#5301 2015-03-09 08:22
- pt
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Teljesen jól megy :)
Ma is szuperül elvoltam. Mint ha semmi bajom nem lenne.
Lehet a napi egy enterobene megoldás lesz mindenre?
Szerkesztette: pt (2015-03-09 16:40)
Nincs jelen
#5302 2015-03-09 20:10
- Rigor
- Tag
rny: A kávé az a magas csersavtartalom miatt nagyon meghajt. Nekem az energiaital jött be, és nem csak a fáradtság, hanem meglepõ módon fájdalmat háborgást is csillapított. Aztán azért utánanéztem, mert ugye népszerû a huhogás az energiaital körül, (fõleg ezobioöko, meg hoaxterjesztõ hírportálokon) és kiderült hogy eredetileg kórházakban használták roborálószerként, vitaminkiegészítéssel stb. és gyógyszertárban árulták:P No persze azért több féle van, - mivel már kevésbé gyógyhatású étrend-kiegészítõ mint divatos serkentõszer ezért érdemes megnézni az összetételt, több típust kipróbálni. Viszont a kávénál jobb, de nyilván ha túl sok koffeint viszünk be vele, ez sem jó.
A taurinnak például az agyra nyugtató hatása van, segíti a sejtek tápanyagfelvételét, az energiaellátását (természetes forrásai a tenger gyümölcsei (kagyló, rák) és a hal. ). Stabilizálja a sejtmembránokat és szabályozza a kalciumkoncentrációt. Csökkenti az ionsokk kialakulásának kockázatát.
A koffein szûkíti a perifériás ereket, viszont tágítja az agyi ereket, így az agyi perfúziót, vérátáramlást növeli. Ezt a hatást kombinálják a cukor élettani hatásával, így több vér, több oxigén és több tápanyag kerül az agyba, ezért élénkít.
Van bennük még B2-vitamin
(wiki idézet)
"A B2-vitamin (E101)vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik. A riboflavin foszforilált formája a flavoproteinek koenzime, a flavin-mononukleotid és a flavin-adenin-dinukleotid alkotórésze. A flavoproteinek lényegesek a szöveti légzésben és méregtelenítésben. A vastagbél baktériumai is elõ tudják állítani, ezért a hiány nem túl gyakori," - NA pont mi vagyunk a nem túl gyakorik, a tropa vastagbelünkkel (ja nekem egyáltalán nincs is vastagbelem helló nálam ez állandó).
B5 vitamin stresszcsökkentõ, pont gyomorégõs allergiás esetben lép fel hiány. - "B5 vitamint – elsõsorban B-komplexek vagy multivitaminok alkotóelemeiként – széles körben alkalmazzák, hogy javítsák az általános egészségi állapotot, továbbá hogy megnöveljék a hosszan tartó fizikai aktivitásból adódó stressz elleni védekezõképességet. "
" inozitol nyugtató, hangulatjavító hatását elég sok kísérlet megerõsítette, melyekben képes volt helyettesíteni depressziósok, illetve pánikbetegek gyógyszereit,"
A guarana zsírokat lebontó és mobilizáló, energiává történõ felhasználásukat elõsegítõ hatású, a szexuális ösztönöket is fokozza. Csökkenti az öngyilkossági hajlamot.
Stb, stb. lusta vagyok tovább keresgélni :P Azért csak óvatosan és mértékkel. Ha nem élénkít hanem pont hogy fáradtabb lesz tõle az ember, az lehet túlzottan megemelkedett vérnyomástól! - erre érdemes figyelni.
Nincs jelen
#5303 2015-03-09 20:12
- Rigor
- Tag
Jaj kihagytam hogy az energiaitalokban B12 vitamin is van :)
Nincs jelen
#5304 2015-03-09 20:34
- akombakom
- Tag
pt.. tartson ki még 50 évig legalább...jo csajozást neked
Nincs jelen
#5305 2015-03-09 20:47
- pt
- Tag
Hát én nálam minden élénkítõ az hasmenéssel jár. Legyen az kávé, erõs tea, energiaital vagy akár egy capuccino....
Tökéletes napom volt. Végre nem is gondoltam wc-re. egy kicsit sem. Így visszagondolva a mai napra mosolygok csak ezen :)
Nincs jelen
#5306 2015-03-09 21:29
- akombakom
- Tag
pt.. én iylenekkel eddig sem éltem, most az eszembe se jut... max egy gyumolcsteat mertem eddig is bevállalni bárhol.. most ilyesmirol már nem is álmoldok... monjduk nem is járok sehova :d otthon meg azt eszek-iszok, amihez kedvem van :D... ugy látszik jot tesz a csajozás az IBSnek :D
Nincs jelen
#5307 2015-03-10 09:51
- pt
- Tag
Nem a csajozás.....az enterobene folyamatos szedése... :)
Nincs jelen
#5308 2015-03-10 10:02
- rny
- Tag
Hát ebbe lehet én is belefogok, mert már komolyan megõrülök. Történelmi mélyponton érzem magam ezzel a szarral, be is jelentkezem az orvoshoz, mert már kezdek havastáj lenni és nem elhinni, hogy ez csak ibs.
Filmajánló: The Normal Heart. Baromira ajánlom, egyrészt szerintem a legjobb a film ami valaha feldolgozta az aids témát, másrészt nagyon érdekes így beteg szemmel is. Ott volt egy teljesen meg nem értett betegség a 80as években és tessék, mára azért milyen jól kezelhetõ ahhoz képest. Én is valami ilyesmiben reménykedem :) De gyorsan letöri a film az ember kedvét ahogy végignézi, hogy milyen nehezen akarnak pénzt adni a kutatásra, hány embernek kell meghalnia, stb. (megjegyzem ezért vagyunk mi szar helyzetben, mivel ezek a bélbajok nem igazán halálosak, így pedig nem igazán top priority ügyek) Na, szóval hasfájós estékre.. :)
Szerkesztette: rny (2015-03-10 10:03)
Nincs jelen
#5309 2015-03-10 10:05
- RealHero
- Tag
Érdekes dolog ez a párkapcsolat IBS dolog.Azok a dokik akik úgy gondolom jó szakemberek és még konyítanak is valamit az IBS-hez,nos náluk nagyon gyakran az volt az egyik elsõ kérdésük hogy ,"és fiatalember párkapcsolata van e?" Mindegyiknek azt vettem ki a szavaiból hogy könnyebb az IBS-es betegeknek ha párkapcsolatban élnek.
Ha ha ha:) Kiakadnátok ha elmondanám hány éve nincs senkim.A legjobb barátaim is ki vannak ezen akadva.
De kérdem én ,nem tudsz elmenni egy randira és enni egy jó pizzát mert félsz hogy görcsölni fogsz.Biztos meg fogja érteni a leendõ párod....
Biztos...
Szerkesztette: RealHero (2015-03-10 10:06)
Nincs jelen
#5310 2015-03-10 10:25
- akombakom
- Tag
RealHero.. a gorscshoz még csak tudok jopofát vágni.... de ha kifut, akkor annak annyi.. azt nem tudom elsumákolni sehogy sem... nálam egy randi plussz stressz.. mindenképpen, idegen hely, idegen ember.. idegen helzyet... egyszerubb kihúzni a listábol :D
Nincs jelen
#5311 2015-03-10 10:28
- rny
- Tag
RealHero,
ez itt a lényeg szerintem. Egy már kialakult párkapcsolat nagyon más tészta, az segíthet, ha a partner is olyan, hogy megért és alkalmazkodik az otthonülõs szokásokhoz. De ha én most arra gondolok, hogy el kéne mennem randizni és idegenekkel ismerkedni, jó képet vágni egy vacsorához, programokra menni… hát rosszul vagyok. Aztán megint ott a kérdés is, hogy hogy mondod ezt meg, elmondod e, stb. Az én esetemben lassan átváltoztunk a betegségemmel együtt, és ez így egyszerûbb volt.
Nincs jelen
#5312 2015-03-10 11:12
- Pillangó76
- Tag
sziasztok,
szerintetek alacsony crp érték mellett lehet ibdje vkinek?
(én év végén már reménykedtem, hogy tünetmentes leszek, de két hete görcsös jobboldali fájdalom jelentkezett. Vakbélre vizsgáltak -uh, vérvétel, hasnyomogatás..eredmény: nem vakbélgyulladás, de a has fokozottan érzékeny nyomásra)
Most újra kolonoszkópiát szeretnének (elsõ kolon negatív volt), chron gyanú miatt.A crp-m a hasi problémáim kezdete óta minden vérvételnél 0,5.
SLE betegségre is vettek le vért. Elvileg negatív az is.
Nincs jelen
#5313 2015-03-10 11:49
- rny
- Tag
Sajnos igen, volt már rá példa. SLE-re miért vettek le vért? most ettõl megijedtem
Szerkesztette: rny (2015-03-10 12:06)
Nincs jelen
#5314 2015-03-10 13:39
- RealHero
- Tag
Rny: Nálam a Philadelphia Tom Hankssal mindent vitt.Szeretem azt filmet,attól függetlenül hogy a témája nagyon távol áll tõlem.Ezt a Normal Heart-öt is megnézem ,mert érdekesnek tûnik ,viszont,az is igaz ,hogy ezek a filmek szerintem így betegként nem igazán vannak jó hatással ránk.Így voltam a "mielõtt meghaltam" és "csillagainkban a hiba" címû filmekkel kapcsolatban is amik szintén betegségrõl szólnak
Nincs jelen
#5315 2015-03-10 13:48
- pt
- Tag
Tökéletes székletem volt reggel annak ellenére, hogy minden nap szedem az enterobenét.
Az elsõ 1-2 nap még ne igazi a hatása. Gondolom mikor bajban vagyunk és bedobjuk akkor pont ezért nem hat olyan jól. Így folyamatosan szedve viszont egy olyan béllassúságot hozott nekem, hogy a kaja szépen lassan halad végig és van ideje megemésztõdni. Mint ha nem is lenne itt a bélbolyhokkal, meg a bélflórával semmi baj. Csupán a sebesség volt gyors. most így belassítva a bél, tökéletesen végzi a dolgát, emészt rendesen. Nincsenek felesleges ingerek. Csak 2-3 naponta van inger mikor tényleg ott egy normális széklet. És még bûnöztem is ám, mert a szülinapi tortám is krémes, tejszínes volt, meg tegnap is kaptam epres, habos sütit, azt is benyomtam.
Nincs jelen
#5316 2015-03-10 13:52
- akombakom
- Tag
rny.. és akinek nincs az mi dogoljon meg? de most tényleg... mindenutt azt hallom az ember társas leény a család stb.. és akinek ez nem jott ossze az most mi? :D
Nincs jelen
#5317 2015-03-10 14:28
- QpaK
- Tag
akombakom ezt a társadalom súlykolja beléd... Ne meg a sütit zabáló nagymamák ;) Ne higgy nekik :D
Nincs jelen
#5318 2015-03-10 14:29
- Pillangó76
- Tag
Rny,
azért vettek le SLE re vért, mert az is olyan autoimmun betegség, ami emésztõszervi panaszokkal is járhat.
Nekem ezt mondták legalábbis.
S mivel a kolonoszkópia negatív volt és a crp is az., illetve nálam a vezetõ tünet a hasfájás, idõnként csontfájdalom.
Illetve annál a crp gyakran negatív.
Ez mind lehet az SLE betegségnél is.
S az is olyan betegség, hogy van, hogy elmúlik, van hogy fellángol.
Nincs jelen
#5319 2015-03-10 14:44
- QpaK
- Tag
Azért az SLE nagyobb szívás lenne. Sok tanulmány szerint a crp a legjobb mutató, mert azt nem befolyásolja semmi vegyület, így az eredményt torzítani sem lehet. Általánosságban Crohn-ban magasabb az érték, mint colitisben, de mindkét esetben jól látják, éppen hányadán állsz. Állítólag a passzív colitis tud úgy lappangani, hogy nem mutat eltérést és ezt pont összefüggésbe hozzák az SLE-vel. Olyan szempontból, hogy mindkét eset érthetetlen, mert elvileg gyulladással járnak! De ha nagyon szétnézel, találsz az interneten olyan fórumokat, ahol negatív vérkép mellett Crohn-osak. Szóval semmi sem lehetetlen. A tükrözés után többet fogsz tudni.
Tudod, hogy a képeden egy Alien van? Az elsõ részbõl rémlik amikor bepuszil egy macsekot? :D :D
Nincs jelen
#5320 2015-03-10 14:57
- youlcsi
- Tag
ehhez kapcsolódóan elmondanám, hogy süllyedésem és crp-m is bõven normális tartományban volt akkor, amikor makroszkóposan is látható gyulladások voltak nyelõcsõben, vékonybélben (nyombélben)
és amikor a vastagbélben ill. a term. ileumban is volt gyulladás, akkor is éppencsak emelkedettek voltak az értékek, kb mintha megfáztam volna.
és ezen alkalommal nem csak mikroszkópos, hanem minden alkalommal szemmel látható gyulladás volt.
és az egyik ilyen után lett crohn a diagnózis. aztán egy másik után meg mégsem.
szóval igen, van ilyen...
Nincs jelen
#5321 2015-03-10 16:38
- QpaK
- Tag
Igen, te nagyon érdekes eset vagy. :) A múltkor mondtad a savasodást, meg nyálkát. Vannak fájdalmaid is, és sokszor kell menned? Fura, hogy visszavonták a diagnózist. Eltûnt a gyulladás, vagy mi történt? Nem adtak enyhébb gyulladáscsökkentõt próbaként? (salofalk/pentasa) Mennyire tûrhetõ az állapotod? Bocs, ha túlzottan ömlesztem a kérdéseket...
Szerkesztette: QpaK (2015-03-10 16:39)
Nincs jelen
#5322 2015-03-10 16:44
- Pillangó76
- Tag
Hát akkor egyáltalán nem vagyok nyugodt..
Youlcsi,
ha a terminális illeum is be volt gyulladva, akkor hogy hogy nem chron diagnózisod van?
olvastam, hogy egyszer már mondták, azt is, de az így kezdõdött a betegségem címû topicban sokan hasonlóan járak és mégis chron a diagnózis és kaptak rá ibd gyógyszereket.
Mondjuk egyik rokonom esete is érdekes. Jelenleg ideiglenes sztómája van, bélelzáródása lett hasi fájdalmai következményeként, vettek ki bélszakaszt neki.. A mûtét óta is gennyezik a bél neki, de nem tudják mitõl. És a diagnózisa nem ibd.
Qpak,
az Alien-es filmbõl van tényleg ez a kép, ami az avatarom?
Nem gondoltam volna..google-ben találtam és tetszett.
Szerkesztette: Pillangó76 (2015-03-10 16:46)
Nincs jelen
#5323 2015-03-10 17:05
- havastáj
- Tag
Most csinaltattam friss labort,tegnap jott meg,ma meg calprotectin,aminek az erteke 7 volt. 0-50ig van a hatarertek. A crp m 1es,szoval tokeletes,sullyedes 5 os, vas 21,4 szoval minden a legnagyobb rendben a laborertekekben.
a kapszulaendoszkop pedig megis itt ott latott aprobb fekelyeket azaz eroziokat a vekonybelben es kisebb nem crohnra utalo gyulladasokat. Es pedig glutenmentes, laktozmentes dietat isntartok, megse javultam.
Nincs jelen
#5324 2015-03-10 17:46
- pt
- Tag
Na ki lesz olyan bátor, hogy bevesz 1 héten át minden reggel egy enterobenéet?
Csak, hogy lássam másnál is használ e :D
Nincs jelen
#5325 2015-03-10 17:55
- rny
- Tag
Én! :) Legalábbis ma bevettem, holnap és csütörtökön is kell mert fontos jelenéseim vannak és ha nincs probléma akkor a te & a kíváncsiság kedvéért folytatom egy hétig
Nincs jelen
#5326 2015-03-10 18:11
- pt
- Tag
Okés :D
Minden nap ébredéskor szedem.
Kíváncsi vagyok hat e másnak is.
Arra is kíváncsi vagyok, hogy kell e az amit mellé szedek, tehát a coaxil és a frontin.
Mert ugye ha nem kellenek akkor a fene se szedi õket.
bár a válás miatt a frontin rámfér, mert nagyon jót tudok tõle aludni.
Egyébként nem megy, csak a forgás van meg az agykattogás, gondolkodás folyamatosan.
Nincs jelen
#5327 2015-03-10 20:14
- RealHero
- Tag
Venlagamma folyt köv.
Amint mondtam ez az elsõ komolyabb snrim.Elõtte amit próbáltam :Cipralex(napról napra egyre depisebb és érdektelen lettem tõle,legrosszabb gyógyszerem volt.Mirtadepi(Ez sem vált be). Frontin(ez az elsõ két hétben kicsit csillapított ,utána úgy hozzászoktam hogy teljesen hatástalan volt)Dokim szerint pont idõben hagytam abba.
Nos a Venlagamma(Venlafaxin)Az elején nagyon durva mellékhatások voltak,az öngyilkossági gondolatok voltak a legrosszabbak.A többi mellékhatás nem volt nagyon vészes.Jelenleg napi 1x37,5 mg-ot szedek és a mellékhatások 90%-a elmúlt.
Ami tetszik benne:Most nincsenek hasgörcseim,sem nappal sem éjjel.Ezáltal nem kelek fel éjjel(vagyis nem kelt fel ibs barátom,hogy ugyan látogassuk már meg a budit).
Nincs hasmenésem,és egy kicsit jobban is alszom tõle.
Nem tompít le és nem torzította el a személyiségem.A három hétben egyszer megittam egy fél üveg sört 10 óra múlva a bevételtõl ,és nem okozott gondot.
Jelenleg jobbnak tartom mint az összes görcsoldót és társait amik nálam hatástalanok voltak.Illetve klassz hogy ezenkívül csak ritkán, alkalmanként kell egy-egy kiegészítõ készítményt bedobnom.Pl neurosan.
Ami nem tetszik benne:
Nem csinál plussz étvágyat ,ezáltal súly növekedést sem.Hogy a fenébe lehet az hogy 3-4 hete nincs hasmenésem mégsem híztam egy dekát sem?Felszívódás zavar?Errõl mit gondoltok?
Nem oldja a szorongást illetve a stresszes helyzeteteket ugyanúgy élem meg mint elõtte.
Nem vagyok biztos benne hogy akár egy hónap múlva is ilyen hatékony lesz a Venlagamma,és nem járok úgy hogy egyszer csak nem hat és emelhetem 75 mgra.Remélem ez nem következik be,de megmondom õszintén kicsit tartok tõle.
Nincs jelen
#5328 2015-03-10 20:29
- pt
- Tag
Eljátszottam ezt én is a dalsannal az SSRI volt.
Az SNRI nekem halál volt 3 napig szedhetetlen.
Próbáld ki te is az enterobenét minden reggel egy hétig.
Kielemezzük a változásokat. Nekem visszajött 4 kg + :D
Ja .... és szorongás 0 azaz zéró.....
Szerkesztette: pt (2015-03-10 20:33)
Nincs jelen
#5329 2015-03-10 21:47
- RealHero
- Tag
pt:hogy érted azt hogy 3 napig szedhetetlen?Úgy gondolod hogy az enterobene miatt híztál 4 kilót?
Nincs jelen
#5330 2015-03-11 08:11
- youlcsi
- Tag
Qpak!
az utolsó (5 évvel ezelõtti) tükrözésnél a vastagbél és a term. ileum rendben volt, nem volt gyulladás (vagy talán nagyon minimális), és akkor már jó ideje semmilyen gyógyszert nem szedtem. illetve akkor volt a nyombélben gyulladás, ami (idézve a szövettani leletbõl) megfelelhet crohn duodenális manifesztációjának... de ugye a szakorvos véleménye számít, nem a patológusé. a patológus mintát véleményez, a gasztroenterológus tüneteket is mellé. na meg a rabyprex, amit kaptam elvileg az enyhe lefolyású duodenalis crohn gyógyszere, még ha nem is arra kaptam.
5asát és hasonlókat sosem szedtem. volt szteroid (lokális, és szisztémás is), illetve ab (cifran, klion).
Az állapotom teljesen jó. Néha kicsit görcsöl-fáj-szúr, de nem vészes, inkább csak diszkomfortnak mondanám. a sav az, ami meglehetõsen zavar, de csak este, így délelõttre általában meggyõzöm magam, hogy ráérek majd legközelebb elmenni a háziorvoshoz :)
Pillangó!
amikor a terminalis ileumban gyulladás volt, akkor crohn volt a dg. csak 1 évvel késõbb már nem.
pt!
én szedtem majd 1 hónapig enterobenét. talán nem is csak 1-et. aztán babás lettem és abbahagytam.
amúgy önmagában nem hozott nagy áttörést, de elevittel kombinálva volt 1-2 komoly szorulásos napom is :D
Nincs jelen
#5331 2015-03-11 08:34
- pt
- Tag
RealHero!
Úgy értem, hogy a 3. napon én feladtam az Olwexya (SNRI, Venlafaxine) szedését, mert komolyan beleszólt a fejembe :D Nem tudtam aludni, tehát álmatlanság lépett fel, nappal fáradt voltam, dallamok játszódtak a fejembe tõle amit nem tudtam abbahagyni, kényszeresen dúdolgattam tovább ott bent, szájszárasság, de valami rettenetes, iszonyatos hyper pörgés érzése, ilyesmi lehet az speed vagy extasy nem tudom, nem próbáltam õket, de olyan voltam mint a mókus aki ugrál ide oda mint a hülye megállíthatatlanul. A wc para meg a szorongás az megmaradt. Ezért elvetettem ezt az utat. Bár lehet ha kitartóbb vagyok bevált volna, mert a székletem az viszont kemény lett tõle mint a kõ.
Az enterobenének nyilvánítom a +4 kg-t igen, meg annak, hogy zabálok, eszek folyamatosan, de a kaja nem rohan át rajtam, mivel nem tud. Most így szépen megemésztõdik a tápanyag, felszívódik a lassú útja során.
Alapjában véve az összes fogyókúrás "csodakészítmény" fosatós, bélmozgás felpörgetõs. Na most ennek az ellenkezõje amit csinálok, tehát a hatás is lehet az ellenkezõje tehát hízás. Persze csak szerintem :)
Szerkesztette: pt (2015-03-11 08:35)
Nincs jelen
#5332 2015-03-11 09:22
- RealHero
- Tag
Pt: Tényleg most már emlékszem hogy írtad hogy dallam zakatolt a fejedben tõle.Amiket leírtál az alapján érthetõ hogy nem szedted tovább!
Fura mert most rajtam sem megy át gyorsan ezért nem értem miért nem jönnek a dekák:(
Egyébként ha jól tudom a felszívódási zavar(lehet hogy nem az is van nálam ) nem gyógyítható sõt szerintem ezt ki se tudják mutatni és vizsgálata sincs rá.Vagy tévedek?
Szerkesztette: RealHero (2015-03-11 17:36)
Nincs jelen
#5333 2015-03-11 16:16
- havastáj
- Tag
Pillango, milyen labor parametert kell nezetni a lupus diagnosztizalasahoz? Nalad miket neztek?
Nincs jelen
#5334 2015-03-11 18:11
- QpaK
- Tag
youlcsi: Szerintem a háziorvos ehhez kevés. Átböngészve a többi topikot, egy csomó belgyógyász is hülye döntéseket hoz. Ezt már betegként az ember tisztán látja... A crp-rõl is annyit kell tudni, hogy fellángolás esetén jóval magasabb. Megtaláltam egy régebbi kommented ahol a 40-es crp-re írtad, hogy nem vészes. Pedig, bizony az! Nekem alapjáraton 30 körül van, de beteg is vagyok. Valamit nagyon benéztek nálad és nem ártana felkeresned valakit, aki tényleg konyít a dologhoz és átnézi a korábbi leleteid, megvizsgál, akár meg is tükröz. Az, hogy kimondták a Crohnt- de egy célzott gyógyszert nem kaptál rá, ordít a "szaktudásról" :O A szteroidot is csak próbaképp, hááát szánalmas... A kistestvér ne legyen visszatart erõ, mert csak a bika bogyók vannak a babára hatással, azt meg nem fognak írni, vagy ha mégis nem veszed be. Ha meg kiderül, hogy csak vaklárma, akkor megnyugodhatsz. De ne az ilyen idióták nyugtassanak meg, akik csak vaktában lövöldöznek. :D
pt Az antibogyókkal vegyes élményeim vannak. Már nem emlékszem melyiktõl, de valami nálam is sok mellékhatással járt. Hányinger, szédülés, vérnyomás és brutál vizelési nehézségek. Meg valamiért azt gondolták, ha nagy dózist írnak akkor legalább megnyugszom és inkább leszedáltak. Átaludtam a napokat... Aztán abba is hagytam a szedésüket, ráadásul bizonyos gyógyszerekbe be is zavart. Erõsen ajánlom az agykontrollt. Ncore-on le lehet kalózkodni, majd mp3-ra rakni. - kíváló bélnyugtató és nekem remekül helyettesíti a bogyókat. Az enterobene viszont van valami.
Nincs jelen
#5335 2015-03-11 18:36
- Pillangó76
- Tag
Havastáj,
igazándiból nem tudom melyik lehet a vérképbõl, mert sok paramétert néztek.
De ami biztos ahhoz volt kiírva az a szérum fehérje elektroforézis(ELFO).
Ezen belül ezek vannak felsorolva: Albumin, Alfa1-globulin, Alfa2-globulin, Béta-globulin, Gamma-globulin, Albumin/globulin.
És még az antisztreptolizin, és a Reuma Faktor.
Nálam ezek közül minden érték a normál tartományban van.
Illetve a Reuma faktorból kettõfélét néztek (a másik az anti-CCP IgG Elisa), abból az utóbbi pont 5 nekem, ami a legmagasabb normál értéke.Úgy tudom a reumhatid arthitis korai felismerésében segít az utóbbi érték.
(A reuma faktort az RA betegség szûrésére nézték.)
Néztek még Lyme kórt is, mert az is tud mindenféle tünetet okozni.
Szerintem egyébként jobban jársz, ha elmész egy immunológushoz és kérsz egy teljes szûrést az autoimmun betegségekre, ha úgy érzed gyanúsan olyanok a tüneteid.
Én hozzá szeretnék menni, ha lesz pénzem rá:
www.immunologus.eu
A hét minden hétköznapján rendel különbözõ helyeken Budapesten.
Szerkesztette: Pillangó76 (2015-03-11 19:02)
Nincs jelen
#5336 2015-03-12 06:22
- akombakom
- Tag
Na ezt jol megcsináltam.. eg yoraval késobb keltem, mint kellene.. nem tudom mi van az orammal.. elsot még csoorgte, úgy emlékszem.... fu... ma ulhetek a dugoban... ki kell gondolnom mikor érdemes utnak idnulnom.. még jo, hogy tegnap pont dietásra vettem a figurát, talán az is segíthet... de már érzem a mocorgást... egyértelmu idegrendszer....
amúgy meg a lényeg, hogy el kell menni orvosokhoz, tobbszori vizsgálatra, amit az egyik nem talál, még a másik megtalálhajta.. és kisérletezni kell, mindannyiunknak valami más válhat be... elég szar kilátások, de ez a tény....
Nincs jelen
#5337 2015-03-12 08:42
- rny
- Tag
akombakom,
leirtad tanácsként azt a két dolgot amit te következetesen elutasítasz :D
Írtam anno, hogy én érzem, ha csak az idegeim miatt kéne mennem de ezt tudom kontrollálni. Hát most valami történt és nem. Teljes idegbaj jön rám, ha olyan helyre megyek és rögtön megmozdul a has - ez tényleg csak és kizárólag az idegek játéka. Amúgy tudjátok, hogy van ez a hülyeség, hogy az ibs-t a stressz okozza. Errõl én mindig azt gondoltam, hogy a stressz már csak azután jön, hogy valaki rájön, hogy bármikor és bárhol rájöhet és ettõl elkezd félni, úgyhogy szerintem fordítva ülünk a lovon. De most valamelyik nap azt olvastam, hogy ezt nem úgy kell elképzelni, hogy valaki stresszes és azért, hanem úgy, hogy van pl egy bélfertõzés vagy antibiotikum és azzal egyidõben egy iszonyú stresszes helyzet. Elõjön a hasmenés és a szervezet a stresszre adott válaszként jegyzi meg. Ez mondjuk érdekes szerintem… nálam igaz, hogy volt antibiotikum, de akkoriban épp külföldre költöztem és iszonyú stressz volt. Viszont ha ez így van, akkor pl egy enterobene szedése ki kéne, hogy üsse ezt az ingert, mert akkor annak is rögzülnie kéne, hogy tessék itt a stressz, mégse lesz semmi. Úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok erre a kísérletre! Én most vagyok a 3. napján de nem tudom bevegyem e ma is, mert holnap is kéne és állandóan attól félek, hogy tök székrekedést csinál, akkor én meg egész nap aggódom, hogy mégis meddig ér el a hatása. Viszont baromi kiábrándító, hogy régen ha bevettem egyet 2 napig nem volt semmi, most meg beveszem és másnap reggel simán elmegyek 2x
Nincs jelen
#5338 2015-03-12 09:44
- pt
- Tag
Nincs székrekedés tõle. Legalább is nekem. Tegnap is volt székletem, de teljesen normális. Pedig szedem már egy hete minimum folyamatosan minden nap. sokat segít. Remélem berögzül.......nincsenek rohamok most, ha van is az iszonyat gyenge, simán kezelhetõ, bár ebben a coaxil meg a frontin segít. Talán jó kombináció lesz ez :D végre 7 év után....
Szerkesztette: pt (2015-03-12 09:44)
Nincs jelen
#5339 2015-03-12 10:46
- youlcsi
- Tag
Qpak!
kell a háziorvos, mert kell gasztróra beutaló. meg labor-beutaló is. jó lenne, gasztróra úgy nekiindulni, hogy már van kész laborom.
na meg lehet elég lenne megint 1-2 hónap rabyprex-szedés is, azt meg felírja a háziorvos. fene tudja.
a 40-es crp-t mindenki kicsit emelkedettnek hívta. pl egy szimpla mandulagyulladástól ennek sokszorosa tud lenni. de jó régóta nem ennyi, hanem 5-15 között mozog. szóval teljesen jó.
én amúgy továbbra is azt gondolom, hogy jó kezekben voltam/vagyok, ha eljutok orvoshoz. MT diagnosztizálta a crohnt, és ugyanõ vetette el végül. mindkétszer ugyanaz a labor csinálta a szövettanomat is.
és amúgy meg nem tûnök betegnek :D ezt mindig hangsúlyozza... és tényleg :)
Nincs jelen
#5340 2015-03-12 11:37
- QpaK
- Tag
youlcsi: Azt hittem, majd a háziorvos megszakért. :)
Gondolom a mandulagyulladás és magas crp dolgot is ott hallottad. Igaz, de ez is inkább megmagyarázzuk magunknak... Nekem azt mondták ibd-ben 50-ig jó (hogy lenne enyhén magas, ha fekélyes a bél). Ha passzív a betegség akkor beáll erre az értékre. 70 körül viszont már kaptam szteroidot és az nincs duplája a 40-nek. Akkor hogy van ez? A mandulagyulladás meg nyilván nagyon más...
Hát ez az! Ugyan az a labor és az orvos is. Vagy valamit nagyon összekutyultak, vagy te vagy az elsõ Crohn-os aki meggyógyult. Mivel az utóbbi nem lehet, ebbõl következik, hogy nem vagy jó helyen. Függetlenül attól, hogy beteg vagy-e... És tényleg nem tartod furának, hogy egy évig azt hitték crohn-od van, de nem adtak rá gyógyszert?
Nem akarom rád erõszakolni a betegséget, mert elhiszem, hogy nem vagy az, de akkor is rohadtul kilóg a lóláb.
Szerkesztette: QpaK (2015-03-12 11:41)
Nincs jelen
#5341 2015-03-12 12:08
- rny
- Tag
Szerintem is. Ha szövetminta alapján valakinél crohnt diagnosztizálnak akkor az, hogy utána nincs eltérés max annyit jelenthet, hogy passzív a betegség - vagy pedig rossz volt a diagnózis, elbaszta a labor, stb. Az meg nekem is elég fura, hogy mikor crohn volt a diagnózisod, akkor sem kaptál rá gyógyszert…
Mandulagyulladástól a crp nem igazán mozdul meg, az ast ugrik ki (mondta múltkor a leletemnél anyukám, aki füll orr gégész). Úgyhogy ez szerintem is ilyen belemagyarázás.
Nincs jelen
#5342 2015-03-12 12:49
- youlcsi
- Tag
Qpak!
amikor kimondták a crohnt kaptam rá szteroidot majd cifrant.
igazából nem volt a szteroidtól semmilyen javulás (összességében majdnem 4 hónapig szedtem szteroidot dg elõtt és után folyamatosan), de gyógyszerek nélkül sem volt romlás, így azt beszéltük meg, hogy csak akkor lesz gyógyszer, ha nagy a baj. immunszupressziót nem akart, ahhoz túl jól voltam... és hát volt arról szó, hogy bekerülhetek valkami study-ba (cdai-m elég lett volna hozzá), de mivel akkor már babát szerettünk volna, így az elmaradt, nem vehettem részt benne.
nekem inkább az az ijesztõ, hogy más családi körülmények között simán kaptam volna egy study-s gyógyszert úgy, hogy késõbb kiderült, nincs is elvileg ibd-m.
Nincs jelen
#5343 2015-03-12 13:04
- QpaK
- Tag
Pont errõl beszélek youlcsi! Elsõ körben mesalazin származékokat kellett volna kapnod, de azt folyamatosan, mind a mai napig mehetne. A mellékhatásuk is 0. Az én orvosomnál biztos szednéd, lehet jobban is lennél. Inkább adtak szteroidot, (a kissé magas crp-re) meg klion helyett cifránt...döbbenet! Mégis az a legdurvább, hogy az immunszupresszáns szerintük kemény, de simán beraktak volna study-ba kísérleti alanynak. Megjegyzem ott is immunszupresszánst kaptál volna, csak kevésbé bevizsgáltat :D... Olyanok mennek study-ba akik minden gyógyszert végigpróbáltak, de semmi nem használt. Ergo Last Chance... Bárhol, bárkinél is vagy, MENEKÜLJ!!!!
Hihetetlen, hogy ilyen létezik... :O
Még annyit, hogy te vagy az élõ példa, hogy olyanok kapnak hatékony kezelést, akik nem szorulnak rá. Tõlem megvonják azzal az indokkal, hogy más is kaphassa. Ezen már csak röhögni tudok. :) Gondolom a kórháznak valami érdeke fûzõdött a study-hoz és mind1 kinek, csak adják...
Szerkesztette: QpaK (2015-03-12 14:10)
Nincs jelen
#5344 2015-03-12 15:28
- youlcsi
- Tag
a szteroidot még itthon adta az orvos "próbaként" hátha jobb lesz. az akkori (legelsõ) szövettanom még nem utalt crohnra, inkább féltünk a lymphomától.
késõbb, amikor szegedre kerültem, MT helyeselte ezt a fajta kezelést, 1. szövettan alapján õ már akkor úgy gondolta, hogy crohn, így szedtem még 1 hónapig az entocortot. 2 hónap entocort után volt a tükrözés, ami alapján kaptam a diagnózist és a prednisolont. azért nem mást, mert ha szteroidra sem reagál, akkor valószínûsíthetõen gyengébb gyógyszerekre sem tenné. amikor még mindig változatlan volt a helyzet, de már csak 5 mg volt a napi adag, akkor kaptam a cifrant, azzal, hogy az enyhe epehólyag-gyulladásomat le fogja húzni (nem is tudtam egészen az akkori uh-ig, hogy ilyenem is van :)), és a bélre is jótékony hatással lesz.
aztán beszéltük meg, hogy ha különösebben nem keseríti meg a napjaimat a betegség, akkor inkább hanyagoljuk a gyógyszereket.
kb fél év múlva volt nagyon rossz néhány hetem, de akkor a klion rendbehozott. aztán rá fél évre újabb tükrözés, nincs crohn, van gerd, nyombélfekély és kontamináció, szedjek rabyprexet, normixot és enterobenét.
megbeszéltük, hogy 2 hónap múlva újabb tükrözés, ezúttal mikroszkópos colitisre... de közben babás lettem, és onnantól kezdve volt, ami mondennél fontosabb volt :)
rabeprazolt vagy hasonlót azóta is szedek néha, ha eszembe jut, hogy már nagyon rossz nekem.
klinikáról van szó, saját study volt. de azóta sem tudom, mit kaptam volna.
Nincs jelen
#5345 2015-03-12 19:39
- QpaK
- Tag
Youlcsi: Az entocort nem szteroid. Nem úgy szívódik fel, nem hat az immunrendszerre. Vékonybére ható gyulladáscsökkentõ, valahol az 5Asa és a Prednisolon között helyezkedik el, de az elõbbihez van közelebb. Fura, hogy medrol helyett Prednisolon-t kaptál. A prednisolon már tényleges szteroid, abból is megterhelõbb mint a medrol, de a hatása ugyan olyan. A baj az, hogy a prednisone-t át kell alakítani a szervezetnek metyprednisolon-ná, hogy aztán úgy mûködjön, mint a medrol. A medrol összetételét tekintve eleve metyprednisolon, így ott ez a folyamat nincs – ezért sem szokták a Prednisolont adni. Mennyit kaptál belõle? Nem úgy van, hogy minél erõsebb a gyógyszer annál hatékonyabb. Van, hogy nem nagyon támadja magát a szervezet, ilyenkor a prednisone/medrol persze nem is használ, mert a szervezet túlmûködését (szövetek támadását) kapcsolná le, ami eleve nincs. Az immunszupresszánsnál ugyan ez a helyzet, megkocáztatom a study-ban alkalmazott szernél is. Ezért is lehetsz jól gyógyszer nélkül, de ha van gyulladás, arra a helyi gyulladáscsökkentõk pont jótékony hatással lehetnének. (5ASA)
Persze az is elképzelhetõ, hogy a laborban benézték, és az orvosod tanácstalan volt, így nem mert kezdeményezni. Talán helyesen, de ennek azért végére kéne járni. Csendben megjegyzem, a nyombélfekély, kontamináció és a sok sav lehet Crohn manifesztáció és a mikroszkópikus colitis-be, ugyan úgy belemagyarázható a passzív ibd. :( Ezek után én már bennük nem bíznék és máshol vizsgáltatnám magam...
Szerkesztette: QpaK (2015-03-12 19:45)
Nincs jelen
#5346 2015-03-12 20:17
- youlcsi
- Tag
megmondom õszintén, nem szeretnék máshoz menni. tudom, hogy a tünetek és eredmények külön-külön mit jelentenek... de...
á, jól vagyok, és ha nem, akkor MT-t bármikor elérem, nekem ez fontos. és az is, hogy én bízok benne meg a tudásában.
Nincs jelen
#5347 2015-03-12 21:50
- pt
- Tag
Na most ugrik a majom a vízbe. Ha most nem lesz bajom soha többé. Rendeltem egy pizzát. Pfefferóni paprikásat. Csemege szokott rajta lenni. Betoltam az arcomba egy 15 cm-es paprikát lenyeltem. Na mint ha dinamit robbant volna a számba. Végig égette a nyelõcsövem. Mikor leért a gyomrom elkezdett rángatózni töle. Azóta semmi. De ebbõl tuti baj lesz :p
Nincs jelen
#5348 2015-03-12 22:04
- RealHero
- Tag
Pt,de miért kísérletezel ilyennel?Én ha rendelek pizzát a legvékonyabbat,semmi feltét ,csak sajt.Ettõl így tuti nincs bajom.
Nincs jelen
#5349 2015-03-12 22:27
- akombakom
- Tag
rny... az lehet, de attol még tény marad :D és tanácsként lehet, hogy segít valakinek... mégha én feleslegesnek is tartom.. mert nagyobb eséllyel nyerek az otos lotton, minthoagy normális orvosra akadjak, vagy beletrafáljak valamibe, ami ppen pont nekem segít.. de nem fogok másokat ijesztgetni zezel D
Nincs jelen
#5350 2015-03-13 01:06
- pt
- Tag
Azért mert azt hittem csemege pfefferóni XD
Amúgy semmi bajom :) És különben is a régi normális életemwt akarom amiben mindenevõ voltam és nem volt wc parám.
Úgy néz ki meglesz ezzel a kombóval végre. Semmi para. Wc-re nem kellett mennem. Perfect :D
Nincs jelen