#6901 2016-03-19 22:15
- Bogár
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Szia DoCTor!
Hú, egyre jobban hajlok meg tudásod elõtt!
Eléggé pánikos vagyok, nekem olyat ne is írj, hogy extrém a helyzet, mert ettõl még extrémebb lesz, aztán a következõ napokat a WC-n töltöm. ;)
Poént félretéve!
Van, hogy 5 Meteospazmilt bedobok, mégis terhesnek nézek ki. ;)
Van hogy egyet sem, és nem puffadok.
Jó kérdés. ...
Nyugtatókra, hangulatjavítókra visszatérve!
Sok traumán mentem keresztül 5 éve.
(Akkor a hasammal semmi bajom nem volt, mindössze a lelkem volt romokban, illetve társult hozzá fóbia, hipochondria).
Oka : Rákos, végstádiumban lévõ szüleimet ápoltam,haláluk pillanatáig velük voltam. Egy év alatt vesztettem õket el.
Konkrétan akkor amin keresztül mentem, azt most itt szavakkal nem lehet kifejezni.
Haláluk után valami megkönnyebbülést éreztem,hogy legalább õk már nem szenvednek. De! Rémálmaim lettek, fóbiáim, és állandóan betegnek (halálos betegnek éreztem magam ).
De olyan szintem, ,hogy egyet köhögtem, röntgen, mert tüdõrák. Ha fájt a fejem, agydaganat. Ha a csontom, csontrák. ...stb.
Pszichiátert kerestem fel, hogy szedjen össze valahogy.
Én rengeteg gyógyszert kipróbáltam, kevesebb sikerrel.
Coaxil,Cymbalta, Rivotril, Parogen, Paroxát,Helex, Eunoctin, Xanax, Brintellix, Anafranil, Rexetin...és amire nagyon rákattantam a Frontin.
Most azt le nem írom neked, hogy mit hogyan szedtem.
De semmi nem javította a hangulatom, állapotom.
Inkább mellekhatások voltak.
Hányinger, szívdobogás, gyengébb hallucinációk.
Egyedül a Frontin vált be, de az nagyon.
Elõzõleg már írtam, nagy függõ voltam.
A napi 8 mg -ig jutottam.
Aztán jött egy pont tavaly nyáron, hogy leteszem, mert ez így nem élet.
Elõtte is voltak próbálkozások.
Hirtelen akartam, bebuktam.
Így maradt a fokozatos elhagyása.
Jelenleg 0,25 reggel és este.
Szarul alszom.
De kibírom.
Hasfogót nem szedek.
Nincs jelen
#6902 2016-03-19 22:52
- doCTor
- Tag
Kedves Bogár!
Elõször is õszinte részvétem a szüleid miatt, másodszor pedig ne haragudj, hogy nem vagyok "naprakész", de még friss hús vagyok a fórumon, 138 oldalt végig olvasni nem 1-2 perc. :) Le a kalappal elõtted, nagyon nehéz lehet lejönni 8 mg Frontinról 0,5 mg-ra. Az már a terápiás dózis maximumának kb. a duplája volt. Alvásproblémádra az Eunoctin nem volt jó? Az az egyik legerõsebb altató, ami fent is tartja az alvást. Gyakran fél szem is elég belõle. Ha már nagyon ki vagy a rossz alvás miatt, esetleg melatoninnal, vagy a temazepám hatóanyagú Signopam-al érdemes próbálkoznod. Kedvezõ ár (kb. 7-800 ft / 20 db), középerõs hatás, viszonylag gyenge hozzászokási potenciál. Vagy pedig a recept nélküli Daedalon-al, ami tulajdonképp hányáscsillapító, de altatóként is "tud viselkedni." Olyannyira, hogy számos afrikai országban tiltott szer.
Szerkesztette: doCTor (2016-03-19 22:56)
Nincs jelen
#6903 2016-03-19 23:23
- RealHero
- Tag
Doctor és PT pont ezt akartam mondani hogy milyen érdekes hogy Olwexya és Venlagamma hatóanyaga is ua. mégis teljesen máshogy reagálunk rá.Pt emlékszem erre amikor régen írtad hogy dallam játszódott a fejedben tõle és amikor én elkezdtem annó eszembe jutottál hogy vajon nekem is lesz? Nem lett .Lett helyette más...
Én ennyire nem írtam részletesen mint te de szerintem pont elég amit írtam:)
Doctor:Nem ,szerencsére nincs semmilyen hatással a szívemre a venlgamma:)
Mellesleg hihetetlen hogy PT-nek a ennyi mellékhatása volt tõle,a Coaxiltol meg semmi.
Tényleg semmi??
Ennyivel jobb gyógyszer lenne?Vagy ennyire egyénfüggû?Na ez az igazán kérdés!
Szerkesztette: RealHero (2016-03-20 09:56)
Nincs jelen
#6904 2016-03-20 10:00
- RealHero
- Tag
Bogár:Részvétem a szüleid miatt.Nálam nagyszülök voltak ugyanigy.Lány vagy?Hány éves vagy?
Nincs jelen
#6905 2016-03-20 10:15
- Bogár
- Tag
Realhero!
Ha kb. 5-6 hozzászólással feljebb olvasol, ott írtam magamról! :)
Nincs jelen
#6906 2016-03-20 10:27
- doCTor
- Tag
Kedves RealHero! A Venlagamma/Olwexya és a Coaxil teljesen más hatás mechanizmusú antidepresszáns. A Venlagamma/Olwexya egy SNRI, a Coaxil pedigegy SSRE. Magyarul a Venlagamma/Olwexya hatóanyaga a venlafaxin egy szerotonin és noradrenalin visszavétel gátló, míg a Coaxil hatóanyaga, a tianpetin pedig szerotonin visszavétel fokozó. Úgy gondolom, inkább erõsen egyénfüggõ a hatás, mintsem, hogy egyik "jobb" lenne, mint a másik.
Nincs jelen
#6907 2016-03-20 15:47
- QpaK
- Tag
Volt egy gyógyszer, amire rosszul reagáltam. Talán citapram, de nem biztos, mert már régen szedtem. Leesett tõle a vérnyomásom, szédültem, hányingerem volt és nem tudtam vizelni. Ekkor az antidepresszánst tévedésbõl írták fel, mert nem vettek észre egy bélfertõzést, és azt gondolták a stressz miatt nem javulok.
Aztán késõbb pánikbetegségre írtak antidepresszánst, de hogy mit, arra már nem emlékszem. Azt hiszem adtak mellé frontint, hogy szedjem azt is amíg a másik nem kezd hatni. Ekkor már nem volt mellékhatás. Ráadásul ha jól emlékszem a remicade is akkoriban kezdett hatni, így jobban lettem. Utána az antibogyókat is elhagytam…
Azóta nem szedtem antidepresszánst, de nálam is van ez a fajta hasi pánik, csak szerintem ez kijátszható. Ha tudom, hogy megyek valahova, akkor jobban figyelek az étkezésre. Reggel pedig hamarabb kelek, hogy letudjam a szükséges wc köröket :)
Nincs jelen
#6908 2016-03-20 17:11
- RealHero
- Tag
Citapram Mirtazapin/mirtadepi nálunk sem volt nyerõ úgy ahogy a cipralex sem!
Nincs jelen
#6909 2016-03-20 17:17
- makkmarci
- Tag
Egy kis morbid reklám...
http://divany.hu/poronty/2016/03/20/het … rnisszart/
Nincs jelen
#6910 2016-03-20 21:00
- pt
- Tag
XD Elmebajos egy videó XD Viszont abban igaza van, hogy úgy könnyebb.....szóval jó az a kis "sámli" szerûség.
Nincs jelen
#6911 2016-03-21 10:40
- RealHero
- Tag
Doctor :Tehát az hasmenéses IBS_D-ben ami nekem van a bélben túl sok a szerotonin és ezért jó nekem az SNRI .Oké megértettem a különbséget de a jelentését nem értem.Mit jelent a noradrenalin visszavétel gátló és a visszavétel fokozó?
Azt hiszem a fõleg a "visszavétel " szót nem tudom hova tenni :)
Nincs jelen
#6912 2016-03-21 18:22
- doCTor
- Tag
Kedves RealHero!
A szerotonin mellett a noradrenalin (vagy más néven norepinefrin) is egy ingerület átvivõ anyag,
melyet a mellékvese termel. Ez egy "stresszhormon", mely a figyelmet és a válaszreakciókat szabályozza.
Erõs érszûkítõ és izomtónus növelõ, mellette jelentõs szerepet játszik a hangulat szabályozásában.
A visszavétel gátló azt jelenti, hogy "nem engedi" a receptornak befogadni az ingerületátvivõt,
így az nem tud hatást kifejteni. A visszavétel fokozó pedig "tereli" az ingerületátvivõt a receptorra,
hogy az minél erõsebb hatást tudjon kifejteni. De ez egész hatásmechanizmus ettõl jóval bonyolultabb,
több ezer oldalnyi irodalom szól csak a receptor hatásokról. Elviekben minden szerotonin (és/vagy norepinefrin)
visszavétel gátló hatás IBS-D-ben kedvezõ, ha az (fõleg, vagy teljesen) a bél receptoraiban történik.
De ha nem ott, akkor gyakorlatilag semmit sem ér. És ez ugye nem úgy mûködik, hogy megkéred a gyógyszert hogy legyen szíves csak ott hatni.
Ez egyénenként is erõsen változhat és rengeteg egyéb tényezõ is befolyásolhatja.
Mindenkinél egyénileg kell kitapasztalni, mi számít megfelelõ szernek, ami gyakran lassan, nehezen, csak a sokadik próbálkozásra sikerül. Üdv.
Nincs jelen
#6913 2016-03-21 19:20
- QpaK
- Tag
Sajnálom, hogy az orvosom nem olyan beszédes, mint te. Hiába kérdezek tõle valamit, mindenre csak hümmög, mosolyog, hogy hát igen ez ilyen, meg ha õ azt tudná… Pedig tudja! Sokszor mondja, hogy “a betegnek nem kell mindenrõl tudnia.”
A reumatológus az ellentéte, õ mindent alaposan kiveséz. Õt korrektebbnek gondolom, ugyanakkor ijesztõbb is. Az arany középút lenne a jó, mert tényleg nem kéne mindenrõl tudnom, de azért az is túlzás amit a gasztrósom mûvel. Már azt is elfogadom, ha nem tudnak minket meggyógyítani, csak legyenek már kíméletes megoldások! Ne ezekbe a mérgekbe betegedjünk bele.
Szerkesztette: QpaK (2016-03-21 19:29)
Nincs jelen
#6914 2016-03-21 19:59
- QpaK
- Tag
A gyógyszerek nem rémítenek meg benneteket? Agyzsibbasztó mellélkhatás… kedvet kaptok leugrani…. mindenre pókerarcal reagáltok mert nem tudtok érezni. Félelmetes! Zombi drogosokat csinálnak belõlünk sajnos. :( antidepiket meg frontin adnak, amikhez hozzászoktok, és nélküle már emészteni sem tudtok. Már nem is emlékszem milyen nem begyógyszerezve. A humirát meg a metoject-et két éve szúrom a hasamba. Már tönkre ment tõle a pocakom, mert dudorok képzõdtek a bõr alatt. Ezekbe szúrom a tût, ami rohadt fájdalmas és állandóan kék zöld foltok lesznek a helyén. A lábamnál szintén bevérzik, mert azok túl vékonyak. A szépség része nem érdekel, énképem már rég nincsen: A szteroidtól pogácsa fejem van, az injekcióktól meg olyan mintha mindig összevernének. Ehhez jön a 170 centim és 47 kilóm - Ilyen egy stram 26 éves fiatalember. :( A humira is már 2005-óta a piacon van! 11 éve!!! Mikor lesz már ezek helyett tablettás megoldás, ami nem gyengíti az immunrendszert?! Vagy csak szépen szedjük a dilibogyókat meg romboljuk a szervezetünket??? Zajlanak egyáltalán azok a bizonyos kísérletek? ÉS akkor még van pofájuk évente megvonni bizonyos terápiákat…
Nincs jelen
#6915 2016-03-21 20:14
- RealHero
- Tag
Kedves Doctor! Köszönöm szépen hogy idõt szántál a válaszra!
Megakadt a szemem hogy a noradrenalin izomtónus növelõ?Mármint ezt úgy érted hogy pl akinél sok ilyen hormon van könnyen épít(het) vagy úgy is fogalmazhatok hogy könnyebben építhet izmot?
Azért kérdém ,mert akkor nekem nagyon kevés ilyen hormonom lehet mert iszonyatosan nehezen reagálnak az izmaim a kemény edzésekre,Úgy kell minden milliméterért megszenvednem,ha meg csak 2 hetet kihagyok a súlyzós edzésbõl már úgy nézek ki mintha soha nem sportoltam volna. Ezt eddig az Ibs számlára írtam.
Qpak :Én is utálom ezeken gyógyszereket szedni.Nekem az is a félelmem hogy egyszer csak majd nem hat az antidepi és nekem is valamit ópiát származékhoz kell nyúlnom mint pl a Koderit és függõ leszek tõle.
Bár szerintem én már az antidepitõl is függõ vagyok,de szerintem ezzel mindenki igy van!
Szerkesztette: RealHero (2016-03-21 20:15)
Nincs jelen
#6916 2016-03-21 20:58
- doCTor
- Tag
Kedves QpaK!
Pont ezért indultam ez irányba (is), mert tudni akartam a miérteket.
Én szentül hiszem, hogy ennek birtokában könnyebben tudok gyógyulni.
De néha tényleg jobb nem tudni mindent... :)
Humira sajnos sosem lesz szájon át szedhetõ változatban,
mert úgy nem tud felszívódni.
Metoject viszont létezik tablettás változatban Trexan néven,
de azon meg tudtommal sajnos nincs támogatás.
Még olvasnom is borzalmas hogy mennyit és milyen erõs szereket kell szedned. :(
Mi magyarok elenyészõ lehetõséggel rendelkezünk sajnos e betegségek kezelésében.
Pl. az FDA 2015 május 27.-én törzskönyvezte az Actavis új IBS-D gyógyszerét,
az eluxadoline tartalmú Viberzit, melyet (egyelõre legalábbis)
biztos nem akar "honosítani" a magyar hatóság.
Jobbulást és kitartást kívánok Neked is!
Kedves RealHero!
A noradrenalin izomtónus növelõ hatása azt jelenti, hogy az izmaid nyugalmi
állapotban is (az akaratodtól függetlenül) kissé összehúzód(hat)nak a hatása alatt.
Ez gyakorlatilag számos benzodiazepin nyugató ellentétes hatása, ott ugyanis
"akaratlanul" is elernyednek az izmok. Az izomépítéshez "magas" (1-2 g/ttkg)
fõleg glutaminban dús fehérjebevitelt javaslok.
Az az IBS-ednek és az izmaidnak is jót fog tenni. Üdv.
Szerkesztette: doCTor (2016-03-22 03:53)
Nincs jelen
#6917 2016-03-22 07:46
- pt
- Tag
Az Actavis-ra rákérdeztem annó. Valóban nem tervezik bevezetni Magyarországon. Teljesen elutasítóak voltak.
Nincs jelen
#6918 2016-03-22 09:22
- QpaK
- Tag
Most azt nem tudom eldönteni, hogy gyógyszer mellékhatásaitól, fertõzéstõl vagy a hasam miatt vagyok rosszul. Belázasodtam, puffadok és nem nagyon van székletem, de fáj a torkom nyaki nyirokcsomóm fejem és a fogam is - ezek inkább fertõzés jellegûek. Azt tudom, hogy lázasan a humirát nem lehet beadni, de attól doCTor szerinted a metoject mehet? Trexánt a mamám szedett reumatoid artritiszre. Ilyenem nekem is van, a metoject-et én is erre kapom. A hasam miatt nem jött szóba a tablettás változat. Mondjuk poén, hogy a metoject sem engedélyezett fekélyes bélgyulladásnál... Arra gondoltam, hogy már tök régóta van humira és már igazán itt lenne az ideje, valamilyen áttörésnek gyógyszer téren. Olvastam korábban, hogy lesz olyan, ami közvetlen a gyulladásra hat és nem gyengíti az immunrendszert.
Nincs jelen
#6919 2016-03-22 11:01
- doCTor
- Tag
Kedves QpaK!
Ne haragudj, de nem tudok/merek válaszolni a kérdésedre.
Ugyanis ehhez nagyon részletes kórismére lenne szükségem,
és pontosan ismernem kéne az egyéni érzékenységedet is.
A Metoject nem véletlenül "sz" kiadhatóságú gyógyszer,
csak ebben jártas szakorvos szoros felügyelete mellett
lehet alkalmazni, aki jól ismeri a beteg "lehetõségeit".
Javaslom, hogy ez ügyben csak rá hallgass. Üdv.
Nincs jelen
#6920 2016-03-22 12:19
- QpaK
- Tag
Hogyne! Mindenképpen fel fogom hívni az orvost, mindig fel szoktam ha pár nap alatt nem rendezõdik. A magánvéleményedre voltam kíváncsi, hogy mit tudsz ezekrõl. Ne aggódj, nem te fogsz kezelni. ;)
Holnap megyek vérvételre, talán abból kiderül, hogy ez most fertõzés vagy hasi eredetû....
Nincs jelen
#6921 2016-03-22 12:46
- doCTor
- Tag
Kedves QpaK! A magánvéleményem (megtisztel, hogy kérted) , hogy inkább fertõzés lehet, ahogy Te is érzed, és ez esetben nem hiszem, hogy elõnyös Metoject-el tovább gyengíteni az amúgy sem túl erõs immunrendszered. De az is lehet, hogy a kimaradt adagtól erõre kap a reumatoid artritiszed. Nem tudom melyik a kevésbé rossz.
Szerkesztette: doCTor (2016-03-22 12:47)
Nincs jelen
#6922 2016-03-22 14:08
- youlcsi
- Tag
uhh... ezt nem is tudtam végigolvasni :/
úgy dobálóztok a gyógyszerekkel, hogy... jajj, le sem írom.
néha ufo-nak érzem magam, hogy inkább fosok, mint egyfolytában gyógyszert szedjek. de komolyan, ezzel is meg lehet békélni. nem öröm, van, hogy a klozetten ülve bõghetnékem van, hogy a gyerekkel alig érünk le a ház elé reggel, rángatom vissza a 3.-ra, mert nem biztos, hogy eljutnánk az oviig... de ha túl vagyok a reggelen, kora délelõttön, akkor utána semmi bajom. Mindent megeszek, mindent megiszok... de egyszerûen már feladtam azt, hogy orvostól orvosig rohangáljak és gyógyszerekkel kísérletezzek.
most tényleg én vagyok a különc, hogy ebbe beletörõdtem, és próbálok így élhetõ életet élni?
vagy mennem kellene orvoshoz? szednem kellene gyógyszert?
egyébként nem vagyok gyógyszerellenes, dehogy! beszedek bármit, amirõl azt gondolom, hogy segít (szedek is egy csomó szart, csak nem erre), vagy amirõl az orvos azt gondolja, hogy esetleg segíthet... na de ha az orvos évekkel ezelõtt úgy búcsúzott el, hogy ha baj van, vagy romlik, akkor jelentkezzek... de mi a baj? ha stagnál az baj? ha egyéb körülményektõl romlik, amirõl én tehetek (gyógyszermellékhatás -ha ezért visszamegyek, annyi lesz, hogy közli: ne szedjem, de azt nem tehetem meg) az baj?
kinél egyébként mi a baj?
mi az, ami mkimeríti a "szükség esetén kontroll" fogalmát?
(és most megyek, átrágom magam az elõzõ 2 oldalon :))
Nincs jelen
#6923 2016-03-22 17:56
- QpaK
- Tag
Most már egyre inkább azt gondolom, hogy a fogínyem lesz a hunyó. Nagyon bedagadt az egyik fogamnál, alig tudom összezárni a számat. A hasam meg továbbra is puffadt és csak némi váladék jön, meg sok-sok gáz. Pedig ma 3 kávét is ittam… :)
Youlcsi: szerintem minden ami eltér a szokásostól, indok lehet. Te csinálod jólegyébként… Ha lenne választásom én sem szednék gyógyszert. Valahogy a hasmenéssel csak-csak megbírkózom, de a fájdalommal és a lerongyolódással már nem! Igazából bármit beveszek, ha cserébe nem fáj és enyhülnek a tünetek. :( Csak sajnos idõnként még ez is kevés…
Nincs jelen
#6924 2016-03-22 19:08
- Bogár
- Tag
QpaK!
Nekem tegnap dagadt be a nyakamon egy nyirokcsomó, csak úgy ez is jött a semmibõl.
Voltam fül -orr -gégészeten, holnap megyek UH -ra.
Szerinte nincs gond, de biztos ami biztos.
Nekem egyébként semmi más gondom nincs, se láz, semmi.
Jó és ne is rémísztgessetek. :)
Már kiolvastam amit lehetett nyirokcsomó témában.
Remélem csak valami gyulladás.
A WC -vel én is úgy vagyok mint Youlcsi.
Most még lazább a helyzet olyan szinten, hogy az a lényeg, 9-ig érjünk oda az oviba.
Valahogy bebeszélem magamnak, hogy ez nem egy fix idõpont, odaérünk amikor odaérünk.
De amikor konkrétan idõpontra kell mennem valahova, az brutális. Ilyenkor már az elõzõ napomnak lõttek. :/
Sokkol a helyzet.
Nem tudom mi lesz ha szeptembertõl iskola lesz.
Már most félek tõle. Ott nincs mese, le kell érnem a gyerekkel fix. idõre.
A délelõttök nekem is ahogyan írtam katasztrófálisak.
És delutántól egész jó. (Vannak kivételek sajnos ).
doCTor!
Én úgy örülök Neked!
Remélem sokáig itt leszel Velünk!
Az biztos ha tanács kell, csak Hozzád fordulok gyógyszer témában! :)
Nincs jelen
#6925 2016-03-22 19:20
- doCTor
- Tag
Kedves Bogár!
Igyekszem segíteni, és számomra is hasznos az a rengeteg tapasztalat, amivel Ti rendelkeztek!
Bár sajnos már nekem is vannak saját IBS-D tapasztalataim, nem csak elméleteim...
Ritkán ugyan, de akkor igen durván.
Nincs jelen
#6926 2016-03-23 17:13
- doCTor
- Tag
Sziasztok!
Gondoltam ma is írok egy alternatív hasfogási módszerrõl, mielõtt (miután?) valaki kipróbálja!
Tramadol. Ez egy középerõs/erõs szintetikus ópioid fájdalomcsillapító, mely nem kábítószer,
és nincs a fokozottan felügyelt szerek listáján sem.
Olcsó (kb. 420 ft 30 db kapszula), mostanában nagy "divat" lett a felírása.
Gyenge hozzászokási potenciállal, valamint kettõs támadásponttal rendelkezik:
Az egyik az ópioid receptorokra kifejtett tiszta agonista hatás
(ennek ellenére nem nyomja el pl. a morfin elvonás tünetetit),
ami miatt jó fájdalom és köhögéscsillapító. Elõnye a többi morfinszármazékhoz
(kodein, dihidrokodein) képest hogy terápiás dózisban enyhe a keringésre gyakorolt és
a légzésbénító hatása, valamint a bélmozgást is alig befolyásolja.
DE!!!!! A másik hatása az SNRI hatás.
Pontosabban gátolja a noradrenalin visszavételt és fokozza a szerotonin felszabadulást.
Ez a két hatás miatt elvileg kiváló hasfogó, de erõsen egyén és dózisfüggõ a hatása.
Kis dózisban gyakorlatilag nincs hatással a bélmozgásra, nagy dózis(ok)ban viszont több napos kõkemény székrekedést is produkálhat! Egyszóval igen nehéz megtalálni a megfelelõ dózist a hasfogásra,
amit tovább nehezít a kapszulás kiszerelés (bár létezik tablettában is).
Az alkalmazási elõiratban gyakori (1-10%) mellékhatásként szerepel a székrekedés.
Kedvezõ lehet IBS-D-ben az esetleges hasfogó hatás mellett a hasi fájdalmak csillapítása
és az SNRI hatás miatti "jó közérzet". De sajnos itt is szembe kell nézni a nem kedvezõ hatásokkal,
melyek közül gyakori a szédülés, fejfájás, aluszékonyság, émelygés, hányás, szájszárazság, verejtékezés, kimerültség. Rengeteg gyógyszerrel tilos, vagy csak óvatosan lehet együtt adni, mert könnyen szerotonin szindróma (is) alakulhat ki. pt ha jól emlékszem te szedted egy darabig hátfájásra. Tisztelettel kérlek, hogy pár mondatban fejtsd ki Te is a tapasztalt hatást. Köszönöm!
Nincs jelen
#6927 2016-03-23 17:59
- Bogár
- Tag
Szia DoCTor!
Én nem szedtem, de édesanyám igen, elég hosszú ideig. (Mikor kiderültek nála a csontmetasztázisok és még nem kellett erõsebb szer - Fentanyl - egy ideig használt neki ).
Nagyon jól emlékszem, brutális székrekedése volt tõle (neki a beleivel nem volt egyébként probléma), a dózisra nem emlékszem, az biztos, hogy napi rendszerességgel szedte.
Kizárólag hashajtóval tudott székelni.
Ja, saját tapasztalat még!
Helex 2 mg SR tabettáról.
Hatóanyag ugyanaz azt hiszem mint a Frontiné, viszont ez elnyújtott hatásmechanizmusú. Este szedtem egy darabig, jól aludtam tõle, gondolom a beleket is lenyugtatta mert nekem székrekedést csinált rendesen. (Akkor inkább hasmenés). ;)
Napokig nem volt székletem.
Abba is hagytam. (Egyik végletbõl a másikba ).
Amint abbahagytam visszatértem a régi kerékvágásba.
Újra elkezdem, újra makacs szorulás.
Nem kísérleteztem, hogy ha kevesebbet veszek be mi a helyzet, lehet ki kellett volna tapasztalni.
A szorulás rosszabb volt nekem mint a hasmenés.
Nincs jelen
#6928 2016-03-23 22:02
- doCTor
- Tag
Kedves Bogár!
Köszönöm a tapasztalataid megosztását!
Igen, jól tudod ugyanaz a hatóanyaguk, mégpedig az alprazolám,
mely Magyarországon az alábbi neveken van forgalomban: Alprazolam Orion,
Alprazolam Sandoz, Frontin, Helex és Xanax.
Elõszeretettel alkalmazzák (bélbetegségekkel társult) szorongásban és/vagy depresszióban,
de nyugtató/altató, izomlazító és epilepszia ellenes hatásokkal is rendelkezik,
mely a GABA közvetítésével kiváltott pre/posztszinaptikus neurális gátláson alapszik.
Nagyon nyersen fordítva ez azt jelenti, hogy "meggátolja" a félelemingerek (pl. hasmenés)
létrejöttét, ami erõs fóbia esetén néha olyan jól sikerül, hogy a szervezet elfelejt "elleningert" küldeni,
és megszabadulni a mellékterméktõl idejében, tehát kész is a székrekedés.
A hatás lehet fordított is (székrekedésbõl hasmenés (pl. akár megvonás esetén)),
de a normál bélmûködésû embereknél is inkább a székrekedés dominál.
Persze ennél azért jóval bonyolultabb és összetettebb a hatás.
Az azonnali hatóanyag leadásó tabetta pl. Frontin 1-2 óra alatt éri el a hatása csúcsát,
míg a retard forma pl. Helex 5-11 óra alatt.
Tehát alvás elõtt bevéve a Frontin gyorsabban csökkenti az elalváshoz szükséges idõt,
de a Helex jobban növeli az alvás idõtartalmát és jobban csökkenti az éjszakai felriadások számát.
Ha ilyen komoly székrekedést okozott a Helex 2 mg, akkor javasolt a dózis csökkentése,
és/vagy több részletre való elosztása, esetleg részben vagy egészben azonnali hatóanyag leadású tablettára váltani az egyéni igények függvényében. Szép álmokat!
Szerkesztette: doCTor (2016-03-23 22:03)
Nincs jelen
#6929 2016-03-24 19:09
- pt
- Tag
A tramadol nálam is széklet fogó hatású volt, alátámasztom. Õ a "zöld-sárga" kapszula :)
A szerotinonos részét nem tapasztaltam, akkor még nem szedtem ilyesmit.....
Erõs fájdalomra nagyon jó. Napi 1 szem esetén nem vettem észre durva hasfogó hatást. 3x1 esetén már fogta valamennyire. Én szeretem ha megfogja..... Ez a helex sr 2 mg vajon egyenlõ 2 mg frontinnal? Bár én a frontintól nem érzek hasfogó hatást.
Kipróbáltam a nutridrinket. Hát ez is pépesen távozott. Egyszerûen a fehérjék lebontásával gondom van.....fõleg a folyékonyakkal. Mondjuk ez nem távozott 1 pár órán belül.....tehát nem görcsöltem be tõle és lettem rosszul mint a kondis fehérjék mindegyikétõl.... Nagyon nehéz így izmot felszedni :(
Szerkesztette: pt (2016-03-24 20:22)
Nincs jelen
#6930 2016-03-25 04:15
- doCTor
- Tag
Kedves pt!!
A Helex SR 2 mg egyenlõ ugyan 2 mg Frontin-al, csak az elõzõ nyújtott felszívódású, tehát késõbb hat de egyenletesebben, míg a második azonnali hatóanyag leadású, hamarabb hat, de a kezdeti csúcshatás elõbb gyengül. Ha úgy érzed, hogy a fehérjék lebontásával van problémád, javaslom, hogy próbáld ki a Dipankrint. Ez egy hármas hatású emésztõenzim lipáz, proteáz és amiláz aktivitással: katalizálják a zsírok hidrolizisét glicerinre és zsírsavakra, és elõsegítik a fehérjék és a keményítõ lebontását építõköveikre. Ha a kondis fehérjék nem mûködnek, javaslom hogy a fehérjebevitelt fõleg csirkemell filébõl fedezd. Fontos ilyenkor "jó minõségû" szénhidrát fogyasztása is, ugyanis ezek a fehérjék "építõkövei". Basmati rizst ajánlom. Ez a kombó valószínûleg a végtermék állagára nézve is pozitív hatással lesz. Izomzat építéshez legalább 1-2 gramm/testtömegkilogramm fehérje bevitele szükséges, néha több is, de az már ritka esetben ugyan, de átmenetei komoly terhelést adhat a vesének. Te, mint "rutinos" Coderit-N és/vagy Hydrocodin használó, kérlek segíts Nekem ismereteim bõvítésében: kb. mióta és milyen mennyiségben szeded ezeket, és milyen mellékhatásokat, hatásgyengüléseket figyeltél meg magadon? Köszönöm, vidám napot!
Szerkesztette: doCTor (2016-03-25 04:25)
Nincs jelen
#6931 2016-03-25 06:39
- martika
- Tag
pt,
azt tudod, hogy a Nutridrinket egész napra beosztva kortyolva ajánlott inni?
Ha túl gyorsan innád/iszod meg, akkor hasmenést okoz(hat)
Nincs jelen
#6932 2016-03-25 20:26
- Rigor
- Tag
Meg érdemes behûteni, úgy ihatóbb ami lényeges ha nem akar az ember még öklendezni se. A trópusi dobozos kizárt, az ihatatlan, plusz még le is issza vele magát az ember. Az új kupakosak a jók, és úgy általában a csokis, de hûtve a vaniliás olyan mint a madártej, a banános is szuper, meg az epres is elmegy. És még ha ízlik is akkor is kb percenként 1-2 korty tempó ajánlott, közben vizet inni is érdemes.
Nincs jelen
#6933 2016-03-25 21:20
- pt
- Tag
A dipankrint pont tegnap este bedobtam egy kis amino és kajcsi mellé hátha így jobban emésztõdik, de ma fosi volt tõle és csípi a popsim....marja.....olyan savas csípõs érzés.....nem tetszik a pocónak....sajna.
A coderit-n az teljesen jó, ha alkalmanként veszed be. Én mindig vészesetre tartogattam. Teljesen jó akkor is mikor már elkap a roham, mert fél szemet szétrágva és lenyelve akár 10 percen belül hat. És elmúlik a rosszullét, a szorult helyzetbõl kijutsz. De a legjobb ha mielõtt olyan helyre mész akkor egy órával elõtte szétõrölni a szádban és lenyelni meg beküldeni mellé egy lopediumot és egy frontint meg egy coaxilt :D Ez általában a kora reggeli utazós induláskori adag. 10 órát kitart általában. Csinál egy kis hasfogást így a további órákban is lassan haladó, vagyis lassabban haladó "dugóként" feltartja az utána érkezõket.....ha normális a kaja....ha durva hasmars akkor persze azt már nem tudja. egyébként a hydrocodine jobban bevált. Talán mert nincs benne effedrine. A coderit ezen felpörgetõ hatása nem volt jó. Én jelenleg a hydrocodinra szavazok. A minden napos szedés is elmegy ideig óráig de elveszti a hatását. Nem hat úgy. Semmi mellékhatásuk nincs egyébként, kivéve a coderit kicsit felpörgetõ hatását, na meg ugye a lényeget a hasfogást, a bélmozgás lassulását, a belek nyugalmát. egyébként mint ha a coderit erõsebben fogna, a hydrocodine meg mint ha csak erõsen lassítana....szóval nem esik át a ló túloldalára.
A legjobb idõszakot úgy éltem meg eddig, hogy reggel: 0,5 frontin, 12,5 coaxil, 2 mg enterobene, délben ugyan ez, majd este már enterobene nélkül a kettõ. Ez eléggé normális állapotot idézett elõ. Csak aztán az enterobéhez mint ha hozzászoktam volna. de most a véletlennek köszönhetõen a lopediumra átállva ismét mint ha jó lenne a "program"..... kísérletezek egyelõre vele.
A Nutridrinket én benyomtam hajnal 2:30-kor mikor hazaértem munkából az egész flakont egy nagy szelet rántotthússal meg két zsömlével :D Másnap délután távozott ugyan csak nagy dirrel durral, de addig éhes se voltam :D Banános volt egyébként, nem túl nagy kedvenc.....a csokis biztosan jobb. Még majd megpróbálok adni neki egy esélyt valamikor. De ezek a tejes dolgok nem mennek valamiért, meg a fehérjék. Érdekes a trapista sajt viszont aránylag nem kavar be és a kalcium tartalma miatt mint ha kicsit fogna is....lehet azért mert oltott tej...
Nincs jelen
#6934 2016-03-25 22:45
- doCTor
- Tag
Kedves pt! Szép prezentáció, köszönöm! :) Akkor egy pár szó a Coderit-N-ben lévõ efedrinrõl: szerkezetileg nagyon hasonlít az amfetaminhoz, csak kevesebb a központi idegrendszeri hatása, mert alig hatol át a vér-agy gáton. Egy adrenalinszerû anyag, annál gyengébb, de tartósabb hatású, erõs érszûkítõ. Direkt alfa és béta adrenerg receptor izgató hatása mellett indirekt perifériás noradrenalin felszabadulást is okoz. A hörgõk simaizomzatának elernyesztése révén fokozza a légzõkapacitást (egyben ellensúlyozhatja a kodein esetleges légzésdepresszív hatását), mérsékli az allergiás tüneteket is. Pár éve szigorították a szabályozását, mert fõleg nagyobb adagokban (amfetaminszerû) (mellék)hatásai miatt sok volt a visszaélés. Ezek az eufória, hallucinációk, szívritmuszavar, vérnyomás növekedés, étvágytalanság, izzadás, tüdõödéma. Azóta inkább egyik izomjét ("gyengébb verzióját"), a pszeudoefedrint használják csak (pl. Aspirin Complex), mely még mindig az egyik leghatásosabb szer pl. orrdugulásra. Üdv.
Nincs jelen
#6935 2016-03-26 11:06
- youlcsi
- Tag
Tramadolort 1x szedtem. pontosan 1 napig. csuklótörésre kaptam cataflam helyett. a csuklóm valóban nem fájt, legalábbis nem éreztem a gyógyszer okozta brutál fejfájástól. a hányásról nem is beszélve.
hogy volt-e hasfogó hatása, nem tudom, de pár nappal késõbb napi 17-20 vízszerû széklet miatt riadóztattam az orvost... 2 hétig a víz sem maradt meg bennem.
nekem ennyi élményem van vele. elég is volt, elsõ adandó alkalommal továbbadtam családban a gyógyszert.
Nincs jelen
#6936 2016-03-26 12:18
- RealHero
- Tag
A pszeudoefedrin fõ alapanyaga a meth kristálynak---------no comment-----------
Nincs jelen
#6937 2016-03-26 17:04
- pt
- Tag
Akkor valószínûleg a noradrenalinnal volt gondom a coderit-n és az olwexya SNRI esetében is.
Nincs jelen
#6938 2016-03-26 19:45
- doCTor
- Tag
Kedves youlcsi! Köszönöm szépen Neked is a tapasztalataid megosztását! Kedves RealHero! Igen, a pszeudoefredrin az (efedrin dextroizemerje) a metamfetamin alapanyaga. Épp ezért gyógyszerként csak NSAID-kel (nem szteroid gyulladáscsökkentõkkel) kombinálva (a visszaélések elkerülése, és az elkülönítés nehézsége végett) kerül forgalomba, és alapanyagként, mivel kábítószer prekurzor, szigorúan felügyelt a forgalmazása, szállítása stb. De ugyanígy szigorúan felügyelt szer már a kálium-permanganát és az ecetsavanhidrid is. Utóbbit a morfin heroinná alakításához használják. Az utolsó cseppig/milligrammig el kell velük számolni a hatóságoknak, amit gyakran ellenõriznek is.
Kedves pt! Az efedrin hatása semmiféleképpen sem kedvezõ sajnos ingerületátvitelt érintõ betegségben, bár estedben a fél szem, vagyis 10 mg efedrin azért nem rendelkezik számottevõ hatással, ez a terápiás dózis kb. 1/5-e! De a gátló (Olywexya) és felszabadító (Coderit-N) hatás együtt nem túl szerencsés a szervezetnek! Kellemes húsvéti ünnepeket és vidám hétvégét mindenkinek!
Szerkesztette: doCTor (2016-03-26 19:49)
Nincs jelen
#6939 2016-03-26 20:21
- RealHero
- Tag
"De a gátló (Olywexya) és felszabadító (Coderit-N) hatás együtt nem túl szerencsés a szervezetnek!" Kifejtenéd miért nem?
Amúgy Doki! Írhatok neked emailt ? Kiváncsi vagyok mit szólsz a táplálék kiegészítõm összetételéhez,de a többieket ezzel nem untatnám mert nem IBS-re vonatkozik és mégiscsak azért vannak/ vagyunk itt !Kellemes húsvéti ünnepeket nektek is!
Nincs jelen
#6940 2016-03-26 21:09
- doCTor
- Tag
Kedves RealHero! Természetesen, szívesen fogadom bárki megkeresését e-mailben bármilyen témában.
Képességeimhez mérten, amiben tudok, segítek. Táplálékkiegészítõkben biztosan. :) A gátló és felszabadító hatás ellentétes hatás, jobb esetben a szerek csak "kioltják" egymást, tehát nem történik semmi, csak fölöslegesen gyógyszerezed magad. Mintha mondjuk egyszerre szednél vérnyomáscsökkentõt és növelõt. Rosszabb esetben viszont súlyos, nem várt mellékhatások léphetnek fel, ami egyik szerre sem jellemzõ külön-külön, csak együtt, ezáltal nehézségekbe ütközik a pontos diagnózis felállítása. Esetleg befolyásolhatják más gyógyszerek viselkedését is. Minél több gyógyszert szedsz, annál valószínûbb valamilyen kölcsönhatás megjelenése. Különös érzékeny erre a hormonrendszer, tehát a noradrenalin is. Például ha egy testépítõ mondjuk anabolikus szteroidokat szed izomépítéshez, már egy kúra is visszafordíthatatlan hormonális változáshoz vezet(het). Üdv.
Nincs jelen
#6941 2016-03-26 23:24
- RealHero
- Tag
Doctor! Írtam,megkaptad?
Más!!
Már a múltkor belekezdtem egy kísérletbe ,arra voltam kíváncsi hogy a fõ problémámat miszerint ha egyszer elkezd görcsölni a szigmabél környéke akkor abból tuti wc-zés lesz a teljes kiürülésig.Szóval hogy ezt a folyamatot meg lehet e valahogy szakítani nálam. A válasz nem:(
Próbáltam az elsõ görcsök megjelenésél masszírozni ,vagyis kimasszírozni a görcsös részt,mivel jól tapintható nálam a göcsös szakasz.Nem,nem lehet.Próbáltam Buscopan fortét és ma Nospa dupla adagot bevenni ami 80mg.Hiába veszem be azonnal az elsõ apró görcsnél a folyamot sem megállítani sem befolyásolni nem tudom. Teljesen üríti a az egész béltartalmat addig mig teljesen csak vízszerû széklet jön.Ekkor szûnik meg csak a görcs.Én ezt az egész folyamatot nálam úgy tudom elképzelni(ami nekem egyébként ki is meríti az IBS fogalmát ,hogy a bél egy adott szakaszához érve a tartalommal a bél nem tud mit kezdeni és azonnal szabadulni szeretne tõle.Ezért addig görcsöl mig teljesen ki nem ürül.Hogy ez most azért van mert nincs az az enzim ami lebontsa az adott dolgot,vagy mert a irritálja a nyálkahártyát ,bélfalat,ezt még nem tudom,és erre bizonyára nem is fogok választ kapni soha.De valószínûleg nálam ez lehet z alapprobléma.
Megoldani?Na de hogy?11 éve nem sikerül rájönnöm!
Nincs jelen
#6942 2016-03-27 00:57
- doCTor
- Tag
Kedves RealHero! Az e-mail-t megkaptam, köszönöm, hamarosan válaszolok majd! De elõbb az itt leírtakra reagálnék. Nagyjából jól értelmezed az IBS fogalmát. "Azonnal szabadulni szeretne tõle és addig görcsöl amíg ki nem ürül." Az ok (valószínúleg) az agy és a bél kommunikációs zavara, mely tudósok szerint a szerotonin szintre és/vagy annak rossz megoszlására vezethetõ vissza. A görcsoldók általában azért nem kellõ hatásúak, mert vagy nem tudnak megfelelõen felszívódni a "rossz" gyomortartalom miatt, vagy elõbb jön ki a végtermék mint hogy hatnának, vagy pedig olyannyira késõn, hogy ez extrém módon terheli a bél izmait, ami általában puffadás okozta nyomással is társul. Ezeknek a szereknek a hatása egyénenként változhat. Én a Troparin Combinatumot szoktam javasolni (1-3X1-2). Olcsó, receptköteles, de erõsebb hatású atropinszármazék is van benne. Esetleg a tartós szedés jelenthet megoldást, arra a legmegfelelõbb a Duspatalin 2X1 vagy a MeteoSpasyml 1-3X1. Nagy elõnyük ezeknek, hogy szelektíven csak a bél (és nõknél a méh) izmaira hatnak, míg pl. a No-Spa a biliaris, az urogenitalis és a vascularis izmokra is hat (ezesetben fölöslegesen). Én hiszem, hogy van olyan megoldás, amivel minimálisra lehet csökkenteni a tüneteket, de annak megtalálása nagyon hosszú és nehéz az erõsen egyénenként változó reakciók miatt. Jobbulást!
Nincs jelen
#6943 2016-03-27 14:27
- RealHero
- Tag
Nekem a duspatalin mint a halottnak a csók.Nagyon gyenge volt,de többen is ezen a véleményen vagyunk itt.Szinte senkinek nem használt.Viszont errõl a Tropaminról még nem halottam amit elmitettél. Rá is kerestem. IBS-re is javallott!
Kár hogy receptköteles.Vajon miért?Ha pl a duspatalin nem az.
A házidokim hülye de lehet majd feliratok vele egyet :)
Jó cikk a görcsoldók tipusairól:
http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.hu … zerek.html
Szerkesztette: RealHero (2016-03-27 14:32)
Nincs jelen
#6944 2016-03-27 16:09
- doCTor
- Tag
Szia RealHero! Igen, sajnos az eseték többségében ezek nem használnak. Gyakran csak kábító ópioidok lennének megfelelõek, de azt csak legvégsõ esetben adhatnak, mikor már félig zombi vagy. Sokan még akkor se adnak.
Pedig pl. a metadon (mely kábítószer kétszer erõsebb a morfinnál) javallataiban is ez szerepel: Erõs fájdalommal járó állapotok: vese, epe, gyomor, bélrendszer görcsei, kivéve akut hasi kórképek."
Azért lett receptköteles a Troparin Combinatum, mert az egyik összetevõje, a fenobarbitál (egy altató hatással is rendelkezõ erõs görcsoldó) a fokozottan ellenõrzött szerek P4 listáján van, és úgy ítélte meg a magyar hatóság, hogy így legalább tudják figyelni, ha orvos írja fel, míg ha szabadon veszik a patikákban név nélkül, úgy nem. Vélhetõen a kodeinnel való visszaélések miatt is szigorították, pl. az Erigon szirup, mely egy köptetõ is recept köteles lett, pedig abban egy flakonban "csak" 44 mg kodein van, ez kevés az eufóriához, de ha valaki azt lehúzza, a többi összetevõtõl (melyet direkt ezért is tesznek bele) szerintem két hétig fosna, mint a Murányi kutya. Illetõleg már nem adható 12 év alatti gyermeknek sem! Üdv!
Nincs jelen
#6945 2016-03-28 15:07
- RealHero
- Tag
Már 3 napja megy a hasam.Ilyenkor még az élettõl is elmegy a kedvem! Mivel szerintem nem vírus okozza igy elkezdtem enterobenét szedni meg iszom a szokásos neorosan poromat,aztán csak reménykedhetem .Múlthéten még a székrekedés üldözött
Ti hogy vagytok?Van aki normálisan húsvétozik sonkával és piával na meg barátokkal:(
Qpak! Mizu?Szúrod magad?
Nincs jelen
#6946 2016-03-28 16:04
- QpaK
- Tag
Jobbulást nekünk Realhero, ránk fér...
Én is nagyon nehezen könnyebülök meg újabban. Ahogy leülök, elõször csak gáz jön, de abból jó sok. Majd kis vizenyõs hasmenés váladékkal, (néha vérrel) és ezt követõen úgy kell kipaszíroznom magamból egy kis görcsös fájdalmas laza/pépes székletet. Van amikor ez a pépes történet csak másodszorra/harmadszorra ürül, esetleg két-három részletben… Vagy csak úy, hogy elõrehajolok és simogatom a hasam jobb oldalon…De mindenképpen összefügg a gázosodással, mert elõször levegõ és csak utána tud beindulni. Újabban ez a képlet...
Ha megyek legközelebb gasztróra, akkor fogom kérni a tükrözést, mert már kíváncsi vagyok milyen belül. Meg gyakran fáj tompán a jobb oldalon, izomláz szerû fájdalom… Ez a rész olyan sérülékeny volt korábban, hogy kolonoszkóppal eddig nem tudták megnézni.
Családon belül szóba jött a kapszulás vizsgálat is, mert úgy minden terület látszódna. Én húzom a szám, mert egyrészt qrva drága, másrészt szerintem a ct jó alternatíva lehet.
Mondjuk az orvosok korábban sem beszéltek ezekrõl a vizsgálatokról, csak ultrahangra küldtek. Szóval lehet minden rendeben a jobb oldalamon, csak én látok bele dolgokoat.
A múltkori lázas állapotot pedig egy gennyes fog okozta. Ezzel csak két baj volt/van: 1 Felette van híd és korona, 2 antibiotikumot nem kaphattam rá. Antibiotikum hiányában a fogorvos átfúrta a koronát/hídat és gyökérkezelte, ami nem volt kellemes! Nem is tömte még be, nyitva hagyta, hogy tisztuljon. Még 2x-3x el kell mennem ezzel a foggal.
Én viszonylag normálisan húsvétoztam. Rokonoknál voltam, ilyenkor nincs választásom. Még böjtöltem is, hiába nyafogtam, hogy beteg vagyok és nekem ennem kell! :) Aztán jött másnap a sonka, tojás, kápszta, kacsa saláták...
Szerkesztette: QpaK (2016-03-28 16:17)
Nincs jelen
#6947 2016-03-28 19:41
- doCTor
- Tag
Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valaki, aki NSAID-ket (ibuprofen, paracetamol, acetilszalicilsav, metamizol stb.) szed görcsoldó helyett a hasi fájdalomra? Ha igen, legyen szíves írja le a tapasztalatait. Köszönöm. Ezek a szerek (Colitis/Chron esetén "ellenjavalt") esetleg erõsebben hat(hat)nak a fájdalomra, de (a paracetamol kivételével) kikészít(het)ik a betegségünk miatt alapból érzékenyebb gyomrunkat. De aki H2 inhibitort (pl. famotidin) vagy protonpumpa inhibitort (pl. pantoprazol) szed, annak is kíváncsi lennék a véleményére, tapasztalataira. Köszönöm.
Szerkesztette: doCTor (2016-03-28 19:52)
Nincs jelen
#6948 2016-03-28 20:25
- QpaK
- Tag
Így van doCTor, nekem is ezt mondták. Nem lehet szedni antibiotikumokat, ibuprofen származékokat és nem szteroidos gyulladáscsökkentõket. Hasi fájdalmra fájdalomcsillapítót nem szoktak adni, mindig szteroidot kaptam rá, hogy gyorsan lehúzzák a gyulladást.
Illetve a diagnózis elõtt adtak kliont, meg no spa-t…
Ízületeimre írt a reumatológus panadol-rapid-ot. Igazából halottnak a csók sajnos, de az igaz, hogy a hasamon nem rontott…;)
Nincs jelen
#6949 2016-03-28 20:49
- pt
- Tag
Nekem az egész akkor kezdõdött mikor Diflucan-t szedtem egy rossz lábköröm miatt. Ez egy belsõ gombaölõ. Ekkor jött egy nagy vesekõ. erre rengeteg nospát kaptam. 1,5 hónapig ki sem jött a kõ, igaz 2-3 nap alatt lejött a vesémtõl a húgyhólygomba, de ott megrekedt és minden pisilés végekor beleszúrt egy óriásit a prosztatámba. A kõ mint kiderült egy kalcium kristály kõ volt. Ez azért keletkezett, mert sok kalciumot fogyasztottam a korábbi törött kulccsontom miatt. Szóval innen ered az egész...... a diflucan, a vesekõ és a sok no-spa után kezdõdtek a hasmenések, rosszullétek és 8 éve fent is áll a helyzet...
Nincs jelen
#6950 2016-03-29 13:29
- doCTor
- Tag
Kedves QpaK! Valószínûleg azért a fogásznál Te is kaptál helyileg ható antibiotikumot, pl. klórhexidines átmosást, mely természetesen ártalmatlan a pocakodra! Ugyanez van pl. a Corsodylban, csak hígabban.
Kedves pt! A kálciumkõ nem csak a sok kálcium beviteltõl van! Kell valamilyen anyag, mely vízoldhatatlan formává alakítja, (pl. oxálsav) mely egy részrõl lehet A,B,C,D vitamin túlfogyasztástól, pajzsmirigy túlmûködéstõl, túlzott gyógyszerfogyasztástól (fõleg vízhajtók, savlekötõk, szteroidok) de akár örökletes anyagcsere zavartól is. Lehet, hogy nem is a testi, hanem a pszichés hatásai voltak az IBS-ed kiváltó okai.
Nincs jelen