#101 2009-04-22 16:40

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nem azonosak, mégis azonos betegséggel vagyunk diagnosztizálva :))) vagy inkább :((((
De egyben biztos vagyok, hogy a bajunk több mint egy mezei IBS

Most megyek haza, remélem tudunk még dumcsizni :)))
Legalább egy sorstárs, aki nem hülyézi le a másikat, mert már a családban is hülyének néznek

Nincs jelen

 

#102 2009-04-22 16:51

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Néha engem is :(
De ne neheztelj a családodra, ha lelkibetegnek néz, akin "így jön ki" - mert aggódnak Érted, és nekik is könnyebb, ha "van" magyarázat, azaz annak illúziója.

Nincs jelen

 

#103 2009-04-22 17:46

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok.Atti75 az én panaszaim ugyanigy kezdödtek.Mikor indulnom kellett volna a buszra pont akkor kellett mindig wc-re mennem.Igy sokszor le is késtem a buszt.Ha meg eljutotam a buszig ott lettem rosszul hogy be fogok sza.....Volt mikor leszáltam és a legelsö kocsmába futottam wc-re.De mikor már ott voltam nem volt semmi bajom.Akkor elindultam mert 1 km kellett sétálni de a végén már rohantam mert annyira kellett.Akkor elkezdtem hasmennés elleni gyogyszert szedni és azzal jol voltam.Elsönek elég volt 1 db aztán minnél több.És mikor elmentem orvoshoz elküldött gyomor vastagbél tükrözésre semmit nem mutatot ki.Kaptam olyan gyogyszereket amiktöl eszméletleen rosszul lettem.Emlékszem mikor mentem vastagbél tükrözésre innom kellett hashajtot.És meg jelent a barátnöm este hogy Szilvi nem jössz el velem futni?Kicsit furcsán néztem rá,mi bajod van?Azt mondta na gyere már majd bebujsz a kukoricásba aztán kiszarod magad.                                                             Sa-ni:A család az én szüleim azt mondták neked nincs semmi bajod csak bemeséled magadnak,rakjál az agyadba rendet és nöjél fel.Mit hisztizek nincs nekem semmi bajom csak kitalálom.Ha nem nem tudtam reggel elindulni és apunak kellett bevinni akinek kb 10 km kellett tovább mennie.Ö olyan veszekedést levágott amire anyu is felkelt hogy nem csak aputol kaptam pofont da anyutol kettöt is.És még hozzá tette hogy ha haza jössz folytatjuk.És már haza menni alig mertem,mert ugy féltem.Szoval igy jártam dolgozni.22 éves koromban.Igy feküdtem igy kelltem.És jöttek a nyugtatok.A végén volt olyan hogy reggel nyugtato kávé cigi á nem hatott nagyon ideges vagyok még egy tabletta.Kicsit aludtam megint tabletta kis wiski kávé sok cigi.Még 1 tabletta.Kis alvás este lett már jöhet  vodka is 3 nyugtatoval.Kaja semmi.Mert nem tudtam enni.Szép estét.

Nincs jelen

 

#104 2009-04-22 18:26

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Igy egybõl elküldtek tükrözésre ?
Enegem csak colonoscopiára küldtek el, gyomortükire nem, és szerintem nem is fognak.
Szerintem amig nem vagyunk fél lábbal a sirban, addig nem is fognak komolyan venni minket

A vérvétel mutatott nálad valamit ?
Nekem pl a CRP magasabb, meg a százalékos monocyta a minõségi vérképben, de a dokik szerint ezzel nem kell foglalkozni, magyarán le vagy tojva

Nincs jelen

 

#105 2009-04-22 19:06

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Engem elöször gyomortükrözésre küldtek és ott nem talláltak semmit ugy mentem vastagbél tükrözésre.Vérvételen én már nagyon rég voltam.Igy hát nem tudom azt megmondani.

Nincs jelen

 

#106 2009-04-22 20:10

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Mivel a panaszaid hasonlóak, ezért megkérdezem, neked szokott csipni a végbeled ? Szoktáll égõ, maró érzést érezni ?

Nincs jelen

 

#107 2009-04-22 20:50

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Atti, kedves Emberek. Attól mert valakinek gondjai vannak, nem hülye... az egész más. Én igazából nem is nagyon ismerek olyat, akinek ne lenne lelki gondja, mégsincs tele a világ  hülyékkel (na jó, néha, de az meg megint más ;)). Úh szerintem senki  ne hülyézze le magát, mert.... Szasssztok!

Nincs jelen

 

#108 2009-04-22 21:47

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nekem a vérképem semmit nem mutat, és nem is mutatott soha. "Ez egy egészséges ember" - mondta egy orvos. Ezért zárták ki a CU-t esetemben.
Nekem nem nem kell rohanni, csak reggel az elsõre, de inger késõbb is van, és azt elnyomni nem megoldás, mert rontja a közérzetet és késõbb még rosszabb hasfájást és még keservesebb ürülést okoz (cafatos, görcsös, eltart fél óráig, sokszor nyákos..). Csak már utálok elmenni wc-re, mert tudom, hogy nem lesz "elintézve" a dolog, nem pucolódok ki. Nagyon pocsék ez az "érzem hogy maradt még bent, és nem jön ki"-dolog és ez általában nem ok nélkül van, hamarosan lehet megint menni. Néha jobb napokon - amibõl talán több van amióta szedem az Enterolt - pár ilyen után érzem, hogy "na ez volt az utolsó" és akkor szinte mindig igazam is van.

Nekem nincsenek a tüneteim összefüggésben azzal, hogy ideges vagyok-e vagy nem. Ismerek olyat, aki ha ideges, wc-re jár, kifejezett f.sással. Õ ezt elõre tudja és megtanulta kezelni. Na szerintem az az IBS-es, nem mi, akik ha esik, ha fúj, sz.rul vagyunk..... :(
Én teljesen jogosnak érzem, hogy emiatt kivagyok lelkileg, de ez következmény, és nem ok. Akkor lennék szerintem nem normális, ha nem érdekelne, hogy tönkrement az életem. Jó, persze, soha nem szabad mentegetõzni, mert az embert annál inkább dilinyósnak minõsítik. De ez már csak hozzáállás kérdése a másik részérõl - szerintem itt mi megértjük egymást.
Anyukám szerint paranoiás vagyok, mert azt "képzelem", hogy szinte minden orvos hülyének néz. De pl. az ordítós orvoson, meg az Ondansetron-eseten õ is fel volt háborodva.

Sajnálom, Picike, hogy így bánik Veled a családod :( Ez nem egy támogató környezet, az biztos. De ne fogyassz együtt alkoholt és nyugatót, az senkinek nem jó, egészségesnek se!!! Vagy egyik, vagy másik. Engem speciel az alkohol nem javít, nem ront. Nagyon ritkán én is élek vele, de nem merek sokat.

Nincs jelen

 

#109 2009-04-22 23:00

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Atti75.Igen szokott csipni meg marni és viszketni is.Olyan mintha valami éjszaka történe a gyomromba mert reggel nem vagyok jól.De mikor már megnyugszik a hasam már semmi bajom.Csak azt  nem tudom mi történik éjszaka.Én most a pro gastro-t szedem amitõl kicsit jobban vagyok.De este iszom hogy azok a jó baktériumok megtudjanak telepedni.Jóéjszakát.

Nincs jelen

 

#110 2009-04-23 02:18

cyan
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok! Nem tudok innen elszakadni, látom hogy ez az IBS-téma valóban sokaknak súlyos, megoldatlan problémát jelent. Van aki már negatív irányban elfogult ettõl, hát nem csodálom... "ezek az orvosok"... vannak nagyon jók, és kevésbé jók is, de megértem, ha ezzel nem nagyon tudnak mit kezdeni, ha nem találnak semmit... egy dologgal szeretnélek "megnyugtatni" Titeket, ha kiderülne hogy IBD, és kapnátok rá gyógyszert, az se sokkal jobb, én speciel még mindig a szteroidfüggõségnél (ha hat éppen) tartok, de most ebbe nem megyek bele.

Fontos "ötletem" támadt :)  Az a kérdés merült fel bennem, Ti városiak vagytok? Sa-ni, és még Atti75, Picikét nem kérdezem mert látom hogy Nála nagyobb a lelki háttér, és sajnálom a családi bajokat nagyon meg tudom érteni...
Szóval ha megengeditek alternatív "útvonalamat" ismét kinyilvánítanám kicsit, "másodlagos" oknak tartom a szerves-biológiai környezet hiányát, nem akarok nagyon belemenni, de a lényeg hogy a túlzott higiénia, illetve városi élet tipikusan azok a dolgok amik még lehetõvé teszik ezeknek az érzékeny bél-problémáknak az elszaporodását... meg persze ez után jön a táplálkozás, nagyon szeretném kiemelni, nem okoskodni akarok, aki jobban akar lenni vegye a fáradtságot - tudom hogy nehéz!! - keressen rostosabb kenyeret, igyekezzen minél több rostot bevinni, ha nem árulnak kenyeret lehet sütni is, mi már mindennap sütünk, annyi rostot teszek bele ami még nem árt nekem:):):) +gyümi,zöldség,tudjuk, na és persze a sok méreg-tartósítószer, mesterséges színezékek, adalékanyagok kerülése...

Biztosan ezerszer elmondott dolgok, de ideje nemcsak elmondani meg leírni, aki meg akar gyógyulni érdemes nem egyik napról a másikra, de fokozatosan megpróbálni a változtatást, javítást.
Ami pedig szerintem még elmondva sincs elégszer, az a természetesebb, "szervesebb környezet, élettér fontossága, egyre jobban eltávolodik ettõl az ember és akkor csodálkozik, hogy az edzetlen immunrendszerével egyre több baj van... a bélrendszer pont ennek a központja. Úgyhogy én ennyit tudok tanácsolni, mint utolsó "ötlet", de nagyon határozottan. csak szentelni kell rá idõt és energiát, de ennyi orvoshoz járás és vizsgálat után már nem hiszem, hogy ne lenne rá...

Meg még a probiotikumról. Gondolkodtam, hogy mi a csudáért ronthat az állapoton... (lehet hogy eleinte még az is "terhelõen természetes" anyag, amit "ki kell lökni"...?) meg mert van sokféle probiotikum, amúgy tavaly én is azt hittem pl. az activia joghurta, hogy csak árt, de biztos nem is az volt, mindenesetre használni nem használt... és õszig nem is mertem semmi igazi probiotikumhoz sem hozzányúlni. De megtettem, ártani nem ártott, még ennyit ki lehet probálni, csakis egy humán baci van benne, szerintem a legjobb... nincs benne többféle de aki ilyen érzékeny rá annak biztos elég egy is. Biogaia rágótabletta. És pont.

Nincs jelen

 

#111 2009-04-23 08:30

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel már 3 székletet adtam le parazitológiára, érdemes-e megcsináltatni a perianális vizsgálatot ? Igazság szerint már beleuntam a vizsgálatokba

Nincs jelen

 

#112 2009-04-23 08:40

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én kaptam a végbélrepedésre szteriodos kúpot és prosztatagyulladásra akkor szedtem Amoxicillin antibiotikumot, és képzeld akkor jó volt az emésztésem, még a probiotikumot és szedtem, és teljesen jól voltam. Amint abbahagytam, újra hurutos lett a belem. Ebbõl gondolom, hogy ez nem mezei IBS. Egyébként az IBS nevében is benne van, hogy valami irritálja a belet

Nincs jelen

 

#113 2009-04-23 10:40

fater
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

1986 május 19. mondta a dokim Pistám ebbe beledögleni nem fogsz de kurvára megneheziti az életed.Azóta tudom hogy igy igaz. Próbálkoztam mindenféle gyógymóddal ideig óráig volt ami hatott de tartos hatása semminek sincs.Szedem a gyógyszereket+2x1 reasecet,és elvagyok.Az elmúlt 23 évben bélbolyhaim eltüntek olyan v.belem mint egy slag.Ebbõl az következik,megjön az inger s max 2 perc hogy wc-re jussak.Megtanultam vele élni megvannak a magam korlátai,s élek b.õrként dolgozom is nyugdij mellett.Meggyõzõdésem ebbõl/colitis ulcerosa/nem lehet kigyógyulni csak vannak tünetmentes idõszakok.

Nincs jelen

 

#114 2009-04-23 11:09

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szassztok!
Atti, esetleg Neked vérbõl, nem székletbõl, néztek szalmonellát??? Kérd meg az orvost, hogy még ennyit tegyen meg... mert úgy tudom, hogy van olyan eset, hogy székletben már nem mutatható ki, de lappangóként a vérben jelen van. Halihó!!

Nincs jelen

 

#115 2009-04-23 11:23

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szerintem szalmonellát nem néztek székletbõl, illetve nem tudom, hogy a széklet tenyésztésbõl ez kijön-e.
Csak mezei vérvizsgálaton voltam, vérkép, máj, vese, TSH.

Nincs jelen

 

#116 2009-04-23 12:00

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok.Hát igen az én szüleim ezt csinálják,még a gondolatomat is irányitani akarják.Bármit mondok én hülye vagyok számukra és gyerekes.                                                                                                                                                         Én teljes kiörlésü kenyeret eszem,de én nem vettem észre hogy valamit segitett volna.Csak annyit hogy hamarabb jól lakom töle.Széklet vizsgálaton én nem rég voltam mert kaptam olyan vitaminokat amik olyan hasmennést okoztak hogy még a hasmennés elleni gyógyszer sem szüntete meg.De azt mondták nincs semmi rossz benne.

Nincs jelen

 

#117 2009-04-23 13:07

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Atti. Nekem az elég fura, hogy antibiotikumtól jobban vagy. Ha ibd-d lenne, akkor nagyon leegyszerûsítve a dolgot, rosszabbul kéne hogy légy... ezért gondoltam a szalmonellára, mert régen egy jó ismerõsömnek néztek ilyet vérbõl és pozitív lett. Kapott iszonyat adag antibiotikumot és múltak a tünetei. Próbáld meg, hátha...

Nincs jelen

 

#118 2009-04-23 13:11

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Antibiotikum szteroidos kúppal együtt volt hatásos ! Nézd meg a crohn-ra is adnak antibiotikumot és szteroidot is

Nincs jelen

 

#119 2009-04-23 13:18

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Ebben igazad van, hogy adják... de egyre több helyen olvasni, hogy nem kéne. Nekem soha nem volt jobb az antibiotikumtól. Bár kétszer adták, de most már nem is adott az orvos (bár a papíromra azért ráírtam). Mindegy, Te kérdezted, hogy mi lehet, jött egy ötlet, Rajtad áll, hogy kifogást írsz, hogy miért nem jó, vagy egyeztetsz valamelyik orvossal. Jobbulást!!:)

Nincs jelen

 

#120 2009-04-23 13:26

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Lehet, hogy rosszul tudom, de az IBD-ben az egyik trigger a felborult bélflóra, magyarán a patogén bacik túlsúlyba kerülnek és még valami miatt ezek a folyamatok begyújtják a beleket.

Nincs jelen

 

#121 2009-04-23 15:05

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Atti75.A patogén bacikat lehet kezelni kefirgombával meg biogél-el.

Nincs jelen

 

#122 2009-04-23 15:15

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Mint írtam az antibiotikum szteroidos kúppal együtt volt hatásos

Nincs jelen

 

#123 2009-04-23 15:54

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni.Már nem csinálom azt az életet.Már nem iszom,nem szedek nyugtatot.De nem is lakom otthon.

Nincs jelen

 

#124 2009-04-23 15:55

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Atti75.Neked most milyen tüneteid vannak.Egész nap rosszul vagy?Vagy csak reggel te is?

Nincs jelen

 

#125 2009-04-23 16:01

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nekem hurutos a székletem, bár a Colonix kúra ( igaz csak 1 hónapig csináltam ) már normálisabb, de most fájdalmas göcseim vannak, fogyás, égõ, csipõ, maró végbél, álmatlanság, gyakori vizelés, néha a nemi szervemen gombák jelennek meg.

Nincs jelen

 

#126 2009-04-23 16:08

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Érzi az ember, hogy valami nem müködik jól a szervezetben

Nincs jelen

 

#127 2009-04-23 17:16

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Atti, ha "csak" annyi lenne, hogy ibd-ben a baktériumok.... jajj, de mennyei állapot lenne, hiszen akkor idõnként legyalulnák az amúgy sem létezõ bélflóránkat, aztán hawai... Antibiotikumot azért szoktak adni - persze, ha nem jól tudom, akkor javítsatok ki -, hogy a sérült bélfalunk, szöveteink közé esetlegesen beillanó drágák ne csináljanak még nagyobb bajt. Ennyi. Úgyhogy ha amúgy nem sokba kerül, esetleg nézesd meg még azt, vagy még candida??? Fiúk is megkaphatják. Hajazz inkább "egyszerûbb" dolgokra, és soha ne legyen az a diagnózisod, hogy a kettõ közül valamelyik... de más rossz sem... Jobbulást!!

Nincs jelen

 

#128 2009-04-23 18:21

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Lágyékba is érzek szúró fájdalmat, hogy mi okozza, a jóisten se tudja. Már gondoltam arra, hogy nem-e egy hosszú galadféreg él bennem, ami okozza a nyálkahártya irritációt, de sem a colonoscopia, sem a széklet tenyésztés nem mutatott semmit. Szóval nem tudok semmit, azért irigylem azokat, akiket elküldtek irrigoszkópiára, meg egy csomó más vizsgálatot megcsináltak

Nincs jelen

 

#129 2009-04-23 18:25

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Még annyi jutott eszembe, hogy a colonoscopián kimutattak fissura anit és hipertrofizált anális papillát, ez szerintem eléggé gyulladásra utaló jelenség.

Nincs jelen

 

#130 2009-04-23 20:41

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Ede,

Szerintem az IBD-s betegnek is van bélflórája, csak rossz összetételû. Szerintem mezei antibiotikum kúrával azért nem gyógyitható, mert ehhez más is kell ( stressz, hajlam, hibás gének ), amit az orvos tudománynak nem sikerült megfejteni. De a káros baktériumok szerepe döntõ ezekben a betegségekben, sõt az IBS is ezen alapszik, csak még nem ment szét a bél.

Nincs jelen

 

#131 2009-04-23 20:54

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hû, Atti, amiket Te írsz, azokról azt se tudom, mik. Látod teljesen más az esetünk, mármint ami a tüneteket és a "nesze semmi fogd meg jól" vizsgálati eredményeket illeti.

Picike, és ha jól veszem ki, nem javultak a tüneteid azóta, hogy elkerültél otthonról, tehát Rád sem lehet fogni, hogy "á, biztos lelki okok"

Cyan, tudom, hogy IBS-re a rostdús táplálékot ajánlják, de én ha sok rostot eszek, rosszabbul vagyok. Gyümölcsöknek a gondolatától is rosszul vagyok, gázosít, puffaszt,  barna kenyér meghajt. Tavaly egész nyáron olyan diétával kínlódtam, hogy kerültem a cukrot, fehérlisztet, a modern természetgyógyászat 2 fõ bûnbakját, valamint kiképeztem magam az E-kbõl, és amik károsak, azokat kerültem. Kölest ettem kenyér helyett, juj de beteg lettem tõle, akárcsak a barna rizstõl, rohamszerûen wc délutántól este 10ig vagy 10-12 alkalommal, görcsök kíséretében.
Ha már nem pucolódik ki, nyugszik meg, stb. a belem, nem érezhetem azt, hogy "na, elintéztem", mint egy egészséges ember, akkor nem mindegy, hogy 4 vagy 15 alkalom után nem érem el ezt az állapotot. :(
Igen, városi vagyok. Volt ugyan pl. stresszes munkahelyem, de onnan felmondtam és eljöttem. (egészségesen is ezt tettem volna) Kaptam egy másik, nem stresszes munkát, ami jó volt, de amit ott kellett másfél éve hagynom, mert az állapotom (többször fél óráig is eltartó görcsös-keservesen, elégtelenül ürülõ alkalmak a wc-n) miatt nem tudtam ellátni.

Fater: a szegedi Császárné Benke Mária (dietetikus, életmód-szakértõ) már több súlyos, (egyértelmûen diagnosztizált) colitises állapotán javított speciális diétájával! Könyve címe: "Gondolkozásod, mozgásod, légzésed, táplálkozásod meghatározója életminõségednek", abban nagy vonalakban ír errõl. De személyesen is felkereshetõ, nagyon kedves, szívesen segít a hozzá fordulóknak (nem kuruzsló, nem pénzhajhász!).
Érdekes, hogy biztonsági õrként dolgozol, az megint egy olyan munka, ahol nem nagyon lehet eljárkálni. Akkor most jobban vagy?

Nincs jelen

 

#132 2009-04-23 21:07

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Most találtam a neten, irtam egy másik fórumba, hogy lehet legálisan is kapni cannabis készitményt, ami nem tudatmódositó, a neve: Medicannabis kapszula.

Nincs jelen

 

#133 2009-04-23 21:17

Ede
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Atti, talán rosszul fogalmaztam, nem arra gondoltam, hogy egyáltalán nincs, de azért mondjuk egy pár hetes intenzív wckúra (vagy túra) után azért szívesen nézegetném azokat a bélflórákat.... de mindegy. Hagyom. Szép napokat!!

Nincs jelen

 

#134 2009-04-23 21:23

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Lehet, hogy igazad van, nem vagyok én orvos :)

Nincs jelen

 

#135 2009-04-23 21:50

cyan
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Sa-ni! Én csak leírtam mindent, amit magamnak is ajánlanék, ha ilyen bajaim lennének... hogy hátha valaki örülne neki :):):) ha nem, az se baj, de ennél többet nem tudok tenni.
Azaz fontos lenne, hogy ha rostdúsabb étkezésre tér át az ember, fokozatosan ! tegye, elég elemenként változtatni, és ha valami nem jó (pl. graham liszt, köles), azt azonnal ki lehet hagyni. Tudod az a baj szerintem, hogy ebbõl a gyümölcsös dologból is azt érzem ki, mintha csak "le akartad volna tudni", hogy ez is meg legyen próbálva... elõször is, hosszútávon érdemes, anélkül nem nagyon. És rengeteg féle gyümölcs, zöldség van.
Tényleg, Te tudod hogy mi a jó Neked, de ne haragudj, kicsit mintha... itt vagy ezen a fórumon 122 hozzászólással, az életmódi és lelki változtatásokat mintha semmibe vennéd... én csak azt mondom, legyen jobb. Nem rajtam múlik semmi sem.

Ezért most nehogy megsértõdj! Úgy éreztem ha ezt nem írom le, a véleményemet tartom vissza.
A városi élet kapcsán nem is a stresszre gondoltam, semmi "lelkizés", hanem a fizikai vonzatára - és nem is csak a szennyezett levegõ, elektroszmog, stb, hanem ami sokkal lényegesebb, a szerves környezet hiányára...de ezen már a háziállatok is sokat segíthetnek. Kertészkedés, kirándulás, túlzott tisztaság kerülése, mert minek. Persze alap, hogy az immunrendszer mindig "egy lépéssel elõbb járjon", vagyis semmi nem kezdheti ki, ha egy alapelvet, a fokozatosságot itt is betartunk.

Nincs jelen

 

#136 2009-04-23 22:13

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Bocs, ha fásultságom (amit nem tagadok, tényleg elegem van, az Enterol is kezd nem hatni) úgy jött le, hogy ellened irányul, kedves Cyan! Éppen ellenkezõleg, szerintem mindenki jó, ha leírja, mitõl lett jobban, vagy egyáltalán mit próbált ki (még az is lehet, hogy másnak használ, ami nekem nem, ezért írok le mindent, amirõl hallok) Amúgy meg szeretem az õszinte embereket, én is az vagyok, csak ezt bennem pl. nem mindig szokták szeretni.
Én is épp azon vagyok, hogy mindent meg kell fontolni, ki kell próbálni. Még az Attila-dombnál is voltam egy hetet Tápiószentmártonon (falusi környezet, szép lovak). A varázsdomb :S Meg legalább kipróbáltam, javít-e a környezetváltozás (cseppet sem)
Gyümölcs: régen szerettem mindenfélét, de amióta vannak panaszaim, észrevettem, hogy nem jó. Almát szoktam enni. KOrábban diétáztam, sokat és keményen, pár darab abonetten és kevés sajton éltem, meg tökõzeléken, íztelen natúrhúson, (nem szeretem a húst, a szénhidrátokat annál inkább), ) lisztet-cukrot álmomban sem ettem, még rizst se, krumplit se, semmit, több, mint egy évig - ez szerintem elég tartós. Hiába, csak romlottam.
Életmód... Nem járok el sehova, nem sok stressz ér... (Egy kedvenc állatkám van itt velem a lakásban) Lélek - mondom, nagyon sokat gondolkoztam ezen, hogy lehet-e lelki oka.
De nézzük elméletileg: ha lenne is lelki oka, csapdában érezném magam. MOst ha megállapítom, hogy ez azért van, mert 3 éves koromban, mittudomén, elestem és sírtam és nem szaladtak a szüleim azonnal (hülye példa) - akkor onnan hogyan tovább?  (KOMOLYAN kérdezem, nem kötekedésbõl!!!)

Szerkesztette: Sa-ni (2009-04-23 22:15)

Nincs jelen

 

#137 2009-04-23 22:18

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Igazad lehet tényleg abban, hogy ha valami pár napon, egy héten belül nem használ, feladom, fõleg, ha diéta, mert nehezen bírom, ha nem lakok jól (próbálok tanulni, ha már itthon ülök).
Ez azért alakulhatott ki, mert régen hûségesen próbáltam egy évig, több hónapig mindent, ami azután sem használt.

Nincs jelen

 

#138 2009-04-23 22:38

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Sa-ni.Az a baj hogy én már ugy kellek hogy ideges vagyok,azt sem tudom mi az hogy nyugalom.Nem tudom mért van ez az állapot.Igaz kicsit jobban vagyok de én teljesen jól akarok lenni.És nem tudom mi lesz akkor ha nem sikerül.A bormenta kapszulát már csak 1 honapig szedhetem és abba kell hagynom,már most ideges vagyok mi lesz akkor mert nagyon sokat segitet.Ha már kicsit fáj a hasam olyan roham jön rám hogy menekülök wc közelébe ha baj van tudjak menni.De akkor elkezd izzadni a kezem elkezdek szédülni Szoval nagyon rosszul vagyok.Neked mit mondtak mitöl van ez a kiüritlenség mért nem távozik ki az összes aminek ki kell jönni?És mitöl vannak az ingerek???

Nincs jelen

 

#139 2009-04-23 23:00

cyan
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hû, semmi baj, megnyugodtam :D  Örülök hogy õszinte vagy, mert mivel én is, így remélhetõleg tök jól lehet kommunikálni. Komolyan elgondolkodtatsz néha, de biztos az orvosokat is :P  De mivel az az örökös megoldáskeresõ-típus vagyok, még mindig nem kopok le :):)
Van egy fontos dolog a lelki problémák megoldásával kapcsolatban. Az emberek sokszor azt gondolják, akkor már feltétlenül ilyen, meg olyan szakember meg pszichoterápia kell, jó, ártani biztos az sem árthat, sõt, kinek mi válik be! de meg kell mondanom én nem kötném ilyen feltételekhez az egészet, mert mindenki képes lehet megismerni önmagát, más nem is fogja jobban, és tudatos úton elindulva nem is hisszük, mennyi új "világ" tárulhat fel... ezt nem is annyira Neked szántam, mivel írtad hogy nincsenek lelki gondjaid, én nem is szeretném csak mindent fontolóra kell venni mert sokminden nem is látszik ki az emberbõl, elnyomott, elfojtott gátlások stb. De hogy pl. 3 éves kortól?! Nem volt hülye példa de megmondom õszintén lelki téren az ilyenek érdekelnek a legkevésbé... akinek volt traumája biztos fontos, de több lehet az olyan ember akinek inkább a közelmúltban és a jelenben voltak és vannak megoldandói. És ez nem feltétlenül olyan húúdenehéz... már az is sokat segíthet ha az embert SZERETIK!!!!
Több helyen olvastam pl. olyat, hogy Crohn betegeknek ajánlott párkapcsolatban élni :D Persze már sokkal elõbb így gondoltam ezeket.

Külön megköszönöm az utolsó kérdésedet, mert eddig már sokszor szóbajöttek hol itt, hol ott ezek a lelki témák, de gyakorlati megoldásról még valóban nem sok szó eshetett, legalábbis részemrõl biztos nem, holott mondom, én az önállóság híve vagyok nem a "menjünk azonnal pszichológushoz/pszchiáterhez". Több hely kéne sokkal, e témában, de azért....
Elõszöris, bármibe kezdünk csakis pozitívan, mert minden megoldható (néha jól jöhet egy kis ""naívság""). Az hogy hogyan tovább, attól függ mégis miféle a probléma-/hiány. Ez az elsõ, egyáltalán belsõ probléma-e (régi sérülések, elfojtott érzelmek, szorongások, gátlások..), vagy/és erõs hiány (érzelmi-szeretet(valódi szeretet) hiány), vagy netán olyan probléma ami már nem is csak rajtunk múlik, pl. családi viszályok, kiszolgáltatottság, elnyomottság... és természetesen lehet egyszerre több bajforrás is.
Semmin nem szabad kétségbeesni, ha hiány akkor ezt igyekezni pótolni, barát, barátok stb., nevetségesen hangozhat de sok ember lehet akinek mégis erre volna szüksége még ha észre sem veszi - csak a kapcsolatok már sokszor eleve olyan felszínesek hogy talán már az sem tûnhet fel hogy nem sok valódi "tartalma" van....
Aztán a test sztrájkol, miért sztrájkol, gyakori egyszerûen az hogy a mindennapi mókuskerék miatt, az IBS-nél is ez látványosan jelen szokott lenni (tipikus az az éppen indulnék de vissza kell rohannom 6-szor a wc-re). Változtatni, pihenni, új védekezõ mechanizmust elsajátítani (akár meditáció stb.), de nem keseregni rajta.

Ez csak ízelítõ volt, nagyon nem offolnék tovább ide, de figyeljetek, mintha egy hatalmas gyógyszer-kincsesládát fedeznétek fel, csupa HATÁSOS gyógyszer, ott van csak észre kell venni :):):)  és tudom azt is, hogy majd igazán akkor beszélhetek ha én megoldottam a magam bajait, azért tartok itt mert 1 ponton túl nem rajtam múlik, nem kell megérteni, de önmagával mindenkinek érdemes foglalkoznia, mert veszíteni nem veszíthet vele.
(tõlem folyt.köv :D)

Nincs jelen

 

#140 2009-04-23 23:03

cyan
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Figyelj, a lényeg hogy ne erõltess semmit ha nem megy, szerintem... és fokozatosan, úgy reálisabb hogy érjen valamit. Elhiszem hogy fásult vagy, ennyi orvoshoz járás, meg vizsgálat meg próbálkozás után nem csodálom!!! Majd még írok, de már én is elfáradtam ebben:)

Nincs jelen

 

#141 2009-04-24 01:53

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Cyan, ez nem offolás egyáltalán, jó, ha megosztjuk a tapasztalatainkat, gondolatainkat. Legalább itt legyen egy támogató közegünk, ha már sokunkat az orvosok hülyének néznek. Ha pl. Picike nem írna ide, és nem irányított volna el egy IBS fórumra, sose tudtam volna meg, hogy Enterol van a világon :)
Elgondolkodtat, amit írsz, írtok, de igazából erõsíti a meggyõzõdésemet, miszerint nem lelki okok intéztek el, hanem az idült szalmonella...
Volt egy rossz, elnyomó párkapcsolatom, és annak a végén jelentkeztek a tünetek - de szerintem csak azért, mert sokat ettünk kínai és török éttermekben, és valami azok közül megártott - na de ennyire?...vagy ott kaptam a szalmonellát? de azt se tudom, mikor! már egy éve beteg voltam, amikor észrevették...
Kitörtem a kapcsolatból, ezzel együtt abbahagytam az éttermezést - de akkor se javult semmi. Sõt, egyre több volt a rossz nap. De akkor még tudtam dolgozni, és konditerembe is jártam, nagyon szerettem. Háziorvosom szeret azzal jönni, hogy egy 40 éves testépítõ férfi ilyet biztos nem kap - hát látom, vannak itt férfiak is szép számmal, olyanok is, akik nem a legifjabb korosztályból kerülnek ki, és talán sportolók is... MOst nehogymár haragudjak magamra, mert fiatal nõ vagyok, és talán nem éppen felületes - mésik gasztrós doki szerint az elemzõ, mindenbe belegondoló természetem a baj...Ezen se sûrûn lehet változtatni, meg nem is akarok, mert normálisnak tartom magam. Most ez nem indolkolhatja, ami van - amúgy meg világ életemben ilyen voltam, 23 évig panaszmentesen, a további 3 évben romló, de még élhetõ állapotban.
2007-re megvoltak a terveim, hogy mit akarok az élettõl, olyan barátokra tettem szert, amilyenek életemben nem voltak, lett egy új kapcsolatom is, és egy nagyon stresszes munkahelyrõl nagy cirkusz árán, de megint csak kitörve új, jó munkát találtam (tehát nem hagytam magam - az áldozatszerep hajlamosít a pszichoszomatikus betegségekre, ezt olvastam) - minden együtt volt, erre bumm, másfél éve a korábban leírt mértékben romlott le az állapotom, a mai napig számomra felfoghatatlanul, egyik napról a másikra. (Semmi nem történt akkor.) Az életmód váltás gyökeresen megtörtént, azóta fel kellett adni a munkámat, mert az olyan volt, ami  teljes, egészséges embert kíván, teljes idõben, és párkapcsolatot sem tudtam ilyen állapotban fenntartani. Nem tudom, ki volt az a nagyokos, aki így írta, hogy a Crohnosoknak párkapcsolatban ajánlatos élni. Egyrészt mindenkinek ez ajánlatos, másrészt meg nem úgy megy ez, hogy jé, ajánlatos, na akkor gyorsan veszek egyet a boltban, és csak úgy van, nem kell érte tenni semmit, amit esetleg betegen nem tud az ember... Akármilyen megértõ is a pár, a frusztrávió, elkeseredettség, "már megint nem tudunk menni sehova" ez sokmindent tönkretesz. Most megint van kapcsolatom, de gyakorlatilag teljesen plátói, vagy hogy mondjam. Inkább eszmeileg létezik, mintsem a gyakorlatban...

Szerkesztette: Sa-ni (2009-04-24 01:59)

Nincs jelen

 

#142 2009-04-24 15:18

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hát igen nagyon nehéz olyan társat találni aki ezt megérti és elviseli.Én is szivesen mentem volna mindenhova ha tudtam volna.De nem tudtam.Mert ha már kimentem az ajtó elé rosszul lettem és nyomás vissza.Én voltam agydokinál aki olyan gyógyszert irt fel hogy 10kg hiztam.Bele néztem a tükörbe és elszörnyedtem hogy nézzek ki.De az állapotom minimálisat javult töle.Mert azt mondták pánik beteg vagyok azért nem merek kimenni a lakásból.Közbe egy nagy szart.Azért nem mert ha wc-re kell mennem akkor rögtön kell nem tudom vissza tartani.Ez nem pánik,csak biztonság hogy itthon rögtön tudok menni.

Nincs jelen

 

#143 2009-04-24 16:10

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Picike, én teljesen megértelek. Tudom, hogy nem pánikbeteg vagy. Biztos volt, ami idegileg kikészített (család), de a betegséged még csak eggyel több baj volt Neked, ok, és nem következmény!!!

Nekem is mondták, hogy idegbõl van, mert menni kell dolgozni. De milyen "érdekes", panaszaim régen is hétvégén is (vagy szabadság alatt) ugyanúgy jelentkeztek, amikor pedig nem kellett mennem sehova. Ennek mindegy..................... Másfél éve pedig nem járok el dolgozni, és ettõl sem csökkent a panaszom, csak súlyosbodott. Itthon végezhetõ munkám van néha, amit szintén alig tudok csinálni a hosszadalmas wc-ktõl és amiatt, hoyg ezek után teljesen kikészülök, kimerülök!!! Sokszor éjjel fent maradok kávéval (ami nem ront) és akkor csinálom.

Engem pluszban zavar az, hogy nem elég, hogy nem tudom a wc-t reggel elintézni, még csak nem is úgy mûködik, mint a pisilés, hogy elmegyek, és egy darabig el van felejtve, aztán 3 órahossza múlva megint kell, megint elmegyek, stb., hanem úgy, hogy 2 között is pocsékul vagyok. Meg régen reggel lezajlott, és a nap hátralevõ részében nem bántott, jól voltam, most meg nem úgy van, hogy pár óra hossza alatt vissza kell rohangálgatni, hanem 1-2 óránként egész nap wc. Rohanni épp nem kell, de szar érzés, és ha halogatom, késõbb még görcsösebb lesz.

KÉrdezted, mit mondtak, mitõl van ez. Arra tippeltek, hogy ha nem dilinyós vagyok, akkor proctológiai eltérés van, azaz valahogy ferdén áll a rectum, és ez okozza a széklet elakadást. (Ezt defecographiával lehet megnézni, ami a colonoscopiánál is gusztustalanabb vizsgálat, ki kell sz.rni a sûrû kontrasztanyagot, amivel feltöltik a vastagbelet. Ezen a ponton lett elegem, és hagytam az összes orvos a p....ba, mert oda se figyeltek, hogy mit pofázok a tüneteimrõl, mégis kiírták ezt a vizsgálatot a kórházban)
Igen ám, de mint kiderült, (utánanáztem szak-anyagokban, és orvost is kérdeztem) ebben az esetben az elsõ után már csak nagyon keveset ürít a páciens, azt a kicsit, ami nem tudott kijönni. Nekem meg úgy van, hogy reggel 1-2-3-szor sok, aztán nagyon kevés, aztán meggondolja magát, megint sok (hogy ez mitõl, nem tudom...), este megint kevés, stb. stb. De olyan nincs, hogy nem érzem, hogy van végbelem. Ocsmány.

Szerkesztette: Sa-ni (2009-04-24 16:11)

Nincs jelen

 

#144 2009-04-24 16:24

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Amúgy meg megnézném én azt az embert, aki dalolva és vigyorogva megy napi 5ször, 10szer vagy még többször wc-re,  gáz, hasfájás, görcsök mellett. Nehogymár egy jogos reakció miatt ujjal mutogassanak ránk!
Ugyanakkor mára megtanultam, hogy nem szabad az orvossal vitatkozni, mert annál jobban hülyének néz. Ha látod, hogy úgyse segít rajtad, rá kell hagyni, és minél hamarabb elhúzni a csíkot. Egy kivétel volt, az emberileg a többi közül magasan kiemelkedõ szegedi Dr. Kiss Irén, aki ha -pedig az egyik legjobb szakembernek tartják - segíteni nem tudott, legalább ezt kerekperec megmondta, és nem rám mutogatott, nem nézett agybetegnek - ha egy orvost tisztelek, hát õt. Empátia, megértés, a probléma elismerése úgy higgyétek el, egyes egyedül benne volt! Persze ha az üvöltözõs vagy kioktató orvos meggyógyított volna, bánta volna fene a modorát - na de így pluszban hogy semmit nem nyújt, és még a földbe is aláz, így sok.
De többet nem utazok én sehova orvoshoz, elegem van.

Nincs jelen

 

#145 2009-04-24 21:06

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni.Ez most hülye kérdés lesz.De valami mütétet nem javasoltak neked?

Nincs jelen

 

#146 2009-04-24 23:56

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Mûtétet? Milyenre gondolsz? Nem igazán javasoltak, mivel nincs mire.
Húgom szerint ki kéne vetetni az epehólyagomat (jó tesó :D:D:D ) Mert a barátnõjének ettõl voltak görcsei.
A legutóbbi doki szerint ha az a bizonyos ferde végbél áll fenn, azt meg lehet mûteni. De az én tüneteim nem olyanok, mint akiknek az van.

Nincs jelen

 

#147 2009-04-25 17:37

picike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Sa-ni nézzd mit találtam.Fájlformátum: Microsoft Word - HTML-változat
A tejsav a D-vitamintól függetlenül, fokozza a kalcium felszívódását és .... A L. rhamnosus felgyorsítja a salakanyagok kiürülését. ... Megszüntetik az antibiotikumos kezelés mellékhatásait és az elégtelen bélmûködés .... Mindenkinek javasolt, akinek emésztési panaszai vannak (diszkomfort érzés a hasban, puffadás, ...
www.yamamoto.hu/downloads/miert_van_szu … imekre.doc - Hasonló oldalak

Nincs jelen

 

#148 2009-04-25 18:40

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Köszi, olvasom! Úgy nézem, ez az enzimekrõl szól - én szedtem már Kreont, Pangrolt meg egy növényi eredetû valamit, Digestive Enzymes vagy valami hasonló volt a neve. Megnézem, ezekben mi van! Köszi még egyszer! :)

Nincs jelen

 

#149 2009-04-26 13:16

fater
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Sani
Olyan õr vagyok aki egy betonelem gyártó telepet õrzõk,meg gázolajat,vasat gépeket.Általában egyedül vagyok. Nappal betont locsolok éjjel õrködöm.Igy megtudom oldani a wc-t.Akkor van baj ha jön valaki,kaput kell nyitnom
s várnom mig elmegy.Ilyen szerencsére ritkán van.Ha aktiv vagyok az tragédia.

Nincs jelen

 

#150 2009-04-26 17:17

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Értem. Jobbulást Neked! (Meg mondom, a könyv illetve Cs. B. M. személyes/telefonos felkeresése megérhet Neked is egy próbát.)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB