#7401 2016-08-24 10:36

Peeti
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hummel gél jó de csodát ne várj ez megint akkor fog változni mikor már nem idegeskedsz annyit. (érdekességképpen én hasmenésbõl mentem át székrekedésesbe, semmi gyógyszert nem szedek) De nembaj amikor ment a hasam banánt ettem most meg kiwit,szilvát :))

Nincs jelen

 

#7402 2016-08-24 12:32

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Eddigi tapasztalataim szerint bár ugyan az a hatóanyag mégis az immodium hasfogó ér a legtöbbet, a lopedium és az enterobene nem annyira jók. A lopedium szinte alig fog, az enterobene meg nagyot fog aztán hirtelen elenged. Az immodium olyan egyenletesnek tûnik nekem, kitart egész napra. Hydrocodinnel kombinálva pedig 24-48 órára tuti nyugi van wc terén.....csak hát ez a tünet kezelése nem gyógyulás.....mondhatni csak tompítani lehet vele a gondokat és élni az életet , mert muszáj dolgozni menni....

Nincs jelen

 

#7403 2016-08-24 16:14

Joker_01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Igen, sajnos az idegeskedés a kulcs az egészben. Illetve én azt vettem észre, hogy a rendszeresség. Amikor pl. elkezdõdik a félév és meg van a napi ritmus, az egész szervezetem mûködése beáll, és nagyjából ugyan abban az órában, fél órában jön az inger is. Banánt mostanában én is fogyasztom, leginkább reggeli/uzsonna gyanánt. Hummel gélt te használtad vagy ismerõsöd tapasztalata alapján mondod hogy jó? :)

Kedves PT, köszönöm szépen, utána fogok ennek nézni, nekem ebbõl kezd elegem lenni, hogy kb. bármikor rám jön és rohannom kell.. az ember nyugodtan sehova se tud elmenni, ha ezt az ingert sikerülne valahogy kordában tartani, máris élhetõbb lenne az élet, ahogy te is írtad.

Szerkesztette: Joker_01 (2016-08-24 16:16)

Nincs jelen

 

#7404 2016-08-31 15:45

Zsuzsii
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!
Új vagyok a fórumon, már egy ideje én is az IBS-esek táborát gyarapítom.

Az utóbbi heteimet a fórum több topikjának visszaolvasásával töltöttem, és nagyon köszönöm nektek a sok hasznos tanácsot, megfigyelést, hozzászólást, sokat segítettetek. A diagnózisom úgy tûnik, most már végleges: IBS.

Leírom az én történetemet, hátha valakinek segítség, és gazdagodhat az IBS paletta az én esetemmel is.
Már gyerekkoromban is sokat puffadtam, de nem voltam „hasi pánikos”, sem szorongásos, sem különösebben ideges típus. Talán ott kezdõdött minden, hogy 6 éve Közel-Keleten éltem egy évig, ahol szinte folyamatosan hasmenéses fertõzésekben szenvedtem. Emellett immunhiányos vagyok, és légzõrendszeri ill. húgyúti fertõzésekre mindig is kapkodtam az antibiotikumot. Gimibõl nem lehetett hetekig hiányozni, amíg kihevertünk egy betegséget! Ha tudtam volna, mi lesz a következménye…

Kb 3 éve kezdõdtek az evés utáni görcsös puffadásos tünetek, és a kávé utáni rendszeres reggeli hasmenések, amikben idõvel egyre több nyák lett. Az elmúlt 1 évben már akár 10-15-ször is mentem naponta a wc-re, csak nyák ürítése miatt. Ilyenkor a végbelem folyamatosan fáj, lüktet, csíp, szúr. Kb. fél- 1 nap múlva múlik el, hogy aztán visszatérjen. Minden tünetem az étkezés közben, és az azt követõ fél-1 órában jelenik meg. Nem tipikusan hasmenéses IBS-em van, hanem kevert, mert hirtelen át tud csapni szorulásba. Amúgy is a székletem nem vizes jellegû hasmenés, mint sokatoknál, hanem max. 1 hasmenés, és utána nyák. Vagy nincs hasmenés, csak nyák.  Amióta elhagytam a kávét, a jelenlegi szegényes diétám mellett nem emésztek, napokig nem megyek a wc-re. Emiatt is, ha hasmenésre hasfogókat szedek, az nálam napokra szorulást okoz.

Kb. másfél évig tartó, fokozódó szenvedés után tavaly karácsonykor tudatosult, hogy itt valami nagyon nem ok, amikor mindenki jóízûen falatozott, én meg összegörnyedve szenvedtem. Idén februárban már olyan erõs görcseim és annyi fájó nyákos székletem lett, hogy már csak inni tudtam, semmit nem tudtam megenni. Diétás napló azt mutatta, hogy a tészták, kenyerek után vagyok sokkal rosszabbul. Elkezdtem a szigorú gluténmentes diétát (habár nem igazolódott cöliákia) és vele együtt a laktózmenteset, aminek hatására 2 hét múlva (ebben az esetem nagyon hasonlít Pillangóéhoz!) szinte teljesen rendbejöttem pár hónapra. Örültem, NCGS (nem cöliákiás gluténszenzitivitást) diagnosztizált az orvos, gondoltam, ez akkor nem egy nagy történet, ezzel vége, és jól leszek, és gluténmentesen mindent el lehet készíteni manapság, csak nagy anyagi áldozat. Tüneteim viszont újból és újból, egyre sûrûbben visszatértek, habár nem annyira erõsen, mint február elõtt, ezért továbbra is szigorúan tartom a GM diétát. Viszont más tüneteim is lettek, a puffadás nemcsak a küldök táján, hanem az egész testben keletkezett, mindenem görcsölt, alul-felül jött volna a szél, ha tudott volna. Hányinger. Nyákos széklet, néha vér. Elõször a gyümölcsöket nem bírtam megenni, pár szem cseresznye után már hatalmas volt a hasam, benne görcs, és már menni is kellett, nyákos hasmenés. Az összes gyümölccsel ez lett. Majd a nyers zöldségekkel. A laktózmentes tejtermékekkel. Az alkohollal, a kávéval. Mindennel, ami rostos. Az édesítõszerekkel. Az inulinnal.  A cukromentes, gluténmentes sütikkel, fagyikkal, csokikkal. A teljes kiõrlésû gluténmentes kenyerekkel, tésztákkal, gabonákkal.  A tojással. A szójával, a szójaolajjal, szójalecitin tartalmú étrendkiegészítõkkel. Az élesztõvel. Az olajos magvakkal. Az étrendemet annyira le kellett szûkítenem, hogy mára már csak fehér rizst, fõtt krumplit tudok enni. Kenyér helyett puffasztott rizst, gluténmentes abonettet, és egy DM-es GM rizskenyeret tudok még megemészteni, reggelire rizsdarát, GM zabkását vagy kukoricapelyhet, kölespelyhet vízzel vagy rizstejjel. Zöldségbõl húslevesben fõtt répát, kevés zellert, párolt tököt és cukkinit, 1-2 kovászos vagy savanyú ubi, nyers nem. Gyümibõl semmit, ha nagyon jól vagyok, 2 cikk fõtt alma. Husiból csirke és friss hal. Ezeket eszem, néha feldobom pár olívabogyóval, avokádóval. Más nem megy. Semmi kávé, alkohol, szénsavas üdítõ, édesítõ, rágó, csoki, cukor, édesség. Nasinak natúr kölesgolyót bírok el. A diéta hatására csökkentek a tünetek, de visszatérnek, ha egy picit is kilengek (pl. fehér helyett barna rizs, vagy egy kis tojás van valamiben, vagy megpróbálok egy kis salátát), vagy valamibõl egy kanállal több megy le, mint az elég. Borzasztó nehéz, mert annyi mindent akar a szervezetem kompenzálni, amit hiányol.. de jobban vagyok, és csak ettõl.

Február óta az összes vizsgálaton átestem, a következõ eredményekkel: kolonoszkópia, gyomor- és vékonybél tükrözés, enterográf MR. Negatív széklettenyésztések az összes kórokozóra, negatív calprotectin. Szinte negatív labor (kivéve vashiányom van, alacsony egfr vesefunkció és magas lipáz érték, amik magukban semmit sem jelentenek). Negatív kilégzéses laktulóz és fruktóz tesztek. Laktózt már nem szenvedem végig, mert hónapok óta semmilyen formában nem viszek be laktózt, és mégis rosszul vagyok. Minden más ételallergiára is negatív lett a szerológia.

Egyedüli pozitív diagnózisom a vékonybél biopszia során egy enyhe gyulladás, ami nem specifikus a cöliákiára, és semmi másra, az IBS-tõl lehet. A proktológián már csak a betegség következményét látják, ellaposodott, ödémás nyálkahártya a sok székelési ingertõl. Illetve az idõnként vér a székletben okozója a belsõ aranyerem, illetve több fisszúrám is van. A doki szerint, ha nem oldom meg az emésztési gondomat, nagyobb bajaim is lesznek a végbél tájékon. Sejtem..:(

A gasztroenterológus felírt duspatalint, Pangrol enzimet, semmit sem használnak. Szedem a borsmenta kapszulát, amikor evés közben már érzem a feszülõ érzést, attól valamivel jobb. Puffadás ellen a Degasin nagyon hatásos, aminek kapszulájában hatszor annyi hatóanyag van, mint az Espumysan gyöngytablettában! (Errõl itt olvastam elõször, elõtte espumysant használtam, eredménytelenül, köszönet érte!) Vasat, MG-t, folsavat, halolajat, arginint szedek, mert az étrendem borzasztó szegényes. Most kezdtem a kollagént (zselatin), amirõl azt írják, nagyon jó bélfal regeneráló, és olvastam, hogy néhányan közületek is használják. Probiotikumból Pro Gastrot szedek, még nem fogyott el az elsõ havi adag, de úgy vettem észre, a diétával együtt használ. Kamilla, körömvirág, diófa teázom, mást nem is iszok.

Az életmódomról: 5 éve letettem a cukrot és a tejet, mert PCOS miatt CH diétáznom kell, rengeteg rostot, teljes kiõrlésû gabonát, zöldségek, salátát, mindenféle magvakat zabáltam, paleo sütiket sütöttem. Egészségesen táplálkoztam, semmi gyorskaja, mindig magamra fõztem, vegyes étrend. Rengeget folyadékot ittam, iszok, kb 4 litert naponta. Világ életemben rendszeresen sportoltam, rendszeresen futok, évek óta jógázom. Ennyit arról, hogy a jóga és a sport segít az IBS tüneteken. Lehet, hogy van, akinek igen, az én szerintem súlyos tüneteimen nem. Fõleg, hogy én errõl a szintrõl indulok. Ha elõtte nem sportoltam volna, és most elkezdenék gyógymódként, lehet, hogy más lenne a helyzet, nem tudom. Egyébként izmos, erõs, normális testsúlyú, teljesen rendezett családi és anyagi háttérrel és gyerekkorral. 5 éve stabil párkapcsolatban élek életem párjával, akit imádok, és akivel lassan gyereket szeretnénk. Imádom az életem, a családom, a barátaim, és a munkámat. Az lettem, ami lenni akartam, jól keresek, nem feszülök meg. Nem vagyok hajlandó ezért elfogadni azt az álláspontot, hogy az IBS lelki eredetû, és a stressz okozza. Nálam még csak fel sem erõsíti, teljesen független. Azt hiszem, az én életmódom teljesen megcáfolja minden szempontból az IBS kialakulásának tipikus közhelyes okait.

Két gasztro dokinál is jártam, mindkettõ megerõsítette az IBS-t és a NCGS-t. Azt hiszem, bélgyulladás gyanúja fel sem merül nálam. Szerencsére. Bár az a néhány crohn-os ismerõsöm 80%-ban sokkal jobban van, mint én, soha nem irigylem a diagnózisukat. És torzít, hogy az én ismerõseim jól vannak, mint ahogy az is, hogy itt a fórumon itt pedig csak a súlyosabb, aktív esetek vannak, mert aki jól van, annak eszébe se jut beteg fórumot olvasni és ide írni. 

A legfontosabb, hogy az IBS lehet egy nagyon komoly funkcionális betegség, ami igenis betegség. Sok helyen olvastam, hogy az IBS diagnózist nem fogadjátok el, mert nincs gyulladás, és nem igaz, hogy nincs, hogy nem találnak semmit, akkor mitõl vagyok ilyen rosszul. Hát az IBS-tõl. Ha megvannak a negatív leletek, nem tudunk mást tenni, mint örülünk, hogy nem IBS, elhisszük, hogy az orvosok jobban értenek hozzá, mint mi. És keressük a gyógymódot, ami mindenkinél eltér, mert olyan sokszínû ez a betegség, és mindegyikünknél más okozza, ételek, stressz.

Én arra jutottam, hogy az IBS jött, nálam mindentõl teljesen függetlenül. Nálam ez egy átfogó ételérzékenység lehet, ami hiperérzékeny belek miatt van. Hogy mi a gyógymód, vagy van-e, nem tudom. Ami segít, nálam egyelõre csak a nagyon szigorú diéta. Csodát egyelõre egyik étrendkiegészítõ sem hozott, de ha igen, feltétlen beszámolok. A bélflórának is lehet hozzá köze, de ez annyira megfoghatatlan. Nálam egyelõre jót tesz a probio. A gyógyteák pedig szintén jót tesznek, mást a vízen kívül nem is tudok inni. Antidepresszáns vagy nyugtató gondolata fel sem merül, semmi indikációja, a doki sem akart felírni. Alternatív terápiáknak nem látom az értelmét, sem pszichológusnak. Életmódon már nem tudok mit változtatni, mert azt hiszem, teljesen kedvezõ az IBS ellen.

Amikor olvastalak titeket, észrevettem, hogy leginkább Youlcsi tünetei hasonlítanak az enyémhez, azzal, hogy nálam nem volt sohasem Crohn a diagnózis. Abban pedig, hogy csak a diétával lettem jobban, Sa-nira, és Rny-re hasonlítok. 

Hát ennyi eddig, ha bármi hasznosat tapasztalok, vagy rájövök valamire, írok.

Mindenkinek hosszú, tünetmentes idõszakokat kívánok, a nem tünetmentesekre pedig sok-sok erõt, kitartást. Még annyi, hogy nagyon jó dolog ez a fórum, ez egy nagyon jó kis csapat, az ember annyi erõt tud belõle meríteni. És reményt:) Örülök, hogy nem vagyok egyedül!

Elnézést, hogy nagyon hosszú lettem, köszönöm, ha elolvastátok.
Zsuzsii

Nincs jelen

 

#7405 2016-09-02 21:24

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nincs jelen

 

#7406 2016-09-02 21:51

RealHero
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én heti 1x iszom sört,azt gondolom ez még tolerálható antidepi mellett.Töményet soha.
De soha nem fogom megérteni hogy aki napi 10-15 megy wc-re mint a pl cikk írója is,az hogy a picsába tud megmaradni-létezni-élni és még netalán dolgozni is eljárni.Én ha egy nap 4x megyek már az is  nagyon sok szerintem .Azokon a napokon a derék méret felére csökken ,minimum 0,5 kg mínusz és gyengeség.Egyszóval K.O

Szerkesztette: RealHero (2016-09-02 21:51)

Nincs jelen

 

#7407 2016-09-03 00:09

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én sajna itthon dekkoltam másfél hetet hirtelen mozdulat miatt, idegbecsípõdés lett a vége.
Ami érdekes, hogy kaptam három naponta 1-1 szteroidos szurit gerinc mellé és azóta minden sz@rt összeehetek, semmi bajom :-))
Úgy voltam vele, hogy úgyis itthon vagyok, ami van, betolom. Hát betoltam.
Szerencsére mostanában amúgy is rendben vagyok 95%-ban, de most direkt rá is játszottam a zabálás minden formájára.
Szerintetek lehet összefüggés?

Nincs jelen

 

#7408 2016-09-09 00:07

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én reggel 1 fosival elvagyok.
A jelenlegi kísérleti gyógyszeradag:

Este 0,5 frontin. = nyugodt hosszú alvás.
Reggel 1 db. coaxil, 1 db. auerius (parlagfû allergia ellen, ez tényleg használ), 1 db. immodium.
Aztán egész nap semmi más, zabálás csak.

Ezzel egész jól elvagyok.
A napi 1 reggeli fosi vagy bármi meg belefér.

Jövök-megyek wc para elmúlt.....persze kell a hydrocodine néha megelõzésként, hogy még véletlenül se újuljon ki.

Nincs jelen

 

#7409 2016-09-09 03:21

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

pt
Szerintem menj el egy hónap szabira és rendbe jössz :-)))

Egyéb...
A kajákat és fõleg elõzõleg általam említett, a mennyiség/hõfok témát többször tesztelve biztos vagyok a dologban!
Persze rám vonatkozóan...
Ha reggel van egy wc és a vastagbél üres, akkor bármi jöhet rá: ettem levest, tojást, keveset, sokat, semmi gond.
Ha a vastagbél nem üres, fõleg a haránt része (utóhatásként jöhet a jobb részrõl is még), akkor viszont az éppen bevitt kaja beindíthat, akár durván is!
Ha ütemezem az étkezéseket a fentiekhez alkalmazkodva, akkor jórészt tök jól mûködik a dolog...

Szerkesztette: makkmarci (2016-09-09 03:21)

Nincs jelen

 

#7410 2016-09-09 19:35

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

makkmarci én is így vagyok. Ha üres, akkor az bent is marad egy ideig és mint ilyen, nálam is az ütemezés a kulcs. ;)

Amit a szteroidról írtál, ott is lehet összefüggés. Székrekedést okozhat, és az anyagcserét is megváltoztatja. Sokkal éhesebb leszel, minden finomabb, ráadásul meg is emésztõdik. Ha nem lennének olyan mellékhatásai, favoritom lenne!

Szerkesztette: QpaK (2016-09-09 19:36)

Nincs jelen

 

#7411 2016-09-10 17:54

Joker_01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Neked akkor a "folyásokat" is úgymond megfogja? Mert nekem pl. még a széklettel talán nincs is gond, csak naponta 3-4x el kell menjek úgymond üríteni, és ez szokott elég görcsösen rám jönni, ha ezen is javít akkor útba is ejtem a patikát, egy ezrest megérne ez a próba. :/

Nincs jelen

 

#7412 2016-09-10 22:00

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hát többször kívántam édességet...
Hozattam az asszonnyal sütiket a cukrászdából, pedig nem is vagyok édesszájú.

Ami a mellékhatásokat illeti:
Háromszor kaptam gerinc mellé Diprophos szurit, amit egyik oldalról meg kell, hogy dicsérjek, mert a harmadik napon már ki tudtam menni tusolni, meg wc-re. Most 3 hét után 90%-ban jó vagyok a mozgásokban.
Viszont mellékhatásként hõhullámaim lettek, mintha klimaxolnék.
Pénteken olyan szédüléses fejfájásom volt, hogy este 7-kor bírtam kikelni az ágyból. Xilox granulátum hozott helyre kb. 20 perc alatt.
Ha ezek elmúlnak viszonylag rövid idõ alatt, akkor nem szólok egy szót sem...

Az emésztésre hála istennek nincs most gondom, teljesen korrekt, napi egy rendes, ahogy illik.

Nincs jelen

 

#7413 2016-09-17 22:26

RealHero
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Érdekes volt az elmúlt 2-3 hónap. A dilidokim tanácsolta hogy próbáljak végre normális életet élni és barátnõt találni magamnak,mivel nagyon sok éve vagyok egyedül .Kb a 3 hónap alatt 15 sikertelen ismerkedésem volt és szinte mindegyik közben-elõtte-vagy utána hasgörcs,wc-re szaladgálás volt.Hol a sikertelenség ,hol az idegesség ,hol a túlzott izgulás miatt.Sokszorosára nõtt a napi tüneteim száma.Úgy döntöttem ,megpróbáltam köszönöm nekem ez nekem nem pálya.
Visszabújtam az odúmba és nem próbálkozom egy jó darabig.A tüneteim is visszaálltak azóta a "normális" kerékvágásba.
A dolog érdekessége hogy a haverom szintén IBS -es és szintén évek óta nincs párkapcsolata.Együtt kezdtük idén a csajozást nyáron és neki az elsõre összejött. És akkor ne pukkadjak meg az irigységtõl ugye?

Nincs jelen

 

#7414 2016-09-18 11:23

RealHero
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nekem sokat segít ,hogy megtanultam tudatosan nyugodt maradni egy-egy ilyen hasgörcs közben ,bárhol is vagy.Ami mindannyian tudjuk nagyon nehéz.Fõleg lenyugtatni magad hogy csak a szokásos Ibs barátod jött megint látogatóba és ez is csak olyan lesz mint a többi.Túléled ,és nem fog elvinni a mentõ stb. Mert valljuk be ezek a gondolatok bennetek is gyakran  felvillannak.
Nálam ez halmozottan érvényes mert én évente egyszer elkapom a calici vírust  és mindig az ügyeleten kötök ki vele.A dolog érdekessége hogy hogy nálam a calici virus elsõ 30 perce nagyon hasonlít egy "IBS"-es rohamra szóval görcs ,wc-re futás stb.
Így már értitek hogy mikor jön a göcs ,mindig az elsõ gondolatom :na csak a szokásos,és nyugi van,i vagy az évi egyszeri calici eladásra vettem megint jegyet.

Nincs jelen

 

#7415 2016-09-18 23:12

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

RealHero
"megtanultam tudatosan nyugodt maradni"
Ahogy olvasom, nem teljesen...
Az oké, hogy kicsi izgulás van benned ismerkedéskor, de akkor is tojjál rá!!!
Nem azt mondom, hogy vedd félvállról, de ne csinálj belõle élet-halál kérdést! A csajozásnál épp azért lehetsz laza és nyugodt, mert ha épp nem válik be az egyik, akkor úgyis jön a másik. Annyi gyönyörû fiatal leányka van, mint égen a csillag! Én is csak kapkodom a fejem, pedig már rég nõs és 43 vagyok :-)))

Nincs jelen

 

#7416 2016-09-19 12:47

RealHero
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Makkmarci.Igen félreérthetõ volt.Az éjjeli kínoknál görcsölésnél megtanultam nyugodt maradni és nem pánikolni.Az ismerkedésnél vagyok nagyon izgulós!

Nincs jelen

 

#7417 2016-09-20 00:12

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én meg az ismerkedésre írtam, hogy tojd le! Egyenlõre kezeld lazán, ne is akarj komolyba belemenni!
Élj, lazulj, gyakorolj...
A végén lehet, hogy úgy jön az igazi, hogy semmit nem görcsölsz érte!
Az én példám nem mérvadó, de én soha nem csaptam a szelet a lányoknak. Az egyiknek ezért jöttem be és akart (újságot olvastam egy pultnál egy kávé és egy sör mellett öltönyben), a másiknak meg azért (nemtom mér) és elhívott moziba :-)
Ahogy észrevettem, a humoros duma sokat számít, meg persze mindenki más miatt érdekes. Fedezd fel magad, legyen stílusod, éld az életed, ne akarj másoknak feleslegesen mutatni SEMMIT! A "légy önmagad" nem hülyeség...
A többi jön magától, kivéve a wc-t! :-)

Szerkesztette: makkmarci (2016-09-20 00:15)

Nincs jelen

 

#7418 2016-09-20 11:26

RealHero
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Makkmarci: Azért ez milyen komoly már hogy a csaj hívott el moziba.Kb akkora mák mint amikor a dögös csaj lerobban az út szélén a kocsijával...
Mostanában a hajnali wc-re rohangálás átállt este 9-re .Egyszerûen nem értem miért ,amikor semmin  változtattam.Mindegy ráhúzom a "kiszámíthatatlan betegség " jelzõt amit én oly sokszor hangoztatok.
Azt hiszem egyébként pont veled tárgyaltam a múltkor az étel súlyát ami hat a belekre ugye?
1 hete több munkám van és fõétkezések után rögtön felállok és megyek vissza dolgozni,és érzem hogy nyomja a hasam és többször görcsölt is és utána irány a wc. Régebben ha utána ültem akár 15 percet is sokkal nyugodtabb voltam a bendõm.
Gondoltam hogy megint el kellene kezdenem erõsíteni a hasfal és esetleg a derék izmokat hátha jobban tartana.

Nincs jelen

 

#7419 2016-09-27 04:33

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

RealHero
Az "étel súlya" dolog nálam azóta is mûködik.
Ha a reggeli kávé, ürítés után eszek (akár órákkal késõbb) levest vagy nagyobb súlyú fõételt, semmi bajom tõle.
Nincs, ami beinduljon a h. vastagbélbõl.
Ha ez nem megoldható épp, akkor nem eszem. Még mindig jobb, mint stresszelni.
Ezzel a módszerrel jelenleg 100%!

Nincs jelen

 

#7420 2016-10-01 23:17

RealHero
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Többiek? Miért van ilyen csend? Hogy vagytok?

Nincs jelen

 

#7421 2016-10-02 08:20

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én normix kúrán vagyok. 3. napot kezdem. Fosok tõle most már rendesen. De megcsinálom a 6 napot lesz ami lesz.

Nincs jelen

 

#7422 2016-10-02 21:14

RealHero
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én két évig puffadtam amíg végre be mertem venni a normixot.Attól féltem ugyanis  hogy a tûrhetõ állapotomat véletlenül elcseszi. Az elsõ két napban kifejezetten jól éreztem magam ,viszont következõ 3 napban elég gyengének éreztem magam .Ebbõl már következik hogy én 5 napig szedtem. Ez az egész januárban volt .Azóta nem puffadok.Nyilvánvalóan kontaminált bélszindrómám volt ,amire kitûnõ volt.
Persze lehet hogy holnaptól megint puffadok mert ugye ez a kontaminált szarság gyakran visszatér az ember életében de akkor egy kúrával nálam 10 hónap tünetmentesség(itt most csak a puffadásra gondolok) azért az nem rossz!

Nincs jelen

 

#7423 2016-10-13 23:52

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Elég jól bevált a normixos dolog....bár a 6. nap már durva volt. Azóta probiotikum, activa, TEJBERIZS :D .....eszek mindent, hízok.....egész jól alakulnak a dolgok.

Egyébként azóta javulgatok  mióta folyamatosan szedem az AURIS-t az allergiámra....
szerintem jót tesz a belemnek is....

Nincs jelen

 

#7424 2016-10-22 23:32

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Mindenki fát vág és tüzel? :D
Nagy a csend......    Zzzzzzz....

Nincs jelen

 

#7425 2016-10-23 09:32

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én azért nem írtam, mert olyan jól vagyok, hogy nem volt okom panaszkodni. Azért néha benéztem, de láttam, hogy mindenki fát vág, vagy tüzel. :)

Nincs jelen

 

#7426 2016-10-23 14:28

cintia0919
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok
Uj vagyok a forumon, bar mar regota olvasgatom a hozzaszolasokat. Az en tortenetem iden julisuban kezdodott. Egyik nap delutan elkezdtek fajni a labaim, kezeim. Mint amikor az ember influenzas lesz. Estere volt egy kis hoemelkedesem, de masnapra mar semmi bajom nem volt. Masnap elkezdodott a hasmenesem ami a mai napig tart, hol rosszabb, hol jobb. Eleinte csak siman hasmenesem volt. Most mar par napja, a hasmenes melle veres nyak is tarsul. A ver elenkpiros szinu, mindig nezem vecezeskor h a szekletben van e vagy utana jelentkezik. A szekletem nem veres, csak a mellete levo nyak. Amikor elkezdodott a hasmenes akkor ket oldal alhasi tajekon voltak fajdalmaim neha neha, de azok mar elmultak. A tunetem meg, hogy ha nincs hasmenesem akkor latom h nem birom rendesen megemeszteni amit eszek. Pl valamelyik nap ettem kukoricat illetve szezammagot es a szekletemben latszodtak. Fogyni nem fogyok. Azt meg hozza tennem hogy ezek mellett pajzsmirigy alulmukodesem, ir-em es pcom van. Dietazni dietazok. Sok gyumolcsot, zoldseget eszek. Csak vizet iszok, soha nem is ittam mast. Kuldtem mar szekletmintat, elvileg a jovo heten lesz eredmenye illetve holnap megyek hasi ultrahangra. A kerdesem az lenne hogy az ultrahangon latjak ha akarmi baj van a beleimmel? A hozzaszolasok alapjan illetve amit olvastam, gondolom gyanakodhatod chronra vagy colitisre. Bar en mar nagyon felek nehogy daganat legyen😞Vagy esetleg az is lehet h az aranyerem verzik? Mert par honappal ezelott voltak problemaim vele, akkor hasznaltam kenocsot es gyorsan rendbe is jott. A kovetkezo lepes gondolom a tukrozes lesz, de felek h nem fogom kibirni. Esetleg tud valaki olyan helyet ahol tb alapon altatnak? Illetve az nem is lenne baj ha kikellene fizetni csak az altatast, csak magandokinal eleg horror ara van a dolognak. Koszonom a tanacsokat😊

Szerkesztette: cintia0919 (2016-10-23 14:34)

Nincs jelen

 

#7427 2016-10-24 09:53

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Ha vér van akkor nézesd meg mindenképp dokival.
A sok folyadék és rostos gyümölcs, zöldség alapból megfosajt, talán vissza kellene venni belõle.
A kukoricát és szezámmagot senki nem emészti meg :)
Ha friss a vér és nem alvadt akkor simán lehet az aranyértõl.
A béltükrözés kibírható. Nem kellemes az fix, de nem is olyan rettenetes mint ahogy egyesek elõadják.
Nekem bódításban csinálták, az kb olyan mint ha kicsit spicces lennél....
A vékonybélig felmentek...nem haltam bele.
Van a neten sok mágánklinika ahol csinálják altatásban, de szerintem felesleges pénzkidobás.
A többiek biztos tudnak ajánlani párat.
Nekem a tükrözés elõtti hashajtós nap sokkal rosszabb volt mint maga a tükrözés.

Nincs jelen

 

#7428 2016-10-28 11:35

Cs.Csilla
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Elõször is elnézést kérek ha kétszer olvassátok már, de most tanulmányozom a fórumot és már írtam itt egy csoportba de utána láttam hogy rengeteg van, és talán itt voltatok a legtöbben így ide is bemásolom.

Sziasztok! Ismét egy új taggal bõvült a csoport, tegnap olvasgattam itt a fórumon és elképedtem hogy milyen sokan vannak ilyen betegséggel. (kicsit jól is esett hogy nem vagyok egyedül) big_smile
Így hogy osztozunk egymás bánatán, akkor én is bemutatkoznék. Csilla vagyok egy 22 éves lány. Akinek 2éve jelentkeztek a véres hasmenéses tünetek, volt hogy jól voltam fél évig aztán beteg, majd 2 hónapig jól voltam és fél évig beteg. Eközben jártam az orvosokat, 2 tükrözésem volt elõször az lapos polypot vettek észre és kicsit gyulladt volt a belem, elmúlt a betegségem így kerültem az orvosokat. majd ismét beteg és tükrözés, ott egy kezdetleges belsõ aranyeret látott, azt elküldtek haza. Majd ismét beteg itt már a fél éven át véres hasmenéssel mentem magán orvoshoz aki elküldött kalprotektin vizsgálatra, ami az eredmény 1000 ug/g  referencia értékek pedig 0,0  50,0 pontosan nem tudom hogy kell értelmezni, de felhívtam az orvosom és mondta h ez bizony gyulladt bélbetegség, felajánlotta az újabb tükrözést a vékonybélbe is, avagy a gyógyszeres kezelést elkezdeni, most jelen helyzetben 1 hete tünetmentes. Viszont kicsit megijedtem hogy így egész életem végéig gyógyszeren élek és hozzám lesz kötve a wc..  Amióta az eszemet tudom sovány alkat vagyok, viszont nagy étvágyú és rengeteget eszem, de még sem hízok egy grammot sem, véleményetek szerint a B12 injekció segítene valamit? Ezen kívül egészségesnek mondhatom magam, legalábbis azt hittem hogy az vagyok, szerintem mozgok eleget is. Viszont ezután bajba leszek az étrenddel, hogy azokat nem szabadna egyek amit mindig is szerettem, pl jó nagy tányér bableves hagymával, mivel ugye hüvelyes termékek így kilõve, ti hogyan éltek, esztek, mit adtatok fel és hogyan kéne megcsalni hogy néha tudjak olyat enni amit nem lenne helyes. Azért nem értem mert mikor tünetmentes voltam vagy beteg ugyan azokat ettem amit eddig is, és jól voltam amikor jól. Most próbálom kitapasztalni hogy hogyan tovább, egyenlõre a tejet mellõzöm, de pl ami benne lenne vitamin azt hogyan tudjam bejuttatni a szervezetembe? Mivel azok nem lét szükséges dolgok? Egyenlõre tapasztalatokat szerzek és mindenki véleménye nagyon fontos.
Így kérlek ne haragudjatok hogy ilyen hosszúra sikerült és köszönöm hogy elolvastad!
Mindenkinek legyen nagyon szép  napja!

Nincs jelen

 

#7429 2016-10-31 14:01

Karak
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!
Új vagyok koztetek és nagyon parás.
Nekem kicsit elternek a tuneteim a tietektol.
Nalam iden juliusban kezdodott sok sok pisilessel es alhasi puffadassal ami lement egy pisiles utan.
Tuneteim melle jott a szekrekedes;es ket oldalt hasi fajdalom.
Már honapokon keresztul nem mentem orvoshoz ;majd miutan mar 3-4napig nem volt szekletem es feszulo erzest ereztem raszantam magam egy hasu uh-ra.Semmit sem talaltak ;kicsit megnyugodtam.Kb 3napra ;de utana ugyanugy vizeles surun keves folyadek bevitel mellett es folyadekszeru dolgot veszek eszre gyakran a hasamban alul;ez pisilesnel csokken.Szekleturitesnel pedig egyre kevesebbet erolkodve tudtam csak wczni.Enni gyakorlatilag semmit nem ettem mar.Idegileg is kikeszitett a dolog.Elmentem maganuton gasztroshoz aki csak rá 2hetre tudott idopontot adni.Altatasban tortent es nem talaltak semmit ;vettek biopsziát is.Annak meg varok az eredmenyere.Rengeteget fogytam mert nem merek enni;rettegek a bélelzarodastol es a sztomátol. Van valakinek otlete merre tovabb? 29eves vagyok a tuneteim megjeleneseig sportoltam.Most egesznap fekszem nem eszem es alig iszom.Kb már eltemettem magam.Nyugtatoval alszom es rettegek.

Nincs jelen

 

#7430 2016-11-10 23:55

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

8 év után vagyok jobban. Para elmúlt...ahogy jött úgy ment....érdekes.
Normix kúra + probiotikum és activia aranyat ért...

Nincs jelen

 

#7431 2016-11-12 22:28

Lift
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szerintem nekem fellángolt a bélbetegségem. 3 hete folyamatos hasmenés, a puffadás, görcsök meg amik évek óta tartanak felerõsödtek.

Olyan mintha érezném ahogy halad bennem a széklet, persze fájdalommal jár, állandóan jönnek kifele a bélgázok, ekkor a fájdalom enyhül egy darabig majd kezdõdik elölrõl.


Olyan mint egy gyomorrontás utáni hasmenés, csak állandó azzal az érzettel hogy mindjárt kijön, aztán ha ki is jön nem múlik hanem folytatódik.

Sõt felül a gyomrom vagy lent lágyéktájra is gyakran kisugároz a fájdalom, illetve köldök környékén nyomásra vannak fájdalmas pontok.

Álló fizikai munkát végzek, a fájdalom és diszkomfort érzés már majdnem a rosszullétig kerget néha.


Csak mostmár nagyon nem akar elmúlni....

Egyre több kajától van puffadásom meg hasmenésem. Laktóz és étel intolerancia tesztek negatívak lettek.

Diagnózis a gastrón egyenlõre:

"nem fertõzéses k.m.n. gastroenteritis és colitis"

Most küldtek el tükrözésre... nem tudom mit fog majd kimutatni.

Illetve vagy lágyék vagy rekeszsérvem is lehet, de ez csak gyanú. Ezek a sérvek befolyásolják ezeket a bélbetegségeket, esetleg a tükrözés során jelentenek valami plussz veszélyt?

Nincs jelen

 

#7432 2016-11-14 01:01

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Lift és mások...

Õszintén!
Mennyit olvastatok vissza a fórumból?
Mert én legalább 2 évet javaslok. Ebbõl már le lehet szûrni, hogy kb. neked mi lehetne a jó...
Fentrõl lefelé kezdjétek magatokat rendbe tenni!
Gyomor, epe, hasnyál, enzimek...
Amíg ez nem jó, addig a többivel nincs sok értelme foglalkozni...

Nincs jelen

 

#7433 2016-11-14 12:21

Peeti
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Valaki meggyógyult már teljesen ? Ha magamat nézem oda kell figyelnem a kajára ugy rendben vagyok. De a betegség elõtti egészséges állapotot visszanyerte már valaki ? (szerintem nem )

Nincs jelen

 

#7434 2016-11-15 14:06

akombakom
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Elmúlt az utazási stressz a dugo.. elmúlt minden gondom.. hihtetelne.. de amíg albérletben laktam munkakelyhze kozel... nagyjábol 9 honapot beállt egy rendszer... hétfotol-péntekig semmi széklet... majd otthon kijott szépen minden a hétvégén és ez így ment majdnem 9 honapig megszunt az albérlet, vége is lett midnennek.. szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy magam sem hittem, de ilyen kevésen múlhatnak dolgok.... magyarul "semmi bajom" csak a stressz okozza a hihtetlen problémákat, el kell koltozzek, mert másfél két oras dugokat már nem bírtam napi szinten ... a baj csak az, hogy stressztol majd jonnek a betegségek :( elobb-utobb..... gorcs, fájdalom stb az van...

Nincs jelen

 

#7435 2016-11-15 23:12

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Peeti
Ha odafigyelek a kajára, akkor minden oké!
Pár napja túlzásba vittem a csiripörit, az nem volt oké :-)
A felével semmi gond nem lett volna. Néha az az érzés jön rám, hogy tökéletes minden.
A felével az is...
A mérték tényleg kezd érték lenni. Most már minden lemegy, a hírhedt húslevesem is.
Csak üres haránt vastagbél és józan mennyiség kell hozzá.

Szerkesztette: makkmarci (2016-11-15 23:14)

Nincs jelen

 

#7436 2016-11-23 19:08

Lift
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hasfali sérv + IBS vagy Crohn egyszerre volt valakinek?

Mert nekem gyanús hogy sérvem meg Crohn is van egyszerre. :-(

Nincs jelen

 

#7437 2016-11-24 08:13

Zsuzsii
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok. Augusztusban írtam le a történetemet. Az állapotom azóta olyan elviselhetetlen lett, minden napos hasmenések, rengeteg nyák, véres nyák, és görcs minden falat étel után, végbélgörcs és utána napokig tartó fájdalom. Sima fõtt rizsen kívül már semmit nem mertem enni, nagyon lefogytam. Egyik étrendkiegészítõ sem segített, és az IBS elfogadása sem. Végigolvastam az egész fórumot, külföldi oldalakat is, és nem nagyon találtam IBS-est ilyen hasonlóan súlyos tünetekkel. Ekkor felkerestem a 3. gasztroenterológust, Prof. Banai Jánost, aki szakértelmével és kivételesen emberséges bánásmódjával volt az, aki végre segített. Az elsõ orvos, aki gyógyszert adott az IBS miatt kialakult proctocolitisemre, Salazopyrint szedtem egy hónapig, kevéssé segített, és iszonyatos puffadások kínoztak közben, amikor úgy érzed, hogy pumpálnak, és szétszakadsz, és csak fetrengni tudsz a fájdalomtól. Teljesen elszigetelõdtem, seoháva sem mertem menni, senkihez nem volt kedvem, itthon ültem, mert csak itt éreztem magam biztonságban, gyenge voltam és fájdalmaim voltak. Továbbra sem tudtam enni. Medrolra váltotta a szteroidot, Saloflak beöntést kaptam, Normix kúrát írt, és pszichiáterhez küldött a betegség miatti depresszióm kezelésére. Itt volt a mélypont, új életet kezdtem. Meg kellett értenem, hogy a betegségem pszichoszomatikus, ami extrém súlyossá vált, ezért el kell kezdenem befelé nézni. Meditálni kezdtem. Hetekig gondolkodtam, mit és hol rontottam el, hogy idáig jutottam, pszichiáterhez mentem. A normálisnak, egészségesnek és boldognak hitt életem mögött nagyon sok érzelmi stresszt, szorongást, haragot találtam. Antidepresszánst kaptam, ami nagyon jó kémiai hátteret ad a belsõm megismeréséhez, kiszûri az agyamat folyamatosan támadó gondolatokat. Kiderült, hogy kényszeresen maximalista, perfekcionista, hiperérzékeny, és érzelmileg függõ ember vagyok, tipikus IBS-es személyiségjegyek. Lehetséges, hogy ez volt mindennek az elindítója. A colitisem az évekig tartó kezeletlen IBS-nek köszönhetõ. Minden nap egyre jobban vagyok, kevesebb a fájdalom, a görcs, a nyák, és lelkileg is kezdek magamra találni. Sajnálom, hogy idáig jutottam, mert elutasítottam az IBS pszichés vonalát. És azt, hogy az elsõ két gasztrodoki elbagatellizálta ezeket a tüneteket, és semmivel sem segítettek rajtam. Nem tudom, lesz-e teljes gyógyulás valaha, vagy az IBS-t hosszú távon hogy tudom kezelni. Fogok-e tudni valaha normális ételt enni, ami nem krumplipüré, fõtt rizs és natúr csirkemell, fogok-e tudni valaha étterembe menni, kávét, alkoholt inni, gyümölcsöt enni, sütit, bármit, mint más normális ember. De elindultam, és érzem, hogy jó úton járok. Mindenkinek sok kitartást kívánok a betegségéhez, a legjobbakat.

Nincs jelen

 

#7438 2016-11-24 08:58

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Zsuzsii: Ibs-bõl nem lesz colitis és pláne nem azért, mert nem veszed komolyan a pszichés tüneteket. Ugyanis sem az ibs, sem a colitis nem pszichés eredetû - nem attól alakul ki, de mindkettõn ronthat a stressz!
Nekem is colitisem van és ibs-em, és én is jártam sokáig pszichológushoz.
Nem lehet egy lapon említeni a két betegséget nálunk, mert az sem biztos, hogy a mi ibs-ünk megyegyezik az “átlag” ibs betegekével. Nálunk a bél fizikálisan rossz állapotban van, a nyálkahártya sem ép. Ez alapban felszívódási zavarokat okozhat, ha tünetmentes vagy, akkor is. Ha ehhez még hozzájön egy gyomorideg, akkor gondolhatod, hogy a stressz miatt van, de mégis kéz a kézben jár a colits következményeivel - bél roncsolódással, ami meg autoimmun folyamat.
Az okosak azt mondják, hogy a colitis mellé kialakulhat ibs, ami wc para formájában nyilvánul meg. Ellenben ibs-bõl nem lehet ibd. Olyan elõfordulhat, hogy az ibd kezdetben nem okoz súlyos tüneteket, ezért ibs-nek gondolják, de akkor félrediagnosztizálják a beteget.

Én az itteni beszámolókból azt láttam, hogy aki "csak" ibs-es, annál az étkezés nagyobb szerepet játszik. Több kaja van amit nem bírnak és átfut rajtuk. Míg aki ibd-s, az ha a betegsége aktív minden kijön, ha viszont passzív, szinte mindent fogyaszthat.

Szerkesztette: QpaK (2016-11-24 09:04)

Nincs jelen

 

#7439 2016-11-24 09:22

Zsuzsii
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

szia Qpak!

köszönöm a hozzászólásod! Egyetértek azzal, amit írsz. Nekem viszont nem colitis ulcerosám van, nincsenek fekélyeim, negatívak voltak a tükrözéseim. A colitis csak azt jelenti, hogy bélgyulladás, ami lehet mikroszkopikus, pl. súlyos lefolyású, kezeletlen IBS miatt. Nekem ez a vastagbél alsó és a végbél szakaszon van, így magyarázta Banai Prof. Mivel reagálok a szteroidra, kevesebb a nyák és a hasmenés is heti 1-2 re redukálódott, a puffadás enyhébb lett. Ez a gyógyszeres kezelés nálam addig tart, amíg elmúlik a gyulladás, hosszú távon ezt a szomatomorf funkcionális betegséget kell kezelnem, amiben a kutatások szerint nagyon nagy szerepet játszik az életmód, diéta, az antidepresszáns (ami az agy-bél tengely normális mûködését segíti), pszichoterápia. Nem, nem is azt akrom mondani, hogy kizárólag pszcihés okai vannak az IBS-nek, mert jó szerepe lehet a genetikának, hajlam az emésztõrendszeri megbetegedésekre, de ezek szerepe szerintem mindenkinél más. Van, akinek kizárólag a stressztõl vannak tünetei, semmilyen étel nem okoz gondot. Mivel nálam étrend, mozgás, egészség és traumamentes élet megvolt,ezért a genetika és a psziché maradt. Szóval engem nem diagnosztizáltak félre, hanem nem kezelték azt a gyulladást. ami az évekig át tartó IBS miatti hasmenés, irritáció, puffadás olyan bélgyulladást hozott létre. Az IBS-t ebben a fázisban pedig már nem lehet csak diétával és meditációval kezelni.

Nincs jelen

 

#7440 2016-11-25 03:59

Lift
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Crohn vagy IBS -nél szegycsont alatti májmegnagyobbodást okozhat  betegség?

Nincs jelen

 

#7441 2016-11-28 13:15

mariann0223
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

szia én a segitségedet kérném öcsém 22 éves ibs beteg elméletileg
fentrõl leflelé kezdjük ezt irtad segits létszives. mivel kezdjük meddig csináljuk és mit, aztán hogyan stb valóban érdekel és szeretném ha segitenél.folyton fosik görcsöl ez örület...

Nincs jelen

 

#7442 2016-11-28 21:39

Eevi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Sok vizsgálat után két évvel ezelõtt elfelejtett a doktornõm tájékoztatni, hogy ibs-tõl szenvedek. Még a dietetikus is sikeresen félre informált...
Két hete mentem vissza...a doki átnézett rajtam miközben a tüneteimet soroltam, és azt mondta hogy ez egy életre ilyen marad..meg azt, hogy a tüneteimet én csak beképzelem...
Én annyira kiakadtam ezen, hogy panaszt tettem ellene!
Semmi de semmilyen gyógyszert, vagy étrend kiegészítõt nem javasolt, hogy mivel segíthetnék magamon! Se két éve, se most. Csak össze-vissza kérdezgette, hogy miket szedek. Aztán sikeresen felírt még egy vizsgálatot, és majdhogy nem kiutált a rendelõjébõl.
Na amiket én összeképzelgek:
Ebéd után hirtelen megfájdul a hasam és futnom kell a wc-re.
Vagy ebéd elõtt uzsonnakor ugyanez. Persze nagyon paráztam hosszabb út elõtt, de szerencsés voltam amíg sikerült rajta változtatni valamennyit.
Ez a hirtelen késztetés a fájdalommal kezdett elmaradozni, mert ahogy megfájdult a hasam azonnal leöntöttem 3-4 korty salvus vizet és csend lett a gyomromba. /kis üvegben hordok magammal 2 decit, ha baj lenne/ Persze kiderült a kávé izgatta reggel és délbe is. Kávéról lemondtam. Nem iszok egyáltalán.
Ami maradt az már nem hasmenéses, de székelési inger evés után, vagy gyógyszerek után. Olyan mintha a szervezetem mindent ki akarna lökni magából. Elvékonyodó szalagszerû lett a székletem, és közben görcsöltem is.
De hiába az ócska görcsoldó, az nem szünteti meg a problémát ha az ember utána veszi be. Reggelente borsmenta teát iszok kávé helyett,  szépeket böfögök evés után azóta... na ez elmulasztja a görcsöket. Jó egy hétig kell reggelente inni és nem fog fájni. Sõt a hatására a fogaim közti érzékeny részt se kell ínyzuhannyal mostanság annyit mosni.
Szóval annyira betett nekem, hogy a dokinéni ilyen aranyosan semmibe vett, hogy eldöntöttem mindenképp találok valami étrendkiegészítõt ami segíteni fog!
Nem telt el két nap és az Iberogastról olvastam, hogy sok gyomorpanaszon segít. Még nincs kéthete hogy szedem a napi háromszori 20 cseppet, de vége az esti ûber bélgáz gyártásnak. Idejét nem tudom már, hogy mióta purtyogok minden este vagy 3 órát egyfolytába.
Csönd van! Végre igazán értékelem a csöndet. :D
Ezt a gyógynövény cseppet egyetlen egy magyar orvos! ajánlotta a neten vmi ibses betegnek...ezért merészeltem kipróbálni.
Német gyártmány, náluk ez ugyanolyan alap része az otthoni gyógyszeres szekrénynek mint nálunk az algopirin.
Nem görcsölök, és a székletem is mintha rendezõdne de ez  még hosszabb folyamat lesz. Találtam még egy rostot is amit ibsre ajánlanak, ezt meg is rendeltem Ámerikából, és már eszegetem. Talán két hét vagy egy hónap lesz mire be tudok számolni a hatásáról, mivel fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet. Persze mire megérkezett, rá két napra olvastam a hummel gélrõl, abban is vízoldékony rost van amit szintén fokozatosan kell adagolni, és persze az áruk is hasonló...
Nagyon elszánt vagyok, mert meg akarok gyógyulni!
Na ha lesz valami újbóli értékelhetõ változás az állapotomban, akkor írok.

Nincs jelen

 

#7443 2016-11-29 11:55

andifeher
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!
Megint 2+1 akció van Protexin IBS Florea : http://protexin.hu/termek/protexin-ibs-florea
(Dec1.-ig!!)

Nincs jelen

 

#7444 2016-12-01 14:24

mafka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Jó régen jártam erre, direkt megnéztem, 2014 október. Tök jó, h. azóta tûrhetõen vagyok.
Most jött elõ megint ez a kis rohadék, azért is jöttem, h. megpillantom, feltalálták- e már a csodaszert :D ill. olvasok -e új okosságot.
Háth, látom még mindig mi vagyunk a dolgok rossz végén :)
Bár attól függ honnan nézzük, ugyebár.

Szóval évszakváltás van, sztem ez az, ami nagyon megvisel, mit mindig. Mostanában a menstruáció környékén lobban be az IBS, de el is múlik pár nap alatt!
Most viszont az istennek nem akart lemenni, különösen a puffadás. Lufit játszottam, meg a WC lett megint a kebelbarátom bõ két hétig. Emberek semmi nincs, semmilyen ideg, bármilyen extra stressz, ami kiválthatta volna. Csak simán maradt a havim után telelni. Gondolta jó neki itt.
Na, adok én neki! :D Egyébként én javaslom mindenkinek ezt a hozzáállást. Kezeld úgy, mint egy nemkívánatos rokont, vagy a hisztis gyerekedet. Meg kell zabolázni, de ebben benne van az is, h. megpróbálod megérteni és elfogadni. Ha ez megvan, eskü, gyorsabban túl vagy a rohamos idõszakon, mert türelmesebb és megértõbb leszel a testeddel, és a megoldásaid is finomodnak, nem idegbõl akarod lerendezni.

Szóval megy megint a teázás max. fokozaton (édeskömény jó a puffadásra)+ van egy ún. Detox májtisztító keverékem (herbáriás, fehér, színes mintás zacskós, ne a dobozost vedd, az fosat)+ Kreon (és se fosi, se pufi)+ néha Espumisan, de már nem kell+ Pro Gastro 825. Kezdek normalizálódni.

Képzeljétek, csak teákat ittam eddig, meg néha egy- egy Bialgit, ha jött az emésztés miatti gyomorgörcs. A szokásos hasmenés az megvolt, azt ált. letudom délelõtt egy- két fordulóval és ennyi. Szóval ettem, ittam rendesen, csináltam a magam dolgait és ennyi is elég volt neki, h. bejött a hideg (gondolom, bár gyanús, h. gombásodni is elkezdtem) meg már fél éve nem szedtem probiotikumot.
Következtetés: ha még helyre is pofozod magad, probiotikumot ne hagyd el soha! És legyen emésztõenzim mindig kéznél, meg igyad a gyógyteákat (aranyvesszõ, édeskömény, borsmenta, orbáncfû és májtisztító keverékek, amiben kutyabenge kéreg van azt ne idd, mert megfosat!)
Nálam a helyrepofozós sorrend: nincs tejtermék, se fehér liszt, könnyû, se cukor, egyszerû ételek, csak víz és gyógytea, NINCS kávézás!, reggel 6 csepp grapefruitmag kivonat vízben két hétig, várok 15 percet, majd kaja, fosásra hasfogónak 3x1-2 széntabletta+ kreon emészteni és a puffadás ellen, 2x1, ha nem megy le a pufi vmiért, akkor +3x3 Espumisan, +este Progastro. Napközben 6 deci gyógytea, fõleg édeskömény, és aranyvesszõ. Ha már idegileg is kikészít a dolog, akkor este orbáncfû, de szigorúan csak egy hónapig, utána egy hónap szünet. Ezeket a teákat lehet egymással amúgy keverni is, mert mindegyik jótékonyan és hasonlóan hat az emésztésre.
Hátha nektek is beválik!

Kitartást, látjátok, lehet sokáig kihúzni tünetmentesen! :D

Nincs jelen

 

#7445 2016-12-02 12:10

fiuhhh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok,
Jelenleg 30 éves vagyok és 17 éves korom óta vannak tüneteim, akkor még itthon nem nagyon tudták mi ez, én már sokat olvastam külföldi fórumokon. 24 évesen beigazolódott, hogy IBS-em van egy tükrözéssel. Elkezdtem meditálni és jógát oktatok, azóta ehetek mindent. Látom sokan szenvedtek a probiotikumok kérdésével.
-A legjobb probiotikum a savanyúkáposztalé, ami meg is hajt egy kicsit, a piacon ingyen oddadják zacskóban.
-ízületi fájdalmakra szteroidkezelés után pl medrol: reggel éhgyomorra 1 teáskanál szódabikarbóna 2 dl langyos vízbe. az elsõ étkezés elõtt fél órával. Kiviszi az izületekbõl a savat (hugysavat). 3 hétig iszod egy hét szünet.
-vas-mint természetes gyulladáscsökkentõ: homeopápiából pl ferrum phosphoricum d12 vagy arnica montana ch30
-MENTA tea este Zsályatea, édes és kálmosgyökér.
-utifûmaghéj béltisztításra este az utolsó fõétkezés helyett. psylium husk

ha valakinek kérdése van írjon nyugodtan, az alternatív terápiákban elég jártas vagyok.

Bence

Nincs jelen

 

#7446 2016-12-05 05:01

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Eevi
Evés utáni hasmenés nálam haránt vastagbél probléma volt, fõleg meleg leveseknél...
Mosz a két pohár víz, kávé, WC utáni bármilyen kaja teljesen normális lefolyású!
Hogy miket próbáltam és miket írtam anno, javaslom hogy olvass vissza...

mafka
Sok azonosság van velem abban, amit írtál.
Grapefuit cseppek, emésztõenzim, stb...
Mint írtam már sokszor, ha lehet, akkor fentrõl lefelé oldjátok meg a problémát!!!
Ennek alapja, hogy a máj, hasnyál, epe rendesen mûködjön!
A gyógyszert úgy hivják, hogy zsír (olaj)!
Nyilván a jó zsírok felé kellene mozdulni: tojás, halolaj, olíva, kendermag, tökmag, stb. Ez reggelire...
A többi étkezésnél már mehetne fehérje (csirke, rizs), esetleg rostnak saláta. Ki hogy bírja.
És nem két hét a javulás! Valamint tessék fejben is javulni, nem stresszelni, lazának maradni!
Ennek fõ segítõje a Magnézium Citrát(!), Kalcium, D vitamin (min. 2000NE). Plusz B komplex és esetleg kékjód (kivéve, ha pajzsmirigy gondod van)!
Ilyen menetben is pár év, mire jönnek a pozitív eredmények...

Jelenleg nálam évi 2 hasmenés van, abból is az egyik szinte jogos :-)

Szerkesztette: makkmarci (2016-12-05 05:04)

Nincs jelen

 

#7447 2016-12-23 01:03

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Így, hogy mindenki brutálisan jól van, kellemes karácsonyt kívánok Nektek!

Szerkesztette: makkmarci (2016-12-23 01:04)

Nincs jelen

 

#7448 2016-12-26 03:14

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Ma betoltam 2 tányér husilevest (fácános) melegen...
Fel voltam készülve az évekkel ezelõtti wc rohamra, de semmi!
Felkelés után kávé, wc, szõlõmag-, kendermag-, tökmagolaj.
Üres haránt vastagbél!
Aztán a leves. Mint régen :-)

Amúgy él itt még valaki közületek?

Szerkesztette: makkmarci (2016-12-26 03:16)

Nincs jelen

 

#7449 2016-12-27 10:17

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

makkmarci én még élek. Az ünnepi kajálás már nálam is megvolt. Családunkban a karácsony egyet jelent a vidéken rokon találkozóval, és a tipikus magyar ételek zabálásával. Elég jó idõszakban vagyok, így ezek most nem okoztak gondot. A gyomorideg még megvan bizonyos helyzetekben, de ezt fejben kell lejátszanom. A colitis és az izületek is rendben vannak. A vérképem nagyon jó, a vesém mutatott csak eltérést, de állítólag csak többet kell innom és kevesebb zsírosat ennem. :)
Biológiai terápiát már hónapok óta nem kapom, de ami izületre van injekció, az a hasamra is elég, úgy tûnik. Ez hatalmas eredmény, nem gondoltam, hogy valaha is lesz ilyen!
Kissé nehezen könnyebbülök meg és gázosodik is a hasam, lehet most is vannak polipok. Legutóbb akkor volt ilyen... Gondolom a következõ tükrözésnél majd lecsípik azokat is. - De tényleg, ez legyen a legnagyobb gondom!

Neked/nektek is boldog karácsonyt és mindenkinek tünetmentes új évet!

Szerkesztette: QpaK (2016-12-27 10:25)

Nincs jelen

 

#7450 2016-12-29 22:57

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én is élek....de valami visszakattantott a régi kerékvágásba.
Nem tudom pontosan mi.
Elsõ lépésnek leszedtek pár polipot.
Aztán volt egy erõs 2 dobozos normix kúra.
Eddig még szarul voltam.....nyilnván kicsinált az antibio is.
Aztán próbáltam a probiotikumot, de szarabbul éreztem magam.
Napi 1 activia reggel, néha vacsihoz is egy....
Egy pár hónapot cigiztem, megnyugtatott.
Aztán abbahagytam.....
Az emésztésem fenomenális.
1 hete francia salátát eszek rántott hússal....meg krémest, süteményeket, töltött káposztát.
És nincs hasmenés....hihetetlen nekem. Olyan nagy kemény napi 1 székletem van, hogy az parádés.
70 kg-ról felhíztam 89-re :D
100-is meg se állok, ha rajtam múlik :D
esténként betolom az 1 szem coaxilt és az 1 szem aeriust....semmi más vegyület....
Néha egy szem forever kids gyerek vitamin ha eszembe jut...az is csak azért, mert finom szõlõ ízû :D
És érdekes, mert a stressz maga megvan. Dolgozok fõállásban, e mellett túlórázok+ belekezdtem egy vállalkozásba ami rizikós és sok munkával jár...nincs idõm semmire....
Talán ez is segít, hogy nincs idõm kattogni, mert lefoglal a töménytelen munka...nem tudom.
A héten kattant egyet a dolog....és ahogy jött úgy múlt el...egyik napról a másikra...

Szóval hasonlóan jókat kívánok nektek is ;)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB