#1 2008-06-05 12:57

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Úgy látom, nem én vagyok az egyetlen, akinél az orvosok véleménye szerint ez is bejátszik a panaszokba. Sok helyen azt olvastam, az orvos feladata szigorúan elkülöníteni az IBS-t és IBD-t, de néhányuknál ez nem megy. Úgy vélem, itt kicserélhetnénk a tapasztalatokat IBS témakörben. (És szerintem ez elkülönítendõ az IBD diagnózisának topikjától.) Idemásolom még, amiket találtam ezzel kapcsolatban, az idõ drága, én sokat rászéntam erre, megosztom:
Az IBS (irritábilis bélszindróma vagy i. colon szindróma) tünetei hasonlóak az IBD egyes tüneteihez: hasmenés, székrekedés, puffadás, gázosodás, napi több wc és elégtelen kiürülés-érzés - és ezek mindenkinél más formában és erõsségben jelentkeznek. Sokaknál stressz hatására a panaszok fokozódnak. (Én speciel ezt nem látok ilyen összefüggést) Az IBS elkülünítendõ a laktózintoleranciától és a lisztérzékenységtõl, ill. ételallergiától, ezek viszonylag egyszerû vizsgálatok. "Jól ismert bélizgató, érzékenységi reakciót kiváltó ételek a búza és a tejtermékek. Mellettük a citrusfélék, a kávé, a kukorica, a tojás, a fokhagyma, a szója, a tea, valamint egyéb gabonafélék és gyümölcsök érzékenységi reakciót kiváltó hatására is gondolnia kell a kezelõorvosnak."
Az IBS gyógyítása nem megoldott, sok orvos úgy írja le: "egy állapot" és annyi biztatást ad: "lesznek jobb periódusai". (Jó, de mitõl???)
Ami kipróbálható rá: Meteospasmyl, Motilium, Dicetel, Spasmomen -nekem sajna nem jöttek be, de másnak hátha.
Irritábilis bélszindrómára ajánlott probiotikumok:
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus delbruekii spp.bulgaricus
Lactobacillus rhamnosus
(Lepicolban mind a három van)
"Egy nagy vizsgálatban 362 IBS nõbetegen vizsgálták a Bifidobacterium infantis hatékonyságát, úgynevezett kettõs-vak módszerrel (az egyik csoport hatóanyagot kapott, a másik csoport hatóanyagot nem tartalmazó ugyanolyan küllemû-és ízû készítményt – sem az orvos, sem a beteg nem tudta, hogy mi van a dobozban, így az adatok feldolgozását nem befolyásolta semmi).
A 4 hetes vizsgálatban a hasi fájdalom-és diszkomfort, puffadás, székletszám és az elégtelen kiürülés érzése voltak a követett tünetek. A hatóanyagot tartalmazó készítmény sokkal hatásosabbnak bizonyult a másiknál. Mellékhatást vagy egyéb problémát nem észleltek."
Ezt és az állítólag szintén hatékony lactobacilus paracasei-t csak ez tartalmazza: "Ultimate Probiotic, emésztõ baktériumok tablettában"
Diétát többet megnéztem elég ellentmondásosak. van, amelyik ajánlja a rostokat, mások nem.
Több orvos ajánl napi 3X1, esetleg 6X1 ek. búzakorpát. Sokuk a mozgást, fõleg a hasizomgyakoratokat szorgalmazza. (Mit mondjak, nekem meggyõzõ hatás nincs.)
Szorbit és fruktóz (elõbbi a diétás ételekben, utóbbi a bogyókban, gyümölcsökben és zöldfélékben fordul elõ) fogyasztása nagyobb mennyiségben nem javasolt;
Továbbá állítólag az AMALGÁM tömések is bûnösek lehetnek az IBS kialakulásában. Tudtok errõl valamit?
Hasfogó szedését orvos nem ajánlja, ha vkinek nem kimondott foylós hasmenése van, mert egyéb esetben hasgörcsöt okoz. Hashajtó szedése a reggeli kipucolódás reményében szintén nem váltja be a hozzáfûzött reményeket.
A tüneteltõl próbáltam Biolabor, talpmasszázs, kineziológia, akupunktúra és prána nadi segítségével is megszabadulni -meggyõzõ eredmény nélkül.
Ami nekem most van kipróbálás alatt: Mucofalk, Duspalatin, és amit még felírtak, noha a fekélyek eltûntek, a Xalazyn kúp. Lehetséges mellékhatás: hasmenés.  Ezt egyelõre nem próbáltam. A többit igen, és kevésnek bizonyult. De hátha másnak beválik, ami nekem nem.

Nincs jelen

 

#2 2008-06-05 18:40

Zizi27
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia!

Mielõtt kiderült nálam, hogy crohn-os vagyok évekig ringattam magam abba a hitbe (a háziorvosom diagnózisa alapján), hogy csak IBS-em van. Nekem kifejezetten a stresszes helyzetekben illetve néha "csak úgy" görcsölt a hasam és erõs hasmenésem volt.
Nem tudom, hogy az IBS alakult-e át nálam szép lassan Crohn-ná, vagy már eleve az volt, csak nem tudtam róla.

Remélem nálad marad az IBS, mert még mindig az a kisebb rossz. ;-)

Nincs jelen

 

#3 2008-06-06 07:41

sanvito
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni ! én is minden IBS-ses tünetet produkáltam a "nagy könyv" szerint 4 hónapig, közben voltam háziorvosoknál, gasztrósnál, UH-on, CT-n. Kipróbáltam minden recept nélkól kapható és homeós gyógyszert, szóval MINDENT, és minden diétát is, autogén tréninget, mindent, mindent ! De nem segített ! Egy hirtelen ötlettõl vezérelve egy alhasi RTG bélelzáródást mutatott, és jöttek a mûtétek !
Csak azért írtam ezeket, hogy ilyen tüneteknél legyetek óvatosak ! Remélem mindenki megtalálja a "megfelelõ orvost" , és tényleg az derül ki hogy "csak" IBS !

Nincs jelen

 

#4 2008-06-06 08:28

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

mint már írtam, egy év alatt negyedszer kapom diagnózisnak az ibs-t, miközben semmilyen gyógyszerre nem reagálok. én remélem, hogy valóban létezik ez a betegség, de egyre inkább az az érzésem, hogy azt nevezik így, amirõl fogalmuk sincs, hogy micsoda...

Nincs jelen

 

#5 2008-06-06 08:45

zolcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nálam is így indúlt.Azt mondták IBS-em van bélidegesség profánúl.Sõt "lezajlóban lévõ enterocolitis".Ez volt a papíromon július végén.A dicetelt is szedtem egy hónapig, még a crohn diagnosztizálás után is.Aztán elhagytam.Igazad van chysh ha nem tudják akkor IBS.

Nincs jelen

 

#6 2008-06-06 14:01

Deart
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nekem is azt mondták jobban mondva aljas módon a fejemhez vágták,hogy ideges tIpus vagyok és hogy ez IBS....és hogy kitalálom..Ezt akkor mondták mikor paráztam a gyomortüki elött.Ebbõl levonták,hogy ideges tIpus vagyok..Micsoda találat! :D

Nincs jelen

 

#7 2008-06-06 17:01

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Na látom, másoknál is szeretik erre fogni. Mire nem jó ez az ibs... Ha "csak" ibs van, az se valami f.sza, ha nincs rá hatékony gyógymód... :/

Zolcsibal, enyhített valamit a Dicetel? Mert nekem kb. mint a Negro cukorka szopogatása... Rendeltek mellé Kreont (25000-es 3x1-et) is, szintén hiába (ha 3x2-re emeltem önkényesen, akkor is).

Chysh, akkor az antidepi se segít? Nekem most írtak fel 3x1 o, 25-ös Xanaxot és 3x1 Coaxil nevû antidepresszánst (noha nem vagyok sem ideges, sem depressziós, kivéve  a tünetek miatt) De én már megeszem a holdtöltekor szárított egérfület is békanyállal, ha azt mondják, hogy attól rendezõdik a jelenlegi helyzet... :/

A Mucofalk szerintem küllemre és hatási elvre azonos a Lepicollal. Reggel segít kicsit, de attól nem nagyon kímél meg, hogy délután, este megint legyen wc és hasfájás...

Szerkesztette: Sa-ni (2008-06-06 17:09)

Nincs jelen

 

#8 2008-06-06 17:36

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

én a coaxilt szedem. azt mondta a doki, hogy a 2. héttõl várhatok hatást (3 hétre kaptam). ehez képest már a 2. nap jól voltam. nem hiszem, hogy a gyógyszer használt ilyen gyorsan (a jól is úgy értendõ, hogy már nem folyt, hanem próbált formája lenni a székletnek). de mindez összesen 3 napig tartott, mint a csodák. és azóta ugyanúgy megy minden, mint elõtte, ill. az elmúlt 1 évben. ez van...

Nincs jelen

 

#9 2008-06-06 18:04

zolcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-Ni!
Semmit nem vettem észre a Diceteltõl.De valszeg akkor már crohnos voltam és ugye nem volt mire kifejteni hatását.Talán nem puffadtam annyira.De csak ennyi

Nincs jelen

 

#10 2008-12-15 17:22

zoo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

1999 – be hányingerrel, és gyomortáji fájdalommal fordultam orvoshoz, akkor átestem gyomortükrözésen is. Az orvos megállapította, hogy gyulladt a nyelõcsövem és a keleténél több gyomorsavam van, melyre gyógyszert kaptam. A vizsgálatot követõ hónapokba alhasi fájdalmaim voltak, normál és hasmenéses állapot váltakozásával, hasi fájdalommal, nyálkás széklettel. Megjegyzem ekkor vizsgaidõszakom volt. Az állapotom hol rosszabb, hol jobb lett. Tekintettel arra, hogy akkor még az IBS nem volt ennyire felkapott, ismert, meguntam és elmentem orvoshoz, vastagbéltükrözést kértem. A vizsgálat megtörtént gyulladás helyet, polipot találtak.  A vizsgálatot, valamint az endoscopiás beavatkozást követõen a problémák továbbra is fennálltak, fennállnak, tehát nem elég a folyamatosa gyomorsavval való küzdelem, még az IBS –el is lehet harcolni. Hetente változik az állapotom, hol jobban, hol rosszabbul vagyok. Az eltelt lassan egy évtized alatt nem tudtam semmi hatékony táplálkozási rendszert összeállítani, több hónapig írtam, mit ettem, és annak milyen hatásai voltak, de összefüggést nem találtam. Amitõl hetekig nem volt bajom egyszer csak lett, követhetetlen.

Panaszaim:

- Nyálkás széklet / hasmenés/ székrekedés
- Reflux
- Köldök, valamint bal alhasi fájdalom, görcs
- Belek mozgása, korgása


A problémám az, hogy a nyálkás széklet szinte mindig jelen van, ami gyulladásra utal, és szerintem idõszakos gyulladás is van a beleimen. Nem tudom nálatok ez, hogy van, de jó lenne ha valaki valamit írnni, hogy kinek milyen tûnetei vannak.  A vastagbél tükrözés semmi gyulladásos dolgot nem mutatott, de szerintem van, egyszerûen nem tudok szabadulni a gyálkás széklettõl.

Nálatok ez hogy van?

Udv Zoli,

Nincs jelen

 

#11 2008-12-16 15:38

Zsóka43
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Riogatni én sem szeretnék senkit, de már túl voltam egy fistula mûtéten(szövettan:nem crohn), 30kg fogyáson és nem tudták mi bajom. Hónapok teltek el mire a megfelelõ orvoshoz kerültem. Sajnos ez van.

Nincs jelen

 

#12 2008-12-17 11:35

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Youlcsival értek egyet: az IBS azért "jó", mert mindenre rá lehet végsõsoron fogni.

Olyan sok betegségnek hasonlóak a tünetei a komolyabb bélfertõzéstõl a Crohnig, a coeliákiától a colitisig, hogy ha a betegnek egyértelmû jelei nincsenek, amelyek csakis arra a betegségre jellemzõek, akkor szerintem nem tudják megállapítani. Próbálkoznak.

Olyan is van, hogy több mindent állapítanak meg.
És nem egy olyan esetrõl tudok, mint amit Sanvito írt le. Hogy aztán hirtelen kellett cselekedni, operálni...

Amíg az ember nem kerül annyira rossz állapotba, hogy egyértelmûen szétment egy bélszakasz és ki kell vágni, ha nem egyértelmûen utal mnden tünet egyik vagy másik betegségre, addig nem tudják, hogy mi van. És jön az évtizedekig használt, de mára már túlhaladott(!) nézet, hogy "ideges a páciens, szedjen nyugtatót, rendezze az életét, tanuljon meg uralkodni a dolgokon stb. stb."

Pedig azok a gyulladások, noha nincs még tönkrement bélszakasz, nincs még nagy fekély, nincs még polip és rák - mind-mind annak a jelei, hogy valami márpedig igenis van ott. Amibõl lehet, sõt, valószínû, hogy lesz is majd valami más, valami rosszabb és komolyabb.

Senki ne ringassa magát az IBS megnyugtató létében, ha nyálkás a széklete és hasmenése van. Ha gyulladásra utaló tünetei vannak, de nem mutat a tükrözés ki roncsolt bélfalat.
Alattomos betegségek ezek, és munkálkodnak folyamatosan. És, szerencsére, nem mindenkinél olyan durván jelenkezik a baj.

Nekem van egy olyan érzésem, hogy ez az IBS egy humbug, amit tudomáényos köntösben nyeletnek le azokkal, akiknek nem tudnak (még) mást diagnosztizálni. Az a baj, hogy nagyon is elképzelhetõ, hogy évek múltán majd tudnak...

Nincs jelen

 

#13 2008-12-17 16:30

zoo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

SziaYakus!


Sok újdonságot nem írtál, Én sem azért kérdeztem az elõzõ hozzászólásomba, hogy megnyugtassam magam, tisztába vagyok a helyzetemmel, tekintettel arra, hogy 10 éve van problémám, és sajnos már polipot is találtak két alkalommal. Januárba megyek a 4 vastagbéltükrézésre, kontroll jelleggel. A probléma viszont amiért segítséget kértem Tõletek az, hogy hiába a kontroll a nyálkás széklet folyamatos, és sajnos nem kapok rá normális, megnyugtató választ, hogy ez mitõl van. Paraszti eszemmel azt tudom, hogy nyilván a bélnyálkahártya gyulladt állapotba van, azért válik le. De tükrözés az elméletemet nem igazolja. Egy dologgal egyetértek, a problémákra amire nincs magyarázat egyszerû rámondani, hogy IBS.

Udv,

Nincs jelen

 

#14 2008-12-18 10:39

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Zoo,
nem az a célom, hogy újdonságokat írjak itt, hanem a véleményemet írom néha meg.
A topikban nem mindig a topiknyítónak "válaszolunk", hanem egymással is diskurálunk. Mint minden fórumon. Amit írtam, nem konkrétan neked írtam, csak leírtam a véleményemet a témában, youlcsival és gigivel is egyetértve.
Nem azzal a céllal írok, hogy feltétlenül mindenki egyetértsen velem. Mint általában a topikokban. Én nem azért olvasgatom és kedvelem ezt a fórumot, mert minden egyes hozzászólásban valami egetrengetõ újdonság volna, vagy mindig mindenki mindenkivel egyetértene.

Én azért a helyedben újra elolvasnám az általam írtakat, és a többiekét is, hátha akkor a nekem címzett válaszodban nem ismételnéd újra a kérdésedet meg. Konkrét diagnózist nem várhatsz tõlünk. A gyógyszert is az orvos írja fel - a diagnózis alapján.

Nincs jelen

 

#15 2008-12-20 09:07

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Sorstársak,

Nekem is ez a gondom, érzem, hogy gáz van, de ezt senki nem hiszi el. A legnagyobb baj, hogy semmit nem tudok tenni ellene. Egyetlen megoldás csak az, hogy várjunk addig amíg nagy gáz lesz ? Kérdéseim, hogy lehet "jó orvoshoz kerülni" ?. Maszek úton mennyibe kerül a colonoscopia ? Bár inkább kórházban csináltatnám meg, mert ha gáz van ... Lehet kapni valami készitményt, ami valahogy fékezi ezt a betegséget ? Nem Aloe Verára gondoltam, hanem gondolkoztam meg lehetne próbálni növényi szteroidot, elvileg az IBD-t is szteroiddal kezelk. Valahol olvastam, hogy a Mutaflor is hatásos lehet, ezzel az a gond, hogy sehol nem lehet kapni.

Nincs jelen

 

#16 2008-12-21 11:10

Ánya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Atti75!

Ha budapesti vagy tudok ajánlani egy jó diagnosztát. Idõs gasztroenterológus szakorvos, nyugdíj mellett jár vissza a Margit Kórházba. Hozzá járok már 22 éve, nem csalódtam benne, bárkit küdltem hozzá. Egyszerû körzeti orvosos beutaló kell hozzá és bejelentkezni. Amennyiben érdekel, írj priviben és megírok minden adatot.
Szerintem ne add fel, amíg meg nem találják a tüneteid okát. Ehhez lenne segítségem, ha kéred.

Szerkesztette: Ánya (2008-12-21 11:10)

Nincs jelen

 

#17 2008-12-21 17:12

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia,

Igazság szerint én sem tudom mi lehet a gáz. Pár éve epeköves lettem, a doki azt mondta, hogy egyek háztartartási kekszet, és diétázzak. Sok keksz fogyasztás után elöször elkezdett a végbelem csípni széklet után, majd a máj is elkezdett zsírosodni. A dokik szerint ezzel nem kell foglalkozni. Aztán 1x szedtem antibiotikumot, gondoltam, szedek utána probiotikumot. Na erre "esett szét" a belem. Tulajdonképpen candidára is gyanakszom, met vizelési panaszaim is vannak, a prosztatába kisebb kövek is vannak ( a panasz óta ). Mondtam a háziorvosnak, hogy nem lehet, hogy candida ? Azt mondta, hogy ez ritkán okoz panaszt, és elküldött pszichiáterhez. Végeztetett egy széklet vizsgálatot, persze csak az ismert patogén bacikra, ez is negativ volt. Voltam urológusnál is, mondtam, hogy csináltassunk egy vizelettenyésztést, erre õ, ennek csak akkor van értelme, ha gyulladásos elemek is vannak a vizeletbe. Szóval nem tudom, hogy candida-e vagy sem, de érdemben senki nem vizsgál meg, mondván negativ a leletem. Természetgyógyászhoz meg azért nem megyek, mert rögtön azt mondja candida, mindenféle vizsgálat nélkül. Úgy tudom, hogy az IBD-t meg lehetne nézni irrigoszkópiával is, ez szerintem nem annyira kellemetlen.

Ui: Szerintem csak a körzetileg illetékes szakrendelésre mehetek.

Üdv

Nincs jelen

 

#18 2008-12-21 17:17

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Ja még valami eszembe jutott. Volt, hogy rostos üdítõvel fogyasztott grapefruitcsepp meg Danone Activa egyszer "összerakta" a belemet, és jó volt a közérzetem, a székletem, de amint áttértem ásványvizre, megint szétesett. De ahogy akkor mitõl állt össze, nem tudom. Volt, hogy a péniszemen megjelentek gombák, igaz Terbisil krémmel eltüntek. Szóval azt nem tudom, hogy IBD-s vagyok-e, és esetleg ez okozza a candit, vagy candis vagyok és ez okoz mindent.

Nincs jelen

 

#19 2008-12-21 17:38

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Halika!

Atti75:kicsit értetlenül nézek a helyzetedre,én már falnak mentem volna ha ennyire nem foglalkozna velem egy orvos sem.:D
Elsõ körben a problémáid megoldása egy jó és hozzáértõ dokiban rejlik,akit minnél hamarabb meg kéne találnod.
Ebben itt sokan segítségedre lehetünk,csak tudnunk kéne merrefelé laksz,hogy a hozzád legközelebb esõ szupidokit tudjuk ajánlani.:D
Aztán ha õ fogad és foglalkozik veled,akkor a házidokidtól kell beutaló kimondottan ahhoz a dokihoz,vagy abba a korházba,ezt majd a járatosabbak megmondják pontosan.
Na ha beszerezted a megfelelõ dokit,rázúdítod a panaszaidat,õ meg meg fogja mondani milyen vvizsgálatok kellenek,sõt meg is csinálja.
Ezek után felállítja a diagnózist,aminek nem bizti hogy örülni fogsz,de legalább tudsz vele mit kezdeni.
És akkor már tudni fogod,hogy miket kell szedned,miket ehetsz,hogyan és miként lehet együtt élni vele.
De ehhez elõszõr is a jó doki kell!
Colonoscopiát meg egyenlõre magánban nem érdemes csináltatni,ha megvan a doki az ezt is el fogja intézni,ha szükség van rá.
Szóval írj hogy merrefelé keresgessünk neked,és vadászunk egy dokit.:D
Amit a mi betegségünkkel kapcsolatban tudni érdemes a rostos üditõrõl,aktíviáról,és ásványvízrõl:rostost nem igazán lehetne,bár nem aktív idõszakban én is iszok,de inkább a szûrt levek a jók.Aktívia kimondottan jó hatással van a bélflórákra,viszont az ásványvíz ha szénsavas akkor szintén felejtõ,mert felmarja a beleket.
Na gyorsban ennyi gondolatom volt.:D

Nincs jelen

 

#20 2008-12-21 19:45

sanvito
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Atti75 !

A candidát egyértelmûen vérvizsgálatból mutatták ki a lányomnál, a többi csak hókusz-pókusz volt.
Mi csak egy háziorvos váltás után jutottunk el ahhoz az orvoshoz aki komolyan vette és megcsináltatta, mert a többiek azt mondák, drága a vizsgálat....
Pedig ez nem is most volt....

Nincs jelen

 

#21 2008-12-21 21:49

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia,

Ilyen viszgálatot hol végeznek, SZTK-ban ?

A gombaölõ gyógyszer meggyógyította ?

Nincs jelen

 

#22 2008-12-21 21:52

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia,

17-ben lakom

Nincs jelen

 

#23 2008-12-21 22:51

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Egyébként olvastam itt egy másik fórumon, hogy vannak páran, akinek minden lelete negativ, fogyott is, közérzete sem jó, mégsem hiszik el, hogy beteg.

Már ott tartunk, hogy az orvosok is hülyének néznek, meg a családban is :-(
Ez van, ezt kell szeretni

Nincs jelen

 

#24 2008-12-21 23:23

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Még egy dolog eszembe jutott. Olvastam, hogy az IBD-s betegeknél nézik a pajzsmirigyhormont ( TSH ).
Errõl az jutott eszembe, hogy engem kezeltek már pajzsmirigy túlmüködéssel ( basedow-kór ), lehet, hogy ezért elfogadható az értéke ( 0,5 ) ? Igaz, hogy gasztrós dokinek ezt nem mondtam, de a háziorvosom tudott róla.
Akár hiszitek, akár nem, több mint 1 évig könyörögem a körzetinek, hogy küldjön be a gasztróra, igaz ezzel se érek semmit. A gasztrós doki elöször ezt diagnosztálta, hogy "Nem fertõzéses colitis". Ez mi a fene ? Adott rá Klion-t, 10 napig szedtem, kicsit jobban lettem és kész. Viszont azt nem értem, ha IBD-s vagyok, akkor mi a fenétõl vannak vizelési problémáim ( gyakori vizelés ).

Nincs jelen

 

#25 2008-12-22 10:28

sanvito
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Atti75 !
Akkor mi is a 17. kerületben laktunk, a háziorvosunk a Péceli úton volt, sõt van (most is hozzá járunk, pedig már nem ott lakunk), ott vették le a vért, de az ÁNTSZ-be küldték a Váci útra.

Gyógyszerekkel és igen szigorú diétával (írtam asszem vagy ebben vagy a diéta topicban róla) "gyógyultnak" van nyilvánítva, de sajnos bármikor visszaeshet, ezért a diéta (kicsit lazábban) de maradt most is.
Nagy vonalakban: cukor nem (most nádcukor, akkor csak édesítõ), búzaliszt nem, csak durum vagy rozs, semmi élesztõs cucc, csak olivaolaj, semmi gyümölcs ami édes vagy penészes lehet (pl. szõlõ, banán, piros alma, eper, málna, dinnye stb.) nagyjából maradt a zöld alma. semmi ecetes, semmi ami kelttészta, vagy kenyér, a tejtermékekbõl csak a laktózmentes, a kecsketej, a mozzarella sajt vagy kecskesajt, stb. szóval nem egyszerû, de már több éve folyamatosan panaszmentes vagy csak enyhe tünetei vannak....ha bûnözik mégis.

Sajnos a legtöbb doki ezt egy "divatos" dolgognak, nem is betegségnek tekinti, nem sokan veszik komolyan, pedig durva panaszokat okoz, ami persze változó hogy kinél-mi, de a bélproblémák szinte mindig jelen vannak.

Jobbulást és mielõbbi  (jó) diagnózist !!!!

Szia

:):):)

Nincs jelen

 

#26 2008-12-22 10:53

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Tehát IBD és candida együtt, hogy még élvezetesebb legyen az élet

Nincs jelen

 

#27 2008-12-22 11:08

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Köszi, dehogy ki fog diagnosztizálni, azt a jóég tudja. Egyébként nagy barom vagyok, hiszem amikor elkezdödött az egész, elmentem a Medical-ba, ott mondták, hogyha fennáll továbbra, akkor elküldenek tükrözésre. Pár hónapot kivártam, közben meg megszünt ott a gasztro, utána meg a háziorvosom nem hitte el, hogy bajom van.
Most a Bajcsyba járok, de mivel negativ vagyok ( széklet, vér, vizelet, hastapogatás ) perifériára szorultam. Ezt a bélgyulladást nem lehet egyébként irrigoszkópiával megviszgálni, ami nem annyira kellemetlen mint a tükrözés ?

Nincs jelen

 

#28 2008-12-22 11:48

sanvito
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Atti75 ! Sajnos az irrigó nem erre van, a tükrözésnél látják a bél felületét és az ad pontos diagnózist, közben szövetmintát is vesznek ha kell. Az irrigó egy RTG, ahol kontrasztanyagot kaphatsz, esetleg levegõvel is felfújnak közben, ez változó.
Én is a Bajcsyban kezdtem, de sem az UH, sem a CT, sem a tapogatás nem mutatta ki a bélelzáródást (mint volt eü. dolgozó mondom, észre kellett volna venni !, vagy inkább azt mondom kimutatta, csak nem jól értelmezték a leleteket) a szétesett laboromat már nem tudtam visszavinni a Bajcsyba a gasztrósnak, mert 20 nap múlvára kaptam idõpontot, hiába mondtam hogy teljesen sz@r a laborom és panaszaim vannak, akkor sem kaptam korábbi idõpontot. Így azt történt hogy 2 db életmentõ mûtéttel és sztómával kb. akkor jöttem ki a klinikáról, amikorra az idõpontom szólt a Bajcsyba !!!!!
A Bajcsyban különben kábításban történik a tükrözés, nekem is volt 1 beutalóm amire 2 db DORMICUM volt ráírva, de elõzõ nap bekerültem a Klinikára, így a nem volt "szerencsém" a Bajcsyt kipróbálni.
Én is RETTEGTEM a tükrözéstõl, de a Klinikán pikk-pakk megcsinálta gasztrós-sebészem minden nélkül még a bekerülésem délutánján, de el lehetett viselni !!!!! (persze ez mindenkinél más, nekem nem voltak gyulladtak a beleim, "csak" bélelzáródás !)

Remélem rendezõdnek a dolgaid, de ha meg kell csinálni, hidd el hogy KELL !!!! Olvasd el a "tükrözés altatásban" topicot, ott is van sok hasznnos info !!!!

Szép napokat ! Tünetmenteseket !

Szia

:)

Nincs jelen

 

#29 2008-12-22 12:06

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia,

Nagyon sajnállak, nem semmi amin átmentél. Egyébként nem én rettegek a tükrözéstõl, hanem a doki nem küld el a vizsgálatra, mondván "Magának semmi baja". Most mit mondjak a dokinak, azt hogy, nem ért hozzá és küldjön másikhoz ? Elmennék én maszek klinikára is, de mint olvastam valahol, a bél a legrosszabb esetben kilyukadhat, na ilyenkor jobb kórház közelében maradni.

Nincs jelen

 

#30 2008-12-22 12:35

sanvito
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Atti75 !

Szerintem járj a nyakára, és panaszkodj, NE HAGYD MAGAD !!!! Ez a TE életed, és jogod van ahhoz hogy valaki "komolyan vegyen" végre és meggyógyítson ! Hátha megunja, és elküld végre vizsgálatokra !!!! :)

Ha meg nem, keress másik orvost !!!!!

(Én is így tettem, és olvashatod itt a fórumon is:  sokan mások is !!!!! )

Magamról: Már jól vagyok, 7 hónapja visszazárták a sztómát is, dolgozom !
Most Újévkor azért lesz mire emlékeznem a 4 mûtétes hónapokból....

Nincs jelen

 

#31 2008-12-22 13:28

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Tudom, de ha körzetinek 1 évig nyavalyogtam, hogy küldjön be, a mostani gasztrós félév után sem vesz komolyan, akkor már az ember megunja az egészet. Keressek más orvost ? Ha most visszamegyek a körzetihez, hogy adjon más kórházba beutalót, nem fog adni, mondván, hogy már ki vagyok vizsgálva. Nem szoktam hagyni magam, de már feladtam az egészet.

Nincs jelen

 

#32 2008-12-22 13:53

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Atti, a házisokinak adnia KELL beutalót!!! Nyíltan meg is mondhatod, hogy gasztros orvost váltasz, ehhez jogod van! És így igaz, ahogy Deluigi írja, igenis válts!!! Megéri!

Ne hagyd magad! Ez nagyon fontos!

Szerkesztette: Vicaa (2008-12-22 13:53)

Nincs jelen

 

#33 2008-12-22 14:13

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Lehet, hogy jogom van, de amit kapok az egy másik dolog

Mint már írtam, most is 1 év után kaptam beutalót, mindig azt mondta, milyen indokkal küldjem be, ha minden laborja negativ, diétázzon aztán minden jó lesz.

Nincs jelen

 

#34 2008-12-22 14:15

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hát lehet, hogy nálatok jobb az ellátás

100 km-et utazol a dokihoz ?

Nincs jelen

 

#35 2008-12-23 19:00

zoo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Atti75!

Ha szükséged van beutalora és a háziorvostól nem kapsz, akkor írjál és kérek neked, van ismerõsöm. Én Vácon vagyok helyileg.

Udv,

Nincs jelen

 

#36 2008-12-23 20:18

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Köszi,

5-én még futok egy kört, megkérem a dokit, hogy ne cicozzon, el akarok menni.
Egyébként van itt olyan ember, akire azt diagnosztizálták, hogy "csak IBS", aztán kiderült, hogy IBD-s ?

Nincs jelen

 

#37 2008-12-23 20:33

Nelly
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Atti 75

Tudtommal van..majd ha olvassa biztos meg is erõsíti.
Szia

Nincs jelen

 

#38 2008-12-23 20:46

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia,

Csak arra lennék kiváncsi, hogy olyan, aki velem egy cipõben jár, hogy tudta a dokit "befüzni" ?

Nincs jelen

 

#39 2008-12-23 21:06

Etta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Atti75, szia!

Nekem 10 éve IBS volt a diagnózis, sõt még olyat is mondtak, hogy csak bebeszélem magamnak, menjek pszichiáterhez. Ekkor még valóban nem voltak erõs tüneteim, de én már éreztem, hogy valami komoly dolog ez. Aztán 3 évre rá 3 hét kórház, és diagnózis:colitis ulcerosa. Azóta meg már az is kiderült, hogy még csak nem is tartozom az egyszerû esetek közé.
Szóval én nem fûztem a dokit, 10 éve még elhittem, amit mond. Aztán a véres hasmenés segítette a helyes diagnózis felállítását.

Nincs jelen

 

#40 2008-12-23 21:08

Etta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Ja, és nekem volt anno tükrözés, az alapján mondták, hogy IBS, még nem látszódtak a fekélyek, csak az, hogy fokozott nyáktermelõdés van. Biopsziát nem vettek.

Nincs jelen

 

#41 2008-12-23 21:29

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia,

gondolom nem kaptál rá semmit, és meg sem gyógyuétál

Nincs jelen

 

#42 2008-12-23 22:09

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Bocs, nem olvastam az elsõ hozzászólásod. Tehát meg kell várni, mig befekélyesedik, remek ...

Nincs jelen

 

#43 2008-12-23 22:34

Etta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Na, elõszedtem a régi leleteimet. Engem akkor "colitis?" feliratú beutalóval utalt be a háziorvos a gasztrora hasi fájdalmak és nyákos széklet, illetve hasmenéses, hányós panaszok miatt. Tehát eleve colitist kerestek. Befektettek a kórházba kivizsgálásra, ahol volt hasi UH, irrigoscopia ill. colonoscopia, gyomorröntgen. Nagyjából minden lelet negatív volt, a gyomorröntgenen megjegyezték, hogy sok a gyomorsavam ill. a colonoskopián a fokozott nyákképzõdést, vérképem is rendben volt, széklet bakt. negatív. Gyulladásos jeleket nem találtak. Így lett belõle IBS. Javasolt terápia: "étkezések elõtt egy evõkanál étkezési fõtt lenmag elfogyasztása".

Nincs jelen

 

#44 2008-12-24 12:16

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Akkor sok jóra én sem számíthatok

Nincs jelen

 

#45 2008-12-24 12:40

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

mint itt irták, a colonoscopia mintavétel nélkül nem ér semmit

Nincs jelen

 

#46 2008-12-24 12:59

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Egyébként szeretnék mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepekt kívánni !

Nincs jelen

 

#47 2009-03-05 18:04

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok.Üdvözlök mindenkit aki az irritabilis bélszindrómába szenved.Azért irok HOGY SEGITSEK MINDENKINEK!!!!!!!!!!!!!!Én 10 éve szenvedek ebbe a betegsége.Ami egyre rosszabb és rosszabb lett.Én reggel vagyok nagyon rosszul kb 5-6 szor mentem wc-re mert annyira fájt a hasam és nem múlt el a székelési inger.Ha mentem valahova mindig 2-3 enterobene hasmenés elleni gyógyszert kaptam be.Igy nem sokat mentem sehova csak ha nagyon fontos volt.De most FIGYELEM!!!!!AKINEK EZ A BETEGSÉGE VAN PROBÁLJA KI A BORSMENTA KAPSZULÁT AMI NEM A GYOMORBA HAT HANEM A BELEKBEN.ÉN MOST AZT SZEDEM ÉS MÁR MÁSNAP JOBBAN VOLTAM.AKI NEM HISZI EL MENJEN BE A GOOGLE KERESÖBE ÉS IRJA BE HOGY BORSMENTA KAPSZULA.ÉS OLVASÁTOK EL.DE HA KIPROBÁLJÁTOK SEMMI BAJ NEM LESZ HISZEN GYÓGYNÖVÉNY.Én sirva fakdtam gyógyszer szedés után 2 nap hogy milyen régen van nekem ez a betegség mennyi mindent kiprobáltam.És ez a gyógyszer egyik naprol a másikra hat.Nagyon jó.Ha valaki kiprobálja Irjon nekem.Ha valakin segitettem most annak nagyon örülök.Jobbulást minden társamnak aki ebbe a szörnyü betegségbe zenved.Puszi

Nincs jelen

 

#48 2009-03-05 18:11

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

kedves Picike, köszi szépen az infot. Legyen igazad!!! És érezd magad nagyon-nagyon jól!!! Szia!

Nincs jelen

 

#49 2009-03-06 06:41

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Picike! Ugyan én IBD-ben szenvedek, de nagyon felkeltette az érdeklõdésemet, amit írtál. Köszönet érte!

Nincs jelen

 

#50 2009-03-09 14:47

sunnysys
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Most kértem beutalót gasztroenterológiára. Gyanúm szerint IBS-em van, de ki tudja. (nagyon régóta van, az utóbbi hetekben jellemzõen a hasmenéses verzió)
Kérlek ajánljatok megbízható, szakértõ orvost. Budapesten lakom a 8.kerületben,de nyilván akárhová elmegyek a városon belül.
Amit még fontosnak tartok elmondani, hogy egy olyan sportot ûzök, amely eredményességében meghatározó az étkezés, és táplálékkiegészítõk szedése (testépítés).
Jó lenne olyan orvoshoz mennem, aki "modern gondolkodású" annyira, hogy ne azt kapjam elsõ mondatából, hogy fehérjekiegészítõ az kox (merthogy nem az).

szóval kit keressek? illetve hol? (Péterfy utcai központot néztem ki magamnak)

köszi!!!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB