mail címem. Üdv.!
Nincs jelen
#3878 2015-01-04 15:05
- Éva61
- Tag
Email Címem: banyacski22@gmail.com
Elõre is köszönöm a segítségeket!
Nincs jelen
#3879 2015-01-04 16:34
- amaszisz
- Tag
Kedves Fórumozók!
Most regisztráltam az oldalon. Már más egészségügyi oldalon jártam, ahol sok jó információt kaptam-adtam (rák-fórum-nõgyógyászati). Ennek reményében írok nektek. A fiamnak -25 éves- 1 éve állapítottak meg proctitis ulcerosa betegséget, ami azóta már háromszor kiújult. Valószínû megint tükrözésre kell mennie. Szeretnék tõletek segítséget kérni jó orvos, jó természetgyógyász személyében és alternatív módszerekben, amivel sikerül megfékezni, tünetmentessé tenni a betegséget. Azt gondolom, hogy a betegek a tapasztalataik megosztásában tudnak egymásnak a legjobban segíteni. Elõre is köszönöm a segítségeteket akár itt, akár az e-mail címemen: bogdank@freemail.hu
Nincs jelen
#3880 2015-01-04 16:41
- amaszisz
- Tag
Most látom a témát ,e tekintetben lehet, hogy nem a legmegfelelõbb helyre írtam , bár így utólag -gondolom- ti is tudtok adni segítséget. Köszönöm!
Nincs jelen
#3881 2015-01-04 17:14
- Rigor
- Tag
Nem is értem mi keresnivalója van a convatec vackainak a piacon. Ócska vacak. Tutira mutyi a dolog, mert mindenkinek elsõ körben ezt írják/adják, és rettenetes. Sebesedik alatta ereszt, de közben levakarhatatlan, az egész bõrt kikezdi, és nagyon megbízhatatlan. Kb naponta cserélve is.
Én pár napja találtam valahol négy dobozzal, de már több mint 1 évesek voltak, kidobtam ( inkább sebtapasszal ragasztanék fel egy nejlonzacsit mint ez a rettenet).
A coloplast meg annyira jó, hogy hajlamos vagyok megfeledkezni róla, aztán amikor több mint 1 hétig van fent, akkor azért a pasztázott rész kevésbé véd (de ereszteni továbbra sem ereszt) meg alatta a szõr nõne, a bõr ráncosodik. :P
A térdem miatt csak az úszás jöhet szóba mint mozgás, amint kész a sportkártyám minden nap el fogok járni. Majd nyilatkozok, hogy bírja tartósan a vizet:P - A csúszdaparkozást nagyon jól viselte, fürödni, zuhanyozni is remekül lehet, a izzadós sportolást (kerékpár, airsoft) is jól viselte - úgyhogy a tartós uszodázásról majd beszámolok. :)
Nincs jelen
#3882 2015-01-06 18:36
- Éva61
- Tag
Kedves Sunburner!
Eddig nem sikerült felvennük a kapcsolatot...érdeklõdnék hogy megvannak -e még a zsákok?!
Esetleg ha más kedves fórumozónak is lenne felajánlható illetve megvehetõ zsákja...bármit meghallgatok!
Elõre is köszönöm!
Email: banyacski22_kukac_gmail.com
Nincs jelen
#3883 2015-01-06 18:37
- Éva61
- Tag
Esetleg ha más kedves fórumozónak is lenne felajánlható illetve megvehetõ zsákja...bármit meghallgatok!
Elõre is köszönöm!
Email: banyacski22_kukac_gmail.com
Nincs jelen
#3884 2015-01-06 20:58
- Sunburner
- Tag
Éva61! Elnézést a késlekedésért, nem érkeztem a gép elé ülni. E-mail ment a megadott címre!
Nincs jelen
#3885 2015-01-07 02:15
- Fricino
- Tag
Sziasztok!
Teljesen rémült vagyok, még dokinál se nagyon jártam életemben.....pénteken viszont már mûtenek is .
December 16-án , tükrözés után megállapították, hogy daganat van a rectum alsó részén, tovább nem is tudtak menni.22-én megnézett a sebész, másnap már stoma mûtétet csináltak volna, valahogy mégis sikerült megbeszélni, hogy azért még várjunk egy pár napot, hirtelen azt se tudtam fiú vagyok-e vagy lány.Mondjuk azóta se igazán tértem magamhoz....5-én CT, ma altatóorvos, utána a sebészeten a fõnõvér....nagyon kedvesen próbált tájékoztatni, meg ki szerette volna jelölni a helyét a kivezetésnek, de valahogy nem ment.Nem tudom felfogni....Teljesen laikus vagyok ebben a témában.Próbáltunk nézelõdni a neten, így találtunk erre a fórumra.Igaz nekem nem Chron betegségem van hanem végbélrák, áttéttel a májban és a mellékvesében.Viszont elsõ lépésként ez a stoma jön, utána a sugár hogy kisebbítse a daganatot, majd kiveszik, de a sebész azt mondta mindent elfog követni, hogy megmentse a záróizmot.Sajnos a daganat elég közel van.Dr. István Gáborhoz kerültem, eddig csak jót hallottam felõle....de fogalmam sincs hogy fogok élni egy zsákkal....
Nagyon megköszönném, ha segítenének kicsit eligazodni dolgokban.Olvastam itt, hogy nem mindegy hogy milyen márkájú az a zsák, meg hogy vannak mindenféle termékek, amik segítik a tapadást , meg hasonlók.Hogy fogok aludni.....?Természetesen a kórházban felkészítenek, de szerintem a "tapasztalt" betegek azért csak jobban tudják....
Elõre is köszönöm!
Nincs jelen
#3886 2015-01-07 05:08
- Alucard
- Tag
Szia Fricino.
Sajnálom,hogy ilyen rossz híreket kaptál,de ne add fel.Sosem szabad.:-)
Én fél éven belül teljesen megszoktam a zsákot.Beidegzõdött,hogy ne aludjak a hasamon,hogy felébredjek,ha tele van.Lehet vele aludni,lehet vele élni.Már lassan 3 éve megvan a stoma-m,és több mint 1 éve végleges.:-)
Ha túl leszel a mûtéten,javaslom Coloplast zsákot írass magadnak.Azok a legjobbak.Megbízható termék.:-)
Sok sikert a mûtéthez,és a betegséged legyõzéséhez.;-)
Nincs jelen
#3887 2015-01-07 06:38
- titi
- Tag
Szia Fricino!Egy éve én is igy jártam,december közepén a béltükrözésnél,nem tudtak nyolc centinél tovább menni,mert ott volt a daganat.Gondolhatod,milyen karácsonyom volt.Januárban kihelyezték a vékonybelet,majd jött a sugár,áprilisban kivették a daganatot,juniusban visszahelyezték a sztómát.Utána kaptam kemót.Novemberben vége volt mindennek.Most megyek CT-re 16.-án.Én is a Coloplast terméket használtam,sokan az egyrészest,mások a kétrészest dicsérik.Bizzál magadba,kitartás,rendbe fogsz jönni.
Nincs jelen
#3888 2015-01-07 11:09
- Fricino
- Tag
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a válaszaitokat és a biztatást....Ezt a Coloplastot felírtam.Ahogy olvasgattam a bejegyzéseket, látom meg vannak vele elégedve.
Borzasztó dolgokon megy itt mindenki keresztül és minden tiszteletem a tiétek.
Mi az hogy egyrészes meg kétrészes?
Sajnos a májáttét miatt kétséges volt a sugarazás, de végül tegnap azt mondták, hogy elvállalták.
Tényleg mindenkivel történnek "balesetek"? Vegyek gumilepedõt?A nõvérke azt mondta egyáltalán nincs szaga, de pszichésen érezhetem....ez mit akar jelenteni.....?
Bocsánat hogy még be sem mutatkoztam....Budapesten élek, és a tükrözés másnapján, 17-én voltam 50 éves...
Van két szép kislányom akik már felnõttek, egyedül vagyunk a feleségemmel és két foxival.
Még egy kérdés...mit lehet ilyenkor enni....a kivezetés után rendesen, mindent?Viszont jön a sugár...gondolom étvágyam az nem lesz.
Így hirtelen ennyi, és még egyszer nagyon köszönöm nektek....az írást is, meg hogy létezik ez a fórum.
Nincs jelen
#3889 2015-01-07 11:26
- titi
- Tag
Szia!Az egyrészesnél egyben van a zsák és amit felragasztasz a hasfalra.A kétrészesnél van egy alap amit ragasztasz,és erre helyezed rá a zsákot.A mûtét után felkeres egy diabetikus és elmondja mit lehet enni.Nekem egyszer sem volt "balesetem".Türelmesen kell felrakni,majd menet közben rájössz.Az interneten megtudod nézni mit ehetsz,mit nem.Remélem sikerül minden.
Nincs jelen
#3890 2015-01-07 17:30
- Zsoltiihh
- Tag
Szia Fricino!
Ha 28 sugarat kapsz akkor kb 15 -nél enyhe hasmenésed lehet.
Vizelési ingerek.
Be jelölik a sugár helyét egy keresztel.Erre vigyázni kell el ne mosódjon.Tehát a fürdésnél figyelni kell erre.
Sugárterápia kezdésnél az elsõnél minimum kenni kell a sugarazott részt.Meg mondják majd milyen kenõcsöt használj.
Sugarat 3 helyre kapsz majd a két forgóra s lenn a rectumnál.
Ha bõvebb infó kell adok mág tp-ét.
Nincs jelen
#3891 2015-01-07 21:03
- Fricino
- Tag
Sziasztok!
Nagyon köszönöm ismételten az infókat....
Annyit mondtak igen, 28-at .Azt mondta a doki a végére nagyon csúnyán rosszul leszek.Rendesek ott?Ha idõre hívnak akkor nem kell várni?Hány alkalomig tudok vezetni?
Kaptam hatalmas aloe vera növényeket a húgomtól , az jó?
A zsákokat így értem, de melyik a jobb?
Hónapok óta hashajtózok, hogy valami kijöjjön, ricinus, keserûsó minden az égvilágon, mivelhogy akkora az a "karfiol" /én így hívom/ hogy tartottak az elzáródástól.
Bocsi hogy össze-vissza csapongok, csak ahogy közeledik az idõ egyre idegesebb vagyok....meg fáj is....
Lehet ezzel igazából dolgozni?Én fizikai munkát végzek, festés, mázolás, gipszkarton stb....de már 2 hónapja nem tudok sajnos.Fullos jogsim is van, sofõrként is dolgoztam, de ugye most ülni se nagyon tudok.Vagyonõrim is van, talán azt majd tudom csinálni.Mindenesetre most jól be vagyok......Holnap már el kell kezdenem felkészülni , megint meginni azt a 3 liter folyadékot....fúj.Este meg valami szuri is kell, a véralvadásgátló.
Köszönöm hogy meghallgatjátok a sirámaimat:)
Nincs jelen
#3892 2015-01-07 21:22
- Fricino
- Tag
Jaj Titi....azért közben drukkolok neked hogy a CT csak jó hírrel szolgáljon.A többiek biztató szavai is nagyon-nagyon jólesnek.....köszönöm!!!!!
Nincs jelen
#3893 2015-01-08 07:29
- Zsoltiihh
- Tag
Szia Fricino!
Sajnos fizikai melót egy darabig hanyagolni kell.
Ha sugarat ha kemót adnak olyankor csak a pihenés van.
A sugárkezelés amugy is le fog fárasztani,s ne lepõdj meg ha feltöltõdsz a kezelés után .
Ritka eset de nálam elõfordult egyszer,nekidõltem a radiátornak s mintha áram ütés kaptam volna.
De ez nálad nem biztos hogy lesz.
Még el nem felejtem alkoholos dezodort sprayt ne használj kezeléskor.
Olyan is lehetséges majd miután a sztóma meglesz s a sugár kezelés elkezdõdik,odalenn a tumor kezd zsugorodni,s enyhén váladékozni fog.Ez természetes nem kell megijedni .A szine átlátszó nem teljes fehér.
Betétet érdemes be szerezni ,hogy ne érezd magad kényelmetlen helyzetbe.
De kitartás meg gyógyulsz meg szabaditanak a fájdalomtól.
Az ételrõl annyit az elején szigorú diéta lesz,vörös húsokat kerülni kell ,puffasztó kajákat is.Erre értsd a hüvelyes növényeket.Italró:l a szénsavasok kerülendõk.
Érdemes majd beszerezni parafa dugót ez nagyobb mint a hagyományos.Fõzéskor bele kell tenni az edénybe.Össze szedi a gázokat .
További infót ha túl leszel már a mûtéten.
A legfontosabb lekileg felkészülni ha ezt lehet mondani
A ct -hez pedig kívánok jó eredményt.
Nincs jelen
#3894 2015-01-08 15:24
- Fricino
- Tag
Sziasztok!
Sajnos az én CT-m borzalmas lett.....Titi CT-jének drukkolok.
Sima vizet iszom, ezt a St.Gral nevû lúgosító vizet.Alkoholos dolgokat szerencsére sosem használtam semmilyen formában....inni sem.Viszont dohányzom, ami tudom nem jó, de ez van.
Ez a parafadugós cucc nagyon érdekes, még sosem hallottam.
Étvágyam az szinte semmi.....most kell elkezdenem inni ezt a 3 liter sós vizet.
Akkor már a kórházba is vigyek valamilyen betétet?
Jelenleg váltakozik nálam a határtalan elkeseredés, a düh és a fájdalom....
Gondoltam hogy dolgozni nem nagyon fogok tudni.Most beadtam ezt a közgyógy valamit, hogy legalább a gyógyszerek ne vigyenek annyit, már így is sokban voltak.
Szerencsére a család sokat segít, fõleg a gyerekek, de ez a lelki felkészülés egyelõre nem akar menni....Sajnos olyan típusú ember vagyok, aki szereti kézben tartani a dolgokat, és most teljesen ki vagyok szolgáltatva.......
Mûtét után, ha leszek olyan állapotban ,megírom a "tapasztalataimat", és lehet még több kérdésem lesz.
Nagyon hálás vagyok hogy meghallgattatok és jólesik a tudat, hogy ismeretlenül is vannak akik osztoznak a lelkiállapotomban.Köszönöm
Nincs jelen
#3895 2015-01-08 15:32
- titi
- Tag
Szia!Köszönöm a drukkot,hasonlókat kivánok neked.Gyógyulj meg!!!!!!!
Nincs jelen
#3896 2015-01-08 16:55
- Zsoltiihh
- Tag
Szia!Fricino
Kórházba még nem szükséges betétet vinned ezt csak már ha sugárrra jársz arra mondtam.
Mikor bekerülsz a mûtétre s utána a kezelésekre,legyél nyitott mindenki felé.
Lehet lesznek akik jobban értenek majd az orvosláshoz mint akik erre hivatottak.
A kérdés ami járhat a fejedben "Miért pont én lettem ilyen beteg"? erre nincs válasz s ne is keresd.
Csak a gyógyulásra gondolj kerüld a negatív embereket,s pozitivan állj ehhez a harchoz.
Én picit fiatalabb voltam 39 éves mikor ezt átéltem s élek ezzel a megváltozott élet körülménnyel.
Vannak lesznek rossz jó napok ez ezzel jár" de küzdj a végsõkig".
Nincs jelen
#3897 2015-01-10 16:04
- nolex
- Tag
Sziasztok,
Csatlakozni fogok hozzátok. Végbélen nem gyógyuló sipoly és tályogrendszer van, ezért ideiglenes vékonybélsztómát fogok kapni. Doki szerint minimum 9 hónap aztán eldõl.
Olvastam sokat a fórumot, mégis lenne pár kérdésem.
Lehet-e sportolni? Mik a nem ajánlottak? Vizes dolgok?
Szagok/hangok, azokkal mennyi probléma van?
Egyelõre ennyi, köszi!
Nincs jelen
#3898 2015-01-11 23:02
- Rigor
- Tag
Lehet sportolni, ketrecharc és súlyemelés kevésbé ajánlott (bár amerikában van jó sztómavédõ, van aki hokizik sztómásan). Én airsoftozom, bringázok, meg úszok. Remekül bírja a vizet, (van fent vízicsúszdás videó is) persze csak a rendes coloplast zsák - eleve kérd azt. (A zsák vagy jól zár, akkor vízben sincs gond, vagy nem, akkor szárazon se jó. Igazából a víz nem oszt nem szoroz. Mondjuk termálfürdõ nem ajánlott mert "rádgyógyul" a melegtõl).
Valószínûleg Convatec-et akarnak majd rád sózni, de az simán hétköznap se jó, gagyi - valamiért erõs a lobbija, de te kérd csak a Coloplast-ot. És kérjél hozzá mindenképpen pasztát!
Továbbá olvass vissza a topicban, találsz videót is stb.:P
Nincs jelen
#3899 2015-01-12 09:20
- nolex
- Tag
Szia Rigor,
Konkrétan az összes hsz-edet végig olvastam, videóidat is megnéztem. Meggyõzõnek tûnik.
Vannak fájdalmak bizonyos testhelyzetekben?
Nincs jelen
#3900 2015-01-13 14:52
- Rigor
- Tag
Nolex: Nincs. Eleinte persze, amíg gyógyul a seb (nem is a sztóma, hanem ahol hosszában felvágják az embert - ráadásul nekem elfertõzõdött, fel kellett nyitni, tisztítani, így félig nyitva gyógyult, azt hittem gödröcske lesz, de nem, csak széles csík lett a heg. De már halványul). A sztóma maga érzéketlen fájdalmatlan, ha nincs jól illesztve a zacsi, a széle nincs kipasztázva akkor a bõr felmaródhat. De az kb olyan mintha valaki lehorzsolja a kezét és csíp. De pihentetés, új pasztával fedés és 3 nap alatt gyógyul még akkor is ha akár vérzett (nem kell megijedni - egyébként az ileosztómából érkezõ széklet még elvileg steril, ezért ha sebesedés van nem fertõzõdik el).
A mûtét után pár hétig persze fáj ha mozog az ember és az üregben ide-oda csúszkálnak a maradék belek, de ezek 1 hónap múlva elmúlnak.
Nekem a hosszú fekvés miatt problémás volt a felülés, járás, de 3 hónap múlva már megfeledkeztem az egészrõl és airsoftoztam. - persze tettem elé egy védõpanelt - nem csak azért hogy ki ne lukadjon a zacsi, vagy megsérüljön, hanem mert nem is éreztem volna ha megsérül.
Perpill a legnagyobb problémám, hogy a térdem fáj, (ráadásul meg is híztam, részben az alvást segítõ gyógyszerek , részben a több mint 10 év ínséges étkezési szokások miatt - mivel most már bármit ehetek végre:P - még ami az egészséges embert puffasztja vagy meghajtja - nekem az sem okoz gondot - esetleg konstatálom hogy jé, most hamarabb telt meg a zacsi) ez a több évnyi medroltól lehet, de a colitis kísérõjelensége is lehet - ezt még nem tudják.
A testhelyzetekhez annyit fûznék még hozzá, hogy remekül lehet vele szexelni, semmilyen gondot nem okoz (német oldalon láttam hogy vannak akik vicces, szexi, stb zacsitokokat is csinálnak, olyat is ami még színesíti is a nemi életet, extra segédeszközként felhasználva :P
Nincs jelen