#2401 2012-07-25 21:07
- Joodyyy
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Én nem vagyok doki, de szerintem picit többet tudok, mint az emberek alapjába véve, ha a doki nem mondott rá semmit, akkor gondolom a sérv is ki van zárva, de lehet kisebb zsírömleny szerintem....
Nincs jelen
#2402 2012-07-26 07:15
- sonadora
- Tag
Köszi... és azzal mit lehet kezdeni?
Mi a véleményetek a 3D ultrahangról, jobb, mint a sima?
Nincs jelen
#2403 2012-07-28 09:46
- Joodyyy
- Tag
a sérvet gyakran mûtik, de szerintem vannak olyan fajták melyekt antibiotikumos kezeléssel látnak el. A 3D-s tuti jobb mint a sima....
Nincs jelen
#2404 2012-07-30 12:54
- Atti75
- Tag
Sziasztok,
Végeztettem lisztérzékenységi tesztet a helyi laborba, de csak IgA alapú antitesteket végeztek ( gliadin IgA, ASCA IgA, ttG IGA ). Ezek mennyire megbízhatóak, mivel ahogy olvastam a lisztérzékenyek 11 százalékánal alacsony az IgA szint és hibás eredményt adhat ?
Nincs jelen
#2405 2012-07-31 19:19
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
Na túl voltam 26ikán életem elsõ gyomortükrözésén. Elég érdekes volt, láthattam a TV-ben a gyomrom, tisztára, mint az orvosi filmekben vagy sorozatokban, ettõl eltekintve eleinte a doki nem akarta megcsinálni az alkatom miatt. Kétségei voltak abban, hogy nem bírom ki vagy hogy nem lesz elég a lidokain... de szerencsére az volt, igaz nagyon izgultam elõtte, és nagyon kellemetlen volt, de mit tudtam csináli muszáj, mert dolgok végére szeretnék már járni... Vettek mintát, az egyik a lisztérzékenység teszteléséhez kellett a másikat elfelejtettem... Szóval remélem azok lesznek melyekre tippelek. Még az étel intolerancia tesztet akarom megcsinálni, de az még egy picit odébb van... Veletek mi a helyzet, hogy bírjátok ezt az idõt? Hogyan szolgál törékeny egészségetek?
Üdv: Judit
Nincs jelen
#2406 2012-08-01 13:56
- pt
- Tag
Én szuperül vagyok. Dinnyét eszek és õszibarackot rengeteget. Jól esik a nagy melegben.
Én szerintem az étel intolerancia teszt fog a legtöbb eredményt mutatni. Kíváncsian várom az eredményét!
Nincs jelen
#2407 2012-08-02 11:36
- Eliza82
- Tag
Sziasztok!
Most regisztráltam, örülök, hogy találtam sorstársakat.
Sokan említitek itt az ételintolerancia vizsgálatot. Egy kémcsõ vér, néhány hét várakozás és 50-60ezer Ft. Tegnap kaptam meg a 221-es panel eredményét. (A kisebb 46 ételt, a nagyobb 221-et vizsgál.) Kicsit bajban vagyok most, mert nagyon úgy tûnik, hogy erõsen el kell majd gondolkodnom az étkezésemen. Mindenféle tejforrás, tojás, búza, rizs, burgonya...és még néhány apróság. Igaz tejterméket és cukrot már évek óta nem eszem, a liszt is tönkölybúza (ami negatív tartományban volt a vizsgálaton), tojást sem ettem csak nagyon ritkán, mégsem javultam. Igaz, hogy mindent rizstejjel fõztem, én balga.
Rövidke infó rólam, hogy 30 éves vagyok, Budapesten élek, a bélproblémám kb. 12 éve tart, állandó puffadás pókhassal, de 56kg-al, és hirtelen jövõ iszonyú fájdalommal járó hasmenés. Volt valakinek olyan, hogy vastagbéltükrözésnél "rátámadt" a bél a csõre? Nekem azt mondta a doki mikor magamhoz tértem, hogy nem bírta kihúzni a csövet, mert egy 15 centis bélszakasz ráfogott, vagyis összeesett. Sokszor ezek a görcsök étkezés után 10perccel jönnek, van, hogy éjjel erre ébredek. Ilyenkor a bal petefészkem fölött egy iszonyú fájdalom, mintha összeszorítaná valami azt a bélszakaszt néhány másodpercre, majd hirtelen kienged és akkor kapok levegõt. Pár ilyen és akkor futás a WC-re. Volt már olyan, hogy a villamoson dobtam el magam a fájdalomtól :(. Nekem Spasmomen-t írt fel a doki, meg Pro Gastro immun aktívot. Azt mondta, hogy fél év és minden szuper lesz...ez volt 3 éve :(.
Most abban bízom, hogy az ételintolerancia eredményével okosodva és egy tudatos diétát betartva javulhatok.
Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#2408 2012-08-08 22:21
- Joodyyy
- Tag
Kedves Eliza82!
Akkor igaz a hír, a vastagbél tükrözésnél valóban altatnak? Mert jó az gyömör tükrözés volt, ott nem altattak és nagyon nehezen bírtam, ki persze én is, mint ahogy a doki mondta, sokan pánikba esnek, hogy nem kapnak levegõt, szóval én is megijedtem, de megnyugtattam magam azzal, hogy légzés technikát alkalmaztam... És akkor konkrétan mit ehetsz? Ha ennyi minden van tiltó listán? Mert én is arra készülök, hogy megcsináltatom a tesztet, csak ugyebár eléggé drága, amúgy gáz, hogy a TB ezt nem támogatja... Remélem megtalálod a helyes utat a gyógyulás felé.
Drukkolok Joodyyy
Nincs jelen
#2409 2012-08-09 16:24
- vezuka
- Tag
sziasztok én is elõszõr vagyok itt és gondolom nem utoljára.szeretnék kérdezni valamit, elmondom hogy mik a problémáim.4-éve hogy elkezdõdtek a problémáim,34-éves leszek.tehát elõszõr amikor elmentem dokihoz õ savas refluxot állapitott meg,aztán párhonapra rá már gyomortûkrõzésem volt,,mert anyit hánytam hogy kész voltam teljesen.a tûkrõzés enyhe gyuladást mutatot ki a gyomromban plusz helicobaktert,aztán az a baktérium eltûnt valahogy mert voltam kilégzéses teszten ott már nem volt jelem azt mondta az orvos hogy nincs a gyomromban helicobakter.ezel el is voltam egy ideig persze rengeteget,hánytam utána is.most áprilisban elkezdõdõt valami ami már nekem is sok volt.egy reggel arra ébredtem hogy nagyon rosz a gyomrom iszonyu hányingereim voltak napokig pedig nem is ettem szinte semi olyat fûszeres kávé vagy bármi ami izgatná a gyomrom.7-nap evés nélkûl már nem birtam tovább orvoshoz mentem a sûrgõségire mert nem tudtam se wc-re menni se a gázok nem távoztak se enni nem birtam mert iszonyuan fel voltam pufadva teltségérzetem volt és fájt a hasam de nagyon .ott kaptam beõntést de nem hozott eredményt meg kaptam nospát gõrcsõk ellen de semmi.aztán ahogy bementem a korházba ugy jõttem haza ugyananolyan álapotban,engedtek el. igy othon szenvedtem tovább és szépen lefogytam 39-kilora jo 52.kilo voltam de hát akor is jelentõs fogyás 19-nap alatt.persze adig nem is ettem már semit egyáltalán de szo szerintnem tudtam semit megenni. !majd másnap belgyogyászat -utána tûkrõzés persze ez már a negyedik volt 4-év alat,de nem látak eltérést ,aztán másik belgyogyászat ott azt monták hogy valoszinû hogy IBS-em van.,jo beletõrõdtem aztán háziorvost váltottam õ elkûldõtt lactoz vizsgálatra ,hm kiderûlt hogy allergiás vagyok a tejcukorra.azt mondta az orvosom hogy ez okoza a pufadást a hasi gõrcsõket irt rá gyogyszert lactase gondolom ismeri valaki de a lényeg az hogy nem is ettem tejes dolgokat se olyat amiben esetleg lett volna tejcokor vagyis kactos.ja és a laktz érzékenyeknek hasmenésûk van nekem meg nincs,hisz alig tudok elmenni a wc re pedig már ettem rendesen igaz hogy csak ovatosan megnéztem mit is eszek.most pár napja megint elkezdõdõt a hányás teltségérzet pufadás hasi fáldalmak fõleg a pupom kõrûl és a hasam bal oldalán lehet hogy van egy bélelzárodásom vagy egy bélszûkûletem ezézt nem tudok enni megint és nem tudok wc-re menni és nehezen nagyon ritkán távoznak a gázok,! irjon valaki akinek hasonlo vagy ugyanolyan promlémái vannak vagy voltak hogy mitévõ legyek mert nem tudok már mire gondolni mi is lehet a problémám.kõszõnõm elõre ia a vászokat.zoli vagyok.
Nincs jelen
#2410 2012-08-09 21:57
- Szabóné
- Tag
Vezuka!
Nagyon hasonló tüneteim voltak nekem is. DE megnyugtatlak, hogy fel fogsz állni innen.
Ez amin keresztül mész most egy nagyon erõs gyulladás. Tudom, hogy nagyon hülyén hangzik. de próbálj meg enni!!!
Igen lehet hogy van egy szûkületed, de a legfontosabb, hogy egyél!!! Menj el a patikába és vegyél valamilyen tápszert hûtsd be jól és kortyonként idd meg. Nagyon drága recept nélkül, de ha írsz privát üzenetet küldök neked receptet postán és tud kiváltani, úgy sokkal olcsóbb.
Tudod ha még gyulladásod is van a legrosszabb, ha nem eszel semmit sem! Tudom, hogy elég nehéz hányingerrel küzdve bármit is lenyomni a torkodon! DE vissza kell szoknod az evésre, ez a túlélés egyetlen módszere!
Nekem ilyen erõs gyulladásnál szerencsém volt mert azt hitték, hogy vakbélgyulladásom van és infúzióra fogtak, az valamennyit segített, mert nem terheltem a beteg bélésemet.
Most gyorsan ennyit tudtam írni, de holnap is írok még neked.
Ja és keress egy jó gasztróst!
Nincs jelen
#2411 2012-08-10 11:24
- mendi63
- Tag
Most már valamit nem értek: az IBS is járhat gyulladással is és szûkülettel is? Akkor az már inkább nem crohn?
Szerkesztette: mendi63 (2012-08-10 11:25)
Nincs jelen
#2412 2012-08-10 12:48
- peter90
- Tag
Kedves Joodyyy!
Nekem volt volt gyomortükrözésem és vastagbél tükrözésem is!
A vastagbél tükrözésnél egy vénás injekciót kaptam, amitõl elméletileg el kell kábulni, aludni!
Én nem aludtam el, de nem éreztem semmit!
Tehát inkább kábítanak mint altatnak ... :)
Nincs jelen
#2413 2012-08-10 16:02
- vezuka
- Tag
kedves szaboné kõszõnõm hogy irtál és a tápszerel valo gondom az már megoldodt,hiszen iszom a nutridrinket.,atol hiztam is vagy 9-10-kilot most ugy vagyok 49-kilo 38-kilorol. viszont lehet hogy valami agyalapi mirigy hiány van az agyamban vagy esetleg tõbb van mint aminek lenni kéne ezt egy belgyogyász doktornõ mondta,tegnap és elkûldõtt vizsgálatokra na majd meglátjuk az eredményeket..addig lehet korházba kell mennem,mert nem tudják hogy mi lehet az ok amiért nehezen tudok wc-re menni sõt nem is tudok.szerintem valami szûkûlet van ami akadályozza az étel tovább haladását a belekbõl kifelé.
Nincs jelen
#2414 2012-08-10 16:06
- vezuka
- Tag
Egy KÉrdÉsem Lenne KinÉl TalÁltak MÁr HÕlgyek,urak BÉlelzÁrodÁst Vagy BÉlszÛkÛletet???És Azt Hogy ÁlapitotÁk Meg Milyen VizsgÁlatal?????a Hasi RÕntgen Kimutatja Hogy Van E BÉlelzÁrodÁs Vagy BÉlszÛkÛlet?? Vagy Mivel Mutathato Ki??irjatok KÕszi ElÕre Is.....gyogyulÁst Mindenkinek.
Nincs jelen
#2415 2012-08-11 16:34
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
Szöget ütööt a fejembe egy kósza gondolat azza kapcsolatban, hogy sokan írtátok, mennyire lefogytatok meg, ilyen.olyan tápszert kaptatok, hogy legalább hízzatok pár kilót, de szerintem rajtam kívül senki sem említette, hogy milyen magas. Úgy tisztább képet lehet kapni a testalkatról.
Más téma. Tegnap voltam a dokinál, megtudtam az eredményt, nem vagyok liszt érzékeny, de sajnos doki váltás történt, és eléggé elvagyok keseredve. Az új dokim merõben eltér a régitõl. Engem fusztrál, ha nõ a doki én is fiatalhölgy vagyok, és nem tudom miért engem zavar, ha a doki nõ, mondjuk ez a pzichiáterre nem jellemzõ, de ez a doki túl furcsa. Úgy döntöttem, hogy Ti úgy is elég tapasztaltak vagytok leírom ide az eredményemet.
Két biopsziát vett az elõzõ dokim a gyomor tükrözés sorn, melnyek eredményei a kövik lettek:
Makroszkópos leírás:
1. 1 db 3 mm-es és 1 db 2 mm-es sárga szövet. II. 2 db 2 mm-es sárgás szövet.
Makroszkópos leírás:
1. HE festés után vékonybél-nyálkahártya részleteket látunk. a bélbolyhok gracilisek, a bolyhám ép. az IEL-szám nem emelkedett, kevesebb, mint 20/100 epithel-sejt. A stroma csupán elszórt gömbsejtes beszûrõdést mutat. Granuloma képzõdés nincs jelen. Kórokzó nem azonosítható. PAS-reakcióval további kóros nem látható.
II. HE festés után antralis és corpus tipusú gyomornyálkahártya részleteket látunk. A mirigyek száma közepes, a hám szabályos, monomorph. A stroma enyhe plasmasejtes lymphocytás beszûrõdést és oedemát mutat. Heliobachter Giemsa festéssel sem azonosítható.
Diagnózis: Enyhe chronicus, reactiv gastritis, elvileg enyhe bélgyulladás, és a doki a hematológiára küldött a lép nagyobbodás miatt, de konkrétan nem nagyon mondott semmit.
Az IBD tudom más, mint az IBS, de a doki azt mondta ennek gyanujával fogja megcsinálni a vastagbéltükrözést és kérdeztem tõle, hogy az gyógyítható-e azt mondta, hogy attól függ melyik stádiumban van, mivel, hogy magától egy kukkot nem szólt direkt tettetem a málét, nagyon rossz keddvel jöttem tegnap haza.... Szóval ennyi, remélem ti többet tudtok ehhez hozzá fûzni, mert néhány dolog neke is világos, de néhány nem....
Elõre is köszike
Vezuka: az ultrahanggal szerintem kideríthetik, hogy van e bélelzáródás, vagy a virtuális kolonoszkópiával...
Üdv Joodyyy
Nincs jelen
#2416 2012-08-11 17:30
- vezuka
- Tag
szia Joodyyy..... amugy a kérdésedre csak anyi lenne a váloszom a tápszerel hogy nagyon finom sok izben kaphato és tuti hizik az is aki alog tud ettõl ha napi kettõt hármat megiszol tõbb kilot is magadra szedhetsz,vagy aki issza.amugy 175-cm magas vagyok és 50 kilo most bár amig nem voltak problémáim 70-kilo kõrûl mozogtam.
Nincs jelen
#2417 2012-08-11 17:34
- vezuka
- Tag
joodyyy neked a lisztérzékenyséki tesztnél nem volt vérvétel???? iga-és tga vizsgálat? mert nekem abbol volt de az eredmény alapján nem vagyok lisztérzékeny. hálaaaaaaaa........de sajna más problémák vannak.
Nincs jelen
#2418 2012-08-12 21:51
- Joodyyy
- Tag
Kedves Vezuka!
Vér alapján nem nézték a lisztérzékenységet, egyelõre, de lehet az új dokinál kicsit erõszakosabbnak kellene lenem.. Mi az az iga és tga vizsgálat, mert szerintem azok is kimaradtak egyelõre. Én is örültem, hogy elvileg nem vagyok liszt érzékeny, de persze szomorú is lettem, hogy akkor vajon mi lehet, ha nem ez... Szóval most ez a szept 11kei vastagbél tükrözés is körülménye lesz, bent a munkahelyen is meg kell beszélnem... És tartok tõle, de remélem nem lesz olyan kellemetle, mint ahogy azt gondolom... És milyen más gondjaid vannak tulajdonképpen, mert az biztos, hogy bélgyulladás, de ezt mivel, és hogyan tudják kezelni? Ebbõl fel lehet gyógyulni? Amúgy én 165 cm vagyok és 53 kg, és szeretnék hízni sokat, legalább 65-70 kg közé szeretnék kerülni... A tépszert is felemlegetem majd a dokimnak, de attól nem megy a hasunk ugye?
Kitartást Nektek
Üdv: Joodyyy
Nincs jelen
#2419 2012-08-13 08:26
- Szabóné
- Tag
Vezuka!
Örülök, hogy iszol tápszert és hogy már 50 kg vagy!
De tényleg menj el orvoshoz. És írjál, hogy mi van veled!
Anikó
Nincs jelen
#2420 2012-08-13 19:42
- vezuka
- Tag
szia aniko sajna már ugy tiz napja megint fáj a gyomrom és hát megint csak nem tudok enni mert evés után olyan mintha szétfeszûlne a hasam nagyon feszit még akkor is ha csak vizet iszom iszonyu fájdalmaim vannak a gyomorszájnál és az egész gyomromban...a doki azt mondta hogy lehet hasnyálmirigy gyuladás vav mert vérvételen az amilaz nevi enzim a dudlája a normálnál a másik doki meg azt mondja hogy nem kell tõrõdni vele,na ezen ki tud eligazodni amugy te is a nitriciát javasoltad volna?????szia jo légy és sok egéséget kivánok ..irj mihamarabb..
Nincs jelen
#2421 2012-08-13 19:47
- vezuka
- Tag
Joodyyy szia ne agodj a tápszertõl nem megy a hasad mert nem tartalmaz se laktozt sem glutént.lehetséges és megprobálom a vastagbél és a vékonybéltûkrõzést mert lehet ott van a probléma elásva csak már kiderûlne mi okozza ezt a sok gondot már nem tudok mire gondolni.irj ha van valami õtleted.egéséget neked........
Nincs jelen
#2422 2012-08-13 21:35
- Joodyyy
- Tag
Kedves Vezuka!
Én például nagyon nagyot csodálkoztam azon, hogy az elsõ gasztrósom nem foglalkozott a lép nagyobbodással, de az új meg hematológiára küldött, szerintem kérd ki több doki véleményét, mert néha a több vélemény adja a teljes képet. A tépszert eröltetni fogom, mert hízni akarok, szerintem sokan így vagytok Ti is. Olyan jó volt, miko 60-62 kg között voltam, most meg... A 65-70 kg-ot akarok elérni... A hasnyálmirigy gyulladásra azt mondja a doki semmiség, nem is értem, hogy hogy gondolhatta... nem értem azért, én a több vélemény elve vagyok, lehet egy másik doki rendbe hozná úgy, hogy újra egészségesebb lennél. Járj utána nem éri meg várni, mert a bizonytalanság adta aggodalom se tesz jót az amúgy is érzékeny beleknek.
Kívánok Neked egészséget
Nincs jelen
#2423 2012-08-14 10:07
- Szabóné
- Tag
Vezuka!
Szerintem azonnal tükröztesd meg magadat! Lehet, hogy nem jó érzés,d e legalább kiderül a baj. Próbálj meg altatásban vagy kábításban kérni. Merre laksz? Én tudok egy gesztróst aki nagyon jól tükröz. Mondjuk nem annyira profi a betegségeinkben de legalább jól tükröz. Engem altatott mind a kettõnél.
Még egy dolog eszembe jutott. Lehet hogy nagyon sok a gyomorsavad. Nekem is rengeteg és csak a nyomortükrözésen derült ki, az is iszonyatos fájdalmat tud okozni. Nekem legjobban az OMEPRASOL HEXÁL vált be rá. e háziorvos is felírhatja azt hiszem. Egy próbát megér a savcsõkéntó is.
Vigyázz magadra! HA nagyon rosszzul vag yirány a kórház, ügyelet és ne engedd hogy hazaküldjenek!
Nincs jelen
#2424 2012-08-14 13:28
- andreas31
- Tag
Halihó!!!
Nekem is sok a savam,szedek is gyógyszert rá,de néha így is van szúrkálás,feszítés,puffadás.....soxor ember meg nem mondja,hogy a gyomrom vagy a belem valamely része fáj,én ezeket nem tudom elhatárolni.Többször ég,puffad erõsen stb.Nekem van gyulladásom szigmabélben,ami tuti,vékonybélvizsgálatra várok éppen.A lényeg,hogy ha ég meg feszít, 1-2 pohár hideg sör naaagyon jól esik.A víztõl hányok és fáj,azt nem iszom ha szarul vagyok.Ez ezzel jár.Tükrözõdni kell,mert hajlamosak vagyunk "csak" IBS-t diagnosztizálni magunknak,pedig lehet,IBD van a háttérben.Nem akarok vészmadárkodni,csak realista vagyok.Én a vékonybélrendszert is végig nézetem,hogy biztos legyen.Nehogy késõbb derüljön ki, hogy "jaaa,ott is gyulladt volt,ha elõbb megfogjuk jobban vissza lhetett volna fogni". Mert ugye hallottunk már ilyen mondatokat sajna :D
Nincs jelen
#2425 2012-08-14 14:01
- Joodyyy
- Tag
És milyen gyakoriak ezek a mondatok, engem nem altattak a gyomor tükrözésnél, most a vastagbél tükrözésre várok és a doki nem akar altatni, hanem bódítani akar csak és félek tõle, mert abba reménykedtem elaltat és nem fog, kinek volt már vastagbéltükrözése és ha volt fáj? Mert én nehezen bírom ki az ilyeneket.... Engem is elküldött az új doki a hematológiára, aki annyira nem szimpi nekem, és ot mi történik? mármint a hematológián? am azért küldtek oda, mert megvan nagyobbodva a lépem... Szóval ahogy elnézem sokan várakozó szinten vagyunk.
Erõt és egészséget mindenkinek
Nincs jelen
#2426 2012-08-14 15:13
- vezuka
- Tag
kedves szaboné. hát tûkrõzésem volt már nyégyszer is,,ugyhogy az már felesleges. ma voltam nativ hasi rõntgenen és azt monták hogy nincs bélelzárodásom sem bélszûkûletem viszont a belek gázosabbak,,ettõl érzem azt a teltségézzetet és szélgõrcseim vannak még ell kell mennem egy cokorterheléses testre meg vérvételre mert abol lehet hogy kiderûl hogy van egy olyan betegség ami az agyban találhato az szábályozza az egész bélmûkõdést és a felszivodásokért is felelõs ez egy gén,,,vagy hormon...vagy kevesebb vagy tõbb van nálam jelen az agyalapi mirigyek kõzõt ezt fogjuk most kideriteni...és ere van gyogyszer azt mondta a doki.hát majd meglátjuk,,,gyogyulást mindenkinek.
Nincs jelen
#2427 2012-08-15 08:48
- andreas31
- Tag
Natív röntgen megállapítja a bélelzáródást meg a szûkületet???????Én kapszulát fogok nyelni,amit bélszûkülettel nem lehet,de fel sem merült a dokimban,hogy esetleg szûkületem lehet és elakadhat a kapszula.Milyen tünetek miatt következtetnek szûkületre?Nekem is fáj néha a hasam meg puffadok is,de ez szerintem kevés.Egyszer hasi UH-t csináltak,akkor annyit írtak,hogy minden szerv rendben van csak gázosak a belek.Nekem a crohn-t vadásszák,remélem hiába és nem lesz :D
Nincs jelen
#2428 2012-08-16 07:43
- sonadora
- Tag
Sziasztok!
A Nutridrinket én lassan nem fogom tudni inni, megiszom, és hányingerem lesz, elnehezül a gyomrom -- vagy lehet, nem egyszerre kéne meginni, hanem mondjuk 1-2 óra alatt, kortyonként??
Más: Nem azt mondom, hogy mindenkinek ez a baja, de szerintem az, hogy pl. pt esetében is az SSRI segített, mutatja azt, mennyire fontos a betegség lelki komponense. Lehet, hogy mindannyiunknak van egy kis alap baja, de hajlamosak vagyunk még pluszban oda "pakolni" a stresszt -- hiszen az agyunk irányítja ezeket a szerveket is, a gyomor-bélrendszer pedig nagyon durván összeköttetésben áll az aggyal, ugye. Pl. én azt vettem magamon észre, hogy még ha elõtte egy kicsit rosszabb is, szex közben, vagy ha nagyon belemerülök valamibe, gyengülnek vagy akár el is múlnak a tünetek (pl. a 40 mg Quamatellel kezelhetetlen gyomorégés is, gyógyszer nélkül...) ha pedig nünüzök rajta (amit valljuk be, nehéz kikerülni), akkor felerõsödnek.
Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel.
Nincs jelen
#2429 2012-08-16 08:10
- andreas31
- Tag
Igazad van!Ez IBD-re is igaz.nekem is van gyomorbajom is,ami régen,amikor edzettem,az edzés ideje alatt sehol nem volt.Most valamelyik szombaton pl a strandon voltam gyerekkel,söröztem+kis jéger :D és semmi bajom nem volt egész nap,pedig reggel nehezen indult a nap.Tehát van lelki része,a stressz öl!!!
Nincs jelen
#2430 2012-08-16 22:12
- pt
- Tag
Jól írod Sandora!
annó mikor rosszul voltam, indultam egy motor versenyen. Rosszul voltam, elkezdtem motorozni és eltûnt a rosszullét amíg keményen koncentráltam a verseny alatt.
Tehát van ez a "stressz", "görcsösség", és e mellett van egy étel allergia szerûség, vagyis túl érzékeny bélrendszer, ami nem viseli el a tejterméket, a fûszeres dolgokat, a forró kaját, stb.
Ez = IBS szerintem......
Nincs jelen
#2431 2012-08-18 02:48
- barakka
- Tag
Vezuka, nem tudod, pontosan mi ez a betegség, amire a Doki gyanakszik? Amirõl azt írtad, hogy az "agyban található". Pontosan mit kell megnézni a vérbõl, hogy kiderüljön? Valamilyen hormonszintet, vagy micsodát?
Nekem a gyomrom környékén ugyanazok a problémáim, plusz vakbéltájékon szoktak igen erõs fájdalmaim lenni, de most egy friss ropogós CT enterográfia nem talált semmi elváltozást nálam, csak egy vesekövet. Szóval valszeg nem Crohn...
Köszi elõre is!
Nincs jelen
#2432 2012-08-18 19:39
- vezuka
- Tag
kedves barakka,ez egy terheléses cukor vizsgálat amit vérbõl mutatnak ki megitatnak egy pohár szolocukrot vizel keverve azután vért vesznek.persze a szõlõcukros viz csak a felszivodási zavarokat mutatja ki de ez is valamivel kõzelebb visz a megoldáshoz,remélem,,egyébként ezt a vérvételt irták ki nekem EHGY CHOL 3GEN COAM T1HGL T2HGL M1CALB EZEKET BELGYOGYÁSZ JAVASOLJA CSAK,,, HÁZIORVOS NEM HISZEM HOGY ADHAT RÁ BEUTALOT.álitolag valamilyen hormont néznek nem e tõbb vagy kevesebb és az agyalapi mirigyek számát nézik mivel hogy ez mûkõdteti az egész bélrendszert és ez okozza a sok problémát mert ezek alig vagy egyáltalán nincsenek jelen az agyban ez mûkõdési zavarok sorozatát inditja el...ha kész az eredméy megirom nektek akkor tõbet tudok majd.
Nincs jelen
#2433 2012-08-19 23:19
- pt
- Tag
Szerintem szerotonin szint.....de nem biztos...
Nincs jelen
#2434 2012-08-20 09:02
- vezuka
- Tag
szia zoli vagyok miskolcrol engem is fogadna az a gasztros akit emlitetél?????igaz már rég irtad de m,egadhatnád az eléréseit telefonszám melyik korházban rendel stb.kõszi elõre is.
Nincs jelen
#2435 2012-08-20 18:44
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
az a baj, hogy sok idõ utána járni a dolgoknak... nekem most húzodik a dolog, mert a munkahelyem bekavart a vastagbél tükrözésbe. Ez annyit takar, hogy szeptemberbe kellene menne, de nem tudok, mert nem tudnak elengedni, ezért egy hónappal késõbb a szabadságom alatt fogom tudni elvégeztetni a vizsgálatot. Azt hittem mikor közölték, hogy nem tudnak elengedni, hogy kitérek a hitembõl... mert én se szórakozásból járok dokihoz, nekem se poénból vannak a tünetek, és az, hogy a munkahelyen ezt magasról letojják, pedig már 8 kg-ot fogytam, és egyre gyakrabban szenvedek a tünetektõl, kiakaszt. Nem tudom, mivel tudnék támadni, de félek semmivel, és az a bökkenõ még, hogy a dokival nem tudtam beszélni, hogy át kell rakatni a vizsgálatot, ez nekem is nyûg, mert az egy hónap helyett két hónapot kell várnom megint, csak február óta húzódik ezaz egész és ezt bent nem értették meg, nagyon zavaró azért... szóval megint szervezkedhetek, ami még több nyûggel jár, és az én türelmem sínyli meg... drukkoljatok. Remélem nektek zökkenõmentesebb a vizsgálódás....
Nincs jelen
#2436 2012-08-21 22:44
- Joodyyy
- Tag
Kedves Vezuka
Mi az az IGA és TGA vizsgálat? Hogyan halasz jobban vagy már?
Nincs jelen
#2437 2012-08-22 08:45
- vezuka
- Tag
szia joodyyy az a lisztérzékenység vizsgálat....amugy picivel most jobb a kõzérzetem vagy két napja de ez még változhat jo és rosz irányba,,de megyek még vizsgálatokra csak már kezdek belefáradni testileg és szellemileg is.irj ha van kérdésed bármilyen:.:
Nincs jelen
#2438 2012-08-22 11:17
- Joodyyy
- Tag
Kedves Vezuka
Örülök, hogy picit jobban vagy, elhiszem, hogy már unod és kezdesz belefáradni a vizsgálatokba, egyrészt idõigényes, mindig várni az eredményekre, addig meg feszkózni vajon mi a helyzet... én is unom már, úgy látom nehezen tudok egyrõl a kettõre jutni... és ez az IGA, TGA vizsgálat, hogyan zajlik? Neked is megcsinálták? A másik kérdés hova tûnt az emberiség, de ez költõi, ez a multkori levelemhez fûzöm, a hosszúhoz, melyet 2012.08.20ikán írtam...
Nincs jelen
#2439 2012-08-22 17:29
- vezuka
- Tag
Kedves Joodyyy:az hogy jobban vagyok szerintem csak egy állapot mert sikerûlt wc-re eljutnom bár nem teljesen tisztultam ki de viszont rengeteg szél távozot erért már nem vagyok pufadt most és nem fáj a hasam de ez szerintem csak idõszakos,viszont a kérdésedre a válaszom a lisztérzékenység tesztet vérbõl veték és kb két hét az eredmény mire kész lesz......viszont látom te sem vagy egy buta ember ezért kérlek jelõlj be facebookon ott tõbbet tudnánk beszélni és segiteni egymást.........:a nevem Balogh Zoltán és miskolci vagyok a fényképemen napszemûvegben vagyok.megtalálsz oké???jelõlj be.szio jo légy.
Nincs jelen
#2440 2012-08-22 23:41
- Joodyyy
- Tag
Vezuka, szerintem Te jelölj be, mert az én nevem ritkább, egyet fogsz belölem találni. Bulejsza Judit :-) így könnyebb, ha nem haragszol meg rám :-)
Nincs jelen
#2441 2012-09-09 21:12
- Joodyyy
- Tag
De elcsendesedett itt minden. Holnap után megyek vastagbél tükrözésre és félek tõle, egyrészt maga a vizsgálat miatt és attól is, hogy utána 4 napig 12 órázni fogok így lehetett csak elcserélni a napokat. Kedden este 6 kor lesz a vizsgálat bódítással, szerintetek túl fogom élni a szerdát, csütörtököt, pénteket, szombatot a vizsgálat után? Úgy értem ettõl nem leszek rosszul ugye? Sose voltam ilyenen még és félek a vizsgálatot követõ négy nap nehéz lesz a munkahelyen...Azért embertelennek tartom azt, hogy a vizsgálat követõ napot nem kaptam meg bent, hisz nem bulizni megyek vagy nyaralni, de mit tehetek? semmit csak egy porszem vagyok a gépeztben....
Szerkesztette: Joodyyy (2012-09-09 21:16)
Nincs jelen
#2442 2012-09-09 21:42
- pt
- Tag
Aznap ha jól kilevegõzöl utána, akkor már másnap nem lesz nagyobb gond... :)
Nincs jelen
#2443 2012-09-10 08:41
- Szabóné
- Tag
Yoodyy!
Nem lesz semmi baj a tükrözés után. Pihend ki a bódító szert és tudsz majd menni dolgozni!
Drukkolok neked!
Anikó
Nincs jelen
#2444 2012-09-10 09:27
- Joodyyy
- Tag
Köszönöm a segítségeteket, gondolom óvatosan kell majd ennem, csak az a baj, hogy az egész vizsgálat este 6 kor van, ami tudjuk, hogy este 7 kor lesz és lesz vagy 9 óra mire hazaérek, aztán másnam már kelhetek kb. 6 kor mert elvben 10re megyek, ha már 4 napozok megkértem a személyzetist, mert a fõnökeimmel nem tudtam egyrõl a kettõre jutni, szóval megkértem a személyzetist, hogy hadd mennyek fél 10 helyett tízre, na már most fõnijeim ezt is megakarják fúrni... kemény hét elé nézek, de engem nem érdekel, hogyha netán rosszul leszek bent, akkor kipattanok a pénztárból és irány a mosdó, nem izgat, ha majd állni fog a sor... ugyanis egy fülkében egy pénztárgép mellet dolgozom egész nap... szóval köszönöm a segítségeteket és köszönöm a támogatást.
Nincs jelen
#2445 2012-09-10 12:46
- Martes
- Tag
Szia Joodyyy!
Ne nyugtalankodj! Ha altatással csinálják, nem lesz semmi baj. Ha nem, és gyulladt a bélésed, borzalmasan fog fájni, de még senki nem halt bele. Létezik a kettõ közötti állapot, a bódítás, de azt nem ismerem. A nem gyulladt béléses állapotot sem ismerem, az enyém már az elsõnél gyulladt volt. Szerintem, nem kellemes, de kibírható.
Én autóval mentem a tükrözésre, és utána szintén azzal mentem haza. Ha marad is valami utóérzet, fájdalom, másnapra elmúlik, olyan leszel, mintha semmi nem történt volna.
Nem tudom, mennyire vagy babonás, mit kívánjak, sok szerencsét, vagy barnát egy marékkal? :-)
Szerkesztette: Martes (2012-09-10 14:03)
Nincs jelen
#2446 2012-09-10 13:34
- salvya
- Tag
Yoodyy!
Rengeteget igyál utána, hogy ne szédölögj, mert sok egy "bélpucolásnál" a folyadékveszteség.
Ajánlanék még aznapra egy könnyû levest, párolt zöldséget, rizst vagy krumplit.
Nincs jelen
#2447 2012-09-10 19:50
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok
Bódítással csinálják, és most is sokat kell innom. Tudom talán picit túl lihegem, de ez az elsõ, és necces, de nem baj, erõs maradok. Furcsa, hogy nem azért megy a hasam, mert beteg vagyok, hanem gyógyszer miatt. Így nem tûnik olyan rossznak, mint mikor rosszul is vagyok. Engem tesóm barátja visz el és hoz haza. Azért szerencsés vagyok, hogy elvisz, és hogy ráér. Sajnos más nem tudott volna elvinni. Hát igazság szerint nem vagyok babonás, mindkét fajta jókívánságot köszönöm Nektek.
Nincs jelen
#2448 2012-09-11 00:48
- Martes
- Tag
Ha netán mégis fájna két megoldás közül választhatsz:
Az elsõ általában a férfiak privilégiuma, összeszorítják a fogukat és tûrnek. Hátha valamikor róluk alkotják a Hõs Mártír szobrát.
A másodikat aljas módszernek tartják az orvosok, de olyan jól esik a májnak, és bosszú édes íze szebbé teszi a világot: MEGSÜKETÍTED !!!
:-)
Nincs jelen
#2449 2012-09-11 18:47
- Beus82
- Tag
Sziasztok !
Én újnak mondhatom magam ezen a fórumon.
Megosztom Veletek az én rövid történetemet.
Nekem néhány hónappal ezelõtt csináltak vastagbéltükrözést, de tényleg ki lehetett bírni. Nekem az elõkészület volt nagyon rossz, amikor azt mondták a kórházba, hogy meg kell innom 3 l sósvízet. Nem ment annyi, 2x kaptam beöntést és 1,5 sósvíz és víz együtt, azután megcsinálták a vizsgálatot, bódító injekcióval max 5 percig tartott, majd kiderült, hogy bélgyulladásaim vannak. Kaptam gyógyszert, de nem érzem, hogy javulnék. Szerintetek egy gyógyszernek mennyi idõ múlva kellene jelentkeznie, hogy használ? Van olyan, hogy valaki IBS vagy Chron beteg vagy vele jár együtt valami érzékenységgel?
Nagyon fáj! :)
A konrollvizsgálatom még messze van. :(
Várom hozzászólásotokat!
Nincs jelen
#2450 2012-09-11 20:31
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
Hát túléltem, az elõkészület itthon borzalmas volt. Teganp este fél hétkor itam meg az elsõ hashajtót 1,5 dl vízben, utána 2 liter vizet kellett innom. Hát nem sokat aludtam, majd ma reggel 8kor jött a kövi adag hashajtó 2 liter vízzel utána, és egészen kb mostanáig szenvedtem, de hála tesóm barátjának eltudtam meni a vizsgálatra. Na az kemény volt, bódítót kaptam és fájt eléggé, idõnként nagyon szenvedtem, de túléltem. A doki néni szernt lehet nõgyógyászati gond is lehetséges, mehetek vissza a nõgyógyászhoz... és megcsináljál a tejcukor érzékenységi tesztet, a rókus korházban, arra még idõpontot kell kérnem...
Beus 82!
Hát nem tudom az ilyen gyógyszerek milyen gyorsan hatnak, de általában szerintem két-három hét körül... tudom az antidepresszánsok más kategóriák, de azok is kb úgy hatnak. Ha netán nagyon nem lennél jól akkor mindenféle képpen dokihoz vissza kéne menned.
Üdv : Judit
Nincs jelen